ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ"

Transcript

1 Σελίδα 9-41 (α) Ασκήσεις MIG/MAG και FCAW ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Οι ασκήσεις που ακολουθούν έχουν διαµορφωθεί κυρίως για ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG. Μόνο οι ασκήσεις (9-3) και (9-4), έχουν διαµορφωθεί έτσι ώστε να µπορούν να εκτελεστούν τόσο µε MIG/MAG όσο και µε FCAW. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ασκήσεις που έχουν αναπτυχθεί για MIG/MAG µπορούν να εκτελεστούν και µε FCAW, µε µικρή τροποποίηση του φύλλου της άσκησης, µε εξαίρεση αυτές που αφορούν τη συγκόλληση πολύ λεπτών ελασµάτων (< 1 mm). Για την FCAW αρκεί να εκτελεστεί µόνο µία άσκηση κατά την κρίση του καθηγητή. Η κύρια προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη MIG/MAG. (β) Ασκήσεις TIG Έχει προβλεφτεί η άσκηση (9-10), η οποία σκοπό έχει να έρθουν οι µαθητές σε µία πρώτη επαφή µε την ηλεκτροσυγκόλληση TIG. Για περαιτέρω εξάσκηση, είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι ασκήσεις που έγιναν µε φλόγα ο- ξυγόνου-ασετιλίνης (Ο-Α) στο κεφάλαιο 5, χρησιµοποιώντας όµως TIG αντί για (O-A). Οι α- σκήσεις που θα επαναληφθούν, θα επιλεγούν κατά την κρίση του καθηγητή. Αρκούν µία ή δύο ασκήσεις, για να αντιληφθούν οι µαθητές τη διαφορά που υπάρχει. Η άριστη εξάσκηση σε TIG είναι εκτός των χρονικών ορίων του µαθήµατος και απαιτεί πολύ µεγάλη πρακτική εξάσκηση. Οι διαφορές που θα υπάρξουν κατά την επανάληψη των ασκήσεων του κεφαλαίου 5, χρησιµοποιώντας TIG αντί (Ο-Α), είναι οι εξής: Η προετοιµασία για τη συγκόλληση περιλαµβάνει µόνο τον πολύ καλό καθαρισµό της επιφανείας µε τροχό. Στην TIG δεν πρέπει να υπάρχουν σκουριές. Η διάµετρος του µη αναλώσιµου ηλεκτροδίου επιλέγεται από τον πίνακα (9-24), συναρτήσει του πάχους των προς συγκόλληση ελασµάτων. Να χρησι- µοποιείται το ηλεκτρόδιο µε την κόκκινη ή τη χρυσή σήµανση. Από τον πίνακα (9-24) γίνεται φανερό ότι το πλέον χρήσιµο ηλεκτρόδιο για τα πάχη που συγκολλούνται στα αυτοκίνητα είναι τα 1,6, 2 και 2,4 mm. Για ρεύµατα συγκόλλησης άνω των 200 A, θα πρέπει να χρησιµοποιείται υδρόψυκτη τσι- µπίδα. Για τα µικρά ρεύµατα που θα χρησιµοποιηθούν στις εργαστηριακές ασκήσεις, αρκεί η συνήθης αερόψυκτη τσιµπίδα. Πίνακας (9-24): Επιλογή ηλεκτροδίου TIG ιάµετρος (mm) Ένταση (Α) Πάχος των ελασµάτων (mm) 1 0,5-15 0,1-0,4 1, , ,3-3,5 2, ,5-4 3, Η διάµετρος της ράβδου ηλεκτροσυγκόλλησης µπορεί να επιλεγεί από τον πίνακα (9-8), αλλά στην πράξη ξεκινάµε µε µία ράβδο όση και η διάµετρος του ηλεκτροδίου και αν δούµε ότι φεύγει γρήγορα το υλικό, χρησιµοποιούµε µεγαλύτερη ή, αν φεύγει αργά, µικρότερη. Τα σύρµατα G3Si1 της MIG, τα οποία θα πρέπει ήδη να υπάρχουν στο εργαστήριο, είναι κατάλληλο υλικό και για την TIG και µπορούν σε µικρά µήκη να χρησιµοποιηθούν αντί της ράβδου (όταν διαπιστώνεται ότι χρειάζεται πολύ λεπτή ράβδος).

2 Σελίδα 9-42 ΑΣΚΗΣΗ 9-1 Αλλαγή σύρµατος σε µηχανή MIG/MAG Επιδιωκόµενος στόχος: Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, οι µαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντικαθιστούν το σύρµα στη µηχανή MIG/MAG και να ρυθµίζουν την τάνυση του. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση ΜIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG συνδεδεµένη στη µηχανή Ανταλλακτικά καρούλια σύρµατος της µηχανής Μέτρα ασφαλείας και ατοµικής προστασίας Οι µαθητές να είναι ηλεκτρικά µονωµένοι (γάντια, παπούτσια µε πλαστική σόλα). Να φοράνε γυαλιά µηχανουργείου για την προστασία των µατιών από το σύρµα. Πορεία εργασίας Τα παρακάτω βήµατα θα τα επαναλάβουν ένας-ένας ο κάθε µαθητής, µπροστά στον καθηγητή. Θα γίνουν µε προσοχή, για να µη καταστραφούν τα καρούλια του σύρµατος, από λάθη των µαθητών. Καλό είναι, στην άσκηση, να χρησιµοποιηθούν παλιά καρούλια, στα οποία πάνω έχει αποµείνει ελάχιστο σύρµα. (1) Ανοίγουµε το καπάκι της µηχανής και αναγνωρίζουµε τα τµήµατα από τα οποία αποτελείται το σύστηµα τροφοδοσίας του σύρµατος, όπως φαίνεται και στο σχήµα (9.24). Σχήµα (9.24): Σύστηµα τροφοδοσίας σύρµατος: (Α) Μικρής φορητής µηχανής µε ενσωµατωµένο τροφοδότη σύρµατος (Β) Ανεξάρτητου τροφοδότη σύρµατος (2) Κόβουµε το σύρµα µεταξύ των ραούλων τάνυσης και του καρουλιού (τυµπάνου), κρατώντας, µε το ένα χέρι, το σύρµα πάνω στο καρούλι για να µη ξετυλιχτεί. Αν ξετυλιχτεί είναι άχρηστο, δεν τυλίγεται ξανά. (3) Αφαιρούµε το καρούλι (τύµπανο), ενώ εξακολουθούµε να κρατάµε το ελεύθερο άκρο του σύρµατος µε το ένα χέρι, σφικτά πάνω στο καρούλι. Ασφαλίζουµε, µε κάποιο τρόπο, το σύρµα που αφαιρέσαµε για να µη ξετυλιχτεί, π.χ. τυλίγοντας γύρω από το καρούλι µία πλαστική ταινία.

3 Σελίδα 9-43 (4) Πιέζουµε τη σκανδάλη της τσιµπίδας για να αποµακρυνθεί το σύρµα και να µπορέσουµε να το αφαιρέσουµε. Προσοχή: Όταν πατάµε τη σκανδάλη, το σύρµα είναι υπό ηλεκτρική τάση και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Να φοράτε τα γάντια σας και να είσαστε ηλεκτρικά µονωµένοι. (5) Αφαιρούµε το πλαστικό περιτύλιγµα από ένα άλλο καρούλι (ή, αν είναι χρησιµοποιηµένο, αφαιρούµε την ασφάλεια που είχαµε βάλει για να µη ξετυλίγεται) και κρατάµε σφικτά µε το ένα χέρι το ελεύθερο άκρο πάνω στο καρούλι για να µη ξετυλιχτεί. Σχήµα (9.25): ιάφορα συστήµατα ραούλων προώθησης-τάνυσης του σύρµατος (6) Τοποθετούµε το καρούλι στη θέση του και περνάµε το σύρµα από τα ράουλα και σφίγγουµε τους ρυθµιστές τάνυσης. Ρυθµίζουµε τη σύσφιξη του φρένου του καρουλιού, έτσι ώστε αυτό να µην ξετυλίγεται, αλλά, συγχρόνως, να µην είναι πολύ σφικτό (µε πολύ µικρή δύναµη θα πρέπει να ξετυλίγεται). Σχήµα (9.26): Σύσφιξη του τυµπάνου (σύστηµα φρένου) (7) Στη συνέχεια πρέπει να ρυθµιστεί η τάνυση του σύρµατος, που γίνεται µε τη σύσφιξη των ραούλων πάνω στο σύρµα. Η φάση αυτή είναι η κυριότερη και γίνεται ως εξής: Πάνω σε µία ηλεκτρικά µη αγώγιµη επιφάνεια (π.χ. στεγνό ξύλο), φέρνουµε τη τσιµπίδα σε απόσταση 25 περίπου χιλιοστά. Πιέζουµε τη σκανδάλη και το σύρµα προχωράει. Αρχίζουµε να σφίγγουµε τον κοχλία (ή τους κοχλίες) τάνυσης των ραούλων, µέχρι το σύρµα να σταµατήσει να προωθείται. Τότε η τάνυση είναι η σωστή. Η µηχανή είναι έτοιµη για να χρησιµοποιηθεί.

4 Σελίδα 9-44 ΑΣΚΗΣΗ 9-2 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG βραχυκυκλωµένου τόξου Επιδιωκόµενος στόχος Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν η- λεκτροσυγκολλήσεις MIG/MAG µε βραχυκυκλωµένο τόξο. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Προτείνεται για την άσκηση αυτή να οργανωθούν διάφορες θέσεις εργασίας και στην κάθε θέση να υπάρχει σύρµα διαφορετικής διαµέτρου. Οι µαθητές θα εναλλάσσονται στις θέσεις, ώστε να κολλήσουν και µε όλα τα µεγέθη σύρµατος. Αν το εργαστήριο διαθέτει µόνο µικρές µηχανές, η άσκηση θα περιοριστεί σε σύρµα το πολύ µέχρι 1,0 mm. Αν το εργαστήριο διαθέτει και µία µεγάλη µηχανή MIG/MAG, αυτή θα χρησιµοποιηθεί µε σύρµα 1,2 ή 1,6 mm, προκειµένου να εξασκηθούν οι µαθητές και στη χρήση των συρµάτων µεγάλης διαµέτρου. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση ΜIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµατα διαφόρων διαµέτρων (από 0,6 mm), ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6) Ένα τεµάχιο λαµαρίνας πάχους 5 mm, 20 x 20 cm (ανά µαθητή) Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Οι µαθητές θα λάβουν όλα τα µέτρα ασφαλείας και τα µέσα ατοµικής προστασίας που έλαβαν στην άσκηση (6-3). Προσοχή: όχι ζελέ στα µαλλιά ή άδετα µαλλιά. Το γυαλί της µάσκας θα είναι κατά προτίµηση αυτόµατης σκίασης στην περιοχή Αλλιώς, να υπάρχουν µάσκες µε βαθµό προστασίας (ΒΠ) σύµφωνα µε τον πίνακα (9-25). Πίνακας (9-25): Επιλογή µάσκας Σύρµα Μάσκα µε ΒΠ 0,6 10 0,8 10 ή 11 0,9-1,0 11 1,2 12 1,6-2,0 13 Πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισµός στην αίθουσα ή σύστηµα απαγωγής αναθυµιάσεων. εδοµένου ότι δεν είναι ακόµη οι µαθητές εξοικειωµένοι στις αναθυµιάσεις, θα γίνονται διαλείµµατα. Προς τούτο σε κάθε θέση εργασίας θα εναλλάσσονται δύο µαθητές. Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-2). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες.

5 Σελίδα 9-45 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-2 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG βραχυκυκλωµένου τόξου Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να είναι σύµφωνα µε τον πίνακα (9-25). 2 Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε σκληρή συρµατόβουρτσα ή τροχό την προς συγκόλληση επιφάνεια. Συνδέουµε το σώµα γείωσης στη λαµαρίνα 20 x 20 cm. 3 Εκτέλεση δοκιµαστικών ραφών Ιδανική µορφή ραφής Πολύ καλή ραφή 4 Αλλαγή της θέσης εργασίας 5 Τέλος της άσκησης Σχήµα (9.27): Κίνηση τσιµπίδας Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε την τάση, την ταχύτητα του σύρµατος και την παροχή αερίου σύµφωνα µε το πίνακα (9-26). Προσοχή: η σωστή ταχύτητα του σύρµατος ποτέ δε βρίσκεται από πίνακες, αλλά µε δοκιµές. όθηκε στον πίνακα για να βοηθηθούν οι µαθητές στο ξεκίνηµα. οκιµάζουµε µία πρώτη ραφή και συγκρίνουµε το αποτέλεσµα µε της εικόνας αριστερά. Αυξοµειώνουµε την ταχύτητα του σύρµατος µέχρι να πετύχου- µε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Παρατήρηση: Μην απογοητευτείτε, αν δεν µπορείτε να πετύχετε το αποτέλεσµα της εικόνας. Απαιτείται πολύ µεγάλη εξάσκηση για να φθάσετε να πετύχετε τέτοια µορφή ραφής. Εκτελούµε συνεχώς ραφές για να εξασκηθούµε κινώντας την τσιµπίδα στη µία ραφή µπροστά και στην άλλη πίσω σύµφωνα µε το σχήµα (9.27). Αν χρειαστεί, αλλάζουµε την ταχύτητα του σύρµατος. Καλύπτουµε το τµήµα της επιφάνειας της λαµαρίνας που αναλογεί στη κάθε θέση εργασίας. Αν π.χ. υπάρχουν 4 θέσεις εργασίας, καλύπτουµε περίπου το ½ της µιας πλευράς. Αλλάζουµε θέση εργασίας. Κατά πάσα πιθανότητα οι παράµετροι είναι έτοιµες, ρυθµισµένες σωστά από το συµµαθητή σας που εργάστηκε προηγουµένως σ αυτή τη θέση. Εκτελούµε, όπως προηγουµένως, ραφές µέχρι που να καλυφτεί το ανάλογο τµήµα της επιφάνειας της λαµαρίνας. Αν κρίνουµε ότι χρειάζεται, επεµβαίνουµε και στην ταχύτητα του σύρµατος. Συνεχίζουµε, αλλάζοντας θέση εργασίας µέχρι να περάσουµε από όλες τις θέσεις. Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά γύρω από τη θέση εργασίας. Πίνακας (9-26): Παράµετροι ηλεκτροσυγκόλλησης (προτεινόµενες αρχικές τιµές) Παρατήρηση: Στις περισσότερες µηχανές δεν αναγράφεται η τάση αλλά βαθµίδες που αντιστοιχούν σε κάποια τάση. Στις πιο µικρές µηχανές υπάρχουν µόνο δύο βαθµίδες, αλλά συνήθως οι βαθ- µίδες είναι από 4 µέχρι 7. Από το manual των µηχανών βρίσκεται σε ποια τάση αντιστοιχεί η κάθε ρύθµιση. Αν δεν υπάρχει το manual, τοποθετούµε την τάση κατά προσέγγιση, αφού βρούµε από την πινακίδα της µηχανής το εύρος της παρεχόµενης τάσης.

6 Σελίδα 9-46 ΑΣΚΗΣΗ 9-3 Ρύθµιση των παραµέτρων ηλεκτροσυγκόλλησης µε MIG/MAG και FCAW Επιδιωκόµενοι στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει: Να γνωρίζουν τις επιπτώσεις από λάθος επιλογή των παραµέτρων ηλεκτροσυγκόλλησης. Από την εµφάνιση µιας ραφής να αντιλαµβάνονται την παράµετρο που πρέπει να αλλάξει. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Όπως είδαµε, οι παράµετροι ηλεκτροσυγκόλλησης που έχουµε να ρυθµίσουµε είναι οι: διάµετρος σύρµατος, παροχή αερίου, τάση ρεύµατος, µήκος του ελεύθερου άκρου του σύρµατος, ταχύτητα τροφοδοσίας του σύρµατος και ταχύτητα κίνησης του ηλεκτροδίου. Προτείνεται για την άσκηση να οργανωθούν 2 ή 3 ειδών θέσεις εργασίας. Στην κάθε θέση να υπάρχει σύρµα διαφορετικής διαµέτρου. Οι µαθητές θα εναλλάσσονται στις θέσεις, ώστε να κολλήσουν µε όλα τα µεγέθη σύρµατος. Να προτιµηθούν σύρµατα µικρής διαµέτρου, επειδή είναι τα πλέον κατάλληλα για λεπτά ελάσµατα, όπως αυτά των αυτοκινήτων. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 0,6 στη µία θέση εργασίας και 0,8 ή 1,0 mm στην άλλη, ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6). Αν υπάρχουν τρεις θέσεις εργασίας, θα είναι αντίστοιχα µε σύρµατα 0,6-0,8-1,0 mm. Το φύλλο της άσκησης είναι προσαρµοσµένο για δύο θέσεις εργασίας. Σηµαντική παρατήρηση: Ο κύριος στόχος όλων των ασκήσεων είναι η εξάσκηση των µαθητών σε συγκολλήσεις που γίνονται πάνω στο αυτοκίνητο. Γι αυτό θα πρέπει να χρησιµοποιούνται κυρίως τα µικρής διαµέτρου σύρµατα, µε τα οποία µπορούν να συγκολληθούν οι λεπτές λαµαρίνες των αυτοκινήτων. Ένα τεµάχιο λαµαρίνας πάχους 3 mm, 20 x 20 cm και ένα 10 x 20 cm (ανά µαθητή) Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Πορεία εργασίας για MIG/MAG (βραχυκυκλωµένου τόξου) Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-3). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες. Επανάληψη της άσκησης µε FCAW Η άσκηση θα επαναληφθεί µε σωληνωτό σύρµα, γεµισµένο µε πάστα ρουτιλίου, όπως π.χ. είναι το Τ422ΜC (αντίστοιχος τύπος κατά AWS: Ε70C-6C), που χρειάζεται αέριο CO 2. Η διάµετροι των συρµάτων που θα χρησιµοποιηθούν θα είναι 1,0 και 1,2 mm. Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουµένως.

7 Σελίδα 9-47 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-3 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG ή FCAW Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να είναι σύµφωνα µε τον πίνακα (9-25). 2 Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε σκληρή συρµατόβουρτσα ή τροχό την προς συγκόλληση επιφάνεια. Συνδέουµε το σώµα γείωσης στη λαµαρίνα. 3 Εκτέλεση ραφών µε τάση 20 V αλλάζοντας παραµέτρους Ανοίγουµε τη µηχανή. Παίρνουµε τη λαµαρίνα 20 x 20 cm. Ρυθµίζουµε την τάση περί τα 20V, την ταχύτητα του σύρ- µατος στο 40-60% και την παροχή αερίου στα 12 L/min. οκιµάζουµε µία πρώτη ραφή και συγκρίνουµε το αποτέλεσµα µε την εικόνα αριστερά. Αυξοµειώνουµε σταδιακά την ταχύτητα του σύρµατος και εντοπίζουµε πού έχουµε τα καλύτερα αποτελέσµατα. Με τις παραπάνω ρυθµίσεις κάνουµε δοκιµές, αλλάζοντας την ταχύτητα που κινούµε την τσιµπίδα µε το χέρι και συγκρίνουµε τα αποτελέσµατα. Πολύ καλή ραφή 4 Αλλαγή της τάσης Αλλάζουµε την τάση, αφήνοντας την ταχύτητα του σύρµατος στην καλύτερη τιµή της. οκιµάζουµε να εκτελέσουµε µία πρώτη ραφή. Αλλάζουµε την ταχύτητα του σύρµατος µέχρι να πετύχου- µε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Επαναλαµβάνουµε, δοκιµάζοντας αρκετές τιµές τάσης. Τι παρατηρείτε για τη σχέση τάσης-ταχύτητας σύρµατος; 5 Μείωση παροχής αερίου 6 Κατασκευή του δείγµατος 7 Επανάληψη της διαδικασίας Μειώνουµε σταδιακά την παροχή αερίου. ιαπιστώνουµε ότι από κάποιο σηµείο και µετά έχουµε πολλούς πόρους. Παίρνουµε τη λαµαρίνα 10 x 20 cm. Εκτελούµε ραφές όπως στο σχήµα (9.28). Γράφουµε τα αρχικά του ονόµατός µας. Αλλάζουµε θέση (µε άλλη διάµετρο σύρµατος). Επαναλαµβάνουµε τα παραπάνω βήµατα 3 έως 6 και µε τις πίσω πλευρές των λαµαρινών. 8 Τέλος της άσκησης Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας. Σχήµα (9.28)

8 Σελίδα 9-48 ΑΣΚΗΣΗ 9-4 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG λαµαρινών πάχους 1 mm Επιδιωκόµενος στόχος Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκολλήσουν λαµαρίνες µικρού πάχους 1 mm. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Θα πρέπει να τηρηθούν οι οδηγίες του κεφαλαίου (7-7), περίπτωση (α), για να αποφευχθούν οι παραµορφώσεις των λαµαρινών. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 0,8 mm, ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6) Μία λαµαρίνα 20 x 20 cm πάχους 1,5 mm και δύο λάµες 5 x 20 cm πάχους 1,5 mm (ανά µαθητή) Μία λαµαρίνα 20 x 20 cm πάχους 1,0 mm, και δύο λάµες 5 x 20 cm πάχους 1,0 mm (ανά µαθητή) Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός ιεισδυτικό υγρό, σε σπρέι Ηλεκτροµαγνήτης µορφής Π Μεγεθυντικός φακός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Πορεία εργασίας µε MIG/MAG βραχυκυκλωµένου τόξου Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-3). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες. Επανάληψη της άσκησης µε FCAW (προαιρετικά, κατά την κρίση του καθηγητή) Η άσκηση µπορεί να επαναληφθεί µε σωληνωτό σύρµα, γεµισµένο µε πάστα ρουτιλίου, ό- πως π.χ. είναι το Τ422ΜC (αντίστοιχος τύπος κατά AWS: Ε70C-6C), που χρειάζεται αέριο CO 2. Οι λαµαρίνες να έχουν πάχος 2 mm. Η διάµετρος των σύρµατος που θα χρησιµοποιηθεί να είναι 1,0 ή 1,2 mm Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουµένως.

9 Σελίδα 9-49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-4 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG ή FCAW Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να είναι σύµφωνα µε τον πίνακα (9-25). 2 Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε σκληρή συρµατόβουρτσα ή τροχό την επιφάνεια της λαµαρίνας 20 x 20 Οµοίως, γύρω από την προς συγκόλληση επιφάνεια των τεµαχίων 5 x 20 cm (θα συγκολληθούν µεταξύ τους). 3 Εκτέλεση δοκιµαστικών ραφών πάνω στη λαµαρίνα 20x20 cm πάχους 1,5 mm 4 Συγκόλληση των δύο λαµών διαστάσεων 5x20 cm Προσοχή: για να µην πετσικάρουν οι λάµες, οι ραφές να µην εκτελούνται η µία συνεχόµενη της άλλης αλλά να απέχουν µεταξύ τους. 5 Επανάληψη µε τη λα- µαρίνα και τις λάµες πάχους 1,0 mm Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε, στην αρχή, την τάση στα 20 V, την ταχύτητα του σύρµατος στο 40% και το αέριο στα 8-10 L/min. Παίρνουµε το τεµάχιο 20x20, πάχους 1,5 mm. Εκτελούµε δοκιµαστικές ραφές, ρυθµίζοντας κάθε φορά την ταχύτητα του σύρµατος, µέχρι να επιτύχουµε τον επιθυµητό συνδυασµό µε την τάση. Αν δεν είµαστε ικανοποιηµένοι, αλλάζουµε την τάση και προσπαθούµε εκ νέου. Εκτελούµε µια δοκιµαστική ραφή, προσέχοντας να κινού- µε την τσιµπίδα µε τέτοια ταχύτητα, ώστε να µην τρυπάµε τη λαµαρίνα, αλλά να έχουµε και σωστή ραφή. Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή δηµιουργούνται τρύπες. Συνεχίζουµε, εκτελώντας δοκιµαστικές ραφές και µετακινώντας την τσιµπίδα µε διάφορες ταχύτητες, µέχρι να καλυφθεί το 1/2 της επιφάνειας της λαµαρίνας. Στο υπόλοιπο τµήµα της λαµαρίνας εκτελούµε κανονικές ραφές, µε τις πλέον κατάλληλες παραµέτρους. Οι τρύπες πλέον θεωρούνται λάθη. Ποντάρουµε τα τεµάχια σε επαφή µεταξύ τους,. Εκτελούµε περίπου το 1/5 της ραφής. Σταµατάµε, ελέγχουµε τη ραφή και διορθώνουµε, αν χρειάζεται, την ταχύτητα του σύρµατος. Συνεχίζουµε µε το επόµενο 1/5 της ραφής, οπότε εκτελού- µε εκ νέου έλεγχο και διορθώσεις. Συνεχίζουµε, µέχρι να ολοκληρώσουµε τη ραφή. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία 3 µε τη λαµαρίνα 20x20 cm πάχους 1 mm. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία 4 µε τις λάµες 5x20 cm πάχους 1 mm. 6 Ποιοτικός έλεγχος Παραδίδουµε τις συγκολληµένες λάµες προς έλεγχο και παίρνουµε τις λάµες που έχουµε αναλάβει για έλεγχο. Συµπληρώνουµε το φύλλο ποιοτικού ελέγχου των τεµαχίων που αναλάβαµε να ελέγξουµε. Θα γίνει ο οπτικός έλεγχος και ο έλεγχος µε ηλεκτροµαγνήτη. 7 Τέλος της άσκησης Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας. 8 Σε επόµενο µάθηµα, µετά από 48 ώρες τουλάχιστον Πριν από την έναρξη της επόµενης άσκησης, απλώνουµε το διεισδυτικό υγρό στη ραφή και στα δύο τεµάχια. Λίγο πριν από το τέλος του µαθήµατος, ή πριν από το διάλειµµα, καθαρίζουµε το υγρό και εξετάζουµε για ρωγµές.

10 Σελίδα 9-50 ΑΣΚΗΣΗ 9-5 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG λαµαρινών πάχους < 1 mm Επιδιωκόµενος στόχος Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκολλήσουν λαµαρίνες πολύ µικρού πάχους (< 1 mm), συµπεριλαµβανοµένης και της πολύ ψιλής λαµαρίνας ανθρακούχου χάλυβα που υπάρχει, πάχους µόλις 0,6 mm (24 gauge). Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 0,6 mm, ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6) Μία λαµαρίνα 30 x 30 cm πάχους 0,8 mm και δύο λάµες 5 x 30 cm πάχους 0,8 mm (ανά µαθητή) Μία λαµαρίνα 30 x 30 cm πάχους 0,6 mm, και δύο λάµες 5 x 30 cm πάχους 0,6 mm (ανά µαθητή) Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός ιεισδυτικό υγρό, σε σπρέι Ηλεκτροµαγνήτης µορφής Π Μεγεθυντικός φακός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-5). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες.

11 Σελίδα 9-51 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-5 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG βραχυκυκλωµένου τόξου Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να έχει βαθµό προστασίας Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε σκληρή συρµατόβουρτσα ή τροχό την επιφάνεια της λαµαρίνας 20 x 20. Οµοίως, γύρω από την προς συγκόλληση επιφάνεια των τεµαχίων 5 x 20 cm (θα συγκολληθούν µεταξύ τους). 3 Εκτέλεση δοκιµαστικών ραφών πάνω στη λαµαρίνα 20x20 cm πάχους 1,5 mm 4 Συγκόλληση των δύο λαµών, διαστάσεων 5x30 cm Προσοχή: για να µην πετσικάρουν οι λάµες, οι ραφές να µην εκτελούνται η µία συνεχόµενη της άλλης αλλά να απέχουν µεταξύ τους. 5 Επανάληψη µε τη λα- µαρίνα και τις λάµες πάχους 1,0 mm Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε, στην αρχή, την τάση στα 18 V, την ταχύτητα του σύρµατος στο 50% και το αέριο στα 8-10 L/min. Παίρνουµε το τεµάχιο 30x30, πάχους 0,8 mm. Εκτελούµε δοκιµαστικές ραφές, ρυθµίζοντας κάθε φορά την ταχύτητα του σύρµατος, µέχρι να επιτύχουµε τον επιθυµητό συνδυασµό µε την τάση. Αν δεν είµαστε ικανοποιηµένοι, αλλάζουµε την τάση και προσπαθούµε εκ νέου. Εκτελούµε µια δοκιµαστική ραφή, προσπαθώντας να τρυπάµε τη λαµαρίνα κατά το δυνατό λιγότερο και να έχουµε συγχρόνως µία σωστή ραφή. Συνεχίζουµε, εκτελώντας δοκιµαστικές ραφές και µετακινώντας την τσιµπίδα µε διάφορες ταχύτητες, µέχρι να καλυφθούν τα 3/4 της επιφάνειας της λαµαρίνας. εν πειράζει για τις τρύπες που τυχόν δηµιουργούνται, η διαδικασία δεν είναι εύκολη.. Στο υπόλοιπο τµήµα της λαµαρίνας εκτελούµε κανονικές ραφές, µε τις πλέον κατάλληλες παραµέτρους. Οι τρύπες πλέον θεωρούνται λάθη. Ποντάρουµε τα τεµάχια σε επαφή µεταξύ τους. Εκτελούµε περίπου το 1/8 της ραφής. Σταµατάµε, ελέγχουµε τη ραφή και διορθώνουµε, αν χρειάζεται, την ταχύτητα του σύρµατος. Συνεχίζουµε µε το επόµενο 1/8 της ραφής, οπότε εκτελού- µε εκ νέου έλεγχο και διορθώσεις. Συνεχίζουµε, µέχρι να ολοκληρώσουµε τη ραφή. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία 3 µε τη λαµαρίνα 30x30 cm πάχους 0,6 mm. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία 4 µε τις λάµες 5x30 cm πάχους 0,6 mm. 6 Ποιοτικός έλεγχος Παραδίδουµε τις συγκολληµένες λάµες προς έλεγχο και παίρνουµε τις λάµες που έχουµε αναλάβει για έλεγχο. Συµπληρώνουµε το φύλλο ποιοτικού ελέγχου των τεµαχίων που αναλάβαµε να ελέγξουµε. Θα γίνει ο οπτικός έλεγχος και ο έλεγχος µε ηλεκτροµαγνήτη. 7 Τέλος της άσκησης Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας. 8 Σε επόµενο µάθηµα, µετά από 48 ώρες τουλάχιστον Πριν, την έναρξη της επόµενης άσκησης, απλώνουµε το διεισδυτικό υγρό στη ραφή και στα δύο τεµάχια. Λίγο πριν από το τέλος του µαθήµατος, ή πριν από το διάλειµµα, καθαρίζουµε το υγρό και εξετάζουµε για ρωγµές.

12 Σελίδα 9-52 ΑΣΚΗΣΗ 9-6 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG σε διάφορες θέσεις Επιδιωκόµενος στόχος: Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκολλήσουν λαµαρίνες µικρού πάχους σε διάφορες θέσεις. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Στην άσκηση αυτή, χρησιµοποιώντας 5 λάµες, που θα συγκολληθούν σε διάφορες θέσεις, θα γίνει µία πολύ απλή κατασκευή. Το πάχος των λαµών θα το αποφασίσει ο καθηγητής, ανάλογα µε τις επιδόσεις που είχαν οι µαθητές του στις προηγούµενες δύο ασκήσεις. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε πάχος από 0,6 µέχρι 1,5 mm. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 0,6 mm, ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6) Πέντε λάµες 7 x 30 cm (ανά µαθητή). Το πάχος σε mm θα καθοριστεί από τον καθηγητή. Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός ιεισδυτικό υγρό, σε σπρέι Ηλεκτροµαγνήτης µορφής Π Μεγεθυντικός φακός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-6). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες.

13 Σελίδα 9-53 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-6 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG βραχυκυκλωµένου τόξου Τάση ρεύµατος: V Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. στην άσκηση 6-3) Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να έχει 2 Καθορισµός παραµέτρων συγκόλλησης 3 Εκτέλεση επίπεδης ραφής συγκόλλησης Θέση PΑ Σχήµα (9.29 Α ) 4 Εκτέλεση γωνιακής ραφής (εξωραφής) Θέση PΒ Σχήµα (9.29 Β ) 5 Εκτέλεση οριζόντιας ραφής συγκόλλησης Θέση PC Σχήµα (9.29 Γ ) 6 Εκτέλεση ραχωτής ραφής συγκόλλησης Θέση PΑ Σχήµα (9.29 ) 7 Εκτέλεση κατακόρυφης ραφής συγκόλλησης Θέση PF Σχήµα (9.29 Ε ) βαθµό προστασίας 10. οκιµάζουµε σε κάποιο κοµµάτι λαµαρίνας του ιδίου πάχους, µε αρχική τάση 18 V, ταχύτητα σύρµατος 50% και αέριο 8-10 L/min, για να καθορίσουµε τις πλέον κατάλληλες παραµέτρους συγκόλλησης. Ποντάρουµε τις δύο λάµες στον πάγκο, σε επαφή µεταξύ τους, και τις κολλάµε (κατά µήκος της κόκκινης γραµµής του σχήµατος). Ποντάρουµε την τρίτη λάµα κάθετα, όπως στο σχήµα και κολλάµε κατά µήκος της κόκκινης γραµµής (µε µπλε συµβολίζονται οι προηγούµενες συγκολλήσεις). Ποντάρουµε την τέταρτη λά- µα οριζόντια πάνω από την προηγούµενη και την κολλά- µε. Σχήµα (9.29) Γυρίζουµε το τεµάχιο ανάποδα, ώστε να ακουµπήσει στον πάγκο σε σχήµα Λ και κολλάµε τη ραχωτή ραφή σε θέση PA. Μόνο για τους πολύ καλούς και κατόπιν έγκρισης του καθηγητή: µπορείτε να δοκιµάσετε να κολλήσετε τη ραχωτή ραφή σε θέση PD (γωνιακή ουρανού), έχοντας το τεµάχιο όπως στο (Γ) και τη ραφή να προεξέχει από τον πάγκο. Σ αυτή την περίπτωση αυξήστε λίγο την παροχή αερίου. Τοποθετούµε το τεµάχιο µε την ακµή κάθετα στον πάγκο, ποντάρουµε την πέµπτη λάµα στη µία από τις δύο άκρες και εκτελούµε ανεβατή συγκόλληση. 8 Ποιοτικός έλεγχος Παραδίδουµε το τεµάχιο προς έλεγχο και παίρνουµε το τεµάχιο του οποίου έχουµε αναλάβει τον έλεγχο. Συµπληρώνουµε το φύλλο ποιοτικού ελέγχου του τεµαχίου που αναλάβαµε να ελέγξουµε (οπτικός, µαγνητικός). 9 Τέλος της άσκησης Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας.

14 Σελίδα 9-54 ΑΣΚΗΣΗ 9-7 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG σε διάφορες τάσεις Επιδιωκόµενοι στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν: Πώς µεταβάλλεται η συµπεριφορά της συγκόλλησης, ενώ ανεβάζουµε στην τάση. Πώς γίνεται η συγκόλληση µε µεταφορά σταγόνων και τις δυσκολίες που αυτή παρουσιάζει. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Με τις µικρές µηχανές, που κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει το εργαστήριο, η άσκηση θα περιοριστεί στο σύρµα το πολύ µέχρι 0,8 mm. Αν το εργαστήριο διαθέτει και µία µεγάλη µηχανή MIG/MAG, καλό είναι να εξασκηθούν οι µαθητές και µε το σύρµα 1,2 mm. Η παρακάτω ανάπτυξη της άσκησης είναι για σύρµα 0,6 και 0,8 mm. Για 1,2 mm, µπορεί να χρησιµοποιηθεί το ίδιο φύλλο της άσκησης, αλλά θα εφαρµοστεί αρχική τάση 22 V, ταχύτητα του σύρµατος στο 25% και παροχή αερίου 8-10 L/s. Αν η µηχανή δε διαθέτει απευθείας ρύθµιση της τάσης, αλλά βαθµίδες ρύθµισης, τότε, για κάθε τάση που αναγράφονται στο φύλλο της άσκησης, θα τοποθετείται ο διακόπτης της µηχανής στην πλησιέστερη βαθµίδα που αντιστοιχεί σ αυτήν την τάση. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση ΜIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη CO 2 Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα 0,8 mm, ποιότητα G3Si1 (κατά AWS ER70S-6) Ένα τεµάχιο λαµαρίνας πάχους 5 mm, 20 x 20 cm (ανά µαθητή) Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Επιπλέον: Να έχουν υπ όψη τους ότι ενδέχεται να υπάρξουν ισχυρά πιτσιλίσµατα και γι αυτό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση των µέσων ατοµικής προστασίας. Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-7). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες.

15 Σελίδα 9-55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-7 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG σε διάφορες τάσεις Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να διαθέτει γυαλί αυτόµατης σκίασης ή να είναι σύµφωνα µε τον πίνακα (9-25). 2 Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε σκληρή συρµατόβουρτσα ή τροχό την προς συγκόλληση επιφάνεια ίνουµε ιδιαίτερη προσοχή στη θέση όπου θα συνδεθεί το ση- µείο γείωσης και το καθαρίζουµε πολύ καλά. Συνδέουµε το σώµα γείωσης στη λαµαρίνα, στο σηµείο που έχουµε ειδικά προετοιµάσει. 3 Εκτέλεση ραφών µε σύρµα 0,6 mm και αλλαγή της τάσης 4 Προσπάθεια συγκόλλησης µε µεταφορά µε σταγόνες 5 Επανάληψη µε σύρµα 0,8 mm 5 Τέλος της άσκησης Σχήµα (9.30): Η τυπική µορφή του διαγράµµατος τάσηςέντασης για σύρµα ποιότητας G3Si1 Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε την τάση στα 18 V, την ταχύτητα του σύρµατος στο 50% και την παροχή αερίου 8-10 L/s. Εκτελούµε ραφές, αυξοµειώνοντας την ταχύτητα του σύρµατος, µέχρι να πετύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Ανεβάζουµε την τάση στην επόµενη θέση του διακόπτη. Οµοίως, εκτελούµε ραφές, ανεβάζοντας την ταχύτητα του σύρ- µατος, µέχρι να βρούµε την καταλληλότερη θέση. Συνεχίζουµε να ανεβάζουµε την τάση και επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία. Σε κάποιο σηµείο διαπιστώνουµε αυξηµένο πιτσίλισµα. Βρισκόµαστε πλέον στην περιοχή µεταφοράς µε σταγόνες. Η τυπική συµπεριφορά του σύρµατος G3Si1 είναι όπως στο σχήµα (9.30). Ενδέχεται να είµαστε σε περιοχή όπου οι σταγόνες απωθούνται από το λουτρό συγκόλλησης. Προσπαθούµε να κολλήσουµε, αλλάζοντας το µήκος του ελεύθερου άκρου του σύρµατος (πλησιάζοντας ή αποµακρύνοντας την τσιµπίδα) και προσέχουµε τις αλλαγές που παρουσιάζονται. Ερώτηση: Πού οφείλονται οι αλλαγές αυτές; Αν υπάρχουν και άλλες διαθέσιµες τάσεις στη µηχανή, τοποθετούµε την τάση στην επόµενη κλίµακα και επαναλαµβάνουµε. Ρυθµίζουµε την τάση στα 20 V, την ταχύτητα του σύρµατος στο 40% και την παροχή αερίου 8-10 L/s. Επαναλαµβάνουµε τα βήµατα 3 και 4. Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά γύρω από τη θέση εργασίας. Παρατήρηση: από το διάγραµµα φαίνεται ότι σε µία περιοχή της τάσης, ενδέχεται να έχουµε µόνο απόρριψη των σταγόνων από το λουτρό συγκόλλησης και να χρειάζεται να ανεβάσουµε και άλλο την τάση, για να βρεθούµε στην περιοχή που οι σταγόνες καταλήγουν οµαλά στο λουτρό συγκόλλησης. Στην περίπτωση της απόρριψης θα έχουµε πολύ πιτσίλισµα γύρω από τη ραφή. Το να είναι όµως η τάση κατάλληλη δεν µας αρκεί, για να µην έχουµε απόρριψη. Πρέπει να έχουµε και το κατάλληλο ισχυρό ρεύµα, που ση- µαίνει µικρό ελεύθερο άκρο του σύρµατος, πολύ καλή σύνδεση στο σηµείο γείωσης, πάνω σε πολύ καλά καθαρισµένη λαµαρίνα και κατάλληλες διατο- µές των καλωδίων που συνδέουν την τσιµπίδα και το σώµα γείωσης µε τη µηχανή.

16 Σελίδα 9-56 ΑΣΚΗΣΗ 9-8 Ηλεκτροσυγκόλληση MIG/MAG ανοξείδωτου χάλυβα Επιδιωκόµενοι στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν: Να εκτελούν συγκόλληση µε ανοξείδωτο σύρµα. Τις επιπτώσεις από τη χρήση εσφαλµένης φοράς του ηλεκτρικού ρεύµατος στα ανοξείδωτα ηλεκτρόδια. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Η ηλεκτροσυγκόλληση ανοξείδωτων χαλύβων προϋποθέτει τη σωστή επιλογή του σύρµατος. Όπως και µε τη ΜΜΑ, αναφερθήκαµε µόνο στους ωστενιτικούς ανοξείδωτους χάλυβες (της σειράς 18/8), επειδή είναι οι πλέον συνηθισµένοι. Στη ΜΜΑ η τεχνική της συγκόλλησης των ανοξείδωτων χαλύβων δεν είχε ουσιώδη διαφορά από αυτήν των ανθρακούχων χαλύβων. Στη MIG όµως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Η µεταφορά του υλικού γίνεται µε ψεκασµό και το αέριο είναι το Ar+1-2%O 2. Η υψηλή θερµότητα αυτής της τεχνικής δεν επιτρέπει τη συγκόλληση λεπτών ελασµάτων, η οποία γίνεται µε βραχυκυκλωµένο τόξο και απαιτείται το πολύ ακριβό αέριο µε 80% He, 7,5% Ar και 2,5%CO 2. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη Ar+2%O 2 (µικρή φιάλη, επειδή αυτό το αέριο δε χρησιµοποιείται σε άλλη άσκηση) Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 0,8 mm, ποιότητα G199LSi (κατά AWS: ER308LSi) Τρία ανοξείδωτα τεµάχια λαµαρίνας πάχους 2 mm, από χρωµιονικελιούχο χάλυβα µε χαµηλή περιεκτικότητα άνθρακα, π.χ. Χ10CrNi188 ή Χ8CrNi199, τα δύο διαστάσεων 5x20 cm και ένα 10x20 cm Συρµατόβουρτσα σκληρή ή τροχός ιεισδυτικό υγρό, σε σπρέι Μεγεθυντικός φακός Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-8). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες. Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2).

17 Σελίδα 9-57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-8 Είδος συγκόλλησης: MIG/MAG σε ανοξείδωτο χάλυβα Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Τάση ρεύµατος: V Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Οι µάσκες να έχουν βαθµό προστασίας (ΒΠ) 10 και Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε την ανοξείδωτη συρµατόβουρτσα την επιφάνεια της λαµαρίνας 10 x 20. Οµοίως, γύρω από την προς συγκόλληση επιφάνεια των τεµαχίων 5 x 20 cm (θα συγκολληθούν µεταξύ τους). Αντικαθιστούµε το καρούλι του σύρµατος, σύµφωνα µε τις οδηγίες της άσκησης (9-1). 3 Εκτέλεση δοκιµαστικών ραφών πάνω στη λαµαρίνα 10x20 cm 4 Συγκόλληση των δύο λαµών διαστάσεων 5x20 cm Προσοχή: για να µην πετσικάρουν οι λάµες, οι ραφές να µην εκτελούνται η µία συνεχόµενη της άλλης αλλά να απέχουν µεταξύ τους. Ανοίγουµε τη µηχανή. Επιλέγουµε, κατ αρχάς, τη µάσκα µε ΒΠ 11. Ενδέχεται, αν δεν είναι αυτόµατης ρύθµισης, να χρειαστεί να την αλλάξουµε µε την άλλη που να έχει ΒΠ 10. Ρυθµίζουµε το ρεύµα στα V, την ταχύτητα του σύρ- µατος στο 40% και την παροχή αερίου 8-10 L/s. Συνδέουµε στη γείωση το τεµάχιο 10x20. Εκτελούµε δοκιµαστικές ραφές, ρυθµίζοντας κάθε φορά την ταχύτητα του σύρµατος, µέχρι να επιτύχουµε τον επιθυµητό συνδυασµό µε την τάση. Αν δεν είµαστε ικανοποιηµένοι, αλλάζουµε την τάση και προσπαθούµε εκ νέου. Εκτελούµε µια δοκιµαστική ραφή, προσπαθώντας να µην παραµορφώσουµε ή να τρυπήσουµε τη λαµαρίνα και να έχουµε συγχρόνως µία σωστή ραφή. Συνεχίζουµε, εκτελώντας δοκιµαστικές ραφές και µετακινώντας την τσιµπίδα µε διάφορες ταχύτητες, µέχρι να καλυφθούν τα 3/4 της επιφάνειας της λαµαρίνας. Στο υπόλοιπο τµήµα της λαµαρίνας εκτελούµε κανονικές ραφές, µε τις πλέον κατάλληλες παραµέτρους. Τυχόν τρύπηµα της λαµαρίνας θεωρείται λάθος. Ποντάρουµε τα τεµάχια 5x10 σε επαφή µεταξύ τους. Εκτελούµε περίπου το 1/5 της ραφής. Σταµατάµε, ελέγχουµε τη ραφή και διορθώνουµε, αν χρειάζεται, την ταχύτητα του σύρµατος. Συνεχίζουµε µε το επόµενο 1/5 της ραφής, οπότε εκτελού- µε εκ νέου έλεγχο και διορθώσεις. Συνεχίζουµε, µέχρι να ολοκληρώσουµε τη ραφή. 6 Ποιοτικός έλεγχος Παραδίδουµε τις συγκολληµένες λάµες για έλεγχο και παίρνουµε τις λάµες των οποίων έχουµε αναλάβει τον έ- λεγχο. Συµπληρώνουµε το φύλλο ποιοτικού ελέγχου των τεµαχίων που αναλάβαµε να ελέγξουµε. Θα γίνει µόνο ο οπτικός έλεγχος. 7 Τέλος της άσκησης Τοποθετούµε στη µηχανή το προηγούµενο καρούλι του σύρµατος. Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό. Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας. 8 Σε επόµενο µάθηµα, µετά από 48 ώρες τουλάχιστον Πριν από την έναρξη της επόµενης άσκησης, απλώνουµε το διεισδυτικό υγρό στις ραφή και στα δύο τεµάχια. Λίγο πριν από το τέλος του µαθήµατος, ή πριν από το διάλειµµα, καθαρίζουµε το υγρό και εξετάζουµε για ρωγµές.

18 Σελίδα 9-58 ΑΣΚΗΣΗ 9-9 Ηλεκτροσυγκόλληση αλουµινίου µε MIG Επιδιωκόµενος στόχος Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι µαθητές θα πρέπει να γνωρίζει να εκτελεί συγκόλληση αλουµινίου µε σύρµα. Εισαγωγικές σηµειώσεις Όπως και µε τη ΜΜΑ, για να κολλήσει ο µαθητής αλουµίνιο, πρέπει να ξεχάσει την τεχνική που ακολουθεί στη συγκόλληση χαλύβων. Καλό είναι να διαβάσει ξανά την παράγραφο Τα βασικότερα σηµεία που πρέπει να προσέξει είναι ο καλός καθαρισµός της επιφάνειας µε ανοξείδωτη συρµατόβουρτσα που να µην έχει χρησιµοποιηθεί σε χάλυβα και ότι η τσιµπίδα πρέπει να κινείται πιο γρήγορα. Τα προς συγκόλληση τεµάχια πρέπει να είναι σε επαφή, δε χρειάζεται κενό, για να εξασφαλιστεί η καλή διείσδυση, επειδή το σηµείο τήξης του αλουµινίου είναι χαµηλό. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για συγκόλληση MIG/MAG Το ειδικό σέτ για τη συγκόλληση αλουµινίου που περιλαµβάνει το µη µεταλλικό σωλήνα, τα ράουλα και τα µπεκ για σύρµα αλουµινίου. Τσιµπίδα MIG/MAG και σώµα γείωσης µε τα καλώδιά τους Φιάλη Ar Μανόµετρο φιάλης, ρυθµιστής ροής, λάστιχα Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3), αλλά η µάσκα να είναι κεφαλής. Σύρµα ηλεκτροσυγκόλλησης διαµέτρου 1 mm, ποιότητα ΕR4043 Τρία τεµάχια λαµαρίνας αλουµινίου, πάχους 2 mm Συρµατόβουρτσα ανοξείδωτη που να µην έχει χρησιµοποιηθεί σε χάλυβα. ιεισδυτικό υγρό, σε σπρέι Μεγεθυντικός φακός Πορεία εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-9). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες. Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2).

19 Σελίδα 9-59 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-9 Είδος συγκόλλησης: MIG σε αλουµίνιο Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Ένταση ρεύµατος: A Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Η µάσκα να έχει βαθµό προστασίας (ΒΠ) Προετοιµασία Καθαρίζουµε καλά µε την ανοξείδωτη συρµατόβουρτσα την επιφάνεια της λαµαρίνας 10 x 20. Οµοίως, γύρω από την προς συγκόλληση επιφάνεια των τεµαχίων 5 x 20 cm (θα συγκολληθούν µεταξύ τους). Αντικαθιστούµε το καρούλι του σύρµατος. Αντικαθιστούµε τα ράουλα προώθησης του σύρµατος. Αντικαθιστούµε το σωλήνα τροφοδοσίας του σύρµατος. Ρυθµίζουµε την πίεση στο καρούλι και την τάνυση του σύρµατος, σύµφωνα µε τις οδηγίες της άσκησης (9-1). 3 Εκτέλεση δοκιµαστικών ραφών πάνω στη λαµαρίνα 10x20 cm 4 Συγκόλληση των δύο λαµών διαστάσεων 5x20 cm Προσοχή: για να µην πετσικάρουν οι λάµες, οι ραφές να µην εκτελούνται η µία συνεχόµενη της άλλης αλλά να απέχουν µεταξύ τους. Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε το ρεύµα στα V, την ταχύτητα του σύρ- µατος στο 40% και την παροχή αερίου 8-10 L/s. Συνδέουµε στη γείωση το τεµάχιο 10x20. Εκτελούµε δοκιµαστικές ραφές, ρυθµίζοντας κάθε φορά την ταχύτητα του σύρµατος, µέχρι να επιτύχουµε τον επιθυµητό συνδυασµό µε την τάση. Αν δεν είµαστε ικανοποιηµένοι, αλλάζουµε την τάση και προσπαθούµε εκ νέου. Εκτελούµε µια δοκιµαστική ραφή, προσπαθώντας να µην παραµορφώσουµε ή να τρυπήσουµε τη λαµαρίνα, αλλά να έχουµε συγχρόνως µία σωστή ραφή. Συνεχίζουµε, εκτελώντας δοκιµαστικές ραφές και µετακινώντας την τσιµπίδα µε διάφορες ταχύτητες, µέχρι να καλυφθούν τα 3/4 της επιφάνειας της λαµαρίνας. Στο υπόλοιπο τµήµα της λαµαρίνας εκτελούµε κανονικές ραφές, µε τις πλέον κατάλληλες παραµέτρους. Τυχόν τρύπηµα θεωρείται λάθος. Ποντάρουµε τα τεµάχια 5x10 σε επαφή µεταξύ τους Εκτελούµε περίπου το 1/5 της ραφής. Σταµατάµε, ελέγχουµε τη ραφή και διορθώνουµε, αν χρειάζεται, την ταχύτητα του σύρµατος. Συνεχίζουµε µε το επόµενο 1/5 της ραφής, οπότε εκτελού- µε εκ νέου έλεγχο και διορθώσεις. Συνεχίζουµε, µέχρι να ολοκληρώσουµε τη ραφή. 6 Ποιοτικός έλεγχος Παραδίδουµε τις συγκολληµένες λάµες προς έλεγχο και παίρνουµε τις λάµες των οποίων έχουµε αναλάβει τον έ- λεγχο. Συµπληρώνουµε το φύλλο ποιοτικού ελέγχου των τεµαχίων που αναλάβαµε να ελέγξουµε. Θα γίνει µόνο ο οπτικός έλεγχος. 7 Τέλος της άσκησης Τοποθετούµε το προηγούµενο καρούλι του σύρµατος Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας 8 Σε επόµενο µάθηµα, µετά από 48 ώρες τουλάχιστον Πριν από την έναρξη της επόµενης άσκησης, απλώνουµε το διεισδυτικό υγρό στις ραφή και στα δύο τεµάχια. Λίγο πριν από το τέλος του µαθήµατος, ή πριν από το διάλειµµα, καθαρίζουµε το υγρό και εξετάζουµε για ρωγµές.

20 Σελίδα 9-60 ΑΣΚΗΣΗ 9-10 Εξάσκηση στην ηλεκτροσυγκόλληση TIG Επιδιωκόµενοι στόχοι Να γνωρίσουν οι µαθητές τον τρόπο που γίνεται η συγκόλληση TIG Να αντιλαµβάνονται, από την οπτική εµφάνιση της ραφής, αν οι παράµετροι ηλεκτροσυγκόλλησης ρυθµίστηκαν σωστά. Να φτιάξουν το δικό τους δείγµα µε ραφές TIG, πάνω σε µεταλλική πλάκα, µεταβάλλοντας τις παραµέτρους ηλεκτροσυγκόλλησης. Παρατηρήσεις - Επισηµάνσεις Κατά πάσα πιθανότητα το εργαστήριο δεν θα διαθέτει ειδικές µηχανές TIG. Mπορούν να χρησι- µοποιηθούν οι µηχανές ΜΜΑ/TIG, οι οποίες όµως δεν διαθέτουν ρεύµα ACHF για την έναυση του τόξου. Αυτό όµως δεν αποτελεί πρόβληµα, για τους στόχους της παρούσας άσκησης. Η έ- ναυση του τόξου µπορεί να γίνει και µε τη µέθοδο της επαφής. Αν όµως το εργαστήριο διαθέτει έστω και µία µηχανή TIG, θα πρέπει όλοι οι µαθητές να εκπαιδευούν στην έναυση του τόξου µε αυτή τη µηχανή. Απαιτούµενα εργαλεία, υλικά, συσκευές Μηχανή για ηλεκτροσυγκόλληση TIG Τσιµπίδα TIG και σώµα γείωσης µε καλώδια Ο εξοπλισµός ασφαλείας της άσκησης (6-3) Μη αναλώσιµο ηλεκτρόδιο διαµέτρου 1,6 mm, τύπου WT20 (κατά AWS είναι το EWTh-2), το οποίο έχει κόκκινη ετικέτα Ράβδοι TIG, διαµέτρων 1,6 και 2 mm, ποιότητα υλικού W3Si1 (το αντίστοιχο κατά AWS είναι το ER70S-3) Ένα τεµάχιο λαµαρίνας πάχους 3 mm, 20 x 20 cm Ένα τεµάχιο λαµαρίνας πάχους 3 mm, 10 x 20 cm Tροχός Μέτρα ασφαλείας και µέσα ατοµικής προστασίας Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην άσκηση (9-2). Πορεία Εργασίας Ο κάθε µαθητής λαµβάνει το φύλλο της άσκησης (9-10). Εκτελεί σύµφωνα µε τις οδηγίες. Επανάληψη της άσκησης µε λεπτότερα ελάσµατα Ο καθηγητής, ανάλογα και µε τις επιδόσεις που είχαν οι µαθητές του στην άσκηση, µπορεί να την επαναλάβει και µε λεπτότερα ελάσµατα (π.χ. 2 mm ή 1,5 ή και ακόµη λεπτότερα). Το µη αναλώσιµο ηλεκτρόδιο θα είναι ακριβώς το ίδιο. Οι ράβδοι που θα χρησιµοποιηθούν θα είναι 1,6 mm (δεν θα γίνει επανάληψη µε 2 mm). Επίσης µπορεί να βάλει τους µαθητές του να εκτελέσουν και απλές συγκολλήσεις, π.χ. µε επικάλυψη των ελασµάτων, σε λεπτές λαµαρίνες.

21 Σελίδα 9-61 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Υπόδειγµα άσκησης 9-10 Είδος συγκόλλησης: MΜΑ Ένταση ρεύµατος: A Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1 Μέτρα ασφαλείας (όπως στην άσκηση 6-3) Ελέγχουµε καλώδια και εξοπλισµό. Φοράµε τον ατοµικό εξοπλισµό ασφαλείας. Το γυαλί να έχει βαθµό προστασίας Προετοιµασία Παίρνουµε τη λαµαρίνα 20 x 20 cm. Καθαρίζουµε καλά µε τροχό την προς συγκόλληση επιφάνεια (η TIG απαιτεί πολύ καθαρή επιφάνεια). Συνδέουµε το σώµα γείωσης στη λαµαρίνα 3 Εκτέλεση ραφών συγκόλλησης αλλάζοντας τις παραµέτρους και χρησιµοποιώντας ράβδους διαµέτρου 2 mm 4 Επανάληψη της διαδικασίας µε ράβδους δια- µέτρου 1,6 mm 5 Κατασκευή του δείγµατος µε ράβδους διαµέτρου 1,6 mm Ανοίγουµε τη µηχανή. Ρυθµίζουµε το ρεύµα στα 120 A, DC-. Προκαλούµε έναυση του τόξου (π.χ. µε επαφή) ιατηρώντας ύψος τόξου περίπου 3 mm εκτελούµε µερικές ραφές. Επαναλαµβάνουµε µε µικρότερο ύψος τόξου. Επαναλαµβάνουµε µε µεγαλύτερο ύψος τόξου. Με κανονικό ύψος τόξου εκτελούµε ραφές κινώντας τη τσιµπίδα µε διπλάσια ταχύτητα. Επαναλαµβάνουµε κινώντας τη τσιµπίδα µε τη µισή περίπου ταχύτητα. Αυξάνουµε το ρεύµα στα 150 A. Mε την κανονική ταχύτητα και το κανονικό ύψος τόξου εκτελούµε µερικές ραφές. Επαναλαµβάνουµε µε ρεύµα στα 90 Α. Γυρνάµε τη λαµαρίνα από την πίσω πλευρά. Με αρχικό ρεύµα 110 A επαναλαµβάνουµε τα παραπάνω στην πίσω πλευρά της πλάκας. Αυξάνουµε το ρεύµα στα 140 Α και επαναλαµβάνουµε Μειώνουµε το ρεύµα στα 80 Α και επαναλαµβάνουµε Παίρνουµε την λαµαρίνα 10 x 20 cm και εκτελούµε την ίδια προετοιµασία που έγινε στο βήµα 2. Εκτελούµε τα κορδόνια όπως στο σχήµα. Γυρνάµε από την πίσω πλευρά τη λαµαρίνα και γράφουµε τα αρχικά του ονόµατος µας µε TIG 6 Τέλος της άσκησης Μαζεύουµε και παραδίδουµε τον εξοπλισµό Σκουπίζουµε καλά το χώρο γύρω από τη θέση εργασίας µας. Σχήµα (9.31)

ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ. Ειδικότητα: Αµαξωµάτων ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ. Ειδικότητα: Αµαξωµάτων ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Α. Ασηµακόπουλος Κ. ιακουµάκος ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ Β Τάξη 1 ου Κύκλου Ειδικότητα: Αµαξωµάτων ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΕΡΙΩΝ. Τυποποίηση συρµάτων και ράβδων ηλεκτροσυγκολλήσεως. Ηλεκτροσυγκολλήσεις MIG/MAG

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΕΡΙΩΝ. Τυποποίηση συρµάτων και ράβδων ηλεκτροσυγκολλήσεως. Ηλεκτροσυγκολλήσεις MIG/MAG ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 o ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΕΡΙΩΝ Προστατευτικά αέρια Τυποποίηση συρµάτων και ράβδων ηλεκτροσυγκολλήσεως Ηλεκτροσυγκολλήσεις MIG/MAG Ηλεκτροσυγκολλήσεις FCAW Ηλεκτροσυγκολλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Α: Ηλεκτροσυγκόλληση επί οριζόντιου επιπέδου. (ΕΣΩΡΑΦΗ I) Συγκολλήσεις: Ηλεκτροσυγκόλληση Τόξου. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 η Α

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Α: Ηλεκτροσυγκόλληση επί οριζόντιου επιπέδου. (ΕΣΩΡΑΦΗ I) Συγκολλήσεις: Ηλεκτροσυγκόλληση Τόξου. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 η Α Τ.Ε.Ι.: ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ: Γεωργικών Μηχανών & Αρδεύσεων ΟΜΑ Α A ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Α: Ηλεκτροσυγκόλληση επί οριζόντιου επιπέδου. (ΕΣΩΡΑΦΗ I) Συγκολλήσεις: Ηλεκτροσυγκόλληση Τόξου. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ. Η εκτέλεση των πρώτων ηλεκτροσυγκολλήσεων. Οι παράµετροι της ηλεκτροσυγκόλλησης

ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ. Η εκτέλεση των πρώτων ηλεκτροσυγκολλήσεων. Οι παράµετροι της ηλεκτροσυγκόλλησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ Η εκτέλεση των πρώτων ηλεκτροσυγκολλήσεων Οι παράµετροι της ηλεκτροσυγκόλλησης Τα τεχνικά προβλήµατα Οι ρηγµατώσεις και η σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποίηση ηλεκτροδίων Ηλεκτροσυγκόλλησης

Τυποποίηση ηλεκτροδίων Ηλεκτροσυγκόλλησης Τυποποίηση ηλεκτροδίων Ηλεκτροσυγκόλλησης Τα ηλεκτρόδια έχουν χωριστεί σε κατηγορίες και για την καθεμιά από αυτές ισχύουν διαφορετικά πρότυπα. Οι κατηγορίες που θα μας απασχολήσουν είναι: Ανθρακούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 0-1. Γενικά Σκοπός του σχολικού αυτού βιβλίου είναι να δώσει στους µαθητές τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά µε τις συγκολλήσεις των µετάλλων και να τους εξοικειώσει µε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Β: Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα µε µέταλλο προσαγωγής (Κόλληση).

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Β: Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα µε µέταλλο προσαγωγής (Κόλληση). Τ.Ε.Ι.: ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ: Γεωργικών Μηχανών & Αρδεύσεων ΟΜΑ Α Β ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 9Β: Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα µε µέταλλο προσαγωγής (Κόλληση). Συγκολλήσεις: Οξυγονοκόλληση. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Διαλυτικό Μέτρο Μαρκαδόρος Πένσα Στραυροκατσάβιδο Δράπανο Ψαλίδι Κολλητήρι

Διαβάστε περισσότερα

.. A TM HM A.. 1) ; 2) ( ) : 3) ) ( ) 5) ( ) 6) : mm, 0, 0 1 m m. ; 7) ( ) , ( 3)

.. A TM HM A.. 1) ; 2)    ( )     : 3) )      ( ) 5)    ( )  6) : mm, 0, 0 1 m m.   ; 7)    ( )     , ( 3) ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ. ΑΓΜ... TMHMA.. 1) Πώς πιέζουµε την λίµα κατά την διαδροµή της κοπής; α) Σωστό σχήµα α β) Σωστό σχήµα β γ) Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX Η INTERMIX µπορεί να διαθέσει στους πελάτες της, κατόπιν συµφωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ. Τα είδη των συγκολλήσεων τόξου. Ο απαιτούµενος εξοπλισµός. Οι µορφές του ηλεκτρικού ρεύµατος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ. Τα είδη των συγκολλήσεων τόξου. Ο απαιτούµενος εξοπλισµός. Οι µορφές του ηλεκτρικού ρεύµατος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ Τα είδη των συγκολλήσεων τόξου Ο απαιτούµενος εξοπλισµός Οι µορφές του ηλεκτρικού ρεύµατος Οι κίνδυνοι και τα µέτρα ασφαλείας Σελίδα 6-2 6. ΜΕΘΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Μ ΑΡΓΕΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕ17Ο6 ΜΗΧ/ΛΟΓΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Οι μαθητές εισέρχονται στο χώρο του εργαστηρίου ανά τρία άτομα σύμφωνα με την ονομαστική τους

Διαβάστε περισσότερα

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 Πρόκειται για µία κατασκευή σχετικά απλή η οποία όµως απαιτεί χρόνο και µεράκι. Σκοπός της είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ. Τίτλος άσκησης: (Απαιτούμενος χρόνος διεξαγωγής: 8 διδακτικές ώρες)

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ. Τίτλος άσκησης: (Απαιτούμενος χρόνος διεξαγωγής: 8 διδακτικές ώρες) 2 ο ΕΚ Ν.Ιωνίας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ Μέρος 1 ο : Πληροφορίες για την άσκηση ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΑΞΗ: Β ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΓ/ΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Τίτλος άσκησης: (Απαιτούμενος χρόνος διεξαγωγής:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

BIW1600 ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΣΗ INVERTER 160A. Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

BIW1600 ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΣΗ INVERTER 160A.   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης BIW1600 ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΣΗ INVERTER 160A Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Περιγραφή προϊόντος 1. Αυτό το μηχάνημα είναι σχεδιασμένο για να συγκολλήσετε μέταλλα όπως ανοξείδωτα μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Β: Συγκολλήσεις: Οξυγονοκόλληση. Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 η B.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Β: Συγκολλήσεις: Οξυγονοκόλληση. Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 η B. Τ.Ε.Ι.: ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ: Γεωργικών Μηχανών & Αρδεύσεων ΟΜΑ Α Β ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Β: Συγκολλήσεις: Οξυγονοκόλληση. Εξάσκηση στη χρησιµοποίηση του καυστήρα. Γραµµές Τήξεως. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα µέρη του µικροσκοπίου

Τα µέρη του µικροσκοπίου Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Περιγραφή Χρήση Το µικροσκόπιο είναι µια διάταξη φακών µε την οποία επιτυγχάνεται η µεγέθυνση διαφόρων αντικειµένων. Το οπτικό µικροσκόπιο είναι χρήσιµο όταν εξετάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 7: ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου)

Εργαστηριακή άσκηση 7: ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εργαστηριακή άσκηση 7: ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) Η εφαρµογή των νόµων της Μηχανικής στη µελέτη της κίνησης σώµατος, που ολισθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η κατασκευή που θα περιγράψουµε εδώ έγινε για να δείξει το πόσο εύκολο είναι και µε τη χρήση απλών και φτηνών υλικών, να κατασκευάσουµε έναν ηλεκτρικό κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος συγκόλλησης με προστατευτικό αέριο και σύρμα (GMAW)

Μέθοδος συγκόλλησης με προστατευτικό αέριο και σύρμα (GMAW) Μάθημα 4.4 Μέθοδος συγκόλλησης με προστατευτικό αέριο και σύρμα (GMAW) 7.1 Εισαγωγή Η μέθοδος συγκόλλησης GMAW, είναι η ημιαυτόματη μέθοδος συγκόλλησης με σύρμα, σε προστατευτική ατμόσφαιρα αδρανούς (MIG)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΔΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΔΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΔΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκόλληση τόξου μεταλλικού ηλεκτροδίου με προστατευτικό αέριο (GMAW)

Συγκόλληση τόξου μεταλλικού ηλεκτροδίου με προστατευτικό αέριο (GMAW) Συγκόλληση τόξου μεταλλικού ηλεκτροδίου με προστατευτικό αέριο (GMAW) Συγκόλληση τόξου με προστατευτικό αέριο (Gas metal arc welding, GMAW, Metal inert gas, MIG και Metal active gas, MAG) Παναγιώτης Ματζινός,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 [Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ KEMPPI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ «WISE»]

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 [Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ KEMPPI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ «WISE»] ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 [Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ KEMPPI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ «WISE»] «WISE» τα νέα λογισμικά KEMPPI που βελτιώνουν θεαματικά την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο

Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΣΤΟΧΟΙ Τροποποίηση της διαδικασίας η οποία περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ Γενικά Είδη συγκολλήσεων Αυτογενείς συγκολλήσεις Ετερογενείς συγκολλήσεις Συγκολλήσεις πίεσης Σελίδα 2-2 2. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ Επιδιωκόµενοι στόχοι Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Άσκηση 2 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ 21 Εισαγωγή αρχή της μεθόδου 22 Συσκευή Vicat 23 Κανονική συνεκτικότητα Πειραματική διαδικασία 24 Προσδιορισμός χρόνου πήξης τσιμέντου

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: Επισηµάνσεις από τη θεωρία

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: Επισηµάνσεις από τη θεωρία ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας 1) 2) 3) Επισηµάνσεις από τη θεωρία Παθητικό ηλεκτρικό δίπολο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 08 Έλεγχος Συγκολλήσεων Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεόδωρος Λούτας Δρ Χρήστος Κατσιρόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Μετά το άνοιγµα της συσκευασίας, συναρµολογείστε την συσκευή όπως στην παρακάτω φωτογραφία 1. Φωτ.1 Έλκοντας προς τα έξω τον τηλεσκοπικό σωλήνα όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Γενικά για τις αναγοµώσεις µεταλλικών επιφανειών. Αναγόµωση µε σκληρές κολλήσεις. Αναγόµωση µε ψεκασµό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Γενικά για τις αναγοµώσεις µεταλλικών επιφανειών. Αναγόµωση µε σκληρές κολλήσεις. Αναγόµωση µε ψεκασµό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Γενικά για τις αναγοµώσεις µεταλλικών επιφανειών Αναγόµωση µε σκληρές κολλήσεις Αναγόµωση µε ψεκασµό Μέθοδοι αναγόµωσης µε ηλεκτρόδιο και µε σωληνωτό σύρµα Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα ΑΣΚΗΣΗ 0 Όργανα - Κύκλωµα ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Ένα τροφοδοτικό, ένα βολτόµετρο, ένα αµπερόµετρο, ένα λαµπάκι πυρακτώσεως, ένας πυκνωτής. ΘΕΩΡΗΤΙΚH ΕΙΣΑΓΩΓH Ηλεκτρικό ρεύµα: Ονοµάζουµε την προσανατολισµένη κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ Οι τρόποι για να ενώσουµε ηλεκτρικά καλώδια, δεν είναι πολλοί. Πολλές φορές η επιλογή της µεθόδου για την ένωση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το πάχος των καλωδίων, την εργασία που καλείτε να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 2 3 ΚΑΘΟΔΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ Ο παλµογράφος είναι ένα πολύ χρήσιµο όργανο για τη µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

α) 0,1 cm/s. β) 1 cm/s. γ) 2 cm/s.

α) 0,1 cm/s. β) 1 cm/s. γ) 2 cm/s. ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α (Μονάδες 5) A1. ιακρότηµα δηµιουργείται µετά

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου

Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου Μάθημα 4.3 Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου 6.1. Εισαγωγή Στις ηλεκτροσυγκολλήσεις τόξου είναι απαραίτητη η παρουσία προστατευτικής ατμόσφαιρας. Ο ρόλος της είναι να προστατεύσει το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο:

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας 1) ) 3) Οι στόχοι του πειράµατος 1. Η µέτρηση της επιτάχυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ν.ΑΤΜΑΤΖΙ ΗΣ ΑΤΕΒΕ. ΒΙΟΜ.ΠΕΡ. ΣΙΝ ΟΥ ΤΗΛ FAX Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Σ Α Τ Μ Α Τ Ζ Ι Η Σ Α Τ Ε Β Ε

Ν.ΑΤΜΑΤΖΙ ΗΣ ΑΤΕΒΕ. ΒΙΟΜ.ΠΕΡ. ΣΙΝ ΟΥ ΤΗΛ FAX Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Σ Α Τ Μ Α Τ Ζ Ι Η Σ Α Τ Ε Β Ε Ν.ΑΤΜΑΤΖΙ ΗΣ ΑΤΕΒΕ ΒΙΟΜ.ΠΕΡ. ΣΙΝ ΟΥ ΤΗΛ.23079882 FAX 230798522 www.atmatzidis.gr ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΗΝΙΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΩΝ XSP2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Χαρακτηριστικά Ονοµατολογία 2. Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου

Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου Στοιχεία θεωρίας: για ένα ιδανικό αέριο ισχύει η καταστατική εξίσωση : PV = nrt. Οι νόµοι που θα επαληθευτούν από την πειραµατική διαδικασία προκύπτουν από την καταστατική

Διαβάστε περισσότερα

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Μια πίεση που ασκεί το υγρό στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου Σε προηγούμενο μάθημα (13ο) γνωρίσαμε την έννοια της πίεσης που ασκούν τα στερεά σώματα. Τώρα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÈÅÌÅËÉÏ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÈÅÌÅËÉÏ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η εξίσωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της γης

Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της γης Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της Α. Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Σο μαγνητικό πεδίο περιγράφεται με το μέγεθος που αποκαλούμε ένταση μαγνητικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής»

Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής» 1 Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής» Κατασκευή μοντέλου ηλιακού αυτοκινήτου Υλικά: Μακετόχαρτο 1 φωτοβολταϊκό στοιχείο 1 Ηλεκτρικός κινητήρας 2 Άξονες 2 Πλαστικά γρανάζια 4 Πλαστικές θήκες αξόνων

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εγκατάσταση Η σωστή θέση του απορροφητήρα θα πρέπει να είναι 60cm πάνω από το επίπεδο των ηλεκτρικών εστιών της κουζίνας σας ή 75cm εάν πρόκειται για εστίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κυκλική κίνηση µίας σηµειακής µάζας και ιδιαίτερα την εξάρτηση της κεντροµόλου δύναµης από τη µάζα,

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Π. - ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σ.Ε.Π. - ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σ.Ε.Π. - ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ έλεγχος εξέλιξης του πειράµατος εισαγωγή υλικών και συσκευών ΕΡΓΑΛΕΙΑ Επιτάχυνση χρόνου Θερµοκρασία περιβάλλοντος ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ χρονόµετρο πίνακας εµφάνιση γραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Περι-Φυσικής. Θέµα Α. Θετικής & Τεχν. Κατεύθυνσης - Επαναληπτικό ΙΙ. Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % (α) η ϑερµοκρασία του παραµένει σταθερή.

Περι-Φυσικής. Θέµα Α. Θετικής & Τεχν. Κατεύθυνσης - Επαναληπτικό ΙΙ. Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % (α) η ϑερµοκρασία του παραµένει σταθερή. Θετικής & Τεχν. Κατεύθυνσης - Επαναληπτικό ΙΙ Ηµεροµηνία : Μάης 2013 ιάρκεια : 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε την σωστή απάντηση [4 5 = 20 µονάδες] Α.1. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Α: Εξάσκηση στην χρησιµοποίηση της τσιµπίδας και του ηλεκτροδίου. Ραφές τήξεως (Αναγόµωση)

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Α: Εξάσκηση στην χρησιµοποίηση της τσιµπίδας και του ηλεκτροδίου. Ραφές τήξεως (Αναγόµωση) Τ.Ε.Ι.: ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ: Γεωργικών Μηχανών & Αρδεύσεων ΟΜΑ Α A ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 8Α: Εξάσκηση στην χρησιµοποίηση της τσιµπίδας και του ηλεκτροδίου. Ραφές τήξεως (Αναγόµωση) Συγκολλήσεις: Ηλεκτροσυγκόλληση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 1. Αγωγός διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης 4 mα. α. Να υπολογίσετε τον αριθμό των ηλεκτρονίων που διέρχονται από διατομή του αγωγού, σε χρόνο 5 s. β. Να παραστήσετε γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΣ: Ν. ΑΤΜΑΤΖΙ ΗΣ ΑΤΕΒΕ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ '0λα τα προσφερόµενα όργανα, συσκευές και πειραµατικές διατάξεις: 1. Εξυπηρετούν τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ AΛΛΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ. Ηλεκτροσυγκολλήσεις αντίστασης κατά σηµεία. Ηλεκτροσυγκόλληση αντίστασης ραφής

ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ AΛΛΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ. Ηλεκτροσυγκολλήσεις αντίστασης κατά σηµεία. Ηλεκτροσυγκόλληση αντίστασης ραφής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ AΛΛΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ Ηλεκτροσυγκολλήσεις αντίστασης κατά σηµεία Ηλεκτροσυγκόλληση αντίστασης ραφής Ηλεκτροσυγκόλληση αντίστασης κατά άκρα Καµινοσυγκολλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μη καταστροφικοί έλεγχοι συγκολλήσεων (NDT)

Μη καταστροφικοί έλεγχοι συγκολλήσεων (NDT) Μάθημα 9.2 Μη καταστροφικοί έλεγχοι συγκολλήσεων (NDT) 15.1 Εισαγωγή Ο έλεγχος των ηλεκτροσυγκολλήσεων ολοκληρώνεται μετά από 48 ώρες τουλάχιστον από την εκτέλεσή τους, επειδή η διαπίστωση τυχόν ρηγμάτωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα

ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα χρησιµοποιήσουµε βασικά όργανα του εργαστηρίου (διαστηµόµετρο, µικρόµετρο, χρονόµετρο) προκειµένου να: Να µετρήσουµε την πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 1. Αγωγός διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης 4 mα. α. Να υπολογίσετε τον αριθμό των ηλεκτρονίων που διέρχονται από διατομή του αγωγού, σε χρόνο 5 s. β. Να παραστήσετε γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύµα εκτός από την τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη πρόοδο δεν παύει να εγκυµονεί πάντοτε µεγάλους

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεών σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

µε την βοήθεια του Συστήµατος Συγχρονικής Λήψης Απεικόνισης.

µε την βοήθεια του Συστήµατος Συγχρονικής Λήψης Απεικόνισης. 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ () ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ µε την βοήθεια του Συστήµατος Συγχρονικής Λήψης Απεικόνισης. Το φύλλο εργασίας στηρίζεται στο αντίστοιχο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ P.L.C. 1. Για τον προγραμματισμό ενός PLC, η γλώσσα προγραμματισμού είναι η Pascal.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ P.L.C. 1. Για τον προγραμματισμό ενός PLC, η γλώσσα προγραμματισμού είναι η Pascal. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ P.L.C. 1. Για τον προγραμματισμό ενός PLC, η γλώσσα προγραμματισμού είναι η Pascal. 2. Στην περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε στο PLC έναν αισθητήρα που ανιχνεύει μια κατάσταση που συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο Οµάδα Α: Θέµα Α Στις ηµιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 Β. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 Β. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 Β. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θα πρέπει να μελετήσετε τα παραπάνω και να γνωρίζετε τα εξής : Ηλεκτρικό πεδίο, Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές, Δυναμικό, ισοδυναμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ: ΑΓΜ:..TMHMA

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ: ΑΓΜ:..TMHMA ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΑ Α EΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος 2015 ΕIΣΗΓΗΤΕΣ: Ρακιντζής Γ. Κουπαράνης Σ. Χατζηφ ωτίου Θ. - Αργυρίου Α. Τσορμπατζίδης Α. Παλάντζας Π. - Πεδιαδίτης Ε. - Γουλόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

πλησίον της επιφανείας ατελειών.

πλησίον της επιφανείας ατελειών. 87 ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΛΙΚΩΝ Οι µη καταστροφικοί έλεγχοι (ΜΚΕ) [non destructive testing, NDT ], είναι έλεγχοι που γίνονται στα υλικά µε σκοπό τη διαπίστωση της ακεραιότητας και κατάστασης ενός υλικού,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 12 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΑΣΗΣ ΒΡΑΣΜΟΣ

Εργαστηριακή άσκηση 12 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΑΣΗΣ ΒΡΑΣΜΟΣ Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός 1 Εργαστηριακή άσκηση 12 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΑΣΗΣ ΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΙ Οι στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Να επιβεβαιώνεις πειραµατικά ότι κατά τη διάρκεια του βρασµού ενός σώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 Εξοπλισμός και Υλικά Σε ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, το μαγνητικό πεδίο που επάγεται πρέπει να βρίσκει την ασυνέχεια υπό γωνία 90 ο ή 45 ο μοίρες.

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σκοπός Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ Η εξοικείωση των µαθητών µε τεχνικές χρώσης νωπών παρασκευασµάτων και παρατήρησης τους στο οπτικό µικροσκόπιο.

Διαβάστε περισσότερα

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ aquabio.gr Αντώνης Χουρδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. a.chourdakis@aquabio.gr Διδώς Σωτηρίου 15, Ηράκλειο, 71305 τηλ.: (+30) 2810 372 899 κιν.: (+30) 697 22 22 981 fax: (+30) 2810 372 901 P U L S A R ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ 1 ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή ενός θαλάµου έκθεσης φωτοευαίσθητων πλακετών για την µεταφορά τυπωµένων κυκλωµάτων από ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑ- ΦΟΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ Ή ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑ- ΦΟΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ Ή ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑ- ΦΟΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ Ή ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX Η INTERMIX µπορεί να διαθέσει στους πελάτες της, κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Στόχοι 1. Η εξοικείωση στη συναρµολόγηση ηλεκτρικών κυκλωµάτων 2. Η εξοικείωση µε τη χρήση των πολυµέτρων στις ηλεκτρικές µετρήσεις 3. Η αντιµετώπιση πρακτικών προβληµάτων 4. Η σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Τάξη.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Τάξη. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Όνοµα:. Ηµεροµηνία: Τάξη. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να γνωρίσεις τα όργανα µέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΑΚΡΩΝ. Γενικά για την προετοιµασία των άκρων που θα συγκολληθούν. Οι εσωραφές ή βυθισµένες ραφές

ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΑΚΡΩΝ. Γενικά για την προετοιµασία των άκρων που θα συγκολληθούν. Οι εσωραφές ή βυθισµένες ραφές ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΑΚΡΩΝ Γενικά για την προετοιµασία των άκρων που θα συγκολληθούν Οι εσωραφές ή βυθισµένες ραφές Οι εξωραφές ή γωνιακές ραφές Μετωπικές συναρµογές άκρων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ ΙΙΙ Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη

ΠΕΙΡΑΜΑ ΙΙΙ Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη - &. ΠΕΙΡΑΜΑ ΙΙΙ Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κυκλική κίνηση µίας σηµειακής µάζας και ιδιαίτερα την εξάρτηση της κεντροµόλου δύναµης από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις Συγκολλήσεις Σχήμα 1 Η σύνδεση υλικών σε μια κατασκευή μπορεί να γίνει με συγκόλληση, ήλωση, κοχλίωση, κόλληση. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η σύνδεση δύο εξαρτημάτων και με τις τρείς μεθόδους και γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Robert Bosch GmbH. X-ήκη εφημερίδων

Robert Bosch GmbH. X-ήκη εφημερίδων X-ήκη εφημερίδων Η έξτρα θέση για το «Έξτρα φύλλο» X-ήκη εφημερίδων Κάτι διαφορετικό από μια x-τυχαία θήκη εφημερίδων: Αυτό το όμορφο έπιπλο φυλάσσει τις εφημερίδες και τα περιοδικά με ένα διακοσμητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 0 Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα

ΠΕΙΡΑΜΑ 0 Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα - &. ΠΕΙΡΑΜΑ 0 Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα χρησιµοποιήσουµε βασικά όργανα του εργαστηρίου (διαστηµόµετρο, µικρόµετρο, χρονόµετρο) προκειµένου: Να µετρήσουµε την πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΜΜΑ. Εµβάθυνση στην τεχνική των ηλεκτροσυγκολλήσεων ΜΜΑ. Η προετοιµασία των προς συγκόλληση άκρων

ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΜΜΑ. Εµβάθυνση στην τεχνική των ηλεκτροσυγκολλήσεων ΜΜΑ. Η προετοιµασία των προς συγκόλληση άκρων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΜΜΑ Εµβάθυνση στην τεχνική των ηλεκτροσυγκολλήσεων ΜΜΑ Θέσεις συγκόλλησης Η προετοιµασία των προς συγκόλληση άκρων Η τυποποίηση επενδυµένων ηλεκτροδίων Πρακτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα. Συνοπτικές Λύσεις. Θέµα Α.

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα. Συνοπτικές Λύσεις. Θέµα Α. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα Συνοπτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Ενα ϕορτίο q 1 = 4µC και ένα ϕορτίο q 2 = 8µC απέχουν µεταξύ τους απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΤΙΚΕΣΜΗΧΑΝΕΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ -

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΤΙΚΕΣΜΗΧΑΝΕΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΤΙΚΕΣΜΗΧΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ - Σχήµα 2.1: Τυπική µεταφορική ταινία Σχήµα 2.2α: Κοίλη µεταφορική ταινία Σχήµα 2.2β: Κυρτή µεταφορική ταινία Σχήµα 2.2γ: Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 1. ΣΤΟΧΟΙ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Μαθητής/Μαθήτρια--------------------------------------------- Οµάδα ------------------ Τµήµα: ------------ Ηµεροµηνία ----------------------- Επίδοση :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑÏΟΥ 007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στην καθηµερινή µας ζωή την έννοια της ταχύτητας την συναντάµε σε δύο εκδοχές την µέση ταχύτητα και τη στιγµιαία ταχύτητα.

Στην καθηµερινή µας ζωή την έννοια της ταχύτητας την συναντάµε σε δύο εκδοχές την µέση ταχύτητα και τη στιγµιαία ταχύτητα. Σενάριο 2.2 Κάνουµε κλίκ στην εικόνα Εικόνα 2.12 ανοίγει µια σελίδα µε δύο βίντεο ένα από τους ολυµπιακούς αγώνες του Πεκίνου 100m και ένα µε αγώνες αυτοκινήτων (Επειδή είναι βίντεο µπορεί να αργήσει λίγο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κίνηση ενός σώµατος και θα διερευνήσουµε τους δυο πρώτους νόµους του Newton. Επιπλέον θα µετρήσουµε την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Ηλεκτρονικός υπολογιστής Βιντεοπροβολέας

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Ηλεκτρονικός υπολογιστής Βιντεοπροβολέας ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Εργαστηριακή άσκηση 4 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΒΟΛΗΣ (Προσαρµογή του εργαστηριακού οδηγού - Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) ΣΤΟΧΟΙ Στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Στατικός Ηλεκτρισµός

1. Στατικός Ηλεκτρισµός 1) Τα πρώτα πειράµατα της χρονιάς. 1. Μπορείτε να ερµηνεύσετε τις παρακάτω πειραµατικές παρατηρήσεις; B Α Γυάλινη ράβδος i) Μια αφόρτιστη µεταλλική ράβδος κρέµεται όπως στο σχήµα από µονωτικό νήµα και

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιό κατά την κρίση σας θα προτιμούσατε να συμβεί από θέμα ασφάλειας (Να σημειωθεί το σωστό ή το λάθος σε κάθε πρόταση)

Ποιό κατά την κρίση σας θα προτιμούσατε να συμβεί από θέμα ασφάλειας (Να σημειωθεί το σωστό ή το λάθος σε κάθε πρόταση) ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 19/02/2016 ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΑ Δ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ:90min ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ:..A.Γ.M... Να σημειωθεί το σωστό ή το λάθος (στην κόλλα αναφοράς) στις ακόλουθες προτάσεις: Ποιό

Διαβάστε περισσότερα