MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης"

Transcript

1 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης

2 Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Διαλυτικό Μέτρο Μαρκαδόρος Πένσα Στραυροκατσάβιδο Δράπανο Ψαλίδι Κολλητήρι Τρυπάνι 2mm Ηλεκτρικός βραστήρας ή µάτι και µπρίκι 2 κροκοδειλάκια Εποξική ρητίνη (κόλλα) Μπλε καλώδιο τηλεχειρισµού 10m 3 πλαστικά δοχεία µε τα καπάκια τους 3 κινητήρες 12 Volt DC 3 πλαστικές προπέλες 3 µεταλλικοί άξονες για τις προπέλες 6 µικρά παξιµάδια για βίδες (#4-40) Εποξική κόλλα και ξυλάκι ανάδευσης της κόλλας Μονωτική ταινία Μαύρο µαλακό λάστιχο από βουτύλιο Κόκκινο καλώδιο Μπαταρία 12 V Χρόνος: Η ενότητα αυτή απαιτεί περίπου 3 ώρες για να ολοκληρωθεί: 1 ώρα για τη συγκόληση των καλωδίων στους κινητήρες. 1 ώρα για να κάνουµε τους κινητήρες αδιάβροχους. 1 ώρα για να ετοιµαστούν οι προπέλες και να τοποθετηθούν οι κινητήρες στον σκελετό.

3 Bήµα 1 ο Δοκιµή των κινητήρων και καθορισµός της πολικότητας Εργαλεία Μαρακδόροι (κόκκινος, µαύρος) 2 κροκοδειλάκια Υλικά Κινητήρες Μπαταρία 12 V 2 καλώδια, κόκκινο και µαύρο 1. Απογυµνώνουµε τις άκρες των καλωδίων (µαύρο και κόκκινο) κατά 1 cm και τα συνδέουµε µε τα κροκοδειλάκια. 2. Προσοχή! Ελέγχουµε να δούµε ποιος είναι ο θετικός και ποιος ο αρνητικός πόλος του κινητήρα και τους σηµειώνουµε µε µαρκαδόρο. Κόκκινο για τον θετικό (+) και µάυρο για τον αρνητικό (-). Συνήθως ο θετικός πόλος υποδηλώνεται από ένα κόκκινο σηµάδι κοντά στον ακροδέκτη. 3. Συνδέουµε τη µία ελεύθερη άκρη του µαύρου καλωδίου µε τον αρνητικό πόλο του κινητήρα και τη µία ελεύθερη άκρη του κόκκινου καλωδίου µε τον θετικό πόλο του κινητήρα. 4. Συνδέουµε τους κινητήρες µε την 12 V µπαταρία και ελέγχουµε τη λειτουργία τους. Οι κινητήρες θα πρέπει να σπινάρουν αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αν έχουµε επιλέξει τη σωστή πολικότητα. Αν έχουµε κάνει λάθος στην πολικότητα, ο κινητήρας θα σπινάρει σύµφωνα µε τη φορά των δεικτών του ρολογιού, και συνεπώς θα πρέπει να αλλάξουµε την πολικότητα. 5. Προσοχή! Μόλις βρούµε τον θετικό και τον αρνητικό πόλο του κινητήρα, τους βάφουµε αντίστοιχα κόκκινο και µαύρο. Είναι σηµαντικό να βαφτούν οι πόλοι του κινητήρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στη συνέχεια.

4

5 Bήµα 2 ο Προστασία των κινητήρων από το κερί Εργαλεία Υλικά Ψαλίδι 3 Κινητήρες 12 Volt DC Μαύρη µονωτική ταινία 1. Βεβαιωνόµαστε ότι ο θετικός πόλος του κάθε κινητήρα είναι χρωµατισµένος µε κόκκινο χρώµα (από το προηγούµενο βήµα), ώστε να µπορούµε να τους εντοπίσουµε εύκολα, αφού καλύψουµε τους κινητήρες µε µονωτική ταινία. 2. Τυλίγουµε τους κινητήρες µε µονωτική ταινία, ώστε να τους προστατέψουµε από το κερί. Καλύπτουµε και τους πόλους του κινητήρα και πιέζουµε λίγο την ταινία, ώστε να τρυπήσει και να εµφανιστούν οι πόλοι. Δεν καλύπτουµε τον άξονα του κινητήρα µε µονωτική ταινία, γιατί έτσι θα εµποδίζεται η οµαλή περιστροφή του. 3. Βεβαιωνόµαστε ότι οι κινητήρες είναι πλήρως καλυµµένοι µε µονωτική ταινία (κυρίως οι τρύπες που περιέχουν οι κινητήρες).

6

7 Bήµα 3 ο Άνοιγµα οπών στα πλαστικά κυλινδρικά δοχεία Υλικά 3 πλαστικά δοχεία µε τα καπάκια τους 3 κινητήρες 12 Volt DC 1 ζεύγος καλωδίων (κόκκινο-µαύρο) 1. Χρησιµοποιώντας το τρυπάνι 2mm ανοίγουµε µία τρύπα στο πλαστικό καπάκι του κάθε δοχείου. Από τις τρύπες αυτές θα περάσουν τα καλώδια. 2. Ανοίγουµε µία τρύπα ακριβώς στο κέντρο, στον πάτο του κάθε πλαστικού δοχείου. Από αυτή την τρύπα θα περάσει ο άξονας του κινητήρα, συνεπώς θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το άνοιγµα των οπών, έτσι ώστε ο άξονας να χωράει ακριβώς. 3. Βάζουµε τον κινητήρα µέσα στο δοχείο, έτσι ώστε ο άξονας του κινητήρα να περνά µέσα από την τρύπα στον πάτο του δοχείου. Συνδέουµε τον κινητήρα µε την µπαταρία, για να ελέγξουµε αν ο άξονας περιστρέφεται µε ευκολία. Επαναλαµβάνουµε και για τα άλλα δύο δοχεία. Προσοχή! Ο άξονας του κινητήρα θα πρέπει να γυρίζει ελεύθερα, χωρίς να βρίσκει αντίσταση από τα τοιχώµατα.

8 Bήµα 4 ο Συγκόληση του καλωδίου τηλεχειρισµού στους κινητήρες Εργαλεία Υλικά Τρυπάνι 2mm Δράπανο Μπλε καλώδιο τηλεχειρισµού 10m 3 πλαστικά δοχεία µε τα καπάκια τους (δοχεία κια καπάκια τρυπηµένα στο κέντρο) 3 κινητήρες καλυµµένοι µε µονωτική ταινία 1. Παίρνουµε το καλώδιο τηλεχειρισµού και αφαιρούµε περίπου 38cm από το µονωτικό περίβληµά του, προσέχοντας να µην κόψουµε τα πιο λεπτά καλώδια στο εσωτερικό. 2. Αφού αφαιρέσουµε το µονωτικό περίβληµα, περιµένουµε να δούµε 8 µικρότερα καλώδια στο εσωτερικό του καλωδίου τηλεχειρισµού. Από αυτά τα 8 καλώδια θα µας χρειαστούν τα 6. Για τον λόγο αυτό, µε το ψαλίδι ή τον κόφτη κόβουµε το καφέ και το κόκκινο καλώδιο. Προσοχή! Δεν πετάµε τα κοµµένα καλώδια, διότι θα µας χρειαστούν αργότερα. 3. Ξεχωρίζουµε τα 6 εναπτόµενα καλώδια σε 3 ζεύγη (θετικό/αρνητικό) όπως φαίνεται στην επόµενη εικόνα και στους πίνακες που ακολουθούν. Κόβουμε το ζεύγος με το καφέ καλώδιο

9 Θετικό (+) Αρνητικό (-) Κινητήρας Πράσινο Λευκό Δεξιός Μπλε Λευκό Αριστερός Πορτοκαλί Λευκό Κάθετος Καφέ Λευκό Δεν χρησιµοποιείται ή Θετικό (+) Αρνητικό (-) Κινητήρας Πράσινο Μαύρο Δεξιός Μπλε Λευκό Αριστερός Πορτοκαλί Κίτρινο Κάθετος (πάνω-κάτω) 4. Περνάµε περίπου 10cm από το ένα ζεύγος συρµάτων µέσα από ένα καπάκι και δένουµε έναν κόµπο στη βάση του καπακιού για την αποφυγή τεντώµατος και κοψίµατος του καλωδίου, όταν το όχηµα θα είναι στο νερό. Επαναλαµβάνουµε και για τα άλλα ζεύγη καλωδίων µε τα αντίστοιχα καπάκια. Το τελικό αποτέλεσµα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. 5. Χρησιµοποιώντας το κολλητήρι, συγκολούµε τα καλώδια στους σωστούς πόλους των κινητήρων. Βεβαιωνόµαστε ότι κάθε ένα από τα τρία θετικά καλώδια (πράσινο, µπλε, πορτοκαλί) ενώνεται µε τον θετικό πόλο του κάθε κινητήρα. Τους θετικούς πόλους τους έχουµε µαρκάρει µε κόκκινο χρώµα σε

10 προηγούµενο βήµα. Συνεχίζουµε, ενώνοντας τα καλώδια (µαύρο, άσπρο, κίτρινο) µε τους αρνητικούς πόλους των κινητήρων. 6. Προσοχή! Βεβαιωνόµαστε ότι όλες οι συγκολήσεις είναι σωστές και σταθερές, πριν προχωρήσουµε στο επόµενο βήµα, της µόνωσης των κινητήρων από το νερό. Προσπαθούµε να κουνήσουµε τα καλώδια από τους πόλους των κινητήρων, ώστε να βεβαιωθούµε ότι δεν ξεκολλάνε.

11 Bήµα 5 ο Στεγανοποίηση των κινητήρων µε κερί Εργαλεία Υλικά Ηλεκτιρκός βραστήρας µε λιωµένο κερί Ξύλινη βάση για τα δοχεία Μυτερή πένσα Ψαλίδι Μονωτική ταινία 3 πλαστικά δοχεία µε τα καπάκια τους (δοχεία κια καπάκια τρυπηµένα στο κέντρο) 3 κινητήρες καλυµµένοι µε µονωτική ταινία Κερί Πριν ξεκινήσουµε το 5 ο βήµα, πρέπει να κατασκευάσουµε µία βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα δοχεία µε τους κινητήρες, µετά από το γέµισµά τους µε κερί. Θα πρέπει να φτιάξουµε µία απλή κατασκευή, µία βάση από ξύλο ή χαρτόνι, όπως αυτή που φαίνεται στην εικόνα. 1. Κόβουµε ένα µικρό κοµµάτι µονωτικής ταινίας, για να καλύψουµε την τρύπα στον πάτο κάθε πλαστικού κυλινδρικού δοχείου. Η ταινία πρέπει να

12 τοποθετηθεί ελαφρά, ώστε να κρατάει µεν το κερί εντός του δοχείου, χωρίς να χύνεται, αλλά, από την άλλη, η ταινία θα πρέπει να µπορεί να αποµακρυνθεί από τον άξονα του κινητήρα, όταν αυτός µπει µέσα στο κυλινδρικό δοχείο. 2. Λιώνουµε το κερί είτε στο µπρίκι είτε µε τον ηλεκτρικό βραστήρα ως εξής: Προσοχή! Βράζουµε το νερό µε τον ηλεκτρικό βραστήρα και το ρίχνουµε σε µία λεκάνη. Βάζουµε το κερί µέσα σε ένα δοχείο και το βυθίζουµε στη λεκάνη µε το βραστό νερό µέχρι να λιώσει το κερί. Εναλλακτικά, βάζουµε το κερί στο µπρίκι και το ζεσταίνουµε σε ένα ηλεκτρικό µάτι µέχρι να λιώσει.

13 3. Ρίχνουµε λιωµένο κερί µέσα στα κυλινδρικά δοχεία, στα οποία θα µπουν οι κινητήρες. Το λιωµένο κερί θα πρέπει να φτάσει σε ύψος περίπου 7mm µέσα σε κάθε δοχείο. 4. Γρήγορα αλλά προσεκτικά, τοποθετούµε έναν από τους κινητήρες µέσα στο πλαστικό δοχείο µε κερί. Σπρώχνουµε απαλά τον κινητήρα, ώστε ο άξονας του να βγει από την τρύπα στον πάτο του δοχείου. Το λιωµένο κερί θα καλύψει τις πλευρές του κινητήρα, αλλά δεν θα τον καλύψει πλήρως. 5. Όταν και τα τρία πλαστικά δοχεία έχουν και από ένα κινητήρα µέσα τους, τότε µπορούµε να τα γεµίσουµε µε λιωµένο κερί. Ρίχνουµε µέσα στο δοχείο λιωµένο κερί, µέχρι περίπου ένα εκατοστό από την κορυφή.

14 6. Κρατάµε το δοχείο µε τα χέρια µας και ελέγχουµε αν υπάρχουν φυσαλίδες µέσα στο κερί. Αφαιρούµε αυτές τις φυσαλίδες συµπιέζοντας το δοχείο γύρω-γύρω µε τα χέρια µας. Βάζουµε στη συνέχεια το δοχείο πάνω στη βάση για να κρυώσει το κερί και συνεχίζουµε µε τα άλλα δύο δοχεία. 7. Μόλις το κερί κρυώσει, τότε γεµίζουµε το δοχείο πλήρως µε το λιωµένο κερί που έχει αποµείνει. Προσέχουµε, ώστε τα καλώδια που είναι περασµένα µέσα από το καπάκι του δοχείου να χωράνε στο δοχείο όταν θα το κλείσουµε µε το καπάκι. Ρίχνουµε λιωµένο κερί µέχρι να γεµίσει το κάθε δοχείο και η επιφάνεια του να δηµιουργήσει έναν θετικό µηνίσκο.

15 Άκρη του δοχείου Θετικός μηνίσκος κεριού Δοχείο με κινητήρα 8. Γρήγορα και προσεχτικά τοποθετούµε το καπάκι πάνω στο δοχείο µε το λιωµένο κερί και τον κινητήρα. Πιέζουµε, ώστε να κλείσει καλά και να µην µπει αέρας στο δοχείο. Επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο δοχεία.

16 Bήµα 6 ο Τοποθέτηση προπέλας στον κινητήρα Εργαλεία Υλικά Διαλυτικό Πένσα 3 πλαστικές προπέλες 3 µεταλλικοί άξονες για τις προπέλες Ξυλάκι ανάδευσης Εποξική Ρητίνη (κόλλα) 6 µικρά παξιµάδια για βίδες (#4-40) 3 στεγανοποιηµένοι κινητήρες µέσα στα δοχεία τους 1. Σκουπίζουµε καλά το κερί από τον άξονα του κάθε κινητήρα. Ο άξονας πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός, γιατί επάνω του θα µπει η εποξική κόλλα. Χρησιµοποιούµε χαρτοπετσέτα και διαλυτικό για τον καθαρισµό των αξόνων. 2. Βιδώνουµε σφιχτά ένα παξιµάδι στον µεταλλικό άξονα της κάθε προπέλας. 3. Η κάθε προπέλα έχει δύο τρύπες. Σε αυτές τις τρύπες βάζουµε από ένα παξιµάδι. 4. Πάνω σε ένα κοµµάτι χαρτιού αδειάζουµε τα δύο ξεχωριστά υλικά της εποξικής κόλλας και τα αναµειγνύουµε καλά µε το ξυλάκι.

17 5. Βάζουµε κόλλα στον άξονα της προπέλας, όπως επίσης και στο παξιµάδι που βιδώσαµε πάνω στον άξονα. Στη συνέχεια βιδώνουµε µια προπέλα σε κάθε άξονα (ο άξονας θα περάσει µέσα από τα σφηνωµένα παξιµάδια της προπέλας) και προσθέτουµε ένα τελευταίο παξιµάδι στο τέρµα του άξονα πάνω από την προπέλα. Σφίγγουµε το παξιµάδι και ρίχνουµε πάνω του µία σταγόνα εποξικής κόλλας. 6. Συνολικά πρέπει να έχουµε 4 παξιµάδια σε κάθε άξονα της προπέλας: ένα στη βάση του άξονα, ένα µπροστά και ένα πίσω από την προπέλα και ακόµα ένα στο τέρµα του άξονα. 7. Βάζουµε µία σταγόνα εποξικής κόλλας στο κοίλο µέρος του άξονα της προπέλας. Σπρώχνουµε αυτό το κοίλο µέρος πάνω από τον άξονα του κινητήρα, πιέζοντας το να πάει µέχρι το τέλος. Ολοκληρώνουµε για όλους τους κινητήρες και τους αφήνουµε να στεγνώσουν.

18

19 Bήµα 7 ο Τοποθέτηση των κινητήρων στον σκελετό Εργαλεία Υλικά Σταυροκατσάβιδο 3 κινητήρες Σκελετός 1. Με το κατσαβίδι αφαιρούµε τις µεταλλικές βάσεις από τον σκελετό. 2. Τοποθετούµε έναν κινητήρα (που πλέον βρίσκεται µέσα σε δοχείο µε κερί) στο κοίλωµα της µεταλλικής βάσης. Η µεταλλική βάση πρέπει να πιέζει το µέσο του κυλινδρικού δοχείου, µέσα στο οποίο βρίσκεται ο κινητήρας. 3. Οι µεταλλικές βάσεις µαζί µε τους κινητήρες πλεόν επανατοποθετούνται στον σκελετό. Οι θέσεις καθορίζονται από τον πίνακα που ακολουθεί. Θετικό (+) Αρνητικό (-) Κινητήρας Πράσινο Μαύρο Δεξιός Μπλε Λευκό Αριστερός Πορτοκαλί Κίτρινο Κάθετος (πάνω-κάτω) Σηµείωση: Οι ενδείξεις «δεξιός» και «αριστερός» για τους κινητήρες είναι όπως βλέπουµε τον σκελετό από πίσω. 4. Τα δοχεία που περιέχουν τους κινητήρες θα συµπιεστούν ελαφρώς καθώς θα βιδώνουµε τις µεταλλικές βάσεις πάνω στον σκελετό, αλλά αυτό είναι αναµενόµενο. 5. Προφανώς περιστρέφοντας τους πλαστικούς σωλήνες (του σκελετού), πάνω στους οποίους έχουν βιδωθεί οι κινητήρες, µπορούµε να δώσουµε στους κινητήρες την επιθυµητή κλίση.

20 Bήµα 8 ο Στεγανοποίηση του καλωδίου τηλεχειρισµού Εργαλεία Ψαλίδι Υλικά Μαύρο λάστιχο από βουτύλιο Μονωτική ταινία Ολοκληρωµένος σκελετός 1. Βρίσκουµε τα 3 ζευγάρια καλωδίων από τους κινητήρες και τα ακολουθούµε για να βρούµε το σηµείο που ενώνονται, µέσα στο κεντρικό καλώδιο τηλεχειρισµού. 2. Παίρνουµε ένα µικρό κοµµάτι (περίπου 2,5 cm) από το µαύρο λάστιχο από βουτύλιο (µαλακό και εύπλαστο σαν πλαστελίνη) και το πιέζουµε γύρω από τα ζευγάρια των καλωδίων και το µονωτικό πλαστικό κάλυµµα του κεντρικού καλωδίου. Επί της ουσίας, αυτό που κάνουµε είναι να µονώνουµε και τα ζεύγη καλωδίων, αλλά και το σηµείο που τα 3 διαφορετικά ζεύγη είναι γυµνά από το κεντρικό καλώδιο από το οποίο προέρχονται. Προσοχή! Το µαύρο λάστιχο από βουτύλιο είναι ηλεκτρικά αγώγιµο, άρα δε θα πρέπει να ακουµπά σε γυµνά καλώδια. Όταν τελειώσουµε την µόνωση µε το βουτύλιο, από πάνω βάζουµε µονωτική ταινία. 3. Αφού έχουµε στεγανοποιήσει το καλώδιο τηλεχειρισµού, του κάνουµε µία θηλιά και το δένουµε στον σκελετό του οχήµατος µε τους πλαστικούς δεσµούς. Η θηλιά αυτή είναι απαραίτητη, γιατί έτσι αποφεύγονται τα όποια τεντώµατα του καλωδίου, όταν το όχηµα βρίσκεται στο νερό.

21

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Τρυπάνι - Αρίδα 3/32 - Ηλεκτρικός βραστήρας ή μάτι και μπρίκι - Πένσα - Μαρκαδόρος

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κατασκευής Hydrobots Ενότητα 1η

Οδηγός Κατασκευής Hydrobots Ενότητα 1η η Ενότητα 1η Κατασκευή Πρώτου Μέρους: Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Μέτρο Μαρκαδόρος Κόφτης σωλήνα PVC Στραυροκατσάβιδο Δράπανο ηλεκτρικό Τρυπάνι 6mm Τρυπάνι 2mm Μέγγενη 1 σωλήνα PVC

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων

Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων χρησιμοποιώντας απλά υλικά και εργαλεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ. Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ. Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Μέτρο - Μαρκαδόρος - Κόφτης σωλήνα PVC - Σταυροκατσάβιδο - Τρυπάνι - Αρίδα 1 4 - Αρίδα 3 32 - Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 Πρόκειται για µία κατασκευή σχετικά απλή η οποία όµως απαιτεί χρόνο και µεράκι. Σκοπός της είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ Οι τρόποι για να ενώσουµε ηλεκτρικά καλώδια, δεν είναι πολλοί. Πολλές φορές η επιλογή της µεθόδου για την ένωση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το πάχος των καλωδίων, την εργασία που καλείτε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η κατασκευή που θα περιγράψουµε εδώ έγινε για να δείξει το πόσο εύκολο είναι και µε τη χρήση απλών και φτηνών υλικών, να κατασκευάσουµε έναν ηλεκτρικό κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

www.domil.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ

www.domil.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ www.domil.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αποσυναρµολογηµενη διάταξη µονόφυλλου ανοιγόµενου παραθυρου..σελ 3 Πίνακας απαιτούµενων εξαρτηµάτων..σελ 4 Συναρµολόγηση κάσας.....σελ

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου

Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου Επαλήθευση Νόµων Ιδανικού Αερίου Στοιχεία θεωρίας: για ένα ιδανικό αέριο ισχύει η καταστατική εξίσωση : PV = nrt. Οι νόµοι που θα επαληθευτούν από την πειραµατική διαδικασία προκύπτουν από την καταστατική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΝΟΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ - Ρ/Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕΦΕ 2 ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ΠΛΑΚΙΔΙΟΥ ΜΕ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ (Χαρακτηριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη - ΠΕ0401 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχολικό Έτος: 2014-2015 1ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Κατασκευές στο εργαστήριο, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής»

Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής» 1 Πρόγραμμα: «Πηγές Ενέργειας - Πηγές Ζωής» Κατασκευή μοντέλου ηλιακού αυτοκινήτου Υλικά: Μακετόχαρτο 1 φωτοβολταϊκό στοιχείο 1 Ηλεκτρικός κινητήρας 2 Άξονες 2 Πλαστικά γρανάζια 4 Πλαστικές θήκες αξόνων

Διαβάστε περισσότερα

Hydrobots. Κατασκευή Υποβρύχιου Ρομπότ. Θαλάσσια (Ναυτική) μηχανική. Εφαρμοσμένη Μηχανική για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Hydrobots. Κατασκευή Υποβρύχιου Ρομπότ. Θαλάσσια (Ναυτική) μηχανική. Εφαρμοσμένη Μηχανική για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Hydrobots Κατασκευή Υποβρύχιου Ρομπότ Θαλάσσια (Ναυτική) μηχανική Εφαρμοσμένη Μηχανική για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Μετά το άνοιγµα της συσκευασίας, συναρµολογείστε την συσκευή όπως στην παρακάτω φωτογραφία 1. Φωτ.1 Έλκοντας προς τα έξω τον τηλεσκοπικό σωλήνα όπως

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 1. ΣΤΟΧΟΙ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΟΜΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Μαθητής/Μαθήτρια--------------------------------------------- Οµάδα ------------------ Τµήµα: ------------ Ηµεροµηνία ----------------------- Επίδοση :

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που.

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3: ΠΟΤΕ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ; Εισαγωγή Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που έχουµε στο σπίτι; Τα µικρά λαµπάκια

Διαβάστε περισσότερα

2015-16. Ηλεκτρικό Κουδούνι. Μαρία Φριλίγκου Α 3. 5 ο Γυµνάσιο Μυτιλήνης. Υπεύθυνος Καθηγητής: ηµοσθένης Ξενιτέλλης 2015-16

2015-16. Ηλεκτρικό Κουδούνι. Μαρία Φριλίγκου Α 3. 5 ο Γυµνάσιο Μυτιλήνης. Υπεύθυνος Καθηγητής: ηµοσθένης Ξενιτέλλης 2015-16 2015-16 Υπεύθυνος Καθηγητής: ηµοσθένης Ξενιτέλλης 5 ο Γυµνάσιο Μυτιλήνης Μαρία Φριλίγκου Α 3 Ηλεκτρικό Κουδούνι 2015-16 1 Κεφάλαιο 1 Το κουδούνι είναι όργανο κρούσης που συνήθως χρησιµοποιείτε για να προειδοποιήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

3, Τώρα µε προσοχή και ένα-ένα τα καλώδια µπορούν να βγουν από τη λαστιχένια τάπα χωρίς να χρειαστεί να την κόψετε ή να τη σχίσετε.

3, Τώρα µε προσοχή και ένα-ένα τα καλώδια µπορούν να βγουν από τη λαστιχένια τάπα χωρίς να χρειαστεί να την κόψετε ή να τη σχίσετε. 1. Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες του Γιώργου για να λύσετε τη µάσκα, υπάρχει η δυνατότητα -χωρίς να είναι απαραίτητο- να ξεχωρίσετε και τα φανάρια από τη µάσκα. Εµένα µε βόλεψε. Στη φωτογραφία φαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Εικόνα 1. Ηλεκτρολογική συνδεσμολογία ηλ. περίφραξης 1. Βγάζουμε τη συσκευή (κεντρική μονάδα) από τη συσκευασία (εικ. 2). Εικόνα 2. Κεντρική μονάδα 2. Τη στερεώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010.

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Κάθε θέµα παίρνει 10 µόρια. Οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Οποιαδήποτε άλλη τεκµηριωµένη απάντηση γίνεται δεκτή. ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Θέµα 1 ο Πάνω στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα

Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα µικρό προσκυνητάρι. 2010 Υλικά: Λινάτσα (θα αποτελέσει τη βάση του έργου µας). Οργαντίνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη µέθοδος δηµιουργίας σπιτικού σαπουνιού. Μαζεύουµε όλα τα υλικά, τον εξοπλισµό, τα συστατικά και τον χώρο εργασίας που θα του χρειαστούν.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Εργαστηριακή άσκηση 1: ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Τροποποίηση της διαδικασίας η οποία περιγράφεται στον εργαστηριακό οδηγό (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου)

Διαβάστε περισσότερα

gr/ Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός Torr (=1 mmhg)

gr/ Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός Torr (=1 mmhg) Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ Ι ΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΝΑ ΩΝ ΠΙΕΣΗΣ atm bar cmhg Torr (=1 mmhg) Pa (=N/m 2 ) 1 atm 1 1,01325 76 760 101325 14,69595 1 bar 0,98692 1 75,00617

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Υπολογισµός της περιεκτικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ/ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ/ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Aqua purest S Y S T E M S ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ/ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Αυτές οι οδηγίες είναι απλές και εύκολες για τη σωστή εγκατάσταση του συστήματός σας σε ελάχιστο χρόνο. Η Aqua Pure σας προσφέρει επίσης τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο

Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Εργαστηριακή άσκηση 4: ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ Α ΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΣΤΟΧΟΙ Τροποποίηση της διαδικασίας η οποία περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ..

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Μητρόπολής µας. Πυξίδα µας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασµα»,

Διαβάστε περισσότερα

14. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ

14. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ 14. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πριν ξεκινήσετε... 212 2. Περιεχόμενα συσκευασίας... 212 3. Γενικές προφυλάξεις... 212 4. Προφυλάξεις κατά την εγκατάσταση... 213 5. Προφυλάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

.. A TM HM A.. 1) ; 2) ( ) : 3) ) ( ) 5) ( ) 6) : mm, 0, 0 1 m m. ; 7) ( ) , ( 3)

.. A TM HM A.. 1) ; 2)    ( )     : 3) )      ( ) 5)    ( )  6) : mm, 0, 0 1 m m.   ; 7)    ( )     , ( 3) ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ. ΑΓΜ... TMHMA.. 1) Πώς πιέζουµε την λίµα κατά την διαδροµή της κοπής; α) Σωστό σχήµα α β) Σωστό σχήµα β γ) Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX

ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX ΘΕΜΑ: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΠΡΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΕ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΙΝΤERMIX Η INTERMIX µπορεί να διαθέσει στους πελάτες της, κατόπιν συµφωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2 Q E-2 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων (A E-2) που θα σας δοθεί χωριστά από τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ: CLOJ-S120P20 CLOJ-S120 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν τη χρήση της συσκευής και διατηρήστε

Διαβάστε περισσότερα

Τα µέρη του µικροσκοπίου

Τα µέρη του µικροσκοπίου Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Περιγραφή Χρήση Το µικροσκόπιο είναι µια διάταξη φακών µε την οποία επιτυγχάνεται η µεγέθυνση διαφόρων αντικειµένων. Το οπτικό µικροσκόπιο είναι χρήσιµο όταν εξετάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΡΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΡΟΥΞΟΥΝΙ * ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ 1 2 ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τάξη Ε Παιχνίδι Σταθερού Χεριού Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα - Περιγραφή Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός Θερμότητα θερμοκρασία Ηλεκτρισμός 1 1. Η αφή μας ξεγελά Συχνά εκτιμάμε τη θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας. Είναι όμως η εντύπωση που σχηματίζουμε πάντα ορθή; Υλικά Ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Πάµε βόλτα στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου παρέα µε τα κορίτσια του Γυµνασίου και του Λυκείου, στην κατασκήνωση που οργανώνει η Μητρόπολη ηµητριάδος!

Πάµε βόλτα στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου παρέα µε τα κορίτσια του Γυµνασίου και του Λυκείου, στην κατασκήνωση που οργανώνει η Μητρόπολη ηµητριάδος! Ψάχνετε χειροτεχνίες για παιδική ή εφηβική κατασκήνωση; Πάµε βόλτα στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου παρέα µε τα κορίτσια του Γυµνασίου και του Λυκείου, στην κατασκήνωση που οργανώνει η Μητρόπολη ηµητριάδος!

Διαβάστε περισσότερα

9. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ

9. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ Ελληνικά 9. ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Πριν ξεκινήσετε... 116 2) Περιεχόμενα συσκευασίας... 116 3) Γενικές προφυλάξεις... 116 4) Προφυλάξεις κατά την εγκατάσταση... 116 5) Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤ. Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΕΠΕ

ΧΡΙΣΤ. Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΕΠΕ 1 από / from / von 7 Τάση τροφοδοσίας Τυπική κατανάλωση Απαιτούµενη Ισχύς Θερµοκρασία λειτουργίας Τεχνικές πληροφορίες 110-230 VAC ±10%, 50-60 Hz 200 VA 200 VA -10 ο C έως +60 o C Υγρασία 20%-80% Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 Οδηγίες Χρήσης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιληπτικά 3 2. Τι θα βρείτε στη συσκευασία... 3 Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής...3 Κανόνες για την ασφαλή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 3Μ. 1. Τοποθέτηση ιαχωριστικού Κυκλοφορίας Ύψους 5 cm

Ο ΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 3Μ. 1. Τοποθέτηση ιαχωριστικού Κυκλοφορίας Ύψους 5 cm Ο ΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 3Μ 1. Τοποθέτηση ιαχωριστικού Κυκλοφορίας Ύψους 5 cm Η στερέωσή τους γίνεται µε ειδικές βίδες µήκους140 mm χωρίς τη

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Εισαγωγή Στο προηγούµενο φύλλο εργασίας, το λαµπάκι το κρατούσες µε το χέρι σου για να το συνδέσεις µε τα καλώδια και την µπαταρία. Στο σπίτι µας όµως όλες οι λάµπες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 200/201/202 series

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 200/201/202 series ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 200/201/202 series ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο αμπεροτσιμπίδα μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σκοπός Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ Η εξοικείωση των µαθητών µε τεχνικές χρώσης νωπών παρασκευασµάτων και παρατήρησης τους στο οπτικό µικροσκόπιο.

Διαβάστε περισσότερα

Έµβια Άβια. Φυτά. Ηλεκτροµαγνητισµός

Έµβια Άβια. Φυτά. Ηλεκτροµαγνητισµός Έµβια Άβια Φυτά Ηλεκτροµαγνητισµός 1 Α1. Παρατήρηση φυτικού κυττάρου Απαιτούµενα όργανα και υλικά Μικροσκόπιο Αντκειµενοφόρες πλάκες και καλυπτρίδες Μαχαιράκι Σταγονόµετρο Λεπτή λαβίδα Χαρτί κουζίνας ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Εγχειρίδιο χρήσης EGG-ΒOX LEARN&GO Όλες οι οδηγίες, πληροφορίες, δραστηριότητες, διδακτικό και φωτογραφικό υλικό που σχετίζονται με τη χρήση και τη λειτουργία του Egg-Box

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Ένας ηλιακός φούρνος που µπορεί να κατασκευαστεί εύκολα από δύο χαρτοκιβώτια ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: ύο χαρτοκιβώτια. Προτείνουµε να χρησιµοποιήσετε ένα εσωτερικό κουτί που να είναι τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κίνηση ενός σώµατος και θα διερευνήσουµε τους δυο πρώτους νόµους του Newton. Επιπλέον θα µετρήσουµε την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Excel Ex 205 Carbon Film

Excel Ex 205 Carbon Film Excel Ex 205 Carbon Film ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΠΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ) 17ο χλμ. Π.Ε.Ο Θεσσ/νίκης - Αγ. Αθανασίου, Τ.Κ. 57003 Τηλ.: 2310778955-6, 2310722028 Email: megi@protopsaltis.gr, website: www.agmrecruit.com

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 11. Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας

Φύλλο Εργασίας 11. Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας Φύλλο Εργασίας 11 Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Αυτή η μαθηματική εξίσωση, με τα περίεργα σύμβολα, διδάσκεται στο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ Για την παρασκευή κολλοειδή αργύρου θα χρειαστούμε : 1. Δύο (2) κροκοδειλάκια (κόκκινο μαύρο ) τα οποία τα ενώνουμε με ένα κομμένο συνδετήρα μπαταρίας τηλεκοντρόλ (πλακέ

Διαβάστε περισσότερα

HYDROBOTS ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑΛΑΣΣΙΑ (NAYTIKH) MHXANIKH ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

HYDROBOTS ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑΛΑΣΣΙΑ (NAYTIKH) MHXANIKH ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ HYDROBOTS ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑΛΑΣΣΙΑ (NAYTIKH) MHXANIKH ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ STEM4YOUTH ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

VW GOLF 5 FRONT DOORS SPEAKERS REPLACE. Αλλαγή µπροστινών µεγαφώνων στις εργοστασιακές θέσεις

VW GOLF 5 FRONT DOORS SPEAKERS REPLACE. Αλλαγή µπροστινών µεγαφώνων στις εργοστασιακές θέσεις VW GOLF 5 FRONT DOORS SPEAKERS REPLACE Αλλαγή µπροστινών µεγαφώνων στις εργοστασιακές θέσεις Πρώτα από όλα φτιάχνουµε ένα φραπεδάκι και ένα τοστ γιατί µπορεί να πεινάσουµε Ξεκινάµε βγάζοντας το πλαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Energy Under Control

Energy Under Control ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΣΥΝ ΕΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Energy Under Control D.MITSOTAKIS & Co Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Για την ασφάλειά σας Η συσκευή έχει δύο λειτουργίες: θέρµανσης/ στεγνώµατος πετσετών και συµπληρωµατικής θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Pinhole Camera. Φωτογραφική μηχανή με φιλμ Δεν έχει φακό Στην θέση του φακού υπάρχει μόνο μια μικρή οπή

Pinhole Camera. Φωτογραφική μηχανή με φιλμ Δεν έχει φακό Στην θέση του φακού υπάρχει μόνο μια μικρή οπή Pinhole Camera Φωτογραφική μηχανή με φιλμ Δεν έχει φακό Στην θέση του φακού υπάρχει μόνο μια μικρή οπή Πως δουλεύει μια φωτογραφική μηχανή; Πως δουλεύει μια φωτογραφική μηχανή; Πως δουλεύει μια φωτογραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση - &. ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κίνηση ενός σώµατος και θα διερευνήσουµε τους δυο πρώτους νόµους του Newton. Επιπλέον θα µετρήσουµε την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

/AC. GM-166

/AC. GM-166 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙ Α ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ GM 166 ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιµοποιείτε το πολύµετρο αµπεροτσιµπίδα µόνο µε τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτό το κεφάλαιο περιέχει σημαντικές οδηγίες ασφαλείας και λειτουργίας. Διάβασε και κρατήστε αυτό το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Auto-Hydrogen 60a PWM οδηγός εγκατάστασης

Auto-Hydrogen 60a PWM οδηγός εγκατάστασης Auto-Hydrogen 60a PWM οδηγός εγκατάστασης Βρείτε µια θέση στo PWM όσο πιο κοντά γίνεται στην µπαταρία του αυτοκινήτου Αυτό είναι το νέο µοντέλο 9-28V Auto PWM 1. ΙΑΚΟΠΤΗΣ ΚΛΕΙ ΙΟΥ / ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ: α) Ένα καλώδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο:

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας 1) ) 3) Οι στόχοι του πειράµατος 1. Η µέτρηση της επιτάχυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Η οµάδα κατασκευών στην κατασκήνωσή µας!

Η οµάδα κατασκευών στην κατασκήνωσή µας! Η οµάδα κατασκευών στην κατασκήνωσή µας! Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και τον Αύγουστο που µας πέρασε, συναντήθηκαν νέοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας στο όµορφο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου. Ανάµεσα στις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εγκατάσταση Η σωστή θέση του απορροφητήρα θα πρέπει να είναι 60cm πάνω από το επίπεδο των ηλεκτρικών εστιών της κουζίνας σας ή 75cm εάν πρόκειται για εστίες

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I 2. Ο νόμος του Ohm 1. ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα δίνεται από τη σχέση: R Ισοδύναμα ο νόμος του Ohm μπορεί να διατυπωθεί και ως:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΡΟΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΤΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΡΟΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΡΟΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΤΩΝ Βήμα 1 Αφού βγάλετε τον πλαστικοποιητή από την συσκευασία του, τοποθετήστε τον σε μία επίπεδη και σταθερή επιφάνεια (τραπέζι, πάγκο εργασίας) και φροντίστε να υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας

Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Αυτή η μαθηματική εξίσωση, με τα περίεργα σύμβολα, διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Τεχνολογίας Μαθήτριες:Μάγδα Ιατρού,Βάσω Καλογρηά,Πένυ Κυβέρη,Δανάη Κουλούρη,Χριστίνα Μαγκαφά Τάξη:Γ 2

Εργασία Τεχνολογίας Μαθήτριες:Μάγδα Ιατρού,Βάσω Καλογρηά,Πένυ Κυβέρη,Δανάη Κουλούρη,Χριστίνα Μαγκαφά Τάξη:Γ 2 Εργασία Τεχνολογίας Μαθήτριες:Μάγδα Ιατρού,Βάσω Καλογρηά,Πένυ Κυβέρη,Δανάη Κουλούρη,Χριστίνα Μαγκαφά Τάξη:Γ 2 1 ο Πείραμα Τίτλος: Πώς η ταχύτητα περιστροφής του καρουσέλ σχετίζεται με τον αριθμό των κεριών;

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις για τo MyPC : WinXP µε ServicePack 2 Εγκαθιστούµε το USB Wifi στο MyPC µε όλους τους drivers και τα σχετικά. Αρχικά θα πρέπει να επιτύχου

Προϋποθέσεις για τo MyPC : WinXP µε ServicePack 2 Εγκαθιστούµε το USB Wifi στο MyPC µε όλους τους drivers και τα σχετικά. Αρχικά θα πρέπει να επιτύχου LAN PC TO LAPTOP (II). Case: Έχουµε ένα τοπικό δίκτυο µε πρόσβαση στο Internet. Έχουµε επίσης και ένα Laptop (η άλλο PC). Θέλουµε να το συνδέσουµε το Laptop ασύρµατα και να έχει και αυτό πρόσβαση στο Internet,

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού Αναλυτικές οδηγίες για το κιτ CT884 K1 σε οχήματα Opel Omega B (25_,26_,27_) 2,5l. V6 με κωδικό κινητήρα X25XE Έτος κατασκευής 1997

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΨΥΚΤΗ ΝΕΡΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLWD-19PW

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΨΥΚΤΗ ΝΕΡΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLWD-19PW www.colorato.net Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΨΥΚΤΗ ΝΕΡΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLWD-19PW ιαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν χρησιµοποιήσετε την καινούρια σας συσκευή. ιατηρήστε τις οδηγίες σε ασφαλές και εύκολα προσβάσιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ e/m ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ SE5 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕ Αγ. Σαράντα 45, 18346 Μοσχάτο, Τηλ. 1048341, 10483870, Fax 10480580 Ο ΗΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

Α Μοντέλο. shined. gloss wood. chrome wall

Α Μοντέλο. shined. gloss wood. chrome wall Drink mixer design specialist MIXER 3 Μοντέλο Α-2001 Απλή Σουπερ αυτόματη MIX-2010 Απλή Αυτόματη Σουπερ αυτόματη color economy retro metallic shined gloss wood chrome luxury wall royal ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ 1 ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚOΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΧΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η LOHAS T5, T6

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η LOHAS T5, T6 Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η LOHAS T5, T6 LOHAS T5 LOHAS T6 µ. µ µ, µ µ µ. µ µ µ. µ µ., µ. LOHAS T5 LOHAS T6 Διάδρομος ALPINE LOHAS T5, Τ6 - Εγχειρίδιο Χρήστη σελ. 2 αριστερά εμπρός δεξιά Διάδρομος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Οι Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο: Υλικά που είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία του μαθήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μπαταρίες 4,5 V, ΑΑ size 1.5 V Λαμπάκια 3-4,5 V Κόλλα

Διαβάστε περισσότερα

Τροχήλατο καρότσι κουζίνας

Τροχήλατο καρότσι κουζίνας Τροχήλατο καρότσι κουζίνας Τροχήλατος βοηθός Τροχήλατο καρότσι κουζίνας Ευτελώς πρακτικό: Ένα τέτοιο καρότσι είναι πάντοτε εκεί, όπου ακριβώς χρειάζεται, και προσφέρει πολύ χώρο για το ένα και το άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Bfn2000 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ. Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

Bfn2000 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ.   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Bfn2000 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Οδηγίες ασφαλείας Για την ορθή χρήση του ανεμιστήρα, την μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης πυρκαγιάς, ηλεκτροπληξίας

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 11. Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας

Φύλλο Εργασίας 11. Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας Φύλλο Εργασίας 11 Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Αυτή η μαθηματική εξίσωση, με τα περίεργα σύμβολα, διδάσκεται στο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ. Κόλλα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ. Κόλλα www.houseart.gr Tηλ: 210.873.20.90 email: info@houseart.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ Οπισθόχαρτο Κόλλα Βινύλιο Εκτυπώσιμη Όψη Η τοποθέτηση του αυτοκόλλητου ντουλάπας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο. DIY Synth Kit - Οδηγίες Χρήσης

Καλωσορίσατε στο. DIY Synth Kit - Οδηγίες Χρήσης Καλωσορίσατε στο DIY Synth Kit - Οδηγίες Χρήσης Αυτές οι οδηγίες θα σας καθοδηγήσουν βήμα- βήμα για να κατασκευάσετε το δικό σας ηλεκτρονικό συνθεσάιζερ. Όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα περιλαμβάνονται στο

Διαβάστε περισσότερα

UT-602, UT-603 UT-602, UT-603. www.tele.gr

UT-602, UT-603 UT-602, UT-603. www.tele.gr UT-602, UT-603 ΟΡΓΑΝΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΗΣ / ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιµοποιείτε το όργανο µέτρησης µόνο µε τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της ΕΚΦΕ Εύβοιας Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της Απαραίτητα όργανα Προχοϊδα Σιφώνι Κωνική φιάλη Απαραίτητα υλικά 10 ml

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο κατασκευής φωλιών

Εργαστήριο κατασκευής φωλιών Εργαστήριο κατασκευής φωλιών Σεβαστή Μαργαρίτη Εικαστικός Καθηγήτρια εικαστικών στο 2 ο Γυµνάσιο Νέου Φαλήρου email: sevmargari2@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα περισσότερα είδη πουλιών που ζουν γύρω µας είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 2 2 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού Λεπτομερείς οδηγίες για το όχημα Fiat 500 1,2 ltr. Κωδικός κινητήρα 169 A4.000 Η ContiTech σάς παρέχει τρόπους αποφυγής σφαλμάτων κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1.Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες 2.Φορέστε ρούχα, μάσκα, γάντια και γυαλιά προστασίας 3.Μην κάνετε χρήση στη βροχή 4.Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν

Διαβάστε περισσότερα