8.1 Προκαταρκτική επεξεργασία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "8.1 Προκαταρκτική επεξεργασία"

Transcript

1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 139 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Επεξεργασία λάσπης Η λάσπη που προκύπτει από τις διεργασίες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων είναι συνήθως σε ρευστή ή ημίρευστη κατάσταση, που τυπικά περιέχει από 0.25 μέχρι 12% κατά βάρος σε στερεά, ανάλογα με τις μεθόδους και τις διεργασίες που χρησιμοποιήθηκαν. Από τα συστατικά που απομακρύνονται η λάσπη καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο και η επεξεργασία και διάθεσή της αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κανείς στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων. Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λάσπη είναι πολύπλοκα γιατί: (1) αποτελείται κυρίως από τα συστατικά που καθιστούν επικίνδυνα τα ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα, (2) το κλάσμα της λάσπης που παράγεται από την βιολογική επεξεργασία και απαιτεί διάθεση αποτελείται από οργανική ύλη που περιέχεται στο υγρό απόβλητο αλλά σε άλλη μορφή η οποία μπορεί επίσης να αποσυντεθεί και να καταστεί επικίνδυνη και (3) μόνο ένα μικρό μέρος της λάσπης είναι στερεή ύλη. Οι κύριες μέθοδοι για την επεξεργασία και τη διάθεση της λάσπης περιλαμβάνουν: α) πύκνωση, προεπεξεργασία (conditioning), αφυδάτωση και ξήρανση για την απομάκρυνση της υγρασίας από τη λάσπη, και β) χώνευση, κομποστοποίηση, καύση, οξείδωση υγρού αέρα και κατακόρυφους αυλωτούς αντιδραστήρες για τη σταθεροποίηση του οργανικού υλικού στη λάσπη. 8.1 Προκαταρκτική επεξεργασία Η άλεση της λάσπης, η εξάμμωση, η ανάμειξη και η αποθήκευση είναι απαραίτητες λειτουργίες που παρέχουν σταθερή και ομοιογενή τροφοδοσία στις μονάδες επεξεργασίας λάσπης. Άλεση λάσπης. Είναι μια διεργασία όπου μεγάλα αντικείμενα που βρίσκονται στη λάσπη, κόβονται ή διαχωρίζονται σε μικρά σωματίδια για να εμποδιστεί το φράξιμο ή μπλοκάρισμα του μηχανολογικού εξοπλισμού. Εξάμμωση λάσπης. Σε μερικά συστήματα επεξεργασίας όπου δεν υπάρχουν μονάδες εξάμμωσης πριν από τις πρωτοβάθμιες δεξαμενές καθίζησης, ή όπου οι μονάδες εξάμμωσης δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν μεγάλες ποσότητες άμμου που δέχονται, είναι αναγκαία η απομάκρυνση της άμμου πριν την περαιτέρω επεξεργασία της. Ανάμειξη λάσπης. Λάσπη παράγεται στα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συστήματα επεξεργασίας. Η πρωτοβάθμια λάσπη αποτελείται από καθιζάνοντα στερεά, που μεταφέρονται με το ανεπεξέργαστο απόβλητο. Η δευτεροβάθμια λάσπη, περιέχει βιολογικά στερεά όπως και διάφορα άλλα καθιζάνοντα στερεά. Η τριτοβάθμια λάσπη, περιέχει βιολογικά και χημικά στερεά.

2 140 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ Η λάσπη αναμειγνύεται, για να παραχθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα για τα επόμενα στάδια επεξεργασίας. Αποθήκευση λάσπης. Η αποθήκευση λάσπης πραγματοποιείται για να εξομαλύνει τις διαταραχές στο ρυθμό παραγωγής λάσπης και για να επιτρέπει τη συσσώρευση λάσπης σε περιόδους όταν τα επόμενα στάδια επεξεργασίας δεν λειτουργούν (αλλαγή βάρδιας, αργίες κλπ). 8.2 Πάχυνση Το περιεχόμενο σε στερεά της λάσπης που παράγεται στα διάφορα στάδια επεξεργασίας (πρωτοβάθμια, δραστική λάσπη, χαλικοδιυλιστήριο κλπ) ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της λάσπης, τις μονάδες επεξεργασίας της λάσπης και τα αντλητικά συστήματα, καθώς και τις μεθόδους λειτουργίας. Η πάχυνση είναι μια διεργασία που χρησιμοποιείται για να αυξήσει το ποσοστό στερεών στη λάσπη με απομάκρυνση μέρους του υγρού κλάσματος. Για παράδειγμα, αν ενεργός λάσπη από δευτεροβάθμια επεξεργασία με 0.8% σε στερεά, παχυνθεί σε ποσοστό στερεών 4%, τότε θα έχει επιτευχθεί μείωση του όγκου της λάσπης κατά 5 φορές. Η πάχυνση γενικά πραγματοποιείται με φυσικές μεθόδους όπως καθίζηση με βαρύτητα, επίπλευση, φυγοκέντριση και ζώνες βαρύτητας. Ο όγκος της λάσπης που προκύπτει από την πάχυνση είναι σαφώς μειωμένος και ωφελεί τις περαιτέρω διεργασίες επεξεργασίας όπως χώνευση, αφυδάτωση, ξήρανση και καύση, στα ακόλουθα: (1) ικανότητα των δεξαμενών και του απαιτούμενου εξοπλισμού, (2) ποσότητα των χημικών που απαιτούνται για την προετοιμασία της λάσπης και (3) ποσότητα της θερμότητας που απαιτείται από τους χωνευτήρες και ποσότητα του βοηθητικού καυσίμου που απαιτείται για ξήρανση ή καύση. Η πάχυνση της λάσπης επιτυγχάνεται σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε κάποιο βαθμό στους πρωτοβάθμιους διαυγαστές, στους χωνευτήρες λάσπης ή σε ειδικά σχεδιασμένες ξεχωριστές μονάδες. Πάχυνση με βαρύτητα. Για πάχυνση με βαρύτητα συνήθως χρησιμοποιείται μια κυκλική δεξαμενή όμοια με τις συμβατικές δεξαμενές κατακρήμνισης. Η λάσπη διοχετεύεται στη δεξαμενή, αφήνεται να καθιζήσει και να συμπιεστεί και αφαιρείται από τον πάτο της δεξαμενής. Το υπερκείμενο υγρό επιστρέφεται στη δεξαμενή πρωτοβάθμιας καθίζησης ή στην είσοδο της μονάδας, ενώ η εξερχόμενη λάσπη οδηγείται σε χωνευτήρες ή σε συστήματα αφυδάτωσης.

3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 141 Εικόνα 8.1 Παχυντής με ξέστρο (13 m διάμετρος) (Degremont) Εικόνα 8.2 Παχυντής λάσπης (Κέντρο Επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας)

4 142 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ Πάχυνση με επίπλευση. Η πιο κοινή μέθοδος είναι η πάχυνση με διαλυμένο αέρα. Αέρας υπό πίεση διοχετεύεται στον πυθμένα της δεξαμενής. Καθώς εκτονώνεται, ο διαλυμένος αέρας διαιρείται σε πολύ μικρές φυσαλίδες που παρασύρουν στην επιφάνεια τη λάσπη. Πάχυνση με φυγοκέντριση. Οι φυγόκεντροι χρησιμοποιούνται τόσο για πάχυνση όσο και για αφυδάτωση της λάσπης. Η πάχυνση με φυγοκέντριση περιλαμβάνει την καθίζηση των σωματιδίων της λάσπης υπό την επίδραση φυγόκεντρων δυνάμεων. 8.3 Σταθεροποίηση Οι λάσπες σταθεροποιούνται για να: (1) ελαττωθούν οι παθογόνοι οργανισμοί, (2) απαλειφθούν οι ενοχλητικές οσμές και (3) εμποδιστεί, περιοριστεί ή εξαλειφθεί η δυναμική για σήψη. Οι τρόποι για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι μέσω της σταθεροποίησης είναι: (1) βιολογική ελάττωση του πτητικού περιεχομένου, (2) χημική οξείδωση της πτητικής ύλης, (3) η προσθήκη χημικών στη λάσπη ώστε να καταστεί μη κατάλληλη για την επιβίωση των μικροοργανισμών και (4) εφαρμογή θερμότητας για την απολύμανση ή αποστείρωση της λάσπης. Όταν σχεδιάζεται μια μονάδα σταθεροποίησης λάσπης, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη η ποσότητα της λάσπης που πρόκειται να επεξεργαστεί, η σχέση της μονάδας σταθεροποίησης με τα άλλα συστήματα επεξεργασίας και οι στόχοι της διεργασίας σταθεροποίησης. Οι στόχοι αυτοί συχνά καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Για παράδειγμα, αν πρόκειται η λάσπη να αποτεθεί στο έδαφος, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελάττωση των παθογόνων. Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τη σταθεροποίηση της λάσπης είναι: (1) σταθεροποίηση με ασβέστη, (2) θερμική επεξεργασία, (3) αναερόβια χώνευση, (4) αερόβια χώνευση και (5) κομποστοποίηση Σταθεροποίηση με ασβέστη Ασβέστης προστίθεται στην ανεπεξέργαστη λάσπη σε αρκετή ποσότητα ώστε να αυξηθεί το ph στο 12 ή και παραπάνω. Το υψηλό ph δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι συμβατό για την επιβίωση των μικροοργανισμών. Έτσι, η λάσπη δεν θα υποστεί σήψη, δεν θα παράγει οσμές, αλλά και δεν θα προκαλέσει προβλήματα υγείας όσο το ph παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Δύο μέθοδοι σταθεροποίησης με ασβέστη χρησιμοποιούνται: (1) προσθήκη του ασβέστη στη λάσπη πριν την αφυδάτωση και (2) προσθήκη του ασβέστη στη λάσπη μετά την αφυδάτωση. Ο ασβέστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν Ca(OH) 2 είτε σαν CaO.

5 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Θερμική επεξεργασία Η θερμική επεξεργασία είναι μια συνεχής διεργασία στην οποία η λάσπη θερμαίνεται σε ένα δοχείο πίεσης σε θερμοκρασία μέχρι 260 ο C και πίεση μέχρι 3 atm για 30 min περίπου. Η θερμική επεξεργασία εξυπηρετεί τόσο σαν διεργασία σταθεροποίησης όσο και σαν διεργασία προεπεξεργασίας (conditioning). Η θερμική επεξεργασία προετοιμάζει τη λάσπη καθιστώντας τα στερεά ικανά να αφυδατωθούν χωρίς τη χρήση χημικών. Όταν η λάσπη υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, η θερμική ενέργεια ελευθερώνει τους δεσμευμένο νερό και συντελεί στην συσσωμάτωση των στερεών. Επιπλέον, συμβαίνει υδρόλυση πρωτεϊνούχων υλικών, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων και την απελευθέρωση οργανικών συστατικών και αμμωνιακού αζώτου Αναερόβια χώνευση λάσπης Η αναερόβια χώνευση είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και η ιστορία της ανάγεται στο Η μικροβιολογία της αναερόβιας χώνευσης και οι βέλτιστες περιβαλλοντικές συνθήκες για τους μικροοργανισμούς συζητήθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Σε αυτό το κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στη λειτουργία της αναερόβιας χώνευσης σε χωνευτήρες κανονικού ρυθμού, ενός σταδίου υψηλού ρυθμού, δύο σταδίων και ξεχωριστούς χωνευτήρες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μεσόφιλη λειτουργία των αντιδραστήρων, μεταξύ 30 και 38 ο C. Εικόνα 8.3 Αναερόβιοι χωνευτήρες (10,000 m 3 ) με δεξαμενή βιοαερίου (5,000 m 3 ), Sao Paulo, Brazil (Degremont)

6 144 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ Χώνευση κανονικού ρυθμού. Η χώνευση λάσπης σταθερού ρυθμού συνήθως λαμβάνει χώρα σαν διεργασία ενός σταδίου. Οι λειτουργίες της χώνευσης, της πάχυνσης λάσπης και του σχηματισμού υπερκείμενου πραγματοποιούνται ταυτόχρονα. Λειτουργικά, σε μια διεργασία ενός σταδίου, ανεπεξέργαστη λάσπη προστίθεται στη ζώνη όπου διενεργείται ενεργός χώνευση και ελευθερώνεται το αέριο. Η λάσπη θερμαίνεται, με τη βοήθεια εξωτερικού εναλλάκτη θερμότητας. Καθώς το αέριο ανεβαίνει προς την επιφάνεια, παρασύρει μαζί του σωματίδια λάσπης και άλλα υλικά, όπως γράσο, λάδι και λιπαρά, σχηματίζοντας τελικά ένα στρώμα βρωμιάς. Σαν αποτέλεσμα της χώνευσης, η λάσπη διατάσσεται σε στρώματα με το σχηματισμό ενός υπερκείμενου στρώματος πάνω από τη χωνευμένη λάσπη και καθίσταται πιο αδρανοποιημένη. Σαν αποτέλεσμα της στρωμάτωσης και της απουσίας ανάμειξης δεν αξιοποιείται περισσότερο από το 50% του όγκου του αντιδραστήρα. Λόγω αυτού του περιορισμού η διεργασία κανονικού ρυθμού χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές εγκαταστάσεις. Χώνευση ενός σταδίου υψηλού ρυθμού. Η διεργασία αυτή διαφέρει από τη χώνευση κανονικού ρυθμού στο ότι ο ρυθμός φόρτωσης στερεών είναι πολύ μεγαλύτερος. Η λάσπη αναμειγνύεται με ανακύκλωση του αερίου, με μηχανικούς αναδευτήρες ή με άντληση και θερμαίνεται για να επιτευχθούν βέλτιστοι ρυθμοί χώνευσης. Χώνευση δύο σταδίων. Συχνά, ένας αντιδραστήρας υψηλού ρυθμού συνδέεται σε σειρά με έναν δεύτερο χωνευτήρα. Σε αυτή τη διεργασία, ο πρώτος χρησιμοποιείται για τη χώνευση και θερμαίνεται και εξοπλίζεται με συστήματα ανάμειξης. Ο δεύτερος αντιδραστήρας χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη συμπύκνωση της χωνευμένης λάσπης και για το σχηματισμό σχετικά καθαρού υπερκείμενου. Ο δεύτερος αντιδραστήρας μπορεί να είναι ένα ανοικτό δοχείο ή να μην θερμαίνεται. Επίσης, οι οροφές των αντιδραστήρων μπορεί να είναι σταθερές ή να είναι επιπλέοντα καλύμματα. Θερμόφιλη αναερόβια χώνευση. Η θερμόφιλη χώνευση λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 49 και 57 ο C, συνθήκες κατάλληλες για θερμόφιλα βακτήρια. Επειδή οι ρυθμοί των βιοχημικών αντιδράσεων αυξάνουν με τη θερμοκρασία, η θερμόφιλη χώνευση είναι πολύ πιο γρήγορη από τη μεσόφιλη. Ας σημειωθεί ότι με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 ο C διπλασιάζεται ο ρυθμός των βιοχημικών αντιδράσεων, μέχρι μια οριακή θερμοκρασία. Τα πλεονεκτήματα της θερμόφιλης χώνευσης περιλαμβάνουν αυξημένη ικανότητα επεξεργασίας λάσπης, βελτιωμένη αφυδάτωση λάσπης και αυξημένη βακτηριακή καταστροφή. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση, χειρότερη ποιότητα του υπερκείμενου που περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες διαλυμένων στερεών, περισσότερες οσμές και λιγότερη ευστάθεια του συστήματος. Λόγω αυτών των μειονεκτημάτων η εφαρμογή της θερμόφιλης χώνευσης έχει περιοριστεί.

7 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 145 Σχήμα 8.12 Διάγραμμα ροής χωνευτήρα δύο σταδίων με ανάμειξη αερίου. 1. Είσοδος φρέσκιας λάσπης 8. Προς μονάδες θερμότητας 2. Πρώτος χωνευτήρας 9. Αντλία ανακυκλοφορίας λάσπης 3. Δεύτερος χωνευτήρας 10. Εναλλάκτης θερμότητας 4. Συμπιεστής αερίου 11. Αντλία ζεστού νερού 5. Παγίδες υγρασίας 12. Βραστήρας 6. Πυρσός 13. Προς τελική επεξεργασία 7. Αποθήκευση αερίου 14. Προς λίμνες 15. υπερχείλιση Σχήμα 8.1 Διάγραμμα ροής αναερόβιας χώνευσης δύο σταδίων με ανακυκλοφορία αερίου Αερόβια χώνευση λάσπης Τα πλεονεκτήματα της αερόβιας χώνευσης είναι συγκρίσιμα με αυτά της αναερόβιας χώνευσης: (1) η μείωση των πτητικών στερεών είναι ισοδύναμη με αυτή που επιτυγχάνεται αναερόβια, (2) χαμηλότερες συγκεντρώσεις BOD στο υπερκείμενο υγρό, (3) παραγωγή άοσμου, χουμώδους υλικού, βιολογικά

8 146 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ σταθερού, (4) ανάκτηση των περισσότερων βασικών αξιών λίπανσης της λάσπης, (5) ευκολία λειτουργίας και (6) χαμηλό πάγιο κόστος. Τα κυριότερα μειονεκτήματα της διεργασίας αερόβιας χώνευσης είναι: (1) υψηλό κόστος ενέργειας που συνδέεται με την απαιτούμενη παροχή οξυγόνου, (2) η χωνευμένη λάσπη που παράγεται έχει άσχημα χαρακτηριστικά μηχανικής αφυδάτωσης, (3) η διεργασία επηρεάζεται σημαντικά από τη θερμοκρασία, την τοποθεσία και το υλικό του αντιδραστήρα. Επίσης, δεν ανακτάται κάποιο χρήσιμο παραπροϊόν, όπως το μεθάνιο. Σε περιπτώσεις όπου λαμβάνεται υπόψη η ξεχωριστή χώνευση λάσπης, η αερόβια χώνευση της λάσπης μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέρουσα εφαρμογή. Η αερόβια χώνευση είναι παρόμοια διεργασία με αυτή της δραστικής λάσπης. Καθώς εξαντλείται το απόθεμα του διαθέσιμου υποστρώματος, οι μικροοργανισμοί αρχίζουν να καταναλώνουν το δικό τους πρωτόπλασμα για να λάβουν ενέργεια για τις διεργασίες συντήρησης του κυττάρου. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε αναφέρεται ότι οι μικροοργανισμοί βρίσκονται στην ενδογενή φάση. Ο κυτταρικός ιστός οξειδώνεται αερόβια σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αμμωνία. Στην πραγματικότητα, μόνο το 75 με 80% του κυτταρικού ιστού μπορεί να οξειδωθεί. Το υπόλοιπο 20 με 25% αποτελείται από αδρανή συστατικά και οργανική ύλη που δεν είναι βιοαποδομήσιμα. Η αμμωνία που παράγεται οξειδώνεται στη συνέχεια σε νιτρικά. Οι αερόβιοι χωνευτήρες μπορούν να λειτουργούν σαν αντιδραστήρες συνεχούς λειτουργίας ή διαλείποντος έργου. Δύο τύποι αερόβιας χώνευσης απαντώνται συνήθως: (1) συμβατική αερόβια χώνευση και (2) αερόβια χώνευση υψηλής καθαρότητας οξυγόνου. Συμβατική αερόβια χώνευση. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό αερόβιων χωνευτήρων περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την ελάττωση στερεών, τον υδραυλικό χρόνο παραμονής (10-20 ημέρες), τις απαιτήσεις οξυγόνου, τις ενεργειακές απαιτήσεις ανάδευσης και τη λειτουργία της διεργασίας. Οι απαιτήσεις οξυγόνου που πρέπει να ικανοποιούνται κατά την αερόβια χώνευση είναι αυτές του κυτταρικού ιστού και στην περίπτωση μεικτής λάσπης το BOD 5 της πρωτοβάθμιας λάσπης. Το υπολειπόμενο οξυγόνο πρέπει να διατηρείται πάνω από 1 mg/l, σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας. Αερόβια χώνευση υψηλής καθαρότητας οξυγόνου. Η διεργασία αυτή αποτελεί τροποποίηση της συμβατικής αερόβιας χώνευσης, στο ότι αντί για αέρας χρησιμοποιείται οξυγόνο υψηλής καθαρότητας. Η διεργασία αυτή εφαρμόζεται ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα εξαιτίας της μη ευαισθησίας της σε αλλαγές της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της αυξημένης βιολογικής δραστηριότητας και της εξώθερμης φύσης της διεργασίας. Η διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας σε έναν αντιδραστήρα συντελεί σε σημαντική αύξηση του ρυθμού αποδόμησης των πτητικών αιωρούμενων στερεών. Το σημαντικότερο μειονέκτημα της αερόβιας χώνευσης υψηλής καθαρότητας οξυγόνου είναι το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η παραγωγή οξυγόνου.

9 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Κομποστοποίηση Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 η κομποστοποίηση έτυχε ιδιαίτερης προσοχής σαν μια μέθοδος με ικανοποιητικό λόγο κόστους/ωφέλους και περιβαλλοντικά αποδεκτή για τη σταθεροποίηση και την τελική διάθεση της λάσπης. Η κομποστοποίηση είναι μια διεργασία όπου η οργανική ύλη υφίσταται βιολογική αποσύνθεση σε ένα σταθερό τελικό προϊόν. Η λάσπη που έχει κομποστοποιηθεί κατάλληλα είναι ένα χουμικό υλικό υγιεινά αποδεκτό. Περίπου το 20 με 30% των πτητικών στερεών μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Καθώς το οργανικό υλικό της λάσπης αποσυντίθεται το κομπόστ θερμαίνεται σε θερμοκρασίες παστερίωσης 50 με 70 ο C και οι εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί καταστρέφονται. Η κατάλληλα κομποστοποιημένη λάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό στις αγροτικές καλλιέργειες ή να οδηγηθεί σε τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ. Αν και η κομποστοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό αερόβιες αλλά και αναερόβιες συνθήκες, η αερόβια κομποστοποίηση είναι αυτή που κυρίως χρησιμοποιείται καθώς επιταχύνει την αποσύνθεση της ύλης και οδηγεί σε υψηλότερη αύξηση της θερμοκρασίας, απαραίτητη για την καταστροφή των παθογόνων. Η αερόβια κομποστοποίηση ελαχιστοποιεί επίσης και τις ανεπιθύμητες οσμές. 8.4 Προεπεξεργασία λάσπης Η διεργασία της αφυδάτωσης (μηχανική και μερικές φορές φυσική) συντελεί στο να αποκτήσει η λάσπη πιο στερεή φυσική συνεκτικότητα. Η υφή και το περιεχόμενο υγρασίας πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του τελικού αποδέκτη. Πολλές οργανικές ή υδρόφιλες λάσπες πρέπει να υφίστανται προεπεξεργασία (conditioning). Αυτή η διεργασία προετοιμάζει τη λάσπη για αποτελεσματική λειτουργία στα διάφορα συστήματα μηχανικής αφυδάτωσης. Ο βαθμός αφυδάτωσης εξαρτάται κυρίως από τρεις βασικές παραμέτρους: τον τύπο της λάσπης που πρόκειται να υποστεί επεξεργασία, τη μέθοδο προεπεξεργασίας και τη μηχανική ενέργεια που χρησιμοποιείται. Αφού ολοκληρωθεί η προεπεξεργασία, η αφυδατωμένη λάσπη είναι έτοιμη για να υποστεί διαφορετικούς τύπους επεξεργασίας, όπως: Βελτίωση της υφής και ελάττωση της υγρασίας χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσθετα. Υψηλής απόδοσης θερμική επεξεργασία για ευκολότερη διάθεση, και Καύση σε ειδικούς κλιβάνους με στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο της εξωτερικής κατανάλωσης ενέργειας Για να εξασφαλιστεί ότι όλος ο εξοπλισμός αφυδάτωσης της λάσπης έχει βέλτιστη χρήση, είναι απαραίτητη η θυσάνωση (flocculation) προκειμένου να σπάσει η κολλοειδής σταθερότητα και να αυξηθεί τεχνητά το μέγεθος των σωματιδίων. Αν και η προεπεξεργασία μπορεί να βασιστεί σε φυσικές διεργασίες (κυρίως θερμικές), χημικά πρόσθετα χρησιμοποιούνται πιο πολύ (προσθήκη ανόργανων αντιδραστηρίων ή συνθετικών πολυμερών).

10 148 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ Η θερμική προεπεξεργασία είναι η πιο αποτελεσματική διεργασία για την ελάττωση του υδρόφιλου χαρακτήρα των σωματιδίων. Η χημική θυσάνωση με ανόργανους ηλεκτρολύτες (κυρίως μεταλλικά άλατα και ασβέστη) μειώνει επίσης το ποσοστό του συνδεδεμένου νερού αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αντίθετα, οι πολυηλεκτρολύτες μπορεί ακόμη και να αυξάνουν το ποσοστό του νερού. Γενικά, ο τύπος της προεπεξεργασίας που εφαρμόζεται έχει άμεσο αντίκτυπο στο ποσοστό του νερού στο τελικό προϊόν. Η ικανοποιητική προεπεξεργασία της λάσπης είναι ο παράγοντας κλειδί για τη βέλτιστη λειτουργία της μονάδας αφυδάτωσης Χημική προεπεξεργασία Κάθε χημικό αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται έχει το δικό του ρυθμό αποτελεσματικότητας στο μέγεθος των θυσάνων που σχηματίζονται. Για παράδειγμα, τα ανόργανα αντιδραστήρια παράγουν κοκκώδεις θυσάνους, ενώ οι θύσανοι που παράγονται από πολυηλεκτρολύτες είναι πολύ πιο ογκώδεις. Ανόργανα αντιδραστήρια Τα ανόργανα αντιδραστήρια εφαρμόζονται καλύτερα για αφυδάτωση σε φιλτρόπρεσες ή φίλτρα κενού. Αυτά είναι συστήματα που χρησιμοποιούν επιφανειακό φιλτράρισμα μέσω του σχηματισμού κέικ. Το φιλτράρισμα γίνεται μέσα από δικτυωτό ύφασμα με άνοιγμα οπών συνήθως μικρότερο από μm. Αυτά τα ανόργανα αντιδραστήρια οδηγούν στο σχηματισμό λεπτών, αλλά μηχανικά σταθερών θυσάνων. Ένας μεγάλος αριθμός πολυσθενών κατιονικών ανόργανων ηλεκτρολυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά για λόγους κόστους/αποτελεσματικότητας χρησιμοποιούνται κυρίως άλατα μετάλλων, όπως FeClSO 4, FeCl 3, Fe 2 (SO 4 ) 3, FeSO 4 και σε μικρότερο βαθμό άλατα αλουμινίου. Ο τρισθενής σίδηρος (Fe3+) είναι το πιο αποτελεσματικό και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ιόν στις οργανικές λάσπες. Η επιλογή μεταξύ FeCl 3 και FeClSO 4 γίνεται γενικά για οικονομικούς λόγους. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες έχουν διπλή δράση: Συσσωμάτωσης: το φορτίο τους είναι συνήθως αντίθετο με αυτό των σωματιδίων της λάσπης, Θυσάνωσης: σχηματίζουν ένυδρα υδρόξυ-συστατικά όπως [Fe(H 2 O) 6 (OH) 3 ] n, τα οποία δρουν σαν ανόργανα πολυμερή. Η εισαγωγή ασβέστη μετά την προσθήκη ηλεκτρολύτη βοηθάει σημαντικά το φιλτράρισμα: PH>10, το οποίο συντελεί στην αποτελεσματική θυσάνωση, Ελάττωση του λόγου του συνδεδεμένου νερού (παραγωγή πιο στεγνού, πιο συμπαγούς κέικ),

11 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 149 Κατακρήμνιση ενός καθορισμένου αριθμού οργανικών και ανόργανων ασβεστούχων αλάτων, τα οποία φιλτράρονται εύκολα, Προσθήκη ενός πυκνού ανόργανου προσθέτου για αποσταθεροποίηση της κολλοειδούς δομής. Οι δόσεις των ανόργανων αντιδραστηρίων εξαρτώνται τόσο από τη φύση της λάσπης που πρόκειται να φιλτραριστεί όσο και από το βαθμό απόδοσης που απαιτείται. Η προσθήκη αντιδραστηρίων αυξάνει την ποσότητα της ύλης που πρέπει να φιλτραριστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των προστιθέμενων χημικών παραμένει σε στερεή κατάσταση στην αφυδατωμένη λάσπη μετά την κατακρήμνιση μεταλλικών υδροξειδίων, ανθρακικού ασβεστίου και αλάτων του ασβεστίου. Η επιπλέον ύλη πρέπει επομένως να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των συστημάτων φιλτραρίσματος: 60-70% του βάρους του προστιθέμενου FeCl 3 παραμένει στο κέικ 80-90% του βάρους του προστιθέμενου Ca(OH) 2 παραμένει σε στερεή μορφή Ισοδύναμα, ένα σταθερό ποσοστό των αντιδραστηρίων μεταφέρεται στο διάλυμα υπό τη μορφή ιόντων Cl - και Ca ++ και απαντώνται στο διήθημα. Πολυηλεκτρολύτες Οι πολυηλεκτρολύτες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί καθώς σχηματίζουν ογκώδεις θυσάνους, μεγέθους αρκετών χιλιοστών που διακρίνονται εύκολα. Οι πολυηλεκτρολύτες παράγουν: εξαιρετική θυσάνωση, σχηματίζοντας γέφυρες μεταξύ των σωματιδίων σαν αποτέλεσμα των μακρομοριακών αλυσίδων τους. Η θυσάνωση επιταχύνεται με μια δράση συσσωμάτωσης όταν χρησιμοποιούνται κατιονικά πολυμερή σημαντική ελάττωση στην ειδική αντίσταση της λάσπης καθώς το ενδιάμεσο νερό στραγγίζει γρήγορα. Από την άλλη μεριά όμως, οι θύσανοι που είναι συνήθως πορώδεις και σχετικά υδρόφιλοι, συχνά προκαλούν αύξηση του συντελεστή συμπιεστότητας της λάσπης. Η δομή που έχουν οι θύσανοι επιτρέπουν: την ανάπτυξη φίλτρων με μεγαλύτερο άνοιγμα οπών (0.4-1 mm), τα οποία μπλοκάρουν δυσκολότερα, την ανάπτυξη αποστραγγιστικών συστημάτων για γρήγορη και αποτελεσματική πύκνωση λάσπης, σημαντική βελτίωση της απόδοσης των φυγόκεντρων λόγω της σημαντικής αύξησης της πυκνότητας των σωματιδίων. Υπάρχει διαθέσιμη μια ευρεία γκάμα κατιονικών και ανιονικών πολυηλεκτρολυτών. Η τελική επιλογή συνήθως γίνεται μετά από εργαστηριακές

12 150 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ δοκιμές που ακολουθούνται από δοκιμές βιομηχανικής κλίμακας. Οι δόσεις των πολυηλεκτρολυτών κυμαίνονται από 0.1 έως 2 kg/τόνο αιωρούμενων στερεών Θερμική προεπεξεργασία Ο δεσμός μεταξύ νερού και κολλοειδούς ύλης μπορεί επίσης να διασπαστεί με θερμικές μεθόδους και ιδιαίτερα με αύξηση της θερμοκρασίας της λάσπης. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε αναντίστρεπτη μεταβολή της φυσικής δομής της λάσπης, ιδιαίτερα όταν περιέχει υψηλά ποσοστά οργανικής και κολλοειδούς ύλης. Η θέρμανση γίνεται σε θερμοκρασίες από 150 μέχρι 200 ο C και για χρονικά διαστήματα από 30 μέχρι 60 min ανάλογα με τον τύπο της λάσπης και τον επιθυμητό βαθμό φιλτραρίσματος. Κατά την θέρμανση, καταστρέφονται τα κολλοειδή gels και ελαττώνεται ο υδρόφιλος χαρακτήρας των σωματιδίων. Το ειδικό βάρος των σωματιδίων γίνεται σημαντικά μεγαλύτερο. Δύο διεργασίες λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα: συγκεκριμένοι τύποι αιωρούμενων στερεών διαλυτοποιούνται (υδρόλυση αμύλου με σχηματισμό σακχάρων), αμωννικοποίηση οργανικού αζώτου, κατακρήμνιση κάποιων τύπων ύλης σε διάλυμα. Η κυτταρίνη αποσυντίθεται ελαφρά και τα λιπαρά παραμένουν σχετικά σταθερά. Ανάλογα με τον τύπο της λάσπης, η θέρμανση διαλυτοποιεί το 20 με 40% της οργανικής ύλης και οδηγεί στο σχηματισμό υπερκείμενου υγρού με BOD 5 μεταξύ 3000 και 6000 mg/l. Οι υψηλότερες τιμές λαμβάνονται με τη θέρμανση φρέσκιας λάσπης. Αυτή η διαλυτοποίηση αυξάνει με αύξηση της θερμοκρασίας και του χρόνου θέρμανσης. Η ποσότητα του αζώτου στην υγρή φάση είναι σχετικά υψηλή (0.5 με 1.5 g/l), αλλά ο φωσφόρος, όπως και τα μέταλλα παραμένουν στη λάσπη. Τα πλεονεκτήματα της θερμικής προεπεξεργασίας περιλαμβάνουν: 1. καθολική εφαρμογή σε όλες τις λάσπες 2. συνεπή λειτουργία ανεξάρτητα από την ποιότητα και την ποσότητα της λάσπης 3. γρήγορη, αποτελεσματική πάχυνση μετά τη θέρμανση 4. βελτίωση των χαρακτηριστικών της λάσπης, που οδηγεί στο φιλτράρισμα χωρίς την προσθήκη αντιδραστηρίων 5. παραγωγή πολύ στεγνών κέικ από τις ταινιοφιλτρόπρεσες (πάνω από 50% σε ξηρά στερεά) 6. παραγωγή αποστειρωμένων αφυδατωμένων λασπών 7. βέλτιστη ανάκτηση βιοαερίου, όταν συνοδεύεται από αναερόβια χώνευση Στα μειονεκτήματα της θερμικής προεπεξεργασίας περιλαμβάνονται: 1. η μεγάλη ποσότητα του υπερκείμενου υγρού που ανακυκλώνεται 2. η παραγωγή οσμών

13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ο περιοδικός καθαρισμός των επιφανειών εναλλαγής θερμότητας 4. το υψηλό πάγιο κόστος. 8.5 Αφυδάτωση λάσπης Η διήθηση, είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος επεξεργασίας της λάσπης που παράγεται σε μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Η διήθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνη της σε κλίνες άμμου ή με μηχανική υποβοήθηση υπό κενό ή με μηχανική πίεση όπου και απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός Κλίνες άμμου Η ξήρανση της λάσπης σε κλίνες άμμου αποτελούσε, για πολύ καιρό, την πιο δημοφιλή μέθοδο αφυδάτωσης λάσπης. Αυτή η τεχνική σήμερα είναι λιγότερο διαδεδομένη λόγω: της μεγάλης επιφάνειας που απαιτείται, του υψηλού εργατικού κόστος που απαιτείται, της λειτουργίας της, η οποία εξαρτάται σημαντικά από τις κλιματολογικές συνθήκες. Η φυσική αφυδάτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με καλά σταθεροποιημένες λάσπες (χωνευμένες αναερόβια ή μετά από παρατεταμένο αερισμό). Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες οι περίοδοι ξήρανσης κυμαίνονται από 3 εβδομάδες μέχρι ενάμιση μήνα για 30 με 40 cm υγρής λάσπης. Οι κλίνες άμμου γενικά περιλαμβάνουν: ένα πρώτο στρώμα αποτελούμενο από 20 cm χαλικιού (15-30 mm). Στραγγίσματα τοποθετούνται στο κάτω μέρος αυτού του στρώματος, ένα δεύτερο στρώμα διήθησης αποτελούμενο από cm άμμου (0.5-2 mm) Για προφανής λόγους το αποστραγγιστικό σύστημα πρέπει να τοποθετείται πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα Ταινιοφιλτρόπρεσες (Belt Filters) Το μέγεθος των θυσάνων από την προεπεξεργασία με πολυηλεκτρολύτη οδήγησε στην ανάπτυξη συστημάτων αφυδάτωσης ειδικά προσαρμοσμένων στην επεξεργασία λάσπης υγρών αποβλήτων. Αυτά τα συστήματα ονομάζονται ταινιοφιλτρόπρεσες και είναι ευρύτατα διαδεδομένες για τους ακόλουθους λόγους: ευκολία στη χρήση και καλό οπτικό έλεγχο κατά την αφυδάτωση, χαμηλό λειτουργικό και λογικό πάγιο κόστος, συνεχής λειτουργία της διεργασίας και πλύσιμο του υφάσματος της πρέσας,

14 152 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ απλότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού, εύκολη στη μεταφορά παραγόμενη λάσπη Εικόνα 8.4 Μη μηχανικές κλίνες ξήρανσης (8 x 20 m) (Degremont) 1. Χαλίκι 3. Στραγγίσματα 2. Άμμος 4. Λάσπη Σχήμα 8.2 Τυπική τομή κλίνης ξήρανσης (Degremont).

15 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 153 Η διεργασία της διήθησης πάντα προϋποθέτει τα ακόλουθα στάδια: θυσάνωση με πολυηλεκτρολύτες, με μικρούς χρόνους παραμονής στους θυσανωτές ή και στις σωληνώσεις, αποστράγγιση της θυσανωμένης λάσπης, πίεση της αποστραγγισμένης λάσπης. Η λάσπη παγιδεύεται μεταξύ δύο ζωνών υφάσματος που σχηματίζουν σφήνες και διαδοχικά συμπιέζουν τη λάσπη. Το «σάντουιτς» κινείται μέσα από τα τύμπανα και καταλήγει στην έξοδο σε συμπιεσμένη μορφή (κέικ). Εικόνα 8.5 Αντλιοστάσιο λάσπης. 8.6 Διάθεση λάσπης Η λάσπη αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων καθώς περιέχει σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις όλους τους επικίνδυνους ρύπους. Πάγια τακτική μέχρι σήμερα είναι η διάθεση της λάσπης σε Χ.Υ.Τ.Α. ή χωματερές όπου απλώς θάβεται. Σε περιπτώσεις όπου τα υγρά απόβλητα είναι μόνο αστικά λύματα και δεν εμπεριέχονται καθόλου βιομηχανικά, γίνονται προσπάθειες για απευθείας διάθεση της λάσπης σαν εδαφοβελτιωτικό ή για την ανάμειξή της με στερεά απόβλητα σε μονάδες κομποστοποίησης προκειμένου να διατηρηθεί σταθερός ο λόγος C/N. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λάσπη αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ενώ σημαντικό μέρος του πάγιου αλλά και του λειτουργικού κόστους κάθε μονάδας διατίθεται για την επεξεργασία και τη διάθεση της λάσπης.

16 154 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ Εικόνα 8.6 Ταινιοφιλτρόπρεσα σε λειτουργία παραγωγή κέικ. Εικόνα 8.7 Ταινιοφιλτρόπρεσσα σε λειτουργία. Η συμπιεσμένη λάσπη οδηγείται σε ΧΥΤΑ ή εμπλουτίζεται με διάφορα συστατικά και χρησιμοποιείται σαν εδαφοβελτιωτικό.

17 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 155 Εικόνα 8.8 Αφυδατωμένη λάσπη που προορίζεται για εδαφοβελτιωτικό αγροτικών καλλιεργειών- Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Αγρινίου Εικόνα 8.9 Μετά το στάδιο της αφυδάτωσής της με ταινιοφιλτρόπρεσες, η λάσπη που παράγεται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια οδηγείται στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων για ταφή. Η περιεκτικότητα της λάσπης σε στερεά είναι μόνο 40%, ενώ η παραγόμενη ημερήσια λάσπη ανέρχεται στα 300 m 3.

18 156 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ

Να σχεδιάστε ένα τυπικό διάγραμμα ροής μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων και να περιγράψτε τη σημασία των επιμέρους σταδίων.

Να σχεδιάστε ένα τυπικό διάγραμμα ροής μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων και να περιγράψτε τη σημασία των επιμέρους σταδίων. Τεχνολογία και Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ι Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 Σημαντικά ζητήματα μαθήματος (Β. Διαμαντής) Βασικές αρχές Από τι αποτελούνται τα αστικά λύματα? Ποιες είναι οι τυπικές συγκεντρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ?

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? Ο βιολογικος καθαρισμος αφορα την επεξεργασια λυματων, δηλαδη τη διαδικασια μεσω της οποιας διαχωριζονται οι μολυσματικες ουσιες από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Το σύστημα που απομακρύνει τα ακάθαρτα νερά από το περιβάλλον που ζει και εργάζεται ο άνθρωπος και τα διαθέτει τελικά, με τρόπο υγιεινό και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Περιβάλλοντος

Τεχνική Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Καθίζηση Δεξαμενές καθίζησης Ευθύμιος Νταρακάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΑΣΠΩΝ. Απόστολος Βλυσίδης Καθηγητής ΕΜΠ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΑΣΠΩΝ. Απόστολος Βλυσίδης Καθηγητής ΕΜΠ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΑΣΠΩΝ Απόστολος Βλυσίδης Καθηγητής ΕΜΠ Από τις παραδόσεις του μαθήματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ του 8 ου εξαμήνου της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μάιος 2017 Παραγωγή λασπών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 7 1. Το περιβάλλον... 19 1.1 Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία... 19 1.2 Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 2. Οι μικροοργανισμοί... 22 2.1 Γενικά... 22 2.2 Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΛΥΟΣ. Oι πηγές της ιλύος περιλαμβάνουν: τα εσχαρίσματα. την αμμοσυλλογή. τις δεξαμενές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθίζησης

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΛΥΟΣ. Oι πηγές της ιλύος περιλαμβάνουν: τα εσχαρίσματα. την αμμοσυλλογή. τις δεξαμενές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθίζησης ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΛΥΟΣ H ιλύς η οποία παράγεται στις διάφορες επιμέρους διεργασίες σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων περιέχει 0,25 έως 12% στερεά. Προκειμένου να διατεθεί η ιλύς, απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Τα υγρά απόβλητα μονάδων επεξεργασίας τυροκομικών προϊόντων περιέχουν υψηλό οργανικό φορτίο και προκαλούν αυξημένα περιβαλλοντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Χηµικών Μηχανικών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΛΥΣΙ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Καθηγητής ΑΘΗΝΑ 2007 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ 1. Εισαγωγή Ο ι ρύποι που πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation)

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Προσκόλληση των στερεών σε αιώρηση πάνω σε ανερχόμενες φυσαλλίδες αέρα Πολλές και μικρές Αποσυμπίεση αέρα από υψηλότερη πίεση στην ατμοσφαιρική Σύγκρουση φυσαλλίδων/στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Μηχανική

Περιβαλλοντική Μηχανική Περιβαλλοντική Μηχανική Υπολογισμός Τίνος; Γιατί; Πώς; Επινόηση; Αντιγραφή; Τι είναι νέο; Τι είναι τώρα διαφορετικό; Τι είναι νέο; Τι γνωρίζουμε ήδη; 1 Διυλιστήριο πετρελαίου 2 Χημική βιομηχανία Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης

Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης Τι είναι; BI-CHEM XP146 βιο-ενζυµατικό προϊόν σε σκόνη που περιέχει: Ένζυµα: τύποι πρωτεάσης, αµυλάσης, κυτταρινάσης και λιπάσης Αναερόβια βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ Τα υγρά απόβλητα µονάδων επεξεργασίας τυροκοµικών προϊόντων περιέχουν υψηλό οργανικό φορτίο και προκαλούν αυξηµένα περιβαλλοντικά

Διαβάστε περισσότερα

Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων. Νίκος Σακκάς, Δρ. Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης

Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων. Νίκος Σακκάς, Δρ. Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων Νίκος Σακκάς, Δρ. Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης Γιατί είναι απαραίτητη η επεξεργασία Για να προστατευτεί η ποιότητα του αποδέκτη από: Ελάττωση του διαλυμένου οξυγόνου και αλλοίωση

Διαβάστε περισσότερα

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των παραπάνω αποβλήτων, τα Ελληνικά τυροκομεία ως επί το πλείστον:

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των παραπάνω αποβλήτων, τα Ελληνικά τυροκομεία ως επί το πλείστον: Ο κλάδος της τυροκόμησης είναι παραδοσιακά ο κλάδος με τη μικρότερη απόδοση προϊόντων σε σχέση με την πρώτη ύλη. Για κάθε τόνο γάλακτος παράγονται περίπου 350 κιλά προϊόντος και περίπου 2,6 τόνοι απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Η χημική κατακρήμνιση βασίζεται στη λειτουργία της συσσωμάτωσης και κροκίδωσης των κολλοειδών σωματιδίων που υπάρχουν αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Υ ο-µονάδες Βιολογικού Καθαρισµού

Υ ο-µονάδες Βιολογικού Καθαρισµού Υ ο-µονάδες Βιολογικού Καθαρισµού ΙΙ Μονάδες Βιολογικού Καθαρισµού (συν.) Χαλικοδιϋλιστήριο, ραστική λάσπη (ενεργή ιλύς) εξαµενές σταθεροποίησης Άρδευση Τεχνητοί υγρότοποι Οριζόντιας ελεύθερης ροής Κατακόρυφης

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της ιλύς. Η λύση GACS

Το πρόβλημα της ιλύς. Η λύση GACS Το πρόβλημα της ιλύς Κατά την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων παράγονται ταυτόχρονα και ορισμένα παραπροϊόντα, όπως τα εσχαρίσματα, η άμμος, τα ξαφρίσματα και η περίσσεια ιλύς από τις δεξαμενές καθίζησης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Περιβάλλοντος

Τεχνική Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Αμμοσυλλέκτες Ευθύμιος Νταρακάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων ΕΚΤΟ ΚΕΦΛΙΟ ιαχείριση ποβλήτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή. Αποχέτευση. Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών

Υγιεινή. Αποχέτευση. Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών Υγιεινή Αποχέτευση Λεοτσινίδης Μιχάλης Καθηγητής Υγιεινής Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Το σύστημα που απομακρύνει τα ακάθαρτα νερά από το περιβάλλον που ζει και εργάζεται ο άνθρωπος και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Απόβλητα Ν. 1650/1986 Απόβλητο θεωρείται κάθε ποσότητα ουσιών, θορύβου, αντικειμένων ή άλλων μορφών ενέργειας σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση από τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβια χώνευση - Κομποστοποίηση Απαραίτητος συνδυασμός για ολοκληρωμένη ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων

Αναερόβια χώνευση - Κομποστοποίηση Απαραίτητος συνδυασμός για ολοκληρωμένη ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων Αναερόβια χώνευση - Κομποστοποίηση Απαραίτητος συνδυασμός για ολοκληρωμένη ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων Γεράσιμος Λυμπεράτος Καθηγητής Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Αναερόβια χώνευση Είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr Κροκίδωση - Συσσωµάτωση Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις ακινητοποιημένης καλλιέργειας μικροοργανισμών

Εγκαταστάσεις ακινητοποιημένης καλλιέργειας μικροοργανισμών Εγκαταστάσεις ακινητοποιημένης καλλιέργειας μικροοργανισμών Μικροοργανισμοί (συσσωματώματα μέσα σε διακυτταρική πηκτή) «προσκολλημένοι σε ένα αδρανές μέσο στερεό πληρωτικό υλικό χαλίκια αρχικά (χαλικοδιϋλιστήρια),

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5. Δευτεροβάθμια ή Βιολογική Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων - Συστήματα Βιολογικών Κροκύδων - Σύστημα Ενεργοποιημένης Λάσπης

Διάλεξη 5. Δευτεροβάθμια ή Βιολογική Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων - Συστήματα Βιολογικών Κροκύδων - Σύστημα Ενεργοποιημένης Λάσπης Διάλεξη 5 Δευτεροβάθμια ή Βιολογική Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων - Συστήματα Βιολογικών Κροκύδων - Σύστημα Ενεργοποιημένης Λάσπης Στάδια Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων Πρωτοβάθμια ή Μηχανική Επεξεργασία Δευτεροβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

Τι σύστημα μικροοργανισμών;

Τι σύστημα μικροοργανισμών; Σχεδιασμός εγκατάστασης ενεργού ιλύος Δεδομένα Υδραυλική παροχή και συγκέντρωση αποβλήτου (BOD 5, COD, X 0 ) Απαίτηση Συγκέντρωση στην έξοδο της εγκατάστασης (BOD 5, COD, X e ) Υπολογισμός Του όγκου της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1.0.0. ΕΡΓΑ ΕΙΣΟΔΟΥ- ΒΥ PASS... 2 2.0.0. ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ... 2 2.1.0 ΕΣΧΑΡΩΣΗ... 2 2.2.0. ΑΜΜΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ-

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Σε τι αποσκοπεί ο Βιολογικός Καθαρισµός των Αποβλήτων ΕίναιΕίναι από τους πιο αποτελεσµατικούς τρόπους αντιµετώπισης της ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών Επιτυγχάνει τον καθαρισµό

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη μη βιολογική που οφείλονται στη φύση των βιοκαταλυτών Οι ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπ όψη κατά το σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών

Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών ημητριάδης Γεώργιος 2310688380 caohellas@the.forthnet.gr Λυματολάσπη Στόχοι της επεξεργασίας της

Διαβάστε περισσότερα

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων BIO OXIMAT Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων Περιγραφή συστήματος BIO OXIMAT Το σύστημα BIO OXIMAT KP του οίκου ENEKA ACTIVA είναι μια ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων

Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων Ενότητα 7: Βιολογική επεξεργασία Ευθύμιος Νταρακάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βιοαντιδραστήρες Διάρθρωση του μαθήματος 1. Συνοπτική περιγραφή βιοαντιδραστήρων 2. Ρύθμιση παραμέτρων του βιοαντιδραστήρα 3. Τρόποι λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα 4. Πρακτικές θεωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση υγρών α οβλήτων

ιαχείριση υγρών α οβλήτων ιαχείριση υγρών α οβλήτων Χαρακτηριστικά αποβλήτων και λυµάτων Α όβλητα & Λύµατα Υγρά α όβλητα: τα υγρά και οι λάσπες που ρέουν εύκολα και αποβάλλονται από κατοικίες, βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, µεταφορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιεχόμενα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1 ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ... 3 1.1.1 Το βιοαέριο στην Ελλάδα... 6 1.2 ΛΥΜΑΤΑ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΥ... 8 1.2.1 Σύσταση των λυμάτων χοιροστασίου... 8 1.2.1.1 Νερό... 8

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Α.. ΠΑΤΡΩΝΑΣ AQUACHEM ΕΠΕ, Αµαζόνων 1, Καλαµαριά 55133, E-mail: info@aquachem.gr ΜΟΝΑ ΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ με τη μέθοδο SBR COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙ ΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Η εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. με την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο της επεξεργασίας λυμάτων, προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας ΑΡΓΥΡΩ ΛΑΓΟΥΔΗ Δρ. Χημικός TERRA NOVA ΕΠΕ περιβαλλοντική τεχνική συμβουλευτική ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΜΕΤΣΟΒΟ 29/5/2015 Ενεργειακή αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση υγρών α οβλήτων

ιαχείριση υγρών α οβλήτων ιαχείριση υγρών α οβλήτων Εισαγωγή στις βαθµίδες βιολογικών καθαρισµών Ε εξεργασία καθαρισµού λυµάτων Αποµάκρυνση, εξουδετέρωση ή κατάλληλη τροποποίηση των επιβλαβών χαρακτηριστικών των λυµάτων ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ Η χρήση του όζοντος για την κατεργασία νερού σε πύργους ψύξης αυξάνει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και αρκετές έρευνες και εφαρµογές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΧλέτσηςΑλέξανδρος Μηχανολόγοςμηχανικός

ΧλέτσηςΑλέξανδρος Μηχανολόγοςμηχανικός ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ Υ ΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧλέτσηςΑλέξανδρος Μηχανολόγοςμηχανικός ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR) για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και προβλήματα έμφραξης. Π. Σαμαράς

Εφαρμογές βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR) για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και προβλήματα έμφραξης. Π. Σαμαράς ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εφαρμογές βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR) για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ Ανοιχτός Κύκλος Συναντήσεων Συζητήσεων Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 Επιμελητήριο Αχαΐας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ Ανοιχτός Κύκλος Συναντήσεων Συζητήσεων Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 Επιμελητήριο Αχαΐας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 Επιμελητήριο Αχαΐας Σας καλούμε να παρευρεθείτε στον ανοιχτό κύκλο συναντήσεων συζητήσεων που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Καινοτομίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ ΙΛΥΟΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗΣ ΣΤΡΟΥΒΙΤΗ

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ ΙΛΥΟΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗΣ ΣΤΡΟΥΒΙΤΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ ΙΛΥΟΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗΣ ΣΤΡΟΥΒΙΤΗ Αλίκη Κόκκα και Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείο Κρήτης PhoReSe: Ανάκτηση Φωσφόρου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Περιβάλλοντος

Τεχνική Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Απομάκρυνση αζώτου Ευθύμιος Νταρακάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Άσκηση 1η Να γίνει μελέτη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός συστήματος επαναχρησιμοποίησης λυμάτων 1000 ισοδυνάμων κατοίκων για άρδευση με περιορισμούς (το ίδιο ισχύει και για υπεδάφια διάθεση) Βήμα 1. Υπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Α οβλήτων υ οµονάδες βιολογικού καθαρισµού

ιαχείριση Α οβλήτων υ οµονάδες βιολογικού καθαρισµού ιαχείριση Α οβλήτων Υποµονάδες βιολογικού καθαρισµού υ οµονάδες βιολογικού καθαρισµού Για τη βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων χρησιµοποιούνται στην πράξη κατάλληλες τεχνικές εγκαταστάσεις, οι υποµονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση υγρών αποβλήτων τριτοβάθμια επεξεργασία

Διαχείριση υγρών αποβλήτων τριτοβάθμια επεξεργασία Διαχείριση υγρών αποβλήτων τριτοβάθμια επεξεργασία Αναπλ. Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης 1 Εισαγωγικά Ο τριτοβάθμιος καθαρισμός γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα δυο προηγούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΩΝ Αστικά λύµατα περιέχονται στους υπονόµους του αποχετευτικού συστήµατος που µεταφέρει τα ακάθαρτα νερά µιας ανθρώπινης κοινότητας. Τα αστικά λύµατα προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων

Διαχείριση Αποβλήτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση Αποβλήτων Ενότητα 11 : Βιομηχανικά Στερεά και Υγρά Απόβλητα Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr ΚΡΟΚΙΔΩΣΗ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΣΗ ΧΗΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) Τα υγρά απόβλητα μονάδων επεξεργασίας τυροκομικών προϊόντων περιέχουν υψηλό οργανικό

Διαβάστε περισσότερα

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία.

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία. 7. Βιοτεχνολογία Εισαγωγή Τι είναι η Βιοτεχνολογία; Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα εφαρμόζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί για τις βιολογικές λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Οι μικροοργανισμοί είναι αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας του κόσμου μας όσο και της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου Βιοτεχνολογία o Ο όρος Βιοτεχνολογία χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Κατάψυξη τροφίμων Κατάψυξη Απομάκρυνση θερμότητας από ένα προϊόν με αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας του κάτω από το σημείο πήξης. Ως μέθοδος συντήρησης βασίζεται: Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πηγή: Mr.Matteo Villa HAR srl. Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO Ltd Σελίδα 1/5 O οίκος HAR srl, Ιταλίας εξειδικεύεται στον σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

15SYMV

15SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μάνδρα 25.2.2015 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ αριθμ. πρωτ. 3116 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Στρ.Ν.Ρόκα 45 Τηλέφωνο: 2132014900 ΦΑΧ: 2105555880 Ταχ.Κώδ.: 19600 Μάνδρα ΣΥΜΒΑΣΗ Στην Μάνδρα, σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) Τα υγρά απόβλητα µονάδων επεξεργασίας τυροκοµικών προϊόντων περιέχουν υψηλό οργανικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γενικά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γενικά ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1.1. Γενικά Εξαιτίας της διαµόρφωσης της αναγκαιότητας επεξεργασίας της παραγόµενης ιλύος, σαν αποτέλεσµα των εκτεταµένων αποχετευτικών δικτύων, της δηµιουργίας νέων εγκαταστάσεων και της αναβάθµισης

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά της διεργασίας της

Τα βασικά της διεργασίας της Τα βασικά της διεργασίας της ενεργού ιλύος Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων 1 Γιατί είναι απαραίτητη η επεξεργασία Για

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένες λύσεις διαχείρισης

Ολοκληρωµένες λύσεις διαχείρισης Ολοκληρωµένες λύσεις διαχείρισης λυµάτων µικρής & µεσαίας κλίµακας Προβλήµατα στα οποία δίνεται λύση Οι λύσεις που προτείνει η Agrologistics, έρχονται να δώσουν απάντηση σε πολλά προβλήµατα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΙΛΥΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά των βιοστερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 11: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κ.Ε.Λ.Ψ.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 11: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κ.Ε.Λ.Ψ. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 11 Σελίδα 1 11 Περιεχόμενα Π11.1 ΓΕΝΙΚΑ... 3 Π11.2 ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ Κ.Ε.Λ.Ψ.... 3 Π11.3 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΡΟΗ... 10 Π11.4 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Aξιοποίησ Ηλεκτρικής και Θε

Aξιοποίησ Ηλεκτρικής και Θε ΕΤΑΙΡΕΙΑ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Aξιοποίησ Ηλεκτρικής και Θε Α. Μαραγκός, Γ. Στεφανάκου ΕΥ ΑΠ, ιεύθυνση Βιολογικών Καθαρισµών, Υπηρεσ Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυµάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Σαχινίδης Συμεών ΜΕΡΟΣ Α. Α1. Συμπληρώστε: 1. Στη χώρα μας η μέση παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο είναι περίπου 1-1,3 κιλά/ημέρα. 2. Η συλλογή των υλικών με το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ Απόβλητα ελαιουργείων Κατά την κατεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία, παράλληλα με το ελαιόλαδο παράγεται και μία σειρά παραπροϊόντων. Αυτά είναι ο ελαιοπυρήνας,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων: η περίπτωση της Αττικής

Τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων: η περίπτωση της Αττικής Τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων: η περίπτωση της Αττικής Γεράσιμος Λυμπεράτος Καθηγητής ΧΜ ΕΜΠ Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου Αναπληρωματικό Μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ μόνιμοι κάτοικοι ετήσια συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ Υποψήφιος ιδάκτορας: Α. Στεφανάκης Επιβλέπων Καθηγητής: Β. Τσιχριντζής

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Γήινη επιφάνεια Κατανομή υδάτων Υδάτινο στοιχείο 71% Ωκεανοί αλμυρό νερό 97% Γλυκό νερό 3% Εκμεταλλεύσιμο νερό 0,01% Γλυκό νερό 3% Παγόβουνα Υπόγεια ύδατα 2,99% Εκμεταλλεύσιμο νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΌ ΛΥΜΑΤΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΦΟΙ ΣΕΪΤΗ Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΌ ΛΥΜΑΤΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΦΟΙ ΣΕΪΤΗ Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΌ ΛΥΜΑΤΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΦΟΙ ΣΕΪΤΗ Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Περιβάλλοντος

Τεχνική Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Απομάκρυνση φωσφόρου Ευθύμιος Νταρακάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ 4/4/2018 Διάρθρωση ομιλίας ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Γενικά περί μείωσης του βιοαποδομήσιμου φορτίου και ανάκτησης ενέργειας από απορρίμματα Ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ Βαθμιδωτή

Διαβάστε περισσότερα

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Συνδυασµός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Προσφέρει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης των ζωντανών οργανισµών για την παραγωγή χρήσιµων προϊόντων 1 Οι ζωντανοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ενότητα 9: Υγρά αστικά απόβλητα Διάθεση λυμάτων στο έδαφος (φυσικά συστήματα επεξεργασίας) (Μέρος 1 ο ) Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΟΥ ΜΕ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΠΟ ΚΕΝΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΟΥ ΜΕ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΠΟ ΚΕΝΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΟΥ ΜΕ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΠΟ ΚΕΝΟ Πηγή: Mr.Εmilio Turchi - VEOLIA WS & T Italia Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO LTD SHIELCO Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ΕΠΕ Σελίδα 1/5 1. Εισαγωγή Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. aquabio.gr ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ AQUABIO SBR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. aquabio.gr ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ AQUABIO SBR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ aquabio.gr Αντώνης Χουρδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. a.chourdakis@aquabio.gr Διδώς Σωτηρίου 15, Ηράκλειο, 71305 τηλ.: (+30) 2810 372 899 κιν.: (+30) 697 22 22 981 fax: (+30) 2810 372 901 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Μονάδες βιολογικής επεξεργασίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Μονάδες βιολογικής επεξεργασίας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 107 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Μονάδες βιολογικής επεξεργασίας Αντικείμενα της βιολογικής επεξεργασίας αποτελούν η συσσωμάτωση και η απομάκρυνση της μη καθιζάνουσας κολλοειδούς ύλης και η σταθεροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικές Επεξεργασίες Στερεών Αποβλήτων

Βιολογικές Επεξεργασίες Στερεών Αποβλήτων Βιολογικές Επεξεργασίες Στερεών Αποβλήτων Κάτια Λαζαρίδη Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο klasaridi@hua.gr 1 ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΚΟΠΟΣ Οδηγία 1999/31/ΕΚ για την Υγειονοµική Ταφή Εναρµόνιση Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ με τη μέθοδο MBBR COMPACT ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙ ΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Η εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ Ε.Π.Ε. με την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο της επεξεργασίας λυμάτων, προσφέρει ολοκληρωμένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΛΥΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΛΥΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2006 Ε.Π. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΤΡΟ 2.1 ΕΡΓΟ: Κοινοπραξίες Ε+Τ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΛΥΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση και πρόληψη των Επαγγελµατικών Κινδύνων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυµάτων Βιολογικών Καθαρισµών (Περίληψη)

Εκτίµηση και πρόληψη των Επαγγελµατικών Κινδύνων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυµάτων Βιολογικών Καθαρισµών (Περίληψη) Εκτίµηση και πρόληψη των Επαγγελµατικών Κινδύνων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυµάτων Βιολογικών Καθαρισµών (Περίληψη) Αθήνα 2004 ΓΕΝΙΚΑ Η µελέτη «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΣΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση Νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι : χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών ενεργειακή, βιολογική κτλ.

Ρύπανση Νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι : χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών ενεργειακή, βιολογική κτλ. Ρύπανση Νερού Ρύπανση του νερού είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού, η οποία είναι ή μπορεί να γίνει,ζημιογόνος για τον άνθρωπο και τους υπόλοιπους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Pre-engineered ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SBR ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AQUAmax Professional G/GS

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Pre-engineered ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SBR ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AQUAmax Professional G/GS ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Pre-engineered ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SBR ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AQUAmax Professional G/GS Η ΜΕΘΟΔΟΣ SBR Η μέθοδος SBR (Sequential Batch Reactor) για τη βιολογική επεξεργασία λυμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΣΥΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΙΛΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΣΥΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΙΛΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΣΥΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΙΛΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα. Ασκήσεις. ίνεται η σχέση (Camp) :

Απόβλητα. Ασκήσεις. ίνεται η σχέση (Camp) : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Τομέας Περιβάοντος και Χρήσης Ενέργειας Εργαστήριο Τεχνοογίας Περιβάοντος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ Κεφάλαιο 7: Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας 1. Η βιοτεχνολογία άρχισε να εφαρμόζεται α. μετά τη βιομηχανική επανάσταση (18ος αιώνας) β. μετά την ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA από τους Watson και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών

Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών 1525-ΒΕΤ-2013 PhoReSΕ: Ανάκτηση φωσφόρου από τη δευτεροβάθμια εκροή εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα