Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. (11 ος 8 ος αιώνας π.χ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. (11 ος 8 ος αιώνας π.χ."

Transcript

1 Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (11 ος 8 ος αιώνας π.χ.)

2 1. Η κάθοδος των Δωριέων Οι Δωριείς μετακινήθηκαν από τον βορρά της χώρας προς το νότο κατευθύνθηκαν προς Στερεά Ελλάδα (περιοχή Δωρίδας) Πελοπόννησο (Σπάρτη) Είλωτες: οι παλιοί κάτοικοι που έγιναν δούλοι (Σπάρτη) Δωρική διάλεκτος: η γλώσσα που μιλούσαν οι Δωριείς Ερώτηση: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους Δωριείς να κατευθυνθούν προς το νότο; (να απαντηθεί γραπτώς στο τετράδιο εργασιών)

3 2. Οι Έλληνες δημιουργούν αποικίες Αιολείς Ίωνες Δωριείς εγκαθίστανται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη Μικρά Ασία νησιά ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Σάμος) Μικρά Ασία Μετανάστευση: η μετακίνηση ανθρώπων από την πατρίδα τους σε άλλη χώρα Άποικοι: οι κάτοικοι της αποικίας. Αυτοί που πηγαίνουν σε νέους τόπους και δημιουργούν νέες κοινότητες. Ερώτηση: Πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων στις «νέες πατρίδες»; (να απαντηθεί γραπτώς στο τετράδιο)

4 3. Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων Ποίηση 1. Όμηρος Οδύσσεια (οι περιπέτειες του Οδυσσέα) Ιλιάδα (Τρωικός πόλεμος) 2. Ραψωδοί (τραγουδούσαν σε γιορτές) Θρησκεία 12 θεοί του Ολύμπου Δίας Ήρα Ποσειδώνας Αθηνά Απόλλωνας Άρτεμη Ήφαιστος Κατοικούσαν στον Όλυμπο (στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας) Άρης Αφροδίτη Δήμητρα Εστία Ερμής έτρωγαν αμβροσία έπιναν νέκταρ Εργασία: Ποια είναι η υπόθεση της Ιλιάδας και ποια της Οδύσσειας;

5 4. Η τέχνη και η γραφή Γεωμετρικά χρόνια (11ος αιώνας προ Χριστού 8ος αιώνας προ Χριστού Παρατήρησε τα σχέδια που υπάρχουν πάνω στη σκεπή. Αυτά μας δείχνουν ότι είμαστε στα Γεωμετρικά χρόνια Αυτή την περίοδο τα σπίτια είναι μικρά και απλά, ενώ τα θεμέλια τα έκτιζαν με πέτρες Μυκηναϊκή τέχνη Η τέχνη που είχε αναπτυχθεί στις Μυκήνες και σε άλλες περιοχές της χώρας πριν από την κάθοδο των Δωριέων Οι Έλληνες αποθήκευαν σε διάφορα πήλινα αγγεία λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα. Τα αγγεία ήταν διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα Φοινικικό αλφάβητο Οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με άλλος λαούς, όπως τους Φοίνικες, από τους οποίους πήραν το αλφάβητο. Η τέχνη που είχε αναπτυχθεί στις Μυκήνες και σε άλλες περιοχές της χώρας πριν από Φοίνικες Αρχαίος λαός, που έζησε στις παραλιακές πεδιάδες του σημερινού Λιβάνου Ερωτήσεις: Γιατί η τέχνη αυτής της περιόδου ονομάστηκε γεωμετρική; Πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό αλφάβητο; (απαντάμε στο τετράδιο των δύο θεμάτων)

6 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΣΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ» Αντιστοιχίζω τις ερωτήσεις με τις απαντήσεις και μελετώ: 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Η κάθοδος των Δωριέων Τι ήταν οι Δωριείς; Η μετακίνηση έγινε αργά και πολλές φορές προκάλεσε πολέμους με τους παλιούς κατοίκους. Σε ποια μέρη μετακινήθηκαν; Οι Δωριείς ήταν το τελευταίο ελληνικό φύλο που μετακινήθηκε προς τη νότια Ελλάδα. Μιλούσαν τη δωρική διάλεκτο. Μετακινήθηκαν αργά προς το νότο. Στη Στερεά Πώς έγινε αυτή η μετακίνηση; Ελλάδα έμειναν στην περιοχή της Δωρίδας ενώ στην Πελοπόννησο γύρω από την πεδιάδα του Ευρώτα και την πόλη της Σπάρτης. Τι απέγιναν οι παλιοί κάτοικοι της Ελλάδας; Πολλοί από τους παλιούς κατοίκους σκοτώθηκαν στον πόλεμο, άλλοι έγιναν είλωτες και άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ποια ήταν τα τρία φύλα που ζούσαν στη νότια Ελλάδα πριν από την κάθοδο των Δωριέων; Γιατί μετακινήθηκαν; Που έφτασε ο καθένας; Πως ήταν η ζωή τους στις νέες πατρίδες; 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Οι Έλληνες δημιουργούν αποικίες Οι Αιολείς και οι Ίωνες έφυγαν από τις πατρίδες τους επειδή έχασαν τους πολέμους με τους Δωριείς. Η γη καταστράφηκε και δεν μπορούσε πια να καλλιεργηθεί και κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει τίποτα. Αλλά και οι Δωριείς έψαξαν για νέους τόπους. Πριν από τους Δωριείς ζούσαν στη νότια Ελλάδα οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Αχαιοί. Οι Έλληνες άποικοι γνώρισαν νέους τόπους και νέους ανθρώπους. Κράτησαν όμως τα έθιμά τους στις μεγάλες γιορτές συγκεντρώνονταν μπροστά από τα ιερά των θεών για να γιορτάσουν. Οι Αιολείς έφτασαν στη Λέσβο, οι Ίωνες στη Χίο και στη Σάμο, οι Δωριείς στη Ρόδο και την Κρήτη. Έπειτα, όλοι πέρασαν απέναντι, στη Μικρά Ασία. Τι ήταν οι ραψωδοί και τι τραγουδούσαν; Ποιος ήταν ο Όμηρος και τι σπουδαίο έγραψε; Σε ποιους θεούς πίστευαν οι Έλληνες; 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων Οι Έλληνες πίστευαν στους 12 θεούς που ζούσαν στον Όλυμπο, έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ. Αυτοί ήταν ο Δίας, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, ο Ήφαιστος, ο Άρης, ο Ερμής, η Ήρα, η Αθηνά, η Άρτεμη, η Αφροδίτη, η Δήμητρα και η Εστία. Οι ραψωδοί τραγουδούσαν τα κατορθώματα των ηρώων και τα ποιήματα του Ομήρου σε δημόσιους χώρους. Ο Όμηρος ήταν ο πιο σπουδαίος ποιητής της γεωμετρικής εποχής. Έγραψε την Ιλιάδα που μας μιλάει για τον πόλεμο της Τροίας και την Οδύσσεια που μας μιλά για τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

7 Γιατί τα χρόνια εκείνα ονομάστηκαν γεωμετρικά; Πώς έχτιζαν οι Έλληνες τα σπίτια τους; Πώς ήταν τα αγάλματά τους; Τι πήραν από τους Φοίνικες; 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Η τέχνη και η γραφή κατά τα γεωμετρικά χρόνια Τα σπίτια τους ήταν χαμηλά, με πέτρινα θεμέλια και το πάνω μέρος από λάσπη και πλιθιά. Τα χρόνια εκείνα ονομάστηκαν γεωμετρικά επειδή οι τεχνίτες διακοσμούσαν τα αγγεία με γεωμετρικά σχήματα (κύκλους, τετράγωνα, γραμμές, κλπ). Οι Φοίνικες ήταν ένας λαός που ζούσε εκεί που σήμερα είναι η Συρία. Ήταν έμποροι και ταξίδευαν με τα καράβια τους όπως και οι Έλληνες. Από τους Φοίνικες πήραμε το αλφάβητο και προσθέσαμε τα φωνήεντα. Στην αρχή ήταν ξύλινα αλλά επειδή αυτό καταστρεφόταν άρχισαν να φτιάχνουν αγαλματάκια από μέταλλο. Αντιστοιχίζω το βασικό λεξιλόγιο της ενότητας: κάθοδος φύλο είλωτες διάλεκτος ιερά άποικοι μετανάστευση ραψωδοί τελετές αμβροσία-νέκταρ γεωμετρική τέχνη Φοίνικες φοινικικό αλφάβητο Η μετακίνηση ενός λαού ή φύλου από το Βορρά προς το Νότο. Βγαίνει από το ρήμα «κατεβαίνω». Οι παλιοί κάτοικοι της Σπάρτης που έγιναν δούλοι. Το σύνολο των ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά, όπως καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, συνήθειες. Η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι μιας περιοχής. Αυτοί που δημιουργούσαν την αποικία, την νέα πόλη. Οι ναοί τους οποίους τιμούσαν ιδιαίτερα οι άνθρωποι. Η μετακίνηση ανθρώπων από την πατρίδα τους σε άλλη χώρα. Η τροφή και το ποτό των θεών του Ολύμπου. Αυτοί που απάγγειλαν δημόσια τα ποιήματα του Ομήρου. Οι εκδηλώσεις στις οποίες έπαιρναν μέρος πολλοί άνθρωποι. Λαός που κατοικούσε στις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου. Η τέχνη που πήρε το όνομά της από τη διακόσμηση των αγγείων με γεωμετρικά σχήματα. Το αλφάβητο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το πήραμε από τους Φοίνικες και προσθέσαμε τα φωνήεντα. Συζητώ με τους φίλους μου ή τους γονείς μου: Οι Δωριείς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν επειδή δεν μπορούσαν πια να ζήσουν στις πατρίδες τους. Οι πόλεμοί τους με τους άλλους Έλληνες ήταν εμφύλιοι πόλεμοι και προκάλεσαν νέες μεταναστεύσεις. Για ποιους λόγους σήμερα οι άνθρωποι μεταναστεύουν; Πώς τους υποδέχονται στις νέες τους πατρίδες;

8 Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ - Κεφ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. Τι ονομάζουμε κάθοδο των Δωριέων; Κάθοδος σημαίνει κατεβαίνω από ένα ψηλό σημείο σε κάποιο χαμηλότερο. Επομένως, κάθοδο των Δωριέων, ονομάζουμε τη μετακίνηση αυτού του λαού από την περιοχή της Πίνδου προς τη Νότια Ελλάδα. 2. Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της μετακίνησης; Α) Αναζητούσαν καλλιεργήσιμα εδάφη και καλό κλίμα. Β) Για να αποφύγουν τους εχθρούς τους. Γ) Αναζήτηση νέων περιοχών, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού τους. 3. Σε ποιες περιοχές εγκαταστάθηκαν; Πήγαν στη Στερεά Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν σε πολλές περιοχές. Μια από αυτές πήρε το όνομα Δωρίδα. 4. Στη συνέχεια προς τα πού κατευθύνθηκαν; Πέρασαν από τον Ισθμό της Κορίνθου και πήγαν στην Πελοπόννησο. Η πιο δυνατή ομάδα εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και τη Σπάρτη. 5. Πώς τους δέχτηκαν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών; Κάποιοι αντιστάθηκαν. `Αλλοι αποφάσισαν να φύγουν από τον τόπο τους και όσοι έμειναν οι Δωριείς τους έκαναν είλωτες (δούλους) και πήραν την περιουσία τους. `Ετσι σταμάτησε η ανάπτυξη του Μυκηναϊκού πολιτισμού. 6. Τι γλώσσα μιλούσαν; Επειδή οι Δωριείς ήταν πιο πολλοί, γι αυτό οι ντόπιοι άρχισαν αργότερα να μιλούν τη δωρική διάλεκτο.

9 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ - ΚΕΦ 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. Για ποιους λόγους μετακινήθηκαν τα ελληνικά φύλα από τον ελλαδικό χώρο; Επειδή η κάθοδος των Δωριέων δημιούργησε ανασφάλεια στους ντόπιους. `Ετσι τα κτήματα έπαψαν να καλλιεργούνται και η κτηνοτροφία λιγόστεψε. Οι φτωχοί έγιναν περισσότεροι με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να μη βρίσκουν αγοραστές για τα προϊόντα τους. 2. Ποια πορεία ακολούθησαν τα 3 ελληνικά φύλα και πού εγκαταστάθηκαν; Οι Αιολείς από τη Θεσσαλία έφτασαν στη Λέσβο, την Τένεδο και την απέναντι πλευρά της Μ. Ασίας. Οι Ίωνες, ξεκινώντας από την Αττική, κατευθύνθηκαν προς τη Σάμο και τη Χίο. Από εκεί πέρασαν στη Μ. Ασία. Οι Δωριείς, που συνεχώς κατέφθαναν στην Πελοπόννησο, είδαν ότι οι περιοχές που κατέλαβαν δεν τους χωρούσαν. Κι έτσι μετακινήθηκαν στη Ρόδο και μετά στη Μ. Ασία. 3. Πώς οργάνωσαν τη ζωή τους οι άποικοι στις νέες περιοχές που εγκαταστάθηκαν; Οι Έλληνες ήλθαν σε επαφή με τους άλλους λαούς και γνώρισαν τον τρόπο ζωής τους. Κράτησαν όμως τις παλιές τους συνήθειες. Λάτρεψαν ιδιαίτερα τους θεούς τους κι έχτισαν λαμπρούς ναούς. Στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές οι άποικοι συγκεντρώνονταν στα ιερά και γιόρταζαν όλοι μαζί. Το Αιγαίο έγινε ελληνική θάλασσα, αφού στις δυο πλευρές του κατοικούσαν Έλληνες.

10 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων Οι Έλληνες νίκησαν τους Τρώες. Η νίκη τραγουδήθηκε σε γιορτές και πανηγύρια από τους ραψωδούς που ήταν οι τραγουδιστές της εποχής. Κάθε περιοχή τιμούσε το δικό της θεό. Ανάλογα με την ιδιότητα που είχε κάθε θεός είχε και ένα σύμβολο. Ο Δίας ήταν ο αρχηγός των θεών και είχε γυναίκα του την Ήρα. Ερωτήματα 1. Τι ήταν ο Όμηρος; Ποια εποχή έζησε και ποια είναι τα σημαντικότερα έργα του; 2. Πού πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες; 3. Τι ήταν το νέκταρ και η αμβροσία των θεών;

11 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η τέχνη και η γραφή Οι Έλληνες άποικοι επηρεάστηκαν από τους γειτονικούς λαούς, όπως οι Φοίνικες από τους οποίους πήραν το αλφάβητο. Οι Φοίνικες ήταν ένας λαός που ζούσε εκεί που είναι ο σημερινός Λίβανος. Σιγά σιγά οι Έλληνες άρχισαν παίρνουν στα χέρια τους ξανά το εμπόριο που είχαν χάσει με την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού. Ερωτήματα 1. Γιατί η εποχή αυτή ονομάστηκε «Γεωμετρική εποχή»; 2. Τι κατασκεύαζαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή; 3. Από ποιους υιοθέτησαν το αλφάβητο οι Έλληνες και ποιες αλλαγές έκαναν;

12 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Ποια ήταν η πιο ονομαστή μετακίνηση ελληνικών φύλων στα γεωμετρικά χρόνια; 2. Από ποιο μέρος της Ελλάδας ξεκίνησαν την «κάθοδο» τους οι Δωριείς; 3. Ποιο μέρος της Ελλάδας κατέλαβαν οι Δωριείς; Βάλε στις σωστές δηλώσεις: Τα αποτελέσματα από την κάθοδο των Δωριέων είναι: Οι παλιοί κάτοικοι έγιναν είλωτες που αναγκάστηκαν να καλλιεργούν τη γη. Μιλήθηκε η δωρική διάλεκτος Οι παλιοί κάτοικοι έχασαν την περιουσία τους και έγιναν δούλοι. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός σταμάτησε να αναπτύσσεται. Αναπτύσσεται το εμπόριο και οι τέχνες. Πολλοί κάτοικοι μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι δεν νιώθουν ασφαλείς. 4. Ποια ήταν τα σημαντικότερα ελληνικά φύλα που μετανάστευσαν; 5. Γράψε δυο αποικίες που ιδρύθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας: 6. Ποιο ελληνικό φύλο εγκαταστάθηκε στην Κρήτη; 7. Ποια τέχνη αναπτύχθηκε περισσότερο; 8. Πώς ήταν διακοσμημένα τα πήλινα αγγεία της εποχής εκείνης;

13 9. Πώς ήταν τα σπίτια τους την εποχή αυτή; 10. Μεγάλα ποιήματα που ιστορούσαν κατορθώματα και περιπέτειες ηρώων: 11. Γράψε δυο τέτοια μεγάλα ποιήματα που γνωρίζεις: 12. Ένας μεγάλος ποιητής των γεωμετρικών χρόνων είναι: 13. Ποια ήταν η θρησκεία των Ελλήνων σε αυτή την περίοδο; Αντιστοίχισε τα σωστά: Θεά της σοφίας Θεός της θάλασσας Θεά της ομορφιάς Θεός του πολέμου Θεός του εμπορίου Θεός της μουσικής Θεά της γεωργίας Απόλλωνας Άρης Ποσειδώνας Ερμής Αφροδίτη Δήμητρα Αθηνά 14. Πού κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί; 15. Πώς λεγόταν το φαγητό των θεών; 16. Πώς λεγόταν το ποτό των θεών;

14 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ : ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 1. Συμπληρώνω την ακροστιχίδα: Φ Ο Ι Ν Ι Κ Ε Σ Από αυτούς πήραμε το αλφάβητο. Μεγάλος ποιητής του 8ου αιώνα. Ένα από τα δύο ομηρικά έπη. Οι Δωριείς κατέβηκαν από το βορρά προς το. Πατρίδα του Οδυσσέα Ονομάστηκε η μετακίνηση των Δωριέων Από εδώ ξεκίνησε ο Α αποικισμός των Ελλήνων 8. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς.

15 2. Κάνε την αντιστοίχιση : Πελοπόννησος μετακίνηση είλωτες διάλεκτος κάθοδος δούλοι δωρική μυκηνaικός πολιτισμός παρακμή Σπάρτη 3. Συμπληρώνω τα κενά: Οι κάτοικοι της Ελλάδας αναζήτησαν νέους τόπους για να ζήσουν. Η. έγινε για να βρουν οι άνθρωποι νέα μέρη για να ζήσουν ειρηνικά. Ο προορισμός των τριών ελληνικών φύλων ήταν η... Οι.εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο και την Τένεδο, οι.. έφυγαν από την..προς τη Μικρά Ασία και οι άφησαν την Πελοπόννησο, γιατί είχε αυξηθεί ο αριθμός των κατοίκων. Η μετακίνηση αυτή ονομάστηκε.. Οι Έλληνες στους νέους τόπους διατήρησαν τα. και τη.. τους.

16 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 1.Συμπλήρωσε τις προτάσεις : Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι δώδεκα θεοί κατοικούσαν. Γυναίκα του Δία ήταν Ο Ερμής ήταν. Θεός της θάλασσας ήταν ο. Ο Όμηρος έγραψε.. Έτσι ονομάστηκε η μετακίνηση των Δωριέων 2.Σημείωσε (Σ) για τις σωστές και (Λ) για τις λανθασμένες απαντήσεις: Οι Δωριείς ήταν το τελευταίο ελληνικό φύλο που μετακινήθηκε στη νότια Ελλάδα. Η παλιά μυκηναϊκή γραφή ξεχάστηκε. Η Δήμητρα ήταν η θεά της ομορφιάς.

17 Οι Δωριείς ήταν οι μόνοι που δε δημιούργησαν αποικίες. 3. Λύστε το σταυρόλεξο: Σπουδαίος αρχαίος ποιητής. 2. Έγιναν οι παλιοί κάτοικοι της Σπάρτης 3. Από αυτούς πήραν το αλφάβητο οι Έλληνες 4. Προστάτευε το γάμο αυτή η θεά 5. Αυτοί έκαναν αποικίες στη Σάμο και τη Χίο 6. Έφτιαχναν αγάλματα από. 7. Τα χρησιμοποιούσαν και για να αποθηκεύουν τρόφιμα

18 4.Απάντησε με λίγα λόγια : α) Γιατί αυτή η εποχή ονομάστηκε γεωμετρική; β) Σε τι χρησίμευαν τα αγγεία; Επαναληπτικό κριτήριο στην Ιστορία ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 1. Ποιον θεό ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες πατέρα των θεών και των ανθρώπων; Ποια ήταν η γυναίκα του ;. Ποιος είχε χτίσει τα σπίτια των δώδεκα θεών; Πού έμεναν οι δώδεκα θεοί; Τι έτρωγαν και τι έπιναν; 2. Συμπλήρωσε το παρακάτω κείμενο από τις λέξεις που είναι στην παρένθεση (νότο, αργά, φύλο, Δωρίδας, ισθμό Κορίνθου, Πελοπόννησο, Δωριείς,)

19 Οι.... ήταν το τελευταίο ελληνικό που μετακινήθηκε προς τη νότια Ελλάδα. Η πορεία προς το. έγινε.. Κάποιοι από αυτούς έμειναν στην περιοχή της.., στη Στερεά Ελλάδα. Όσοι μετακινήθηκαν προς την. μάλλον πέρασαν από τον Βάλε Σ για το σωστό και Λ για το λάθος. Η μυκηναϊκή τέχνη συνέχισε να αναπτύσσεται μετά την κάθοδο των Δωριέων. Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες. Τα κτίρια της εποχής ήταν μεγάλα και περίτεχνα. Τα αγγεία ήταν ζωγραφισμένα με γεωμετρικά σχήματα. Οι Έλληνες δεν έφτασαν ποτέ μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο Όμηρος μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εποχή εκείνη. 4. Συμπλήρωσε με τις σωστές απαντήσεις και θα σχηματιστούν δύο λέξεις-κλειδιά που σημαίνουν τη μετακίνηση των Δωριέων προς το νότο: 1. Έπαψαν πια να καλλιεργούνται, εξ αιτίας των μετακινήσεων των πληθυσμών. 2. Έτσι ονομάζονται οι νέες πατρίδες που ίδρυσαν οι Έλληνες. 3. Ήταν δώδεκα και κατοικούσαν στο πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας. 4. Σπουδαίος ποιητής του 8 ου αιώνα, ο οποίος έγραψε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. 5. Αρχηγός θεών και ανθρώπων, από το κεφάλι του γεννήθηκε η Αθηνά. 6. Οι περιπέτειές του εξιστορούνται στην Οδύσσεια, γυναίκα του ήταν η Πηνελόπη. 7. Οι Δωριείς κατέλαβαν τη Σπάρτη και την εύφορη κοιλάδα του ποταμού αυτού. 8. Από... προς τα αριστερά, έγραφαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή. 9. Έτσι ονομάζεται η εποχή αυτή. 10. Οι τραγουδιστές που τραγουδούσαν τα κατορθώματα των πολεμιστών. 11. Μαζί με τους Αιολείς και τους Δωριείς, εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μικρά Ασία. 12. Έγιναν οι παλιοί κάτοικοι της Πελοποννήσου. 13. Η διάλεκτος που μιλούσαν οι Δωριείς.

20 14. Το έπιναν οι θεοί του Ολύμπου. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ : ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Κυκλώνω το σωστό. 1. Το τελευταίο ελληνικό φύλο που μετακινήθηκε προς τη Νότια Ελλάδα ήταν α) οι Ίωνες. β) οι Δωριείς. γ) οι Αιολείς.

21 2. Οι «είλωτες» ήταν α) οι νέοι κάτοικοι της Σπάρτης που έγιναν πλούσιοι. β) οι παλιοί κάτοικοι της Σπάρτης που έγιναν δούλοι. γ) οι παλιοί κάτοικοι της Σπάρτης που αναγκάστηκαν να φύγουν. 3. Οι Αιολείς από τη Θεσσαλία έφτασαν α) στη Σάμο και τη Χίο. β) στη Ρόδο. γ) στη Λέσβο και την Τένεδο. 4. Οι Ίωνες από την Αττική έφτασαν α) στη Σάμο και τη Χίο. β) στη Ρόδο και τη Λέσβο. γ) στην Τένεδο. 5. Οι Δωριείς από την Πελοπόννησο έφτασαν α) στη Σάμο και τη Λέσβο. β) στη Ρόδο. γ) στην Τένεδο. 6. Τον 8 ο αιώνα π.χ. ο Όμηρος έγραψε α) δύο μεγάλα τραγούδια, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. β) δύο μεγάλα ποιήματα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. γ) δύο μεγάλες ιστορίες, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. 7. Η Ιλιάδα μιλάει α) για τις περιπέτειες του Οδυσσέα. β) για τα γεωμετρικά χρόνια. γ) για τους αγώνες των Ελλήνων για την κατάληψη της Τροίας.

22 8. Η Οδύσσεια μιλάει α) για τους άθλους του Ηρακλή. β) για τη ζωή του Όμηρου. γ) για τις περιπέτειες του Οδυσσέα. 9. Η περίοδος των γεωμετρικών χρόνων διήρκεσε α) από τον 11 ο αιώνα μ.χ. έως τον 8 ο αιώνα μ.χ. β) από τον 9 ο αιώνα π.χ. έως τον 11 ο αιώνα π.χ. γ) από τον 11 ο αιώνα π.χ. έως τον 8 ο αιώνα π.χ. 10. Οι Έλληνες πήραν από τους Φοίνικες α) το φοινικικό αλφάβητο, χωρίς να αλλάξουν τίποτε. β) το φοινικικό αλφάβητο, αλλά του πρόσθεσαν φωνήεντα. γ) το φοινικικό αλφάβητο, αλλά γρήγορα το «επέστρεψαν», επειδή δεν τους άρεσε. Επαναληπτικό στην 1η ενότητα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (11 ος 8 ος αιώνας π.χ.) 1. Η ακροστιχίδα της Οδύσσειας _ ΣΜΥΡΝΗ Ένας πολύ μεγάλος ποιητής Με την κάθοδό τους προκάλεσαν αλλαγές Στην κορυφή του κατοικούσαν οι θεοί (γενική, αντίστροφα) Το παλάτι του βασιλιά ήταν ένα μεγάλο Σ αυτήν την πόλη λένε πως γεννήθηκε ο Όμηρος Και έτσι λέγονται τα ομηρικά ποιήματα. Ομηρικό έπος Κάτοικοι της αποικίας 2. Να βάλετε (Σ)στις σωστές και (Λ) στις λανθασμένες προτάσεις: Στα γεωμετρικά χρόνια: Οι Έλληνες δεν πίστευαν στους 12 θεούς του Ολύμπου.

23 Ο Όμηρος έγραψε ένα σπουδαίο έπος, την Ιλιάδα. Τα αγγεία διακοσμούνταν με πρόσωπα. Οι κάτοικοι μετακινούνταν στις αποικίες γιατί τους άρεσαν οι περιπέτειες. Η κάθοδος των Δωριέων έγινε μονομιάς. Οι Αιολείς ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία. Οι Έλληνες είχαν κοινή καταγωγή. Οι Έλληνες το αλφάβητο το πήραν από τους Αιγύπτιους. Οι Δωριείς συνεργάστηκαν με τους λαούς που βρήκαν. Οι Έλληνες στις νέες πατρίδες τους κράτησαν τις παλιές συνήθειες. Οι Δωριείς επέβαλαν τη δική τους διάλεκτο, τη δωρική. 1. Να γράψετε σε ποιους θεούς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες: 2. Να γράψετε τις Αιολικές, τις Ιωνικές και τις Δωρικές αποικίες: 3. Ποιο ήταν το περιεχόμενο (υπόθεση) της Ιλιάδας και ποιο της Οδύσσειας;

24 4. Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων: Α. Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία.. σχήματα γι αυτό η τέχνη ονομάστηκε.... Β. Τα πρώτα αγάλματα ήταν.. και παρίσταναν. Γ. Οι οικογένειες στα διάφορα αγγεία αποθήκευαν., και άλλα προϊόντα. Δ. Οι άποικοι συγκεντρώνονταν στα.. και γιόρταζαν όλοι μαζί. Ε. Οι Δωριείς ήταν το.. ελληνικό φύλο που μετακινήθηκε προς τη νότια Ελλάδα. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ενότητα 1 η Γεωμετρικά χρόνια Ερωτήσεις 1. Να βάλετε Σ στις σωστές απαντήσεις και Λ στις λάθος. α. Οι Δωριείς : Ήταν το πρώτο φύλλο που κατέβηκε στην Ελλάδα Συνεργάστηκαν με τους λαούς που βρήκαν Κατευθύνθηκαν προς τη Νότια Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο β. Το αλφάβητο : Το πήραν οι Έλληνες από τους Αιγυπτίους Έβαλαν στο αλφάβητο φωνήεντα

25 Είχε κεφαλαία και μικρά γράμματα 2. Να χρωματίσετε με κίτρινο χρώμα τα ονόματα που σχετίζονται με την Ιλιάδα και με πράσινο τα ονόματα που σχετίζονται με την Οδύσσεια. Ελένη Οδυσσέας Αχιλλέας Πηνελόπη Τηλέμαχος Πάρης Μενέλαος Πάτροκλος Κύκλωπας Δούρειος ίππος Άργος Αγαμέμνονας Ιθάκη Τροία Έκτορας Την Ιλιάδα και Οδύσσεια πιστεύουμε ότι την έγραψε : 3. Με βελάκια να κατευθύνετε τα πλοία των Αιολών των Ιώνων και των Δωριέων προς τις αποικίες που δημιούργησαν. Αιολείς Ίωνες Δωριείς

26 4. Να γράψετε σε ποιους θεούς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες 1. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις τις παρένθεσης. (είλωτες, κάθοδος, περιουσίες, δυνατή, διάλεκτο, Πελοπόννησο, Δωριείς, μετακίνηση, Ευρώτα) Ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα, από τα βουνά της Πίνδου, οι. κατέβηκαν προς το νότο. Η ενέργεια αυτή μας είναι σήμερα γνωστή ως των Δωριέων. Οι Δωριείς κατά τη τους, που διήρκησε περίπου 200 χρόνια, χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και κατευθύνθηκαν προς διαφορετικά μέρη. Μια ομάδα Δωριέων έφτασε στην και κατευθύνθηκε προς την κοιλάδα του, στην περιοχή της Σπάρτης. Εκεί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν, όμως οι Δωριείς κατάφεραν να τους πάρουν τις.. και να τους κάνουν.., δηλαδή δούλους. Οι Δωριείς επέβαλαν στους κατοίκους τη δική τους., τη δωρική. 2. Κάνω την αντιστοίχιση.

27 1 Πελοπόννησος α μετακίνηση 2 είλωτες β διάλεκτος 3 κάθοδος γ δούλοι 4 δωρική δ μυκηναϊκός πολιτισμός 5 παρακμή ε Σπάρτη 3. Κυκλώνω τη σωστή απάντηση. Τα αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων ήταν: α. αρνητικά β. θετικά γ. αρνητικά και θετικά Η Σπάρτη, όπου εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς, βρίσκεται στην: α. Ήπειρο β. Πελοπόννησο γ. Στερεά Ελλάδα Ποιος πολιτισμός εγκαταλείφθηκε με την κάθοδο των Δωριέων; α. ο μυκηναϊκός β. ο μινωικός γ. ο κυκλαδικός Η κάθοδος των Δωριέων έγινε: α. σε μία μέρα β. σε ένα χρόνο γ. σε πολλά χρόνια Ο Ευρώτας, που βρίσκεται στην περιοχή της Σπάρτης, είναι: α. ποταμός β. βουνό γ. πόλη Κεφ. 1 1.Συμπληρώνω με τις λέξεις της παρένθεσης. ( Δωριείς, μετακινήσεις, Πελοπόννησο, κάθοδος των Δωριέων, Ευρώτα, περιουσίες, δωρική διάλεκτος, είλωτες, συνήθειες, μεταναστεύσουν, πανελλήνια) Μετά την παρακμή των μυκηναϊκών κέντρων έγιναν στην Ελλάδα μεγάλες.. πληθυσμών.ξεκινώντας από τα βουνά της Πίνδου στη βόρεια Ελλάδα οι.. κατέβηκαν προς το νότο. Η πορεία τους αυτή είναι γνωστή ως η και κράτησε περίπου 200 χρόνια. Χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και κατευθύνθηκαν προς διαφορετικά μέρη. Μια δυνατή ομάδα Δωριέων έφτασε στην και κατευθύνθηκε προς την κοιλάδα του, στην περιοχή της Σπάρτης. Εκεί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν, όμως οι Δωριείς κατάφεραν να τους πάρουν τις.. και να τους κάνουν., δηλαδή δούλους. Πολλοί από τους

28 κατοίκους αναγκάστηκαν να Με την ανάμειξη όμως των ελληνικών φύλλων διαμορφώθηκαν κοινές σχηματίστηκε μια κοινή γλώσσα η, και η λατρεία ορισμένων θεών έγινε.. Ερωτήσεις για το μάθημα: «Η κάθοδος των Δωριέων» 1.Ποιοι είναι οι Δωριείς και τι ονομάζουμε κάθοδος των Δωριέων; 2.Πότε συνέβη αυτό και πόσα χρόνια κράτησε; 3.Πού εγκαταστάθηκαν κάποιοι απ αυτούς; 4.Στην Πελοπόννησο πού εγκαταστάθηκαν και τι έκαναν εκεί; 4.Τι αποτελέσματα είχε η κάθοδος των Δωριέων; 1. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις της παρένθεσης. (Αιολείς, Α αποικισμός των Ελλήνων, ήθη, Δωριείς, οργάνωση, πατρίδες, Ίωνες, Μικρά Ασία, μετανάστευση, Αττική) Οι κάτοικοι της Ελλάδας έβλεπαν πως δεν μπορούσαν πια να ζήσουν στην πατρίδα τους και αναζήτησαν νέους τόπους. Η έγινε για να βρουν οι άνθρωποι καινούρια εδάφη και να ζήσουν ειρηνικά. Ο προορισμός των τριών ελληνικών φύλων ήταν η. Οι εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο και την Τένεδο, οι έφυγαν από την προς τη Μικρά Ασία και οι

29 άφησαν την Πελοπόννησο γιατί είχε αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κατοίκων. Η μετακίνηση αυτή πήρε το όνομα. Αν και δεν υπήρχε στις νέες τους, οι Έλληνες διατήρησαν τα και τη θρησκεία τους. 2. Σημειώνω Σ για σωστό και Λ για λάθος. Α. Οι Ίωνες έφυγαν από τη Θεσσαλία με προορισμό τη Μικρά Ασία. Β. Στις νέες πατρίδες που δημιούργησαν οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με άλλους λαούς. Γ. Όταν τα ελληνικά φύλα έφυγαν από τον τόπο τους ήξεραν πολύ καλά πού θα πήγαιναν. Δ. Στις αποικίες που δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες άνθησε ο πολιτισμός. Ε. Οι Έλληνες λάτρεψαν ξένους θεούς όταν έφυγαν από τον τόπο τους. 3. Κυκλώνω τη σωστή απάντηση. Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που καθιερώθηκαν από τους αποίκους ήταν τα : α. Ποσειδώνια β. Ελικώνια γ. Πανιώνια Οι θρησκευτικές γιορτές έκαναν τους Έλληνες να νιώθουν πως έχουν: α. πολλούς θεούς β. κοινή καταγωγή γ. ασφάλεια Στις κοινές γιορτές τους τα ελληνικά φύλα έκαναν και αγώνες: α. αθλητικούς β. θεατρικούς γ. τραγουδιού Οι Δωριείς ήταν εγκατεστημένοι στην: α. Αττική β. Θεσσαλία γ. Πελοπόννησο Ποια έγινε ελληνική θάλασσα μετά τον Α αποικισμό των Ελλήνων; α. το Αιγαίο πέλαγος β. το Ιόνιο πέλαγος γ. η Μεσόγειος

30 1. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις της παρένθεσης. (νέκταρ, Όμηρος, θρησκεία, Ιλιάδα, τελετές, αμβροσία, Οδύσσεια, έπη, ραψωδούς, Ολύμπου) Στις ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας είχε αναπτυχθεί πάρα πολύ ο πολιτισμός. Οι άνθρωποι διασκέδαζαν με τους, οι οποίοι διηγούνταν ξακουστά κατορθώματα πολεμιστών στις γιορτές και τις. Εκείνη την εποχή ο σπουδαιότερος ποιητής της Ιωνίας, ο, έγραψε δύο περίφημα ποιήματα, την.. και την, γνωστά σε εμάς με την ονομασία ομηρικά... Μέσα από τα ομηρικά έργα παίρνουμε πληροφορίες για τη των αρχαίων Ελλήνων. Μαθαίνουμε για τους δώδεκα θεούς του. που ζούσαν όλοι μαζί στην κορυφή του βουνού και έτρωγαν. κι έπιναν.. 2. Σημειώνω Σ για σωστό και Λ για λάθος. Α. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας δεν είχαν κοινές τελετές.

31 Β. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Γ. Ο Δίας ήταν ο δυνατότερος απ όλους τους θεούς. Δ. Οι ραψωδοί ήταν ηθοποιοί της αρχαιότητας. Ε. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια λέγονται αλλιώς και ομηρικά έπη. 3. Κυκλώνω τη σωστή απάντηση. Ο Όμηρος έζησε τον : α. 9 ο αιώνα β. 8 ο αιώνα γ. 10 ο αιώνα Οι τελετές έκαναν τους Έλληνες να νιώθουν περισσότερο την κοινή τους: α. καταγωγή β. περιουσία γ. ασφάλεια Γυναίκα του Δία ήταν η : α. Αφροδίτη β. Αθηνά γ. Ήρα Η Ιλιάδα αφηγείται τον πόλεμο των Ελλήνων με τους: α. Πέρσες β. Μήδους γ. Τρώες Ο Δίας είχε για σύμβολό του: α. τον κεραυνό β. τον ουρανό γ. το κοντάρι 4. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις της παρένθεσης. (πέτρα, καταστροφή, μικρά, φωνήεντα, αγαλματίδια, κάθοδος, αλφάβητο, εμπόριο, σχήματα, Φοίνικες)

32 Η. των Δωριέων μαζί με την των μυκηναϊκών κέντρων οδήγησαν την τέχνη της γεωμετρικής εποχής σε μια καινούρια αρχή. Οι άνθρωποι άρχισαν πάλι να φτιάχνουν σπίτια. και απλά από και ξύλο. Φυσικά, δεν έλειψαν και τα δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης, στα.. και τη διακόσμηση των αγγείων. Από τα γεωμετρικά. που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες πήρε και η εποχή το όνομά της. Την ίδια περίοδο οι Έλληνες παίρνουν πάλι στα χέρια τους το.. της Μεσογείου. Δανείζονται το.. από τους και το προσαρμόζουν στα δικά τους δεδομένα προσθέτοντας. 5. Κάνω την αντιστοίχιση. 1 σπίτια α εμπόριο 2 Φοίνικες β μέταλλο 3 Μεσόγειος γ πέτρα 4 Μυκήνες δ αλφάβητο 5 αγάλματα ε παρακμή 6. Κυκλώνω τη σωστή απάντηση. Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητό τους από τους: α. Φοίνικες β. Αιγύπτιους γ. Πέρσες ήταν πολύ: Η αγγειοπλαστική στα Γεωμετρικά χρόνια α. σπάνια β. δύσκολη γ. ανεπτυγμένη Τα πρώτα αγάλματα που φτιάχτηκαν ήταν: α. χάλκινα β. σιδερένια γ. ξύλινα Πάνω στα αγγεία ζωγράφιζαν: α. ανθρώπους β. γεωμετρικά σχήματα γ. ζώα οι Έλληνες; Ποιο εμπόριο πήραν και πάλι στα χέρια τους α. της Μεσογείου β. της Κρήτης γ. της Φοινίκης Πηγή : e selides

33 Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια!

34 Tετάρτη τάξη Οι παρουσιάσεις μου σε ιστοσελίδες αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων κειμένου Word, AdobePDF, καθώς και παρουσιάσεων Powerpoint

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1100-750 π.χ.).) Ή ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Δ. ΠΕΤΡΟΥΓΑΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΌ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια Αρχαϊκά Χρόνια Ερωτήσεις: 1. Να βάλεις στις σωστές απαντήσεις: Α. Οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΠΟΣ Η λέξη σημαίνει: λόγος, διήγηση Αφηγηματικό ποίημα Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποίημα που αφηγείται μια ιστορία Είδη: 1. Μυθολογικό 2. Διδακτικό 3. Ηρωικό Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος - onlearn.gr - ελπ - εαπ .Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού.

ΕΛΠ 11 - Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος - onlearn.gr - ελπ - εαπ .Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού. Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού. Α Ενότητα: -- > Φυλετική οργάνωση των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη. Ιστορία. Στα αρχαία χρόνια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη. Ιστορία. Στα αρχαία χρόνια Στα αρχαία χρόνια Ιστορία Δ Δημοτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη Μαρία Λένα Χριστίνα Κατσάρου Ιστορία Στα αρχαία χρόνια Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Α ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΙΟΛΕΙΣ ΑΙΟΛΕΙΣ -ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 1 Τι ονομάζουμε έπος και ποιο είναι το περιεχόμενο του; Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. Ομηρική εποχή Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. 1100 π.χ.: Εναρξη της ελληνικής ιστορίας. 11 ος 9 ος αιώνας:οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη. Ιστορία. Στα αρχαία χρόνια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη. Ιστορία. Στα αρχαία χρόνια Στα αρχαία χρόνια Ιστορία Δ Δημοτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη Μαρία Λένα Χριστίνα Κατσάρου Ιστορία Στα αρχαία χρόνια Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ ) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ.

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ ) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. 15-19) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. 15-19) ΑΣΚΗΣΗ 1. Αντιστοιχίζω ό,τι ταιριάζει : Μάχη Μαραθώνα Παυσανίας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6336 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (I). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της Στήλης Α περισσεύει. Οι σωστές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Τετράδιο Εργασιών ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Χριστίνα Κατσάρου Εκπαιδευτικός Π.Ε. Μαρία Λένα Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Ιφιγένεια

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Συμπληρώνω το κείμενο με τις λέξεις της παρένθεσης. ( ξεγέλασε, μάχη, Κυκλώπων, λωτούς, Πολύφημος, Κικόνων, πατρίδα, Λωτοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Quiz Ιστορίας. Γ Δημοτικού. Ενότητα 1 η : Η δημιουργία του κόσμου

Quiz Ιστορίας. Γ Δημοτικού. Ενότητα 1 η : Η δημιουργία του κόσμου Quiz Ιστορίας Γ Δημοτικού Ενότητα 1 η : Η δημιουργία του κόσμου Οδηγίες χρήσης Το παρόν αρχείο περιέχει κάρτες επανάληψης για το μάθημα της ιστορίας και πιο συγκεκριμένα αφορούν την πρώτη ενότητα της Γ

Διαβάστε περισσότερα

OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ

OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 1100-750 π.χ 1 Τι είναι; Ονομάζεται συμβατικά η περίοδος 1100-750 π.χ, γιατί κύρια πηγή πληροφοριών αποτελούν τα ομηρικά έπη. 2 Πώς αλλιώς ονομάστηκε; Ελληνικός Μεσαίωνας ή Σκοτεινή εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... Επιμέλεια: Σοφία Τουμασή Μέρος Α : Να απαντήσεις υποχρεωτικά και στις τρεις (3) ερωτήσεις. 1.α) Να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ )

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 35 40) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 35 40) 1.Παρατηρώ και συμπληρώνω κατάλληλα:

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΒΕΡΓΙΝΑ» ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: Ιστορία Ημερομηνία: 6 Ιουνίου 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΒΕΡΓΙΝΑ» ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: Ιστορία Ημερομηνία: 6 Ιουνίου 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΒΕΡΓΙΝΑ» ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Μάθημα: Ιστορία Ημερομηνία: 6 Ιουνίου 2016 Τάξη: A Γυμνασίου Χρόνος: 2 ώρες ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι απαντήσεις να

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013 Φυτολόγιο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» ΚΟΙΝΟ: Νηπιαγωγείο ΧΩΡΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 21 26) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - κεφ. 21 26 Συμπληρώνουμε σωστά τον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ΟΜΑΔΑ Α 1. Α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) 1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης 2. Στο

Διαβάστε περισσότερα

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ )

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 27 34) Πηγή πληροφόρησης: e-selides ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤA MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ' 5 η επανάληψη Μαθήματα 27-34

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικό της Φιλοξενίας :

Τυπικό της Φιλοξενίας : Φιλοξενία Φιλοξενία είναι εγκάρδια υποδοχή και η πρόθυμη περιποίηση των ξένων. Για τους αρχαίους Έλληνες γενικά η Φιλοξενία ήταν θεσμός ιερός, που μάλιστα τον προστάτευε ο ίδιος ο Δίας ως θεός της Φιλοξενίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΤΑΞΗ: Α ΧΡΟΝΟΣ: 7:45-9.45 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ποια σύγχρονα κράτη αποτελούν την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Πανελλήνιοικαιτοπικοίαγώνες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Έχοντας μελετήσει τις ραψωδίες της Οδύσσειας μέσα από τα μαθήματά μας ποια σκηνή σάς άρεσε περισσότερο και γιατί; Περιγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας γεννήθηκαν. Αν ήσαστε εσείς ο Όμηρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1/6/2018 ΩΡΑ:.. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 Ώρες ΒΑΘΜΟΣ: /20 Ολογράφως.. Υπογραφή. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου.

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α 26-497 Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου The best of A2 A3 A4 2015-2016 Σοφία Χαντζή Τι εγωιστές που είναι αυτοί οι άνθρωποι! Φορτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Ιδέα 5ης Χωρολογικής Εκδρομής: Ολυμπία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

narrate a story learn about the democracy in Ancient Athens speak about mountains, rivers and lakes in Greece and Australia

narrate a story learn about the democracy in Ancient Athens speak about mountains, rivers and lakes in Greece and Australia 3 Eíüôçôá 2 íá ôáîßäé narrate a story learn about the democracy in Ancient Athens speak about mountains, rivers and lakes in Greece and Australia ôá åëëçíéêü êé åìåßò... κα Λάμπρου: Παιδιά, έχω ένα νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6134 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: (με μαυρισμένα γράμματα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: A ΤΜΗΜΑ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (ΜΟΝΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 15 20) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Έμαθα ότι: Κεφάλαιο 15 «Θυμάμαι τους δεκαδικούς αριθμούς» Όταν θέλω να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 1: 1 Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι της Γεωμετρικής Εποχής στην Κύπρο;

Διδακτική πρόταση 1: 1 Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι της Γεωμετρικής Εποχής στην Κύπρο; Διδακτική πρόταση 1: 1 Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι της Γεωμετρικής Εποχής στην Κύπρο; Ερωτήματα-κλειδιά: Τι απασχολούσε τους ανθρώπους της Γεωμετρικής Εποχής στην Κύπρο; 2 Πώς εξέφραζαν αυτά που τους απασχολούσαν;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ 1. Από τη Γραμμική Β στην εισαγωγή του αλφαβήτου - Στον ελληνικό χώρο, υπήρχε ένα σύστημα γραφής μέχρι το 1200 π.χ. περίπου, η

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα Θέμα : Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ιλιάδα (με βάση τις ραψωδίες που διδαχτήκαμε). Η γυναίκα μέσα στην Ιλιάδα εμφανίζεται ως μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, ως πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιουνίου 2009 ΩΡΑ: 07:45 10:15 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία μέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ η εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα στρατιωτική. τα παιδιά μάθαιναν να αντέχουν όχι μόνο στον πόνο αλλά και σε δύσκολες συνθήκες επιβίωσης από ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (1.100 - )

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (1.100 - ) ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (1.100 - ) Κεφάλαιο Γ Ο Ελληνικός κόσμος από το 1.100 έως το 800 π.χ. Μεταβατικοί χρόνοι ή Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική εποχή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη: Α Ημερ.: 26 /05/2017 Διάρκεια εξέτασης: Δύο (2) ώρες Βαθμός:. Υπογραφή καθηγητή: Ονοματεπώνυμο:..

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι.

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι. Οι Σάμι είναι αυτόχθονες πληθυσμοί, που κατοικούν στη βόρεια Ευρώπη-σε τμήματα της Σουηδίας, στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στη χερσόνησο Kola της Ρωσίας. Είναι οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της βόρειας

Διαβάστε περισσότερα

Στη Μινωική Κρήτη απεικονίζονται χοροί με μορφή λιτανείας ή πομπής.οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να μιλήσουν για το χορό, χρησιμοποιούσαν

Στη Μινωική Κρήτη απεικονίζονται χοροί με μορφή λιτανείας ή πομπής.οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να μιλήσουν για το χορό, χρησιμοποιούσαν ΧΟΡΟΣ Τι είναι ο χορός; Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα