Θέμα Πτυχιακής: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ PHP!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα Πτυχιακής: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ PHP!"

Transcript

1 ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Θέμα Πτυχιακής: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ PHP! Eισηγητής: Τσιαντής Λεωνίδας. Σπουδαστές:Τασούλης Αποστόλης. Χειλάκης Γιώργος.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ανάπτυξη και την εξάπλωση των WWW εφαρμογών σε περιβάλλοντα δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει αρχίσει να γίνεται σήμερα επιτακτική η ανάγκη για ασφαλή διακίνηση πληροφοριών σε όλο και περισσότερο ευρύ φάσμα εφαρμογών και είδη χρηστών. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να καταγράψει την διαδικασία πιστοποίησης χρηστών μέσω της γλώσσας PHP. Θα αναφερθούμε σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου όπως ποιοι οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο,ποιοι οι λόγοι που οδηγούν στη ανάγκη πιστοποιήσης και όχι ανώνυμης πρόσβασης σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε ποια είναι η γλώσσα PHP, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει σε σχέση με άλλες γλώσσες και κάνοντας μια αναφορά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί. Τέλος θα γίνει μια αναφορά σε διάφορους τρόπους που μπορεί αυτή η γλώσσα να προσφέρει πιστοποίηση χρηστών παρουσιάζοντας μερικά παραδείγματα.

3 Χαρακτηριστικά Του Διαδικτύου. Παράλληλα, αναγνωρίζονται στον παγκόσμιο ιστό πρόσθετα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης του: Νέες Τεχνολογίες. Διεπαφή Πολλαπλών Συστημάτων. Ελλειπές Διεθνές Θεσμικό Πλαίσιο. Κίνδυνοι Χρήσης Του Διαδικτύου. Tα Αντικείμενα Απειλών είναι: Διακινούμενα Δεδομένα. Διαθεσιμότητα Διαδικτυακών Υπηρεσιών.

4 Μορφές και Πηγές Απειλών Κινδύνων. Hoaxes. Spamming. Δούρειοι Ίπποι (Trojan Horses). Back door and remote administration programs. Cookies. Web Bugs. Ιοί (viruses) worms (σκουλήκια). Scanning. Packet sniffing. Καταχρηστικοί Όροι Ηλεκτρονικών Συναλλαγών

5 Ασφαλή Πρόσβαση Σε Διαδικτυακές Υπηρεσίες. Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ασφαλές Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο. Πρόσβαση σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους. Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Aποτελεσματική πλοήγηση στο διαδίκτυο. Δημιουργία ερευνητικών ιστοσελίδων με δημόσια και ιδιωτικά τμήματα. Υποβολή Ψηφιακά Υπογεγραμμένων Εργασιών. Προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

6 Πιστοποίηση (Authentication). Πιστοποίηση είναι η επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου ή η επιβεβαίωση της πηγής αποστολής των πληροφοριών. Δηλαδή, το άτομο που επιθυμεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά ενός άλλου άτομου ή κάποιου εξυπηρετητή με το οποίο επικοινωνεί, βασίζεται στην πιστοποίηση. Η πιστοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί με τις παρακάτω μεθόδους: Κωδικούς Πρόσβασης π.χ. το PIN μιας τραπεζικής κάρτας ή το μυστικό κωδικό ενός λογαριασμού (username,password) Μέσω της Κρυπτογράφησης. Ψηφιακές Υπογραφές. Ψηφιακά Πιστοποιητικά

7 Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας; Ο έλεγχος ταυτότητας προσπαθεί να αποδείξει ότι κάποιος είναι πραγματικά αυτός που λέει ότι είναι. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι να παρέχετε έλεγχο ταυτότητας, αλλά με πολλά μέτρα ασφάλειας, οι πιο ασφαλείς μέθοδοι είναι αυτές που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Χρησιμοποιώντας τον Έλεγχο Ταυτότητας. Οι μηχανισμοί ελέγχου ταυτότητας είναι ενσωματωμένοι στους πιο δημοφιλείς Web Server και Web διακομιστές. Οι Web διακομιστές μπορούν να απαιτούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για άτομα που ζητούν αρχεία από συγκεκριμένους καταλόγους του διακομιστή. Όταν σας ζητείται ένα όνομα σύνδεσης και κωδικός πρόσβασης, ο browser θα παρουσιάσει ένα παράθυρο διαλόγου που θα μοιάζει με την παρακάτω εικόνα:

8 Οι Web browser κάνουν στους χρήστες έλεγχο ταυτότητας όταν προσπαθούν να επισκεφτούν ένα απαγορευμένο κατάλογο, σε ένα Web διακομιστή.

9 Τα Βασικά της Κρυπτογράφησης. Ένας αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι μια μαθηματική διαδικασία, που μετασχηματίζει τις πληροφορίες σε μια μάλλον τυχαία συμβολοσειρά δεδομένων. Απλό Κείμενο. Αλγόριθμος Κρυπτογράφησης. Κρυπτογραφημένο Κείμενο. Η κρυπτογράφηση παίρνει απλό κείμενο και το μετασχηματίζει σε ένα τυχαίο κρυπτογραφημένο κείμενο. Oι Αλγόριθμοι Κρυπτογράφησης. Οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν: Μυστικό ή Ιδιωτικό Κλειδί π.χ. DES. Δημόσιο και ένα διαφορετικό Ιδιωτικό Κλειδί π.χ. RSA.

10 Ψηφιακές Υπογραφές. Οι ψηφιακές υπογραφές σχετίζονται με την κρυπτογράφηση των δημόσιων κλειδιών, αλλά αντιστρέφουν το ρόλο των δημόσιων και των ιδιωτικών κλειδιών. Ένας αποστολέας μπορεί να κρυπτογραφήσει και να υπογράψει ψηφιακά ένα μήνυμα με το μυστικό κλειδί. Όταν το μήνυμα ληφθεί, ο παραλήπτης μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει με το δημόσιο κλειδί του αποστολέα. Καθώς ο αποστολέας είναι το μόνο άτομο που έχει πρόσβαση στο μυστικό κλειδί, ο παραλήπτης μπορεί να είναι σίγουρος από ποιον ήρθε το μήνυμα και ότι δεν έχει αλλάξει. Ψηφιακά Πιστοποιητικά. Είναι καλό να μπορείτε να πιστοποιήστε ότι ένα μήνυμα δεν έχει αλλάξει και ότι μια σειρά από μηνύματα προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χρήστη ή υπολογιστή. Για εμπορικές συναλλαγές, θα ήταν ακόμα καλύτερο να μπορείτε να συνδέσετε αυτόν τον χρήστη ή διακομιστή με μια πραγματική νομική οντότητα, όπως ένα άτομο ή εταιρεία.

11 Μέθοδοι πρόσβασης Πιστοποίησης Χρηστών. Μέθοδοι Πρόσβασης. Μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιείται στο Web είναι η εισαγωγή ενός μοναδικού ονόματος σύνδεσης και ένας κωδικός πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται ή όχι πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες ή πόρους. Ο απλός έλεγχος πρόσβασης δεν είναι δύσκολος. Ο κώδικας που φαίνεται τη, παρέχει μια από τρεις πιθανές εξόδους. Αν το αρχείο φορτώνεται χωρίς παραμέτρους, θα εμφανίσει μια HTML φόρμα που ζητά ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Αυτού του είδους η φόρμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

12 Αν οι παράμετροι δοθούν λάθος,θα εμφανιστεί ένα μήνυμα. Το μήνυμα λάθους το δικό μας. Η HTML φόρμα ζητά από τον επισκέπτη να εισάγει ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

13 Όταν οι χρήστες εισάγουν λανθασμένες πληροφορίες, πρέπει να τους δείξουμε ένα μήνυμα λάθους. Σε μια πραγματική τοποθεσία, μπορείτε να εμφανίσετε κάποιο πιο φιλικό μήνυμα. Όταν παρέχονται σωστές πληροφορίες, το script μας εμφανίζει τα περιεχόμενα. Αν δοθούν αυτές οι παράμετροι και είναι σωστές, θα εμφανιστούν τα μυστικά περιεχόμενα.ο έλεγχος περιεχομένων μας.

14 Ο κώδικας,για να δημιουργηθεί η λειτουργικότητα των 3 προηγούμενων εικόνων φαίνεται στον κώδικα 1: Kώδικας 1 secret.php PHP και HTML για Παροχή ενός Απλού Μηχανισμού Ελέγχου Ταυτότητας. <? If (! isset ($ name)&&!isset($password)) // ο επισκέπτης πρέπει να δώσει όνομα και κωδικό πρόσβασης?> <h1>please Log In/h1> This page is secret. <form method = post action = "secret.php"> <table border = 1> <tr> <th> Username </th> <td> <input type = text name = name> </td> </tr> <tr> <th> Password </th> <td> <input type = password name = password> </td> </tr> <tr>

15 <td colspan =2 align = center> <input type = submit value = "Log In"> </td> </tr> </table> </form> else if ($name=="user"&&$password=="pass" ) // ο συνδυασμός ονόματος και κωδικού πρόσβασης είναι σωστός echo "<h1>here it is!</h1>"; echo "I bet you are glad you can see this secret page."; else // ο συνδυασμός ονόματος και κωδικού πρόσβασης είναι λάθος echo "<h1>go Away!</h1>" ; echo "You are not authorized to view this resource.";?> Ο κώδικας 1 θα δώσει έναν απλό μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας, που επιτρέπει στους πιστοποιημένους χρήστες να δουν μια σελίδα, αλλά έχει κάποια σημαντικά προβλήματα.

16 Αυτό το script: Έχει ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που είναι γραμμένα μέσα στο script. Αποθηκεύει το κωδικό πρόσβασης σαν απλό κείμενο. Προστατεύει μόνο μια σελίδα. Μεταδίδει το κωδικό πρόσβασης ως απλό κείμενο. Μέθοδοι πιστοποίησης Χρηστών. Με τους παρακάτω τρόπους μπορούμε να επιτύχουμε Πιστοποίηση των Χρηστών: Μέσω Script της Php. Μέσω Β.Δ. Μέσω Password Files. Mέσω απλών αρχείων configuration.

17 Εισαγωγή Στην PHP. Τι είναι η PHP;Η PHP, της οποίας τα αρχικά αντιπροσωπεύουν το "PHP: Hypertext Preprocessor" είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη, ανοιχτού κώδικα, γενικού σκοπού scripting γλώσσα προγραμματισμού, η οποία είναι ειδικά κατάλληλη για ανάπτυξη εφαρμογών για το Web και μπορεί να ενσωματωθεί στην HTML. <html> <head> <title>example</title> </head> <body> <?php echo "Hi, I'm a PHP script!";?> Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς που χρησιμοποιείται ένα PHP script. Server-side scripting. Command line scripting. Εγγραφή client-side GUI εφαρμογών (Γραφικά περιβάλλοντα χρηστών). </body> </html>

18 Τυπώνοντας την σημερινή ημερομηνία. <html> <head> <title>example 1-6</title> </head> <body> today s date : </php print (date ( l f d, y ));?> </body> </html> Έξοδος από τη λίστα της εικόνας.

19 Τα Πλεονεκτήματα της PHP. Η PHP είναι η καλύτερη. Είναι η γρηγορότερη στην κωδικοποίηση και στην εκτέλεση. Ο ίδιος κώδικας PHP τρέχει όπως είναι σε διαφορετικούς Web διακομιστείς και σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Επιπλέον, η λειτουργικότητα της PHP είναι πρόσθετη σε άλλα περιβάλλοντα. Η PHP είναι δωρεάν. Η PHP τρέχει σε UNIX, Widows και Macintosh OS X. Η PHP έχει σχεδιασθεί να δουλεύει με τον Apache Web διακομιστή. O Apache, μια άλλη δωρεάν τεχνολογία είναι ο πιο δημοφιλής Web διακομιστής στο Internet και έρχεται με κώδικα προέλευσης για UNIX και Windows. Η PHP δουλεύει και με άλλους Web διακομιστές, όπως τον Internet Information Server της Microsoft. Η PHP είναι τροποποιήσιμη. Η PHP γράφθηκε για δημιουργία ιστοσελίδων. Η Perl, η C και η Java είναι πολύ καλές γενικές γλώσσες και είναι ικανές να καθοδηγούν Web εφαρμογές. Αυτό που θυσιάζουν, δυστυχώς αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, είναι η ευκολία στην επικοινωνία με το Web.

20 Η υποστήριξη για την PHP είναι δωρεάν και εύκολα διαθέσιμη. Τα ερωτήματα στις ταχυδρομικές λίστες συνήθως απαντώνται μέσα σε λίγα λεπτά, ένα προσαρμοσμένο σύστημα παρακολούθησης λαθών στην PHP τοποθεσία δείχνει κάθε πρόβλημα μαζί με τη λύση του. Πολλές τοποθεσίες, όπως η phpbuilder.com και η zend.com προσφέρουν περιεχόμενα για PHP προγραμματιστές. Η PHP είναι δημοφιλής και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών την βρίσκουν μια καλή λύση για να επιτρέπουν στους πελάτες τους να κωδικοποιούν Web εφαρμογές χωρίς το κίνδυνο πού έχουν τα CGI script. Οι ικανότητες προγραμματισμού που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες δομημένες γλώσσες, μπορούν να εφαρμοσθούν και στην PHP, η οποία εμπνέεται από την Perl και την C. Οι προγραμματιστές της Perl και της C μαθαίνουν PHP πολύ γρήγορα και παρόμοια και οι προγραμματιστές που μαθαίνουν PHP ως πρώτη γλώσσα μπορεί να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους όχι μόνο στην Perl και στην C αλλά και σε άλλες παρόμοιες γλώσσες με την C, όπως και στην Java. Αρχικά η PHP έγινε διάσημη για την διασύνδεσή της με πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων, αλλά επίσης υποστηρίζει και άλλα εξωτερικά συστήματα. Η υποστήριξη γίνεται με την μορφή λειτουργικών μονάδων, που ονομάζονται επεκτάσεις. Αυτές μεταγλωττίζονται κατευθείαν στην PHP ή φορτώνονται δυναμικά.

21 Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Open Source) είναι ότι έχει την δυνατότητα προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα. Αυτό ισχύει και για την PHP. Αν και αρχικά είχε στόχο να γίνει μια λειτουργική μονάδα για τον Apache Web διακομιστή, η PHP από τότε έχει γίνει πιο αφηρημένη σε σχέση με την διασύνδεση με τον Web διακομιστή. Το νέο επίπεδο αφαιρετικότητας επέτρεψε να γραφεί μια ISAPI λειτουργική μονάδα, με την οποία μπορεί να δουλεύει εξίσου καλά και με τον Internet Information Server της Microsoft. Σε σχέση με τις απαιτήσεις υλικού, προσωπικά έχω δει την PHP να τρέχει σε υπολογιστές 100- MHz Pentium με Slack ware Linux και Windows NT, αντίστοιχα. Η απόδοση ήταν θαυμάσια για ένα προσωπικό περιβάλλον ανάπτυξης. Πρέπει να έχει βοηθήσει το γεγονός ότι οι μηχανές των PHP 3 και 4 αναπτύχθήκαν σε Intel 486 CPU.

22 Διάφορα Παραδείγματα Ασφαλούς Πιστοποίησης Των Χρηστών Μέσω Scripts Της Php. Αποθηκεύοντας κωδικούς Πρόσβασης. Κώδικας 2 secretdb.php Έχουμε Χρησιμοποιήσει MySQL για να Βελτιώσουμε τον Απλό Μηχανισμό μας Ελέγχου Ταυτότητας if(!isset($name)&&!isset($password)) Ι/ο επισκέπτης πρέπει να δώσει όνομα και κωδικό πρόσβασης <h1>please Log This page is secret. <form method = post action = "secretdb.php"> <table border = 1> <tr> <th> User-name </th>

23 <td> <input type = text name = name> </td> </tr> <tr> <th> Password </th> <td> <input type = password name = password> </td> </tr> <tr> <td colspan =2 align = center> <input type = submit value = "Log In"> </td> </tr> </table> </form> <? else // σύνδεση στην mysql $mysql = mysql_connect( 'localhost', 'webauth', 'webauth1 ); if (!$mysql) echo 'Cannot connect to database.'; exit; // επιλογή της κατάλληλης βάσης δεδομένων $mysql = mysql_select_db( 'auth' ); if (!$mysql) echo 'Cannot select database.'; exit; // ερώτηση στην βάση δεδομένων αν υπάρχει αντίστοιχη εγγραφή Squery = "select count(*) from auth where name = '$name' and pass = 'Spassword' " ; $result = mysql_query( $query ); if (!$result) echo 'Cannot run query.';

24 exit; $count = mysql_result( Sresult, 0, 0 ); if ( $count > 0 ) //ο συνδυασμός ονόματος και κωδικού πρόσβασης είναι σωστός echo "<h1>here it is!</h1>"; echo "I bet you are glad you can see this secret page."; else // ο συνδυασμός ονόματος και κωδικού πρόσβασης δεν είναι σωστός echo "<h1>go Away!</h1>"; echo "You are not authorized to view this resource.";?> O Κώδικας 2 πιστοποιεί τους επισκέπτες μιας σελίδας χρησιμοποιώντας μια Βάση Δεδομένων. Με τον τροπο αυτό βελτιώνουμε τον απλό μηχανισμό Ελέγχου Ταυτότητας.

25 Τι Είναι ο Έλεγχος Συνόδων Λειτουργίας Οι σύνοδοι λειτουργίας στην ΡΗΡ καθοδηγούνται από ένα μοναδικό κωδικό συν κρυπτογραφικά τυχαίο αριθμό. Ο κωδικός της συνόδου δημιουργείται από την ΡΗP αποθηκεύεται στην πλευρά του πελάτη κατά την διάρκεια της συνόδου. Μπορεί να αποθηκευτεί είτε στον υπολογιστή ενός χρήστη σε ένα cookie είτε να περάσει μέσω των URL Ο κωδικός συνόδου ενεργεί ως ένα κλειδί που μας επιτρέπει να εγγράφουμε συγκεκριμένες μεταβλητές, στις μεταβλητές συνόδων λειτουργίας. Τα περιεχόμενα αυτών των μεταβλητών αποθηκεύονται στον διακομιστή. Ο κωδικός συνόδου είναι η μόνη ορατή πληροφορία στην πλευρά του πελάτη. Αν, στην διάρκεια μια συγκεκριμένης σύνδεσης τοποθεσία μας, ο κωδικός συνόδου είναι ορατός είτε μέσω ενός cookie είτε μέσω URL μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις μεταβλητές συνόδου που είναι αποθηκευμένες στον διακομιστή για αυτή τη σύνοδο. Εξ ορισμού, οι μεταβλητές συνόδου αποθηκεύονται σε επίπεδα αρχεία στον διακομιστή.

26 Χειρισμός Ελέγχου Ταυτότητας με Έλεγχο Συνόδων Λειτουργίας. Πιθανόν, η πιο συνηθισμένη χρήση του ελέγχου συνόδων λειτουργίας είναι να παρακολουθεί τους χρήστες αφού πιστοποιηθούν μέσω ενός μηχανισμού σύνδεσης. Σε αυτό το παράδειγμα, θα συνδυάσουμε πιστοποίηση από μια MySQL βάση δεδομένων με χρήση συνόδων λειτουργίας, για να παρέχουμε αυτή τη λειτουργικότητα. Αυτή είναι η αρχική εικόνα που εμφανίζεται από το authmain.php. Επειδή ο χρήστης δεν έχει ακόμα συνδεθεί, δείξτε του μια σελίδα σύνδεσης.

27 Δίνει στον χρήστη ένα μέρος να συνδεθεί.αν προσπαθήσει να έχει πρόσβαση στη σελίδα στην ενότητα members χωρίς να συνδεθεί πρώτα, θα πάρει το μήνυμα που φαίνεται. Οι χρήστες που δεν έχουν συνδεθεί, δεν μπορούν να δουν τα περιεχόμενα της τοποθεσίας και θα εμφανιστεί αντίθετα αυτό το μήνυμα.

28 Κώδικας 3 authmain.php To Κύριο Μέρος της Εφαρμογής Πιστοποίησης. <? session_start(); if ($userid && $password) // αν ο χρήστης μόλις προσπάθησε να συνδεθεί $db_conn = mysql_connect("localhost" "webauth" "webauth"); mysql_select_db("auth" $db_conn); $query = "select * from auth "."where name='$userid' "." and pass=password('spassword')"; $result = mysql_query($query $db_conn); if (mysql_num_rows($result) >0 ) // αν είναι στην βάση δεδομένων, κάνε εγγραφή του user id $valid_user = Suserid; session_register("valid_user");?> <html> <body> <h1>home page</h1> if (session_is_registered( "valid_user" ) ) echo "You are logged in as: $valid_user <br>"; echo "<a href=\ "logout. php\ ">Log out</a><br>"; else if (isset($userid) ) / / αν δεν προσπάθησε και απέτυχε να συνδεθούν echo "Could not log you in"; else

29 / / δεν προσπάθησαν να συνδεθούν ακόμα ή αποσυνδέθηκαν echo "You are not logged in.<br>"; / / παροχή φόρμας σύνδεσης echo "<form method=post action=\ "authmain.php\ ">"; echo "<table>"; echo "<tr><td>userld:</td>" ; echo "<td><input type=text name=userid></td></tr>" ; echo "<tr><td>password:</td>" ; echo "<td><input type=password name=password></td></tr>" ; echo "<tr><td colspan=2 align=center>" ; echo "<input type=submit value=\ "Log in\ "></td></tr>"; echo "</table></form>" ;?> <br> <a href="members_only.php">members section</a> </body> </html> Υπάρχει κάποια λίγο περίπλοκη λογική σε αυτό το script, επειδή εμφανίζει τη φόρμα σύνδεσης και είναι επίσης και η ενέργεια της φόρμας.

30 Ωστόσο, αν ο χρήστης συνδεθεί πρώτα και μετά προσπαθήσει να δει τη σελίδα Members, θα δει την έξοδο που φαίνεται στην εικόνα. Αφού ο χρήστης συνδεθεί, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιοχές μελών. Κώδικας 4 members_only.php Ο Κώδικας για την Ενότητα Μελών της Web Τοποθεσίας μας, Ελέγχει για Έγκυρους Χρήστες.

31 <? session_start(); echo "<h1>members only</h1>"; // ελέγχει την μεταβλητή συνόδου if (session_is_registered("valid_user")) echo "<p>you are logged in as $valid_user.</p>"; echo "<p>members only content goes here</p>"; else echo "<p>you are not logged in.</p>"; echo "<p>0nly logged in members may see this page.</p>"; echo "<a href=\ "authmain.php\ ">Back to main page</a>";?> Τέλος, έχουμε το script logout. php, που αποσυνδέει ένα χρήστη από το σύστημα. Ο κώδικας αυτού του script φαίνεται στο Κώδικα 5.

32 Κώδικας 5 logout.php Αυτό το Script Ακυρώνει την Εγγραφη της Μεταβλητής Συνόδου και Καταστρέφει τη Σύνοδο. <? session_start( ) ; $old_user = $valid_user; // το αποθηκεύει για να ελέγξει αν είχε* συνδεθεί $result = session_unregister("valid_user" ) ; session_destroy( ) ;?> <html> <body> <h1>log out</h1> <? if (!empty($old_user) ) if ($result) // αν συνδέθηκε και δεν αποσυνδέθηκε echo "Logged out.<br>"; else // συνδέθηκε και δεν μπορούσε να αποσυνδεθεί echo "Could not log you out.<br>"; else //αν δεν συνδέθηκε αλλά ήρθε κάπως σε αυτή την σελίδα echo "You were not logged in, and so have not been logged out.<br>";?> Ο κώδικας είναι πολύ απλός, αλλά κάνουμε και κάποια εντυπωσιακά πράγματα, Ξεκινάμε μια σύνοδο, αποθηκεύουμε το παλιό όνομα χρήστη, ακυρώνουμε την εγγραφή της έγκυρης μεταβλητής χρήστη και καταστρέφουμε την συνοδό. Μετά εμφανίζουμε στο χρήστη ένα μήνυμα ότι θα είναι διαφορετικός αν αποσυνδέθηκε, δεν μπορούσε να αποσυνδεθεί ή δεν συνδέθηκε αρχικά.

33 Χειρισμός Ελέγχου Ταυτότητας Χρήστη Υπάρχουν διάφορα βασικά στοιχεία για την λειτουργική μονάδα του ελέγχου της ταυτότητας του χρήστη. Αυτά είναι η εγγραφή, η σύνδεση και η αποσύνδεση, η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η επαναφορά κωδικών πρόσβασης. Παρακάτω θα δούμε την εγγραφή, τη σύνδεση και αποσύνδεση ενός χρήστη. Εγγραφή. Για να εγγραφεί ένας χρήστης, θα πρέπει να πάρουμε τα στοιχεία του μέσω μιας φόρμας και θα τον εισάγουμε στη βάση δεδομένων. Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στη σύνδεση "Not a member?" (δεν είστε μέλος;) στη σελίδα login.php, θα μεταφερθεί σε μια φόρμα εγγραφής που δημιουργείται από το register_form.php. Αυτό το script φαίνεται στο Κώδικα 6.

34 Κώδικας 6 register_form.php Αυτή η Φόρμα Δίνει στους Χρήστες την Ευκαιρία να Εγγραφούν στο PHPBookmarks. <? require_once("bookmark_fns.php"); do_html_header("user Registration"); display_registration_form();,?> do_html_footer();

35 Κώδικας 7 register_new.php Αυτό το Script Επικυρώνει τα Δεδομένα του Νέου Χρήστη και τα Τοποθετεί στη Βάση Δεδομένων. <? // συμπερίληψη των αρχείων της συναρτήσεων της εφαρμογής require_once("bookmark_fns.php"); // έναρξη συνόδου που μπορεί να χρειασθεί αργότερα // ξεκινήστε το τώρα επειδή πρέπει να πάει πριν τις επικεφαλίδες session_start(); // έλεγχος συμπληρωμένης φόρμας if (!f illed_out($http_post_vars) ) do_html_header ( " Problem : " ) ; echo "You have not filled the form out correctly. " and try again. " ; do_html_f ooter ( ) ; exit; //η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι έγκυρη if (!valid_ ($ ) ) do_html_header( "Problem: " ) ; echo "That is not a valid address.. " and try again. " ; do_html_footer( ) ; exit; // οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι if (Spasswd!= $passwd2) do_html_heading ( "Problem : " ) ; echo "The passwords you entered do not match - please go back". " and try again. " ; do_html_f ooter () ; exit; // έλεγχος αν το μήκος του κωδικού πρόσβασης είναι σωστό // είναι εντάξει αν ο χρήστης το κόψει, αλλά θα υπάρξει // πρόβλημα αν είναι πολύ μεγάλος

36 if (strlen($passwd)<6 strlen($passwd) >16) do_html_header ( "Problem : " ) ; echo "Your password must be between 6 and 16 characters.."please go back and try again."; do_html_footer() ; exit; // προσπάθεια για εγγραφή $reg_result = register($username, $ , $passwd); if ($reg_result == "true") // εγγραφή μεταβλητής συνόδου $valid_user = Susername; session_register("valid_user"); // παρέχει σύνδεση στην σελίδα μελών do_html_header("registration successful"); echo "Your registration was successful. Go to the members page."to start setting up your bookmarks!"; do_html_url("member.php", "Go to members page"); else // διαφορετικά, δίνει σύνδεση προς τα πίσω και να προσπαθήσουν ξανά do_html_header(" Problem: ") ; echo $reg_result; do_html_footer() ; exit; // τέλος σελίδας do_html_footer() ;?>

37 To script ξεκινά συμπεριλαμβάνοντας τα αρχεία συναρτήσεων της εφαρμογής και ξεκινά μια συνοδό λειτουργίας (session). (Αν ο χρήστης έχει εγγραφεί, θα χρησιμοποιήσουμε το όνομα χρήστη ως μεταβλητή συνόδου λειτουργίας). Στη συνέχεια, επικυρώνουμε τα δεδομένα που εισάγει ο χρήστης. Υπάρχουν διάφορες συνθήκες που πρέπει να ελέγξουμε: Ελέγχουμε αν η φόρμα έχει συμπληρωθεί, καλώντας τη συνάρτηση filled_out ( ) ως εξής: if (!filled_out($http_post_vars) ) Αυτή τη συνάρτηση βρίσκεται στη βιβλιοθήκη συναρτήσεων του αρχείου data_valid_fns.php. Ελέγχουμε αν είναι έγκυρη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δόθηκε από το χρήστη. Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο: if (valid_ ($ ) ) Και πάλι, αυτή είναι η συνάρτηση βρίσκεται στη βιβλιοθήκη data_valid_fns.php. Ελέγχουμε αν οι δύο κωδικοί πρόσβασης που έδωσε ο χρήστης είναι ίδιοι, ως εξής: if ($passwd!= $passwd2) Στο παράδειγμα μας, ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 χαρακτήρες, για να είναι πιο δύσκολο να τον μαντέψει κανείς και είναι μικρότερος από 1 6 χαρακτήρες, για να χωράει στη βάση δεδομένων. Οι συναρτήσεις επικύρωσης των δεδομένων που χρησιμοποιήσαμε εδώ, οι filled_out ( )και valid_ (), εμφανίζονται στο Κώδικα 8 και στο Κώδικα 9, αντίστοιχα. Ελέγχουμε αν ο κωδικός πρόσβασης έχει το κατάλληλο μέγεθος, ως εξής: if (strlen($passwd)<6 strlen($passwd) >16)

38 Κώδικας 8 Συνάρτηοη filled_out() από το data_valid_fns.php Αυτή η Συνάρτηση Ελέγχει αν η Φόρμα Έχει Συμπληρωθεί. function f illed_out ($form_vars) // έλεγχος ότι κάθε μεταβλητή έχει μια τιμή foreach ($form_vars as $key => $value) if (!isset($key) ($value == "")) return false; return true; Κώδικας 9 Συνάρτηση valid_ () από το data_valid_fns.php Αυτή η Συνάρτηση Ελέγχει αν Είναι Έγκυρη μια Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου function valid_ ($address) // έλεγχος αν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι έγκυρη if (ereg(""[a-za-zo-9_]+@[a-za-zo-9\ - ]+\.[a-za-zo-9\-\.]+$",saddress)) return true; else return false;

39 Αφού ελέγξουμε την εγκυρότητα των δεδομένων που έδωσε ο χρήστης, μπορούμε να εγγράψουμε το χρήστη. Αν δείτε το κώδικα, θα δείτε ότι αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο: Kαλούμε τη συνάρτηση register () με το όνομα χρήστη, την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασης που έδωσε ο χρήστης.αν είναι επιτυχής η εγγραφή, εγγράφουμε το όνομα του χρήστη ως μια μεταβλητή συνόδου λειτουργίας και παρέχουμε στο χρήστη μια σύνδεση για τη βασική σελίδα των μελών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που φαίνεται στην επόμενη εικόνα. $reg_result = register($username,$ , $passwd); if ($reg_result == "true") // εγγραφή μεταβλητής συνόδου $valid_user = Susername; session_register("valid_user"); // παρέχει σύνδεση στην σελίδα μελών do_html_header("registration successful"); echo "Your registration was successful. Go to the members."to start setting up your bookmarks!"; do_html_url("member.php", "Go to members page");

40 Η εγγραφή ήταν επιτυχή -ο χρήστης μπορεί τώρα να πάει στη σελίδα των μελών. Η συνάρτηση register() βρίσκεται στη συμπεριλαμβανόμενη βιβλιοθήκη που ονομάζεται user_auth_fns.php. Αυτή η συνάρτηση φαίνεται στο Κώδικα 10.

41 Κώδικας 10 Συνάρτηση register ( ) από το user_auth_fns.php Αυτή η Συνάρτηση Επιχειρεί να Τοποθετήσει τις Πληροφορίες του Νέου Χρήστη στη Βάση Δεδομένων function register($username, $ , Spassword) // εγγραφή νέου ατόμου στην βάση δεδομένων // επιστροφή true ή μήνυμα λάθους // σύνδεση με την βάση δεδομένων $conn = db_connect(); if (!$conn) return "Could not connect to database server - please try later."; // έλεγχος αν το όνομα χρήστη είναι μοναδικό $result = mysql_query("select * from user where username='$username'"); if (!$result) return "Could not execute query"; if (mysql_num_rows($result)>0) return "That username is taken - go back and choose another one."; // αν είναι εντάξει, το βάζει στην βάση δεδομένων $result = mysql_query("insert into user values ('$username', password('spassword'), '$ ')"); if (!$result) return "Could not register you in database - please try again later."; return true;

42 Κώδικας 11 Συνάρτηση db_connect() από το dbjns.php Αυτή η Συνάρτηση Συνδέεται με τη MySQL βάση δεδομένων. Όταν εγγραφούν οι χρήστες, μπορούν να συνδέονται και να αποσυνδέονται χρησιμοποιώντας τις κανονικές σελίδες σύνδεσης και αποσύνδεσης. Θα τις δημιουργήσουμε στη συνέχεια. function db_connect() $result = mysql_pconnect("localhost" if (!$result) return false; if (!mysql_select_db("bookmarks")) return false; return $result; "bm_user", "password"); please try later."; username='$username1 choose another one. ";

43 Σύνδεση. Αν οι χρήστες συμπληρώσουν τις πληροφορίες στη φόρμα login.php και την στείλουν, θα μεταφερθούν στο script που ονομάζεται member.php. Αυτό το script θα τους συνδέσει, αν έρχονται από αυτή τη φόρμα. Επίσης θα εμφανίσει σχετικούς σελιδοδείκτες στους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι. Είναι το κέντρο της υπόλοιπης εφαρμογής. Κώδικας 12 member.php Αυτό το script Είναι το Κέντρο της Εφαρμογής <? // συμπερίληψη αρχείων αυτής της εφαρμογής require_once("bookmark_fns.php"); session_start(); if ($username && Spasswd) // μόλις προσπάθησαν να συνδεθούν if (login($username, $passwd)) // αν είναι στην βάση δεδομένων, εγγράφεται ο κωδικός χρήστης $valid_user = Susername; session_register("valid_user"); else // ανεπιτυχής σύνδεση do_html_header("problem:"); echo "You could not be logged in. You must be logged in to view this page."; do_html_url("login.php", "Login"); do_html_footer(); exit; do_html_header("home"); check_valid_user();

44 // λήψη των σελιδοδεικτών που έχει αποθηκεύσει αυτός ο χρήστης if ($url_array = get_user_urls($valid_user)); display_user_urls($url_array); // δίνει επιλογές μενού display_user_menu(); do_html_footer(); Επεξήγηση του παραπάνω Script: Κώδικας 13 Η Συνάρτηση login από το user_auth_fns.php Αυτή η Συνάρτηση Ελέγχει τα Στοιχεία του Χρήστη σε Σχέση με τη Βάση Δεδομένων. if ($username && $passwd) // μόλις προσπάθησαν να συνδεθούν if (login($username, Spasswd)) // αν είναι στην βάση δεδομένων, εγγράφεται ο κωδικός χρήστης $valid_user = $username; session_register("valid_user"); Προσπαθούμε να συνδέσουμε το χρήστη χρησιμοποιώντας μια συνάρτηση που ονομάζεται login(). Αυτή τη συνάρτηση την έχουμε ορίσει στη βιβλιοθήκη user auth_fns.php και θα δούμε τον κώδικα της σε λίγο. Αν η σύνδεση γίνει με επιτυχία, εγγράφουμε αυτήν την σύνοδο λειτουργίας, όπως κάναμε πριν, αποθηκεύοντας το όνομα χρήστη στη μεταβλητής συνόδου λειτουργίας $valid_user.

45 Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα παράδειγμα αυτού που εμφανίζει το member.php Κώδικας 14 Η Συνάρτηση check_valid_user() από το user_auth_fns.php Αυτή η Συνάρτηση Ελέγχει αν ο Χρήστης Έχει μια Έγκυρη Σύνοδο λειτουργίας do_html_header("home"); check_valid_user(); // λήψη των σελιδοδεικτών που έχει αποθηκεύσει αυτός ο χρήστης if ($url_array = get_user_urls($valid_user)); display_user_urls($url_array); // δίνει επιλογές μενού display_user_menu(); do_html_footer(); Αν ο χρήστης δεν έχει συνδεθεί, η συνάρτηση θα του πει ότι πρέπει να συνδεθεί για να δει αυτή τη σελίδα και θα του δώσει μια σύνδεση προς τη σελίδα που γίνεται η σύνδεση.

46 Αποσύνδεση Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει μια σύνδεση που ονομάζεται Logout στο μενού της Εικόνας.Αυτή είναι μια σύνδεση προς το script logout.php. Ο κώδικας αυτού του script φαίνεται στο Κώδικα 14. Κώδικας 15 logout.php Αυτό το script τερματίζει μια Σύνοδο Λειτουργίας. <? // συμπερίληψη αρχείων συναρτήσεων για αυτή την εφαρμογή require_once( "bookmark_fns.php" ) ; session_start() ; $old_user = $valid_user; // αποθήκευση για να ελέγξουμε αν είχαν συνδεθεί $result_unreg = session_unregister( "valid_user" ) ; $result_dest = session_destroy() ; // έναρξη της html εξόδου do_html_header(" Logging Out"); if (! empty ($old_user)) if ($result_unreg && $result_dest) //αν ήταν συνδεδεμένος και τώρα αποσυνδέθηκε echo "Logged out.<br>"; do_html_url( " login. php", "Login") ; else //αν ήταν συνδεδεμένος και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί echo "Could not log you out.<br>"; else //αν δεν ήταν συνδεδεμένος, αλλά ήρθε με κάποιο τρόπο σε αυτή την σελίδα echo "You were not logged in, and so have not been logged out.<br>"; do_html_url( "login. php", "Login" ) ; do_html_footer() ;?>

47 Τέλος Ευχαριστούμε!!!!

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP Τεχνολογίες Διαδικτύου Server Side Scripting I PHP Εισαγωγή PHP PHP:Hypertext Preprocessor Mηχανή που συνοδεύει web servers όπως ο IIS και ο Apache Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού για web εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Σταύρος Πολυβίου Αρχιτεκτονική τριών επιπέδων (three-tier architecture) SQL HTTP request Αποτελέσµατα (πίνακες) PHP HTML Σύστηµα διαχείρισης δεδοµένων (Database Management System)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP PHP : Hypertext Preprocessor Η PHP είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Web εφαρμογή με χρήση LDAP και SMTP Server

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Web εφαρμογή με χρήση LDAP και SMTP Server Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Web εφαρμογή με χρήση LDAP και SMTP Server Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Ευάγγελος Α. Κοσμάτος Αρχιτεκτονική εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

PHP/MySQL και Project

PHP/MySQL και Project PHP/MySQL και Project Μια απλή διαδικτυακή εφαρμογή Γεώργιος Ευαγγελίδης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Σχολή Επιστημών Πληροφορίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Περιεχόμενα PHP (Middle tier) Διαδικτυακές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP ΕΣΔ516: Τεχνολογίες Διαδικτύου Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP Ερωτήματα μέσω Περιεχόμενα Περιεχόμενα Λογισμικό για εφαρμογές Web Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP Εργαστήριο 6 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην γλώσσα PHP και η εξοικείωση των φοιτητών στην χρήση του Web Server για την εξυπηρέτηση σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Server-side programming

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος του συγγραφέα...11 Πρόλογος του καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη...13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...17 Ορισμός της έννοιας της επιχείρησης και οι μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 19: Ασφάλεια Κρυπτογράφηση Βασική ιδέα: Αποθήκευσε και μετάδωσε την πληροφορία σε κρυπτογραφημένη μορφή που «δε βγάζει νόημα» Ο βασικός μηχανισμός: Ξεκίνησε από το

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet.

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μικτό Γενικός σκοπός είναι να αποκτήσει ο καταρτιζόμενος τις αναγκαίες γνώσεις σχετικά με εργαλεία και τις τεχνικές για

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Web Programming for Dummies

Web Programming for Dummies Web Programming for Dummies Γράψαμε αυτό το tutorial, αφού ολοκληρώσαμε την άσκηση Προγραμματισμού στον Παγκόσμιο Ιστό. Προσπαθήσαμε να γράψουμε γενικά πράγματα που βρήκαμε εμείς μετά από αναζητήσεις.aποφύγαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες 1. Εισαγωγή Γνωριμία με τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά Η χρήση ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Web με Χρήση της Python, του Apache και του mod_python

Εισαγωγή στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Web με Χρήση της Python, του Apache και του mod_python Web Development με Python Εισαγωγή στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Web με Χρήση της Python, του Apache και του mod_python Βασίλης Παπαβασιλείου , Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ Python

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών PHP 1 Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΟΜΗ Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείτε από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών.

Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείτε από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών. Κεφάλαιο 2 Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος: να κάνει έρευνα, να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, να δει καιρικούς χάρτες, να πάρει φωτογραφίες, ταινίες, και διάφορες άλλες πληροφορίες που βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα.

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ PHP Τι θα μάθουμε; Να καταλάβουμε τι είναι η PHP και πώς δουλεύουν τα PHP scripts Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε με την PHP Να δημιουργήσουμε και να τρέξουμε ένα απλό script HTML PHP Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο (Θ) Τελική Εξέταση Διδάσκων: Δ. Κοτζίνος Όνοµα: Α.Μ. : Εξάµηνο : Αίθουσα Έδωσα Project

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 7. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 7. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 7 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΕισαγωγήστουςΗ/Υ. PHP Hypertext Preprocessor

ΕισαγωγήστουςΗ/Υ. PHP Hypertext Preprocessor ΕισαγωγήστουςΗ/Υ PHP Hypertext Preprocessor ΤιείναιηPHP; PHP είναιµία server-based scripting language σχεδιασµένη ειδικά για το web. Σε µία html σελίδα µπορούµε να ενσωµατώσουµε php κώδικα που εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ 2014 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ H HTML είναι μία γλώσσα σήμανσης και αποτελεί την κύρια γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων του διαδικτύου. Είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Υπεύθυνος: Αλεβίζος Θεόδωρος Σπουδάστρια: Δαρίδου

Διαβάστε περισσότερα

HTTP API v1.6 SMSBOX.GR HTTP API v

HTTP API v1.6 SMSBOX.GR HTTP API v SMSBOX.GR HTTP API v 1.6 23.6.17 Αποστολή SMS Η χρήση του HTTP Api της smsbox.gr σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το σύστημά μας και να στείλετε εύκολα sms από την δικιά σας ιστοσελίδα ή εφαρμογή. Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 1 / 34 Όλες οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως και πολλές εφαρμογές λογισμικού, στηρίζονται στο μοντέλο Πελάτη Εξυπηρετητή. 2 / 34 Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο Εξυπηρετητής οργανώνει,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "Υλοποίηση ιαδικτυακού Τόπου Αγγελιών Με Χρήση των PHP &

Διαβάστε περισσότερα

PHP Functions. by George Girtsou Copyright All Rights Reserved. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

PHP Functions. by George Girtsou Copyright All Rights Reserved. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. PHP Functions by George Girtsou Copyright All Rights Reserved ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ Όλα τα δικαιώματα συμπεριλαμβανομένου της πνευματικής ιδιοκτησίας επί του περιεχομένου, βρίσκονται υπό την κατοχή ή τον

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Οι φόρμες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη συλλογή δεδομένων μέσω του World Wide Web (WWW). Επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 131: ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I ΕΡΓΑΣΙΑ 2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 131: ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ Διδάσκων: Γιώργος Χρυσάνθου Υπεύθυνος Άσκησης: Πύρρος Μπράτσκας Ημερομηνία Ανάθεσης: 3/10/015 Ημερομηνία Παράδοσης: 09/11/015 09:00 π.μ. I.Στόχος Στόχος αυτής της εργασίας είναι η χρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΜ:3524 ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ:883 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ INTERNET ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ HTML SQL (Structured Query Language\ PHP ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL 13/9/2012 Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL NBW Internet Wizards Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 5, 10561 Αθήνα Τηλ.: 210 6148071, e-mail: info@nbw.gr, website: www.nbw.gr Αποστολή και λήψη e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Basic Missions

Basic Missions www.hackthissite.org Basic Missions Προγουλάκης Νίκος Α.Μ.: 2582 2010-2011 (Ε) www.hackthissite.org 1 www.hackthissite.org www.hackthissite.org 2 www.hackthissite.org www.hackthissite.org 3 www.hackthissite.org

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων (κυρίως δικτύων) για κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Θέμα Διαδικτυακή Μουσική Εγκυκλοπαίδεια με PHP & MySQL Πιστόλας Κωνσταντίνος, Α.Μ : 119/03 Κάκαρης Παντελής, Α.Μ : 88/03 Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Άυλων Τίτλων - Οδηγίες παραμετροποίησης client συστήματος

Σύστημα Άυλων Τίτλων - Οδηγίες παραμετροποίησης client συστήματος Σύστημα Άυλων Τίτλων - Οδηγίες παραμετροποίησης client συστήματος Έκδοση 1.0 10/03/2016 Page 1 of 42 Περιεχόμενα 1. Προαπαιτούμενα... 3 1.1 Java Runtime Environment (JRE)... 4 1.2 Browsers... 5 1.3 Certificates...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP)

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) Γιάννης Σαμωνάκης 1 Περιεχόμενα Τι είναι η PHP Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ

Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ Επιβλέπων καθηγητής Δημήτρης Αχιλ. Δέρβος Πτυχιακή εργασία του Πετράκη-Πυρετζίδη Στέφανου Σκοπός Δημιουργία βάσης δεδομένων Ανάπτυξη διαδικτυακής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας Ηλεκτρονικό εμπόριο HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας Πρόκληση ανάπτυξης ασφαλών συστημάτων Η υποδομή του διαδικτύου παρουσίαζε έλλειψη υπηρεσιών ασφάλειας καθώς η οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP στην οποία στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρμογή Διαδικτύου Ηλεκτρονικού Καταστήματος Ζητούμενο: Να αναπτυχθεί web εφαρμογή,

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία [Lane 2004]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ 1Τι είναι ο Παγκόσµιος Ιστός; Λόγω της µεγάλης απήχησης του Παγκόσµιου Ιστού πολλές φορές ταυτίζουµε τον Παγκόσµιο Ιστό µε το Διαδίκτυο. Στην πραγµατικότητα αυτή η αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (COOKIES)

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (COOKIES) ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (COOKIES) ΣΕΡΕΣΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ : ΠΤΥΧΙΟ Α.Μ 1999 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΔΩΡΟ -ΕΚΠΛΗΞΗ COOKIES ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ COOKIES ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές).

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Κεφάλαιο 5 Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Το σύνολο αυτών των εντολών το ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html Χρ. Ηλιούδης Παγκόσμιος Ιστός (WWW) Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web WWW), ή απλώς Ιστός, βασίζεται στην ιδέα των κατανεμημένων πληροφοριών. Αντί όλες

Διαβάστε περισσότερα

How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield.

How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield. How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield. (1) EN: Go to address GR: Πηγαίνετε στη διεύθυνση: http://www.helleniccommunityofsheffield.com (2) EN: At the bottom of the page, click

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. PGP (Pretty Good Privacy)

Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. PGP (Pretty Good Privacy) Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων PGP (Pretty Good Privacy) Εισαγωγή Το λογισμικό Pretty Good Privacy (PGP), το οποίο σχεδιάστηκε από τον Phill Zimmerman, είναι ένα λογισμικό κρυπτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: Κανελλοπούλου Χριστίνα_ΠΕ19 Πληροφορικής Περιεχόμενα 1.Τι είναι η Php; 2.Πως γίνετε η γραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρωτόκολο http εντολών έκδοση 1.0 Σελ:2...περιεχόμενα Σελ:3...τι θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο Σελ:3...γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά Σελ:4-5...πως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε.

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε. 1. Διαδικασία Login Για να κάνουμε login ανοίγουμε ένα πρόγραμμα πλοήγησης (Internet Explorer, Mozilla Firefox κτλ) και πηγαίνουμε στην εξής διεύθυνση: https://www.tuc.gr/typo3 Στο πεδίο Username εισάγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example Κατανεμημένα Συστήματα Javascript LCR example Javascript JavaScript All JavaScript is the scripting language of the Web. modern HTML pages are using JavaScript to add functionality, validate input, communicate

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web. Πρόσβαση στο EndNote Web

Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web. Πρόσβαση στο EndNote Web Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web Το EndNote Web είναι εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών, ενσωματωμένο στη βάση Web of Science. Απαιτείται εγγραφή και δημιουργία password (Sign in / Register)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας <FORM> και η τεχνική CGI)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας <FORM> και η τεχνική CGI) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας και η τεχνική CGI) Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 ΦΟΡΜΕΣ (FORM) Είναι ο κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής TRS Client

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής TRS Client Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής TRS Client Transaction Reporting System (TRS) Πίνακας Περιεχομένων 1. Γενικά... 3 1.1 Έλεγχος Διαθεσιμότητας... 4 1.2 Επιλογή Αρχείου... 4 1.3 Υπογραφή Αποστολή Δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ» ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ HTML, JAVASCRIPT,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμημα Πληροφορικης και Τηλεματικης Τσάμη Παναγιώτα ΑΜ: 20833 ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Άσκηση 1 Αθήνα 13-12-2011 Αναφορά Ενότητα 1 A Δημιουργήστε στο φλοιό 3 εντολές (alias) που η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ Πατησίων 76, ΑΘΗΝΑ 104 34 - Tηλ.. 210 8203900 - Fax. 210 8203909 e-mail: noc@aueb.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam To eduroam είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1 Εργαστήριο #10 Από τα προηγούμενα εργαστήρια......θα χρειαστείτε ορισμένες από τις οδηγίες μορφοποίησης CSS (ανατρέξτε στις εκφωνήσεις του 8 ου και 9 ου εργαστηρίου).! Οδηγίες Στη δυναμική δημιουργία ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονική. Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονική. Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Ηλεκτρονική Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Συμβατότητα Browser... 3 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 3 1.3 Login Screen...

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ. Μαθαίνω παίζοντας

Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ. Μαθαίνω παίζοντας Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ Μαθαίνω παίζοντας Σήμερα παιδάκια μου θα μάθουμε... 1. Δόμηση Κώδικα 2. Στυλ Κώδικα 3. Συνεργασία Σε Ομάδες - Διαχωρισμός Σε Αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. Εγκατάσταση Προσωπικού Πιστοποιητικού

Οδηγίες. Εγκατάσταση Προσωπικού Πιστοποιητικού Οδηγίες για Εγκατάσταση Προσωπικού Πιστοποιητικού Περιεχόμενα Έκδοση πιστοποιητικού... σελ. 2 Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας. σελ. 5 Εγκατάσταση στο λογαριασμό αλληλογραφίας..σελ. 10 Έκδοση πιστοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ INTERNET INFORMATION SERVER (IIS) ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (WEB SERVICES) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:Μπάρδα Μαρία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πτυχιακής:Διαδικασία Πιστοποίησης Χρηστών Μέσω PHP. Υπεύθυνοι Πτυχιακής: Τασούλης Αποστόλης. Χειλάκης Γιώργος.

Τίτλος Πτυχιακής:Διαδικασία Πιστοποίησης Χρηστών Μέσω PHP. Υπεύθυνοι Πτυχιακής: Τασούλης Αποστόλης. Χειλάκης Γιώργος. Τίτλος Πτυχιακής:Διαδικασία Πιστοποίησης Χρηστών Μέσω PHP. Υπεύθυνοι Πτυχιακής: Τασούλης Αποστόλης. Χειλάκης Γιώργος. Άρτα 4 Μαρτίου 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...σελ.1 Κεφάλαιο 1 ο 1. Χαρακτηριστικά Του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr ..χτίζουµε την ιστοσελίδα σας στο Internet www.kalliergea.gr Λάουρα Π. Καζακράντε «Καλλιεργαία» Πληροφορική - Internet - ιαφήµιση - Μεταφράσεις Τηλ.: 211 0104925, 695 6118589 Email: info@kalliergea.gr

Διαβάστε περισσότερα

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python 10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η standard διεπαφη της python για βάσεις δεδομένων βασίζεται στο DB-API Python Database API υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα βάσεων δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP Εισαγωγή... 1 Σε Ποιους Απευθύνεται το Βιβλίο... 1 Η Οργάνωση του Βιβλίου... 2 Ο Πηγαίος Κώδικας του Βιβλίου... 3 Συμβάσεις που Χρησιμοποιούνται σε Αυτό το Βιβλίο... 3 Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ WEBMAIL ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ WEBMAIL ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ WEBMAIL ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. URL Διεύθυνση WebMail... 3 2. Εγκατάσταση Πιστοποιητικού Ασφάλειας... 3 2.1 Εγκατάσταση Πιστοποιητικού στον Internet Explorer... 3 2.2 Εγκατάσταση Πιστοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: MyGameSpot

ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: MyGameSpot ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: MyGameSpot Με χρήση PHP και MySQL Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος Α.Μ. 53/05 Εξεταστική επιτροπή: Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ψηφιακές υπογραφές ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΕΣΔΔΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕ ΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕ ΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕ ΟΝ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ 5 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Συγγραφείς: Πέτρος Κωνσταντινίδης, Σίλας Μιχαηλίδης, Σκεύος

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Τ.Τ.Π. Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π. Οδηγίες Σύνδεσης για λοιπά Linux/Unix Συστήματα

Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π. Οδηγίες Σύνδεσης για λοιπά Linux/Unix Συστήματα Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π Περιεχόμενα: 1. 1. Εισαγωγικές Πληροφορίες 2. Οδηγίες Σύνδεσης για Windows XP/Vista 3. Οδηγίες Σύνδεσης για Windows 7 4. Οδηγίες Σύνδεσης για MAC OS 5. Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android 4 Δεκεμβρίου 2012 Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version 0.1

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ανάδοχοι Φορέας Υλοποίησης Έργο ΛΑΕΡΤΗΣ Λογισμικό Δικτύων Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Ανάδοχος φορέας: CONCEPTUM A.E. 1 Προσομοίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ucywifi ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Windows Vista

Διαβάστε περισσότερα