Web Programming for Dummies

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Web Programming for Dummies"

Transcript

1 Web Programming for Dummies

2 Γράψαμε αυτό το tutorial, αφού ολοκληρώσαμε την άσκηση Προγραμματισμού στον Παγκόσμιο Ιστό. Προσπαθήσαμε να γράψουμε γενικά πράγματα που βρήκαμε εμείς μετά από αναζητήσεις.aποφύγαμε να δώσουμε έτοιμες απαντήσεις και λύσεις, άφού τα πρότζεκτ κάθε χρόνο θα είναι διαφορετικά, καθώς και γιατί θα κάνετε το ίδιο πράγμα πολλές φορές (φόρμες, ερωτήσεις στη βάση δεδομένων, php programming), καλύτερο θα ήταν να τα ψάξετε και να τα μάθετε και από μόνοι σας. Επίσης δεν χρειάζεται να υπάρχει ομοιογένεια στα πρότζεκτ. Ο καθένας σκέφτεται με τον δικό του τρόπο, και σύμφωνα με αυτό θα κάνει το πρότζεκτ του. Σε καμία περίπτωση το tutorial αυτό δεν αντικαθιστά τις διαφάνειες ή τις διαλέξεις του μαθήματος, ούτε είναι ένα αυτοτελές walkthrough για το πρότζεκτ, ούτε περιέχει τα πάντα για HTML,PHP κτλ που χρειάζεται να ξέρετε και που μπορείτε να μάθετε.

3 Starting Up: Κατεβάζουμε τα προγράμματα από το site του μαθήματος wamp/xamp server, apache κτλ. Στο skype στις προχωρημένες ρυθμίσεις, απενεργοποιούμε την επιλογή να χρησιμοποιεί το skype το port 80. Κατεβάζουμε ένα πρόγραμμα για σχεδιασμό βάσης δεδομένων (εμείς χρησιμοποιήσαμε το Power Designer 16.5). Όποτε κάνουμε κλικ στο wamp στη μπάρα εργασιών, και επιλέγουμε localhost, θα μας ανοίγει με κάποιον browser το index.php που βρίσκεται στο C/wamp/www/. Εκεί θα δημιουργούμε ό,τι αρχείο χρειάζεται το πρότζεκτ. Κλικάροντας στο wamp -> phpmyadmin πηγαίνουμε στην βάση δεδομένων του server. Μόλις φτιάξετε την βάση δεδομένων σας, κάντε την import.

4 Δημιουργία Βάσης Δεδομένων: Ανοίγουμε το Power Designer. New->Conceptual Data. Από δεξιά δημιουργούμε τις οντότητες (entities) που χρειάζονται, πχ χρήστες, αναφορές κτλ. Διπλό κλικ στο entity, και εκεί γράφουμε τα attributes του κάθε πίνακα. Επιλέγουμε το κατάλληλο datatype. Εάν επιλέξουμε varchar, θα πρέπει να επιλέξουμε κ έναν μέγιστο αριθμό χαρακτήρων στο length. Κάθε πίνακας θα έχει ένα Auto Increment id, το οποίο θα είναι και το πρωτεύον κλειδί του. Αυτό γίνεται τσεκάροντας το κουτί κάτω από το P (Primary Key). Εάν θέλουμε ένα attribute να είναι υποχρεωτικό (δηλ, ο χρήστης να μην μπορεί να το αφήσει κενό) αλλά παρόλα αυτά να μην είναι Primary Key(δηλαδή να μην είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα), τότε τσεκάρουμε το M (Mandatory=υποχρεωτικό). Εάν είναι υποχρεωτικό κάθε χρήστης να γράφει το επώνυμο του, τότε αυτό θα ήταν mandatory, καθώς, 2 επώνυμα μπορεί να είναι ίδια (συνεπώς πρέπει να μην είναι Primary Key). Θέλουμε κάθε κομμάτι γνώσης να αναπαρίσταται μία φορά μόνο στην βάση δεδομένων και να μην επαναλαμβάνεται, και ταυτόχρονα, οι πίνακες να είναι όσο πιο αποκεντρωμένοι μεταξύ τους γίνεται. Να μην υπάρχει δηλαδή ένας πίνακας που να περιέχει τα στοιχεία των χρηστών, των αναφορών κτλ, αλλά ένας πίνακας χρηστών και ξεχωριστά ένας πίνακας αναφορών. Η σύνδεση θα φτιαχτεί μέσα από το relationship Αφού τελειώσουμε όλες τις οντότητες, δημιουργούμε τις σχέσεις μεταξύ τους. Κάνουμε drag n drop το συμβολάκι από το conceptual diagram στα δεξιά, κ κλικάρουμε που θέλουμε να συνδεθούν τα 2 άκρα. Δίνουμε όνομα στη σχέση, κ μετά κάνουμε διπλό κλικ->cardinalities. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε τι περιορισμούς συσχέτισης θέλουμε να έχουν οι πίνακες μεταξύ τους. Ένας χρήστης μπορεί δημιουργεί όσες αναφορές θέλει, αλλά μία αναφορά πρέπει να έχει δημιουργηθεί από

5 αποκειστικά έναν χρήστη. Αυτή η πληροφορία αναπαρίσταται δηλώνοντας ότι οι πίνακες έχουν σχέση One-Many. Κάτω από την καρτέλα Cardinalities αναγράφονται οι λογικές προτάσεις που έχουμε δημιουργήσει. Σωστά, κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει όσες αναφορές θέλει(από 0 μέχρι n). Οι αναφορές όμως, δηλώσαμε πως πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από 1 και μόνο 1 χρήστη. Συνεπώς, πηγαίνουμε στην σχέση που έχουν οι αναφορές ως προς τους χρήστες, και κλικάρουμε το mandatory.

6

7 HTML: HyperText Markup Language -Δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού (δεν έχει δομές ελέγχου, επανάληψης κτλ, δεν δηλώνει μεταβλητές, δεν περιλαμβάνει συναρτήσεις) - Markup Γλώσσα: Κάθε τι που γράφουμε σε ένα HTML αρχείο περικλείται μέσα σε tags, δημιουργώντας ένα στοιχείο (element) οπότε το περιεχόμενο είναι markup -Τρέχει στον browser (client-side) -Περιγράφει τη δομή της ιστοσελίδας, και όχι την εμφάνιση (αν και έχει μερικώς αυτή την δυνατότητα) Server Client Επικοινωνία Κάθε φορά που πληκτρολογούμε μια διεύθυνση στο url του browser μας, ο browser στέλνει μια αίτηση για το περιεχόμενο της σελίδας, από την διεύθυνση αυτή. Η σελίδα βρίσκει το κατάλληλο HTML αρχείο, και το στέλνει πίσω στον browser. Ο browser λαμβάνει τον HTML κώδικα, τον τρέχει, και τον μετατρέπει σε αυτό που βλέπουμε. Στην επικοινωνία αυτή, ο browser μας είναι ο client, και η σελίδα είναι ο Server. Έστω ότι η σελίδα που ζητάμε, περιέχει αυτό τον κώδικα: <!DOCTYPE html> <html> <body> <h1>my First Heading</h1> <p>my first paragraph.</p> </body> </html>

8 Παρατηρούμε πως ό,τι έχουμε γράψει στην σελίδα μας ( My First Heading και My first paragraph ) περικλείται σε tags που ανοίγουν πριν ξεκινήσει το περιεχόμενο, και κλείνουν αφού τελειώσει. Αυτό που φαίνεται στην οθόνη μας, είναι αυτό: Σχηματικά, λοιπόν, μπορούμε να φανταστούμε την δομή κάθε σελίδας έτσι ώστε να προκύπτει μία δομή, με το ένα στοιχείο να περιέχεται σε κάποιο άλλο:

9 PHP: PHP HyperText Preprocessor -Γλώσσα Προγραμματισμού -Τρέχει στον Server(Server-Side) -Χρησιμεύει στο Web Design, για δημιουργία δυναμικού περιεχομένου -Παράγει HTML Αντίθετα, λοιπόν από την HTML, η PHP τρέχει στον server. Τι σημαίνει αυτό? Όταν ο browser μας ζητάει μία PHP σελίδα, ο browser δεν κατεβάζει PHP κώδικα. Ο Server, τρέχει πρώτα τον κώδικα αυτό, ο οποίος παράγει τον html κώδικα, που στέλνεται τελικά στον browser.

10 Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κατανοηθεί η χρήση της κάθε γλώσσας είναι το παράδειγμα στο οποίο θέλουμε στην σελίδα μας να εμφανίζεται η ώρα: Με τον τρόπο αυτό, όποτε έτρεχε ο κώδικας, θα εμφανιζόταν πως η ώρα είναι 11:00 πμ, πράγμα που δεν θέλουμε. Χρησιμοποιώντας μόνο HTML αυτό θα ήταν αδύνατο να αλλάζουμε την ώρα κάθε δευτερόλεπτο, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε κάθε refresh της σελίδας.

11 Αντίθετα, εάν χρησιμοποιούσαμε PHP κώδικα στη σελίδα μας, θα καλούσαμε μία συνάρτηση η οποία θα εμφάνιζε την ώρα όπου θα έτρεχε ο κώδικας κάθε φορά: Figure 1Παρατηρούμε ότι ανοίγουμε ένα tag php και γράφουμε PHP μέσα σε ένα αρχείο HTML Το αποτέλεσμα θα ήταν το επιθυμητό: Σημείωση: Εάν ο Server είναι στην Αμερική, και ο client στην Ελλάδα, τότε η ώρα που θα εμφανίζεται θα είναι η ώρα του server. Εάν θέλουμε να εμφανίζεται η ώρα του client, δηλαδή να προσαρμόζεται το μήνυμα ανάλογα με τη χώρα που προσπελαύνει την σελίδα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε javascript(μια client side γλώσσα )

12 Σημειώνουμε πως εάν κάναμε View Page Code στη σελίδα αυτή, θα βλέπαμε μόνο τον παραγώμενο HTML κώδικα, και όχι τον PHP: Συνεπώς, θέλουμε έναν συνδυασμό PHP / HTML για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Κάθε τι που θέλουμε να γράψουμε στην σελίδα μας, το οποίο δεν είναι προϊόν επεξεργασίας (πχ από δομές επιλογής, επανάληψης κτλ) μπορεί να γραφεί απευθείας στην HTML. Αντίθετα, τα υπόλοιπα πρέπει να τρέχουν μέσα σε PHP. HTML tags που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε αρχείο: <!DOCTYPE html> : Δηλώνει στον browser ότι χρησιμοποιούμε HTML5 (παλιότερες εκδόσεις της HTML έχουν άλλο αναγνωριστικό) <html> και </html> : Περιγράφουν την ιστοσελίδα <body> και </body> : Περιλαμβάνουν το ορατό περιεχόμενο της σελίδας <head > και </head> : Δείχνει τον τίτλο που θα έχει η ιστοσελίδα μας

13 Φόρμες Οι φόρμες χρησιμοποιούνται για να στείλουμε δεδομένα από τον client στον server: πχ θέλουμε να κάνουμε register σε μία σελίδα. Μας παραπέμπει σε μία σχετική φόρμα στην οποία συμπληρώνουμε στα textboxes τα στοιχεία μας. Τα δεδομένα αυτά, στέλνονται στον server, ελέγχονται, και αποθηκεύονται κατάλληλα στην βάση δεδομένων. Form action : ορίζει το url που θα χρησιμοποιηθεί από τον εξυπηρετητή για να επεξεργαστεί τα δεδομένα της φόρμας method = {get, post}: ορίζει τη μέθοδο αποστολής των περιεχομένων της φόρμας get : στέλνει τα περιεχόμενα σαν query στο url post : τα στέλνει στο σώμα του http μηνύματος Η πιο χαρακτηριστική φόρμα GET, είναι αυτή του youtube. Κάνουμε ένα search, το οποίο μετά εμφανίζεται στο Url του browser. Συνεπώς, εάν τα στοιχεία που θα τροφοδοτήσει ο client τον server δεν χρειάζεται να είναι κρυφά (πχ δεν είναι κωδικοί), τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο GET. Η σελίδα αυτή, θα μπορεί να είναι προσβάσιμη ξανά χωρίς να ξανακάνουμε το ίδιο search (πχ μπορεί να γίνει bookmarked) Αντίθετα, εάν θέλουμε να στείλουμε στον server στοιχεία κρυφά, αυτό το κάνουμε με την μέθοδο POST. Έτσι, δεν υπάρχει όριο χαρακτήρων, στα δεδομένα που θα στείλουμε και τα δεδομένα αυτά θα είναι προσβάσιμα μόνο από τον server και δεν θα φανούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι όταν κάνουμε Login σε μία σελίδα. Όταν πατήσουμε «σύνδεση» δεν θέλουμε να φαίνεται ο κωδικός μας στο url, παρόλα αυτά είναι διαθέσιμος προς επεξεργασία από τον server.

14 Για να ανακτήσουμε τα δεδομένα που στείλαμε με φόρμα στον server, χρησιμοποιούμε τις Superglobal μεταβλητές $_POST και $_GET*, στην σελίδα όπου δηλώσαμε ότι θα τα επεξεργαστούμε στο form action. Έτσι, στην σελίδα πχ register.php κάνουμε το register, και βάζοντας στο form action aek.php σημαίνει ότι τα δεδομένα αυτά θα είναι προσβάσιμα από αυτή την σελίδα. Register.php form method="post" action="aek.php"> Username: <input type="text" name="username/><br /> Password: <input type="password" name="password" /><br /> <p><input type="submit" value="login" /></p> </div> </form> Aek.php echo $_POST[ username ]; echo $_POST[ password];

15 Sessions Οι μεταβλητές Session χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση πληροφορίας σε περίπτωση διαδοχικών προσβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η προσωποποίηση του περιεχομένου. Για παράδειγμα, η αρχική σελίδα του facebook είναι διαφορετική και μοναδική για τον κάθε χρήστη. Επειδή το HTTP πρωτόκολλο είναι Stateless[ο server δέχεται και επεξεργάζεται κάθε αίτηση ξεχωρίστα και ανεξάρτητα από τις προηγούμενες], πρέπει να ιδρύσουμε εμείς αυτό το αναγνωριστικό μέσα στον κώδικα, μέσα από τον client (cookies/html5 Web Storage) ή μέσα από τον server(sessions). Κάθε μία δυνατότητα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εμείς όμως θα αναλύσουμε τα Sessions. Mέσω Server γίνεται χρησιμοποιώντας την superglobal μεταβλητή $_SESSION. Όταν αποθηκεύσουμε μία μεταβλητή σε ένα Session, αυτή θα είναι προσβάσιμη από κάθε σελίδα που θα δημιουργήσουμε, αρκεί να καλέσουμε την συνάρτηση session_start();. Έτσι, εάν θέλουμε πχ να ξέρουμε άν ο χρήστης που έχει συνδεθεί είναι διαχειριστής, τότε Login.php Session_start(); If ($admin_stat==1) //ean h metavlhth sthn opoia apothikevoume ta //dikaiwmata tou kathe xrhsth einai 1, tote $_SESSION[ admin ]=1; //tha kanoume ton xrhsth diaxeiristh Yolo.php Session_start(); If (isset($_session[ admin ]) && ($_SESSION[ admin ]==1) echo aek; //ean h metavlhth SESSION admin exei tethei, kai einai 1, tote emfanise aek Στο login.php ελέγχουμε εάν ο χρήστης που έχει συνδεθεί είναι admin, και εάν είναι, αποθηκευουμε στην Session μεταβλητή admin την τιμή 1.Σε οποιοδήποτε αρχείο, θέλουμε να μάθουμε τα δικαιώματα του χρήστη, αρκεί να ελέγξουμε την τιμή της μεταβλητής αυτής, όπως κάνουμε στο yolo.php

16 Δεν ξεχνάμε να καταστρέψουμε το Session, όταν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας την unset() ή την session_destroy(). SQL Queries Κάθε φορά που θέλουμε να προσπελάσουμε την βάση δεδομένων πρέπει να το κάνουμε με sql queries στην php. Σε κάθε σελίδα στην οποία θέλουμε να κάνουμε προσπέλαση την βάση δεδομένων, πρέπει να ορίσουμε την σύνδεση μας με την βάση. Επειδή θα γράψουμε πολλές φορές αυτό τον κώδικα, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε ένα ξεχωριστό αρχείο, και να το κάνουμε καλούμε χρησιμοποιοώντας το include κάθε φορά. <?php // Create connection $con=mysqli_connect("localhost","admin","","test"); // Check connection if (mysqli_connect_errno()) { echo "Failed to connect to MySQL: ". mysqli_connect_error(); }?> Στην μεταβλητή $con αποθηκεύουμε την σύνδεση μας με την βάση δεδομένων. Κάθε φορά που θα θέλουμε να κάνουμε ένα sql query, θα χρησιμοποιούμε αυτή την μεταβλητή. Η mysqli_connect έχει τα εξής ορίσματα: Host : σε μας localhost, θα μπορούσε να είναι της μορφής Username: το default για χρήστες wamp είναι admin Password: το default για χρήστες wamp είναι κενό. Dbname: όνομα της βάσης δεδομένων, στην οποία θέλουμε να συνδεθούμε

17 Σε περίπτωση που αλλάξουμε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων μας, ή του phpmyadmin, πρέπει να αλλάξουμε κ τα στοιχεία σύνδεσης, έτσι ώστε να γίνεται σωστά η επικοινωνία server με βάση δεδομένων. Αρχικά, κάνουμε το query που επιθυμούμε. Εδώ θέλουμε να εμφανίσουμε όλους τους χρήστες με όνομα kostas. $query_name = SELECT * FROM pinakas_xristwn WHERE onoma= kostas ; Στη συνέχεια, καλούμε την συνάρτηση mysqli_query για να εκτελεστεί το query που αποθηκεύσαμε στην μεταβλητή $query_name. $result=mysqli_query($con,$query_name); Τώρα στην μεταβλητή result έχει αποθηκευτεί ο πίνακας που κάναμε select. Για να εμφανίσουμε τα στοιχεία του πίνακα, χρησιμοποιούμε την mysqli_fetch_array. Κάθε φορά που εκτελείται η mysqli_fetch_array, στην μεταβλητή row αποθηκεύται η επόμενη γραμμή του πίνακα $result. Όταν ο πίνακας δεν έχει άλλες γραμμές προς προσπέλαση, η while τερματίζει. while($row = mysqli_fetch_array($result)) { echo $row[ username']; } Με το echo $row[ username'] δηλώνουμε ποια στήλη του πίνακα της βάσης δεδομένων θέλουμε να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, εάν ο πίνακας που έχουμε στην $result, έχει τις στήλες username, onoma, hlikia, με τις μεταβλητές $row[ username'], $row[ onoma ], $row[ hlikia ] θα προσπελαύναμε τα κελιά από τις αντίστοιχες στήλες.

18 Εάν δεν είχαμε την while και απλά κάναμε $row = mysqli_fetch_array($result); echo $row[ username']; Θα εμφανιζόταν μόνο το πρώτο αποτέλεσμα του πίνακα. Σημειώσεις: 1. Θα βρείτε στο ιντερνετ πολλές φορές να χρησιμοποιείται η mysql_query αντί της mysqli_query. Αυτό γίνεται γιατί η τελευταία, είναι η πιο πρόσφατη έκδοση(mysqli=mysql Improved) της mysql_query. Στις διαφάνειες του μαθήματος χρησιμοποιείται η mysqli. 2.Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να εμφανίσουμε τα δεδομένα μας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές συναρτήσεις, όπως mysqli_fetch_row, mysqli_fetch_assoc. 3.Υπάρχει διαδικαστικός καθώς και αντικειμενοστραφής τρόπος για τα ερωτήματα( όπως επίσης και για κάθε συνάρτηση στην php). 4. Με την συνάρτηση extract($row), μέσα στην while, δημιουργούνται αυτόματα μεταβλητές με όνομα, το όνομα των στηλών του πίνακα. Άρα, το προηγούμενο παράδειγμα θα γινόταν while($row = mysqli_fetch_array($result)) { extract($row); echo $username; echo $onoma; echo $hlikia; }

19 JavaScript Είναι μία scripting language «Ελαφριά» γλώσσα προγραμματισμού Μπορεί να προστεθεί σε ένα HTML αρχείο «Εκτελείται» από τον Internet browser (Client Side) Δεν σχετίζεται με τη Java, αλλά έχει ομοιότητες με αυτή Xρήση της JavaScript: Εμφάνιση «δυναμικού» περιεχομένου Αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε γεγονότα αλληλεπίδραση με τον χρήστη π.χ. ο χρήστης επιλέγει ένα link Αλλάζει τα περιεχόμενα σε html elements Ελέγχει δεδομένα που δίνονται σε μία φόρμα πριν αυτή γίνει submit Απλό παράδειγμα χρήσης javascript: Στο συγκεκριμένο παράδειγμα όταν κλικάρουμε την εικόνα εκτελείται η συνάρτηση changeimage() που δημιουργήσαμε. Μέσα στην συνάρτηση χρησιμοποιούμε την εντολή document.getelementbyid. Με αυτήν, εντοπίζουμε στον html κώδικα το αντικείμενο με id που ζητάμε ('myimage') και το επεξεργαζόμαστε κατάλληλα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ελέγχουμε ποια εικόνα εμφανίζεται. Εάν εμφανίζεται η ανοιχτή λάμπα, εμφανίζουμε την εικόνα με την κλειστή λάμπα και αντίστροφα. Δίπλα στο id της εικόνας γράφουμε το onclick="changeimage()",για να δηλώσουμε πως θα εκτελεστεί αυτή η συνάρτηση κάθε φορά που κλικάρουμε την εικόνα.

20 Σχόλια/Παρατηρήσεις/Διορθώσεις/Κατακραυγή

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP Τεχνολογίες Διαδικτύου Server Side Scripting I PHP Εισαγωγή PHP PHP:Hypertext Preprocessor Mηχανή που συνοδεύει web servers όπως ο IIS και ο Apache Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού για web εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Σταύρος Πολυβίου Αρχιτεκτονική τριών επιπέδων (three-tier architecture) SQL HTTP request Αποτελέσµατα (πίνακες) PHP HTML Σύστηµα διαχείρισης δεδοµένων (Database Management System)

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία [Lane 2004]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Ροή Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

PHP/MySQL και Project

PHP/MySQL και Project PHP/MySQL και Project Μια απλή διαδικτυακή εφαρμογή Γεώργιος Ευαγγελίδης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Σχολή Επιστημών Πληροφορίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Περιεχόμενα PHP (Middle tier) Διαδικτυακές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

databases linux - terminal (linux / windows terminal)

databases linux - terminal (linux / windows terminal) databases linux - terminal (linux / windows terminal) 1) ανοίγουμε την mysql -> $ mysql -u root -p (enter) password (enter) TIP: αν κατά την εντολή αυτή μας γράψει, ERROR 2002 (HY000): Can't connect to

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ. 1. Μεταβαίνουμε στο και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας. 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch»

Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ. 1. Μεταβαίνουμε στο  και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας. 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch» Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ 1. Μεταβαίνουμε στο www.sch.gr και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch» 3. Μεταβαίνουμε στο «Πίνακα Ελέγχου» 4. Μεταβαίνουμε στις «Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

HTTP API v1.6 SMSBOX.GR HTTP API v

HTTP API v1.6 SMSBOX.GR HTTP API v SMSBOX.GR HTTP API v 1.6 23.6.17 Αποστολή SMS Η χρήση του HTTP Api της smsbox.gr σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το σύστημά μας και να στείλετε εύκολα sms από την δικιά σας ιστοσελίδα ή εφαρμογή. Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP Εργαστήριο 6 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην γλώσσα PHP και η εξοικείωση των φοιτητών στην χρήση του Web Server για την εξυπηρέτηση σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας.

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας. Γρήγορο Ίντερνετ με Κατάλληλες Ρυθμίσεις TCP/IP Η ταχύτητά μας στο ίντερνετ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει η σύνδεσή μας. Πολλές φορές, όμως, η σύνδεσή μας μπορεί να περιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Εισαγωγή στο περιβάλλον της oracle Δημιουργία πινάκων Δρ. Εύη Φαλιάγκα 1. Login Χρησιμοποιώντας έναν web explorer, μπαίνετε στο http://10.0.0.6:8080/apex και συμπληρώνετε

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1 Εργαστήριο #10 Από τα προηγούμενα εργαστήρια......θα χρειαστείτε ορισμένες από τις οδηγίες μορφοποίησης CSS (ανατρέξτε στις εκφωνήσεις του 8 ου και 9 ου εργαστηρίου).! Οδηγίες Στη δυναμική δημιουργία ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP)

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) Γιάννης Σαμωνάκης 1 Περιεχόμενα Τι είναι η PHP Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 3: Server Side Scripting II PHP & MySQL Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Αλυσίδα Supermarket Ανεθρεπτάκης Ευτύχης Α.Μ. 3741 Κονιδάκης Αντώνης Α.Μ. 3280

Διαβάστε περισσότερα

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους 2014 PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους Καρούσος Νικόλαος Επιστημονικός Συνεργάτης Παρασκευά Σταυρούλα Φοιτήτρια, Εργαστηριακή Βοηθός, τμήμα ΕΠΔΟ Μεσολογγίου 33 Έκδοση 1.1 Πρόλογος... - 2-1. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP PHP : Hypertext Preprocessor Η PHP είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Server-side programming

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών PHP 1 Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού 1η διάλεξη Χαρακτηριστικά Μαθήματος Μάθημα προγραμματισμού (και όχι μόνον) Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη αν δεν έχετε καλή γνώση και αρκετή εμπειρία προγραμματισμού (Java)

Διαβάστε περισσότερα

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση LdapAdmin TEMPLATE Version 1 23/6/2017 Περιεχόμενα Ldap Admin... 2 Σύνδεση στον Ldap Server με την χρήση του Ldap Admin... 2 Εισαγωγή Χρήστη τύπου Employee-Affiliate

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench To ΜySQL Workbench είναι μία εφαρμογή, με γραφικό περιβάλλον, στην οποία μπορούμε να συντάξουμε και να εκτελέσουμε εντολές SQL. To MySQL Workbench απαιτεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων Μοντέλα Δεδομένων 2.1

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και λειτουργίας ERPeshop

Οδηγίες εγκατάστασης και λειτουργίας ERPeshop Οδηγίες εγκατάστασης και λειτουργίας ERPeshop Αποσυμπιέζουμε το αρχείο ERPeshop.zip στον υπολογιστή μας. Θα πρέπει μέσα στο φάκελο ERPeshop να βλέπουμε το παρακάτω αποτέλεσμα: Αποσυμπιέζουμε το αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Οι φόρμες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη συλλογή δεδομένων μέσω του World Wide Web (WWW). Επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Για την εισαγωγή προϊόντων

Για την εισαγωγή προϊόντων Για την εισαγωγή προϊόντων Αρχικά βεβαιωνόμαστε ότι βρισκόμαστε στην ελληνική version του site. Σε διαφορετική περίπτωση πατάμε το εικονίδιο με την σημαία και επιλέγουμε τα ελληνικά. Η αριστερή μαύρη μπάρα,

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή για το Εργαστήριο. Δρ. Τιάκας Ελευθέριος. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή για το Εργαστήριο. Δρ. Τιάκας Ελευθέριος. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016 Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή για το Εργαστήριο Δρ. Τιάκας Ελευθέριος Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016 2 Βασικοί στόχοι Μερικοί βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι: Η ικανότητα ανάλυσης των απαιτήσεων, κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ dpap@unipi.gr ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΜΕ POWER DESIGNER ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ XAMPP (1/7) ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο HTML Φόρµες Για να δηµιουργήσουµε µια φόρµα στην οποία θα γράφουν σχόλια ή παρατηρήσεις οι επισκέπτες των σελίδων µας, χρειαζόµαστε την ετικέτα .

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Περιεχόμενα Εγκατάσταση Joomla, JoomFish και VirtueMart... 3 Αποστολή αρχείων Joomla στο Διακομιστή (Host)... 3 Εγκατάσταση Joomla... 4 Εγκατάσταση VirtueMart... 9

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 08 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε.

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε. 1. Διαδικασία Login Για να κάνουμε login ανοίγουμε ένα πρόγραμμα πλοήγησης (Internet Explorer, Mozilla Firefox κτλ) και πηγαίνουμε στην εξής διεύθυνση: https://www.tuc.gr/typo3 Στο πεδίο Username εισάγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Χρήστος Όροβας Τεχνικός Υπεύθυνος 1 Διαδικασία «Φόρτωσης» μιας Ιστοσελίδας Internet Explorer, Mozilla, Chrome, κτλ HTTP Server ΠΣΔ Αίτημα για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Διαχείρισης Ψηφιακής Πληροφορίας ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε

Εφαρμογή Διαχείρισης Ψηφιακής Πληροφορίας ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 25 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ψηφιακής

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρωτόκολο http εντολών έκδοση 1.0 Σελ:2...περιεχόμενα Σελ:3...τι θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο Σελ:3...γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά Σελ:4-5...πως

Διαβάστε περισσότερα

Social Network : Programming on FACEBOOK

Social Network : Programming on FACEBOOK Social Network : Programming on FACEBOOK Συντελεστές: Παύλος Τούλουπος Ευθυμία Παπαδοπούλου Ξάνθη Μάρκου Κοινωνικά Δίκτυα Κοινωνικό δίκτυο προέρχεται από την ψυχολογία αφορά μια κοινωνική δομή ατόμων τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο (Θ) Τελική Εξέταση Διδάσκων: Δ. Κοτζίνος Όνοµα: Α.Μ. : Εξάµηνο : Αίθουσα Έδωσα Project

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρα Νάκου Med alexandranakou@gmail.com Βήμα 1ο Ανοίγουμε τον φυλλομετρητή ιστού (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla) όποιον χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα

Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα Η κεντρική οθόνη του προγράμματος. Ανά χρήστη υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού Menu Αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL 13/9/2012 Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL NBW Internet Wizards Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 5, 10561 Αθήνα Τηλ.: 210 6148071, e-mail: info@nbw.gr, website: www.nbw.gr Αποστολή και λήψη e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΟΜΗ Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΔΙΚΤΥΑ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΚΤΥΑ Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι.

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι. MathGame Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο MathGame - 2 - Επιλογή Έκδοσης (Version) - 3 - Περιήγηση μέσα στην πλατφόρμα - 5 - Περιήγηση μέσα στο MathGame

Διαβάστε περισσότερα

2 η Εργαστηριακή Άσκηση

2 η Εργαστηριακή Άσκηση 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής client/server η οποία θα συνδέεται με μια Βάση Δεδομένων σε MSSQL Server (ή ACCESS), και θα προβάλει

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων. Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή

Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων. Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή Ονοματεπώνυμο: Κυριακού Ανδρόνικος Αριθμός Μητρώου: 5806 Email: kyriakou@ceid.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: Κανελλοπούλου Χριστίνα_ΠΕ19 Πληροφορικής Περιεχόμενα 1.Τι είναι η Php; 2.Πως γίνετε η γραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ : ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ Α.Μ. : Ε11060 ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΤΜΗΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΟΝΟΜΑ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ : ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ Α.Μ. : Ε11060 ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΤΜΗΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΟΝΟΜΑ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ : ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ Α.Μ. : Ε11060 ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΤΜΗΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα.

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ PHP Τι θα μάθουμε; Να καταλάβουμε τι είναι η PHP και πώς δουλεύουν τα PHP scripts Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε με την PHP Να δημιουργήσουμε και να τρέξουμε ένα απλό script HTML PHP Η

Διαβάστε περισσότερα

Με την αλλαγή των μεταβλητών σελιδοποίησης αυτόματα ρυθμίζετε το νέο όριο για τα άρθρα και τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Με την αλλαγή των μεταβλητών σελιδοποίησης αυτόματα ρυθμίζετε το νέο όριο για τα άρθρα και τα αποτελέσματα αναζήτησης. Γενικές Ρυθμίσεις Στην ενότητα αυτή θα περιγράψουμε τις λειτουργίες των Γενικών Ρυθμίσεων. Εκεί αποθηκεύονται όλες οι ρυθμίσεις του Guru CMS. Εάν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο "Γενικές Ρυθμίσεις" από την κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο joomla! 3. Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer

Σεμινάριο joomla! 3. Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer Σεμινάριο joomla! 3 Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer Ξεκινώντας:Τι είναι τα CMS Η Joomla είναι λογισμικό κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη.

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη. Οδηγίες για καθηγητές Για τη χρήση του Turnitin απαιτούνται τα παρακάτω βήματα: 1. Δημιουργία λογαριασμού 2. Δημιουργία τάξης και διαχείριση πληροφοριών τάξης 3. Δημιουργία εργασίας και σχετικές ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS.

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. QEMS TUTORIAL CRM Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. ΕΚΔΟΣΗ 1.0.1 + 26/6/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 LOGIN... 3 δικαιωματα ΕΦΑΡΜΟΓΗς... 4 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ... 4 ADMIN / MANAGER... 4 ΥΠΑΛΗΛΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN Εισαγωγή Για την σύνδεσή μας στο εσωτερικό δίκτυο του ΕΚΕΤΑ είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ασφαλούς (VPN) σύνδεσης. Το πρωτόκολλο L2TP/IPSec είναι ασφαλέστερο από το

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστείτε τις καταθέσεις (Manage deposits)

Διαχειριστείτε τις καταθέσεις (Manage deposits) ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (EPrints) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Διαχειριστείτε τις καταθέσεις (Manage deposits) Σύνδεση στο EPrints Πηγαίνετε στη διεύθυνση http://eprints.lib.uom.gr και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση λογαριασμού αποστολής Εmail. Η Google χρησιμοποιεί πλέον το μηχανισμό xoauth2 για την πιστοποίηση χρηστών gmail.

Ρύθμιση λογαριασμού αποστολής Εmail. Η Google χρησιμοποιεί πλέον το μηχανισμό xoauth2 για την πιστοποίηση χρηστών gmail. Ρύθμιση λογαριασμού αποστολής Εmail Η Google χρησιμοποιεί πλέον το μηχανισμό xoauth2 για την πιστοποίηση χρηστών gmail. https://developers.google.com/gmail/imap/xoauth2-protocol Αποτέλεσμα αυτού είναι

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΜ:3524 ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ:883 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ INTERNET ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ HTML SQL (Structured Query Language\ PHP ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα