Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ"

Transcript

1 Μια Μερα Με Τον ροαλντ νταλ

2 ΟΣΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρόαλντ Νταλ Ήταν πολύ ψηλός 1,98! Το παρατσούκλι του στην Αεροπορία ήταν Ψηλέας! Στο σπίτι του, το παρατσούκλι που του είχε βγάλει η µητέρα του ήταν «Μήλο» («Apple») γιατί στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «apple of my eye» («µήλο του µατιού µου»), που τη λέµε για τον πιο αγαπηµένο µας άνθρωπο και ο Ρόαλντ ήταν πράγµατι ο πιο αγαπηµένος της! Όταν ήταν εννιά και τον είχαν στείλει εσωτερικό στο σχολείο, είπε ψέ- µατα πως είχε σκωληκοειδίτιδα γιατί ύστερα από δύο εβδοµάδες είχε κιόλας νοσταλγήσει το σπίτι του. Κατάφερε να ξεγελάσει το διευθυντή και το γιατρό του σχολείου και τον έστειλαν σπίτι του. Όµως το δικό του γιατρό δεν τον ξεγέλασε και υποσχέθηκε να µην το ξανακάνει. Στην ορθογραφία τα πήγαινε χάλια, αλλά το Scrabble τού άρεσε πολύ. ε συµπαθούσε τις γάτες^ αγαπούσε όµως τα σκυλιά, τα πουλιά και τις κατσίκες. Ο Ρόαλντ Νταλ έγραψε το σενάριο για την ταινία του Τζέιµς Μποντ Ζεις µονάχα δυο φορές. Κάποτε είχε για κατοικίδιο µια ήµερη καρακάξα. Ήταν πολύ καλός φωτογράφος και στο πανεπιστήµιο, όταν ήταν δεκαοχτώ, κέρδισε δύο βραβεία: ένα από τη Βασιλική Φωτογραφική Λέσχη και ένα από τη Φωτογραφική Λέσχη της Ολλανδίας.

3 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Αυτόγραφο Ηµεροµηνία γέννησης 13 Σεπτεµβρίου 1916 Χρώµα µατιών Χρώµα µαλλιών Αρετές Ελάττωµα Αγαπηµένο χρώµα Αγαπηµένο φαγητό Μπλε-γκρίζα Γκρίζα εν είµαι ποτέ ικανοποιηµένος µε ό,τι κάνω Το ποτό Κίτρινο Το χαβιάρι

4 Αγαπηµένη µουσική Μπετόβεν Αγαπηµένη προσωπικότητα Η γυναίκα µου και τα παιδιά µου Αγαπηµένος ήχος Του πιάνου Αγαπηµένο τηλεοπτικό πρόγραµµα Ειδήσεις Αγαπηµένη µυρωδιά Το µπέικον την ώρα που τηγανίζεται Αγαπηµένος/η συγγραφέας όταν ήµουν µικρός Φρεντερίκ Μαριάτ Αν δεν ήµουν συγγραφέας, θα ήθελα να είµαι Γιατρός Η πιο τροµακτική στιγµή που έζησα Ένας τυφώνας το 1941 στην Πολεµική Αεροπορία Η πιο αστεία στιγµή της ζωής µου Όταν γεννήθηκα

5 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Ο πατέρας του Ρόαλντ Νταλ, ο Χάραλντ, ήταν Νορβηγός. Όταν ήταν δεκατεσσάρων, έχασε το αριστερό του χέρι σε ατύχηµα αλλά παρά την αναπηρία του, κατάφερνε πάντα να δένει µόνος του τα κορ δόνια του. Ο Χάραλντ Νταλ πήγε στο Κάρντιφ της Ουαλίας όταν ήταν νέος και ίδρυσε µια ναυτιλιακή εταιρεία. Η µητέρα του Ρόαλντ, η Σόφι, ήταν κι εκείνη από τη Νορβηγία. Πα - ντρεύτηκε τον Χάραλντ το 1911 και έκαναν πέντε παιδιά: την Άστρι, την Άλφχιλντ, τον Ρόαλντ, την Έλζε και την Άστα. Ο Ρόαλντ ήταν το µοναδικό αγόρι! ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Άστα, Έλζε, Άλφχιλντ, Ρόαλντ

6 υστυχώς, η Άστρι πέθανε από σκωληκοειδίτιδα όταν ήταν επτά χρόνων και, δυο µήνες αργότερα, πέθανε και ο πατέρας του Ρόαλντ από τη στενοχώρια του. Ο Ρόαλντ ήταν µόλις τριών τότε και γι αυτό δε θυ- µόταν καλά τον πατέρα του. Ο Ρόαλντ είχε επίσης ακόµη δυο αδέλφια από τον πρώτο γάµο του πατέρα του: τον Λούις και την Έλεν. Πήγαιναν όλοι µαζί διακοπές στη Νορβηγία το καλοκαίρι, η µητέρα του Ρόαλντ και τα έξι παιδιά. Ο Ρόαλντ ήταν πολύ δεµένος µε τις αδελφές του, ειδικά τη µεγαλύτερη, την Άλφχιλντ, που τη φώναζαν Αλφ. Η µεσαία του αδελφή, η Έλζε, µισούσε το σχολείο (όπως και ο Ρόαλντ). Όταν η µητέρα τους την έστειλε εσωτερική σε σχολείο στην Ελβετία, η Έλζε κατάπιε το εισιτήριο του τρένου, για να την πάνε πίσω στο σπίτι της. Η Άστα, η µικρότερη αδελ φή του Ρόαλντ, κατατάγηκε στην Αεροπορία στο Β Παγκόσµιο Πόλεµο. Πέταξε µε αερόστατο της Αεροπορίας στη Βρετανία και έλαβε µετάλλιο από το βασιλιά της Νορβηγίας. Ο Ρόαλντ Νταλ έκανε κι εκείνος πέντε παιδιά: την Ολίβια, την Τέσα, τον Θίο, την Οφίλια και τη Λούσι. υστυχώς, η Ολίβια πέθανε από µαγουλάδες όταν ήταν επτά χρόνων είχε την ίδια ηλικία µε την αδελφή του Ρόαλντ όταν πέθανε κι εκείνη.

7 Η ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Ο Ρόαλντ Νταλ έγραφε τα βιβλία του σε ένα σπιτάκι που είχε χτίσει ειδικά γι αυτόν το σκοπό τη «συγγραφική καλύβα» του. Ήταν άσπρη και είχε µια κίτρινη πόρτα.

8 Η καλύβα ήταν γεµάτη διάφορα κατασκευάσµατα: µια καρέκλα που είχε µια τρύπα στην πλάτη (για να µην κουράζει την τραυµατισµένη σπονδυλική στήλη του Ρόαλντ), ένα γραφείο για να γράφει, η επιφάνεια του οποίου είχε πολύ συγκεκριµένη κλίση, και µια παλιά βαλίτσα γεµισµένη µε κούτσουρα για να ακουµπάει τα πόδια του όταν καθόταν στο γραφείο του. Τα πόδια του τα είχε πάντα τυλιγµένα µε έναν πράσινο υπνόσακο για να µην κρυώνει. Επίσης είχε και µια παλιά ηλεκτρική θερ- µάστρα που κρεµόταν από το ταβάνι από δύο σύρµατα. Όποτε κρύωνε, σήκωνε το χέρι του και τραβούσε τη θερµάστρα προς το µέρος του. Ο Ρόαλντ δεν άφηνε κανέναν να µπαίνει στην καλύβα του, οπότε κανείς δεν την ξεσκόνιζε ούτε την καθάριζε ποτέ! Το µόνο πράγµα στην καλύβα που ήταν πάντα καθαρό ήταν το γραφείο, το οποίο ο Ρόαλντ είχε από µόνος του σχεδιάσει όπως του άρεσε. Ήταν καλυµµένο µε πράσινη τσόχα και ο Ρόαλντ, χρησιµοποιώ - ντας µια βούρτσα για τα ρούχα, το καθάριζε από τα τρίµµατα που έβγαζαν οι γόµες του όταν έσβηνε κάποια λέξη. Τα τρίµµατα τα πετούσε στο πάτωµα και εκεί παρέµεναν. Η καλύβα αυτή υπάρχει ως σήµερα όπως την άφησε ο Ρόαλντ, µε όλα της τα πράγµατα, σαν να είναι έτοιµη για συγγραφή. Στο τασάκι υπάρχουν ακόµα οι γόπες από τα τελευταία του τσιγάρα και το καλάθι των αχρήστων είναι γεµάτο. Αν ποτέ περάσεις από εκεί, νοµίζεις πως ο Ρόαλντ πετάχτηκε απλώς για λίγο έξω και σύντοµα θα ξαναγυρίσει.

9 ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Μέσα στην καλύβα του, ο Ρόαλντ είχε ένα τραπέζι που πάνω του φυλούσε τη συλλογή του από διάφορα αγαπηµένα αντικείµενα. Και είναι ακόµη όπως τα άφησε. Τµήµα σπονδυλικής στήλης Μπαλίτσα από αλουµινόχαρτο Αεροπλανάκι Πέτρα που περιέχει οπάλιο Η κεφαλή του µηριαίου οστού του Ρόαλντ Ηλεκτρική ξύστρα για µολύβια Μεταλλική κεφαλή µηριαίου οστού Βούρτσα για τα ρούχα Γιγάντια ασπιρίνη από πηλό

10 Ο Ρ όα «Νοµίζω πως το νούµερο ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι η καλοσύνη, η ευγένεια. Το βάζω πρώτο ακόµη κι από το θάρρος ή τη γενναιότητα ή τη γενναιοδωρία. Αν είσαι καλός άνθρωπος, αυτό αρκεί». λ ν τ «Έχω πειστεί πως οι µεγάλοι έχουν ξεχάσει εντελώς πώς είναι να είσαι παιδί πέντε έως δέκα ετών Εγώ πάλι µπορώ να θυµηθώ ακριβώς πώς ένιωθα τότε. Είµαι σίγουρος πως µπορώ». «Όταν πρωτοσκέφτηκα να γράψω τον Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, είχα σκοπό να µη βάλω καθόλου παιδιά στην ιστορία!» Ν τα λ ΛΕΕΙ: «Αν περνούσε απ το χέρι µου, θα αφαιρούσα τελείως τον Ιανουάριο από το ηµερολόγιο και θα πρόσθετα ακόµη έναν Ιούλιο». «Μπορείς να γράψεις σχεδόν οτιδήποτε για παιδιά, αρκεί να έχεις χιούµορ».

11 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ Κ ου έ ν τι ν Μ πλ έ ι κ «Ο καλύτερος εικονογράφος παιδικών βιβλίων στον κόσµο σήµερα!» Ρόαλντ Νταλ Οι εικόνες του Κουέντιν Μπλέικ συντροφεύουν ιδανικά τα κείµενα του Ρόαλντ Νταλ, αλλά όταν ο Ρόαλντ άρχισε να γράφει, είχε συνεργαστεί µε πολλούς διαφορετικούς εικονογράφους. Ο Κουέ - ντιν άρχισε να δουλεύει µαζί του το 1976 (το πρώτο βιβλίο που του εικονογράφησε ήταν Ο Πελώριος Κροκόδειλος, που εκδόθηκε το 1978) και από τότε δούλευαν αποκλειστικά µαζί µέχρι το θάνατο του Ρόαλντ. Ο Κουέντιν κατέληξε τελικά να εικονογραφήσει όλα τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, εκτός από ένα!

12 Για να λέµε την αλήθεια, ο Κουέντιν είχε ένα σχετικό άγχος που θα δούλευε µε έναν τόσο διάσηµο συγγραφέα, αλλά όταν άρχισαν να συνεργάζονται στο ΜΦΓ, είχαν γίνει κιόλας κολλητοί. Ο Κουέντιν δεν είχε ιδέα πως ο Ρόαλντ ετοίµαζε κάποια νέα δουλειά, µέχρι που έπαιρνε στα χέρια του το χειρόγραφο. «Θα διασκεδάσεις πολύ µ αυτό», του έλεγε καµιά φορά ο Ρόαλντ^ ή: «Μ αυτό µπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι». Ο Κουέντιν έκανε πολλά προσχέδια για να τα δείξει στον Ρόαλντ και να ακούσει τη γνώµη του. Του Ρόαλντ του άρεσε να έχουν πλούσια εικονογράφηση τα βιβλία του κι έτσι ο Κουέ ντιν κατέληξε να φτιάξει για το ΜΦΓ τις διπλάσιες ζωγραφιές απ ό,τι του είχε ζητηθεί αρχικά. Το αγαπηµένο βιβλίο του Κουέντιν Μπλέικ είναι το ΜΦΓ. Όταν δεν είχε αποφασίσει ακόµα τι παπούτσια θα φορούσε ο ΜΦΓ, ο Ρόαλντ του έστειλε µε το ταχυδροµείο ένα από τα παλιά του σανδάλια και αυτά ζωγράφισε τελικά! Ο Κουέντιν Μπλέικ γεννήθηκε στις 16 εκεµβρίου του Η πρώτη του ζωγραφιά δηµοσιεύτηκε όταν ήταν δεκαέξι χρόνων, ενώ έχει γράψει και εικονογραφήσει και δικά του βιβλία, εκτός από του Ρόαλντ Νταλ. ίδαξε επίσης εικονογράφηση στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών για είκοσι χρόνια είναι ένας αληθινός καθηγητής πανεπιστηµίου! Το 1999 ήταν ο πρώτος που πήρε το Βρετανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Το 2005 έλαβε την ανώτατη τιµητική διάκριση στη Βρετανία για τις υπηρεσίες του στην παιδική λογοτεχνία.

13 ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ρόαλντ Νταλ Ο Ρόαλντ τρελαινόταν να γράφει και ποιήµατα, εκτός από ιστορίες. Πολλές φορές σκαρφιζόταν ποιήµατα την ώρα που έκανε µπάνιο. Έχει εκδώσει βιβλία µε ποιήµατά του, αλλά καµιά φορά έγραφε και ποιήµατα για να τα στείλει στους θαυµαστές του. Είχε θαυµαστές σε ολόκληρο τον κόσµο που του έγραφαν γράµµατα. Μερικές φορές, έπαιρνε µέχρι και γράµ- µατα την εβδοµάδα!

14 Τυπώθηκε σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Hμεγαλύτερη επιθυμία του Μπίλι είναι να ξανανοίξει το παλιό μαγαζί με τα ζαχαρωτά και να το κάνει πανέμορφο. Μέσα, όμως, βρίσκει μια καμηλοπάρδαλη, έναν πελεκάνο κι έναν πίθηκο που όλοι μαζί έχουν την Εταιρεία Πλυσίματος Τζαμιών Χωρίς Σκάλα! Γίνονται φίλοι και, όταν γνωρίζουν τον πιο πλούσιο άνθρωπο της Αγγλίας, φαίνεται πως το όνειρο του Μπίλι ίσως γίνει επιτέλους πραγματικότητα ÄéáâÜóôå åðßóçò... ιαβάστε και τα άλλα βιβλία του διάσημου συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. 10% των δικαιωμάτων του συγγραφέα από την πώληση αυτού του βιβλίου διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βλ. στο εσωτερικό του βιβλίου για λεπτομέρειες.

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010)

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) «Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αγαπητή Λούσι Σίλτσεστερ, ραντεβού τη Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο Το παραμύθι της ζωής μου Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της. Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μέσα από τη συναρπαστική της αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήταν ένας καφές στη χόβολη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Λένα Μαντά, 2001, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφοι έµπνευσης. (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου)

Γρίφοι έµπνευσης. (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου) Γρίφοι έµπνευσης (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου) Γρίφος 1"Η βουτιά της πάπιας"(*) Μέσα σε µια λίµνη κολυµπάει µια πάπια, πάνω στην ουρά της κάθεται

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος 0 Ενότητα 1 Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης Αλφαβητική σειρά Στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες, στις ατζέντες, στους καταλόγους κ.α. οι λέξεις δε γράφονται τυχαία αλλά κατ αλφαβητική σειρά. Πρώτα γράφονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Έτος 1927

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Έτος 1927 ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Έτος 1927 ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ τη λάτρα στο εσωτερικό του μικρού σπιτιού. Είχε σηκωμένα τα μανίκια και προσπαθούσε να σκουπίσει με μια παλιά ψάθινη σκούπα τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ΝΟΕΒΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 11 Η Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν τσι ξεκινάνε οι ιστορίες µας στο τεύχος αυτό και γεµάτες φαντασία µας οδηγούν σε µέρη µαγικά. Έ ιαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος Τερζίδης Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ Συγγραφέας: Χρήστος Τερζίδης ιόρθωση-eπιμέλεια: Παναγιώτης Τουρίκης, Αντωνία Γουναροπούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Απόστολος. Τσιοβάρας /

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPULAR Από τις Εκδόσεις DUTTON BOOKS, Νέα Υόρκη 2014 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να γίνεις δημοφιλής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Maya Van Wagenen ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα. Ο βασιλιάς

Διαβάστε περισσότερα

EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012. Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέμβριος 2012 ÉSBN 978-618-01-0013-6

EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012. Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέμβριος 2012 ÉSBN 978-618-01-0013-6 TÉÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: DIARY OF A WIMPY KID: THE THIRD WHEEL Áðü ôéò Åêäüóåéò Harry N. Abrams Inc., Νέα Υόρκη 2012 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 7: Στους δύο τρίτος δε χωρεί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Jeff

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις. άριστος µαθητής σ όλα τα. µέθοδος για γενική πρόοδο)

Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις. άριστος µαθητής σ όλα τα. µέθοδος για γενική πρόοδο) Βασίλης Χολέβας Παιδαγωγός - Νοµικός Θεσσαλονίκη Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις άριστος µαθητής σ όλα τα µαθήµατα (Μια αποτελεσµατική µέθοδος για γενική πρόοδο) Εισαγωγή Οι περισσότεροι µαθητές σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Για τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του κειμένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει Luis Sepúlveda Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει 1 Τίτλος πρωτοτύπου: Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ενα γλάρο να πετάει Εξώφυλλο-Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010 ησυχίες 2010 Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κα Ματίνα και την ευχαριστούμε που μας «άντεξε»!... Συγγραφική ομάδα Επιμέλεια κειμένου: Αρβανιτάκη Μαρία / Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Θεοδωρόπουλος Άγγελος Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα