3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης"

Transcript

1 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις πάει και σε άλλες συνεντεύξεις είσαι ήδη προετοιμασμένος για το πως θα είναι. Αν είναι η πρώτη σου φορά, είναι εύκολο να προετοιμαστείς, αφού σχεδόν πάντα οι συνεντεύξεις ακολουθούν ένα γνωστό δρόμο. Eνας πιο έμπειρος φίλος σου μπορεί να παίξει τον ρόλο του ανακριτή και να σε βοηθήσει Σκοπός της συνέτευξης Η πρόσκληση για συνέντευξη που δέχθηκες, βασίζεται στη σχετικά περιορισμένη άποψη που έχει διαμορφώσει από το βιογραφικό σου (αναφορά σε εμπειρίες, σπουδές, συστάσεις κλπ) ο υπεύθυνος προσλήψεων για σένα. Σκοπός της συνέντευξης είναι να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για το άτομό σου και να αποφασίσουν αν θα σε δεχθούν στην δουλειά ή όχι. Για σένα, η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψεις περισσότερα στοιχεία για τη δουλειά που σου προσφέρεται και για την εταιρεία που την υποστηρίζει Περιεχόμενο της συνέντευξης Oσο πιο ειδική και καλά αμειβόμενη είναι μια δουλειά, τόσο πιο προσεκτικά σχεδιασμένη είναι η συνέντευξη. Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τη συνέντευξη έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τους στόχους τους κι έχουν αποφασίσει το στυλ και το είδος των ερωτήσεων. Ποτέ δυο συνεντεύξεις δεν είναι όμοιες για τον λόγο ότι η προσωπικότητά σου, η αίτηση, το βιογραφικό και η εμπειρία σου, είναι διαφορετικά από τους υπόλοιπους, όπως διαφορετικά είναι και άλλα προσωπικά στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την επιχείρηση. Η διαδικασία της συνέντευξης μπορεί να παραλληλισθεί με ένα γεύμα. Αρχίζει με μερικές ερωτήσεις προθέρμανσης ( τα ορεκτικά) που βοηθούν και τους δυο να ηρεμήσουν και να αισθανθούν πιο άνετα. (Παραδείγματα ορεκτικών: Γεννηθήκατε στην , πολύ ωραίο μέρος, είχα πάει διακοπές ή βλέπω στο βιογραφικό σας ότι αρέσει και σ εσάς η ορειβασία ). Το ενδιάμεσο αλλά και ουσιαστικότερο κομμάτι της συνέντευξης ( το κυρίως πιάτο) περιλαμβάνει τις διάφορες ερωτήσεις που θα σου υποβληθούν και οι οποίες ελέγχουν πόσο κατάλληλος είσαι.

2 Ανάλογα με τη θέση, στη συνέντευξη είναι δυνατόν να εξετάσουν τα εξής: ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση (πείτε μου, τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον σε αυτή την θέση) Δυνατότητα να συνεργασίας με άλλους (είχατε στο παρελθόν κάποια προβλήματα συνεργασίας με συναδέλφους;) ευφυία - κοινή λογική ικανότητα να επιχειρηματολογείς, ετοιμότητα λόγου, ικανότητα σύναψης δημοσίων σχέσεων, ικανότητα επικοινωνίας (πείτε μου, πως θα καθυσηχάζατε ένα πελάτη αν στη βάρδια σας, σας διαμαρτυρόταν για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, π.χ. υπερβολική αργοπορία) κύκλος γνωριμιών που μπορούν να γίνουν μελλοντικοί πελάτες στην επιχείρηση, ενδιαφέροντα τεχνικές γνώσεις (πως λειτουργεί ένας εκτυπωτής;) κίνητρα - φιλοδοξίες για καριέρα (είναι μόνο ο μισθός που σας ενδιαφέρει, ή και κάτι άλλο;) Μην ξεχάσετε να προσέξετε την εξωτερική σας εμφάνιση Τι θα σου ζητήσουν Διπλώματα, πιστοποιητικά Εμπειρία σε παρόμοιες θέσεις Να καταλαβαίνεις τι θέλει η δουλειά Ικανότητα να φέρεις σε πέρας μια εργασία Προσαρμοστικότητα στους στόχους της επιχείρησης Να ταιριάζεις στο ύφος και στο στυλ της επιχείρησης Να είσαι συνεργάσιμος Να φέρεσαι σωστά στους πελάτες 3.4. Τι διαθέτεις και πως θα τα προβάλεις Μάθε τον εαυτό σου! Τι σε κάνει να ξεχωρίζεις; Τι σε κάνει να ταιριάζεις με τις συνθήκες της δουλειάς; Ποιες είναι οι γνώσεις σου; Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Τι μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρηση; Τι σε δυσκόλεψε πιο πολύ στη δουλειά σου ή στο σχολείο; Ταιριάζουν με την επιχείρηση; Ποια είναι τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

3 Τι σε έκανε να χάσεις κάποιες δουλειές; Ανάδειξε τα δυνατά σου σημεία! Ποια από τα παρακάτω σε αντιπροσωπεύουν, πως θα πείσεις ότι τα διαθέτεις και πως θα τα "σερβίρεις"; Δημιουργικός, Εξυπνος Αφοσιωμένος, Υπεύθυνος Με ικανότητες κρίσης Ικανός να δίνει λύσεις σε προβλήματα Εμπιστοπσύνη στον εααυτό σου Έμπιστος, έντιμος Ενθουσιώδης Εχεις ανάλογες επιτυχίες να τονίσεις κατάλληλα; Παραδείγματα: Κατάφερα να σώσω έναν συμμαθητή μου, συνάδελφο μου, το κατάστημα που εργαζόμουν από. (κλοπή, ατύχημα, ) Πέτυχα αύξηση της κατανάλωσης μπύρας στο μπαρ που εργαζόμουν Εκανα οικονομία στο service στο γραφείο ενοικιάσεως μηχανών που δούλευα, διορθώνοντας τις μικρές ζημιές μόνος μου. Πέτυχα.κατα την διάρκεια της εργασίας μου στο 3.5. Χρήσιμες συμβουλές Απέφυγε εκφράσεις και λεξιλόγιο που τις χρησιμοποιείς μόνο με τους φίλους σου. (Βασικά εγώ,. Εγώ πιστεύω ότι, Εγώ να πούμε. Νομίζω ότι θα τα βολέψω ) Πήγαινε στην συνέντευξη θετικά διατεθιμένος και όχι χαμένος από χέρι. Αν πάς με καλή διάθεση και σιγουριά για τον εαυτό σου, τότε θα δεις πως θα μπορείς να απαντήσεις και να πείσεις ευκολότερα, ακόμα και σε σχετικά δύσκολες ερωτήσεις. Πρόσεξε την εμφάνιση σου. Ντύσιμο σαν rapper ή raver δύσκολα θα κάνει θετική εντύπωση, εκτός βέβαια για ορισμένου τύπου δουλειά. Γενικά, να προσέχεις το ντύσιμο και το χτένισμά σου, και αν είναι δυνατόν, να το προσαρμόζεις ανάλογα με τις περιστάσεις. Σκέψου ότι η αρχική εντύπωση μετράει. Ξεκίνα καλά την συνέντευξή σου, με μια ζεστή χειραψία, ζητώντας την άδεια να καθίσεις.

4 Μίλα καθαρά και όχι ξέπνοα. Απάντησε σ αυτόν που σε ρωτάει και όχι στο πάτωμα. Μην κουνάς νευρικά τα πόδια σου και μην παίζεις στα χέρια σου αλυσιδάκια, κλειδιά κλπ. από αμηχανία. Κοίτα με ενδιαφέρον το άτομο που σου απευθύνει τις ερωτήσεις. Ηρέμησε, άκουγε προσεκτικά και περίμενε πότε τελειώνει την ερώτηση για να απαντήσεις. ΜΗΝ τον διακόπτεις. Πήγαινε διαβασμένος! Kάνε την έρευνά σου, μάθε για την εταιρεία ή οργανισμό που σε κάλεσε σε συνέντευξη. Η ερώτηση τι ξερεις για την εταιρεία μας; για τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας; συνηθίζεται αρκετά και αν απαντήσεις θετικά δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για την δουλειά. Ακόμα αισθάνεσαι ότι είσαι καλά προετοιμασμένος, άρα πας στη συνέντευξη με λιγότερο άγχος. (Σημαντικό!) Προσοχή όμως στο εξής: Oταν κάποιες εταιρείες κρύβουν το ιστορικό τους την ταυτότητα τους και είναι αλλεργικές στο να δίνουν την παραμικρή πληροφορία σχετικά με το αντικείμενο των εργασιών τους απαντώντας με γενικόλογα, τότε μπορεί και να καλύπτουν κάτι όχι και τόσο ευχάριστο. Κοιτάμε στα μάτια αυτόν που μας απευθύνει την ερώτηση. Δεν αποφεύγουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις. Μάθε πως πάει κανείς στο χώρο που θα γίνει η συνέντευξη και πόσο χρόνο θα σου πάρει. Αν μάθεις και ποιος θα πάρει την συνέντευξη ακόμα καλύτερα. Προετοιμάσου! Πιθανόν να εχετε τα ίδια χόμπυ. Ισως να είστε φανατικοί oπαδοί της ίδιας ομάδας μπάσκετ. Κάπου στην διάρκεια της συζήτησης μπορεί να αποκαλυφθεί αυτό (ακόμη και σπρώχνοντας με τέχνη τη συζήτηση προς τα εκεί, αν το ξέρεις), με κέρδος για σένα. Αν ζοριστείς πολύ σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ίσως με μια δόση χιούμορ ξεπεράσεις ένα εμπόδιο. Κυρίως, ηρέμησε! 3.6. Πιθανές ερωτήσεις μιας συνέντευξης μίλα μου για τις εμπειρίες σου από την δουλειά σου στο μου περιγράφεις αναλυτικότερα το τμήμα αυτό των καθηκόντων σου που αναφέρεται στο χειρισμό των δυσαρεστημένων πελατών; Εχεις δίπλωμα αυτοκινήτου; αν υποθέσουμε ότι ένας πελάτης αρνείται να πληρώσει τις φθορές που έγιναν στην επιχείρηση, τι θα έκανες;

5 πιστεύω ότι σίγουρα σ ενδιαφέρει να συμβάλλεις στην ανάπτυξη των πωλήσεων με τις δικές σου ιδέες, έτσι δεν είναι; Μην φοβάσαι ότι θα σου κάνουν ερωτήσεις του τύπου: ποιες θα είναι οι μέθοδοι που θα εφαρμόσεις στην επιχείρηση μου ώστε σε μία σαιζόν: 1. Nα αυξήσει κατά 22% τις πωλήσεις 2. Nα μειώσει 7% το κόστος συντήρησης, 3. Nα κερδίσει το πρωτάθλημα Σπανιότερα τώρα! μπορείς εσύ που είσαι γυναίκα να οδηγήσεις μηχανή; Θα τα καταφέρεις; Αλλες Συνηθέστερες Ερωτήσεις: Για ποιο λόγο ενδιαφέρεσαι γι' αυτή την θέση; Τι περιμένεις από αυτή την δουλειά; Γιατί θέλεις να δουλέψεις για μας; Tι ξέρεις για την εταιρεία μας, τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας; Mίλα μου για τον εαυτό σου. Πές μου ποιές είναι οι αδυναμίες σου; Oμολόγησε! Τι έχεις παραπάνω από κάποιον άλλο που θα μπορούσαμε να προσλάβουμε αντί για σένα; Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου; ή γιατί αφήνεις τη δουλειά σου, το σχολείο σου, για να έλθεις σε εμάς; Εχεις συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες σου; Σου έτυχε ποτέ μια δύσκολη κατάσταση στην ώρα της βάρδιας σου; Πόσο καιρό λογαριάζεις να μείνεις μαζί μας; Τι αμοιβή ζητάς; Και τώρα η σειρά σου! Oταν αισθανθείς ότι έχουν τελειώσει οι ερωτήσεις και αφού ζητήσεις πρώτα αν θα μπορούσες να διευκρινήσεις κάποια θέματα, ρώτησε σχετικά με την αμοιβή (αν δεν έχει συζητηθεί πριν), για κάποιες λεπτομέρειες της δουλειάς που σ' εσένα φαίνονται ακόμη αδιευκρίνιστες. Ακόμη ρώτησε αν θα εκπαιδευτείς πριν αναλάβεις τη θέση, αν υπάρχει όριο που πρέπει να καλύψεις (π.χ. τόσες ασφάλειες τον μήνα, αν είσαι υποψήφιος ασφαλιστής κλπ). ΤΩΡΑ είναι ευκαιρία να ρωτήσεις πράγματα που σ ενδιαφέρουν και που η άγνοιά τους μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα αργότερα.

6 3.7. Μετά την συνέντευξη Συνήθως ακολουθεί ένα γράμμα ή τηλεφώνημα που σου ανακοινώνει τα αποτελέσματα της συνέντευξης. Αλλες φορές δεν σε ειδοποιούν και μένει σε σένα να ανακαλύψεις αν σε προσέλαβαν ή όχι. Τι ενέργειες πρέπει να κάνεις για να επηρεάσεις θετικά τα άτομα που αποφασίζουν για σένα; Είπαμε ο στόχος μας είναι η δουλειά και πρέπει να τον κατακτήσουμε με έξτρα προσπάθειες αν χρειαστεί. Τέτοιες προσπάθειες είναι: Ν ακουστεί ευνοϊκά το όνομα μας σε κύκλους που επιρρεάζουν την γνώμη των ανθρώπων που αποφασίζουν (περιβάλλον ιδιοκτητών, διευθυντών κλπ) Να συζητήσεις ευγενικά, αν έχουν βγει τα αποτελέσματα, με την ελπίδα ότι θα πέσεις πάνω σε κάποιον που θα μπορέσεις να τον επηρεάσεις θετικά με λίγη συζήτηση παραπάνω. Και τέλος Αν τελικά δεν πετύχεις να σε προσλάβουν μην απογοητεύεσαι. Πολλοί είναι στην ίδια θέση με σένα. Κράτησε μόνο τα θετικά από την συνέντευξη. Oι εμπειρίες που αποκτάς σε κάνουν πιο έτοιμο για την επόμενη συνέντευξη που μπορεί και να είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει μια δουλειά που θα ήθελες.

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 1. Προετοιµασία για τη Συνέντευξη 2. Συνηθισµένες Ερωτήσεις Συνεντεύξεων 3. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» των Συνεντεύξεων Προετοιμασία για τη Συνέντευξη Πριν τη συνέντευξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τι να ΜΗΝ κάνετε σε μια συνέντευξη Η πλειοψηφία των ατόμων που αναζητούν εργασία, αναλώνονται τόσο πολύ στο τι να πουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή τι να γράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι.

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Tα δύο φύλα έχουν την τάση να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους και οι διαφορές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μυστηριώδεις αποτυχίες όταν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτότυπου: «2015, Νέα χρονιά, Νέα αρχή: Ξαναοραματίζομαι Επανακαθορίζω Αναβαθμίζω την επιχείρηση μου» Δεκέμβριος 2014

Τίτλος Πρωτότυπου: «2015, Νέα χρονιά, Νέα αρχή: Ξαναοραματίζομαι Επανακαθορίζω Αναβαθμίζω την επιχείρηση μου» Δεκέμβριος 2014 Τίτλος Πρωτότυπου: «2015, Νέα χρονιά, Νέα αρχή: Ξαναοραματίζομαι Επανακαθορίζω Αναβαθμίζω την επιχείρηση μου» Δεκέμβριος 2014 Το παρόν αποτελεί μελέτη της συγγραφέως και σύζευξη άρθρων της που έχουν δημοσιευθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» Κ. Κουνενού, Επικ. Καθηγήτρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Θέσης Εργασίας. Β. Εύρεση και Πρόσληψη Προσωπικού. Προσέλκυση Υποψηφίων Διαδικασία Συνέντευξης. - Το Βιογραφικό Σημείωμα

Περιγραφή Θέσης Εργασίας. Β. Εύρεση και Πρόσληψη Προσωπικού. Προσέλκυση Υποψηφίων Διαδικασία Συνέντευξης. - Το Βιογραφικό Σημείωμα Το δυναμικό των επιχειρήσεων είναι οι άνθρωποι. Χωρίς τους ανθρώπους, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων παρουσιάζει σημαντικά θέματα στην ανάλυση και λειτουργία των εργασιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή. Γκαρέτσα Νίκη, 2004 Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή εργασία Γκαρέτσα Νικολέτα, Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλιση στη ζωή μας

Η ασφάλιση στη ζωή μας Η ασφάλιση στη ζωή μας ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Συνδέσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Χορηγός: PwC If I had my way, I would write the word insure upon the door of every cottage and upon the blotting

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εισαγωγή Από το 1994 οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement 2011 Ελλάδα 2011 Πρόλογος 3 1. Σύνοψη Αποτελεσμάτων 4 2. Ταυτότητα έρευνας 6 - Μεθοδολογία - Δημογραφική Ανάλυση Δείγματος 3. Ανάλυση Αποτελεσμάτων 8 - Γνώση & Χρήση των

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN;

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΝΑ BUSINESS PLAN 1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; Η προετοιμασία για το σχεδιασμό ενός business plan δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του σχεδιασμού. Η πραγματοποίηση αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7)

Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7) Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7) Όπως έχετε σχέσεις μέσα στον κόσμο, έχετε σχέσεις και πέρα από τον κόσμο. Στον κόσμο, έχετε την εγκόσμια οικογένειά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝ ΡΟΝΙΚΙ ΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΓΚΙΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα