Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ"

Transcript

1 Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το μωρό μαθαίνει σε 2 φάσεις να βουρτσίζει μόνο του και σωστά τα δοντάκια του: Φάση 1η - Εκπαιδευτική οδοντόβουρτσα: Με ιδιαίτερα μακριά λαβή προσφέρει στους γονείς και στο μωρό τη δυνατότητα να βουρτσίζουν μαζί. Έτσι τα βρεφικά χεράκια εκπαιδεύονται από τις σωστές κινήσεις βουρτσίσματος της μαμάς ή του μπαμπά. Φάση 2η - Βρεφική οδοντόβουρτσα: Το μωρό βουρτσίζει μόνο του τα δοντάκια του, μιμούμενο απλά τις κινήσεις των μεγάλων. mambaby.com ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Και οι δύο οδοντόβουρτσες διαθέτουν μαλακές στρογγυλεμένες τρίχες και εργονομικά τέλεια λαβή: Μακριά, για κοινό βούρτσισμα με τους γονείς. Κοντή, προσαρμοσμένη στα βρεφικά χεράκια. ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Ειδική ασπίδα κρατά την οδοντόβουρτσα σε απόσταση ασφαλείας από το βάθος της στοματικής κοιλότητας. Ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και της βρεφικής οδοντόβουρτσας κάνει την υγεία των δοντιών εύκολη υπόθεση. Το μωρό εξοικειώνεται έγκαιρα με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, που γίνεται μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, με εξαιρετικά αποτελέσματα για όλη του τη ζωή. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΟ Όλα τα προϊόντα MAM σχεδιάζονται και εξελίσσονται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων υγείας. Το σετ βρεφικής οδοντικής φροντίδας ΜΑΜ συστήνεται διεθνώς από παιδοδοντιάτρους.

3 Εισαγωγή Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, δηµιούργησε το έντυπο αυτό µε κύριο στόχο την ενηµέρωση της εγκύου και µέλλουσας µητέρας σε θέµατα οδοντιατρικής πρόληψης, που αφορούν την ίδια αλλά και το παιδί της. Στα πλαίσια αυτού του στόχου µε το έντυπο αυτό θέλει ακόµα να δώσει το µήνυµα ότι η στοµατική υγεία εξασφαλίζεται µε την πρόληψη, η οποία πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Επίσης, ότι οι γονείς θα πρέπει έγκαιρα να επιλέγουν και να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρό τους (όπως κάνουν µε τον παιδίατρο), γιατί αυτός είναι ο πλέον αρµόδιος και υπεύθυνος για να θέσει τις βάσεις και να εξασφαλίσει στο παιδί ένα µέλλον στοµατικής υγείας χωρίς προβλήµατα. Το έντυπο αυτό δηµιουργήθηκε από ειδικευµένους παιδοδοντιάτρους, µέλη της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας και βασίστηκε στις αρχές και τους κανόνες που ακολουθούνται τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς οργανισµούς. Από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

4 Η καλή υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυµοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

5 Εγκυµοσύνη & στοµατική υγεία Η εγκυµοσύνη είναι µια θαυµάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωµατικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες µέλλουσες µητέρες αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στο παιδί που θα φέρουν στον κόσµο σε λίγο καιρό και παραµελούν τον εαυτό τους και µαζί και τη στοµατική τους υγεία. Το έντυπό αυτό έχει σκοπό αφ ενός να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στη µέλλουσα µητέρα ώστε να κατανοήσει τη σηµασία της δικής της στοµατικής υγείας και αφ ετέρου να την ενηµερώσει για το τι θα πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει στο µωρό της καλή στοµατική υγεία για όλη του τη ζωή. Ερώτηση: Τι θα πρέπει να γνώριζω για την υγεία µου και τη διατροφή µου κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Η υγεία καθώς και οι διατροφικές συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι πολύ σηµαντικές όχι µόνο για τη συνολική σωµατική ανάπτυξη του εµβρύου αλλά και για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του µωρού σας. Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του µωρού σας. Ο µύθος που αναφέρει ότι το µωρό κλέβει ασβέστιο από την µητέρα και γι αυτό "χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καµία επιστηµονική βάση. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαµβάνει κρέας, γάλα, γαλακτοµικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αµυλούχες τροφές. Θα πρέπει να µην καταναλώνετε αλκοόλ και να µη καπνίζετε. Στις εγκύους υπάρχει µια τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα µεσοδιαστήµατα των γευµάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως αυξηµένη ποσότητα ζάχαρης, η οποία αποτελεί παράγοντα καταστροφής των δοντιών. Συστήνουµε λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωνση τροφών ανάµεσα στα γεύµατα. Ερώτηση: Τι οδοντιατρικά προβλήµατα µπορεί να αντιµετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης παρατηρείται έκκριση πολλών διαφορετικών ορµονών. Η ορµονική αυτή διαταραχή µπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιµο ή ακόµη και αιµορραγία των ούλων της εγκύου. Πρόκειται για ένα πρόβληµα που συνδυάζεται µε την εγκυµοσύνη και σταµατά µε την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση µπορεί να βελτιωθεί µε συστηµατικό βούρτσισµα των δοντιών και µε χρήση οδοντικού νήµατος.

6 Ερώτηση: Πρέπει να επισκέπτοµαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι σηµαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συµπτώµατα σαν αυτά που περιγράψαµε πιο πάνω. Είναι προτιµότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι µετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις µήνες µέχρι να µπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού. Βεβαίως, θα πρέπει να ενηµερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, µια και αυτό µπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρµακα που θα χρησιµοποιήσει για την περίπτωσή σας. Τα πρώτα οδοντικά προβλήµατα του νεογέννητου Ερώτηση: Πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του µωρού; Τα πρώτα δόντια του µωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίµηνο της κύησης, ενώ τα µόνιµα στο δεύτερο. Γι' αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου µπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα µόνιµα δόντια του µωρού. Μερικά φάρµακα (όπως οι τετρακυκλίνες) µπορεί να επηρεάσουν το χρώµα και τη σύσταση των δοντιών. Γι' αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές µε τα φάρµακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού σας. Ερώτηση: Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο; Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι ειδικά εκπαιδευµένοι για τη σωστή, αποτελεσµατική και όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά αντιµετώπιση των οδοντιατρικών προβληµάτων τους. Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την υγεία τον στόµατος, όπως ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική υγεία του παιδιού σας. Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ' αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα οργανώσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωµένο προληπτικό πρόγραµµα, θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα σας δώσει συµβουλές για τη διατροφή του και θα σας ενηµερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήµατα. Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5-3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραµµα. Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραµµα, ώστε να προσαρµοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.

7 Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5-4 ετών. Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα. Θα προσαρµοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραµµα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί. Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 µήνες, ανάλογα µε τις ανάγκες του. Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εµφάνιση τερηδόνας, να προσαρµόζει το προληπτικό πρόγραµµα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις. Ερώτηση: Πότε αρχίζουν να εµφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόµα; Το πρώτο δόντι εµφανίζεται συνήθως ανάµεσα στον 6ο και τον 8ο µήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει. Η πρώιµη ή η καθυστερηµένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονοµική και δε σχετίζεται αναγκαστικά µε κάποιο πρόβληµα. Αν το µωρό σας, όµως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι µέχρι το 12ο µήνα θα πρέπει να συµβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο. Ερώτηση: Τι συµπτώµατα παρουσιάζονται όταν εµφανίζονται τα δόντια στο στόµα του µωρού και τι µπορώ να κάνω για να το βοηθήσω; Τα συνήθη συµπτώµατα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εµφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι: κόκκινα και διογκωµένα ούλα, µεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσφορία και γκρίνια, αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο. Γενικά, τα συµπτώµατα πού σχετίζονται µε την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Για να ανακουφίσετε το µωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόµα 2-3 φορές την ηµέρα µε µία βρεγµένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασµένα γι' αυτό το σκοπό. Ακόµη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί µπορεί να το ανακουφίσει. Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήµατα, εµετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συµβαίνει στο µωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται µε την ανατολή των δοντιών του.

8 Ερώτηση: Πρέπει ενα µωρό να χρησιµοποιεί πιπίλα; Τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγµένο το ένστικτο του θηλασµού, το οποίο αφενός ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής, αφετέρου υποκαθιστά τη σύνδεσή τους µε τη µητέρα και ως εκ τούτου τους προσφέρει µεγάλη ευχαρίστηση. Για να ικανοποιήσει αυτήν του την ανάγκη το παιδί χρησιµοποιεί τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείµενα. Η πιπίλα είναι ένας επιβεβληµένος αλλά και συνηθισµένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασµού, που µπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασµού του δακτύλου. Προσπάθεια αποφυγής της οδηγεί στο θηλασµό του δακτύλου, το οποίο σαν υποκατάστατο της συνήθειας έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων. Η χρήση της πιπίλας είναι λοιπόν προτιµότερη από το πιπίλισµα του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταµατά ευκολότερα και δεν προκαλεί το ίδιο σοβαρές στοµατογναθικές ανωµαλίες. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να επιµένουν στη χρήση της και όχι να την αποφεύγουν. Ερώτηση: Πότε πρέπει να σταµατήσει η χρησιµοποίηση της πιπίλας; Η χρησιµοποίηση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του πιπιλίσµατος του δακτύλου θα πρέπει να σταµατήσει πριν την ηλικία των 3 ετών. Έτσι, τυχόν παραµορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν από µόνες τους µε το χρόνο. Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή παραταθεί µετά το 4ο έτος, όπως συµβαίνει µε το θηλασµό του δακτύλου, οι παραµορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν µόνιµες και η επιδιόρθωσή τους δύσκολη. Στις περιπτώσεις αυτές ο πλέον κατάλληλος για να συµβουλευτείτε είναι ο παιδοδοντίατρός σας, ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες σχετικά µε τους τρόπους θεραπείας και διακοπής των συνηθειών αυτών. Ερώτηση: Πώς πρέπει να είναι µία σωστή πιπίλα; Το µέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να µη χωράει ολόκληρη στο στόµα του παιδιού. Η θηλή πρέπει να είναι µαλακή µε λεπτό και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήµα της πρέπει να είναι ανατοµικά συµµετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετηµένη στο στόµα του µωρού. Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καµπυλότητα για να εφαρµόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και µεγάλες τρύπες αερισµού, ώστε να µην ερεθίζεται το δέρµα γύρω από τα χείλη. Επίσης, να είναι έτσι κατασκευασµένη, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρµολόγησή της από ένα παιδί. Τέλος, η στήριξη της µε κορδέλα γύρω από το λαιµό του µωρού απαγορεύεται αυστηρά διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγµού.

9 ιατροφή και τερηδόνα στη βρεφική ηλικία Ερώτηση: Τι πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού µου; Το µητρικό γάλα αποτελεί αναµφισβήτητα την ιδανική τροφή για το βρέφος, µια και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συµβάλλουν στην ισορροπηµένη ανάπτυξη του νεογέννητου. Εφ' όσον αποφασίσατε να το φέρετε στον κόσµο είναι πραγµατικά κρίµα να του στερήσετε αυτή τη µοναδική εµπειρία. Μετά τους πρώτους µήνες θα προχωρήσετε στο σταδιακό εµπλουτισµό της διατροφής του. Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες τον παιδιού διαµορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του. Γι' αυτό, είναι πολύ σηµαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται. Προσπαθήστε γενικά να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του. Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάµεσα στα κύρια γεύµατα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη (τσίχλες, καραµέλες, µπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυµοί) ή είναι κολλώδεις (σταφίδες, αποξηραµένα φρούτα, πατατάκια) γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα, τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυµοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυµητές. Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι τα κίτρινα τυριά, που βοηθούν στην καταπολέµηση της τερηδόνας. Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα τέτοιου είδους τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουµένως σε τροφές µε µεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κακές συνήθειες διατροφής προάγουν γενικά την εµφάνιση της τερηδόνας σε κάθε ηλικία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα της επίδρασης της διατροφής στην τερηδόνα είναι η πρώιµη παιδική τερηδόνα, γνωστή παλαιότερα ως "τεριδόνα του µπιµπερό». Ερώτηση: Τι είναι η πρώιµη παιδική τερηδόνα; Η τερηδόνα του θηλασµού είναι µια βαριάς µορφής καταστροφή των δοντιών, η οποία οφείλεται σε κακό τρόπο διατροφής των παιδιών. Αυτή η µορφή τερηδόνας παρατηρείται συνήθως σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και αφορά τα νεογιλά δόντια τους. Ερώτηση: Που οφείλεται η τερηδόνα αυτή; Η πιο συνηθισµένη αιτία της τερηδόνας αυτής της µορφής είναι το τάισµα µε το µπιµπερό ενώ το µωρό κοιµάται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόµα µειώνεται σηµαντικά και το γάλα, ανεξάρτητα από το αν περιέχει ζάχαρη ή όχι, παραµένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα.

10 Το ίδιο αποτέλεσµα θα έχουµε αν αντί για γάλα βάλουµε στο µπιµπερό χυµό, έστω και αραιωµένο, ή νερό µε ζάχαρη ή µέλι ή αν δίνουµε στο παιδί πιπίλα πού είναι βουτηγµένη σε µέλι ή σε ζάχαρη. Ακόµη και το µητρικό γάλα µπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει και µετά την ηλικία του ενός έτους και όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τάισµα του µωρού σας µε το µπιµπερό θα πρέπει λοιπόν να γίνεται όταν είναι όρθιο και ξύπνιο και να κοιµάται πάντα µε καθαρά δόντια. Ερώτηση: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπιστεί η πρώιµη παιδική τερηδόνα; Ο καλύτερος τρόπος αντιµετώπισής της είναι η πρόληψη, που γίνεται µε την ενηµέρωση των γονέων και των κηδεµόνων για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν. Ερώτηση: Πώς µπορώ να προλάβω την βαριά µορφή της τερηδόνας του θηλασµού; Θηλάστε το µωρό σας τουλάχιστον µέχρι τον 6ο µήνα. Χρησιµοποιείτε το µπιµπερό µόνο για γάλα ή νερό και µόνο κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Ποτέ όταν το παιδί κοιµάται. Καθαρίζετε πάντα τα δόντια του µωρού σας πριν κοιµηθεί. Μέχρι να µπορέσει το µωρό να πιει από ποτήρι ταΐστε χυµούς ή αλλά ροφήµατα µε το κουταλάκι. Μη δίνετε ποτέ στο µωρό σας πιπίλα βουτηγµένη σε ζάχαρη ή µέλι. Είναι ότι χειρότερο µπορεί να συµβεί στα δοντάκια του. Μόλις εµφανιστούν τα πρώτα δόντια στο στόµα του παιδιού ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισµού των δοντιών µετά από κάθε γεύµα. Χρησιµοποιήστε µια µικρή και µαλακή οδοντόβουρτσα µε φθοριούχα οδοντόκρεµα σε πολή µικρή ποσότητα. Κατά τη διάρκεια του ταΐσµατος κρατήστε στα χέρια σας το µωρό σας και το µπιµπερό. Έτσι το παιδί µαθαίνει ότι οι γονείς είναι αυτοί που ελέγχουν το µπουκάλι. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η ώρα που το παιδί τρώει µε την ώρα που κοιµάται, µια και πρόκειται για δύο ξεχωριστές δραστηριότητες. Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο πριν συµπληρώσει το παιδί σας τους 12 µήνες και, βέβαια, ποτέ αργότερα από την ηλικία των 3 ετών. Ερώτηση: Πότε µπορώ να σταµατήσω τη χρήση του µπιµπερό; Από την ηλικία που το παιδί µπορεί να κάθεται µόνο του µπορεί και πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι µε στόµιο. Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταµατήσει τη χρήση του µπιµπερό µέχρι το 12ο µήνα.

11 Ερώτηση: Πώς µπορώ να το επιτύχω; Υπάρχουν τρεις µέθοδοι που µπορεί να χρησιµοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του µπιµπερό: Ο δραστικότερος τρόπος είναι, βέβαια, να πεταχτεί το µπιµπερό στα σκουπίδια µετά τους 12 µήνες. Ένας άλλος είναι να αραιώνεται σταδιακά το γάλα µε νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδοµάδες το περιεχόµενο του µπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό. Ένας τρίτος τρόπος είναι να µειώνεται καθηµερινά η ποσότητα του γάλακτος µέχρι να σταµατήσει η συνήθεια. Η έγκαιρη αντικατάσταση του µπιµπερό µε ένα ειδικό ποτηράκι µε στόµιο θα οδηγήσει οµαλά το µικρό στο κανονικό ποτήρι. Η πρόληψη είναι αποτελεσµατική όταν αρχίσει νωρίς Ερώτηση: Γιατί είναι σηµαντικά τα παιδικά δόντια; Κατ' αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη µάσηση της τροφής. όντια χαλασµένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, µερικές φορές, πυρετό. Τα δόντια είναι απαραίτητα για την οµιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά µαθαίνουν να µιλάνε. Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα µόνιµα δόντια. Συµβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων. Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όµορφο χαµόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του. Τα χαλασµένα νεογιλά δόντια δηµιουργούν ένα µολυσµένο περιβάλλον στο στόµα στο οποίο και τα µόνιµα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αµέσως. Γι' αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σηµαντικά µε τα µόνιµα και η παραµέλησή τους µε το πρόσχηµα της επικείµενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.

12 Ερώτηση: Πώς µπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού µου; Ο ενδεδειγµένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρµογή σωστών µέτρων πρόληψης από πολύ µικρή ηλικία. Τα µέτρα αυτά περιλαµβάνουν τον καθαρισµό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών µέχρι την ηλικία των ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια. Ερώτηση: Πότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισµα των δοντιών; Όπως είπαµε ήδη ο καθαρισµός του στόµατος αρχίζει αµέσως µόλις εµφανιστούν τα νεογιλά δόντια. Μέχρι το τέλος του 2ου έτους µια µικρή, µαλακή οδοντόβουρτσα, ειδική για βρέφη, καθαρίζει σωστά µία ως δύο φορές την ηµέρα τα πρώτα δοντάκια χωρίς να τα ερεθίζει. Προσθέστε πολύ µικρή ποσότητα µιας φθοριούχας οδοντόκρεµας 1000 ppm. Καθώς το παιδί µεγαλώνει και µέχρι το 6 έτος του µπορεί να χρησιµοποιεί µια µεγαλύτερη οδοντόβουρτσα µε φθοριούχα οδοντόκρεµα σε µέγεθος µπιζελιού, την οποία διδάσκεται από µικρό να φτύνει στο τέλος του βουρτσίσµατος. Ερώτηση: Τι είναι το φθόριο και πως µπορώ να το χρησιµοποιήσω; Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Έχει βρεθεί ότι µπορεί να µειώσει µέχρι 60% την εµφάνιση της τερηδόνας. Το φθόριο δηλαδή βοηθά τα παιδιά να έχουν πιο γερά δόντια και τους γονείς να ξοδεύουν λιγότερα χρήµατα. Θα πρέπει να δίνεται σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα µε την ηλικία και την περιοχή που ζει κάθε παιδί. Γι' αυτό θα πρέπει να συµβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας ενηµερώσει κατάλληλα για τη δασολογία και τον τρόπο χρήσης ανάλογα µε τις ανάγκες του παιδιού σας. Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί µου τραυµατίσει τα δόντια του; Είναι αλήθεια ότι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήµατα έχει και τα πρώτα του ατυχήµατα. Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αµέσως να αξιολογηθεί από έναν παιδοδοντίατρο, αν το τραύµα µπορεί να προκαλέσει βλάβη στα µόνιµα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά, και να ληφθούν τυχόν προληπτικά µέτρα.

13 Συµπεράσµατα Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήµερα έχουν οδηγήσει στη δηµιουργία ολοκληρωµένων προγραµµάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήµατα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όµως, απαιτεί τη δική σας ενηµέρωση, την αποφασιστικότητα και τη συνέπειά σας στην εφαρµογή αυτών των προγραµµάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει µία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβληµα. Θα ολοκληρώσουµε παρουσιάζοντας τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική. Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήµατα του στόµατος - η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των µαλθακών ιστών - µπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ µικρή ηλικία. Οι οδοντίατροι κάνουν σήµερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καµία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια. Αιώνια αποτελέσµατα έχει µόνο η πρόληψη, γιατί µας δίνει γερά δόντια και καλή στοµατική υγεία. Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα. Πρόληψη σηµαίνει απλά επισκέψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον µία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι µόνο όταν πονάω. Γιατί τότε µπορεί να είναι πολύ αργά. Αγαπητοί µας γονείς, πρόληψη σηµαίνει υγεία, εξυπνάδα, επένδυση. Και οι έξυπνοι επενδύουν. Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς.

14 Cooler ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το τμήμα του πολυκρίκου που περιέχει νερό δροσίζει τα ούλα χάρη στο μοναδικό του σχήμα. Οι διαφορετικές ανάγλυφες επιφάνειές του δίνουν στο μωράκι τη δυνατότητα να διαλέξει και να πειραματιστεί με διάφορες δροσιστικές λύσεις. mambaby.com ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Ο κρίκος στηρίζεται εύκολα από τα μικρά χεράκια. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Δυνατότητα στήριξης με clip ώστε ο πολυκρίκος να διατηρείται καθαρός και κοντά στο μωράκι. Οδοντοφυΐα - η νέα περιπέτεια. Οι σχεδιαστές της ΜΑΜ ετοίμασαν έναν πολυκρίκο που όχι μόνον δροσίζει άλλα έχει και cool εμφάνιση. Κάνει μασάζ, ανακουφίζει και καθυσυχάζει - έτσι το μωρό αντέχει και απολαμβάνει την ανακάλυψη της ανάπτυξής του. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ Όλα τα προϊόντα MAM σχεδιάζονται και εξελίσσονται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων υγείας.

15 AIR mambaby.com ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Λαβή χωρίς κρίκο για σταθερό κράτημα. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Πρωτοποριακός βραβευμένος σχεδιασμός ασπίδας. Ιδιαίτερα φιλικός για την επιδερμίδα του μωρού. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Το σχήμα της θηλής είναι ανατομικό, ιδανικό για τη σωστή ανάπτυξη της σιαγόνας. ΘΗΛΗ-ΜΕΤΑΞΙ Η νέα κατοχυρωμένη θηλή από μεταξένια σιλικόνη είναι διαφορετική - καμία άλλη δεν προσφέρει στο μωρό πιο ευχάριστο αίσθημα πιπιλίσματος. MAM Τα μωρά μπορούν πλέον να ζουν υγιεινά και με στυλ- γιατί οι πιπίλες ΜΑΜ σχεδιάζονται από διακεκριμένους σχεδιαστές και εξελίσσονται συνεχώς με τη συνεργασία παιδοδοντιάτρων. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη που προσφέρουν άνεση σε κάθε βρεφική ηλικία. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ

16 Θηβών 2, Γουδή, Αθήνα Τηλ Αυστριακά Περιστοματικά Προϊόντα Βρεφανάπτυξης Επικοινωνήστε μαζί μας: Γραμμή Καταναλωτή: Τηλέφωνα: , Fax: v

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, συνήθως αποτελεί μια δυσάρεστη δοκιμασία για το παιδί. Και αυτό γιατί, ακόμη και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος Η ανατολή των νεογιλών δοντιών ξεκινάει στον 6ο με 7ο μήνα της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνεται στο 2ο -3ο έτος. Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ:

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο Dental Center ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ: Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ: Είναι τα πρώτα δόντια του ανθρώπου, είκοσι (20) στο σύνολό τους, τα οποία αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού τον έβδομο μήνα, μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Κατάλογος προϊόντων Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Περιεχόμενα Ένα νέο όραμα... 4 Πιπίλες Ποιότητα & Σχεδιασμός... Πιπίλα ΜΑΜ Perfect... Πιπίλες, Επισκόπηση, Συλλογή 2016... Αξεσουάρ πιπίλας... 5 6 7-9

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική για παιδία

Οδοντιατρική για παιδία Οδοντιατρική για παιδία Πότε εμφανίζονται τα νεογιλά δοντάκια και πότε αντικαθίστανται από τα μόνιμα; Τα παιδιά συνήθως γεννιούνται χωρίς δόντια, εκτός σπανίων περιπτώσεων που τα νεογέννητα διαθέτουν 1-2

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς!

Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς! Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς! Ποιός θα βγει νικητής στο βούρτσισμα δοντιών; ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ SMALTO Λεωφ. Στροβόλου 76, 2018 Στρόβολος, Λευκωσία - Κύπρος, T. 22 112 112

Διαβάστε περισσότερα

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Πιπίλα NUK - για υγιή ανάπτυξη. Σε συνεργασία με ειδικούς όπως παιδιάτρους, μαίες, ορθοδοντικούς και διατροφολόγους, η NUK αναπτύσσει προϊόντα που βοηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) Η φροντίδα της καθαριότητας και υγείας των δοντιών και γενικά της στοματικής κοιλότητας επιβάλλεται για να αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως......πόνος,

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία

Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία Δρ. Σωτηρία Γκιζάνη Επικ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής Από τις πιο συχνές

Διαβάστε περισσότερα

Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου!

Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου! 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου! ΤΑΞΕΙΣ: Β1 Β2 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Καραβασίλη Ελένη, Σκλαβούνου Σοφία Σχολική χρονιά 2014 2015 1 1) Εισαγωγή Στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν :

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν : ΟΥΛΙΤΙ Α Τα ούλα αποτελούν τµήµα των µαλακών ιστών του στόµατος. Περιβάλλουν τα δόντια και τα καλύπτουν προστατευτικά. Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαµαντίνη του δοντιού προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή; Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι: 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Βαλίτσα στοματικής υγείας

Βαλίτσα στοματικής υγείας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την ομάδα Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τεχνολογία Α λυκείου 7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ 3 Ο ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΣΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑΝΕ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΗ ΚΛΕΙΔΗ ΣΑΠΦΩ ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΟΝΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΝΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ ΜΗΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Παθολογική κατάσταση των ούλων που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία

Διαβάστε περισσότερα

Υγείας και Οµορφιάς. Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών. Υπέροχο χαµόγελο. για µια ολόκληρη ζωή!

Υγείας και Οµορφιάς. Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών. Υπέροχο χαµόγελο. για µια ολόκληρη ζωή! Ι ΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HUMBOLDT ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών γιατί σηµαίνει Υπέροχο χαµόγελο Υγείας και Οµορφιάς για µια ολόκληρη ζωή! www.aligners.gr www.angelakisd.gr

Διαβάστε περισσότερα

4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ

4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ 4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ Σχολικό Έτος 2014-2015 Τάξη Β1 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Επιλογή και τίτλος του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Ποτηράκια Easy Cup με χερουλάκια Το πρώτο ποτηράκι του μωρού 310ml Κωδικός: 803 4042894441022 5,40 9,00 πλαστικό στήριξης 4 NEO Δεν στάζει Γερό εκπαιδευτικό ποτηράκι με ανατομικά

Διαβάστε περισσότερα

Βαλίτσα στοματικής υγείας

Βαλίτσα στοματικής υγείας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ 14.02 Δ/ΝΤΡΙΑ: ΡΑΠΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ 14.02 Δ/ΝΤΡΙΑ: ΡΑΠΤΗ ΜΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1o ΕΠΑΛ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ΜΑΘΗΤΕΣ: 1 η ΟΜΑΔΑ: 1. ΒΡΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 2. ΕΜΙΝ ΜΑΡΙΛΝΤΙ 3. ΝΤΟΥΝΤΙΤΣ ΣΑΝΤΡΑ 4. ΦΑΛΙΑΓΚΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ 2

Διαβάστε περισσότερα

Θα είναι για μας πραγματικά πολύτιμη η συμμετοχή σας.

Θα είναι για μας πραγματικά πολύτιμη η συμμετοχή σας. από τη ΜΑΜΑ στη ΜΑΜ Υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη γέννηση ενός μωρού; Είναι ένα ανεπανάληπτο γεγονός, που υπόσχεται μια συναρπαστική αρχή και μια γεμάτη εκπλήξεις συνέχεια. Σε αυτή την πορεία επιθυμούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοφυής από τη φύση της:

Ιδιοφυής από τη φύση της: Ιδιοφυής από τη φύση της: η νέα πιπίλα NUK Genius. Πώς μπορώ να ηρεμώ το μωρό μου; Για τα μωρά κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια - ο έξω κόσμος είναι πολύ πιο χρωματιστός, θορυβώδης και εντυπωσιακός από την

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα θηλασμού. 30 τεμάχια. 2 τεμάχια. Γιατί ο θηλασμός είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας. Breast Pads Επιθέματα στήθους

Προϊόντα θηλασμού. 30 τεμάχια. 2 τεμάχια. Γιατί ο θηλασμός είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας. Breast Pads Επιθέματα στήθους από τη ΜΑΜΑ στη ΜΑΜ Προϊόντα θηλασμού Γιατί ο θηλασμός είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας Breast Pads Επιθέματα στήθους 30 τεμάχια Υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη γέννηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική φροντίδα του παιδιού: κατευθυντήριες οδηγίες

Οδοντιατρική φροντίδα του παιδιού: κατευθυντήριες οδηγίες Οδοντιατρική φροντίδα του παιδιού: κατευθυντήριες οδηγίες Σ. Γκιζάνη Επικ. Καθηγήτρια, Εργ. Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ Γραµµατέας Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Παιδοδοντιατρικής (EAPD) Τήνος 20-23 Σεπτεµβρίου 2018

Διαβάστε περισσότερα

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Ποτηράκια (*PP) Υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη γέννηση ενός μωρού; Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο γεγονός, που υπόσχεται μια συναρπαστική νέα αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care

Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care !μορφο χαμόγελο Καθρέφτης της γενικής υγείας Η παραμέληση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας Στοματική υγιεινή στην Ελλάδα 62% των Ελλήνων επισκέπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντόκρεμα Original. Λευκαντική. 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο

Οδοντόκρεμα Original. Λευκαντική. 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο Λευκαντική κατάλληλη για χρήση κάθε μέρα! Οδοντόκρεμα Original Διατίθεται και σε διπλή συσκευασία 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο Λεύκανση Το διττανθρακικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού.

Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού. Γράφει: Μόσχου Παρασκευή, Οδοντίατρος Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού. Τις δυσχρωμίες τις χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 11 10 Η φροντίδα του στόματος στους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ Η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Σχετίζεται με τη

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός δίνεται στο μωρό ξένο γάλα χρησιμοποιώντας μπιμπερό. H επιλογή του κατάλληλου γάλακτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο

Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο Το στόμα μας: καθρέφτης Υγείας, Ευεξίας, Ομορφιάς ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο

Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο _ Στον πιο κάτω χώρο τοποθέτησε την παλάμη σου και με ένα μολύβι σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Ήπια φθορίαση Ήπια φθορίαση Σοβαρή φθορίαση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η οδοντόπαστα για να έχει όφελος στα δόντια χωρίς να βλάπτει, πρέπει

Ήπια φθορίαση Ήπια φθορίαση Σοβαρή φθορίαση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η οδοντόπαστα για να έχει όφελος στα δόντια χωρίς να βλάπτει, πρέπει Κατανοούν οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας τις οδηγίες χρήσης όσον αφορά την ποσότητα της φθοριούχου οδοντόπαστας που πρέπει να χρησιμοποιούν; Ποιοί οι κίνδυνοι από την υπέρ δοσολογία; CE Huebner,

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ: Ιατρική Τεχνογνωσία & Πρωτοποριακό Design Περιεχόμενα Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ... 2 Cooler Η πρώτη πιπίλα ΜΑΜ δημιουργήθηκε το 1976 με τη

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ: Ιατρική Τεχνογνωσία & Πρωτοποριακό Design Η πρώτη πιπίλα ΜΑΜ δημιουργήθηκε το 1976 με τη συνεργασία ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων, παιδιάτρων

Διαβάστε περισσότερα

11 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α

11 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α 11 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α ΚΑΒΑΛΑ 2012 ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Αποφασίσαµε να ασχοληθούµε µε το πρόγραµµα της Στοµατικής Υγιεινής ύστερα από την επίσκεψη των οδοντιάτρων του Ε.Ο.Π.Υ. για προληπτική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Το ΣΕΕ διαγιγνώσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων θηλασμού Στα σίγουρα ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα μερικές φορές. Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα Οι τραυµατισµοί στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι συνηθισµένο φαινόµενο ειδικά στις ηλικίες 7-14 ετών το στόµα είναι µία περιοχή που τραυµατίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ειδικά κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία

Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία Ενημερωτική Ομιλία για την επιτροπή Προληπτικής, Σεληνίδου Αγγελική Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας Πρόεδρος της Επιτροπής Προληπτικής ΟΣΠ

Διαβάστε περισσότερα

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαριγώ Βιδάλη, Χριστίνα Φλώρου Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ

Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ Στοµατική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρµακείο 6 Το στόµα µας: καθρέφτης Υγείας, Ευεξίας, Οµορφιάς ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί κάθε μωρό είναι μοναδικό...

Γιατί κάθε μωρό είναι μοναδικό... Γιατί κάθε μωρό είναι μοναδικό... Κοίτα! Η νέα μου πιπίλα είναι τέλεια και λάμπει στο σκοτάδι! 60% λεπτότερη 4 φορές πιο μαλακή Η πιπίλα Perfect Night σχεδιάστηκε για να περιορίσει τα στραβά δοντάκια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Περιγραφή της άσκησης.

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Περιγραφή της άσκησης. Για τους µαθητές Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of Chemical Education, 2002, 79, 1168A-1168B. Περιγραφή της άσκησης ουλεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, είναι η συνέχεια της φυσικής τους σχέσης, που έχει αναπτυχθεί από

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ

Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20 Μαρτίου ο οδηγός σας για την καλή στοματική σας υγεία www.worldoralhealthday.org Τι είναι η Στοματική Υγεία ; Στοματική υγεία σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής

EUFICGUI.qxd :52 Page 1. Παίξε. Υγιεινής. Παιδιά. για. ιατροφής EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 1 10 Συµβουλές Υγιεινής Παίξε µαζί µας! ιατροφής για Παιδιά EUFICGUI.qxd 04-03-08 16:52 Page 2 Θυµάσαι την εποχή που µάθαινες να κάνεις ποδήλατο; Το βασικό ήταν να βρεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Το μοτίβο σωματικής ανάπτυξης στα βρέφη που θηλάζουν είναι αρκετά διαφορετικό από τα βρέφη

Διαβάστε περισσότερα

DENTOMEDICA A.E CS 8100 Ψηφιακό Πανοραµικό CS 8100 από την Carestream. Με έξυπνο σχεδιασµό, µικρό όγκο και τέλεια εικόνα, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για το ιατρείο σας. Είναι σχεδιασµένο εργονοµικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επιπλέον φθόριο για τον έλεγχο της τερηδόνας

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επιπλέον φθόριο για τον έλεγχο της τερηδόνας Οδηγός για διάφορες ομάδες ασθενών με τερηδονικό κίνδυνο Aσθενείς με τερηδονικό κίνδυνο που χρειάζονται διαφορετικές λύσεις για την αποτελεσματική πρόληψη της τερηδόνας ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Colgate Duraphat

Διαβάστε περισσότερα

O ΤΑΚΗΣ. έχει πονόδοντο

O ΤΑΚΗΣ. έχει πονόδοντο O ΤΑΚΗΣ έχει πονόδοντο Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένα μικρό αγόρι που το λέγανε Τάκη. Είχε όμορφα ξανθά μαλλιά και μεγάλα γαλανά μάτια, αλλά είχε ένα κακό: Ήτανε πολύ λαίμαργος. Όλη μέρα είχε γλυκά στο

Διαβάστε περισσότερα

ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική

ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική υγιεινή. Να τα µοιράσεις στους φίλους σου και µην ξεχνάτε να έρχεστε όλοι τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΙΑ Σ.Π.Μ.Π.& Ε ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Π.Ε.Δ.Υ. 3 Η ΥΠΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

FroiPlak FroiDent ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Στοματικής Υγιεινής

FroiPlak FroiDent ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ πληρησ σειρα προϊοντων Στοματικς Υγιεινς ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Κατά της μικροβιακς πλάκας... ΟΥΛΙΤΙΔΑ - ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ...και του ερεθισμού των ούλων 500 ml & Στοματικό Διάλυμα Χλωρεξιδίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία. Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία. Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ Ενότητα λογισμικού Τροφή Θρέψη Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία. Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας νομπελίστας ιατροφιλόσοφος,

Διαβάστε περισσότερα

Άγκιστρο: το λεγόμενο "γατζάκι", συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας

Άγκιστρο: το λεγόμενο γατζάκι, συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας Άγκιστρο: το λεγόμενο "γατζάκι", συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας Αδαμαντίνη (σμάλτο) : η σκληρή και λευκή ουσία που καλύπτει εξωτερικά τη μύλη του κάθε δοντιού Αμάλγαμα : ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: FAX: 23510/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: FAX: 23510/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ 12 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: 23510 35685 FAX: 23510/75332 email:odspierias@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ. Oδηγίες για γονείς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ. Oδηγίες για γονείς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ Oδηγίες για γονείς Mάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΤΖΙΟΥ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ. για την έρευνα. «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ. για την έρευνα. «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ για την έρευνα «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας» Η Έρευνα - γενικά Η έρευνα αυτή αφορά τη σχεδίαση και διεξαγωγή μιας πανελλαδικής έρευνας για την καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 9 μητέρες από την Καρδίτσα 33 μητέρες από την Θεσσαλονίκη 58 παιδιά (6 μηνών έως 6 χρονών) Εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Διατροφής- Διαιτολογίας (Καρδίτσα) Ιατρείο κα Πατσούρου (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Αιμίλιος Τίγκος Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος Κάθε δόντι αποτελείται από τη «μύλη», το τμήμα δηλαδή που βρίσκεται έξω από τα ούλα και είναι ορατό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ Δασκάλα: Αραμπατζή Αικατερίνη Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Παντελάκη Βαλαβάνη Βενετία Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Ν. Καβάλας ΤΑΞΗ: Ε2 ΜΑΘΗΤΕΣ: 15 2006 1. Πρώτη επαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) (όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο των κρανιοσυνοστεώσεων). Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Του Γεώργιου Κ. Μιχαλόπουλου*

Του Γεώργιου Κ. Μιχαλόπουλου* Άστο εσύ, δεν κάνει στην κατάστασή σου! Ο ηλικιωμένος κύριος παίρνει το καρότσι του σουπερμάρκετ από τα χέρια της κόρης του που περπατάει δίπλα του. Η κοπέλα γελάει. Αμάν βρε μπαμπά, έγκυος είμαι όχι άρρωστη,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο)

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο) Θέμα Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών του Γυμνασίου (ερωτηματολόγιο) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή: Διατροφική πυραμίδα (Λαμπρινουδάκη Μαρία, Βαλενστάιν Μαρία) 2. Κυρίως θέμα (ερωτηματολόγιο) (Μουτζούρη

Διαβάστε περισσότερα

Η μεγαλύτερη καινοτομία, για να τρέφεται σωστά το μωρό σας!

Η μεγαλύτερη καινοτομία, για να τρέφεται σωστά το μωρό σας! Η μεγαλύτερη καινοτομία, για να τρέφεται σωστά το μωρό σας! Τα Dr. Brown s είναι τα μοναδικά μπιμπερό που διαθέτουν εσωτερικό σύστημα διέλευσης του αέρα. Χάρις σε αυτή την πατενταρισμένη καινοτομία, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Το γάλα µου µωράκι µου βάλσαµο να σου γίνει και όταν µεγάλος θα γενείς δύναµη να σου δίνει.

Διαβάστε περισσότερα

FroiPlak FroiDent. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ

FroiPlak FroiDent. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ πληρησ σειρα προϊοντων Στοματικής Υγιεινής ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Κατά της μικροβιακής πλάκας... Στοματικό Διάλυμα Χλωρεξιδίνη 0,20% - Ξυλιτόλη 3% Ισχυρή αντισηπτική προστασία Ταχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 56 ΦΕ1: ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η τροφή είναι απαραίτητη για όλους μας. Πρέπει όμως να προσέχουμε τι τρώμε! Παρατήρησε τις εικόνες. Ποιο παιδί τρώει υγιεινά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας «Τα οδοντικά προβλήματα των κατοικιδίων συχνά παραβλέπονται και μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Όσον αφορά την ουλίτιδα, η πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο της MAM!

Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο της MAM! Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο της MAM! Κοίτα! Η νέα μου πιπίλα δεν είναι απλά τέλεια: Είναι MAM Perfect. 60% λεπτότερη 4 φορές πιο μαλακή Η πιπίλα Perfect σχεδιάστηκε για να περιορίσει τα στραβά δοντάκια.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω έντυπο φόρμα και φέρτε το μαζί σας στην πρώτη συνεδρία σας. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι απόλυτα εμπιστευτικές και θα διευκολύνουν ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά Οδηγίες προς τους εθελοντές οδοντιάτρους, για τη συμπλήρωση του δελτίου οδοντιατρικής εξέτασης των παιδιών των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Σκοπός αυτής της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιήματα για τα δοντάκια μας!

Ποιήματα για τα δοντάκια μας! 1 ΔΟΝΣΙΑ ΓΕΡΑ ΧΑΡΟΤΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ Ποιήματα για τα δοντάκια μας! Πόσα δόντια; Είκοσι δόντια Για τα παιδιά, Τριάντα δυο δόντια Για τον μπαμπά. Όποτε χάνω ένα δοντάκι, Νύχτα το παίρνει το ποντικάκι. Είκοσι δόντια

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο.

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Παχυσαρκία σημαίνει υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να δυσχεραί- νει την υγεία του ανθρώπου. Η παιδική & εφηβική παχυσαρκία συνήθως διατηρείται και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194

ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194 Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-Ι ΡΥΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : Κυπαρίση Γεωργία ΘΕΜΑ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τσολάκης Κωνσταντίνος Φοιτητής νοσηλευτικής ΑΜ. ΝΣ. 7194 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υποθέματα του Προγράμματος

Υποθέματα του Προγράμματος Υποθέματα του Προγράμματος Μορφολογία, λειτουργία και σημασία των δοντιών Σημασία της στοματικής υγιεινής στην υγεία και την ομορφιά Οι ασθένειες των δοντιών Επίδραση της τροφής στην υγεία των δοντιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα