ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ"

Transcript

1 1 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Από την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Just Cause ( Δεκ 1989) μέχρι το Πέρασμα της Karbala (Μάρτιος 2003 ) Army Aviator

2 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 2 Army Aviator ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Από την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Just Cause ( Δεκ 1989) μέχρι το Πέρασμα της Karbala (Μάρτιος 2003 ) Οκτώβριος 2009

3 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 3 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Από την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Just Cause ( Δεκ 1989) μέχρι το πέρασμα της Karbala (Μάρτιος 2003 ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το Ε/Π APACHE αρχικά σχεδιάσθηκε για την αντιμετώπιση των γνωστών εχθρικών στόχων (τεθωρακισμένων και ΤΟΜΑ), της εποχής του Ψυχρού πολέμου, στο Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων, αλλά όπως διαβάζουμε και βλέπουμε καθημερινά, οι τακτικές χρησιμοποιήσεώς του, προσαρμόζονται πλέον στα νέα είδη και πεδία επιχειρήσεων και μάλιστα με γοργούς και επιτυχημένους τρόπους. Οι κανόνες χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΕΕ/Π), ανεξάρτητα από το πώς αυτές χρησιμοποιήθηκαν όπως θα δούμε παρακάτω, δεν έχουν αλλάξει και πρέπει να πούμε ότι διέπονται από ευέλικτους τρόπους χρησιμοποίησης, χωρίς αυτοί να είναι άκαμπτοι, αλλά πάντα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με την τακτική κατάσταση που επικρατεί, για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο καλλίτερος τρόπος σχεδιασμού της ενέργειας των Μονάδων ΕΕ/Π, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αλλά ούτε και να το σνομπάρουμε, ότι ο πρωταρχικός ρόλος των Μονάδων ΕΕ/Π, είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε συνεργασία όχι μόνο με τα άλλα Όπλα του Σ.Ξ, αλλά και με τους άλλους κλάδους των Ε.Δ, ειδικά μέσα σε ένα διακλαδικό περιβάλλον. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των αεροπορικών αυτών μέσων και θα υποστηριχθεί πλήρως ο ελιγμός του Επιχειρησιακού Διοικητή. Οι δυνατότητες αναγνώρισης, η ευκινησία και η ισχύς πυρός που αυτές έχουν, δίνει την ικανότητα στον Επιχειρησιακό Διοικητή να εφαρμόσει πλήρως τις βασικότερες από τις αρχές του πολέμου που είναι ο ελιγμός, η συγκέντρωση η οικονομία δυνάμεων και ο αιφνιδιασμός. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τους τρόπους (τα δόγματα δηλαδή), με τους οποίους - από την πρώτη τους πολεμική αποστολή (1989) μέχρι σήμερα (2009) χρησιμοποιήθηκαν οι Μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού, για να δούμε και τα συμπεράσματα που βγήκαν αλλά και τους λόγους (εάν υπάρχουν) που κατά καιρούς οι τρόποι αυτοί, διαφοροποιήθηκαν πολύ ή λίγο.

4 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Just Cause 1 Οι Μονάδες ΕΕ/Π AH-64A, απέδειξαν τις ικανότητές τους στο πεδίο των επιχειρήσεων, λαβαίνοντας μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις για πρώτη φορά µέρος (όπως και τα HMMWV και τα αεροσκάφη F-117A), στην επιχείρηση Just Cause (Δεκ 1989). Την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στον Παναμά, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 160 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, αλλά κυρίως AH-64A και UH-60 A. Τα Ε/Π AH-64A αναπτύχθηκαν στην περιοχή μόνα τους, δηλαδή δεν μεταφέρθηκαν εκεί με άλλα μέσα, αλλά πήγαν πετώντας. Αν και παρουσίασαν μερικά μηχανικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η τακτική χρησιμοποίησής τους, που ήταν η παροχή αποτελεσματικών πυρών υποστηρίξεως, η απόδοσή τους, κατέδειξε σε όλους ότι είναι ένα αποτελεσματικό προωθημένο επιθετικό εναέριο όχημα. Τούτο αποδεικνύεται από τις επιτυχείς προσβολές αρκετών στόχων που βρίσκονταν πολύ κοντά στις φίλιες δυνάμεις και αποτελούσαν απειλή γι αυτές. Οι τελευταίας (τότε) τεχνολογίας, αισθητήρες και οπτικά όργανα που διέθετε το Ε/Π, αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί για την αναγνώριση των Παναμαϊκών κυβερνητικών στρατευμάτων. 1 ΠΗΓΕΣ:

5 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 5 Όμως δεν θα πρέπει να αποσιωπάται το γεγονός ότι το σύστημα FLIR-NVS (Forward Looking Infrared-Night Vision System), είχε την δυνατότητα να βλέπει μόνο θερμικά το πεδίο, και δεν μπορούσε να ανιχνεύσει οπτικά, αλλά δεν μπορούσε να ανιχνεύσει και στόχους σεσημασμένους με χαμηλής ορατότητας διακριτικά σήματα όπως π.χ το GLINT tape 2. Επίσης υπήρξε η ανάγκη στις επίγειες Μονάδες και το δύσκολο ήταν ότι ανακαλύφθηκε και δόθηκε λύση, στο πεδίο των επιχειρήσεων να καθορίσουν διαδικασίες χρησιμοποίησης της υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων ειδικά στις νυκτερινές επιχειρήσεις. Πάντως στην επιχείρηση Just Cause, τα επιθετικά ελικόπτερα διαδραμάτισαν τον πρωτεύοντα ρόλο, (κυρίως γιατί το σύνολο των ενεργειών όλων των χερσαίων τμημάτων, έγιναν τη νύκτα) και έδωσαν τη δυνατότητα στο προσωπικό του νέου τότε - μόλις έξη χρονών Όπλο - να αποδείξει εμπράκτως ότι ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ ΝΥΚΤΑ (own the night). ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΙΤ Τα επιθετικά Ε/Π, έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Κουβέιτ. Στις 20 Νοε 1990, η 11η ΤΑΞΑΣ μετακινήθηκε από την έδρα της το Illesheim της Γερμανίας, για την ΝΔ Ασία. Τα πρώτα της στοιχεία έφθασαν στο Θέατρο των Επιχειρήσεων στις 24 Νοε 1990 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1991, ολοκληρώθηκε η προώθηση του συνόλου του προσωπικού και των μέσων της Ταξιαρχίας (147 Ε/Π, 325 οχήματα, στρατιώτες). Τα δύο ΤΕΕΠ της ΤΑΞΑΣ, κατέστρεψαν περισσότερα από 245 εχθρικά οχήματα, χωρίς καμία απώλεια. Με απλά λόγια εφαρμόσθηκε το τμήμα εκείνο του δόγματος της τακτικής χρησιμοποίησής τους, που ήταν η έρευνα, αναγνώριση, προσβολή και καταστροφή τεθωρακισμένων στόχων. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ DESERT STORM 3 TASK FORCE NORMANDY (Οι πρώτες βολές του Πολέμου του Κόλπου) Κανένας βέβαια δεν μπορεί να ξεχάσει ότι οι Μονάδες επιθετικών Ε/Π, έγιναν οι σταρ του Πολέμου του Κόλπου, στα 1991, όταν κατά την έναρξη της επιχείρησης Καταιγίδα 2 Πηγή : Πηγή :

6 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 6 της Ερήμου τη νύχτα της 16ης προς 17η Ιανουαρίου 1991, οκτώ συνολικά ελικόπτερα AH-64A Apache, της 101st Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (Air Assault), συνοδευόμενα από τέσσερα Ε/Π MH-53 PAVE LOW της 20th Special Operations Squadron της Π.Α των ΗΠΑ 4 με την πετυχημένη συγκρότηση, τον λεπτομερή σχεδιασμό και τις πετυχημένες βολές των Ε/Π του Τακτικού Συγκροτήματος Normady, καταστράφηκαν δύο προκεχωρημένες Ιρακινές Βάσεις Ραντάρ, δημιουργώντας το απαιτούμενο κενό (20 ναυτικά μίλια), στην αεράμυνα του Σαντάμ και άνοιξαν τις επιχειρήσεις Desert Storm. Μέσα σε 4,5 λεπτά είχαν εκτοξευθεί 43 πύραυλοι Hellfire από τους οποίους 37 είχαν βρει τους στόχους, εκατοντάδες ρουκέτες και χιλιάδες φυσίγγια πυροβόλου των 30mm. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά και με απόλυτη επιτυχία το τμήμα εκείνο του δόγματος που ήθελε το επιθετικό αυτό όπλο: «εκτός του ότι να επιχειρεί νύχτα, να μπορεί να πλήττει και να καταστρέφει στόχους του αντιπάλου σε μεγάλο βάθος, να απαγορεύει τη σύμπτυξή του και να καταστρέφει ή απαγορεύει τη χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας». Με άλλα και απλά λόγια εφαρμόσθηκε το τμήμα εκείνο του δόγματος της τακτικής χρησιμοποίησής τους, που ήταν η προσβολή σε βάθος, ακόμη και στα μετόπισθεν της εχθρικής τοποθεσίας. (σημείωση : Διοικητής του Task Force Normandy, ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Richard Cody). ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ DESERT STORM Εν τω μεταξύ, τα μηχανικά προβλήματα που είχαν παρουσιασθεί στο ελικόπτερο στο παρελθόν, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών των επιχειρήσεων DESERT STROM, είχαν αντιμετωπισθεί, με την παρουσία στο πεδίο και μεγάλου αριθμού προσωπικού από την κατασκευάστρια εταιρεία, και πλέον έγινε κατορθωτό να αποδειχθεί παρά τις κάποιες αμφιβολίες που υπήρχαν ότι οι Μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων έχουν δυνατότητες και στην διαρκή επιχειρησιακή απασχόληση αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα. Τούτο επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Οι Μονάδες ΕΕ/Π, σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, πιστώθηκαν με τη καταστροφή 500 αρμάτων, εκατοντάδων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, φορτηγών και άλλων ειδών οχημάτων, πέραν των εγκαταστάσεων ραντάρ που ήδη μνημονεύσαμε. Η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ήταν συνεχώς πάνω από 85%. 4 Η αποστολή τους ήταν η έρευνα και διάσωση των πληρωμάτων των επιθετικών Ε/Π και η υποβοήθηση των επιθετικών Ε/Π στην ναυτιλία. Αξίζει να δούμε το πώς, για το τελευταίο. Τα ναυτιλιακά όργανα των Απάτσι, δεν ήταν τόσο μεγάλης ακριβείας όσο των PAVE LOW, χρειαζόταν συνεχή updates, έτσι τα πληρώµατα των PAVE LOWs σε προκαθορισµένα σηµεία έριχναν στο έδαφος χηµικά φώτα, πάνω από τα οποία περνούσαν τα Απάτσι και έκαναν update στα δικά τους συστήµατα).

7 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ PROVIDE COMFORT 5 Μετά τις επιχειρήσεις DESERT STORM, μεγάλος αριθμός Κούρδων προσφύγων, είχε μαζευτεί στα βόρεια σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία, ζώντας σε άθλιες συνθήκες πάνω στα βουνά. Με απόφαση του ΟΗΕ, στις 6 Απριλίου 1991 συγκροτήθηκε το Συνδυασμένο Τακτικό Συγκρότημα (ΣΤΣ), με αποστολή τη παροχή ανακούφισης στους πρόσφυγες και την ενίσχυσης της ασφάλειας αυτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. 5 Πηγή :

8 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 8 Επιθετικό Ε/Π ελέγχει την ασφάλεια μεγάλου καταυλισμού Κούρδων προσφύγων Στις 24 Απριλίου 1991, το 6 ο Σύνταγμα ΑΣ της 6 ης Ταξιαρχίας Αναγνωρίσεως, με δύναμη 18 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64, αναπτύχθηκε στο Βόρειο Ιράκ, υπό διοίκηση του Συνδυασμένου Τακτικού Συγκροτήματος (ΣΤΣ), με αποστολή τη παροχή από αέρος ασφάλειας επί ευρέως μετώπου (το εύρος της Ζώνης ευθύνης του ΣΤΑ, ήταν 3.οοο τετραγωνικά χιλιόμετρα.

9 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 9 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Joint Endeavour 6 /Operation Joint Guard 7 Task Force Eagle Τον Δεκέμβριο του 1995, οι ΗΠΑ και συμμαχικά κράτη, ανέπτυξαν ειρηνευτικές δυνάμεις στη Βοσνία για την υποστήριξη της επιχείρησης Joint Endeavor. Μια επιχείρηση που για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, έφερε τόσα κράτη μέλη του και μη μέλη του, μαζί ενωμένα στον ίδιο αγώνα για την επιβολή της ειρήνης στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Διάταξη των Συμμαχικών Διοικήσεων στο Κόσσοβο κατά τις επιχειρήσεις Joint Endeavour και Operation Joint Guard Η 1η ΤΘ Μεραρχία των ΗΠΑ, ως μέρος του Σώματος Ταχείας Αντιδράσεως της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης του ΝΑΤΟ, διατάχθηκε να προωθηθεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στα πλαίσια της επιχείρησης Joint Endeavor. Εγκαταστάθηκε και ανέλαβε τον έλεγχο και συντονισμό στις 20 Δεκεμβρίου Για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων επιβολής της ειρήνης, οργανώθηκε το Τακτικό Συγκρότημα Eagle (Task Force Eagle). Ένα πολύ ισχυρό συγκρότημα αμερικανών στρατιωτών με αποστολή της επιβολή των συμφωνιών παύσεις των εχθροπραξιών, την επίβλεψη του καθορισμού των συνόρων και τον διαχωρισμό των αντιπάλων, την επιβολή της επιστροφής των στρατευμάτων στα στρατόπεδα και τη συγκέντρωση του βαρέως οπλισμού των αντιπάλων σε αποθήκες. 6 Πηγή : 7 Πηγή :

10 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 10 Από τον Απρίλιο του 1996, μέχρι και τον Ιούνιο του 1998 που ολοκληρώθηκε οι επιχείρηση, το 6 ο Σύνταγμα ΑΣ της 6 ης Ταξιαρχίας αναγνωρίσεως, έλαβε ενεργό μέρος με τα ελικόπτερα AH-64A σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και αποκάλυψης οπλικών συστημάτων, τα οποία οι αντίπαλες εθνότητες παράλλασαν ή κάλυπταν. Τα εξελιγμένα συστήματος παρατηρήσεως σκόπευσης και οι αισθητήρες του ελικοπτέρου, αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τελείως αποτελεσματικοί για τις αποστολές αυτές ιδίως κατά τη διάρκεια της νύκτας. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Allied Force 8 Task Force Hawk 9 Χάρτης της περιοχής των Βαλκανίων Η επιχείρηση Allied Force ήταν μια επιχείρηση που ανέλαβε το ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 1999 της οποίας ο στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός, όπως περιγράφεται στις επίσημες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ, ήταν : 8 Πηγή : 9 Πηγή :

11 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 11 «η μείωση και η καταστροφή των στρατιωτικών δομών και των δομών εσωτερικής ασφαλείας που ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς, έχει χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει και να αποδεκατίσει την Αλβανική πλειοψηφία στο Κόσσοβο». Για την υποστήριξη της παραπάνω επιχείρησης συγκροτήθηκε το Τακτικό συγκρότημα Hawk. Με βάση το σχεδιασμό που είχε γίνει για τη συγκρότηση του, οι αποστολές που πήρε ήταν η χρησιμοποίηση των ελικοπτέρων Απάτσι σε αποστολές επαύξησης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Μια αποστολή στην οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ τα επιθετικά ελικόπτερα. Στην ουσία δηλαδή, αντί να υποστηρίζουν τα επίγεια τμήματα και δυνάμεις, τα Απάτσι θα υποστήριζαν τις αποστολές της Π.Α. Οι επιδιώξεις των οραματιστών αυτής της αποστολής των επιθετικών ελικοπτέρων ήταν η καταστροφή των Γιουγκοσλαβικών δυνάμεων που έδρευαν στο Κόσσοβο και υποστήριζαν τις δυνάμεις της Σερβικής Αστυνομίας. Αυτές οι δυνάμεις δεν ήταν οργανωμένες όπως τα κανονικά στρατιωτικά τμήματα (Λόχοι, Τάγματα κ.λπ), αλλά ήταν διασκορπισμένες σε όλη την ύπαιθρο χώρα, γεγονός που έκανε τον εντοπισμό τους και την καταστροφή τους πολύ δύσκολη από τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, οι ενέργειες των οποίων στηριζόταν σε ένα μεγάλο μέρος μόνο στις πληροφορίες γύρω από τις θέσεις των γιουγκοσλαβικών τμημάτων. Εκτιμήθηκε λοιπόν ότι οι Μονάδες επιθετικών Ε/Π θα είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν αυτούς τους στόχους περισσότερο αποτελεσματικά, με βάση και τα συμπεράσματα από τη χρησιμοποίησή του στον Πόλεμο του Κόλπου. Η ενέργειά τους θα υποστηριζόταν από Μονάδες MLRS 10 με αποστολές SEAD 11 Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις στο Γενικό Επιτελείο για αυτόν τον τρόπο επιχειρησιακής χρησιμοποιήσεως των επιθετικών ελικοπτέρων. Στα τέλη λοιπόν του Μαρτίου 1999, και ενώ η FYROM δεν δέχθηκε Μονάδες ελικοπτέρων στο έδαφός της, το Τακτικό συγκρότημα Hawk αναπτύχθηκε στο αεροδρόμιο Rinas στα Τίρανα της Αλβανίας. Η αλλαγή στον τελικό χώρο προορισμού (από FYROM σε Τίρανα), τριπλασίασε τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα υποστήριξης, καθότι δεν υπήρχε καμμία δυνατότητα από τη πλευρά της Αλβανίας και το αεροδρόμιο ήταν σε κακά χάλια. 10 Πηγή : 11 Πηγή :

12 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 12 Ε/Π AH-64A Apache του αμερικανικού στρατού, του A Λόχου, Blackjack, του 2-6 Τάγματος, του 11 ου Συντάγματος ΑΣ, του Task Force Hawk, σε φάση προσγείωσης στο Α/Δ Rinas των Τιράνων, Αλβανία, στις 21 Απρ Τα Ε/Π του Task Force Hawk αναπτύχθηκαν στα Τίρανα προς υποστήριξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Allied Force. DoD photo by Tech. Sgt. Cesar Rodriguez, U.S. Air Force. Από πλευράς ΑΣ αναπτύχθηκαν εκεί δύο ΤΕΕΠ το καθένα με 12 από τα 24 οργανικά του Ε/Π. Τα υπόλοιπα παρέμειναν στη βάση τους στη Γερμανία έτοιμα να αναπτυχθούν αν χρειαζόταν. Η δύναμη των ΕΕ/Π, (465 άτομα), υποστηριζόταν από Μονάδες Συντήρησης AVIM (-), από δύναμη μεταφορικών ελικοπτέρων, από Μοίρα MLRS, από ένα ΤΥΠ, από ένα Λόχο ΔΒ και ένα Λόχο ΣΝ, και από ένα Μηχανοκίνητο Λόχο Πεζικού κε 14 ΤΟΜΑ Bradley. Με την ολοκλήρωση της προώθησης των δυνάμεων του Τακτικού συγκροτήματος Hawk, τα πληρώματα άρχισαν εντατικές εκπαιδεύσεις για αποστολές προσβολής στόχων στο βάθος της εχθρικής διάταξης. Στις 4 Μαΐου 1999, σημειώθηκε το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν και τα δύο μέλη του πληρώματος ενός Ε/Π Απάτσι, όταν το Ε/Π σε νυκτερινή εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε 75 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Α/Δ Tirana-Rinas. Το θλιβερό αυτό γεγονός έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων και ανασκόπησης της όλης επιχειρησιακής σχεδιάσεως χρησιμοποίησης των Μονάδων ΕΕ/Π. Τελικά το Τακτικό συγκρότημα Hawk δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, γιατί όταν ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές και οι άλλες προετοιμασίες, ήδη ο Μιλόσεβιτς είχε αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο.

13 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 13 Θα προσπαθήσω να ομαδοποιήσω τα πραγματικά συμπεράσματα για τα επιθετικά Ε/Π, από αυτή την επιχείρηση, όπως αυτά βγαίνουν από την επίσημη αναφορά προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, του United States General Accounting Office υπ αριθ. GAO / March ΑΠΕΙΡΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ε/Π Το 65% των χειριστών των ΕΕ/Π που αναπτύχθηκαν στην Αλβανία, είχαν λιγότερες από 500 ώρες πτήσης στον τύπο. Κανείς από του συγκυβερνήτες πυροβολητές δεν ήταν πιστοποιημένος σε νυκτερινές πτήσεις με ΔΝΟ. ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΔΝΟ. Η ενδοχώρα της Αλβανίας, τουλάχιστον εκείνη την χρονική στιγμή, ήταν ένα μέρος άγριο, με ελάχιστα από τα καλώδια χαμηλής-υψηλής τάσεως να είναι σεσημασμένα και να απεικονίζονται στους χάρτες, γεγονός που δεν μπορούσες να βασισθείς μόνο στο FLIR για τις νυκτερινές πτήσεις και έκανε την ανάγκη πτήσεως με ΔΝΟ ακόμη μεγαλύτερη. Η ανάγκη ολοκλήρωσης της εκπαιδεύσεως του συνόλου των χειριστών σε πτήσεις με ΔΝΟ, ήταν ένας από τους λόγους που άργησαν οι Μονάδες των ΕΕ/Π να χαρακτηρισθούν full mission capable (combat ready). ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Πολλοί χειριστές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο AN/APR-39 radar warning system, στον AN/APR-136 jammer, και δεν ήταν σίγουροι για τις πραγματικές δυνατότητες του AN/ALQ-144 IR jammer. Σε πολλές εκπαιδευτικές πτήσεις ο AN/APR- 39, έδειχνε λάθος στοιχεία. ΣΩΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ. Τα υπάρχοντα τότε ΣΩΣΜΕ, δεν ήταν αξιόπιστα αλλά και σε μερικές περιπτώσεις δεν ήταν και αποτελεσματικά. ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ. Οι ΣΑ των ελικοπτέρων, δεν είχαν την απαιτούμενη εμβέλεια για αποστολές σε τέτοιες μεγάλες αποστάσεις που προβλέπονταν να ενεργήσουν στο Κόσσοβο. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά με την τοποθέτηση σε ένα Ε/Π UH-60 ενός SATCOM για να κάνει αναμετάδοση σε ένα άλλο λινκ που είχε εγκατασταθεί σε ένα αεροσκάφος C-12. Πέραν όμως της υποχρεώσεως των χειριστών να ακροώνται και να εκπέμπουν σε αυτά τα λινκ (εκτός από τις δικιές τους εσωτερικές συχνότητες), ήταν υποχρεωμένοι να έχουν επαφή 12 Πηγή :

14 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 14 και με τα αεροσκάφη AWACS της ΠΑ, γεγονότα που αύξαναν κατακόρυφα το φόρτο εργασίας του πληρώματος. ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΕ/Π. Τα ΕΕ/Π και τα άλλα μέσα των επίγειων δυνάμεων, ενσωματώθηκαν με τα αεροσκάφη της ΠΑ, μέσα στην ίδια Διαταγή Αεροπορικών Αποστολών (air tasking order ΑΤΟ). Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο πρόβλημα διότι ξέφευγε από τις αποστολές που καθορίζονταν στο ισχύον δόγμα τακτικής χρησιμοποιήσεως των ΕΕ/Π αλλά και δεν είχε δοκιμασθεί ποτέ στο παρελθόν σε ανάλογες διακλαδικές ασκήσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι Κλάδοι (ΠΑ, ΣΞ) να δουλεύουν μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες που είχαν σχέση με τη γέννηση νέων αποστολών και τις αρχές χρησιμοποίησης, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις. Η ενσωμάτωση των αποστολών των Ε/Π του Σ.Ξ, των Μονάδων Ραντάρ των Μονάδων ΠΒ, μέσα στην ίδια Διαταγή Αεροπορικών Αποστολών (air tasking order ΑΤΟ), χρειάζεται λεπτομερή σχεδίαση και ακόμη πιο λεπτό συντονισμό. Με άλλα λόγια, όταν συγκροτήθηκε το Τακτικό συγκρότημα Hawk, δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμη η τακτική χρησιμοποίησης, οι διαδικασίες και οι τεχνικές υλοποίησή τους. (σημείωση : Διοικητής του Task Force Hawk, ήταν ο Ταξίαρχος Richard Cody).

15 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ANACONDA 13 Οι πρώτες ρωγμές στην ορθότητα της τακτικής αυτής, εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Anaconda στο Αφγανιστάν στις αρχές του Μαρτίου Shah-i-Khot. Επιχείρηση ANACONDA Η επιχείρηση Anaconda άρχισε το απόγευμα της 1 Μαρτίου 2002, στην ορεινή περιοχή Shah-i-Khot, νότια της πόλις Gardez του ανατολικού Αφγανιστάν. Η επιχείρηση συμπεριλάμβανε, διείσδυση στη περιοχή, τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων κρατών (Αυστραλίας, Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Νορβηγίας), με αποστολή, ως μέρος της Επιχείρησης Anaconda, να εκκαθαρίσουν τις συγκεντρώσεις στην περιοχή, των Ταλιμπάν και των ανταρτών της Αλ Κάϊντα, που καλυπτόμενοι μέσα στις απόκρημνες οροσειρές και τις σπηλιές των βουνών, οπλισμένοι με βαριά πολυβόλα, όλμους και ρουκέτες RPG, έβαζαν κατά των δυνάμεων της συμμαχίας με σκοπό να τα καθηλώσουν, καθώς αυτά αποβιβαζόταν από τα Ε/Π. 13 Πηγή : asp?func=article&aref=08_29_2005_if_01

16 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 16 Τμήματα της 10ης Ορεινής Μεραρχίας αποβιβάζονται στον ΑΝΣΚ REMIGTON Στις 2 Μαρτίου του 2002, δυνάμεις της 10 ης Ορεινής Μεραρχίας (ΗΠΑ) και της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (ΗΠΑ), διείσδυσαν στον ΑΝΣΚ, μεταφερόμενες με ελικόπτερα CHINOOK. Ο ΑΝΣΚ είχε εύρος 60 με 70 τετραγωνικά μίλια, το έδαφος στο σύνολό του ορεινό και άγριο, με υψόμετρο από μέχρι πόδια και με θερμοκρασίες που τις απογευματινές ώρες κυμαίνονταν από -9 μέχρι -6 βαθμούς Κελσίου. Ένα πολύ αφιλόξενο για τους ανθρώπους και τις μηχανές επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι επίγειες δυνάμεις υποστηριζόταν από αριθμό Επιθετικών Ε/Π AH-64 A του 3ου ΤΕΕΠ της 101 ΤΑΞΑΣ. Οι αποστολές που δόθηκαν στα ΕΕ/Π ήταν η παροχή ΕΑΥ, στα επίγεια τμήματα και η συνοδεία των αεροκινήτων συγκροτημάτων της συμμαχίας. Με το τέλος της ημέρας, πέντε από τα επτά ΕΕ/Π που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση, βλήθηκαν από βολίδες φορητού οπλισμού, από βλήματα ελαφρού Α/Α πυροβολικού και δύο από αυτά από ρουκέτες RPG, αλλά κατόρθωσαν να επιστρέψουν στη βάση εξορμήσεως, ένα μάλιστα πετούσε για τριάντα ολόκληρα λεπτά έχοντας χάσει όλο το λάδι του κιβωτίου μετάδοσης ισχύος. Η τακτική που εφαρμόσθηκε, σε αυτήν την επιχείρηση, από τα ΕΕ/Π ήταν μέρος από την παλιά τακτική τους, να εμπλέκουν δηλαδή τους στόχους από θέσεις μάχης (battle positions). Αυτό πρακτικά σημαίνει από θέση αιωρήσεως, ακίνητα στην ουσία, με μεγάλη ισχύ πυρός, αλλά από μικρότερα βεληνεκή (εγγύτερες στον εχθρό αποστάσεις).

17 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 17 Λόγω όμως των αδυναμιών της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών - που ενώ έδινε πληροφορίες ότι ορισμένοι αντικειμενικοί σκοποί δεν κατέχονταν, αυτοί ήταν πλήρως και βαριά επανδρωμένοι - οδηγούσε στην τακτική κατάσταση, για τα ΕΕ/Π, οι στόχοι να αναγνωρίζονται από τα πληρώματα τους, μόνον αφού ο εχθρός άνοιγε πυρ και σε βεληνεκή, μικρότερα του χιλιομέτρου, κάτι για το οποίο οι χειριστές δεν ήταν καθόλου έτοιμοι να αντιμετωπίσουν. Οι προσβολές όμως σε πάνω από το 50% των Ε/Π, από εχθρικά πυρά, ανάγκασαν τα πληρώματα, δυστυχώς μέσα στον πυρετό της μάχης,, να αλλάξουν την τακτική τους σε τακτική εκτέλεσης βολών και προσβολής στόχων, εν κινήσει (running fire). Η επιχείρηση Anaconda αυτή όμως είχε και ένα μεγάλης σημασίας καλό. Η συμπεριφορά των Απάτσι, διέλυσε το σύννεφο αμφισβήτησής τους που υπήρχε, μετά την αναποτελεσματικότητά τους στο Κόσσοβο στα Η δυνατότητά τους να επιχειρούν σε ύψος ποδών, η επιβιωσιμότητά τους μετά από τις προσβολές που υπέστησαν από βλήματα και ρουκέτες, αλλά και η στην πράξη απόδειξη των προδιαγραφών κατασκευής του (λειτουργία του ΚΜΙ χωρίς λάδι για 30 λεπτά), απέδειξαν ότι πράγματι το ελικόπτερο είναι από τα πιο ανθεκτικά. (σημείωση : Διοικητής της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (ΗΠΑ), ήταν ο Υποστράτηγος Richard Cody).

18 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 18 Το πέρασμα της Karbala (The Karbala Gap ) 14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 11 ου Συντάγματος Αερ. Στρατού. Το Σχέδιο Ελιγμού των V Σ.Σ και 1ης ΕΔΠ 14 Πηγή :

19 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 19 Στις 19 Μαρτίου 2003, ξεκίνησε η επιχείρηση Iraqi Freedom για τη κατάληψη της Βαγδάτης. Την κυρία επίθεση ανέλαβαν το V Σ.Σ στο αριστερό και η 1 η Εκστρατευτική Δύναμη των Πεζοναυτών (1 η ΕΔΠ) στο δεξιό, όπως φαίνονται και στον παραπάνω χάρτη που καταγράφει το σχέδιο ελιγμού των V Σ.Σ και της επιχείρησης. Μέσα σε 16 μέρες (από 19 Μαρ μέχρι 1 Μαΐου 2003), το V Σ.Σ προήλασε επί 540 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ, μέχρι το κέντρο της Βαγδάτης. Κατά μήκος αυτού του άξονα, οι δυνάμεις του ΣΣ, ενεπλάκησαν σε κάθε είδους επιχειρήσεις του μέχρι σήμερα γνωστού συμβατικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, από μάχες εκ συναντήσεως με ισχυρές μονάδες του Ιρακινού Στρατού και της Προεδρικής Φρουράς, μέχρι επιθέσεις από παραστρατιωτικές ομάδες χωρίς στολές, που εφάρμοζαν τακτικές ανορθοδόξου πολέμου. Η κατάληψη του περάσματος της Karbala, αποτελούσε για Το V Σώμα Στρατού (ΗΠΑ), έναν από τους κύριους ΑΝΣΚ, διότι με την κατάληψή του, ανοιγόταν ο δρόμος για τη Βαγδάτη. Στη συγκρότηση του V Σ.Σ ανήκε και το 11 ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού, της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (ΗΠΑ), του οποίου συγκρότηση ήταν 3 ΤΕΕΠ με Ε/Π AH-64 D LONGBOW (δύο οργανικά του το 2-6 ΤΕΕΠ και το 6-6 ΤΕΕΠ και ένα ΥΔ το ΤΕΕΠ). Η αρχική αποστολή, ο σκοπός και η ολοκλήρωση του έργου του 11 ου ΣΑΣ ήταν : Με τη διαταγή, το 11 ο ΣΑΣ να επιτεθεί και να καταστρέψει τις Μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένων των 14 ης 2 ης και 10 ης Ταξιαρχιών της Μεραρχίας Medina του Ιρακινού Στρατού και να εξασφαλίσει ελευθερία ενεργειών της 3ης Μεραρχίας Πεζικού (ΗΠΑ) κατά τη προέλασή της μέσα από πέρασμα της Karbala και τον αγώνα της για κατάληψη του ΑΝΣΚ SAINTS.

20 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 20 Το Σχέδιο Ελιγμού του 11 ου ΣΑΣ

21 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 21 Οι εναέριοι διάδρομοι επιθέσεως των ΕΕ/Π Βλέπουμε εδώ μια πλήρη σχεδίαση για εφαρμογή του δόγματος των προσβολών σε βάθος, στα μετόπισθεν της εχθρικής τοποθεσίας. Έτσι φθάνουμε στις 23 Μαρτίου του 2003 που έχουμε την έναρξη της επιχείρησης του 11 ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού. Δύο ΤΕΕΠ, το 6-6 και το με σύνολο 31 επιθετικών ελικοπτέρων Apache Delta, ενήργησαν νυκτερινή επίθεση σε βάθος, στο πέρασμα της Karbala (Karbala Gap ), με αποστολή τη καταστροφή των εχθρικών συγκεντρώσεων τεθωρακισμένων και

22 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 22 πυροβολικού της 14 ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Μεραρχίας Medina του Ιρακινού Στρατού. Τα πληρώματα των ΕΕ/Π πετούσαν ο συγκυβερνήτης πυροβολητής με ΔΝΟ, έτσι ώστε να βλέπει τα αντικείμενα που δεν είναι ορατά μέσω του FLIR ( τροχιές τροχιοδεικτικών βλημάτων, καλώδια και σύρματα) και ο κυβερνήτης πετούσε με το FLIR. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει από το επιτελείο του 11 ου ΣΑΣ είχε πολλά κενά, που κάποια οφείλονταν στο ίδιο, αλλά και κάποια άλλα οφείλονταν στα προϊστάμενα κλιμάκια. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι μιλάμε για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση ΕΕ/Π σε βάθος, που σημαίνει ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΚΑΥΣΙΜΑ-ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ. Ένα από τα λάθη λοιπόν ήταν ότι για τον προκεχωρημένο χώρο συγκέντρωσης (ΠΧΣ) των ΕΕ/Π, στον ΑΝΣΚ RAMS δεν είχε εξασφαλισθεί η περιμετρική ασφάλεια από επίγεια τμήματα, με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα Ε/Π που περιμένανε να ανεφοδιασθούν, κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα με περίεργους Ιρακινούς πολίτες! Από πλευράς σχεδιασμού, οι εναέριοι άξονες επίθεσης που επιλέχθηκαν παρά το ότι υπήρξαν αντιρρήσεις από ορισμένους Διοικητές σχεδιάσθηκαν να περνάνε πάνω ή πολύ κοντά από κατοικημένους τόπους, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο, γιατί οι ταράτσες των σπιτιών, πρόσφεραν μεγάλα και ανοικτά πεδία βολής για τους Ιρακινούς. Από πλευράς επικοινωνιών, δεν μπόρεσε να μεταφερθεί ως εξωτερικό φορτίο, λόγω του βάρους και των ατμοσφαιρικών συνθηκών (θύελλες από σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες), το κέντρο επικοινωνιών MOBILE SUBSCRIBER 15 EQUIPMENT (MSE Small Extension Node (SEN) που εξασφάλιζε τις επικοινωνίες του Τακτικού Σταθμού Διοικήσεως του Συντάγματος με τα ιπτάμενα ΕΕ/Π, η ενέργεια των οποίων ήταν επί εκτεταμένων γραμμών επικοινωνιών. Από πλευράς του απαιτούμενου προσωπικού και των μέσων για τη λειτουργία του ΠΣΕΚΠ στον ΠΧΣ, υπήρξε το μεγάλο κενό, διότι, λόγω τις αποστάσεως από τον προηγούμενο χώρο, και των αμμοθυελλών, δεν έφθασε έγκαιρα όλο το καύσιμο, τα βυτιοφόρα και το προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα να ανεφοδιασθούν για την επιχείρηση μόνο τα Ε/Π του ΤΕΕΠ και μερικώς τα Ε/Π του 6-6 ΤΕΕΠ!! 15 Για περισσότερες πληροφορίες :

23 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 23 Επιθετικό Ε/Π Apache σε κατάσταση brownout λόγω της σκόνης στο ΠΣΕΚΠ (FARP) SHELL Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον Διοικητή του 11ου ΣΑΣ να μεταφέρει την ώρα επίθεσης για 2 ώρες και 15 λεπτά αργότερα, γεγονός που πρόσθεσε ακόμη περισσότερες δυσκολίες συντονισμού με τις Μονάδες ΠΒ που θα υποστήριζαν την επιθετική ενέργεια του Συντάγματος Η επιχείρηση των επιθετικών ελικοπτέρων ξεκίνησε όπως είδαμε - με πολλά προβλήματα που μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε προβλήματα ανεφοδιασμού με καύσιμα, και προβλήματα επικοινωνιών και πληροφοριών για τις θέσεις του εχθρού. Ότι χειρότερο για μια τέτοιου είδους επιχείρηση. Σημείωσε μεγάλη αποτυχία. Σχεδόν όλα τα Ε/Π δέχθηκαν πυρά και υπέστησαν καταστροφές από συγκεντρωμένα πυρά του Ιρακινού αντιαεροπορικού πυροβολικού, οι Μονάδες του οποίου είχαν πολύ καλή απόκρυψη και κάλυψη, τις θέσεις του οποίου δεν μπόρεσε να αναγνωρίσουν τα μέσα συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ.

24 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 24 Ιρακινός πανηγυρίζει τη πτώση του Ε/Π Στην επιχείρηση αυτή καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο Apache, το πλήρωμα του οποίου και συνελήφθηκε. Η διάσωση του πληρώματος δεν έγινε κατορθωτή λόγω των ισχυρών αντιαεροπορικών πυρών. Τα υπόλοιπα 30 Ε/Π επέστρεψαν στο ΠΧΣ.

25 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 25 Το 6-6 ΤΕΕΠ προωθήθηκε μέχρι τον ΑΝΣΚ που του είχε ορισθεί, αλλά υποχρεώθηκε από τα ισχυρά πυρά να εγκαταλείψει την ενέργεια χωρίς να έχει εμπλέξει κανένα από τους στόχους του. Το ΤΕΕΠ προωθήθηκε μέχρι τον ΑΝΣΚ που του είχε ορισθεί, ενέπλεξε κάποιους από τους στόχους, αλλά αναγκάσθηκε να απαγκιστρωθεί, λόγω μη επάρκειας των καυσίμων των ελικοπτέρων του. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα ΛΑΘΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ.Μ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Από την άλλη πλευρά οι Ιρακινοί είχαν μελετήσει με πολύ λεπτομέρεια τις τακτικές των ΕΕ/Π και τις δυνατότητες των οπλικών τους συστημάτων. Δεν χρησιμοποίησαν κανένα είδους προκεχωρημένου ηλεκτρονικού συστήματος για την έγκαιρη προειδοποίηση, απλά χρησιμοποίησαν διεσπαρμένους σε όλη την ύπαιθρο και κατά μήκος των εναέριων αξόνων επίθεσης, παρατηρητές εδάφους με κινητά τηλέφωνα που ειδοποιούσαν τις Μονάδες ΠΒ και ΤΘ.. Τόσο απλά είναι μερικές φορές τα πράγματα!!! Αξίζει εδώ να δούμε τι γράφει επτά μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2003, Υποστράτηγος John M. Curran ο τότε Δντής Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ Υποστράτηγος John M. Curran 16 για τη παραπάνω επιχείρηση του11ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού : «κατά την εκτέλεση επιθετικής ενεργείας με διέλευση του ΠΟΤ και αντικειμενικούς σκοπούς στόχους της Μεραρχίας Medina, στις 23 Μαρτίου 2003, σχεδόν όλα τα ελικόπτερα προσβλήθηκαν από βλήματα ελαφρών όπλων 16 Πηγή :

26 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 26 πεζικού και Α/Α πυροβολικού και υπέστησαν υλικές ζημίες. Κατά τη στιγμή που διερχόταν το ΠΟΤ, αντιμετώπισαν μη αναμενόμενη και άριστα οργανωμένη αντιαεροπορική ενέδρα, γεγονός που εμπόδισε ορισμένα πληρώματα να φθάσουν στους ΑΝΣΚ που είχαν καθορισθεί.» Μετά ήλθε η τρομερή αμμοθύελλα, The Mother of All Sandstorms, όπως την αποκάλεσαν. Ε/Π OH_58D Kiowa Warrior της 101ης ΤΑΞΑΣ μετά την αμμοθύελλα. Από τις 25 έως 27 Μαρτίου 2003, τίποτε δεν περπατούσε, δεν κουνιόταν, δεν πετούσε. Όλα καθηλωμένα. Αλλά μετά το πέρασμα αυτής της θύελλας, θα ερχόταν η σειρά της 101 ΤΑΞΑΣ, να συνεχίσει και ουσιαστικά να ανασκευάσει τις κακές εντυπώσεις που άφησαν οι ενέργειες του 11ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού.

27 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 27 Το πέρασµα της Karbala (The Karbala Gap). ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 101 ης ΤΑΞΑΣ Ας δούμε και πάλι τι γράφει επτά μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2003 ο τότε Δντής Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ Υποστράτηγος John M. Curran : «Μετά την επίθεση του 11ου ΣΑΣ, οργανώθηκε σύσκεψη παρουσία των Διοικήσεων των Μονάδων του 11ου Συντάγματος Α.Σ, υπό την 101η ΤΑΞΑΣ με σκοπό την ανακεφαλαίωση της επιχειρήσεως και την ανάπτυξη τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών που θα αντιμετώπιζαν τις νέες απειλές. Τέσσερεις μέρες αργότερα, η 101η ΤΑΞΑΣ ενήργησε διέλευση του ΠΟΤ σε βάθος 167 χιλιομέτρων μέσα στην εχθρική περιοχή, επιτιθέμενη στην ίδια Ιρακινή Μεραρχία χωρίς να σημειωθούν απώλειες, εκτός από ελαφρές ζημίες σε ένα Ε/Π. Η επιτυχία αυτή οφείλονταν στο καλά σχεδιασμένο σχέδιο ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ Α/Α ΑΜΥΝΑΣ (SEAD), την οποία εξασφάλισαν Μονάδες της ΠΑ, σε αποστολή ΕΑΥ και Μονάδες του ΠΒ με στοιχεία ATACMS. Με την απογείωση των ελικοπτέρων από τις θέσεις αναμονής για να διέλθουν το ΠΟΤ, άρχιζε ένα μετακινούμενο μπαράζ των στοιχείων ATACMS επί στόχων οι οποίοι βρίσκονταν πάντα σε θέση μπροστά από το πρώτο ελικόπτερο και σε απόσταση που απείχε δύο με τέσσερα λεπτά πτήσεως, από αυτό. Εάν τα πληρώματα συναντούσαν εχθρικές αντιστάσεις, εφάρμοζαν τις γνωστές τακτικές της κάλυψης, ανταπόδοσης των πυρών και επίθεσης στο στόχο. Μετά την με αυτό το τρόπο αποφυγή των μη αναμενόμενων απειλών, τα πληρώματα συνέχιζαν προς τους στόχους που είχαν καθορισθεί με το σχέδιο πυρός της 101ης Μεραρχίας, προσβάλλοντάς τους με άμεσα ή έμμεσα πυρά, ευρισκόμενα ασυνεχώς εν κινήσει (πτήση), για την αύξηση της επιβιωσιμότητας των μέσων.»

28 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 28 Όλα τα παραπάνω έγιναν τη νύκτα της 28 προς 29 Μαρτίου Το Σχέδιο Ελιγμού της 101 ης ΤΑΞΑΣ. ΑΝΣΚ η καταστροφή της 14 ης Ταξιαρχίας. Η ενέργεια πλέον της 101ης ΤΑΞΑΣ σχεδιάσθηκε, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια με σημασία στην διόρθωση όλων των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στο σχεδιασμό του 11ου ΣΑΣ. Καλύφθηκαν τα θέματα επάρκειας των καυσίμων, καταστρώθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο συντονισμού με την Πολεμική Αεροπορία και το Μεραρχιακό ΠΒ και επινοήθηκαν μέθοδοι και διαδικασίες που αντιμετώπιζαν το ιδιαίτερο επιχειρησιακό περιβάλλον του Ιρακινού εδάφους και δυνάμεων.

29 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 29 Χρησιμοποίηση λαδιών για την εξυγίανση του ΠΣΕΚΠ ( FARP) SHELL και την μείωση των φαινομένων του brownout. Η διεξαγωγή του αγώνα των ΤΕΕΠ της 101ης ΤΑΞΑΣ, αν και δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί και να καταστραφεί η 14η Ιρακινή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, επειδή είχε ήδη συμπτυχθεί, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθότι εξασφάλισε την ασφάλεια του χώρου για την συνέχιση της προέλασης της 1ης Μεραρχίας ΠΖ (ΗΠΑ) προς τη Βαγδάτη. Η όλη ενέργεια συντονισμένη κατά ένα άριστο τρόπο με τα στοιχεία της ΠΑ και του ΠΒ, απέδειξε ότι ο λεπτομερής σχεδιασμός και ο συνεχής συντονισμός, μαζί με τη συνεχή ροή πληροφοριών για τις θέσεις του εχθρού, είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν δυνατή μια ενέργεια των επιθετικών Ε/Π σε βάθος. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πρώτη επίσημη επισήμανση ότι κάτι αλλάζει στις τεχνικές χρησιμοποίησής των ΕΕ/Π του αμερικανικού Στρατού, ακούσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005 στο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου του Στρατού των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου τονίσθηκε ότι οι χειριστές των APACHE χρησιμοποιούν πλέον νέες τακτικές εμπλοκής των ελικοπτέρων τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν όπου, χάρις τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στα ηλεκτρονικά του συστήματα (avionics), το ελικόπτερο πλέον μπορεί να εκτελεί βολές σε βύθιση ("dive and fire"), με άλλα λόγια δηλαδή, να ελίσσεται πιο γρήγορα στο πεδίο των επιχειρήσεων και να υποστηρίζει των αγώνα των επίγειων τμημάτων, παρά να αιωρείται απλά π.χ πάνω από σειρές οχημάτων και τεθωρακισμένων, όπως το είχαν φαντασθεί οι σχεδιαστές του.

30 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 30 Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Mark Hayes 17, των Διευθυντή του προγράμματος Apache της TRADOC, το πυροβόλο των 30 χιλιοστών αποτελεί το οπλικό σύστημα του ελικοπτέρου που εμπιστεύονται οι περισσότεροι των χειριστών ειδικά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις σε αναπεπταμένα εδάφη και για αποστολές καταστολής των εχθρικών πυρών, αλλά και οι πύραυλοι HELLFIRE αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμοι στους αγώνες εντός κατοικημένων τόπων, για προσβολή με ακρίβεια στόχων. Τα επιθετικά Ε/Π απέδειξαν ότι μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους επιχειρήσεων, που μόνο η εφευρετικότητα των σχεδιαστών τους μπορεί να τις περιορίσει. Αποδείχθηκε όμως και κάτι άλλο στην πράξη, ότι ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ των προσπαθειών, είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Όσες φορές εκτιμήθηκε ότι τα επιθετικά Ε/Π, μπορούν να ενεργήσουν τελείως μόνα και χωρίς την υποστήριξη της ΠΑ και του ΠΒ, αυτό είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Όσες όμως φορές επικράτησε η φρόνηση και η επιχείρηση σχεδιάσθηκε με βάση όσα προβλέπονται στα ισχύοντα δόγματα και τακτικές, υπήρξε πλήρης επιτυχία. Αλλαγή στις τακτικές χρησιμοποίησής τους, δε μπορεί να πει κανείς ότι παρατηρείται, μια και όσα αναφέραμε στο πόνημα αυτό, αποδεικνύουν ότι στη βάση τους παραμένουν οι ίδιες. Οι τεχνικές εμπλοκής των στόχων και ο τρόπος βολής, είναι εκείνα τα στοιχεία που έχουν προσαρμοσθεί, λόγω του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται. Οι Μονάδες ΕΕ/Π, λόγω του ότι ενεργούν σε μεγάλο εύρος, έχουν αυξημένες ανάγκες, σε παροχή νωπών πληροφοριών, υποστήριξης με πυρά και υποστήριξης Δ.Μ. Η υποστήριξη με πυρά, της ενέργειας των Μονάδων ΕΕ/Π, όταν αυτά επιχειρούν αυτόνομα σε βάθος μέσα στην εχθρική διάταξη, θα πρέπει να σχεδιάζεται και να παρέχεται επαρκώς από το ΠΒ αλλά και άλλα μέσα, όπως αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες του πολεμικού ναυτικού. Θέματα που έχουν σχέση με την διαβίωση, επιβίωση, σίτιση και στέγαση του προσωπικού τους, με τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων σε καύσιμα και πυρομαχικά καθώς και με ανταλλακτικά, αλλά και αποκατάστασης των βλαβών των ελικοπτέρων, πρέπει να εξασφαλίζονται από τον επιχειρησιακό Διοικητή, μέσω των επίγειων ή/και υποστηριζόμενων από τις Μονάδες Ελικοπτέρων επ ωφελεία των οποίων ενεργούν. 17

31 Ανασκόπηση του τρόπου χρησιμοποιήσεως των Μονάδων Επιθετικών Ε/Π Σελίδα 31 Η εκτίμηση είναι ότι το επιθετικό Ε/Π, δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί ένα πολλαπλασιαστή δυνάμεων, στα χέρια του σχεδιαστή. Για να υπάρχει όμως ανταποδοτικότητα της όποιας ενέργειάς του, θα πρέπει αυτή να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και γιατί όχι και διακλαδικό, επίπεδο.

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Με την πρώτη ημέρα από την άναδρη επίθεση της Τουρκίας να έχει περάσει, οι δυο χώρες έχουν εμπλακέι τόσο στην στεριά, όσο στην θάλασσα και στον αέρα. Στην

Διαβάστε περισσότερα

21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών

21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών 21/04/2019 21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών / Ιστορία - Εθνικά Θέματα Σαν σήμερα και για την ακρίβεια βράδυ 20ης προς 21η Απριλίου 78 χρόνια από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στη Λαμία.

Διαβάστε περισσότερα

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» στο υπ αρ. πρωτ. 16/30-3-2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ Σ (Με 40 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας - 8 ημερησίως) (Πίνακας Γ1) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο»

Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο» 9 Ο Γενικό Λύκειο Πατρών Τμήμα ΕΕ1 Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο» Από την ομάδα:fantastic 4 Αναστασόπουλος Παναγιώτης Γραμματίκας Θανάσης Θεοτοκάτος Στέλιος Παπαγιάννης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ β. Επιτελείο του ΕΓΠ Όχήματα 1/4 τον 3 3 3 ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ 2 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΔ 957 ΤΣΝ α. Δκτής Τμήματος Οχήματα 1/4 τον. 2 0 4 β. Τμήμα Οχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

OPERATION AEGEAN FALCONS

OPERATION AEGEAN FALCONS OPERATION AEGEAN FALCONS Η Επιχείριση ''Aegean Falcons'' αποτελεί το πρώτο online Campaign που διοργανώνεται μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Εικονικής Μοίρας με κύριο σκοπό την καλύτερη εκπαίδευσή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων 1 17 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων Του Χρήστου Μηνάγια Στις 13 Απριλίου 2012, η ιοίκηση των Εικονικών Τουρκικών Αεροπορικών υνάµεων [Türk Sanal

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Την 15 Ιαν 2002,

Διαβάστε περισσότερα

[Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY. Windows User Army Aviator

[Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY. Windows User Army Aviator [Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY Windows User Army Aviator http://armyaviation.wordpress.com ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ -2 Army Aviator ΚΑΛΩΔΙΑ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Τι είναι το Ρούπελ; Το Ρούπελ είναι οχυρό και πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΧΡΗΣΕΙΣ ΡΟΜΠOΤ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Αφοπλισμός εκρηκτικών μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

373ΜΠΚ ΦΟΙΝΙΚΑΣ SOP ΒLUE FLAG ROUND 8 RED SIDE

373ΜΠΚ ΦΟΙΝΙΚΑΣ SOP ΒLUE FLAG ROUND 8 RED SIDE 373ΜΠΚ ΦΟΙΝΙΚΑΣ SOP ΒLUE FLAG ROUND 8 RED SIDE Όπως έχουμε αναφέρει κατά την διάρκεια των ασκήσεων (Μάϊος-Ιούνιος 2016), στόχος της Μοίρας στον 8ο γύρο, θα είναι η βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς κι

Διαβάστε περισσότερα

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Μαρτίου 4, 2015 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Στην Ουάσιγκτον, έκανε την εμφάνιση της μια απόρρητη έκθεση, που μιλά για το «κινεζικό όνειρο το διάστημα». Συγκεκριμένα η έκθεση αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας έχει λήξει και με αφορμή την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας έχει λήξει και με αφορμή την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και 1 Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας έχει λήξει και με αφορμή την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και τον απολογισμό των προσπαθειών μας, επιτρέψτε μου να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» - ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5 η

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» - ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5 η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» - ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5 η Setup: Openfalcon 4.7 Aegean Ημερομηνία: Δευτέρα 11/10/2010 Ώρα: 21:30 COMAO: HAF 12 αεροσκάφη CAP: Τuaf 6 αεροσκάφη Τομέας Επίθεσης: Δ ΣΤΟΧΟΣ - Primary: Isparta Factory

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτρης Λόγος αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στην ιδιωτική ασφάλεια κατά 126% σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2015/BUSES/FWR/ILP/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων i-safe είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο Ελλάδα vs. Τουρκία Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο 4 Η «εξ ανατολών» απειλή κατά της Ελλάδας διατηρείται αμείωτη εδώ και δεκάδες χρόνια. Η φύση των ελληνοτουρκικών συνόρων καθιστά την τουρκική στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.6.2013 COM(2013) 482 final 2013/0225 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρότυπο Κατευθύνσεων Α/ΓΕΕΘΑ

Επιχειρησιακό Πρότυπο Κατευθύνσεων Α/ΓΕΕΘΑ Επιχειρησιακό Πρότυπο Κατευθύνσεων Α/ΓΕΕΘΑ Τελική Επιθυμητή Κατάσταση Κυριαρχία της Διακλαδικής Δύναμης στο Σύγχρονο Επιχειρησιακό Περιβάλλον μέσω της Αποφασιστικής Υπεροχής Έναντι κάθε Ενδεχόμενης Απειλής.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία

Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία Επιτροπή Υπερελαφρών ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΩΝ (PARAMOTER) Έκδοση 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η Επιτροπή Υπερελαφρών της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. Νο2

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. Νο2 ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Νο2 Ήθελε να τ ακούσει... 1. Ο χειριστής ενός Galaxy C-5 µετά την προσγείωση και ενώ ελευθέρωνε τον διάδροµο βλέπει ένα Jumbo 747 να περιµένει στην αρχή του διαδρόµου

Διαβάστε περισσότερα

OPERATION CHAMELEON DCS WORLD

OPERATION CHAMELEON DCS WORLD OPERATION CHAMELEON DCS WORLD 1.2.1 Η επιχείρηση Χαμελαίων αποτελεί Online Tactical Campaign βασισμένο σε εικονικό σενάριο το οποίο ξεκινάει μετά το τέλος της 5νθήμερης σύγκρουσης στη Νότια Οσσετιία το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ 2010 Επιχείρηση Φοίνικας e-σενάριο...εκτακτο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ... Από σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2012, η Ελλάς βρίσκεται σε εμπόλεμον κατάσταση με την Τουρκία! Οι εχθρικές δυνάμεις με

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης

Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης Εννοιολογικά στάδια Κατασκευή UAVs Επικοινωνία μεταξύ των μελών Ανάλυση καταγεγραμμένων γεγονότων Αρχιτεκτονική Αρχηγού Σμήνους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο 1 6 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Οι Τούρκοι αµφισβητούν τα δικαιώµατά µας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΔΟΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΚ 31-18 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΟΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ Α/Α Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ Army Aviator ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ Τίτλος Πρωτοτύπου COCKPIT DISCIPLINE του Robert Baron http://www.flightsafety.org/asw/dec07/asw_dec07_p47-48.pdf Απόδοση: Στέφανος Άτσαλος 12 Νοεμβρίου 2009. Πειθαρχία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΘΕΜΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΘΕΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ 6 η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΘΕΜΑ Επιχειρησιακή Λογική και Επιλογή Κέντρου Βάρους Πλωτάρχης Αθανάσιος Σπανός ΠΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο «Δεκέμβρης» του 1944

Ο «Δεκέμβρης» του 1944 Ο «Δεκέμβρης» του 1944 TNA HS 5/224: John Melior Stevens, Σχέδιο-Πρόταση για την αποτροπή της κατάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, κατά τον τερματισμό της κατοχής του Άξονα. ΤΝΑ WO 204/8312:

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2014/ENGINE COMPARTMENTS/FWR/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week,

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week, 1 Ομιλία Α/ΓΕΕΘΑ Athens Flying Week, 12 Σεπ 17 «Η Αεροπορική Ισχύς ως Πυλώνας της Αμυντικής Στρατηγικής. Ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας υπό το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών.

Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών. Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών. Η ιδέα τροφοδοτείται κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις,

Διαβάστε περισσότερα

Στις 11 Σεπτεμβρίου άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε την πλανητική υπερδύναμη να πληγώνεται ανεπανόρθωτα με χιλιάδες νεκρούς.

Στις 11 Σεπτεμβρίου άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε την πλανητική υπερδύναμη να πληγώνεται ανεπανόρθωτα με χιλιάδες νεκρούς. Στις 11 Σεπτεμβρίου άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε την πλανητική υπερδύναμη να πληγώνεται ανεπανόρθωτα με χιλιάδες νεκρούς. Στις 11 Σεπτεμβρίου άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε

Διαβάστε περισσότερα

Amphibious and Special Operations in the Aegean Sea Operational Effectiveness and Strategic Implications, NPS, 2003,

Amphibious and Special Operations in the Aegean Sea Operational Effectiveness and Strategic Implications, NPS, 2003, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Προσωπικές πληροφορίες Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαµος Εθνικότητα: Έλληνας Ηλικία: 56 Τόπος γέννησης: Συρράκο Ιωαννίνων 1. Σπουδές Πτυχίο στη «Στρατιωτική επιστήµη και τέχνη» από

Διαβάστε περισσότερα

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επεσήμανε τα παρακάτω:

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επεσήμανε τα παρακάτω: Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επεσήμανε τα παρακάτω: *Μόνο έτσι με έναν αντικειμενικό ρεαλιστικό απολογισμό μπορείς να σχεδιάσεις τα επόμενα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΔ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΔ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΔ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Ένας στρατηγός είναι τόσο καλός ή τόσο κακός όσο τον κάνουν τα στρατιωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα

Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα Αλέξανδρος Κ. Κολοβός Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Ικάρων Ταξίαρχος ΠΑ (ε.α.) Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα I. Θεωρητικό Πλαίσιο II.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας Ιωάννης Ανδρεδάκης Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος Περίληψη Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας έχει σαν γνώμονα την ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά της, προστίθενται στην υπάρχουσα εμπειρία και βοηθούν στην οργάνωση και προετοιμασία των επόμενων αντιπυρικών.

Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά της, προστίθενται στην υπάρχουσα εμπειρία και βοηθούν στην οργάνωση και προετοιμασία των επόμενων αντιπυρικών. Κυρίες και Κύριοι Κάθε χρόνο το τέλος του Οκτώβρη, σημαίνει για εμάς τους Πυροσβέστες, ότι άλλη μια αντιπυρική περίοδος έφτασε στο τέλος της και άλλη μια αποτίμηση της ξεκινάει. Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο 2012-2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 2662/1998 ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ ΦΕΚ Α` 273/

ΝΟΜΟΣ 2662/1998 ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ ΦΕΚ Α` 273/ ΝΟΜΟΣ 2662/1998 Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής ημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της ημοκρατίας της Βουλγαρίας, η οποία αφορά την είσοδο και διέλευση μιας Βουλγαρικής

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής 1 28 Οκτωβρίου 2010 www.geostrategy.gr Του Χρήστου Μηνάγια Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής Οι Τούρκοι στρατηγοί ζητούν από τον Ερντογάν αύξηση της δύναµης των

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 25/14 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/133 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Ιανουαρίου 2019 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/640 όσον αφορά την εισαγωγή νέων πρόσθετων προδιαγραφών αξιοπλοΐας Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας;

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Του Χρήστου Μηνάγια 19 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Οι εξελίξεις στη Συρία, οι πολυάριθμες επιχειρήσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1951 - ΣΗΜΕΡΑ Γενικά Η μακρά και ειρηνική περίοδος της ζωντανής παρουσίας και δράσης των Δυνάμεων Καταδρομών αρχικά και των Ειδικών Δυνάμεων αργότερα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορούμε γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Το ISIS καταρρέει. Λύση του δράματος ή εξάπλωση. της κρίση ;

Το ISIS καταρρέει. Λύση του δράματος ή εξάπλωση. της κρίση ; Το ISIS καταρρέει. Λύση του δράματος ή εξάπλωση Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 της κρίση ; Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.* Τη στιγμή αυτή οι τύχες του πολέμου τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία φαίνεται να έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009 ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 03/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ της 7 ης Δεκεμβρίου 2009 για κανονισμό της Επιτροπής για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το τελευταίο αντίο των Huey

Το τελευταίο αντίο των Huey Το τελευταίο αντίο των Huey Σε απόσταση µικρότερη των 96 χλµ. από τα σύνορα της Τσεχίας και πολύ καλά κρυµµένη µέσα στα δάση της Βαυαρίας στο νότιο µέρος της Γερµανίας, βρίσκεται το πεδίο ασκήσεων του

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά 103 Χρόνια Ελευθερίας 19-21 Ιουνίου Πρόγραμμα Τρίτη 21 Ιουνίου2016 11:30 π.μ. Εορτασμός της 103ης επετείου της Μάχης του Λαχανά στο Ηρώο Πεσόντων Λαχανά Επιμνημόσυνη

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Όπλων www.armscontrol.info

«Αθηνά» Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Όπλων www.armscontrol.info http://, Τηλ:2105226884, 6944165341, FAX: 2105226884, 2310904794 Η πραγματική εικόνα του πολέμου στο Λίβανο με απλά λόγια. Θεόδωρος Λιόλιος Διευθυντής του Ε.Κ.Ε.Ο. Σαλαμίνος 10, Θεσσαλονίκη 54625, email:

Διαβάστε περισσότερα

Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση

Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση Νέα ΤΟΜΑ για τον ΕΣ Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης ενός νέου ΤΟΜΑ ώστε αυτό να πλαισιώσει τα νεοπαραληφθέντα άρµατα µάχης Leopard 2A4

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις Τι είναι το radar Με απλά λόγια το radar είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μας επιτρέπει να «βλέπουμε» τον γύρω μας χώρο στο σκοτάδι ή σε ομίχλη. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πομποδέκτης ηλεκτρομαγνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Α/Δ ΧΟΡΤΕΡΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος Τέλη Οκτωβρίου 1944 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ ΑΠO ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ Τον Οκτώβριο του 1944, οι Γερμανοί, νικημένοι από τους Συμμάχους σε όλα τα μέτωπα, άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 106/18 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/640 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Απριλίου 2015 σχετικά με πρόσθετες προδιαγραφές αξιοπλοΐας για συγκεκριμένο τύπο πτητικών λειτουργιών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο εξολοθρευτής του Da Vinci.

1. Ο εξολοθρευτής του Da Vinci. Είναι γνωστό ότι ο Leonardo Da Vinci, υπήρξε ένας εφευρέτης, με ποικίλα επιτεύγματα σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας. Μια από τις σημαντικότερες συμβολές του, ήταν αυτή στον τομέα των πολεμικών μηχανών.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Άρθρο 0201: Ορισµός του Πολεµικού Ναυτικού 1. Ο όρος "Πολεµικό Ναυτικό", όπως χρησιµοποιείται στο κείµενο των ιατάξεων, δηλώνει το σύνολο των Ναυτικών και Αεροναυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά Το Ιστορικό της Μάχης 19 21 Ιουνίου 1913 Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος 1913 - Ιππείς και Εύζωνοι εν Πορεία Η Μάχη του Κιλκίς Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) 2 Η Μάχη Κιλκίς

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά διόδια: Το απόλυτο «φακέλωμα» των πολιτών;

Ηλεκτρονικά διόδια: Το απόλυτο «φακέλωμα» των πολιτών; Ηλεκτρονικά διόδια: Το απόλυτο «φακέλωμα» των πολιτών; Μέλη της Εθελοντικής Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας απαιτούν άμεση ενημέρωση από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Πιερίας, σχετικά με τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Παρακάτω παραθέτουμε μία σειρά ασκήσεων για το Robolab ομαδοποιημένων σε κατηγορίες : Επιμέλεια : Κυριακού Γεώργιος 1 Φύλλο Ασκήσεων (πρόκληση με κινητήρες) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 5.9.2006 COM(2006) 478 τελικό 2006/0161 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση προσαρμογής της οπίσθιας πινακίδας

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό;

Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό; ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό; 47 34 12 6 2 Πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κήρυκο Σταυρίδη Γ 2

Από τον Κήρυκο Σταυρίδη Γ 2 Από τον Κήρυκο Σταυρίδη Γ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λόγοι που ξέσπασε και αφορμή... 3 Αντίπαλα στρατόπεδα...4-6 Οπλοβιομηχανική ανάπτυξη...7 Κύριες συγκρούσεις.8-10 Η Ελλάδα στον Β Παγκόσμιο.11-12 Τι άφησε ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ.../2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ.../2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, XXX Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ..../2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τη θέσπιση κοινών απαιτήσεων και διαδικασιών λειτουργίας για τη χρήση του εναέριου χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Δελτίο. Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης

Τεχνικό Δελτίο. Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης Απο την σειρά τεχνικών δελτίων της Transam Trading Co «Η Θερμογραφία ως μέθοδος διάγνωσης» Οι Ειδικοί στην Θερμογραφία απο το 1997 [ 1 ] Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να προσομοιωθεί ένα σύστημα έχει άμεση σχέση με το μοντέλο που δημιουργήθηκε για το σύστημα. Αυτό ισχύει και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ Ποιοι είμαστε Οι σκοποί μας Οι στόχοι μας Τα μέλη μας Η δομή μας (Οργανωτική & επιχειρησιακή) Εθελοντές με επαγγελματισμό Η εκπαίδευσή μας Σχέσεις με κοινωνία/πολιτεία

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Νικολάου Ν - Παπαδούλης Γ Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :53

Συντάχθηκε απο τον/την Νικολάου Ν - Παπαδούλης Γ Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :53 Ραδιοεντοπιστής ή ΡΑΝΤΑΡ Ο Ραδιοεντοπιστής ή γνωστότερο με το διεθνές όνομα Ραντάρ που προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων "Radio Detection Αnd Ranging", αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρονικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ;

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ; Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ; Τα παρασκήνια της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ το 1991 Μέρος ύλης από το μάθημα Κατασκευή μοντέλων και διαχείριση Φυσικών Πόρων 1, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Τα έξοδα για

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Γιώργος Γιαννής Καθηγητής ΕΜΠ Υπό την αιγίδα: G. Yannis, E. Vlahogianni,

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων λόγω Ανικανότητας

Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων λόγω Ανικανότητας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ 1. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ To Συμπληρωματικό αυτό Συμβόλαιο αποτελεί μέρος του Βασικού Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου Σύνθετης Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D040413/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D040413/02. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουλίου 2015 (OR. en) 11285/15 ADD 1 AVIATION 80 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24 Ιουλίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Δήμος Παύλου, Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Εθνική Αντίσταση 1941-1944 Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Συνεισφορά ελληνικής αντίστασης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Υπερβολικές εκτιμήσεις Απαξίωση της αντίστασης Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Ìéá áëçèéíþ éóôïñßá áðü ôï ÉñÜê

Ìéá áëçèéíþ éóôïñßá áðü ôï ÉñÜê Ìéá áëçèéíþ éóôïñßá áðü ôï ÉñÜê Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΟΡΑΣ Τίτλος πρωτοτύπου: The Librarian of Basra Κείμενο - Εικονογράφηση: Jeanette Winter Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος Διόρθωση: Γιάννης Τσατσαρός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ SX-ABW 07 / 2002 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001 ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ AEV WISENT Μ113EXCAVATOR ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ AEV WISENT ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Η FFG ανέλαβε να εκσυγχρονίσει και να

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι διευκολύνσεις στους Αμερικάνους Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους Σούδα, το σταυροδρόμι των σημαντικότερων θαλάσσιων οδών. Ποιο καθεστώς ισχύει, πού χρησιμοποιήθηκε, τι προβλέπει η συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

1940: ΕΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

1940: ΕΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 1940: ΕΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Εν όψει του επερχόμενου πολέμου το Υπουργείο Αεροπορίας σε συνεργασία με τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε από τα μέσα Μαΐου του 1940 να παίρνει αθόρυβα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΓΗΠΕ ΟΥ ΖΩΝΕΣ ΓΗΠΕ ΟΥ 1 2 3 1.ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΓΗΠΕ ΟΥ 1.Service, χτυπήματα εδάφους, lomb. 2.Η κατάκτηση του πόντου είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

Operation ''Air Father'' MISSION 2-21/01/2013

Operation ''Air Father'' MISSION 2-21/01/2013 Operation ''Air Father'' MISSION 2-21/01/2013 Πάμε γερά!!! CHECKLIST ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ 21/01/13 -BMS Setup/OSC -Validator IP : 89.163.176.42 -TEAMSPEAK AMVI (IP: 89.163.176.42:9990 Password: clearedhot

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr Ιστορία ζώσα 2 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944 www.axion.edu.gr Όποιος την ιστορία του τόπου του αγνοεί ορφανός νιώθει και ευάλωτος είναι. Επιμέλεια και οργάνωση του projectστ. Λίτσας Μαθηματικός Πρ. Εκπ/κου

Διαβάστε περισσότερα

RobotArmy Περίληψη έργου

RobotArmy Περίληψη έργου RobotArmy Περίληψη έργου Στην σημερινή εποχή η ανάγκη για αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Συνέχεια ακούγονται λέξεις όπως : βελτιστοποίηση ποιότητας ζωής, αυτοματοποίηση στον

Διαβάστε περισσότερα