ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή»

2 Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τίτλος Διάλεξης: Η Βιοπληροφορική και οι ελεύθερα διαθέσιμες Βάσεις Δεδομένων για ανθρώπινες ασθένειες με γενετικό υπόβαθρο. Γρηγόρης Αμούτζιας, Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής στη Γενωμική Προτεινόμενα συγγράμματα για Βιοπληροφορική: Ελληνικά συγγράμματα: Andreas D. Baxevanis & B.F. Francis Quellette. Βιοπληροφορική: Ένας πρακτικός οδηγός για την ανάλυση γονιδίων και πρωτεΐνών. Σοφία Κοσσίδα. Βιοπληροφορική - Δυνατότητες & Προοπτικές. Αγγλικά συγγράμματα: Jin Xiong. Essential Bioinformatics. Είναι ένα σύντομο, περιεκτικό και απλά γραμμένο σύγγραμα, ιδανικό για εισαγωγή στο αντικείμενο. David W. Mount. Bioinformatics. Sequence and genome analysis. Είναι ένα εκτενές και πολύ αναλυτικό σύγγραμα, ιδανικό για εμβάθυνση. Τι είναι η Βιοπληροφορική: Είναι η ανάπτυξη και χρήση τεχνικών και εργαλείων πληροφορικής/μαθηματικών/στατιστικής για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων (κυρίως μοριακής βιολογίας). Σήμερα γίνεται διάκριση μεταξύ της Βιοπληροφορικής και της Υπολογιστικής Βιολογίας. Πλέον με τον όρο Βιοπληροφορική εννοούμε κυρίως την ανάπτυξη μεθόδων και προγραμμάτων, ενώ με τον όρο Υπολογιστική Βιολογία εννοούμε κυρίως την χρήση των παραπάνω μεθόδων και προγραμμάτων για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων/γνώσης. Συχνά συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα και τα σύνορα δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Πλέον, μέσα στον χώρο της Βιοπληροφορικής/Υπολογιστικής Βιολογίας συναντάμε επιστήμονες από πολλές και συμπληρωματικές μεταξύ τους

3 ειδικότητες όπως π.χ. Βιολογία, Βιοχημεία, Χημεία, Χημική Μηχανική, Μηχανική, Υπολογιστές, Μαθηματικά, Στατιστική κ.α. Οι βασικοί τομείς της Βιοπληροφορικής Οι Βάσεις δεδομένων (Databases) αποτελούν τον βασικότερο ίσως τομέα της Βιοπληροφορικής. Είναι υπεύθυνες για την οργάνωση, αποθήκευση και αναζήτηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που υπάρχουν πλέον στον χώρο των βιοεπιστημών. Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η ανάλυση ακολουθιών DNA, RNA, πρωτεϊνών (Sequence analysis). Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει την στοίχιση ακολουθιών, δηλαδή την σύγκριση των αντίστοιχων περιοχών, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ακολουθιών, την αναζήτηση ομόλογων ακολουθιών (μέσω της στοίχισης) και την φυλογενετική ανάλυση, όπου αποκαλύπτονται οι εξελικτικές σχέσεις μεταξύ ομοειδών αντικειμένων όπως π.χ. γονίδια, πρωτεΐνες, οργανισμοί. Ο τομέας της ανάλυσης ακολουθιών είναι από τους πιο παλιούς και στο παρελθόν με τον όρο Βιοπληροφορική εννοούσαμε κυρίως αυτές τις αναλύσεις. Ένας άλλος τομέας που άνθησε λόγω της αλληλούχισης των γονιδιωμάτων είναι και η Γονιδιακή ρύθμιση/έκφραση (Gene expression), που περιλαμβάνει κυρίως ανάλυση πολύπλοκων δεδομένων από μικροσυστοιχίες και Next- Generation RNA Sequencing. Λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων αυτών αλλά και λόγω του θορύβου που περιέχουν, ο χώρος αυτός εστίασε στην ανάπτυξη και εφαρμογή στατιστικών εργαλείων, τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πειραματικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας (Omics). Άλλος τομέας είναι η δομική Βιοπληροφορική, που εστιάζεται στην ανάλυση δευτεροταγών και τριτοταγών δομών RNA/πρωτεϊνών (structural biology). Εδώ, σημαντικές δραστηριότητες αποτελούν η πρόβλεψη δευτεροταγούς και τριτοταγούς δομής βιολογικών μακρομορίων όπως επίσης και η ανάλυση πρωτεϊνικών επιφανειών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

4 Την τελευταία 15ετία, λόγω της εκτεταμένης χρήσης επιστημονικών άρθρων και περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή (pdf, Html), δόθηκε η δυνατότητα εξόρυξης δεδομένων από την βιβλιογραφία με αυτοματοποιημένους τρόπους (text mining). Η δραστηριότητα αυτή έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ σημαντική για την αποδοτικότερη και ταχύτερη διάχυση της γνώσης στον επιστημονικό χώρο. Όντας στην εποχή της γονιδιωματικής και των πειραματικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας έχουμε πλέον κατανοήσει ότι τα βιομορία δεν λειτουργούν ως μεμονωμένα συστήματα μέσα στο κύτταρο, αλλά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν περίπλοκες βιολογικές μηχανές, ή μονοπάτια μεταφοράς της πληροφορίας. Για τον λόγο αυτό, ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης Βιοπληροφορικής εστιάζει στα Βιολογικά δίκτυα/μονοπάτια όπως επίσης και στην Βιολογία Συστημάτων, όπου πειράματα μεγάλης κλίμακας από πολλά επίπεδα της βιολογίας, των δομικών συστατικών αλλά και της βιολογικής ρύθμισης ενσωματώνονται, για να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο κύτταρο. Απώτερος σκοπός είναι η αποτύπωση όλης αυτής της πληροφορίας σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία θα μας επιτρέπουν να προβλέψουμε την συμπεριφορά και τον φαινότυπου του κυττάρου ή και του οργανισμού με βάση τον γονότυπο και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Τέλος, ένας τομέας εξίσου σημαντικός με τους άλλους είναι και οι Οντολογίες (Ontologies), που στοχεύουν στην δημιουργία και χρήση ενός ελεγχόμενου λεξιλογίου (με ιεραρχική δόμηση), για την περιγραφή των ιδιοτήτων και των λειτουργιών ομοειδών αντικειμένων (π.χ πρωτεϊνών). Πλέον ο όρος βιοπληροφορική είναι τόσο εξειδικευμένος/γενικός, όσο και ο όρος μοριακή βιολογία! Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο για τις βιολογικές επιστήμες, όπως η φυσική πριν πολλά χρόνια. Θεωρείται πλέον βέβαιη η εισδοχή περισσότερων μαθηματικών, στατιστικής και πληροφορικής (προγραμματισμός) μεσοπρόθεσμα στα προγράμματα σπουδών με αντικείμενο τις βιοεπιστήμες.

5 Βάσεις δεδομένων Η πρώτη βάση μοριακών δεδομένων δημιουργήθηκε το 1965 από την Margaret Dayhoff με το Atlas of protein sequence and structure, πρόδρομος της βάσης δεδομένων πρωτεϊνικών ακολουθιών PIR (protein information resource). Στη συνέχεια, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η δημιουργία νέων μοριακών δεδομένων με όλο και ταχύτερους ρυθμούς οδήγησε σε μια έκρηξη του αριθμού των βάσεων δεδομένων, οι οποίες στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ελεύθερα προσβάσιμες. Οι βασικοί τρόποι αποθήκευσης δεδομένων είναι με καταλόγους επίπεδης οργάνωσης (Flat-files), με σχεσιακές βάσεις (relational databases), όπως π.χ. η SQL, με αντικειμενοστρεφείς βάσεις (object orientated), οι οποίες όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στον χώρο των βιοεπιστημών και τελευταία με βάσεις δεδομένων που βασίζονται σε γράφους (Graph-databases). Από τους παραπάνω τύπους, οι πιο απλές είναι οι κατάλογοι επίπεδης οργάνωσης, όπου κάθε μία εγγραφή έχει συγκεκριμένα πεδία τα οποία συμπληρώνονται. Όλες οι εγγραφές αποθηκεύονται η μία κάτω από την άλλη σε ένα μεγάλο αρχείο (Εικόνα 1α). Αντίθετα, οι σχεσιακές βάσεις είναι πιο περίπλοκες αλλά και πολύ πιο διαδεδομένες πλέον σε σχέση με τους καταλόγους επίπεδης οργάνωσης. Εδώ, η πληροφορία οργανώνεται σε πίνακες (Εικόνα 1β) που σχετίζονται μεταξύ τους. Έτσι αποφεύγεται η επανάληψη και συσσώρευση δεδομένων.

6 Εικόνα 1α. Κατάλογος επίπεδης οργάνωσης για μία εγγραφή στην Genbank. Στα αριστερά των γραμμών αναγράφεται το είδος της πληροφορίας (πεδίο) που καταγράφεται στην συνέχεια. Το σύμβολο // απεικονίζει το τέλος αυτής της εγγραφής. Σε ένα κατάλογο επίπεδης οργάνωσης, από κάτω ακολουθεί μια νέα εγγραφή. Εικόνα 1β. Σχεσιακή βάση δεδομένων όπου τα δεδομένα είναι οργανωμένα σε πίνακες. Οι πίνακες σχετίζονται μεταξύ τους και για μία εγγραφή ανακτώνται όλα τα σχετικά δεδομένα από τους πίνακες. Οι βάσεις δεδομένων, ανάλογα με το τι είδους δεδομένα αποθηκεύουν διακρίνονται σε αρχειακές/πρωτεύοντες και δευτερεύοντες. Στις αρχειακές αποθηκεύονται πειραματικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για πρώτη

7 φορά από τους επιστήμονες. Π.χ., η Protein Data Bank (PDB) είναι αρχειακή, γιατί εκεί θα αποθηκευθούν οι τριτοταγείς δομές βιομορίων (συντεταγμένες των ατόμων στον χώρο) που έχουν ανακαλυφθεί με την βοήθεια ακτίνων Χ. Στις δευτερεύοντες βάσεις δεδομένων δεν κατατίθενται νέα πειραματικά δεδομένα. Σε αυτές γίνονται μετα-αναλύσεις δεδομένων που υπάρχουν στις αρχειακές. Παράδειγμα ενός τέτοιου τύπου βάσης δεδομένων αποτελούν οι CATH & SCOP, όπου βιοπληροφορικοί αλγόριθμοι αλλά και ειδικοί μελετούν τις τριτοταγείς δομές που κατατίθενται στην PDB και τις ταξινομούν ιεραρχικά με βάση την ομοιότητά τους (ως τρισδιάστατα αντικείμενα). Ο Ετήσιος κατάλογος βάσεων δεδομένων του περιοδικού Nucleic Acids Research Ο τεράστιος όγκος των βιολογικών δεδομένων αλλά και η πολύπλοκη φύση τους έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια έκρηξη του αριθμού των βάσεων δεδομένων που είναι διαθέσιμες στους βιοεπιστήμονες. Ένας σχετικά μικρός αριθμός από αυτές είναι γενικής φύσεως και χρησιμοποιούνται από σχεδόν όλους τους βιοεπιστήμονες σε καθημερινή βάση. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μοριακή βιολογία δίχως αυτές τις Β.Δ. Όμως, υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός Β.Δ. που είναι αρκετά εξειδικευμένες και χρησιμοποιούνται από μικρές και πολύ εξειδικευμένες κοινότητες επιστημόνων. Είναι πλέον αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος από μόνος του το τι συμβαίνει στον χώρο των Β.Δ. και το τι νέο έχει εμφανιστεί. Για τον λόγο αυτό, το διεθνές περιοδικό Nucleic Acids Research (NAR) έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία να καταγράφει και να οργανώνει (σε θεματικές ενότητες εικόνα 2) σε ένα ειδικό τεύχος (Database Issue) κάθε Ιανουάριο ένα ετήσιο κατάλογο με τις διάφορες Β.Δ. που υπάρχουν, ανανεώνονται ή δημιουργούνται εκ νέου ( Χαρακτηριστικά, για το 2014 αυτός ο κατάλογος έχει 1552 καταχωρημένες Β.Δ. Ο κατάλογος είναι επίσης οργανωμένος και αλφαβητικά.

8 Εικόνα 2. Ο Ετήσιος κατάλογος των Β.Δ. του διεθνούς περιοδικού Nucleic Acids Research οργανωμένος ανά θεματική ενότητα. Σημαντικές Β.Δ. ευρύτερου ενδιαφέροντος Αρχειακές βάσεις νουκλεοτιδικών δεδομένων Η EMBL-Βank στην Ευρώπη, η Genbank στην Αμερική και η DNA Databank of Japan στην Ιαπωνία αποτελούν 3 αρχειακές βάσεις δεδομένων όπου κατατίθενται νουκλεοτιδικές ακολουθίες από όλους τους οργανισμούς. Και οι 3 ΒΔ ανήκουν στο International nucleotide sequence database collection (INSDC) (εικόνα 3). Κάθε μέρα ανταλλάσουν δεδομένα μεταξύ τους, οπότε η ίδια ακολουθία εμφανίζεται και στις 3 ταυτόχρονα. Επομένως, αρκεί μια αναζήτηση σε οποιαδήποτε από τις 3 αυτές Β.Δ. Μια νέα ακολουθία

9 κατατίθεται όμως μόνο σε μία από τις 3 Β.Δ. η οποία είναι υπεύθυνη για την εγγραφή αυτή. Επίσης έχει την δυνατότητα (μόνο αυτή η Β.Δ.) να αναθεωρήσει την εγγραφή. Εικόνα 3. Οι 3 ΒΔ που ανήκουν στο International nucleotide sequence database collection. Από το 2009, το INSDC ξεκίνησε να καταχωρεί και αμορφοποίητα δεδομένα από μεγάλης κλίμακας αλληλουχίσεις (Sequencing projects), είτε αυτά προέρχονται από κλασσικές μεθόδους αλληλούχισης (Trace archive) (capillary sequencing), είτε από μεθόδους αλληλούχισης νέας γενιάς (Read Archive). Β.Δ. Πρωτεϊνών Ίσως η πιο σημαντική Β.Δ. πρωτεϊνών είναι η Swissprot και δημιουργήθηκε το 1987 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Κάθε εγγραφή είναι μια μοναδική πρωτεΐνη, όπου κάποιος βιοεπιστήμονας την μελέτησε μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία και συμπλήρωσε τα αντίστοιχα πεδία στην Β.Δ. Λόγω του ελέγχου που υπόκειται η κάθε εγγραφή από ειδικούς βιοεπιστήμονες (database curators), η βάση αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς είτε για βιοεπιστήμονες είτε για άλλες Β.Δ. Η Swissprot μιλάει με πολλές άλλες Β.Δ. και επομένως, μέσω συνδέσμων μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί από την Swissprot σε μια άλλη πιο εξειδικευμένη Β.Δ. και να δει τι πληροφορίες υπάρχουν εκεί για την ίδια πρωτεΐνη.

10 Τα βασικά πεδία που έχει μια εγγραφή (π.χ. BRCA1: στην Swissprot είναι (εικόνα 4): το όνομα, συνώνυμα, ταξινόμηση του είδους Ιδιότητες της πρωτεΐνης, όπως το μήκος της Οντολογίες για την πρωτεΐνη, όπου ένα ελεγχόμενο λεξιλόγιο ιεραρχικής δόμησης χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις βασικές ιδιότητες και λειτουργίες της πρωτεΐνης Η ακολουθία της πρωτεΐνης Βιβλιογραφικές αναφορές που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει αυτή η εγγραφή Σύνδεσμοι σε άλλες Β.Δ. που εμπεριέχουν εξειδικευμένες πληροφορίες για αυτή την πρωτεΐνη. Προέκταση της Swissprot αποτελεί η TrEMBL (Translated EMBL), η οποία δημιουργήθηκε το 1996 και περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες προέρχονται από την αυτόματη μετάφραση των νουκλεοτιδικών ακολουθιών της EMBL-Bank. Η διαφορά από την Swissprot είναι ότι οι εγγραφές δημιουργούνται αυτόματα και δεν υπόκεινται τον έλεγχο που περνάει μια εγγραφή της Swissprot από ειδικούς βιοεπιστήμονες. Επομένως, στην TrEMBL περιέχoνται πολλές περισσότερες εγγραφές, η ποιότητα των δεδομένων τους όμως είναι σε κάποιες περιπτώσεις αμφίβολη. Μια Τρίτη Β.Δ. πρωτεϊνών είναι η PIR (Protein Information Resource) που εδράζεται στην Αμερική. Το 2002, οι παραπάνω 3 Β.Δ. ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του Uniprot Knowledge Base (UniprotKB).

11

12

13 Εικόνα 4. Τα βασικά πεδία της εγγραφής για την ανθρώπινη πρωτεΐνη BRCA1 στην Swissprot. Β.Δ. πρωτεϊνικών επικρατειών Οι πρωτεϊνικές επικράτειες (domains) είναι περιοχές (σε μια πρωτεΐνη) με συγκεκριμένη λειτουργία, τριτοταγή δομή και συνήθως είναι καλά συντηρημένες. Ο εντοπισμός μια επικράτειας σε μια άγνωστη πρωτεΐνη μας βοηθάει να προβλέψουμε σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τις βιοχημικές/μοριακές λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης. Π.χ., αν σε μια άγνωστη πρωτεΐνη εντοπιστεί μια επικράτεια υπεύθυνη για σύνδεση στο DNA, τότε πιθανόν η άγνωστη πρωτεΐνη να λειτουργεί ως μεταγραφικός παράγοντας. Επιπλέον, μια μετάλλαξη που συναντάται σε μία βαθιά συντηρημένη επικράτεια μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τι

14 επιπτώσεις θα έχει αυτή η μετάλλαξη στο μοριακό μονοπάτι και στον φορέα της. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές και ανεξάρτητες προσπάθειες να καταγραφούν οι πρωτεϊνικές επικράτειες σε Βάσεις Δεδομένων. Η κάθε μία ερευνητική ομάδα μπορεί να περιέγραφε μια συγκεκριμένη επικράτεια με ελαφρά διαφορετικό τρόπο από μια άλλη ομάδα. Επιπλέον, μια Β.Δ. μπορεί να περιείχε πληροφορίες για μια επικράτεια που δεν συναντούνταν σε άλλη Β.Δ. Διάφορες βάσεις δεδομένων, όπως η PROSITE, Pfam, PRINTS, ProDom, SMART, TIGRFAMs, PIR superfamily, Superfamily έχουν πλέον ενοποιηθεί κάτω από την ομπρέλα του INTERPRO (εικόνα 5) ( Επιπλέον, το πρόγραμμα INTERPROscan ανιχνεύει αυτές τις επικράτειες στις πρωτεΐνες. Εικόνα 5. Παράδειγμα οργάνωσης πρωτεϊνικών επικρατειών σε μια πρωτεΐνη, με βάση το Interpro. Β.Δ. Μοριακών μονοπατιών και ασθενειών. Από τις ποιό σημαντικές Β.Δ. αυτής της κατηγορίας είναι η KEGG (Kyoto encyclopedia of genes and genomes). Περιέχει μεταβολικά/μοριακά μονοπάτια και πληροφορίες για τα συμμετέχοντα γονίδια. Οι πληροφορίες για τα μοριακά μονοπάτια έχουν συγκεντρωθεί από ειδικούς Βιοεπιστήμονες (curators) που μελετήσαν τη σχετική Βιβλιογραφία και επομένως θεωρείται Β.Δ. υψηλής ποιότητας. Εκτός από τα μοριακά μονοπάτια έχει και πληροφορίες για μοριακές ασθένειες που σχετίζονται με αυτά τα μονοπάτια, αλλά και για σχετικά φάρμακα (εικόνα 6).

15

16 Εικόνα 6. H Β.Δ. KEGG και τα είδη της πληροφορίας που ενσωματώνει. Β.Δ. που εξειδικεύονται στα ανθρώπινα γονίδια & ασθένειες. ENSEMBL Είναι από τις πιο σημαντικές Β.Δ. για γονιδιώματα ( Ενσωματώνει πληροφορίες: Γενικές (περιγραφή του γονιδίου) Δομή του γονιδίου (Εξόνια/Ιντρόνια) Αντίστοιχα μετάγραφα και πρωτεΐνες Εξελικτικά δεδομένα από την σύγκριση με άλλα είδη (ορθόλογα/παράλογα) Σχετιζόμενους φαινότυπους και πολυμορφισμούς/μεταλλάξεις Συνδέσεις σε άλλες πιο εξειδικευμένες Β.Δ Επιπλέον, η ENSEMBL έχει ένα υπολογιστικό εργαλείο, το BioMart, με το οποίο κάποιος χρήστης μπορεί να υποβάλλει στη Β.Δ. μια επερώτηση, π.χ. μια λίστα με γονίδια και να ζητήσει μια σειρά από διαφορετικές και πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτή την λίστα, π.χ. ακολουθίες, πολυμορφισμούς, και όχι όλα τα υπόλοιπα, αντί να κάνει αναζήτηση για κάθε ένα γονίδιο ξεχωριστά.

17 Εικόνα 7. Η Β.Δ. ENSEMBL και τα είδη της πληροφορίας που ενσωματώνει. NCBI Gene Είναι Β.Δ. του NCBI που περιέχει πληροφορίες για γονίδια, ( όπως: Γενικά χαρακτηριστικά (επίσημη ονομασία γονιδίου, συνώνυμα, περιληπτική περιγραφή). Γονιδιωματικές πληροφορίες. Σχετική Βιβλιογραφία. Φαινότυποι που σχετίζονται με το γονίδιο αυτό. Πολυμορφισμοί του γονιδίου. Μοριακά μονοπάτια στα οποία συμμετέχει το γονίδιο. Αλληλεπιδράσεις της πρωτεΐνης του. κ.α. MedGen Είναι Β.Δ. του NCBI που περιέχει πληροφορίες για ανθρώπινες ασθένειες και φαινότυπους που έχουν γενετικό υπόβαθρο ( (εικόνα 8).

18 Παρόμοια δεδομένα έχει επίσης και μία άλλη πολύ δημοφιλής Β.Δ. η OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man) ( Η MedGen περιέχει πληροφορίες όπως: Γενικά χαρακτηριστικά (συνώνυμα, τρόπος κληρονόμισης) τα γονίδια που εμπλέκονται στην ασθένεια τα χαρακτηριστικά της ασθένειας Πληροφορίες από άλλες Β.Δ. όπως η OMIM Κλινικά χαρακτηριστικά Κλινικές μελέτες Διάγνωση Θεραπεία Πρόγνωση κ.α. Εικόνα 8. Η Β.Δ. MedGen και τα είδη της πηροφορίας που ενσωματώνει. Genetic Testing Registry Είναι Β.Δ. του NCBI που περιέχει πληροφορίες για τα γενετικά τεστ που είναι διαθέσιμα σε διάφορα εργαστήρια για μια συγκεκριμένη πάθηση/ασθένεια με γενετικό υπόβαθρο ( (εικόνα 9). Περιέχει πληροφορίες όπως: Γενικά χαρακτηριστικά της ασθένειας

19 Διαθέσιμα γενετικά τεστ Ποιά γονίδια εμπλέκονται Άλλες σχετιζόμενες παθήσεις Κλινικά χαρακτηριστικά Εικόνα 9. Η Β.Δ. Genetic Testing Registry, του NCBI.

Βιοπληροφορική. Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο. Γρηγόρης Αµούτζιας

Βιοπληροφορική. Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο. Γρηγόρης Αµούτζιας Βιοπληροφορική Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο Γρηγόρης Αµούτζιας Χρησιµοποιούνται για: Oργάνωση Αποθήκευση Επεξεργασία Αναζήτηση/επαναπόκτηση της βιολογικής πληροφορίας Βάσεις Δεδοµένων: Εισαγωγή Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων

ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια βιολογική βάση δεδοµένων (ΒΒ ) χρησιµοποιείται για την οργάνωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αναζήτηση και ανάκτηση της βιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στη χρησιμότητα των βιολογικών ΒΔ. Κατανόηση των χαρακτηριστικών, των ιδιαιτεροτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Η επιστήμη της Βιολογίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια υπερπλούσια σε πληροφορίες επιστήμη.

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία

Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία Φραγκίσκος Κολίσης Καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, EIE

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στις παραλλαγές του BLAST. Εξοικείωση με τη

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική και Πολυµέσα. Ειρήνη Αυδίκου Αθήνα

Βιοπληροφορική και Πολυµέσα. Ειρήνη Αυδίκου Αθήνα Βιοπληροφορική και Πολυµέσα Αθήνα 1.2.2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πως σχετίζεται µε τα Πολυµέσα 2. Τι είναι η Βιοπληροφορική 3. Χρήσεις 4. Συµπεράσµατα 5. Βιβλιογραφία Βιοπληροφορική και Πολυµέσα 2 1. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή Βιοπληροφορική Εισαγωγή Ύλη Βιοπληροφορικής Προτεινόµενα συγγράµµατα Ελληνικά συγγράµµατα: Andreas D. Baxevanis & B.F. Francis Quellette. Βιοπληροφορική: Ένας πρακτικός οδηγός για την ανάλυση γονιδίων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική γονιδιωµατική. 6ο εργαστήριο

Λειτουργική γονιδιωµατική. 6ο εργαστήριο Λειτουργική γονιδιωµατική 6ο εργαστήριο Λειτουργική γονιδιωµατική Προσπαθεί να κατανοήσει τις λειτουργίες των βιολογικών µορίων, σε επίπεδο ολόκληρου του γονιδιώµατος. Γίνονται µετρήσεις για το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή» Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης. Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Καρυπίδης Γεώργιος (Μ27/03) Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Βλαχάβας MIS Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Φεβρουάριος 2005 Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 003) Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Λέκτορας Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Φροντιστήριο Τρίτη και

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Λαµία 2006 1 Βιοπληροφορική Ι Εισαγωγή: Ορισµός της Βιοπληροφορικής, Υποδιαιρέσεις της Βιοπληροφορικής, Τα είδη των δεδοµένων στη Βιοπληροφορική.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σελίδα 1 Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές ΒΔ Αναζήτηση δεδομένων στην UniProt Καταγράψτε το μήκος της αμινοξικής ακολουθίας (Sequence length), τη λειτουργία (Function)

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων

Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus Εισαγωγή Βασικές αρχές δομής πρωτεϊνών και νουκλεϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση των μοντέλων πολλαπλής στοίχισης. κατανόηση των εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΟΜΑΔΑ Λ Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Τι είναι η βιοπληροφορική; Αποκαλείται ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος προέκυψε από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 003) Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Διδάσκοντες: Χρήστος Ουζούνης, Βασίλειος Ι. Προµπονάς ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Τρίτη και Παρασκευή 10:30 12:00,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 20: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 20: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 20: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (2/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι κατανόηση της μεθόδου προτυποποίησης πρωτεϊνών με ομολογία. παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιωματική. G. Patrinos

Γονιδιωματική. G. Patrinos Γονιδιωματική Η μεταγονιδιωματική εποχή... Σημαντικότερα επιτεύγματα POST GENOME ERA Ολοκλήρωση της αποκρυπτογράφησης της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων πολλών οργανισμών. Προτύπωση μεθοδολογιών για προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών

Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus ΣΥΝΟΨΗ Βάσεις δεδομένων νουκλεοτιδικών αλληλουχιών Λίγη ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Περιεχόμενα Παρουσίασης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της Βιοπληροφορικής Ερευνητικές περιοχές Πηγές πληροφοριών Τι είναι η Βιοπληροφορική Βιο Πληροφορική μοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 9: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Στατιστική Σημαντικότητα, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση των εφαρμογών της αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση των μοντέλων πολλαπλής στοίχισης. κατανόηση των εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 650) Ειδικά Θέματα Βιοπληροφορικής Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Λέκτορας Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Δευτέρα και Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση

Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση Το γονιδίωμα και Βάσεις Δεδομένων 1. Login Username: mbgguest Password: mbg2015guest 2. Applications System Tools Terminal ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στην περίπτωση που υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1 & 2. Βάσεις Δεδομένων. Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast

Ασκήσεις 1 & 2. Βάσεις Δεδομένων. Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast Ασκήσεις 1 & 2 Βάσεις Δεδομένων Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast Μοριακή Προσομοίωση Εισαγωγή: Δομική Βάση Βιολογικών Φαινομένων Η αξιοποίηση του πλήθους των δομικών στοιχείων για την εξαγωγή βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Βιοτεχνολογία Φυτών. Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία)

Βιοτεχνολογία Φυτών. Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία) Βιοτεχνολογία Φυτών ΔΠΘ / Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΜΣ Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία) Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής Στόχοι του μαθήματος Στο συγκεκριμένο μάθημα θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις κυριότερες βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 650) Ειδικά Θέματα Βιοπληροφορικής Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Βιοπληροφορική Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Αναζήτηση οµόλογων ακολουθιών σε βάσεις δεδοµένων (i) Οµόλογες ακολουθίες πιθανόν να έχουν παρόµοιες λειτουργίες. Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Υποκείµενες

Διαβάστε περισσότερα

Τι προσφέρει το NCBI. Πληκτρολογούμε:

Τι προσφέρει το NCBI. Πληκτρολογούμε: PUBMED 1 Τι προσφέρει το NCBI Πληκτρολογούμε: http://www.ncbi.nlm.nih.gov Τι προσφέρει το NCBI Η Entrez είναι ένα εργαλείο για crosssearching βάσεων δεδομένων και περιέχει, μεταξύ άλλων: Επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ BIO 230 Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της συσχέτισης ομολογίας ομοιότητας. Παρουσίαση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία, Γενωμική και Βιοπληροφορική. Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων. Ακολουθίες Πρωτεϊνών και

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (2/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (2/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (2/2) 1ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στις παραλλαγές του BLAST. Εξοικείωση με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ BIO 331 - Αρχές και Μέθοδοι Βιοπληροφορικής I Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Λέκτορας Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Δευτέρα και Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Υλοποίηση Αλγορίθμων για Βιολογικές Εφαρμογές σε MapReduce Περιβάλλον

Μελέτη και Υλοποίηση Αλγορίθμων για Βιολογικές Εφαρμογές σε MapReduce Περιβάλλον Μελέτη και Υλοποίηση Αλγορίθμων για Βιολογικές Εφαρμογές σε MapReduce Περιβάλλον Δανάη Κούτρα Eργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Θέματα Σκοπός της διπλωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση και ανάδειξη της σημασίας της φυλογενετικής ανάλυσης. παρουσίαση των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Σελίδα 1 Διδάσκοντες Ηλίας Ηλιόπουλος Τριάς Θηραίου Βασιλική Κουμάντου Σχετικά με το μάθημα Σημειώσεις διδασκόντων / εργαστηριακές ασκήσεις http://www.biotech.aua.gr/ Αποστολή εργασιών auabioinf@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Παύλος Αντωνίου Με μια ματιά: Εισαγωγή στη Βιολογία Ευθυγράμμιση Ακολουθιών Αναζήτηση ομοίων ακολουθιών από βάσεις δεδομενων Φυλογενετική πρόβλεψη Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι μελέτης εξέλιξης

Μέθοδοι μελέτης εξέλιξης H διερεύνηση της μοριακής βάσης της εξέλιξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διευκρίνιση της διαδικασίας με την οποία μετασχηματίσθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης πρωτεϊνες, άλλα μόρια και βιοχημικές πορείες

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος Μαθησιακές δραστηριότητες: Εργαστηριακή-πρακτική άσκηση, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Περιεχόµενο Προγράµµατος (µαθήµατα,

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 17: Δομή Πρωτεϊνών, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 17: Δομή Πρωτεϊνών, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 17: Δομή Πρωτεϊνών, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι επισκόπηση των βασικών στοιχείων των πρωτεϊνικών δομών. συσχέτιση ακολουθίας δομής λειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας πρέπει να ανταποκρίνεται στην εξαγωγή επιστημόνων Γεωπόνων Βιοτεχνολόγων ικανών να μελετούν, να αντιμετωπίζουν και να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα

Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Μεζίτη Αλεξάνδρα Τεχνικές αλληλουχισης νέας γενιάς High-throughput 1990-2003: Ανθρώπινο γονιδίωμα à ~ 3 δισ. $ 2016: 250

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf

Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf Βιοπληροφορική Ύλη Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf Filecrop: http://www.filecrop.com/ 4shared: http://www.4shared.com/ Προσοχή σε περιπτώσεις που παραβιάζονται πνευµατικά δικαιώµατα! Προτεινόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 21: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (3/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 21: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (3/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 21: Υπολογιστικός Προσδιορισμός Δομής (3/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι επισκόπηση των μεθόδων αναγνώρισης διπλώματος και απ αρχής πρόγνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών (database similarity searching) αποτελεί µια από τις συχνότερα χρησιµοποιούµενες

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Γονιδιωματική

Συγκριτική Γονιδιωματική ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Συγκριτική Γονιδιωματική Παντελής Μπάγκος 1 2 Μέθοδοι Ανάλυσης Μέθοδοι βασισμένες στην ομοιότητα ακολουθιών Τοπική ομοιότητα Ολική ομοιότητα Προγνωστικές μέθοδοι Δευτεροταγής δομή Διαμεμβρανικά

Διαβάστε περισσότερα

Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - Σίνος Γκιώκας - Πανεπιστήμιο Πατρών 2015 1

Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - Σίνος Γκιώκας - Πανεπιστήμιο Πατρών 2015 1 Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 2015 1 Αντικείμενο μαθήματος: Περιεχόμενο μαθήματος: Προτεινόμενο σύγγραμμα: Διδάσκοντες: Μέθοδοι διδασκαλίας: Μέθοδοι αξιολόγησης: Τύπος μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό, θα γίνει η απαραίτητη εισαγωγή στις βιολογικές βάσεις δεδομένων έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί, στα επόμενα κεφάλαια, να ανατρέχει στις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική

Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική ρ. Παναγιώτης. Μπαµίδης Λέκτορας Ιατρικής Πληροφορικής Θεµατικές ενότητες Ι.Π. Εισαγωγή Εννοιες πληροφορικών συστηµάτων υγείας Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς Ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Βάσεις δεδομένων οικογενειών Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μία ή περισσότερες διακριτές λειτουργικές περιοχές (domains), οι οποίες πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ Σκοπός της άσκησης Η εξοικείωση με τη βάση δεδομένων NCBI. Ο σχεδιασμός ειδικών εκκινητών με

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ.

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας   Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Βιοπληροφορική Αλέξανδρος Τζάλλας e-mail: tzallas@teiep.gr ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Περιεχόμενα Διάλεξης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Βάσεις δεδομένων βιβλιογραφίας Παρόλο που οι βάσεις αυτές δεν είναι με την στενή έννοια «βιολογικές βάσεις δεδομένων», ιστορικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ & ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι)

ΜΟΡΙΑΚΗ & ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι) ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/01/18 9:00-11:00 ΠΡΩΤΕΟΜΙΚΗ Δ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/01/18 11:00-13:00 ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΙ Β ΔΕΥΤΕΡΑ 22/01/18 13:00-15:00 ΙΟΛΟΓΙΑ Δ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ) ΔΕΥΤΕΡΑ 22/01/18 15:00-17:00 ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών, (1/2) 1ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση της μεθόδου κατασκευής και

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της αναγκαιότητας των ευριστικών αλγορίθμων

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 8: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε Βάσεις Δεδομένων Ακολουθιών, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της αναγκαιότητας των ευριστικών αλγορίθμων

Διαβάστε περισσότερα

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών.

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Πληροφορική της Υγείας 2014 Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Περιεχόμενα 1. Ομάδα Δ... 3 1.1 Σκιαδά Σαϊσανά Σιδέρη- Γεωργίου... 3 1.2 ΜΗΤΡΟΥ - ΜΠΑΡΑ... 3 1.3 ΜΠΟΧΑΤΖΙΑΡ Α.- ΜΠΟΧΑΤΖΙΑΡ Φ. - ΠΛΕΥΡΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Ενότητα 1 η : Εισαγωγή. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας

ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Ενότητα 1 η : Εισαγωγή. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ενότητα 1 η : Εισαγωγή Ηλίας Καππάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Γενική θεώρηση του δυναμικά αναπτυσσόμενου επιστημονικού πεδίου της Βιοπληροφορικής:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι)

Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι) Πρόγνωση δομής πρωτεϊνών (Μέρος Ι) Βασίλης Προμπονάς, PhD Ερευνητικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Νέα Παν/πολη, Γραφείο B161 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ταχ.Κιβ. 20537 1678, Λευκωσία ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχιση κατά ζεύγη. Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment)

Στοίχιση κατά ζεύγη. Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Στοίχιση κατά ζεύγη: Τι είναι Αντιστοίχιση των νουκλεοτιδίων/αµινοξέων δυο ακολουθιών, ώστε να εντοπιστούν οι οµοιότητες και οι διαφορές τους. Χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων. σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ

Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων. σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ Επιβλέπων: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΑΣ, Αναπλ. Καθηγητής Ιούλιος 2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Φιλτράρισμα, λειτουργικός σχολιασμός και βιοπληροφορική ανάλυση δεδομένων από πειράματα φωσφοπρωτεωμικής μεγάλης κλίμακας

Φιλτράρισμα, λειτουργικός σχολιασμός και βιοπληροφορική ανάλυση δεδομένων από πειράματα φωσφοπρωτεωμικής μεγάλης κλίμακας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Βόλος,03/02/2015 Αρ.Πρωτ.: 155 Πρόσκληση Εκδήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων Φυλογένεση Η φυλογένεσης αφορά την ανεύρεση των συνδετικών εκείνων κρίκων που συνδέουν τα διάφορα είδη µεταξύ τους εξελικτικά, σε µονοφυλετικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αρχές μοριακής παθολογίας Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Μοριακή Παθολογία Ανερχόμενος κλάδος της Παθολογίας Επικεντρώνεται στην μελέτη και τη διάγνωση νοσημάτων Στον καθορισμό και την πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Biomedical data mining) Διπλωματική Εργασία Καλλά Μαρία- Παυλίνα Επιβλέπων Καθηγητής Πιντέλας Παναγιώτης Πάτρα 2012 Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2017-18 Γενική Εισαγωγή στη Αγγλικά Ι Ζωολογία (2 ο Τμήμα) Γενική 11.00-12.00 Αγγλικά Ι 12.00-13.00 13.00-14.00 ( Β) ( Β) ( Β) Φυσική Φυσική Εισαγωγή στη Ζωολογία

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση των κατηγοριών των βιολογικών ΒΔ. Αναφορά στις χαρακτηριστικότερες ΒΔ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 3: Ηλεκτρονική διαχείριση βιολογικών δεδομένων Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά;

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 12 26/10/2016 Κεφάλαιο 3 Α μέρος Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; Ποια είναι η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ Δηλώνω ότι δεν έχω σύγκρουση συμφερόντων Χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος- Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων. Αλέξανδρος Τζάλλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Βιοπληροφορική. Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων. Αλέξανδρος Τζάλλας   Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Βιοπληροφορική Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Αλέξανδρος Τζάλλας e-mail: tzallas@teiep.gr ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Copyright Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

DNA MICROARRAYS. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου

DNA MICROARRAYS. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου DNA MICROARRAYS Σελίδα 1 Μελέτη του γονιδιώματος Ποια είναι τα γονίδια και που βρίσκονται; Ποιοι μηχανισμοί ρυθμίζουν την έκφραση κάθε γονιδίου; Σε τι επίπεδα εκφράζονται τα γονίδια υπό διαφορετικές συνθήκες;

Διαβάστε περισσότερα

Βιοφυσική. ΦΥΣ 415 Διδάσκων Σ. Σκούρτης (χειμερινό εξάμηνο ) 3 η Διάλεξη

Βιοφυσική. ΦΥΣ 415 Διδάσκων Σ. Σκούρτης (χειμερινό εξάμηνο ) 3 η Διάλεξη Βιοφυσική ΦΥΣ 415 Διδάσκων Σ. Σκούρτης (χειμερινό εξάμηνο 2009-10) 3 η Διάλεξη Από την προηγούμενη διάλεξη: Οι πρωτεΐνες εκτελούν τις περισσότερες βιολογικές λειτουργίες π.χ Ενζυμική κατάλυση (επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή» Η Συμβολή της Μοριακής Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της σημασίας του συστήματος βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 6: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Σύστημα βαθμολόγησης, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της σημασίας του συστήματος βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση. Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής

ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση. Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής Λευκωσία 2015 Έστω ότι έχουµε την ανάγκη να συλλέξουµε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89 Περιεχόμενα Οι Συγγραφείς Πρόλογος της Ελληνικής Έκδοσης Πρόλογος της Αμερικανικής Έκδοσης Σκοπός και Αντικείμενο του Βιβλίου ΜΕΡΟΣ Ι ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 1 Η ιστορία της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση και κατηγοριοποίηση πρωτεϊνικών δομών

Σύγκριση και κατηγοριοποίηση πρωτεϊνικών δομών Σύγκριση και κατηγοριοποίηση πρωτεϊνικών δομών Βασίλης Προμπονάς, PhD Ερευνητικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Νέα Παν/πολη, Γραφείο B161 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ταχ.Κιβ. 20537 1678,

Διαβάστε περισσότερα

BIOTECH - GO. Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες

BIOTECH - GO. Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες BIOTECH - GO Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες Η πληροφορία είναι η γνώση και η Σημερινή οικονομία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Α. Εισαγωγικά Στοιχεία Βιολογίας 1. DNA (Δεοξυριβονουκλεϊκό Οξύ) Φορέας γενετικής πληροφορίας Το DNA είναι ένα επίμηκες μόριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Αναζήτηση οµοιοτήτων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Σελίδα 1 εδοµένα Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Ακολουθίες στη Βάση εδοµένων (subject sequences) Αναζήτηση Μέθοδοι δυναµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ BIO 230 Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Πρωτεΐνες Κύριο συστατικό κυττάρου Δομικοί λίθοι αλλά και επιτελεστές λειτουργίας κυττάρου ένζυμα, μεταφορά,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αρχές μοριακής παθολογίας Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Μοριακή Παθολογία Ανερχόμενος κλάδος της Παθολογίας Επικεντρώνεται στην μελέτη και τη διάγνωση νοσημάτων Στον καθορισμό και την πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων

ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναζήτηση και µελέτη της επιστηµονικής βιβλιογραφίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση ερευνητικών προβληµάτων. Η βιβλιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών http://www.ucy.ac.cy/goto/biosci/el-gr/home.aspx ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Μελετά ό,τι έχει σχέση με τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας, από το μικροσκοπικό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της σύγκρισης των ακολουθιών δύο µακροµορίων είναι η εκτίµηση της οµοιότητάς τους και η εξαγωγή συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Περιεχόµενο Προγράµµατος (µαθήµατα, ώρες κλπ): Το Πρόγραµµα Σπουδών διαχωρίζεται σε δύο Κύκλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ BIO 230 Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής Διαλέξεις Φροντιστήριο Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Φαρμακογονιδιωματική και Εξατομικευμένη Θεραπεία. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Φαρμακογονιδιωματική και Εξατομικευμένη Θεραπεία. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Φαρμακογονιδιωματική και Εξατομικευμένη Θεραπεία E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών,(2/2) 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών,(2/2) 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 7: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη Τεχνικές Στοίχισης Ακολουθιών,(2/2) 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση της μεθόδου κατασκευής και

Διαβάστε περισσότερα