ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

Transcript

1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟΥ Χρήστος Αντωνιάδης (Μέση Εκπαίδευση) Παύλος Κυριακίδης (Μέση Τεχνική και Επαγγελµατική Εκπαίδευση) Γιάννης Κασουλίδης ( ηµοτική Εκπαίδευση)

2 Α. Ενέργειες την ώρα του σεισµού: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΙΣΜΟ 1. Σεισµός την ώρα του µαθήµατος Οι µαθητές και το προσωπικό δεν πρέπει να µετακινηθούν κατά τη διάρκεια της σεισµικής δόνησης. Λαµβάνουν µέτρα αυτοπροστασίας µέσα στο χώρο που βρίσκονται: Οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί προστατεύονται κάτω από τα θρανία, την έδρα ή άλλα τραπέζια ή έπιπλα που υπάρχουν µέσα στο χώρο της αίθουσας. Κρατούν σταθερά ένα από τα πόδια του επίπλου, για να µην υπάρξει µετακίνησή του, και µε το άλλο χέρι προστατεύουν το κεφάλι τους, ώστε να µην κτυπήσει στο έπιπλο. Έτσι αποφεύγονται τραυµατισµοί από πτώση δοµικών υλικών όπως σοβάδες, τούβλα ή άλλα και αντικείµενα όπως βιβλία από τα ράφια, ντουλάπια, τζάµια, φωτιστικά κ.ά. Εάν δεν υπάρχουν έπιπλα τα οποία προσφέρουν κάλυψη, τότε οι µαθητές και ο εκπαιδευτικός συσπειρώνονται στο πάτωµα, µικραίνοντας τον όγκο του σώµατός τους, και προστατεύοντας το κεφάλι τους µε τα χέρια τους. Έχει διαπιστωθεί ότι σε ένα κτίριο που καταστρέφεται από σεισµό παραµένουν πάντοτε κενοί χώροι, µε µικρό όµως ύψος, που µπορούν να προστατεύσουν κάποιο. Έτσι αν κάποιος παραµείνει χαµηλά, προστατεύοντας το κεφάλι του και χρησιµοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο χώρο, αυξάνει σηµαντικά την πιθανότητα επιβίωσής του. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιµία του και να δώσει στους µαθητές τις απαραίτητες οδηγίες για προστασία και να τους καθησυχάσει ώστε να µη δηµιουργηθεί πανικός. Τι δεν κάνουµε: εν µετακινούµαστε ε βγαίνουµε σε µπαλκόνια εν προσπαθούµε να διαφύγουµε από παράθυρα εν πλησιάζουµε κοντά σε υαλοπίνακες εν εγκαταλείπουµε το κτίριο ε χρησιµοποιούµε ανελκυστήρα Όσοι βρίσκονται στο χώρο της αυλής για κάποιες δραστηριότητες ενεργούν όπως και στην παράγραφο Α2 πιο κάτω. 2. Σεισµός την ώρα του διαλείµµατος Όσοι βρίσκονται µέσα στο κτίριο ενεργούν όπως και στην παράγραφο Α1. Όσοι βρίσκονται στην αυλή παραµένουν εκεί και αποµακρύνονται από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, τα στέγαστρα, τα µπαλκόνια, τα καλώδια, τους πασσάλους κλπ.

3 Β. Ενέργειες µετά το σεισµό 1. Άµεσες ενέργειες για εκκένωση του κτιρίου µετά το σεισµό Μετά το πέρας της σεισµικής δόνησης εφαρµόζεται το σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου και συγκέντρωσης των µαθητών και του προσωπικού στο χώρο συγκέντρωσης που έχει εκ των προτέρων καθοριστεί: Οι τάξεις του ισογείου εκκενώνονται ταυτόχρονα, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι τάξεις των ορόφων ακολουθούν την πιο κάτω σειρά: o Κατά όροφο: ιαδοχικά ο α όροφος, β όροφος κτλ. o Κατά πτέρυγες: Καθορίζονται οι αίθουσες που θα χρησιµοποιήσουν τα αντίστοιχα κλιµακοστάσια και γίνεται ταυτόχρονη εκκένωση των πτερύγων. o Κατά τµήµα: Αρχίζοντας από τις πλησιέστερες προς τα κλιµακοστάσια αίθουσες. Ο κάθε εκπαιδευτικός φροντίζει για την εκκένωση της αίθουσας στην οποία διδάσκει εκείνη τη στιγµή: Μόλις σταµατήσει η σεισµική δόνηση ο εκπαιδευτικός βγαίνει από το χώρο που προστατευόταν και δίνει οδηγίες στους µαθητές να παραµείνουν κάτω από τα έπιπλα όπου προστατεύονται µέχρι να ελέγξει τη διαδροµή διαφυγής. Ανοίγει προσεκτικά την πόρτα προσέχοντας για τη στερεότητά της. Ελέγχει την κατάσταση του κτιρίου κατά µήκος της διαδροµής διαφυγής και έχει την πρώτη οπτική επαφή µε τους συναδέλφους του. Επισηµαίνει τα επικίνδυνα σηµεία στους µαθητές, πεσµένα τζάµια, σοβάδες, τούβλα κτλ. και τους υπενθυµίζει το χώρο συγκέντρωσης και τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατούν από τις όψεις του κτιρίου. Αν η συγκεκριµένη διαδροµή είναι αδιάβατη, τότε επιλέγει εναλλακτική διαδροµή και ενηµερώνει τους µαθητές. Εφαρµόζει το σχέδιο εκκένωσης της αίθουσας και καθοδηγεί τους µαθητές ώστε µε ψυχραιµία και χωρίς πανικό να οδηγηθούν στο χώρο συγκέντρωσης γρήγορα, αλλά µε τάξη και ασφάλεια. Τα παιδιά αποχωρούν µε τάξη, χωρίς φωνές, ο ένας πίσω από τον άλλο, και µε γρήγορο βάδισµα κατευθύνονται µέσω της διαδροµής διαφυγής στο χώρο συγκέντρωσης. Βγαίνοντας από το έπιπλο που προστατεύονταν, οι µαθητές τοποθετούν στο θρανίο τους την τσάντα τους για να είναι ελεύθεροι οι διάδροµοι για όσους θα ακολουθήσουν, και προστατεύοντας το κεφάλι τους µε τα χέρια τους από τυχόν σοβάδες που δεν είναι καλά στερεωµένοι στο ταβάνι µετά τη σεισµική δόνηση, αποχωρούν προς το χώρο συγκέντρωσης. Τελευταίος αποχωρεί από την αίθουσα ο εκπαιδευτικός µε τον αγγελιαφόρο του, αφού έχει καταµετρήσει τους µαθητές που εξέρχονταν και έχει βεβαιωθεί ότι όλοι έχουν αποχωρήσει. Ο εκπαιδευτικός κατά την έξοδο των µαθητών από την αίθουσα στέκεται στην έξοδο της τάξης. Κατά την αποχώρησή του µεταφέρει και τον µαθητικό κατάλογο για να µπορέσει να πάρει παρουσίες στο χώρο συγκέντρωσης.

4 Στην περίπτωση που υπάρχουν τραυµατισµένοι µαθητές που µπορούν να µετακινηθούν κατά την εκκένωση της αίθουσας, αυτοί αποχωρούν µε τους υπόλοιπους και η περίθαλψη των τραυµάτων τους γίνεται στο χώρο συγκέντρωσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν τραυµατισµένοι µαθητές που δεν µπορούν να µετακινηθούν γιατί είναι εγκλωβισµένοι ή γιατί είναι βαριά τραυµατισµένοι, τότε ο εκπαιδευτικός βεβαιώνεται για την ασφάλεια των υπόλοιπων µαθητών που αποχωρούν και µόλις φτάσει στο χώρο συγκέντρωσης, ενηµερώνει αµέσως το Γενικό Υπεύθυνο ώστε να σταλεί η ανάλογη βοήθεια. ιακόπτεται η παροχή νερού, ηλεκτρισµού και υγραερίου από τους υπεύθυνους που προβλέπει το σχέδιο του σχολείου (βοηθητικό προσωπικό). 2. Ενέργειες στο χώρο συγκέντρωσης µετά το σεισµό Τα παιδιά τακτοποιούνται κατά τάξη και κάθονται στο έδαφος (αν δεν υπάρχουν λάσπες). Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν τραυµατίες ή εγκλωβισµένους ή ελλείποντες µαθητές, δίνουν πρώτοι αναφορά στο Γενικό Υπεύθυνο. Ο Βοηθός Γενικός Υπεύθυνος παίρνει παρουσίες του προσωπικού. Αν όλο το προσωπικό και οι µαθητές είναι παρόντες και δεν υπάρχουν τραυµατισµένοι, δεν ενεργοποιούνται οι οµάδες που προβλέπει το σχέδιο. Ανάλογα όµως µε τις ανάγκες που υπάρχουν, ο Γενικός Υπεύθυνος ενεργοποιεί και τις αντίστοιχες οµάδες. o Αν απουσιάζουν παιδιά ή µέλη του προσωπικού, ενεργοποιούνται αµέσως οι οµάδες διάσωσης, πρώτων βοηθειών. o Αν υπάρχουν τραυµατίες, ενεργοποιείται η οµάδα πρώτων βοηθειών. o Αν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς, ενεργοποιείται η οµάδα πυρόσβεσης. o Αν ο χρόνος παραµονής στο χώρο συγκέντρωσης απαιτεί επιπρόσθετη φροντίδα για τα παιδιά, ενεργοποιείται η οµάδα µέριµνας και φροντίδας. Ο Γενικός Υπεύθυνος όπου κρίνει αναγκαία την υποστήριξη από τις φίλιες δυνάµεις επικοινωνεί µαζί τους. εν καταναλώνεται νερό από τη βρύση αλλά παραχωρείται από την οµάδα Μέριµνας Φροντίδας. Αποφεύγεται η επιστροφή στις αίθουσες ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύµητες καταστάσεις από µετασεισµούς που πιθανόν να υπάρξουν. Οι εκπαιδευτικοί και οι µαθητές παραµένουν στο χώρο συγκέντρωσης µέχρι να υπάρξει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί. Ακολουθεί η παραλαβή των παιδιών από τους γονείς ή κηδεµόνες τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο θεοµηνίας δεν αφήνουµε κανένα παιδί να πάει στο σπίτι του µόνο του γιατί δε ξέρουµε τους κινδύνους κατά τη διαδροµή προς το σπίτι, ποια θα είναι η κατάσταση στο σπίτι ή αν θα είναι σε θέση οι γονείς να φροντίσουν τα παιδιά τους. o Για όσα παιδιά δεν έρθουν οι γονείς ή οι κηδεµόνες τους για να τα παραλάβουν, γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας µε τα άλλα πρόσωπα που οι γονείς ή οι κηδεµόνες έδωσαν εγγράφως την συγκατάθεσή τους ότι µπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους. Οι εκπαιδευτικοί µπορεί να χρειαστεί να µεταφέρουν κάποια παιδιά στα σπίτια τους, στην περίπτωση που οι γονείς ή άλλα πρόσωπα όπως αναφέρεται πιο πάνω, δεν µπορούν να έρθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά. Αν δεν βρίσκεται κάποιος στο σπίτι για να παραλάβει το παιδί, αυτό θα επιστραφεί στο σχολείο.

5 o Στην περίπτωση που παιδιά έρχονται στο σχολείο και αποχωρούν µε λεωφορεία (περιφερειακά σχολεία), τα παιδιά θα συνοδέψει εκπαιδευτικός ο οποίος θα δώσει στη συνέχεια αναφορά στο Γενικό Υπεύθυνο για την παραλαβή τους από τους οικείους τους. o Στην περίπτωση που δεν εντοπιστεί κάποιος για να παραλάβει ένα παιδί, τότε η διεύθυνση του σχολείου θα δώσει κάποιο εύλογο χρονικό πλαίσιο στους γονείς για να έρθουν να το παραλάβουν και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει µε τη ύναµη Πολιτικής Άµυνας και να αναµένει οδηγίες για το πού και σε ποιους θα παραδώσει το παιδί. Τηρείται ονοµαστική κατάσταση. Σε περίπτωση που ο χώρος συγκέντρωσης στο σχολείο (προαύλιο ή άλλο) δεν προσφέρεται για την προσωρινή καταφυγή των µαθητών, είτε γιατί είναι µικρός, είτε γιατί δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό από τους γονείς και τις φίλιες δυνάµεις, είτε γιατί είναι πολύ κοντά στο κτίριο, επιβάλλεται η µετάβασή τους σε γειτονικό χώρο που έχει επιλεγεί ως σηµείο συγκέντρωσης. Ο χώρος αυτός µπορεί να είναι µια πλατεία, κάποιο κενό οικόπεδο, το προαύλιο µιας εκκλησίας, ένα πάρκο, ένα γήπεδο. Για τη µετάβαση των µαθητών ακολουθείται η εξής διαδικασία: o Κάποιο µέλος του διδακτικού προσωπικού πηγαίνει στο χώρο συγκέντρωσης µε σκοπό να ελέγξει και να επιλέξει την ασφαλέστερη και πιο κοντινή διαδροµή. o Οι µαθητές µεταβαίνουν στο χώρο αυτό µέσω της διαδροµής που επιλέγηκε σε µικρές οµάδες µε τη συνοδεία εκπαιδευτικού. Η απόσταση µεταξύ των οµάδων δεν πρέπει να είναι µικρότερη των 30 µέτρων. o Ο εκπαιδευτικός παραµένει στην πρώτη επιλογή χώρου για να ενηµερώσει τους γονείς αναφορικά µε το νέο χώρο συγκέντρωσης. 3. Ενέργειες πριν την επιστροφή στο κτίριο Επιστροφή στο κτίριο γίνεται µετά από οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού. Πριν την επιστροφή στο κτίριο ο Γενικός Υπεύθυνος µε το επιτελείο του θα επιθεωρήσει όλο το κτιριακό συγκρότηµα του σχολείου. Αν διαπιστωθούν ρωγµές που δηµιουργήθηκαν από το σεισµό ή καθιζήσεις ή οτιδήποτε που αφήνει την υπόνοια στο Γενικό Υπεύθυνο και στο επιτελείο του ότι το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζηµιές ώστε η λειτουργία του να καθίσταται επικίνδυνη, τότε θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού και η ύναµη Πολιτικής Άµυνας, ώστε να διευθετηθεί πρωτοβάθµιος έλεγχος στο σχολείο το συντοµότερο δυνατό από πολιτικούς µηχανικούς για να αποφασιστεί η επικινδυνότητά του και οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

6 4. Εντολή αποχώρησης από το σχολείο Σε περίπτωση που δίνεται εντολή εκκένωσης του σχολικού κτιρίου, τότε µεταβαίνουν στο χώρο συγκέντρωσης που εξασφάλισαν από πριν. Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν παρουσίες των µαθητών/τριών και ο Βοηθός Γενικός Υπεύθυνος του προσωπικού. Οι υπόλοιποι µαθητές/τριες περιµένουν στο χώρο συγκέντρωσης µέχρι να τους παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεµόνες τους ή άλλο εξουσιοδοτηµένο άτοµο ( επιβάλλεται όπως η /νση του σχολείου γνωστοποιήσει γραπτώς στους γονείς το χώρο παραλαβής των παιδιών τους). Οι εκπαιδευτικοί και µέλη του.σ. του Συνδέσµου Γονέων (εθελοντές) µεταφέρουν στο σπίτι όσους µαθητές δεν έχουν τρόπο µετάβασης και ενηµερώνουν το /ντή ότι παρέδωσαν τα παιδιά στους οικείους τους, παραδίδοντας ονοµαστική κατάσταση όσων µετέφεραν στα σπίτια τους. Τα υπόλοιπα παιδιά που οι γονείς τους δεν εντοπίστηκαν, επιστρέφουν µε τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο. Μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστηµα και εφόσον δεν εντοπιστούν οι οικείοι κάποιων µαθητών, τότε ο /ντής θα επικοινωνήσει µε την Πολιτική Άµυνα του Υπουργείου Εσωτερικών.

7 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Α. Ενέργειες την ώρα της πυρκαγιάς: 1. Πυρκαγιά την ώρα του µαθήµατος Σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα µια µικρή πυρκαγιά µπορεί να γεµίσει την αίθουσα µε καπνό και αναθυµιάσεις. Για το λόγο αυτό µόλις εντοπιστεί εστία πυρκαγιάς µέσα σε αίθουσα διδασκαλίας: Ο εκπαιδευτικός δίνει εντολή στους µαθητές να εκκενώσουν την αίθουσα κατά πτέρυγα οµάδα, µε τάξη, χωρίς φωνές, γρήγορο βήµα και ο ένας πίσω από τον άλλο και να συγκεντρωθούν στο χώρο συγκέντρωσης που έχει καθοριστεί εκ των προτέρων και που υπενθυµίζεται στα παιδιά. Ένας από τους αγγελιαφόρους της τάξης ενηµερώνει αµέσως το Γενικό Υπεύθυνο και ο άλλος τους εκπαιδευτικούς των διπλανών αιθουσών. Αν υπάρχει παροχή υγραερίου ή πετρελαίου, αυτή πρέπει να κλείσει. Αποµακρύνονται από το χώρο της πυρκαγιάς εύφλεκτα υλικά που πιθανό να υπάρχουν. Εάν υπάρχει κατάλληλος πυροσβεστήρας µέσα στην αίθουσα που ξέσπασε πυρκαγιά, ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται εκείνη την ώρα στην αίθουσα, θα πρέπει να προσπαθήσει να κατασβήσει τη φωτιά. Σε βοήθειά του θα σπεύσουν και οι εκπαιδευτικοί των διπλανών αιθουσών. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος πυροσβεστήρας, θα πρέπει να αναζητηθεί ο πλησιέστερος κατάλληλος για να χρησιµοποιηθεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αν η φωτιά δεν περιοριστεί αµέσως µε τις ενέργειες του εκπαιδευτικού της αίθουσας ή και άλλων µελών του προσωπικού, τότε ο Γενικός Υπεύθυνος πρέπει: o να εκκενώσει το σχολικό κτίριο o να κλείσει το γενικό διακόπτη ηλεκτρικού ρεύµατος o να ενεργοποιήσει ολόκληρη την οµάδα πυρόσβεσης και να την ενισχύσει και µε άλλο προσωπικό αν χρειαστεί o να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενηµερώνοντάς την για την κατάσταση που επικρατεί Αν οι προσπάθειες του προσωπικού δεν είναι ικανές για να αποδυναµώσουν και να εξαλείψουν την εστία της φωτιάς ή υπάρχει κίνδυνος της ακεραιότητας των µελών του προσωπικού, τότε θα πρέπει να κλειστούν τα παράθυρα και οι πόρτες και όλοι να εγκαταλείψουν το χώρο. Στην περίπτωση που η φωτιά κατασβηστεί από το προσωπικό του σχολείου, ο ιευθυντής θα αφήσει έναν εκπαιδευτικό µε πυροσβεστήρα στο χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά µέχρι να έρθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί µπορεί να έχουµε αναζωπύρωσή της.

8 2. Πυρκαγιά σε ώρα διαλείµµατος Στην περίπτωση που εντοπιστεί πυρκαγιά σε ώρα διαλείµµατος τότε: Ο εκπαιδευτικός που την εντόπισε προσπαθεί να την κατασβήσει µε τα κατάλληλα µέσα και ενηµερώνει µε κάποιο µαθητή τον Γενικό Υπεύθυνο για την ύπαρξη της εστίας της φωτιάς. Αποµακρύνει από το χώρο τυχόν εύφλεκτα υλικά και κλείνει τυχόν παροχές υγραερίου ή πετρελαίου. Ο Γενικός Υπεύθυνος θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το σύστηµα συναγερµού ώστε τα παιδιά να εγκαταλείψουν το κτίριο και να συγκεντρωθούν στο χώρο συγκέντρωσης. Θα ληφθούν αµέσως παρουσίες και θα ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες οµάδες, δίνοντας µεγάλη σηµασία πρώτα στο χώρο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο Γενικός Υπεύθυνος φροντίζει για το κλείσιµο του γενικού διακόπτη παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος. Ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν οι προσπάθειες του προσωπικού δεν είναι ικανές για να αποδυναµώσουν και να εξαλείψουν την εστία της φωτιάς ή υπάρχει κίνδυνος της ακεραιότητας των µελών του προσωπικού, τότε θα πρέπει να κλειστούν τα παράθυρα και οι πόρτες και να εγκαταλειφθεί ο χώρος, µέχρι να καταφθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σηµείωση: Αν ο χώρος συγκέντρωσης των µαθητών είναι κοντά στο χώρο που καίεται τότε θα πρέπει να επιλεγεί ένας άλλος χώρος, ώστε να µην υπάρχει κίνδυνος για τους µαθητές και το προσωπικό. Β. Ενέργειες µετά την πυρκαγιά: 1. Ερχοµός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας µε την πυρκαγιά να εξακολουθεί να µαίνεται Ο ιευθυντής θα πρέπει να φροντίσει ώστε η δίοδος του πυροσβεστικού οχήµατος προς το χώρο της πυρκαγιάς να είναι ελεύθερος από κάθε εµπόδιο (κλειστή θύρα περίφραξης, αυτοκίνητα προσωπικού, µαθητές, όργανα γυµναστικής κ.ά.) Να ορίσει κάποιο άτοµο από το προσωπικό του το οποίο: o θα αναµένει το όχηµα στην είσοδο του σχολείου o θα οδηγήσει τον οδηγό στο χώρο της πυρκαγιάς o θα ενηµερώσει τον υπεύθυνο του πυροσβεστικού οχήµατος για: i. τα υλικά που καίονται ii. αν ελλείπουν πρόσωπα που ήταν στο χώρο που ξέσπασε η φωτιά ή υπάρχει υπόνοια ότι µετέβηκαν εκεί Φροντίζει ώστε να παρέχει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οποιαδήποτε στοιχεία και πληροφορίες χρειαστούν Φροντίζει ώστε οι µαθητές και το προσωπικό του να µην πλησιάσουν στο χώρο που η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτελεί το έργο της.

9 2. Ερχοµός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας µε την πυρκαγιά να έχει κατασβηστεί από το προσωπικό του σχολείου Ο ιευθυντής θα πρέπει να φροντίσει ώστε η δίοδος του πυροσβεστικού οχήµατος προς το χώρο που έγινε η πυρκαγιά να είναι ελεύθερος από κάθε εµπόδιο (κλειστή θύρα περίφραξης, αυτοκίνητα προσωπικού, µαθητές, όργανα γυµναστικής κ.ά.) Να ορίσει κάποιο άτοµο από το προσωπικό που να αναµένει το όχηµα στην είσοδο του σχολείου και να καθοδηγήσει τον οδηγό προς το χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά Να υποδείξει στον υπεύθυνό της το χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά και να τον ενηµερώσει για τις ενέργειες που έγιναν Να παρέχει σε αυτόν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς Γ. Επιστροφή στο κτίριο: Επιστροφή στο κτίριο γίνεται εφόσον η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελέγξει το χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά και αποφανθεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος από τη συνέχιση των κανονικών εργασιών του σχολείου.. Μετά από κάθε πυρκαγιά: 1. Ο ιευθυντής του σχολείου θα πρέπει να ενηµερώσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού και τη Σχολική Εφορεία 2. Θα πρέπει να ετοιµάσει έκθεση προς το Υπουργείο Παιδείας για το σχετικό συµβάν 3. Θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία µέτρα, ώστε να µην συµβεί παρόµοιο περιστατικό

10 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟΥ Α. Απροειδοποίητο µεµονωµένο εχθρικό επεισόδιο: Όταν χωρίς προειδοποίηση στο σχολείο ή πλησίον του, λαµβάνει χώρα µεµονωµένο εχθρικό επεισόδιο, ο άµεσος τρόπος αντίδρασης του σχολείου είναι περιορισµένος: 1. Όσοι βρίσκονται σε αίθουσες ή καλυµµένους χώρους, δεν µετακινούνται. Καλύπτονται κάτω από τα έπιπλα ή θρανία ή µαζεύονται κοντά στο δάπεδο, όσο γίνεται πιο µακριά από τα παράθυρα και τα τζάµια 2. Ο εκπαιδευτικός, αν είναι εφικτό, θα κλείσει τις κουρτίνες και το ηλεκτρικό ρεύµα, χωρίς να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο 3. Όσοι βρίσκονται στην αυλή καλύπτονται πρόχειρα (δίπλα από τους υδροστάτες, δίπλα από τοίχους ή άλλα κτίσµατα, δίπλα από δέντρα) πέφτοντας πρηνηδόν µε τα χέρια στο κεφάλι. Μένουν ακίνητοι για να µην γίνονται αντιληπτοί µέχρι τη λήξη του επεισοδίου 4. Όταν περάσει ο άµεσος κίνδυνος, ο ιευθυντής/ντρια του σχολείου δίνει οδηγίες για µετακίνηση των µαθητών σε ασφαλέστερο µέρος του σχολείου, αν υπάρχει π.χ. υπόγειο και ισόγεια που να υπάρχει άλλος όροφος από πάνω. Ο χώρος όπου µετακινείται η κάθε τάξη, η σειρά µετακίνησής τους και το δροµολόγιο, είναι προαποφασισµένα 5. Οι εµπλεκόµενες οµάδες παίρνουν τον εξοπλισµό τους και µεταβαίνουν στους προκαθορισµένους χώρους και βρίσκονται σε ετοιµότητα 6. Ο ιευθυντής/ντρια ενηµερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού για το συµβάν και αναµένει οδηγίες 7. Αν το σχολείο βρίσκεται στη γραµµή αντιπαράταξης, ο ιευθυντής/ντρια επικοινωνεί µε τον υπεύθυνο Αξιωµατικό των Ηνωµένων Εθνών, στην αρµοδιότητα του οποίου υπάγεται ο συγκεκριµένος τοµέας, για να τον ενηµερώσει και να ζητήσει προστασία 8. Σε περίπτωση που δίνεται εντολή αποχώρησης από το σχολείο, τότε τα παιδιά και το προσωπικό µεταβαίνουν στο χώρο προστασίας που εξασφάλισαν από πριν 9. Αν κριθεί αναγκαίο ο ιευθυντής µπορεί να ζητήσει βοήθεια και από άλλες φίλιες δυνάµεις 10. Ο απαραίτητος εξοπλισµός για τη λειτουργία των οµάδων θα µεταφερθεί στο χώρο προστασίας 11. Τα παιδιά αποχωρούν µε τάξη, χωρίς φωνές, µε γρήγορο βήµα. Ακολουθούν συγκεκριµένο δροµολόγιο που προσφέρει όσο το δυνατό περισσότερη κάλυψη και το οποίο έχει προεπιλεγεί 12. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήµεροι για τον τόπο καταφυγής του σχολείου σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο και θα παραλάβουν τα παιδιά τους από εκεί 13. Για την παράδοση των παιδιών στους οικείους τους ή και για τη µεταφορά τους στα σπίτια τους ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες όπως και στις περιπτώσεις σεισµού και πυρκαγιάς 14. Στην περίπτωση που κάποια παιδιά δεν έχουν παραληφθεί από τους οικείους τους, ειδοποιείται η Πολιτική Άµυνα για την παραλαβή τους και η Πολιτική Άµυνα οφείλει να ενηµερώσει τη διεύθυνση του σχολείου για το πού και σε ποιον θα παραδώσει τα παιδιά. Τηρείται ονοµαστικός κατάλογος. Ο ιευθυντής/ντρια ενηµερώνει σχετικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού

11 15. Ο ιευθυντής/ντρια του σχολείου υποβάλλει έκθεση των γεγονότων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού και στη ύναµη Πολιτικής Άµυνας Β. Κίνδυνος παρουσίασης µεµονωµένου εχθρικού επεισοδίου Εάν υπάρχει ελάχιστη προειδοποίηση για εχθρική επίθεση ή εάν το επεισόδιο έχει γίνει σε άλλη περιοχή, αλλά λόγω της θέσης του το σχολείο κινδυνέυει ( ιδίως αν βρίσκεται στη γραµµή αντιπαράταξης), τότε εφαρµόζεται το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου και µετακίνησης των µαθητών και του προσωπικού σε ασφαλές καταφύγιο, εφόσον έχει ενηµερωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού Ακολουθούνται οι ενέργειες Α7-15 Παραλαβή µαθητών/τριών από το ΧΩΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Συστήνεται όπως µαζί µε την επίδοση των δελτίων προόδου των µαθητών/τριών ή την ηµέρα εγγραφής τους, δοθεί και σηµείωµα προς τους γονείς όπου θα καθορίζεται ο χώρος συγκέντρωσης από τον οποίο θα παραλαµβάνουν τα παιδιά τους οι γονείς, οι κηδεµόνες ή οποιοδήποτε εξουσιοδοτηµένο άτοµο σε περίπτωση σεισµού, πυρκαγιάς και εχθροπραξιών (µεµονωµένο επεισόδιο).

Προετοιμασία και διεξαγωγή ετήσιας άσκησης για την αντισεισμική προστασία και την προστασία από πυρκαγιές στο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ορμύλιας

Προετοιμασία και διεξαγωγή ετήσιας άσκησης για την αντισεισμική προστασία και την προστασία από πυρκαγιές στο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ορμύλιας Προετοιμασία και διεξαγωγή ετήσιας άσκησης για την αντισεισμική προστασία και την προστασία από πυρκαγιές στο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ορμύλιας Σχέδιο εκκένωσης του κτηρίου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Οδηγίες πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού: Συμμετέχουμε στις ασκήσεις σεισμικού συναγερμού με σκοπό να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Ενέργειες σε περίπτωση σεισμού & πυρκαγιάς ΣΟΥΦΛΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 2 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ Α. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ 8 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ Α. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ α.-ενημερώνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι σε περίπτωση σεισμού το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Α Θ Η Ν Α, Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 5 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 1.1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ... 2 2. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ. οικ. 824. Θέμα: Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

Αριθ. Πρωτ. οικ. 824. Θέμα: Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11-4-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «Ο.Α.Σ.Π.» Τμήμα: Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης Πληροφορίες: Δρ Κούρου Α. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Το 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου υλοποιώντας την οδηγία του Ο.Α.Σ.Π. κατάρτισε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Η σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Α ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 1. Ο συντονιστής, που είναι η Διευθύντρια και σε περίπτωση απουσίας της η Υποδιευθύντρια κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 Σχέδιο έκτακτης ανάγκης 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές. Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές. Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα Υπουργείο Υπουργείο Παιδείας και Παιδείας Πολιτισμούκαι - Γραφείο Πολιτισμού Πολιτικής Άμυνας

Διαβάστε περισσότερα

1. Ενέργειες Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού

1. Ενέργειες Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού 1. Ενέργειες Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού α. Ενέργειες Εκπαιδευτικών και Διοίκησης Διατηρούν την ψυχραιμία τους. Ζητούν από τους μαθητές τους να καλυφθούν κάτω από τα θρανία τους, κρατώντας με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου

Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου 142 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου 1. Εισαγωγή Το 142 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17/1974 ως Δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 2014-2015 Α. Ενέργειες πριν από το σεισμό (άμεσα): Κάθε εκπαιδευτικός έχει φροντίσει για την άρση επικινδυνοτήτων στην αίθουσά του. Τοποθέτηση σημάνσεων στο κτίριο: Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν ΙΕ Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του,

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, Σ Ε Ι Σ Μ Ο Σ Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού Σχέδια Εκκένωσης Κτιρίων Μέτρα Αντισεισµικής Προστασίας ρ Α. Κούρου Προϊσταµένη Τµηµ. Εκπαίδευσης - Ενηµέρωσης Ο.Α.Σ.Π. email: akourou@oasp.gr Ενηµερωτική Ηµερίδα: «ιαχείριση Κρίσεων Φυσικές Καταστροφές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΧΩΡΟΙ Το κτίριο του 3 ου Γενικού Λυκείου Αµπελοκήπων βρίσκεται επί της οδού Πανταζοπούλου 12 Α, στους Αµπελόκηπους. Αποτελείται από υπ

1. ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΧΩΡΟΙ Το κτίριο του 3 ου Γενικού Λυκείου Αµπελοκήπων βρίσκεται επί της οδού Πανταζοπούλου 12 Α, στους Αµπελόκηπους. Αποτελείται από υπ Ταχ. Δ/νση : ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ 12Α Τ.Κ. Πόλη : 56123 - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Ε-mail : 3lykampe@sch.gr Πληροφορίες : Απόστολος Χαρατσής Τηλέφωνο 2310731524 FAX : 2310729067 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ Για πολλές περιοχές της Ελλάδος ο κίνδυνος από τους σεισµούς είναι µεγάλος. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι όλοι οι οικισµοί της χώρας µπορεί να πάθουν ζηµιές,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Σεισμός Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες www.oasp.gr Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες Βασικός Στόχος: η μείωση των επιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ. οικ Θέμα: Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

Αριθ. Πρωτ. οικ Θέμα: Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11-4-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «Ο.Α.Σ.Π.» Τμήμα: Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης Πληροφορίες: Δρ Κούρου Α. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Αν το σπίτι σας βρίσκεται µέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση...

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Αν το σπίτι σας βρίσκεται µέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση... Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών µηνών. Μην ανάβετε τους θερινούς µήνες υπαίθριες ψησταριές στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΣΠ-9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

ΟΑΣΠ-9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και του κινδύνου από πυρκαγιά στο 9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 13 ο 12/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ Ρόδος, 26/09/2014

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα Αθήνα 2014 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο. Α. Σ. Π. OO ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης

Ο. Α. Σ. Π. OO ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα Αθήνα 2014 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ: - Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός#Κανονισμός#Σχολικής#Μονάδας# Μνημόνιο#Ενεργειών# για#τη#διαχείριση#του#σεισμικού#κινδύνου# 1 ο #Δημοτικό#Σχολείο#Σπάρτης##

Εσωτερικός#Κανονισμός#Σχολικής#Μονάδας# Μνημόνιο#Ενεργειών# για#τη#διαχείριση#του#σεισμικού#κινδύνου# 1 ο #Δημοτικό#Σχολείο#Σπάρτης## 1 ο #Δημοτικό#Σχολείο#Σπάρτης## Εσωτερικός#Κανονισμός#Σχολικής#Μονάδας# & Μνημόνιο#Ενεργειών# για#τη#διαχείριση#του#σεισμικού#κινδύνου# Σχολικόέτος 201202013 1 ΠΙΝΑΚΑΣ#ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ! 1.Εισαγωγή...σελ.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... σελ. 3

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... σελ. 3 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή........ σελ. 3 2. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό......... σελ. 3 2.1. Ενέργειες Πριν το Σεισμό....... σελ. 4 2.1.1. Γενικά Στοιχεία....... σελ.4 2.1.2. Ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Σεισμός Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης. Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΕΚΠΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων Διερευνητική Εργασία Διαχείριση κρίσεων Η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενείς χώρα του κόσμου. Αυτό οφείλεται εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, δηλαδή κοντά στα όρια της ευρασιατικής πλάκας με την αφρικάνικη.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ Ο σεισµός είναι ένα φυσικό φαινόµενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν µπορεί να αποτραπεί και παρά τη µικρή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙ ΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙ ΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ ΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Ταχ. Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

απευθύνονται κυρίως στους γονείς, στους εκπαιδευτές και στους συναδέλφους Ατόμων με Αναπηρία.

απευθύνονται κυρίως στους γονείς, στους εκπαιδευτές και στους συναδέλφους Ατόμων με Αναπηρία. Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός. Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες.

Σεισμός. Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες. Σεισμός Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες. Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της.

Εργασίες. Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της. Εργασίες Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της. 1. Την ώρα του σεισμού: Τρέχουµε στις σκάλες. Βγαίνουµε στα µπαλκόνια. Μπαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Δεκάλογος της πρόληψης ή έστω της μείωσης του κινδύνου μιας πυρκαγιάς :

Δεκάλογος της πρόληψης ή έστω της μείωσης του κινδύνου μιας πυρκαγιάς : ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ --------------- ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ «ΛΟΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ» ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στην κατασκήνωση ή κάπου κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 2015. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σχεδιασμού και Προστασίας

Αθήνα 2015. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σχεδιασμού και Προστασίας Αθήνα 2015 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΕΙΣΜΩΝ (Ε.Κ.Π.Π.Σ.) Ο σεισμός Ο σεισμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Σεισμός Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Μέτρα Προστασίας

Σεισμός Μέτρα Προστασίας Σεισμός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν τον Σεισμό Κατά τη διάρκεια του Σεισμού Μετά τον Σεισμό Μέτρα Αυτοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Ενεργειών για τη διαχείριση κρουσμάτων Γρίπης Α (Η1Ν1) στα σχολεία

Πρωτόκολλα Ενεργειών για τη διαχείριση κρουσμάτων Γρίπης Α (Η1Ν1) στα σχολεία ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 21.11.02/2 Αρ. Τηλ. : 22800989 Αρ. Φαξ : 22809584 27 Αυγούστου 2009 Διευθυντές/ντριες Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Δημοτικής, Μέσης, Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς,

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητοί γονείς, το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας Σεισµός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισµό Κατά τη διάρκεια του σεισµού Μετά το σεισµό Πριν το σεισµό: Ενηµέρωση Εκπαίδευση Ενηµερωθείτε για το φαινόµενο του σεισµού, τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο. Α. Σ. Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης

Ο. Α. Σ. Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στον Παιδικό Σταθμό Αθήνα 2017 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο. Α. OO Σ. Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης

Ο. Α. OO Σ. Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα Αθήνα 2015 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς;

ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς; ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η συνολική έκταση της Ελλάδας ανέρχεται σε 13.195.740 και το ήµισυ περίπου της έκτασής της καλύπτεται σήµερα από δασικές εκτάσεις. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαιρετικά δυσµενείς επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως ρίψη αναμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ ΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Ταχ. /νση

Διαβάστε περισσότερα

2/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ

2/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ 2/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 1. Εισαγωγή Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Θεσσαλονίκη 2016 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 1 ο ΣΕΚ Καρδίτσας 1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο Εσωτερικός Κανονισµός Λειτουργίας του ΣΕΚ διατυπώνεται σε εφαρµογή της Γ2/6098/13-11-01 Υ.Α όπως ι- σχύει και µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ ΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μέτρα Προστασίας πριν τον σεισμό κατά τη διάρκεια μετά τον σεισμό Πριν τον σεισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Οι µαθητές ΟΦΕΙΛΟΥΝ να έρχονται στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι της προσευχής. 2. ΕΝ εισέρχονται στις αίθουσες πριν από την προσευχή,

Διαβάστε περισσότερα

β. Αναπληρώτρια Διευθύντρια ( υπαρχηγός ΔΑΙ ): Κατσούλη Αθανασία

β. Αναπληρώτρια Διευθύντρια ( υπαρχηγός ΔΑΙ ): Κατσούλη Αθανασία Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στο Προσωπικό του Σχολείου Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό διοικητικό προσωπικό του σχολείου: - ενημερώνονται για το Σχέδιο και το μελετούν ώστε να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους. - εκπαιδεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ Τo έτος 2013 χρονιά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κάηκαν συνολικά 16.441 στρέμματα, σε συνολικά 1374 δασικές πυρκαγιές. Από αυτές, περίπου οι

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία

Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία Δρ Γιάννης Κασουλίδης Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Περιεχόμενα Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία Σχέδιο Δράσης σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ - ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ - ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Σκοπός Το παρόν αποτελεί το πλαίσιο που θα καθορίζει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Σεισμός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισμό Κατά τη διάρκεια του σεισμού Μετά το σεισμό Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισμό Πριν το σεισμό:

Διαβάστε περισσότερα

(Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

(Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ (Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Αγαπητέ ή, Με το ερωτηµατολόγιο αυτό θα θέλαµε να µάθουµε τις δικές σας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗ ΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σ ΚΑ ΑΑ Λ ΑΤΠ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΙΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΗΣ - ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ Α1 Τοίχοι πλήρωσης εξωτερικοί χαµηλή Χ Χ Χ µεσαία Μ Μ Μ Ν Α1.1 Θέσεις ρωγµών χαµηλή Μ Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η/ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η/ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ [2016] ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΙΙ. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ... 6 1. ΣΚΟΠΟΣ... 6 2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η/ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η/ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η/ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ [2016] ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

«Άσκηση εκκένωσης του σχολικού συγκροτήματος σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού»

«Άσκηση εκκένωσης του σχολικού συγκροτήματος σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού» «Άσκηση εκκένωσης του σχολικού συγκροτήματος σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού» Οδηγίες 1. Η έναρξη της άσκησης σηματοδοτείται από ένα παρατεταμένο κουδούνισμα, που ακολουθείται από το φωνητικό πρόσταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. ΑΘΗΝΑ 2016 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΤ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό

Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στη Σχολική Μονάδα 16 ου Δημοτικού Σχολείου και 15 ου Νηπιαγωγείου Βέροιας

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα Αντιμάχεια 2017 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά, Σχολικό έτος

Παιδιά, Σχολικό έτος ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εκπαιδευτήριο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» Παιδιά, Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή υπάρχει πιθανότητα να γίνει σεισμός.

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο Ενεργειών. για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου. 18 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Μνημόνιο Ενεργειών. για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου. 18 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου 18 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Σχ. έτος 2017-2018 Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου 1. Εισαγωγή Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; www.oasp.gr Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Μέτρα Προστασίας πριν το σεισμό κατά τη διάρκεια μετά το σεισμό Πριν το σεισμό Μαθαίνουμε για το σεισμό και τα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) www.oasp.gr Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού εξαρτάται από το σχεδιασμό και

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Βραχναίικα 2016-17 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) 2 1. Εισαγωγή Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΣΠ-9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

ΟΑΣΠ-9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στο 9 ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου Μαρούσι, 2015 Οµάδα Σύνταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ Πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιµασµένοι για την περίπτωση που θα ξεσπάσει φωτιά σε κάποιον από τους χώρους του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6 Η γεννήτριες DSPA 11-1 έως DSPA 11-6 προορίζονται για τον εντοπισµό και την κατάσβεση πυρκαγιάς τύπου Α και Β, και υπό ηλεκτρική τάση. Βρίσκει µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΡΑΤΙΑΑ ΥΠΟΥΡ ΓΕΙΟ ΠΑΙ 2 Ο ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ. Κινδύνου

ΟΚΡΑΤΙΑΑ ΥΠΟΥΡ ΓΕΙΟ ΠΑΙ 2 Ο ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ. Κινδύνου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑΑ ΥΠΟΥΡ ΓΕΙΟ ΠΑΙ ΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 12/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ» Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους περνούν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας Χρήστος Αντωνιάδης Λειτουργός Ασφάλειας και Ασφάλειας Υπεύθυνος Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης ΥΠΠ Ιστοσελίδα Κεντρική σελίδα ΥΠΠ Υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ Δ.Α.Ι. : 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ Δ.Α.Ι. : 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ Δ.Α.Ι. : 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2014-15 I. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ I. Οικονομόπουλος Δημήτριος, Δ/ντής II. Μπακόγιωργα Ιωάννα, Υποδ/ντρια III.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Αγαπητοί γονείςκηδεμόνες, για τη σχολική χρονιά 2015-2016, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές 1 με την καθοδήγηση του διευθυντή και του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΕΚΠΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Εποπτεία: Αντωνιάδου Μαρία. Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων:

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: - το καύσιμο (στερεό, υγρό ή αέριο) - το οξυγόνο (21% του ατμοσφαιρικού αέρα) - η αρχική θερμότητα. Αυτά είναι και τα μέρη του τρίγωνου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο νημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση Σχέδιο του Σεισμικού Κινδύνου σε Μνημονίου Ενεργειών Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Ευθύνες εκπαιδευτών Εκμάθηση αθλήματος Τιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς Έλεγχος συνθηκών χώρων εκπαίδευσης Ασφάλεια εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Ο. Α. OO Σ. Π. 6ο Δ. Σχ. Αμαρουσίου

Ο. Α. OO Σ. Π. 6ο Δ. Σχ. Αμαρουσίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου Αθήνα 2018 Υπεύθυνη Σύνταξης: Μαρία Βαστάκη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Γενικό Λύκειο Νικήσιανης

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Γενικό Λύκειο Νικήσιανης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ο.Α.Σ.Π. Γενικό Λύκειο Νικήσιανης Νικήσιανη 2017 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Γενικό Λύκειο Νικήσιανης Διεύθυνση Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το χειμώνα. Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει. και όχι να μας κάψει

Αυτό το χειμώνα. Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει. και όχι να μας κάψει Αυτό το χειμώνα Δεκέμβρης 2013 Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει και όχι να μας κάψει Συμβουλές για τη χρήση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, αυτό το δύσκολο χειμώνα Τα τελευταία χρόνια, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - -

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - - ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Γρ. Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Πολιτικής Προστασίας - Τα τοπικά Μ. Μ. Ε. & τους

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός 3 ου Γυμνασίου Πειραιά & Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου ΜΕΡΟΣ Α

Εσωτερικός Κανονισμός 3 ου Γυμνασίου Πειραιά & Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου ΜΕΡΟΣ Α Εσωτερικός Κανονισμός 3 ου Γυμνασίου Πειραιά & Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου ΜΕΡΟΣ Α ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 4 1. 1. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Μυθολογία Το τεράστιο γατόψαρο προκαλεί τους σεισμούς στην Ιαπωνία Ελληνική Μυθολογία: O Εγκέλαδος είναι Γίγαντας που φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πυροσβεστικής 199

Κέντρο Πυροσβεστικής 199 Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί. ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί. ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και αποτελεί συμφωνία όλων των μερών της σχολικής κοινότητας:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ» Αθήνα, 23 Νοέμβριου 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά... 3 1. Πρόσβαση στους Χώρους...

Διαβάστε περισσότερα