Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο"

Transcript

1 Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΥΔΡΟΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Γενικοί Κανόνες Τα παιδιά να συνοδεύονται πάντα από ενήλικο. Μην εκτελείς ασκήσεις κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό. Μην τρέχεις γύρω από την πισίνα. Το τυχόν γλιστερό δάπεδο μπορεί να προκαλέσει πτώση και τραυματισμό. Μην εκτελείς επικίνδυνα (για σένα ή τους γύρω σου) παιχνίδια στην πισίνα, π.χ. «καβαλαρίες», σπρωξίματα, πατητές, μπάλα κτλ. Κάτι απρόοπτο μπορεί να προκαλέσει διάσειση ή πνιγμό. Επίσης, για κάποιον που φοβάται το νερό ή έχει κλειστοφοβία,

2 το να σπρώχνεται κάτω από το νερό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Ακολούθα τους κανόνες λειτουργίας της πισίνας. Μην μιλάς με τον ναυαγοσώστη χωρίς ουσιαστικό λόγο. Κάνε ντους πριν την είσοδο στο νερό. Μην κολυμπάς αν έχεις στο σώμα σου ανοιχτές πληγές. Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) μπορούν να χρησιμοποιούν την πισίνα. Η έγκριση του γιατρού είναι απαραίτητη για τις σοβαρότερες περιπτώσεις αναπηρίας. Το νερό πρέπει να έχει ενδείξεις θερμοκρασίας ώστε να είναι ενήμερα τα ΑμεΑ. Σε κολυμβητικές πισίνες με διαδρομές, να κολυμπάς πάντα δεξιά. Κολύμπησε 3 ώρες μετά από βαρύ γεύμα για να έχεις χωνέψει. Δύσκολες ασκήσεις αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες στομάχου ή εμετό ή πνιγμό. Μην μασάς τσίχλα, ή φαγητό στην πισίνα. Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει πνιγμονή. Μην φοράς αιχμηρά αντικείμενα στα χέρια ή τα πόδια, όταν είσαι στο νερό (κοσμήματα, ρολόγια, βραχιόλια κτλ). Μπορεί να τραυματίσουν τους άλλους λουόμενους. Τοποθέτησε το κλειδί του ντουλαπιού των αποδυτηρίων όπου αποθήκευσες τα πράγματά σου, στο χέρι ή το πόδι σου κάτω από το προστατευτικό κάλυμμά του. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να γδάρεις κάποιον. Αν νιώσεις κρύο, βγες από το νερό και σκεπάσου με μια πετσέτα. Γνώριζε τις εξόδους κινδύνου. Ο θάνατος από πνιγμό και το κάταγμα αυχένα της σπονδυλικής στήλης, συμβαίνουν σε βαθύ και ρηχό νερό αντίστοιχα. Συνεπώς όλα τα σημεία της πισίνας κρύβουν κινδύνους. Μην κολυμπάς στα βαθιά, αν δεν γνωρίζεις καλό κολύμπι. Βεβαιώσου ότι στο νερό δεν υπάρχουν λουομένοι πριν πηδήξεις ή βουτήξεις. Μην φοράς μπρατσάκια στα πόδια. Σπρώχνουν το σώμα ψηλά και καθιστούν δύσκολο το κράτημα του κεφαλιού έξω από το νερό. Bουτιές Δεν επιτρέπονται οι βουτιές με το κεφάλι σε νερό βάθους μικρότερο από 1,5 μ.υπάρχει ο κίνδυνος του κατάγματος της σπονδυλικής στήλης. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές από το πλάι όπου υπάρχει απόσταση 0,38 μ ανάμεσα στην επιφάνεια του νερού και το κατάστρωμα της κολυμβητικής δεξαμενής. Αν παρόλα αυτά οι βουτιές πραγματοποιούνται, τότε οι κανόνες του κολυμβητηρίου πρέπει να ακολουθούνται. Μόνο βουτιές με επίπεδο σώμα πρέπει να επιτρέπονται. Απότομες βουτιές επιτρέπονται μόνο σε πισίνες καταδύσεων που ακολουθούν τις προδιαγραφές τις FINA. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές με φόρα. Επιτρέπονται οι βουτιές όταν μπροστά από τον τοίχο της πισίνας υπάρχει ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 7,5 μ. Πινακίδες με την ένδειξη «απαγορεύεται η κατάδυση», να υπάρχουν σε όλες τις πισίνες όπου το νερό έχει κάθετο βάθος λιγότερο από 1,5 μ, και όπου η βουτιά δεν είναι ασφαλής. Πινακίδες με το σωστό τρόπο κατάδυσης, να υπάρχουν γύρω από την πισίνα, τα αποδυτήρια και την είσοδο της πισίνας, σε ύψος 1,8 μ, για να μπορεί να τις δει κανείς εύκολα. Οι βουτιές να αποφεύγονται στην πισίνα κυμάτων όταν ο μηχανισμός των κυμάτων βρίσκεται σε λειτουργία.

3 Πισίνα Τεχνητών Κυμάτων Αποτελεί το μεγαλύτερο κράχτη στα υδροψυχαγωγικά πάρκα. Είναι μεγάλη πισίνα. Ο ένας της τοίχος προκαλεί τεχνητά κύματα με υπόγειο μηχανισμό. Το είδος των κυμάτων ποικίλλει (χαμηλά κύματα διάρκειας 20 λεπτών, ψηλά κύματα διάρκειας 5 10 λεπτών κτλ). Μόνο καλοί κολυμβητές να περνούν την ένδειξη του βάθους 1 μ. Η έξοδος επιτρέπεται μόνο από την όχθη ή τις σκάλες της πισίνας. Η χρήση βοηθημάτων επίπλευσης εξαρτάται από τους κανονισμούς της εκάστοτε λουτρικής εγκατάστασης. Τα μικρά παιδιά να συνοδεύονται από ενήλικο. Δεν επιτρέπονται μπρατσάκια και σωσίβια μετά το βάθος του 1 μ. Όταν τα κύματα βρίσκονται σε λειτουργία, οι λουόμενοι δεν πρέπει να κρατιούνται από τον τοίχο. Δεν επιτρέπεται οι λουόμενοι να κάνουν βουτιές στα κύματα. Δεν επιτρέπεται οι λουόμενοι να κρατιούνται από το σκοινί που βρίσκεται μπροστά από τον κύριο τοίχο, όπου ξεκινούν τα κύματα. Δεν επιτρέπεται η «καβαλαρία» σε ρηχό νερό, κοντά στον τοίχο, ή όταν υπάρχει κόσμος. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής, ροφημάτων ή το κάπνισμα στο νερό. Δεν επιτρέπεται η χρήση μασκών, αναπνευστήρων και βατραχοπέδιλων. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και γονείς που κρατούν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά, να απομακρύνονται από τα βαθιά νερά όταν ενεργοποιούνται τα κύματα. Τεμπέλικο Ποτάμι Το «τεμπέλικο ποτάμι», είναι κυκλικού ή κυματιστού σχήματος και διανύει μια διαδρομή με εκπλήξεις και αξιοθέατα. Συνήθως είναι 1,20 μ βάθος και φιλοξενεί λουόμενους που επιβαίνουν σε στρώματα 1 2 ατόμων για ένα ταξίδι με διάρκεια της δικής τους επιλογής, με ταχύτητα 2 3 μίλια/ώρα.

4 Χρησιμοποίησε τις σχεδιασμένες εισόδους/εξόδους του ποταμού. Παιδιά ύψους κάτω από 1,20 μ να συνοδεύονται από ενήλικο. Οι λουόμενοι πρέπει να διασχίζουν το ποτάμι επιβαίνοντας απαραίτητα σε σωσίβιο. Οι αρχάριοι κολυμβητές να φορούν και ατομικό σωσίβιο. Σε περίπτωση ανατροπής τους από το σωσίβιο στο οποίο επιβιβάζονται, το ατομικό σωσίβιο θα τους βοηθήσει να επιπλεύσουν. Τα σωσίβια δεν πρέπει να απομακρύνονται από τον ποταμό. Δεν επιτρέπονται οι «καβαλαρίες». Δεν επιτρέπεται το φαγητό, ποτό και το κάπνισμα στο νερό. Δεν επιτρέπεται η χρήση μασκών με γυάλινη πρόσοψη και τα βατραχοπέδιλα. Επιτρέπεται η χρήση σωσιβίων μέσης και τα μπρατσάκια. Πνευστές Κατασκευές Πρόκειται για κατασκευές φουσκωμένες από αέρα, απροσδιόριστου σχήματος, ανάλογου με τη φαντασία του κατασκευαστή. Μην μπεις στο νερό πριν το επιτρέψει ο ναυαγοσώστης. Μην φοράς αιχμηρά αντικείμενα (ρολόι, κοσμήματα). Μπορεί να τραυματίσεις κάποιον ή να τρυπήσεις το στρώμα. Ακολούθησε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη. Μην κολυμπάς κάτω από το στρώμα. Ευδιάκριτα σήματα βοηθούν στην πληροφόρηση των λουομένων για τη χρήση του εξοπλισμού και την ασφάλεια της πισίνας.

5 Ένας ναυαγοσώστης συνήθως κάθεται στην αφετηρία, και ένας στον τερματισμό. Ανάλογα με το αριθμό των λουομένων, άλλοι 2 ναυαγοσώστες μπορούν να σταθούν στα δύο πλαϊνά μέρη του στρώματος. Σχεδίες με Φούσκωμα Συνεχούς Ροής Είναι πλαστικές κατασκευές που συνδέονται μέσω σωλήνα, με μια ηλεκτροκίνητη αντλία παροχής αέρα. Μπορεί το μήκος τους να φτάνει τα 20 μ, και το πλάτος τα 3 μ. Τα μεγέθη ποικίλουν. Συνδέονται με 4 σκοινιά με την άκρη της πισίνας. Μην μπεις στο νερό, πριν σου δοθεί άδεια. Μην σπρώχνεις άλλα άτομα από την άκρη της πισίνας πάνω στην σχεδία. Μην τραβάς τα σκοινιά που κρατάνε τη σχεδία συνδεδεμένη με τους τοίχους. Αφαίρεσε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα από πάνω σου, πριν ανέβεις στη σχεδία (π.χ. σκουλαρίκια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ). Επιβιβάσου στην σχεδία από την αφετηρία της που βρίσκεται στη άκρη της πισίνας και όχι από τον τερματισμό της που καταλήγει στο νερό. Μην ανεβαίνεις στη σχεδία πριν ο προηγούμενος χρήστης της φτάσει κοντά στο τέλος της ή πέσει στο νερό. Όταν φτάσεις στον τερματισμό της σχεδίας, πήδηξε στο νερό, αποχώρησε από το πλησιέστερο σημείο της πισίνας και επέστρεψε στην αφετηρία για να ξαναδοκιμάσεις την ίδια δραστηριότητα. Κάνε ρηχές βουτιές από τη σχεδία, αν το νερό είναι μέχρι και 1,5 μ. Σε πισίνες κλειστού χώρου, ο τεχνητός φωτισμός βοηθά στον εντοπισμό των λουομένων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το προσωπικό της πισίνας πρέπει να ξέρει πως αντιμετωπίζεται η ηλεκτροπληξία. Ένας ναυαγοσώστης συνήθως κάθεται στην αφετηρία, και ένας στον τερματισμό. Ανάλογα με το αριθμό των λουομένων, άλλοι 2 ναυαγοσώστες μπορούν να σταθούν στα δύο πλαϊνά μέρη του στρώματος.

6 Πνευστές Νεροτσουλήθρες Είναι φουσκωτές κατασκευές με μορφή τσουλήθρας. Είναι τοποθετημένες στην άκρη της πισίνας και καταλήγουν στο νερό. Αποτελούν μια καλή λύση για όποιο κολυμβητήριο δεν διαθέτει χρήματα και χώρο, ώστε να κατασκευάσει μια πραγματική τσουλήθρα. Σιγουρέψου πως γνωρίζεις τις οδηγίες χρήσης για τη συγκεκριμένη τσουλήθρα. Περίμενε με υπομονή τη σειρά σου. Χρησιμοποίησε την τσουλήθρα αφού ειδοποιηθείς από το ναυαγοσώστη που βρίσκεται στη βάση της τσουλήθρας, πως ο προηγούμενος λουόμενος έχει απομακρυνθεί από το νερό. Ξάπλωσε έχοντας σταυρωμένα χέρια και πόδια, εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη οδηγία για τη συγκεκριμένη τσουλήθρα. Μην τρέχεις και μην προσπαθείς να σταθείς όρθιος πάνω στην τσουλήθρα. Μην κάνεις βουτιές από την τσουλήθρα στην πισίνα. Μην τρέχεις για να πάρεις φόρα πριν ξεκινήσεις την κατάβαση της τσουλήθρας. Αν συμβεί ατύχημα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, να αντιμετωπιστεί χωρίς η δραστηριότητα να παραμένει αφύλαχτη από ναυαγοσώστη.

7 Πισίνα Δραστηριοτήτων Η πισίνα φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία των λουομένων και τις δυνατότητες του υδροψυχαγωγικού πάρκου για παροχή υπηρεσιών. Οι πιο κλασσικές είναι οι κορμοί και τα στρώματα, που είναι συνδεδεμένα με αλυσίδες με τον πυθμένα της πισίνας. Η πισίνα δεν έχει βάθος μεγαλύτερο από 1,2 μ. Πάνω από τους κορμούς ή τα στρώματα, υπάρχει ένα δίχτυ, το οποίο χρησιμοποιούν οι λουόμενοι προκειμένου να κρατηθούν για να διανύσουν τη διαδρομή από τη μια άκρη της πισίνας στην άλλη. Διένυσε τα στρώματα της πισίνας μετακινούμενος προς μία κατεύθυνση (δηλαδή μόνο από τη μια μεριά προς την άλλη). Μην κάνεις αγώνες τρεξίματος πάνω στους κορμούς και τα στρώματα. Οι ενήλικοι επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη σχεδιασμένη περιοχή για ενηλίκους όταν είναι ψηλότεροι από 1,6 μ. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στη δραστηριότητα που είναι σχεδιασμένη στην περιοχή για παιδιά (ανώτερο ύψος είναι το 1,6 μ). Όταν πέσεις στο νερό διανύοντας τα στρώματα, βγες αμέσως από την πισίνα. Μην προσπαθήσεις να ανεβείς ξανά, τη στιγμή που οι υπόλοιποι συνεχίζουν να τρέχουν. Στην κολυμβητική περιοχή τα παιδιά να συνοδεύονται από ενήλικο. Τα μπρατσάκια και τα σωσίβια μέσης επιτρέπονται. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές με το κεφάλι, η χρήση μασκών και βατραχοπέδιλων, τα γυαλιά ηλίου, το τρέξιμο γύρω από το νερό και η «καβαλαρία». Όλες οι πισίνες πρέπει να έχουν την πινακίδα «απαγορεύεται η κατάδυση» όταν το βάθος είναι λιγότερο από 1,5 μ ή δεν υπάρχει αρκετός χώρος μπροστά. Αν το βάθος επιτρέπει την ρηχή βουτιά, αυτή να επιδεικνύεται με ειδική πινακίδα. Ένας ναυαγοσώστης τοποθετημένος στον τερματισμό της διαδρομής, ρυθμίζει τη διέλευση των λουομένων από την μια προς την άλλη μεριά της πισίνας.

8 Τσουλήθρα «Δρόμοι» Είναι μια τσουλήθρα με 4 ή περισσότερους διαδρόμους, την οποία οι λουόμενοι κατεβαίνουν αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, χρησιμοποιώντας μακρόστενα στρώματα με χερούλια. Για να εκτελέσεις την κατάβαση, πρέπει να έχεις ελάχιστο ύψος ίσο με το βάθος του νερού στον τερματισμό της τσουλήθρας, εκτός και οι κανονισμοί επιτρέπουν την χρήση ατομικών συσκευών επίπλευσης για μικρά παιδιά. Επιτρέπεται η χρήση σωσιβίων μέσης και τα μπρατσάκια. Εκτέλεσε την κατάβαση στην τσουλήθρα. Κατά την κατάβασή σου, το κεφάλι σου θα προηγείται του σώματός σου, θα είσαι ξαπλωμένος και επίπεδος, με το στομάχι πάνω στο στρώμα. Επίσης, να κρατάς τα χερούλια του στρώματος όλη την ώρα. Διατήρησε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1μ από το σκοινί που χωρίζει την πισίνα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Όταν τελειώνεις, απομακρύνσου γρήγορα από το νερό. Για να γίνει η κατάβαση των λουομένων, πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το νερό οι λουόμενοι της προηγούμενης σειράς. Δεν επιτρέπεται να φοράς γυαλιά ηλίου κατά την κατάβαση. Ο ναυαγοσώστης στη βάση της τσουλήθρας, να διατηρεί τον Κανόνα Προστασίας 10/20 όλη την ώρα. Ο ναυαγοσώστης στην κορυφή της τσουλήθρας, δίνει το σήμα για την εκκίνηση. Επίσης βοηθά τους λουόμενους να τοποθετήσουν το σώμα τους σωστά πάνω στο στρώμα και την τσουλήθρα. Ένας δεύτερος, βρίσκεται στον τερματισμό. Αυτός είναι έτοιμος για να επέμβει αν συμβεί κάτι, απομακρύνει τους λουόμενους από το νερό όταν τελειώσουν, και δίνει σήμα στον συνάδελφό του στη κορυφή, πως το νερό άδειασε για να στείλει την επόμενη ομάδα λουομένων.

9 Σπειροειδής Τσουλήθρα Δύο Αναβατών Πρόκειται για μια μεγάλη κλειστή τσουλήθρα, που μπορεί να ξεπερνά σε μήκος τα 100μ. Οι λουόμενοι την διανύουν πάνω σε στρώμα. Παρέμεινε έξω από την πισίνα, καθώς περιμένεις να πάρεις το σωσίβιο. Για να την χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχεις ελάχιστο απαιτούμενο ύψος ίσο με το βάθος του νερού της πισίνας. Επιτρέπονται σωσίβια και μπρατσάκια. Στο σωσίβιο επιβαίνουν δύο λουόμενοι με τον βαρύτερο να κάθεται πίσω. Κατά την κατάβαση της τσουλήθρας, κράτησε γερά τα χερούλια της τσουλήθρας. Περίμενε το σήμα του ναυαγοσώστη για να ξεκινήσεις. Δεν επιτρέπεται να φοράς γυαλιά ηλίου. Αποχώρησε από την πισίνα αμέσως μετά το τελείωμα της δραστηριότητας. Όταν ολοκληρώσεις την κατάβασή σου, δώσε το σωσίβιο στον επόμενο, κατά σειρά προτεραιότητας, λουόμενο. Ένας ναυαγοσώστης βρίσκεται στην κορυφή της τσουλήθρας και τοποθετεί τους λουόμενους στο στρώμα και ένας βρίσκεται στον τερματισμό της για να σώσει κάποιον που βούλιαξε και/ή να δώσει το στρώμα στον επόμενο λουόμενο.

10 Σπειροειδής Τσουλήθρα Ενός Αναβάτη Κλειστή τσουλήθρα, την οποία κατεβαίνει ο λουόμενος, καθισμένος πάνω σε ένα ατομικό κυκλικό σωσίβιο. Έχει απότομες στροφές, κατηφόρες, είναι σκοτεινή και μεγάλη. Για να την χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχεις ελάχιστο απαιτούμενο ύψος ίσο με το βάθος του νερού της πισίνας. Επιτρέπονται σωσίβια και μπρατσάκια. Παρέμεινε έξω από το νερό καθώς περιμένεις να πάρεις το σωσίβιο. Στο σωσίβιο επιβιβάζεται ένας λουόμενος. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης της τσουλήθρας, να κάθεσαι στο σωσίβιο και να κρατάς γερά τα χερούλια. Περίμενε το σήμα του ναυαγοσώστη για να ξεκινήσεις την κατάβαση. Δεν επιτρέπονται τα γυαλιά ηλίου. Όταν τελειώσει η κατάβαση, αποχώρησε αμέσως από την πισίνα. Δώσε το σωσίβιο στον επόμενο λουόμενο, με σειρά προτεραιότητας. Ένας ναυαγοσώστης βρίσκεται στην κορυφή και βοηθάει το λουόμενο να επιβιβαστεί σωστά στο στρώμα. Ο ναυαγοσώστης που βρίσκεται στον τερματισμό μέσα στο νερό, βοηθάει στην απομάκρυνση στρωμάτων και σωσιβίων.

11 Σπειροειδής Ξεσκέπαστη Τσουλήθρα για Κατάβαση με το Σώμα Σπειροειδής, μακριά και ανοιχτή τσουλήθρα, με πολλές στροφές. Ξάπλωσε στην τσουλήθρα με τα πόδια μπροστά και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ή πίσω από το κεφάλι. Η χρήση της τσουλήθρας να γίνεται από ένα λουόμενο κάθε φορά. Να μην γίνονται εξαιρέσεις σε γονείς που θέλουν να συνοδέψουν τα φοβισμένα παιδιά τους. Ξεκίνησε την κατάβασή σου, όταν ο ναυαγοσώστης στην κορυφή της τσουλήθρας σου δώσει το σήμα, ότι ο προηγούμενος λουόμενος έχει φτάσει στην 2 η στροφή της τσουλήθρας. Μην σταματάς την κατάβασή σου στα μισά της διαδρομής της τσουλήθρας. Μην φοράς μπλούζα. Αν φοβηθείς, κάθισε μέσα στην τσουλήθρα, για να επιβραδύνεις την ταχύτητα κατάβασης. Αν είσαι γονέας μικρού παιδιού, κατέβα την τσουλήθρα πρώτος και περίμενε το παιδί σου στον τερματισμό. Η εσωτερική επιφάνεια της τσουλήθρας πρέπει να είναι λεία. Τα σημεία ένωσης των επιφανειών που συνθέτουν την τσουλήθρα, πρέπει να είναι ενωμένα με υλικό, ώστε να μην παρουσιάζουν αμυχές, που ίσως τραυματίσουν τον χρήστη κατά την κατάβαση. Αν κατά την κατάβαση νιώσεις γδάρσιμο, ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη. Μετά το τελείωμα της δραστηριότητας, αποχώρησε αμέσως από το νερό της τσουλήθρας. Ένας ναυαγοσώστης βρίσκεται στην κορυφή της τσουλήθρας και βοηθάει τον λουόμενο να καθίσει σωστά.

12 Τσουλήθρα «Καμικάζι» Η τσουλήθρα ελεύθερης πτώσης «καμικάζι», είναι σχεδόν κάθετη. Δίνει την αίσθηση ότι ο λουόμενος πέφτει κατακόρυφα, και η κατάβαση διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Η τσουλήθρα ταχύτητας μπορεί να πιάσει μέχρι και 56 χλμ/ώρα. Μπορεί να έχει ύψος 20 μ. και καταλήγει σε μια πισίνα ή σε μια μακριάς προέκτασης τσουλήθρα που μοιάζει με διάδρομο. Ελάχιστο απαιτούμενο ύψος για την τσουλήθρα ελεύθερης πτώσης είναι το 1,20 μ. Η κάθοδος της τσουλήθρας γίνεται από ξαπλωτή θέση, με τα πόδια πρώτα και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Κατά την κατάβαση, μην φοράς σωσίβια, μπρατσάκια, παπούτσια, μπλούζες ή γυαλιά ηλίου. Ένας μόνο λουόμενος κάθε φορά κάνει χρήση της τσουλήθρας. Μετά το τέλος της κατάβασης, αποχώρησε αμέσως από τον τερματισμό της τσουλήθρας. Κατά την κατάβαση, μην έρθεις σε καθιστή θέση στην τσουλήθρα για οποιοδήποτε λόγο. Την εντολή εκκίνησης δίνει ο ναυαγοσώστης της κορυφής, αφού ο τελευταίος λουόμενος απομακρυνθεί από τον τερματισμό της και το επίπεδο του χαμένου νερού αναπληρωθεί μέχρι το προκαθορισμένο σημείο της τσουλήθρας. Ένας ναυαγοσώστης στέκεται στην κορυφή της τσουλήθρας και καθοδηγεί τους λουόμενους για τον τρόπο κατάβασης και τη στάση του σώματός τους. Ο ναυαγοσώστης που βρίσκεται στον τερματισμό, δίνει το σήμα για την κατάβαση του επόμενου λουόμενου.

13 Τσουλήθρα Ταχύτητας Η τσουλήθρα ταχύτητας μπορεί να πιάσει ταχύτητα ως και 56 χλμ/ώρα. Έχει κάποιες καμπύλες κατά μήκος που περιορίζουν την ορμή κατά την κατάβαση. Μπορεί να έχει ύψος 20 μ. και καταλήγει σε μια πισίνα ή σε μια μακριάς προέκτασης τσουλήθρα που μοιάζει με διάδρομο. Ελάχιστο απαιτούμενο ύψος για την τσουλήθρα ελεύθερης πτώσης είναι το 1,20 μ. Η κάθοδος της τσουλήθρας γίνεται από ξαπλωτή θέση, με τα πόδια πρώτα, και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Κατά την κατάβαση, μην φοράς σωσίβια, μπρατσάκια, παπούτσια, μπλούζες ή γυαλιά ηλίου. Ένας μόνο λουόμενος κάθε φορά κάνει χρήση της τσουλήθρας. Μετά το τέλος της κατάβασης, αποχώρησε αμέσως από τον τερματισμό της τσουλήθρας. Κατά την κατάβαση, μην έρθεις σε καθιστή θέση στην τσουλήθρα για οποιοδήποτε λόγο. Την εντολή εκκίνησης δίνει ο ναυαγοσώστης της κορυφής, αφού ο τελευταίος λουόμενος απομακρυνθεί από τον τερματισμό της και το επίπεδο του χαμένου νερού αναπληρωθεί μέχρι το προκαθορισμένο σημείο της τσουλήθρας. Ένας ναυαγοσώστης στέκεται στην κορυφή της τσουλήθρας και καθοδηγεί τους λουόμενους για τον τρόπο κατάβασης και τη στάση του σώματός τους. Ο ναυαγοσώστης που βρίσκεται στον τερματισμό, δίνει το σήμα για την κατάβαση του επόμενου λουόμενου.

14 Πισίνα Μικρών Παιδιών Ρηχή πισίνα με ποικίλη αρχιτεκτονική. Είναι εφοδιασμένη με παιχνίδια, στρώματα και άλλα αντικείμενα που μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να είναι το ανώτερο 8 ετών και ανώτατου ύψους 1,5 μ. Τα βρέφη να συνοδεύονται πάντα από ενήλικο. Ακόμα και αν φοράνε σωσίβιο, δεν είναι ασφαλή μόνα τους. Μωρά 5 15 μηνών πνίγηκαν ενώ ήταν τοποθετημένα μέσα σε κυκλικό σωσίβιο κάθισμα, επειδή οι γονείς τους τα εγκατέλειψαν για λίγα λεπτά, πιστεύοντας πως αυτό τα προστατεύει. Τα παιχνίδια να παραμένουν πάντα στην σχεδιασμένη περιοχή. Απαγορεύεται το τρέξιμο και οι «καβαλαρίες». Ο ναυαγοσώστης, μπορεί να κάθεται οπουδήποτε, αρκεί να είναι κοντά και να σαρώνει οπτικά τον χώρο ευθύνης του.

15 Παιδότοπος Ρηχή πισίνα με μηχανισμούς που εκτοξεύουν νερό, γέφυρες, μικρές τσουλήθρες και άλλα παιχνίδια. Τα παιδιά πρέπει να είναι μέχρι 12 ετών. Τα παιδιά να επιβλέπονται από ενήλικο. Επιτρέπονται μπρατσάκια και σωσίβια μέσης. Τα παιχνίδια να μένουν σε αυτή την περιοχή. Απαγορεύεται το τρέξιμο και οι «καβαλαρίες» Ανάλογα με την αρχιτεκτονική των παιχνιδιών, ίσως να χρειαστούν αρκετοί ναυαγοσώστες, ώστε να επιτηρούν και να μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο της πισίνας.

16 Οικογενειακή Νεροτσουλήθρα Πρόκειται για τεράστια κυκλική και ανοιχτή νεροτσουλήθρα με πολλές στροφές, που διανύεται μέσα σε φουσκωτή σαμπρέλα χωρητικότητας 4 ατόμων. Η έναρξη δίνεται από ένα κυλιόμενο τάπητα, πάνω στον οποίο βρίσκεται το στρώμα, όταν ο ναυαγοσώστης ενεργοποιήσει το μηχανισμό εκκίνησης, πατώντας ένα κουμπί. Είναι ιδανική για πολυμελείς παρέες ή οικογένειες. Για το τελείωμα της οικογενειακής τσουλήθρας, ο ναυαγοσώστης πρέπει να θυμάται τα παρακάτω: Ο ανώτερος αριθμός επιβαινόντων είναι τα 4 άτομα. Παρέμεινε καθιστός όλη την ώρα με τα χέρια και τα πόδια μέσα στο σωσίβιο. Αποχώρησε μετά το τέλος της δραστηριότητας από την πισίνα. Ιδίως τις μέρες με πολύ κόσμο, επειδή όλοι θέλουν να εξυπηρετηθούν και να διασκεδάσουν, μην χασομεράς με άσκοπες καθυστερήσεις. Μην απομακρύνεις τα σωσίβια από την περιοχή της τσουλήθρας, για να χρησιμοποιηθούν αλλού (π.χ. στο τεμπέλικο ποτάμι). Μη φοράς γυαλιά ηλίου κατά τη χρήση του στρώματος, εκτός μόνο από εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. όταν είναι ταυτόχρονα και γυαλιά οράσεως). Ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη και φόρεσέ τα με δική σου ευθύνη. Επιτρέπονται τα μπρατσάκια και τα σωσίβια μέσης. Ένας ναυαγοσώστης στην αφετηρία, τοποθετεί τους λουομένους στο στρώμα, και πατάει το κουμπί της εκκίνησης. Ο δεύτερος ναυαγοσώστης βρίσκεται στον τερματισμό και βοηθάει την αποβίβαση των λουομένων.

17 Πισίνα Ενηλίκων Πισίνα που συναντάται σε μεγάλα υδροψυχαγωγικά πάρκα, και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ηρεμία και ανάπαυση με μηχανισμό υπόγειου υδρομασάζ και καθίσματα στο νερό, σε ενηλίκους που θέλουν να βρουν ένα χώρο μακριά από τα μικρά παιδιά. Επιτρέπονται μόνο ενήλικοι. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές. Δεν επιτρέπονται οι «καβαλαρίες» και άλλες δραστηριότητες. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής, η πόση αλκοόλ και το κάπνισμα στο νερό. Ο ναυαγοσώστης μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, αρκεί να είναι ικανός να σαρώνει οπτικά τον χώρο ευθύνης του. Πηγή Αβραμίδης, Σ. Επ. (2008). Εγκόλπιο Ασφάλειας & Διάσωσης. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Έχεις διαβάσει την ενότητα Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικά Πάρκα. Σπουδαία! Τώρα, γιατί δεν αφιερώνεις άλλα 20 λεπτά, για να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, ώστε να διαπιστώσεις το επίπεδο κατανόησής σου; Αν απαντήσεις σωστά, θα λάβεις Βεβαίωση Επίτευξης. Για να ξεκινήσεις, κάνε κλικ εδώ.

18

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 10/12/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ο φίλος μας ο κύριος Τροχονόμος Γεια σας παιδιά! Είμαι ο κύριος Τροχονόμος

Διαβάστε περισσότερα

να επιβλέπουμε τα παιδιά που παίζουν μέσα σε αυτό.

να επιβλέπουμε τα παιδιά που παίζουν μέσα σε αυτό. 1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ 1. Τραμπολίνο αστεράκια Το τραμπολίνο αστεράκια είναι ένα μεγάλο κλασσικό φουσκωτό τραμπολίνο με διαστάσεις 4,0 x 5,0 μέτρα και ύψος 3,1 μέτρα. Μπορεί να απασχολήσει έως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου] ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Στην παραλία 1... προστατεύομαι από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και καπέλο. Στην παραλία 2... σέβομαι το περιβάλλον και δεν πετάω σκουπίδια. Mπαίνω στη θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 22 Μαρτίου 2008 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. α.

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. α. ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Σώμα μάζας m=2kg εκτοξεύεται από τη θέση Α οριζόντιου επιπέδου με ταχύτητα υ 1 =15m/s. Φτάνοντας στη βάση λείου κεκλιμένου επιπέδου έχει ταχύτητα υ 2 =10m/s. Η απόσταση ΑΒ=10m. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η δυνατότητα να μετακινείται κάποιος ως: Πεζός Οδηγός Επιβάτης να εμπλακεί χωρίς να κινδυνεύει ή να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε όλοι πεζοί. Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας.

Είμαστε όλοι πεζοί. Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας. Είμαστε όλοι πεζοί Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας www.edrive.yme.gov.gr Μετακίνηση ως πεζοί Το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία σας και πρέπει να το επιδιώκετε για τις σύντομες καθημερινές διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

Ναυαγοσωστική για Προπονητές Κολύμβησης. Διδακτική Κολύμβησης

Ναυαγοσωστική για Προπονητές Κολύμβησης. Διδακτική Κολύμβησης Ναυαγοσωστική για Προπονητές Κολύμβησης Διδακτική Κολύμβησης Πνιγμός Πνιγμός ονομάζεται η διαδικασία εμφάνισης αναπνευστικής διαταραχής εξαιτίας βύθισης ή εμβάπτισης σε ένα υγρό.7 Ο πνιγμός είναι η δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι... καλώς ήλθατε στο Σπίτι του Παιχνιδιού!

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι... καλώς ήλθατε στο Σπίτι του Παιχνιδιού! Οδηγίες Αγαπητοί γονείς ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε για την ψυχαγωγία σας ένα από τα παιχνίδια της εταιρείας μας! Στα «Παιχνίδια Δεσύλλας» με αγάπη για το παιχνίδι, ευαισθησία

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s;

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s; 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 36 km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ http://users.sch.gr/cdfan ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Όπου

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Μερικές χρήσιµες συµβουλές στους γονείς για την αποφυγή των τροχαίων ατυχηµάτων Η πρόληψη του τροχαίου ατυχήµατος αφορά όλους µας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 1. Τραµπολίνο αστεράκια Το τραµπολίνο αστεράκια είναι ένα µεγάλο κλασσικό φουσκωτό τραµπολίνο µε διαστάσεις 4,0 x 5,0 µέτρα και ύψος 3,1 µέτρα. Μπορεί να απασχολήσει έως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 24 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 25 Απριλίου 2010 Ώρα : 11:00-14:00 Προτεινόμενες Λύσεις ΘΕΜΑ 1 0 α) Όταν είμαστε σε ένα αυτοκίνητο που κινείται, κινούμαστε και

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά. Τι είναι όλα αυτά που βλέπω;

Τα Βασικά. Τι είναι όλα αυτά που βλέπω; Η Sony στην προσπάθεια της να αυξήσει τις πωλήσεις του PSP ρίχνει στη μάχη ένα παιχνίδι που έρχεται από πολύ παλιά. Το Lemmings είναι ένας τίτλος που πολλοί παλιοί gamers θα θυμούνται και πολλοί καινούργιοι

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυξία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ένα εμπόδιο στη μύτη ή το στόμα του, ένα βάρος πάνω στο θώρακα ή την κοιλιά του ή ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων ή καπνού. Επίσης ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο.

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. 1 3 1 Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη του εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη

Διαβάστε περισσότερα

3.1. Διατήρηση της Ορμής.

3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1.Ορμή και ρυθμός μεταβολής της ορμής. Ένα σώμα μάζας m=2kg εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση με ταχύτητα υ=5m/s σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας R=10m. i) Υπολογίστε την ορμή του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 91 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΈΡΓΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 1. Το σώμα του σχήματος μετακινείται πάνω στο οριζόντιο επίπεδο κατά x=2m. Στο σώμα εκτός του βάρους του και της αντίδρασης του

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν:

Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν: Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν: (α) να δημιουργήσουν σχέδια με γενικό θέμα «οδική ασφάλεια» (β) να βρούνε ποιήματα, τραγούδια και λαϊκές ρήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς (γ) να απαντήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Δ.

1.1. Κινηματική Ομάδα Δ. 1.1.41. Μια μπάλα κινείται. 1.1. Ομάδα Δ. Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται μια μπάλα που κινείται ευθύγραμμα, κατά μήκος ενός χάρακα, ενώ στο διτο χρόνο. πλανό σχήμα δίνεται η γραφική παράσταση της θέσης της

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ & ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Στάσεις Λεωφορείων Στάσεις κατά μήκος της γραμμής Στάσεις στα σημεία συμβολής δύο ή περισσοτέρων λεωφορειακών γραμμών (πιθανά σημεία μετεπιβίβασης).

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΒΡΟΓΧΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΒΡΟΓΧΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΒΡΟΓΧΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Τα ακόλουθα σχεδιαγράμματα απεικονίζουν τις θέσεις βρογχικής παροχέτευσης, που είναι απαραίτητες για την παροχέτευση κάθε τμήματος των πνευμόνων. Στα σχεδιαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 72km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Πεταλούδα ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πεταλούδα ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ.

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ. .3.2. Η τριβή και η κίνηση. στο επίπεδο. Ομάδα Γ. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει συντελεστές τριβής μ=μ s =0,2. Σε μια στιγμή t 0 =0 στο σώμα ασκείται μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου.

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1. Μια ράβδος ΑΒ περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα γύρω από έναν σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από ένα σημείο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (8 ΠΕΡΙΟΔΟΙ)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (8 ΠΕΡΙΟΔΟΙ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Κατηγορία Α ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (8 ΠΕΡΙΟΔΟΙ) 1. Ποια στάση και ποιο άξονα θα επιλέγατε για να δώσετε στο σώμα σας τη μικρότερη ροπή αδρανείας; Τη μεγαλύτερη;. Οι κύλινδροι του σχήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία ΚΕΦ.9.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 9.ΙΙ.- ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΦΟΡΤΙΩΝ Σύγχρονη Εργονοµία 1 Αυτόµατος Προσδιορισµός Ορίων Ανύψωσης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ Ο ΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΕΚΤΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε 1.1. Ομάδα Ε 61. Μετά από λίγο αρχίζει να επιταχύνεται. Δυο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερές ταχύτητες υ Α=21,8m/s και υ Β=12m/s, προς την ίδια κατεύθυνση. Σε μια στιγμή τα

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα. [705,5Hz, 714Hz, 336/697,2m, 332/697,2m, 709,75Hz, 8,5Hz]

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα. [705,5Hz, 714Hz, 336/697,2m, 332/697,2m, 709,75Hz, 8,5Hz] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Β : ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLERΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Β : ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER 22. Ένας ακίνητος παρατηρητής βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανομοιότυπες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/02/7 ΕΠΙΜΕΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Tο γιο-γιο του σχήματος έχει ακτίνα R και αρχικά είναι ακίνητο. Την t=0 αφήνουμε ελεύθερο το δίσκο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ACG FITNESS ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ACG FITNESS ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ACG FITNESS ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ-ΕΓΓΡΑΦΗ 1. Η συνδρομή είναι ατομική, δεν επιστρέφεται και δεν μεταφέρεται. 2. Μέλη κάτω των 18 μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα ACG FITNESS σύμφωνα με τους ακόλουθους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Θέματα Ασφάλειας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Θέματα Ασφάλειας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Θέματα Ασφάλειας Δημήτρης Τσιπιανίτης ΠΑΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

http://users.sch.gr/oxyzoglou

http://users.sch.gr/oxyzoglou ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΗ & ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΕΥ-ΖΗΝ» Θέμα: Η σηµασία της αξιολόγησης για τους μαθητές τριες και πως πραγματοποιείται Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2014 Νίκος Οξύζογλου Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE 1. Να σχεδιάσετε δύο αντίρροπες δυνάμεις F 1=5N και F 2=15N με κλίμακα 1cm/2,5N και να βρείτε την συνισταμένη τους. (Απ.: 10

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ - Σ.Ε.Φ.Α.

Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ - Σ.Ε.Φ.Α. Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού 1 Κατηγορίες αθλητών Προβλήματα όρασης Σωματική αναπηρία Νοητική καθυστέρηση 2 Αθλητές με προβλήματα όρασης F/Τ 11: Από καμία αίσθηση του φωτός και στα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Κλάδεµα δένδρων 1. Το κλάδεµα δένδρων τµήµατα των οποίων βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρους αγωγούς είναι ενέργεια απαραίτητη για να προληφθούν ατυχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 2 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ Α Α. ΚΙΝΗΣΗ - ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Στις ακόλουθες προτάσεις να διαλέξετε την σωστή απάντηση: 1. Ένα σημειακό αντικείμενο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΧΤΥ 1. Λίστα εξαρτημάτων Αριθμός Περιγραφή 6/8 10/12/13/14 15 1 Eπάνω στύλος A 6τμχ 8 τμχ 12

Διαβάστε περισσότερα

και επιτάχυνση μέτρου 1 4m/s. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή;

και επιτάχυνση μέτρου 1 4m/s. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή; Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Α1. Ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση και χρειάζεται χρόνο Δt = πs για να διανύσει την απόσταση από τη μια ακραία θέση στην άλλη.

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Χαρακτηριστικά ενός Επαγγελματία Ναυαγοσώστη Γνώση και κατάλληλες επιδεξιότητες Αξιόπιστος Έμπιστος Ώριμος Ευγενικός και Υπεύθυνος Θετικός Επαγγελματίας Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής 1) Στο ταβάνι, στον τοίχο ή στο πάτωμα; Βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου ταβάνι τοίχος και δάπεδο έχουν φτιαχτεί από το ίδιο υλικό και κάνουμε το εξής πείραμα. Εκτοξεύουμε μπαλάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 50. Σε ένα σώμα μάζας m=2kg που ηρεμεί σε λείο επίπεδο ενεργεί οριζόντια δύναμη F=10Ν για χρόνο t=20s. Να βρεθεί πόσο διάστημα διανύει το σώμα σε χρόνο 25s και να γίνει γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ.

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ. 1.1. Οµάδα Γ. 1.1.21. Πληροφορίες από το διάγραµµα θέσης-χρόνου..ένα σώµα κινείται ευθύγραµµα και στο διάγραµµα βλέπετε τη θέση του σε συνάρτηση µε το χρόνο. i) Βρείτε την κλίση στο διάγραµµα x-t στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 1. Αφήνουμε ένα σώμα να πέσει ελεύθερα από ύψος Η=7,2 m. Κάντε σε βαθμολογημένους άξονες τα διαγράμματα :ταχύτητας - χρόνου, μετατόπισης - χρόνου και ύψους - χρόνου. Η αντίσταση του αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων Τέταρτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση ασκήσεων και πρακτική. 3. Ανασκόπηση διαβάσµατος στο σπίτι για τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε το προϊόν µας ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΗΛΙΚΑ * χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα στη συναρµολόγηση *χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα για τα παιδία που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Οδηγίες πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού: Συμμετέχουμε στις ασκήσεις σεισμικού συναγερμού με σκοπό να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011. Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:...

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011. Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:... ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 010-011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 011 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:... Ημερομηνία: 7/05/011 Διάρκεια: ώρες Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:...

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Κωδ: ΜΠΑΚ-ΠΛ Προτού χρησιµοποιήσετε το BackMagic Plus, σας παρακαλούµε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες και ακολουθήστε τις για να µεγιστοποιήσετε τα οφέλη. Προσοχή: Αν

Διαβάστε περισσότερα

0. Ασκήσεις επανάληψης.

0. Ασκήσεις επανάληψης. 0. Ασκήσεις επανάληψης. 1. Κίνηση με μεταβλητή κατακόρυφη δύναμη Ένα σώμα μάζας 2kg βρίσκεται ακίνητο στο έδαφος. Σε μια στιγμή δέχεται την επίδραση μιας μεταβλητής κατακόρυφης δύναμης F, το μέτρο της

Διαβάστε περισσότερα