Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες»"

Transcript

1 1 27 Μαΐου Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες» Του Χρήστου Μηνάγια (Ανανέωση ): Στις ο Namik Kemal Zeybek αρχηγός του κόµµατος DP από την πόλη Didim των δυτικών παραλίων, όπου µετέβη για να παραστεί σε συλλαλητήριο µε σύνθηµα: «Adalara Sahip Çık ( ιεκδικήστε τα Νησιά)» προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «..Από την Τουρκία ούτε ο πρωθυπουργός µας δίδει απάντηση ούτε ο υπουργός Εξωτερικών. Εµείς λέµε ότι αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοεί το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι) είναι δικά µας. Και εσείς δώστε µας µια απάντηση (σ.σ. εννοεί το πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών). Είναι δικά µας ή δεν είναι; Εν τω µεταξύ από τα έγγραφα του Wikileaks γίνεται αντιληπτό ότι σε µία συνάντηση ο υπουργός των Εξωτερικών µας είπε ότι αυτά είναι γκρίζες ζώνες..ο εκπρόσωπος του κόµµατος εξουσίας συµπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτά ανήκουν στα ωδεκάνησα και ότι ο Ισµέτ πασάς τα έκανε πεσκέσι στους Έλληνες. (σ.σ. λέγοντας εκπρόσωπο του κόµµατος εννοεί τον πρόεδρο της νοµαρχιακής επιτροπής του κυβερνώντος κόµµατος ΑΚΡ στην επαρχιακή πόλη κατοίκων Didim). Σήµερα εάν θα πήγαινα στο νησί, οι πολίτες µας δεν θα µε άφηναν µόνο και θα ερχόταν µαζί µας. Με εκατοντάδες άτοµα να πηγαίνουν στα νησιά θα εθεωρείτο αιτία πολέµου. Η δουλειά των πολιτικών κοµµάτων δεν είναι να προκαλεί πόλεµο. Επίσης δεν επιθυµούµε κανένας πολίτης µας να πάθει κάποια ζηµιά εξαιτίας αυτού. Ωστόσο, κάποια ηµέρα θα πάω σε αυτά τα νησιά. Την ελληνική σηµαία θα την κατεβάσει ο στρατός και εγώ θα πάω για επίσκεψη σε αυτά τα νησιά. Εµείς ως πολιτικό κόµµα εκπληρώσαµε το στόχο µας. Εµείς καταδείξαµε ότι τα δικά µας νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα. Ως πολιτικό κόµµα µόνο αυτό επιδιώκαµε. Τώρα σειρά έχει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τα αναγκαία βήµατα. Αυτή η κυβέρνηση ή και καµία άλλη κυβέρνηση από τώρα και στο εξής δεν θα µπορέσει να σκεφθεί ότι θα θυσιάσει αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοεί το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι).»

2 2 Τελικά η τουρκική κυβέρνηση και συγκεκριµένα ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα απαντήσουν επίσηµα στο ερώτηµα του Zeybek που τυγχάνει να είναι και αρχηγός ενός πολιτικού κόµµατος; Άλλωστε για όσους γνωρίζουν την Τουρκία, η εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής δεν χαράσσεται και δεν υλοποιείται από προέδρους νοµαρχιακών επιτροπών µικρών επαρχιακών πόλεων, αλλά από το Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και την εκάστοτε κυβέρνηση. Εάν γίνει αυτό, τότε πράγµατι θα πεισθεί και ο κάθε «κακοπροαίρετος» ότι η Τουρκία έχει αλλάξει και ότι πλέον δεν θα βλέπουµε τα τουρκικά µαχητικά αεροσκάφη να πραγµατοποιούν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι. Σε ότι αφορά στους λόγους ακύρωσης της τελικής φάσεως των ασκήσεων Efes-2011 και Denizkurdu-2011, θα επανέλθουµε όταν θα υπάρξει λεπτοµερής επίσηµη ανακοίνωση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων ( ) Από 26 έως 27 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις επρόκειτο να πραγµατοποιήσουν την τελική φάση της διακλαδικής αποβατικής ασκήσεως Efes-2011 στην περιοχή του κόλπου Doğanbey/Seferihisar, πλην όµως τόσο αυτή όσο και η αεροναυτική άσκηση Denizkurdu-2011 που διεξαγόταν παράλληλα, ακυρώθηκαν ύστερα από σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων στις Η άσκηση Efes άρχισε στις και στη συνέχεια ακολούθησε η αεροναυτική άσκηση Denizkurdu-2011 µε τον τουρκικό στόλο να εξέρχεται από τις ναυτικές βάσεις στις και να πραγµατοποιεί θαλάσσια επιχειρησιακή εκπαίδευση και εκπαίδευση αεροναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο. Επισηµαίνεται ότι, ενώ οι εν λόγω ασκήσεις βρισκόταν σε εξέλιξη, παρουσιάσθηκε από τουρκικής πλευράς µια κλιµάκωση προκλητικών δηλώσεων και γεγονότων, τα οποία διαµόρφωσαν ένα αρνητικό κλίµα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατέδειξαν για µια φορά ακόµη την τουρκική αδιαλλαξία και αµφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων στο Αιγαίο. Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι καινοφανή, δεδοµένου ότι περιλαµβάνονται στο Σχέδιο Επιχειρήσεων SUGA της ιοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών υνάµεων (σ.σ. υπόθεση Ergenekon), πολλά σηµεία του οποίου φαίνεται ότι εξακολουθούν να υιοθετούνται από την κυβέρνηση του Ερντογάν χωρίς καµία πρόθεση για αλλαγή τους. Μερικά από αυτά φαίνονται ακολούθως:

3 3 Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να µετατραπούν σε περιβάλλον διεξαγωγής επιχειρήσεων. Να δηµιουργηθούν καταστάσεις αύξησης της έντασης χωρίς να προκληθεί σύγκρουση µε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων στο Αιγαίο. Τα σενάρια όλων των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων σε θέµατα τακτικής θα αναφέρονται στα νησιά. Θα ενηµερώνεται άµεσα η κοινή γνώµη µέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για κάθε αναχαίτιση ή παρενόχληση που θα πραγµατοποιούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάµεις στα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία. ιεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης και επιτήρησης στα νησιά προκειµένου να διαπιστωθούν οι ελληνικές δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές. Να αποτραπεί η Ελλάδα να δηµιουργήσει τετελεσµένα στα νησιά, σε νησίδες και σε βραχονησίδες που τις παραχωρήθηκαν µε συµφωνίες. Κατόπιν διαταγής, θα πραγµατοποιούνται ενέργειες που κλιµακώνουν την κρίση, λαµβάνοντας αντίστοιχα µέτρα βίας και αποτροπής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε όλα τα µεγάλα αστικά κέντρα, θα πραγµατοποιούνται συνέδρια, σεµινάρια, ηµερίδες, συγκεντρώσεις κ.λπ., όπου επιστήµονες θα παρουσιάζουν τα προβλήµατα του Αιγαίου, τις τουρκικές θέσεις και το δίκαιο της θάλασσας. Λαµβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κρίνεται σκόπιµο να σας παραθέσουµε στη συνέχεια τη χρονολογική εξέλιξη της κατάστασης που διαµόρφωσαν οι Τούρκοι µέχρι και την ακύρωση των προαναφερθεισών αποβατικών και αεροναυτικών ασκήσεων τους στο Αιγαίο: 3-5 Μαΐου 2011 Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2011 µεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Επισηµαίνεται ότι στην αρχική ενηµέρωση που πραγµατοποιήθηκε σε δηµοσιογράφους και σε 26 στρατιωτικούς παρατηρητές από 20 χώρες, οι Τούρκοι παρουσίασαν χάρτη, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης απεικονίζεται ως τουρκική. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε σχετικό δηµοσίευµα της τουρκικής εφηµερίδος Sabah/ το οποίο ανέφερε τα εξής: «..Φέτος από τη γείτονα µας δεν υπήρξε καµία αναχαίτιση/παρεµπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη µεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου. Αυτή η οµαλοποίηση στο Αιγαίο ήταν αποτέλεσµα µιας συµφωνίας που υπογράφηκε µεταξύ των δύο χωρών.»

4 4 3 Μαΐου 2011 Έναρξη της διακλαδικής αποβατικής ασκήσεως Efes Μαΐου 2011 ήλωση του Namık Kemal Zeybek αρχηγού του κόµµατος DP (Demokrat Parti) από τη Σµύρνη, αναφέροντας ότι τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρµακονήσι ανήκουν στην Τουρκία και ότι τελούν υπό ελληνική κατοχή. 11 Μαΐου 2011 Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων στην επίσηµη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι ένα ελληνικό σκάφος του λιµενικού και ένα αλιευτικό παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ίµια Μαΐου 2011 Πραγµατοποιήθηκε στην Κων/πολη η διεθνής έκθεση αµυντικής βιοµηχανίας IDEF-2011, όπου οι Τούρκοι παρουσίασαν τα νέα τους οπλικά συστήµατα πολλά από τα οποία θα χρησιµοποιούντο παρουσία ξένων στρατιωτικών παρατηρητών στην τελική φάση της ασκήσεως Efes Μαΐου 2011 Έναρξη της αεροναυτικής ασκήσεως Denizkurdu-2011 και έξοδος του τουρκικού στόλου από τις ναυτικές βάσεις Gölcük, Σµύρνης και Aksaz. 18 Μαΐου 2011 Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων στην επίσηµη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι, ελληνικά F-16 και Μιράζ-2000 αναχαίτισαν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, βόρεια της Ικαρίας και βορειοδυτικά της Χίου, τουρκικά F-16 που µετείχαν στην άσκηση Denizkurdu Σε τηλεγράφηµά του ο Αµερικανός πρεσβευτής (αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks και δηµοσιεύθηκε στα «Νέα») περιγράφει συνάντησή του µε τον Aχµέτ Νταβούτογλου στις 23 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας απέρριψε τις συστάσεις των Αµερικανών για αποφυγή υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και στο Φαρµακονήσι, υποστηρίζοντας ότι είναι... «γκρίζες ζώνες». Ο Νταβούτογλου είπε ότι η κυριαρχία σε αυτούς τους «βράχους είναι υπό αµφισβήτηση, όπως και στο Κάρντακ» (σ.σ.: η τουρκική ονοµασία των Ιµίων) και η «Ελλάδα επιλέγει συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσει τις ΗΠΑ

5 5 αντί να αντιµετωπίσει το σύνολο του Αιγαίου µε σφαιρικό τρόπο». Τονίζεται ιδιαίτερα ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συγκεκριµένη αναφορά αµφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των δύο νησιών, καθώς µέχρι προσφάτως η τουρκική πλευρά απέδιδε τις υπερπτήσεις σε δήθεν ελιγµούς που υποχρεώνονται να κάνουν τα τουρκικά µαχητικά που «ανακόπτονται παράνοµα» από την ελληνική Πολεµική Αεροπορία. 1 Ο απόστρατος συνταγµατάρχης Ümit Yalım, υποψήφιος βουλευτής του τουρκικού κόµµατος DP, συνοδευόµενος από 2 Τούρκους δηµοσιογράφους µετέβη µε σκάφος στο Αγαθονήσι και στο Φαρµακονήσι προσπαθώντας να αποβιβασθεί παράνοµα σε αυτά χωρίς αποτέλεσµα. Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Yalım δήλωσε: «Τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική στρατιωτική κατοχή και οι ελληνικές αρχές δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί τα δικά µας (τουρκικά) νησιά. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν δεκάδες σκάφη και ξενοδοχεία στα οποία κυµατίζουν οι σηµαίες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα στην πλάτη των δικών µας νησιών κερδίζει πολλά χρήµατα. Το Φαρµακονήσι αποτελεί εξ ολοκλήρου µια στρατιωτική βάση. Υπάρχει στρατιωτική µονάδα, εκκλησία και οχήµατα. Σε τοίχο και στο έδαφος χαράχθηκε η ελληνική σηµαία». 22 Μαΐου 2011 Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόµµατος DP δηµοσίευµα µε τίτλο: «Στα Ελληνικά νησιά θα αναρτήσουν Τουρκική Σηµαία», γνωστοποιώντας ότι, στις 25 Μαΐου ο αρχηγός του κόµµατος Namik Kemal Zeybek θα κάνει απόβαση στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρµακονήσι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του DP νοµού Σµύρνης Naşit Birgüvi δήλωσε τα εξής: «Πρώτα θα πραγµατοποιήσουµε ένα µεγάλο συλλαλητήριο στο Didim (σ.σ. βρίσκεται απέναντι από το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι). Κατόπιν µαζί µε τον Zeybek θα κινηθούµε µε σκάφη στο Αγαθονήσι και στο Φαρµακονήσι για να αναρτήσουµε την τουρκική σηµαία. Ο σκοπός µας είναι να αφυπνίσουµε την τουρκική κοινή γνώµη. Αυτά τα νησιά σύµφωνα µε όλες τις συµφωνίες είναι δικά µας. Θέλουµε να υπενθυµίσουµε ότι τα νησιά βρίσκονται υπό κατοχή. Κανένας δεν θα λησµονήσει τον αγώνα που έγινε για τις βραχονησίδες Ίµια. Ελπίζουµε να µην αντιµετωπίσουµε καµία παρακώλυση.». Επιπρόσθετα δε, οι προθέσεις του Zeybek γνωστοποιήθηκαν και από δηµοσίευµα της εφηµερίδος Sabah/ µε τίτλο: «Ελληνική εκστρατεία από στελέχη του DP». Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση όχι µόνο δεν προέβη «φανερά» σε καµία κίνηση για να αποτρέψει τον Zeybek από τις παράλογες και προκλητικές του ενέργειες, αλλά την ίδια ηµέρα διεύρυνε την 1

6 6 προκλητικότητά της και στη Θράκη µε τον υπουργό επικρατείας για θέµατα Ευρωπαϊκής Ένωσης Egemen Bağış να απευθύνεται σε Έλληνες µουσουλµάνους στην Κοµοτηνή, συνοδεύοντας τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας τα εξής: «Να ξέρετε ότι δεν είστε µόνοι. Η υτική Θράκη δεν είναι ορφανή. Στην πραγµατικότητα, είµαστε πιο κοντά από κάποιες άλλες περιοχές της Τουρκίας τόσο από θέµα απόστασης όσο και από θέµα καρδιάς». 24 Μαΐου 2011 Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών µε την υπ. αριθ. 135 ανακοίνωσή του σχετικά µε τις εκδηλώσεις µνήµης που έγιναν στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ποντίων, ανέφερε ότι αποδοκιµάζει και καταψηφίζει αυτές τις προβληµατικές πρωτοβουλίες, οι οποίες στηρίζονται σε παραποιηµένους ιστορικούς ισχυρισµούς και δεν έχουν επιστηµονική βάση. Το τουρκικό κόµµα DP στην επίσηµη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι στις την ώρα θα πραγµατοποιηθεί συλλαλητήριο στο Didim των δυτικών παραλίων µε σύνθηµα: «Adalara Sahip Çık ( ιεκδικήστε τα Νησιά)» µε τη συµµετοχή του προέδρου του Zeybek, χωρίς όµως να αναφέρει εάν θα γίνει η «απόβαση» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρµακονήσι. Τις απογευµατινές ώρες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων µε την υπ. αριθ. BD - 27 /11 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ακυρώνονται οι διακλαδικές ασκήσεις µε πραγµατικά πυρά Denizkurdu-2011 και Efes-2011 χωρίς να αναφέρει τους λόγους ακύρωσής τους. 25 Μαΐου 2011 Ο Τούρκος υπουργός Άµυνας από την Αττάλεια όπου βρισκόταν σε σχετική ερώτηση για τους λόγους ακύρωσης των παραπάνω ασκήσεων δήλωσε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε επειδή η ιεραρχία (των ενόπλων δυνάµεων) βρισκόταν στην Κων/πολη λόγω µιας άλλης ασκήσεως, δεν είχα µαζί τους καµία προσωπική επαφή. Όµως, απ ότι πληροφορήθηκα (η ακύρωση) ήταν αποτέλεσµα εκτίµησης/αξιολόγησης των ενόπλων δυνάµεων. Όπως γνωρίζετε οι ασκήσεις διοργανώνονται από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων υνάµεων.» ηµοσίευµα της εφηµερίδος Hurriyet ανέφερε ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αχµέτ Νταβούτογλου είχε ενηµερωθεί για την ακύρωση της ασκήσεως και ότι αυτό δεν έχει σχέση µε αµοιβαία αιτήµατα για ακυρώσεις ασκήσεων µεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας.

7 7 ηµοσίευµα τουρκικής ιστοσελίδας που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάµεις ανέφερε τα εξής: «Οι ασκήσεις δεν ακυρώθηκαν αλλά περατώθηκαν νωρίτερα. Προς απόδειξη αυτού, σύντοµα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα δηµοσιεύσει φωτογραφικό υλικό των επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απέστειλε προσκλήσεις στον πρόεδρο της ηµοκρατίας και στον πρωθυπουργό για την άσκηση, όµως αυτοί του απάντησαν ότι δεν θα παραστούν λόγω βεβαρυµµένου προγράµµατος. Η εξέλιξη αυτή λύπησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ διότι η απόφαση των δύο πολιτικών ανδρών να µην παραστούν στην άσκηση, ενώ ευρίσκοντο στην Τουρκία, διατάραξε το ηθικό του στρατού. Έτσι ελήφθη η απόφαση για περάτωση των ασκήσεων νωρίτερα του προγραµµατισµένου χρόνου.». Συνεκτιµώντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής: Τόσο η τουρκική κυβέρνηση δια στόµατος υπουργού Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου όσο και κύκλοι του στρατιωτικού κατεστηµένου (περιθωριακοί και µη) αµφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρµακονήσι. Οι προκλητικές ενέργειες του τουρκικού κόµµατος DP και οι ανυπόστατες απειλές τους για δήθεν αποβάσεις στα νησιά για ανάρτηση της τουρκικής σηµαίας, έτυχαν υπέρ του δέοντος προβολής από ελληνικής «δηµοσιογραφικής» πλευράς, χωρίς να αξιολογηθεί σε βάθος η γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστηµα. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκµεταλλευόµενοι µια πρωτοβουλία «περιθωριακών» τουρκικών κύκλων µε αµφιλεγόµενες διασυνδέσεις, η οποία ενόχλησε και ανησύχησε έντονα την Ελλάδα, έδωσαν την εντύπωση, τόσο στην τουρκική όσο και στη διεθνή κοινή γνώµη (ιδίως στις Ηνωµένες Πολιτείες), ότι αποτρέπουν τις προβοκάτσιες, προβάλλοντας, εµµέσως, ότι το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι ανήκουν στις «γκρίζες ζώνες». Οι ασκήσεις Efes-2011 και Denizkurdu-2011 πραγµατοποιήθηκαν κανονικά και αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή ετοιµότητα των τουρκικών αποβατικών δυνάµεων (σ.σ. Στρατιά Αιγαίου, ειδικές δυνάµεις, ταξιαρχία πεζοναυτών, πολεµικά πλοία, ελικόπτερα και πολεµικά αεροσκάφη). Απλώς, ακυρώθηκε η τελική φάση αυτών, δηλαδή η επίδειξη στους ξένους παρατηρητές και στους δηµοσιογράφους αναφορικά µε τις τουρκικές δυνατότητες. Η ακύρωση των παραπάνω ασκήσεων ήταν σε γνώση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους επίσηµους κρατικούς φορείς για τους λόγους ακύρωσής τους αποτελούν «ανατολίτικα παιχνίδια».

8 8 Όλα αυτά θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής στο µέλλον και ειδικά κατά την ανάλυση των εσωτερικών προβληµάτων της Τουρκίας (σ.σ. κρίση µεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας), που παράλληλα επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ασφάλεια πολύ ευαίσθητων εδαφικών µας περιοχών, διότι εσφαλµένες εκτιµήσεις θα έχουν ως αποτέλεσµα να µας οδηγούν σε κινήσεις «καλής θέλησης» προς την τουρκική πλευρά χωρίς να υπάρχει λόγος. (Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη. Πρόκειται για µια εµπεριστατωµένη µελέτη η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές και µπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας χρήσιµος οδηγός για το είδος της απειλής που συνιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας υπό το µανδύα του νεο-οθωµανισµού. Επίσης, είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεµάτων Τουρκίας στην ιστοσελίδα

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες»

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες» 1 25 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες» Του Χρήστου Μηνάγια Από 26 έως 27 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις επρόκειτο να πραγµατοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας 1 27 Μαρτίου 2011 www.geostrategy.gr Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας Η Τουρκία του Ερντογάν δεν διαφέρει από την Τουρκία των στρατηγών Του Χρήστου Μηνάγια Στις 15-3-2011 ο Τούρκος δηµοσιογράφος Ali

Διαβάστε περισσότερα

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο 1 6 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Οι Τούρκοι αµφισβητούν τα δικαιώµατά µας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 1 Του Χρήστου Μηνάγια Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 04 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στο άρθρο του συντάκτη του παρόντος, µε τίτλο «Εκβιασµοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 1 Του Χρήστου Μηνάγια Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 21 Μαΐου 2014 www.geostrategy.gr Στις 16-05-2014, η τουρκική Υδρογραφική-Γεωγραφική ιεύθυνση της ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο;

Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο; 19 Απριλίου 2013 www.geostrategy.gr Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο; Του Χρήστου Μηνάγια Από 16 έως 19 Απριλίου 2013 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη διακλαδική άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 1 Του Χρήστου Μηνάγια Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 28 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στις 27-4-2012, δηµοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως οι υπουργικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Άρθρο 0201: Ορισµός του Πολεµικού Ναυτικού 1. Ο όρος "Πολεµικό Ναυτικό", όπως χρησιµοποιείται στο κείµενο των ιατάξεων, δηλώνει το σύνολο των Ναυτικών και Αεροναυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Του Χρήστου Μηνάγια minagias@gmail.com, τηλ. 6948260485 Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑ ΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερµού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623)

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής 1 28 Οκτωβρίου 2010 www.geostrategy.gr Του Χρήστου Μηνάγια Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής Οι Τούρκοι στρατηγοί ζητούν από τον Ερντογάν αύξηση της δύναµης των

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων 1 17 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων Του Χρήστου Μηνάγια Στις 13 Απριλίου 2012, η ιοίκηση των Εικονικών Τουρκικών Αεροπορικών υνάµεων [Türk Sanal

Διαβάστε περισσότερα

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου Παραλήρημα άνευ προηγουμένου από τους Τούρκους Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, βάζουν στο στόχαστρο και τα Δωδεκάνησα Στήνουν «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο Ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα;

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; 1 13 Μαρτίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; Του Χρήστου Μηνάγια Στις 12-3-2012 τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλαν την είδηση ότι, σε συνέντευξη του στο περιοδικό PROCEEDINGS

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο

Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο Πέµπτη 15 Ιουλίου 2010 www.geostrategy.gr Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο Του Χρήστου Μηνάγια Μετά την πτώση της Οθωµανικής αυτοκρατορίας η Τουρκία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων

Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων 1 20 Φεβρουαρίου 2011 www.geostrategy.gr Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων Του Χρήστου Μηνάγια Στις 23-11-2010 η Γενική Γραµµατεία του τουρκικού Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

«Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο;

«Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο; 1 04 Σεπτεµβρίου 2011 www.geostrategy.gr «Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο; Του Χρήστου Μηνάγια Ενώ πλησιάζει η ηµεροµηνία έναρξης των γεωτρήσεων για εντοπισµό υδρογονανθράκων στον

Διαβάστε περισσότερα

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Πέµπτη 3 Μαΐου 2012 www.geostrategy.gr Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Χρήστος Μηνάγιας και Βασίλης Γιαννακόπουλος Νέες τουρκικές προκλήσεις Στις 27 Απριλίου 2012, δηλαδή εννέα ηµέρες πριν τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια 1 19 Μαρτίου 2011 www.geostrategy.gr Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια Του Χρήστου Μηνάγια Στις 16-3-2011, πραγµατοποιήθηκε στη Μόσχα η 2 η Σύνοδος του Ανώτατου Τουρκο-Ρωσικού Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία

Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία 1 Πέµπτη 30 εκεµβρίου 2010 www.geostrategy.gr Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία Του Χρήστου Μηνάγια Η πολιτική Ερντογάν εισήγαγε την Τουρκία σε µια µακρά περίοδο εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό όσο

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια

Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια (www.armynow.net/bomba-minagia-aktofylaki-elegxous-imia/) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 η : 21 χρόνια μετά τα Ίμια. Τι έχει αλλάξει; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 η : Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια

Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια Εφημερίδα: Hürriyet Ημερομηνία: 28/3/201 Συντάκτης: Cansu Çamlibel Μετάφραση: Βαλέρια Αντωνοπούλου Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος λίγο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007 Ρυµούλκηση στο Αιγαίο Κανονισµός 3577/92 της ΕΕ ιαφορά σε σχέση µε το SAR Λοιπές συναφείς επισηµάνσεις * Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό

Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό Του Χρήστου Μηνάγια 14 εκεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Το κόμμα του Ερντογάν, κατά το χρονικό διάστημα των δέκα ετών που βρίσκεται στην εξουσία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος»

Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος» 1 10 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος» Του Χρήστου Μηνάγια Την τελευταία περίοδο η «Σιϊτική Ηµισέληνος» αύξησε την επιρροή του Ιράν στις χώρες της Μέσης Ανατολής,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας;

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Του Χρήστου Μηνάγια 19 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Οι εξελίξεις στη Συρία, οι πολυάριθμες επιχειρήσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμο και Πολιτικό Προσωπικό της Τακτικής Αεροπορίας, Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνω σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και οι επόµενες κινήσεις της Άγκυρας

Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και οι επόµενες κινήσεις της Άγκυρας 1 07 Σεπτεµβρίου 2011 www.geostrategy.gr Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και οι επόµενες κινήσεις της Άγκυρας Του Χρήστου Μηνάγια Τις τελευταίες ηµέρες και ειδικά µετά τη δηµοσιοποίηση της έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία 1 12 Ιανουαρίου 2011 www.geostrategy.gr Του Χρήστου Μηνάγια Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει µια θέση µεταξύ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσµου πολλαπλασιάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ

Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ 1 03 Αυγούστου 2010 www.geostrategy.gr Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ Του Χρήστου Μηνάγια Το τελευταίο χρονικό διάστηµα και λίγους µήνες πριν τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος για

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο

Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο 1 16 Αυγούστου 2010 www.geostrategy.gr Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Μετά την εισβολή στην Κύπρο τo 1974, οι Τούρκοι αξιολόγησαν

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές

Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές 1 Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές Του Χρήστου Μηνάγια Στις 12-6-2011 οι Τούρκοι πολίτες με τη ψήφο τους κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ)

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ) Έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο (Search and Rescue SAR)* Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί αποτελεί γνωµοδοτικό σηµείωµα το οποίο συντάχθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Του Χρήστου Μηνάγια 11 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Όταν ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, το Ιράν υποστήριξε τους εξεγερμένους των χωρών αυτών και επιδίωξε να προσδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του "Π" πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία

Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του Π πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του "Π" πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία «ιαρκής η επικοινωνία µε Χριστόφια» Συνέντευξη στον Λευτέρη Αδειλίνη Την ανάγκη να λάβει σοβαρά υπόψη η Τουρκία τη διεθνή πεποίθηση

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week,

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week, 1 Ομιλία Α/ΓΕΕΘΑ Athens Flying Week, 12 Σεπ 17 «Η Αεροπορική Ισχύς ως Πυλώνας της Αμυντικής Στρατηγικής. Ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας υπό το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας;

Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας; 1 8 Αυγούστου 2011 www.geostrategy.gr Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας; Του Χρήστου Μηνάγια Τις τελευταίες ηµέρες η Τουρκία βίωσε µια από τις πιο κρίσιµες πολιτικοστρατιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0106(COD) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0106(COD) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 12.9.2013 2013/0106(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

οργανώσεις όπως ο ISIS, Η κλιματική αλλαγή, Το οργανωμένο έγκλημα, Η τρομοκρατία, Η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, Η παράνομη μετανάστευση, και

οργανώσεις όπως ο ISIS, Η κλιματική αλλαγή, Το οργανωμένο έγκλημα, Η τρομοκρατία, Η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, Η παράνομη μετανάστευση, και 1 Ομιλία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο 26ο Ετήσιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία 13 Δεκ 17 "Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο ρόλος τους στο περιβάλλον ασφάλειας της Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεμέν Μπαγίς: Εφικτή η επαναλειτουργία της Χάλκης

Εγκεμέν Μπαγίς: Εφικτή η επαναλειτουργία της Χάλκης 09/02/2019 Εγκεμέν Μπαγίς: Εφικτή η επαναλειτουργία της Χάλκης / Επικαιρότητα «Καλή επίσκεψη που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο «success story» και για τις δύο πλευρές» χαρακτηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ.

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ. . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 (επαναληπτικό) ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ι. Να συµπληρώσετε, στα κενά της Α στήλης,

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αθήνα 19/2/2016 Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε 1. Το "μεταναστευτικό-προσφυγικό" είναι ένα μείζον και κρίσιμο Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα γιατί γεννήθηκε, κλιμακώνεται και κορυφώνεται σε συνδυασμό με γεωπολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Μάριου Καράντωνα 1 Έντιμε κύριε υπουργέ, Έντιμε κύριε πρόεδρε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος 1 05 Οκτωβρίου 2010 www.geostrategy.gr ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος Του Χρήστου Μηνάγια Στις 1-10-2010 ο Τούρκος πρόεδρος της ηµοκρατίας Αµπντουλάχ Γκιούλ στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας

Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας 1 4 Ιουλίου 2011 www.geostrategy.gr Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας Του Χρήστου Μηνάγια Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα των τουρκικών εφηµερίδων Sabah, YeniSafak και Zaman/3-7-2011, οι ένοπλες δυνάµεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας

Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας Χωρίς να περιλαµβάνει σηµαντικά καινούρια εκθέµατα, η εφετινή αεροπορική έκθεση της Μόσχας που πραγµατοποιήθηκε µεταξύ 21 και 26 Αυγούστου διατήρησε

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0054/2. Τροπολογία

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0054/2. Τροπολογία 13.5.2015 A8-0054/2 2 Παράγραφος 4 4. υπογραµµίζει ότι η δύναµη και η βαρύτητα της Ένωσης έγκεινται στην ικανότητά της να κινητοποιεί πόρους και να αξιοποιεί ταυτοχρόνως ένα ευρύ φάσµα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 31-1-2011 μ.χ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 31-1-2011 μ.χ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 31-1-2011 μ.χ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΗ «ΕΟΡΤΗ» ΤΗΝ 31η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ) ΓΙΑ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΠΑΙΔΕΙΑΣ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1996: Η ΕΛΛΑΔΑ «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Του Χρήστου Μηνάγια minagias@gmail.com, τηλ. 6948260485 Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑ ΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερµού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ Άρθρο 0301: Στρατιωτική εξουσία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ 1. Η άσκηση ιοικήσεως στηρίζεται πάντοτε στην ανάθεση αντιστοίχου και συµφώνου προς τους νόµους στρατιωτικής εξουσίας. 2. Η στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση µέλους Σ Αναπτυξιακής Εταιρίας Β. Θεσσαλονίκης. Ε. Λαφαζανίδη, ηµάρχου Ελευθερίου-Κορδελιού.

Εισήγηση µέλους Σ Αναπτυξιακής Εταιρίας Β. Θεσσαλονίκης. Ε. Λαφαζανίδη, ηµάρχου Ελευθερίου-Κορδελιού. Εισήγηση µέλους Σ Αναπτυξιακής Εταιρίας Β. Θεσσαλονίκης Ε. Λαφαζανίδη, ηµάρχου Ελευθερίου-Κορδελιού. ΣΤΡΑΤΟΠΕ Α ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Β. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Οι δυτικές συνοικίες µε τα γνωστά σε όλους µας προβλήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Οξύνοια και πολιτική σοφία ή γεωστρατηγικά αδιέξοδα και παραλογισµοί;

Τουρκία: Οξύνοια και πολιτική σοφία ή γεωστρατηγικά αδιέξοδα και παραλογισµοί; 1 5 Οκτωβρίου 2011 www.geostrategy.gr Τουρκία: Οξύνοια και πολιτική σοφία ή γεωστρατηγικά αδιέξοδα και παραλογισµοί; Του Χρήστου Μηνάγια Η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας στην επιδίωξή της να καλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ Άρθρο 0701: Ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου Οι διατάξεις που αναπτύσσονται στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται κυρίως στον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

Tουρκο-ισλαµικός εθνικισµός και εξελίξεις στη Συρία

Tουρκο-ισλαµικός εθνικισµός και εξελίξεις στη Συρία 1 17 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Tουρκο-ισλαµικός εθνικισµός και εξελίξεις στη Συρία Του Χρήστου Μηνάγια Πριν ένα χρόνο οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας αποτελούσαν το σύµβολο της επιτυχίας της τουρκικής

Διαβάστε περισσότερα

LIFE.2.A EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2019/0010 (COD) PE-CONS 36/19 PECHE 64 PREP-BXT 51 CODEC 381

LIFE.2.A EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2019/0010 (COD) PE-CONS 36/19 PECHE 64 PREP-BXT 51 CODEC 381 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2019/0010 (COD) PE-CONS 36/19 PECHE 64 PREP-BXT 51 CODEC 381 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση της Συµφωνίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μάλτας για συνεργασία στον τοµέα της έρευνας και διάσωσης» Προς

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense»

Παρέμβαση Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense» Παρέμβαση Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense» ΘΕΜΑ: Η Θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου Προκλήσεις και Απαντήσεις Κύριε Υπουργέ, κύριε πρόεδρε,

Διαβάστε περισσότερα

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο Ελλάδα vs. Τουρκία Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο 4 Η «εξ ανατολών» απειλή κατά της Ελλάδας διατηρείται αμείωτη εδώ και δεκάδες χρόνια. Η φύση των ελληνοτουρκικών συνόρων καθιστά την τουρκική στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 5 (σελ. 90 93) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Η επανάσταση διαδόθηκε γρήγορα στα νησιά του Αιγαίου. Σπουδαίοι ναυτικοί, όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Μαρτίου 4, 2015 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Στην Ουάσιγκτον, έκανε την εμφάνιση της μια απόρρητη έκθεση, που μιλά για το «κινεζικό όνειρο το διάστημα». Συγκεκριμένα η έκθεση αυτή

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 7.11.2018 A8-0320/5 5 Αιτιολογική σκέψη B α (νέα) Β α. λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για τη Γεωργία και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γεωργιανοί εγκαταλείπουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Από τους Τούρκους στρατηγούς στην πολιτική δικτατορία του ήπιου Ισλάµ

Από τους Τούρκους στρατηγούς στην πολιτική δικτατορία του ήπιου Ισλάµ 1 24 Ιανουαρίου 2012 www.geostrategy.gr Από τους Τούρκους στρατηγούς στην πολιτική δικτατορία του ήπιου Ισλάµ Του Χρήστου Μηνάγια Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι µε την ανακριτική διαδικασία που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΤΗ Α/Τ ΒΕΛΟΣ 2017 Κύριε Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης - Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, Κυρία Εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων [Μαρία Τριανταφύλλου],

ΤΕΛΕΤΗ Α/Τ ΒΕΛΟΣ 2017 Κύριε Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης - Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, Κυρία Εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων [Μαρία Τριανταφύλλου], ΤΕΛΕΤΗ Α/Τ ΒΕΛΟΣ 2017 Κύριε Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης - Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, Κυρία Εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων [Μαρία Τριανταφύλλου], Κύριοι Αρχηγοί & Εκπρόσωποι των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ «Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ν. 3003/2002, Α 75) που υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL 5.12.2018 A8-0375/22 22 Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina Αιτιολογική αναφορά 10 έχοντας υπόψη το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Προς. Πίνακα Αποδεκτών

Προς. Πίνακα Αποδεκτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΙΜΩ ΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Ταχ. /νση: Ταχ Κωδ:

Διαβάστε περισσότερα

Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η νέα ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σκέψεις και Προβληματισμοί

Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η νέα ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σκέψεις και Προβληματισμοί 1 Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η νέα ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Σκέψεις και Προβληματισμοί Μετά τον θόρυβο από τις παραιτήσεις των Κοσανέρ, Τσεϊλάνογλου, Γιγκίτ και Ακσάϋ, διεξήχθησαν κανονικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.6.2013 COM(2013) 482 final 2013/0225 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝ : Γρ. ΥΕΘΑ Αλμυρός 2 Ιουν 2016 ΣΑΣΙ- ΕΣΜΑ- ΣΑΣΣΑΣ ΣΑΣΝ ΕΑΑΣ ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ

ΚΟΙΝ : Γρ. ΥΕΘΑ Αλμυρός 2 Ιουν 2016 ΣΑΣΙ- ΕΣΜΑ- ΣΑΣΣΑΣ ΣΑΣΝ ΕΑΑΣ ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ ΠΡΟΣ : ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ ΓΕΣ/ΕΓΑ - ΓΕΝ/ΕΓΑ ΓΕΑ/ΕΓΑ - ΑΟΟΑ/ Σ ΠΡΟΣ: Ως οι υπογράφοντες Μέλη του ΑΟΟΑ ΚΟΙΝ : Γρ. ΥΕΘΑ Αλμυρός 2 Ιουν 2016 ΣΑΣΙ- ΕΣΜΑ- ΣΑΣΣΑΣ ΣΑΣΝ ΕΑΑΣ ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ ΘΕΜΑ : Οργάνωση και Λειτουργία ΑΟΟΑ

Διαβάστε περισσότερα

B8-0015/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

B8-0015/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 12.1.2015 B8-0015/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος 1 Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης της

Διαβάστε περισσότερα

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» 3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητέ κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1 ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AF/CE/LB/el 1 Οι πληρεξούσιοι: ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ*ΕΛΛΗΝΕΣ* ΓΡΑΦΕΙΟ*ΤΥΠΟΥ*Κ.Ο.*********************************************************************ΤΗΛ.*(210)*3707970* ***********************************************************************************************************FAX:*(210)*3707976*

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία Κυρίες και Κύριοι, Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία 30-5-05 Κυρίες και Κύριοι, Με µεγάλη µου χαρά βρίσκοµαι σήµερα εδώ µαζί σας για στην έναρξη των εργασιών της τόσο σηµαντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο»

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο» ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο» 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητή κυρία Υπουργέ Αγαπητοί φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Βαλέτα, 3 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου 1. Χαιρετίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 30.6.2017 L 169/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1130 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Ιουνίου 2017 που ορίζει τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών σκαφών (αναδιατύπωση)

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 127 ΝΟΜΟΣ 4472/2017 Επιδόματα. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα:

Άρθρο 127 ΝΟΜΟΣ 4472/2017 Επιδόματα. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα: Άρθρο 127 ΝΟΜΟΣ 4472/2017 Επιδόματα Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα: Α. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015

Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015 Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015 Κύριοι επίτιµοι Αρχηγοί, κύριε Aρχηγέ του Στόλου, Αξιωµατικοί των συµµάχων και φίλων χωρών, κύριοι Καθηγητές, αγαπητοί προσκεκληµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018

Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 Έρευνα κοινής γνώμης για την εξωτερική πολιτική 2 Στάσεις απέναντι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις Απρίλιος 2018 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE(Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Β. ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Γ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Β. ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Κύριου Μνηµονίου Συµφωνίας µεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ελληνικής Δηµοκρατίας (στο εξής αναφερόµενο ως: «ΥΠΕΘΑ») και του Υπουργείου Άµυνας του

Διαβάστε περισσότερα

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. ΣΕΙΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ 2018 Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Στρατηγικές Αντιμετώπισης ΕΛΛΗΝΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΕΛΙΑΜΕΠ) ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛ. ΣΟΦIΑΣ 49, 10676 ΑΘHΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Του ηµήτρη Θ. Στεργίου

Του ηµήτρη Θ. Στεργίου E Z H E F G H Aποστολή στις µονάδες Στην προσπάθειά του να αναδείξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε καθηµερινή βάση, 365 ηµέρες το χρόνο για την βελτίωση της αµυντικής θωράκισης των ελληνικών νησιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΟΗΕ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3, Μάρτη 2014 - Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συζήτησαν τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Αριθ. Πρωτοκόλλου: ΕΛΕ_2015_4415 Μυτιλήνη, 14/05/2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Αριθ. Πρωτοκόλλου: ΕΛΕ_2015_4415 Μυτιλήνη, 14/05/2015 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αριθ. Πρωτοκόλλου: ΕΛΕ_2015_4415 Μυτιλήνη, 14/05/2015 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 31 εκεµβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 31 εκεµβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 31 εκεµβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 51568 ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ Ταχ. /νση: Ευαγγελιστρίας 2 Ταχ. Κώδικας: 101 83 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους» Προς το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη 15 Ιουνίου 2005 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι διευκολύνσεις στους Αμερικάνους Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους Σούδα, το σταυροδρόμι των σημαντικότερων θαλάσσιων οδών. Ποιο καθεστώς ισχύει, πού χρησιμοποιήθηκε, τι προβλέπει η συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17 Κυρίες & Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Φώτιου ΝΑΣΙΑΚΟΥ. ΘΕΜΑ:«Παρουσίαση Στρατηγικής Ολυμπιακής Ασφάλειας» Αθήνα,

ΟΜΙΛΙΑ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Φώτιου ΝΑΣΙΑΚΟΥ. ΘΕΜΑ:«Παρουσίαση Στρατηγικής Ολυμπιακής Ασφάλειας» Αθήνα, ΟΜΙΛΙΑ Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Φώτιου ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΘΕΜΑ:«Παρουσίαση Στρατηγικής Ολυμπιακής Ασφάλειας» Αθήνα, 16-10-2003 Αναλαμβάνοντας ως Χώρα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα