Γραµµή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ιαδικτύου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γραµµή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ιαδικτύου"

Transcript

1 1 Γραµµή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ιαδικτύου Η Γραµµή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλoύς ιαδικτύου απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη σχετικά µε τη χρήση του ιαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε συνάρτηση µε την υγεία και την ευηµερία του παιδιού (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόµενο, παιδοφιλία, κ.α.). Λειτουργεί καθηµερινές και ώρες 9:00-17:00. Η Γραµµή Βοηθείας αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού ικτύου Γραµµών Βοηθείας (Helplines) στα πλαίσια του ικτύου Ενηµέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe. Στελεχώνεται από εξειδικευµένους παιδοψυχολόγους σε θέµατα χρήσης κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο της Γραµµής Βοηθείας για αναλυτικές πληροφορίες.

2 2 «Εθισµός» στο ιαδίκτυο Eίναι η υπερβολική χρήση του ιαδικτύου που παρεµβαίνει στην προσωπική ζωή. Αν και ο όρος «εθισµός» στο ιαδίκτυο παραµένει αµφιλεγόµενος από την επιστηµονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες µπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, µιλώντας διαδικτυακά σε δωµάτια συνοµιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), ενώ ξεχνούν ή παραµελούν άλλες σηµαντικές δραστηριότητες. Τύποι συµπεριφορών Ο πρώτος τύπος αφορά στην υπερβολική χρήση ιστοσελίδων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ (cybersex) και διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό (cyber porn). Ο δεύτερος τύπος αφορά στις διαδικτυακές σχέσεις. Υπερβολική, δηλαδή, ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα δωµάτια συνοµιλίας - γνωστά ως chat rooms - ή άλλων υπηρεσιών άµεσης ανταλλαγής µηνυµάτων όπως το MSN. Ο τρίτος τύπος αφορά στην υπερβολική ενασχόληση µε τον τζόγο και τις διαδικτυακές αγορές. Στον τέταρτο τύπο περιλαµβάνεται η υπερβολική περιήγηση, δηλαδή συνεχόµενο και διαρκές «σερφάρισµα» στο ιαδίκτυο και αναζητήσεις σε βάσεις δεδοµένων. Τέλος, ο πέµπτος τύπος αφορά στην υπερβολική ενασχόληση µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εµµονή, δηλαδή, µε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που όπως φαίνεται στη χώρα µας µαζί µε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που οδηγούν σε διαδικτυακές συµπεριφορές εξάρτησης. Σηµάδια συµπτώµατα Η υπερβολική ενασχόληση µε το ιαδίκτυο µπορεί να επηρεάσει αρχικά τη συναισθηµατική και την κοινωνική ζωή του ατόµου. Για παράδειγµα, µπορεί να παρατηρηθεί: Αδυναµία του ατόµου να σταµατήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να µειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης µε το διαδίκτυο. Επιθυµία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο ιαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραµµατιστεί.

3 3 Σκέψεις για προηγούµενες online δραστηριότητες ή αναµονή της επόµενης δραστηριότητας online. Χρήση του ιαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστηµα προκειµένου να ικανοποιηθεί. Παραµέληση ή και αποµόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σηµαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και µείωση των σχολικών επιδόσεων. Συναισθηµατικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχηµη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση. Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά µε τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν. Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή. Αισθήµατα ενοχής ή αµυντική συµπεριφορά σχετικά µε τη χρήση του ιαδικτύου που µπορούν να εκδηλωθούν και µε ψέµατα προς τα µέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειµένου να αποκρύψει το χρόνο παραµονής στο ιαδίκτυο. Χρήση του ιαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήµατα η να απαλλαγεί από ένα αίσθηµα δυσφορίας και κακής διάθεσης. Μπορούν όµως να παρατηρηθούν και διάφορα σωµατικά συµπτώµατα όπως: Το σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα. Ξηροφθαλµία. Ηµικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι. Προβλήµατα και πόνοι στη µέση. ιατροφικές ατασθαλίες, όπως, για παράδειγµα, η παράλειψη γευµάτων. Παραµέληση της προσωπικής υγιεινής. ιαταραχές του ύπνου και αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως υπνηλία τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του ιαδικτύου τη νύχτα.

4 4 Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Οριοθετούµε από την αρχή τις ώρες που τα παιδιά µπορούν να είναι στο ιαδίκτυο, εξηγώντας πάντα τους λόγους που γίνεται αυτό, και ορίζουµε από την αρχή τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν τα παιδιά παραβούν τους κανόνες αυτούς. Ο σκοπός µας είναι να βοηθήσουµε τα παιδιά µας να αναπτύξουν τα ίδια τον απαραίτητο αυτό-έλεγχο και αυτοπειθαρχία αναφορικά µε τη χρήση του ιαδικτύου. Ο χρόνος που µένουν τα παιδιά µας στον υπολογιστή και το ιαδίκτυο δεν πρέπει να τους στερεί ούτε ένα λεπτό από την οικογένειά τους, το παιχνίδι τους, τα χόµπι τους, τους φίλους τους, το διάβασµά τους και τον ύπνο τους. Είναι σηµαντικό να µη χρησιµοποιούµε την πρόσβαση στο ιαδίκτυο σαν ανταµοιβή µιας καλής συµπεριφοράς του παιδιού ή να απαγορεύουµε την πρόσβαση στον υπολογιστή σαν τιµωρία. Πρέπει να έχουµε υπόψη µας ότι τα παιδιά µπορεί να προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι όταν βρίσκονται στο ιαδίκτυο. Συνεπώς, εάν δεν είναι ευτυχισµένα στον πραγµατικό κόσµο, µπορεί να θέλουν να ξοδεύουν συνεχώς περισσότερο χρόνο στο ιαδίκτυο. Ας εξερευνήσουµε τις δικές µας διαδικτυακές συνήθειες, καθώς ως γονείς ή εκπαιδευτικοί αποτελούµε από τα πιο σηµαντικά πρότυπα προς µίµηση. Καλό είναι να έχουµε τους υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο ιαδίκτυο µακριά από τα υπνοδωµάτια των παιδιών και σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να µπορούµε να επιβλέψουµε τις ώρες που δαπανούν. Ας θυµόµαστε ότι ο προτεινόµενος καθηµερινό χρόνος µπροστά στην οθόνη (υπολογιστή, τηλεόρασης κ.λπ.) δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 2 ώρες. Ας αφιερώσουµε χρόνο στα παιδιά µας. Το ιαδίκτυο και ο υπολογιστής δεν µπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη δική µας παρουσία. Καλό είναι να εγκαταστήσουµε φίλτρα γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο. Τα φίλτρα δεν αφορούν µόνο στο µπλοκάρισµα ή στο κλείδωµα ακατάλληλου υλικού, αλλά αποτελούν και ένα εργαλείο που µπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση συγκεκριµένων ορίων καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και µεγαλώνουν. Ας έχουµε υπόψη ότι από µόνα τους τα φίλτρα δεν είναι η λύση ή η απάντηση για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά αποτελούν ένα καλό ξεκίνηµα. Ας ενθαρρύνουµε τα παιδιά να ασχολούνται µε νέες δραστηριότητες και χόµπι που δεν περιλαµβάνουν τον υπολογιστή και ας ενθαρρύνουµε τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η έκθεση των παιδιών σε ποικίλα ερεθίσµατα και η συµµετοχή τους σε καλλιτεχνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος που θα τα βοηθήσει να υιοθετήσουν έναν ισορροπηµένο και δηµιουργικό τρόπο ζωής.

5 5 Παρόλα αυτά, αν τα συµπτώµατα επιµένουν, θα ήταν καλό να ζητήσουµε άµεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Συµβουλές για παιδιά/εφήβους Ενώ το ιαδίκτυο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής µπορούν να αποτελούν απεριόριστες πηγές διασκέδασης, επικοινωνίας και χαράς. Είναι πολύ σηµαντικό να ενηµερωνόµαστε και να γνωρίζουµε για την ύπαρξη του «εθισµού», ώστε: Να βάλουµε τα απαραίτητα ΟΡΙΑ και να απολαµβάνουµε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες. Να αναζητήσουµε βοήθεια, εάν χρειαστεί. Να ενηµερώσουµε τους φίλους µας εάν ΕΝ βάζουν όρια ή χρειάζονται βοήθεια. Να µην παραµελούµε τις δραστηριότητές µας, τον ύπνο µας, τους φίλους µας και την οικογένειά µας προς χάρη του ιαδικτύου. Ας έχουµε υπόψη µας ότι: Εάν το πρόβληµα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιµετωπισθεί. Όταν παίζουµε ηλεκτρονικά παιχνίδια µετά την επιστροφή µας από το σχολείο, η απόδοσή µας στις άλλες δραστηριότητες (διάβασµα, αθλητισµός κλπ) είναι σαφώς περιορισµένη.

6 6 ιαδικτυακός εκφοβισµός Eίναι όταν ένα παιδί ή έφηβος δέχεται απειλές, παρενοχλείται, ταπεινώνεται ή γίνεται στόχος από κάποιο άλλο παιδί ή έφηβο, συνήθως µε επαναλαµβανόµενο τρόπο, µέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, του ιαδικτύου ή των κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριµένα, ο ηλεκτρονικός εκφοβισµός µπορεί να λάβει χώρα µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, δωµατίων συνοµιλίας, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, µέσω άλλων ιστοσελίδων σχετικών µε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπηρεσιών άµεσης ανταλλαγής µηνυµάτων. Μορφές cyberbullying Αποστολή κειµένων, , ή άµεσων µηνυµάτων µε βλαβερό και απειλητικό περιεχόµενο ή αποστολή «αστείων» που γελοιοποιούν κάποιο παιδί. Τα µηνύµατα αυτά µπορεί να σταλθούν απευθείας σε ένα παιδί, ή να σταλθούν σε µια οµάδα ατόµων, προκειµένου να ενθαρρυνθούν να πάρουν µέρος στον εκφοβισµό. ηµοσίευση ή αποστολή προσωπικών πληροφοριών ή ευαίσθητων πληροφοριών (όπως, για παράδειγµα, σεξουαλικές προτιµήσεις ή κάποιο προσωπικό πρόβληµα) σε πολλαπλούς παραλήπτες και δηµοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή µηνυµάτων για άλλους σε ιστολόγια (blogs), σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook), ή σε άλλες ιστοσελίδες. ηµιουργία ψεύτικου διαδικτυακού προφίλ σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, µε στόχο την γελοιοποίηση κάποιου παιδιού, ή δηµιουργία «σελίδας» ή «γκρουπ» π.χ. στο facebook, το οποίο στοχεύει στην κοροϊδία ή στον εξευτελισµό ενός ανηλίκου. Αποστολή κακοποιητικών και εξευτελιστικών µηνυµάτων, βίντεο µέσω κινητών τηλεφώνων ή µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, ή αποστολή απειλών για τη σωµατική ακεραιότητα στο θύµα ή σε άλλους παραλήπτες. Αποστολή ιών ή άλλων πειρατικών προγραµµάτων µε σκοπό να βλάψουν τον υπολογιστή κάποιου παιδιού ή να το κατασκοπεύσουν. ηµιουργία κάποιου είδους «ψηφοφορίας» σε έναν ιστοχώρο, όπου τα παιδιά µπορούν να ψηφίσουν για το ποιο είναι το πιο άσχηµο ή το πιο χοντρό παιδί του σχολείου µε σκοπό να εξευτελίσουν ή να ντροπιάσουν κάποιο παιδί. Απειλή συµπαικτών στα διαδικτυακά παιχνίδια, δηλαδή περιπτώσεις όπου κάποιοι παίκτες απειλούν άλλους συµπαίκτες στα παιχνίδια αυτά. Μπορεί, επίσης, να κλειδώσουν παίκτες έξω από το παιχνίδι, να διαδώσουν ψεύτικες φήµες, ή να κλέψουν τους κωδικούς, προκειµένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασµό του παίκτη.

7 7 Κλοπή ταυτότητας ή παραβίαση προσωπικού λογαριασµού και χρήση του ονόµατος ξένου χρήστη µε σκοπό τη διάδοση φηµών και ψεµάτων για κάποιον τρίτο ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Επαναλαµβανόµενες νεκρές κλήσεις. ηµιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριµένα άτοµα καλώντας και άλλους να δηµοσιεύουν µηνύµατα µίσους που µπορεί να περιλαµβάνουν παραδείγµατα ρατσισµού, σεξισµού κ.λπ. ηµοσίευση πραγµατικών ή ψεύτικων φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχοµένου που απεικονίζουν ένα συγκεκριµένο παιδί και που αποστέλλονται σε πλήθος παραληπτών. Εγγραφή κάποιου παιδιού σε ιστοχώρο πορνογραφικού περιεχοµένου χωρίς τη συγκατάθεσή του και αποστολή πορνογραφικού υλικού. Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Ας µην ξεχνάµε ότι, το να έχουµε πάντα ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας µε τα παιδιά µας, είναι εξαιρετικής σηµασίας, προκειµένου τα παιδιά να νιώθουν την ασφάλεια και την εµπιστοσύνη να συζητήσουν µαζί µας οποιοδήποτε θέµα τα απασχολεί ή τα φοβίζει. Ας θυµόµαστε ότι, όταν παιδιά είναι στον υπολογιστή που έχουµε στο σπίτι µας, αυτό δε σηµαίνει ότι είναι ασφαλή και προστατευµένα. Ας γίνουµε και οι ίδιοι µέρος της διαδικτυακής ζωής των παιδιών µας και ας είµαστε εξοικειωµένοι µε το ιαδίκτυο. Αυτό θα βοηθήσει και τα ίδια τα παιδιά να µοιραστούν µαζί µας τις διαδικτυακές τους εµπειρίες. Το ιαδίκτυο είναι ένα σηµαντικό εργαλείο που ήρθε και θα παραµείνει στη ζωή µας και η δαιµονοποίησή του σίγουρα δεν ωφελεί. Ας µάθουµε τους διαδικτυακούς φίλους των παιδιών µας, όπως γνωρίζουµε τους φίλους τους στην πραγµατική ζωή! Μαθαίνουµε στα παιδιά µας να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδοµένα. Ας είµαστε σε επιφυλακή για ενδείξεις ότι το παιδί έχει γίνει στόχος ηλεκτρονικού εκφοβισµού, π.χ. συναισθηµατική αναστάτωση, αποφυγή φίλων, σχολείου, δραστηριοτήτων, πτώση επιδόσεων, άγχος, φόβος. Είναι σηµαντικό να µην υποτιµήσουµε τα συναισθήµατα του παιδιού, σκεπτόµενοι ότι το πρόβληµα δε λαµβάνει χώρα στο φυσικό περιβάλλον, καθώς το ιαδίκτυο αποτελεί πια µέρος της πραγµατικότητας, ειδικά των νέων παιδιών, και οτιδήποτε συµβαίνει εκεί µπορεί να έχει άµεσες επιπτώσεις στη συναισθηµατική και ψυχική τους υγεία. Συχνά τα παιδιά αποφεύγουν να αναφέρουν τα δυσάρεστα που συναντούν στο ιαδίκτυο ή στο κινητό τους, ενώ υποστηρίζεται ότι πολλά παιδιά δεν

8 8 αποκαλύπτουν σε κάποιο γονέα ή εκπαιδευτικό ότι γίνονται θύµατα ηλεκτρονικού εκφοβισµού. Είναι, λοιπόν, βασικό να τους εξηγήσουµε ότι, αν τους συµβεί κάτι δυσάρεστο, δε φταίνε τα ίδια και γι' αυτό θα πρέπει να το αναφέρουν άµεσα σε εµάς. Εάν κάποιο παιδί είναι θύµα του ηλεκτρονικού εκφοβισµού, θα ήταν καλό να ερευνήσουµε εάν ο δράστης βρίσκεται στο κοντινό του περιβάλλον (π.χ. συµµαθητής, φίλος, γνωστός). Συχνά ο θύτης είναι συµµαθητής ή φίλος, που για κάποιο λόγο θέλει να παρενοχλήσει, να γελοιοποιήσει, ή να εκφοβίσει το παιδί, ή που απλά το κάνει «για πλάκα» µην έχοντας συναίσθηση των πιθανών συνεπειών. Σε µια τέτοια περίπτωση θα ήταν καλό να µιλήσουµε άµεσα µε τους γονείς του θύτη καθώς και µε τη διεύθυνση του σχολείου. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις τους και πώς να σέβονται τα δικαιώµατα των άλλων. Ας διδάξουµε στα παιδιά ότι ανωνυµία στο ιαδίκτυο δε συνεπάγεται ανεύθυνη συµπεριφορά. Όλοι µας αφήνουµε ηλεκτρονικά ίχνη στο ιαδίκτυο, συνεπώς πρέπει να συµπεριφερόµαστε ευγενικά, µε κανόνες και µε ηθική, όπως και στον πραγµατικό κόσµο. Συµβουλές για παιδιά/εφήβους ε δίνουµε ποτέ τους κωδικούς µας σε κανέναν, ούτε στους καλύτερους φίλους µας. Ας µη στέλνουµε µηνύµατα όταν είµαστε θυµωµένοι. Είναι δύσκολο να πάρουµε πίσω αυτά που έχουµε πει πάνω στο θυµό µας. Όταν κάτι δεν φαίνεται σωστό σε έναν ιστοχώρο ή µια συνοµιλία, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι. Γι αυτό, εάν αισθανθούµε άσχηµα, ας βγούµε αµέσως από αυτό τον ιστοχώρο ή ας διακόψουµε αµέσως τη συνοµιλία. Ας συνειδητοποιήσουµε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι πάντα ιδιωτική, καθώς οι άλλοι µπορούν να αντιγράψουν, να εκτυπώσουν και να µοιραστούν µέ άλλους τα λεγόµενά µας ή τις φωτογραφίες µας. Τι µπορούµε να κάνουµε αν κάποιος στέλνει σε εµάς ή σε κάποιον άλλο εκφοβιστικά µηνύµατα o o o o εν απαντάµε στα εκφοβιστικά µηνύµατα Μπλοκάρουµε την πρόσβαση του αποστολέα. Κρατάµε και αποθηκεύουµε τα µηνύµατα ή τις συνοµιλίες. Αυτό θα µας είναι χρήσιµο, εάν χρειαστεί ή εάν θελήσουµε να το καταγγείλουµε. εν προωθούµε µηνύµατα ή εικόνες & φωτογραφίες που θα µπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήµατα κάποιου. Έχουµε στο

9 9 o µυαλό µας ότι, εάν κάποιος µας στείλει ένα µήνυµα και το προωθήσουµε ή γελάσουµε µε αυτό, στην ουσία γινόµαστε και εµείς µέρος του εκφοβισµού. Αναφέρουµε το πρόβληµά µας στους γονείς µας ή σε άλλους ενήλικους που εµπιστευόµαστε. Μπορούµε να βοηθήσουµε όλοι να σταµατήσει ο διαδικτυακός εκφοβισµός! Ας µιλήσουµε! Εάν δούµε ότι κάποιος φίλος, γνωστός ή συµµαθητής µας είναι θύµα ηλεκτρονικού εκφοβισµού θα ήταν σωστό να τον υποστηρίξουµε και να καταγγείλουµε το περιστατικό. Άλλωστε, το ίδιο θα θέλαµε και εµείς από τους άλλους αν ήµασταν στη θέση τους. Ας µην ξεχνάµε ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων που γίνονται µάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος είναι σηµαντικές για να κλείσει αυτός ο κύκλος του εκφοβισµού.

10 10 ιαδικτυακή αποπλάνηση Είναι όταν ενας ενήλικας προσεγγίζει ένα παιδί ή έφηβο µέσω του ιαδικτύου, µε σκοπό τη σεξουαλική εκµετάλλευση. Συγκεκριµένα, ο όρος «grooming» αναφέρεται στη συµπεριφορά εκείνη του διαδικτυακού χρήστη που έχει σκοπό να εµπνεύσει εµπιστοσύνη στο παιδί, ώστε να πραγµατοποιήσει µαζί του µια µυστική συνάντηση. Το grooming διεξάγεται µέσω του ιαδικτύου (σελίδες κοινωνικής δυκτύωσης, δωµάτια συνοµιλιών, παιχνίδια), των κινητών τηλεφώνων, ή άλλων τεχνολογιών. Σηµάδια Κάποια σηµάδια του «grooming» µπορεί να αποτελούν: Η εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για κάποιον έφηβο, ή η έκφραση της επιθυµίας για προσωπική συνάντηση. Αποστολή σεξουαλικών-πορνογραφικών φωτογραφιών, συνδέσµων, βίντεο στον έφηβο. Κατεύθυνση των συζητήσεων, ούτως ώστε να συµπεριλάβουν σεξουαλικά ζητήµατα. Ζήτηση προσωπικών φωτογραφιών από τον έφηβο. Αποστολή δώρων στον έφηβο όπως κινητά τηλέφωνα, ρούχα κ.α. Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Είναι σηµαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν στο ιαδίκτυο άνθρωποι µε κακές προθέσεις και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να κάνουν οτιδήποτε τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Ας δώσουµε έµφαση στο να κατανοήσουν τα παιδιά ότι, αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι άνθρωποι ότι είναι, και ο τρόπος που παρουσιάζονται στο ιαδίκτυο, δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγµατικότητα. Είναι σηµαντικό να βεβαιωθούµε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να συναντηθούν µε κάποιον που γνώρισαν στο ιαδίκτυο, ειδικά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα. Ας γνωρίζουµε ποιές συσκευές συνδέονται στο ιαδίκτυο και πώς. Στις µέρες µας υπάρχει πλήθος συσκευών που συνδέονται στο ιαδίκτυο. Είναι πολύ σηµαντικό να είµαστε ενηµερωµένοι ποιες συσκευές χρησιµοποιούν τα παιδιά για να συνδέονται στο ιαδίκτυο, όπως, για παράδειγµα, τα κινητά τηλέφωνα ή οι κονσόλες παιχνιδιών. Ας µιλάµε µε τα παιδιά για το τι κάνουν στο ιαδίκτυο. Ας γίνουµε µέρος της διαδικτυακής τους ζωής. Με ειλικρινές ενδιαφέρον ας βρούµε ποιους ιστοχώρους επισκέπτονται και τί είναι αυτό που τους αρέσει. Ας έχουµε

11 11 υπόψη µας ότι όταν τα παιδιά ξέρουν και νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουµε, είναι πιο πιθανό να απευθυνθούν σε εµάς εάν αντιµετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβληµα. Εάν προκύψουν ανάλογα προβλήµατα προσπαθούµε να διατηρήσουµε την ψυχραιµία µας, να µην ενοχοποιήσουµε τον παιδί ή τον έφηβο, και να συζητήσουµε µε λογικό τρόπο. Καθώς το «grooming» είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο φαινόµενο και είναι αξιόποινο βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας, θα ήταν σωστό να απευθυνθούµε σε ανάλογες υπηρεσίες, προκειµένου να µας βοηθήσουν να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα αποτελεσµατικά. Συµβουλές για παιδιά/εφήβους Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο ιαδίκτυο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι. Ακόµα και αν έχουµε συχνή επικοινωνία µε κάποιον και για πολύ καιρό και αισθανόµαστε ότι τον γνωρίζουµε καλά, θυµόµαστε ότι δεν µπορούµε να ξέρουµε ποτέ, εάν κάποιος λέει την αλήθεια στο ιαδίκτυο. Ακόµα και αν κάποιος µας δείξει τη φωτογραφία του, αυτή η φωτογραφία µπορεί να είναι ψεύτικη. Αυτό βρίσκει εφαρµογή και στην κάµερα. Το να δούµε έναν άνθρωπο σε βίντεο δεν σηµαίνει ότι είναι και ο ίδιος! Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν «φίλοι» και µε ποιούς µιλάµε στο ιαδίκτυο. υστυχώς, υπάρχουν ενήλικοι µε κακές προθέσεις που χρησιµοποιούν το ιαδίκτυο προκειµένου να πλησιάσουν τα παιδιά. Άρα, λοιπόν, είµαστε περισσότερο ασφαλείς όταν µιλάµε στο ιαδίκτυο µε ανθρώπους που γνωρίζουµε και στον πραγµατικό κόσµο. Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας! εν κανονίζουµε συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει «φίλοι» στο ίντερνετ. Κάποιος που δεν έχουµε δει ποτέ στον πραγµατικό κόσµο παραµένει να είναι ένας ξένος! Χρησιµοποιούµε την κάµερα του υπολογιστή µόνο µε τους ανθρώπους που γνωρίζουµε, και πάντα την αποσυνδέουµε όταν δεν τη χρησιµοποιούµε. Έχουµε πάντα στο µυαλό µας όταν πλοηγούµαστε στο ιαδίκτυο και όταν συνοµιλούµε, ότι υπάρχουν ενήλικες που έρχονται σε επαφή µε τα παιδιά και τους εφήβους, επειδή έχουν κακές προθέσεις.

12 12 Ακατάλληλο περιεχόµενο Είναι οποιοδήποτε περιεχόµενο του ιαδικτύου λεκτικό, ακουστικό, οπτικό που είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο για τα παιδιά, αλλά παρόλα αυτά, δηµόσια προσβάσιµο (π.χ. πορνογραφικό υλικό, βίαιο και ρατσιστικό περιεχόµενο κ.α.). Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Τα φίλτρα γονικού ελέγχου µπορούν να µειώσουν αυτό τον κίνδυνο. Θα πρέπει να ενθαρρύνουµε τα παιδιά να µας µιλάνε σε περίπτωση που έχουν έρθει αντιµέτωπα στο διαδίκτυο µε κάτι που τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Επίσης, είναι σηµαντικό να καταγγείλουµε τις περιπτώσεις που θεωρούµε ότι το συγκεκριµένο υλικό είναι παράνοµο (όπως για παράδειγµα σεξουαλικό υλικό µε πρωταγωνιστές παιδιά). Συµβουλές για παιδιά/εφήβους Ακατάλληλη ή κακή συµπεριφορά από κάποιον ή ακατάλληλο περιεχόµενο δεν είναι ποτέ εντάξει. Εάν συµβεί κάτι τέτοιο, µπλοκάρουµε την πρόσβαση αυτού του χρήστη και το λέµε στους γονείς µας ή σε έναν ενήλικα που εµπιστευόµαστε. Είναι σηµαντικό να χρησιµοποιούµε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία µας. Προσωπικά δεδοµένα Είναι κάθε πληροφορία που µας χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγµα το όνοµά µας, η διεύθυνσή µας, το τηλέφωνό µας, τα ενδιαφέροντά µας, οι επιδόσεις στο σχολείο, οι φωτογραφίες, οι απόψεις µας, κ.α. Μερικές φορές τα προσωπικά µας δεδοµένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής µας ζωής, όπως στο θρήσκευµά µας, στις πολιτικές µας πεποιθήσεις, στην κατάσταση της υγείας µας, ή στην ερωτική µας ζωή. Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Πολλές φορές τα παιδιά µοιράζονται πολύ προσωπικές πληροφορίες όπως σκέψεις, συναισθήµατα, δραστηριότητες και απόψεις στο ιαδίκτυο. Καθώς οτιδήποτε ανεβαίνει στο ιαδίκτυο µπορεί να µείνει εκεί για πάντα, µπορεί να είναι και άµεσα προσπελάσιµο από µελλοντικούς φίλους ή εργοδότες. Είναι σηµαντικό να διδάξουµε στα παιδιά την κριτική σκέψη και ότι θα πρέπει να σκέφτονται από την αρχή τι µοιράζονται και µε ποιους στο ιαδίκτυο.

13 13 Συµβουλές για παιδιά/εφήβους Προσέχουµε πάντα τα προσωπικά µας δεδοµένα στο ιαδίκτυο. ε δηµοσιεύουµε προσωπικά στοιχεία στο ιαδίκτυο, όπως όνοµα, τηλέφωνο, διεύθυνση, σε ποιο σχολείο πηγαίνουµε, ή πληροφορίες για την οικογένειά µας. Όταν µπαίνουµε σε ιστοχώρους που ζητούν προσωπικά στοιχεία, συµβουλευόµαστε πάντα κάποιον ενήλικα και διαβάζουµε τους «όρους χρήσης» του κάθε ιστοχώρου. ε δίνουµε ποτέ τους κωδικούς µας σε κανέναν, ούτε στους καλύτερούς µας φίλους. Επιλέγουµε «δυνατούς» κωδικούς, αποτελούµενους από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες. Θυµόµαστε ότι δεν είµαστε ποτέ αόρατοι στο ιαδίκτυο. Όλοι οι χρήστες του ιαδικτύου αφήνουν «ηλεκτρονικά αποτυπώµατα». ηµιουργούµε ασφαλή προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ρυθµίζουµε το προφίλ µας, ώστε να µην είναι ορατό σε αγνώστους, και προσέχουµε να µη δεχόµαστε για διαδικτυακούς φίλους άτοµα που δε γνωρίζουµε στον πραγµατικό κόσµο. Θυµόµαστε ότι οτιδήποτε ανεβάζουµε στο ιαδίκτυο µπορεί να µείνει εκεί για πάντα! Αισθανόµαστε άνετα αν τις πληροφορίες ή φωτογραφίες που ανεβάζουµε στο ιαδίκτυο τις δει ο δάσκαλός µας, ο µελλοντικός µας φίλος, ο µελλοντικός µας εργοδότης; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε δε θα πρέπει να τις ανεβάζουµε.

14 14 Sexting Είναι η αποστολή σεξουαλικών µηνυµάτων ή φωτογραφιών µέσω κινητών τηλεφώνων (SMS), µέσω υπηρεσιών άµεσης ανταλλαγής µηνυµάτων (για παράδειγµα chat µηνυµάτων), ή µέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Το sexting, το οποίο συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του στον εφηβικό πληθυσµό, θα µπορούσε να θεωρηθεί µια παραλλαγή του διαδικτυακού σεξ, µε τη διαφορά ότι αυτό γίνεται µέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών κινητής επικοινωνίας µε την ανταλλαγή φωτογραφιών ή γραπτών µηνυµάτων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το «sexting» µπορεί να έχει σοβαρές νοµικές συνέπειες, καθώς είναι παράνοµη η διαδικασία της παραγωγής και της διανοµής σεξουαλικών φωτογραφιών που αφορούν ανηλίκους. Έτσι, πολλά παιδιά έχουν κατηγορηθεί για αυτή τους την πράξη, ενώ δεν το ήξεραν. Έχουν ακόµα υπάρξει και περιπτώσεις (ειδικά στις Η.Π.Α) που κάποια παιδιά έχουν καταδικαστεί µε την κατηγορία της διανοµής παιδικής πορνογραφίας. Συµβουλές για γονείς/ενήλικες Το κλειδί για αποτελεσµατικές γονεϊκές στρατηγικές είναι να είµαστε ενήµεροι για τους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα αφήνουµε χώρο στον έφηβο για τη σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων και του ιαδικτύου. Είναι πολύ σηµαντικό για τους εφήβους να έχουν γνώση των κινδύνων και γνώση για τις συνέπειες των πράξεών τους, και ως γονείς θα πρέπει να τους συνοδεύσουµε και να τους υποστηρίξουµε σε αυτή τη διαδικασία. Προσπαθούµε να κρατάµε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας µε τα παιδιά σχετικά µε τη διαδικτυακή τους ζωή, προκειµένου να αισθανθούν και τα ίδια άνετα να µας µιλήσουν και να µας συµβουλευτούν για οτιδήποτε χρειαστεί. Εάν προκύψουν ανάλογα προβλήµατα, προσπαθούµε να διατηρήσουµε την ψυχραιµία µας και να συζητήσουµε µε λογικό τρόπο. Εάν συµβαίνουν σοβαρά περιστατικά «sexting», είναι καλό να απευθυνθούµε σε ανάλογες υπηρεσίες, προκειµένου να µας βοηθήσουν να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα αποτελεσµατικά. Παρατηρούµε ενδεχόµενες αλλαγές στο παιδί µας, αν συµπεριφέρεται παράξενα, αν κρατάει πολλά µυστικά, αν φαίνεται αγχωµένο και στεναχωρηµένο. Καθώς, πολλές φορές, τα παιδιά ντρέπονται να µιλήσουν για ανάλογα θέµατα, κάποιες διαφορετικές συµπεριφορές θα µπορούσαν να µας υποψιάσουν ότι αντιµετωπίζουν κάποιο πρόβληµα. Συµβουλές για εφήβους Είναι σηµαντικό να θυµόµαστε ότι από τη στιγµή που στέλνουµε µια φωτογραφία µας σε άλλον αποστολέα, µέσω ιαδικτύου ή µέσω κινητού τηλεφώνου, ακόµα και αν διατηρούµε µαζί του ερωτική σχέση, χάνουµε τον έλεγχο της φωτογραφίας αυτής για πάντα.

15 15 Η φωτογραφία αυτή µπορεί να βγει σε αντίτυπα και να διανεµηθεί σε άπειρους άλλους ανθρώπους πάρα πολύ γρήγορα, ενώ δεν µπορούµε να επανακτήσουµε τον έλεγχό της. Όταν µια φωτογραφία φεύγει από τη δική µας κατοχή, µπορεί να παραµείνει στο ιαδίκτυο για πάντα. Οι φωτογραφίες αυτές µπορούν να µας «κυνηγούν» σε 10, 20, ή και 30 χρόνια από τώρα.

16 16 Συχνές Ερωτήσεις Πώς µπορώ να αποτρέψω να δέχοµαι µηνύµατα spam (π.χ. διαφηµιστικά); o ηµοσιεύετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σας ολογράφως (π.χ. info (at) saferinternet (dot) gr). Έτσι, θα αποφύγετε να αναγνωρίζουν οι µηχανές αναζήτησης ηλεκτρονικών διευθύνσεων τη δική σας διεύθυνση. o Εάν λάβετε ένα τέτοιο µήνυµα, µην το προωθείτε, µην το απαντάτε και µην ανοίγετε πιθανά συνηµµένα του. o Χρησιµοποιήστε µια εναλλακτική διεύθυνση για εγγραφή σας σε υπηρεσίες. o Χαρακτηρίστε το µήνυµα ως ανεπιθύµητο για να µην ξαναλάβετε µήνυµα από τον ίδιο αποστολέα. o Εάν τα παραπάνω µέτρα δεν αρκούν, επικοινωνήστε µε τον πάροχό σας (π.χ. hotmail, yahoo) για να ζητήσετε βοήθεια. o ιαβάστε εδώ περαιτέρω συµβουλές. Έχω λάβει ότι έχω κερδίσει/δικαιούµαι κάποιο χρηµατικό ποσό. Να το πιστέψω; Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για µήνυµα απάτη. ιαβάστε την ενότητα «Ηλεκτρονικές απάτες», για να διαπιστώσετε αν το µήνυµα που λάβατε εµπίπτει σε κάποια από τις συνηθέστερες κατηγορίες µηνυµάτων εξαπάτησης. Πώς µπορώ να περιορίσω την πρόσβαση στο προφίλ µου; Ανάλογα µε την ιστοσελίδα, µπορούµε να περιορίσουµε την πρόσβαση στο προφίλ µας αλλάζοντας τις ρυθµίσεις των παρακάτω µενού: Στο Hi5 : Κάνουµε κλικ στη λέξη Απόρρητο/Privacy στην πάνω δεξιά γωνία του Browser µας. Στο Facebook: Τοποθετούµε το ποντίκι στο µενού Settings και κάνουµε κλικ στην επιλογή Privacy Settings.

17 17 Αφού έχουµε µπει στο µενού των ρυθµίσεων απορρήτου οι παρακάτω ενέργειες είναι σηµαντικές: Μπορούµε να µπλοκάρουµε την πρόσβαση συγκεκριµένων ατόµων στο προφίλ µας γράφοντας/επιλέγοντας από τη λίστα το όνοµα της επαφής που θέλουµε να αποκλείσουµε στο πεδίο Block people/block users (Λίστα αποκλεισµένων επαφών). Βεβαιωνόµαστε ότι µόνο οι «φίλοι» µας µπορούν να δουν το εικονικό µας προφίλ ή συγκεκριµένα στοιχεία που περιλαµβάνονται σε αυτό (ηµεροµηνία γέννησης, φωτογραφία κ.α.). Τη ρύθµιση αυτή θα βρούµε τόσο στο Facebook στο υποµενού Profile (επιλέγοντας Only my friends/μόνο οι φίλοι µου στο πεδίο Profile), όσο και στο Hi5 στο υποµενού Profile Settings/Ρυθµίσεις Προφίλ (επιλέγουµε Το προφίλ µου µπορεί να είναι ορατό µόνο από τους φίλους µου/my profile can be viewed by my friends only). Επιλέγουµε αν θα εµφανίζεται το προφίλ µας στα αποτελέσµατα αναζήτησης µέσω της ιστοσελίδας καθώς και τη µορφή που θα έχει (αν θα φαίνεται η φωτογραφία, τα στοιχεία επικοινωνίας κ.α.). Στο Facebook χρησιµοποιούµε το υποµενού Search και διαµορφώνουµε ανάλογα µε τις προτιµήσεις µας. Σε καµία περίπτωση δεν ενεργοποιούµε την επιλογή Public Search Listing που σηµαίνει ότι το προφίλ µας θα εµφανίζεται στα αποτελέσµατα των µηχανών αναζήτησης όπως, για παράδειγµα, στο Google (η συγκεκριµένη επιλογή δεν επιτρέπεται εξ ορισµού σε χρήστες που δηλώνουν κάτω των 18). Ρυθµίζουµε από ποιους χρήστες µπορούµε να λαµβάνουµε προσωπικά µηνύµατα και σχόλια και ποιοι χρήστες έχουν δικαίωµα να δουν, να σχολιάσουν ή να αναρτήσουν ετικέτες/tags στις φωτογραφίες και τα βίντεό µας. Π.χ. στο Facebook και στο Hi5 µπορούµε να δώσουµε τη δυνατότητα αποκλειστικά σε όσους είναι στη λίστα των φίλων µας να δουν και να σχολιάσουν τις φωτογραφίες χρησιµοποιώντας το υποµενού Profile και Ρυθµίσεις Φωτογραφιών αντίστοιχα. Πώς µπορώ να αποκλείσω συγκεκριµένα άτοµα της λίστας των επαφών µου από το να επικοινωνούν µαζί µου στο MSN; Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα άτοµο στις επαφές σας, χωρίς όµως αυτό να µπορεί να βλέπει πότε είστε συνδεδεµένος/η ή να µπορεί να σας στέλνει µηνύµατα, τότε µπορείτε να το µπλοκάρετε ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Έχοντας ανοίξει το πρόγραµµα και συνδεθεί στο λογαριασµό σας, διαλέξτε από τη λίστα των επαφών σας το άτοµο που επιθυµείτε να µπλοκάρετε. Αφού το επιλέξετε µε το ποντίκι, πατήστε δεξί κλικ.

18 18 Από τις επιλογές που θα εµφανιστούν επιλέξτε το «Block contact». To άτοµο αυτό θα εµφανίζεται πλέον στη λίστα σας ως διεγραµµένο. Με δεξί κλικ και «Unblock contact» µπορείτε να το επαναφέρετε στη λίστα επαφών σας. Τι µπορώ να κάνω αν µου έχουν κλέψει φωτογραφίες από το προφίλ µου και τις χρησιµοποιούν αλλού; Πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδοµένων. Αυτό από µόνο του αρκεί για να κινηθεί κάποιος δικαστικά ενάντια στον υπαίτιο. Επίσης, η παραβίαση προσωπικών δεδοµένων στο ιαδίκτυο συνοδεύεται πολύ συχνά µε εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήµηση, εκφοβισµό, απειλή κ.λπ. Για τις περιπτώσεις αυτές µπορείτε να απευθύνεστε στη ανοιχτή γραµµή καταγελιών Safeline / report@safeline.gr. Κάποιος έχει δηµιουργήσει ψεύτικο προφίλ µε το όνοµά µου. Τι µπορώ να κάνω; Μπορείτε να κάντε µια αναφορά για το περιστατικό στους διαχειριστές της ιστοσελίδας που χρησιµοποιείτε π.χ. για το Facebook Ε Ω, και για το HI5 Ε Ω. Αν χρησιµοποιείτε κάποια άλλη ιστοσελίδα καλό θα είναι να κάνετε µια έρευνα στη σελίδα της «Βοήθειας» (Help) για Ψεύτικο προφίλ (fake account). Μπορείτε επίσης να κάνετε καταγγελία για το περιστατικό στη Safeline / report@safeline.gr ή στη ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος: Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Αττικής Λ. Αλεξάνδρας 173 Τ.Κ Αθήνα Fax: Τηλ. : ,

19 19 Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης Μοναστηρίου 241 Τ.Κ Θεσσαλονίκη Fax: Τηλ.: , Κάποιος έχει κλέψει τους κωδικούς πρόσβασης στο µου / προφίλ µου. Τι µπορώ να κάνω; Aν το άτοµο που υπέκλεψε τους κωδικούς σας δεν τους έχει αλλάξει πρέπει να τους αλλάξετε άµεσα και αν θεωρείτε ότι έγιναν κάποιες παράνοµες ενέργειες να ενηµερώσετε τις ιστοσελίδες για το περιστατικό. Αν το άτοµο έχει αλλάξει τους κωδικούς συµπληρώνετε την παρακάτω φόρµα π.χ. στο Facebook: Για το msn δείτε εδώ: κάνετε αναζήτηση τη λέξη «hijack» και θα σας παρουσιαστούν οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν σας έχει κλαπεί ο κωδικός ή αν έγινε µόνο χρήση του λογαριασµού σας. Πώς µπορώ να µπλοκάρω την πρόσβαση του παιδιού µου σε ακατάλληλες ιστοσελίδες; Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε κάποιο φίλτρο ή εργαλεία γονεϊκού ελέγχου. ιαβάστε την ενότητα «Φίλτρα / Εργαλεία Γονεϊκού Ελέγχου» για να ενηµερωθείτε για τα τεχνικά µέσα προστασίας των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόµενο. Για να επιλέξετε το κατάλληλο εργαλείο για το παιδί σας θα σας προτείναµε να έχετε υπόψη τα παρακάτω: Αν το παιδί είναι κάτω από 10 ετών µπορείτε να επιλέξετε φίλτρα όπου εσείς επιλέγετε τις ιστοσελίδες που θέλετε να πλοηγείται το το παιδί σας (οι λεγόµενες «λευκές λίστες» ή «περιφραγµένες τοποθεσίες»). Αυτά µπορείτε να τα αναζητήσετε µε τον όρο parental control tools.

20 20 Αν το παιδί είναι µεγαλύτερο επιλέγετε κάποιο φίλτρο περιεχοµένου (content filter). Υπάρχει µεγάλη ποικιλία τέτοιων φίλτρων, στα οποία εσείς επιλέγετε όρους-κλειδιά που θα αποκλείονται. Για παράδειγµα µπορείτε να αποκλείσετε περιεχόµενο µε τους όρους κλειδιά sex, pornography, violence, κ.λπ. Έχω πραγµατοποιήσει διαδικτυακή αγορά και δεν έχω λάβει το προϊόν που αγόρασα. Τι µπορώ να κάνω; Πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι η επικοινωνία µε τους διαχειριστές του ιστοχώρου µέσω του οποίου πραγµατοποιήσατε τη συναλλαγή. Αν η επικοινωνία είναι άκαρπη τότε µπορείτε να απευθυνθείτε στις αρχές για να διερευνηθεί η υπόθεσή σας. Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Αττικής Λ. Αλεξάνδρας 173 Τ.Κ Αθήνα Fax: Τηλ. : , ccu@ath.forthnet.gr Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης Μοναστηρίου 241 Τ.Κ Θεσσαλονίκη Fax: Τηλ.: , info@cybercrime.gr Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή Τηλ Πώς µπορώ να ξέρω ότι µια ιστοσελίδα ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αξιόπιστη; Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε αν µια ιστοσελίδα ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αξιόπιστη. Προσοχή: Όπως στον πραγµατικό κόσµο, έτσι και στον εικονικό, κανείς δεν µπορεί να εγγυηθεί µε σιγουριά ότι ακόµα και αν µια ιστοσελίδα πληροί τις παρακάτω προυποθέσεις δεν θα αντιµετωπίσει προβλήµατα µε τις συναλλαγές του µε τη συγκεκριµένη εταιρεία / φορέα. Χρησιµοποιήστε τη λίστα σαν ένα οδηγό ελάχιστων προϋποθέσεων για να προχωρήσετε σε µια συναλλαγή µέσω ιαδικτύου. Σε µια αξιόπιστη ιστοσελίδα υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισµός της εταιρείας µε το όνοµά της, τη διεύθυνση, τον αριθµό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

21 21 Οι όροι των συµβάσεων είναι εύκολα προσβάσιµοι και διαφανείς (Όροι χρήσης). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος / υπηρεσίας και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή και εύκολα προσβάσιµα. Η τιµή του προϊόντος περιλαµβάνει όλες τις τυχόν επιπλέον χρεώσεις (εκτελωνισµούς, φόρους, παράδοση στο χώρο του πελάτη, κ.λπ.). Ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωµής. Οι παραγγελίες επιβεβαιώνονται µε .οι καταναλωτές έχουν ένα σαφώς καθορισµένο δικαίωµα ανάκλησης της παραγγελίας. Υπάρχει Privacy policy «Πολιτική απορρήτου» όπου διευκρινίζεται πώς θα χρησιµοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίσει ο χρήστης για να πραγµατοποιήσει τη συναλλαγή. Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω, ή διατηρείτε ακόµα αµφιβολίες µπορείτε να έρθετε επαφή µε την εταιρεία / υπηρεσία τηλεφωνικά ή µε και να ζητήσετε διευκρινήσεις ή ακόµη και να ερευνήσετε τη φήµη της εν λόγω εταιρείας στο ιαδίκτυο. Τι µέτρα θα πρέπει να έχω λάβει πριν κάνω µια αγορά µέσω ιαδικτύου; Σας παραθέτουµε παρακάτω γενικές συµβουλές για επιπλέον προστασία εναντίον κάθε είδους ηλεκτρονικής απάτης: Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας δεν έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισµικό όπως για παράδειγµα από «ούρειο Ίππο» που καταγράφει τα προσωπικά δεδοµένα που καταχωρείτε σε φόρµες του ιαδικτύου. Ενηµερωθείτε για τους τρόπους προστασίας από τέτοιου είδους λογισµικό, προµηθευτείτε λογισµικό Antivirus από το εµπόριο. Εγκαταστήστε φίλτρο ανεπιθύµητης αλληλογραφίας. Ακόµη και αν κάποιο e- mail από άγνωστο αποστολέα φτάσει στα εισερχόµενά σας, µην πατάτε ποτέ τους συνδέσµους που περιέχονται σε αυτό. Καµία αξιόπιστη εταιρία ή τράπεζα δεν θα επικοινωνούσε µαζί σας µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου για ζητήµατα που αφορούν προσωπικούς κωδικούς, προσωπικά σας δεδοµένα ή λογαριασµούς σας. Θυµηθείτε ότι οι συναλλαγές τέτοιου τύπου εκτελούνται αυστηρώς σε προσωπικό επίπεδο και µε την προσωπική σας παρουσία. Αν λάβετε ένα τέτοιο µήνυµα, καλό είναι να απευθυνθείτε στην εξυπηρέτηση πελατών της εταιρίας ή της τράπεζας για να τους ενηµερώσετε.

22 22 Πριν καταχωρήσετε τα στοιχεία ενός λογαριασµού στο ιαδίκτυο βεβαιωθείτε πρώτα ότι βρίσκεστε στην επίσηµη ιστοσελίδα της εταιρίας, ότι στο κάτω µέρος του browser υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει µε Για αυτό καλό είναι να πληκτρολογείτε εσείς τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλετε να επισκεφθείτε στον Browser σας. Μην κλικάρετε µε το ποντίκι σας σε διευθύνσεις ιστοχώρων που σας δίνονται σε ύποπτα s ή σε s που δεν αναµένετε (ακόµα και εάν προέρχονται από άτοµα που γνωρίζετε), γιατί ενδέχεται να σας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες που µοιάζουν µε την πρωτότυπη της εταιρείας ή τράπεζας, από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να σας αποσπάσουν προσωπικά δεδοµένα. Για αυτό, όπως αναφέραµε και παραπάνω, γράφετε πάντα από µόνοι σας την ηλεκτρονική διεύθυνση στον browser. Αποφύγετε να κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δηµόσια προσβάσιµους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). Επίσης, αν παραπάνω από ένας χρήστης έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αποµνηµόνευσης κωδικών του browser σας. είτε εδώ πως. Φυλάξτε τους κωδικούς σας σε ασφαλές µέρος. Μη χρησιµοποιείτε για κωδικό ονόµατα, ηµεροµηνίες γέννησης, επετείων κ.λπ. που εύκολα µπορεί να µαντέψει κανείς. Συνάντησα µια ιστοσελίδα η οποία περιλαµβάνει ρατσιστικό / προσβλητικό / επιβλαβές περιεχόµενο. Τι να κάνω; Σε περίπτωση που συναντήσετε περιεχόµενο που είναι παράνοµο ή επιβλαβές κάντε µια καταγγελία στη Safeline. Αν χρειάζεστε βοήθεια για την αντιµετώπιση τέτοιου είδους φαινοµένου µπορείτε να καλέσετε τη Γραµµή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ στο χωρίς χρέωση. Πού µπορώ να απευθυνθώ αν το παιδί µου ασχολείται υπερβολικά µε ηλεκτρονικά παιχνίδια / ιαδίκτυο; Μπορείτε να επικοινωνήσετε µε τη Γραµµή Βοηθείας "help-line.gr' του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ιαδικτύου στο τηλέφωνο και στο info@help-line.gr. Για το θέµα της υπερβολικής ενασχόλησης µπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Πώς µπορώ να ξέρω αν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι κατάλληλο για το παιδί µου;

23 23 Ανοίγουµε τον Browser µας. Πληκτρολογούµε τη διεύθυνση: Στο πεδίο Γρήγορη Αναζήτηση που βλέπουµε στην παραπάνω ιστοσελίδα, πληκτρολογούµε το ηλεκτρονικό παιχνίδι που θέλουµε να ελέγξουµε: π.χ. World of Warcraft. Στα αποτελέσµατα της αναζήτησής µας παίρνουµε όλες τις πιθανές εκδόσεις του συγκεκριµένου παιχνιδιού και την κατάταξη της κάθε έκδοσης που δίνει η διαχειριστική αρχή του συστήµατος PEGI για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται και για το περιεχόµενο που περιλαµβάνει. Με αυτόν τον τρόπο µπορούµε, ως ενήλικες, πολύ εύκολα να ελέγξουµε την καταλληλότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Έχω δικαίωµα να χρησιµοποιήσω πληροφορίες που έχω βρει στο ιαδίκτυο; Σύµφωνα µε το τέταρτο κεφάλαιο του Νόµου 2121/1993 περί πνευµατικής ιδιοκτησίας υπάρχουν ορισµένες εξαιρέσεις στο αποκλειστικό δικαίωµα του δηµιουργού που επιτρέπουν τη χρήση περιορισµένων αντιγράφων ενός έργου για κάποιες συγκεκριµένες χρήσεις. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται: η αναπαραγωγή έργου για ιδιωτική χρήση,

24 24 η παράθεση αποσπασµάτων, η χρήση υλικού σε σχολικά βιβλία και ανθολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται η πηγή, η αναπαραγωγή αποσπασµάτων για διδασκαλία, η αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχεία, η χρήση για λόγους ενηµέρωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να έχουµε υπόψη ότι, αν το υλικό ενός ιστοχώρου δεν αναγράφει ευκρινώς ότι δεν διέπεται από πνευµατική ιδιοκτησία, απαγορεύεται βάσει νόµου η χρήση υλικού χωρίς την γραπτή άδεια του δηµιουργού ή την καταβολή αντιτίµου. Πώς µπορώ να κρατήσω αντίγραφο µιας συνοµιλίας µου στο ιαδίκτυο; Ο απλούστερος τρόπος για να κρατήσετε αντίγραφο των συνοµιλιών που πραγµατοποιείτε σε κάποιο chat room ή κατά τη χρήση ενός προγράµµατος ανταλλαγής άµεσων µηνυµάτων είναι η αντιγραφή και επικόλληση της συνοµιλίας σε ένα νέο έγγραφο ή βγάζοντας µια φωτογραφία όσων βλέπετε στην οθόνη σας. Τα προγράµµατα άµεσων µηνυµάτων σας δίνουν επίσης την επιλογή να αποθηκεύετε αν θέλετε όλες τις συνοµιλίες σας εφόσον το επιθυµείτε. Η αποθήκευση είναι χρήσιµη σε περιπτώσεις παρενόχλησης, εκβιασµού και απόπειρας αποπλάνησης ανηλίκου µέσω του ιαδικτύου, ώστε να µπορείτε, αν χρειαστεί, να ενηµερώσετε τις αρχές όπου θα επιλέξετε να απευθυνθείτε. Για να κάνετε αντιγραφή / επικόλληση: Κρατώντας πατηµένο το αριστερό κουµπί του ποντικιού, επιλέξτε το κείµενο που θέλετε να αντιγράψετε. Κάνετε δεξί κλικ εντός του πεδίου του επιλεγµένου κειµένου και επιλέγετε Αντιγραφή / Copy. Ανοίξτε ένα νέο έγγραφο στον επεξεργαστή κειµένου που χρησιµοποιείτε. Και πάλι µε δεξί κλικ επιλέγετε Επικόλληση / Paste. Αποθηκεύστε το έγγραφο. Για να βγάλετε µια φωτογραφία όσων δείχνει η οθόνη σας (Print Screen): Αν χρησιµοποιείτε Microsoft Windows: Πατήστε το πλήκτρο Print Screen (PrtSc) που βρίσκεται πάνω δεξιά στο πληκτρολόγιο σας, τη στιγµή που βλέπετε στην οθόνη σας τα στοιχεία που θέλετε να αποθανατίσετε. Ανοίξτε ένα νέο έγγραφο και κάντε Επικόλληση / Paste (όπως παραπάνω). Αποθηκεύστε το έγγραφο. Αν χρησιµοποιείτε Apple Mac: Όταν έχετε στην οθόνη σας τα στοιχεία που θέλετε να απαθανατίσετε, πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Command, Shift και 3.

25 25 Θα δηµιουργηθεί ένα νέο αρχείο µε τα περιεχόµενα της οθόνης σας. Για να µάθετε πως µπορείτε να ενεργοποιήσετε την αποθήκευση συνοµιλιών σε προγράµµατα που έχετε εγκατεστηµένα στον υπολογιστή σας µπορείτε να επισκευθείτε τις ιστοσελίδες των κατασκευαστών τους ή το µενού Help (Βοήθεια). Εδώ σας παραθέτουµε ενδεικτικά οδηγίες για ένα από τα πιο δηµοφιλή προγράµµατα συνοµιλιών που χρησιµοποιούν τα παιδιά και οι νέοι. Windows Live Messenger (MSN) Έχοντας στο προσκήνιο το πρόγραµµα, πατήστε το πλήκτρο Alt για να εµφανιστεί το µενού. Επιλέξτε το υποµενού Tools (εργαλεία) και από το αναδυόµενο µενού κάντε κλικ στο Options (Επιλογές). Από την αριστερή λίστα του παραθύρου που θα ανοίξει επιλέγετε Messages (Μηνύµατα). Τικάρετε την επιλογή Automatically keep a history of my conversations (Αυτόµατη αποθήκευση συζητήσεων) και επιλέξτε το φάκελο όπου θα αποθηκεύονται οι συνοµιλίες στο από κάτω πεδίο. Πατήστε ΟΚ. Λόγω των πολλών διαφορετικών εκδόσεων του προγράµµατος και των συχνών διαφοροποιήσεών του, ενδέχεται ο οδηγός αυτός να µην ατιστοιχεί στην έκδοση που χρησιµοποιείτε. Στην περίπτωση αυτή χρησιµοποιείστε το µενού help του MSN και αναζητήστε πώς µπορείτε να αποθηκεύσετε τις συνοµιλίες. Πώς µπορώ να κρατήσω αντίγραφο από παράνοµη / προσβλητική δραστηριότητα τρίτων στο προφίλ µου; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: Για να βγάλετε µια φωτογραφία όσων δείχνει η οθόνη σας (Print Screen): Αν χρησιµοποιείτε Microsoft Windows: Πατήστε το πλήκτρο Print Screen (PrtSc) που βρίσκεται πάνω δεξιά στο πληκτρολόγιο σας, τη στιγµή που βλέπετε στην οθόνη σας τα στοιχεία που θέλετε να αποθανατίσετε. Ανοίξτε ένα νέο έγγραφο και κάντε Επικόλληση / Paste (όπως παραπάνω). Αποθηκεύστε το έγγραφο. Αν χρησιµοποιείτε Apple Mac: Όταν έχετε στην οθόνη σας τα στοιχεία που θέλετε να απαθανατίσετε πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Command, Shift και 3. Θα δηµιουργηθεί ένα νέο αρχείο µε τα περιεχόµενα της οθόνης σας.

26 26 Υποπτεύοµαι ότι το παιδί µου έχει προσεγγιστεί από παιδόφιλο. Πού µπορώ να απευθυνθώ; Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άµεσα µε τις αστυνοµικές αρχές. Σας παραθέτουµε τα στοιχεία των Τµηµάτων ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος: Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Αττικής Λ. Αλεξάνδρας 173 Τ.Κ Αθήνα Fax: Τηλ. : , ccu@ath.forthnet.gr Τµήµα ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης Μοναστηρίου 241 Τ.Κ Θεσσαλονίκη Fax: Τηλ.: , info@cybercrime.gr Το παιδί µου δέχεται παρενόχληση µέσω κινητού / ιαδικτύου; Τι µπορώ να κάνω; Μην υποβαθµίζετε το συµβάν. Η παρενόχληση µπορεί να µην µείνει µόνο στο ηλεκτρονικό επίπεδο και να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό αν δεν δώσετε την πρέπουσα σηµασία. Αν η παρενόχληση είναι πολύ σοβαρή και συστηµατική, απευθυνθείτε στον πάροχό σας για σύνδεση µε το ιαδίκτυο (Internet Service Provider), ή εάν η παρενόχληση λαµβάνει χώρα µέσω κινητού, στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας µέσω των γραµµών επικοινωνίας ή της ιστοσελίδας της. Αν το πρόβληµα δεν ξεπεραστεί αλλάξτε αριθµό τηλεφώνου και ενηµερώστε την ανοιχτή γραµµή Safeline. Αν το παιδί σας αντιµετωπίζει ψυχολογικά προβλήµατα ή προβλήµατα συµπεριφοράς, επκοινωνήστε µε τη Γραµµή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου στο τηλέφωνο ή στο info@help-line.gr. Πώς µπορώ να καταγγείλω µια παράνοµη ιστοσελίδα; Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους ακόλουθους τρόπους για να καταθέσετε µία καταγγελία προς τη Safeline. Ηλεκτρονική κατάθεση: Μπορείτε να συµπληρώσετε την φόρµα ηλεκτρονικής κατάθεσης καταγγελίας.

27 27 Ταχυδροµείο: Μπορείτε να στείλετε γράµµα µε την καταγγελία σας στην παρακάτω διεύθυνση: SafeNet, Στουρνάρη 63, Αθήνα. Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο: Μπορείτε να στείλετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Τηλεφωνικά: Μπορείτε να επικοινωνήσετε τις εργάσιµες ηµέρες από τις 9:00 έως τις 16:00 στo τηλέφωνo Οδηγίες Για να γίνει η επεξεργασία της καταγγελίας σας όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσµατική, χρειάζεται να δώσετε συγκεκριµένες πληροφορίες για τον τόπο και τον τύπο του περιεχοµένου που θέλετε να καταγγείλετε. Για κάθε διαφορετικό τύπο καταγγελίας καλείστε να δώσετε τις αντίστοιχες πληροφορίες: Website: ιεύθυνση ιστοσελίδας (URL), µέρα και ώρα που είδατε την σελίδα, τύπο περιεχοµένου, περιγραφή του περιεχοµένου. Newsgroup: Όνοµα του newsgroup, ID του µηνύµατος (message-id), αποστολέας του µηνύµατος, θέµα του µηνύµατος, ηµεροµηνία του µηνύµατος, τύπος περιεχοµένου, περιγραφή του περιεχοµένου. ίκτυο P2P edonkey: Σύνδεσµος αρχείου για το δίκτυο edonkey, Server edonkey στον οποίο ήσασταν συνδεδεµένοι όταν εντοπίσατε το αρχείου που καταγγείλατε. είτε Ε Ω πως µπορείτε να βρείτε τα στοιχεία αυτά. Ανωνυµία Μπορείτε πάντα να επιλέξετε να κρατήσετε την ανωνυµία σας όταν κάνετε µία καταγγελία. Με τη χρησιµοποίηση της φόρµας ηλεκτρονικής καταγγελίας δεν χάνετε την ανωνυµία σας. Καταγράφονται µόνο οι πληροφορίες που εσείς δίνετε στην φόρµα. εν καταγράφεται καµία επιπλέον πληροφορία, ούτε καν η διεύθυνση IP του µηχανήµατος από όπου γίνεται η καταγγελία. Προσωπικά στοιχεία Αν επιθυµείτε να πληροφορηθείτε για το αποτέλεσµα της καταγγελίας σας θα πρέπει να δώσετε µερικά προσωπικά σας στοιχεία, όπως: όνοµα, επώνυµο, διεύθυνση, . Επεξεργασία καταγγελιών Τα βήµατα που ακολουθεί η SafeLine για την επεξεργασία των καταγγελιών που λαµβάνει είναι τα εξής: Επαλήθευση: Πρώτα γίνεται από την SafeLine µια τυπική επαλήθευση του περιεχόµενου της καταγγελίας. Για παράδειγµα, αν πρόκειται για δικτυακό

28 28 τόπο (website), η SafeLine επαληθεύει ότι η διεύθυνση (URL) που καταγγέλθηκε υπάρχει και το περιεχόµενό της είναι πιθανόν παράνοµο. Ανεύρεση πηγής περιεχοµένου: Μετά από την επαλήθευση, επιχειρείται να βρεθεί η χώρα προέλευσης του περιεχοµένου χρησιµοποιώντας τεχνικές µεθόδους. Ειδοποίηση Ελληνικής Αστυνοµίας: Η SafeLine προωθεί όλες ανεξαιρέτως τις καταγγελίες, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης, στην Ελληνική Αστυνοµία. Ειδοποίηση ξένου hotline: Σε περίπτωση που το περιεχόµενο βρίσκεται στο εξωτερικό, η καταγγελία προωθείται σε αντίστοιχη ανοικτή γραµµή (hotline) της χώρας προέλευσης (εάν υπάρχει). Ενηµέρωση: Εάν ο καταγγέλων χρήστης έχει δώσει προσωπικά του στοιχεία, τότε η SafeLine τον ενηµερώνει για τις ενέργειες που έκανε µε βάση την καταγγελία του. Υπάρχει νοµικό πλαίσιο σχετικά µε τα προσωπικά δεδοµένα στο ιαδίκτυο; Υπάρχει ο Ν.3471 (ΦΕΚ 133/A/ ) «Προστασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τοµέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του ν.2472/1997». Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να λάβετε από την ιστοσελίδα της Αρχής ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ποιες ενέργειες είναι παράνοµες στο ιαδίκτυο; Το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα προβλέπει τα παρακάτω: Πορνογραφία Ανηλίκων: Aρ.348Α του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 2 παράγραφος 10 του Ν. 3625/2007. Η διάταξη έχει ως εξής: «1. Όποιος µε πρόθεση παράγει, διανέµει, δηµοσιεύει, επιδεικνύει, εισάγει στην Επικράτεια ή εξάγει από αυτήν, µεταφέρει, προσφέρει, πωλεί ή µε άλλον τρόπο διαθέτει, αγοράζει, προµηθεύεται, αποκτά ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει ή µεταδίδει πληροφορίες σχετικά µε την τέλεση των παραπάνω πράξεων, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ. 2. Όποιος µε πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή µε οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέµει, διαβιβάζει, αγοράζει, προµηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες σχετικά µε την τέλεση των παραπάνω πράξεων δια συστήµατος ηλεκτρονικού υπολογιστή ή µε τη χρήση διαδικτύου, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή πενήντα χιλιάδων έως τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. 3. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, κατά την έννοια των προηγούµενων παραγράφων, συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγµατική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα του σώµατος ή µέρους του σώµατος ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και

29 29 πραγµατικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή µε ανήλικο. 4. Οι πράξεις της πρώτης και δεύτερης παραγράφου τιµωρούνται µε κάθειρξη µέχρι δέκα ετών και χρηµατική ποινή πενήντα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ: α) αν τελέσθηκαν κατ` επάγγελµα και κατά συνήθεια β) αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται µε την εκµετάλλευση της ανάγκης, της ψυχικής ή της διανοητικής ασθένειας ή σωµατικής δυσλειτουργίας λόγω οργανικής νόσου ανηλίκου ή µε την άσκηση ή απειλή χρήσης βίας ανηλίκου ή µε τη χρησιµοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συµπληρώσει το δέκατο έτος. Αν η πράξη της περίπτωσης β1 είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηµατική ποινή εκατό χιλιάδων έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ αν δε αυτή είχε ως αποτέλεσµα το θάνατο, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.» Ν.5060/1931 σχετικά µε τα αδικήµατα τύπου και τα άσεµνα δηµοσιεύµατα, που εφαρµοζόταν σε συνδυασµό µε τα άρθρα του ΠΚ µέχρι την τελευταία τροποποίηση. Συνθήκη των Ηνωµένων Εθνών για τα ικαιώµατα του Παιδιού, που έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα µε το Ν. 2101/1992, όπου ρητά ορίζεται ότι τα Συµβαλλόµενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα µέτρα για να εµποδίσουν την εκµετάλλευση των παιδιών για την παραγωγή θεαµάτων ή υλικού πορνογραφικού χαρακτήρα. Ρατσισµός και βία: Σύνταγµα της Ελλάδας: Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαµβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιµής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Aρ.330 Ελληνικού Ποινικού Κώδικα, στο οποίο ορίζεται ότι όποιος χρησιµοποιώντας σωµατική βία ή απειλή σωµατικής βίας ή άλλης παράνοµης πράξης ή παράλειψης εξαναγκάζει άλλον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν έχει υποχρέωση τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι δύο ετών. Τροµοκρατία: N.1789/1988 µε τον οποίο κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύµβαση για την καταστολή της τροµοκρατίας, Ν.2928/2001 µε τον οποίο τροποποιείται το αρ. 187 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα σχετικά µε τις εγκληµατικές οργανώσεις, Ν.3034/2002 µε τον οποίο κυρώθηκε η ιεθνής Σύµβαση για την καταστολή της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας. Τοπικά όρια Οι Ελληνικοί ποινικοί νόµοι, σύµφωνα µε το άρθρο 5 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα, εφαρµόζονται σε όλες τις πράξεις που τελέστηκαν στο έδαφος της επικράτειας, ακόµη και από αλλοδαπούς καθώς και για πράξη που χαρακτηρίζεται

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Τι πρέπει να γνωρίζω! Ha!! your profile name password Ha!! η «αποπλάνηση» Ελληνικό µέσω Κέντρο Διαδικτύου Ασφαλούς Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας 210 6007686 (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο είναι δύο σπουδαίες εφευρέσεις, χρήσιμες για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Στις μέρες μας, όμως, πολλά

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο είναι δύο σπουδαίες εφευρέσεις, χρήσιμες για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Στις μέρες μας, όμως, πολλά Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο είναι δύο σπουδαίες εφευρέσεις, χρήσιμες για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Στις μέρες μας, όμως, πολλά παιδιά σπαταλούν τον ελεύθερό τους χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Safer Internet Day 2017

Safer Internet Day 2017 Safer Internet Day 2017 Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017 2 ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου Κε.Πλη.Νε.Τ. Πιερίας Διαδικτυακός Εκφοβισμός Τι είναι ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying)

Διαβάστε περισσότερα

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let s create a

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία Το διαδίκτυο στη ζωή µας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φεβρουάριος, 2014 1 Θα µένατε ποτέ σε ένα πάρκο χωρίς επιτήρηση να συζητάτε, να παίζετε και δηµιουργείτε σχέσεις µε αγνώστους; 2 Θα µπαίνατε σε µια αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

GROOMING. help. Γραµµή Βοηθείας. www.help-line.gr. saferinternet. η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου PRIVACY

GROOMING. help. Γραµµή Βοηθείας. www.help-line.gr. saferinternet. η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου PRIVACY www.help-line.gr I need HELP I really need A FRIEND Who can I TRUST? PRIVACY GROOMING η «αποπλάνηση» µέσω Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας 210 6007686 (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας) Με

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; 1 Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ο «εθισµός» στο διαδίκτυο είναι ένας όρος που προκαλεί προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα. Εν τούτοις έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών, εφήβων

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Συμβουλές για την προστασία των παιδιών Εργαλεία Γονικού ελέγχου Σύντομη παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών εργαλείων γονικού ελέγχου Πηγές Χρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θυμήσου, ότι όταν έχεις συνδεθεί στο Διαδίκτυο, συνομιλείς ή στέλνεις αλληλογραφία πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή με ποιον έχεις επαφή και σε ποιον θα δώσεις λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας. Μη δίνεις ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ανεπιθύμητα μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα οποία διανέμονται

Διαβάστε περισσότερα

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου ONLINE GAMING Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Διαδικτυακό παιχνίδι Μια από τις δημοφιλέστερες ασχολίες των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια!

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 1 Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 2 3 ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 5 1 2 3 4 Οριζόντια 1. Δωρεάν εφαρμογή για απευθείας μηνύματα για smartphones και tablets που αναπτύχθηκε από την Viber Media.

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming)

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Παρουσιάζουν: Πέτρος Καρακίτης, Παναγιώτης Καλοχωρίτης Α2, Πέτρος Μιχαήλ Α3 και Πάμφιλος Κουμίδης Α1 Τι είναι η Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία και έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου.

1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου. 1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου Γιάννης Νάνος Καθηγητής Mediterranean College Τµήµα Πληροφορικής Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ19 Ζητούμενο η θετική στάση... Λοιπον σήµερα ο µπαµπάς θα σε προστατέψει απο τον ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ; Όταν πάω στον υπολογιστή, μπορώ να βρω τα πάντα εκεί. Όμως πρέπει να προσέχω, στο μυαλό πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Φάκελος Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Προβλήματα Συρροής Σχετικός με το ζήτημα του προστατευόμενου έννομου αγαθού είναι και ο προβληματισμός για τη συρροή 1 ανάμεσα στην πορνογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Κράτησε µυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδροµείου.

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο Προβλήματα υγείας από τη χρήση Η/Υ Μια ειδική περίπτωση: Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Τμήμα Α1 Υπεύθυνοι Καθηγητές Π. Καπούλας (ΠΕ19), Μ. Καρτάκη (ΠΕ17.02) 1 Εισαγωγή Eθισμός στο διαδίκτυο Ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

ANNUAL REPORT 2017

ANNUAL REPORT 2017 1 210 6007686 ANNUAL REPORT 2017 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ H Help-line με μια ματιά...4 Τι «αποκαλύπτουν» οι αριθμοί για τις τάσεις στην Ευρώπη...5 Στατιστικά στοιχεία Help-Line 2017: Νούμερο ένα πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 10. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://users.sch.gr/galexiad galexiad@gmail.com 2 Περιεχόμενα Επικοινωνία & Ιδιωτικότητα Πληροφορία στο Διαδίκτυο Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κίνδυνοι για τον Υπολογιστή μας Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 3 Άρθρο 13 4 Έννοια όρων του Κώδικα Άρθρο 292Β 5 Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων Άρθρο 292Γ 6 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58 Όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν πλέον στο Internet! Οι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όμως οι περισσότεροι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ιδέα!!το ηλεκτρονικό έγκλημα,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK

Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία των χρηστών του διαδικτύου. Ωστόσο, ενέχει πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θετικά του Διαδικτύου Μη ενδεδειγμένη χρήση Χρήση χωρίς επιτήρηση από τους γονείς Χρήση για περισσότερη από 1,5 ώρα την ημέρα Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα

προτιμήσεις και γενικότερα ο,τιδήποτε αφορά την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου και όχι τους δημόσιους κοινωνικούς κύκλους. Εικόνα 3.

προτιμήσεις και γενικότερα ο,τιδήποτε αφορά την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου και όχι τους δημόσιους κοινωνικούς κύκλους. Εικόνα 3. Oδηγός Facebook Το Facebook είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο με εκατομμύρια χρήστες όλων των ηλικιών. Δημιουργήθηκε από τον Μάρκ Ζάκερμπεργκ το 2004 και παρόλο που σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός [CyberBullying]

Εκφοβισμός [CyberBullying] Εκφοβισμός [CyberBullying] Τι ονομάζουμε Διαδικτυακό Εκφοβισμό; Πού είναι πιθανό να συμβεί; Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση; 1. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού,

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μάρτιος 2015 Είναι η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών Υπεύθυνοι Καθηγητές: Βαρελάς Φ., Σουλτανόπουλος Μ. Συμμετέχοντες μαθητές 1. Γκόζγκος Βασίλης 11. Δημάκη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Παλαιάκαινέαδεδοµένα 1. Νέοι όροι στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο ιαδικτυακόραδιόφωνο, αναµετάδοσηεκποµπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Για τους Γονείς Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

SafeLine. ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος

SafeLine. ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος SafeLine ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος Μελτίνη Χριστοδουλάκη Aσφαλής Πρόσβαση στο Διαδίκτυο Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 2

Σελίδα 2 Περιεχόμενα Ασφαλής Πλοήγηση... 3 Internet Cookies... 3 Τι είναι τα cookies του internet;... 3 Πως μπορώ να αποκλείσω τα cookies;... 3 Ιδιωτική Περιήγηση... 9 Tι δεν αποθηκεύει η Ιδιωτική Περιήγηση;...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Iστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Πώς μπορώ να αποφύγω μηνύματα spamming; Χρησιμοποιώντας προγράμματα antivirus τα οποία και ανανεώνετε όσο συχνά πρέπει, μπορείτε να προστατευτείτε από μηνύματα spamming.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό;

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό; Τι εννοούµε µε την τον όρο διαδικτυακός εκφοβισµός ; Ο όρος ιαδικτυακός εκφοβισµός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισµό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 16.8.4.1 Αρ. Τηλ.: 22 4231 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Πρόεδρος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Εφηβεία:11-19 ετών «Τί συμβαίνει στην εφηβεία;» Μεγαλώνεις ιδιαίτερα γρήγορα σώμα σου αλλάζει Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου και το και το πώς «βλέπεις» τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, SaferInternet4Kids.gr, υλοποείται από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo. snapchat

Συμβουλές για Ασφάλεια στo. snapchat Συμβουλές για Ασφάλεια στo snapchat 1 Το Snapchat είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες του να συλλαμβάνουν και να αποστέλλουν φωτογραφίες και μικρής διάρκειας βίντεο (Snaps). 2 Στο Snapchat φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Τι είναι το Viber; Το Viber είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δωρεάν κλήσεις και να

Διαβάστε περισσότερα

INSTAGRAM. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

INSTAGRAM. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου INSTAGRAM Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Τι είναι το Instagram; Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookie

Πολιτική για τα cookie Πολιτική για τα cookie Η BSEU χρησιµοποιεί cookie για να βελτιώνει συνεχώς την εµπειρία των επισκεπτών της διαδικτυακής τοποθεσίας της. Πρώτα από όλα, τα cookie µπορούν να βελτιώσουν άµεσα αυτή την εµπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια Βοζίκης Παρασκευάς Κατσιανάκης Παναγιώτης Μερεντίτη Ματρώνα Τέκου Κων/να Συριανού Βαρβάρα Τμήμα:Α'2 Σχολικό έτος:2016/2017 Διαδίκτυο Εθισμός στο Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ Ασφάλεια και Κοινωνικά δίκτυ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άτομα που απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018)

Άτομα που απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.. Αρ. Τηλ.: 22 23 Αρ. Φαξ: 22 855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα συχνό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Μια νέα μορφή εφηβικής παραβατικότητας και τρόποι αντιμετώπισης Θώμη Τσομπανίδου, εκπ/κός ΠΕ 05 Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων ΔΔΕ Αρκαδίας Σχολικός εκφοβισμός(school

Διαβάστε περισσότερα

Online Gaming ΜΕ Ασφάλεια

Online Gaming ΜΕ Ασφάλεια Online Gaming ΜΕ Ασφάλεια ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Υπερβολική ενασχόληση Έκθεση σε ακατάλληλο/βίαιο περιεχόμενο Επαφή με αγνώστους Διαδικτυακός εκφοβισμός 2 Υπερβολική ενασχόληση Χάνεις την επαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υλικό από τον ιστότοπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Καθηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr Θεμελιώδεις Αρχές (αναφορικά με τους μαθητές): Διαδίκτυο: Βασικά Σημεία Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Περιεχόμενα F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 1.1 Διαχείριση συνδρομής...4 1.2 Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο υπολογιστής μου προστατεύεται;...4

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση: Συναλλαγές & ανταλλαγή πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση: Συναλλαγές & ανταλλαγή πληροφοριών στο Διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση: Συναλλαγές & ανταλλαγή πληροφοριών στο Διαδίκτυο Μιλούνε για το ίντερνετ μ άνθρωπος δε γνωρίζει φυτό αν είναι αγκαθωτό ή βιόλα που μυρίζει. (Αντώνης Κουράκης, μαθητής Γ Λυκείου του ΓΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 (Μάιος Σεπτέμβριος 2017) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 (Μάιος Σεπτέμβριος 2017) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 5 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.04.0 Αρ. Τηλ.: 4030 Αρ. Φαξ: 480505 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και δικτύων Εργασία για το μάθημα: Τεχνολογίες Εκπαίδευσης Αλαμπάνου Αγγελική Απιτιαγοπούλου Αγγελική Κολιός Ιωάννης Κουμής Μιχαήλ Μαραβέλης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Outlook Express-User Instructions.doc 1

Outlook Express-User Instructions.doc 1 Οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ήµου Θεσσαλονίκης για την διαχείριση της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας µε το Outlook Express (Ver 1.0 22-3-2011) (Για οποιοδήποτε πρόβληµα ή απορία επικοινωνήστε µε τον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. για την υπηρεσία. Antispamming. (στα windows XP) Περιεχόµενα

Οδηγίες. για την υπηρεσία. Antispamming. (στα windows XP) Περιεχόµενα Οδηγίες για την υπηρεσία Antispamming (στα windows XP) Περιεχόµενα Ενεργοποίηση της υπηρεσίας (µέσω Internet Explorer)... σελ. 2 ηµιουργία φακέλου για spam στο Outlook Express... σελ. 5 ηµιουργία Κανόνα

Διαβάστε περισσότερα

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password:

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password: 11:56 AM Έξυπνες συσκευές έξυπνοι χρήστες Password: Τ Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ο Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «CyberEthics» υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10: Τι Ξέρει η Microsoft

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10: Τι Ξέρει η Microsoft revealedtheninthwave.blogspot.gr http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2015/08/windows-10-microsoft.html? utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed:+blogspot/qsuul+(αποκαλυψη+το+ενατο+κυμα)

Διαβάστε περισσότερα

SNAPCHAT. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

SNAPCHAT. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου SNAPCHAT Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Τι είναι το Snapchat; Το Snapchat είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Outlook Ξεκίνηµα Ευχαριστίες...

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Outlook Ξεκίνηµα Ευχαριστίες... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μια τελευταία λέξη (µπορεί και δύο)... 16 2 Τι νέο

Διαβάστε περισσότερα

H άσκηση και η προστασία των δικαιωµάτων του παιδιού στο διαδίκτυο: ο ρόλος του Συνηγόρου του Παιδιού

H άσκηση και η προστασία των δικαιωµάτων του παιδιού στο διαδίκτυο: ο ρόλος του Συνηγόρου του Παιδιού H άσκηση και η προστασία των δικαιωµάτων του παιδιού στο διαδίκτυο: ο ρόλος του Συνηγόρου του Παιδιού Γιώργος Μόσχος Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα ικαιώµατα του Παιδιού Το διαδίκτυο είναι ένα σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης Πληροφορικός Ελεγκτής klimniotis at dpa.gr Τι είναι προσωπικά δεδομένα; Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα