ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

Transcript

1 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ Την έκθεση συµπληρώνουν για πρώτη φορά 30 Εκθέσεις για τα ναρκωτικά ανά χώρα (Country DrugReports), οιοποίες παρουσιάζουν συνοπτικά το φαινόµενο των ναρκωτικών (βλ. τελευταία σελίδα του παρόντος δελτίου). ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών και η αυξανόμενη απειλή για την υγεία από συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστικότητας είναι μερικά από τα ζητήματα που αναδεικνύει ο οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), ο οποίος δημοσιεύει σήμερα την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017: Τάσεις και εξελίξεις στις Βρυξέλλες (1). Στην ετήσια ανασκόπησή του, το EMCDDA εξετάζει επίσης τις ενδείξεις αυξανόμενης διαθεσιμότητας κοκαΐνης, τις εξελίξεις στις πολιτικές που αφορούν στην κάνναβη και στη χρήση ουσιών από τους μαθητές. Καθώς τα προβλήματα ναρκωτικών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις διεθνείς εξελίξεις, η ανάλυση εντάσσεται στο παγκόσμιο πλαίσιο. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τονίζει ότι «περισσότεροι από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους και οι θάνατοι από υπερβολική δόση καταγράφουν αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Με ανησυχεί ιδίως το γεγονός ότι οι νέοι εκτίθενται σε πολλές νέες και επικίνδυνες ουσίες. Η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά παρέχει την απαραίτητη ανάλυση και καθοδήγηση, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής αυτής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών μας, αλλά και για να παύσουν να θησαυρίζουν οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, στην Ευρώπη και αλλού, από τα τεράστια κέρδη του εμπορίου ναρκωτικών».

2 ΘΑΝΑΤOI ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ: ΕΥΡΩΠΗ Στην έκθεση επισημαίνεται η ανησυχία σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, ο οποίος κατέγραψε άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά. Εκτιμάται ότι το 2015 υπήρξαν στην Ευρώπη συνολικά θάνατοι από υπερβολική δόση, σχετιζόμενοι κυρίως με τη χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών. Τα οπιοειδή που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης πρωτίστως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη εντοπίζονται επίσης συχνά στις τοξικολογικές εκθέσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση μεθαδόνης ξεπέρασε τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης στη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Κροατία, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ορθής κλινικής πρακτικής για την αποφυγή της εκτροπής των εν λόγω ουσιών από τη νόμιμη χρήση τους. Στις παρεμβάσεις για την πρόληψη των θανάτων από υπερβολική δόση στην Ευρώπη περιλαμβάνονται αίθουσες επιτηρούμενης χρήσης και η διάθεση ναλοξόνης. Αίθουσες επιτηρούμενης χρήσης λειτουργούν πλέον σε έξι χώρες της ΕΕ (Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες) καθώς και στη Νορβηγία (συνολικά 78 εγκαταστάσεις στις επτά χώρες). Προγράμματα διάθεσης ναλοξόνης υπάρχουν πλέον σε εννέα χώρες της ΕΕ (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και στη Νορβηγία. ΘΑΝΑΤOI ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ: ΚΥΠΡΟΣ Σε ότι αφορά τους θανάτους σχετιζόμενους με τα ναρκωτικά, κατά το 2015, έχουν καταγραφεί 9 άμεσοι θάνατοι (οφειλόμενοι στην υπερβολική δόση) και 21 έμμεσοι. Συνολικά για όλα τα χρόνια, τα οπιούχα, και συγκεκριμένα η ηρωίνη, φαίνεται να ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων. Το προφίλ του θανόντα (με βάση τα διαχρονικά στοιχεία) είναι: άντρας, ελληνοκύπριος, 32 ετών, χρήστης οπιούχων (πολλαπλών ουσιών).

3 ΟΠΙΟΕΙΔΗ: ΕΥΡΩΠΗ Στην Ευρώπη, όπως και στη Βόρεια Αμερική, τα συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστικότητας, τα οποία μιμούνται τις δράσεις της ηρωίνης και της μορφίνης, συνιστούν διογκούμενη απειλή για την υγεία. Παρότι αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο της αγοράς, αυξάνονται οι αναφορές σχετικά με την εμφάνιση των ουσιών αυτών και των βλαβών που προκαλούν, συμπεριλαμβανομένων των μη θανατηφόρων δηλητηριάσεων και θανάτων. Στο διάστημα από το 2009 έως το 2016 εντοπίστηκαν στην Ευρώπη 25 νέα συνθετικά οπιοειδή (εκ των οποίων 18 ήταν φαιντανύλες). Καθώς απαιτούνται μικρές μόνο ποσότητες για την παραγωγή πολλών χιλιάδων δόσεων για πώληση από εμπόρους στον δρόμο, τα νέα συνθετικά οπιοειδή αποκρύπτονται και μεταφέρονται εύκολα, αποτελώντας πρόκληση για τις υπηρεσίες ελέγχου των ναρκωτικών και δυνητικά ελκυστικό εμπόρευμα για το οργανωμένο έγκλημα. Εντοπίζονται σε διάφορες μορφές κυρίως σκόνες, δισκία και καψάκια ενώ μερικά είναι πλέον διαθέσιμα σε υγρή μορφή και πωλούνται ως ρινικά εκνεφώματα. Οι φαιντανύλες αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ελέγχου. Πρόκειται για ουσίες εξαιρετικά υψηλής δραστικότητας η δραστικότητα ορισμένων είναι πολλαπλάσια αυτής της ηρωίνης οι οποίες αντιπροσώπευαν άνω του 60 % των 600 κατασχέσεων νέων συνθετικών οπιοειδών που αναφέρθηκαν το Μόνο το 2016 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης οκτώ νέες φαιντανύλες. Οι ουσίες αυτές ενέχουν σοβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης, όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για εκείνους που ενδέχεται να εκτεθούν τυχαία σε αυτές (π.χ. μέσω επαφής με το δέρμα, εισπνοής), όπως υπαλλήλους των ταχυδρομείων και των τελωνείων και προσωπικό των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών. Στις αρχές του 2017, το EMCDDA διενήργησε αξιολογήσεις κινδύνου για δύο φαιντανύλες (ακρυλοφαιντανύλη και φουρανυλφαιντανύλη), μετά την αναφορά άνω των 50 θανάτων που σχετίζονταν με τις εν λόγω ουσίες. ΟΠΙΟΕΙΔΗ: ΚΥΠΡΟΣ Σε ότι αφορά την αίτηση θεραπείας, συνεχίζεται η μείωση των αιτημάτων θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, η οποία άρχισε να παρατηρείται από το έτος 2009, με το ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν θεραπεία κατά το έτος 2015 λόγω χρήσης ηρωίνης να ανέρχεται στο 22%. Σε ότι αφορά τη χρήση οπιούχων εκτός της ηρωίνης, από το έτος 2012 παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ατόμων με κύρια ουσία την οξυκοδώνη, τα οποία κατά το έτος 2015 έφτασαν στους 68 (5%). Σε ότι αφορά την συμπεριφορά υψηλού κινδύνου ανάμεσα στους χρήστες ηρωίνης, τόσο η ενδοφλέβια χρήση, όσο και η χρήση κοινής σύριγγας συνεχίζει να μειώνεται. Ο συνολικός αριθμός των προβληματικών χρηστών οπιούχων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν καταγράφονται στη θεραπεία) κατά το έτος 2015 υπολογίστηκε σε 1161, σημειώνοντας πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1094). Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εθνικότητα, αφού περίπου οι μισοί του συνολικού εκτιμώμενου αριθμού των προβληματικών χρηστών οπιούχων είναι αλλοδαποί.

4 ΚΑΝΝΑΒΗ: ΕΥΡΩΠΗ Στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, οι τρέχουσες προσεγγίσεις όσον αφορά στη ρύθμιση και στη χρήση της κάνναβης ποικίλλουν και κυμαίνονται από περιοριστικά πρότυπα έως την ανοχή ορισμένων μορφών προσωπικής χρήσης. Ωστόσο, καμία εθνική κυβέρνηση στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία) δεν έχει επί του παρόντος εκφράσει στήριξη στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. Περίπου 87,7 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας ετών) στην Ευρώπη έχουν κάνει χρήση κάνναβης στη ζωή τους. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι 17,1 εκατομμύρια είναι νεαροί Ευρωπαίοι (ηλικίας ετών) οι οποίοι έκαναν χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Περίπου 1 % των ενήλικων Ευρωπαίων κάνουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης (χρήση τουλάχιστον 20 ημερών κατά τον τελευταίο μήνα). Με βάση τα ευρήματα των πιο πρόσφατων ερευνών, συνεχίζονται οι αποκλίνουσες μεταξύ των χωρών τάσεις όσον αφορά στη χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο. Η κάνναβη εξακολουθεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας και είναι πλέον η κυριότερη αιτία (45 %) για την έναρξη θεραπείας για πρώτη φορά στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία). Ο αριθμός των αναφερθέντων χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά αυξήθηκε συνολικά από το 2006 σε το ΚΑΝΝΑΒΗ: ΚΥΠΡΟΣ Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στο γενικό πληθυσμό (15-64 ετών), ενώ η τάση για δοκιμή κάνναβης, είναι εντονότερη στις ηλικίες ετών. Με βάση τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας γενικού πληθυσμού που διεξήχθη το έτος 2016, περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού ετών έχει αναφέρει χρήση της κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή. Παρόλα αυτά, η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο και τον τελευταίο μήνα παρουσίασε σταθερότητα. Οι νεαροί ενήλικες (15-34 ετών), ανάμεσα στους οποίους η χρήση κάνναβης είναι επικρατέστερη, ανέφεραν χρήση της ουσίας κατά τον τελευταίο χρόνο σε ποσοστό 4,4%. Σε σχέση µε τα αντίστοιχα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη κατά το έτος 2012, παρουσιάζεται μικρή αύξηση στην επικράτηση της χρήσης παράνομων ουσιών. Σε ότι αφορά τα αιτήματα θεραπείας, συνεχίζεται η αύξηση της αναλογίας των ατόμων που αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου των ατόμων που καταγράφηκε σε θεραπεία κατά το έτος Η αύξηση αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νέων παραβατών μέχρι 24 ετών, καθώς και τις παρεμβάσεις της αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε θεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε ότι αφορά την παράνομη αγορά η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της παράνομης αγοράς. Κατά το έτος 2015 κατασχέθηκαν 225 κιλά κάνναβης, σε σχέση με 202 κιλά το προηγούμενο έτος. 4

5 ΚΟΚΑΪΝΗ: ΕΥΡΩΠΗ Μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης γίνεται σε χώρες της Δυτικής και της Νότιας Ευρώπης, ενώ η χρήση αμφεταμινών είναι πιο διαδεδομένη στη Βόρεια και στην Ανατολική Ευρώπη. Τα στοιχεία από την παρακολούθηση των αστικών λυμάτων και τις κατασχέσεις, τις τιμές και την καθαρότητα δείχνουν ότι η διαθεσιμότητα κοκαΐνης μπορεί να αυξάνεται εκ νέου σε τμήματα της Ευρώπης. Τόσο ο αριθμός των κατασχέσεων όσο και η κατασχεθείσα ποσότητα αυξήθηκαν από το 2014 έως το 2015, ενώ αναφέρθηκαν περίπου κατασχέσεις κοκαΐνης οι οποίες αντιπροσωπεύουν 69,4 τόνους κατασχεθεισών ουσιών (51,5 τόνοι το 2014). Σε επίπεδο πόλης, μελέτη στην οποία αναλύθηκαν τα αστικά λύματα για κατάλοιπα κοκαΐνης ανέδειξε σταθερή ή ανοδική μακροπρόθεσμη τάση στις περισσότερες από τις 13 πόλεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία στο διάστημα από το 2011 έως το Από τις 33 πόλεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία για το 2015 και το 2016, 22 πόλεις ανέφεραν αύξηση των καταλοίπων κοκαΐνης, τέσσερις μείωση και επτά σταθερή κατάσταση (10). Περίπου 17,5 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας ετών) στην Ευρώπη έκαναν χρήση κοκαΐνης κάποτε στη ζωή τους. Εξ αυτών, περίπου 2,3 εκατομμύρια είναι νεαροί ενήλικες (ηλικίας ετών) οι οποίοι έκαναν χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Οι εθνικές έρευνες από το 2014 δείχνουν ότι τα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης είναι κυρίως σταθερά. Σε ότι αφορά το Δείκτη Αίτησης Θεραπείας, το ποσοστό των ατόμων που ζητούν βοήθεια λόγω χρήσης κοκαΐνης ανέρχεται στο 9% και δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές, ενώ ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται θεραπείας για πρώτη φορά στη ζωή τους λόγω χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας παραμένει στα ίδια επίπεδα με το έτος Σε ό,τι αφορά την παράνομη αγορά, α αριθμός υποθέσεων σχετιζόμενων με την κοκαΐνη μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (107 υποθέσεις κατά το έτος 2014 έναντι 60 το 2015) παρόλα αυτά όμως αυξήθηκαν κατά πολύ οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης (31 kg το 2014 έναντι 107 kg το 2015), η μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας που κατασχέθηκε κατά την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας ανάλυσης λυμάτων που διεξήχθη από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, σε αναλύσεις που έγιναν στα αστικά λύματα των μεγάλων πόλεων της Κύπρου βρέθηκαν μεγαλύτερα επίπεδα κοκαΐνης στην Λεμεσό σε σύγκριση με τη Λευκωσία, ενώ σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, η Κύπρος βρισκόταν σε πιο χαμηλά επίπεδα. ΚΟΚΑΪΝΗ: ΚΥΠΡΟΣ Η κοκαΐνη αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στο γενικό πληθυσμό. Η χρήση της τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού ετών που αντιστοιχεί σε σχεδόν 8 χιλιάδες άτομα. Παρόλα αυτά, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλή επικράτηση χρήσης της κοκαΐνης στο γενικό πληθυσμό. 5

6 ΝΕΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ: ΕΥΡΩΠΗ Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ΝΨΟ/«νέα ναρκωτικά») εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Δεν καλύπτονται από τους διεθνείς ελέγχους των ναρκωτικών και περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα συνθετικών ουσιών, όπως κανναβινοειδή, καθινόνες, οπιοειδή και βενζοδιαζεπίνες. Το 2016, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά 66 ΝΨΟ μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία ουσίες την εβδομάδα. Παρότι ο αριθμός αυτός υποδεικνύει επιβράδυνση του ρυθμού εισαγωγής νέων ουσιών στην αγορά το 2015 εντοπίστηκαν 98 ουσίες ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων σήμερα ουσιών παραμένει υψηλός. πραγματοποιούνται διαδικτυακά ή στην αγορά παράνομων ουσιών, και διαπιστώσαμε την πρόσφατη εμφάνιση μερικών ουσιών υψηλής δραστικότητας, οι οποίες συνδέονται με θανάτους και σοβαρές δηλητηριάσεις». Το 2015, αναφέρθηκαν σχεδόν κατασχέσεις ΝΨΟ μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Από κοινού, τα συνθετικά κανναβινοειδή και οι συνθετικές καθινόνες αντιπροσώπευαν άνω του 60 % του συνόλου των κατασχέσεων νέων ουσιών το ΝΕΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ Με στόχο την εκτίμηση της επικράτησης των νέων ουσιών που μιμούνται τις επιδράσεις των παράνομων ναρκωτικών, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (ΝΨΟ): Αύξηση της γνώσης διαμέσου της έρευνας και παροχή εμπειρικά τεκμηριωμένης εκπαίδευσης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ISEC, κατά το έτος 2015 το Τμήμα Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ του ΑΣΚ πραγματοποίησε ποσοτική έρευνα ανάμεσα σε νεαρά άτομα ετών. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα 2/3 του δείγματος γνωρίζουν για τις νέες ουσίες, ενώ το ποσοστό που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ νέες συνθετικές ουσίες ανέρχεται στο 5,3%, με 2% να δηλώνει χρήση τέτοιων ουσιών κατά τον τελευταίο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν χρήση νέων συνθετικών τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι οι ουσίες είχαν τη μορφή μείγματος βοτάνων σε τσιγάρο. Ο χαμηλότερος ρυθμός εντοπισμού νέων ουσιών στην Ευρώπη μπορεί να αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες σύμφωνα και με τον διευθυντή του EMCDDA Alexis Goosdeel: «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τρόποι αντιμετώπισης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, όπως η νέα νομοθεσία και τα μέτρα που στοχεύουν τους εμπόρους των ουσιών αυτών στον δρόμο, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εμφάνιση ΝΨΟ στην αγορά. Ωστόσο, παρά τις θετικές ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού καινοτομίας όσον αφορά στα προϊόντα, η συνολική διαθεσιμότητα παραμένει υψηλή. Παρατηρούμε ότι οι πωλήσεις των ουσιών αυτών γίνονται πιο λαθραίες, οι συναλλαγές 6

7 ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ Την Ευρωπαϊκή Έκθεση συμπληρώνουν για πρώτη φορά Εκθέσεις για τα ναρκωτικά ανά χώρα, από 30 χώρες, στις οποίες παρουσιάζεται συνοπτικά το φαινόμενο των ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία). Οι εκθέσεις είναι εμπλουτισμένες με γραφήματα και εκπονήθηκαν από το EMCDDA σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής του δικτύου Reitox ώστε να καλύψουν τη χρήση ναρκωτικών και τα προβλήματα δημόσιας υγείας, την πολιτική για τα ναρκωτικά, τους τρόπους αντιμετώπισής τους και την προσφορά ναρκωτικών. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται ο πίνακας «Με μια ματιά», στον οποίο συνοψίζεται με αριθμητικά στοιχεία το εθνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, και ο «Πίνακας ΕΕ», στον οποίο τα στοιχεία κάθε χώρας εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το ΕΚΤΕΠΝ έχει προχωρήσει στην μετάφραση της έκθεσης για την Κύπρο στην ελληνική και μόλις είναι διαθέσιμο από το EMCDDA θα αποσταλεί στο δίκτυο συνεργατών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ Το EMCDDA επισηµαίνει τις διογκούµενες απειλές από τις νέες και τις καθιερωµένες ουσίες (6.6.2017, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 12:45

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ΑΑΕΚ, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018 www.naac.org.cy ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Έκδοση: 2018 ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ.. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2018 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο διευθυντής του

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 ΙSSN 1450-3794 Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΗΡΩΙΝΗ: ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Ιωάννα Γιασεμή Αν. Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Δείκτης επικράτησης της χρήσης στο γενικό και

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Δείκτης Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό: Για την εφαρμογή του δείκτη επικράτησης της χρήσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕΛ. 1 1. Χρήση παράνοµων ουσιών εξάρτησης στο γενικό πληθυσµό Σύµφωνα µε αποτελέσµατα της πρόσφατης έρευνας γενικού πληθυσµού (ΑΣΚ, 2009) Η κάνναβη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΕΠΝ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΣΕΛ. 1 1. Χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης στο γενικό πληθυσμό Σύμφωνα με αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας γενικού πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ)

Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2015 ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMCDDA, Joao Goulao, δηλώνει:

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ)

Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2014 ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Δελτίο Τύπου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Ο διευθυντής του EMCDDA, Wolfgang Götz, δηλώνει: «Αν δει κανείς τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο - 2019 Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου www.naac.org.cy 1. Επικράτηση της χρήσης στο γενικό και μαθητικό πληθυσμό Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ EMCDDA: επανεµφάνιση της κοκαΐνης σε µια δυναµική αγορά ναρκωτικών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ EMCDDA: επανεµφάνιση της κοκαΐνης σε µια δυναµική αγορά ναρκωτικών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ EMCDDA: επανεµφάνιση της κοκαΐνης σε µια δυναµική αγορά ναρκωτικών (7.6.2018, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 10:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης/

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ του Οργανισµού της ΕΕ για τα ναρκωτικά, Λισαβόνα Αρ.14/2001 20 Νοεµβρίου 2001 Να µην δηµοσιευθεί πριν: 11:00 (Βρυξέλλες) 20/11/2001 Ετήσια έκθεση σχετικά µε το πρόβληµα των ναρκωτικών στην ΕΕ: Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Η επάνοδος της MDMA: αύξηση της χρήσης και των προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας

Η επάνοδος της MDMA: αύξηση της χρήσης και των προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2016: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ To EMCDDA επισηµαίνει νέους κινδύνους για την υγεία καθώς αλλάζουν τα προϊόντα και τα πρότυπα χρήσης (31.5.2016, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ημοσιεύεται σήμερα η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη «γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο»

ημοσιεύεται σήμερα η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη «γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο» ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ημοσιεύεται σήμερα η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη «γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο»

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο: Παράνομες Ουσίες & Αλκοόλ

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο: Παράνομες Ουσίες & Αλκοόλ Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο: Παράνομες Ουσίες & Αλκοόλ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Δείκτης Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό: Για την εφαρμογή του δείκτη επικράτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝ ΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ

ΜΗΝ ΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2004: ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Σηµεία προόδου: µείωση των θανάτων από ναρκωτικά, των νέων µολύνσεων από τον ιό HIV και της χρήσης ηρωίνης, αλλά αυξανόµενες ανησυχίες για την αύξηση της χρήσης άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Το EMCDDA διερευνά νέες δυναμικές και πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη

Το EMCDDA διερευνά νέες δυναμικές και πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2015 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Το EMCDDA διερευνά νέες δυναμικές και πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη (4.6.2015, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση των ουσιών εξάρτησης στην Κύπρο. Ιωάννα Γιασεμή Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

Η κατάσταση των ουσιών εξάρτησης στην Κύπρο. Ιωάννα Γιασεμή Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Η κατάσταση των ουσιών εξάρτησης στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Κατάσταση στην Κύπρο γενικός πληθυσμός (15-64 ετών) % του φύλου Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ): Κατάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών και άλλων ουσιών (2014)

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ): Κατάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών και άλλων ουσιών (2014) ΕΚΤΕΠΝ: Παρακολούθηση και Pori Τεκμηρίωση Κατάσταση του φαινομένου στην Κύπρο και στοιχεία για την Ευρώπη (2014) Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ): Κατάσταση του φαινομένου

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση 54Απρίλιος 2014

Σκιαγράφηση 54Απρίλιος 2014 ΙSSN 1450-3794 Συνθετικά κανναβινοειδή στην Ευρώπη Σκιαγράφηση 54Απρίλιος 2014 Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ, 2013), η κάνναβη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014 Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014 Όλο και πιο πολύπλοκο, γίνεται το ζήτημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις που εγείρουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Σε αυτή τη διαπίστωση

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικά προγράμματα

Θεραπευτικά προγράμματα Η ευρωπαϊκή εικόνα σε ότι αφορά την πρόσφατη χρήση κοκαΐνης (τελευταίο έτος) στο γενικό πληθυσμό, κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις χαμηλές θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης (βλ. γράφημα 2). Γράφημα 2: Πρόσφατη

Διαβάστε περισσότερα

( , πολύπλευρη. ρόλο της. ευρωπαϊκό. και διεθνές. παράνομων. ετησίως. Σχεδόν 96. τομέα των. αντανακλάται. Praça Europa 1, Cais u

( , πολύπλευρη. ρόλο της. ευρωπαϊκό. και διεθνές. παράνομων. ετησίως. Σχεδόν 96. τομέα των. αντανακλάται. Praça Europa 1, Cais u ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ Κατασχέσεις κοκαΐνης σε επίπεδα ρεκόρ σε μια ανταγωνιστ τική αγοράά ναρκωτικών ουσιών (6.6.2019, ΛΙΣΑΒΟΝΑΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ11:

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά EL ISSN 1977-9852 Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Τάσεις και εξελίξεις 217 Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Τάσεις και εξελίξεις 217 Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου Η παρούσα έκδοση αποτελεί ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2010: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Η Ευρώπη αντιµετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των αλλαγών στην προσφορά και στη χρήση των ναρκωτικών (10.11.2010, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ µέχρι τις 10 Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.12.2014 COM(2014) 716 final 2014/0340 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπαγωγή της 4-μεθυλο-5-(4-μεθυλφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνης (4,4'-DMAR) και

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τις Πρόσφατες Τάσεις της Προβληματικής Χρήσης Έρευνα Trendspotter 27 Ιουνίου 2018

Κατανοώντας τις Πρόσφατες Τάσεις της Προβληματικής Χρήσης Έρευνα Trendspotter 27 Ιουνίου 2018 Κατανοώντας τις Πρόσφατες Τάσεις της Προβληματικής Χρήσης Έρευνα Trendspotter 27 Ιουνίου 2018 Νατάσα Σαββοπούλου - Λειτουργός Τμήμα Πολιτικής, Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου natasa.savvopoulou@naac.org.cy

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0073 (NLE) 8858/17 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: CORDROGUE 56 SAN 181 ENFOPOL 212 Σχέδιο EKTEΛΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ 1

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ 1 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ 1 Ο Οργανισµός της ΕΕ για τα ναρκωτικά κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας για την πολυπλοκότητα της αγοράς διεγερτικών και για την πληθώρα των ουσιών σε µορφή

Διαβάστε περισσότερα

1 στους 5 έχει κάνει χρήση κάνναβης ενώ αύξηση παρουσιάζει η αίτηση για θεραπεία

1 στους 5 έχει κάνει χρήση κάνναβης ενώ αύξηση παρουσιάζει η αίτηση για θεραπεία ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Ο Οργανισµός προειδοποιεί: «συγκρατηµένη αισιοδοξία» αλλά όχι εφησυχασµός (22.10.2003 ΛΙΣΑΒΟΝΑ/ΝΑ ΜΗΝ ΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.4.2017 COM(2017) 161 final 2017/0073 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (HIV, HBV, HCV) ΑΝΑΜΕΣΑ ΣE ΕΝΕΣΙΜΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (HIV, HBV, HCV) ΑΝΑΜΕΣΑ ΣE ΕΝΕΣΙΜΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (HIV, HBV, HCV) ΑΝΑΜΕΣΑ ΣE ΕΝΕΣΙΜΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ Η έρευνα διεξήχθη τα έτη 2016-2018 από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Το συνολικό δείγμα της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0309 (CNS) 5550/16 CORDROGUE 7 SAN 28 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Σχέδιο EKTEΛΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ του οργανισµού της ΕΕ για τα ναρκωτικά, Λισαβόνα Αριθ. 5/2000 11 Οκτωβρίου 2000 ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (ΩΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0152 (NLE) 11212/17 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: CORDROGUE 98 SAN 296 ENFOPOL 357 Σχέδιο EKTEΛΕΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.12.2015 COM(2015) 674 final 2015/0309 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας 1-φαινυλο-2-(1-πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν- 1-όνη (α-πυρρολιδινοβαλεροφαινόνη,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Κύρια στατιστικά στοιχεία Ποσοστά απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και μορφωτικό επίπεδο Το 2014, στις χώρες της ΕΕ (EU-28) το ποσοστό απασχόλησης για τα άτομα ηλικίας 15 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» 1 ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Εισαγωγικό σημείωμα Κέντρο επιτηρούμενης χρήσης στην Ελλάδα Το νομικό πλαίσιο ------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου

Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου Χαιρετισμός του Προέδρου Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα. Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου της «4 ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016, 11.00 12.30 Έντιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Eυρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας el,. Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά EUROPEAN DRUG REPORT 2013 Trends and developments SSN 2314-9078 Τάσεις και εξελίξεις 2013 Eυρωπαϊκό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣHMΕΙΑ 2

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣHMΕΙΑ 2 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣHMΕΙΑ 2 Ο Οργανισµός της ΕΕ για τα ναρκωτικά δηµοσιεύει νέα ανάλυση για το µεταβαλλόµενο πρόβληµα των οπιοειδών στην Eυρώπη (15.11.2011, ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 - FAX: 210.32.59.169 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat Ο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 367 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 367 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0152 (NLE) 10947/17 CORDROGUE 91 SAN 287 ENFOPOL 348 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΕΡΕΥΝΑ ESPAD)

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΕΡΕΥΝΑ ESPAD) ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΕΡΕΥΝΑ ESPAD) Νεότερα στοιχεία από την πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD: Μείωση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών

Διαβάστε περισσότερα

Λήδα Χριστοδούλου, Λειτουργός Τμήματος Πολιτικής Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου

Λήδα Χριστοδούλου, Λειτουργός Τμήματος Πολιτικής Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ 2013-2020 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Λήδα Χριστοδούλου, Λειτουργός Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27)

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι IP/11/488 Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2011 Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι Βρυξέλλες, 19 Απριλίου Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ελευθερία Κώνστα Πρόεδρος Πρωτοδικών

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ελευθερία Κώνστα Πρόεδρος Πρωτοδικών ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ελευθερία Κώνστα Πρόεδρος Πρωτοδικών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα ναρκωτικά σαν κοινωνικό φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προσβάσιμη στο σύνδεσμο:

Η Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προσβάσιμη στο σύνδεσμο: ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, 14.00 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 19.10.2017 A8-0359/ 001-022 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-022 κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Έκθεση Michał Boni A8-0359/2016 Ανταλλαγή πληροφοριών, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ISSN 2314-9078. Ευρωπαϊκή. έκθεση για τα ναρκωτικά. Τάσεις και εξελίξεις

ISSN 2314-9078. Ευρωπαϊκή. έκθεση για τα ναρκωτικά. Τάσεις και εξελίξεις EL Ευρωπαϊκή SSN 2314-9078 έκθεση για τα ναρκωτικά Τάσεις και εξελίξεις 2013 Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά Τάσεις και εξελίξεις 2013 Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου Η παρούσα έκδοση αποτελεί ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Ελλάδα (Περίοδος αναφοράς: 2017) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Το 2016 τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο 66

Διαβάστε περισσότερα

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (πηγές) 1. ΕΛΣΤΑΤ : πληθυσμιακά μεγέθη και ηλικιακή δομή Απογραφές πληθυσμού 2001, 2011 (Σύνολο Χώρας, NUTS2-επίπεδο περιφέρειας)

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ)

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) Διεθνής Έρευνα Δεξιοτήτων Ενηλίκων H πιο διεξοδική και εκτενής διεθνής έρευνα μελέτης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2013 COM(2013) 39 final 2013/0021 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11.5.2016 L 121/11 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/699 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Μαΐου 2016 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2016, των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για ορισμένα καθεστώτα άμεσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Λέσβου

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Λέσβου Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Λέσβου Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά

Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά Κύπρος Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά 217 Περιεχόμενα: Με μια ματιά Εθνική στρατηγική και συντονισμός (σ. 2) Δημόσιες δαπάνες (σ. 3) Νομοθεσία και αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά (σ. 4) Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Κύπρος (Περίοδος αναφοράς: 2017) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Το 2016, τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν 66 νέες οδηγίες στο εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Αχαΐας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Αχαΐας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Αχαΐας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ. 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ;

Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ. 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ; Αρ. Φακ.: 01.01.008 Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ; Η Αρχή αντιμετώπισης εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει σκοπό μεταξύ άλλων την λήψη μέτρων πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.8.2016 COM(2016) 548 final 2016/0262 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας 2-[[1-(κυκλοεξυλομεθυλο)-1H-ινδολο-3- καρβονυλο]αμινο]-3,3-διμεθυλοβουτανοϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 18 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντίνου Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας, Γενικό Χημείο του Κράτους

Μαρία Κωνσταντίνου Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας, Γενικό Χημείο του Κράτους Μαρία Κωνσταντίνου Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας, Γενικό Χημείο του Κράτους Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας Γενικού Χημείου του Κράτους Αναλύσεις: Ελεγχομένων ουσιών Εμπρησμών

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: FAX:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: FAX: ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο,

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ B ΤΡΙΜΗΝΟ 2015 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Συντάκτης: Περσεφόνη Αποστολέλλη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καστοριάς

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καστοριάς Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καστοριάς Σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Πιερίας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Πιερίας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Πιερίας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ξάνθης

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ξάνθης Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ξάνθης Σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ISSN 1609-610X ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ISSN 1609-610X ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ISSN 1609-610X ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2009 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ EL ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2009 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου Η

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά Syringes distributed

Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά Syringes distributed Ελλάδα Ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά 217 Περιεχόμενα: Με μια ματιά Εθνική στρατηγική και συντονισμός (σ. 2) Δημόσιες δαπάνες (σ. 3) Νομοθεσία και αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά (σ. 4) Χρήση ναρκωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.2.2018 C(2018) 1062 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26.2.2018 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 273/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μεσσηνίας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μεσσηνίας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μεσσηνίας Σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ 4 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ 4.1 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ Από το 2002, ο πιθανός αριθµός προβληµατικών χρηστών υπολογίζεται κάθε χρόνο µε την εφαρ-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για τον μήνα Ιούλιο, στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας Σε συνεργασία με τη Δημοτική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 27.11.2013 2013/0305(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας, και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση 3.2 Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε συνολικά στα παραγόμενα αποτελέσματα (εκροές) μέσα από την επεξεργασία συγκεκριμένων δεικτών εκροών. Οι δείκτες διακρίνονται σε τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Δωδεκανήσου Σε συνεργασία με το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κορινθίας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κορινθίας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κορινθίας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Φλωρίνης

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Φλωρίνης Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Φλωρίνης Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μαγνησίας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μαγνησίας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Μαγνησίας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα