Data Communication A.E.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Data Communication A.E."

Transcript

1

2 1. Δημιουργία Έργου Το πρώτο βήμα για την παρακολούθηση του κόστους ενός έργου (οικοδομής) είναι η δημιουργία του έργου από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα». Πεδία Στα πεδία αναγράφονται: Τετραγ. Μέτρα Τιμή Ανά τ.μ. Χιλιοστά Οικοπέδου 1 Χιλιοστά Αέρα Το σύνολο των Τετρ. Μέτρων της Οικοδομής στα οποία αντιστοιχούν τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας. Όπως την υπολογίζει ο υποκείμενος από τα ποσοτικά και οικονομικά στοιχεία που απαρτίζουν το κατασκευαστικό κόστος της οικοδομής. Συνήθως 1000, όμως μπορεί ο κατασκευαστής να κρατήσει κάποια χιλιοστά κατά τη σύσταση για ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση του συντελεστή δόμησης 2. Στην περίπτωση της ανέγερσης με το σύστημα της αντιπαροχής, ως χιλιοστά οικοπέδου καταχωρούνται πάντοτε αυτά που αντιστοιχούν στον κατασκευαστή και όπως προκύπτουν από τον πίνακα χιλιοστών οικοδομής που συντάσσεται από τον εκάστοτε μηχανικό. Συμπληρώνετε τα χιλιοστά αέρα, εάν και εφόσον αναγράφονται στην οριζόντια ιδιοκτησία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αέρας δεν συμμετέχει στην κατανομή του κόστους στις ιδιοκτησίες, ως εκ τούτου αφαιρείται από τα χιλιοστά του οικοπέδου. Tab Ιδιοκτησίες 1 Τα χιλιοστά επί του οικοπέδου κατανέμονται στις οριζόντιες/κάθετες ιδιοκτησίες ενός ακινήτου με τη σύσταση οριζόντιας/ κάθετης ιδιοκτησίας και εκφράζουν τη συνιδιοκτησία επί του οικοπέδου των ιδιοκτησιών αυτών. Συνήθως, όσο μεγαλύτερη σε εμβαδόν είναι η εκάστοτε ιδιοκτησία, τόσο περισσότερα χιλιοστά διαθέτει επί του οικοπέδου στο οποίο και βρίσκεται. 2 Πρόκειται για συντελεστή καθοριζόμενο από την Πολιτεία, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με το εμβαδόν του εκάστοτε γεωτεμαχίου μας δίνει το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που μπορούν να ανοικοδομηθούν επ' αυτού. π.χ. Εμβαδόν οικοπέδου: 400 τ.μ., Συντελεστής Δόμησης: 0,80 Επιτρεπόμενη Δόμηση: 400 x 0,80 = 320 τ.μ.

3 Αναγράφονται όπως προκύπτουν από τη σύσταση ή από τα σχεδιαγράμματα και τον πίνακα των ποσοστών συνιδιοκτησίας: Όροφος Ιδιοκτησία 3 Παρακολουθήματα Κατ. Ιδιοκτησίας Ο όροφος της ιδιοκτησίας (πχ Υπόγειο, Ισόγειο, 1 ος,2 ος, κ.λ.π) Ο ορισμός της Ιδιοκτησίας (πχ Α1, Α2, ΒΙ κ.λπ. όπως προκύπτει από τη σύσταση ή τα σχεδιαγράμματα και τον πίνακα των ποσοστών συνιδιοκτησίας). Συμπληρώνεται μόνο όταν η ιδιοκτησία της συγκεκριμένης σειράς έχει παρακολουθήματα (π.χ. αποθήκη, θέση στάθμευσης) που δεν αντιστοιχούν σε χιλιοστά οικοπέδου δεδομένου ότι αν αντιστοιχούσαν σε χιλιοστά θα αναγραφόταν σε ξεχωριστή ιδιοκτησία. Π.χ. Διαμέρισμα, αποθήκη, θέση στάθμευσης, γραφείο κ.λπ. % Συμμετοχής Αναγράφεται το ποσοστό συμμετοχής επί τοις χιλίοις (στις ιδιοκτησίες του οικοπεδούχου δεν συμπληρώνετε χιλιοστά). Ημ/νία Πώλησης - Υπολογισμός ΦΠΑ Συμπληρώνονται για τον υπολογισμό της prorata Tab Προϋπολογιστικό Κόστος Εφόσον δημιουργηθούν οι ιδιοκτησίες της οικοδομής, καταχωρείτε στο tab «Προϋπολογιστικό Κόστος» το ελάχιστο κόστος εργασιών της οικοδομής. Συγκεκριμένα, καταχωρείτε τις γενικές δα- πάνες του συγκεκριμένου έργου, όπως αυτές θα πρέπει να απεικονιστούν στον πίνακα Α (Γενικές Δαπάνες Κατασκευής) του εντύπου Προϋπολογιστικό Κόστος Οικοδομής. Παράλληλα, καταχωρείτε και τις μη γενικές δαπάνες, που αποτελούν ανάλυση του κατασκευαστικού κόστους 4 και ενημερώνουν ταυτόχρονα τη στήλη Κόστος ανά Εργασία του εντύπου Ανάλυση Κόστους Κατασκευής. Αναφορικά με τις κατηγορίες των γενικών δαπανών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ήδη δημιουργημένες αυτές που προβλέπονται στα έντυπα Προϋπολογιστικό και Απολογιστικό Κόστος Οικοδομής (Οικόπεδο, Αμοιβές Δικηγόρων κ.λπ.), ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και όσες κατηγορίες (γενικές και μη) είναι απαραίτητες για τις ανάγκες του κάθε έργου από το μενού «Διαχείριση Έργων\ Πίνακες\Κατηγορίες Δαπανών». Η δημιουργία, βέβαια, μιας κατηγορίας δαπάνης προϋποθέτει τη δημιουργία των Γενικών Κατηγοριών Δαπάνης, που συντελούν στην κατηγοριοποίηση των δαπανών και η δημιουργία των οποίων τελείται από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Γενικές Κατηγορίες Δαπανών». 3 Η έννοια της οριζόντιας ιδιοκτησίας διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3741/1929, του ΝΔ. 1024/1971 και των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα και συνίσταται με συμβολαιογραφική πράξη ή δήλωση τελευταίας βουλήσεως (διαθήκη). Με τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας δημιουργούνται επί ενός ακινήτου αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, στις οποίες κατανέμονται τα χιλιοστά επί του οικοπέδου. 4 Σε περίπτωση που προκύπτουν μικρές διαφορές ανάμεσα στην ανάλυση του κόστους κατασκευής που καταχωρούμε και του κατασκευαστικού κόστους που αναγράφεται στο έντυπο, δημιουργούμε και καταχωρούμε μια κατηγορία δαπάνης (μη γενική) ως λοιπές δαπάνες εξισώνοντας έτσι τυχόν διαφορές.

4 Κατά τη δημιουργία των Κατηγοριών Δαπάνης, στο πεδίο Είδος ορίζετε το είδος της κάθε δαπάνης (Γενική, Αγορές Αγαθών, Λήψη Υπηρεσιών, Μισθοδοσία) και είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα ενημερωθεί το έντυπο του προϋπολογιστικού και, κυρίως, του απολογιστικού κόστους οικοδομής. Γενικές δαπάνες σύμφωνα με την ΠΟΛ 1065/ είναι οι παρακάτω: - το κόστος κτήσης του οικοπέδου (όπως αυτό αναφέρεται στην Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών /187/0015/ΠΟΛ 1039/ και την σχετική εγκύκλιο ο φόρος μεταβίβασης (Φ.Μ.Α.) που αναλογεί στην απόκτηση του οικοπέδου. - οι αμοιβές των δικηγόρων που καταβλήθηκαν ή πρόκειται να καταβληθούν για την εν λόγω οικοδομή π.χ. για τον έλεγχο τίτλων, παράσταση στο συμβόλαιο κ.λπ. - οι αμοιβές των συμβολαιογράφων για πράξεις πριν την όποια παράδοση ιδιοκτησίας (π.χ. απόκτηση οικοπέδου, εργολαβικό προσύμφωνο, σύσταση ιδιοκτησίας). - ποσά που καταβλήθηκαν στο υποθηκοφυλακείο για μεταγραφές συμβολαίων πριν την όποια παράδοση ιδιοκτησίας.

5 - ποσά των εξόδων που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν πριν την όποια παράδοση ιδιοκτησίας στις τράπεζες για την εν λόγω οικοδομή. - ποσά που έχουν καταβληθεί ως μεσιτικά π.χ. για την αγορά του οικοπέδου κ.λ.π. - οι αμοιβές μηχανικών π.χ. για τις μελέτες, την έκδοση της οικοδομικής άδειας την επίβλεψη κ.λπ. - τα ποσά των αποσβέσεων των μηχανημάτων, αυτοκινήτων κ.λπ. που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη οικοδομή. 2. Δημιουργία Λογαριασμών Από το μενού «Έσοδα-Έξοδα\Κύριες Εργασίες\Διαχείριση Λογαριασμών» θα πρέπει να δημιουργηθούν οι λογαριασμοί που θα χρησιμοποιηθούν για την καταχώριση των παραστατικών που αφορούν τις δαπάνες του έργου. Η μόνη ιδιαιτερότητα των λογαριασμών αυτών είναι ότι θα πρέπει να έχουν στο πεδίο «Λογ. Διαχ/σης Έργου» την τιμή Ναι. 3. Καταχώριση Κινήσεων Λογιστικά Σημειώματα 3.1. Καταχώρισης κινήσεων από το κύκλωμα των Εσόδων-Εξόδων Η καταχώριση των παραστατικών που αφορούν δαπάνες του κάθε έργου γίνεται όπως και κάθε άλλη κίνηση από το μενού «Έσοδα-Έξοδα\Κύριες Εργασίες\Καταχώριση Κινήσεων» απ όπου ενημερώνονται το Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων, το Βιβλίο Κοστολογίου, καθώς και τα υπόλοιπα έντυπα της Διαχείρισης Έργων (Απολογιστικό Κόστος Οικοδομής, Δήλωση Μεταβίβασης Ακινήτου κ.λπ.). Κατά την καταχώριση των παραστατικών, σε περίπτωση που ο λογαριασμός έχει χαρακτηριστεί ως λογαριασμός διαχείρισης έργου, ανοίγει το παράθυρο «Έργα» όπου καταχωρείτε την Περιγραφή Δαπάνης και επιλέγετε την Κατηγορία Δαπάνης, καθώς και το Έργο που βαρύνει η δαπάνη αυτή και το οποίο θα ενημερωθεί από τη συγκεκριμένη καταχώριση Λογιστικά Σημειώματα Στις παρακάτω περιπτώσεις η καταχώριση των δαπανών δεν είναι δυνατή μέσω του κυκλώματος της καταχώρισης κινήσεων από το μενού των Εσόδων-Εξόδων και θα πρέπει να γίνει από το μενού «Διαχείριση Έργων\Κύριες Εργασίες\Λογιστικά Σημειώματα». 1. Στην περίπτωση που διαθέτετε μόνο το υποσύστημα (module) «Διαχείριση Έργων» και όχι το υποσύστημα «Έσοδα-Έξοδα». 2. Στις περιπτώσεις που απαιτείται επιμερισμός των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα η καταχώριση αυτών να μην είναι δυνατή μέσω του κυκλώματος των Εσόδων-Εξόδων και κατά συνέπεια

6 απαιτείται η σύνταξη λογιστικού σημειώματος 5 (ΠΟΛ. 1067/ , παρ. Β. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ). Για παράδειγμα, απαιτείται σύνταξη λογιστικού σημειώματος στην περίπτωση της αγοράς αγαθών με την ίδια τιμή κτήσης (ίδιο τιμολόγιο) που αφορούν όμως πολλές οικοδομές (έργα). Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για αγαθά τα οποία αποστέλλονται από τον προμηθευτή με δελτίο αποστολής στο χώρο της κάθε «οικοδομής» και έχουν τιμολογηθεί με το ίδιο τιμολόγιο. Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται λογιστικό σημείωμα που αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής και στο οποίο αναγράφεται: - Ο αριθμός και η ημερομηνία του τιμολογίου. - Το είδος κάθε αγαθού ή η γενική κατηγορία του. - Ο αριθμός και η ημερομηνία του σχετικού Δ. Αποστολής. - Η ποσότητα αποστολής σε κάθε «οικοδομή», η τιμή μονάδας όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, η αξία του αγαθού που αφορά κάθε «οικοδομή» και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή. Ο επιμερισμός της αξίας όλων των αγαθών της περίπτωσης αυτής μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, όμως αναλυτικά ανά αγαθό (είδος ή γενική κατηγορία) και ανά τιμολόγιο. 3. Στις περιπτώσεις που απαιτείται ο επιμερισμός των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές «οικοδομές». Ο επιμερισμός αποσβέσεων παγίων μπορεί να γίνει με ένα λογιστικό σημείωμα, το οποίο θα αποτελεί το δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» και η εγγραφή στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» μπορεί να γίνει με το συνολικό ποσό των αποσβέσεων όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην κάθε «οικοδομή». Παρόμοια χειρίζεστε και τον επιμερισμό της μισθοδοσίας. Η καταχώριση των λογιστικών σημειωμάτων γίνεται από το μενού «Διαχείριση Έργων\Κύριες Εργασίες\Λογιστικά Σημειώματα». 4. Έντυπα 4.1. Ειδικό έντυπο Προϋπολογιστικού Κόστους οικοδομής Το ειδικό έντυπο απεικόνισης του προϋπολογιστικού κόστους, υποβάλλεται από τον υποκείμενο στο φόρο υποχρεωτικά μετά την ημερομηνία έκδοσης ή αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας και σε κάθε περίπτωση, πριν από την πρώτη παράδοση της ιδιοκτησίας, όπως αυτό ορίζεται στη παράγραφο 1 και στην περίπτωση α, της παραγράφου 2, του άρθρου 6 του κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000) όπως ισχύει. Το έντυπο περιλαμβάνει το κόστος της οικοδομής όπως αυτό προϋπολογίζεται με βάση τα ποσοτικά και οικονομικά δεδομένα που αφορούν την άδεια ανέγερσης της οικοδομής. Η κατανομή του προϋπολογιστικού κόστους της οικοδομής, στις επιμέρους ιδιοκτησίες, γίνεται σύμφωνα με την αντιστοιχία των ιδιοκτησιών στα χιλιοστά του οικοπέδου (ΠΟΛ. 1048/06). Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω η συμπλήρωση του εντύπου γίνεται από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα». Πίνακας Α (Γενικές Δαπάνες Κατασκευής) Ο Πίνακας Α (Γενικές Δαπάνες Κατασκευής) του εντύπου ενημερώνεται από το tab Προϋπολογιστικό Κόστος, όπου καταχωρούνται όλες οι γενικές δαπάνες (οικόπεδο, μεσιτικά, αποσβέσεις κ.λπ.). Σε περίπτωση που επιθυμείτε την προσθήκη στον Πίνακα Α δαπανών πέραν αυτών που προβλέπονται από την ΠΟΛ. και είναι ήδη δημιουργημένες στο πρόγραμμα, δημιουργείτε δαπάνες εντάσσοντάς τες στις Γενικές Δαπάνες. 5 Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση της σύνταξης και καταχώρησης λογιστικού σημειώματος δεν ενημερώνεται το βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και από το κύκλωμα των εσόδων εξόδων να γίνει η καταχώρηση του τιμολογίου χωρίς να συμπληρωθεί ο πίνακας των έργων ή ακόμη να γίνει η καταχώρηση με κάποιο λογαριασμό που δεν είναι λογαριασμός διαχ. Έργου.

7 Πίνακας Β (Κατασκευαστικό Κόστος) Ο Πίνακας Β (Κατασκευαστικό Κόστος) είναι το γινόμενο των τετραγωνικών μέτρων του συνόλου της οικοδομής επί της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα πεδία του πίνακα ενημερώνονται από τα αντίστοιχα πεδία στην καρτέλα του έργου. Κατανομή Κόστους στις επί μέρους Ιδιοκτησίες Τα πεδία του πίνακα «Κατανομή Κόστους στις επί μέρους ιδιοκτησίες» ενημερώνονται από το tab Ιδιοκτησίες (Πίνακες\Έργα). Πιο συγκεκριμένα: Ποσοστό Συμμετοχής (στήλη 6): Ποσό (στήλη 7): Είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του ποσοστού συμμετοχής (εκφρασμένο επί τοις χιλίοις, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω) δια των χιλιοστών του οικοπέδου Είναι το αποτέλεσμα του γινομένου του ποσοστού συμμετοχής (στήλη 6) επί το σύνολο του προϋπολογιστικού κόστους (Σύνολο Α+Β). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Έστω, για παράδειγμα, ότι τα χιλιοστά του οικοπέδου της οικοδομής είναι 770, το ποσοστό συμμετοχής της ιδιοκτησίας Β είναι 370 και το σύνολο Α+Β του προϋπολογιστικού κόστους ,00. Στην περίπτωση αυτή το ποσό στη στήλη 7 για την ιδιοκτησία Β υπολογίζεται ως εξής: (370/770) * ,00 = ,68 ΠΡΟΣΟΧΗ Εάν θέλετε να εμφανίσετε στο έντυπο Προϋπολογιστικό Κόστος δαπάνες που εμφανίζονται στο έντυπο του απολογιστικού κόστους, θα πρέπει να τις ξαναδημιουργήσετε στην επιλογή «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\ Κατηγορίες Δαπανών» και στο πεδίο «Είδος» να επιλέξετε Γενική Δαπάνη. Στη συνέχεια, τις καταχωρείτε στο μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα», στο tab «Προϋπολογιστικός Κόστος». Προσοχή στις περιγραφές των δαπανών Ειδικό Έντυπο Απολογιστικού Κόστους Οικοδομής Το ειδικό έντυπο απεικόνισης του απολογιστικού κόστους υποβάλλεται υποχρεωτικά μετά την αποπεράτωση της κατασκευής της οικοδομής και την καταχώρηση του συνολικού και οριστικού κόστους αυτής στο βιβλίο «κοστολογίου οικοδομής» και μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας εγγραφής στο βιβλίο αυτό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της πενταετίας από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Το έντυπο περιλαμβάνει το απολογιστικό κόστος της οικοδομής όπως αυτό προκύπτει

8 από το τηρούμενο βιβλίο κοστολογίου. Η κατανομή του απολογιστικού κόστους στις επιμέρους ιδιοκτησίες γίνεται σε ποσοστό επί τοις χιλίοις σύμφωνα με την αντιστοιχία των ιδιοκτησιών στα χιλιοστά του οικοπέδου (ΠΟΛ. 1111/ ) Το συνολικό κόστος της οικοδομής διακρίνεται πάλι στις Γενικές Δαπάνες Κατασκευής και το Κατασκευαστικό Κόστος, όπως και στο έντυπο του προϋπολογιστικού κόστους. Πίνακας Α (Γενικές Δαπάνες Κατασκευής) Γενικές δαπάνες είναι οι δαπάνες που ενσωματώνονται στο κόστος της οικοδομής, εκτός των δαπανών που συνιστούν κατασκευαστικό κόστος. Ο πίνακας των Γενικών Δαπανών Κατασκευής ενημερώνεται από κινήσεις που έχουν γίνει είτε μέσω του κυκλώματος των Εσόδων-Εξόδων, είτε από Λογιστικά Σημειώματα και από Κατηγορίες Δαπανών που έχουν ως είδος Γενική. Πίνακας Β (Κατασκευαστικό Κόστος) Για να ενημερώσετε τον Πίνακα Β του Κατασκευαστικού Κόστους 6 θα πρέπει οι Κατηγορίες Δαπανών που θα κινηθούν να έχουν ως Είδος Αγορές Αγαθών, Λήψη Υπηρεσιών ή Μισθοδοσία, ανάλογα με το πεδίο που θέλετε να ενημερωθεί. Η στήλη του ΦΠΑ ενημερώνεται όταν ο λογαριασμός της λογιστικής που χρησιμοποιείτε είναι συνδεδεμένος με ΦΠΑ. Αντίστοιχα, στα λογιστικά σημειώματα θα πρέπει να συμπληρωθεί το πεδίο % ΦΠΑ. Κατανομή Κόστους στις επί μέρους Ιδιοκτησίες Τα πεδία του πίνακα Κατανομή Κόστους στις επί μέρους ιδιοκτησίες ενημερώνονται, όπως και στην περίπτωση του προϋπολογιστικού κόστους, από το tab Ιδιοκτησίες (Πίνακες\Έργα). Το Ποσό στη στήλη 7 είναι επίσης το γινόμενο του ποσοστού συμμετοχής (στήλη 6) επί το σύνολο Α+Β του απολογιστικού κόστους. Περίπτωση Αντιπαροχής Στην περίπτωση της αντιπαροχής μετά την αποπεράτωση του έργου γίνεται παράδοση κτισμάτων από τον κατασκευαστή στον οικοπεδούχο. Οι ενέργειες που ακολουθείτε είναι οι εξής: 1. Από το μενού «Έσοδα-Έξοδα\Κύριες Εργασίες\Καταχώριση Κινήσεων», είτε από το μενού «Διαχείριση Έργων\Κύριες Εργασίες\Λογιστικά Σημειώματα» καταχωρείτε κίνηση με τη Γενική Δαπάνη Αγορά Οικοπέδου. Το Ποσό το υπολογίζετε ως εξής: Σύνολο δαπανών (γενικών και μη) από το βιβλίο κοστολογίου * χιλιοστά οικοπεδούχου / (1000- χιλιοστά αέρα). 2. Από το μενού «Διαχείριση Έργων\Κύριες Εργασίες\Λογιστικά Σημειώματα» καταχωρείτε εγγραφή με το ίδιο ποσό που καταχωρήσατε προηγουμένως με αρνητικό πρόσημο, χωρίς να επιλέξετε καμία δαπάνη. 3. Στο μενού «Διαχείριση Έργων/Πίνακες/Έργα» συμπληρώνετε στο tab «Προϋπολογιστικό Κόστος» τη Γενική Δαπάνη Αγορά Οικοπέδου με το ίδιο ποσό. Μετά τις καταχωρίσεις που αφορούν στην παράδοση κτισμάτων μειώνονται αναλογικά οι δαπάνες (γενικές και μη) στο έντυπο του Απολογιστικού Κόστους Οικοδομής και στο έντυπο της Δήλωσης Μεταβίβασης Ακινήτου. 6 Κατασκευαστικό κόστος είναι το κόστος των υλικών, των πρώτων και βοηθητικών υλών, των εργασιών κατασκευής (μισθοδοσία, εισφορές ΙΚΑ, υπεργολαβίες κ.λ.π.). Ενδεικτικά αναφέρονται το σύνολο των αγορών αγαθών (υλικών, πρώτων και βοηθητικών υλών οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. οι αγορές πλακιδίων, ειδών υγιεινής κλπ), το σύνολο των αγορών αγαθών τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. (ή δεν παρέχεται για αυτά δικαίωμα έκπτωσης), το σύνολο της αξίας της λήψης υπηρεσιών για την κατασκευή της οικοδομής (πχ τιμολόγια υπεργολάβων) η οποία έχει επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, το σύνολο της αξίας της λήψης υπηρεσιών οι οποίες δεν έχουν επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. (ή δεν παρέχεται γι αυτές δικαίωμα έκπτωσης), το σύνολο της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών εισφορών.

9 4.3 Δήλωση Μεταβίβασης Ακινήτου Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3427/2005 στην περίπτωση μεταβίβασης νεόδμητου ακινήτου που υπάγεται σε ΦΠΑ, ο φόρος καταβάλλεται με Ειδική Δήλωση. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται είτε ως «Ειδική Δήλωση ΦΠΑ» είτε ως «Δήλωση ΦΜΑ» ανάλογα με τη φορολογία στην οποία υπάγεται η παράδοση του ακινήτου. Για κάθε μεταβίβαση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση. Η περίπτωση που εξετάζεται παρακάτω είναι αυτή στην οποία η δήλωση υποβάλλεται ως «Ειδική Δήλωση ΦΠΑ». Αγοραστής Τα στοιχεία του πίνακα Αγοραστής συμπληρώνονται από τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί για τον αγοραστή ή τους αγοραστές από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα». Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση πώλησης κάποιας ιδιοκτησίας. είναι απαραίτητο να καταχωρήσετε από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα» τα στοιχεία του Αγοραστή ή των Αγοραστών, το Ποσοστό Εμπράγματου Δικαιώματος που κατά περίπτωση μεταβιβάζεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις του πίνακα, καθώς επίσης και την Αντικειμενική Αξία και το Καταβληθέν Τίμημα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση που η «Ειδική Δήλωση ΦΠΑ» υποβάλλεται για παράδοση εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας (ΕΠ) ή της ψιλής κυριότητας (ΨΚ), συμπληρώνονται οι σχετικές ενδείξεις για τον επικαρπωτή. Πωλητής Τα στοιχεία του πίνακα Πωλητής αντλούνται από τα στοιχεία της εταιρίας. Αντικειμενική ολόκληρου του ακινήτου, Καταβληθέν Τίμημα Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται, όπως ήδη αναφέρθηκε, από την καρτέλα του έργου (Διαχείριση Έργων\ Πίνακες\Έργα). Χρόνος απόκτησης Ο χρόνος κτήσης του ακινήτου δεν αναγράφεται όταν η δήλωση υποβάλλεται ως «Ειδική Δήλωση ΦΠΑ». Προϋπολογιστικό Κόστος Το κόστος που αντιστοιχεί στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο όπως αυτό προκύπτει από το υποβληθέν έντυπο απεικόνισης του προϋπολογιστικού κόστους, εφόσον δεν έχει υποβληθεί έντυπο απεικόνισης απολογιστικού κόστους. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ως: Ποσό από τη στήλη 7 («Κατανομή Κόστους στις επιμέρους Ιδιοκτησίες»-έντυπο προϋπολογιστικού) * % εμπράγματου δικαιώματος (tab «ιδιοκτησίες» στο Έργο) /100. Επίσης θα πρέπει το σύνολο Α+Β του έντυπου «Προϋπολογιστικό Κόστος» να συμφωνεί με το σύνολο του tab «Προϋπολογιστικό Κόστος» στο Έργο (θα πρέπει να καταχωρήσετε μη γενική δαπάνη με την παραπάνω διαφορά). Απολογιστικό Κόστος Το κόστος που αντιστοιχεί στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο όπως προκύπτει από το έντυπο απεικόνισης του απολογιστικού κόστους. Η ένδειξη αυτή συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υποβληθεί το έντυπο του απολογιστικού κόστους διότι έχει τελειώσει η οικοδομή, ή έχει παρέλθει η πενταετία από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής αδείας. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ως εξής: Σύνολο δαπανών (Σύνολο Α+Β από το έντυπο Απολογιστικό Κόστος) * % Συμμετοχής της ιδιοκτησίας (tab «ιδιοκτησίες» στο Έργο) / χιλιοστά οικοπέδου (από το Έργο) * ποσοστό εμπράγματου δικαιώματος (tab «ιδιοκτησίες» στο Έργο) /100 ή

10 Ποσό από τη στήλη 7 («Κατανομή Κόστους στις επιμέρους Ιδιοκτησίες»-από το έντυπο Απολογιστικό Κόστος) * % εμπράγματου δικαιώματος (tab «ιδιοκτησίες» στο Έργο) /100 Πίνακας Υπολογισμού ΦΠΑ Στο πρώτο πεδίο του πίνακα αυτού αναγράφεται ο Φόρος Εισροών ολόκληρης της Οικοδομής, όπως προκύπτει από το «Βιβλίο Κοστολογίου Οικοδομών» κατά το χρόνο της μεταβίβασης. Στο δεύτερο πεδίο της ίδιας γραμμής αναγράφεται, εκπεφρασμένο σε ποσοστό επί τοις 100 (και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία), το ποσοστό συμμετοχής του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο συνολικό φόρο εισροών. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τη σύσταση των διηρημένων ιδιοκτησιών και όπως εμφανίζεται στο έντυπο της απεικόνισης του προϋπολογιστικού κόστους. Το ποσοστό αυτό περιορίζεται ανάλογα με το μεταβιβαζόμενο εμπράγματο δικαίωμα 7. Στο τρίτο πεδίο της ίδιας γραμμής αναγράφεται ο φόρος εισροών για έκπτωση που προκύπτει ως γινόμενο του πολλαπλασιασμού του φόρου εισροών της οικοδομής επί το ποσοστό % του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Στήλη Βάσει Δήλωσης Στη στήλη αυτή αναγράφονται: - Η δηλούμενη αξία του ακινήτου (Αντικειμενική Αξία από το tab «Ιδιοκτησίες») - Ο συντελεστής ΦΠΑ 23% ή 16% για την περιοχή των νησιών του Αιγαίου (συμπληρώνεται στα κριτήρια εκτύπωσης). - Ο φόρος που αναλογεί από τον πολλαπλασιασμό της αξίας με τον αναλογούντα συντελεστή ΦΠΑ. - Ο φόρος εισροών προς έκπτωση όπως έχει αναγραφεί στο τρίτο πεδίο της πρώτης σειράς. - Ο ΦΠΑ που προκύπτει για καταβολή ως αποτέλεσμα των ποσών του πίνακα αυτού. Στήλη Βάσει Ελέγχου Στη στήλη αυτή γίνεται η εκκαθάριση του φόρου και συμπληρώνεται όταν η αντικειμενική αξία η οποία συμπληρώνουμε στις ιδιοκτησίες του έργου είναι μεγαλύτερη από το καταβληθέν τίμημα. Η στήλη συμπληρώνεται, επίσης, όταν το προϋπολογιστικό κόστος της ιδιοκτησίας είναι μεγαλύτερο από το καταβληθέν τίμημα Ανάλυση Κόστους Κατασκευής στις επί μέρους εργασίες κτιρίων Τα στοιχεία στην ανάλυση του κόστους κατασκευής αντλούνται από δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι οποίες εντάσσονται στην κατηγορία των μη γενικών δαπανών (Αγορές αγαθών, Λήψη Υπηρεσιών και Μισθοδοσία) 7 Υπολογίζεται δηλαδή το ποσοστό συμ/χης μετ/νης ιδιοκ. ως το γινόμενο του ποσοστού συμμετοχής επί το ποσοστό εμπράγματους δικαιώματος δια χίλια μείον τον αέρα ή αλλιώς Ποσοστό συμ/χης μετ/νης ιδιοκ = % Συμμετοχής της ιδιοκτησίας (Tab ιδιοκτησίες στο έργο)/1.000-χιλιοστά αέρα* ποσοστό εμπράγματου δικαιώματος (Tab ιδιοκτησίες στο έργο)

11 Πιο συγκεκριμένα: Στη στήλη Εργασίες Ε.Κ.Κ.Ο ομαδοποιούνται οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με κριτήριο τη Γενική Κατηγορία Δαπάνης. Η στήλη Κόστος ανά Εργασία (ΒxΚΚΟ), όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω ενημερώνεται από τις μη γενικές δαπάνες που καταχωρούνται στο tab «Προϋπολογιστικό Κόστος» (Πίνακες\ Έργα) και αποτελούν ανάλυση του κατασκευαστικού κόστους που έχει προϋπολογιστεί. Το Ποσοστό Αρχικού Πίνακα Α (ο/οο) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του κόστους ανά εργασία (ΒxΚΚΟ) της κάθε εργασίας Ε.Κ.Κ.Ο δια του συνόλου του κόστους ανά εργασία και συγκεκριμένα εκφρασμένο επί τοις χιλίοις και στρογγυλοποιημένο στον πρώτο ακέραιο. Για παράδειγμα, το ποσοστό αρχικού πίνακα Α(ο/οο) για το οικόπεδο υπολογίζεται ως: ( / )*1000. Το Κόστος ανά εργασία κατά τα Παραστατικά ενημερώνεται από τις καταχωρήσεις μη γενικών δαπανών είτε από το κύκλωμα των Εσόδων-Εξόδων, είτε μέσω λογιστικών σημειωμάτων. Το Ποσοστό Τελικού Πίνακα Β(ο/οο) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του κόστους ανά εργασία κατά τα παραστατικά της κάθε εργασίας Ε.Κ.Κ.Ο δια του συνόλου του κόστους ανά εργασία κατά τα παραστατικά, εκφρασμένο και πάλι επί τοις χιλίοις και στρογγυλοποιημένο στον πρώτο ακέραιο. Η Διαφορά Άνοιγμα ανά Εργασία είναι το υπόλοιπο της αφαίρεσης του κόστους ανά εργασία κατά τα παραστατικά μείον του κόστους ανά εργασία (ΒxΚΟΟ) Κατάσταση Παραστατικών ανά Εργασίες ΕΚΚΟ, Δήλωση Εργασιών που έγιναν στην Οικοδομή Τόσο η κατάσταση Παραστατικών ανά εργασίες Ε.Κ.Κ.Ο όσο και η Δήλωση Εργασιών που έγιναν στην Οικοδομή αποτελούν μια ανάλυση της ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επί μέρους εργασίες κτιρίων ανά παραστατικό και ανά είδος εργασίας αντίστοιχα PRORATA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Σε περιπτώσεις πώλησης ιδιοκτησιών, οι οποίες απαλλάσσονται του ΦΠΑ, όπως στην περίπτωση πώλησης πρώτης κατοικίας ή όταν ο αγοραστής δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου, υπάρχει η υποχρέωση υπολογισμού Prorata στο έντυπο της περιοδικής. Για τον υπολογισμό της prorata σε κάθε τρίμηνο υπάρχουν δύο περιπτώσεις: I. Εάν μία ιδιοκτησία έχει πωληθεί στο συγκεκριμένο τρίμηνο που υπολογίζουμε ΦΠΑ, τότε η prorata υπολογίζεται βάσει του ΦΠΑ των δαπανών (μη γενικών) για το συγκεκριμένο Έργο από τη στιγμή που ξεκίνησε και μέχρι το τέλος του τριμήνου και βάσει των χιλιοστών του οικοπέδου και του ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας. II. Εάν η ιδιοκτησία έχει πωληθεί σε προηγούμενο ημερομηνιακό διάστημα (προγενέστερο του τριμήνου που υπολογίζουμε ΦΠΑ), τότε η Prorata υπολογίζεται βάσει του ΦΠΑ των δαπανών (μη γενικών) του συγκεκριμένου μόνο τριμήνου για το συγκεκριμένο Έργο και βάσει των χιλιοστών του οικοπέδου και του ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας. Για τον σωστό υπολογισμό της Prorata στο πρόγραμμα υπάρχουν στην καρτέλα του έργου (Πίνακες\Έργα), στο Tab Ιδιοκτησίες, δύο στήλες: η Ημερομηνία Πώλησης και η Απαλλαγή ΦΠΑ (Ναι Όχι). Σε περιπτώσεις που μία ιδιοκτησία κατά την πώληση απαλλάσσεται του ΦΠΑ πρέπει να συμπληρωθούν οπωσδήποτε τα νέα αυτά πεδία.

12 Παράδειγμα Υπολογισμού Prorata Περίπτωση Α Έστω ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο με άδεια οικοδομής την 1 η Ιανουαρίου 2006 του οποίου τα χιλιοστά οικοπέδου είναι 770. Στις 01/07/07 πωλείται διαμέρισμα που απαλλάσσεται του ΦΠΑ (πρώτη κατοικία) με ποσοστό συμμετοχής 88 χιλιοστά. Μέχρι τις 30/09/07 (τελευταία ημέρα του τριμήνου στο οποίο πραγματοποιείται η πώληση) και υπολογίζοντας από τις 01/01/06 το ΦΠΑ των εισροών (των μη γενικών δαπανών) είναι Στην προκειμένη η prorata στο 3 ο τρίμηνο υπολογίζεται ως εξής: ΦΠΑ εισροών (01/01/06-30/09/07)/1000* ποσοστό συμμετοχής, ήτοι / 1000 * 88= Περίπτωση Β Έστω ότι για το ίδιο διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες κατά το διάστημα από 01/10/07 έως 31/12/07 των οποίων ο ΦΠΑ εισροών ανέρχεται στα 1.200,00. Στην περίπτωση αυτή κατά τον υπολογισμό της περιοδικής του 4ου τριμήνου η prorata υπολογίζεται βάσει των δαπανών του συγκεκριμένου μόνο τριμήνου ήτοι / 1000 * 88 = 105,60. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Σε περίπτωση που προκύψει και 2η πώληση διαμερίσματος (ποσοστό συμμετοχής 200 χιλιοστά) που επίσης απαλλάσσεται του ΦΠΑ, τότε η prorata που αντιστοιχεί στην πώληση αυτή πηγαίνει αθροιστικά της πρώτης. Έστω ότι η πώληση του διαμερίσματος αυτού πραγματοποιείται στις 03/08/07 και ο ΦΠΑ δαπανών που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία από 01/01/06 έως 30/09/07 ανέρχεται στα ,00. Η prorata που αντιστοιχεί στην πώληση του συγκεκριμένου διαμερίσματος είναι / 1000 * 200 = και το σύνολο της prorata που θα υπολογιστεί στο 3ο τρίμηνο =

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης 15. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης 15. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ 15. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ 15.1 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΗΜΑ 1 Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ Το πρώτο βήμα για την παρακολούθηση του κόστους ενός οικοδομικού έργου είναι η δημιουργία γενικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου ΠΟΛ. 1111/22.09.06 Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής. Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2006 Αρ.Πρωτ.: 1083443/7053/1343/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής».

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής». ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2006 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 1083443/7053/1343/0014 Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1111 Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαχ. Kώδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής».

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Aθήνα 2 Μαΐου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. 1041499/ 3113/ 694/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΠΟΛ. 1065 ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαχ. Kώδ. : 106

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4 Μαΐου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1070 ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ -14 η Δ/νση ΦΠΑ Αρ.Πρωτ.:1042614/3111/ 696/0014 Τμήμα Α -13 η Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδομοτεχνικά Επιχειρήσεων

Οικοδομοτεχνικά Επιχειρήσεων Οικοδομοτεχνικά Επιχειρήσεων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης οικοδομικών επιχειρήσεων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ 2008 ΜΕΡΟΣ Α - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ - ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Φορολογία ακινήτων πριν και μετά το Ν. 3427/05 2. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟ 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Διπλωματική Εργασία

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Διπλωματική Εργασία ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Διπλωματική Εργασία ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - Φ.Π.Α ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. του/της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /05/2006 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

ΠΟΛ /05/2006 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) ΠΟΛ 1067 02/05/2006 Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: «Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών Έκδοση στοιχείου Παράδοση κτισμάτων στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αθήνα, 8 Αυγούστου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ. : 1073027/4380/902/A0014 1) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΠΟΛ.: 1105 ΤΜΗΜΑ: Α 2) ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Φ.Π.Α.

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Φ.Π.Α. ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ α/α Κατάθεσης Ειδικής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Επώνυμο ή Επωνυμία Διεύθυνση Αρμόδια της έδρας ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕ- ΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (Συνοπτική περιγραφή της σελ. 3 της δήλωσης)

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο :

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαϊου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.:1041496/334/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ:1067 ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β 2.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005

ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005 ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005 του Αύγουστου Μυλωνά, υπεύθυνου του Τµήµατος Εσωτερικού Ελέγχου της ΣΙ ΕΝΟΡ ΑΕ, πτυχιούχου Οικονοµικών του Εµπορικού Τµήµατος του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Δ ιοίκησης & Ο ικονομίας Τμήμα Λ ογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ (Β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365 ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365 ΤΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ MONEY SHOW Φ.Π.Α

Διαβάστε περισσότερα

«Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές».

«Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές». «Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές». (Υπ. Οικ. 1049703/25.05.2006/Πολ. 1083) ΓΕΝΙΚΑ Με τις διατάξεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Οδηγός επιβίωσης από τον γρίφο του Ε9. Της Μαρίας Βουργάνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Οδηγός επιβίωσης από τον γρίφο του Ε9. Της Μαρίας Βουργάνα ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Οδηγός επιβίωσης από τον γρίφο του Ε9 Της Μαρίας Βουργάνα Οι δηλώσεις Ε9 που θα υποβληθούν φέτος, αλλά και αυτές της

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ )

Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ ) ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΛΔΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ ) Συχνές Ερωτήσεις Απαντήσεις 1. Πώς αναγράφεται το εργολαβικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008;

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008; Τ ί πρέπει να γνωρίζεται για το Ε9 και τον ενιαίο τέλος ακινήτων 1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008; Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2008

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. Γενικά 1.1. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυθαίρετα. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων. 21 και 27 του ν. 3610/ «περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων. 21 και 27 του ν. 3610/ «περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ Αθήνα, 22/2/2008 ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθμ. πρωτ.1023510/889/227/ Α0014 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 4 ΠΟΛ 1043 Tαx. Kώδικας : 10672

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Π. ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Η. ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ 1. ΠΟΛ.1039/1024754/187/0015/9-3-2006: (Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών

Διαβάστε περισσότερα

T op 5 Cl ooding Mistakes in Java Applications

T op 5 Cl ooding Mistakes in Java Applications www.blogica.gr B-foros : Φορολογία Κεφαλαίου T op 5 Cl ooding Mistakes in Java Applications Σεπτέμεβριος 2014 Μ Ε το B-foros μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα φόρους Κληρονομιάς, Δωρεάς,

Διαβάστε περισσότερα

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α ) ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑΤΟΣ (Άρθρο 2) Αντικείµενο του φόρου 1. Επί ακινήτου ή ιδανικού µεριδίου αυτού ή εµπράγµατου δικαιώµατος επί ακινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ Φ.Π.Α. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ: Με τον όρο «αγοραπωλησία» αποκαλούμε την αμφοτεροβαρή σύμβαση με την οποία ο αφενός (πωλητής) μεταβιβάζει την κυριότητα επί ενός ακινήτου και παραδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία)

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Σύνοψη Αναφορικά με την υπόθεση που μας ανατέθηκε από τον εντολέα μας (όνομα) του (όνομα πατρός) και της (όνομα μητρός) σχετικά με την αγορά ακινήτου στην θέση (τοποθεσία)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998 1) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΙΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ/ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΦΕΚ: ΕΔΡΑ: Τα παρακάτω πεδία συμπληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ Συνοπτικός οδηγός σχετικά με το ΦΠΑ στα ακίνητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές

Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστική ς Θέμα πτυχιακής εργασίας: Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές Υποβληθείσα στην Καθηγήτρια Άρτεμις Ευαγγελίδου από τον

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων 1. Ποιο θεσμικό πλαίσιο διέπει την επιβολή Ειδικού φόρου επί των ακινήτων Ε.Φ.Α Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Νέες οδηγίες για τον προσδιορισμό της υπεραξίας ακινήτων από το Υπ. Οικ.

Νέες οδηγίες για τον προσδιορισμό της υπεραξίας ακινήτων από το Υπ. Οικ. Νέες οδηγίες για τον προσδιορισμό της υπεραξίας ακινήτων από το Υπ. Οικ. [30.06.2014] Στην συμπλήρωση της ΠΟΛ.1119/25.4.2014 με νέες οδηγίες όσον αφορά τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης για τον υπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και αποστολή Ε9

Δημιουργία και αποστολή Ε9 Δημιουργία και αποστολή Ε9 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας οδηγιών συμπλήρωσης και αυτόματης αποστολής εντύπου Ε9. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α. 539 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Φ.Π.Α. (Ν. 2859/00 και τροποποιήσεις μέχρι σήμερα) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1079/ Ημερομηνίες Υποβολής

ΠΟΛ.1079/ Ημερομηνίες Υποβολής ΠΟΛ.1079/18.4.2008 Οδηγίες για τη συμπλήρωση της Δήλωσης Ενιαίου Τ έλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) Νομικών Προσώπων έτους 2008 σύμφωνα με το ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9Α/29-1-2008) Ημερομηνίες Υποβολής Αθήνα, 18 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1039715/631/Α0012 -ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων»

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων» ΠΟΛ.1118/13.8.2008 Καθορισμός συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τ έλους Ακινήτων φυσικών προσώπων Αθήνα, 13 Αυγούστου 2008 Αριθ. Πρωτ: 1085787/888/0013

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ

Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ Άρθρο 111 Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ 1. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α 248) αντικαθίσταται ως εξής: «2. Κατ εξαίρεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 1724) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ Συντάσσεται και εκτυπώνεται ο Προσωρινός Κτηματολογικός Πίνακας Ανάρτησης κατά ΚΑΕΚ. Με την παρούσα οδηγία περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Με το Ν3843/10 που έχει τεθεί σε ισχύ δίνεται το δικαίωμα «Ρύθμισης» των χώρων ενός κτιρίου που έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση.

Με το Ν3843/10 που έχει τεθεί σε ισχύ δίνεται το δικαίωμα «Ρύθμισης» των χώρων ενός κτιρίου που έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση. Με το Ν3843/10 που έχει τεθεί σε ισχύ δίνεται το δικαίωμα «Ρύθμισης» των χώρων ενός κτιρίου που έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση. Οι χώροι που περιλαμβάνονται στη «Ρύθμιση» αυτή είναι: - Ημιυπαίθριοι - Υπόγεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ Συνοπτικός οδηγός σχετικά µε το ΦΠΑ στα ακίνητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΤΥΠΟ Ε9)

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΤΥΠΟ Ε9) ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΤΥΠΟ Ε9) Άννα Αδάμ - Κόλλια ` Αθήνα, Δεκέμβριος 2015 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.Από το έτος 2014 και επόμενα έτη για την αναγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας του εντύπου Εκκαθαριστικής Δήλωσης. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14 η. Προς όλους τους. Συµβολαιογράφους της χώρας. ΘΕΜΑ: Ενηµέρωση σε θέµατα πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14 η. Προς όλους τους. Συµβολαιογράφους της χώρας. ΘΕΜΑ: Ενηµέρωση σε θέµατα πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, Αθήνα, 24 Μαρτίου 2016 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αρ. Πρωτ. 156 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2008 Αρ. Πρωτ.: 1009952/319πε/0013 ΠΟΛ 1013

Διαβάστε περισσότερα

-- 193 -- *ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 18

-- 193 -- *ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 18 -- 193 -- *ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 1996 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1023290/68/Β0013 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ Φ/ΓΙΑΣ & Δ.Π. ΠΟΛ. : 1050 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Φ/ΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (13Η)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ. 1071/ Οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης /1116/ΔΕ- Α'/ΠΟΛ. 1054/ «Έλεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ μεταβίβασης ακινήτων.

ΠΟΛ. 1071/ Οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης /1116/ΔΕ- Α'/ΠΟΛ. 1054/ «Έλεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ μεταβίβασης ακινήτων. ΠΟΛ. 1071/04.05.06 Οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης 1031382/1116/ΔΕ- Α'/ΠΟΛ. 1054/27.3.2006 «Έλεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ μεταβίβασης ακινήτων. Σχετικά με την εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης (ΦΕΚ 385

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /01/2008 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

ΠΟΛ /01/2008 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) Πίνακας περιεχομένων Θέμα: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1003/3-1-2008 Α) Ακύρωση πράξης προσδιορισμού του φόρου για να καταστεί δυνατή η υποβολή τροποποιητικής

Διαβάστε περισσότερα

διαδικασίας οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου ΕΝ.Φ.Ι.Α. Παρακάτω προτείνεται μια

διαδικασίας οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου ΕΝ.Φ.Ι.Α. Παρακάτω προτείνεται μια Οδηγίες ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου ΕΝ.Φ.Ι.Α. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 :

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 : ΘΕΜΑ: Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α /21-7-2009) Κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών, κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, διαδικασία ταχείας αδειοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλος συναλλαγής ακινήτων

ΘΕΜΑ : Φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλος συναλλαγής ακινήτων ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (Δ.13) TMHMA Β Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8 Ταχ. Κώδικας : 101 84 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Ε. Πριστούρη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα,13-11-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4407 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Φόρος Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Ποιο θεσμικό πλαίσιο διέπει την επιβολή Ειδικού φόρου επί των ακινήτων Ε.Φ.Α.;

Ειδικός Φόρος Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Ποιο θεσμικό πλαίσιο διέπει την επιβολή Ειδικού φόρου επί των ακινήτων Ε.Φ.Α.; ΣΥΧΝΣ ΡΩΤΗΣΙΣ - ΠΝΤΗΣΙΣ ιδικός Φόρος κινήτων (.Φ..) 1. 2. 3. 4. Ποιο θεσμικό πλαίσιο διέπει την επιβολή ιδικού φόρου επί των ακινήτων.φ..; Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3842/2010 τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ. παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν.4014/2011. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Τ.Ε.Ε

AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ. παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν.4014/2011. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Τ.Ε.Ε AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν.4014/2011. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Τ.Ε.Ε Οικόπεδο με κτίσμα το οποίο ανήκει κατά ποσοστό συνιδιοκτησίας (50 % έκαστος)

Διαβάστε περισσότερα

Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε9 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ- ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ.

Ε9 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ- ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ. Ε9 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ- ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ε9 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Έσοδα - Έξοδα Οδηγίες διαχείρισης αγοράς εμπορευμάτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού βάση ΠΟΛ1150/2017 (Άρθρο 39α)

Έσοδα - Έξοδα Οδηγίες διαχείρισης αγοράς εμπορευμάτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού βάση ΠΟΛ1150/2017 (Άρθρο 39α) Έσοδα - Έξοδα Οδηγίες διαχείρισης αγοράς εμπορευμάτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού βάση ΠΟΛ1150/2017 (Άρθρο 39α) Data Communication A.E. 1 ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΑΣΗ ΠΟΛ.1150/2017 Άρθρο 39α Για να καλύψετε

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις. Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr)

Εκτυπώσεις. Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Έσοδα - Έξοδα > Εκτυπώσεις Εκτυπώσεις Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων Στη δεξιά πλευρά των διαλόγων υπάρχουν τα παρακάτω πλήκτρα:

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ 1. Επερχόµενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων 2.

Διαβάστε περισσότερα

-- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20

-- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20 -- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1023038/332/A0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. : 1047 I. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟ/ΓΙΑΣ ΕΙΣ/ΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Για τις οικοδοµικές εταιρίες στις οποίες τηρούµε βιβλίο Κοστολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: 1. Από το menu Παράµετροι &

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Λειτουργίες Αγορών / Πωλήσεων Γενικά

Νέες Λειτουργίες Αγορών / Πωλήσεων Γενικά Νέες Λειτουργίες Αγορών / Πωλήσεων Γενικά Με βάση το άρθρο 11 του ν.4308/2014 Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και την εγκύκλιο ΠΟΛ.1003/2014 έχει αλλάξει ο χρόνος έκδοσης των τιμολογίων στο τέλος κάθε έτους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 22/12/2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4365 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ

Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ Η έκδοση 3.20.21 του ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ υποστηρίζει την έκδοση της νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ, η οποία πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας (άρθρα του Ν 3842/ )

Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας (άρθρα του Ν 3842/ ) Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας (άρθρα 27-56 του Ν 3842/23.4.2010) Παραδείγματα εφαρμογής και επισημάνσεις Αθανάσιος Δράγιος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

43 Α) του άρθρου 14 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127 Α') και. 1. Με τις διατάξεις της απόφασης αυτής καθορίζεται η

43 Α) του άρθρου 14 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127 Α') και. 1. Με τις διατάξεις της απόφασης αυτής καθορίζεται η *02011522712960016* ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (fevxoσ ΔΕντΕΡΟ) 12101 4. Επαγγελματική στέγη, που βρίσκεται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο (όροφο) με ειδικούς χώρους (των οποίων η αξία υπολογίζεται με τα έντυπα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων έτους 2010»

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων έτους 2010» ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΔΑ: 4Ι01Η-ΙΜ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 29/11/2010 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγήσεις - Αναλύσεις - Ειδικά ζητήματα- Παραδείγματα

Επεξηγήσεις - Αναλύσεις - Ειδικά ζητήματα- Παραδείγματα νόμου αυτού, ότι υπεισέρχεται ως διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσώπου που μεταβιβάζει. Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμογή, αν το πρόσωπο που μεταβιβάζει ή το πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ

ΠΟΛ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ Αθήνα, 18 Απριλίου 2008 1. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. Αριθ. Πρωτ. 1046152/467/0013 ΠΟΛ 1079 2. ΓΕΝ. ΓΡΑΜ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5. Αθήνα 25 / 8 / 2009

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5. Αθήνα 25 / 8 / 2009 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ. ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων και Τρικάλων 36 Ταχ. Κώδικας : 11526 TELEFAX : 210 6918088 Πληροφορίες : Π.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού

Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση των εκτυπωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 16/07/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3063 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη Αρ.Πρωτ.435. Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη Αρ.Πρωτ.435. Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 12.5.2008 Αρ.Πρωτ.435 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Οδηγίες για τη συμπλήρωση της Δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) νομικών προσώπων έτους

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ 2016-2017 3.2.2017 Φορολογία ακίνητης περιουσίας Φόροι επί της ακίνητης περιουσίας Ενέργεια Απόκτηση Κατοχή Διάθεση Εκμετάλλευση Φόρος ΦΠΑ ΦΜΑ Φόρος Κληρ., Δωρεών κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα

Στη δική μας περίπτωση η ονομασία της πρότυπης εταιρείας είναι:

Στη δική μας περίπτωση η ονομασία της πρότυπης εταιρείας είναι: Τ α βήματα που ακολουθούμε για την καταχώρηση παραστατικών (τιμολογίων κ.λπ.) με τη χρήση του προγράμματος extra Λογιστική Διαχείριση είναι τα ακόλουθα: 1 ο Βήμα Επιλέγουμε το εικονίδιο που βρίσκεται στην

Διαβάστε περισσότερα

------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1

------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 --------------------- Παρακάτω, τίθενται ορισμοί και έννοιες που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους Τεχνικούς και αφορούν σε ακίνητα εμπράγματα δικαιώματα ΑΚΙΝΗΤΟ Ακίνητο πράγμα είναι το έδαφος και τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ . 2 Περιεχόμενα 1 Περίληψη... 1 3 Συγχρονισμός Λογιστικού Σχεδίου... 5 4 Υπολογισμός Περιοδικής Δήλωσης Φ.Π.Α.... 6 4.1 Αυτόματη Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/ Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/ Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/1995 - Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_01-12-2008 1. Νοµοθετικό πλαίσιο Σύµφωνα µε το άρθ. 2 παρ. 1 του Ν. 2308/1995 όλοι όσοι έχουν εµπράγµατο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρµογή της απόφασης /1116/ Ε-Α'/ΠΟΛ. 1054/ «Έλεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ µεταβίβασης ακινήτων».

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρµογή της απόφασης /1116/ Ε-Α'/ΠΟΛ. 1054/ «Έλεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ µεταβίβασης ακινήτων». - 361 - * Φ.Π.Α. * Νο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ /ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΜΗΜΑ Α 2. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΠΑ - ΤΜΗΜΑ Α Αθήνα, 4 Μαΐου 2006 Αριθµ.Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /07/ Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α / )

ΠΟΛ /07/ Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α / ) Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α /31.3.11) ΠΟΛ. 1150-14/07/2011 - Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α /31.3.11) ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ειδικά θέματα φορολογίας ακίνητης περιουσίας.

ΘΕΜΑ: Ειδικά θέματα φορολογίας ακίνητης περιουσίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8 10184 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 3375360

Διαβάστε περισσότερα

13. ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

13. ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΣ 13. ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Από τις 15 Φεβρουαρίου 2008 ισχύει το νέο καθεστώς φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης όπως ορίζεται στις ΠΟΛ. 1012/2007 και ΠΟΛ. 1018/2008. Οι επιτηδευματίες εκμεταλλευτές

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή των εφαρμογών PRISMA Win στη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα στις νέες διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ.

Προσαρμογή των εφαρμογών PRISMA Win στη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα στις νέες διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ. Προσαρμογή των εφαρμογών PRISMA Win στη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα στις νέες διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ. Οι διατάξεις ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται από 01/08/2017 βάσει των Ν. 4484/2017 - ΠΟΛ. 1134/217

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39β ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39β ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39β ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ Η έκδοση 5.91.18 του WinEra ERP καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ειδικού Καθεστώτος Καταβολής ΦΠΑ σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Ε3 Α. ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3 Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα,εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του

Διαβάστε περισσότερα

παράγραφος 7 του άρθρου 4 Παράταση παραγραφής στη φορολογία κεφαλαίου

παράγραφος 7 του άρθρου 4 Παράταση παραγραφής στη φορολογία κεφαλαίου Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονοµικών κ.. Κουσελά πρός όλες τις εφορίες, τους συµβολαιογράφους και τα δικηγορικά γραφεία κοινοποιούνται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 και της παρ. 1 του άρθρου 8

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Λογιστικά γεγονότα και λογιστικά βιβλία Λογιστικά βιβλία και διακρίσεις αυτών Κατηγορίες λογιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1055/17.2.2014 (ΦΕΚ 438 Β/24.02.2014) «Συμπλήρωση - Τροποποίηση των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1281/2013

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1 Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1 Το έντυπο αποτελείται από 4 ενότητες «Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑΙΟΥΧΟΥ» (συµπληρώνεται µία φορά) «Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» (συµπληρώνονται τόσες φορές όσα και τα «Γ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011)

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) 1) Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Χρηστικός Οδηγός Φορολογικών Υποχρεώσεων Αγροτών

Συνοπτικός Χρηστικός Οδηγός Φορολογικών Υποχρεώσεων Αγροτών Συνοπτικός Χρηστικός Οδηγός Φορολογικών Υποχρεώσεων Αγροτών Έχετε αγροτικό εισόδημα; Δείτε ποιες είναι οι βασικές φορολογικές σας υποχρεώσεις. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ 1103/11.05.2018 ΠΟΛ 1103/11.05.2018 Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 354 του ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5). ΑΑΔΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ Υποβληθείσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Α. Έλεγχος ως προς την υποχρέωση μνημόνευσης και επισύναψης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Α. Έλεγχος ως προς την υποχρέωση μνημόνευσης και επισύναψης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο συμβολαιογραφικό έγγραφο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα