2W "Of\ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ Σ;ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝΦΑΡ;ΩΝ. TWirvIA ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟ11ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΠΟΥ ΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2W "Of\ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ Σ;ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝΦΑΡ;ΩΝ. TWirvIA ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟ11ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΠΟΥ ΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ"

Transcript

1 TWirvIA ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟ11ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 2W "Of\ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΤΩΝΦΑΡ;ΩΝ Σ;ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΠΟΥ ΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΕΙΣΙΠΉΣΗ: ΠOilli Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ - ΒΑΡΕΛΙΔΟΥ Δρ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ WΙΧΑΝΙΚΟΣ ΕΙΠΒΛΕΨΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ Δρ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ Ε.Μ.Π. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2002

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... σελ. 1 Εισαγωγή-προέλευση της λέξης... σελ. 2 Χρησιμότητα των φάρων... σελ. 4 Η γέννηση του φαρικού δικτύου στην Ελλάδα... σελ. 6 Στυλιανός Ε. Λυκούδης σελ. 9 Λειτουργία φάρων... σελ. 11 Έλληνες φαροφύλακες... σελ. 13 Τυπολογία φάρων στον ελλαδικό χώρο... σελ. 15 Ο φάρος της Ψυτάλλειας... σελ. 17 Ο Τουρλίτης της Άνδρου..... σελ. 19 Οι τρεις πέτρινοι φάροι της Μάνης... σελ. 60 Πύργος και οίκημα... σελ. 64 Κλωβός... σελ. 70 Υλικά και τρόποι δόμησης σελ. 72 Θεμελίωση-Εργοτάξια Κατασκευής... σελ. 83 Εγκατάλειψη των φάρων και τρόποι συντήρησής τους... σελ.92 Παράρτημα σελ.95 Βιβλιογραφία... σελ.104

3 1 -ΙΙΡΟΛΟΓΟΣ- ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ Ο άνθρωπος από τη στιγμή που άρχισε να αναπτύσσει το εμπόριο και τη ναυτιλία,έκρινε απαραίτητη τη θαλάσσια σήμανση προκειμένου να επιτυγχάνει την ασφαλή πρόσβαση στα λιμάνια και να έχειόσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα ταξίδια του. Σκοπός λοιπόν της θαλάσσιας σήμανσης είναι να προειδοποιεί τους κυβερνήτες των πλοίων για τους κινδύνους από την τοπογραφία των ακτών και του βυθού (ξέρες,ύφαλοι,τεχνητά εμπόδια κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και υλικού. Η γρήγορη πρόσβαση στα λιμάνια βοηθά τους κυβερνήτες έτσι ώστε να εξοικονομούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους, Αυτή λοιπόν η συνύπαρξη του ανθρώπου και της θάλασσας στον ελλαδικό χώρο είναι μια ζωντανή σχέση εδώ και χιλιάδες χρόνια, λογω των θαλάσσιων δρόμων που χάραξε ο άνθρωπος για τις δραστηριότητές του. Η θάλασσα αποτέλεσε την αφορμή και το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις τέχνες με το ε μπόριο, τις ιδέες με τις τεχνικές, τη ναυτοσύνη με τον άνθρωπο.

4 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΙΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Το πιο αρχαίο μέσο θαλάσσιας σήμανσης είναι η φωτιά, αυτή που ήταν αναμένη στην κορυφή του πύργου που είχε στηθεί στο νησί "Φάρος",κοντά στην Αλεξάνδρεια. Το ρόλο της φωτιάς στην θαλάσσια σήμανση ήρθε να αντικαταστήσει ο φάρος. «Φάρος είναι το φωτιστικό μηχάνημα που είναι τοποθετημένο σε πυργίσκο και σε κατάλληλο σημείο της ακτής, για να χρησιμεύει τη νύχτα στους ναυτιλομένους ως σημείο αναγνώρισης δεδομένου ότι οι ναυτικοί γνωρίζουν και τη θέση του φάρου και το χαρακτηριστικό φως που αυτός εκπέμπει». (l) <<Η λέξη "φάρος" στην αρχική σημασία που της είχε αποδοθεί δε σήμαινε καθόλου αυτό που της αποδίδουμε σήμερα. Ο Όμηρος με τη λάξη αυτή εννοούσε ένα κομμάτι πανιού χρησιμοποιημένο ως χιτώνιο. Οι Αιγύπτιοι στα διάφορα συγγράμμματά τους χρησιμοποιούσαν τη λέξη "φάρεζ" που τη συναντά κανείς στην Πάλαια Διαθήκη και σί)μαινε "σκοπιά". Η λέξη φάρος με την σημερινή σημασία της πήρε το όνομά της από τον αρχιτέκτονα των ελληνιστικών χρόνων Σώστρατο, που ύψωσε ένα πολυόροφο πυρσοφόρο πύργο, στο μικρό Αιγυπτιακό νησί Φάρος, απέναντι από την ακτή της Αλεξάνδρειας.Από τότε η λέξη φάρος χρησιμοποιείται με την σημερινή της έννοια, εκτοπίζοντας έτσι κάθε άλλη όπως τον "ελληνικό πυρσό" ή "πύργο" και το λατινικό "tuπis"».c 2 ) «Είναι αναμφισβήτητη η γοητεία που ασκούσε ανέκαθεν κάθε φάρος στον άνθρωπο. Η ιστορία των φάρων έχει την αφετηρία της στους (Ι) Εγκυκλοπαίδεια Υδρία, Τόμος 52, Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων ΑΕ. (2) Κιμπουρόπουλος Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Η ιστορία των φάρων», Εφημερίδα Έm:α Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.4.

5 3 λιβοφοίνικες οι οποίοι αποτέλεσαν και τους δασκάλους των Ελλήνων στην ναυτιλία. Ο Όμηρος κάνει συχνή αναφορά στο έργο του «WΑΔΑ» για την προσπάθεια επικοινωνίας των καραβιών με τη στεριά τη νύχτα μέσω της φωτιάς. Είναι όμως γενικά παραδεκτό πως οι αρχαιότεροι φάροι με τη μορφή πύργων που ξεχώριζαν την ημέρα λόγω του επιβλητικού του ύψους και τη νύχτα με τη φωτιά που άναβε στην κορυφή τους είναι οι ελληνικοί και πιο συγκεκριμένα : στο Σίγειο της Τρωάδας, στον Μύρμηκα, έναν ύφαλο ανάμεσα στην Σκιάθο και τη Μαγνησία, στο Βόσπορο, στην Σμύρνη,στην Κόρινθο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, απότελεί ο φάρος του Σώστρατου του Κνιδίου. Κτισμένος στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Πολεμαίου του Β' του φιλάδελου, έφτανε σε ύψος 150 μέτρων και έιχε μια φωτοβολία 300 σταδίων, δηλαδή 200χλμ. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί η οικοδόμησή του». (Ι) (βλέπε φωτογραφία Νο 1). (φωτογραφία Νο 1) < 2 ) (1) Κιμπουρόπουλος Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Η ιστορία των φάρων», Εφημερίδα Έπτα Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.4. (2)

6 4 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ Η αναγκαιότητα της ύπαρξης των φάρων στον ελλαδικό χώρο,είναι εμφανής. Αναφέρεται ενδεικτικά πως το ανάπτυγμα των ελληνικών ακτών είναι χλμ. Η χρησιμότητά τους λοιπόν στον ελλαδικό χώρο είναι αναμφισβήτητη. Συνήθως ο φάρος επισημαίνει ένα λιμένα ή και ένα ασφαλές μέρος για να αγκυροβολήσουν τα καράβια. Αρκετοί είναι οι φάροι που κατασκευάζονται πάνω σε ακρωτήρια για να προειδοποιήσουν τους ναυτικούς, ή σε νησίδες και σκοπέλους που οφείλουν οι ναυτιλομένοι να,,,, παρακαμψουν προκειμενου να αποφυγουν τα ατυχηματα. Ο φάρος παρέχει πληροφορίες για την μορφολογία των υδάτων στα οποία πλέει ο παρατηρητής. Επισημαίνει λοιπόν ξέρες, υφάλους με την διαφοροποίηση του χρώματος από λευκό σε κόκκινο. Ο φάρος δε βοηθά τον άνθρωπο μόνο ως μεμονωμένο κτίσμα. Ο συνδυασμός δύο φάρων καθορίζει την θέση του στον αντίστοιχο κάθε φορά χάρτη. Για να μπορούν να εφαρμόζονται τα πιο πάνω, κρίνεται απαραίτητο κάθε φάρος να μην είναι πανομοιότυπος με τους υπόλοιπους ιδιαίτερα όταν αυτοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η ταυτότητα κάθε φάρου αναφέρεται στον «φαροδείκτη»-ένα βιβλίο που εκεί αναγράφονται τα χαρακτηριστικά κάθε φάρου- και στο χάρτη της περιοχής. Το εσωτερικό, του φάρου διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που καθορίζουν την μορφή και τη λειτουργία του και σύμφωνα με τον Γήση Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» (Ι): (1) Παπαγεωργίου Γήσης, Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εκδ. Άμμος, Αθήν<ί, 1996.

7 5 «Το φως πρέπει να είναι ορατό. Πρέπει δηλαδή να έχει θέση και ύψος ώστε να βρίσκεται σε οπτική επαφή τομέα και απόστασης. Έτσι τοποθετείται στην κορυφή του πύργου. Το φως πρέπει να υπάρχει. Το φως για να υπάρχει, πρέπει να προστατεύεται. Τοποθετείται σε διαφανές περίβλημα, ώστε να διαχέεται προς τα έξω. Το φως πρέπει να συντηρείται. Ο άνθρωπος που φροντίζει για τη διατήρησή του πρέπει να έχει ευχέρεια κινήσεων στο εσωτερικό του πύργου ώστε να εργάζεται εύκολα.» {l ) (1) Παπαγεωργίου Γήσης, Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1996.

8 6 ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ < 1 > Η εξέλιξη του ελληνικού φαρικού δικτύου διακόπηκε από διάφορες εξελίξεις που σημειώθηκαν στα μέσα του 19 υ αιώνα στον ελλαδικό χώρο σύμφωνα με έρευνα του Νίκου Μπελαβίλα, Δρος Αρχιτεκτονικής (Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, 13/08/1995: 6-8). «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που συνόδευαν τις λειτουργίες της ναυτιλίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς και τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους, να μετασχηματιστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν. Είναι γεγονός πως αρκετές από τις μόνιμες κατασκευές που "φιλοξενούσαν" τα σήματα της φωτιάς για τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των πλοίων, καταστράφηκαν. Η κατασκευή των κτιστών κατασκευών θα μπορούσε να είχε καθορίσει απαγορευτικά την έρευνα για τα λιμάνια εκείνης της περιόδου. Όμως ένα πλούσιο υλικό που προήλθε από τη χαρτογράφηση του Αρχιπελάγους, του Ιονίου και της Κρήτης διασώζει μέσα του τις πληροφορίες που επιτρέπουν την ιστορική αναπαράσταση ενός υποτυπώδους μεν, αλλά ενδιαφέροντος συστήματος φωτισμού των λιμανιών και των ακτών κατά τον 17, 18 και 19 αιώνα. Από διάφορες πηγές προκύπτει πως τουλάχιστον από το 1650 έχουμε ενδείξεις φάρων στο Αρχιπέλαγος και ειδικότερα στην Κρήτη. Αυτοί οι φάροι έκανα αισθητή την παρουσία τους κυρίως σε μεγάλα λιμάνια εκείνης της εποχής.» ( Ι ) (1) Μπελαβίλας Νίκο ς, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Γέννηση του φαρίκου δικτύου», Εφημερίδα Επrά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ. 6-9.

9 7 <<Από διάφορες αποτυπώσεις σε χάρτες της εποχής) συμπεραίνει κανείς πως ειδικότερα στα λιμάνια της Χίου, της Ρόδου και της Κρήτης υπήρχαν φάροι. Ειδικότερα στη Χίο σύμφωνα με παλιές πηγές γύρω στο 1420, σημειώνονται δύο πύργοι στην είσοδο του λιμανιού που έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου και όχι των συνηθισμένων οχυρών πύργων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα μέχρι τον 17 αιώνα δεν παρουσίαζε μεγάλο χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη) όσο αφορά στην ανάπτυξη του φαρικού της δικτύου. Λίγα είναι τα λιμάνια της Ευρώπης, οπως η Γένοβα και η Κωνσταντινούπολη, που διαθέτουν κτιστούς φάρους, μέχρι τον 17 αιώνα, που αρχίζει η ανάπτυξη του νεότερου φαρικού δικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φωτισμός των ακτών εκείνης της περιόδου δε στηρίζεται μόνο στο οργανωμένο δίκτυο με μόνιμες φωτιές σε κτίρια ή πύργους, αλλά και στο περιστασιακό δίκτυο με φωτιές που καλύπτουν ειδικές ανάγκες. Όσο όμως πλησιάζουμε στον 19 αιώνα, το οργανωμένο δίκτυο επεκτείνεται) ενώ το περιστασιακό περιορίζεται. Πλησιάζοντας στον 19 αιώνα, γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την οργάνωση του φαρικού δικτύου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα Επτάνησα, παράλληλη με την αγγλική κατοχή, έχουμε και τη δημιουργία φάρων σε αρκετά νησιά. Οι Άγγλοι, προσπαθώντας να συμβαδίσουν σύμφωνα με τις ευρωπαικές περιγραφές που στηρίζονται πλέον σε συστηματικό σχεδιασμό, χτίζουν τους δύο φάρους της Κέρκυρας στις αρχές του 19 υ αιώνα, και στη συνέχεια τους φάρους στο Γάιο και στη Λάκκα των Παξών το 1825.» (Ι) (1) Μπελαβiλας Νίκος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Γέννηση του φαρίκου δικτύου», Εφημερίδα Επrά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ. 6-9.

10 8 «Τα νησιά του Ιονίου με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν το φαρικό τους δίκτυο. Έτσι έχουμε τη δημιουργία φάρων στο κανάλι της Λευκάδας, στο Βαθύ της Ιθάκης, στις άκρες του κόπλου του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, στο λιμάνι της Ζακύνθου και στις νησίδες Στρομφάδια. Σταθμός στην γέννηση του ελληνικού φαρικού δικτύου αποτελεί ο φάρος της Αίγινας, που είναι και ο πρώτος επίσημος φάρος του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Έκανε την εμφάνισή του το 1829 και χαρακτηρίζεται από λιτότητα,αφού, όπως περιγράφουν μαρτυρίες της εποχής αποτελούνταν από ένα μικρό φανάρι, κρεμασμένο από ένα κοντάρι, στην κορυφή του Αγίου Νικόλα του Θαλασσινού, της μικρής εκκλησίας του λιμανιού της Αίγινας. Ο συγκεκριμένος φάρος αντικαταστάθηκε γύρω στα 1860 σύμφωνα με φαροδείκτη του Στη συνέχεια το 1909 τοποθετήθηκε φανός διοπτρικός, σταθερού ερυθρού ύψους 7,5μ., 10,80μ. Από την επιφάνεια της θάλασσας και φωτοβολίας 5,5 μιλιών. Στην συννέχεια έχουμε τη δημιουργία φάρου στην Τζιά το 1831, όπου και εκεί γίνεται επαφή με την εκκλησία του Αγίου Νικόλα στο Βουρκάρι. Ο συγκεκριμένος φάρος αντικαταστάθηκε αργότερα γύρω στο 1860 από άλλο νεότερο. Ακολουθεί ο φάρος των Σπετσών που χτίστηκε μεταξύ του Το 1837 εμφανίζεται ένα φανάρι στον κάβο Θεμιστοκλή της πρωτεύουσας, ενώ το 1839 ξαναχτίζονται τα φανάρια του Πειραιά που ήταν τοποθετημένα στην εσωτερική είσοδο.» (1) (1) Μπελαβίλας Νίκος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Γέννηση του φαρίκου δικτύου», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ. 6-9.

11 9 ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ε. ΛΥΚΟΥΔΗΣ «Έργο της ζωής του ήταν η οργάνωση της Υπηρεσίας Φάρων και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού φαρικού δικτύου. Γεννήθηκε το στις 23 Μαρτίου 1878 στην Ερμούπολη της Σύρου. Το 1891 ήταν μόλις 13 χρονών, μπήκε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε το 1895 με το βαθμό του σημαιοφόρου. Υπηρέτησε στη διάρκεια 59 κυβερνήσεων και 81 υπουργών των Ναυτικών και η υπηρεσία του ήταν σπουδαία και χωρίς καμία διακοπή. Υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία που μπήκε στο Ναυτικό και ο γηραιότερος όταν αποστρατεύτηκε με πραγματική υπηρεσία 53 ετών, 8 μηνών και 5 ημερών. Αποχώρησε με το βαθμό υποναυάρχου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πλοιάρχου, υπέβαλε πολλές αναφορές και μελέτες στην υπηρεσία του για το σωστό φωτισμό των ελληνικών ακτών, καθώς είχε προσωπικές εμπειρίες από τα ταξίδια του, χωρίς όμως να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους. Το 1904 σε ηλικία μόλις 23 ετών άρχισε να διδάσκει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το 1920 στο βαθμό του πλοιάρχου, διορίστηκε ως μόνιμος διευθυντής της Υπηρεσίας Φάρων. Το 1939 η Ακαδημία των Αθηνών, τον εξέλεξε ως τακτικό της μέλος. Νωρίτερα, το 1917 είχε δημοσιεύσει τη μελέτη ''Ιστορικόν των φάρων των ελληνικών ακτών από της αρχαιότητος μέχρι σήμερον", όπως επίσης πληθώρα άρθρων στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια για ναυτικά θέματα και σε άλλα εγκυκλοπαιδικά λεξικά, ενώ παράλληλα δίδασκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.» (l) (1) Τζαμτζής Ι. Αναστάσιος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Ο Στυλιανός Ε.Λυκούδης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.19.

12 10 «.Από το 1913 ως το 1938,όπου ο Λυκούδης ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Φάρων προστέθηκαν στο φωτιστικό δίκτυο 226 φάροι, από τους οποίους οι μεν 35 ήταν εγκατεστημένοι στις ακτές των Νέων Χωρών, οι δε 191 τοποθετήθηκαν. Μέσα σ'αυτή την 25ετία δηλαδή, εγκαταστάθηκαν νέοι φάροι κατά 140% από αυτούς που έγιναν κατά την 85ετία, από τη σύσταση του κράτους μέχρι το Ο Λυκούδης πέρα από τις μελέτες του για τους φάρους έγραψε και θαυμάσιες ιστορικές μελέτες και παρατηρήσεις σε ζητήματα καθημερινής ζωής, καθώς και λαογραφικά και λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία διακρίνονταν για την παρατηρητικότητα αλλά και για το κομψό και γλαφυρό τους ύφος. Το Πολεμικό Ναυτικό τον τίμησε ονομάζοντας ένα από τα ανεφοδιαστικά πλοία των φάρων «Στυλιανός Ε. Λυκούδης». Πέθανε το 1958.» (l) (1) Τζαμτζής Ι. Αναστάσιος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Ο Στυλιανός Ε.Λυκούδης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.19.

13 11 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ < 1 > Ο Γήσης Παπαγεωργίου στο βιβλίο του ''Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι" αναφέρει ότι :«πριν από τα τέλη του 18 υ αιώνα, όπου οι φάροι λειτουργούσαν όπως και στην αρχαιότητα, με ξύλα, κάρβουνα ή ρετσίνες, δεν είχε σημειωθεί καμία προσπάθεια για τη βελτίωση των μεθόδων φωτισμού των ελληνικών θαλασσών. Η φωτεινή σηματοδότηση των πλοίων παρουσίαζε σοβαρά μειονεκτήματα, καθώς εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες και έτσι ήταν ανεπαρκές και συχνά παραπλανητική για τους ναυτικούς. Έτσι λοιπόν οι πρώτες εμφανίσεις φάρων στις ελληνικές ακτές, συμπίπτουν με τις πρώτες προσπάθειες για βελτίωση των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε. Ιδιαίτερα όταν η ανάπτυξη τη ς ναυτιλίας άρχισε να δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις φωτισμού των ακτών και βελτίωσης των μεθόδων του, ο καθορισμός της ταυτότητας για κάθε φάρο ήταν πλέον αναγκαίος. Από τα μέσα του Ι 8 υ αιώνα έχουμε αντικατάσταση του ξύλου και του κάρβουνου με το λάδι και του πετρέλαιο. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, ο αριθμός των φάρων στις ελληνικές ακτές είχε αυξηθεί ραγδαία και το ελληνικό φαρικό δίκτυο, αν και σε αρχικό στάδιο, συμβάδιζε με τις εξελίξεις της εποχής. Για την ασφαλέστερη, λοιπόν, καθοδήγηση των ναυτικών, τα φώτα των φάρων διακρίθηκαν με διάφορα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία λόγω συγχύσεων στις αρχές, απλουστεύθηκαν και έτσι δόθηκαν στους φάρους πέντε γενικές μορφές: (1) Παπαγεωργίου Γήσης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Οι Έλληνες φαροφύλακες», ΕφημεριδαΕπτάΗμέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ

14 1 :2 Α. Σταθερού φωτός λευκού, ερυθρού ή πράσινου, όπου το φως ακτινοβολεί συνεχώς με την ίδια ένταση. Β. Σκαρδαμύσσοντος φωτός, όπου το φως ακτινοβολεί με σταθερή ένταση, αλλά διακόπτεται από εκλείψεις ίσης διάρκειας (περιστρεφόμενα πτερύγια). Οι εκλείψεις είναι κατά κανόνα μικρότερες από τις φωτεινές φάσεις και διαδέχονται η μια την άλλη με τον καθορισμένο τρόπο που αναγράφεται στους φαροδείκτες. Γ. Παρατεινόμενων αναλαμπών, όπου το φως του φάρου εμφανίζεται απότομα. Στην αρχή ασθενές, φτάνει μεγίστη του ένταση σε 3-5 sec, και «χαμηλώνει» μέχρις ότου εξαφανιστεί για διάστημα μεγαλύτερο της εμφάνισής του. Δ. Δέσμης αναλαμπών, όπου δυο ή περισσότερες αναλαμπές, που διαχωρίζονται από μικρές ισόχρονες εκλείψεις, επαναλαμβάνονται κατά μακρότερα, αλλά κανονικά διαστήματα. Ε. Σταθερού φωτός και αναλαμπών, όπου το φως του φάρου φαίνεται σταθερό για διάστημα από 30sec ως 2mjn και 35sec και ακολουθεί απλ1) αναλαμπή, λευκή, ερυθρή 11 πράσινη, 1i δέσμη λ ' 'δ ' δ, ' ( 1 ανα αμπων του ι ιου η ιαφορετικου χρωματος.» ) ( 1) Παπαγεωργίου Γήσης. «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φαροι Οι Έλληνες φαροφυλακες», Εφημεριδα Επτά Ημέρες Καθημεριν17, Αθηνα, t3/08/1995, σελ

15 13 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ < 1 > «0 τρόπος στρατολόγησης των φαροφυλάκων, των πρώτων φάρων που λειτούργησαν στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, δεν έχει εξακριβωθεί. Στοιχεία υπάρχουν μόνο για τη μισθοδοσία τους. Σε εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1849, ο μηνιαίος μισθός για το φαροφύλακα του φανού Πειραιώς και τους τρεις του φάρου της Σύρου, είχε καθοριστεί σε 40δρχ. Το προσωπικό των φάρων προερχόταν από τις τάξεις του Βασιλικού Ναυτικού ή ακόμα κι από τους Απόμαχους του Αγώνα(ως μέριμνα για τα γηρατειά τους) μέχρι το 1880, απ' όπου κι έπειτα τοποθετήθηκαν οι βάσεις για το σχηματισμό ειδικού τμήματος φαροφυλάκων. Το 1887 συγκροτείται με νόμο, ειδικό προσωπικό για την Υπηρεσία Φάρων. Οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν πολύ δύσκολες. Τα μέσα επικοινωνίας και η εξέλιξή τους καθώς και οι ελάχιστες παροχές που είχαν, έκαναν τη ζωή τους τρομερά δύσκολη και απομονωμένη, πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω κακών καιρικών φαινομένων. Η απομόνωση και η εγκατάλειψη ήταν χαρακτηριστικά της ζωής τους. Η οικογένεια του φαροφύλακα ακολουθεί τις μετακινήσεις του προσηλωμένη στο καθήκον που περνάει αυτόματα σε όλα τα μέλη της. Αποτελούν μια ιδιαίτερη ξεχωριστή τάξη, εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού, μορφωτικού και πολιτιστικού τους επιπέδου που τους επέβαλε η απομόνωση, η οποία υπέφερε πολύ και δυστυχώς μπήκε στην αφάνεια με την εμφάνιση της τεχνολογίας.» (l) (1) Παπαγεωργίου Γήσης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Οι Έλληνες φαροφύλακες», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα,13/08/1995, σελ

16 .. t \ 1, e,~. =-' 14 1 \ : r - Έλληνες φαροφύλακες μπροστά στο φάρο Ζούβρα της Ύδρας. χρονιά λειτουργίας του φάρου. (Ι) Το 1883 είναι η πρώτη (1) Παπαγεωργίου Γήση ς, Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1996, σελ

17 15 ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΩΝ Κτίσμα «Τα μέρη που αποτελούν το συνολικό κτίσμα του φάρου, είναι ο πύργος με το κλιμακοστάσιο, που είναι από τα κυριότερα και πιο ενδιαφέροντα μέρη ενός φάρου, ο θάλαμος του μηχανήματος, οι αποθήκες και οι κατοικίες των φαροφυλάκων. Η κορυφή του πύργου είναι επίπεδη και περικλείεται από κιγκλίδωμα. Ο φάρος καταλήγει στον κλωβό μέσα στον οποίο βρίσκεται το φωτιστικό μηχάνημα. Η μορφή του κλωβού μπορεί να είναι σχήματος κυλινδρικού ή πολυγωνικού και διαθέτει μεταλλικούς ορθοστάτες για να συγκρατούνται τα τζάμια. Το οικοδόμημα του φάρου συμπληρώνει πάντα ένας ανεμοδείκτης και το αλεξικέραυνο.» (1) «Γενικότερα το πλαίσιο των στοιχείων για τη διαμόρφωση του συγκροτήματος, καθορίζεται από τον τόπο κατασκευής του. Δηλαδή από τη γεωγραφική του θέση που θα καθορίσει το εστιακό ύψος του φωτός από τη θάλασσα, το διαθέσιμο χώρο που υπάρχει για την κατασκευή του πύργου, τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής καθώς και την ποιότητα του εδάφους.» < 2 > Οι φάροι του ελληνικού φαρικού δικτύου, όπως και γενικότερα οι φάροι του 19 υ αιώνα, τυποποιούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την κάτοψη του πύργου τους: κυκλική, τετράγωνη και οκταγωνική. (1). Δούνιας Αντώνης - Λιάσκας Ιωάννης, Πτυχιακή Εργασία: Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα,Ιανουάριος (2). Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδόσεις Άμμος,Αθήνα

18 16 ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΦΑΡΟΙ Η πλειοψηφία των φάρων της Ελλάδας είναι κυκλικής μορφής σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο Γιάννης Σκουλάς στο βιβλίο του" Φάροι Πέτρα και Φως"(.1). <<Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυρτές επιφάνειες είναι περισσότερο ανθεκτικές στις κακές καιρικές συνθ1)κες, όπου αποδεδειγμένα, κτίρια σαν τους φάρους βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα. Οι κυλινδρικοί φάροι μπορεί να είναι είτε αρκετά ψηλοί, είτε αρκετά χαμηλοί. Τα ύψη τους αρχίζουν από τα 4.30μ. στο φάρο της Στρογγύλης στο Καστελόριζο ( σελ. 22) και φτάνουν στα 29μ. Στο Γαϊδουρονήσι της Σύρου (σελ. 21). Το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζουν οι φάροι αυτής της μορφής, είναι πως έχουν υψηλό κόστος, λόγω της δυσκολίας κατασκευής τους. Έτσι λοιπόν, το φαρόσπιτο τοποθετείται είτε σε απόσταση από τον πύργο, είτε σε απλή επαφή με αυτό, ώστε να απλοποιηθεί με αυτό το τρόπο η κατασκευή.» < 1 > (2) Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλικών φάρων είναι ο φάρος της Ψυτάλλειας (σελ.17-18) και ο Τουρλίτης της Άνδρου (σελ.19-20). Ακολουθούν παραδείγματα και φωτογραφίες κυκλικών φάρων. (1). Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, πέτρα και φως, Εκδόσεις Άμμος, Αθήνα 1999 (2). Σουλαδάκη Μαρία, Πτυχιακή Εργασία: Φάροι της Ελλαδος, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π.Βαρελίδου, Αθήνα, 2000.

19 17 ΦΑΡΟΣ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ «0 φάρος της Ψυτάλλειας, όπου είναι ένα μικρό βραχώδες νησί μπροστά από το λιμάνι του Πειραιά, ήταν ο πρώτος διοπτρικός που λειτούργησε στα ελληνικά παράλια. Αποτελείται από ψηλό πύργο διαμέτρου 3.60μ, και ορθογωνικό κτίσμα διαστάσεων 7.60*10. 70μ, που είναι η κατοικία των φυλάκων. Στα ΝΑ βρίσκεται η κύρια είσοδος, η πρόσβαση στους επιμέρους χώρους γίνεται μέσω ενός διαδρόμου, ενώ δεξιά και αριστερά του αναπτύσσονται τα δωμάτια, η κουζίνα και το μηχανοστάσιο. Η σκάλα η οποία οδηγεί στη κορυφή του πύργου, όπου υπάρχει ο κλωβός με το φωτιστικό μηχάνημα, βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου, απέναντι από την είσοδο. Ο πύργος είναι τοποθετημένος στη ΒΔ πλευρά και δεν προεξέχει από αυτήν. Είναι τετράγωνος στη βάση του ενώ από τη στέγη του φαρόσπιτου και πάνω είναι στρογγυλός. Το ύψος του φτάνει τα 14μ, από το έδαφος. Το κτίριο είναι συμμετρικό τόσο στη κάτοψη όσο και στις όψεις. Ο φάρος είναι εξ' ολοκλήρου χτισμένος από πέτρα λαξευμένη και με ισόδομο σύστημα. Η σκάλα του πύργου που είναι μαρμάρινη, είναι χαρακτηριστικής μορφής του τύπου που εφαρμόζεται στους φάρους και σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα σκαλοπάτια είναι λαξεμένα το καθένα ξεχωριστά, πακτωμένα από τη μια πλευρά τους στο τοίχο και ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας στην εσωτερική τους πλευρά ένα στύλο. Η στέγη του κτιρίου είναι «δίδυμη» ξύλινη με κεραμίδια και στην όψη της τελειώνει σε δύο αετώματα.» (Ι) (Ι)Κίντου Ευαγγελία-Λατουσάκη Άννα, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Ο φάρος της Ψυττάλειας», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα,13/08/1995, σελ.18.

20 18 Φάρος Ψυττάλειας (φωτ. Ε. Κίντου-Α. Λατουσάκη) ( l ) (ί)κίντου Ευαγγελία-Λατουσάκη Άννα, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Ο φάρος της Ψυττάλειας», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.18.

21 19 Ο ΤΟΥΡΛΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ «Η κατασκευή του άρχισε το Χτίστηκε από πέτρα πάνω στη βραχονησίδα Τουρλίτης, μεταξύ των όρμων Νημποριό και Παραπόρτι. Λειτούργησε ως το Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καταστράφηκε από γερμανικό βομβαρδισμό. Το 1950 αντικαταστάθηκε από την Υπηρεσία Φάρων από ένα σιδηρόπλεκτο οβελό, ενώ το 1990 άρχισε η ανακατασκευή του με φροντίδα των εξόδων όλης της εργασίας από τον Αλέξανδρο και τη Μαριέτα Γουλανδρή. Ο κορμός είναι κυκλικός και έγινε από οπλισμένο σκυρόδεμα υψηλής αντοχής, ώστε να προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Το εξωτερικό του κτιρίου έγινε με πέτρες από τη Βόρεια Ήπειρο, ώστε να θυμίζει τον παλιό πέτρινο φάρο. Αρχικά τοποθετήθηκε ένας προσωρινός φανός. Κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς ανακαλύφθηκε ότι ο βράχος παρουσίαζε αρκετές ρωγμές και ρηγματώσεις, ελαττώθηκε το ύψος του φάρου και ενισχύθηκε ο βράχος για λόγους ασφαλείας. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1994 και ίσως πρόκειται για τον πρώτο πέτρινο φάρο που έγινε εξ'ολοκλήρου από Έλληνες.» Cl) (1) Τσόγκας Βασίλης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Ο Τουρλίτης της Άνδρου», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ

22 20 Τουρλίτης της Άνδρου (1) (1) http: //

23 21 Γαϊδουρονήσι Σύρου (l) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

24 22 Στρογγυλή Καστελόριζου CI) (l)σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

25 23 Μουδάρι Κυθή ρ ων (1) (1 )Σκουλά.ς Γιάννης, Φάρο ι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

26 24 Κόγχη Σαλαμίνας (1) (l)σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

27 "\ - _) Κόπραινα Αμβρακικού < 1 > (Ι)Σκουλάς Γιάννη ς, Φάρο ι, Πέτρα και Φω ς, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

28 26 Ποντικονήσι Εύβοιας (l) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, ΠΙ:τρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

29 Γαύριο Άνδρου (Ι) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

30 2S Πρασσονήσι Ρόδου (l) (Ι)Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα. και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

31 29 Σπέτσες ( Ι ) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

32 30 Σκινάρι Ζακύνθου (1) (l) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

33 Bl Ψαθούρα Αλονήσου (1) (1) ΣκσυλάςΓιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

34 32 Φάσσα Άνδρου (Ι) (1) Σκ:ουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

35 Πρασούδα Κύμης (l) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

36 Καψάλι Κύθηρα (l ) (1) ΣκουλάςΓιάννης, Φάροι, Πέτρα.και Φω ς, Εκδ. Άμμος, Αθήν~ 1999

37 (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

38 36 Ρέπι Σκιάθου (Ι) (Ι)Σκ:ουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

39 37 Πλάκα Λήμνου (Ι) (1 )Σκουλάς Γιάννης, Φάροι. Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1-999

40 33 Ασπρ οπούντα Φολέγαντρου (l) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

41 39 ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΜΑΔΟΣ.::-.. r:\ -;.::..._ :. ι : ΥΨΟΣ ΕΣΤtΑΚΟ.'Άιί{ Ο~ΟΜΑΦΑΡΟΥ :~i;:ιη:~.s}νια:.- ~~\:/-... ~ -~ϊτούε'fιασ T~Πqi~~~~~ -~;' i=~:.:~~~ -~ ~.::- ~~.. - : 'rt'(pf:oy :vψθσ:'"'. -.: {Μ). <Μ} 1 Άγιοι Θεόδωροι Κεφαλλονιά ~ - - ~ Άγιος Ευστάθιος Κίμωλος Άγιος Σώστης Μεσολόγγι ,5 12 Αλεξανδρούπολη Αλεξανδρούπολη _ Αντίρριο Αντίρριο Απολυτάραις Αντικύθηρα Αργυρόνησος Εύβοια f--. 8 Αρμενιστής Μύκονος ~ 9 Ασπροπούντα Φολέγανδρος t Βρυσάκι Λαύριο r--_ 11 Γάιδαρος r-.._ Σύρου t Γαύδος Γαύδος Γερογόμπος r-- Κεφαλλονιά r---~ Γριά Άνδρος , Δοκός Αργοσαρονικός r t--~ ~ 18 ι--_ - Δουκάτο Λευκάδα Δρέπανο Κρήτη Δρέπανο Πάτρα ,5 8,5 19 Καλόλημνος Δωδεκάνησα r ' Καν δηλούσα Δωδεκάνησα Καπαρέλλι Κέρκυρα

42 40-22 Κασσάνδρα Χαλκιδική ,5 23!--_ Καστρί 24 Καψάλι Κύθηρα t--_ 25 Οθωνοί Κερί Ζάκυνθος t---._ 26 Κόγχη Σαλαμίνα r---.._ 27 Κοκκινόπουλο Ψαρά ,5 78 r---_ t--_ t--_ 32 r--_ Κόπραινα Αμβαρακικός Λιθάρι Σκύρου Μανδήλι Κάρυστος Μεγάλο Έμβολο Θερμαικός ,5 32 Μουδάρι Κύθηρα ,... Μούρτος Σύβοτα Οξειά Πατραικός r--_ Πάππος Ικαρίας Παραπόλα Μυρτώο Πέλαγος r Πασσάς Οινούσες , Πλάκα Λήμνος _ 39 Πλακάκια Αίγινα r _ _ Πολύαιγος Κίμωλος !'--._ Ποντικονήσι Εύβοια Πρασούδα Κύμη !'-- 43 Πρασονήσι Ρόδος !' Ρέθυμνο Κρήτη

43 Ρέπι Σκιάθος Σίγρι Λέσβος t---_ Σίδερος Σίδερος Σκαμνιά Κέρκυρα Κρήτη Λέσβος , Σκινάρι Ζάκυνθος ,5 67 Σουσάκι Άγιοι Θεόδωροι , Σπαθί Σέριφος r Σπέτσες Σπέτσες Στρογγυλή Εύβοια r r--_ Στρογγυλή Καστελόριζο Τουρλίτης r-_ Άνδρος r-_ ~ Ψυττάλεια Ψαθούρα Αλόννησος Ψαρομύτα Ψυττάλεια Κορινθιακός

44 42 ΟΚΤΑΓΩΝΙΚΟΙ ΦΑΡΟΙ «Οι οκταγωνικές κατασκευές επιλέγονται συνήθως για το σχετικά χαμηλό του κόστος κατασκευής τους καθώς και γιατί λόγω του σχήματός τους, παρουσιάζουν ικανοποιητική αντίσταση στους ανέμους και Ύενtκότερα ανθεκτικότητα σε δυσμενείς συνθ1ίκες. Η κατασκευή τους είναι απλή και κοινή με τις ορθογώνιες κατασκευές και το σπίτι του φαροφύλακα μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση του πύργου, ώστε η κτιριακή μάζα να είναι ενιαία. Στους ελληνικούς φάρους τα ύψη των οκτάγωνων κατασκευών αρχίζουν από τα 9.50μ. στο φάρο της Σαπιέτζας στη Μεθώνη (σελ. 45) και φτάνουν μέχρι τα 23μ. στο φάρο της Κρανάης στο Λακωνικό κόλπο (σελ. 43).» < 1 Χ 2 ) Ακολουθούν παραδείγματα και φωτογραφίες οκταγωνικών φάρων. (1 ). Σχουλάς Γιάννης, Φάροι, πέτρα και φως, Εκδόσεις Άμμος,Αθήνα 1999 (2). Σουλαδάκη Μαρία, Πτυχιακή Εργα.σία : Φάροι της Ελλαδος, Εισηγήτρια :Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 2000.

45 . 43_ ΚρανωΊ Γυθείου (Ι) ----~-;::-~---:-~~~~~~~~~~~~~~~~~~~-:-:-~~~~-::--~~~~~~~~ (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

46 4.4 Αρμενιστής Μυκόνου (1 ) (l)σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

47 45 Σαmέντζα Μεθώνης (l) ( 1 ) http: / Ιννww. qls. net/ sv2ael/sv2ael.files/faroi/ details/sapienza.htm

48 46 Οινούσες (J) (1) qls. net/sv2ael/sv2ael.files/faroi/details/oinouses.htm

49 ΦΑΡΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟ - LIGHTHOUSE ΚΑΤΑΚΟLΟ 47 Ο φάρος του Κοτάκολου κατασκευάστηκε το 1865 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Είναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είνα ι τοποθετημέν ος ο μη χαν ι σμός του φάρου. Στη ν κορυφή του πυργίσκου υπάρχε ι ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας. Το κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζετα ι μικρής εμβέλειας. Συνολικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, όπου περ ιλαμβάνουν μεγαλύτερα κάτοπτρο. Ο μηχανισμός και η λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές. Αποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλα ι ο κα ι το άλλο νερό. Το πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα κα ι στη συνέχε ι α άναβε η λ υ χν ία πο υ καθοδηγούσε τα πλο ία. Το κάτο π τρο π ερ ι στρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μ έσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο π εριστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, πυργ ί σκο. που βρισκόταν μέσα στον

50 48 ΟΚΤΑΓΩΝΙΚΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1 Αρμενιστής Μύκονος Δρέπανο Πάτρα ,5 8,5 Κατάκωλο Πελοπόνησος Κραναή Γύθειο Παραπόλα Ποσίδι Θερμαικός , Σaπιένζa Μεθώνη

51 49 ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΙ ΦΑΡΟΙ «Η πλέον απλοποιημένη μορφή των φάρων είναι η τετραγωνική. Έχουν χαμηλό κόστος λόγω της μορφής τους και το οίκημα μπορεί να τοποθετηθεί είτε εφαπτομενικά είτε κάτω από τον πύργο, αποτελώντας έτσι κοινό σύνολο με το κύριο σώμα του κτιρίου, διευκολύνοντας το φαροφύλακα στις μετακινήσεις του. Συνήθως αυτοί οι φάροι tcατασκευάζονται σε μεγάλα υψόμετρα από τη θάλασσα και σε μέρη που είναι προφυλαγμένα από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής. Πχ. Ο φάρος στον κάβο Μαλέα ( σελ. 50) όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, είναι τετράγωνος ύψους 15μ., αλλά έχει κτιστεί σε βάθος 40μ. από την ακτή tcαι σε υψόμετρο 30μ. από τη θάλασσα, σε θέση προφυλαγμένη από το βοριά. Τα ύψη των τετράγωνων φάρων αρχίζουν από τα 6.59μ. του φάρου της Μονεμβασιάς και φτάνουν στα Ι 6μ. στο Ταίναρο ( σελ. 62).» (1 )-(2) Χαρακτηριστικά παραδείγματα τετράγωνων φάρων είναι όπως είπαμε προηγουμένως 0 φάρος του Ταίναρου ( σελ. 62) και ο φάρος στις Κιτριές ( σελ. 63 ) από τους τρεις πέτρινους φάρους της Μάνης. Ακολουθούν παραδείγματα και φωτογραφίες τετράγωνων φάρων. (1). Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, πέτρα και φως, Εκδόσεις Άμμος, Αθήνα 1999 ( 2 ) Σουλαδάκη Μαρία, Πτυχιακή Εργασία : Φάροι της Ελλαδος, Εισηγήτρια Ι<αθηγήτρια Π.Βαρελίδου, Αθήνα, 2000.

52 .:το Μαλέας (Ι) (1) Σκουλας Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

53 51 Ναύπακτος (l) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

54 Ακραδία Μύλου (1) (l) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως;Β~ Άμμος, Αθήνα, 1999.

55 53 Φρούριο Λευκάδας (1) (l) Σκουλάς Γιάννη ς, Φάροι, Πέτρα και Φω ς, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

56 Βασιλίνα Ευβοίας (1) (l)σκουλά.ς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

57 55 - Φισκάρδο Κεφαλλονιάς Cl) (l )~Σ:--ΊCο-υ-=-λά -,- ς Γ-ιάννη--ς-, _Φ_άρ_ο-ι,-Π.-ετ.-, p_α_κ_α_ι _Φ_ω-ς,_Ε_κ_δ_. Ά_μ_μ_ο-ς,_Α_θ_ή_να,-1-99_9

58 56 Λάκκα Παξών (l) (Ι)Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα κσ.ι Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

59 57 Αντίπαξοι (l) (1) Σκουλάς Γιάννη ς, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

60 58 Άστρος Κυνουρίας (J) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999.

61 59 ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΙΦΑΡΟΙΤΗΣΕΛΛΑΔΟΣ.., ΥΨΟΣ ΕΣΤ1ΑΚΟ,_.. AJA. ΟΝΟΜΑΦΑΡΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣιΑ. : Ι ~ 1η ΧΡΟΝΙΑ, ΠΥΡFΟΥ ΥΨΟΣ ΛΕΠΟΥΡΠΑΣ '"" -". - "'" '~ ~. "λ Άγιος Νικόλαος Κέα Αγρελιός Λέσβος Ακραδιά Μήλος ~ Ακρωτήρι Θήρα Άκτιο Άκτιο ,5 6,5 6 Αντίπαξοι Αντίπαξοι ~ Αρκίτσα Αρκίτσα Άστρος Κυνουρίας Άστρος Κυνουρίας Αυλίδα Ευβοϊκός ~ Βαρδιάνοι Κεφαλλονιά Βασιλίνα Εύβοια (Μ) (Μ) Βοληός Λευκάδα Γαύριο Άνδρου Γουρούνι Σκόπελος Δύσβατο Τήνος , 16 Ζούβρα Ύδρα _17 Κακοκεφαλή Χαλκίδα ,_18 Κάστρο Λήμνος , Καυκαλίδα Πελοπόνησος Κιτριές Μεσσηνιακός Κόμπι Λήμνος _2 Κόρακας Πάρος Λάκκα Παξοί ~ Λειβάδα Τήνος ~5 Λιμένι Μεσσηνιακός ?6 Μαλέας Καβο-Μαλιάς ~7 Μελαγκαβί Κορινθιακός ?8 Μονεμβασιά Μονεμβασιά r--3_9 Ναύπακτος Ναύπακτος ~ο Ντάνα Πόρος r--. Παναγία (Μαντόνα) Παξοί r-e Παν όρμος Τήνος t--e Ράδιο Φάρος Αξιός ~ Στροφάδες Ζάκυνθος ~5 Ταίναρο Ταίναρο ~ Τάμελος Κέα ,5 61 ~ Τρίκερι Παγασητικός r---:... Τσίχλη Σφακτηρία ~ Φάσα Άνδρος ~ Φισκάρδο Κεφαλλονιά ~ Φονιάς Σούνιο ~ Φρούριο Λευκάδα Χανιά Κρήτη

62 60 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ «Ιδρύθηκαν στα τέλη του 19 υ αιώνα: Γύθειο (1973), Ταίναρο ( ) και Κιτριές (1892) στη χερσόνησο της Μάνης. Και τα τρία κτίρια είναι πολύ αξιόλογα και έχουν κοινό κτιριολογικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, με κάποιες διαφορές όμως στο μέγεθος, στα οικοδομικά υλικά και σε ορισμένες κατασκευαστικές και μορφολογικές λύσεις. Και στους τρεις φάρους το φαρόσπιτο έχει ορθογωνικ:ή κάτοψη και ο πύργος βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας. Ο πύργος του Γυθείου έχει 23μ. ύψος και είναι οκταγωνικός, στο Ακροταίναρο έχει 16μ. ύψος και είναι τετράγωνος, όπως επίσης και στις Κιτριές ο οποίος έχει 11 μ. ύψος. Όμοια είναι και η διαρρύθμιση των φαρόσπιτων και στους τρεις φάρους, όπου διαθέτουν ένα κεντρικό αξονικό θάλαμο που οδηγεί προς τον πύργο του φάρου και τα τές>"σερα δωμάτια, τα οποία βρίσκονται ανά δυο δεξιά κι αριστερά του διαδρόμου. Η εστία για το μαγείρεμα βρίσκεται σε ένα από τα δωμάτια, οι χώροι υγιεινής στεγάζονται σε ξεχωριστό γειτονικό κτίσμα, ενώ η στέρνα βρίσκεται είτε κάτω από το οίκημα είτε στο προαύλιο του φάρου (Γύθειο). Μέχρι το διάστημα που οι φάροι επιτηρούνταν από φαροφύλακες, διέθεταν από δυο έως τέσσερις.» (!) (1)

63 61 Ο Φάρος του Γυθείου «Ήταν ο πρώτος από τους τρεις που χτίστηκε στη χερσόνησο της Μάνης στα 1873, αρχικά με έναν φανό σταθερού φωτός (1859) και αργότερα (1873) με το μαρμάρινο φάρο που διασώζεται μέχρι σήμερα. Το κτίριο διακρίνεται για τη συμμετρία των όψεων, για τις αρμονικές του αναλογίες, την εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινη τοιχοποιία του, τις οικοδομικές λεπτομέρειες και κυρίως τον λαμπρό πύργο του. Ο πύργος όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι οκταγωνικός ύψους 23 μ. και έχει σπειροειδή σκάλα με 93 σφηνοειδής μαρμάρινες βαθμίδες. Ο κλωβός είναι διώροφος μεταλλικός και το ύψος του φωτιστικού μηχανήματος είναι στα 27μ. από τη στάθμη της θάλασσας ( σελ. 39). Το 1949 η Διεύθυνση Φάρων μετέτρεψε το φάρο του Γυθείου από επιτηρούμενο σε ανεπιτήρητο (ασετιλίνης) με αυτόματο πυρσό αναλαμπών.» Ο) (1) Σαϊτας Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Στη χερσόνησο της Μάνης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα 13/08/1995, σελ

64 62 Ο Φάρος του Ταίναρου «Κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους. Ο πύργος του είναι τετράγωνος και έχει διώροφο μεταλλικό κλωβό που περιελάμβανε το φωτιστικό μηχάνημα Sauter Leιnonnier με το περιστροφικό διοπτρικό, κατασκευασμένο στο Παρίσι το1882. Οι τοίχοι του πύργου καθώς και του φαρόσπιτου είναι λιθόχτιστοι και εξωτερικά επιχρισμένοι, ενώ μαρμάρινοι είναι οι γωνιόλιθοι, το γείσο και το στηθαίο του οικήματος, τα τοξωτά των παραθύρων, όπως επίσης και το γείσο του πύργου που στηρίζεται περιμετρικά σε γεισίποδες με τοξύλια.» (Ι) Φάρος Ταίναρου ( 2 ) (1 )Σαϊτας Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Στη χερσόνησο της Μάνης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα,13/08/1995, σελ (2)

65 63 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΟΥ «Χτίστηκε το 1892 στο ακρωτήρι Κεφάλι κοντά στον όρμο των Κιτριών, σε υψόμετρο 20μ. από τη θάλασσα. Ο πύργος του είναι τετράγωνος και έχει μονώροφο κλωβό. Οι τοίχοι του είναι λιθόχτιστοι και επιχρισμένοι, πάνω στους οποίους ξεχωρίζουν σκουρόχρωμοι κυφωτοί γωνιόλιθοι, η βάση που είναι αντίστοιχης κατασκευής και τα λευκά μαρμάρινα πλαίσια των ανοιγμάτων.» (l) Φάρος του Κιτρίου < 2 ) (1 )Σαϊτας Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Στη χερσόνησο της Μάνης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ (2)http :// sv2ael/ sv2ael.files/faroi/faroi_ table. htm.

66 64 ΠΥΡΓΟΣ-ΟΙΚΗΜΑ < 1 > «Αν παρατηρήσουμε προσεκnκά τη μορφή των περισσότερων πύργων διαπιστώνουμε πως η διατομή τους μειώνεται σταδιακά προς τα επάνω, έτσι ώστε να γίνετε πιο επιβλητικός δημιουργώντας έτσι ένα συναίσθημα ανάτασης. Αυτό γίνετε για να αντέχει περισσότερο ο φάρος σnς ανεμοπιέσεις αφού συμπεριφέρεται σαν πρόβολος. Είναι γενικά αποδεκτό πως ο φάρος υπόκειται σε καθημερινή βάση σε διαβρωnκές συνθήκες, όπως ο άνεμος, η αλμύρα, η υγρασία. Για το λόγο αυτό τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα και καταπονούνται συνεχώς πρέπει να ενισχύονται. Έτσι, σε σημεία ευάλωτα όπως οι γωνίες, τα δώματα, τοποθετούνται ανθεκτικότερα υλικά τα οποία συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν περισσότερο. Τα φαρόσπιτα συνήθως στους περισσότερους φάρους είναι ισόγεια. Σε αυτούς τους φάρους υπάρχει σκάλα ελικοειδούς κατακόρυφης πορείας που καταλήγει στον κλωβό, όπου εκεί βρίσκεται και το λειτουργικό μέρος του φάρου. Ειδικότερα για τους φάρους στο Γαύριο Άνδρου (σελ. 27) και το Λιθάρι της Σκύρου όπου τα φαρόσπιτα είναι διώροφα, υπάρχει και μια δευτερεύουσα σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο του οικήματος. Οι οικίες είναι διώροφες επειδή οι φάροι είναι σχετικά απομακρυσμένοι και οι φαροφύλακες πρέπει να αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα υλικών και τροφίμων, έτσι ώστε να γίνεται πιο ξεκούραστη η εργασία τους.» < 1 > (1) Πατσιανίδη Ελενη, Πτυχιωα; Fργασία: Φαροι και Φω οί Εilηνικώ' ' Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγητρια Π Βαρελίδου. Αθην~ 1998

67 65 «Είναι γεγονός πως το οίκημα του φαροφύλακα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής απόψεως. Είναι λιτό και σκοπό έχει ναεξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες του φαροφύλακα. Εξάλλου ο πύργοςαπό μόνος του αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα. Συνήθως το οίκημα, είτε εφάπτεται στον πύργο, είτε σε απόσταση από αυτόν, είτε είναι ενσωματωμένος με το υπόλοιπο κτίσμα. Στην πρώτη περίπτωση ο πύργος τοποθετείται συνήθως στη γωνία της κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο ο φαροφύλακας μπορεί να κινείται μέσω της κοινής πόρτας από το οίκημα στον πύργο και αντίθετα, ενώ υπάρχει και δεύτερη είσοδος δίπλα στον πύργο, που οδηγεί σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο φάρος Γ ρηά της Άνδρου ( σελ. 35) και το Μεγάλο Έμβολο Χαλκιδικής. Άλλη περίπτωση είναι η τοποθέτηση του πύργου στη μέση των δυο πλευρών. Εδώ υπάρχουν δυο άξονες συμμετρίας που βρίσκονται στο μέσο των δυο απέναντι πλευρών και μάλιστα ο ένας συμπίπτει με τον άξονα που σχηματίζεται από την είσοδο και από τη σκάλα του πύργου» < 1 ) (βλέπε εικόνα 1). (εικόνα 1) < 1 ) ( 1) Πατσιανίδη Ελενη, Πτυχιωα; Εpγασfα : Φάροι και Φαvυί Ελληvτκών Θαλα.σσώv, Εισηγητρια Καθηγήτρτα Π. Βαρελιδου, Αθηvα, 1998

68 66 «Στη δεύτερη περίπτωση που το οίκημα βρίσκεται σε απόσταση από τον πύργο, η είσοδος στον πύργο οδηγεί από την ύπαιθρο στο κλιμακοστάσιο και καταλήγει στον κλωβό( βλέπε εικόνα 2). Εδώ μπορούσε να ενταχθεί και ο συνδυασμός των φαρόσπιτων με έναν ή δυο άξονες συμμετρίας, όπου ο κεντρικός διάδρομος επεκτείνεται νοητά με τη μορφή λαιμού στον πύργο. Παραδείγματα αυτού του τύπου είναι στην Κόπραινα του Αμβρακικού (σελ. 25) και ο Άγιος Νικόλας στις Σπέτσες ( σελ. 29).» < 1 > 1 :ι.ι'. (εικόνα 2) < 1 > ( 1) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εργασία : Φάρο~ και Φαν,οί Ελληνικών Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελιδου, Αθηνα, 1998

69 67 «Στην τρίτη περίπτωση που ο πύργος ε-ίναι ενσ-ωματωμένος με το υπόλοιπο κτίσμα διακρίνουμε τα εξής: Α) Ο πύργος μπορεί να είναι τοποθετημένος στη μέση μιας πλευράς, προεξέχοντας από τσ οίκημα. Εδώ ο άξονας συμμετρίας που δημιουργείται είναι ένας και ΈΟ χωλ βρίσκεται απέναντι από την είσοδο όπου καταλήγουν εκεί όλοι οι χώροι.(βλέπε εικόνα 3). Τέτοιοι φάροι είναι το Ταίναρο στη Λακωνία (σελ.62 ), το Δύσβατο της Τήνου (σελ. 69) κ.α ι -... _ - -.,..,.... (εικόνα 3) (Ι) (1) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εργασία: Φάρο~ και Φαν,οί Ελληνικών Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998

70 68 Β) Ο πύργος μπορεί να είναι τοποθετημένος στη μέση του κτιρίου. Εδώ δημιουργούνται δυο άξονες συμμετρίας και βρίσκονται στο μέσο των δυο απέναντι πλευρών. Οι εξωτερικοί βοηθητικοί χώροι συγκεντρώνονται μέσω δυο εισόδων σε ισάριθμους διαδρόμους, ενώ υπάρχει επικοινωνία του κλιμακοστασίου με ορισμένους κλειστούς χώρους (βλέπε εικόνα 4). Τέτοιοι φάροι είναι η Κόγχη στη Σαλαμίνα και η Παράπολα στο Μυρτώο.» (Ι) ι.._._.._.:;: : :::=: :..--.~'::-:..,.-. :.::-:::.. ~=---.:.:~::. ι -:. :.-.-.~~.-:.::::-.:;:...:::.:~.:.:.:: : ~ Α ":. a ;.r.,: ~ z- ~ ~.; : ; :;: ~ =----.:"" ~--,=-: ~ ι ι: : ί ι ι,., :ι.--~ ~ ::. Ιι ~ 1 = ~--- =~-=--: ,.'.ς:: := ' ----.:.:.: :.: :. = ~---- _: :.~ ',;.ι -:..-_τ.:-:. ---.:., :..-.-.:-: ~ :1. '.. ' ' ~ , ~J "'. (εικόνα 4) (Ι) (l) Πατσιανίδη ΕΊ.;..,..., ΠτυvιαχηΈργασία: Φάροι και Φανοί Ελληνικών ι-.c;ν ι, 1\. λ'δ ΑθΎ 1998 Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρε ι ου, η α,

71 69 Δύσβςη:ο Τήνου (l) (i) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι Πέτρα και Φως, ΕJ<δ. Άμμος, Αθήνα, 1999

72 70 ΚΛΩΒΟΣ Το τελείωμα του πύργου περιλαμβάνει τον κλωβό) ο οποίος αποτελεί το λειτουργικό κομμάτι του φάρου. Ο κλωβός συνήθως είναι μονός) εκτός από λίγες εξαιρέσεις που μπορεί να είναι διπλός. «0 κλωβός έχει ημισφαιρικό σχήμα. Αυτό προέκυψε ύστερα από μελέτη) έτσι ώστε να έχει όσο το δυνατό μικρότερη αντίσταση στον άνεμο και να αφήνει το νερό να κυλήσει χωρίς να εγκλωβίζεται και να δημιουργεί προβλήματα στο φωτιστικό μηχάνημα. Επίσης μπορεί να χρησιμεύει στον ασφαλή εξαερισμό της φωτιστικής πηγής, λειτουργώντας σαν μια στενή καμινάδα.» ( Ι ) «Αν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στους πυρσούς του ελληνικού φαρικού δικτύου) διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες : 1) ΠΥΡΣΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑJΟΥ 2) ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΥΡΣΟΙ ΑΣΕΠΛΙΝΗΣ 3) ΠΥΡΣΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4) ΠYPLΎJf ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΜΕ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τους φάρους που λειτούργησαν από το 1830 ως το Εξέπεμπαν σταθερό φως και απαιτούσαν την παρουσία φαροφυλάκων για να λειτουργήσουν. Λόγω) όμως) του Ι!εγάλου κόστους λειτουργίας τους και τις περιορισμλενες δυνατότητες τους καταργήθηκαν. Οι πυρσοί ασετυλίvης άρχισαν να λειτουργούν γύρω στο 1915 και ήταν μια καινοτομία για την εποχή, και αυτό γιατί δεν απαιτούσαν την (1) Δούνιας Αντώνης Λ ιάσκας Ι ωαννης, Πτυχιακη Εργασία: Ελ~η ι ικοί Πi:φη οι Φάροι, Εισηγήτρια Καθηγήτρ ια π. Βαρελίδου. Αθηνα, Ιανουαριος 1999.

73 7Ι παρουσία του φαροφύλακα για να λειτουργήσουν και μπορούσαν να τοποθετη θούν σε πολύ μικρούς χώρους. Έχουν μεγάλη αντοχή και είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχουν τέτοιοι πυρσοί που εδώ και τριάντα χρόνια δεν χρειάζονται επισκευή. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι πυρσοί οι οποίοι λειτουργούν με ρεύμα ΔΕΗ και αναπτύσσονται από τη δεκαετία 60' και μετά. Έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και ε σύγκριση με τους πυρσούς ασετυλίνης μπορούν να μας δώσουν μεγαλύτερη φωτοβολία. Τέλος, οι πυρσοί τροφοδοτούμενοι με ηλιακή ενέργεια άρχισαν να λειτουεργούν μετά το Ο πυρσός μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα για 15 ημέρες. Οι πυρσοί αυτοί λογω της νέας τεχνολογίας παρουσίασαν αρκετά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν σταδιακά από την Υπηρεσία Φάρων.» < 2 ) Άποψη Κλωβού ( Ι ) (l) (2) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εργα.σία: Φάροι και Φανοz Ελληνικων Θαλα.σσων, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998

74 72 Υ ΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΟl\ιΙΗΣΗΣ «Η μοναδιι(ή πηγή από την οποία αντλούμε τις πληροφορίες μας για τους φάρους είναι τα ίδια τα κτίρια, καθώς δυστυχώς δεν υπάρχουν συστηματικές και συγκροτημένες μελέτες για την οικοδομικη τους ιστορία. Έτσι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους όπως τα συνεκτικά υλικά της λιθοδομής, οι τεχνικές θεμελίωσης, η ποιότι1τα των πετρωμάτων) ο τόπος προσχηματισμού των οικοδομικών μελών και φυσικά το σημαντικότερο, οι σχεδιαστές και οι δημιουργοί τους, παραμένουν ακόμα άγνωστα ακόμα. Μέχρι το 1870 όπου ανέλαβε το Ελληνικό κράτος, το φαρικό δικτυο στην Ελλάδα κατασκεύασαν και διαμόρφωσαν αρχικά, οι Υαλλικές εταιρίες στο Ανατολικό Αιγαίο και οι Βρετανικές στο lόνιο. αποτέλεσμα να συμπορεύεται τις εξελίξεις και να είναι σύγχρονο με τα αντίστοιχα φαρικών των άλλων δυτικών κρατών. Οι κατασκευές στο ελληνικό φαρικό δίκτυο έχουν γίνει στο διάστημα μεταξύ 1823 και Επομένως, τα υλικά γενικότερα που πιθανότατα χρησιμοποίησαν για την κατασκευ11 των φάρων, είναι οι λίθοι ή οι οπτόπλινθοι, ενώ άλλα μέλη του κτιρίου 1)ταν φτιαγμένα από μάρμαρο, ξύλο ή σίδερο. Μετά το 1774, στην κατασκευή του φάρου του Eddystone στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν μια πρωτότυπη μορφή οπλισμενου σκυροδέματος από μείγμα άσβεστου, αργίλου, άμμου και Ρινισμάτων σιδ~)ρου. Η εφαρμογή αυτή του συνεκτικού υλικού μεταξύ των λίθων, έδωσε μια πρωτόγνωρη ισχύ στην κατασκευή, ενώ η εφαρμογή του τσιμέντου,περιόρισε την έδραση του καταπονούμενου 1( #, ( 1) tισματος, χωρίς να απειλεί την αντοχη του». με ( Ι) Σκουλά.ς r ιαννης. Φάροι. π ετρσ. κω Φως, Εκδ Άμμος, Αθήνα. 1999

75 «Με αυτό τον τρόπο κατασκευάζονται κάθε είδους χρήσης πύργοι: πύργοι αποθήκευσης νερού για τις ατμομηχανές εργοστασίων και τρένων, εξαερισμού καυστήρων απόσταξης μπύρας, καμινάδες εργοστασίων υφαντουργίας, βιομηχανικών μύλων, σιλόσιτου και φυσικά φάρων ναυσιπλοίας. Στην Ελλάδα οι απαιτήσεις αντοχής στις καταπονήσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, κι επομένως στις λίθινες φαρικές κατασκευές (οι οποίες είναι πολύ παλιές), χρησιμοποιήθηκε ως συνθετικό κονίαμα η θηραϊκή γη.» CJ) «Εκτεταμένη είναι η χρήση του ντόπιου υλικού λόγω των κακών εδαφικών και καιρικών συνθηκών στους τόπους που χτίζονταν οι φάροι. Έτσι ολόκληροι ή τουλάχιστον οι κύριες επιφάνειες των φάρων κατασκευάζονταν με τα πετρώματα της συγκεκριμένης περιοχής, τα οποία ήταν είτε παράγωγα των εκβραχισμών για την επιπεδοποίηση και τη θεμελίωση, είτε συλλέγονταν από τη γύρω περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τα συνδετικά κονιάματα και επιχρίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φάρος στο Μελαγκάβι, όπου για την κατασκευή του 73 χρησιμοποιήθηκαν οι αρχαίοι λίθοι από τα ερείπια του Ηραίου. Επίσης στο Ακρωτήριο του Ταίναρου (σελ.62), φαίνονται ακόμα τα ίχνη από τα «καμίνια» που έφτιαχναν ασβέστη από τα υπάρχοντα ασβεστολιθικά πετρώματα, ενώ από τις φθορές στο επίχρισμα και το συνδετικό κονίαμα, λόγω υγρασίας, καταλαβαίνουμε πως χρησιμοποιήθηκε θαλασσινό νερό. Παρατηρώντας κανείς τους φάρους επισημαίνει τις ομοιότητες που υπάρχουν στην τοιχοποιία με τους ανεμόμυλους και τις καπνοδόχους.» < 2 ) (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, ~θήνα, 19;9. (2) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εργασία : Φάροι και Φαvοz Ελληνzκων Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998.

76 74 «Η κατασκευή των λιθοδομών ήταν πολύ προσεκτική καθώς οι λίθοι ήταν ακανόνιστου σχήματος. Το πάχος των τοίχων της κατοικίας ήταν εκ. ενώ της βάσης του πύργου εκ. ανάλογα με το ύψος του πύργου. Σε περιοχές που συναντάμε σχιστόλιθο όπως στην σχιστόλιθους. Σε αυτήν την περίπτωση ο τοίχος ήταν λεπτότερος γιατί με τις σχιστόπλακες δενόνταν καλύτερα. Χρησιμοποιούσαν λάσπη από σκέτο χώμα που το ανακάτευαν με άχυρο πολλές φορές. Τα κενά καλύπτονταν με μικρές πέτρες. Επόμενο στάδιο μετά το χτίσιμο του φάρου είναι το σοβάτισμα και το ασβέστωμα. Το σοβάτισμα του φάρου παρουσίαζε πολλά κοινά σημεία με αυτά του ανεμόμυλου. Συνήθως η εργασία αυτή ξεκινούσε από το εσωτερικό του φάρου ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο φάρος το γρηγορότερο. Έτσι όσο αφορά στο εξωτερικό μέρος επιδίωκαν αρκετές φορές να βρέξει έτσι ώστε να καθαρίσει η τοιχοποιία από τα περιττά υλικά και να «δέσει» καλύτερα το υλικό. Η λάσπη κατασκευάζονταν κυρίως από ασβέστη και άμμο και κάλυπτε το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του φάρου. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν επίχρισμα από χωματένια λάσπη ανακατεμένη με άχυρο ή κατσικότριχα για να μη μαδά. Τέλος το ασβέστωμα γινόνταν με προβιά καρφωμένη σε σανιδάκι και περνούσαν με κοντάρι τους τοίχους δύο με τρία χέρια, Πράγμα που επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο για λόγους καλαισθησίας και καθαριότητας. Τα ανοίγματα κατέχουν κυρίαρχη θέση στη δόμηση του Πύργου του φάρου. Συνήθως η πόρτα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά επειδή 0 ανατολικός άνεμος είναι σπανιότερος κα ι έχει μικρότερη δ\qρκεια. Σε λίγες μόνο περ ιπτώσεις βρίσκουμε δυτικές πόρτες 1 με άλλο,, ( 1) 7t pοσανατολισμό, οφειλόμενο στα τοπικα ρευματα.» (Ϊ) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχια.Λιί Εργασία : Φάροι και ~α\'οί ΕiJ.ηνικώ\ι ΘαJ.α.σσώ1 1, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθηνα

77 75 «Το πρέκιασμα είναι συνήθως οριζόντιο ή τοξωτό. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται άγρια ακατέργαστη ξυλεία και πέτρα. Το πέτρινο πρέκιασμα γίνονταν από σχιστόπλακα ή από πελεκημένο μονόλιθο. Πολλές φορές οι κατασκευές είναι μικτές, στις οποίες χρησιμοποιείται η πέτρα στο εξωτερικό μέρος ενώ στο εσωτερικό χρησιμοποιείται το ξύλο. Η πιο συχνή μορφή πύργου είναι εκείνη με δύο παράθυρα το ένα πάνω από την πόρτα και το άλλο αντικριστά, δυτικά και ανατολικά, γιατί αυτές οι δύο πλευρές είναι ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες. Συνήθως όταν τα ανοίγματα είναι μικρά ενισχύεται η στατικότητα του φάρου ενώ όταν είναι μεγάλα πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα φωτιστικής εμβέλειας. Μερικές φορές τα πρέκιαζαν ενώ άλλες φορές τοποθετούσαν και μια πλάκα για ποδιά. Το πλάτος τους ήταν εκ. και το ύψος τους 60-1,10μ. Το κούφωμα έκλεινε πότε με τυφλό παραθυρόφυλλο και πότε με μονόφυλλο ή δίφυλλο τζαμιλίκι.,,, ' Η σκάλα αποτελεί καθαρά λειτουργικο τμημα του πυργου και αυτο γιατί βρίσκεται στο εσωτερικό του και σκοπό έχει να εξυπηρετεί τις ανάγκες το φαροφύλακα.» (l),, λ (2) Άποψη εσωτερικης σκα ας --- (1), Φ ' και Φανοί Ελληνικών Ωατσιανίδη Ελένη Πτυχιακή Εργασzα : αροι Θ ' λίδ Αθήνα, "αλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρε. ο~, (2) http ://www. mani,org. gr/arhitektonikilfaroi/faroι.htm

78 76 Αν παρατηρησει κανείς τις σκάλες των φάρων θα συμπεράνει πως παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία με εκείνες των ανεμόμυλων... υν1iθως η σκάλα βρισκεται στην αριστερή πλευρά της εισόδου) με το «πρώτο σκαλοπάτι στο λαμπά της εξώθυρας» (Βάος Ζαφείρης Νομικός Στέφανος, Ι 993 : 152 ) πατάει πάνω στα τόξα του κατωγιού και δένει οργανικά με τον πύργο. Γι' αυτό πολλές φορές που βρίσκουμε πυργίσκους μισογκρεμισμένους η σκάλα παραμένει άθικτη. (παράδειγμα μαρμάρινης σκάλας ανεμόμυλου) <2 ) «Οι σκάλες είναι συνήθως μαρμάρινες ( σελ. 77) και άλλες φορές μεταλλικές γιατί έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Σε πύργους με μεγάλη διατομή όπως στο φάρο της Σαπιέτζας, τα σκαλιά είναι πακτωμένα και σnς δύο πλευρές. Ανάλογα με τον τρόπο που στηρίζονται τα σκαλοπάτι~ δ,,,, τους δυο τα σκαλοπάnα είναι ημιουργουνται 2 τυποι σκάλας, οπου και σ, ε από την ομοιότητα των προκατασκευασμένα. Αυτο το συμπεραινουμ λ 'ξ ' (1) υλικών που χρησιμοποιούντα ι και τον τρόπο α ευση τους.» -, φ, φα~ιοf Ελλφιικώιι ( 1) Πατσιανίδη Ελενη ΠπJχι(J.}(11 Εργσ.σια: αροι και Θαλ, ', π Β λ'δου Αθήνα, i 998 <Χσσω1, Εισηγήτρια Καθηγητρια αρε ι ~ λ. στις Κυκλαδει; «Κατα<Τh:ευή 0 (2)Βαος Ζαφειρης Νομικός Στέφανος~ Ο ~νεμομυ ~ Εκδ Δωδωνη Αθηνα.. και λειτουργία - Η αρχιτεκτονική του κοινου πυργομυ υ».' '!993 σελ ,

79 Παράδειγμα μαρμάρινη ς σκάλας (1) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, ΠέφΙJ. και φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, \999

80 78 Ψαθούρα Α.ι\ονν11σσυ (l) (1) Γιάννης) Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

81 79 «Τα σκαλοπάτια λαξεύονται το καθένα ξεχωριστά, κλειδώνουν μεταξύ τους και πακτώνονται στο τοίχο του πύργου, αφήνοντας ελεύθερο το φανάρι είτε στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας εσωτερικά ένα στύλο, που οπλιζόταν με σίδερο. Έτσι τα σκαλοπάτια είναι είτε προβολικά ή σφηνοειδή ή με κεντρικό σφόνδυλο. Ένας τρίτος τρόπος, όχι όμως ευρείας χρήσεως ήταν και τα χυτοσιδηρά σκαλοπάτια. Ό σίδηρος, όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις μεταλλικής σκάλας καθώς και στα κιγκλιδώματα και στις κορυφές των πύργων για την κατασκευή στέγασης του φωτιστικού μηχανήματος, δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ εξαιτίας της ευπάθειάς του στην διάβρωση. Η σκάλα των πύργων δεν φτάνει πάντα μέχρι την κορυφή του φάρου, αλλά συνήθως σταματά σε ένα σημείο πιο χαμηλά όπου εκεί ξεκινά μια απότομη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στο φωτιστικό μηχάνημα-κλωβό, όπως π.χ. στο Μουδάρι των Κυθήρων(σελ. 80). Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί ο φάρος του Γαυρίου στην Άνδρο, όπου η σκάλα είναι εξωτερική και βγαίνει σαν πρόβολος από τον εσωτερικό χώρο ( σελ 27). Επειδή το εσωτερικό τμήμα του φάρου έχει ελάχιστους ελέυθερους Χώρους, γι' αυτό υπήρχε μια τάση να γίνει εκμεταλλέυσιμο οποιοδήποτε τμήμα αυτού. Έτσι κάτω από τη σκάλα έφτιαχναν μικρά ντουλαπάκια ή αποθήκες.» (1) (1) Πατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εpγα.σία : Φάροι και ~ανοί Ελληνικών Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998.

82 --.. ~~. -:;-;:- -- -~ ~ , Ιι,:-: / ': ~.... ι. --,,..ι ! Ό::. '..':<:~.t,,;, <. ~ Μουδάρι Κυθήρων (l) (1) Γιάννης) Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1999

83 «Στον κλωβό βρίσκεται το φωτιστικό μηχάνημα και είναι το Ψηλότερο σημείο του πύργου. Λόγω του λειτουργικού του χαρακτήρα, είναι ελαφρύς, διάφανος, κατασκευασμένος από σιδερένιο σκελετό και ΙCαλυμμένος με τζάμι από το φωτιστικό μηχάνημα και πάνω. Για να προστατευτούν τα τζάμια από τις ζημιές που προκαλούσαν τα πουλιά στο σκοτάδι, αργότερα χρησιμοποιήθηκε σιδηρόπλεχτος φράχτης. Το στηθαίο είναι σιδερένιο και αερίζετε από μια διατομή ειδικής κατασκευής, ενώ η στέγαση του κλωβού γίνετε από θόλο που επικαλύπτεται με μολύβι. Οι περισσότεροι κλωβοί αντικαταστάθηκαν μετά το πόλεμο με νέους πιο απλής μορφής. Για τη στέγη του φαρόσπιτου χρησιμοποιήθηκε σιδερένιο δοκάρι σε συνδυασμό με τούβλα, που στήριζαν το δώμα της. Τα δώματα ήταν πέτρινα ή από τούβλα ή σχιστόπλακα και κατασκευάζονταν από Χαμηλούς παράλληλα διατεταγμένους θόλους, που εδράζονται σε μεταλλικά δοκάρια δtπλού Τ, ενώ πολλά από αυτά σήμερα έχουν αντικατασταθεί με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Ελάχιστα φαρόσπιτα είχαν στέγη από ξύλινα δοκάρια και κεραμίδια. Σε αυτές τις περtπτώσεις χρειαζόταν να γίνει μεταφορά των κεραμιδιών και των ξύλων, καθώς και των κουφωμάτων και των πλακών επικάλυψης του δαπέδου. Γενικότερα η επιλογή των υλικών γίνεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και την παράδοση του τόπου». c ι ) «Ένα άλλο συχνό φαινόμενο στους ελληνικούς πέτρινους φάρους είναι τα λίθινα προσχηματισμένα μέλη, τα οποία ελαχιστοποίησαν το ΊCόστος παραγωγής και το χρόνο επιτόπιας εργασίας σε πολύ μεγάλο 81 (l) ΙΙατσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή.Εργασία : Φάροι και Φανοί Ελληνικών Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998.

84 βαθμό. Κατασκευάζονταν, δηλαδή, εκτός εργοταξίου με προδιαγραφές μαζικής παραγωγής ορισμένα βασικά μέλη του οικοδομήματος όπως π.χ. στα κλιμακοστάσια, τα υπέρυθρα ή τα περβάζια, Χώρο του έργου να γίνετε πλέον μόνο η προσαρμογή, ιcαι οι πληρώσεις της τοιχοποϊίας.» (Ί) με αποτέλεσμα στο η συναρμολόγηση «Καθώς οι νέες βιομηχανικές εφαρμογές εξελίσσονται, τη θέση των λίθινων κατασκευών παίρνουν σταδιακά σιδερένιες με φαρόσπιτο από μπετό και τούβλα, ενώ αργότερα νέες μορφές απλών μεταλλικών 7tύργων εμφανίζονται. Είναι η εξέλιξη των φάρων με μορφή τυποποιημένη χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αφού πλέον το φαρικό δίκτυο έχει πυκνώσει αρκετά, οι απαιτήσεις φωτοβολίας πλέον είναι μικρότερες κι έτσι σε σχέση με τους πέτρινους φάρους το ύψος τους είναι μικρότερο. Οι διαστάσεις και το σχήμα τους επιλέγονται από απόλυτα καθορισμένα σχέδια και η τοποθέτησή τους γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς μεταφέρονται σχεδόν έτοιμοι. Επίσης σε σχέση με τους πέτρινους Ψάρους έχουν μικρή διάρκεια ζωής, αφού είναι μεταλλικές και διαβρώνονται εύκολα, έχοντας έτσι μεγαλύτερη ανάγκη για συντήρηση Και αντικατάσταση.» ( 2 ) 82 (~) Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πf:rρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, ( ) ΙΙα.τσιανίδη Ελένη, Πτυχιακή Εργα.σία: Φάροι και Φανοί Ελληνικών Θαλα.σσώ11, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, 1998.

85 83 ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ- ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Δύο βασικά προβλήματα που συναντάει κανείς στην κατασκευή ενός φάρου είναι ο χρόνος κατασκευής και η θεμελίωση. Κάθε έργο που εντάσσεται στην κατηγορία <<ΛΙJ\1ΕΝΙΚΑ ΕΡΓ Α» κατά την κατασκευή του συναντά δυσκολίες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Έτσι αρκετές φορές ο αριθμός των εργάσιμων ημερών μειώνεται. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να γίνεται η κατάλληλη οργάνωση στο εργοτάξιο έτσι ώστε με κατάλληλα μέσα σε ημέρες καλοκαιρίας, οι εργασίες να προχωράνε γρήγορα και να αποφευχθεί η καταστροφή κάποιου τμήματος της κατασκευής εξαιτίας ανέμων ή βροχοπτώσεων. Γι' αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένοι πύργοι από οπλισμένο σκυρόδεμα έτσι ώστε να συντελείται μείωση των εργάσιμων ημερών εκτεθειμένων σε καιρικές συνθήκες. «Μια αξιόλογη έρευνα έγινε από Σουηδούς μηχανικούς,οι οποίοι κατασκεύασαν πυργίσκους από beton-arme και τους οδήγησαν με πλοίο στη θέση του έργου. Αφού θεμελίωσαν στο βυθό το κατώτερο τμήμα, τα ανώτερα τα ανύψωσαν με υδραυλικό μηχανισμό.» (l) Οι φάροι όσο αφορά στην κατασκευή και θεμελίωση του πύργου τους, παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία με τους ανεμόμυλους. Κάποια στοιχεία συνεπώς που έχουμε για τον τρόπο θεμελίωσης των ανεμόμυλων, μας βοηθούν να συμπεράνουμε κάποια πράγματα για την θεμελίωση των φάρων. (1) Chapon J., «Σηματοδότηση στη Θάλασσα-Φάροί, ραδιοηλεκτρικά μέσα στη ναυσιπλοϊω>, Λιιιενικά Έργα, Τόμος 1, Εκδ. Μ.Γκιούρδας, Αθήνα,l 978

86 84 «Συνήθως η θεμελίωση τέτοιων πυργίσκων γίνεται με τους εξής τρόπους: Ο πύργος κτίζεται πάνω στο βράχο και στη βάση του κατασκευάζεται ένα πέδιλο-βάση γεμίζοντας με ριχτές πέτρες και χώμα το κενό Εξωτερικά δεν διακρίνεται τίποτα και το πέδιλο αποτελεί μέρος του πυργίσκου.( σελ.85-παρ.1 ) Η βάση του πύργου έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τη διάμετρο του πύργου σχηματίζοντας ένα περιφεριακό δόντι Αντί για δόντι σχηματίζονταν ένα ισόπαχο δαχτυλίδι. Το δάπεδο του πύργου εδώ είναι ψηλότερα. Όταν το έδαφος ήταν επικλινές,προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την προεξοχή κάποιου βράχου για να γαντζωθεί «πάνω του η βάση και να μην υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης». (Ι) (σελ.85 -παρ 2) (1) Βάος Ζαφείρης-Νομικός Στέφανος, <<Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του Κοινού πυργόμυλου», Ο Ανεμόμυλος οτις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, 1993, σελ ,

87 . : 85.?..... : ~- - t... :.. Παρ άδ ειγμα 1 (Ι) Παράδ ειγμα 2 (Ι) (l) Β άος Ζαφείρης-Νομικός Στέφανος, «Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του Κοινού πυργόμυλου», Ο Α1ιεμόμυλος στις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώvη, Αθήνα, 1993, σελ , 155- J 87.

88 Για καλύτερο θεμελίωμα του πύργου, ένας προεξέχων βράχος, λαξεύτηκε 1Cυκλικά και η τοιχοποιία γαντζώθηκε πάνω του (Κέα, Χώρα) (1) Θεμελίωση σε επίπεδο γαιώδες έδαφος (Μήλος, Τ ρυπηηί) < 1 ) (1) Βάος Ζαφείρης-Νομικός Στέφανος, «Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του Κοινού πυργόμυλου», ο Α vεμόμυλος στις Κυιcλά.δες, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, 1993, σελ ,

89 ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΔΑΦΟ Σ 1. ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ 2. ΧΩΡΙΣΔΟΝΤΙ ΜΕΔΟΝΤΙ ΧΩΡΙΣΔΟΝΠ ΜΕΔΟΝΤΙ ' ~~ ~ ~~ ~~ ~~ ~ CD ω, ι::ο ~~ ίί: ~ι:: c w :ι: ~ι ~~ ~~ ~~ ~ Ι:;ο Οιωι:: i:'j... ~~ :.:ο ~Σ ~~ οε ~ ~ ~~ -< ι~ ο~ Lj}g ~~ ΣΗΜ.: 1. Χωρίς διάνοιξη θεμελίου j (l) Β άο ς Ζαφείρη ς-νομ ικό ς Στέφανος, λ, β, Τρ όπος θεμε ιωση ς σε ραχω δ ες ε 'δ αφος ( Ι ) «Κατασκευή και λε ιτουργία-η αρχιτεκτονική του Κοινού πυργόμυλου», Ο Α 11εμόμvλος στις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, 1993, σελ ,

90 88 ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΟΧΗ ΜΕΠΡΟΕΟΧΗ 2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦ ΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ g 2.2 < l!!g (L w ~~ :ι:w ~ο ~~ ~ f ι: ~:ι: ::::;~ ί::ί α) w ::ε ~ ::ε :ι: ~~ ~ c χ ' ' ' Τρόπος θεμελίωσης σε γαιώδες ή αμμώδες έδαφος < 1 ) (l) Βάος Ζαφ είρη ς-νομικός Στέφανος, «Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του κοινού πυργόμυλου», Ο Αιιεμόμυλος στις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, l993, σελ ,

91 89 Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι φάροι είναι ο σεισμός. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην θεμελίωση. Οι καταπονήσεις των θεμελίων προερχονται κυριως από κατακόρυφα και πλάγια φορτία και από ροπές ανατροmiς ή επαναφοράς. Ειδικότερα τα πλάγια φορτία που τα συναντάμε κυρίως στους σεισμούς, δίνουν ροπές που τείνουν να ανατρέψουν και να ρίξουν κάτω την κατασκευ~) η οποία στην περίπτωση αυτή συμπεριφέρεται σαν κατακόρυφος πρόβολος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και να υπολογίσουμε όλα τα φορτία που επιδρούν στην κατασκευή από την αναδομή μέχρι τα θεμέλια και να τα διαβιβάσουμε μέσα απ' αυτήν και να καταλήξουν στο έδαφος χωρίς να υποχωρήσει ούτε το έδαφος ούτε η κατασκευή. Πρέπει δηλαδή να έχουμε μια ισορροπία των επιρροών που δέχεται 0 φάρος στο σύνολό του. Πιό συγκεκριμένα «οι κατακόρυφες δυνάμεις εξισορροπούνται από τις αντιδράσεις του εδάφους που δρούν στις οριζόνnες κάτω επιφάνειες των θεμελίων. Οι οριζόντιες δυνάμεις περνούν από τα όρθια μέτωπα των θεμελίων προς το έδαφος. Οι ροπές ανατροm)ς θα εξισσοροπηθούν από επιφανειακές δυνάμεις κατά μήκος των θεμελίων που θα τείνουν να τα συγκρατήσουν στρέφοντας αντίθετα από τις επιβαλλόμενες ροπές» ( l) ( 1 ) κ. Ρ. λ Υ Τ"" '... Μ αλογεράς Ν.Κιρπότιν χ. ~fακρής Γ., Παπαιωα_ννου α~τοπου _ος;:, ι,ιτι,ας.: Τουλιάτος Π. θέματα ΟικοδομιΚ!;ς. «Κατασκευη Θεμελιων», Εκδ.;.Jυμμετρια. Αθηv~ 1993

92 90 Δεδομένου πως ο πύργος του φάρου παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτόν του ανεμόμυλου,όπως έχει ήδη αναφερθεί συμπεραίνει κανείς πως η συμπεριφορά τους σε περίπτωση σεισμού και οι άμεσες συνέπειές του στα κτίρια αυτά μοιάζουν εξίσου. Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα ζημιών του πύργου του ανεμόμυλου από σεισμό. Πλήρης αποσάθρωση της τοιχοποιίας λόγω κακού κονιάματος (Δονούσα) ( Ι ) Ρωγμές σε όλο το ύψος του πύργου (Πάρος) (l) (1) Βάος Ζαφείρης-Νομικός Στέφανος, «Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του κοινού πυργόμυλου», Ο Ανεμόμυλος στις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, 1993, σελ ,

93 91 Άνοιγμα πύργου πάνω από την πόρτα καθώς δεν υπήρχε πρέκι (Θήρα) (t) Ο πύργος δέθηκε με συρματόσκοινο και σφήνες επειδή άρχισε να ανοίγει (Μήλος) cι) (l) Βάος Ζαφείρης-Νομικός Στέφανος, «Κατασκευή και λειτουργία-η αρχιτεκτονική του κοινού πυργόμυλου», Ο Α1Jεμόμυλος στις Κυκλάδες, Εκδ. Δωδώvη, Αθήνα, 1993, σελ ,

94 92 ΕΓΚΑ Τ ΑΛΕΙΨΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ «Οι φάροι που είναι από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία, δυστυχώς αργοσβήνουν, παραδομένοι στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Οι μεγαλύτερες καταστροφές στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο, προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 'Β Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως ιcυρίως κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Το 1940 υπήρχαν 206 πέτρινοι φάροι ενώ μετά το τέλος του πολέμου απέμειναν σε λειτουργία μόνο οι 19. Η πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δικτύου άρχισε το Cαι συνεχίστηκε ως τα μέσα της δεκαετίας του 50. Περίπου 80 φάροι ανακατασκευάστηκαν, οι υπόλοιποι αφέθηκαν στη τύχη τους. Οι φωτοσημαντήρες επισκίασαν την χρησιμότητα των φάρων. Πολύ φθηνότεροι, ευκολότεροι στη τοποθέτηση και συντήρηση, αναπτύχθηκαν σε ευρεία κλίμακα, σε όλους τους σημαντικούς θαλάσσιους διαύλους και σήμερα ανέρχονται σε Το Ελληνικό φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 φάρους μέσης ηλικίας περίπου δυο αιώνων. Μόνο οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Στους υπόλοιπους τα σημάδια φθοράς είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Το 1998 η Υπηρεσία Φάρων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εκπόνησε ένα συνολικό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης όλων των κτισμάτων και προώθησε το σχέδιο αυτό προς ένταξη στο 'Β κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.» (1) (l). INTERNET τη ς Ελλάδας», «Διεθνής Συνεργασίω>, 30/3/2002. «Φάροι

95 93 «Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων ανέλαβαν να αξιολογήσουν έναν προς έναν όλους τους φάρους. Στο διάστημα αυτό, επισκέφθηκαν 20, τους οποίους έκριναν και ανώτερα μνημεία, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο το σχέδιο δεν χρηματοδοτήθηκε και η αποκατάσταση έμεινε στα χαρτιά. Η Υπηρεσία Φάρων με τα κονδύλια που διαθέτει έχει τη δυνατότητα επισκευής 3-4 πύργων ετησίως. Με τον ρυθμό αυτό η αποπεράτωση του έργου τοποθετείται σε 40 χρόνια. Το 'Γ ΚΠΣ αναπτέρωσε τις ελπίδες των ανθρώπων που ασχολούνται με την διατήρηση αυτών των μνημείων. Η επιμονή τους απέδωσε σε πρώτη φάση την έγκριση κονδυλίων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δρχ, για την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του δικτύου. Με τα χρήματα αυτά οι υπηρεσίες του ΓΕΝ μπορούν να επισκευάσουν περίπου 40 φάρους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί διαθέτουν γνώση, ειδικευμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2001 η Υπηρεσία Φάρων του ΓΕΝ, φιλοξένησε στις Σπέτσες τη διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Φάρων (ΙΑΛΑ), για τις εναλλακτικές χρήσεις αυτών των σύγχρονων μνημείων της ναυσιπλοϊας. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος αυτού του οργανισμού και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητές του από τις αρχές του Το πρόβλημα της συντήρησης απασχολεί όλες τις χώρες του οργανισμού και από το 1996 έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν 3 ομάδες εργασίας, οι οποίες απασχολούνται με την καταγραφή των φάρων και περιγραφή της κατάστασής τους, την επεξεργασία κοινών πρωτοβουλιών για τη διάσωσή τους και τέλος με τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.» (!) (1 ). INTERNET _gr.htπί, <«Ι}άροι της Ελλάδας», «Διεθνής Συνεργασίω>, 30/3/2002.

96 94 <<Η ιδέα που είναι προτιμότερη από τις περισσότερες χώρες είναι να μετατραπούν σε μουσεία. Ως εναλλακτική λύση εξετάστηκε από την Υπηρεσία Μελετών της Υπηρεσίας Φάρων η αυτοχρηματοδότηση των έργων συντήρησης και επισκευής από τα φαρικά τέλη που προβλέπονται από το νόμο. Τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 1 δις δρχ. και αποδίδονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξετάζει το ζήτημα τόσο της αναπροσαρμογής των τελών όσο και της απόδοσής τους στην Υπηρεσία Φάρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματά του. Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα η Υπηρεσία των Φάρων προχώρησε στην εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με στόχο την προσέγγιση του δικτύου από τον κόσμο. Το 2000 για πρώτη φορά πέρασαν μέρος των διακοπών τους περίπου 50 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Κατεγράφησαν οι παρατηρήσεις τους προκειμένου να προσαρμοστεί αυτό το σχέδιο στα μέτρα των πολιτών που επιθυμούν και να μείνουν για κάποιο χρονικό δτάστη~ια στις οικίες των φαροφυλάκων. Τέλος στην ΊΟ με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών ο φάρος αναπαλαιώθηκε και είναι ανοικτός για το κοινό>>"(!) (1 ). lnternet main _gr.htm, «Φάροι της Ελλάδας», «Διεθνής Συνεργασίω>, 30/3/2002.

97 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -95

98 - 96 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΥΡΣΟΥ: Για την αναγνώριση των πυρσών του ελληνικού φωτιστικού δικτύου αρκεί και μόνο η φυσιογνωμία του χαρακτηριστικού. Οι πυρσοί που γειτονεύουν είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να έχουν τόσο διαφορετική φυσιογνωμία χαρακτηριστικού που να αποκλείεται κάθε πιθανότητα σύγχυσης της ταυτότητάς τους. Έχουμε τους εξής πυρσούς: Α. πετρελαίου γυμνής φλόγας : αποδίδουν φως υποκίτρινο που ΚΟ1CΊCινίζει σε υγρή ατμόσφαιρα. Β. πυρακτώσεως δια πετρελαίου: αποδίδουν φως έντονα λευκό. Γ. ασετυλίyης γυμνής φλόγας:αποδίδουν φως έντονα λευκό. Δ. Φωτός Νταλέν: αποδίδουν φως εντονότερο και διαπεραστικότερο κάθε άλλου. Ε. ηλεκτρικού φωτός:αποδίδουν φως από κοινούς λαμπτήρες (φανοί λιμενικών επιτροπών). ΓΕΩΓΡ ΑΦΙΚΗ ΦΩΤΟΒΟΛΙΑ: Η απόσταση, μέχρι την οποία η καμπυλότητα της γης σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική διάθλαση επιτρέπει σε παρατηρητή, που βρίσκεται σε ορισμένο ύψος από τη θάλασσα, να βλέπει το φως που εκπέμπεται από τον πυρσό του οποίου το φέγγος υποτίθεται ότι δίνει φωτοβολία μεγαλύτερη από του φυσικού ορίζοντα. ΕΙΠΤΗΡΟΥ.ΜΕΝΟΙ: Οι πυρσοί που λειτουργούν κάτω από την εm:rί1ρηση των φαροφυλάκων.

99 97 ΕΣΤΙΑΚΟ ΦΩΣ: Το ύψος της εστίας του φωτός του φάρου από την επιφάνεια της θάλασσας. ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η χρονική διάρκεια μέσα στην οποία μεταδίδεται εφάπαξ' και ακέραια η φυσιογνωμία του χαρακτηριστικού και εκφράζεται σε πρώτα λεπτά ή δευτερόλεπτα. ΠΥΡΣΟΣ: Στη ναυτική γλώσσα, κάθε κατασκεύασμα που απαραίτητα εκπέμπει φως και επισημαίνει στους ναυτιλλόμενους γεωγραφικό σημείο, τέλεια καθορισμένο και γνωστό σ' αυτούς εκ των προτέρων. ΠΥΡΣΩΡΙΣ ή ΚΑΡ ΑΒΟΦΑΝΑΡΟ: Πλοίο μονίμως αγκυροβολημένο σε συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να επισημανθεί και εκπέμπει φως με τη φροντίδα του πληρώματος ή αυτόματα. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ: Πυρσός πλωτός αγκυροβολημένος, που εκπέμπει φως για την επισήμανση υφάλου κινδύνου. ΣΚΑΡΔΑΜΥΣΣΟΝ: Το φως που εμφανίζεται αιφνίδια, διατηρείται για κάποιο χρόνο με σταθερή ένταση και σβήνει απότομα. Παράγεται από την παρεμβολή εκλείψεων, κατά κανόνα ίσης διάρκειας, στο σταθερό φως. Η διάρκεια της έκλειψης είναι ίσης ή μικρότερης διάρκειας της φωτεινής φάσης. Όταν όλες οι φωτεινές φάσεις είναι ίσες το σκαρδαμύσσον λέγεται «απλό» και όταν είναι άνισες λέγεται «σύνθετο». ΤΟ.ΜΕΑΣ: Η αζιμουθική έκταση μέσα στην οποία εκδηλώνεται η αλλαγή της φυσιογνωμίας του χαρακτηριστικού, ονομάζεται τομέας.

100 98 ΤΟΞΟ ΟΡΑΤΟΤΗΤ ΑΣ: Η αζιμουθική έκταση κοντά στο φάρο ή το φανό μέσα στην οποία τα πλοία βλέπουν το φως του πυρσού. ΦΑΝΟΙ ΕΥΘΥΓΡΜν1ΜΙΣΕΩΣ: Οι πυρσοί που η ευθυγράμμιση των φώτων τους εξασφαλίζει την πλεύση σε στενά που πλαισιώνονται από αβαθή ύδατα. ΦΑΝΟΣ ΛΤhιfΕΝΟΣ: Ο πυρσός για την ένδειξη λιμένος και της εισόδου του επινείου ή αγκυροβολίου καταφυγής. ΦΑΡΟΣ: Παλιότερα σήμαινε πύργο που στην κορυφή του υπήρχε πυρσός. Σήμερα φάρος χαρακτηρίζεται κάθε πυρσός που χρησιμεύει στην επισήμανση πορείας πελαγοδρομίας ή προσγειώσεως ή ακτοπλοίας. ΦΑΣΗ: Κάθε φωτεινή εκπομπή ξεχωριστά, αλλά και η κάθε ενδεχόμενη ενδιάμεση έκλειψη. Τρεις είναι οι τύποι των φωτεινών φάσεων: το σταθερό φως, η αναλαμπή και η έκλαμψη. ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ: Το σύνολο των φάσεων που απαράλλαχτα, ομοιόμορφα, συνέχεια και με τον ίδιο ρυθμό επαναλήψεων, επαναλαμβάνονται μέσα σε ισόχρονα διαστήματα. ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Το φως του οποίου η ένταση χρησιμεύει ως μονάδα μέτρησης της έντασης οπουδήποτε άλλου φωτός. ΦΩΤΙΣΤΙΚΉ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΛ: Η φωτιστική ένταση που εjοτέμπεται από ένα τετραγωνικό εκατοστό πλατίνας «εν λευκοπυρώσει».

101 99 ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΡΣΕΛ: Η φωτιστική ένταση που εκπέμπονται από λυχνία με μυκτήρα 20 χιλ. και καίει 40 γρ. ελαίου την ώρα. 1 Καρσέλ = 0,458 Βιόλ. ΦΩΤΟΒΟΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗ1ν.1ΑΤΟΣ: Η απόσταση σε ναυτικά μίλια, από την οποία παρατηρητής με μέση δύναμη δράσης, διακρίνει το φως των φάσεων του χαρακτηριστικού του πυρσού, όταν κοιτάζει από το εστιακό επίπεδο του φάρου. ΧΑΡ ΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Το φωτεινό γνώρισμα που εμποδίζει τη σύγχυση της ταυτότητάς του και είναι ο συνδυασμός φωτεινών εκπομπών με ή χωρίς παρεμβολή της αφάνειας του φωτός-έκλειψη.

102 c;reek LIGHTH.OUSES NE,T~!OfJ( 100 Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο σήμερα αποτελείται από : Σταθεροί Φανοί Αναλάμποντες Πυρσοί Επιτηρούμενοι Φάροι Φωτοση μαντήρες Σχεδίες - Πλωτοί Στόχοι Ραδιοφάροι Σταθμοί radar beacon Σύνολο The Greek Lighthouses Network today consist of: 243 Fixed lights 852 F1ashing lights 57 W arded lights 150 Beacons 2 Floating Jight 2 Radiobeacon 2 RACON Total Πηγές ενέργειας του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου: Πυρσοί με Ηλιακή Ενέργεια Πυρσοί με ΑσετΊλίνη Πυρσοί με ηλεκτρικό ρεύμα ΔΕΗ Power soιιrces ίη Greek Lighthouses Network: Lights with solar power Lίghths with acetylene Lights with electήcίty f(~llwww.qstnet/sv2αel/sv2ael. fι Ι es/faroi/fargιn~twork, htm

103 101 ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Drepano (Crete)

104 102 Turlitis

105 103 Volios Vasilina http ;//wνγw.qls..net/s.v2ael/sv2ael.files/farof/faroί_tumb. htm

106 104 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Βάος Ζαφείρης - Νομικός Στέφανος, Ο Ανεμόμυλος στις Κυκλάδες <<Κατασκευή και λειτουργία - Η αρχιτεκτονική του κοινού πυργόμυλου»,, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα, 1993, σελ , Δούνιας Αντώνης - Λιάσκας Ιωάννης, Πwχιακή Εργασία: Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, Ιανουάριος Εγκυκλοπαίδεια Υδρία, Τόμος 52, Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων Α.Ε., Αθήνα, Καλογεράς Ν.,Κιρπότιν Χ., Μακρής Γ., Παπαιωάννου Ι., Ραυτόπουλος Σ., Τζίτζας Μ., Τουλιάτος Π. Θέματα Οικοδομικής, «Κατασκευή Θεμελίων», Εκδ. Συμμετρία, Αθήνα, 1993 Κίντου Ευαγγελία - Λατουσάκη Άννα, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Ο φάρος της Ψυττάλειας», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.18. Μπελαβίλας Νίκος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Γέννηση του φαρίκου δικτύου», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ Μπιρής Κυπριανός, Σημειώσεις Οικοδομικής - Τοιχοποιίες και συναφείς κατασκευές, Μέρος Ά, Εκδ. 2η: Αναστάσιος και Δημήτριος Μπιρής, Αθήνα, Παπαγεωργίου Γήσης, <<Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Οι Έλληνες φαροφύλακες», Εφημεριδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ Παπαγεωργίου Γήσης, Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1996, σελ Πατσιανίδη Ελένη, Πwχιακή Εργασία : Φάροι και Φανοί Ελληνικών Θαλασσών, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π. Βαρελίδου, Αθήνα, Σαϊτας Γιάννης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : Στη χερσόνησο της Μάνης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ Σαϊτας Γιάννης, Οι Τρεις Πέτρινοι Φάροι της Μάνης, INTERNET : main _gr.htm. Σκουλάς Γιάννης, Φάροι, Πέτρα και Φως, Εκδ. Άμμος, Αθήνα, Σουλδάκη Μαρία, Πwχιακή Εργασία: Φάροι της Ελλαδος, Εισηγήτρια Καθηγήτρια Π.Βαρελίδου, Αθ11να, Τζαμτζής Ι.Αναστάσιος, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι: Ο Στυλιανός Ε.Λυκούδης», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ.19.

107 105 Chapon J., Λιμενικά Έργα «Σηματοδότηση στη θάλασσα-φάροι, ραδιοηλεκτρικά μέσα στη ναυσιπλοϊω>, Τόμος 1, Εκ:δ. Μ. Γκιούρδας, Αθήνα, 1978, σελ Τ σόγκας Βασίλης, «Αφιέρωμα ελληνικοί παραδοσιακοί φάροι : ο τουρλίτης της Άνδρου», Εφημερίδα Επτά Ημέρες Καθημερινή, Αθήνα, 13/08/1995, σελ table.htn1.

ΠΕΡΙΟΧΗ "8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ 8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "8" ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΑΥΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8020 ΦΑΣΣΑ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8040 ΓΡΗΑ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8050 ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8060 ΔΥΣΒΑΤΟ ΤΗΝΟΥ ΑΕΦ 8110 ΛΙΒΑΔΑ ΤΗΝΟΥ ΑΕΦ 8140 ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "4 ΜΥΡΤΩΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΟΛΠΟΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ 4 ΜΥΡΤΩΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΟΛΠΟΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "4 ΜΥΡΤΩΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΟΛΠΟΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "4 ΜΥΡΤΩΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΟΛΠΟΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΜΑΛΕΑΣ ΑΕΦ 4010 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΑΕΦ 4020 ΠΑΡΑΠΟΛΑ Ή ΜΠΕΛΛΟΠΟΥΛΑ ΑΕΦ 4050 ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΕΦ 4110

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''0'' ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ''0'' ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''0'' ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''0'' ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙ ΟΘΩΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕΦ 0010 ΣΙΔΕΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕΦ 0110 ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΙ 'Η ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΑΕΦ 0182 ΜΟΥΡΤΟΣ ΑΕΦ 0280 ΛΑΚΚΑ ΠΑΞΩΝ ΑΕΦ 0310 ΠΑΝΑΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''6'' ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ)

ΠΕΡΙΟΧΗ ''6'' ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ) ΠΕΡΙΟΧΗ ''6'' ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ) ΠΕΡΙΟΧΗ ''6'' ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΟΣ. Σχολείο : 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Τμήμα: Α1. Ενότητα: Επικοινωνία. Ημερομηνία: 25/11/14. Όνομα : Γιαζατζίδη Αιμιλία. Μάθημα :Τεχνολογία

ΦΑΡΟΣ. Σχολείο : 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Τμήμα: Α1. Ενότητα: Επικοινωνία. Ημερομηνία: 25/11/14. Όνομα : Γιαζατζίδη Αιμιλία. Μάθημα :Τεχνολογία Σχολείο : 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τμήμα: Α1 Ενότητα: Επικοινωνία Ημερομηνία: 25/11/14 Όνομα : Γιαζατζίδη Αιμιλία Μάθημα :Τεχνολογία Δάσκαλος :Κ. Σπαντιδάκης ΦΑΡΟΣ Θέματα : Τι είναι μεταφορές και επικοινωνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''1'' ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ''1'' ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''1'' ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''1'' ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΦ 1010 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΦ 1020 ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘ. ΚΟΛΠΟΥ ΑΕΦ 1140 ΨΑΡΟΜΥΤΑ ΚΟΡΙΝΘ. ΚΟΛΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "6 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ-ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ)

ΠΕΡΙΟΧΗ 6 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ-ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ) ΠΕΡΙΟΧΗ "6 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ-ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ) ΠΕΡΙΟΧΗ "6" ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ- ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ) ΛΙΘΑΡΙ ΣΚΥΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''7'' ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ''7'' ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''7'' ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''7'' ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΛΑΚΑ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕΦ 7010 ΣΙΓΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΑΕΦ 7130 ΠΑΣΣΑΣ ΟΙΝΟΥΣΩΝ ΑΕΦ 7400 ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟ ΨΑΡΩΝ ΑΕΦ 7510 ΠΑΠΠΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "7 ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ 7 ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "7 ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "7" ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΛΑΚΑ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕΦ 7010 ΣΙΓΡΙ Ή ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΙ ΛΕΣΒΟΥ ΑΕΦ 7130 ΠΑΣΣΑΣ ΟΙΝΟΥΣΩΝ ΑΕΦ 7400 ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟ ΨΑΡΩΝ ΑΕΦ 7510 ΠΑΠΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλσιμπάνι-Λαγοπόδης Νεζάρ-Λάμπρος A Γυμνασίου 4 ο Γυμνάσιο Χαριλάου

Αλσιμπάνι-Λαγοπόδης Νεζάρ-Λάμπρος A Γυμνασίου 4 ο Γυμνάσιο Χαριλάου Αλσιμπάνι-Λαγοπόδης Νεζάρ-Λάμπρος A Γυμνασίου 4 ο Γυμνάσιο Χαριλάου Περιγραφή ενότητας Το θέμα εμπίπτει σε τρεις διαφορετικές ενότητες: (α) Ενέργεια και Ισχύς, (β) Επικοινωνία και (γ) Θαλάσσιες Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "1" ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ 1 ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "1" ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ "1" ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΦ 1010 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΦ 1020 ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΕΦ 1140 ΨΑΡΟΜΥΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''9' ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ''9' ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''9' ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ''8'' ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΑΕΦ 9540 ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ ΡΟΔΟΥ ΑΕΦ 9640 ΚΑΝΔΕΙΛΟΥΣΑ ΑΕΦ 9830 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ (ΑΕΦ-9540) Εσωτερικά Ν. όριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ''3'' ΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ ''3'' ΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ''3'' ΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ''3'' ΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ ΑΕΦ 3040 ΔΡΕΠΑΝΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕΦ 3110 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΕΦ 3250 ΣΙΔΕΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕΦ 3330 ΧΑΝΙΑ (ΑΕΦ-3040) Στον εξωτερικό λιμενοβραχίωνα Π. Λιμένος Χανίων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΑΣ)

ΦΑΡΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΑΣ) ΦΑΡΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΑΣ) Δρόμος (500 με τα πόδια σε μονοπάτι) 1 Υπνοδωμάτιο (σύνολο κλινών 3 ημίδιπλα κρεβάτια), καθιστικό (με καναπέ κρεβάτι για 2 άτομα), κουζίνα, λουτρό. Καλός - δεν προσφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "5 ΚΟΛΠΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ,ΜΑΛΙΑΚΟΣ, ΠΑΓΑΣΑΤΙΚΟΣ- ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ 5 ΚΟΛΠΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ,ΜΑΛΙΑΚΟΣ, ΠΑΓΑΣΑΤΙΚΟΣ- ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ "5 ΚΟΛΠΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ,ΜΑΛΙΑΚΟΣ, ΠΑΓΑΣΑΤΙΚΟΣ- ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ "5 ΚΟΛΠΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ, ΜΑΛΙΑΚΟΣ, ΠΑΓΑΣΑΤΙΚΟΣ- ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΒΡΥΣΑΚΙ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΕΦ 5140

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. Σχολικό έτος: Μάθημα: Τεχνολογία Καθηγητής: Αντώνης Σπαντιδάκης Τάξη Α3 Ελισσάβετ Νικούλη.

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. Σχολικό έτος: Μάθημα: Τεχνολογία Καθηγητής: Αντώνης Σπαντιδάκης Τάξη Α3 Ελισσάβετ Νικούλη. 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Σχολικό έτος: 2017-2018 Μάθημα: Τεχνολογία Καθηγητής: Αντώνης Σπαντιδάκης Τάξη Α3 Ελισσάβετ Νικούλη Φάρος 1. Μεταφορές επικοινωνία 2. Περιγραφή 3. Τεχνικά Σχέδια 4. Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φάροι του Ιονίου Πελάγους. Εισηγητής: Νίκος Μπένος Πάλμερ

Οι Φάροι του Ιονίου Πελάγους. Εισηγητής: Νίκος Μπένος Πάλμερ Οι Φάροι του Ιονίου Πελάγους Εισηγητής: Νίκος Μπένος Πάλμερ Ας μιλήσουμε για ένα φώς μέσα στο σκοτάδι. Ένα φώς που καθοδηγεί, που προστατεύει, ειδοποιεί και δίνει ελπίδα στον ναυτικό, μέσα στη σκοτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Α

Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Α Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 41 ο Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος: 2016-2017 Α Τάξη-Τμήμα Α2 Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Όνομα: Κάρλος Βιγιασής Καθηγητής: Δημήτριος Ξύγγης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αιολική Ενέργεια.2 Χρήσεις Αιολικής

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Μονάδες 1 3 11 2 3 20 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ Δωμάτια 73 173 223 68 49 586 Κλίνες 147 365 453 121 92 1.178 Μονάδες 3 2 19 29 10 63 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Μονάδες 1 3 10 3 3 20 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ Δωμάτια 73 173 173 119 49 587 Κλίνες 147 365 352 217 92 1.173 Μονάδες 3 2 19 28 10 62 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ Δωμάτια

Διαβάστε περισσότερα

1.1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ(*)

1.1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ(*) 1.1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (*) (*) Η καταγραφή των θαλασσίων διαδρομών έγινε λεξικογραφικά. Τηρείται αλφαβητική σειρά στην αφετηρία και τον προορισμό της θαλάσσιας διαδρομής. Α/Α ΔΙΑΔΡΟΜΗ/ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του Ο προσανατολισμός της κατοικίας συνιστά το ιδιαίτερο πλεονέκτημά της, αφού το κτίριο έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον άξονα της κοιλάδας των Δελφών και επωφελείται από μια συγκλονιστική θέα. Ο χώρος της αυλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝOYMENΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΕΤΟΥΣ 2016

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝOYMENΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΕΤΟΥΣ 2016 Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Αξιωματικοί ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) 358 114 455 Ε.Β./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (EΛΕΥΣΙΝΑ) --- 1 15 Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Αξιωματικοί (εκ ΣΔΥΛΣ-Σχολή Λ/Φ) - Λ/Φ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κος Αντ. Σπαντιδάκης ΜΑΘΗΤΡΙΑ : Παναγιωτοπούλου Παναγιώτα ΤΜΗΜΑ : Α3. Ο Φάρος. Μεταφορές και Επικοινωνία

ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κος Αντ. Σπαντιδάκης ΜΑΘΗΤΡΙΑ : Παναγιωτοπούλου Παναγιώτα ΤΜΗΜΑ : Α3. Ο Φάρος. Μεταφορές και Επικοινωνία ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κος Αντ. Σπαντιδάκης ΜΑΘΗΤΡΙΑ : Παναγιωτοπούλου Παναγιώτα ΤΜΗΜΑ : Α3 Ο Φάρος Μεταφορές και Επικοινωνία Σχολικό έτος 2014-2015 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 28

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013

ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013 ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΣΗ... 3 Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης m pi-*. To Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σταθερά σε τόπο μόνιμηξ διαμονιη αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα γοητευτικότερα δείγματα του Αττικού τοπίου. Η παρέμβαση σε αυτό το τοπίο θέτει κατ' αρχήν πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. 44 ΤΕΥΧΟΣ 2/2014 www.ktirio.gr 45

ΠΕΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. 44 ΤΕΥΧΟΣ 2/2014 www.ktirio.gr 45 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Whitebox Architects - Π. Κοκκαλίδης, Α.Τριανταφυλλίδου, Α. Δρέλλα www.whitebox.gr ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Χ. Βαχλιώτης H/M MEΛETH: Conap - Α. Ψαρουδάκης TEXNIKH ETAIPΕIA

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Τοιχοποιίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΓΚΙΓΚΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΓΚΙΓΚΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗ ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΓΚΙΓΚΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Φωτογραφική Τεκμηρίωση- Αποτύπωση (Σελίδες 124) Σελίδα - 2 - από 124 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΨΕΙΣ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ στις 31/12/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ στις 31/12/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ στις // ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑKH ENOTHTA ***** **** *** ** * Γενικό Άθροισμα ΔΡΑΜΑΣ ΕΒΡΟΥ ΘΑΣΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ. Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΘΕΣΗ : ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ- ΧΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΗ & ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Villa De Donno & Stelacci

Villa De Donno & Stelacci Αρχιτεκτονικη Μελετη: Xaράλαμπος Χατζημιχάλης στατικη Μελετη: Ευαγγελία Κονταξή επιβλεψη: Ευαγγελία Κονταξή κατασκευη: Σωτήρης Φαρούγγιας Τοποθεσια: Στραπούντο Γαϊου Παξών χρονοσ μελετησ: 2012 ολοκληρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ 2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ 2019 Λ/Χ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 30/04/19 ΜΑΪΟΣ 15/05/19 ΙΟΥΝΙΟΣ 19/06/19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 18/09/19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 16/10/19 Λ/Χ ΑΙΓΙΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 03/04/19 10:00 ΜΑΪΟΣ 01/05/19

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΤΑΝ Η ΠΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΣ» ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΟΤΑΝ Η ΠΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΣ» ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΟΤΑΝ Η ΠΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΣ» ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΟΤΑΝ Η ΠΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΣ» Διευκολυντές ερευνητικής ομάδας: Μακρυγιάννη Στέλλα, Αργύρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη Έργο : ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ Διεύθυνση : ΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ & ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Αρχ. Ολυμπία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Αρχ. Ολυμπία ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Αρχ. Ολυμπία TO ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Είναι το πρώτο Μουσείο της Ελλάδος και πιθανότατα και στη Μεσόγειο το οποίο κτίστηκε δίπλα στο χώρο των ανασκαφών, για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΜΠΙΝΓΚ στις 31/12/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΚΑΜΠΙΝΓΚ στις 31/12/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ στις // ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑKH ENOTHTA ***** **** *** ** * Γενικό Άθροισμα ΔΡΑΜΑΣ ΕΒΡΟΥ 8 ΘΑΣΟΥ 8 8 8. ΚΑΒΑΛΑΣ 8. ΞΑΝΘΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 8 8...8... Πηγή: Ξενοδοχειακό

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας Μάντεψε... Της Θεσσαλονίκης είναι λευκός, της Πίζας γέρνει ελαφρώς. Τι είναι; Σημειώστε εδώ την απάντησή σας 1 Πάμε να δούμε τον παρακάτω πύργο, ο οποίος βρίσκεται στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Μαντέψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ 33 101 213 643 280 1.270 ΔΩΜΑΤΙΑ 6.553 9.627 11.087 17.972 4.804 50.043 ΚΛΙΝΕΣ 12.565 18.096 20.716 33.537 9.193 94.107

ΜΟΝΑΔΕΣ 33 101 213 643 280 1.270 ΔΩΜΑΤΙΑ 6.553 9.627 11.087 17.972 4.804 50.043 ΚΛΙΝΕΣ 12.565 18.096 20.716 33.537 9.193 94.107 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2005 ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΑΔΕΣ 14 33 43 102 64 256 ΔΩΜΑΤΙΑ 3.948 3.989 3.232 3.914 1.396 16.479 ΚΛΙΝΕΣ 7.408 7.304 5.894 7.182 2.648 30.436 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 8 22 9 39 ΔΩΜΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Αποδέκτες πινάκων «Α», «Β», ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ «Γ», «Δ», «Ε», «ΣΤ», «Ζ», «Η» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β3

ΠΡΟΣ : Αποδέκτες πινάκων «Α», «Β», ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ «Γ», «Δ», «Ε», «ΣΤ», «Ζ», «Η» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β3 ΠΡΟΣ : Αποδέκτες πινάκων «Α», «Β», «Γ», «Δ», «Ε», «ΣΤ», «Ζ», «Η» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β3 και «Ι» ΤΜΗΜΑ VI Δγης Φ.072.1/4/351997/Σ.367/ Τηλεφ. 2106557817 19 Δεκ 18/ΓΕΝ/ΔΓ-II Φ. 440.1/7/212611 Σ. 841 Αθήνα, ΘΕΜΑ: Διάθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 1 11 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Π.Ε.Κ.Α. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αριθ. Πρωτ. οικ. 62617/2308 Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 30 ΚΤΙΡΙΟ 6 2019 ΙΟΥΝΙΟΣ www.ktirio.gr 31 Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΜΗΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΟΓΚΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων Α. φάση Ανάλυση 0. Εισαγωγή 1.1. Ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5)

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ KAI ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ηλιούπολη 12 Μαρτίου 2012 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης Μυκόνου 34, Ηλιούπολη Οριοθετείται από: Aριστερά από την οδό Πάφου, δεξιά από την οδό Αιγίνης και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ ΙΟ

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ ΙΟ AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ ΙΟ ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα αντικείμενα. ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ: Το προς σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΥΟ (2) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ: 1. Απεικόνιση του θέματος στον καθορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων. για 728 θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού

Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων. για 728 θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 27-04-2016 Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για 728 θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού Η Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΥΛΙΚΩΝ-ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ-ΔΑΠΕΔΑ-ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΥΛΙΚΩΝ-ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ-ΔΑΠΕΔΑ-ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΥΛΙΚΩΝ-ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ-ΔΑΠΕΔΑ-ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ Πρόκειται για στοιχεία συμπλήρωσης των σχεδίων, που σκοπό έχουν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες όπως για παράδειγμα από τι υλικά είναι φτιαγμένες κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Αρ. πρωτ. 1395/2-5-2017 - Το τεχνικό αντικείμενο αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται για την συντήρηση-ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων, την ανέγερση νέων σύγχρονων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς 1 Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων Σφάλμα μέτρησης που οφείλεται: Σε υποκειμενικό λάθος εκείνου που κάνει την μέτρηση. Σε σφάλμα του οργάνου

Διαβάστε περισσότερα

Στις ασκήσεις που ακολουθούν πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα τα εξής ζητήματα:

Στις ασκήσεις που ακολουθούν πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα τα εξής ζητήματα: Δ Σχεδιαστικά θέματα ΓΕΝΙΚΑ Στην ενότητα αυτή δίνονται ασκήσεις που αναφέρονται σε μικρά, απλά αρχιτεκτονικά έργα, κατάλληλα να αποτελέσουν ερεθίσματα για τις πρώτες επαφές με το αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην. Οικοδομική 21/06/2018

Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην. Οικοδομική 21/06/2018 Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην Οικοδομική 21/06/2018 ΘΕΜΑ Α Α1. α. ΣΩΣΤΟ (σχολικό βιβλίο σελ. 274) β. ΛΑΘΟΣ (Τα φορτία που δέχεται ένας τοίχος μπορεί να είναι κατακόρυφα ή οριζόντια. σχολικό βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

TITLE: ECOdome NAME OF PARTICIPANT: NIKOS ASIMAKIS ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

TITLE: ECOdome NAME OF PARTICIPANT: NIKOS ASIMAKIS ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ Εισαγωγή Κατανάλωση ενέργειας Στις μέρες μας το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις αυτών στο φυσικό περιβάλλον είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν. Οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο.Α.Κ. Α.Ε. ΕΡΓΟ: "ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α 1 ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α Ως βασική µονάδα για τη σύνθεση των χώρων επιλέγεται ένα ορθογωνικό πρίσµα διαστάσεων 2,40 x 3,60 x 2,40 m (µε περιορισµό από την τυποποιηµένη στο εµπόριο διάσταση 1,20 αλλά και

Διαβάστε περισσότερα