1 «Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1 «Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας»"

Transcript

1

2

3 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 1 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θιναλίων σας καλωσορίζει στον κερκυραϊκό ελαιώνα. Μαζί θα περιπλανηθούμε στα μονοπάτια της ελιάς ταξιδεύοντας από το χθες στο σήμερα με οδηγό το τετράδιο δραστηριοτήτων «Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας». Στις σελίδες του θα ανακαλύψετε το οικοσύστημα του ελαιώνα, τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς και θα γνωρίσετε τα μυστικά της παραγωγής ελαιολάδου σε διαφορετικές εποχές μέσα στο χρόνο. Θα ξεναγηθείτε στα λουτρουβιά της Κέρκυρας και θα κατανοήσετε τη διαχρονική και πολυσήμαντη αξία της ελιάς για τον άνθρωπο. Ολοκληρώνοντας τις εμπειρίες σας στο ταξίδι του ελαιώνα, εσείς θα γίνετε οι οδηγοί που θα ανοίξετε νέους δρόμους λύσεων προς ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Θιναλίων

4 2 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Κότινος: κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα H Διαχρονική Πορεία της Κερκυραϊκής Ελιάς Ελιά, δένδρο μυθικό, πανάρχαιο, που χάρισε η θεά Αθηνά στους Αθηναίους μετά τη διαμάχη της με το θεό Ποσειδώνα. Δένδρο που στο πέρασμα των αιώνων εξαπλώθηκε σ όλα τα παράλια της Μεσογείου. Τα κλαδιά της αποτελούσαν και αποτελούν σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και ελπίδας όλων των λαών. Ο ξακουστός βασιλιάς Οδυσσέας σκέπασε τη γύμνια του με ένα κλαδί ελιάς όταν έφτασε στο φημισμένο νησί των Φαιάκων, το φιλόξενο βασίλειο του βασιλιά Αλκίνοου, την Κέρκυρα. Θεόρατες ελιές στέκονται μέχρι σήμερα αγέρωχες για να μας μαρτυρούν το πέρασμα του Οδυσσέα από το νησί των Φαιάκων. Όμως αυτοί που περισσότερο άφησαν τα έντονα σημάδια τους πάνω στην κερκυραϊκή γη και τον ελαιώνα ήταν οι Ενετοί οι οποίοι πριμοδότησαν την καλλιέργεια της ελιάς. Έτσι, μέσα σε λίγους αιώνες, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού σκεπάστηκε από το αιωνόβιο αυτό δέντρο. Γκριζοπράσινοι λόφοι απλώνονται από τα παράλια του νησιού προς την ψηλότερη κορυφή του τον Παντοκράτορα. Όλοι σχεδόν σκεπασμένοι με ελαιόδενδρα, ψηλά και πολύκλωνα, μπλεγμένα το ένα με το άλλο χωρίς καμιά τακτοποίηση λες και φύτρωσαν μόνα τους και αφέθηκαν στις τύχες τους. Το μάζεμα της ελιάς, το άλεσμά της στο ελαιοτριβείο και η παραγωγή του ελαιολάδου ήταν για πολλά χρόνια η καθημερινότητα του κερκυραίου αγρότη. Όλη η κερκυραϊκή κοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελιά γιατί αυτή έδωσε τροφή σε δύσκολα χρόνια. Κάτω από τον ίσκιο της διαδραματίστηκαν τα πολιτιστικά δρώμενα της κερκυραϊκής υπαίθρου. Μάρκος Ζαβιτζιάνος: Οι γυναίκες με τις ξέστες στο κεφάλι, π. 1920, χαλκογραφία, 10Χ14,5 εκ., συλλογή Επτανησιακής χαρακτικής (16ος-20ος αι.), Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, Ιόνιος Βουλή. Ιδιωτικό προικοσύμφωνο, αρχές 20ου αι., σύμφωνα με το οποίο η νύφη προικίζεται με ξέστες λάδι.

5 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 3 Το Ελαιόδεντρο Η ελιά είναι δέντρο αειθαλές, αιωνόβιο, καρποφόρο που καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα. Η επιστημονική της ονομασία είναι Olea Europaea. Διατηρεί την παραγωγικότητά της για πολλούς αιώνες. Η ανάπτυξη και η καρποφορία της ευνοούνται από τους γλυκούς και ήπιους χειμώνες, την ηλιοφάνεια και τις περιοδικές βροχοπτώσεις. Το ύψος της ελιάς κυμαίνεται από 3 έως 15 μέτρα ανάλογα με την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Η ανθοφορία της ελιάς γίνεται τους μήνες της άνοιξης και ο καρπός αρχίζει αναπτύσσεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχίζει δε να ωριμάζει τους τελευταίους μήνες του φθινοπώρου. Το μέγεθός του εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς. Η Κερκυραϊκή «λιανολιά» Καλή ώρα να χουνε οι ελιές που κάνουνε το λάδι και φέγγει της αγάπης μου να προβατεί το βράδυ Παραδοσιακό κερυρκυραϊκό τραγούδι Η κερκυραϊκή ελιά λιανολιά, απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής της δεν ανθοφορεί και ο κορμός της είναι λείος. Καθώς το δέντρο μεγαλώνει, ο κορμός του γίνεται σκληρός, τραχύς, σε πολλές περιπτώσεις γυριστός και επιδεικνύει την ηλικία του με το μέγεθός του και τις χαρακτηριστικές εσοχές (κουφάλες). Το ύψος της συχνά ξεπερνάει τα 10 μέτρα. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, με χρώμα σκουροπράσινο στο επάνω μέρος και αργυροπράσινο στο κάτω. Η ποικιλία είναι όψιμη (ο καρπός ωριμάζει αργά), πράγμα που σε συνδυασμό με την υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών. Ο καρπός της είναι μικρός και λεπτός, αποκολλάται δύσκολα από το δέντρο με αποτέλεσμα η συλλογή του να γίνεται μετά την ωρίμανση και την πτώση του στο έδαφος. Από τη συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί να προκύψει πολύ καλό και εύγευστο λάδι. Οι Κερκυραίοι καλλιεργητές δεν κλάδευαν τις ελιές τους, τις άφηναν να πάρουν ύψος αφαιρώντας μόνο τα ξερά κλαδιά και υπομονετικά περίμεναν να ωριμάσει ο καρπός και να τον συλλέξουν από το έδαφος με τα χέρια. Σήμερα η συλλογή του καρπού γίνεται με πλαστικά δίχτυα (ελαιοδίχτυα). Άνθος και καρπός λιανολιάς.

6 4 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας Ένα Πλούσιο Οικοσύστημα. Ο κερκυραϊκός ελαιώνας με τα ελαιόδεντρά του συμβάλλει στον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας με οξυγόνο ενώ με το πλούσιο ριζικό του σύστημα βοηθάει στη συγκράτηση των επιφανειακών υδάτων εμποδίζοντας έτσι τη διάβρωση του εδάφους και εμπλουτίζοντας τον Ο άκος της ελιάς (Bactrocera oleae) μπορεί να καταπολεμηθεί με παγίδες φερορμόνης, μιας χημικής ουσίας που εκκρίνει το θηλυκό έντομο για να προσελκύσει το αρσενικό με σκοπό την αναπαραγωγή. υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων. Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια οι άνθρωποι προσπαθώντας να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου εξαλείφοντας τους εχθρούς της ελιάς (δάκος, πυρηνοτρήτης, παστέλλα κ.ά.), εισήγαγαν νέες μεθόδους καλλιέργειας (φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα) με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν το περιβάλλον και να επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα παρεμβαίνοντας έτσι στη λειτουργία του οικοσυστήματος Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας σήμερα. Σήμερα, οι Κερκυραίοι καλλιεργητές, έχουν περιορίσει τη χρήση φαρμάκων και έχουν στραφεί σε πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. Η χρήση φαρμάκων γίνεται πλέον υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων (σύμφωνα με τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής). Ένας μικρός αριθμός καλλιεργητών έχει στραφεί προς τη βιολογική καλλιέργεια που στοχεύει στην παραγωγή καρπού και ελαιολάδου με ήπιες τεχνικές καλλιέργειας και μέσα φυτοπροστασίας που δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον. Η σημερινή βιολογική καλλιέργεια συνδυάζει τα επιτεύγματα της επιστήμης με τη γνώση και την εμπειρία της ελληνικής παραδοσιακής καλλιέργειας. Η ανακατασκευή ξερολιθιών, το ορθολογικό κλάδεμα, η φυσική λίπανση και η φυτοπροστασία με παγίδες (δακοπαγίδες) ή σκευάσματα που επιτρέπονται από τον κανονισμό βιολογικής καλλιέργειας, σε συνδυασμό με τη σωστή συλλογή του καρπού (μάδημα) συμβάλλουν στην παραγωγή άριστου προϊόντος. Η παράνομη κοπή των ελαιόδεντρων και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας της ελιάς στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης, αποτελούν δύο ακόμα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε ο κερκυραϊκός ελαιώνας να είναι παραγωγικός και βιώσιμος. Ο κερκυραϊκός ελαιώνας αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων.

7 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 5 Οι ελιές θεόρατες, πολύκλωνες, ψηλές, αργυροπράσινες, εβάιζαν από το βάρος του βλογημένου καρπού τους που εχρύσιζε κι εγυάλιζε ανάμεσα στα μικρά φύλλα. Κωνσταντίνος Θεοτόκης (Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα) Νίκος Ζερβός, Ελιές, 1975, ελαιογραφία, 60Χ82 εκ., συλλογή Επτανησιακής Ζωγραφικής (16ος-20ος αι.), Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, Παλαιά Ανάκτορα. Προϊόντα & χρήσεις της Ελιάς Λαδοφάναρο (λυχνάρι) από το Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης. Οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, το πυρηνέλαιο, το σαπούνι, οι ξυλόγλυπτες κατασκευές είναι μερικά από τα προϊόντα του πολύτιμου δέντρου μας. Επίσης, το ελαιόλαδο και γενικότερα τα προϊόντα της ελιάς χρησιμοποιούνται ως: Φωτιστική ύλη: από την 4η χιλιετία π.χ. μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, αλλά μέχρι και τις μέρες μας, σποραδικά χρησιμοποιείται ως φωτιστική ύλη. Ένα λίτρο ελαιολάδου διαρκεί για καύση ενός λυχναριού για τουλάχιστον 200 ώρες. Φάρμακο: από τους αρχαίους χρόνους το λάδι, τα φύλλα και το άνθος χρησιμοποιήθηκαν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Οι προστατευτικές ιδιότητες που έχει το λάδι για το σώμα έκαναν τους αρχαίους Έλληνες αθλητές να το χρησιμοποιούν. Καλλυντικό: στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε ως κύριο καλλυντικό. Το ελαιόλαδο ήταν και είναι συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων. Καρύκευμα: από τους αρχαίους χρόνους το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο και εκτιμημένο καρύκευμα στη Μεσόγειο. Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο είναι βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Ξύλο: το δέντρο της ελιάς έχει πάρα πολύ σκληρό ξύλο, δύσκολο να δουλευτεί αλλά εύκολο να λειανθεί. Ολο και περισσότερο χρησιμοποιείται για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων. Καύσιμη ύλη: το ξύλο της ελιάς συχνά χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Επίσης, τα στερεά υπολείμματα από την εξαγωγή του ελαιολάδου, που αναφέρονται συχνά με το όνομα πυρηνόξυλο, χρησιμοποιούνται σε καυστήρες στερεών καυσίμων. Μια πολύ τυπική χρήση τους είναι για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων.

8 6 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Στο ελαιοτριβείο Τη συλλογή του καρπού ακολουθεί η επεξεργασία στα ελαιοτριβεία. Η λειτουργία τους περιλαμβάνει δύο κύρια στάδια: 1. Το σπάσιμο (άλεσμα) του καρπού για την παραγωγή της ελαιοζύμης. 2. Την εξαγωγή του λαδιού από την ελαιοζύμη. Η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου της Κέρκυρας κυμαίνεται από ως τόνους. Τα παλαιότερα ελαιοτριβεία (λουτρουβιά) χρησιμοποιούσαν για το άλεσμα του καρπού το βάρος ενός ογκώδους λιθαριού και ονομάζονταν μονολίθαρα. Στις αρχές του 20ου αιώνα εμφανίζεται ένας νέος τύπος λουτρουβιού που αποτελεί εξέλιξη του μονολίθαρου. Χρησιμοποιεί τρία λιθάρια και λέγεται τριλίθαρο ή αλεστική. Τόσο στα μονολίθαρα όσο και στα τριλίθαρα λουτρουβιά, η ελαιοζύμη τοποθετούνταν σε στρογγυλούς πλεκτούς σάκους, τις σφυρίδες, και πιεζόταν με τη χρήση πιεστηρίων ώστε να τρέξει το λάδι. Για την κίνηση των λιθαριών χρησιμοποιούνταν ζώα, κυρίως άλογα. Μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο αρχίζει να εφαρμόζεται μηχανοκίνηση σε κάποια λουτρουβιά. Με βάση παλαιότερες καταγραφές, στην Κέρκυρα υπήρχαν και λειτουργούσαν περισσότερα από 1200 λουτρουβιά. Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 συντελείται μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο εξαγωγής λαδιού. Τα λιθάρια αντικαθίστανται από μηχανικούς ηλεκτροκίνητους σπαστήρες και το πιεστήριο από φυγοκεντριστές. Έτσι προκύπτουν τα σύγχρονα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Σήμερα στην Κέρκυρα λειτουργούν περίπου 90 φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία και 10 κλασικά. Παλαιό τριλίθαρο ελαιοτριβείο Σύγχρονο μη φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο Σύγχρονο φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο

9 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 7 Ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου Το ελαιόλαδο κατατάσσεται σε κατηγορίες με βάση δύο κύρια κριτήρια: 1) Τον τρόπο που παράγεται: Τα ελαιόλαδα που παράγονται από τον καρπό της ελιάς με χρήση μόνο μηχανικών μεθόδων ονομάζονται «Παρθένα» σε αντίθεση με αυτά που έχουν υποστεί και χημική επεξεργασία που λέγονται «εξευγενισμένα» ή «ραφιναρισμένα». Μια τρίτη κατηγορία λαδιού, που προκύπτει με χημική επεξεργασία από τα στερεά υπολείμματα της παραγωγής ελαιολάδου, είναι το πυρηνέλαιο. 2) Την οξύτητα: Η οξύτητα οφείλεται στην παρουσία ελεύθερων οξέων και υποβαθμίζει την ποιότητα και τη γεύση του λαδιού. Μετριέται σε γραμμάρια ελεύθερων οξέων ανά 100 γραμμάρια ελαιολάδου και συνήθως εκφράζεται επί τοις εκατό (π.χ. ένα λάδι με οξύτητα 1,5% περιέχει 1,5 γραμμάρια ελεύθερων οξέων σε κάθε 100 γραμμάρια λαδιού). Η οξύτητα του λαδιού μπορεί να μετρηθεί με την παρακάτω διαδικασία: 1. Παίρνουμε 11 ml από το δείγμα του λαδιού 2. Προσθέτουμε 33 ml οινόπνευμα 3. Προσθέτουμε 3 σταγόνες χρωματικού δείκτη (φαινολοφθαλεΐνη) 4. Γεμίζουμε την προχοΐδα με διάλυμα βάσης μέχρι την ένδειξη Προσθέτουμε διάλυμα βάσης μέχρι το διάλυμα του λαδιού να αρχίσει να κοκκινίζει. 6. Ανακατεύουμε 7. Αν κιτρινίσει το διάλυμα, τότε επαναλαμβάνουμε τα βήματα 5, 6 και ξαναελέγχουμε το χρώμα του μείγματος. Όταν παραμείνει κόκκινο συνεχίζουμε στο βήμα Μετράμε την ποσότητα του διαλύματος βάσης που έχουμε προσθέσει. Αυτή είναι η οξύτητα του δείγματος.

10 λ 8 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Πυρηνέλαιο. Παράγεται από το λιόστο. Αρκετά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, θεωρείται καλό λάδι για τηγάνισμα Ραφιναρισμενο (οξύτητα ως 0,5%) Επεξεργασμένο ελαιόλαδο, ουδέτερο και χωρίς γεύση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κυρίως. Ελαιόλαδο (οξύτητα ως 1,5%) Μείγμα καλής ποιότητας παρθένου ελαιολάδου και ραφιναρισμένου Ραφιναρισμένα ελαιόλαδα Εξαιρετικό παρθένο (οξύτητα ως 0,8%) Θεωρείται το καλύτερο λάδι. Ιδανικό για ωμές και βραστές σαλάτες, για βραστά ή ψητά ψάρια και κρέατα, πάνω σε ψωμί και γενικά σε παρασκευές όπου δεν είναι απαραίτητο να θερμανθεί ή να μαγειρευτεί. Π α ρ θ έ ε ν α Παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα ως 2%) Κατάλληλο για φαγητά και γλυκά που ψήνονται στο φούρνο, για λαδερά ή για τροφές που τηγανίζονται. λ α δ α ό ι α Μειονεκτικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ως 8%) Υψηλή οξύτητα, άσχημη γεύση-οσμή. Αδύνατο να καταναλωθεί. Κοινό παρθένο (οξύτητα ως 3,3%) Για φαγητά κατσαρόλας, για τηγάνισμα λαχανικών.

11 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 9 Διατροφική αξία Ολοι οι φαγώσιμοι τύποι λαδιών έχουν την ίδια θρεπτική αξία: περίπου 120 Οι καρποί της ελιάς είναι φυσική πηγή ινών, μετάλλων καθώς και θερμίδες για κάθε κουταλιά σούπας. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επειδή όμως το ελαιόλαδο έχει πολύ καλή γεύση, χρειάζεται αρκετά μικρότερη Επίσης είναι πλούσιες σε πολύτιμα λιπίδια, υδατάνθρακες και βιταμίνη Ε. Το ελαιόλαδο και οι ελιές βοηθούν στη μείωση της κακής ποσότητα από άλλα φυτικά λάδια. χοληστερίνης, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην προστασία του οργανισμού από σοβαρές ασθένειες, όπως η καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη της γήρανσης των νευρικών κυττάρων του οργανισμού. Ελιές (στα 100g) Ελιές Καλαμών Ελιές Καλαμών βιολογικές Μαύρες σταφιδοελιές Κρήτης Ελιές πράσινες τσακιστές Κρήτης Ελιές Χαλκιδικής πράσινες Θερμίδες σε Kcal Πρωτεΐνες σε g 1,5 1,6 1,9 2,1 1,1 Υδατάνθρακες σε g 0,2 0,3 0,2 0,1 0,1 Λίπη σε g 21,9 25,2 42,7 34,6 18,4 Νερό σε g 68 62,5 33,1 49,1 71,.5 Φυτικές ίνες σε g Βιταμίνη Α σε g Ασβέστιο σε mg Κάλιο σε mg Μαγνήσιο σε mg Νάτριο σε mg Σίδηρος σε mg 2,7 5,2 6,9-5 Φώσφορος σε mg Σελήνιο σε μg ,7 - Χρώμιο σε μg 2,3 13,

12 Συνταγές Ελιές Ξυδάτες Διαλέγουμε τις ελιές, τις χαράζουμε (όχι απαραίτητα), τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δυνατή άρμη για δυο - τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουμε νερό. Μετά τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε καινούρια άρμη και προσθέτουμε άνηθο και λεμόνι. Το λεμόνι βοηθά να μη μαυρίσουν οι ελιές και να μπορέσουν να διατηρηθούν σφιχτές. Προσθέτουμε ξύδι, κατά προτίμηση βαρελίσιο αντί του εμπορίου. Τις αφήνουμε μια δυο μέρες για να τις πιάσει το ξύδι και έπειτα οι ελιές είναι έτοιμες για φάγωμα. Αρωματικό λάδι Πλένουμε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα (μπορούμε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλιές θυμάρι). Bάζουμε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνουμε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα. Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας. Mπορούμε φυσικά να αυτοσχεδιάσουμε και να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που μας αρέσουν. Χειροποίητο σαπούνι Χρόνος παρασκευής: λεπτά Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες Λάδι: 500 γραμμάρια Νερό: 150 γραμμάρια Υδροξείδιο του Νατρίου (καυστική σόδα ΝαΟΗ) ή του Καλίου (καυστική ποτάσα ΚΟΗ): 70 γραμμάρια Βότανα: 2-3 κ. σούπας Αιθέρια έλαια: 5-6 σταγόνες Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε λίγη-λίγη την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Κάποια στιγμή το μίγμα αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα. Σ αυτό το σημείο κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Το αποσύρουμε απ τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγη ώρα και κατόπιν βάζουμε το μίγμα σε καλούπια. Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να «δένει». ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Τόσο η καυστική σόδα όσο και η καυστική ποτάσα είναι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Δεν τις αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμειξής τους με το νερό. Επίσης, στο δοχείο ανάμειξης βάζουμε πάντα πρώτα το νερό και στη συνέχεια την καυστική σόδα ή ποτάσα, σιγά σιγά, ώστε να μην πεταχτούν πιτσιλιές από το καυστικό υγρό.

13 KΠΕ ΘΙΝΑΛΛΙΩΝ Το μονοπάτι της Ελιάς Βγαίνοντας από το ΚΠΕ και ακολουθώντας το «δρόμο του βουνού» για να φτάσεις στον ελαιώνα πρέπει να λύσεις 6 γρίφους ξεκινώντας απ την αρχή... «Αρχαία και ξακουστή, κατασκευή του Περικλή» Βρες τι σερβίρω... «Είμαι πράσινη μεταλλική, μέσα σε μια εσοχή, κοντά σε μια πινακίδα γνωστή». Βρες γιατί και από πότε είμαι εκεί... «Είμαι παλιό και μοναχό μα παλιά ήμουν ξακουστό..». Ρώτησε να μάθεις σε ποιον ανήκω. «Είμαι γεμάτο χώμα και οδηγώ στον ελαιώνα» Ακολούθησέ με! «Πέτρινο και τοξωτό και σκεπάζω το νερό». Βρες το κατάλληλο σημείο να με φωτογραφίσεις και βρες ποια χωριά ενώνω. «Πέτρινη και στρογγυλή και μαζεύω τη βροχή.». Μπορείς να με βγάλεις μια φωτογραφία και να μάθεις σε τι χρησιμεύω... Θα σε πάρω από τσι ελιές κι από τσι κε ντρωμάδες να σε χαλεύε ι η μάνα σου σαράντα δυο βδομάδες 11

14 12 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Ψάξε και βρες 4 Διάλεξε μια ελιά και προσπάθησε να βρεις: α) το ύψος της: μέτρα Απομακρύνσου από το δέντρο. Σε κάποιο σημείο σταμάτα, σκύψε με τα πόδια σου σε διάσταση και έλεγξε πότε θα δεις για πρώτη φορά την κορυφή του δέντρου, κοιτάζοντας ανάμεσα από τα πόδια σου. Η απόσταση που έχεις διανύσει από το δέντρο είναι περίπου το ύψος του. β) την περίμετρο του κορμού της: εκατοστά. Κύκλωσε με τη μετροταινία τον κορμό του δέντρου και μέτρησε την περίμετρό του σε ύψος 1 μ. από το έδαφος. Η παραγωγική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδενδρου είναι χρόνια. Υπάρχουν ελιές με ηλικία που ξεπερνά τα χρόνια. Κύκλωσε τις λέξεις που χαρακτηρίζουν την ελιά Φυλλοβόλο Ιερό Αιωνόβιο Πόα Υδροχαρές Πολύτιμο Σύμβολο Ανθεκτικό Πλατύφυλλο Αειθαλές Καλλιεργήσιμο Αυτοφυές Καλλωπιστικό Οπωροφόρο

15 KΠΕ ΘΙΝΑΛΛΙΩΝ 13 Παρατήρησε και Σχεδίασε το σχήμα του καρπού και των φύλλων: Καρπός Φύλλo Τι χρώματα έχουν; Βγάλε τον καλλιτέχνη από μέσα σου και ζωγράφισε την ελιά σου όπως είναι ή όπως τη φαντάζεσαι...

16 Λόγγος Ελαιώνας Ελαιώνας και λόγγος Ψάξε στον λόγγο και στον ελαιώνα για πεσμένα ξερά φύλλα. Προσπάθησε να μαζέψεις όσο περισσότερα διαφορετικά είδη μπορείς. Σύρραψε τα φύλλα που βρήκες στην άκρη της σελίδας, σημειώνοντας αν τα βρήκες στον ελαιώνα ή στον λόγγο. - Πόσα διαφορετικά είδη δέντρων ή θάμνων εντόπισες στον ελαιώνα; Λόγγος Ελαιώνας -Πόσα διαφορετικά είδη δέντρων ή θάμνων εντόπισες στον λόγγο; -Υπάρχει διαφορά; Αν ναι, πού πιστεύεις ότι οφείλεται; - Ένα μικρό ζώο ή ένα πουλί, θα επέλεγε να κρυφτεί στον ελαιώνα ή στο λόγγο; Λόγγος Ελαιώνας Λόγγος Ελαιώνας Σημείωσε ποια από τα παρακάτω παρατήρησες: Ξερολιθιά Κλαδεμένα δέντρα Πυκνή βλάστηση Κομμένα χόρτα Στρωμνή* Ίχνη ζώων Απορρίμματα Εργαλεία Φωτεινούς χώρους Καμένα κλαδιά Σκιερούς χώρους Χαμηλή ποώδη βλάστηση Ελαιώνας Λόγγος * Στρωμνή: στρώμα πεσμένων φύλλων στην επιφάνεια του εδάφους Λόγγος Ελαιώνας

17 KΠΕ ΘΙΝΑΛΛΙΩΝ 15 Φτιάξε το χάρτη σου Προσπάθησε να σχεδιάσεις στο χάρτη το χώρο που καταλαμβάνει ο λόγγος. Ερεύνησε το χώρο και σημείωσε στο χάρτη ό,τι βρεις από τα παρακάτω. Φωτογράφισε τα ευρήματά σου. 3 ελαιόδεντρα που σου έκαναν εντύπωση οπωροφόρα δέντρα θάμνους Βιοδηλωτικά ίχνη (πατημασιές, φωλιές, περιττώματα) Μικρά ζώα (ερπετά, έντομα κλπ) Λουλούδια Μανιτάρια Απορρίματα Εργαλεία Κάτι άλλο που σου έκανε εντύπωση AΡΧΗ

18 16 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Ψάξε να βρεις το δέντρο σου... Κάποιος φωτογράφισε αυτόν τον κορμό ελιάς και του φάνηκε ότι μοιάζει με αγριογούρουνο. Μπορείς να ανακαλύψεις κι εσύ έναν κορμό που σου θυμίζει κάτι; Φωτογράφισέ τον, κόλλησε εδώ τη φωτογραφία σου και γράψε τι σου θυμίζει. Πράσινα είν τα νιάτα μου, μαύρα τα γερατειά μου, χαροποιά η θλίψη μου, θροφή τα δάκρυά μου. Τι είμαι;

19 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 17 Σσσσ! Θέλουμε να ακούσουμε! Διάλεξε ένα σημείο για να ακούσεις τη φύση. Το σημείο πρέπει να είναι μακριά από τις άλλες ομάδες για να μη σας ενοχλούν οι συνομιλίες τους. Στο παιχνίδι υπάρχουν δύο ρόλοι: το παιδί με τα κλειστά μάτια και ο βοηθός του. Μοιραστείτε τους ρόλους. ΡΟΛΟΣ Α : κλείσε τα μάτια σου με την κορδέλα. Πες τι ακούς. Δείξε από πού το ακούς. ΡΟΛΟΣ Β : γράψε τι ακούει ο συμμαθητής σου στη σωστή γραμμή. Ακούει ο/η: Ποιος ήχος κυριαρχεί; Υπάρχει κάποιος ήχος που σε ενοχλεί; Γιατί; Ποιος ήχος σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Γιατί;

20 18 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Ζωγράφισε τον κερκυραϊκό ελαιώνα Πολλοί Κερκυραίοι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τον κερκυραϊκό ελαιώνα. Εσύ; Φίλιππος Μάκοτσις, Ελιές, 1942, σινική μελάνη, 33Χ23 εκ., συλλογή Επτανησιακής Ζωγραφικής (16ος-20ος αι.), Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, Παλαιά Ανάκτορα.

21 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ Συνέντευξη με τον ελαιοτριβέα Ψάξε να βρεις τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου. Το όνομά του είναι Διομήδης Πόσα χρόνια ασχολείται ο κ. Διομήδης με το επάγγελμα του ελαιοτριβέα; Τι θα χρειαστείς; και ένα πλατύ χαμόγελο. Πόσα κιλά καρπού χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό λάδι; Τι πρέπει να προσέξει ένας παραγωγός για να πετύχει καλό λάδι; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσεχθεί στο ελαιοτριβείο; Τι είναι το «ντεκάντερ»; Τι είναι η «μούργα» και πού καταλήγει; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ελαιοτριβέας; Ζήτησε από τον κ. Διομήδη να σου δώσει μία «βεβαίωση αλέσματος».

22 20 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας 2. Συνέντευξη με τον ελαιοτριβέα Ψάξε να βρεις τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου. Το όνομά του είναι Διομήδης Πόσα χρόνια λειτουργεί το ελαιοτριβείο; Τι θα χρειαστείς; και ένα πλατύ χαμόγελο. Πώς αποφάσισε ο κ. Διομήδης να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα; Κάθε πότε αλέθει και μέχρι πόσες ελιές την ημέρα; Υπήρχε περίοδος που αλεθόταν περισσότερες ελιές καθημερινά; Τι είναι το λιόστο και ποιο είναι το «μέλλον» του; Τι είναι το «ξάι»; Ζήτησε από τον κ. Διομήδη να σου δώσει μία «βεβαίωση αλέσματος».

23 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ Εργαλειοθήκη Ακολούθησε τις τελείες και βρες το εργαλείο που κρύβει το σκίτσο. Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει;

24 22 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας 2. Εργαλειοθήκη Ακολούθησε τις τελείες και βρες το εργαλείο που κρύβει το σκίτσο Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει; Όνομα εργαλείου: Σε τι φαντάζεσαι ότι χρησιμεύει;

25 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 23 Eλιά μπαίνω, λάδι βγαίνω Mπορείς να συμπληρώσεις τα κενά με τις λέξεις, ώστε να οδηγήσεις τις ελιές μέσα στο ελαιοτριβείο; λα μ ο

26 24 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Σπαζοκεφαλιές του Ελαιώνα Συμπλήρωσε με λέξεις Α β Γ Ε Η θ δ κ ζ Λ ξ μ ι Π ρ Ο Ν φ τ Υ σ χ Ψ ω Βρες τις κρυμμένες λέξεις που βρίσκονται σε οριζόντια και κάθετη θέση μέσα στον πίνακα. Ε Λ Α Ι Ω Ν Α Σ Κ Π Ρ Ξ Ε Ρ Ο Λ Ι Θ Ι Α Ο Λ Ι Π Α Ν Σ Η Φ Θ Λ Ρ Φ Ω Β Α Ε Ρ Ι Α Χ Α Ω Σ Τ Ο Θ Υ Λ Ι Ο Δ Ι Χ Τ Ο Ρ Α Τ Ε Σ Ω Ν Φ Ε Λ Α Ι Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ν Η Σ Α Σ Ρ Γ Ο Ι Β Κ Ξ Α Σ Α Κ Υ Ρ Ι Δ Ο Α Β Α Ι Δ Α Β Ε Σ Υ Μ Β Ο Λ Ο Ω Ν Ε Ρ Λ Κ Ε Τ Α Φ Π Ι Μ Ν Η Τ Ο Β Ω Τ Ψ Α Θ Ε Α Κ Λ Α Ι Κ Ι Α Θ Η Ν Α Γ Α Λ Σ Ι Ο Ν Π Ρ Ε Ι Τ Κ Φ Ω Χ Α Ρ Ι Μ Ι Σ Φ Υ Τ Ο Φ Α Ρ Μ Α Κ Α Α Γ Ε Ρ Α Κ Ι Γ Β Α Φ Λ Α Ν Ν Υ Τ Ρ Ο Φ Κ Η Ξ Γ Η Γ Ζ Φ Δ Α Α Δ Τ Σ Ι Χ Λ Α Ε Θ Ω Β Ν Μ Ω Ψ Ο Χ Ι Ο Σ Ξ Α Τ Β Α Σ Α Ρ Ι Κ Α Λ Ε Λ Κ Ρ Α Σ Ο Φ Ε Λ Ι Κ Υ Θ Α Ρ Α Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σύμβολο Δρεπάνι Αθηνά Γεράκι Ταμίζο Κότσυφας Φυτοφάρμακα Τσίχλα Λιόδιχτο Βιολογική καλλιέργεια Ελαιώνας Ξερολιθιά Αλεσιά Λίπανση Αιωνόβια Ιερή Ελιά Ελαιουργείο

27 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ Ο κόσμος λέει... Αντιστοίχισε τις εκφράσεις και τις παροιμίες Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξυδο. Απαραίτητα για την οικογένεια. Ξεφόρτωσέ τη την ελιά, να σε φορτώσει λάδι. Θα ζήσει για πολύ ακόμα. Μου χει ψήσει το λάδι. Όλα γίνονται με την σειρά. Αν δε μπει η ελιά στο λουτρουβιό, δε βγαίνει λάδι. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Έχει το καντήλι του λάδι. Μαζί... έχουν αποτέλεσμα. Πρώτα θεμέλια του σπιτιού, ψωμί, κρασί και λάδι. Δεν τρέχει τίποτα. Η μια ελιά κι η άλλη, το βγάνουνε το λάδι. Μ έχει ταλαιπωρήσει. Σιγά τον πολυέλαιο. Πρέπει να κοπιάσεις για να πάρεις. Μπορείς να ερμηνεύσεις τις παροιμίες; Ελιές από του πάππου σου κι αμπέλια του χεριού σου Της ελιάς το φύλλο κι αν χαθεί, πάλι θε να ξαναβρεθεί Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές Το ντίλι ντίλι κρέμεται, το ντίλι ξεκρεμιέται και το χρυσό το κόκαλο στην κοπριά κυλιέται. Τι είναι; 25

28 26 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Χθες, σήμερα... αύριο Βάλε κάθε λέξη στην εποχή και στον χώρο της. Χθες Σήμερα Αύριο Ελαιώνας Ελαιοτριβείο Δόξα σοι ο Θέος Θέ μου Πέντε ξέστες οι αλεσιές μου αποφυλλωτήρας, βάσκα, γάιδαρος, δάκος, εντομοκτόνο, εμφιάλωση, «εργάτης», ηλεκτρισμός, κασάρι, μούργα, κλάδεμα, δακοπαγίδα, άλογο, κατωλάβδι, αλυσοπρίονο, κοφίνι, αγροτικό αυτοκίνητο, λαδοφωτιές, δρεπάνι, λιθάρι, λιόδιχτο, ταμίζο, ψυχανθή, λίπασμα, ζιζανιοκτόνο, πρόβατο, κοπριά, πύλα, καυστήρας, τσεκούρι, τσουβάλι, μαλακτήρας, χορτοκοπτικό, μουργαριά, σπαστήρας, μπουλούκι, ξερολιθιά, ωγνίστρα, φυγοκεντρικό, ξέστα, οξυμέτρηση, πιεστήριο, σφυρίδες, τενεκές

29 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 27 Σταυρόλεξο της ελιάς ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1) Τρόπος μέτρησης της ποιότητας του λαδιού 2) Αλεσμένο κουκούτσι της ελιάς 3) Έντομο που βλάπτει τον καρπό της ελιάς 4) Έτσι λεγόταν παλιά το ελαιοτριβείο 5) Πέτρινο και στρογγυλό για να αλέσει τον καρπό 6) Εργαλείο για το κόψιμο των κλαδιών 7) Στρογγυλός σάκος για τοποθέτηση της ελαιοζύμης ΚΑΘΕΤΑ 1) Πλαστικό για το μάζεμα της ελιάς 2) Κερκυραϊκή ποικιλία ελιάς 3) Η αμοιβή του ελαιοτριβέα 4) Μονάδα μέτρησης ελαιολάδου 5) Απόβλητα από το άλεσμα της ελιάς 6) Στρογγυλός πέτρινος χώρος μέσα στον οποίο γυρίζουν τα λιθάρια 7) Μαζί με το νερό απαραίτητος για την ελιά

30 28 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Παιχνίδι ρόλων Διάλεξε έναν από τους παρακάτω ρόλους και προσπάθησε με επιχειρήματα να υποστηρίξεις τις δικές σου θέσεις για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του Κερκυραϊκού Ελαιώνα. Ελαιοκαλλιεργητές: κ. Σπύρος και Τσάντα Λαδικού, Ελαιοτριβέας: κ. Νιόνιος Μόυργας, Γεωπόνος: κ. Μάνος Δακοκτόνος, Οικολόγος: κ. Γεράσιμος Κότσυφας, Έμπορος Ξυλείας: Νίκος Απελέκητος, Εργολάβος: κ. Μήτσος Οικοδομόπουλος, Διευθυντής Βιομηχανικής Εταιρείας Ελαιολάδου: κ. Γιώργος Γερολαδάς. πολίτες νοιώθουν πια ανήμποροι μπροστά στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης εξαγωγής ξυλείας Ο Κερκυραίος αγρότης έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή του και έχουν καταστήσει το επάγγελμα αυτό εξαιρετικά ασύμφορο κι επικίνδυνο. η εφαρμογή της Βιοκαλλιέργειας της Κερκυραϊκής ελιάς είναι ανύπαρκτη Η ελαιοκαλλιέργεια στην Κέρκυρα είναι μια πολύ δύσκολη, επίπονη και γεμάτη κινδύνους εργασία (έκθεση σε φυτοφάρμακα, κακές καιρικές συνθήκες, δύσβατες περιοχές, ανεπαρκής εξοπλισμός κ.λ.π.) Ξεριζώνονται τα αιωνόβια δέντρα και στη θέση τους φυτεύονται οικοδομικά συγκροτήματα για τον τουρισμό μας. Εναέριο ράντισμα Κερκυραϊκού Ελαιώνα, έως πότε; αγροτουρισμός και η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική προώθηση

31 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 29 Το Γλωσσάρι τση Κερκυραϊκής Λιανολιάς Αλεσιά / μονάδα μέτρησης ελαιοκάρπου για το άλεσμα της ελιάς. Αλεστική / τριλίθαρο λουτρουβιό. Βάσκα / πέτρινος στρογγυλός χώρος, μέσα στον οποίο κυλούσαν τα λιθάρια. Δάκος / έντομο που γεννάει τα αβγά του στη σάρκα της ελιάς. Εργάτης / ξύλινη περιστρεφόμενη κατασκευή που μπορούσε να αυξήσει τη δύναμη του πιεστηρίου στο παλιό ελαιοτριβείο. Ελαιόκαρπος / ο καρπός της ελιάς. Ελαιοκτήμονας / αυτός που έχει μεγάλο αριθμό ελαιόδεντρων. Ελαιοπαραγωγός / αυτός που παράγει λάδι. Ελαιοπολτός ελαιοζύμη / ο πολτός που προέρχεται από το άλεσμα της ελιάς. Καπάσα - Πύλα - Τίνα / δοχεία αποθήκευσης λαδιού. Καρτούτσο / μονάδα μέτρησης λαδιού που αντιστοιχεί με μισό κιλό. Κασάρι / εργαλείο για την κοπή των μικρών κλαδιών της ελιάς. Κατωλάβδι / δοχείο στο οποίο γινόταν ο διαχωρισμός μούργας - λαδιού στο παλιό ελαιοτριβείο. Κολόκα / αποξηραμένη κολοκύθα για μετάγγιση του λαδιού από δοχείο σε δοχείο. Κοφίνι / καλάθι για το μάζεμα της ελιάς από καλάμι ή λεπτά κλαδιά. Κοκολόγια / ο ξεραμένος καρπός της ελιάς που μαζεύουν το καλοκαίρι. Λαδοφωτιές / μεταλλικά δοχεία με λάδι και φυτίλια που χρησιμοποιούσαν για το φωτισμό. Λιανολιά / τυπική ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Κέρκυρα. Λιθάρι / μεγάλη κυκλική πέτρα που χρησιμοποιούσαν για το άλεσμα της ελιάς στο παλιό ελαιοτριβείο. Λιόδιχτο / πλαστικό δίχτυ που χρησιμοποιείται για τη συλλογή της ελιάς. Λιόστο / το αλεσμένο κουκούτσι της ελιάς. Λιόφυλλο / φύλλο της ελιάς. Λουτρουβιό / ελαιοτριβείο, χώρος επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού. Λουτρουβιάρης / ο ελαιοτριβέας, ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου. Μούργα / υγρά κατάλοιπα που προκύπτουν μετά την επεξεργασία της ελιάς. Μουντζούρι / μονάδα μέτρησης ελαιοκάρπου. Χρησιμοποιούταν για την εκτίμηση της παραγωγής μισθωμένων ελαιώνων. Μπουλουκάρης / άνδρας που επέβλεπε το μπουλούκι. Μπουλούκι / ομάδα γυναικών που δούλευαν σε μεγάλους ελαιώνες και αμείβονταν με λάδι. Ξάι / η αμοιβή του ελαιοτριβέα, που αντιστοιχεί με ποσοστό στο παραγόμενο λάδι. Ξεραγκαδιστής / αυτός που κόβει τα ξερά κλαδιά του δέντρου. Ξέστα / μονάδα μέτρησης λαδιού που ισοδυναμεί με 16 κιλά. Ξετιμωτής / δημόσιος υπάλληλος που εκτιμούσε το ελαιόκτημα που θα μισθωνόταν. Μονολίθαρο / είδος παλιού λουτρουβιού που παίρνει την ονομασία του από τον αριθμό των λιθαριών που χρησιμοποιεί. Μουργαριά / χώρος αποθήκευσης της μούργας. Οξυμέτρηση / διαδικασία για τη μέτρηση της οξύτητας - ποιότητας του ελαιόλαδου. Πάκτο / μίσθωμα ενοικίαση ελαιοκτήματος με καταβολή ποσοστού της ετήσιας παραγωγής. Στάγκα / ξύλινος μοχλός στο πιεστήριο του παλιού ελαιοτριβείου. Σφυρίδες / συνήθως στρογγυλοί σάκοι από βούρλα μέσα στους οποίους τοποθετούσαν την ελαιοζύμη για να ακολουθήσει η διαδικασία του πιεστηρίου. Ψυχανθή / κατηγορία φυτών που περιλαμβάνει το τριφύλλι, τη φασολιά, τη φακή κ.α. Χρησιμοποιούνται ως μέσο λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια λόγω της παρουσίας μικροοργανισμών στις ρίζες τους που δεσμεύουν άζωτο και το μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα. Ωγνίστρα / η γωνιά του παλιού ελαιοτριβείου όπου έβαζαν φωτιά για το ζέσταμα του νερού.

32 30 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Χλωρίδα & πανίδα του κερκυραϊκού ελαιώνα ΧΕΛΩΝΑ (Testudo hermanni): ερπετό το σώμα του οποίου καλύπτεται με όστρακο. Βαδίζει αργά και είναι φυτοφάγο. Το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη. ΞΕΦΤΕΡΙ ή Τσιχλογέρακο (Αccipter nisus): μικρό αρπακτικό, ξαφνιάζει τη λεία του πετώντας ανάμεσα σε δέντρα. Πετάει με γρήγορα φτεροκοπήματα και απότομους ελιγμούς. ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ (Erithacus rubecula): εμφανίζεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων και το τραγούδι του είναι λεπτό και μελωδικό. ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ (Εrinaceus europaeus): μικρόσωμο θηλαστικό που προτιμά τις περιοχές που δεν είναι υπερβολικά υγρές. Το σώμα του είναι σκεπασμένο με σκληρά αγκάθια και τρέφεται με καρπούς, έντομα, μικρά ποντίκια, αβγά και φίδια. Το χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη και πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους το θηλυκό γεννά 3-7 μικρά. ΚΟΤΣΥΦΑΣ (Turdus merula): φωλιάζει όπου υπάρχουν δέντρα ή μεγάλοι θάμνοι. Το αρσενικό είναι κατάμαυρο με κίτρινο ράμφος. Το τραγούδι του είναι μελωδικό με καθαρές νότες σαν φλογέρας που συχνά καταλήγει παράφωνα. ΤΣΙΧΛΑ (Turdus philomelos): ζει σε δάση και ελαιώνες. Πολύ πιο κοινή τον χειμώνα. Τραγουδάει μελωδικά και φωλιάζει σε θάμνους. ΚΟΥΝΑΒΙ (Martes foina): σαρκοφάγο νυκτόβιο θηλαστικό, τρέφεται κυρίως με μικρά τρωκτικά ή πουλιά. Έχει σκούρο τρίχωμα, ζει σε δάση και συχνά κοντά σε οικισμούς. ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΑΥΡΑ (Algyroides nigropunctatus): ερπετό με έντονη χρωματική προσαρμογή. Αναρριχάται εύκολα και ζει συνήθως σε σκιερά και πετρώδη μέρη (ελαιώνες). Τρέφεται κυρίως με έντομα. ΟΧΙΑ (Vipera ammodytes): δηλητηριώδες φίδι που συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Το μήκος της φτάνει τα 80 εκ. και τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά, ποντίκια και πουλιά. Οι αρσενικές οχιές έχουν χρώμα γκριζωπό ενώ οι θηλυκές καφετί.

33 KΠΕ ΘΙΝΑΛΙΩΝ 31 Χλωρίδα & πανίδα του κερκυραϊκού ελαιώνα Βρύα: είναι μια πρωτόγονη μορφή φυτών. Αναπτύσσονται σε υγρά μέρη. Στον ελαιώνα εμφανίζονται, συνήθως, πάνω στους κορμούς των δέντρων (συχνά καλύπτουν το κάτω μέρος του κορμού) και πάνω σε ξερολιθιές. Λειχήνες: πρόκειται για τη συμβίωση κυανοβακτηρίων ή μικροσκοπικών φυκών με μύκητες. Στον ελαιώνα εμφανίζονται συχνά πάνω σε κορμούς ή πέτρες. Δεν μπορούν να καταταχθούν στα φυτά, παρ ότι φωτοσυνθέτουν. Στην πλειοψηφία τους, είναι πολύ ευαίσθητες σε ρύπανση και η παρουσία τους είναι ενδεικτική της καθαρότητας του περιβάλλοντος. Φτέρη (Pteridium Aquilinum): είναι μια πρωτόγονη μορφή φυτού, η οποία μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Κυκλάμινο (Cyclamen hederifolium): πολύ χαρακτηριστικό λουλούδι της ελληνικής υπαίθρου. Ανθίζει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Πιο κοινό σε σχετικά σκιερές και ελαφρά ορεινές περιοχές. Σπαράγγι (Asparagus officinalis): ποώδες και βρώσιμο φυτό. Στον ελαιώνα φυτρώνουν άγρια σπαράγγια, τα οποία συλλέγονται στις αρχές της άνοιξης. Βάτος (Rubus fruticosus): θάμνος με αγκάθια που αναπτύσσεται γρήγορα και γίνεται πυκνός και αδιαπέραστος. Συνήθως βρίσκεται στα όρια του ελαιώνα, αλλά σε εγκαταλειμμένους ελαιώνες επεκτείνεται και σταδιακά μετατρέπει το χώρο σε θαμνώδη έκταση. Κισσός (Hedera helix): αναρριχόμενο φυτό που εμφανίζεται κυρίως σε σκιερές τοποθεσίες. Στον ελαιώνα αναπτύσσεται επάνω στους κορμούς των ελαιόδεντρων. Ο κισσός μπορεί να καλύψει και να ξεράνει το δέντρο στο οποίο στηρίζεται. Ίριδα (Iris stylosa ή Iris unguicularis): μεγάλο και εντυπωσιακό μωβ λουλούδι που ανθίζει στις αρχές της άνοιξης, σε περιοχές ελαφρά σκιερές και σχετικά υγρές. Ζωχός (Sonchus oleraceys): ποώδες φυτό, πολύ κοινό σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα συνηθέστερα βρώσιμα χόρτα. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης.

34 32 Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας Βιβλιογραφία «Ελαιόλαδο, γεύση και υγεία», Υπουργείο Ανάπτυξης, 2006 «Ελιά η Βιογραφία ενός Δέντρου», Σταύρου Τατιάνα, εκδόσεις Ηλίβατον, 2001 «Ελιά, το δώρο των Θεών», ΚΠΕ Στυλίδας «Η παλιά Κορφιάτικη Γλώσσα», Αγγελόπουλος Μάριος, εκδόσεις Ενημέρωση, 2008 «Η Χλωρίδα και η Πανίδα του Ελαιώνα στη Ζάκυνθο» ΚΠΕ Λιθακιάς, Πανελλήνιο Δίκτυο «Ελιά», 2004 «Η Ελιά μέσα στους αιώνες», KΠΕ Καλαμάτας, Πανελλήνιο Δίκτυο «Ελιά» «Η ελιά στην Ελλάδα», Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Εκδόσεις Τοπίο «Κερκυραϊκά: ιστορία, λαογραφία», Ι. Μπουνιά, 1958 «Οι Δρόμοι της Γεύσης», Λαμπράκη Μυρσίνη, εκδόσεις ΝΕΑ, 2008 «13 Σκιτσογράφοι εμπνέονται από την Ελιά», Υπουργείο Πολιτισμού, 2007 «Τα Λαογραφικά της Κέρκυρας» Χυτήρης Γεράσιμος, δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, 1988 «Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης», Sverson Lars, P. Grant, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 2007 «Το βιβλίο της Ελιάς», Richard Fooks, Εκδόσεις Ψύχαλου «Το ελαιόλαδο, μια εκπαιδευτική προσέγγιση», ΚΠΕ Μακρινίτσας, 2007 «Το ημερολόγιο του Κερκυραίου Ελαιοπαραγωγού», Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας Διεύθυνση Γεωργίας, 2004 Ιστοσελίδες http// http// Χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό από τις ιστοσελίδες: http// Επίσης, χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των μελών της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Θιναλίων.

35

36 Ευχαριστούµε την Κουτσούρη Παρασκευή και τον Παργινό ιοµήδη για την συνεισφορά τους. Ευχαριστούµε τη ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας για τις πληροφορίες που µας παραχώρησε, καθώς επίσης τους κατοίκους των Δηµοτικών Διαµερισµάτων Λουτσών και Περίθειας για τις προφορικές µαρτυρίες που αφορούν τον Κερκυραϊκό Ελαιώνα. Ευχαριστούµε τη ιευθύντρια της ηµοτικής Πινακοθήκης του ήµου Κερκυραίων κ. Μαρία Μελέντη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού. Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θιναλίων Δ.Δ. Λουτσών, Δήμος Θιναλίων Κέρκυρα, Τ.Κ Τηλ/ Fax: www: Συγγραφική ομάδα επιμέλεια κειμένων: Ανδρέας Μπολέτσης Ελένη Ζάγουρα Αλέξανδρος Παναγιώτου Διορθώσεις για την ηλεκτρονική έκδοση: Ελευθερία Μαρίνη Μέλη της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Θιναλίων Γραφιστική Επιμέλεια Φιλένη Λοράνδου ISBN: Το παρόν τετράδιο δραστηριοτήτων εκδόθηκε στα πλαίσια της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του επιχειρησιακού προγράµµατος «Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» του ΥΠ.Ε.Π.Θ. µε φορέα υλοποίησης το Εθνικό Ίδρυµα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) και εκδίδεται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραµµάτων «Ελιά, στη Σκιά ενός Πολύτιµου έντρου» και «Ταξίδι στον Ελαιώνα και τα Λουτρουβιά της Κέρκυρας». Το τετράδιο δραστηριοτήτων αποτελεί πνευµατική ιδιοκτησία του Κ.Π.Ε. Θιναλίων. Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του για εκπαιδευτικούς σκοπούς, µε αναφορά στην πηγή προέλευσης.

Η ελιά στην Κέρκυρα. Ιστορία της ελιάς 25/9/2014. Περιβαλλοντική ομάδα 2011-2012

Η ελιά στην Κέρκυρα. Ιστορία της ελιάς 25/9/2014. Περιβαλλοντική ομάδα 2011-2012 Η ελιά στην Κέρκυρα Περιβαλλοντική ομάδα 2011-2012 Ιστορία της ελιάς Η ελιά σαν αυτοφυές δέντρο (αγριελιά) πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο Σε πινακίδες της Βόρειας Συρίας βρίσκονται οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα ακόμη. Επίσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της Μεσογειακής δίαιτας για την οποία τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι

Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι Λύκειο Βάμου Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι 1. Παρθένο ελαιόλαδο Λαµβάνεται από τον καρπό της ελιάς αποκλειστικά µε µηχανικές και φυσικές µεθόδους. Η μέγιστη θερμοκρασία επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

''Ρωτώ για να μαθαίνω''

''Ρωτώ για να μαθαίνω'' ''Ρωτώ για να μαθαίνω'' Τι είναι η ελιά; Η ελιά είναι ένα δέντρο. Πόσα χρόνια ζει; Ζει πάρα πολλά χρόνια (αιώνες ). Είναι δέντρο αι-ω-νό-βι-ο. Πού ζει; Ζει σε χώρες που έχουν γλυκό, μεσογειακό κλίμα όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Σαπούνι Θεωρητικό μέρος Το σαπούνι είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Ελαιόλαδο από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Γιατί Ελαιόλαδο και γιατί από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης; Δεν υποβαθμίζει: - το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - τη βιολογική αξία

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ. Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος:

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ. Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος: 2013-2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν την ελιά, την ιστορία και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Λύκειο Βάμου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Λύκειο Βάμου ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Λύκειο Βάμου Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 1. Παρθένο ελαιόλαδο Λαµβάνεται από τον καρπό της ελιάς αποκλειστικά µε µηχανικές και φυσικές µεθόδους. Η

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης

Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Κύκλος ζωής 3 Καλλιέργεια 4 Συγκομιδή-Παραγωγή 5 Παράγωγα και χρήσεις 6 Ιστορία Ολυμπιακοί αγώνες και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολική χρονιά 2012-13 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451

Διαβάστε περισσότερα

2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΕΛΙΑ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ- ΤΑ ΦΥΛΛΑ- ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ 1 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΩΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ Από την 4η χιλιετία π.χ. και μέχρι πριν από λίγα χρόνια συστηματικά και στις μέρες μας σποραδικά χρησιμοποιείται ως φωτιστική ύλη. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους περίφημους

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά!

Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά! Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά! 2/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα 2016-2017 Βιβλίο του ΣΕΔΗΚ Έκδοση του ΚΠΕ Βάμου Με αφορμή το φύτεμα της ελιάς ερευνήσαμε, με «οδηγό»

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2014 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Αριθμός ομάδας: Ονόματα διαγωνιζομένων: Στοιχεία Διαγωνιζόμενων 1) 2) 3) Σχολείο: Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας!

Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας! Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας! Δεν έχουμε λαχανόκηπο έξω στην αυλή, διότι καταστράφηκε ο χώρος του πέρυσι από έναν δυνατό αέρα. Είπαμε, όμως, ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν μικρό μέσα στην τάξη,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Μια ποιήτρια την ονόμασε «θυγατέρα του ήλιου»

Μια ποιήτρια την ονόμασε «θυγατέρα του ήλιου» Τάξη Γ Μάστορα Έλλη Η ελιά είναι ένα δέντρο που ζει πάρα πολλά χρόνια, είναι δηλ. αιωνόβια. Αγαπάει τον ήλιο και τη ζέστη, γι αυτό φυτρώνει σε χώρες που έχουν γλυκό κλίμα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ελιά στη σύγχρονη εποχή Η Ελαιοκαλλιέργεια στην σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α) Λάθος β) Σωστό γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό Α2 1- ε 2- δ 3- στ 4- α 5- γ ΘΕΜΑ Β Β1 Η χλωρή λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής Ελαιόλαδο και Καταναλωτής ΕΘΙΑΓΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ PREFECTURE OF CHANIA Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ελιά και λάδι» Υπεύθυνη προγράμματος : Μαντζιρίδου Φεβρωνία ΠΕ60 Συμμετέχουσα νηπιαγωγός: Αργυροπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με

Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με γόνιμους «καρπούς» τη μυθολογία, τις παραδόσεις, την τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Ξεκινώντας την εργασία θα θέλαμε να παραθέσουμε το παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά του Θαμνώνα και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα 15 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΩΡΑ: CARDET Κύπρος ΤΙΤΛΟΣ: ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Εισαγωγή στα Τρόφιμα 9-12 χρονών [Γ - Στ Δημοτικού] ΜΑΘΗΜΑ/ΘΕΜΑ: Αγωγή Υγείας, Νέα Ελληνικά / Αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ:.... /40 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02.06.2017 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

1 Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» Διαγωνισμός Γρίφων Μάιος 2012

1 Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» Διαγωνισμός Γρίφων Μάιος 2012 ο 1 Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» Διαγωνισμός Γρίφων Μάιος 2012 Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 2003 Καλαμάτας Στυλίδας Ακράτας Λιθακιάς Σήμερα Στυλίδας- Υπάτης Καλαμάτας Άμφισσας Περτούλι - Τρικκαίων Αράχθου Άρτας Παρανεστίου Αρναίας Χαλκιδικής Μολάων Αρχανών - Ρούβα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά. Η ελιά ή ελαιόδεντρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα.

Ελιά. Η ελιά ή ελαιόδεντρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ελιά Ελιά Η ελιά ή ελαιόδεντρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Δήμος Καλαμαριάς ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού Β Φάση 14/5/2016

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού Β Φάση 14/5/2016 ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού Β Φάση 14/5/2016 Ονοματεπώνυμο:... Πατρώνυμο:... Μητρώνυμο:... Σχολείο:... e-mail:... ΘΕΜΑ 1ο Να συμπληρώσετε στα κενά που υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» Παπασταύρου Ζαμπέτα Πέτρου Γεωργία Πλατανίτης Τάκης Κιοφύρης

Διαβάστε περισσότερα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα 21 22 2.1 Δέντρα, θάμνοι, πόες Προσέγγιση των φυτών του δάσους, διαπίστωση της παρουσίας διαφορετικών φυτικών ειδών και διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες της Εξέλιξης

Θεωρίες της Εξέλιξης 1 ο ΘΕΜΑ Θεωρίες της Εξέλιξης Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Σήμερα θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο ινδικό με κάρυ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πολύ γευστική. Ιδανικά το ινδικό κοτόπουλο σερβίρεται με ρύζι βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας Ελένη Μιλή Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας To ελαιόδεντρο Η ελιά και τα προϊόντα της στην Κύπρο Olea europea, Oleaceae Αειθαλές, υποτροπικό. Σχήμα και μέγεθος σε δέντρο ή θάμνο Υπεραιωνόβιο Ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου.

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Το Μ Olive Oil BY MOBIAK Με έδρα την Κρήτη, ειδικευόμαστε στη προώθηση υψηλής ποιότητας προϊόντων ελαιολάδου. Στην Κρήτη, η έντονη ηλιοφάνεια, το γόνιμο έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου Αχλάδι Έχει πάρα πολλές ποικιλίες και υποποικιλίες. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ- ΕΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν.ΛΕΥΚΑΔΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ- ΕΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν.ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ- ΕΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν.ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΥΔΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΙΑΣ THE OLIVE POWER ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας : Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας : Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Ακτής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν

Διαβάστε περισσότερα

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη.

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Σταχύδια 2-2,5εκ. Που φέρουν 2-3 ανθύλλια. Χιτώνας τριχωτός στο κάτω μισό του με κορυφή βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Λευκωσία, 6/5/2014 Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Η ιστορία της ελιάς, η καλλιέργειά της, ο καρπός & ο χυμός της το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου. Η ελιά αγαπάει τη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ.

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ. Επιμέλεια έκδοσης: Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Βασίλης Χατζηρβασάνης Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Εκτύπωση: COLORPRINT - Τσεκούρας Ε.Π.Ε. ISBN: 978-960 - 6861-29 -1 Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Η επιταγή χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος πληρωμής αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Ρύπανση του εδάφους

4.2 Ρύπανση του εδάφους 110 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 4.2 Ρύπανση του εδάφους Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ρυπαίνουν το έδαφος Ερωτήσεις κατανόησης θεωρίας και προβλήματα 2-1. Η ρύπανση του εδάφους οφείλεται κυρίως στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Η διαμόρφωση της ποιότητας του ελαιολάδου αρχίζει από τον χρόνο που αυτό σχηματίζεται στον ελαιόκαρπο και επηρεάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας

Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας Οδηγός του Εκπαιδευτικού ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

α) Σημείωσε τρία είδη πανίδας που συναντούμε στην περιοχή του φράγματος Ταμασού:

α) Σημείωσε τρία είδη πανίδας που συναντούμε στην περιοχή του φράγματος Ταμασού: Δραστηριότητα 1 α) Σημείωσε τρία είδη πανίδας που συναντούμε στην περιοχή του φράγματος Ταμασού:,,.. β) Τι νομίζεις ότι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο φράγμα; γ) Τι άλλες δραστηριότητες μπορεί κάποιος να

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ - Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η - Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η

ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ - Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η - Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ - Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η - Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η Σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης. Mε κλάδο ελιάς (με κότινο ελαίας) στεφάνωναν τους αθλητές και τους Oλυμπιονίκες στην

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Σ Π Α Ρ Α Γ Γ Ι. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Αριάν Ντότσι

Σ Π Α Ρ Α Γ Γ Ι. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Αριάν Ντότσι Σ Π Α Ρ Α Γ Γ Ι ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Αριάν Ντότσι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορία του Σπαραγγιού... 1. Συγκομιδή και Επεξεργασία... 1. Μυστικά Καλλιέργειας... 2. Παραγωγή Σπαραγγιού... 3. Τεχνικές Βιολογικής Καλλιέργειας Σπαραγγιού...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα