ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012"

Transcript

1 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

2 Φάρμακα και βότανα στην Αρχαία Ελλάδα Τα διάφορα φυτά στην αρχαιότητα εκτός από το να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, χρησιμοποιούνταν επίσης στον καλλωπισμό, αλλά και στην παραγωγή διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

3 Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι χρησιμοποιούσαν ρίζες, ξύλα, φλοιούς άνθη, βλαστούς,καρπούς, σπόρους έλαια και ρητίνες από διάφορα φαρμακευτικά φυτά και βότανα τα οποία φύονταν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν εισαγωγή πρώτων υλών φυτικής προέλευσης, εξάγοντας δικά τους αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

4 Πολλά από τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνταν επίσης και σε διάφορες μαγείες. Ο ελλαδικός χώρος διέθετε πλουσιότατη χλωρίδα από την αρχαιότητα, με την Κρήτη να αποτελεί έναν βοτανολογικό παράδεισο. Οι Μινωίτες(2500 ( π.χ.).) γνώριζαν τις φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες των φυτών και εκμεταλλεύονταν την πλούσια βλάστηση του νησιού για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων. Στις πήλινες πινακίδες μάλιστα της γραμμικής Β περιλαμβάνονται διάφορα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, όπως κορίανδρος (κόλιαντρο),η κύππερις, το σφάκον (φασκομηλιά),το κρίταμον ή Κρίθμον το παράλιον.

5 Επίσης οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο, το κύμινο, την ίριδα, το μάραθο,τη μαντζουράνα, το γλυκάνισο,τη μυρτιά,το το ελαιόλαδο, ενώ ο Ομηρος αναφέρει διάφορα αρωματικά έλαια, καλλυντικα και φαρμακευτικά σκευάσματα.

6 Στην ελληνική μυθολογία γίνονται αναφορές σε διάφορα θαυματουργά βότανα όπως σ αυτό με το οποίο ο μάντης Πολύιδος ανέστησε το Γλαύκο, γιό του βασιλιά Μίνωα. Στην Οδύσσεια αναφέρεται πως η Κίρκη έριξε στο κρασί των συντρόφων του Οδυσσέα κάποια κακά βότανα, τα λυγρά φάρμακα, τα οποία προκαλούσαν αμνησία.

7 Ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα ένα βότανο, το μώλυ, το αντίδοτο των λυγρών φαρμάκων για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης. Όμως και οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας, όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός μιλούν για τη σημασία της διαίτης και των βοτάνων στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

8 Γενικά από την εποχή του Ομήρου αναφέρονται φάρμακα ανδροφόνα ή θυμοφθόρα,δηλαδή δηλητηριώδη βότανα με τα οποία επάλειφαν τα βέλη ή δηλητηρίαζαν την τροφή, φάρμακα ήπια ή οδυνήφατα τα οποία ήταν παυσίπονα, αλλά και φάρμακα λυγρά τα οποία προκαλούσαν αμνησία, καθώς και το μώλυ, από το μολύω που σημαίνει αφανίζω, ως αντίδοτο των λυγρών φαρμάκων.

9 Στον Όμηρο αναφέρεται επίσης το νηπενθές, με φαρμακοδυναμική δράση, ωσ κατευναστικό και παυσίλυπον, καθώς και ένα είδος γάζας η ονομαζόμενη σφενδόνη από καλοστριμμένο μαλλί προβάτου για να περιδένονται τα τραύματα.

10 Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς,όπως ο Ηρόδοτος, ο Θεόφραστος, ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και άλλοι αναφέρουν λεπτομέρειες σε σχέση με αρώματα, αλοιφές, καλλυντικά και φάρμακα των οποίων η Παρασκευή στηρίζονταν σε φαρμακευτικά και αρωματικά φυτα και βότανα.

11 ΕΙΔΗ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ

12 ΑΓΡΙΑΔΑ Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει την χοληστερίνη του αίματος. Δρά ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις. Κάνει καλό σε κυστίτιδες,ίκτερο ίκτερο,ηπατίτιδα,αρθριτικά.

13 ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ Χρησιμοποιείται ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Είναι αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κολικούς και τη διάρροια. Χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα εντόμων και στα δαγκώματα φιδιών.

14 ΑΧΙΛΛΑΙΑ Κατάλληλο για τις διαταραχές στην εμμηνόπαυση και τους σπασμούς της μήτρας. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών,αιμορροίδες, πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φαγούρα, φλεγμονές δέρματος.

15 ΑΨΙΘΙΑ Είναι διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό και ως αντισηπτικό. Καταπολεμά ζαλάδες, λιποθυμίες και σταματά τη διάρροια και τους εμετούς.

16 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, μελαγχολία, άγχος, ζαλάδες εντερικές διαταραχές και τυμπανισμό της κοιλιάς. Καταπολεμά πονόκοιλο, ναυτία και κρυολογήματα.

17 ΔΑΦΝΗ Ιδανική για φαγητά. Σταματά την αιμορραγία της μύτης,δυναμώνει τα μαλλιά ανακουφίζει από ρευματισμούς, αρθριτικά

18 ΔΥΟΣΜΟΣ Για το φαγητό,τη χοληστερίνη, τις αϋπνίες, κράμπες, ξερόβηχα αμυγδαλίτιδα, πόνους δοντιών. Στρώνει το στομάχι μετά από εμετό.

19 ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ Κατάλληλο για τους διαβητικούς. Κατεβάζει τον πυρετό, καταπραϋνει τον βήχα, τη γρίπη,τον πονόλαιμο. Κατάλληλο για εισπνοές σε ιγμορίτιδα και βρογχικά.

20 ΖΑΜΠΟΥΚΟΣ-ΘΥΜΑΡΙ Χρησιμοποιείται σε νευραλγίες. Για κυστίτιδα, αμυγδαλίτιδες, πονόδοντο, φαρυγγίτιδα και πονόλαιμο. Το θυμάρι είναι κατάλληλο για το άγχος, την κατάθλιψη, τα νεύρα, τις ημικρανίες. Απαραίτητο για τους υποτασικούς. Επουλώνει σπυριά, εγκαύματα.

21 ΙΒΙΣΚΟΣ-ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΡΔΑΜΟ Ο ιβίσκος είναι για τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το κυκλοφορικό, το ζαχαροδιαβήτη, το αδυνάτισμα, τον πονοκέφαλο. Το κάρδαμο περιέχει βιταμίνες,ιώδιο, σίδηρο και είναι καρδιοτονωτικό. Καθαρίζει το αίμα και αφαιρεί φακίδες και πανάδες.

22 ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ-ΛΟΥΙΖΑ ΛΟΥΙΖΑ Η καλέντουλα δυναμώνει την καρδιά. Κατάλληλο για το συκώτι, ουρική αρθρίτιδα, πρηξίματα και δερματοπάθειες. Η λουίζα διώχνει τον πονοκέφαλο, τον πονόματο και τους πόνους ρευματισμών. Πολεμάει την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση.

23 ΛΑΔΑΝΙΑ-ΛΕΒΑΝΤΑ ΛΕΒΑΝΤΑ Η λαδάνια χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της διάρροιας, του πονόδοντου, για εντριβές στα κρυολογήματα και στις βρογχίτιδες. Η λεβάντα για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κακή χώνεψη και λιποθυμία. Επουλώνει πληγές, εγκαύματα, ακμή, ψώρα.

24 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Καταπολεμά το άγχος, πονοκεφάλους, κρυολόγημα, αμυγδαλές, αϋπνίες. Βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, τα πρηξίματα,δυσπεψία και πονόκοιλο

25 ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟΣ Ανακουφίζει τα αρθριτικά, άσθμα, βήχα, τυμπανισμό, πόνους της κοιλιάς, σταματά τον εμετό. Ο μάραθος χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό και στην μαγειρική.

26 ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ Τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, τη μελαγχολία. Καταπραϋντικό σε νευρασθένειες, ζαλάδες,βουητό στα αυτιά, νευραλγίες δοντιών και αυτιών.

27 ΠΟΛΥΚΟΜΠΟ Σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. Σταματάει τις αιμορραγίες της μύτης και των αιμορροϊδων. Επουλώνει τις πληγές και τα έλκη. Χρησιμοποιείται για κολικούς.

28 ΡΙΓΑΝΗ Για το φαγητό, πόνους δοντιών και ρευματισμών, εντερικές διαταραχές και πόνους στην κοιλιά. Κάνει καλό στο βήχα και στον πονόλαιμο.

29 ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ-ΣΚΟΡΠΙΔΙ ΣΚΟΡΠΙΔΙ Το σπαθόχορτο είναι καταπραϋντικό σε πνευμονικές ενοχλήσεις. Για αϋπνία, μελαγχολία, έλκος στομάχου,δυσπεψία. Για εγκαύματα και πληγές. Το σκορπίδι διαλύει τις πέτρες των νεφρών. Είναι αποχρεμπτικό καταπραϋντικό, διουρρητικό.

30 ΤΙΛΙΟ Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες νευραλγίες, αϋπνίες. Για βήχα κρυολόγημα, εμετό, αρθριτικά και δυσπεψία.

31 ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Για γρίπη και πονόλαιμο. Τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου. Κάνει καλό στην αρτηριοσκλήρωση, στον πονοκέφαλο και στη μεσογειακή αναιμία.

32 ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Διαλύει το ουρικό οξύ. Πολύτιμο για τις πέτρες στη χολή. Είναι καλό για αιμορραγίες, αιματουρία, αναιμία, ατονία του σώματος,κυστίτιδα,διάρροια. Αυξάνει το γάλα της μητέρας που θηλάζει.

33 ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Ηρεμεί τα νεύρα. Για κατάθλιψη, φαρυγγίτιδα, βήχα,πονόλαιμο, υπόταση διάρροια, αμυγδαλές και κυκλοφορικά προβλήματα.

34 ΧΑΜΟΜΗΛΙ Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολόγημα, τυμπανισμό, κράμπες, πόνο αυτιών και πληγές στο στόμα.

35 Τα βότανα στο χρόνο Από την αρχαιότητα ακόμη, τα βότανα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.ο εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της φροντίδας της υγείας που αντιπροσωπεύουν έχουν και σήμερα την αξία που είχε και πριν από χρόνια.πολλά φάρμακα όπως και καλλυντικά βασίζονται στα βότανα.

36 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ και ΓΑΛΗΝΟΣ Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, ήταν γνώστης της σπουδαιότητας της χρήσης των βοτάνων στη ζωή των ανθρώπων. Ο Γαληνός επίσης,γιατρός του 2 ου αι. έγραψε εκτεταμένα για τις 4 διαθέσεις _ αίμα, φλέμα, μαύρη χολή και κίτρινη χολή_ και ταξινόμησε τα βότανα σύμφωνα με τις ιδιότητες ως: θερμά,ψυχρά, ξηρά, υγρά.

37 ΡΟΦΗΜΑΤΑ και ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ με ΒΟΤΑΝΑ

38 Τσάι με τζίντζερ και λεμόνι 25 γρ ρίζα τζίντζερ ( πιπερόριζα) 600μλ μλ. Νερό Λίγες φλούδες λςμονιού Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. Αφήστε τα να βράσουν 20 λεπτά. Τα σουρώνετε, προσθέστε ζάχαρη ή μέλι και είναι έτοιμο.

39 Ρόφημα από βασιλικό και μελισσόχορτο 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό 1 κουταλιά της σούπας μελισόχορτο 600 ml νερό Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

40 ΤΙΛΙΟ και ΧΑΜΟΜΗΛΙ 2 κουταλιές τίλιο 2κουταλιές χαμομήλι 600ml νερό Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

41 ΧΑΜΟΜΗΛΙ και ΜΑΡΑΘΟ ½ κουταλιά μάραθο ½ κουταλιά χαμομήλι 200ml νερό (τριμμένο) Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για λεπτά.

42 ΛΕΒΑΝΤΑ και ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ 2 κουταλιές λεβάντα 2 κουταλιές μελισσόχορτο 600ml νερό Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για λεπτά. Σουρώνετε και σερβίρετε με ζάχαρη ή μέλι.

43 ΛΕΜΟΝΑΔΑ με ΛΟΥΙΖΑ (παγωμένη ) 1lt νερό ½ κούπα χυμό λεμονιού ½ κούπα ζάχαρη 3 κουταλιές Λουίζα ψιλοκομμένη Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε με παγάκια.

44 ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΣΑΙ με ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ και ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2 κούπες τσάι μελισσόχορτου 2 κουταλιές μέλι 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι Τα βάζουμε όλα μαζί στο μίξερ, τα χτυπάμε και τα σερβίρουμε με παγάκια.

45 Τα παιδιά που εργάστηκαν: Γώγου Ακριβή Δημοπούλου Χριστίνα Κατέλα Ελένη Κατέλα Καλούδα Κατέλα Σοφία Κακκαλοπούλου Αλεξάνδρα Κατσιούλα Ματίνα Κουκάρα Κλεοπάτρα (του Ευαγγέλου ) Κουκάρα Κλεοπάτρα (του Νικολάου) Μουτσμάρα Βερονίκη Ρούκουλη Βούλα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους Δενδρολίβανο Συνεργάστηκαν τα παιδιά της Στ τάξης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Αφέψημα Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι) σε νερό και τ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ. ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο.

ΒΟΤΑΝΑ. ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο. ΒΟΤΑΝΑ ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο. ΑΔΥΝΑΜΙΑ (ΑΤΟΝΙΑ) : Αγγελική, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο. Α ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ : Λουΐζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ Αναπνευστικό Αλλεργικός πυρετός Ύσσωπος Άσθμα Βήχας Βρογχίτιδα Βασιλικός, θυμάρι, κάτζεπουτ, λεμόνι, φασκόμηλο Ευκάλυπτος, θυμάρι Βασιλικός, περγαμόντο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Μέσα απ' αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Η αναφορά μας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μαλακτικό, καταπραϋντικό φάρμακο και καλλυντικό. Βρίσκεται σε κάθε εξοχή. Χρήση σε αρωματικά ποτά, παγωτά, ζαχαρωτών, γλυκών, ζελέ, μαστίχες κ.α. Τα χρήσιμα μέρη της είναι τα φύλλα, τα λουλούδια, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει There are no translations available. ΑΝΗΘΟΣ 50ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ - Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα-Οδηγός υγείας με βάση την ασθένεια

Βότανα-Οδηγός υγείας με βάση την ασθένεια Βότανα-Οδηγός υγείας με βάση την ασθένεια ΒΟΤΑΝΑ-ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΓΧΟΣ:Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο.

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Μπάντιος Ευστάθιος Μασσαρά Αντριάννα Μπαλτιμάς Διονύσιος Μπαρμπούνη Γεωργία Παπαγεωργίου Ελένη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

6 7 RELEASE AND RELAX MOTION 8 9 RELEASE AND RELAX MOTION 10 11 RELEASE AND RELAX MOTION 22 23 RELEASE AND RELAX MOTION Αγγλική ονομασία Βοτανική ονομασία Οικογένεια Νότα Χαρακτηριστικά Μέρος του φυτού

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; Ιστορική αναδρομή. Εργασία των: Σαββίδου Νένα, Σκύφτη Νικολέτα, Σεβαστίδη Θοδωρή, Τσελίδη Παναγιώτη

Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; Ιστορική αναδρομή. Εργασία των: Σαββίδου Νένα, Σκύφτη Νικολέτα, Σεβαστίδη Θοδωρή, Τσελίδη Παναγιώτη Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; Ιστορική αναδρομή Εργασία των: Σαββίδου Νένα, Σκύφτη Νικολέτα, Σεβαστίδη Θοδωρή, Τσελίδη Παναγιώτη Στόχοι Να μάθουμε: από πού ξεκίνησε η χρήση των αρωματικών

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι. óôçí õãåéü óáò!

Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι. óôçí õãåéü óáò! Πιθανόν έχετε κρυολογήσει; Καιρός για τσάι ΤΣΑΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ Στην ίδια σειρά υπάρχουν : Από μείγματα βοτάνων Escop ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΥ (ΦΟΥΣΚΩΜΑ) ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βοτανοθεραπεία. Φυσικά & Υγιεινά

Βοτανοθεραπεία. Φυσικά & Υγιεινά Βοτανοθεραπεία Φυσικά & Υγιεινά Αδυνάτισμα Στραγγιστό ρόφημα από σύμπλεγμα βοτάνων για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση του οργανισμού. Αυξάνει τις καύσεις του περιφερειακού λίπους και αναστέλλει την κατακράτηση

Διαβάστε περισσότερα

T A B O T A N A Ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης από την αρχαιότητα έως σήμερα

T A B O T A N A Ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης από την αρχαιότητα έως σήμερα ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ Ερευνητική Εργασία T A B O T A N A Ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης από την αρχαιότητα έως σήμερα Β Λυκείου 2012-2013 Ομάδες Εργασίας «Ιστορικοί» Ζώρζος Γιώργος Καρανάσιος Κώστας Λέκκας

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Η χρήση των φυτών για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Πόνους περιόδου, Αναιμία, Ατονία, Ανορεξία, Θρομβώσεις, Ψωρίαση, Αρθρίτιδα. ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Διουρητικό, Ορεκτικό, Συκώτι, Χολή, Χοληστερίνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το γαρύφαλλο ή γαρίφαλο είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - LIFE Μ. Ε.Π.Ε.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - LIFE Μ. Ε.Π.Ε. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - LIFE Μ. Ε.Π.Ε. Έδρα:Ρητίνη Πιερίας Υποκ/μα: Ανατ.Θράκης 71, 544 54 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 948560 e-mail:info@divinum.gr www.divinum.gr ΒΟΤΑΝΑ Προϊον Βάρος/gr ΑΧΙΛΛΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε;

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική ομάδα dromostherapeia.gr Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Εκτός από τα συμβατικά αντιβιοτικά, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να ενισχύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ - ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΣ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ - ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΣ 1 ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ - ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΣ Σχολικό έτος:2014-15 Επιβλέποντες καθηγητές: Αθανασούλας Γεώργιος Τσιουμπέκα Μαριάνθη Μπουρουτζήκας Ιωάννης 1 ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 1. Είμαστε μια ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κρυσταλλοθεραπεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη

Κρυσταλλοθεραπεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη Σε όλες τις γυναίκες αρέσουν οι πολύτιμοι λίθοι και τα διαμάντια σε σημείο που πολλές δεν μπορούνε να αποχωριστούν τα κοσμήματά τους! Έχετε σκεφτεί όμως ότι ο λόγος μπορεί να μην είναι μονάχα αισθητικός;

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο.

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο. Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διαταγμένα σε βραχύ στάχυ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. ~ Ρυθμίζει την πίεση ~ Μειώνει την κακή χοληστερίνη ~ Μειώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής. Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης

Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής. Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης Παρασκευή θεραπευτικής κεραλοιφής Περιεχόμενα Βιολογική vs συμβατική θεραπευτική αλοιφή Έλαια βάσης και ιδιότητες Μελισσοκομικά προϊόντα στην κεραλοιφή Αιθέρια έλαια και ιδιότητες Οδηγίες ασφαλούς χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ. Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού

ΜΕΛΙ. Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού ΜΕΛΙ Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού 1 Η ερευνητική ομάδα 2 Οι μαθητές Δημήτρης Κουρκτσόγλου Παναγιώτης Βέρροιος Γιώργος Λυκουργιώτης Η καθηγήτρια Μαριφίλια Φιλοπούλου ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ & ΦΥΤΑ της ελληνικής γης

ΜΕΛΙ & ΦΥΤΑ της ελληνικής γης ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΙ & ΦΥΤΑ της ελληνικής γης ΤΑΞΗ: Β, ΤΜΗΜΑ:Β 2 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΕΜ. ΚΟΝΤΣΙΩΤΗΣ Κ. Θεραπευτικά βότανα και οι ιδιότητές τους Η φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Πόνους περιόδου, Αναιμία, Ατονία, Ανορεξία, Θρομβώσεις, Ψωρίαση, Αρθρίτιδα. ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Διουρητικό, Ορεκτικό, Συκώτι, Χολή, Χοληστερίνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ιστορία της αρωµατοθεραπείας χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολύ πριν υπάρξουν γραπτά µνηµεία. Πιστεύεται ότι απλές µέθοδοι απόσταξης χρησιµοποιούνταν στην Περσία, την Ινδία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα βότανα της Κρήτης Ιστορία Α. παλιά χρόνια Β. αρχαιολογικές ανασκαφές Γ. πως βοηθούσαν τους ανθρώπους τότε Δ. πως βοηθούν εμάς σήμερα Καταστροφή φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 2 ΓΕΩΡΓΙΑ, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ ΑΛΙΕΙΑ 3 Αρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοϊάματα. Παίρνοντας το ανθοϊαμα στην μορφή μερικών σταγόνων 4 φορές την

Ανθοϊάματα. Παίρνοντας το ανθοϊαμα στην μορφή μερικών σταγόνων 4 φορές την Ανθοϊάματα Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα ανθοϊάματα ήταν ο γιατρός και βακτηριολόγος Edward Bach (1886-1936), που έζησε και δούλεψε στην Αγγλία και Ουαλλία. Ήταν ένας γιατρός με μια βαθιά ολιστική πίστη

Διαβάστε περισσότερα

Το ελαιόδεντρο (Olea europaea) είναι δέντρο υποτροπικό, αειθαλές, με βρώσιμο καρπό. Το ύψος του κυμαίνεται από 3 έως 12 μέτρα.

Το ελαιόδεντρο (Olea europaea) είναι δέντρο υποτροπικό, αειθαλές, με βρώσιμο καρπό. Το ύψος του κυμαίνεται από 3 έως 12 μέτρα. Ο Ελαιώνας της Αθήνας ως τις αρχές του 20ού αιώνα λεγόταν και Λόγγος. Ελαιώνας και Λόγγος, λοιπόν, ήταν ταυτόσημες έννοιες, που δήλωναν την πυκνοφυτεμένη με ελιές πεδιάδα που συντρόφευε την πόλη. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζεται στο σύγχρονο άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο της φύσης

Το φαρμακείο της φύσης Το φαρμακείο της φύσης Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, είναι σε χρήση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περνώντας κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, παίρνουν τώρα πια, τα διαπιστευτήρια και αναγνωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου. Η έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΙΝΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Μπουμπουλίνας 28, Πειραιάς, Τηλ. 210 4296237 www.dimelis.gr

ΤΖΙΝΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Μπουμπουλίνας 28, Πειραιάς, Τηλ. 210 4296237 www.dimelis.gr ΑΝΙΘΟΣ ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΡΚΕΥΘΟΣ ΑΓΡΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ DILL ROSEHIP JUNIPERBERRY αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό πεπτικό σύστημα, πόνους, τυμπανισμό αναζωογόνηση, δερματίτιδα, εγκαύματα, έκζεμα,

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ: «ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» ΘΕΜΑ : ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μία σύγχρονη, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτική µέθοδος. Ι. Παπαγιαννόπουλος (τηλ: 210-651.66.15) Copyright M.Μαβής

Μία σύγχρονη, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτική µέθοδος. Ι. Παπαγιαννόπουλος (τηλ: 210-651.66.15) Copyright M.Μαβής Μία σύγχρονη, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτική µέθοδος Ι. Παπαγιαννόπουλος (τηλ: 210-651.66.15) Copyright M.Μαβής 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Είναι ακίνδυνη θεραπευτική µέθοδος βασισµένη στις

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Πράσινη άργιλος: Δίνει στο δέρμα άμεση σφριγηλότητα και λάμψη. Την αναμειγνύετε με νερό ή με φυσικό χυμό λεμονιού, την απλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Libero aliquam molestie

Libero aliquam molestie Libero aliquam molestie Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer

Διαβάστε περισσότερα

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!!

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι η τυπική διάρροια που σχετίζεται με το πόσιμο νερό σε ξένες περιοχές. Χαρακτηρίζεται από άφθονες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

Από: K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή

Από: K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή Από: K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή Η ομαλή πεπτική λειτουργία είναι το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους. Η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, η αρωματοθεραπεία και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης 1 2 O ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Η προσπάθεια ξεκίνησε στην περιοχή του

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα

Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 8-Ι0

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE Η συμβολή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μέλι με κανέλα Cinnamon and Honey Κανέλα και μέλι Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι.

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Αντιοξειδωτικά

Φυσικά Αντιοξειδωτικά Φυσικά Αντιοξειδωτικά Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστήμης της διατροφής στρέφεται από την έννοια της επαρκούς διατροφής στην έννοια της βέλτιστης διατροφής. Έτσι οι διατροφικές μας επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

1 Απάθεια Ισχαιμική ασθένεια της καρδιάς

1 Απάθεια Ισχαιμική ασθένεια της καρδιάς Α/α Θεραπευτικές Αντιδράσεις Αιτίες Αποτέλεσμα Α ν τ ι δ ρ ά σ ε ι ς τ ο υ ν ε υ ρ ι κ ο ύ σ υ σ τ ή μ α τ ο ς (Αντίδραση προς βελτίωση με αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση και τόνωση όλων των συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος DIOSCURIDES OE Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος ηιδέα ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1200 Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά είναι Βιομηχανικά 900 Αρωματικά Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Το στομάχι αποτελεί τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος κατέχοντας κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Τι είναι τα βότανα; ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ, ΤΑ ΦΥΛΛΑ Ή ΤΑ ΑΝΘΗ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΩΣ ΤΡΟΦΗ Ή ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιµοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Σαμαρίδης N.D., Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος Α. Π.Θ.

Γράφει: Νίκος Σαμαρίδης N.D., Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος Α. Π.Θ. Γράφει: Νίκος Σαμαρίδης N.D., Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος Α. Π.Θ. Όλοι ανταλλάσσουν αέρια με το περιβάλλον. Ακόμη και η μονοκυτταρική αμοιβάδα παίρνει από το περιβάλλον οξυγόνο (O ) και αποδίδει διοξείδιο

Διαβάστε περισσότερα

συνταγεσ της στιγμήσ

συνταγεσ της στιγμήσ συνταγες της στιγμής ΣΟΥΠΕΣ Πικάντικη Κοτόσουπα με Φιδέ 250 γρ. φιδές 1 κιλό κοτόπουλο βρασμένο 4 φλιτζάνια ζωμού λαχανικών 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ φρεσκοτριμμένο 1 μικρή καυτερή πιπεριά 1 κουταλάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΣΟΥΠΕΣ VEGAN ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ Υλικά 300 gr κάστανα 2 καρότα 1 πράσο 1 χούφτα μαϊντανό αλάτι θαλασσινό 1,5 lt νερό Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ

Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓίΑ: - 1.Κρατάμε το πάσχον μέλος, ψιλότερα από το ύψος της καρδιάς, αν είναι δυνατόν. 2.Απομακρύνουμε ξένα αντικείμενα. 3.Εφαρμόζουμε άμεση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή. Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; 2 ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού. Μάθημα Ερευνητικής εργασίας

Ιστορική αναδρομή. Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; 2 ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού. Μάθημα Ερευνητικής εργασίας 2 ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού Μάθημα Ερευνητικής εργασίας Αρωματικά φυτά: μέσο θεραπείας ή μαγγανείας; Ιστορική αναδρομή Υπεύθυνος Καθηγητής: Χαριζάνης Κωνσταντίνος Μαθητές που ασχολήθηκαν : Σεβαστίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ 1. Εισαγωγή Βοτανική είναι η επιστημονική μελέτη του φυτικού βασιλείου. Ως κλάδος της βιολογίας απαντάται ως κύρια επιστήμη των φυτών ή ως φυτοβιολογία.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ Εισαγωγή Την ομάδα έρευνας αποτέλεσαν οι μαθητές Νόνα Μαρία, Παπαδόπουλος Φώτης, Τζίβα Λυδία, Φραγκούλης Δημήτρης και Χαμηλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 Η λέξη «Ρίγανη», «Ορίγανος» προέρχεται από τις λέξεις «όρος» (βουνό) και το «γάνυμαι» (χαίρομαι, λαμπρύνομαι). Ρίγανη: Η χαρά του βουνού, το φως του, η λαμπράδα του Οι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών IONIC FOOT DETOX Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών Η φυσική μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την απάντηση της επιστήμης στο σύγχρονο αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής, το γεμάτο χημικά και ακτινοβολίες περιβάλλον προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

«Αρωματικά φυτά-βότανα» Ερευνητική εργασία Β Λυκείου ΓΕΛ Σκύδρας. Σχολικό έτος 2012-2013

«Αρωματικά φυτά-βότανα» Ερευνητική εργασία Β Λυκείου ΓΕΛ Σκύδρας. Σχολικό έτος 2012-2013 «Αρωματικά φυτά-βότανα» Ερευνητική εργασία Β Λυκείου ΓΕΛ Σκύδρας Σχολικό έτος 2012-2013 1 Ομάδες Ομάδα Α Τσίκου Κυριακή Ταουσάνη Γεωργία Τσιφλίδου Σοφία Ομάδα Β Διδωνάκη Άννα Κουκλατζή Νατάσα Σακίτα Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ECO ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ

ECO ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ ECO ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ 2015 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ Υπεύθυνοι καθηγητές: Τραμπακοπούλου Σοφία Μποτζολάκης Φραγκίσκος Λεβεντάκης Εμμανουήλ Επιμέλεια παρουσίασης: Γιαλούρη Αικατερίνη και Μπουλταδάκης Θεμιστοκλής

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Otezla 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Otezla 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Otezla 30 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Απρεμιλάστη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Τι είναι η Ομοιοπαθητική; ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Τι είναι η Ομοιοπαθητική; Η Kλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό σύστημα. Είναι κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης και καθιερωμένη ειδικότητα πολλών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνες Υγείας. Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου

Πυλώνες Υγείας. Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου 3 + 1 + 1 Πυλώνες Υγείας Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ(1946) Υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό

Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό Πρόληψη και καταπολέμηση των φθινοπωρινών λοιμώξεων του αναπνευστικού με κβαντική θεραπεία Γράφει η Ομοιοπαθητικός-Βιοσυντονίστρια MD ΤΥΛΛΙΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της ΑιτωλίαςΟινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή κατά της πνευματικής κόπωσης και του άγχους

Διατροφή κατά της πνευματικής κόπωσης και του άγχους Διατροφή κατά της πνευματικής κόπωσης και του άγχους Όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση και άγχος, η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ 2010 2011 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ 1 Στα πλαίσια των Σχεδίων Δράσης ομάδα μαθητών του ΣΔΕ Βόλου ασχολήθηκε με ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Τ Ο Υ Σ σε μια προσπάθεια να συλλέξει

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πώς είναι η υγεία σου; Ενότητα: Σώμα, υγεία (3 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4-6 ώρες (2-3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα