Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης"

Transcript

1 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης Δημήτρης ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Μπάντιος Ευστάθιος Μασσαρά Αντριάννα Μπαλτιμάς Διονύσιος Μπαρμπούνη Γεωργία Παπαγεωργίου Ελένη

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Γιατροσόφια από το παρελθόν Έξυπνες πρακτικές Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων Χρήση βοτάνων Φάρμακα Λοσιόν λάμψης με αιθέρια έλαια πορτοκαλιού ΣΥΝΤΑΓΕΣ:1) Ρύζι με αρωματικά βότανα 2)Χορτόπιτα με φρέσκα μυρωδικά και βότανα Τρόποι παρασκευής ροφήματος Συμπέρασμα

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Tα βότανα στην Ελλάδα είναι 1200 είδη, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης! Η Ελλάδα, είναι μια πολύ πλούσια χώρα σε αυτό τον τόσο σημαντικό τομέα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί έξυπνα, τώρα μάλιστα, που ακόμα και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες καλλυντικών έχουν κάνει στροφή στις φυσικές συστάσεις. Η χλωρίδα κρύβει τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση. Στο πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος άρχισε να ξεχνά τις θεραπείες της φύσης και προτίμησε να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κατασκευάσματα των χημικών εργαστηρίων.

4 ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ελληνική φύση, με τα εξαιρετικά αρωματικά φυτά και τα άλλα βότανα, βοήθησε πάντα τη λαϊκή θεραπευτική (όπως και στην αρχαιότητα), προσφέροντας της τα προχειρότερα και πιο...ακίνδυνα μέσα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα : Αλοιφή από σαπούνι, λάδι, κερί Ασβεστόνερο με λάδι, μελάνι για τα εγκαύματα Βατόμουρα- αναιμία Βεντούζες- για το κρυολόγημα Γάλα από γαϊδούρα- για τον κοκίτη, φυματίωση. Γαρυφαλλόλαδο- πονόδοντος Θυμάρι-αντισηπτικές ιδιότητες, πλύση μολυσμένων τραυμάτων, γαργάρες στον ερεθισμένο λαιμό και στον βήχα. Κρεμμύδι κοπανισμένο με αλάτι(τοπικώς). Κρεμμύδι ψημένο(τοπική Μέντα- καταπραϋντικό για στομαχόπονο, πονοκέφαλο και εμετό. Μολόχα- άσθμα, βήχας, πονόλαιμος. Παπαρούνα- καταπραϋντικό για το βήχα. ως)- για τους καλόγηρους (σταφυλόκοκκος) Σαπουνόνερο- νευροκαβαλίκεμα. Τσάι του βουνού- ευστόμαχο αφέψημα για το βήχα, τονωτικό, αντιανεμικό. Φασκομηλιά- γαργάρες και πλύσεις για τις φλεγμονές του στόματος και του λαιμού Χαμομήλι- αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, αϋπνία, γαστρίτιδα και ουλίτιδα.

5 Έξυπνες πρακτικές Τσίμπημα κουνουπιού: Βάζανε στο σημείο του τσιμπήματος λίγο ξίδι για να μειώσει την κοκκινίλα και τη φαγούρα. -Κάψιμο: Βάζανε λίγο πολτό ντομάτας και απαλυνόταν ο πόνος -Τσίμπημα σφήγκας ή μέλισσας: Προσπαθούσαν να αφαιρέσουν το κεντρί και βάζανε ξύδι ή λάσπη, ώστε να μειωθεί ο πόνος και να μην πρηστεί. -Βγάλσιμο (εξάρθρωση):έβαζαν σαπουνάδα και έκαναν επάλειψη με λάδι από καντήλι. -Πονόδοντος: αλατόνερο ή ρακί ή τσίπουρο - Ευκοιλιότητα: ωμός καφές με λεμόνι -Στραμπούληγμα: Ψωμί βρεγμένο με κρασί. -Κρυολόγημα: Τρίψιμο με σπίρτο(οινόπνευμα) και καμφορά - Νευρόπονος: τρώγανε πεντάνευρο με αλάτι.

6 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ; Μολόχα: Για άσθμα, βήχα, λαρυγγίτιδα, πονόλαιμο. Πασιφλόρα: Είναι καταπραϋντικό για νεύρα, άγχος. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση. Ελαττώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση. Παλιούρι Για δυσκοιλιότητα. Πολύκομπο:Σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. Σταματάει την αιμορραγία της μύτης και αιμορροΐδων. Επουλώνει τις πληγές και έλκη. Χρησιμοποιείται για κολικούς, πέτρα στα νεφρά. Πολυτρίχι: Είναι τονωτικό των μαλλιών και σταματάει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Ανακουφίζει σε βρογχίτιδες, καταρροή, ξερόβηχα, άσθμα και κρυολογήματα. Ρίγανη: Για το φαγητό, πόνους δοντιών και ρευματισμών, εντερικές διαταραχές και πόνους στην κοιλιά. Κόβει την ευκοιλιότητα. Τίλιο: Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες. Για βήχα, κρυολογήματα, εμετό, ρευματισμούς, αρθριτικά, δυσπεψία. Τσάι του βουνού: Για γρίπη και πονόλαιμο. Τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου, κάνει καλό στην αρτηριοσκλήρωση, πονοκέφαλο, ευκοιλιότητα και μεσογειακή αναιμία. Τσουκνίδα: Διαλύει το ουρικό οξύ. Πολύτιμο για τις πέτρες στη χολή. Είναι καλό για αιμορραγίες, αιματουρία, αναιμία, ατονία του σώματος, αρθριτικά, κυστίτιδα, διάρροιες. Επίσης, αυξάνει το γάλα της μητέρας που θηλάζει και σταματά τη τριχόπτωση. Χαμομήλι: Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από αναφυλαξία, φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολογήματα, τυμπανισμό, αιμορροΐδες, κράμπες, πόνο των αυτιών και πληγές στο στόμα. Θυμάρι : Βρογχίτιδα, γενικό διεγερτικό, ανοίγει την όρεξη. Λεβάντα : Πονοκέφαλος, ίλλιγοι, ημικρανίες, ηρεμιστικό.

7 Πιπερόριζα : Υπερκόπωση, αφροδισιακό, τονωτικό. Χαμομήλι : Ηρεμιστικό, επουλωτικό, χωνευτικό. Γαϊδουράγκαθο:Οι καρποί του ως ρόφημα βοηθούν την παραγωγή γάλακτος, ιδανικό για μητέρες που θηλάζουν. Βασιλικός: Διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Για το φαγητό, ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, μελαγχολία, άγχος, ζαλάδες, εντερικές διαταραχές και τυμπανισμό της κοιλιάς. Είναι χωνευτικό και καταπολεμά Πονόκοιλο, Ζαλάδα, Ναυτία και Κρυολόγημα. Δυόσμος: Για το φαγητό, τη χοληστερίνη, αϋπνίες, κράμπες, ξερόβηχα, αμυγδαλίτιδα. Για πόνους δοντιών, ρευματισμούς. Συνιστάται σε περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας, επίσης στρώνει τ στομάχι μετά από εμετό. Δίκταμο:Καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων. Σε πονοκεφάλους, πονόδοντους και σκορβούτο. Είναι διουρητικό, βοηθάει τις γυναίκες να γεννούν πιο εύκολα και γρήγορα. Ευκάλυπτος :Είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς γιατί έχει υπογλυκαιμική δράση. Κατεβάζει τον πυρετό. Καταπραΰνει το βήχα, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδες, τις νευραλγίες και τον πονόλαιμο. Κατάλληλο για εισπνοές σε ιγμορίτιδα και βρογχικά. Όταν βράζουμε ευκάλυπτο, οι ατμοί ιονίζουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και την κάνουν υποφερτή από το νέφος.

8 Τρόπος χρήσης των βοτάνων Έγχυμα (Εκχύλισμα) : έγχυμα είναι ένας απλός τρόπος εξαγωγής των ενεργών συστατικών των βοτάνων μέσω του ζεστού νερού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να εξάγουμε τα πτητικά συστατικά των αποξηραμένων ή πράσινων εναέριων μερών των βοτάνων όπως είναι τα λουλούδια και τα φύλλα. Βάζουμε το βότανο στο νερό πριν βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο με ένα καπάκι για 5-10 λεπτά. Επειδή το βραστό νερό διασκορπίζει τα πολύτιμα πτητικά έλαια των βοτάνων στον ατμό μην τα αφήνετε να βράσουν. Αφέψημα : ρίζες, οι φλοιοί και τα φρούτα που είναι παχύτερα και λιγότερο διαπερατά από τα εναέρια μέρη των φαρμακευτικών φυτών, δεν απελευθερώνουν τα ενεργά τους συστατικά με την απλή έγχυση. Αυτά τα μέρη είναι απαραίτητο να σιγοβραστούν ώστε να εξαχθούν. Το σκληρό βότανο πρέπει να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Τα υψηλά συμπυκνωμένα διαλύματα που θα κρατήσουν για ένα ή δύο χρόνια είναι ένας βολικός τρόπος να αποθηκεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα φαρμακευτικά συστατικά των φυτών. Σιρόπι :σκοπό να συγκαλύψουμε κάποια γεύση που δεν μας αρέσει - ιδίως στα παιδιά- το έγχυμα ή το αφέψημα. Τα σιρόπια συνδυάζουν την κατευναστική επίδραση του μελιού με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των εγχυμάτων ή αφεψημάτων καταλήγοντας σε επιπρόσθετα οφέλη ιδίως για την αντιμετώπιση κρυολογήματος και πονόλαιμου. Αιθέρια έλαια:αιθέριο έλαιο είναι ένα υγρό απεσταγμένο (συνήθως με νερό ή ατμό) από τα φύλλα, τους μίσχους, τα λουλούδια, τους φλοιούς, τις ρίζες, ή άλλα συστατικά του φυτού. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν το απόσταγμα των φυτών από τα οποία εξάχθηκαν.

9 ΦΑΡΜΑΚΑ Το 1850 το 80% των φαρμάκων προερχόταν από φυτά. Σήμερα με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόνο το 20-30% των φαρμάκων παρασκευάζονται από φυτά. Τα φαρμακευτικά βότανα είναι σημαντικό όπλο στην φαρέτρα παραδοσιακών θεραπευτικών όπως η κινέζικη ιατρική, η αρχαία ελληνική ιατρική, η φυτοθεραπεία. Αν και τα περισσότερα βότανα είναι ασφαλή, ορισμένα μπορεί να έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Λόγω των μικρών σχετικά περιθωρίων κέρδους που έχει η πώληση των βοτάνων, της υπαγωγής των σκευασμάτων αυτών στην νομοθεσία για τα τρόφιμα, πολλαπλών διαπλεκόμενων αλλά και ανταγωνιστικών συμφερόντων ανάμεσα στην φαρμακοβιομηχανία και στις εταιρείες τυποποίησης των βοτάνων, η επιστημονική έρευνα για τα βότανα δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.δεν έχουν γίνει σοβαρές επιστημονικές έρευνες αξιολόγησης. Επίσης ο μαχόμενος ιατρός είναι υποχρεωμένος να μελετάει και τυχόν αναφορές που έχουν γίνει από καταναλωτές αναφορικά με ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την χρήση των βοτάνων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

10 Φτιάξτε μόνες σας τονωτική λοσιόν λάμψης με αιθέρια έλαια πορτοκαλιού Τονώνει την επιδερμίδα ενώ τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού χαρίζουν άρωμα και λάμψη στο δέρμα. Η βιταμίνη C που περιέχουν τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού τονώνει το κολλαγόνο της επιδερμίδας, ενισχύει την άμυνα του δέρματος και διασπά τις καφέ κηλίδες (πανάδες) χαρίζοντας μια όμορφη, ομοιόχρωμη και λαμπερή επιδερμίδα Θα χρειαστείτε 50 ml ροδόνερο και φλούδα από 1 πορτοκάλι. Τοποθετείτε το ροδόνερο σε ένα γυάλινο μπολ. Ξεφλουδίζετε το πορτοκάλι και σιγά σιγά διπλώνετε με τις άκρες των δακτύλων σας την φλούδα του, έτσι ώστε τα αιθέρια έλαια που φεύγουν σαν σύννεφο από το πορτοκάλι να έχουν κατεύθυνση στο μπολ. Στο τέλος θα παρατηρήσουμε ότι το ροδόνερο έχει αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και θα ευωδιάζει το υπέροχο άρωμα του πορτοκαλιού. Αποθήκευση Αποθηκεύετε τη λοσιόν πορτοκαλιού σε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι με κανονικό καπάκι ή σπρέι και βάζετε ετικέτα. Η λοσιόν συντηρείται στο ψυγείο για 25 μέρες. Εφαρμογή Χρησιμοποιούμε τη λοσιόν με ένα βαμβακάκι ή ψεκάζοντας ελαφρά τονώνοντας την επιδερμίδα πρωί και βράδυ μετά τον τυπικό καθαρισμό.

11 Ρύζι με αρωματικά βότανα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ 450 γραμμ. ρύζι μπασμάτι αλάτι 1 μάτσo αρωματικά βότανα 1 κεφάλι σκόρδο 6 κ.σ. ελαιόλαδο ½ κ.κ. ίνες σαφράν μουλιασμένες σε 1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό ¼ κ.κ. κανέλλα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε σε αλατισμένο κρύο νερό να μουλιάσει, για 25 λεπτά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε 2-3 λίτρα νερό να βράσει με 1 κουταλάκι αλάτι. Στραγγίζουμε το ρύζι, το ρίχνουμε στο βραστό νερό και το αφήνουμε να βράσει 4-5 λεπτά, ώστε να γίνει al dente. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Περνάμε το ρύζι με τα βότανα από τρυπητό. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και 80 ml νερό. Όταν το μείγμα λαδιού - νερού αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε το μισό σαφράν, αλάτι και ανακατεύουμε. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια μικρή ποσότητα ρυζιού με βότανα, κρατάμε στην άκρη λίγο ρύζι και προσθέτουμε το υπόλοιπο, σχηματίζοντας λόφο. Πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και 40 ml νερό. Με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας κάνουμε 5 τρύπες στο ρύζι, βυθίζοντάς το ως τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε να μπορούν να φεύγουν οι υδρατμοί. Έπειτα από 5-10 λεπτά, όταν το ρύζι αρχίσει να αχνίζει, καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, τη σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 1 ώρα και 10 λεπτά, έως ότου, ελέγχοντάς μια άκρη με ένα κουτάλι, δούμε ότι έχει δημιουργηθεί ρόδινη κρούστα στον πάτο. Λίγο προτού σερβίρουμε, διαλύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο σαφράν σε 40 ml νερό και το ανακατεύουμε με το ρύζι που κρατήσαμε προσθέτoντας και την κανέλα. Βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο επάνω στην κατσαρόλα και την αναποδογυρίζουμε να πέσει μέσα το ρύζι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το αρωματισμένο ρύζι με σαφράν.

12 Χορτόπιτα με Φρέσκα Μυρωδικά και Βότανα Υλικά για 6-8 άτομα 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 250 γρ. βούτυρο 1 μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα 1 μάτσο καυκαλίθρες ψιλοκομμένες 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (6-8 ρίζες), ψιλοκομμένο όλο το πράσινο και το λευκό τους μέρος 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 κουτ. σούπας δυόσμο 2 πράσα ψιλοκομμένα 3 αυγά 1 ½ φλ τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 3 φλ τσαγιού γάλα 3,5% λιπαρά 20 γρ. σουσάμι (μαύρο ή λευκό) Ανάλογο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Συνταγής Λιώστε τα 150 γρ. βούτυρο, αλείψτε ένα μέτριο ταψί και τοποθετήστε 1 φύλλο χωριάτικο, στη συνέχεια αλείψτε την επάνω πλευρά του φύλλου και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε ακόμη ένα φύλλο. Ρίξτε μία πετσέτα καθαρή επάνω από το ταψί για να μην ξεραθεί το φύλλο και στη συνέχεια πλύντε και ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξτε τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. βούτυρο, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα, αφήστε το να βράσει και προσθέστε το σιμιγδάλι, συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να γίνει σαν κρέμα. Στη συνέχεια όταν τα λαχανικά πιούν τα υγρά τους, ρίξτε την κρέμα του σιμιγδαλιού μέσα και συνεχίστε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη η γέμιση της χορτόπιτας. Βγάλτε τη γέμιση από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει λίγο και προσθέστε τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά. Τέλος, ρίξτε τη γέμιση στο ταψί, κλείστε με τις γωνίες που περισσεύουν, τοποθετήστε άλλα δύο φύλλα επάνω από τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε στην αρχή, λιπαίνοντας καλά με το βούτυρο το τελευταίο φύλλο, ξακρίστε ό,τι φύλλο περισσεύει και πουδράρετε με μαύρο ή λευκό σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους ο για λεπτά.

13 ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ ΑΦΕΨΗΜΑ: Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι. ΕΓΧΥΜΑ: Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για 10 έως 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ: Για κάθε φλιτζάνι χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι. Προσθέστε βραστό νερό και αφήστε το για 3 έως 5 λεπτά. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, μέλι ή λεμόνι και να απολαύσετε ένα γευστικό, υγιεινό και αρωματικό ρόφημα. ΦΙΛΤΡΟΥ: Τοποθετείστε το φίλτρο στην καφετιέρα, ρίξτε ένα γεμάτο κουταλάκι από το βότανο στο φίλτρο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος. Βάλτε τόσα φλιτζάνια νερό όσα ροφήματα θα φτιάξετε και ανοίξτε την καφετιέρα. Αφού σερβίρετε, προσθέστε αν θέλετε ζάχαρη ή μέλι.

14 Συμπερασματικά : Μέσα από αυτή την έρευνα σαν ομάδα βγάλαμε το συμπέρασμα ότι η δωρεά της της φύσης είναι μεγαλη,μεσο των βοτάνων,αρκει να ξέρουμε πως βοηθούν τον οργανισμό μας. Η χρήση των βοτάνων πρέπει να είναι λελογισμένη. Σε καμιά περίπτωση όμως ασθένειας, δεν θα πρέπει κανείς να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή, που ακολουθεί και να ξεκινήσει μια θεραπεία με βότανα, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει το γιατρό του.

15 ΠΗΓΕΣ

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δημόπουλος Τάσος Καραμπατζάκη Αλεξία ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011 2012 Φάρμακα και βότανα στην Αρχαία Ελλάδα Τα διάφορα φυτά στην αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει There are no translations available. ΑΝΗΘΟΣ 50ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ - Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

Μαλακτικό, καταπραϋντικό φάρμακο και καλλυντικό. Βρίσκεται σε κάθε εξοχή. Χρήση σε αρωματικά ποτά, παγωτά, ζαχαρωτών, γλυκών, ζελέ, μαστίχες κ.α. Τα χρήσιμα μέρη της είναι τα φύλλα, τα λουλούδια, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΣΟΥΠΕΣ VEGAN ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ Υλικά 300 gr κάστανα 2 καρότα 1 πράσο 1 χούφτα μαϊντανό αλάτι θαλασσινό 1,5 lt νερό Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 9 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και μάραθο 90 λεπτά 15 λεπτά 12 άτομα 12 ντομάτες μεγάλες και ώριμες 16 κουταλιές ρύζι γλασέ 2 μεγάλα μάτσα μάραθα 4 καρότα τριμμένα 8 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρονομικός Τουρισμός

Γαστρονομικός Τουρισμός Γαστρονομικός Τουρισμός ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. Ο γαστρονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 30 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Γλυκά σιροπιαστά πιτάκια γεμιστά με φρυγανιά και σουσάμι 15 λεπτά 30 λεπτά 40 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Υλικά: 1 ½ ποτήρι κριθαράκι 4 ποτήρια νερό 2 ντοµάτες τριµµένες αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο λίγο χαλούµι Βάζετε το νερό να βράσει µαζί µε το λάδι και ρίχνετε τις τριµµένες ντοµάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

============================================================================

============================================================================ Γαρνιτούρες- Συνοδευτικά Δημοσιεύθηκε από Hlianna - 15/11/2010 12:02 Γαρνιτούρα για γαλοπούλα ή στην κατσαρόλα μισή κούπα μπασμάτι μισό κιλό κιμά χοιρινό μισή κούπα κρεμμύδια τριμ τα εντόσθια ψιλ/να 1

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας!

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας! ποιότητα που γεύεστε με τον ζουμερό καβουρμά μας! 10 για την προετοιμασία Υλικά (χορταστική συνταγή για 3-4 άτομα) 1 «Καβουρμά μοσχαρίσιο Μπαντάκ» 1 πακέτο ψιλά μακαρόνια 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό 4 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

συνταγεσ της στιγμήσ

συνταγεσ της στιγμήσ συνταγες της στιγμής ΣΟΥΠΕΣ Πικάντικη Κοτόσουπα με Φιδέ 250 γρ. φιδές 1 κιλό κοτόπουλο βρασμένο 4 φλιτζάνια ζωμού λαχανικών 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ φρεσκοτριμμένο 1 μικρή καυτερή πιπεριά 1 κουταλάκι

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Μέσα απ' αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Η αναφορά μας

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα ΥΛΙΚΑ 1κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια ½ κιλό κοτόπουλο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο 2 φλιτζάνια τσαγ. Τραχανά γλυκό 1 ½ φλιτζ.τσαγ.

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Αφέψημα Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι) σε νερό και τ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 16 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Μηλόπιτα νηστίσιμη 60 λεπτά 20 λεπτά 1. Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 2. Σταδιακά προσθέτουμε τη μαργαρίνη Χωριό και ρίχνουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να γίνει ομοιογενής

Διαβάστε περισσότερα

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»!

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

Πικάντικη πατατοσαλάτα

Πικάντικη πατατοσαλάτα Πικάντικη πατατοσαλάτα Υλικά 8 λωρίδες μπέικον σε κομματάκια 5 βρασμένες πατάτες σε κομματάκια 1/2 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο 1/4 κούπας κεφαλοτύρι τριμμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/4 κούπας αγγουράκι

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά χυμό από 4 πορτοκάλια 1 / 5 ½ φλ. κονιάκ 2 φλ. γλυκό κρασί ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο Για τη γέμιση 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο

Διαβάστε περισσότερα

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε;

Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική ομάδα dromostherapeia.gr Πονάει ο λαιμός σας; Δεν μπορείτε να φάτε ή ακόμη και να μιλήσετε; Εκτός από τα συμβατικά αντιβιοτικά, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να ενισχύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύουµε οικογενειακά!

Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά! Και αναµφισβήτητα είναι η εποχή που σηµατοδοτεί τα νέα ξεκινήµατα. Ας κάνουµε λοιπόν όλοι µαζί ένα γευστικό ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!!

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! Φέτος το καλοκαίρι ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά μαγειρεύοντας εύκολα και γρήγορα. Νόστιμες συνταγές Μπορείτε να τυπώσετε και να πάρετε μαζί σας αυτό το μικρό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου 1. Μελιτζανοσαλάτα 2. Κριθαρένιος ντάκος Λήμνου 3. Κολοκυθοκεφτέδες 4. Πιπεριές γεμιστές με καλαθάκι Λήμνου 5. Πετεινός με τα φλωμάρια 6. Ψευτοπετεινός

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους Δενδρολίβανο Συνεργάστηκαν τα παιδιά της Στ τάξης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι (Βασισμένο σε μια παραλλαγή συνταγής του Άγγελλου Ρέντουλα) 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 3/5 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες 1 1/2 ξερό κρεμμύδι,

Διαβάστε περισσότερα

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 23 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 λεπτά 90 λεπτά 30 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό σταρένιο- ½ κιλό άσπρο) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό 2 φλιτζάνια

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ½ κιλό µακαρόνια Ν ο 6 ½ κιλό γιαούρτι 3 σκελίδες σκόρδο τριµµένες 3 κουταλιές λάδι 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριµµένο 1 κουταλάκι πάπρικα αλάτι Βάζουµε σε κατσαρόλα νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς συνταγές Από τον Βασίλη Δημαρά Φωτογραφίες: Μιχάλης Ζόργιας ΑπολαυστικάΤαξίδια Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς μπροστά στις γευστικές

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Ξεκινώντας την προσπάθεια μας, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές μέσα από αυτό το νέο μάθημα, για τα Ελληνικά σχολεία, επιλέξαμε τον πιο «γλυκό»

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Κρέμα σύσφιξης στήθους

Κρέμα σύσφιξης στήθους Κρέμα σύσφιξης στήθους Το σχήμα και η σταθερότητα του στήθους εξαρτώνται από το λιπώδη κυτταρικό ιστό που διατηρεί το στήθος στο ύψος και στη θέση του. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή - καλή κρέμα σύσφιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ Αναπνευστικό Αλλεργικός πυρετός Ύσσωπος Άσθμα Βήχας Βρογχίτιδα Βασιλικός, θυμάρι, κάτζεπουτ, λεμόνι, φασκόμηλο Ευκάλυπτος, θυμάρι Βασιλικός, περγαμόντο,

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr!

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Όλοι μας γνωρίζουμε το πάθος των Αμερικάνων για την κολοκύθα! Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Halloween εμφανίζεται και γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΕΛΙΑ του Νίκου ιαµαντή 1 φρέσκο κοτόπουλο (1 & 1/2 κιλό ) 1 τσορίζο (χοιρινό λουκάνικο Ισπανίας) 6 γαρίδες µεγάλες και 12 γαρίδες µικρές 12 µύδια 50

ΠΑΕΛΙΑ του Νίκου ιαµαντή 1 φρέσκο κοτόπουλο (1 & 1/2 κιλό ) 1 τσορίζο (χοιρινό λουκάνικο Ισπανίας) 6 γαρίδες µεγάλες και 12 γαρίδες µικρές 12 µύδια 50 ΚΡΕΠΕΣ ΡΟΛΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ Ή ΜΠΡΙΚ του Πάνου Παράσχου 10 µεγάλες κρέπες 150 γρ. καπνιστό σολοµό σε λεπτές φέτες 150 γρ. µπρικ 400 γρ. κριµ τσιζ ¼ κούπας κρέµα γάλακτος 15 σταγόνες Tabasco sauce 2 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο της φύσης

Το φαρμακείο της φύσης Το φαρμακείο της φύσης Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, είναι σε χρήση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περνώντας κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, παίρνουν τώρα πια, τα διαπιστευτήρια και αναγνωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο ΠΑΝΕΤΟΝΕ Χριστουγεννιάτικο YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 500 γρ. (μισό πακέτο) Μαγιά: 50 γρ. νωπή ή 18 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Ζάχαρη: 100 γρ. (2/5 κούπας) Γάλα χλιαρό: 150 γρ. (3/5 κούπας) Βούτυρο:

Διαβάστε περισσότερα

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο Αγαπητοί αναγνώστες μας γεια σας! Επειδή στην περιοχή μας αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων είναι το κυνήγι, γι αυτό επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας συνταγές για κυνήγια, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί

Διαβάστε περισσότερα

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ Με γλυκαντικά απο το φυτό Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση Cheesecake 6 7 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου 4 κούπες γάλα ½ κούπα ρύζι γλασέ λίγο αλάτι ½ κούπα ζάχαρη 1 βανίλια 2 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουρ κανέλα Βάζουµε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα µε

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά.

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. : 15 Μαγείρεμα: 50 4 μπούτια κοτόπουλο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μέτριο πράσο σε ροδέλες 1 μάτσο

Διαβάστε περισσότερα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα οικογενειακά τραπέζια γεµάτα µε πρόσωπα που ακτινοβολούν

Διαβάστε περισσότερα

«Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

«Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) «Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Σαλάτα μελιτζάνας με μαγιονέζα

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση:

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση: Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα!

Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα! Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα! Μερίδες 12 Χρ. Πρ 1 ώρα Χρ. Ψυγείο 7 ώρες Υλικά Για την Πραλίνα Σοκολάτα Crunch 1 1/2 φλιτζάνι τσαγ ζάχαρη 1 1/2

Διαβάστε περισσότερα

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Σήμερα θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο ινδικό με κάρυ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πολύ γευστική. Ιδανικά το ινδικό κοτόπουλο σερβίρεται με ρύζι βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ. Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ. Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ Τα Barilla Integrale προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές ομορφιάς με καφέ

Συνταγές ομορφιάς με καφέ Συνταγές ομορφιάς με καφέ καφές έχει αποδειχτεί ότι ασκεί θετική επίδραση στο δέρμα. Περιέχει δυνατά αντιοξειδωτικά στοιχεία, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη!

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη! Η ΓΙΩΤΗΣ υποδέχεται το Πάσχα με τις πιο ανοιξιάτικες γεύσεις! Με ένα cookbook γεμάτο νόστιμες, παραδοσιακές συνταγές που θα απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας τις γιορτινές ημέρες. Γευστικές πίτες,

Διαβάστε περισσότερα

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 1)Μπιφτέκια από καρύδια. Τα δοκιμάσαμε σε ένα χορτοφαγικό γεύμα που μας έκανε ένας φίλος στο ξενοδοχείο του. Τα παιδιά της παρέας όταν έμαθαν όταν το γεύμα θα ήταν χορτοφαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»!

Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Το πιο δύσκολο κομμάτι ενός άρθρου δεν είναι η ετοιμασία του γλυκού ή του φαγητού αντίστοιχα, αυτό άλλωστε εννοείται,

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που μας έλειπε.. Black beauty. Συνήθως ανεβάζω συνταγές για τούρτες λίγο πρωτότυπες και αρκετά φανταστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μια πολύ τέλεια, ελαφριά και υγιεινή συνταγή! Ιδανική για τους ζεστούς μήνες. Τέλεια για γρήγορο γεύμα. Μπορείς να την κάνεις με ζυμαρικά που έχουν περισσέψει. Μπορείς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού Γ ΤΑΞΗ 2012-2013 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητοί μάγειρες, σ αυτό το βιβλίο θα μάθετε να μαγειρεύετε διάφορες λαχταριστές συνταγές, που εκτελέσαμε, εμείς τα παιδιά της Γ τάξης του σχολείου Ι.Κ.Θ.,με πολύ κέφι και μεράκι.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης!

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες Αυτήν τη Σαρακοστή, δε στερούμαστε απόλαυσης και γεμίζουμε το τραπέζι μας με νέες, νηστίσιμες συνταγές από τη Γιώτης! Με τα αγαπημένα μας

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές

Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές Γίδα βραστή Μερικές παραδοσιακές συνταγές απο τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας και τα χωριά της Μουργκάνας. Οποιος επιθυμεί μπορεί επίσης να μας στείλει παραδοσιακές συνταγές

Διαβάστε περισσότερα

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER SLIMMER ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1η ΗΜΕΡΑ B ΠΡΩΙΝΟ: Καφές ή πράσινο τσάι ή ρόφημα από βότανα. Ένα πορτοκάλι ή δύο μέτρια ακτινίδια ή τρία ξερά δαμάσκηνα. Ένα φλιτζάνι άπαχο φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) με

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές µε Όταν η µαγειρική συνάντησε τη δηµιουργικότητα, η παράδοση την ποιότητα κι η γεύση την απόλαυση δηµιουργήθηκε το Βιβλίο Ανοιξιάτικων

Διαβάστε περισσότερα

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α 1 Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α Υλικά: 5 ρολάκια-σπαγγάκια, 250 γρ µανιτάρια, 50 γρ µπέικον, 200 ml κρέµα γάλακτος, ελαιόλαδο, µαϊντανός, αλάτι, πιπέρι. Προετοιµασία: Σε ζεστό λάδι

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές Συνταγές

Καλοκαιρινές Συνταγές Υποδεχόµαστε το καλοκαίρι µε διάθεση για απολαυστικές γεύσεις και γεµίζουµε το τραπέζι µας µε δροσερές συνταγές ΓΙΩΤΗΣ! Χρησιµοποιήστε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ για να φτιάξετε µοναδικές δηµιουργίες! Μπεσαµέλ, Αλεύρι,

Διαβάστε περισσότερα