Energy resources: Technologies & Management

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Energy resources: Technologies & Management"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Θερμικές διεργασίες άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής

2 Καύση Θερμοδυναμική της καύσης Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Πυρόλυση Υδρογονοπυρόλυση Εξαερίωση Αντιδράσεις και στάδια εξαερίωσης Θερμοδυναμική της εξαερίωσης Κινητική της εξαερίωσης Υγροποίηση

3 Ως θερμικές διεργασίες του άνθρακα ορίζονται εκείνες οι κατεργασίες που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες. Σκοπός των θερμικών διεργασιών του άνθρακα είναι η καλύτερη ενεργειακά και περιβαλλοντικά αξιοποίηση του, με τον μετασχηματισμό του σε υγρά ή αέρια προϊόντα. Η μετατροπή του άνθρακα σε αέρια ή υγρά καύσιμα συνεπάγεται αύξηση της θερμαντικής ικανότητας ανά μονάδα στοιχειακού άνθρακα στο νέο προϊόν και ευκολότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη διακίνηση. Επιπλέον, καθίσταται απλούστερη η απομάκρυνση ρυπαντών (π.χ. θειούχες ενώσεις) από τα αέρια ή υγρά προϊόντα. Οι σημαντικότεροι τύποι θερμικών διεργασιών, πέραν της καύσης, που έχουν αναπτυχθεί είναι: πυρόλυση (pyrolysis), υγροποίηση (liquefaction), ανθρακοποίηση (carbonization) και η εξαερίωση (gasification).

4 Πυρόλυση: Είναι η, σε αδρανή ατμόσφαιρα, διεργασία θερμικής αποσύνθεσης του άνθρακα προς στερεά (εξανθράκωμα υψηλής περιεκτικότητας σε στοιχειακό άνθρακα), υγρά και αέρια (πλούσια σε υδρογόνο) προϊόντα. Στην περίπτωση παρουσίας υδρογόνου (υδρογονοπυρόλυση), αντί της αδρανούς ατμόσφαιρας, η παραγωγή υγρών περιορίζεται σε μικρότερου μοριακού βάρους και εμπλουτισμένα σε υδρογόνο προϊόντα ενώ οι αέριοι υδρογονάνθρακες είναι το κυριότερο προϊόν. Υγροποίηση: Είναι διεργασία μετατροπής του άνθρακα, σε υγρά προϊόντα μεγάλου μοριακού βάρους, υπό υψηλή πίεση ( > 100 bar), σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες ( C) και περιβάλλον υδρογόνου. Η προσθήκη υδρογόνου γίνεται είτε απ ευθείας από αέριο υδρογόνο είτε μέσω οργανικών ενώσεων πλούσιων σε υδρογόνο (τετραλίνη).

5 Ανθρακοποίηση: Είναι θερμική διεργασία που ομοιάζει με την πυρόλυση και πολλές φορές τα όρια μεταξύ των διεργασιών αυτών είναι δυσδιάκριτα. Λαμβάνει χώρα στην θερμοκρασιακή περιοχή C και σε ατμόσφαιρα καυσαερίων των οποίων η καύση συνήθως προσφέρει την απαιτούμενη για την διάσπαση του άνθρακα θερμότητα. Το κύριο προϊόν της διεργασίας είναι το κωκ, ενώ παράλληλα παράγονται καύσιμα αέρια, υγρά και πίσσα (tar). Εξαερίωση: Είναι η θερμική μετατροπή των ανθράκων σε ελαφρά αέρια, συμπυκνώσιμα υγρά, πίσσες και στερεά προϊόντα παρουσία δραστικής ατμόσφαιρας, όπως οξυγόνο, υδρατμός, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Η παραγωγή εξανθρακώματος είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Η μετατροπή γίνεται μέσω ετερογενών αντιδράσεων με τα προαναφερθέντα ενεργά αερίων καθώς και διάφορους συνδυασμούς των H 2, CO 2, H 2 O.

6 Συνεπώς, σε όλες τις θερμικές κατεργασίες του άνθρακα, παράγονται τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων: Αέρια, ανόργανα και ελαφροί υδρογονάνθρακες. Υγρά, μέσου (BTX, PCX) και υψηλού μοριακού βάρους (tars) οργανικές ενώσεις και κυρίως υδρογονάνθρακες. Στερεό υπόλειμμα (εξανθράκωμα ή κωκ) Η εκλεκτικότητα της μετατροπής προς τα παραπάνω προϊόντα, δηλαδή η ποσότητα και η ποιότητα τους, εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων όπως: είδος άνθρακα, τύπος αντιδραστήρα, αέριο περιβάλλον, ρυθμός θέρμανσης, πιθανή ύπαρξη καταλυτών κά.

7 Η καύση του άνθρακα, είτε σε κλίνες είτε σε κονιοποιημένη μορφή περιλαμβάνει τρία βήματα: ΚΑΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ έκλυση της πτητικής ύλης, η οποία αποτελείται κυρίως από αέρια όπως Η 2, CO, CO 2, H 2 Oν, CH 4 και ελαφρείς υδρογονάνθρακες καθώς και ατμούς πίσσας οξείδωση της πτητικής ύλης στην αέρια φάση, και καύση του ανθρακούχου υπολείμματος ή εξανθρακώματος. Αυτά τα στάδια, παρότι διακριτά μεταξύ τους, συχνά εξελίσσονται εν μέρει παράλληλα, ανάλογα με τις συνθήκες της αντίδρασης.

8 Θερμοδυναμική της καύσης Από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 ελάχιστες είναι οι αλλαγές των βασικών γνώσεων θερμοδυναμικής των αντιδράσεων άνθρακα, σε σχέση με τις ενθαλπίες των αντιδράσεων και τις σταθερές ισορροπίας τους. Ενθαλπίες αντιδράσεων άνθρακα Στον Πίνακα δίνονται συνοπτικά οι ενθαλπίες αντίδρασης του β-γραφίτη σε θερμοκρασία 18 ο C και πίεση 1 atm. Αν η ενθαλπία σχηματισμού του γραφίτη θεωρηθεί ίση με μηδέν, τότε οι ενθαλπίες σχηματισμού των άμορφων ανθράκων είναι συγκριτικά θετικές και κυμαίνονται από 1,6 έως 2,6 kcal/mol

9 Θερμοδυναμική της καύσης Οι σταθερές ισορροπίας των αντιδράσεων του παραπάνω Πίνακα ενθαλπιών παρατίθενται σε λογαριθμική μορφή στον Πίνακα. Σταθερές ισορροπίας (log 10 K p ) αντιδράσεων άνθρακα αερίου Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του Πίνακα είναι ότι για ισορροπία μέχρι 4000 Κ, δεν υπάρχει σημαντική παρεμπόδιση κατά την οξείδωση του άνθρακα προς CO και CO 2. Έτσι η αντίδραση του άνθρακα θερμοδυναμικά μπορεί να είναι πλήρης παρουσία περίσσειας οξυγόνου.

10 Θερμοδυναμική της καύσης Ισορροπία CO/CO 2 : Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόγος συγκεντρώσεων των παραγομένων μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα από την αντίδραση στερεού άνθρακα με οξυγόνο. Πολύ παλιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι και τα δύο αέρια παράγονταν σε αναλογία που εξαρτάται από την θερμοκρασία (π.χ. ο λόγος CO/CO 2 αυξάνει με την θερμοκρασία, ενώ το κρίσιμο συστατικό στις υψηλές θερμοκρασίες (>1000 C) είναι το CO). Η δυσκολία αντιμετώπισης του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η αρχική ισορροπία μεταξύ CO και CO 2 μεταβάλλεται από την δευτερεύουσα αντίδρασή του CO προς CO 2 στην αέρια φάση. Ο λόγος των συγκεντρώσεων CO/CO 2 συνδέεται με την σχέση: Σύμφωνα με την σχέση αυτή, ο λόγος CO/CO 2 είναι ανεξάρτητος από την ενεργότητα του άνθρακα, ενώ το κύριο προϊόν των επιφανειακών αντιδράσεων σε υψηλές θερμοκρασίες είναι το CO.

11 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Η επίτευξη της ισορροπίας κατά την καύση δεν είναι πάντοτε και για όλους τους καυστήρες δυνατή. Ο ρυθμός έκλυσης των πτητικών, η ανάπτυξη εσωτερικών επιφανειών και πορώδους δομής και η διάχυση αντιδρώντων και προϊόντων είναι συναρτήσεις της δομής και της σύστασης (και συνεπώς της τάξης) του άνθρακα, του ρυθμού θέρμανσης στον συγκεκριμένο καυστήρα, και του ρυθμού μεταφοράς μάζας προς τα καιόμενα σωματίδια και στο εσωτερικό τους. Έτσι, η κινητική των αντιδράσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

12 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Χημική κινητική: Πρώτος ο Langmuir έθεσε τις βάσεις για την κινητική της καύσης εξηγώντας τα αποτελέσματα αντιδράσεων άνθρακα και οξυγόνου με βάση τις ισόθερμες προσρόφησης, γνωστές ήδη από την ετερογενή κατάλυση. Οι δύο βασικές παραδοχές της θεωρίας αυτής είναι ότι: (α) υπάρχουν ενεργά κέντρα προσρόφησης στα οποία χημειορροφάται οξυγόνο με ρυθμό ανάλογο της συγκέντρωσής του (p s ) και μιας σταθεράς ταχύτητας k 1, και (β) τα κέντρα αυτά καθίστανται εκ νέου ενεργά με την εκρόφηση του οξυγόνου, το οποίο απομακρύνει και άτομα άνθρακα με αποτέλεσμα την αντίδραση CO σε CO 2, ανάλογη της σταθερής k 2.

13 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Μετά την επίτευξη δυναμικής ισορροπίας, η ταχύτητα αντίδρασης ανά μονάδα επιφάνειας, Rs, δίνεται από την σχέση: Η βασική αυτή εξίσωση οδηγεί σε δύο ακραίες κινητικές εκφράσεις: (α) σε υψηλές πιέσεις η αντίδραση είναι μηδενικής τάξης, και (β) σε χαμηλές πιέσεις, είναι πρώτης τάξης ως προς το οξυγόνο. Δηλαδή: Παρόμοια αποτελέσματα είναι δυνατόν να ληφθούν όταν μεταβληθεί σημαντικά η θερμοκρασία και με την προϋπόθεση ότι οι σταθερές k 1, k 2 εξαρτώνται διαφορετικά από την θερμοκρασία.

14 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Επίδραση της επαναρρόφησης: Όταν ένα από τα αέρια καύσης επαναρροφάται στο στερεό, η ισόθερμη της αντίδρασης διαμορφώνεται ως εξής: όπου k 3 και p 3 η σταθερά ισορροπίας και η μερική πίεση αντίστοιχα του επαναρροφούμενου συστατικού. Η επαναρρόφηση δρα ανασταλτικά στην πρόοδο της αντίδρασης αφού καταλαμβάνονται θέσεις ρόφησης των αερίων αντιδρώντων. Πάντως η εξίσωση αυτή έχει επαληθευθεί μόνο για αντιδράσεις άνθρακα με CO 2 και με ατμό και όχι για τις αντιδράσεις οξείδωσης.

15 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Στάδια αντίδρασης: Η σταθερά ταχύτητας εκφραζόμενη με την μορφή της εξίσωσης Arrhenius: αποτελεί στην πραγματικότητα μία φαινόμενη σταθερά του συνδυασμού όλων των ενδιάμεσων σταδίων.

16 Κινητική ετερογενών αντιδράσεων καύσης Στα συστήματα άνθρακα, ο Gulbransen προτείνει τα εξής στάδια αντιδράσεων (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διάχυση): (1) Στατική ρόφηση η αντίδραση ελέγχεται από την προσρόφηση η αντίδραση ελέγχεται από την διάσπαση (2) Δυναμική προσρόφηση ανενεργή εξίσωση (Hertz Knudsen) ενεργή (3) Χημικές επιφανειακές αντιδράσεις Κινητική πρώτης τάξης Κινητική μηδενικής τάξης (4) Εκρόφηση Ο Gulbransen, συνδυάζοντας πειραματικά δεδομένα και πειραματικές αναλύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα αντίδρασης ελέγχεται είτε από στατική προσρόφηση με διάσπαση (στάδιο 1β) είτε από ενεργή δυναμική προσρόφηση (στάδιο 2β).

17 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η πυρόλυση αποτελεί μια από παλαιότερες θερμικές κατεργασίες του άνθρακα. Μπορεί να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη θερμική διεργασία του άνθρακα καθώς λαμβάνει χώρα και σε όλες τις άλλες διεργασίες του άνθρακα. Συνεπώς, απαιτείται μελέτη και διερεύνηση και της πυρόλυσης ακόμη και όταν μελετώνται οι άλλες διεργασίες. Η πυρόλυση γίνεται σε αδρανή ατμόσφαιρα οπότε και λαμβάνει χώρα θερμική αποσύνθεση ορυκτού με ταυτόχρονη παραγωγή στερεού προϊόντος (εξανθράκωμα) πλούσιου σε άνθρακα, υγρών και αερίων προϊόντων πλούσιων σε υδρογόνο. Χαρακτηρίζεται ως εξανθράκωση χαμηλής θερμοκρασίας όταν λαμβάνει χώρα στην θερμοκρασιακή περιοχή από 400 C ως 700 C και ως υψηλής θερμοκρασίας εξανθράκωση όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 900 C.

18 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Σύμφωνα με την θεωρία του van Krevelen, η απότομη θέρμανση και τήξη του άνθρακα προκαλεί αποπολυμερισμό και διάσπαση συγκεκριμένων δεσμών της ανθρακικής δομής, παράγοντας ένα ασταθές ενδιάμεσο πλαστικής φύσης (μεταπλαστικό). Ο μηχανισμός αυτός παριστάνεται με το ακόλουθο σχήμα αντιδράσεων: όπου: P = αρχικός άνθρακας M = ενδιάμεσο προϊόν (μεταπλαστικό) R = εξανθράκωμα ή ημικώκ S = κωκ G 1,G 2 = πρωτογενές και δευτερογενές αέριο k 1,k 2,k 3 = κινητικές σταθερές διάσπασης

19 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Το κύριο προϊόν (κατά βάρος) είναι το στερεό υπόλειμμα (εξανθράκωμα ή κωκ), ενώ τα πτητικά αποτελούνται από αέρια και υγρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον σχηματισμό υγρών, ενώ τα αέρια προϊόντα να υπερτερούν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 800 C ως 900 C. Τα κυριότερα προϊόντα είναι πισσώδη και ελαιώδη υγρά, ελαφροί υδρογονάνθρακες όπως CH 4, C 2 H 4 καθώς και H 2, CO, CO 2, H 2 S, N 2 κλπ. Με βάση το είδος των παραγόμενων προϊόντων και την θερμοκρασία που παράγονται, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η λειτουργική ομάδα από την οποία προέρχονται καθώς οι διάφοροι δεσμοί στην ανθρακική δομή χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ενέργειες ενεργοποίησης. Συνεπώς, πλην των άλλων, η πυρόλυση αποτελεί εργαλείο μελέτης της δομής του άνθρακα καθώς τα παραγόμενα προϊόντα αντικατοπτρίζουν την δομή του συγκεκριμένου άνθρακα.

20 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Συνοπτικά, η διεργασία της πυρόλυσης μπορεί να θεωρηθεί ότι προχωρά, κυρίως, σύμφωνα με τα ακόλουθα στάδια: 1. σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 400 C 500 C) λαμβάνει χώρα διάσπαση των καρβοξυλικών και μέρους των υδροξυλικών ομάδων της κυρίως δομής, σχηματίζοντας CO 2 και H 2 και λιγότερο CO. Ταυτόχρονα, ανιχνεύονται και βαριά υγρά που ήταν παγιδευμένα στην πορώδη δομή και ελευθερώνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. 2. θερμική αποικοδόμηση των μακρομοριακών αλυσίδων αρχίζει πάνω από τους 400 C συνοδευόμενη από τον σχηματισμό μοριακού υδρογόνου, λόγω αφυδρογόνωσης των υδρογονοαρωματικών δομών, καθώς και τον σχηματισμό ελαφρών υδρογονανθράκων C 1 C 4. Το υδρογόνο προέρχεται από την διάσπαση δεσμών C H, ενώ οι υδρογονάνθρακες από αλειφατικές ρίζες και γέφυρες. Ταυτόχρονα απομακρύνονται μεγαλομοριακά συμπλέγματα καθώς έχουν διασπαστεί οι γέφυρες που τα συνέδεαν.

21 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ 3. κατά το τρίτο στάδιο λαμβάνει χώρα είτε υδρογόνωση των παραχθέντων βαριών προϊόντων και διάχυση τους έξω από το σωματίδιο του άνθρακα (πτητικά), είτε επανασύνδεση τους με ενεργά άτομα άνθρακα της στερεάς φάσης με επιπλέον απώλεια υδρογόνου. 4. τέλος σε θερμοκρασίες πάνω από 700 C γίνεται διάσπαση των ετεροκυκλικών δακτυλίων που περιέχουν οξυγόνο σχηματίζοντας CO.

22 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Ο σχηματισμός των προϊόντων της πυρόλυσης επηρεάζεται από μια σειρά παραμέτρων όπως, η θερμοκρασία, η ολική πίεση, το αέριο περιβάλλον και ο τύπος του άνθρακα, που χαρακτηρίζονται ως κύριες. Επιπλέον, επηρεάζεται και από τον χρόνο παραμονής του στερεού καθώς και του αερίου προϊόντος, τον ρυθμό θέρμανσης, το μέγεθος σωματιδίων και την θερμική ιστορία του άνθρακα που θεωρούνται ως δευτερεύουσες παράμετροι.

23 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Υδρογονοπυρόλυση είναι η διεργασία πυρόλυσης που λαμβάνει χώρα παρουσία υδρογόνου αντί της αδρανούς ατμόσφαιρας και περιλαμβάνει, πλην των αντιδράσεων της πυρόλυσης, και τις δευτερεύουσες αντιδράσεις με υδρογόνο. Η κατανομή των προϊόντων είναι διαφορετική από την πυρόλυση καθώς η παραγωγή υγρών περιορίζεται σε μικρότερου μοριακού βάρους ενώσεις εμπλουτισμένες σε υδρογόνο, ενώ οι αέριοι υδρογονάνθρακες είναι το κυριότερο προϊόν.

24 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η παρουσία του υδρογόνου αλλάζει σημαντικά την εκλεκτικότητα του δεύτερου και τρίτου σταδίου της πυρόλυσης καθώς η παρουσία H 2 αυξάνει την παραγωγή πτητικών αντιδρώντας με τις ελεύθερες ρίζες, προκαλεί τον σχηματισμό αρωματικών ενώσεων μικρού μοριακού βάρους και μεθανίου αντιδρώντας στην αέρια φάση με τα υγρά (πίσσες) και ευνοεί τον σχηματισμό μεθανίου αντιδρώντας σε θερμοκρασίες πάνω από 700 C απ ευθείας με το στερεό (εξανθράκωμα).

25 ΠΥΡΟΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΟΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Σε αντιστοιχία με την πυρόλυση, οι κυριότερες παράμετροι που επηρεάζουν την υδρογονοπυρόλυση είναι: η πίεση του υδρογόνου, η θερμοκρασία και ο ρυθμός θέρμανσης, ο χρόνος παραμονής του άνθρακα και των πτητικών, το μέγεθος των σωματιδίων και η τάξη του άνθρακα και η περιεχόμενη ανόργανη ύλη.

26 ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Εξαερίωση είναι η θερμική διαδικασία κατά την οποία ένα στερεό ανθρακούχο υλικό μετατρέπεται κατά ένα ποσοστό σε μίγμα καυσίμων αερίων ή αερίου σύνθεσης (CO/H 2 ). Το ενεργειακό περιεχόμενο του παραγόμενου αερίου εξαρτάται άμεσα από το μέσον, την θερμοκρασία και την πίεση της αντίδρασης εξαερίωσης.

27 ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η διεργασία της εξαερίωσης αποτελείται από επτά επιμέρους στάδια: 1. Μεταφορά του αντιδρώντος Α από το κύριο ρεύμα στην επιφάνεια των σωματιδίων του άνθρακα. 2. Μεταφορά των αντιδρώντων αερίων μέσα στους πόρους. 3. Προσρόφηση των αντιδρώντων στα ενεργά κέντρα. 4. Επιφανειακή χημική αντίδραση μεταξύ των προσροφημένων μορίων ή ατόμων με τον άνθρακα. 5. Μεταφορά των αερίων μέσα από τους πόρους προς την επιφάνεια του σωματιδίου. Στάδια που περιλαμβάνονται στις αντιδράσεις εξαερίωσης 6. Μεταφορά των προϊόντων από την επιφάνεια των σωματιδίων στο κύριο ρεύμα

28 Κατά την εξαερίωση με ατμό, ο άνθρακας αντιδρά με τον ατμό προς Η 2 και CO. Στην συνέχεια τα δύο αυτά αέρια μπορεί να συμμετάσχουν στην ομογενή αντίδραση (2) και στην αντίδραση της μεθάνωσης (5). Επίσης μπορεί να συμβούν παράπλευρες αντιδράσεις CO 2 και Η 2 με τον αρχικό άνθρακα. Επειδή η συνολική αντίδραση ατμού άνθρακα είναι ενδόθερμη, η διατήρηση ισοθερμοκρασιακών συνθηκών στους αντίστοιχους αντιδραστήρες επιτυγχάνεται με την προσθήκη οξυγόνου και την παροχή θερμότητας από την μερική καύση του άνθρακα, αντίδραση (8). ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Οι κύριες και δευτερεύουσες αντιδράσεις εξαερίωσης άνθρακα με Η 2 Ο, CO 2, Η 2 και Ο 2

29 ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η εξαερίωση του άνθρακα με CO 2 είναι μια αρκετά πιο απλή διεργασία κατά την οποία αναβαθμίζεται το περιεχόμενο σε άνθρακα και ενέργεια ενός μη χρήσιμου θερμικού αερίου, του CO 2. Όπως και στην εξαερίωση με ατμό η αντίδραση είναι ενδόθερμη με αποτέλεσμα να απαιτείται προσθήκη θερμότητας, αντίδραση (6). Τέλος κατά την εξαερίωση του άνθρακα με υδρογόνο παράγεται μεθάνιο με ταυτόχρονη έκλυση μικρού ποσού θερμότητας, αντίδραση (7).

30 Θερμοδυναμική της εξαερίωσης Η θερμοδυναμική μελέτη της εξαερίωσης επιτρέπει τον προσδιορισμό των σταθερών ισορροπίας και των θερμοτήτων αντιδράσεων, καθώς και τον σχεδιασμό των αντίστοιχων αντιδραστήρων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανομοιογένεια της δομής του άνθρακα, και προς διευκόλυνση της ανάλυσης που ακολουθεί, έχει γίνει παραδοχή ότι ο άνθρακας είναι σε γραφιτική μορφή. Οι τρεις κύριες αντιδράσεις που συμμετέχουν στην εξαερίωση είναι (1) (2) (3) Αφαιρώντας την (3) από την (2) προκύπτει:

31 Κινητική της εξαερίωσης Η κινητική μελέτη της εξαερίωσης παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες που οφείλονται τόσο στην ποικιλία όσο και στην ιδιομορφία του εκάστοτε ορυκτού άνθρακα που παίρνει μέρος στην αντίδραση. Οι κυριότερες από αυτές είναι: Η εξαερίωση είναι ετερογενής αντίδραση μεταξύ μιας αέριας και μιας στερεής φάσης που καταναλώνεται συνεχώς και μεταβάλλει την πορώδη δομή της. Η δραστικότητα του άνθρακα εξαρτάται από τον αριθμό των κέντρων που είναι διαθέσιμα για χημική αντίδραση. Ο αριθμός αυτός σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ετερογενή κατάλυση, μεταβάλλεται συνεχώς δυσχεραίνοντας έτσι την κινητική περιγραφή. Ο άνθρακας είναι ετερογενές υλικό με σύσταση που εξαρτάται από την τάξη και την προϊστορία του κοιτάσματος. Η ύπαρξη ορισμένων ενώσεων που πιθανόν να δρουν καταλυτικά, μπορεί να μεταβάλλει την κινητική των αντιδράσεων.

32 Κινητική της εξαερίωσης Το πρώτο στάδιο της εξαερίωσης είναι κοινό με αυτό της καύσης και αποτελείται από την έκλυση πτητικών ουσιών που υπάρχουν στην δομή του άνθρακα και την πυρόλυση μεγαλομορίων προς ελαφρότερα αέρια προϊόντα, όπως υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του άνθρακα. Η πυρόλυση δημιουργεί ένα ενεργό εξανθράκωμα το οποίο στην συνέχεια αντιδρά με το αέριο μέσον εξαερίωσης (υδρατμό, υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα) προς παραγωγή ελαφρών ενώσεων. Ο ρυθμός θέρμανσης των σωματιδίων του άνθρακα, και συνεπώς ο ρυθμός πυρόλυσης επηρεάζουν την ενεργότητα του εξανθρακώματος για περαιτέρω αντίδραση, αλλά και την σύσταση των αερίων και υγρών προϊόντων της αντίδραση. Για αυτό και κινητικά αποτελέσματα που λαμβάνονται σε αργούς χρόνους θέρμανσης (1-100 C/min) πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά προκειμένου να σχεδιαστούν εγκαταστάσεις εξαερίωσης με υψηλούς ρυθμούς θέρμανσης ( C/s), όπως ρευστοστερεές κλίνες ή αντιδραστήρες παράσυρσης.

33 Κινητική της εξαερίωσης Μέχρι τους C ο σχηματισμός μεθανίου προέρχεται από την πυρόλυση του άνθρακα και δεν είναι συνάρτηση της παρουσίας υδρογόνου. Στο θερμοκρασιακό διάστημα C το μεθάνιο σχηματίζεται από χαλάρωση δεσμών C-C σε εξαμελής δακτυλίους λόγω απομάκρυνσης πλευρικών ομάδων ως πτητικών η οξειδίων του άνθρακα. Πάνω από 800 C οι χαλαρωμένοι δεσμοί αντιδρούν με υδρογόνο, ανάλογα με την μερική πίεση του υδρογόνου και ρυθμός σχηματισμού μεθανίου είναι κατά προσέγγιση πρώτης τάξεως ως προς υδρογόνο.

34 Κινητική της εξαερίωσης Οι οξυγονούχες ομάδες της δομής του άνθρακα διασπώνται κατά την πυρόλυση προς οξείδια του άνθρακα. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον στους λιγνίτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξυγόνο. Το CO 2 μπορεί να προέρχεται από καρβοξυλικές ομάδες ή ανθρακικά άλατα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η εμφάνιση σε θερμοκρασίες άνω των 200 C και σε όλη την συνήθη κλίμακα των θερμοκρασιών εξαερίωσης (~1000 C) υποδεικνύει την συμμετοχή καρβοξυλικών ομάδων με διάφορες ενέργειες ενεργοποίησης, όπως ακραίες καρβοξυλικές ρίζες, υποκατεστημένες καρβοξυλικές ομάδες με ιόντα, εστεροποιημένες καρβοξυλικές ομάδες κλπ. Αντίθετα προς το CO 2, το CO σχηματίζεται πάνω από 500 C, από την διάσπαση φαινολικών ομάδων ή από σχάση ετεροκυκλικών δακτυλίων που περιέχουν οξυγόνο. Με βάση την διαφορετική προέλευση CO, CO 2 και τις σχετικές συγκεντρώσεις του κατά την πυρόλυση σε αδρανή ατμόσφαιρα είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ότι η περιεκτικότητα του λιγνίτη Πτολεμαΐδας σε καρβοξυλικές ομάδες είναι φορές μεγαλύτερη από ότι σε φαινολικές ομάδες και/ή σε ετεροκυκλικές ενώσεις οξυγόνου.

35 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η μετατροπή του άνθρακα σε υγρούς υδρογονάνθρακες Χημική σύνθεση μερικών ανθράκων και πετρελαίου δεν είναι εύκολη. Συγκρινόμενος με το αργό πετρέλαιο, ο άνθρακας υστερεί σε υδρογόνο, αφού περιέχει μόνο το μισό υδρογόνο περίπoυ και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αζώτου, οξυγόνου και τέφρας. Αυτό σημαίνει ότι, οι διεργασίες οι οποίες εφαρμόζονται στον άνθρακα πρέπει να αυξάνουν την αναλογία υδρογόνου / άνθρακα, κάτω από μάλλον σφοδρές συνθήκες και να αφαιρούν επίσης τα ετεροάτομα και την ανόργανη ύλη, που σχετίζονται με αυτόν. Η τροφοδοσία υδρογόνου μπορεί να είναι η αέρια φάση, ένας διαλύτης-δότης, ή ακόμα και κάποιο μέρος του ιδίου του άνθρακα.

36 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η υδρογόνωση του άνθρακα για την παραγωγή υγρών μπορεί να επιτελεσθεί άμεσα ή έμμεσα. Η έμμεση υγροποίηση προϋποθέτει την συνολική διάσπαση της δομής του άνθρακα με αεριοποίηση, ακολουθούμενη από χημική επεξεργασία των αερίων προϊόντων με σκοπό την παραγωγή καθαρών υγρών καυσίμων (σύνθεση Fischer-Tropsch). Η άμεση υγροποίηση περιλαμβάνει μερική διάσπαση της δομής του άνθρακα, επιτρέποντας την διάλυσή του σε ένα διαλύτη, ακολουθούμενη από υδρογονοδιάσπαση για την απελευθέρωση των υγρών προϊόντων, τα οποία γενικά απαιτούν αναβάθμιση πριν την χρήση τους. Αν και η έμμεση υγροποίηση έχει εφαρμοσθεί εμπορικά στην Νότια Αφρική (διεργασία SASOL) από το1956, η διεργασία είναι θερμικά ανεπαρκής και έχει πιθανότητες βιωσιμότητας μόνο όταν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα άνθρακα χαμηλού κόστους. Η άμεση υγροποίηση, αν και έχει δυνητικά χαμηλότερο κόστος, έχει μόνο πρόσφατα φτάσει στο στάδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης.

37 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η άμεση υγροποίηση του άνθρακα περιλαμβάνει την υδρογόνωση του άνθρακα με την παρουσία ενός διαλύτη δότη υδρογόνου, καθώς και μοριακού υδρογόνου, σε αυξημένη θερμοκρασία ( ο C) και πίεση (10,2-27,2 MPa). Τα παραγόμενα υγρά είναι δύο τύπων βασικά. Ο πρώτος είναι ένα συνθετικό - κυρίως αρωματικό - αργό πετρέλαιο κατάλληλο για περαιτέρω επεξεργασία, προοριζόμενο για παραγωγή βενζίνης και άλλων προϊόντων, και ο δεύτερος ένα βαρύ καύσιμο πετρέλαιο για χρήση σε λέβητες. Ο διαλύτης απαιτείται για την δημιουργία πολτού με τον άνθρακα, την δωρεά ατόμων υδρογόνου και την μεταφορά υδρογόνου από την αέρια φάση στον άνθρακα. Η εφαρμογή πίεσης υδρογόνου αυξάνει τον βαθμό μετατροπής του άνθρακα και διατηρεί την ενεργότητα του διαλύτη δότη. Η μέγιστη κατάλληλη θερμοκρασία αυξάνεται, όσο αυξάνεται η αναλογία διαλύτη / άνθρακα και η περιεκτικότητα των διαλυτών σε δότη. Η τελευταία αυξάνεται, επίσης, όσο αυξάνεται η μερική πίεση του υδρογόνου.

38 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Ο μηχανισμός υδρογόνωσης εξαρτάται από την χημική δομή του άνθρακα. Η ισχύς των διαφόρων χημικών δεσμών ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του μορίου του άνθρακα, κατά την διάρκεια της διεργασίας. Οι αρωματικοί δεσμοί C-C και C-H είναι πολύ ισχυροί, ενώ οι δεσμοί C-C σε αλειφατικές γέφυρες υδρογονανθράκων εξασθενούν, όσο η ομάδα CH 2 αντικαθίσταται από αρωματικές ενώσεις. Ετσι, οι γέφυρες μεταξύ των απλών βασικών μονάδων του μακρομορίου του άνθρακα και οι γέφυρες μεταξύ των αρωματικών και υδροαρωματικών ενώσεων, μέσα σε μία βασική μονάδα, είναι λιγότερο σταθερές από ότι οι υπόλοιποι χημικοί δεσμοί.

39 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Βήματα αντίδρασης άμεσης υδρογόνωσης άνθρακα

40 Το πρώτο βήμα της χημικής αντίδρασης (στους 350 C περίπου) είναι η πυρολυτική διάσπαση των ασθενών χημικών Θερμικές δεσμών διεργασίες της μήτρας ανθράκων του άνθρακα, κατά την οποία επέρχονται η απώλεια των ομάδων υδροξυλίου, η αφυδρογόνωση κάποιων αρωματικών, η αποκοπή των γεφυρών μεθυλενίου και η διάρρηξη των αλικυκλικών δακτυλίων, η οποία ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ οδηγεί στην δημιουργία ελεύθερων ριζών. Στο επόμενο βήμα, οι ελεύθερες ρίζες σταθεροποιούνται σύντομα με την προσθήκη υδρογόνου από έναν διαλύτη-δότη υδρογόνου, σχηματίζοντας προα σφαλτένια, ασφαλτένια και υδροαρωματικές ενώσεις, με μοριακά βάρη μεταξύ 300 και Αυτά στην συνέχεια αφυδρογονώνονται, ενώ το υδρογόνο μεταφέρεται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκύπτουν από τον άνθρακα, με διαφορετικούς ρυθμούς. Η σφοδρή υδρογόνωση του διαλύτη δεν είναι επιθυμητή, επειδή παράγει σχετικά φτωχoύς δότες και μειώνει την δυνατότητα διάλυσης του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, απόντος ενός καλού διαλύτη-δότη υδρογόνου, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να ενωθούν και να σχηματίσουν κωκ ή πίσσα. Το τελευταίο βήμα αυτής της αντίδρασης είναι μία μάλλον αργή διεργασία, κατά την οποία εμπλέκονται πολύ ισχυρότεροι δεσμοί και τα ασφαλτένια μετατρέπονται, με την παρουσία αέριου υδρογόνου σε υψηλή θερμοκρασία, σε μικρότερες μοριακές ενώσεις. Επίσης, στις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συμπεριλαμβάνονται η υδρογόνωση των αρωματικών δακτυλίων, η αφυδάτωση, η απώλεια ετεροατόμων από διάνοιξη δακτυλίων και η σχάση των δομών γεφύρωσης.

41 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η άμεση υγροποίηση του άνθρακα οδηγεί σε ένα εξαιρετικά σύνθετο μείγμα, το οποίο περιέχει εκατοντάδες ενώσεις. Μερικές από αυτές είναι επιθυμητές στην σύνθεση ενός καυσίμου, ή μίας πρώτης ύλης τροφοδοσίας και συχνά περιγράφονται σαν αυτές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα καύσιμα τα οποία έχουν σαν βάση το πετρέλαιο. Ολα τα σε χρήση κύρια υγρά καύσιμα, ή βενζίνη για κινητήρες, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα καύσιμα diesel, τα καύσιμα για την αεροπλοϊα και τα καύσιμα από απόσταξη για βιομηχανικές και γενικής χρήσης εφαρμογές μπορούν, κατ' αρχήν, να παραχθούν με υγροποίηση του άνθρακα.

42 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Ανάλογα με την συμπεριφορά διαλυτότητάς τους, τα υγρά προϊόντα της μετατροπής του άνθρακα ταξινομούνται σε προασφαλτένια (διαλυτά σε πυριδίνη, και αδιάλυτα σε βενζόλιο ή εξάνιο), ασφαλτένια (διαλυτά σε βενζόλιο ή τολουένιο, και αδιάλυτα σε εξάνιο) και έλαια (διαλυτά σε πεντάνιο ή εξάνιο). Το υλικό, το οποίο είναι μη διαλυτό σε πυριδίνη, ταξινομείται συνήθως σαν υπόλειμμα.

43 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Τα προϊόντα με μειούμενο μοριακό βάρος και ταυτόχρονα αυξανόμενη περιεκτικότητα σε υδρογόνο είναι εκχυλίσματα που περιέχουν προασφαλτένια και ασφαλτένια. Αυτά είναι μαύρα, στερεά σε θερμοκρασία δωματίού, κυρίως αρωματικά, με μία σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε ετεροάτομα. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, απελευθερώνουν κλάσματα ελαίου τα οποία αποτελούνται κατά 80% από αλειφατικές και αρωματικές ενώσεις και κατά 20% από φαινόλες και ετεροκυκλικές ενώσεις. Προϊόντα υδρογόνωσης του άνθρακα

44 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Από την αντίδραση του υδρογόνου με μέρος του θείου, του αζώτου και του οξυγόνου που περιέχονται στον άνθρακα, σχηματίζονται H 2 S, ΝΗ 3, Η 2 O και CΟ. Το στερεό υπόλειμμα αποτελείται από άνθρακα που δεν έχει αντιδράσει, ανόργανη ύλη που εμπεριέχεται στον άνθρακα, καθώς και καταλύτη, αν αυτός χρησιμοποιείται στη διεργασία.

45 ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ Η κατανομή του προϊόντος εξαρτάται από τον τύπο του άνθρακα, τις συνθήκες λειτουργίας (θερμοκρασία, πίεση υδρογόνου, χρόνο παραμονής), το είδος της πηγής υδρογόνου η οποία χρησιμοποιείται και την ποσότητα υδρογόνου που καταναλώθηκε κατά την διάρκεια της αντίδρασης. Η αναλογία των ελαίων αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση υδρογόνου. Τα έλαια τα οποία παράγονται από άνθρακες χαμηλής τάξης αυξάνονται μετά από σταδιακή, αλλά συνεχή έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία και περιέχουν περισσότερες αλειφατικές ενώσεις και λιγότερες αρωματικές με τρεις πυρήνες, σε σύγκριση με τους ασφαλτούχους άνθρακες.

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Σε πολλές χημικές αντιδράσεις, οι ταχύτητές τους επηρεάζονται από κάποια συστατικά τα οποία δεν είναι ούτε αντιδρώντα ούτε προϊόντα. Αυτά τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 13: Χημική κινητική Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διδάσκοντες:Ν. Καλογεράκης Π. Παναγιωτοπούλου Γραφείο: K.9 Email: ppanagiotopoulou@isc.tuc.gr Μέρες/Ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα (.-3.)-Τρίτη (.-3.) ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 6 ο Καταλυτική Πυρόλυση Θερμική Πυρόλυση Ιξωδόλυση Εξανθράκωση Γλύκανση Παραγωγή Υδρογόνου Ανάμιξη Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Καταλυτική Πυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία

2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία 2 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ 2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία Κάθε ουσία, εκτός από άτομα μόρια ή ιόντα, «κουβαλά» ενέργεια, τη χημική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 Oρισµός φλόγας Ογεωµετρικός τόπος στον οποίο λαµβάνει χώρα το µεγαλύτερο ενεργειακό µέρος της χηµικής µετατροπής

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Η στιγμιαία ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι η κλίση της εφαπτομένης στη γραφική παράσταση της συγκέντρωσης ως προς το χρόνο. Για αρνητικές κλίσεις, το πρόσημο αλλάζει, έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%).

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Φυσικό αέριο Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΩΣΗΣ Ο θερμοτονισμός ή η θερμότητα της αντίδρασης εκφράζει τη μεταβολή ενέργειας λόγω της χημικής αντίδρασης Η απαιτούμενη ενέργεια για το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας. Τα καύσιμα που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση λέγονται φυσικά, ενώ αυτά που παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Όλες οι χημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν έκλυση ή απορρόφηση ενέργειας υπό μορφή θερμότητας. Η γνώση του ποσού θερμότητας που συνδέεται με μια χημική αντίδραση έχει και πρακτική και θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τύποι εκποµπών που εκλύονται

Διαβάστε περισσότερα

Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων.

Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων. 25/9/27 Εισαγωγή Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων. Οι ρυθμοί δεν μπορούν να μετρηθούν απευθείας => συγκεντρώσεις των αντιδρώντων και των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr . Κεφάλαιο 3 ο Χημική Κινητική Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Τι μελετά η Χημική Κινητική; Πως αντλεί τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Η Κατάσταση Ισορροπίας 2 Πολλές αντιδράσεις δεν πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. 93 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 3.2 Οξυγόνο 2-1. Ποιο είναι το οξυγόνο και πόσο διαδεδομένο είναι στη φύση. Το οξυγόνο είναι αέριο στοιχείο με μοριακό τύπο Ο 2. Είναι το πλέον διαδεδομένο στοιχείο στη

Διαβάστε περισσότερα

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Επιμέλεια: Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών 11 12 Τι είναι η χημική ενέργεια των χημικών ουσιών; Που οφείλεται; Μπορεί να αποδοθεί στο περιβάλλον; Πότε μεταβάλλεται η χημική

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερική Ενέργεια & Καταστατικές Συναρτήσεις 2 1 ος Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα καυσίμου σελ.1

Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Περιγραφές της σύστασης καύσιμης βιομάζας Η βιομάζα που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές μπορεί να προέρχεται εν γένει από δέντρα ή θάμνους (ξυλώδης ή λιγνο-κυτταρινούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερική Ενέργεια & Καταστατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις ερωτήσεις 1 έως 4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ Παράγοντας Αποτελεσματικότητας Ειδικά για αντίδραση πρώτης τάξης, ο παράγοντας αποτελεσματικότητας ισούται προς ε = C

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στόχοι Απομάκρυνση Ανεπιθύμητων Συστατικών Νερό Βαρείς Υδρογονάνθρακες Υδρόθειο Διοξείδιο του Άνθρακα Στοιχειακό Θείο Άλλα Συστατικά Ανάκτηση Συστατικών με Οικονομική Αξία Ήλιο Υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj,

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj, ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Γενικά για τη χηµική κινητική και τη χηµική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 1. Τι µελετά η χηµική κινητική; Η χηµική κινητική µελετά - Την ταχύτητα (ή το ρυθµό) που εξελίσσεται µια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Καύση λέγεται η εξώθερμη αντίδραση μιας ουσίας με το οξυγόνο (είτε με καθαρό οξυγόνο είτε με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα), που συνοδεύεται από εκπομπή φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα (Αλκοόλες) Η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύουν τη χρήση εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη μη βιολογική που οφείλονται στη φύση των βιοκαταλυτών Οι ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπ όψη κατά το σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 15: Διαλύματα Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέματα Πανελλ. Εξετάσεων Χημείας Προσανατολισμού Β Λυκείου 1 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1984 2004 (Περιέχει όσα από τα θέματα αναφέρονται στην ύλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαφορική (batch) Rectifying column Stripping column

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ 1. Κατά την τέλεια καύση 1g ακετυλενίου (C 2 H 2 ) εκλύεται θερμότητα 50KJ. Να γράψετε την θερμοχημική εξίσωση για την καύση του ακετυλενίου. 2. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Πολικοί Ομοιοπολικοί Δεσμοί & Διπολικές Ροπές 2 Όπως έχει

Διαβάστε περισσότερα

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Κεφάλαιο 04-04 σελ. 1 04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Εισαγωγή Γενικά, υπάρχουν πέντε διαφορετικές διεργασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να παραχθεί χρήσιμη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

Τ, Κ Η 2 Ο(g) CΟ(g) CO 2 (g) Λύση Για τη συγκεκριμένη αντίδραση στους 1300 Κ έχουμε:

Τ, Κ Η 2 Ο(g) CΟ(g) CO 2 (g) Λύση Για τη συγκεκριμένη αντίδραση στους 1300 Κ έχουμε: ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5-6 (Α. Χημική Θερμοδυναμική) η Άσκηση Η αντίδραση CO(g) + H O(g) CO (g) + H (g) γίνεται σε θερμοκρασία 3 Κ. Να υπολογιστεί το κλάσμα των ατμών του

Διαβάστε περισσότερα

Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια

Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια Μάθημα Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια Εξαγωγική Μεταλλουργία Καθ. Ι. Πασπαλιάρης Εργαστήριο Μεταλλουργίας ΕΜΠ Αυθόρμητες χημικές αντιδράσεις Ηαντίδρασηοξείδωσηςενόςμετάλλουμπορείναγραφτείστη γενική της μορφή

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Θεματική Ενότητα 4: Διαδικασίες σε υψηλές θερμοκρασίες Τίτλος: Διαδικασίες μετασχηματισμού των φάσεων Ονόματα Καθηγητών: Κακάλη Γλυκερία, Ρηγοπούλου Βασιλεία Σχολή Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Κεφάλαιο 3ο Χημική Κινητική Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού

Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού EΘNIKO ΜEΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού Εργαστηριακές Ασκήσεις Διδάσκων: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή α) Τεχνική zchralski Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική ανάπτυξης μονοκρυστάλλων πυριτίου (i), αρίστης ποιότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη - Αντίσταση στη διάχυση στους πόρους

Σύνοψη - Αντίσταση στη διάχυση στους πόρους Σύνοψη - Αντίσταση στη διάχυση στους πόρους Για να βρούμε πώς η αντίσταση στους πόρους επιδρά στο ρυθμό διεργασίας, υπολογίζουμε το Μ Τ ή το Μ W, κατόπιν ευρίσκουμε το ε από τις κατάλληλες εξισώσεις, ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Αναγκαιότητα Διεργασιών Πυρόλυσης Η παραγωγή από την ατμοσφαιρική απόσταξη δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση σε λευκά προϊόντα. Με την πάροδο του χρόνου οι διαθέσιμοι τύποι αργού πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 11 Μαΐου 2006 Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Χημική Θερμοδυναμική: Μελετά τις μετατροπές ενέργειας που συνοδεύουν φυσικά ή χημικά φαινόμενα Θερμοχημεία: Κλάδος της Χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Συντελεστής διάθεσης ενέργειας - EUF (Energy Utilisation Factor) ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ P ch-s : η συνολική χημική ισχύς των καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Τεχνολογίες άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Μαθησιακοί στόχοι Η μελέτη της συμμετοχής του άνθρακα στην ενέργεια, η

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ: Το Φυσικό Αέριο στο Επαγγελματικό Λύκειο Ειδικότητα : Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Πέμπτη, 15 Μαΐου 01, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%)

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Φυσικό αέριο Βιοαέριο Αλκάνια ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Χρησιµοποιείται ως: Καύσιµο Πρώτη ύλη στην πετροχηµική βιοµηχανία Πλεονεκτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας Heriot-Watt University Technological Education Institute of Piraeus Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας 3 Δεκεμβρίου 2011, Αθήνα Περίληψη Εισαγωγή Δημιουργία πλέγματος & μοντελοποίηση CFD Διακρίβωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 1 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Βασικές έννοιες Στοιχειομετρία-Στοιχειομετρικοί συντελεστές-στοιχειομετρική αναλογία Περιοριστικό αντιδρών Αντιδρών σε περίσσεια Μετατροπή (κλάσμα,

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νος Θέος 1

Κων/νος Θέος 1 Το παρόν φυλλάδιο περιέχει ορισµένα λυµένα παραδείγµατα ασκήσεων στο κεφάλαιο. Προσδιορισµός της θερµότητας και της ποσότητας µιας ουσίας από τη στοιχειοµετρία µιας αντίδρασης 1 ο παράδειγµα 10 mol οξειδίου

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης Γενικά, όταν έχουμε δεδομένα συγκέντρωσης-χρόνου και θέλουμε να βρούμε την τάξη μιας αντίδρασης, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα δεδομένα σε εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Ετερογενείς Χημικές Αντιδράσεις

Εισαγωγή στις Ετερογενείς Χημικές Αντιδράσεις Στα ετερογενή συστήματα υπάρχουν δύο παράγοντες, οι οποίοι περιπλέκουν την ανάλυση και την περιγραφή τους, και οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον αυτών που εξετάζονται στα ομογενή συστήματα. Καταρχήν

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: 1) Δίνεται η θερμοχημική εξίσωση: Ν 2(g) + 3Η 2 (g) 2ΝΗ 3 (g) ΔΗ ο = - 88 kj α) Η ενθαλπία σχηματισμού της ΝΗ 3 είναι 88

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α Θέμα 2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Στα θέματα 1 έως 4 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η μεταβολή της οξειδωτικής ικανότητας. α. Συμβαδίζει με τη μεταβολή της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Energy resources: Technologies & Management Θεωρία της καύσης Δρ Γεώργιος Σκόδρας Αναπληρωτής Καθηγητής Σκοπός της καύσης είναι η μετατροπή της χημικής ενέργειας που περιέχεται στο καύσιμο σε θερμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 67 ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Από τη χημική αντίδραση προκύπτουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής-ενθαλπία Εντροπία και ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής Πρότυπες εντροπίες και ο τρίτος νόμος της θερμοδυναμικής Ελεύθερη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα. Εισαγωγική Χημεία

Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα. Εισαγωγική Χημεία Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα Εισαγωγική Χημεία 2013-14 1 Χημική Ισορροπία Εισαγωγική Χημεία 2013-14 2 Ισορροπία: Βαθμός συμπλήρωσης αντίδρασης Ν 2 (g) + 3H 2(g) 2NH 3 (g) Όταν αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας,

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας, Στοιχεία Χημικής Θερμοδυναμικής Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Θερμοδυναμική: Ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μετατροπές ενέργειας. Στην πραγματικότητα μετρά μεταβολές ενέργειας. Μελετά τη σχέση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4)

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4) Μιχαήλ Π. Μιχαήλ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-34 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ τα υλικά μπορεί να βρίσκονται σε μια από τις παρακάτω καταστάσεις: -στερεή -υγρή -αέρια οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση των υλικών είναι: -η θερμοκρασία και -η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Τι ονομάζεται θέση χημικής ισορροπίας; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θέση της χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα EΘNIKO ΜEΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα Μάθημα κατεύθυνσης 8 ου εξαμήνου

Διαβάστε περισσότερα

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O ΧΗΜΕΙΙΑ Β ΛΥΚΕΙΙΟΥ 4 ο ΘΕΜΑ (από τράπεζα θεµάτων) ΑΣΚΗΣΗ 1 Σε εργαστήριο ελέγχου καυσίµων πραγµατοποιήθηκαν τα παρακάτω πειράµατα: α) Ένα δείγµα C 8 H 18 µε µάζα 1,14 g κάηκε πλήρως µε την απαιτούµενη

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα