( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ"

Transcript

1 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 22 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ Για το άτοµο του χλωρίου, δίνεται ότι: 17 Cl α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια και πόσα ηλεκτρόνια υπάρχουν στο ιόν του χλωρίου (Cl - ) (µονάδες 3) β) Να κάνετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το ιόν του χλωρίου. (µον. 2) γ) Να εξηγήσετε τον τρόπο σχηµατισµού της ένωσης µεταξύ του 19K και του Cl και να γράψετε τον χηµικό τύπο της ένωσης. Να χαρακτηρίσετε την ένωση ως ιοντική ή οµοιοπολική. (µονάδες 7) α) στο ιόν του χλωρίου (Cl - ) υπάρχουν 17 πρωτόνια, 18 ηλεκτρόνια και 18 νετρόνια β) Cl - : K (2) L(8) M(8) γ) Κ : Κ (2) L(8) M(8) Ν(1) και Cl: K(2) L(8) M(7) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Κ είναι µέταλλο και το Cl είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο Κ αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο Cl. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα Κ + και Cl - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: Κ + : Κ (2) L(8) M(8) και Cl - : K(2) L(8) M(8) O χηµικός τύπος της ένωσης είναι ΚCl (ιοντική ένωση). 2. Για το άτοµο του καλίου, δίνεται ότι: 39 19K α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια και πόσα ηλεκτρόνια υπάρχουν στο ιόν του καλίου (Κ + ). (µονάδες 3) β) Να κάνετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το ιόν του καλίου. (µονάδες 2) γ) Να εξηγήσετε τον τρόπο σχηµατισµού της ένωσης µεταξύ του Κ και του 9 F και να γράψετε τον χηµικό τύπο της ένωσης. Να χαρακτηρίσετε την ένωση ως οµοιοπολική ή ιοντική. (µονάδες 8) α) στο ιόν του καλίου (Κ + ) υπάρχουν 19 πρωτόνια, 18 ηλεκτρόνια και 20 νετρόνια β) Κ + : K (2) L(8) M(8) γ) Κ : K (2) L(8) M(8) Ν(1) και F: K(2) L(7) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Κ είναι µέταλλο και το F είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο Κ αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο F. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα Κ + και F - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: Κ + : Κ (2) L(8) M(8) και F - : K(2) L(8) O χηµικός τύπος της ένωσης είναι ΚF (ιοντική ένωση). Πάντα ελέγχω αν το ερώτηµα αναφέρεται στο άτοµο ή στο αντίστοιχο ιόν (οµοίως και σε πίνακες)

2 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 2 από ίνονται τα στοιχεία 11 Α και 17 Β. α) Να κάνετε κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για τα στοιχεία Α και Β. (µονάδες 4) β) Να εξηγήσετε τον τρόπο σχηµατισµού της ένωσης µεταξύ των στοιχείων Α και Β και να γράψετε τον χηµικό τύπο της ένωσης. Να χαρακτηρίσετε την ένωση ως οµοιοπολική ή ιοντική. (µονάδες 9) α) 11Α: K (2) L(8) M(1) 17Β: K(2) L(8) M(7) β) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το A είναι µέταλλο και το B είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο A αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο B. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα A + και B - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: A + : Κ (2) L(8) και B - : K(2) L(8) M(8) O χηµικός τύπος της ένωσης είναι ΑΒ (ιοντική ένωση). 4. Α) Το Χ ανήκει στην 3η περίοδο και στην 1η (ΙΑ) οµάδα του Περιοδικού Πίνακα. α) Να υπολογίσετε τον ατοµικό αριθµό του Χ. (µονάδες 4) β) Με τι δεσµό θα ενωθεί το Χ µε το 17Cl; (µονάδες 4) Β) Για καθεµία από τις παρακάτω περιπτώσεις να γράψετε αν ο δεσµός είναι οµοιοπολικός ή ιοντικός. (µονάδες 4) α) Ο δεσµός αυτός σχηµατίζεται µεταξύ ενός µετάλλου και ενός αµετάλλου. β) Ο δεσµός αυτός δηµιουργείται µε τη αµοιβαία συνεισφορά µονήρων ηλεκτρονίων. Α) α) Το Χ ανήκει στην 3η περίοδο (άρα 3 στιβάδες καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια) και στην 1η (ΙΑ) οµάδα του Περιοδικού Πίνακα (άρα έχει 1 e στην εξωτερική στιβάδα). Χ: K(2) L(8) M(1) άρα ατοµικός αριθµός Ζ=11 β) 17 Cl: K(2) L(8) M(7). Αφού το Χ είναι µέταλλο και το Cl αµέταλλο θα κάνουν ιοντικό δεσµό. Β) α) ιοντικός δεσµός β) οµοιοπολικός δεσµός 5. Το στοιχείο Χ ανήκει στη 1η (ΙΙΑ )οµάδα και τη 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. α)να υπολογίσετε τον ατοµικό αριθµό του Χ. (µονάδες 3) β)να περιγράψετε τον τρόπο που σχηµατίζεται δεσµός µεταξύ του Χ και του 9 F και να γράψετε το χηµικό τύπο της ένωσης που προκύπτει. (µονάδες 6) α) Το Χ ανήκει στη 2η περίοδο (άρα 2 στιβάδες καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια) και στην 1η (ΙΑ) οµάδα του Περιοδικού Πίνακα (άρα έχει 1 e στην εξωτερική στιβάδα): Χ: K(2) L(1) άρα ατοµικός αριθµός Ζ=3 β) Χ: K(2) L(1) και 9 F: K(2) L(7). Αφού το Χ είναι µέταλλο και το F αµέταλλο θα κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο Χ αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο F. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα X + και F - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: X + : Κ (2) και F - : K(2) L(8). O χηµικός τύπος της ένωσης είναι XF (ιοντική ένωση).

3 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 3 από ίνεται ο πίνακας: Σύµβολο Ηλεκτρονιακή δοµή Οµάδα Π.Π. Περίοδος Π.Π. Χ 17 η (VIIA) 3 η Ψ 1 η (ΙΑ) 3 η Ζ Κ (2) L(7) α) Να αντιγράψετε τον πίνακα στη κόλλα σας και να τον συµπληρώσετε. (µονάδες 6) β) Να εξηγήσετε ποια από τα στοιχεία που περιέχονται στον πίνακα έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες. (µονάδες 3) γ) Να γράψετε το είδος του δεσµού (οµοιοπολικός ή ιοντικός ) και πώς σχηµατίζεται ο δεσµός που αναπτύσσεται µεταξύ : 19 Κ και Ζ. (µονάδες 4) α) Σύµβολο Ηλεκτρονιακή δοµή Οµάδα Π.Π. Περίοδος Π.Π. Χ Κ (2) L(8) Μ(7) 17 η (VIIA) 3 η Ψ Κ (2) L(8) Μ(1) 1 η (ΙΑ) 3 η Ζ Κ (2) L(7) 17 η (VIIA) 2 η β) Παρόµοιες ιδιότητες έχουν τα στοιχεία Χ και Ζ επειδή ανήκουν στην ίδια οµάδα του Περιοδικού Πίνακα (17η ή VΙIA). γ) Σχηµατίζεται ιοντικός δεσµός. 19Κ: K (2) L(8) M(8) Ν(1) 9Ζ: Κ (2) L(7) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Κ είναι µέταλλο και το Ζ είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο Κ αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο Ζ. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα Κ + και Ζ - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: Κ + : Κ (2) L(8) M(8) και Ζ - : K(2) L(8) 7. ίνονται τα στοιχεία 16S και 12Mg. α) Να γράψετε την κατανοµή ηλεκτρονίων σε στιβάδες για τα άτοµα του 16S και 12Mg. (µον.4) β) Εξηγήστε γιατί το 12Mg εµφανίζεται στις ενώσεις του ως ιόν µε φορτίο 2 +. (µονάδες 3) γ) Το 16S εµφανίζει παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες µε το στοιχείο 15Χ ή µε το 8Ψ; (µονάδα 1) Αιτιολογήστε την απάντησή σας. (µονάδες 4) α) 16S: K(2) L(8) M(6) 12Mg: K(2) L(8) M(2) β) Tο 12Mg εµφανίζεται στις ενώσεις του ως ιόν µε φορτίο 2+ επειδή σύµφωνα µε τον κανόνα των οκτώ πρέπει να αποβάλλει δυο ηλεκτρόνια ώστε να αποκτήσει δοµή ευγενούς αερίου. γ) Το 16S εµφανίζει παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες µε το στοιχείο 8Ψ: K(2) L(6) επειδή και τα δύο ανήκουν στην ίδια οµάδα του Περιοδικού Πίνακα (16η ή VIA).

4 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 4 από ίνονται τα στοιχεία Χ και Ψ. Το Χ βρίσκεται στην 1η (ΙΑ) οµάδα και στην τρίτη περίοδο του Π. Π. και το Ψ βρίσκεται στην 17η (VIIA) οµάδα και στην δεύτερη περίοδο του Π. Π. α) Να βρεθεί ο ατοµικός αριθµός του κάθε στοιχείου. (µονάδες 4) β) Να κατανεµηθούν τα ηλεκτρόνια του κάθε στοιχείου σε στιβάδες. (µονάδες 4) γ) Τα Χ και Ψ θα αναπτύξουν µεταξύ τους ιοντικό ή οµοιοπολικό δεσµό; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 4) 9. ίνονται τα στοιχεία: 12Μg, 16S A) Να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόνια των στοιχείων σε στιβάδες. (µονάδες 4) B) Ποιο από αυτά τα στοιχεία όταν αντιδρά έχει την τάση να προσλαµβάνει ηλεκτρόνια και ποιο έχει την τάση να αποβάλλει ηλεκτρόνια.να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 6) Γ) Tι είδους δεσµός αναπτύσσεται µεταξύ του Mg και του S; α) ιοντικός β) οµοιοπολικός Να επιλέξετε το σωστό. (µονάδες 2) 10. Το 16S µε το 11Νa σχηµατίζουν οµοιοπολικό ή ιοντικό δεσµό; (µονάδα 1) Αιτιολογήστε την απάντησή σας. (µονάδες 4) Σχηµατίζουν ιοντικό δεσµό. 11Na: K(2) L(8) M(1) 16S: K(2) L(8) M(6) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Na είναι µέταλλο (έχει την τάση να αποβάλλει 1 e) και το S είναι αµέταλλο (έχει την τάση να προσλάβει 2 e), εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. ( ύο άτοµα Na αποβάλλουν από ένα ηλεκτρόνιο το καθένα, τα οποία προσλαµβάνει ένα άτοµο S. O χηµικός τύπος της ένωσης είναι Na 2 S) 11. ίνονται: υδρογόνο, 1H, άζωτο, 7N α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτοµο του αζώτου. (µονάδες 2) β) Να αναφέρετε το είδος των δεσµών (ιοντικός ή οµοιοπολικός) µεταξύ των ατόµων υδρογόνου και αζώτου στη χηµική ένωση ΝΗ3. (µονάδα 1) γ) Να περιγράψετε τον τρόπο σχηµατισµού των δεσµών και να γράψετε τον ηλεκτρονιακό τύπο αυτής της χηµικής ένωσης. (µονάδες 9) α) Η κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτοµο του αζώτου: 7N : Κ(2) L(5) β) Mεταξύ των ατόµων υδρογόνου και αζώτου στην ένωση ΝΗ3 σχηµατίζονται οµοιοπολικοί δεσµοί. γ) To άτοµο του Ν συνεισφέρει κάθε ένα από τα τρία µονήρη του ηλεκτρόνια και δηµιουργεί τρεις οµοιοπολικούς δεσµούς µε τα τρία άτοµα Η. Ο ηλεκτρονιακός τύπος της ΝΗ3 είναι: Η - i H - Η

5 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 5 από ίνονται τα στοιχεία: 17 Cl, 1 Η. α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων του χλωρίου (Cl) σε στιβάδες. (µονάδες 2) β) Να εξηγήσετε το είδος του δεσµού που σχηµατίζεται µεταξύ των στοιχείων αυτών. (µονάδες 5) γ) Τα στοιχεία αυτά σχηµατίζουν µια ένωση µε µοριακό τύπο HCl. Να γράψετε τον ηλεκτρονιακό τύπο της ένωσης αυτής. (µονάδες 5) 13. Για το άτοµο του χλωρίου δίνεται ότι: 17 Cl. (Παρόµοια για το 9 F) α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτοµο του χλωρίου. (µον.2) β) Να αναφέρετε µε τι είδους δεσµό (ιοντικό ή οµοιοπολικό) ενώνονται τα άτοµα του χλωρίου στο µόριο Cl 2. (µονάδες 2) γ) Να περιγράψετε τον τρόπο σχηµατισµού του δεσµού και να γράψετε τον ηλεκτρονιακό τύπο του µορίου Cl 2. (µονάδες 8) α) Κ (2) L (8) M (7) β) Οµοιοπολικός δεσµός (µη πολικός) γ)τα δυο άτοµα Cl συνεισφέρουν από 1 ηλεκτρόνιο και σχηµατίζεται ένα κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων. ηλαδή ένας απλός δεσµός. Ηλεκτρονιακός τύπος: : Cl - Cl : 14. ίνεται για το άτοµο του αζώτου: 7 N α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτοµο του αζώτου. (µονάδες 2) β) Να αναφέρετε µε τι είδος δεσµό (ιοντικό ή οµοιοπολικό) ενώνονται τα άτοµα του αζώτου στο µόριο του αζώτου, N 2. (µονάδες 1) Να περιγράψετε τον τρόπο σχηµατισµού του δεσµού στο µόριο του αζώτου, N 2. (µονάδες 9) 15. Α) Να µεταφέρετε στην κόλλα σας συµπληρωµένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτοµο του θείου, S (µονάδες 4) Υποατοµικά σωµατίδια Στιβάδες p n e K L M S 16 2 Β) Tι είδους δεσµός αναπτύσσεται µεταξύ του 17 Cl και του 19 K, ιοντικός ή οµοιοπολικός; (µον. 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας, περιγράφοντας τον τρόπο σχηµατισµού του δεσµού. (µον.7) Α)

6 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 6 από 22 Υποατοµικά σωµατίδια Στιβάδες p n e K L M S Β) 19 K : K(2) L(8) M(8) N(1) 17Cl : K(2) L(8) M(7) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το K είναι µέταλλο και το Cl είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο K αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο Cl. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα K + και Cl - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: K + : Κ (2) L(8) M(8) και Cl - : K(2) L(8) M(8) Α) ίνεται για το µαγνήσιο: Z Mg Να µεταφέρετε στην κόλλα σας συµπληρωµένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτοµο του µαγνησίου: Z ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ Κ L M Mg 12 Β) Τι είδους δεσµός αναπτύσσεται µεταξύ 3 Li και του χλωρίου 17 Cl, ιοντικός ή οµοιοπολικός; A) (µον.1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας περιγράφοντας τον τρόπο σχηµατισµού του δεσµού. (µονάδες 7) Z ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ Κ L M Mg Β) 3Li : Κ (2) L (1) και 17Cl : K (2) L (8) M (7) Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Li είναι µέταλλο και το Cl είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο Li αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο Cl. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα Li + και Cl - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: Li + : Κ (2) και Cl - : K(2) L(8) M(8). 17. Α) ίνονται τα στοιχεία 17Cl και 3X. α) Με τι είδους χηµικό δεσµό θα ενωθούν µεταξύ τους: ιοντικό ή οµοιοπολικό; Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (µονάδες 6) β) Να γράψετε το χηµικό τύπο της ένωσης που θα σχηµατιστεί. (µονάδες 2) Β) Να αναφέρετε δυο διαφορές µεταξύ οµοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. (µονάδες 4) Α) α) Θα ενωθούν µε ιοντικό δεσµό. 17Cl : Κ (2) L (8) M (7) 3X : Κ (2) L (1)

7 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 7 από 22 Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το X είναι µέταλλο και το Cl είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. Ένα άτοµο X αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο προσλαµβάνει ένα άτοµο Cl. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα X + και Cl - που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: X + : Κ (2) και Cl - : K(2) L(8) M(8). β) O χηµικός τύπος της ένωσης είναι ΧCl. Β) Στις ιοντικές ενώσεις δεν υπάρχει η έννοια του µορίου, ενώ στις οµοιοπολικές ενώσεις υπάρχουν µόρια. Οι ιοντικές ενώσεις είναι στερεά µε υψηλά σηµεία τήξεως, ενώ οι οµοιοπολικές ενώσεις είναι µαλακά στερεά µε χαµηλά σηµεία τήξεως ή υγρά µε χαµηλά σηµεία βρασµού ή αέρια. 18. ίνονται τα στοιχεία: 19Κ και 17Cl. α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για τα άτοµα του καλίου και του χλωρίου. (µονάδες 4) β) Να αναφέρετε το είδος του δεσµού (ιοντικό ή οµοιοπολικό) µεταξύ αυτών των ατόµων. (µονάδες 2) γ) Να αναφέρετε αν η ένωση που σχηµατίζεται µεταξύ K και Cl: i) έχει υψηλό ή χαµηλό σηµείο τήξης, ii) τα υδατικά διαλύµατά της άγουν ή όχι το ηλεκτρικό ρεύµα (µονάδες 4) 19. Για το στοιχείο Σ γνωρίζουµε ότι έχει ατοµικό αριθµό 17. α) Να κάνετε κατανοµή των ηλεκτρονίων του Σ σε στιβάδες. (µoνάδες 2) β) Να προσδιορίσετε τη θέση του Σ στον Περιοδικό Πίνακα. (µoνάδες 3) γ) Να προσδιορίσετε το είδος του δεσµού ( ιοντικός ή οµοιπολικός ) και το χηµικό τύπο της ένωσης που σχηµατίζεται µεταξύ των ατόµων του στοιχείου Σ και ατόµων 3Χ. (µονάδες 7) 20. ίνεται ο πίνακας Σύµβολο στοιχείου Ηλεκτρονιακή κατανοµή Οµάδα Π.Π. Περίοδος Π.Π. X K (2) L(4) Ψ K (2) L(8) M(7) Ζ K (2) L(7) α) Να αντιγράψετε τον πίνακα στη κόλλα σας και να τον συµπληρώσετε. (µονάδες 6 ) β) Να εξηγήσετε ποια από τα στοιχεία που περιέχονται στον πίνακα έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδες 4) γ) Ποιο είναι το είδος του δεσµού (οµοιοπολικός ή ιοντικός) που σχηµατίζεται µεταξύ Χ και Ψ ; (µονάδες 2)

8 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 8 από 22 α) Σύµβολο στοιχείου Ηλεκτρονιακή κατανοµή Οµάδα Π.Π. Περίοδος Π.Π. X K (2) L(4) IVA ή 14 η 2 η Ψ K (2) L(8) M(7) VΙΙΑ ή 17 η 3 η Ζ K (2) L(7) VΙΙΑ ή 17 η 2 η β) Παρόµοιες χηµικές ιδιότητες έχουν τα στοιχεία Ψ και Ζ γιατί ανήκουν στην ίδια οµάδα του Π.Π. (έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων σθένους) γ) Τα στοιχεία Χ και Ψ είναι αµέταλλα (τα άτοµά τους έχουν τάση πρόσληψης e), οπότε ο δεσµός µεταξύ τους θα είναι οµοιοπολικός (πολικός). 21. α) Ο παρακάτω πίνακας δίνει µερικές πληροφορίες για τα άτοµα τριών στοιχείων Χ, Υ, Ζ. Αφού τον αντιγράψετε στην κόλλα σας, να συµπληρώσετε τις κενές στήλες µε τους αντίστοιχους αριθµούς. (µονάδες 8) Στοιχείο Ατοµικός Κ L M N αριθµός Χ 12 Υ 16 Ζ 9 β ) Ανήκουν κάποια από αυτά τα στοιχεία στην ίδια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα; (µονάδα 1) i. Ναι ii. Όχι Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (µονάδες 3) α) Στοιχείο Ατοµικός Κ L M N αριθµός Χ Υ Ζ β) i. Ναι. Τα στοιχεία Χ και Υ ανήκουν στην ίδια περίοδο του Π.Π. (3 η ) γιατί καταλαµβάνεται ο ίδιος αριθµός στιβάδων από ηλεκτρόνια.

9 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 9 από Ο παρακάτω πίνακας δίνει µερικές πληροφορίες για τα άτοµα τριών στοιχείων. Στοιχείο Ατοµικός Στιβάδες Περίοδος Π.Π. Οµάδα Π.Π. αριθµός Na K L M 3 η ΙΑ Cl 17 3 η Ne 10 α) Να συµπληρώσετε τον πίνακα, αφού τον µεταφέρετε στην κόλλα σας. (11 µονάδες) β) Να εξηγήσετε αν ανάµεσα στα τρία αυτά στοιχεία υπάρχει κάποιο αλκάλιο. (2 µονάδες) 23. Ο παρακάτω πίνακας δίνει µερικές πληροφορίες για τα άτοµα δυο στοιχείων. α) Να συµπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον µεταφέρετε στην κόλλα σας. (µονάδες 9) β) Είναι κάποιο από τα στοιχεία αυτά ευγενές αέριο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µον.3) 24. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν πληροφορίες για τα άτοµα δυο στοιχείων Χ και Ψ, που αφορούν στην ηλεκτρονιακή δοµή τους και στη θέση τους στον Περιοδικό Πίνακα. α) Να µεταφέρετε στην κόλλα σας συµπληρωµένο τον παρακάτω πίνακα: (6 µον) β) Να χαρακτηρίσετε τα στοιχεία Χ και Ψ ως µέταλλα ή αµέταλλα. (2 µον) 25. ίνεται ο πίνακας: α) Να αντιγράψετε τον πίνακα στη κόλλα σας και να τον συµπληρώσετε. (µονάδες 8) β) Να εξηγήσετε ποια από τα στοιχεία που περιέχονται στον πίνακα έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες. (µονάδες 4) 26. Για τα στοιχεία 9 Υ και 3 Li α) Να γραφεί για το καθένα από αυτά η κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες στα αντίστοιχα άτοµα. (4 µονάδες)

10 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 10 από 22 β) Με βάση την ηλεκτρονιακή δοµή να προσδιοριστεί η θέση για καθένα από αυτά τα χηµικά στοιχεία στον Π.Π. (6 µονάδες) γ) Το στοιχείο 9 Υ είναι µέταλλο ή αµέταλλο; Αιτιολόγηση. (3 µονάδες) 27. Για τα στοιχεία 9 F και 11 Na α) Να γραφεί για το καθένα από αυτά η κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες στα αντίστοιχα άτοµα. (4 µονάδες) β) Με βάση την ηλεκτρονιακή δοµή να προσδιοριστεί η θέση για καθένα από αυτά τα χηµικά στοιχεία στον Π.Π. (6 µονάδες) γ) Το στοιχείο 11 Na είναι µέταλλο ή αµέταλλο; Αιτιολόγηση. (3 µονάδες) 28. ίνονται τα στοιχεία: 12Mg, 9F. α) Να γράψετε για τα παραπάνω στοιχεία την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. (µονάδες 4) β) Να βρεθεί η οµάδα και η περίοδος στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. (µον. 4) γ) Να χαρακτηρίσετε τα παραπάνω στοιχεία ως µέταλλα ή αµέταλλα. (µονάδες 2) δ) Να αναφέρετε αν ο µεταξύ τους δεσµός είναι ιοντικός ή οµοιοπολικός. (µονάδες 2) 29. ίνεται: A 19 X. Να µεταφέρετε στην κόλλα σας συµπληρωµένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτοµο του Χ: Α ΝΕΤΡΟΝΙΑ Κ L M Ν Χ Για τα άτοµα: 12 Μg, 8 O, 17 Cl α) Να γίνει κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. (µονάδες 6) β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια οµάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το καθένα από αυτά. (µονάδες 6) γ) Να χαρακτηριστούν τα παραπάνω στοιχεία ως µέταλλα ή αµέταλλα. α) 12 Μg: Κ(2), L(8), M(2) 8O: Κ(2), L(6) 17Cl: Κ(2), L(8), M(7) β) 12 Μg: 3 η περίοδος, 2 η οµάδα (ΙΙΑ) 8O: 2 η περίοδος, 16 η οµάδα (VΙΑ) 17Cl: 3 η περίοδος, 17 η οµάδα (VΙIΑ) γ) 12 Μg: µέταλλο (τάση αποβολής ηλεκτρονίων, µετατρέπεται σε θετικό ιόν) 8O, 17 Cl: αµέταλλα (τάση πρόσληψης ηλεκτρονίων, µετατρέπεται σε αρνητικό ιόν)

11 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 11 από ίνονται τα στοιχεία : 12 Χ, 17 Ψ, 8 Ζ. α) Να γράψετε την κατανοµή ηλεκτρονίων σε στιβάδες των στοιχείων Χ, Ψ, Ζ. (µονάδες 3) β) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ( Σ ) ή λανθασµένες ( Λ ). ι) Το στοιχείο Χ είναι µέταλλο. ιι) Μεταξύ των στοιχείων Χ και Ψ σχηµατίζεται οµοιοπολικός δεσµός. ιιι) Μεταξύ των στοιχείων Χ και Ζ σχηµατίζεται ιοντικός δεσµός (µονάδες 6) 32. A) Ποια από τα παρακάτω στοιχεία παρουσιάζουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες 19Κ, 8O,16S. (µονάδες 8) Β) Μεταξύ των στοιχείων: 19Κ και 8O θα αναπτυχθεί οµοιοπολικός ή ιοντικός δεσµός; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. ( µονάδες 4) α) 19 Κ: Κ(2), L(8), M(8), Ν(1) 8O: Κ(2), L(6) 16S: Κ(2), L(8), M(6) Παρόµοιες χηµικές ιδιότητες παρουσιάζουν τα στοιχεία 8O και 16S, γιατί έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα (ανήκουν στην ίδια κύρια οµάδα) β) Μεταξύ των στοιχείων 19Κ και 8O θα αναπτυχθεί ιοντικός δεσµός. Από την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες παρατηρούµε ότι το Κ είναι µέταλλο και το Ο είναι αµέταλλο, εποµένως κάνουν ιοντικό δεσµό. ύο άτοµα Κ αποβάλλουν από ένα ηλεκτρόνιο το καθένα, τα οποία προσλαµβάνει ένα άτοµο Ο. Έτσι δηµιουργούνται τα ιόντα Κ + και Ο 2- που έχουν δοµή ευγενούς αερίου: Κ + : Κ(2), L(8), M(8) και Ο 2- : K(2) L(8). 33. Ο παρακάτω πίνακας δίνει πληροφορίες για τα άτοµα τριών στοιχείων Α, Β και Γ. στοιχείο Ατοµικός αριθµός µαζικός αριθµός αριθµός ηλεκτρονίων αριθµός πρωτονίων αριθµός νετρονίων Α 7 14 Β Γ α) Να συµπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον µεταφέρετε στην κόλλα σας. (µονάδες 9) β) Ποια από τα παραπάνω στοιχεία είναι µέταλλα; (µονάδα 2) Αιτιολόγηση. (µονάδες 2) 34. α) Ο παρακάτω πίνακας δίνει µερικές πληροφορίες για τα άτοµα τριών στοιχείων Χ, Y, Z. Αφού τον αντιγράψετε στην κόλλα σας, να συµπληρώσετε τις κενές στήλες µε τους αντίστοιχους αριθµούς. (9 µονάδες) Στοιχείο Ατοµικός αριθµός K L M N X 11 Y 9 Z 19

12 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 12 από 22 β) Έχουν κάποια από τα στοιχεία παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; ι. Ναι ιι. Όχι Επιλέξτε τη σωστή απάντηση (1 µονάδα). Αιτιολογήστε (2 µονάδες) 35. ίνονται τα στοιχεία: 8 Ο και 1 Η α) Με τι είδους χηµικό δεσµό θα ενωθούν µεταξύ τους, ιοντικό ή οµοιοπολικό; (1 µονάδα) Αιτιολόγηση (7 µονάδες) β) Αν γνωρίζετε ότι σχηµατίζουν τη χηµική ένωση Η 2 Ο, να γράψετε τον ηλεκτρονιακό της τύπο. Να γράψετε τους αριθµούς οξείδωσης του οξυγόνου και του υδρογόνου στην ένωση Η 2 Ο. (5 µονάδες) γ) Να περιγράψετε τον τρόπο σχηµατισµού των δεσµών στην ένωση Η 2 Ο 36. ίνονται τα στοιχεία: 16 S, 1 Η. α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων του θείου και του υδρογόνου σε στιβάδες. (µονάδες 4) β) Να βρείτε σε ποια οµάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. (µονάδες 4) γ) Να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να χρησιµοποιείται η έννοια του κρυστάλλου στην περίπτωση του H 2 S. (µονάδες 4) 37. Οι πληροφορίες που ακολουθούν αφορούν στα στοιχεία Χ και Ψ. Το ιόν Χ 2+ έχει 10 ηλεκτρόνια. To στοιχείο Ψ βρίσκεται στην 2η περίοδο και στην 17η (VIIA) οµάδα του Π.Π. Να υπολογίσετε τους ατοµικούς αριθµούς των στοιχείων Χ και Ψ. (µονάδες 9) ίνεται το άτοµο: 19 X α) Να υπολογίσετε τον αριθµό πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων του άτοµου αυτού. (µονάδες 3) β) Να κάνετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτοµο του Χ. (µονάδες 2) γ) Να προσδιορίσετε τη θέση του Χ στον Π. Π. (οµάδα και περίοδο). (µονάδες 3) δ) Με τι είδους δεσµό θα ενωθεί το στοιχείο Χ µε το στοιχείο 9 Ψ. (µονάδες 5) 39. Ένα στοιχείο Α, ανήκει στην 1η (ΙΑ) οµάδα και στην 3η περίοδο. α) Να αποδείξετε ότι ο ατοµικός αριθµός του είναι 11. (µονάδες 4)

13 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 13 από 22 β) Να εξηγήσετε τον τρόπο σχηµατισµού της ένωσης µεταξύ των στοιχείων Α και του 9 F και να γράψετε τον χηµικό τύπο της ένωσης. Να χαρακτηρίσετε την ένωση ως οµοιοπολική ή ιοντική. (µονάδες 9) 40. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 18Ar και 13Al β) 18Ar και 2He Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 5) Τα στοιχεία έχουν παρόµοιες χηµικές ιδιότητες στο ζεύγος β) 18 Ar και 2 He Γιατί ανήκουν στην ίδια οµάδα του περιοδικού πίνακα (18 η ή VIIIA, ευγενή αέρια). Έχουν και τα δύο συµπληρωµένη εξωτερική στιβάδα: 18Ar: Κ(2) L(8) M(8) 2He: Κ(2) 41. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 12Mg και 14Si β) 6C και 14Si Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 5) Τα στοιχεία έχουν παρόµοιες χηµικές ιδιότητες στο ζεύγος β) 6 C και 14 Si Γιατί ανήκουν στην ίδια οµάδα του περιοδικού πίνακα (14 η ή IVA ). Έχουν και τα δύο 4 ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στιβάδα: 6C: Κ(2) L(4) 14Si: Κ(2) L(8) M(4) 42. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 16S και 17Cl β) 17Cl και 9F Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 5) 43. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων: α) 15 X και 7 Ψ β) 7 Ψ και 16 Ζ Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 5) 44. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων: α) 8 Ο και 17 Cl και β) 11 Na και 19 K. Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 8) 45. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων όπου σε κάθε στοιχείο δίνεται ο ατοµικός του αριθµός.

14 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 14 από 22 α) 11 Na και 10 Ne β) 18 Ar και 10 Ne Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; Αιτιολόγηση. 46. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 8O και 16S β) 8O και 10Ne Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία ανήκουν στην ίδια περίοδο; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 6) Tα στοιχεία ανήκουν στην ίδια περίοδο στο ζεύγος β) 8 O και 10 Ne Γιατί έχουν τον ίδιο αριθµό στιβάδων που καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια. 8Ο: Κ(2) L(6) 10Ne: Κ(2) L(8) (2 στιβάδες, 2 η περίοδος) 47. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 11Na και 3Li β) 11Na και 18Ar Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία ανήκουν στην ίδια περίοδο; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 6) 48. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 7N και 15P β) 4Be και 7N Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία ανήκουν στην ίδια περίοδο; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 6) 49. ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων όπου σε κάθε στοιχείο δίνεται ο ατοµικός του αριθµός: α) 9 F και 3 Li β) 9 F και 17 Cl Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία ανήκουν στην ίδια περίοδο; (µονάδες 1) Να αιτιολογήσετε πλήρως την απάντησή σας (µονάδες 6) 50. Ποιο άτοµο έχει µεγαλύτερη ακτίνα σε κάθε περίπτωση; Αιτιολόγηση. α) 7 N ή 15 Ρ β) 19 Κ ή 20 Ca γ) 9 F ή 17 Cl δ) 16 S ή 17 Cl ε) 11 Na ή 19 K α) 7 N: Κ(2) L(5) και 15 Ρ: K(2) L(8) M(5) µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα έχει ο 15 Ρ γιατί έχει µια στιβάδα ηλεκτρονίων παραπάνω β) 19 Κ: K(2) L(8) M(8) Ν(1) και 20Ca: K(2) L(8) M(8) Ν(2) (ίδιος αριθµός στιβάδων) µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα έχει το 19 Κ γιατί έχει µικρότερο ατοµικό αριθµό, άρα ο πυρήνας ασκεί µικρότερη έλξη στα ηλεκτρόνια γ) 9 F: Κ(2) L(7) και 17Cl: K(2) L(8) M(7) µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα έχει το 17 Cl γιατί έχει µια στιβάδα ηλεκτρονίων παραπάνω δ) 16 S: K(2) L(8) M(6) και 17 Cl: K(2) L(8) M(7) (ίδιος αριθµός στιβάδων)

15 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 15 από 22 µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα έχει το 16 S γιατί έχει µικρότερο ατοµικό αριθµό, άρα ο πυρήνας ασκεί µικρότερη έλξη στα ηλεκτρόνια ε) 11 Na: K(2) L(8) M(1) 19K: K(2) L(8) M(8) Ν(1) µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα έχει το 19 Κ γιατί έχει µια στιβάδα ηλεκτρονίων παραπάνω 51. Να ταξινοµήσετε κατ αυξανόµενο µέγεθος τα επόµενα άτοµα: 15 P, 16 S, 17 Cl (µονάδες 2) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας (µονάδες 6) 52. Α) Ποιες από τις επόµενες ηλεκτρονιακές δοµές, στη θεµελιώδη κατάσταση, είναι λανθασµένες; (µονάδες 3) α) 6C : K(2), L(4) β) 11Na : K(2), L(7), M(2) γ) 3Li : K(1), L(2) δ) 17Cl : K(2), L(8), M(6), N(1) Β) Για όσες ηλεκτρονιακές δοµές είναι λανθασµένες: (Μονάδες 9) α) Να γραφούν οι σωστές ηλεκτρονιακές δοµές. β) Να βρεθεί σε ποια οµάδα και σε ποια περίοδο ανήκουν τα αντίστοιχα στοιχεία. Α) Λανθασµένες είναι οι δοµές β), γ) και δ) Β) α) 11Na : K(2), L(8), M(1) β) 11Na : 3 η περίοδος, 1 η οµάδα (ΙΑ) 3Li : K(2), L(1) 3Li : 2 η περίοδος, 1 η οµάδα (ΙΑ) 17Cl : K(2), L(8), M(7) 17Cl : 3 η περίοδος, 17 η οµάδα (VIΙΑ) 53. Το στοιχείο Χ έχει 6 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα που είναι η στιβάδα (Μ). α)να υπολογιστεί ο ατοµικός αριθµός του στοιχείου Χ. (µονάδες 3) β) Να εξηγήσετε σε ποια οµάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το στοιχείο Χ. (µονάδες 3) 54. α) Ποιος είναι ο µέγιστος αριθµός ηλεκτρονίων που µπορεί να πάρει κάθε µία από τις στιβάδες: K, L, M, N. (µονάδες 8) β) Ποιος είναι ο µέγιστος αριθµός ηλεκτρονίων που µπορεί να πάρει κάθε µία από τις στιβάδες: K, L, M, N αν αυτή είναι η τελευταία στιβάδα ενός ατόµου; (µονάδες 4) 55. Να βρείτε τον ατοµικό αριθµό του 2ου µέλους της οµάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δοµή του. (µονάδες 6) Το 2 ο µέλος της οµάδας των αλογόνων ανήκει στην 3 η περίοδο και 17 η (VIIA) οµάδα, άρα έχει δοµή: Κ(2) L(8) Μ(7) και ατοµικό αριθµό Ζ = 17

16 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 16 από Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή ως λανθασµένες (Λ): α) Για τις ενέργειες ΕΚ και ΕL των στιβάδων Κ και L αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕK. (µονάδα 1) β) To στοιχείο φθόριο, F (Ζ=9), βρίσκεται στην 17η (VΙΙA) οµάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας για κάθε πρόταση. (µονάδες 4) α) Για τις ενέργειες ΕΚ και ΕL των στιβάδων Κ και L αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕK. ΛΑΘΟΣ. Όσο αποµακρυνόµαστε από τον πυρήνα, τόσο αυξάνεται η ενεργειακή στάθµη της στιβάδας. ηλαδή ισχύει: ΕK < ΕL < ΕΜ < ΕN < EO < EP < EQ β) To στοιχείο φθόριο, F (Ζ=9), βρίσκεται στην 17η (VΙΙA) οµάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. ΣΩΣΤΟ. Από την ηλεκτρονιακή κατανοµή έχουµε: F K(2) L(7). ηλαδή, τo στοιχείο φθόριο, F (Ζ=9), βρίσκεται στην 17η (VΙΙA) οµάδα (7 ηλεκτρόνια στην εξωτερική στιβάδα) και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα (2 στιβάδες καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια). 57. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ); α) Η ένωση µεταξύ του στοιχείου 17Χ και του στοιχείου 19Ψ είναι ιοντική. β) Για τις ενέργειες Ε Μ και Ε L των στιβάδων Μ και L αντίστοιχα, ισχύει ότι Ε Μ < Ε L γ) To στοιχείο οξυγόνο, 8 Ο, βρίσκεται στη 18η (VΙΙΙA) οµάδα και τη 2η περίοδο του Π. Π. δ) Τα στοιχεία µιας περιόδου έχουν την ίδια ατοµική ακτίνα. ε) Το 11Na αποβάλει ηλεκτρόνια ευκολότερα από το 19Κ. στ) To νάτριο (11Na), δεν µπορεί να σχηµατίσει οµοιοπολικές ενώσεις. ζ) Τα στοιχεία µιας περιόδου έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων στην εξωτερική στιβάδα τους. η) Οι ιοντικές ενώσεις σε στερεή κατάσταση είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύµατος. θ) Τα στοιχεία της 3 ης οµάδας (ΙΙΙΑ) έχουν τρεις στιβάδες. ι) Ο αριθµός οξείδωσης του Ν στο ΗΝΟ 3 είναι +5. ια) O αριθµός οξείδωσης του S στο H2SO3 είναι +6. ιβ) Τα αλογόνα µπορούν να σχηµατίσουν οµοιοπολικούς και ιοντικούς δεσµούς. ιγ) Το 11Νa έχει µεγαλύτερη ακτίνα από το 11Νa + ιδ) Το 17Cl προσλαµβάνει ηλεκτρόνια ευκολότερα από το 9F. ιε) Τα στοιχεία µιας οµάδας έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων. Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις περιπτώσεις α) Η ένωση µεταξύ του στοιχείου 17Χ και του στοιχείου 19Ψ είναι ιοντική. ΣΩΣΤΟ. Το Χ είναι αµέταλλο (Κ(2) L(8) M(7) ) και το Ψ είναι µέταλλο (Κ(2) L(8) M(8) Ν(1)) εποµένως η µεταξύ τους ένωση είναι ιοντική. β) ΛΑΘΟΣ. Όσο αποµακρυνόµαστε από τον πυρήνα τόσο αυξάνεται η ενέργεια µιας στιβάδας. ηλαδή ισχύει: ΕK < ΕL < ΕΜ < ΕN < EO < EP < EQ

17 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 17 από 22 γ) ΛΑΘΟΣ. Το οξυγόνο βρίσκεται στη 16η οµάδα (έχει 6 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα) δ) Τα στοιχεία µιας περιόδου έχουν την ίδια ατοµική ακτίνα. ΛΑΘΟΣ. Κατά µήκος µιας περιόδου η ατοµική ακτίνα ελαττώνεται από αριστερά προς τα δεξιά, γιατί αυξάνεται ο ατοµικός αριθµός, άρα το θετικό φορτίο του πυρήνα, οπότε είναι µεγαλύτερη η έλξη των ηλεκτρονίων από τον πυρήνα. ε) Το 11Na αποβάλει ηλεκτρόνια ευκολότερα από το 19Κ. ΛΑΘΟΣ. Όσο πιο µεγάλο είναι ένα άτοµο, τόσο πιο εύκολα χάνει ηλεκτρόνια.το Na και το Κ βρίσκονται στην ίδια οµάδα του Π.Π., αλλά το Κ έχει µεγαλύτερη ατοµική ακτίνα από το Νa. Άρα το K χάνει ευκολότερα ηλεκτρόνια από το Na. στ) To νάτριο (11Na), δεν µπορεί να σχηµατίσει οµοιοπολικές ενώσεις. ΣΩΣΤΗ. Το Na είναι µέταλλο µε δοµή Κ(2) L(8) M(1). Έχει την τάση να αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο για να αποκτήσει δοµή ευγενούς αερίου και όχι να συνεισφέρει ηλεκτρόνιο. Εποµένως σχηµατίζει ιοντικές ενώσεις και όχι οµοιοπολικές. ζ) Τα στοιχεία µιας περιόδου έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων στην εξωτερική στιβάδα τους. ΛΑΘΟΣ. Τα στοιχεία µιας περιόδου έχουν τον ίδιο αριθµό στιβάδων που καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια. η) Οι ιοντικές ενώσεις σε στερεή κατάσταση είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύµατος. ΛΑΘΟΣ. Τα υδατικά διαλύµατα και τα τήγµατα ιοντικών ενώσεων είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύµατος (υπάρχουν ευκίνητα ιόντα). θ) Τα στοιχεία της 3 ης οµάδας (ΙΙΙΑ) έχουν τρεις στιβάδες. ΛΑΘΟΣ. Ο αριθµός µιας κύριας οµάδας καθορίζει τον αριθµό των ηλεκτρονίων της εξωτερικής στιβάδας και όχι τον αριθµό των στιβάδων που καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια. ι) Ο αριθµός οξείδωσης του Ν στο ΗΝΟ 3 είναι +5. ΣΩΣΤΟ. 1 (+1) + 1 x + 3 (- 2) = 0 x = +5 ια) O αριθµός οξείδωσης του S στο H2SO3 είναι +6. ΛΑΘΟΣ. 2 (+1) + 1 x + 3 (- 2) = 0 x = +4 ιβ) Τα αλογόνα µπορούν να σχηµατίσουν οµοιοπολικούς και ιοντικούς δεσµούς. ΣΩΣΤΟ. Σχηµατίζουν ιοντικούς δεσµούς µε τα µέταλλα και οµοιοπολικούς δεσµούς µε τα αµέταλλα ιγ) Το 11Νa έχει µεγαλύτερη ακτίνα από το 11Νa + ΣΩΣΤΗ. Το Na έχει µια στιβάδα µε ηλεκτρόνια παραπάνω από το Na +. ιδ) Το 17Cl προσλαµβάνει ηλεκτρόνια ευκολότερα από το 9F. ΛΑΘΟΣ. Όσο πιο µικρό είναι ένα άτοµο, τόσο πιο εύκολα προσλαµβάνει ηλεκτρόνια. Το 9F έχει µικρότερη ατοµική ακτίνα από το 17Cl, άρα το 9F προσλαµβάνει ηλεκτρόνια ευκολότερα. ιε) Τα στοιχεία µιας οµάδας έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων. ΛΑΘΟΣ. Στοιχεία που ανήκουν στην ίδια κύρια οµάδα έχουν τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα (όχι τον ίδιο αριθµό ηλεκτρονίων συνολικά).

18 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 18 από Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή ως λανθασµένες (Λ): α) Το 20 Ca ανήκει στη 2 η (ΙΙΑ) οµάδα και στην 3 η περίοδο β) Τα άτοµα των στοιχείων της ένωσης ΧΨ πρέπει να έχουν διαφορετικό ατοµικό αριθµό. γ) Η ηλεκτραρνητικότητα δείχνει την τάση των ατόµων να απωθούν ηλεκτρόνια όταν ενώνονται µε άλλα άτοµα. (µονάδες 3) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας για κάθε πρόταση. (µονάδες 9) α). ΛΑΘΟΣ. Κατανοµή ηλεκτρονίων σε στιβάδες 20 Ca: Κ(2) L(8) M(8) Ν(2) άρα 4 η περίοδος (4 στιβάδες καταλαµβάνονται από ηλεκτρόνια) και 2 η (ΙΙΑ) οµάδα (2 ηλεκτρόνια στην εξωτερική στιβάδα) β). ΣΩΣΤΟ. Άτοµα διαφορετικών στοιχείων έχουν διαφορετικό ατοµικό αριθµό. γ). ΛΑΘΟΣ. δείχνει την τάση των ατόµων να έλκουν ηλεκτρόνια όταν ενώνονται µε άλλα άτοµα. 59. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή ως λανθασµένες (Λ). Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας για κάθε πρόταση. α) Το στοιχείο 11 Na βρίσκεται στην 1 η (ΙΑ) οµάδα και τη 2 η περίοδο του Π.Π. β) Ο αριθµός οξείδωσης του Cl στη χηµική ένωση HClO 4 είναι +7. γ) Τα στοιχεία µιας οµάδας έχουν τον ίδιο αριθµό στιβάδων. δ) Αν ένα άτοµο Χ έχει 4 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα, η οποία είναι η L, τότε ο ατοµικός του αριθµός είναι 4. ε) Ο αριθµός οξείδωσης του Ν στο νιτρικό ιόν ΝO - 3 είναι +5. στ) Το στοιχείο αργό, Ar(Z = 18), βρίσκεται στην 18 η (VIIΙΑ) οµάδα και την 4 η περίοδο του Π.Π. ζ) Το στοιχείο Χ που βρίσκεται στη 17η (VIIA) οµάδα και στην 2η περίοδο του περιοδικού πίνακα, έχει ατοµικό αριθµό 17. η) Τα στοιχεία που έχουν εξωτερική στιβάδα την Ν, ανήκουν στην 4η περίοδο. θ) To στοιχείο πυρίτιο, 14 Si, βρίσκεται στην 14η (IVA) οµάδα και την 3η περίοδο του Π. Π. ι) To στοιχείο φώσφορος, 15 P, βρίσκεται στην 15η (VA) οµάδα και στην 3η περίοδο του Π. Π. ια) To στοιχείο 16 Χ βρίσκεται στην 16η (VΙA) οµάδα και στην 3η περίοδο του Π. Π. ιβ) Tα στοιχεία 11 Χ και 9 F σχηµατίζουν ιοντική ένωση. 60. Α) Να γράψετε στην κόλλα σας τους αριθµούς 1-3 και δίπλα τον χηµικό τύπο και το όνοµα της αντίστοιχης ένωσης που µπορεί να σχηµατιστεί συνδυάζοντας τα δεδοµένα του πίνακα. Cl - OH - SO4-2 Ca +2 (1) (2) (3) (µονάδες 6) Β) Να γράψετε τους υπολογισµούς σας για τον προσδιορισµό του αριθµού οξείδωσης του S στiς χηµικές ενώσεις: H2SO4 και H2S. (µονάδες 6)

19 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 19 από 22 A) (1) CaCl 2 χλωριούχο ασβέστιο Β) H 2 SO 4 : 2(+1)+χ+4(-2)=0 => χ=+6 (2) Ca(OH) 2 υδροξείδιο του ασβεστίου H 2 S: 2(+1) +χ=0 => χ=-2 (3) CaSO 4 θειικό ασβέστιο 61. Α) Να γράψετε στην κόλλα σας τον πίνακα, συµπληρώνοντας τα κενά. (µονάδες 7) Χηµικός τύπος Ονοµασία Mg(OH) 2 Na 2 S K 2 SO 4 CO 2 HBr NH 4 Cl KNO 3 B) Ο αριθµός οξείδωσης του χρωµίου (Cr) στo Cr2O 2-7 είναι : α. 0 β. +3 γ. +6 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (µονάδες 4) α) Χηµικός τύπος Ονοµασία Mg(OH) 2 Υδροξείδιο του µαγνησίου Na 2 S Θειούχο νάτριο K 2 SO 4 Θειικό κάλιο CO 2 ιοξείδιο του άνθρακα HBr υδροβρώµιο NH 4 Cl Χλωριούχο αµµώνιο KNO 3 Νιτρικό κάλιο β) σωστή επιλογή γ. +6 2x + 7 (-2) = -2 x = Να γράψετε τους υπολογισµούς σας για τον προσδιορισµό του αριθµού οξείδωσης του φωσφόρου (P) στη χηµική ένωση Η3PO4. H 3 ΡO 4 : 3(+1)+χ+4(-2)=0 => χ= Ο αριθµός οξείδωσης του χλωρίου (Cl) στην ένωση HClO είναι: α. -1 β. 0 γ. +1 Επιλέξτε τη σωστή απάντηση (1 µονάδα). Αιτιολογήστε (4 µονάδες)

20 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 20 από Να γράψετε τους υπολογισµούς σας για τον προσδιορισµό του αριθµού οξείδωσης του άνθρακα (C) στο ιόν CO 2-3. (4 µονάδες) 65. Να γράψετε τους υπολογισµούς σας για τον προσδιορισµό του αριθµού οξείδωσης: του άνθρακα στο Η 2 CO 3 και στο CO, του Ν στην ΝΗ 3, στο ΗΝΟ 2 του S στο SO 2-3, στο SO 3, και στο SO 2, του Ρ στο ΡΗ 3 και στο Η 3 ΡΟ 3, του Cl στο ClO - 3 και στο ΗClO 3 του χρωµίου (Cr) στo CrO Α) ίνονται δύο ζεύγη στοιχείων. α) 12Mg και 8O β) 8O και 16S Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες; (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (µονάδες 5) Β) ίνεται ο παρακάτω πίνακας: S 2- NO 3- OH - Na + (1) (2) (3) Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθµό και δίπλα το χηµικό τύπο και το όνοµα κάθε χηµικής ένωσης που µπορεί να σχηµατιστεί, συνδυάζοντας τα δεδοµένα του πίνακα. (µονάδες 6) Α) 12Mg: K(2) L(8) M(2), 8O:K(2) L(6), 16S K(2) L(8) M(6) Tα στοιχεία που ανήκουν στην ίδια οµάδα του Π.Π. έχουν παρόµοιες (ανάλογες) χηµικές ιδιότητες. Εποµένως το Ο και το S που ανήκουν στην 16η οµάδα του Π.Π. είναι το ζεύγος µε τις κοινές ιδιότητες. Β) (1) Na2S θειούχο νάτριο (2) NaNO3 νιτρικό νάτριο (3) NaOH υδροξείδιο του νατρίου 67. ίνεται ο παρακάτω πίνακας: Br - 2- CO 3 OH - Li + (1) (2) (3) Ca 2+ Al 3+ Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθµό και δίπλα το χηµικό τύπο και το όνοµα κάθε χηµικής ένωσης που µπορεί να σχηµατιστεί, συνδυάζοντας τα δεδοµένα του πίνακα. 68. ίνεται ο παρακάτω πίνακας: I - OH - S 2- PO 4 3-

21 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 21 από 22 Na + (1) (2) (3) (4) Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθµό και δίπλα το χηµικό τύπο και το όνοµα κάθε χηµικής ένωσης που µπορεί να σχηµατιστεί, συνδυάζοντας τα δεδοµένα του πίνακα. Οµοίως τα πινακάκια: Cl - - NO 3 S 2- Zn 2+ (1) (2) (3) NH 4 + Cu 2+ Cl - SO 4 2- NO 3 - (1) (2) (3) I - SO 4 2- OH - Ca 2+ (1) (2) (3) Cl - PO 4 3- OH - Mg 2+ (1) (2) (3) Cl - SO 4 2- OH - Κ + (1) (2) (3) Br - PO 4 3- NO 3 - Fe 3+ (1) (2) (3) 69. Να ονοµαστούν οι ενώσεις: HNO3, K2O, NaCl, HI, NH 3, KBr, Ca(NO3)2, Na2CO3, HCl, AgNO 3, FeCl 3, Η 2 SO 4, MgCO 3, H 3 PO 4, Ca 3 (PO 4 ) 2, BaCl 2, Na 2 SO 4, Mg(NO 3 ) 2, NH 4 Br, CO, 70. α) Ονοµασία Χηµικός τύπος Χλωριούχο κάλιο Υδροξείδιο του χαλκού (ΙΙ) ιοξείδιο του άνθρακα β) αριθµός οξείδωσης του Ν στην ένωση ΝΟ 2 και στο ιόν ΝΟ - 2.

22 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 22 από α) Ονοµασία Υδροξείδιο του καλίου Χλωριούχος σίδηρος (ΙΙ) Μονοξείδιο του άνθρακα Υδροβρώµιο β) αριθµός οξείδωσης του Mn στο ιόν MnΟ - 4. Χηµικός τύπος 72. Ονοµασία Υδροξείδιο του νατρίου Χλωριούχος χαλκός (ΙΙ) Υδρόθειο Οξείδιο του ασβεστίου Χηµικός τύπος 73. Α) Να γράψετε στην κόλλα σας τον πίνακα, συµπληρώνοντας τα κενά. (µονάδες 8) B) Ο αριθµός οξείδωσης του θείου (S) στο ιόν SO 4 2- είναι : α) +4 β) +6 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. (µονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (µονάδες 4) 74. Να γραφούν οι χηµικοί τύποι των ενώσεων: Χλωριούχο αµµώνιο, υδροξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του νατρίου, ανθρακικό οξύ, νιτρικό ασβέστιο, νιτρικό οξύ, ανθρακικό νάτριο, ανθρακικό µαγνήσιο, χλωριούχο ασβέστιο, βρωµιούχο µαγνήσιο

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1 Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. Για τις ενέργειες ΕL και ΕN των στιβάδων L και N αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕN ΣΩΣΤΟ, Όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα τόσο αυξάνεται η ενεργειακή στάθμη

Διαβάστε περισσότερα

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του.

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του. Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο Χημεία Α Λυκείου Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο 1) Θέμα 2530 (Ερώτημα 2.1. ) Δίνονται: υδρογόνο, 1 H, άζωτο, 7 N α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτομο του αζώτου.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Στις ιοντικές ενώσεις οι δομικές μονάδες είναι τα ιόντα,

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Θέμα 2. Για καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Να ονομαστούν οι ενώσεις: 1. NH 4 F 2. K 2 SΟ 4 3. Ca(CN) Mg 3 (PO 4 ) 2 6. K 2 O 7. Cu(NO 3 ) Mg(OH) 2 10.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Να ονομαστούν οι ενώσεις: 1. NH 4 F 2. K 2 SΟ 4 3. Ca(CN) Mg 3 (PO 4 ) 2 6. K 2 O 7. Cu(NO 3 ) Mg(OH) 2 10. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 1. α) Να γράψεις τους τύπους των επόμενων χημικών ενώσεων: 1. θειϊκό οξύ. 2. αμμωνία. 3. νιτρικό οξύ. 4. οξείδιο του ασβεστίου. 5. υδροξείδιο του νατρίου. 6. ανθρακικό οξύ. 7. μονοξείδιο του

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρονιακές Κατανοµή

ηλεκτρονιακές Κατανοµή ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ 1. ίνεται ο πίκας: Σύµβολο Στοιχείου Να Ηλεκτρονιακή Κατανοµή X K (2) L(4) Ψ K (2) L(8) M(7) Ζ K (2) L(7) αντιγράψετε τον πίκα Οµάδα Π.Π. στη κόλλα Περίοδος Π.Π. σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Δίνεται ότι: 40 20 Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 2. Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΘΕΜΑ Α Α1. Στον σύγχρονο Περιοδικό Πίνακα τα χημικά στοιχεία έχουν ταξινομηθεί: α. κατ αύξοντα ατομικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β. 12 Mg γ. 14 Si δ.

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β. 12 Mg γ. 14 Si δ. ΧΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2/12/2018 Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρία Ρήγα, Γιάννης Παπαντωνάκης, Γιάννης Τσάφος, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β.

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ: XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2.1 Δίνονται: υδρογόνο, 1H, άζωτο, 7N α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 12-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.4 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία γενικής παιδείας

Χημεία γενικής παιδείας Χημεία γενικής παιδείας ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις από Α1-Α4 να βρείτε την σωστή απάντηση. Α1. Ο αριθμός που καθορίζει το είδος του ατόμου είναι: α) ο αριθμός των νετρονίων β) ο αριθμός των ηλεκτρονίων γ) ο

Διαβάστε περισσότερα

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα.

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11 Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. 2. Σε 2 mol NH 3 περιέχεται ίσος αριθμός μορίων

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 11-11-2012

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 11-11-2012 ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 11-11-2012 Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης. Α.1 Τα χημικά στοιχεία μιας κύριας ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17

2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17 2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Στοιχείο Ατομικός αριθμός Μαζικός αριθμός Αριθμός ηλεκτρονίων Αριθμός πρωτονίων Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Τα ισότοπα άτομα: α. έχουν ίδιο αριθμό νετρονίων β. έχουν την ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 6) Β) α) Να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΝΟΝΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΝΟΝΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΝΟΝΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Α)Να κυκλώσεις τη σωστή απάντηση σε κάθε µια από τις ακόλουθες ερωτήσεις. (Μονάδες 15) 1. Ο αριθµός οξείδωσης του

Διαβάστε περισσότερα

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01 / 12 / 2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Σωστού Λάθους

Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. 1. Το ιόν του νατρίου, 11 Na +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 A' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013

Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 A' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 ' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013 ΘΕΜΑ 1 0 1.Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις που αναφέρονται στο άτομο του είναι σωστές? α) Περιέχει στον πυρήνα του 19p και 21n β) Έχει ίδιες χημικές

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 24.05.2011 ΧΡΟΝΟΣ : 10.30 12.30 ( Χημεία - Φυσιογνωστικά)

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις επόµενες ερωτήσεις να επιλέξετε την σωστή απάντηση : 1. Το µικρότερο σωµατίδιο ενός στοιχείου που µπορεί να πάρει µέρος στον σχηµατισµό χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ XHMEIA Ημερομηνία: Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1 Α4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Α1. Σε ποια από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΘΟΣ. Ζ = 17 & Α = 35. Γνωρίζουµε ότι Α = Ζ + Ν, όπου Ν = αριθµός νετρονίων. Άρα: Ν = Α-Ζ = 35-17 Ν =18 νετρόνια.

ΛΑΘΟΣ. Ζ = 17 & Α = 35. Γνωρίζουµε ότι Α = Ζ + Ν, όπου Ν = αριθµός νετρονίων. Άρα: Ν = Α-Ζ = 35-17 Ν =18 νετρόνια. ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Το άτοµο 35 17 Cl περιέχει 17 νετρόνια. ΛΑΘΟΣ. Ζ = 17 & Α = 35. Γνωρίζουµε ότι Α = Ζ + Ν, όπου Ν = αριθµός νετρονίων. Άρα: Ν = Α-Ζ = 35-17 Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΘΕΜΑ 1 Ο Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και να διορθώσετε τις λανθασµένες: 1. Τα άτοµα όλων των στοιχείων είναι διατοµικά.. Το 16 S έχει ατοµικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να βρεθεί η δομή των παρακάτω ατόμων: 23 11 Na, 40 20 Ca, 33 16 S, 127 53 I, 108

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 25-02 - 2018 Μαρία Βασιλείου, Σπύρος Παπαμιχάλης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5 Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Σε ποια από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 02-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός.

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 11.1. Ποια είδη χημικών δεσμών γνωρίζετε; Υπάρχουν δύο βασικά είδη χημικών δεσμών: ο ιοντικός ή ετεροπολικός δεσμός και ο ομοιοπολικός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΘΕΜΑ 1 Ο : 1. Ποια είναι η δοµή του ατόµου; ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 2. Ποιος αριθµός ονοµάζεται ατοµικός και ποιος µαζικός; Ποιος από τους δύο αποτελεί την ταυτότητα του χηµικού

Διαβάστε περισσότερα

e 12 K L P K + Cl" Mg 2+ 19Κ Cl 24». 12 Mg

e 12 K L P K + Cl Mg 2+ 19Κ Cl 24». 12 Mg 14. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΣΜΟΙ 14. Βλέπε απαντήσεις στο τέλος του κεφαλαίου. 15. α) (φορτισμένα πρωτόνια) (ουδέτερα) β) (πυρήνα) (καθορισμένες) (ηλεκτρόνια) 16. Βλέπε απαντήσεις στο τέλος του κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1.

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1. Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) (5 2 2017) ΘΕΜΑ Α Α1. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις : 1. Σε ποια από τις επόμενες ενώσεις το χλώριο έχει μεγαλύτερο αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1. Η σφαίρα Α έχει τριπλάσιο όγκο και µισή πυκνότητα από τη σφαίρα Β. Για τις µάζες των δύο σφαιρών ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Απαντήσεις των ερωτήσεων από πανελλήνιες 2001 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ. 4. δ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση :

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να συμπληρώσετε τις επόμενες χημικές εξισώσεις που γίνονται όλες, γράφοντας τα προϊόντα και τους συντελεστές. α) Mg(ΟΗ) 2 (s) + Η 2 S(aq) β) NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) γ) Mg(s) + HBr(aq) Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Δίνεται το χημικό στοιχείο 15 Χ. Για το στοιχείο αυτό ισχύει: α. όταν ενώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1 Ατοµικό πρότυπο του Τα ηλεκτρόνια κινούνται σε Στιβάδα ή φλοιός ή Bhr καθορισµένες (επιτρεπτές) τροχιές ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης 1. Πόσα πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια περιέχει καθένα από τα επόμενα άτομα: 7 26 112 3 12 47 Li, Mg, Ag. 7 3Li : Ο ατομικός αριθμός (Ζ) είναι 3

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 Α ΤΑΞΗΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 011 Α ΤΑΞΗΣ Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από έξι θέματα Α, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα Θέμα Α (μονάδες 0) 1 Να συμπληρώσετε στον πιο κάτω πίνακα τα πρωτόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2 ο. Θέμα 4 ο. A r (Η)=1, A r (C)=12, A r (N)=14, A r (O)=16, A r (Ca)=40.

Θέμα 2 ο. Θέμα 4 ο. A r (Η)=1, A r (C)=12, A r (N)=14, A r (O)=16, A r (Ca)=40. 2.1.Για το άτομο του χλωρίου, δίνεται ότι:. α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια και πόσα ηλεκτρόνια υπάρχουν στο ιόν του χλωρίου(cl - ) (μονάδες 3) β) Να κάνετε την κατανομή των ηλεκτρονίων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (2000-2011) Χημεία Γ Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Ατσαλάκη

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (2000-2011) Χημεία Γ Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Ατσαλάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Ατσαλάκη ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (2000-2011) Χημεία Γ Λυκείου Α) Να επιλέξετε σε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις τη σωστή απάντηση: 1. To στοιχείο που περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Χημικός Δεσμός. Φώτης Καρβέλης

Χημικός Δεσμός. Φώτης Καρβέλης Χημικός Δεσμός Φώτης Καρβέλης Χημικός Δεσμός είναι η ελκτική δύναμη που συγκρατεί μεταξύ τους τα άτομα, τα ιόντα ή τα μόρια όταν σχηματίζουν χημικές ενώσεις. Η αιτία της δημιουργίας χημικών δεσμών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών Ανέστης Θεοδώρου ΧΗΜΕΙΑ Γ Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ Ι ΑΚΤΕΑ- ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 2015-16 : : : 3 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1o: ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε ότι σε κάθε ανόργανη ένωση διακρίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αριθμός νετρονίων (n) Ca 20 40 CL - 17 18 H + 1 1 Cu + 63 34 Ar 22 18. Μαζικός αριθμός (Α) Αριθμός πρωτονίων (p + )

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αριθμός νετρονίων (n) Ca 20 40 CL - 17 18 H + 1 1 Cu + 63 34 Ar 22 18. Μαζικός αριθμός (Α) Αριθμός πρωτονίων (p + ) ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α α) Να συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακας : ΣΤΟΙΧΕΙΟ Ατομικός αριθμός (Ζ) Μαζικός αριθμός (Α) β) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Να επιλέξετε την σωστή απάντηση a) Σε ένα άτομο μικρότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 2.1. Να συμπληρώσετε τις επόμενες χημικές εξισώσεις των αντιδράσεων που γίνονται όλες, γράφοντας τα προϊόντα και τους συντελεστές. α) Ba(ΟΗ) 2 (aq) + Η 2 S(aq) β) NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) γ) Mg(s) + HBr(aq)

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες

Χημεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες A2. β - 5 μονάδες A3. γ - 5 μονάδες A4. δ - 5 μονάδες A5. δ - 5 μονάδες ΘΕΜΑ Β Β1. Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις ως ΣΩΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Το είδος του χημικού δεσμού που θα προκύψει κατά την ένωση δύο ατόμων εξαρτάται από την σχετική ένταση των ελκτικών δυνάμεων που ασκούν οι πυρήνες των δύο ατόμων στα ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Το στοιχείο 19Χ έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με το στοιχείο: α. 1Ψ β. 9Φ γ. 3Ζ δ. 20Ω Μονάδες 5

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Το στοιχείο 19Χ έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με το στοιχείο: α. 1Ψ β. 9Φ γ. 3Ζ δ. 20Ω Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 11 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου, Ιωάννα Βασιλείου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Το στοιχείο 19Χ έχει παρόμοιες χμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για την A τάξη Λυκείων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για την A τάξη Λυκείων ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2012 Για την A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: δύο (2) ώρες ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ

2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ 2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Β) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του 19

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜO:... ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 8 ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜO:... ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 8 ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Βαθμός:... Ολογράφως:... Υπογραφή:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: A ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 011 Για την Α τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, 0 ΜΑΡΤΙΟΥ 011 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: δύο () ώρες ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ Ονοματολογία Αν η ένωση έχει μοριακό τύπο της μορφής Η x A δηλαδή είναι ένα οξύ, τότε : α) Αν το Α δεν έχει Ο (οξυγόνο)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2ο 2.1. Β) α) α β) γ) Θέμα 4ο α) β) γ)

Θέμα 2ο 2.1. Β) α) α β) γ)    Θέμα 4ο α) β) γ) 2.1. Α) Να ονομαστούν οι ενώσεις: α) HCl β) Mg(OH) 2 γ) CO 2 δ) Ca 3 (PO 4 ) 2 (μονάδες 4) Β) α) Να υπολογίσετε τον αριθμό οξείδωσης του S στο μόριο του Η 2 SO 4. (μονάδες 3) β)το 16 S με το 11 Νa σχηματίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 10/04/017 ΕΩΣ /04/017 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ XHMEIA Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1 Α5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/05/2013 ΤΑΞΗ: Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ: 2 ώρες ΩΡΑ: 10:45 12:45

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Σάββατο 22 Απριλίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 α Α.2 γ Α.3 γ Α.4 α Α.5 α. Λάθος, Σωστό, γ. Λάθος, δ. Σωστό, ε. Λάθος. ΘΕΜΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2 ο Γυμνάσιο Καματερού 1 ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 1. Πόσα γραμμάρια είναι: ι) 0,2 kg, ii) 5,1 kg, iii) 150 mg, iv) 45 mg, v) 0,1 t, vi) 1,2 t; 2. Πόσα λίτρα είναι: i) 0,02 m 3, ii) 15 m 3, iii) 12cm

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Στο παρών παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος.

Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος. Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος. Αριθµόςοξείδωσηςενός ατόµου σε µια οµοιοπολική ένωση είναι το φαινοµενικό ηλεκτρικό φορτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

1o Kριτήριο Αξιολόγησης

1o Kριτήριο Αξιολόγησης 1o Kριτήριο Αξιολόγησης 11 ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΑΡΧΕΣ ΟΜΗΣΗΣ ΠΟΛΥΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 βάλτε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Κατά τις µεταπτώσεις: L

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σωματίδια της ύλης

Βασικά σωματίδια της ύλης 1 Βασικά σωματίδια της ύλης Τα βασικά σωματίδια της ύλης είναι τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. «Άτομο ονομάζουμε το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων».

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1. έως Α5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ 2.1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις (1-27) να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ο ατοµικός αριθµός εκφράζει:

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ).

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 12 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). α) Ένα µείγµα είναι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ. γ) Cl2 (ομοιοπολική ένωση) To μόριο του HCl έχει ηλεκτρονιακό τύπο: H( C

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ. γ) Cl2 (ομοιοπολική ένωση) To μόριο του HCl έχει ηλεκτρονιακό τύπο: H( C ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Αριθμός οξείδωσης (Α.Ο.: στις ιοντικές (ετεροπολικές ενώσεις, ονομάζεται το πραγματικό φορτίο που έχει ένα ιόν. στις ομοιοπολικές (μοριακές ενώσεις, ονομάζεται το φαινομενικό φορτίο που θα

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2o ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ 2.1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις (1-27) να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ο ατοµικός αριθµός εκφράζει:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Το ιόν 56 Fe +2 περιέχει:

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr.

Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr. Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr. Να κατανέμει σε στιβάδες τα ηλεκτρόνια ατόμων και ιόντων.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Ερωτήσεις από πανελλήνιες εξετάσεις από το 2001 ως το 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ.

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρόνια που αποβάλλονται από τα 2 άτομα του Na τα παίρνει το S και γίνεται S 2-.

ηλεκτρόνια που αποβάλλονται από τα 2 άτομα του Na τα παίρνει το S και γίνεται S 2-. 1. Το στοιχείο Β είναι ευγενές αέριο, άρα έχει 8 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα. Κατά συνέπεια το Α έχει 7 και το Γ 1 (Ανήκει στην 1 Η ομάδα της επόμενης περιόδου του Β). Θα ενωθούν με ετεροπολικό

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου

Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21 Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου Θέµατα Σωστού/Λάθους και Πολλαπλής επιλογής Πανελληνίων, ΟΕΦΕ, ΠΜ Χ Το 17Cl σχηµατίζει ενώσεις µε ένα µόνο

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων

2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων 2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων 12.1. Πόσες είναι οι γνωστές χημικές ενώσεις; Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια γνωστές ενώσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Στοιχείο Σύμβολο Σθένος Νάτριο Να 1 Κάλιο Κ 1 Μαγνήσιο Mg 2 Ασβέστιο Ca 2 Σίδηρος Fe 2 ή 3 Χαλκός Cu 2 Ψευδάργυρος Zn 2 Λίθιο Li 1 Άργυρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΤΑΞΗ: Α Ενιαίου Λυκείου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα