ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ



Σχετικά έγγραφα
Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Τι πρέπει να γνωρίζω

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

Πιθανότητες ΣΤ Δημοτικού

ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή

Μελέτη της Συμπεριφοράς των Παιδιών απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα

Ο ΗΓΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2010

ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ερωτήσεις και απαντήσεις περί της ανάγκης μόνιμης περίθαλψης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

CERVICAL SCREENING The Facts

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων. Παράδειγμα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

Transcript:

Διοργάνωση: ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των: Με την υποστήριξη:

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΙΝΕΤΕ; Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσο αλκοόλ καταναλώνετε; Ο πιο απλός τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής: μετράμε τις μερίδες αλκοολούχων ποτών που πίνουμε καθημερινά ή συνήθως. Ένα ποτήρι κρασί (125 ml), μία μπίρα (330 ml), ένα απεριτίφ (80 ml) ή ένα ποτήρι (40 ml) whisky, gin, vodka κ.ο.κ, περιέχουν την ίδια ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή περίπου ΜΠΙΡΑ 5 (ποτήρι των 330 ml) ΚΡΑΣΙ 13 (ποτήρι των 125 ml) WHISKY 40 ** (ποτήρι των 40 ml) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ Δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ που να είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 20-30 γραμμάρια για τους άνδρες 10-20 γραμμάρια για τις γυναίκες * * Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα πυκνά αλκοολούχα ποτά όπως whisky, gin, vodka, tequila κ.ο.κ.

ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ: ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ 0.5 γραμ. / λίτρο αίματος ή 0,25 χιλιοστά του γραμ. / λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Eπιτρεπόμενο ανώτατο όριο αλκοολαιμίας των οδηγών.* έως 9 έως 5 200-2000 έως 6 βαθμοί ποινής με τους οποίους επιβαρύνεται η άδεια οδήγησης ενός οδηγού όταν διαπιστώνεται επίπεδο αλκοολαιμίας πάνω από 0,5 gr/lt. 3 μήνες έως 5 χρόνια αφαίρεση άδειας οδήγησης προβλέπει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας για όποιον μετρηθεί σε επίπεδα αλκοολαιμίας άνω του 0,80 γρ. / λίτρο αίματος ή 0,40 χλ γραμ. / λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Πρόστιμο που προβλέπονται για όποιον οδηγεί σε κατάσταση μέθης. μήνες φυλάκισης για όποιον μετρηθεί σε επίπεδα αλκοολαιμίας άνω των 1,10 γραμ. / λίτρο αίματος. * Eπιτρεπόμενο ανώτατο όριο αλκοολαιμίας των οδηγών, με άδεια οδήγησης λιγότερο από δύο έτη, επαγγελματιών οδηγών, οδηγών ΕΔΧ και μοτοσικλετιστών. 0,2 γραμ. / λίτρο αίματος ή 0,10 χλ γραμ. / λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ Η έξυπνη κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών διασφαλίζει ότι η διασκέδαση με τους φίλους θα ξεκινήσει και θα τελειώσει ευχάριστα. Γι αυτό θυμηθείτε: Παρακολουθήστε πόσο πίνετε! Μετρήστε και υπολογίστε: α. Μάθετε τα μεγέθη της συνήθους μερίδας σερβιρίσματος ποτού στη χώρα μας. β. Φροντίστε να έχετε συναίσθηση της ποσότητας που σας σερβίρουν και προσέχετε πάντα τις γενναιόδωρες δόσεις! γ. Αποφύγετε τα ξαναγεμίσματα ή την ανανέωση του ποτού σας, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε πόσο αλκοόλ καταναλώνετε. Μια στάλα σοφίας: Εάν δεχτείτε ένα ποτό από κάποιον που δεν γνωρίζετε, σκεφτείτε: όσο ξέρετε το άτομο που σας έδωσε το ποτό, τόσο θα ξέρετε και τι έχει μέσα αυτό. Ρυθμός και παύσεις: Όταν πίνετε, καλό είναι να πίνετε με ρυθμό και με μικρές γουλιές. Μην καταναλώνετε ποτέ πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό μέσα σε μια ώρα. Εναλλάσσετε με άφθονο νερό. Μια μπουκιά φαγητό: Η κατανάλωση φαγητού πριν ή παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ, επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Γίνετε υπεύθυνος οικοδεσπότης: Φροντίστε να προσφέρετε φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, μαζί με τα αλκοολούχα. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να σερβίρετε κοκτέιλ που έχετε φτιάξει από πριν, χρησιμοποιώντας τη συνήθη μερίδα σερβιρίσματος ποτού. Η ώρα της οδήγησης: Πριν ακόμη φύγετε από το σπίτι για διασκέδαση, σκεφθείτε πώς θα ξαναγυρίσετε! Ορίστε τον οδηγό της παρέας ο οποίος δε θα καταναλώσει αλκοόλ, πάρτε ταξί ή χρησιμοποιήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε κάποιους δεν αρέσει το ποτό: Σεβαστείτε την επιλογή των φίλων σας που δεν επιλέγουν αλκοολούχα ποτά, μην κάνετε αρνητικά σχόλια για την επιλογές των άλλων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνιστάται ευρέως να απέχετε από το αλκοόλ κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά εάν είστε κάτω από 18 ετών Ρωτήστε το γιατρό σας σε περίπτωση αδιαθεσίας ή πρόσληψης φαρμάκων