ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, Μαρία Μαλαπετσα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συγκρότηση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία της Σωφρονιστικής Στατιστικής εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εγχειρήματος για την αξιοποίηση κοινωνικών δεδομένων ποσοτικού χαρακτήρα μέσα από τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση μας, η βάση των δεδομένων που σχεδιάστηκε περιλαμβάνει σειρές στοιχείων από τις επίσημες στατιστικές που τηρούνται από την αστυνομία, τα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα, και παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων με τη μορφή αυτόνομων συνόλων ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους και ταυτόχρονα κωδικοποίησης των δεδομένων αυτών με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ερευνητή. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε μελλοντικό ερευνητή να παρακολουθήσει τη ροή των υποθέσεων που διαχειρίζεται το επίσημο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης, μέσα από τη συνεξέταση των στοιχείων της Δικαστικής Στατιστικής, της Στατιστικής της Αστυνομίας και της Σωφρονιστικής Στατιστικής. Το χρονικό εΰρος των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν δίνει μια εικόνα της διαχρονικής εξέλιξης του φαινομένου. Το τμήμα της βάσης δεδομένων που αφορά τη Σωφρονιστική Στατιστική δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να βρει συγκεντρωμένα, να μελετήσει και να αξιοποιήσει στοιχεία που απεικονίζουν τον πληθυσμό των φυλακών, όπως εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των υπό εξέταση ετών ( ). * Κοινωνική επιστήμων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Παντειου Πανεπιστήμιου.

2 112 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Η συγκρότηση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία της σωφρονιστικής στατιστικής αποτελεί εργαλείο μελέτης της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος. Προσφέρει το υπόβαθρο για την κατ' αρχήν μελέτη εκφάνσεων του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, πάντα, ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλα ποσοτικά ή ποιοτικά δεδομένα, όχι αποκλειστικά από το χώρο της εγκληματολογίας, αλλά και από το χώρο της κοινωνιολογίας, της ιστορίας, της οικονομίας, της δημογραφίας, καθώς και των γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, που μπορούν να συμπληρώσουν και να οδηγήσουν στη διατύπωση υποθέσεων για την εξέλιξη της λειτουργίας του επίσημου συστήματος κοινωνικού ελέγχου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παράμετροι δεν συνυπάρχουν απλώς και μόνο, αλλά αλληλεπιδρούν με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε περίσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πρόσθετα στοιχεία που μπορούν να συμπληρώσουν την εικόνα αποτελούν το σύνολο του προσωπικού των φυλακών, η χρηματοδότηση τους, η αύξηση ή μείωση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ποσοτικού χαρακτήρα, προήλθαν από τα Έντυπα της Σωφρονιστικής Στατιστικής και καλύπτουν την περίοδο από το 1929, οπότε βρίσκουμε και τα πρώτα στοιχεία, μέχρι το Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από τα δελτία των κρατουμένων που τηρούνται στις φυλακές και αφορούν αυτούς που παραμένουν κρατούμενοι την 31η Δεκεμβρίου. Στην ενδιάμεση περίοδο παρατηρείται έλλειψη στοιχείων για τα έτη , καθώς και διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο τήρησης των στοιχείων ανά χρονικά διαστήματα, οπότε συναντάμε διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τις σωφρονιστικές στατιστικές στην Ελλάδα, χρονολογούνται από το 1930 περίπου και μολονότι δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία για την εγκληματικότητα, λόγω του σκοτεινού αριθμού του εγκλήματος και των περιορισμών που συνεπάγεται η κατάρτιση τους (λ.χ. δεν μπορούν να καταδείξουν πόσες φορές γίνεται θΰμα ή θΰτης το ίδιο άτομο), δύνανται, ωστόσο, να αναδείξουν τη λειτουργία του επίσημου συστήματος κοινωνικού ελέγχου, τις ποινές που εκτίονται και το είδος των αδικημάτων που οδηγούσαν σε καταδίκη και στη συνέχεια σε φυλάκιση. Όπως αναφέρει η Κ. Σπινέλλη, «όλες οι επίσημες εγκληματολογικές στατιστικές έχουν κάποια αξία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκληματολόγοι που τις μελετούν θα λάβουν υπόψη τους ότι 1. είναι απλοί δείκτες και δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, 2. θα πρέπει να συμπληρώνονται από έρευνες αυτο-ομολογοΰμενης ενοχής και εγκλήματος, 3. θα πρέπει να εκτιμώνται εντός του

3 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 113 κοινωνικο-οικονομικοΰ και κοινωνικού πλαισίου μιας συγκεκριμένης χώρας μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο όρος κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομικές παραμέτρους, όπως οι οικονομικές αλλαγές, η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η ανεργία κ.λπ. αλλά συγχρόνως νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις, αλλαγές στην πολιτική και οικονομική δομή (όπως λ.χ. επιβολή δικτατορικού καθεστώτος, οικονομία της ελεύθερης αγοράς, κράτος πρόνοιας κ.λπ.)». 1 ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ποσοτικά στο σύνολο τους, παρέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, τη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να επιδρούν στα παραπάνω ή να αλληλεξαρτώνται με τα παραπάνω, την αυστηρότητα κατά έτη ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, τις σωφρονιστικές αντιλήψεις και τις εν γένει κοινωνικές εξελίξεις. Ωστόσο, παρά τον ποσοτικό τους χαρακτήρα, αυτό που συγκεντρώθηκε είναι κοινωνικό υλικό. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από τις επίσημες καταγραφές της Στατιστικής Υπηρεσίας και δηλώνει τις κατηγορίες που επιλέχθηκαν και καταγράφηκαν αρχικά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Στατιστικής Υπηρεσίας και σε δεύτερο επίπεδο από τους ερευνητές που το επέλεξαν για να συγκροτήσουν μια βάση κοινωνικών δεδομένων. Στο βαθμό που η κοινωνική πραγματικότητα είναι συνθέτη και πολύπλοκη, ο μελετητής της επιλέγει το κομμάτι που θα εστιάσει και προκειμένου να το καταγράψει το κωδικοποιεί. «Η κωδικοποίηση είναι κατ' αρχήν μια πράξη αφαίρεσης». 2 Τα στοιχεία που συλλέγονται αντανακλούν τον τρόπο που προσεγγίζεται ένα κοινωνικό φαινόμενο από τα άτομα που το διαχειρίζονται και το μελετούν και δεν μπορούν να αποδώσουν όλες τις διαστάσεις του. Αυτό που είναι καταγεγραμμένο στα αρχεία της βάσης δεδομένων του παρόντος εγχειρήματος είναι ένα κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας. «Τα αντικείμενα της παρατήρησης, σύμφωνα με το μονοφασικό μεθοδολογικό υπόδειγμα, είναι ταυτόχρονα πρώτη ύλη, εργαλεία και 1. Spinellis D. G, 1997, Crime in Greece in perspective, Athina-Komotini, Ant. N. Sakkoulas Publishers, σ Κάλλας Γ., 2002, Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών, Αθήνα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Νεφέλη, ο. 87.

4 114 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ τελικά προϊόντα»? Τα αριθμητικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα έντυπα της στατιστικής υπηρεσίας είναι η πρώτη ΰλη για περαιτέρω επεξεργασία και ανίχνευση ενδείξεων για τη λειτουργία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, αποτελώντας ταυτόχρονα τα τελικά αποτελέσματα της. Είναι το αποτέλεσμα της πρώτης καταγραφής που συντελείται από την επίσημη στατιστική υπηρεσία, αλλά είναι και η πρώτη ΰλη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία που θα δώσει στοιχεία για τον πληθυσμό που φέρει το στίγμα της καταδίκης. Ωστόσο, η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων και με δεδομένη τη χρήση μεθόδων της πληροφορικής τεχνολογίας επιτρέπει την αξιοποίηση των στοιχείων που κάθε φορά συγκεντρώνονται για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας και, σε ερευνητικό επίπεδο, για την επιβεβαίωση ή απόρριψη θεωρητικών υποθέσεων. Μπορεί να εξασφαλίσει δε και τις δυο προϋποθέσεις αντικειμενικότητας. Παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία και να εφαρμοστούν σε αυτά διαφορετικές μέθοδοι ανάλυσης, καθώς και να αποτελέσουν μία σταθερή βάση σύγκρισης μέσα στο χρόνο, διαθέσιμη σε κάθε ερευνητή. 4 Παρέχει τη δυνατότητα να μελετηθεί πώς αντανακλάται στον αριθμό των καταδικασθέντων γεγονότα, όπως πολεμικές συρράξεις, οικονομικές κρίσεις, πολιτική αστάθεια κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση υπό μελέτη τίθεται μία περίοδος ευρύτερη από το στατιστικό έτος. 5 Η αξιοποίηση των ποσοτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μπορεί να δώσει ενδεικτικά: Στοιχεία για το σύνολο των καταδίκων και την κατά φΰλο συμμετοχή στο σύνολο των καταδίκων για τις δεκαετίες που εξετάστηκαν. Στοιχεία για την επιβολή κατά χρονικά διαστήματα αυστηρότερων ή ηπιότερων ποινών. Ο αριθμός των αποδράσεων μπορεί να δώσει ενδείξεις για τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο αριθμός των κρατουμένων για χρέη μπορεί να αποτελέσει ένδειξη οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Ενδεικτικά παρατίθενται παρακάτω στο Διάγραμμα 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο στοιχεία για το συνολικό αριθμό καταδίκων ανά έτος και για τη συμμετοχή των δυο φΰλων στο σύνολο των καταδί- 3. Ό.π., σ Ό.π., σ Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα, σ. 93.

5 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 115 κων, για τα έτη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Άλλωστε, οι σωφρονιστικές στατιστικές μετρούν κατάδικους και όχι εγκληματικές πράξεις. Οι καταδικασθείσες γυναίκες αποτελούν το 8,37% του συνολικού αριθμού καταδίκων το 1963, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό του πίνακα, και τη χαμηλότερη συμμετοχή στο ποσοστό καταδίκων το 1929 με 3,58%. Το ποσοστό δείχνει τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα μετά την καταδίκη και όχι την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το διάστημα που παρεμβαίνει μεταξύ της τέλεσης του αδικήματος και της οριστικής καταδίκης. Συνεπώς, η αύξηση της καταγεγραμμένης παραβατικής συμπεριφοράς των γυναικών ή η αύξηση της καταγραφής από το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης της παραβατικής συμπεριφοράς των γυναικών αντανακλώνται στο Διάγραμμα 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια χρονικά, παρά εντός μίας ευρύτερης χρονικής περιόδου. Τη δεκαετία παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση συμμετοχής των γυναικών στο σύνολο των καταδίκων, καθώς και τα έτη Πρόσθετα δε, εξετάζοντας τη σταδιακή μείωση συνολικού αριθμού των καταδίκων ο ερευνητής που θα αξιοποιήσει τη βάση δεδομένων στη συνέχεια μπορεί να διερευνήσει και να προσεγγίσει τους παράγοντες που επιδρούν στη μείωση του συνολικού αριθμού των καταδίκων. Η μείωση του συνολικού αριθμού καταδίκων δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή ένδειξη για τη μείωση της εγκληματικότητας, παρά μόνο για τη μείωση της επίσημα καταγεγραμμένης εγκληματικότητας, αλλά και ένδειξη που αποκαλύπτει τις τάσεις αυστηροποίησης ή ελαστικοποίησης του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Οι αιτίες που προκαλούν ή επηρεάζουν το φαινόμενο δεν μπορούν να συναχθούν παρά μόνο με συνεξέταση και άλλων παραγόντων. Όπως έχει, άλλωστε, υποστηριχθεί, κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια (από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά) ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές συνεχώς μειώνεται. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται ούτε σε ελάττωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα ούτε σε εφαρμογή κάποιων μεθόδων έκτισης των ποινών κατά της ελευθερίας υπό καθεστώς ελευθερίας. Οφείλεται απλά στο γεγονός της μείωσης των ελληνικών φυλακών. 6 Όπως παρατηρεί η Δήμητρα Τσαμπαρλή, τη δεκαετία η υιοθέτηση της αναστολής/μετατροπής επεκτάθηκε σταδιακά 6. Αλεξιάδης Σ., 2001, Σωφρονιστική, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα, σ. 218.

6 116 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ σε ετυμηγορίες φυλάκισης έως δυο έτη και στη συνέχεα έως τρία έτη, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση των εισερχόμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα. 7 Όπως επισημαίνει η ίδια ερευνήτρια για τα τελευταία σαράντα χρόνια, «η γενική τάση του δείκτη προσώπων που εισάγονται ετησίως σε ελληνικές φυλακές, ανεξάρτητα από τις συνεχείς αλλά περιορισμένες διακυμάνσεις, υποδηλώνει μάλλον φοβία εγκλεισμού παρά μανία εγκλεισμού έναντι των καταδικασθέντων κακοποιών». 8 Σε ό,τι αφορά τη δεκαετία , όπως επισημαίνει η Ε. Λαμπροπούλου, ο χαμηλός αριθμός κρατουμένων, σε σχέση με άλλες χώρες, συνδέεται με τη δυνατότητα που προσφέρει ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας να μετατρέπονται οι περιορισμένης διάρκειας στερητικές της ελευθερίας ποινές σε χρηματικές, ως μέσο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών και των οικονομικών αναγκών της δικαιοσύνης. 9 Τα στοιχεία που απεικονίζονται στα Διαγράμματα 1-4 μπορούν να οδηγήσουν σε διατύπωση υποθέσεων που περαιτέρω μελέτη μπορεί να Ζ < < < Ο < Ο ι ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο 0 Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Μ Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι vcf# $Ρ> ^Φ ^ ^ ν& ^ ψ$> ^\\ ^ ^ ν9# ν9# ^Φ φ ^ γ9φ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ 7. Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ Όπ. π., σ Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η διαχείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., Αντεγκληματική Πολιτική Π, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 169.

7 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 117 ο Η < Χ ο κ η ο-ι ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 Κατάδικοι σε ποινή μέχρι ένα χρόνο ανά έτος ^ ^Φ ^ ^ ^ ν9# ^ ^ ^ ^ ^ ^ χφ\ γ9φ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ επιβεβαιώσει ή να απορρίψει. Η εκτίμηση των ερμηνευτικών παραγόντων δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην ταυτόχρονη συγκέντρωση και αξιολόγηση πρόσθετων στοιχείων, όπως η αύξηση ή η συρρίκνωση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Στα Διαγράμματα 2-4 δίνονται ενδείξεις για το είδος των ποινών που εκτίονται από τους έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατά έτος και είδος ποινής. Στο Διάγραμμα 2 Κατάδικοι σε ποινή μέχρι èva χρόνο ανά έτος παρατηρείται σημαντική μείωση των ποινών φυλάκισης μέχρι 1 έτος κατά τα έτη Η μείωση είναι πάντως σταδιακή, καθώς ο αριθμός των καταδίκων για ποινές μέχρι 1 έτος φθίνει σταδιακά. Την τελευταία υπό μελέτη εικοσαετία ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά, ενώ το 1976 οι ποινές αυτές αποτελούν το 63,95% του συνόλου των ποινών, το 1996 αποτελούν το 27,95% του συνόλου των ποινών που εκτίονται από κατάδικους εκείνο το έτος. Όπως παρατηρεί η Δ. Τσαμπαρλή, η μείωση των ποινών φυλάκισης μέχρι ένα έτος, συνδέεται με τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράττονται και δικάζονται και τα οποία επιφέρουν βαρύτερες ποινές. Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης παρουσιάζουν τα κακουργήματα Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ. 227.

8 118 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ χ ο 9 M ä S 51 ο w Μΐ.υυυ η ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 Ισόβια κάθειρξη ανά έτος θ4 ^ ^ ^ ^ ψ& ^ ^ ^ ψν φ& ^ ^ φ ν9 ΕΤΟΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ Θα μπορούσε να εξεταστεί αν η μείωση αυτή συνδέεται με την υιοθέτηση θεσμών έκτισης των ποινών υπό καθεστώς ελευθερίας, καθώς και το ποια είναι η ποινική αντιμετώπιση αδικημάτων που σε παρελθόντα έτη συνεπάγονταν ολιγόμηνη φυλάκιση. Στο Διάγραμμα 3 Ισόβια κάθειρξη ανά έτος παρατίθεται το ποσοστό των καταδίκων που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Για τα έτη δεν έχουμε στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Ενώ, το έτος 1937 το ποσοστό των καταδίκων που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης ανέρχεται στο 1,02% επί του συνόλου των καταδικασθέντων, το 1956 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11,61. Το ποσοστό μειώνεται απότομα το 1959 και έκτοτε με μικρές διακυμάνσεις εμφανίζεται να φθίνει. Τα επόμενα έτη το ποσοστό θα παραμείνει χαμηλό με εξαίρεση τα έτη από το 1990 έως το 1996 που αυξάνεται μερικώς. Όπως υποστηρίζεται, «ο συσχετισμός μεταξύ των δεδομένων για τις δικαστικές πρακτικές επιβολής ποινών και των στοιχείων των φυλακών παρουσιάζει σημαντική ασυμβατότητα, καθώς εμφανίζεται ότι το Vi σχεδόν των κρατουμένων δεν εκτίουν τις ποινές τους. Οι ποινές φυλάκισης είτε ακυρώνονται λόγω της υλοποίησης της μετατροπής της ετυμηγορίας και της υπό όρους αποφυλάκισης, είτε μειώνονται σημαντικά λόγω καλής συμπεριφοράς των καταδικασθέντων» Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολε-

9 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 119 Καταδικασθέντες ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 σε θάνατο ανά έτος < 03 tì W W W Η /, W 0 W 2 < Η <Η $Ρ ^ ν ορη ^ ^ ^ ^ ^ ^ γ9 # ^ ^ γ9 Φ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ Το ποσοστό των καταδίκων σε θανατική ποινή για τα υπό εξέταση έτη κυμαίνεται από 0,32% του συνόλου των καταδίκων για το έτος 1929 έως 0,01 για τα έτη 1970 και Το 1972, έτος που έγινε η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα, το σύνολο των καταδίκων σε θάνατο ανερχόταν σε 0,05%. Το 1993, όταν η Ελλάδα κατήργησε επισήμως τη θανατική ποινή, 12 ο συνολικός αριθμός των καταδικασμένων σε θάνατο επί του συνόλου των καταδίκων ανερχόταν σε 0,15% (βλ. Διάγραμμα 4 Καταδικασθέντες σε θάνατο ανά έτος). Σημαντικές ενδείξεις για τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών μπορούν να προκύψουν από την εξέταση του Διαγράμματος 5 Κατάδικοι για χρέη ανά έτος. Από το 1929 έως το 1937 οι κρατούμενοι για χρέη αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνόλου των κρατουμένων. Περίπου οι μισοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές είναι έγκλειστοι για οικονομικά χρέη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1932 περισσότεροι από τους μίσους κρατουμένους ήταν έγκλειστοι για χρέη. Σημαντική μείωση παρουσιάζεται από το 1956 και έπειτα. Περίοδος αλλαγών φαίνεται να είναι το , οπότε και ο αριθμός των κρατουμένων μειώνεται από 14,24% σε 8,95%. Από το 1989 και στα χρόμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ. κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ Μποζανίνου Τάνια, 01/02/1998, «Θανατική ποινή, ραντεβού με το θάνατο»,

10 120 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 5 Κατάδικοι για χρέη ανά έτος η ζ ^ Α^Λ Ο Ο Ö Ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Τ ^ τ " ι ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι ι ^ ^ Χφ^ ^ j0> ^ ^ ^ ^ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΕΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ νια που ακολουθούν το ποσοστό μειώνεται σταθερά, στοιχείο που δείχνει τη διαφορετική αντιμετώπιση του αδικήματος από τον επίσημο ποινικό έλεγχο με την πάροδο του χρόνου ή/και τις αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό μακρο-επίπεδο που επηρεάζει και το συνολικό αριθμό καταδίκων για χρέη (βλ. Διάγραμμα 4 Καταδικασθέντες σε θάνατο ανά έτος). Το Διάγραμμα 6 Σύνολο καταδίκων που απέδρασαν ανά έτος απεικονίζει ανά έτος το σύνολο των αποδράσεων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό των φυλακών. Μόνο το 1994 και το 1996 το ποσοστό των αποδράσεων ξεπερνά το 1% του συνόλου των καταδίκων. Γενικότερα, το ποσοστό των αποδράσεων εμφανίζει μικρή αύξηση από το 1982 μέχρι και το 1996, όποτε και έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, ιδιαίτερα δε για τα έτη , που πιθανώς να συνδέεται με την αύξηση των καταδίκων που οδηγούνται στη φυλακή και το συνακόλουθο υπερπληθυσμό των φυλακών. Ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται σταθερά από το 1991 έως το 1995, από κατάδικους το 1991 σε το Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν και οι αποδράσεις που από 34 το 1991 εκτινάσσονται σε 115 το Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν χαμηλό ποσοστό αποδράσεων, που δεν απαιτούν τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι την περίοδο αυξάνεται σημαντικά το φυλακτικό προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων Βλ. Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η δια-

11 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 121 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 6 Σύνολο καταδίκων πον απέδρασαν ανά έτος ζ < W 2 <1 W Ξ < >* ο s ζ Cl 140 η a <1 «< 40- Η υ <: η Ζ ο-ι Ö ν^ ^ ^ $*> ^ ^> ^ ^ ^Φ ^ ^ $h ΕΤΟΣ ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τα Διαγράμματα 1-6 είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης επεξεργασίας αριθμητικών δεδομένων που αφορούν στην καταγεγραμμένη εγκληματικότητα. Η βάση δεδομένων δίνει τη δυνατότητα να συνεξεταστούν πλήθος στοιχεία από τη Σωφρονιστική Στατιστική και τη Στατιστική της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαγράφουν τόσο η εξέλιξη του επίσημου κοινωνικού ελέγχου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, όσο και το τμήμα που αφορά στην εμφανή εγκληματικότητα. Παρά τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες στατιστικές, είναι ενδεικτικά τάσεων και εξελίξεων και μάλιστα για παλαιότερες περιόδους για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες θυματοποίησης, φόβου του εγκλήματος ή αυτο-ομολογοΰμενης ενοχής, καθώς και συγκριτικές και ιστορικές έρευνες. Όπως έχει χαρακτηριστικά υποστηριχθεί, «η εγκληματικότητα συντίθεται από ένα σύνολο εγκλημάτων, ωστόσο αυτή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο εντελώς διαφορετικό στη φΰση του από τα ιδιαίτερα εγκλήματα που τη συνθέτουν». 14 χείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν.,Αντεγκληματική Πολιτική II, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, σ. 94.

12 122 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων από τη Σωφρονιστική Στατιστική σε ένα πρώτο επίπεδο σκιαγραφούν την εικόνα του πληθυσμού που καταδικάστηκε και έκτισε ποινή κάθειρξης. Για την εγκληματικότητα ως σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο μπορούν μόνο ενδείξεις να αποδώσουν. Ωστόσο, αποτυπώνουν και τη λειτουργία των φορέων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και μπορούν να αποτελέσουν βάση για νέες υποθέσεις έρευνας και μελέτης. Και τοΰτο διότι η επιστήμη δεν παρέχει και δεν μπορεί να παράσχει στους ανθρώπους την απόλυτη αλήθεια. Κι αυτό γιατί η επιστήμη είναι μια αργή ανολοκλήρωτη διαδικασία μείωσης της μη αλήθειας. Είναι μια αναζήτηση των καλύτερων δυνατών απαντήσεων Neuman W.L., 1997, Social research methods, USA, Allyn and Bacon, σ. 15.

13 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 123 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ελληνόγλωσση Αλεξιάδης Σ., 2001, Σωφρονιστική, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Δασκαλάκης Η., 1983, Απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα [δημοσιεύτηκε 01/02/1998, Ζαραφωνίτου Χ., 1995, Εμπειρική Εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Ζιώμας Δ., Καππή Χ., Παπαλιοΰ Ό., Παπαπέτρου Γ., Φαγαδάκη Ε. (επιμ.), 2005, Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ-Ινστιτοΰτο Κοινωνικής Πολιτικής. Κάλλας Γ., 2002, Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κάλλας Γ., 2000, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κουκουτσάκη Α., 2006, Εικόνες φυλακής, Αθήνα, Εκδ. Πατάκη. Κουράκης Ν., 2005, Εγκληματολογικοί ορίζοντες, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., 2000, Αντεγκληματική πολιτική Π, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., 2003, Αντεγκληματική πολιτική III, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η διαχείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., Αντ εγκληματική πολιτική II, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Landrevile P., 2005, «Από την κοινωνική ένταξη στη διαχείριση των κίνδυνων», Ποινική Δικαιοσύνη, 87, Νομική Βιβλιοθήκη, σ Μαγγανάς Α., 2004, Το εγκληματικό φαινόμενο στην πράξη, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Μασοΰρη Γ., 2006, «Η χρήση και η κατάχρηση των μέτρων της χάριτος και της αμνηστίας και η σΰνδεσή τους με τη διοίκηση και διαχείριση των φυλακών ( )», Ποινική Δικαιοσύνη, 92, Νομική Βιβλιοθήκη, σ Μποζανίνου Τάνια (01/02/1998), «θανατική ποινή, ραντεβοΰ με το θάνατο», [ Σπινελλη Κ., 2005, Εγκληματολογία, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμοΰ φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ. Φαρσεδάκης Ι.Ι., 2005, Στοιχεία Εγκληματολογίας, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Ξενόγλωσση Best J., May , «Telling the truth about damned lies and statistics», [ «Crime statistics: User perspectives - interim report», December 2005, [www. statscom. org. uk]. «Crime statistics: User perspectives", 2005, Interim report, statistics commission, London, [www. statscom. org. uk].

14 124 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Curde E., 1999, «Reflections on crime and criminology at the millennium», [ Haggerty D.K., 2001, «The institutional micro politics of official criminal justice statistics», Studies in History and Philosophy of Science Part A, vol. 32, no 4. Helberg C, 1996, «Pitfalls of data analysis» [ Neuman W.L., 1997, Social Research Methods, USA, Allyn and Bacon. Roberts V.J., Stallans J.L., 2000, Public opinion, crime, and criminal justice, Westview. Spinellis D.C., 1997, Crime in Greece in perspective, Athina-Komotini, Ant. N. Sakkoulas Publishers. Spinellis D.C., 1998, Attacking prison overcrowding in Greece: A task of Sisyphus? Berlin, Duncker and Humblot. Taylor I., 1999, Crime in context: a critical criminology of market societies, Boulder, Colo., Westview Press.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. Τα γνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, 101-109 Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιβεβαίωση ή η διάψευση μιας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση

Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μέθοδοι μέτρησης της εγκληματικότητας Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΘΕΜΑ: Κατάργηση διατάξεων του άρθρου 1 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου» του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) email: marthalempesi@yahoo.gr 6o Συνέδριο Security Project Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018 H εγκληματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία εκπόνησης επιστημονικών εργασιών Δρ Αναστασία Χαλκιά

Μεθοδολογία εκπόνησης επιστημονικών εργασιών Δρ Αναστασία Χαλκιά «Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία» Διδάσκων: Ομότιμος Καθηγητής Ιάκ. Φαρσεδάκης Μεθοδολογία εκπόνησης επιστημονικών εργασιών Δρ Αναστασία Χαλκιά Ακαδ. Έτος 2016-17 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Η κοινωνική αντίδραση στην οικονομική εγκληματικότητα Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος δημοσιεύσεων Σπυρόπουλος, Φώτιος, Χωρίς δικαίωμα πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα Ποινική και εγκλημαtολογική προσέγγιση Αξιολόγηση της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας Έρευνα σε δείγμα νομικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Υποενότητα Γ.α Ερωτηματολόγιο (είδη, σχεδιασμός). Ανάλυση και καλές πρακτικές Κώστας Ρόντος Σκοπός Σκοποί της υποενότητας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Το θύμα του οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης. Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης. Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Δύο μέρη 1. Δημογραφικές μεταβολές και πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ελλάδα (1970-2013), με έμφαση στα άτομα ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012-2013 Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα 030012 Αρχές Κοινωνιολογίας Ι Α' 3 Υπ. Παπαρίζος Αντώνιος 09-09-2013 08:30-11:00 (Α-Β),

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, 125-156 Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ξεκινώντας από τη διερεύνηση της

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»

«ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΆΒΒΑΤΟ 6 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΉ 7 ΜΑΪΟΥ 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ «ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) DROIPEN 139 COPEN 223 CODEC 2357 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩNΥΜΟ ΕΜΑΙL Aναστασία Χαλκιά anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ 2013 έως σήμερα Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Υπηρεσία Ασύλου - Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί

Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί... µε αφορµή µια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστηµα Κορυδαλλού Ναταλία Ηλία και Σοφία Σπυρέα, Κοινωνιολόγοι, Μεταπτυχιακές φοιτήτριες ΜΠΣ Εγκληµατολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Δελτί ο Τύ πού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα 22/05/2017

Δελτί ο Τύ πού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα 22/05/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 22/05/2017 Δελτί ο Τύ πού Θέμα: Έρευνα μελέτη για την χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών Πόσοι κρατούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

«Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα την τελευταία τριακονταετία» ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ. στο Εγκληματολογία, τ , σ.σ.

«Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα την τελευταία τριακονταετία» ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ. στο Εγκληματολογία, τ , σ.σ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία», Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο «Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19 Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ... 25 Ι. Γενικά περί γλωσσικής έκφρασης και επικοινωνίας των μελών του υποκόσμου... 25 1. Γένεση της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια» Β ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια» Ι. Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

«Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη»

«Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη» «Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη» Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, Συνεργάτιδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Η

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα, Κ.. Σπινέλλη... 15 Προγράμματα εκδηλώσεων... 21 Χαιρετιστήρια Μηνύματα: Αναστάσης Παπαληγούρας... 27 Κωνσταντίνος Γκλέτσος... 29 Ιωάννης Παπανικολάου... 33

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 Ελένης Αποσπόρη, Επικ. Καθηγήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εγκληματολογική Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο»

«Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο» «Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο» Μια μελέτη βασισμένη στο άρθρο της Καθ.Χ.Ζαραφωνίτου: "Ημιελευθερία: Μια βασική μορφή σωφρονιστικής μεταχείρισης όπως

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών ASP Αστυνομικές Σπουδές Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Μάστερ Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία

Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία ΒΛΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Λέκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Λεωφόρος Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα, Γραφείο Η, Λαγουμιτζή 22, 2 ος Όροφος Τηλ. 210 9201879 Email:

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

12596/17 ΧΓ/ριτ/ΘΛ 1 DGD 2B

12596/17 ΧΓ/ριτ/ΘΛ 1 DGD 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0002 (COD) 12596/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία αριθ. προηγ. εγγρ.: 12187/17 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Τα δηµογραφικά δεδοµένα τα οποία προέρχονται από τις απογραφές πληθυσµού, τις καταγραφές της φυσικής και µεταναστευτικής κίνησης του πληθυσµού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ. Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Βία και Έγκλημα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ. Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Βία και Έγκλημα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Λεωφόρος Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα, Γραφείο Η, Λαγουμιτζή 22, 2 ος Όροφος Τηλ. 210 9201879

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27 Αθήνα

Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27 Αθήνα 22 Μαΐου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: 149963/20277/2013 Πληροφορίες: Ευτ. Φυτράκης Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΧΟΙ Το ερευνητικό αυτό σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται στη συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά την περίοδο 1993-2008 Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης αποτυπώνει για πρώτη φορά την ελληνική επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΜΒΟΛΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016 Αθήνα, 30/05/2016 Αριθ. πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2013-2014 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Έγκλημα και Τιμωρία: αναζητώντας τη χρυσή τομή» A. ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» Οι επιπτώσεις της χρήσης των online τεχνολογιών, σε σχέση με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώστε συμμετοχή εδώ! Περιορισμένες θέσεις

Δηλώστε συμμετοχή εδώ! Περιορισμένες θέσεις 193 195 Syngrou Ave. 17121 N. Smyrni, Athens, Greece V. +30 210 940 5866 F. +30 210 948 0508 W.www.exypp.gr Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων: Ασφάλεια Πληροφοριών - Τεχνικά & Οργανωτικά μέτρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΙΣΙΜΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ;

ΧΤΙΣΙΜΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ; ΧΤΙΣΙΜΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ; της Αναστασίας Χαλκιά, Κοινωνιολόγου - Εγκληµατολόγου, Υπ. ιδ. Παντείου Πανεπιστηµίου Η αντεγκληµατική πολιτική µίας χώρας συνιστά δείκτη του δικαιϊκού, πολιτισµικού και δηµοκρατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ υπ' αριθμ. 391/2013 ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Τμήματος Ε' Συνεδρίαση τη ς 19ης Νοεμβρίου 2013 Σύνθεση: Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ. Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ. Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Λεωφόρος Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα, Γραφείο Η, Λαγουμιτζή 22, 2 ος Όροφος Τηλ. 210 9201879

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Βάσεις μιας πολυπρισματικής προσέγγισης της επικινδυνότητας του δράστη και του κινδύνου (risk)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Βάσεις μιας πολυπρισματικής προσέγγισης της επικινδυνότητας του δράστη και του κινδύνου (risk) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Βάσεις μιας πολυπρισματικής προσέγγισης της επικινδυνότητας του δράστη και του κινδύνου (risk) 1. H γενεαλογική περιπέτεια της επικινδυνότητας...9 2. Επτά εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος

Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος Tο KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την «επιτακτική ανάγκη για νέους Κώδικες σε όλο το φάσμα του δικαιϊκού μας συστήματος».

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την «επιτακτική ανάγκη για νέους Κώδικες σε όλο το φάσμα του δικαιϊκού μας συστήματος». Σε μακρύ επιστημονικό διάλογο 2-3 χρόνων ο νέος Ποινικός Κώδικας - Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπ Σε δημόσιο διάλογο μακράς πνοής έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ.

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η Συντονιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 (01-02-12 έως 21-02-12) Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α/Α ΤΙΤΛΟΣ Δ.Μ ΚΩΔ. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Η εγκληματολογία (ορισμοί, σχολές, διακρίσεις) Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου

Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου Εγκληματολόγος Ειδική Λειτουργική Επιστήμων Α Βαθμίδας Επικοινωνία Γραφείο 220, τηλ. 210-7491665, e-mail efronimou@ekke.gr Σπουδές - Πτυχίο Νομικής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων,

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του. Έχοντας υπόψη: α) το άρθρο 4 του ν. 4205/2013 Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ναταλία Σπυροπούλου. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ

Ναταλία Σπυροπούλου. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ Ναταλία Σπυροπούλου Κοινωνιολόγος Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμων Γ Βαθμίδας Επικοινωνία Γραφείο 5.5, τηλ. 210-7491714, e-mail: nspyropou@ekke.gr Σπουδές Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

Διαβάστε περισσότερα

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο- Ε.Ε. Παρ. I(I), Αρ. 4535, 16.10.2015 Ν. 147(Ι)/2015 147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 Αθήνα 08 /01/2019 Α.Π.: 19 Α

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, 12.10.2012 134(Ι)/2012 Αρ. 4357, 12.10.2012 134(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 154. 3 του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΓΑΝΑΣ Α. αερομεταφορές»

ΜΑΓΓΑΝΑΣ Α. αερομεταφορές» Ονοματεπώνυμο Θέμα Διπλωματικής Εργασίας Μέλη Συμβουλευτικής Επιτροπής ΑΓΓΕΛΟΥ Ε. «Η πρόληψη του εγκλήματος στις αερομεταφορές» Ημερομηνία Υποστήριξης 20-01-2010 ΑΝΤΥΠΑ Φ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ Α. Η οικογενειακή βία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Ακαδημίας 45, Αθήνα, Τ.Κ. 10672 Τηλ. 210-3688672 Fax. 210 368 8667 Πληροφορίες: Μ. Βελλή ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Νομοθετική προϊστορία. ΙΙ. Παρουσίαση των νέων διατάξεων. ΚΩΣΤΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ, Λέκτορα Νομικής Σχολής ΔΠΘ. 602 ΠοινΔικ 7/2014 (ΕΤΟΣ 17ο) Κ.

Ι. Νομοθετική προϊστορία. ΙΙ. Παρουσίαση των νέων διατάξεων. ΚΩΣΤΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ, Λέκτορα Νομικής Σχολής ΔΠΘ. 602 ΠοινΔικ 7/2014 (ΕΤΟΣ 17ο) Κ. 602 ΠοινΔικ 7/2014 (ΕΤΟΣ 17ο) Κ. ΚΟΣΜΑΤΟΣ Δ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Ξαναγράφοντας τον Σωφρονιστικό Κώδικα: Παρατηρήσεις στις διατάξεις του Ν 4274/2014 «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΣΤΑΤ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΣΤΑΤ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΣΤΑΤ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2015 Εισαγωγή Αποστολή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι η διασφάλιση και η διαρκής βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.5.2015 COM(2015) 193 final 2015/0100 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Σκοπός

Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Σκοπός Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής Σκοπός Η Γενική Διεύθυνση έχει ως στρατηγικό σκοπό το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Θέµα: ΚΩΛΥΜΑ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΚΗΣ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικός Επιστήµονας: Ευτύχης Φυτράκης ΜΑΡΤΙΟΣ 2005 Ο Συνήγορος του Πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός.

Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός. Mονογραφίες υπό έκδοση 2007-10 1. Ευθυμίου, Η., Βιτσιλάκη, Χ. (2007). Φύλο και Νέες Τεχνολογίες: Εμπειρικές Προσεγγίσεις. Επιστημονική Σειρά Σπουδών Φύλου, Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός.

Διαβάστε περισσότερα

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις Το σύστηµα της ποινικής µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜ Έτος Φύλο Αναγόρευση Ονοματεπώνυμο Θέμα Έκθ Τομέας: ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Κατάσταση: :ΟΡΚΙΣΘΕΝΤΕΣ Σύνολο:50 399017 2000 Γυν 31/05/16

Διαβάστε περισσότερα

Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων

Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπού Αθήνα 15/05/2017 Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων Εξορθολογισμό και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Ο δράστης του οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΜΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό

Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, 17:30 Αμφιθέατρο Σ.Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο --------------- Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Χώρα: Ελλάδα Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΛΣΤΑΤ μεταδεδομένα Περιεχόμενα 1. Επικοινωνία 2. Ενημέρωση μεταδεδομένων 3. Στατιστική παρουσίαση 4. Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας και παραβατική συμπεριφορά.

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας και παραβατική συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα της θεραπείας και παραβατική συμπεριφορά. Αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης στο πλαίσιο του ποινικού σωφρονισμού Θεσσαλονίκη 12-13 Δεκεμβρίου 2016 Τομείς που επηρεάζονται από την

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα