ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, Μαρία Μαλαπετσα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συγκρότηση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία της Σωφρονιστικής Στατιστικής εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εγχειρήματος για την αξιοποίηση κοινωνικών δεδομένων ποσοτικού χαρακτήρα μέσα από τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση μας, η βάση των δεδομένων που σχεδιάστηκε περιλαμβάνει σειρές στοιχείων από τις επίσημες στατιστικές που τηρούνται από την αστυνομία, τα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα, και παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων με τη μορφή αυτόνομων συνόλων ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους και ταυτόχρονα κωδικοποίησης των δεδομένων αυτών με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ερευνητή. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε μελλοντικό ερευνητή να παρακολουθήσει τη ροή των υποθέσεων που διαχειρίζεται το επίσημο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης, μέσα από τη συνεξέταση των στοιχείων της Δικαστικής Στατιστικής, της Στατιστικής της Αστυνομίας και της Σωφρονιστικής Στατιστικής. Το χρονικό εΰρος των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν δίνει μια εικόνα της διαχρονικής εξέλιξης του φαινομένου. Το τμήμα της βάσης δεδομένων που αφορά τη Σωφρονιστική Στατιστική δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να βρει συγκεντρωμένα, να μελετήσει και να αξιοποιήσει στοιχεία που απεικονίζουν τον πληθυσμό των φυλακών, όπως εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των υπό εξέταση ετών ( ). * Κοινωνική επιστήμων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Παντειου Πανεπιστήμιου.

2 112 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Η συγκρότηση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία της σωφρονιστικής στατιστικής αποτελεί εργαλείο μελέτης της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος. Προσφέρει το υπόβαθρο για την κατ' αρχήν μελέτη εκφάνσεων του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, πάντα, ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλα ποσοτικά ή ποιοτικά δεδομένα, όχι αποκλειστικά από το χώρο της εγκληματολογίας, αλλά και από το χώρο της κοινωνιολογίας, της ιστορίας, της οικονομίας, της δημογραφίας, καθώς και των γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, που μπορούν να συμπληρώσουν και να οδηγήσουν στη διατύπωση υποθέσεων για την εξέλιξη της λειτουργίας του επίσημου συστήματος κοινωνικού ελέγχου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παράμετροι δεν συνυπάρχουν απλώς και μόνο, αλλά αλληλεπιδρούν με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε περίσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πρόσθετα στοιχεία που μπορούν να συμπληρώσουν την εικόνα αποτελούν το σύνολο του προσωπικού των φυλακών, η χρηματοδότηση τους, η αύξηση ή μείωση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ποσοτικού χαρακτήρα, προήλθαν από τα Έντυπα της Σωφρονιστικής Στατιστικής και καλύπτουν την περίοδο από το 1929, οπότε βρίσκουμε και τα πρώτα στοιχεία, μέχρι το Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από τα δελτία των κρατουμένων που τηρούνται στις φυλακές και αφορούν αυτούς που παραμένουν κρατούμενοι την 31η Δεκεμβρίου. Στην ενδιάμεση περίοδο παρατηρείται έλλειψη στοιχείων για τα έτη , καθώς και διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο τήρησης των στοιχείων ανά χρονικά διαστήματα, οπότε συναντάμε διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τις σωφρονιστικές στατιστικές στην Ελλάδα, χρονολογούνται από το 1930 περίπου και μολονότι δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία για την εγκληματικότητα, λόγω του σκοτεινού αριθμού του εγκλήματος και των περιορισμών που συνεπάγεται η κατάρτιση τους (λ.χ. δεν μπορούν να καταδείξουν πόσες φορές γίνεται θΰμα ή θΰτης το ίδιο άτομο), δύνανται, ωστόσο, να αναδείξουν τη λειτουργία του επίσημου συστήματος κοινωνικού ελέγχου, τις ποινές που εκτίονται και το είδος των αδικημάτων που οδηγούσαν σε καταδίκη και στη συνέχεια σε φυλάκιση. Όπως αναφέρει η Κ. Σπινέλλη, «όλες οι επίσημες εγκληματολογικές στατιστικές έχουν κάποια αξία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκληματολόγοι που τις μελετούν θα λάβουν υπόψη τους ότι 1. είναι απλοί δείκτες και δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, 2. θα πρέπει να συμπληρώνονται από έρευνες αυτο-ομολογοΰμενης ενοχής και εγκλήματος, 3. θα πρέπει να εκτιμώνται εντός του

3 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 113 κοινωνικο-οικονομικοΰ και κοινωνικού πλαισίου μιας συγκεκριμένης χώρας μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο όρος κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομικές παραμέτρους, όπως οι οικονομικές αλλαγές, η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η ανεργία κ.λπ. αλλά συγχρόνως νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις, αλλαγές στην πολιτική και οικονομική δομή (όπως λ.χ. επιβολή δικτατορικού καθεστώτος, οικονομία της ελεύθερης αγοράς, κράτος πρόνοιας κ.λπ.)». 1 ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ποσοτικά στο σύνολο τους, παρέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, τη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να επιδρούν στα παραπάνω ή να αλληλεξαρτώνται με τα παραπάνω, την αυστηρότητα κατά έτη ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, τις σωφρονιστικές αντιλήψεις και τις εν γένει κοινωνικές εξελίξεις. Ωστόσο, παρά τον ποσοτικό τους χαρακτήρα, αυτό που συγκεντρώθηκε είναι κοινωνικό υλικό. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από τις επίσημες καταγραφές της Στατιστικής Υπηρεσίας και δηλώνει τις κατηγορίες που επιλέχθηκαν και καταγράφηκαν αρχικά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Στατιστικής Υπηρεσίας και σε δεύτερο επίπεδο από τους ερευνητές που το επέλεξαν για να συγκροτήσουν μια βάση κοινωνικών δεδομένων. Στο βαθμό που η κοινωνική πραγματικότητα είναι συνθέτη και πολύπλοκη, ο μελετητής της επιλέγει το κομμάτι που θα εστιάσει και προκειμένου να το καταγράψει το κωδικοποιεί. «Η κωδικοποίηση είναι κατ' αρχήν μια πράξη αφαίρεσης». 2 Τα στοιχεία που συλλέγονται αντανακλούν τον τρόπο που προσεγγίζεται ένα κοινωνικό φαινόμενο από τα άτομα που το διαχειρίζονται και το μελετούν και δεν μπορούν να αποδώσουν όλες τις διαστάσεις του. Αυτό που είναι καταγεγραμμένο στα αρχεία της βάσης δεδομένων του παρόντος εγχειρήματος είναι ένα κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας. «Τα αντικείμενα της παρατήρησης, σύμφωνα με το μονοφασικό μεθοδολογικό υπόδειγμα, είναι ταυτόχρονα πρώτη ύλη, εργαλεία και 1. Spinellis D. G, 1997, Crime in Greece in perspective, Athina-Komotini, Ant. N. Sakkoulas Publishers, σ Κάλλας Γ., 2002, Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών, Αθήνα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Νεφέλη, ο. 87.

4 114 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ τελικά προϊόντα»? Τα αριθμητικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα έντυπα της στατιστικής υπηρεσίας είναι η πρώτη ΰλη για περαιτέρω επεξεργασία και ανίχνευση ενδείξεων για τη λειτουργία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, αποτελώντας ταυτόχρονα τα τελικά αποτελέσματα της. Είναι το αποτέλεσμα της πρώτης καταγραφής που συντελείται από την επίσημη στατιστική υπηρεσία, αλλά είναι και η πρώτη ΰλη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία που θα δώσει στοιχεία για τον πληθυσμό που φέρει το στίγμα της καταδίκης. Ωστόσο, η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων και με δεδομένη τη χρήση μεθόδων της πληροφορικής τεχνολογίας επιτρέπει την αξιοποίηση των στοιχείων που κάθε φορά συγκεντρώνονται για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας και, σε ερευνητικό επίπεδο, για την επιβεβαίωση ή απόρριψη θεωρητικών υποθέσεων. Μπορεί να εξασφαλίσει δε και τις δυο προϋποθέσεις αντικειμενικότητας. Παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία και να εφαρμοστούν σε αυτά διαφορετικές μέθοδοι ανάλυσης, καθώς και να αποτελέσουν μία σταθερή βάση σύγκρισης μέσα στο χρόνο, διαθέσιμη σε κάθε ερευνητή. 4 Παρέχει τη δυνατότητα να μελετηθεί πώς αντανακλάται στον αριθμό των καταδικασθέντων γεγονότα, όπως πολεμικές συρράξεις, οικονομικές κρίσεις, πολιτική αστάθεια κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση υπό μελέτη τίθεται μία περίοδος ευρύτερη από το στατιστικό έτος. 5 Η αξιοποίηση των ποσοτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μπορεί να δώσει ενδεικτικά: Στοιχεία για το σύνολο των καταδίκων και την κατά φΰλο συμμετοχή στο σύνολο των καταδίκων για τις δεκαετίες που εξετάστηκαν. Στοιχεία για την επιβολή κατά χρονικά διαστήματα αυστηρότερων ή ηπιότερων ποινών. Ο αριθμός των αποδράσεων μπορεί να δώσει ενδείξεις για τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο αριθμός των κρατουμένων για χρέη μπορεί να αποτελέσει ένδειξη οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Ενδεικτικά παρατίθενται παρακάτω στο Διάγραμμα 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο στοιχεία για το συνολικό αριθμό καταδίκων ανά έτος και για τη συμμετοχή των δυο φΰλων στο σύνολο των καταδί- 3. Ό.π., σ Ό.π., σ Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα, σ. 93.

5 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 115 κων, για τα έτη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Άλλωστε, οι σωφρονιστικές στατιστικές μετρούν κατάδικους και όχι εγκληματικές πράξεις. Οι καταδικασθείσες γυναίκες αποτελούν το 8,37% του συνολικού αριθμού καταδίκων το 1963, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό του πίνακα, και τη χαμηλότερη συμμετοχή στο ποσοστό καταδίκων το 1929 με 3,58%. Το ποσοστό δείχνει τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα μετά την καταδίκη και όχι την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το διάστημα που παρεμβαίνει μεταξύ της τέλεσης του αδικήματος και της οριστικής καταδίκης. Συνεπώς, η αύξηση της καταγεγραμμένης παραβατικής συμπεριφοράς των γυναικών ή η αύξηση της καταγραφής από το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης της παραβατικής συμπεριφοράς των γυναικών αντανακλώνται στο Διάγραμμα 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια χρονικά, παρά εντός μίας ευρύτερης χρονικής περιόδου. Τη δεκαετία παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση συμμετοχής των γυναικών στο σύνολο των καταδίκων, καθώς και τα έτη Πρόσθετα δε, εξετάζοντας τη σταδιακή μείωση συνολικού αριθμού των καταδίκων ο ερευνητής που θα αξιοποιήσει τη βάση δεδομένων στη συνέχεια μπορεί να διερευνήσει και να προσεγγίσει τους παράγοντες που επιδρούν στη μείωση του συνολικού αριθμού των καταδίκων. Η μείωση του συνολικού αριθμού καταδίκων δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή ένδειξη για τη μείωση της εγκληματικότητας, παρά μόνο για τη μείωση της επίσημα καταγεγραμμένης εγκληματικότητας, αλλά και ένδειξη που αποκαλύπτει τις τάσεις αυστηροποίησης ή ελαστικοποίησης του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Οι αιτίες που προκαλούν ή επηρεάζουν το φαινόμενο δεν μπορούν να συναχθούν παρά μόνο με συνεξέταση και άλλων παραγόντων. Όπως έχει, άλλωστε, υποστηριχθεί, κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια (από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά) ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές συνεχώς μειώνεται. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται ούτε σε ελάττωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα ούτε σε εφαρμογή κάποιων μεθόδων έκτισης των ποινών κατά της ελευθερίας υπό καθεστώς ελευθερίας. Οφείλεται απλά στο γεγονός της μείωσης των ελληνικών φυλακών. 6 Όπως παρατηρεί η Δήμητρα Τσαμπαρλή, τη δεκαετία η υιοθέτηση της αναστολής/μετατροπής επεκτάθηκε σταδιακά 6. Αλεξιάδης Σ., 2001, Σωφρονιστική, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα, σ. 218.

6 116 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ σε ετυμηγορίες φυλάκισης έως δυο έτη και στη συνέχεα έως τρία έτη, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση των εισερχόμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα. 7 Όπως επισημαίνει η ίδια ερευνήτρια για τα τελευταία σαράντα χρόνια, «η γενική τάση του δείκτη προσώπων που εισάγονται ετησίως σε ελληνικές φυλακές, ανεξάρτητα από τις συνεχείς αλλά περιορισμένες διακυμάνσεις, υποδηλώνει μάλλον φοβία εγκλεισμού παρά μανία εγκλεισμού έναντι των καταδικασθέντων κακοποιών». 8 Σε ό,τι αφορά τη δεκαετία , όπως επισημαίνει η Ε. Λαμπροπούλου, ο χαμηλός αριθμός κρατουμένων, σε σχέση με άλλες χώρες, συνδέεται με τη δυνατότητα που προσφέρει ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας να μετατρέπονται οι περιορισμένης διάρκειας στερητικές της ελευθερίας ποινές σε χρηματικές, ως μέσο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών και των οικονομικών αναγκών της δικαιοσύνης. 9 Τα στοιχεία που απεικονίζονται στα Διαγράμματα 1-4 μπορούν να οδηγήσουν σε διατύπωση υποθέσεων που περαιτέρω μελέτη μπορεί να Ζ < < < Ο < Ο ι ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Σύνολο καταδίκων ανά έτος και φύλο 0 Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Μ Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι vcf# $Ρ> ^Φ ^ ^ ν& ^ ψ$> ^\\ ^ ^ ν9# ν9# ^Φ φ ^ γ9φ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ 7. Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ Όπ. π., σ Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η διαχείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., Αντεγκληματική Πολιτική Π, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 169.

7 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 117 ο Η < Χ ο κ η ο-ι ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 Κατάδικοι σε ποινή μέχρι ένα χρόνο ανά έτος ^ ^Φ ^ ^ ^ ν9# ^ ^ ^ ^ ^ ^ χφ\ γ9φ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ επιβεβαιώσει ή να απορρίψει. Η εκτίμηση των ερμηνευτικών παραγόντων δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην ταυτόχρονη συγκέντρωση και αξιολόγηση πρόσθετων στοιχείων, όπως η αύξηση ή η συρρίκνωση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Στα Διαγράμματα 2-4 δίνονται ενδείξεις για το είδος των ποινών που εκτίονται από τους έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατά έτος και είδος ποινής. Στο Διάγραμμα 2 Κατάδικοι σε ποινή μέχρι èva χρόνο ανά έτος παρατηρείται σημαντική μείωση των ποινών φυλάκισης μέχρι 1 έτος κατά τα έτη Η μείωση είναι πάντως σταδιακή, καθώς ο αριθμός των καταδίκων για ποινές μέχρι 1 έτος φθίνει σταδιακά. Την τελευταία υπό μελέτη εικοσαετία ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά, ενώ το 1976 οι ποινές αυτές αποτελούν το 63,95% του συνόλου των ποινών, το 1996 αποτελούν το 27,95% του συνόλου των ποινών που εκτίονται από κατάδικους εκείνο το έτος. Όπως παρατηρεί η Δ. Τσαμπαρλή, η μείωση των ποινών φυλάκισης μέχρι ένα έτος, συνδέεται με τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράττονται και δικάζονται και τα οποία επιφέρουν βαρύτερες ποινές. Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης παρουσιάζουν τα κακουργήματα Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ. 227.

8 118 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ χ ο 9 M ä S 51 ο w Μΐ.υυυ η ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 Ισόβια κάθειρξη ανά έτος θ4 ^ ^ ^ ^ ψ& ^ ^ ^ ψν φ& ^ ^ φ ν9 ΕΤΟΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ Θα μπορούσε να εξεταστεί αν η μείωση αυτή συνδέεται με την υιοθέτηση θεσμών έκτισης των ποινών υπό καθεστώς ελευθερίας, καθώς και το ποια είναι η ποινική αντιμετώπιση αδικημάτων που σε παρελθόντα έτη συνεπάγονταν ολιγόμηνη φυλάκιση. Στο Διάγραμμα 3 Ισόβια κάθειρξη ανά έτος παρατίθεται το ποσοστό των καταδίκων που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Για τα έτη δεν έχουμε στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Ενώ, το έτος 1937 το ποσοστό των καταδίκων που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης ανέρχεται στο 1,02% επί του συνόλου των καταδικασθέντων, το 1956 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11,61. Το ποσοστό μειώνεται απότομα το 1959 και έκτοτε με μικρές διακυμάνσεις εμφανίζεται να φθίνει. Τα επόμενα έτη το ποσοστό θα παραμείνει χαμηλό με εξαίρεση τα έτη από το 1990 έως το 1996 που αυξάνεται μερικώς. Όπως υποστηρίζεται, «ο συσχετισμός μεταξύ των δεδομένων για τις δικαστικές πρακτικές επιβολής ποινών και των στοιχείων των φυλακών παρουσιάζει σημαντική ασυμβατότητα, καθώς εμφανίζεται ότι το Vi σχεδόν των κρατουμένων δεν εκτίουν τις ποινές τους. Οι ποινές φυλάκισης είτε ακυρώνονται λόγω της υλοποίησης της μετατροπής της ετυμηγορίας και της υπό όρους αποφυλάκισης, είτε μειώνονται σημαντικά λόγω καλής συμπεριφοράς των καταδικασθέντων» Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμού φυλάκισης στη μεταπολε-

9 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 119 Καταδικασθέντες ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 σε θάνατο ανά έτος < 03 tì W W W Η /, W 0 W 2 < Η <Η $Ρ ^ ν ορη ^ ^ ^ ^ ^ ^ γ9 # ^ ^ γ9 Φ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ Το ποσοστό των καταδίκων σε θανατική ποινή για τα υπό εξέταση έτη κυμαίνεται από 0,32% του συνόλου των καταδίκων για το έτος 1929 έως 0,01 για τα έτη 1970 και Το 1972, έτος που έγινε η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα, το σύνολο των καταδίκων σε θάνατο ανερχόταν σε 0,05%. Το 1993, όταν η Ελλάδα κατήργησε επισήμως τη θανατική ποινή, 12 ο συνολικός αριθμός των καταδικασμένων σε θάνατο επί του συνόλου των καταδίκων ανερχόταν σε 0,15% (βλ. Διάγραμμα 4 Καταδικασθέντες σε θάνατο ανά έτος). Σημαντικές ενδείξεις για τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών μπορούν να προκύψουν από την εξέταση του Διαγράμματος 5 Κατάδικοι για χρέη ανά έτος. Από το 1929 έως το 1937 οι κρατούμενοι για χρέη αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνόλου των κρατουμένων. Περίπου οι μισοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές είναι έγκλειστοι για οικονομικά χρέη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1932 περισσότεροι από τους μίσους κρατουμένους ήταν έγκλειστοι για χρέη. Σημαντική μείωση παρουσιάζεται από το 1956 και έπειτα. Περίοδος αλλαγών φαίνεται να είναι το , οπότε και ο αριθμός των κρατουμένων μειώνεται από 14,24% σε 8,95%. Από το 1989 και στα χρόμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ. κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ, σ Μποζανίνου Τάνια, 01/02/1998, «Θανατική ποινή, ραντεβού με το θάνατο»,

10 120 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 5 Κατάδικοι για χρέη ανά έτος η ζ ^ Α^Λ Ο Ο Ö Ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ι ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Τ ^ τ " ι ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι ι ^ ^ Χφ^ ^ j0> ^ ^ ^ ^ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΕΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ νια που ακολουθούν το ποσοστό μειώνεται σταθερά, στοιχείο που δείχνει τη διαφορετική αντιμετώπιση του αδικήματος από τον επίσημο ποινικό έλεγχο με την πάροδο του χρόνου ή/και τις αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό μακρο-επίπεδο που επηρεάζει και το συνολικό αριθμό καταδίκων για χρέη (βλ. Διάγραμμα 4 Καταδικασθέντες σε θάνατο ανά έτος). Το Διάγραμμα 6 Σύνολο καταδίκων που απέδρασαν ανά έτος απεικονίζει ανά έτος το σύνολο των αποδράσεων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό των φυλακών. Μόνο το 1994 και το 1996 το ποσοστό των αποδράσεων ξεπερνά το 1% του συνόλου των καταδίκων. Γενικότερα, το ποσοστό των αποδράσεων εμφανίζει μικρή αύξηση από το 1982 μέχρι και το 1996, όποτε και έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, ιδιαίτερα δε για τα έτη , που πιθανώς να συνδέεται με την αύξηση των καταδίκων που οδηγούνται στη φυλακή και το συνακόλουθο υπερπληθυσμό των φυλακών. Ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται σταθερά από το 1991 έως το 1995, από κατάδικους το 1991 σε το Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν και οι αποδράσεις που από 34 το 1991 εκτινάσσονται σε 115 το Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν χαμηλό ποσοστό αποδράσεων, που δεν απαιτούν τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι την περίοδο αυξάνεται σημαντικά το φυλακτικό προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων Βλ. Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η δια-

11 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 121 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 6 Σύνολο καταδίκων πον απέδρασαν ανά έτος ζ < W 2 <1 W Ξ < >* ο s ζ Cl 140 η a <1 «< 40- Η υ <: η Ζ ο-ι Ö ν^ ^ ^ $*> ^ ^> ^ ^ ^Φ ^ ^ $h ΕΤΟΣ ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τα Διαγράμματα 1-6 είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης επεξεργασίας αριθμητικών δεδομένων που αφορούν στην καταγεγραμμένη εγκληματικότητα. Η βάση δεδομένων δίνει τη δυνατότητα να συνεξεταστούν πλήθος στοιχεία από τη Σωφρονιστική Στατιστική και τη Στατιστική της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαγράφουν τόσο η εξέλιξη του επίσημου κοινωνικού ελέγχου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, όσο και το τμήμα που αφορά στην εμφανή εγκληματικότητα. Παρά τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες στατιστικές, είναι ενδεικτικά τάσεων και εξελίξεων και μάλιστα για παλαιότερες περιόδους για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες θυματοποίησης, φόβου του εγκλήματος ή αυτο-ομολογοΰμενης ενοχής, καθώς και συγκριτικές και ιστορικές έρευνες. Όπως έχει χαρακτηριστικά υποστηριχθεί, «η εγκληματικότητα συντίθεται από ένα σύνολο εγκλημάτων, ωστόσο αυτή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο εντελώς διαφορετικό στη φΰση του από τα ιδιαίτερα εγκλήματα που τη συνθέτουν». 14 χείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν.,Αντεγκληματική Πολιτική II, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, σ. 94.

12 122 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων από τη Σωφρονιστική Στατιστική σε ένα πρώτο επίπεδο σκιαγραφούν την εικόνα του πληθυσμού που καταδικάστηκε και έκτισε ποινή κάθειρξης. Για την εγκληματικότητα ως σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο μπορούν μόνο ενδείξεις να αποδώσουν. Ωστόσο, αποτυπώνουν και τη λειτουργία των φορέων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και μπορούν να αποτελέσουν βάση για νέες υποθέσεις έρευνας και μελέτης. Και τοΰτο διότι η επιστήμη δεν παρέχει και δεν μπορεί να παράσχει στους ανθρώπους την απόλυτη αλήθεια. Κι αυτό γιατί η επιστήμη είναι μια αργή ανολοκλήρωτη διαδικασία μείωσης της μη αλήθειας. Είναι μια αναζήτηση των καλύτερων δυνατών απαντήσεων Neuman W.L., 1997, Social research methods, USA, Allyn and Bacon, σ. 15.

13 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 123 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ελληνόγλωσση Αλεξιάδης Σ., 2001, Σωφρονιστική, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Αλεξιάδης Σ., 2004, Εγκληματολογία, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Δασκαλάκης Η., 1983, Απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα [δημοσιεύτηκε 01/02/1998, Ζαραφωνίτου Χ., 1995, Εμπειρική Εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Ζιώμας Δ., Καππή Χ., Παπαλιοΰ Ό., Παπαπέτρου Γ., Φαγαδάκη Ε. (επιμ.), 2005, Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ-Ινστιτοΰτο Κοινωνικής Πολιτικής. Κάλλας Γ., 2002, Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κάλλας Γ., 2000, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κουκουτσάκη Α., 2006, Εικόνες φυλακής, Αθήνα, Εκδ. Πατάκη. Κουράκης Ν., 2005, Εγκληματολογικοί ορίζοντες, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδ. Σάκκουλα. Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., 2000, Αντεγκληματική πολιτική Π, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., 2003, Αντεγκληματική πολιτική III, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Λαμπροπούλου Ε., 2000, «Το "τέλος" της σωφρονιστικής πολιτικής και η διαχείριση του σωφρονιστικού προβλήματος», στο Κουράκης Ν., Κουλοΰρης Ν., Αντ εγκληματική πολιτική II, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Landrevile P., 2005, «Από την κοινωνική ένταξη στη διαχείριση των κίνδυνων», Ποινική Δικαιοσύνη, 87, Νομική Βιβλιοθήκη, σ Μαγγανάς Α., 2004, Το εγκληματικό φαινόμενο στην πράξη, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Μασοΰρη Γ., 2006, «Η χρήση και η κατάχρηση των μέτρων της χάριτος και της αμνηστίας και η σΰνδεσή τους με τη διοίκηση και διαχείριση των φυλακών ( )», Ποινική Δικαιοσύνη, 92, Νομική Βιβλιοθήκη, σ Μποζανίνου Τάνια (01/02/1998), «θανατική ποινή, ραντεβοΰ με το θάνατο», [ Σπινελλη Κ., 2005, Εγκληματολογία, Αθήνα-Κομοτηνή, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Τσαμπαρλή Δ., 2005, «Τάσεις και διαστάσεις του ρυθμοΰ φυλάκισης στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο Ζιώμας Δ., κ.ά. (επ.), Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας , Αθήνα, ΕΚΚΕ. Φαρσεδάκης Ι.Ι., 2005, Στοιχεία Εγκληματολογίας, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. Ξενόγλωσση Best J., May , «Telling the truth about damned lies and statistics», [ «Crime statistics: User perspectives - interim report», December 2005, [www. statscom. org. uk]. «Crime statistics: User perspectives", 2005, Interim report, statistics commission, London, [www. statscom. org. uk].

14 124 ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ Curde E., 1999, «Reflections on crime and criminology at the millennium», [ Haggerty D.K., 2001, «The institutional micro politics of official criminal justice statistics», Studies in History and Philosophy of Science Part A, vol. 32, no 4. Helberg C, 1996, «Pitfalls of data analysis» [ Neuman W.L., 1997, Social Research Methods, USA, Allyn and Bacon. Roberts V.J., Stallans J.L., 2000, Public opinion, crime, and criminal justice, Westview. Spinellis D.C., 1997, Crime in Greece in perspective, Athina-Komotini, Ant. N. Sakkoulas Publishers. Spinellis D.C., 1998, Attacking prison overcrowding in Greece: A task of Sisyphus? Berlin, Duncker and Humblot. Taylor I., 1999, Crime in context: a critical criminology of market societies, Boulder, Colo., Westview Press.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. Τα γνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, 101-109 Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιβεβαίωση ή η διάψευση μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος δημοσιεύσεων Σπυρόπουλος, Φώτιος, Χωρίς δικαίωμα πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα Ποινική και εγκλημαtολογική προσέγγιση Αξιολόγηση της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας Έρευνα σε δείγμα νομικών,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Η κοινωνική αντίδραση στην οικονομική εγκληματικότητα Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια» Β ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούµενων σε ά- δεια» Ι. Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Το θύμα του οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, 125-156 Μαρία Θεοδωροπούλου Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ξεκινώντας από τη διερεύνηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία

Ιστορία των εγκληματολογικών θεωριών, Ποινική δικαιοσύνη και θύμα, Ενδοοικογενειακή και εξωοικογενειακή βία ΒΛΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Λέκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Λεωφόρος Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα, Γραφείο Η, Λαγουμιτζή 22, 2 ος Όροφος Τηλ. 210 9201879 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012-2013 Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα 030012 Αρχές Κοινωνιολογίας Ι Α' 3 Υπ. Παπαρίζος Αντώνιος 09-09-2013 08:30-11:00 (Α-Β),

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩNΥΜΟ ΕΜΑΙL Aναστασία Χαλκιά anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ 2013 έως σήμερα Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Υπηρεσία Ασύλου - Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) DROIPEN 139 COPEN 223 CODEC 2357 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

«Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα την τελευταία τριακονταετία» ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ. στο Εγκληματολογία, τ , σ.σ.

«Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα την τελευταία τριακονταετία» ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ. στο Εγκληματολογία, τ , σ.σ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία», Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο «Εγκληματολογικές διδακτορικές διατριβές στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης. Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης. Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Η δημογραφική διάσταση της ενεργούς γήρανσης Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Δύο μέρη 1. Δημογραφικές μεταβολές και πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ελλάδα (1970-2013), με έμφαση στα άτομα ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΧΟΙ Το ερευνητικό αυτό σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται στη συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ.

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η Συντονιστική

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών ASP Αστυνομικές Σπουδές Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Μάστερ Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Υποενότητα Γ.α Ερωτηματολόγιο (είδη, σχεδιασμός). Ανάλυση και καλές πρακτικές Κώστας Ρόντος Σκοπός Σκοποί της υποενότητας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ υπ' αριθμ. 391/2013 ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Τμήματος Ε' Συνεδρίαση τη ς 19ης Νοεμβρίου 2013 Σύνθεση: Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα, Κ.. Σπινέλλη... 15 Προγράμματα εκδηλώσεων... 21 Χαιρετιστήρια Μηνύματα: Αναστάσης Παπαληγούρας... 27 Κωνσταντίνος Γκλέτσος... 29 Ιωάννης Παπανικολάου... 33

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27 Αθήνα

Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27 Αθήνα 22 Μαΐου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: 149963/20277/2013 Πληροφορίες: Ευτ. Φυτράκης Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεσογείων - 96, 115 27

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου

Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου Όνομα Επώνυμο: Έμμυ Φρονίμου Εγκληματολόγος Ειδική Λειτουργική Επιστήμων Α Βαθμίδας Επικοινωνία Γραφείο 220, τηλ. 210-7491665, e-mail efronimou@ekke.gr Σπουδές - Πτυχίο Νομικής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

«Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη»

«Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη» «Έκθεση αξιολόγησης του σεμιναρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη» Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, Συνεργάτιδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 Ελένης Αποσπόρη, Επικ. Καθηγήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εγκληματολογική Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΓΑΝΑΣ Α. αερομεταφορές»

ΜΑΓΓΑΝΑΣ Α. αερομεταφορές» Ονοματεπώνυμο Θέμα Διπλωματικής Εργασίας Μέλη Συμβουλευτικής Επιτροπής ΑΓΓΕΛΟΥ Ε. «Η πρόληψη του εγκλήματος στις αερομεταφορές» Ημερομηνία Υποστήριξης 20-01-2010 ΑΝΤΥΠΑ Φ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ Α. Η οικογενειακή βία,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜ Έτος Φύλο Αναγόρευση Ονοματεπώνυμο Θέμα Έκθ Τομέας: ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Κατάσταση: :ΟΡΚΙΣΘΕΝΤΕΣ Σύνολο:50 399017 2000 Γυν 31/05/16

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19 Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ... 25 Ι. Γενικά περί γλωσσικής έκφρασης και επικοινωνίας των μελών του υποκόσμου... 25 1. Γένεση της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 17-01-2012 Αρ. πρωτ: 60 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 (01-02-12 έως 21-02-12) Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α/Α ΤΙΤΛΟΣ Δ.Μ ΚΩΔ. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εγκληµατολογικών Ερευνών Νοµική Σχολή ΔΠΘ. Αθανασία Συκιώτου Επικ. Καθηγήτρια Εγκληµατολογίας

Εργαστήριο Εγκληµατολογικών Ερευνών Νοµική Σχολή ΔΠΘ. Αθανασία Συκιώτου Επικ. Καθηγήτρια Εγκληµατολογίας Εργαστήριο Εγκληµατολογικών Ερευνών Νοµική Σχολή ΔΠΘ Επικ. Καθηγήτρια Εγκληµατολογίας Σχεδιασµός Συγκέντρωση υλικού Διάγραµµα Εκπόνηση (υλοποίηση µε τεκµηρίωση) Αξιολόγηση (έρευνας) Εννοιολογική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 129, 2009 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ Ηλιού Κατερίνα 10.12681/grsr.88 Copyright 2009 To cite this article: Ηλιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων,

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ Για τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του. Έχοντας υπόψη: α) το άρθρο 4 του ν. 4205/2013 Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΟ: ΧΙΟΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11/7/1977 ΓΡΑΦΕΙΟ: ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 19, Πολύγωνο ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-6410213, 6978655468 ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 1995 :

Διαβάστε περισσότερα

Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό

Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, 17:30 Αμφιθέατρο Σ.Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο --------------- Η ορθολογικοποίηση των ποινικών κυρώσεων ως απάντηση στον ποινικό λαϊκισμό Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Σκοπός

Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Σκοπός Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής Σκοπός Η Γενική Διεύθυνση έχει ως στρατηγικό σκοπό το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις Το σύστηµα της ποινικής µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Κατερίνα Ηλιού

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Κατερίνα Ηλιού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατερίνα Ηλιού Ερευνήτρια Δ Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διεύθυνση Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 105 52, Αθήνα Τηλέφωνο 210 7491614, 697 38 39 529 Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Μεθοδολογία της Εγκληματολογικής Έρευνας

ΜΑΘΗΜΑ: Μεθοδολογία της Εγκληματολογικής Έρευνας ΜΑΘΗΜΑ: Μεθοδολογία της Εγκληματολογικής Έρευνας ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Δρ Ιωάννα Τσίγκανου (Διευθύντρια Ερευνών Α Βαθμίδας ΕΚΚΕ) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή και η εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Ναταλία Σπυροπούλου. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ

Ναταλία Σπυροπούλου. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ Ναταλία Σπυροπούλου Κοινωνιολόγος Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμων Γ Βαθμίδας Επικοινωνία Γραφείο 5.5, τηλ. 210-7491714, e-mail: nspyropou@ekke.gr Σπουδές Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

Διαβάστε περισσότερα

H Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας: Κριτική αποτίμηση και πορίσματα έρευνας πεδίου *

H Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας: Κριτική αποτίμηση και πορίσματα έρευνας πεδίου * Σε Τιμητικό Τόμο Καθηγήτριας Καλλιόπης Δ Σπινέλλη. Εγκληματολογικές Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις, Αθήνα Κομοτηνή: Αντ. Σάκκουλας, 2010, σ. 495-544. H Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας: Κριτική αποτίμηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Μεταρρυθµίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστηµάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 275 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 25 13 Φεβρουαρίου 2012 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4043 Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 *************************** Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και εξελίξεις στη διδασκαλία, την έρευνα και την επαγγελµατική άσκηση της Εγκληµατολογίας στην Ελλάδα*

Τάσεις και εξελίξεις στη διδασκαλία, την έρευνα και την επαγγελµατική άσκηση της Εγκληµατολογίας στην Ελλάδα* 74 ΠοινΔικ & Εγκληµατολογία 2/2009 (ΕΤΟΣ 1ο) Χ. ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ Τάσεις και εξελίξεις στη διδασκαλία, την έρευνα και την επαγγελµατική άσκηση της Εγκληµατολογίας στην Ελλάδα* ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ, Καθηγήτριας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο]

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] Διδάσκων: Ευστράτιος Παπάνης - Αντικείμενο του μαθήματος Ο κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Ι. ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Σελίδα [1] Ν 2776/1999 Σωφρονιστικός Κώδικας...69 ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Σωφρονιστικός Κώδικας»... 134 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους φυλακισµένους

Το δικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους φυλακισµένους ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε. ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Μάθηµα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Καθηγητής : Ανδρέας Γ. µητρόπουλος Ακαδηµ. Έτος : 2008 2009 Το δικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων. Άρθρο 1 Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων. Άρθρο 1 Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων Άρθρο 1 Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα 1. Στον Ποινικό Κώδικα μετά το άρθρο 110 Α προστίθενται τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα

Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ealex@uom.gr Σύγκρουση Δικαιωμάτων Δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρήστης συμπληρώνει όνομα χρήστη και κωδικό και επιλέγει Είσοδος. Εάν δεν έχει κάνει εγγραφή στο σύστημα θα πρέπει να επιλέξει πρώτα Εγγραφή.

Ο χρήστης συμπληρώνει όνομα χρήστη και κωδικό και επιλέγει Είσοδος. Εάν δεν έχει κάνει εγγραφή στο σύστημα θα πρέπει να επιλέξει πρώτα Εγγραφή. Περιεχόμενα Γενικές Λειτουργίες... 3 Σύνδεση χρήστη... 3 Εγγραφή χρήστη... 3 Εφαρμογές... 4 Ρυθμίσεις... 5 Φόρμα Εισαγωγής Συνόλων Πολιτικών Δικαστηρίων... 6 Φόρμα Εισαγωγής Συνόλων Δεδομένων Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚ/ΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και όψεις της τιµωρητικότητας του κοινού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ευρήµατα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα 2010*

Τάσεις και όψεις της τιµωρητικότητας του κοινού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ευρήµατα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα 2010* Τάσεις και όψεις της τιµωρητικότητας του κοινού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ευρήµατα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα 2010* της ρ. Αναστασίας Χαλκιά Κοινωνιολόγου-Εγκληµατολόγου Ι. Εισαγωγικά περί τιµωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ . ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Έτος Ίδρυσης: 9 ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ( ). Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΕΠ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ). ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0027(COD) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0027(COD) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2013/0027(COD) 2.9.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ------------------------ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε. ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ 2009-2010 Δευτέρα 21 ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ (Υ) ΣΤ Αίθουσες: 1, 2, 5,6, 16, Οικονομίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ερευνήτρια Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ερευνήτρια Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΜΑΙL Aναστασία Χαλκιά anastasia.chalkia@hotmail.com ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ 27/06/2013 έως σήμερα 01/02/2010-27/06/2013 Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό - Διαχείριση Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 4ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Τα δηµογραφικά δεδοµένα τα οποία προέρχονται από τις απογραφές πληθυσµού, τις καταγραφές της φυσικής και µεταναστευτικής κίνησης του πληθυσµού

Διαβάστε περισσότερα

Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους

Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους Ανθοζωή Χάιδου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας & Σωφρονιστικής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα Με την πάροδο του χρόνου, στις συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Άρθρο 1 Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου 1. Τα άρθρα 1, πλην των παρ. 2 και

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα.

Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα. Κεφάλαιο 3 Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα. 1. Πηγή δεδομένων εισαγωγικές παρατηρήσεις. Το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του τραπεζικού κλάδου, διμερής θεσμός που ιδρύθηκε με την κλαδική

Διαβάστε περισσότερα

3. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έτος Ίδρυσης: 9 ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Η κατά φύλο σύνθεση των μελών ΔΕΠ (Συνολικά στοιχεία). Κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

µπορεί όµως να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι πάντως αποτελεί «ποινή» που συνεπάγεται στέρηση της ελευθερίας του ανηλίκου, και άρα συνιστά γι

µπορεί όµως να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι πάντως αποτελεί «ποινή» που συνεπάγεται στέρηση της ελευθερίας του ανηλίκου, και άρα συνιστά γι ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ακολουθεί ολόκληρο το κείµενο και οι υπογραφές των πανεπιστηµιακών:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ακολουθεί ολόκληρο το κείµενο και οι υπογραφές των πανεπιστηµιακών: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Kείµενο 41 πανεπιστηµιακών για τις φυλακές τύπου Γ Με κείµενο τους, που απέστειλαν στον ικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας για δηµοσίευση στο Νοµικό Βήµα, 41 πανεπιστηµιακοί (ποινικολόγοι και εγκληµατολόγοι)

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό τη συλλογή εμπειρικών δεδομένων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. Οκτώβριος Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. Οκτώβριος Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Οκτώβριος 8 Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας Η ταυτότητα του Οικονομικού Βαρόμετρου της Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος (Consumer

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήµατα κράτησης και άλλες διατάξεις»

στο σχέδιο νόµου «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήµατα κράτησης και άλλες διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήµατα κράτησης και άλλες διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Άρθρο 1 Σήµερα στα καταστήµατα κράτησης της Χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική.

Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική. Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική. Κώστας Κοσμάτος Δ.Ν., Δικηγόρος Ειδικός Επιστήμονας Νομικής Δ.Π.Θ. kkosmato@law.duth.gr Τα τελευταία χρόνια σε διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΡΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009-2010 ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΕΙ ΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΡΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009-2010 ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙ ΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΡΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009-2010 ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Ευτυχία Κατσιγαράκη, Msc, Ph.D Εγκληµατολογίας 1 Αντωνία Καστρινάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΙ ΚΕ Σ ΕΝΟΤΗΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 1. Εισαγωγή...5 2. Η επιρροή του αμερικανικού

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός.

Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός. Mονογραφίες υπό έκδοση 2007-10 1. Ευθυμίου, Η., Βιτσιλάκη, Χ. (2007). Φύλο και Νέες Τεχνολογίες: Εμπειρικές Προσεγγίσεις. Επιστημονική Σειρά Σπουδών Φύλου, Διευθύντρια Σειράς: Χρυσή Βιτσιλάκη. Αθήνα: Ατραπός.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Μετά από χρόνια προσπαθειών για προσανατολισμό της νομοθεσίας που αφορά τους εξαρτημένους στη θεραπεία και όχι τον εγκλεισμό,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Ποινική ικονομία II LLB407 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (Πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου) Έτος Σπουδών: Τετράμηνο προσφοράς 6

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Μάρθα Κάλλου-Περδίκη Τηλ: 25310 39897 tel : Fax: 25310 39890

Πληροφορίες: Μάρθα Κάλλου-Περδίκη Τηλ: 25310 39897 tel : Fax: 25310 39890 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ Ρ Α Κ Η Σ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ H E L L E N I C R E P U B L I C DEMOCRITUS UNIVERSITY OF THRACE FACULTY

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΘΕΣΗ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: E-MAIL: ΤΊΤΛΟΣΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Εσωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Ανάλυση Αποτελεσμάτων Ερωτηματολογίου Αποφοίτων του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. (Π.Ε.Γ.Α.) Επικαιροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της ισότητας: ειδικές μορφές

Αρχή της ισότητας: ειδικές μορφές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9 η : Αρχή της ισότητας: ειδικές μορφές Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997,

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997, Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 98, 98, 986, 987, 988, 989, 99, 99, 99, 995, 997, 998, 999,,, και. Καναβέλη Ελιάνα Παλιεράκη Πόπη 8--6 . Εισαγωγή..... Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

4. Η Επιτροπή συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με πρόσωπα και φορείς όπως:

4. Η Επιτροπή συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με πρόσωπα και φορείς όπως: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. H Επιτροπή που συγκροτήθηκε με την αριθ. 27791/ 17.3.2010 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδη, (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 96/17-3-2010), είχε ως έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ: 40 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ: 24 ΕΠΙΛΟΓΗΣ: 16 1 ο εξάμηνο (Υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος 2016 Α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Δείκτης 1: Ποσοστό ανά φύλο των εκλεγμένων αντιπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ΓΡΑΦΗΜΑ 1

Μάιος 2016 Α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Δείκτης 1: Ποσοστό ανά φύλο των εκλεγμένων αντιπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ΓΡΑΦΗΜΑ 1 Μάιος 2016 Το δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 Ν. 168(Ι)/2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα