ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ& ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

2 Στην αρχαιότητα ακόµα, οι γιατροί είχαν εκτιµήσει τα καλά αποτελέσµατα της ιππασίας στην υποστήριξη της υγείας και στη σκληραγώγηση, χωρίς, όµως, να την αντιµετωπίζουν ως θεραπεία. Από ιατρικά δοκίµια του 17 ου και 18 ου αιώνα, γνωρίζουµε ότι οι παλιοί γιατροί έβλεπαν στην ιππασία µια ιδιαίτερα εντατική άσκηση του σώµατος, που επενεργούσε σε όλο τον οργανισµό, µπορούσε ακόµη να δυναµώσει και να αυξήσει την αντοχή του και να δράσει αποτελεσµατικά απέναντι σε ασθένειες.

3 Παραδοσιακές προσεγγίσεις θεραπευτικής ιππασίας έχουν επεκταθεί σε ένα µοντέλο συστηµάτων προσέγγισης που ονοµάζεται αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία. Η χρήση του αλόγου στην αποκατάσταση έχει µια ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη ιστορία. Το άλογο χρησιµοποιείται σαν ένα εργαλείο για τη µεταφορά κάποιου είδους κίνησης στον ασθενή και επίσης, ο ασθενής έχει µια ιδιαίτερα σηµαντική κοινωνική και συναισθηµατική σχέση µε ένα ζωντανό ον, το άλογο. Ο σκοπός της θεραπευτικής ιππασίας είναι να παράγει πνευµατικό, σωµατικό και κοινωνικό ερέθισµα στους συµµετέχοντες και να τονίσει τις ικανότητές τους, τόσο καλά, όσο τις ανικανότητές τους (Tracy J.Brudvig,1988).

4 Η µοντέρνα θεραπευτική ιππασία εµπνεύστηκε από την Liz Hartel στη ανία, η οποία παρόλο που ήταν καθηλωµένη σε µια αναπηρική καρέκλα από το 1943, κέρδισε το ασηµένιο µετάλλιο στους Ολυµπιακούς το 1952 για την ιππική δεξιοτεχνία (dressage). Το 1982, ο Jan Spink κάνει µια περιεκτική έρευνα και συγκριτική ανάλυση της θεραπευτικής ιππασίας στις Ηνωµένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία και στη υτική Γερµανία. Εκείνη τη στιγµή αυτές οι τρεις χώρες χρησιµοποιούσαν το άλογο ειδικά για να ωφελήσουν ανθρώπους µε ανικανότητες εδώ και 20 χρόνια. Η ανασκόπηση επικεντρωνόταν αρχικά στις ιατρικές και ψυχολογικές τεχνικές θεραπείας που χρησιµοποιούσε άλογα σαν θεραπευτικά µέσα.

5 Από τις τρεις χώρες, μόνο η Γερμανία είχε αναπτύξει μια σειρά δομημένων εκπαιδευτικών προτύπων, για να καθοδηγήσουν τις δραστηριότητες των ειδικών στις ιατρικές και ψυχολογικές περιοχές της θεραπευτικής ιππασίας. Το τριών-κύκλων Γερμανικό μοντέλο για τη Θεραπευτική Ιππασία(Heipertz, 1977)

6 Η ιπποθεραπεία περιγράφεται σαν παθητική χρήση του βαδίσµατος του αλόγου, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα τρισδιάστατο ζωντανό και µοντέρνο πρότυπο κίνησης. Ο Heipertz αναφέρεται στην ιππική θεραπεία ως ατοµικά καθορισµένη, ενεργητική φυσιοθεραπευτική άσκηση πάνω στο άλογο, που χρησιµοποιεί ειδικό είδος και δόσεις άσκησης σε συνδυασµό µε χαρακτηριστικά παθητικής κινητοποίησης του βαδίσµατος του αλόγου.

7 Τα περισσότερα προγράµµατα στις Ηνωµένες Πολιτείες εξοικειώθηκαν µε το τριφασικό µοντέλο των Γερµανών µέχρι το τέλος του Παρόλαυτά µεταγενέστερες εµφανίσεις έδωσαν έµφαση στην ανάγκη της εισαγωγής ενός ευρύτερου εύρους επαγγελµατικών αρχών και θεραπευτικών µεθόδων στο εξελικτικό πεδίο. Σαν αποτέλεσµα, το 1987 ο Jan Spink πρότεινε ένα τροποποιηµένο µοντέλο για να αναµείξει σταδιακά άλλες αρχές σε ένα σχήµα θεραπευτικής ιππασίας. Το τροποποιηµένο µοντέλο έδινε έµφαση στη δηµιουργία µιας ξεχωριστής κατηγορίας για την αποκατάσταση και χρησιµοποιούσε το συλλογικό όρο ιππική-βοηθητική θεραπεία για υποκατηγορία.

8 Ένα τετρα-φασικό µοντέλο για θεραπευτική ιππασία στη νότια Αµερική. Είναι ένα προοδευτικό µοντέλο για φυσιάτρους, θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ιππασίας.

9 Η αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία είναι µια ολοκληρωµένη θεραπεία µαζί µε την ιππική-βοηθητική θεραπεία, την ιατρική κατηγορία και την κατηγορία της αποκατάστασης του πεδίου θεραπευτικής ιππασίας. Ξεχωρίζει από τα άλλα συστήµατα ιππικής-βοηθητικής θεραπείας, επειδή σχεδιάζεται από τα υπόβαθρα των ποικίλων ειδικευόµενων, διευθύνει ένα ευρύ φάσµα των αναγκών του ασθενή και περιέχει ειδικά στοιχεία, που δίνουν έµφαση στην ψυχοσωµατική ολοκλήρωση του ασθενή.

10 Η εγκεφαλική παράλυση είναι µια µόνιµη αλλά όχι αµετάβλητη νευροαναπτυξιακή βλάβη που προκαλείται από µια µη προοδευτική έλλειψη ή βλάβη σε µονές ή πολλαπλές περιοχές του ανώριµου εγκεφάλου. Η βλάβη µπορεί να συµβεί στην κύηση ή κατά την διάρκεια ή αµέσως µετά τον τοκετό και παράγει κινητήρια βλάβη και πιθανές αισθητήριες βλάβες, που συνήθως παρουσιάζονται στη νεογνική ηλικία(scherzer και Tscharnuter,1990). Προκαλεί διαταραχές στην εκούσια κινητήρια λειτουργία και παράγει ποικιλία συµπτωµάτων.

11 Το σκεπτικό της θεραπευτικής ιππασίας είναι ότι η κίνηση του αλόγου μεταδίδει έναν ακριβή, ήρεμο, ρυθμικό τρόπο κίνησης στον ιππέα. Οι αισθήσεις αυτές της φυσιολογικής κίνησης, σε συνδυασμό με τεχνικές φυσικοθεραπείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τη βελτιωμένη συνσύσπαση, τη σταθερότητα των αρθρώσεων, τη μετατόπιση βάρους και τις ανταποκρίσεις στάσης και εξισορρόπησης σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (Bertoti,1988).

12 Σε ποιους απευθύνεται Η συγκεκριμένη μέθοδος αποκατάστασης απευθύνεται τόσο σε παιδία ηλικίας άνω των 2 ετών, όσο και σε ενήλικες χωρίς περιορισµό ορίου ηλικίας. Ενδείξεις της µεθόδου αποτελούν οι εξής: _ Εγκεφαλική παράλυση _ Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις _ Απουσία άκρων _ Μυϊκή ατροφία, µυϊκή δυστροφία _ Κακώσεις νωτιαίου µυελού _ ισχιδής ράχη _ Παραπληγία _ Ηµιπληγία _ Σκλήρυνση κατά πλάκας _ Καρδιαγγειακές παθήσεις _ ιαταραχές του λόγου _ Προβλήµατα όρασης τύφλωση _ Προβλήµατα ακοής _ Σύνδροµο Down _ Αυτισµός _ Νοητική υστέρηση _ Προβλήµατα συµπεριφοράς _ Υπερκινητικότητα _ υσλεξία _ Μαθησιακές δυσκολίες _ Ψυχικές διαταραχές

13 Αποτελέσματα Τα θεραπευτικά αποτελέσµατα περιλαµβάνουν κινητικά, ψυχολογικά και εκπαιδευτικά- παιδαγωγικά οφέλη. _ Μείωση της σπαστικότητας και οµαλοποίηση του µυϊκού τόνου _ Βελτίωση σωστής στάσης σώµατος _ Βελτίωση του λόγου (ποιότητα και ένταση αυτού) _ Βελτίωση της ισορροπίας _ Προώθηση και βελτίωση της βάδισης _ Αύξηση του εύρους κινήσεων των αρθρώσεων _ Αναχαίτιση παθολογικών πρότυπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών _ Βελτίωση των προστατευτικών αντιδράσεων _ Βελτίωση του συντονισµού _ Ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού και οπτικοκινητικού συστήµατος _ Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και αντοχής _ Ανάπτυξη της οµαδικότητας, της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης _ Ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας και της υποµονής _ Ελάττωση της εσωστρέφειας _ Καλλιέργεια σεβασµού και αγάπης για τα ζώα _ Ανάπτυξη διαχωρισµού αντικειµένων, χρωµάτων, µεγεθών, γραµµάτων και αριθµών _ Βελτίωση της συγκέντρωσης και της αντίληψης του ατόµου _ Ανάπτυξη της αυτοεκτίµησης και της αυτοπεποίθησης που έχει ο ιππέας για τον εαυτό του Τέλος η επαφή µε το άλογο βελτιώνει κατά πολύ την ψυχική σφαίρα. ( )

14 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Η εγκεφαλική παράλυση µπορεί να ερµηνευτεί σαν µια δυσλειτουργία της κίνησης και της στάσης που προκαλείται από µια έλλειψη ή βλάβη του ανώριµου εγκεφάλου. Η διάγνωση περιγράφει µια οµάδα από µη προοδευτικές βλάβες που συµβαίνουν σε νέα παιδιά, σαν αποτέλεσµα των δυσλειτουργιών που επηρεάζουν τον ανώριµο εγκέφαλο και επεµβαίνουν στην ωρίµανση του κεντρικού νευρικού συστήµατος (Ingram T.T.S., 1984). Ο όρος Εγκεφαλική αναφέρεται στον εγκέφαλο και ο όρος Παράλυση αναφέρεται σε µια βλάβη κίνησης ή στάσης. Η εγκεφαλική παράλυση δεν είναι ούτε προοδευτική, ούτε µεταδοτική. Επίσης δεν είναι θεραπεύσιµη, παρόλο που η εκπαίδευση, η θεραπεία και η εφαρµοσµένη τεχνολογία µπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους µε εγκεφαλική παράλυση να έχουν παραγωγικές ζωές (NARHA Strides magazine,1995). Σε παγκόσµια δεδοµένα η συχνότητα της Ε.Π. είναι 2,5 ανά παιδιά που γεννιούνται και επιζούν, δηλαδή στη χώρα µας µε γεννήσεις ετησίως αντιστοιχούν 250 παιδιά µε Ε.Π. ποικίλης βαρύτητας. Η συχνότητα αυξάνεται δραστικά στα πρόωρα παιδιά, όπου µπορεί να αγγίξει τα 15 ανά 100 παιδιά, ανάλογα µε το βάρος γέννησης και τις δυνητικές και αναπόφευκτες επιπλοκές της προωρότητας.

15 Ταξινόµηση Νευροφυσιολογική ταξινόµηση υσκίνηση α) Χορεοαθέτωση β) υστονική αθέτωση Σπαστικότητα Αταξία Ανατοµική ταξινόµηση (Evans P. et al,1985, Lord J., 1984, Howard C.B. et al,1985) Ηµιπληγία ιπληγία Τετραπληγία (αµφίπλευρη διπληγία) Μονοπληγία Παραπληγία

16 υσκίνηση α) Χορεοαθέτωση Εδώ περιλαµβάνονται παιδιά µε κινήσεις συνεχόµενης συστροφικής φύσης που συµβαίνουν χωρίς τη θέλησή τους και δεν αποσκοπούν σε τίποτα. Οι κινήσεις είναι ευρέους φάσµατος και χωρίς έλεγχο. Η αργή και σταθερή διακύµανση του µυϊκού τόνου είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της βλάβης και συµβάλλει στην αστάθεια του ασθενή. β) υστονική αθέτωση Εδώ υπάρχει, επίσης, µια χαρακτηριστική διακύµανση του µυϊκού τόνου. Οι αλλαγές στον τόνο κυµαίνονται από ήπιες σε υψηλές. Σπασµοί φιξάρουν το παιδί σε στάσεις κεντρικά, ενώ κινήσεις χωρίς θέληση συµβαίνουν περιφερικά. Μεταξύ των δυστονικών προσβολών το παιδί µπορεί να εµφανίζεται υποτονικό.

17 Σπαστικότητα Η σπαστική Ε.Π. χαρακτηρίζεται από συνεχή πρωτόγονα αντανακλαστικά, αυξανόµενο µυϊκό τόνο µε ποικιλία στο φαινόµενο του σουγιά και αυξανόµενα αργά αντανακλαστικά τενόντων στα προσβαλλόµενα άκρα (Molnar G.E. και Taft L.T., 1977 ). Οι προσβαλλόµενοι µύες είναι σε κατάσταση συνσύσπασης και πολύ µικρή κίνηση επιτρέπεται σε ένα παιδί µε σοβαρή σπαστικότητα. Αντίδραση του σουγιά στη διάταση ενός σπαστικού μύ

18 Αταξία Η αταξία συχνά σχετίζεται µε την αθέτωση, αλλά µπορεί επίσης, να σχετίζεται και µε τη σπαστικότητα. Ανεξάρτητα από το αν τα προσβαλλόµενα παιδιά παρουσιάζουν φυσιολογικό τόνο ή κάποιο βαθµό υποτονίας, εµφανίζεται να έχουν ανεπαρκή τόνο για να κρατηθούν σε µια στάση.

19 Ηµιπληγία Όταν η βλάβη αφορά το ένα ηµισφαίριο του εγκεφάλου και κλινικά εκφράζεται ως δυσλειτουργία του ενός ηµιµορίου του σώµατος (αριστερά ή δεξιά πλευρά) η Ε.Π. χαρακτηρίζεται ως ηµιπληγία. Η µορφή αυτή έχει την καλύτερη πρόγνωση από κινητικής πλευράς. Τα περισσότερα παιδιά µε ηµιπληγική µορφή Ε.Π. καταφέρνουν να βαδίσουν. Συχνά όµως παρουσιάζουν µαθησιακά προβλήµατα και δυσκολίες στη κατανόηση των µαθηµατικών εννοιών. ιπληγία Η διπληγία οφείλεται σε βλάβη σε συγκεκριµένη περιοχή του πυραµιδικού συστήµατος στον εγκέφαλο µε κινητική δυσλειτουργία και στα δύο κάτω άκρα πολύ σοβαρότερα από τα άνω άκρα. Μόνο ένα µικρό ποσοστό αυτής της κατηγορίας ατόµων είναι µη περιπατητικά. Τετραπληγία (αµφίπλευρη διπληγία) Στην τετραπληγία υπάρχει αµφοτερόπλευρη βλάβη που αφορά και τα δύο ηµισφαίρια του εγκεφάλου, συχνά ασύµµετρα. Κλινικά εµφανίζεται ως διαταραχή και στα τέσσερα µέλη του σώµατος, συνοδευόµενη συχνά από νοητική υστέρηση και επιληπτικές κρίσεις. Μονοπληγία Η µονοπληγία αφορά ένα µέλος του σώµατος. Παραπληγία Τα 2 κάτω άκρα είναι προσβεβληµένα.

20 ΑνατομικήταξινόμησητηςΕ.Π.(απόαριστεράπροςδεξιά): Ημιπληγία, Διπληγία, Τετραπληγία, Μονοπληγία, Παραπληγία

21 Αιτιολογικοί παράγοντες Οι αιτιολογικοί παράγοντες στην εγκεφαλική παράλυση γενικά διαιρούνται σε: Προγεννητικούς Περιγεννητικούς Μεταγεννητικούς

22 Φυσιολογική κινητική ανάπτυξη Η φυσιολογική κινητική ανάπτυξη εξαρτάται από: Τη φυσιολογική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήµατος Την παρουσία και την αναστολή των πρωτόγονων αντανακλαστικών Την ανάπτυξη των σωστών ανταποκρίσεων και αντιδράσεων εξισορρόπησης (Madsen J.A.,1986, Almi R.C.,1985, Dobbing J.,1984)

23 Κινητήρια ανάπτυξη στην Ε.Π. Οι εγκεφαλικές βλάβες των παιδιών µε εγκεφαλική παράλυση είναι στατικές, αλλά λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστήµατος στα πρώτα χρόνια ζωής, οι κινητήριες εκδηλώσεις αλλάζουν µετά από κάποια περίοδο (Ingram T.T.S.,1984). Βλάβη στον εγκέφαλο πριν τη γέννηση ή στην πρώιµη ηλικία µπορεί να εµποδίσει τα ερεθίσµατα να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα του κεντρικού νευρικού συστήµατος (όπως στον εγκεφαλικό φλοιό) και έτσι να εµποδίσει την ανάπτυξη του εκούσιου ελέγχου. Σαν αποτέλεσµα µπορεί να εµφανιστούν κινητήριες αντιδράσεις που θα απεικονίζουν ένα εγκεφαλικό στέλεχος ή νωτιαίο επίπεδο λειτουργίας. Οι αντιδράσεις κίνησης σε αυτά τα χαµηλά κέντρα είναι στερεοτυπικές µε ανώµαλη ποιότητα µυϊκού τόνου.

24 Συνοδά προβλήµατα στην Ε.Π. Τα συνοδά προβλήµατα της Ε.Π. είναι: 1) Αισθητηριακές διαταραχές όρασης και ακοής 2) Επιληψία 3) Νοητικήυστέρηση 4) ιαταραχέςλόγου -οµιλίας 5) Μαθησιακάπροβλήµατα 6) Ψυχολογικά -Ψυχιατρικάπροβλήµατα 7) Αισθητικές διαταραχές

25 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ Οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας Σύµφωνα µε τον Baker (1996) Όφελος στην ισορροπία Όφελος στο στατικό έλεγχο Βελτίωση της αισθητικοκινητικής λειτουργίας Βελτίωση του οπτικοκινητικού συντονισμού Ανάπτυξη δεξιοτήτων Αύξηση της όρεξης Βελτίωση της πέψης Ανάπτυξη της ανεξαρτητοποίησης του ατόμου

26 Σύµφωνα µε το Delta Kappa Gamma Bulletin η ιπποθεραπεία έχει σαν αποτέλεσµα: Ανάπτυξη της λήψης ερεθισµάτων που οδηγεί στη βελτίωση της ενηµερότητας του σώµατος στο χώρο, της κίνησης του σώµατος και της κατανοµής του βάρους σώµατος Αύξηση της κινητοποίησης των αρθρώσεων, συγκεκριµένα γύρω και εσωτερικά της πυέλου, της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων που συνεπάγεται και στις αρθρώσεις του αυχένα, των ώµων, των γονάτων, των αστραγάλων και του πέλµατος Βελτίωση της σταθερότητας των κεντρικών αρθρώσεων Αναχαίτιση των σπαστικών προτύπων κίνησης, ειδικά στα κάτω άκρα Επιµήκυνση, χαλάρωση και διάταση των µυών, νορµαλοποίηση του µυϊκού τόνου Βελτίωση του συντονισµού και των αντανακλαστικών Βελτίωση της ισορροπίας και της εξισορρόπησης µε το αιθουσαίο σύστηµα του έσω αυτιού ιέγερση των εσωτερικών οργάνων, που οδηγεί στη βελτίωση των βασικών λειτουργιών του σώµατος όπως το καρδιοαναπνευστικό σύστηµα και την αναπνοή, την κύστη και το έντερο (το σύστηµα που προσλαµβάνει και αποµακρύνει ξένα σωµατίδια από το αίµα). Τέτοια διέγερση µπορεί να οδηγήσει σε µεγαλύτερη συγκέντρωση και ετοιµότητα ιέγερση οπτικών ανταποκρίσεων στο νέο περιβάλλον και µεγαλύτερη εµπειρία της ταχύτητας της κίνησης Εµπειρία ευρέων αγγιγµάτων µερικά παιδιά µε συγκεκριµένες ανικανότητες δεν τους αρέσει να αγγίζονται και η ιππασία µπορεί να βοηθήσει για να νορµαλοποιηθεί η ανεκτικότητά τους

27 Ευρεία εµπειρία ήχων και οσµών Ανάπτυξη της πλευρικότητας Βελτίωση του συντονισµού µατιού και χεριού Βελτίωση της ανεκτικότητας στην άσκηση, της γενικής κινητικότητας και της αντοχής Βελτίωση του λόγου, µέσω της υποκίνησης για εκπαίδευση και φροντίδα του αλόγου Βελτίωση της ενηµερότητας του εσωτερικού ερεθίσµατος, που οδηγεί σε µεγαλύτερη ικανότητα για το σχεδιασµό της κίνησης και των γεγονότων που επακολουθούν Βελτίωση της αυτό-υποκίνησης, της αυτοεκτίµησης και της αυτοπεποίθησης, µέσω προκλήσεων για αυτονοµία Η σωµατική φροντίδα, οι συναισθηµατικές ανάγκες, οι αντιδράσεις συµπεριφοράς των αλόγων και οι γενικές πληροφορίες για τα ζώα και την εξοχή µπορούν να χορηγήσουν µια εστία για όλων των ειδών µάθησης: το διάβασµα, τη γραφή, τα µαθηµατικά και την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων Επίσης Το σχήµα του αλόγου προάγει την αύξηση της απαγωγής και της έξω στροφής των ισχίων που οδηγούν σε πιο σωστή θέση της λεκάνης και του ελέγχου του κορµού

28 Σύµφωνα µε την Lynn Gentry (1986) µερικές από τις πιο κύριες αρχές και ικανότητες που αναπτύσσονται κατά τη σωµατική αλληλεπίδραση µεταξύ του παιδιού και του αλόγου είναι: Εντόπιση του σώµατος, καθώς το παιδί µαθαίνει την ανατοµία του αλόγου Συσχέτιση σώµατος, καθώς το παιδί µαθαίνει να σχετίζει το σώµα του αλόγου µε το δικό του Μυϊκή δύναµη, καθώς το παιδί αναπτύσσει την ικανότητα να χρησιµοποιήσει τους µύες του όταν ιππεύει Υγεία και υγιεινή, καθώς το παιδί µαθαίνει να φροντίζει το άλογο Κατευθυντικότητα, καθώς το παιδί µαθαίνει το αριστερά από το δεξιά Προσανατολισµός ώρας, καθώς το παιδί µαθαίνει για την ώρα του φαγητού, την ώρα ξεκούρασης και την ώρα της ιππασίας Προβλεπτικές αντιδράσεις, καθώς το παιδί µαθαίνει πώς το άλογο ανταποκρίνεται σε διαταγές

29 Αντενδείξεις Επιληψία Ασθένεια του Scheuermann, όπου είναι προσβεβληµένη η σπονδυλική στήλη Σκολίωση µε >30 Μείωση της κίνησης των ισχίων ή σηµειωµένη ασυµµετρία στην κίνηση των ισχίων καθώς εµποδίζει την επίτευξη κεντρικής θέσης στο άλογο Οδυνηρή δυσµορφία ισχίων ή υποελαστικότητα Παθήσεις αίµατος, λόγω πιθανότητας εσωτερικής αιµορραγίας µέσω χτυπηµάτων, αν και σχετικές µελέτες δίνουν σαφείς πληροφορίες ότι το ποσοστό ατυχηµάτων βρίσκεται κάτω από 1/1000, εποµένως η πιθανότητα ατυχήµατος σε περίπτωση που η θεραπευτική ιππασία εκτελείται από ειδικευµένους θεραπευτές είναι αµελητέα Αλλεργία σε σκόνη του ιπποδρόµου και των τριχών του αλόγου Οστεοπόρωση Πρόσπτωση µεσοσπονδύλιου δίσκου Οξεία κυστίτιδα

30 Η σχέση της ψυχοκινητικής στην αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία Ένα θεμελιώδες μέρος της αναπτυξιακής θεραπευτικής ιππασίας είναι ο συνυπολογισμός και η προσαρμογή της θεραπευτικής φιλοσοφίας με τις θεραπευτικές μεθόδους της ψυχοκινητικής. Η ψυχοκινητική είναι µια ψυχοιατρική ειδικότητα που αναπτύχθηκε στο τέλος του 1940 σαν ανταπόκριση στην ανάγκη να θεραπευθούν κινητικές διαταραχές που δεν προκλήθηκαν από επίκτητο νευρολογικό τραύµα ή βλάβη (Barwick, 1986). Πολλές θεραπευτικές εφαρµογές και φόρµες χρησιµοποιήθηκαν στο πεδίο της ψυχοκινητικής. Καθαρά αυτή η περιεκτική ειδικότητα, που ενοποιεί το συναίσθηµα µε την ανάπτυξη της οµιλίας και την εµπειρία της κίνησης µε την εκπαίδευση, µπορεί να εφαρµοστεί στο πεδίο της θεραπευτικής ιππασίας.

31 Η παρακάτω εικόνα δείχνει εµφανώς πως οι ποικίλες υποειδικότητες στο πεδίο της θεραπευτικής ιππασίας, που η κάθε µία περιλαµβάνει ποικίλα επαγγέλµατα, ταιριάζουν στο πεδίο, σαν µέρος του και την ποσοστιαία αναλογία του πεδίου.

32 Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει ένα διάγραµµα ροής που επεξηγεί τις οδούς για την τοποθέτηση του ασθενή και τις θεραπευτικές προόδους µαζί µε το πεδίο της θεραπευτικής ιππασίας. Το διάγραµµα δείχνει ότι η αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία είναι ένα συνεχές και οµογενές µέσον, ακριβώς µεταξύ της ιπποθεραπείας και των εναλλακτικών θεραπευτική ιππασία / ασκήσεις και θεραπευτική αποκατάσταση / αθλητική ιππασία και ασκήσεις για άτοµα µε ειδικές ανάγκες.

33 Αντικειμενικά πεδία της αναπτυξιακής θεραπευτικής ιππασίας Η αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία µελετά τρία κύρια αντικειµενικά πεδία που αποκρίνονται στα επίπεδα λειτουργίας τουασθενή. Αυτά τα πεδία είναι: 1. Αισθητικό-κινητικές ικανότητες 2. Γνωστικές ικανότητες 3. Συναισθηµατικές ικανότητες

34 Αντικειμενικό πεδίο Ι : Αισθητικοκινητικές ικανότητες Το αντικειµενικό πεδίο Ι ενσωµατώνει µια τροποποιηµένη εφαρµογή των λειτουργικών βαθµίδων του κινητικού ελέγχου (Bobath και Bobath 1975, Rood 1954). Οι τέσσερις βασικές βαθµίδες της λειτουργικής κινητικής ανάπτυξης είναι: 1. Ανεξέλεγκτη κινητικότητα 2. Κεντρική κινητικότητα σε περιφερική σταθερότητα 3. Περιφερική κινητικότητα σε κεντρική σταθερότητα 4. Μετακίνηση / αλλαγή θέσης Έχοντας τη λεκάνη στην κατάλληλη ευθυγράµµιση, µπορεί να µετατοπιστεί από την κίνηση του αλόγου σε ένα πρότυπο που προσποιείται την ανθρώπινη βάδιση. Τα τρία κύρια ιππικά κινητικά συστατικά αναφέρονται ως εξής: 1.Το στατικό / δυναµικό στοιχείο 2. Το στοιχείο της απλής µετατόπισης βάρους 3. Το στροφικό στοιχείο

35 Σχέσεις μεταξύ της ανθρώπινης και της ιππικής κίνησης ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΟ ΣΚΟΠΟΣ 1 Στατικός/δυναμικός έλεγχος Οβελιαίο Πρόσθιος/οπίσθιος έλεγχος 2 Απλή μετατόπιση βάρους Μετωπιαίο Πλάγιος έλεγχος 3 Στροφή Εγκάρσιο Στροφικός έλεγχος

36 Στατικό / δυναμικό στοιχείο Ο βαθµός της µετατόπισης της λεκάνης ποικίλει ανάλογα µε το επίπεδο συµµετοχής των ισχίων του αλόγου. Όταν το άλογο κινείται σε ένα ισορροπηµένο περπάτηµα, η λεκάνη και η οσφύς του ασθενή κινητοποιούνται ταυτόχρονα.

37 Το στοιχείο της απλής μετατόπισης βάρους Καθώς το άλογο εκτελεί ένα ισορροπηµένο περπάτηµα, η λεκάνη του στρέφεται και το σώµα του µετατοπίζεται από πλευρά σε πλευρά καθώς το κάθε πίσω πόδι βηµατίζει προς τα εµπρός. Η απλή µετατόπιση βάρους από πλευρά σε πλευρά µεταδίδεται στον ασθενή σαν δευτεροβάθµια εσωτερική διέγερση.

38 Το στροφικό στοιχείο Το άλογο μπορεί επίσης να επηρεάσει το στατικό έλεγχο του ασθενή στο εγκάρσιο επίπεδο. Αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο βοηθάει στη νορμαλοποίηση του μυϊκού τόνου του ασθενή μέσω της στροφής. Επίσης, βοηθάει στη βελτίωση των περισσότερο καλλιεργημένων αντιδράσεων εξισορρόπησης που είναι απαραίτητες για τις φυσιολογικές λειτουργικές δραστηριότητες.

39 Αντικειμενικό πεδίο ΙΙ : Γνωστικές ικανότητες Σύµφωνα µε την Lynn Gentry (1986) µια µελέτη από το τµήµα Special Education Learning Center του National Center of Therapeutic Riding,Inc το 1980 εντόπισε εκπαιδευτικά οφέλη µετά από 8 εβδοµάδες θεραπευτικής ιππασίας. Τα παιδιά εξετάστηκαν πριν το θεραπευτικό πρόγραµµα για διάφορες εκπαιδευτικές ικανότητες και επανεξετάστηκαν µετά τη λήξη του προγράµµατος. Οι βελτιώσεις που αναφέρονται είναι: Οι ακουστικές ικανότητες των παιδιών και η ικανότητα να ακολουθούν οδηγίες αυξήθηκαν κατά 80% Το ενδιαφέρον για µάθηση αυξήθηκε κατά 41% Η αυτοπεποίθηση ήταν κατά 62% υψηλότερη Ο σωµατικός προσανατολισµός και η ικανότητα της ταξινόµησης από πάνω προς τα κάτω, αριστερά προς δεξιά και κοντά από µακριά, αυξήθηκε περίπου 60% Οι ικανότητες της φωνητικής εξάσκησης και της οµιλίας αυξήθηκαν κατά 93% Το 76% των µαθητών εξασφάλισαν και χρησιµοποιούσαν το καινούργιο τους λεξιλόγιο

40 Αντικειμενικό πεδίο ΙΙΙ : Συναισθηματικές ικανότητες Η αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία παρέχει στο παιδί την μετακίνηση της προσοχής από τον εαυτό του στο άλογο. Επίσης, βοηθάει την μετακίνηση του παιδιού σε μια σφαίρα επιρροής που παρουσιάζει, τουλάχιστον προς τα έξω, όχι να εστιάζει στον εαυτό του ή στις βλάβες που μπορεί να έχει. Πολλοί αντικειμενικοί στόχοι σε αυτό το σύστημα μπορούν έξυπνα να μετατραπούν σε διασκεδαστικά καθήκοντα ή ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Έτσι, μέσω μιας σειράς ουσιωδών, σκόπιμων κατορθωμάτων, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να βλέπουν τον εαυτό τους ικανό και επιτακτικό. Αυτό το σύστημα, επίσης, συγκρίνει το ρητό ότι οι άνθρωποι είναι πιο παρακινημένοι να μάθουν και να λάβουν όταν είναι χαλαροί και ευτυχισμένοι με το περιβάλλον που γνωρίζουν. Έπειτα το άλογο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για την έκφραση, τον αυτοέλεγχο και την αυτοαποδοχή του ασθενή.

41 Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ Υπάρχουν ειδικές ικανότητες που χρειάζονται οι θεραπευτές έτσι ώστε να αναπτύξουν σχέσεις εµπιστοσύνης και αποτελεσµατικές µε τους ασθενείς. Αυτές περιλαµβάνουν: τη θεραπευτικήχρήσητηςφωνής, τοπεριεχόµενοτηςγλώσσας, εκπαιδευτικό τρόπο συµπεριφοράς, το άγγιγµα και η χρήση της µουσικής.

42 Η ανάπτυξη της θεραπευτικής φωνής Τρία βασικά είδη θεραπευτικής φωνής είναι χρήσιµα στις θεραπευτικές συνεδρίες. Ο θεραπευτής αποφασίζει σχετικά µε το πότε να χρησιµοποιήσει το κάθε είδος και πρέπει να βασίζεται στις τρέχουσες συναισθηµατικές ανάγκες και το αναπτυξιακό επίπεδο του ασθενή. Η απόφαση θα πρέπει πάντα να περιλαµβάνει την αισθηµατική ερµηνεία του θεραπευτή εκείνη τη στιγµή. Τα είδη αυτά είναι: Η εκπαιδευτική και κατευθυντήρια φωνή Η πραϋντική και υποστηρικτική φωνή Η φωνή που χρησιμοποιείται για να προσφέρει ανάδραση ώστε να διαμορφώσει τη συμπεριφορά

43 Άγγιγμα και αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία Η αισθητήρια, κινητήρια, αντιληπτική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη σχετίζεται με το άγγιγμα. Σύμφωνα με τον εργοθεραπευτή Guy McCormack Είναι μια πολύπλοκη φόρμα με διαστάσεις όχι πλήρως ορισμένες από εμπειρική έρευνα (McCormack 1991). Εφαρμογές του θεραπευτικού αγγίγματος Η ειδική θεραπεία του ασθενή µπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ολοκλήρωσης της αφής, τη µείωση των προστατευτικών αντιδράσεων στο άγγιγµα και να καθιερώσει το άγγιγµα σαν ανακούφιση. Σταθερή απτική πίεση γενικά µειώνει την αµυντική θέση. Ένας τύπος αγγίγµατος που είναι ευρέως εφαρµόσιµος σε όλα τα ανθρώπινα όντα και εύκολα εφαρµόζεται στην αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία είναι το άγγιγµαεκπροθέσεως. Ερµηνεύεται σαν η χρήση των χεριών από το θεραπευτή µε σκοπό να βοηθήσει ή να θεραπεύσει (Krieger 1979, McCormack 1991).

44 Η θεραπευτική ομάδα της αναπτυξιακής ιππασίας Η βασική οµάδα της αναπτυξιακής θεραπευτικής ιππασίας αποτελείται από το θεραπευτικό άλογο, τον ασθενή, το θεραπευτή αναπτυξιακής ιππασίας και συνήθως από έναν βοηθό. Οι ικανότητες εισαγωγικού επιπέδου που πρέπει να έχει ο θεραπευτής για να γίνει δεκτός σαν υποψήφιος για εκπαίδευση αναπτυξιακής θεραπευτικής ιππασίας, περιλαµβάνουν ένα ποικίλο υπόβαθρο της τέχνης της ιππασίας, της ψυχολογίας, της κινητικής, της εκπαιδευτικής θεωρίας, της ανάπτυξης της γλώσσας και της σωµατικής αποκατάστασης.

45 Αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία και ειδική εκπαίδευση Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες για παιδιά που τους δίνεται ειδική εκπαίδευση: παιδιά με πνευματική καθυστέρηση, αυτά με μαθησιακές ανικανότητες και αυτά με συναισθηματικές διαταραχές ή βλάβες στη συμπεριφορά. Σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες η διανοητική κλίση κυμαίνεται από προσχολικά έως ανώτερα μέτρια πεδία, ανεξάρτητα από την χρονολογική ηλικία. Υπάρχει επίσης μια ευρύτερη κλίμακα κοινωνικών ικανοτήτων και συναισθηματικής ωριμότητας.

46 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Φυσικοθεραπεία Ο πρωταρχικός ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι να προάγει την ανθρώπινη υγεία και λειτουργία (American Physical Therapy Association, 1992). Ο φυσικοθεραπευτής εκπαιδεύεται για να βελτιώσει την κινητική λειτουργία. Έχει την ικανότητα να αξιολογεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης, τη µυϊκή δύναµη, τη µυϊκή αντοχή, τη λειτουργική ικανότητα, το µυϊκό τόνο, την ωρίµανση των αντανακλαστικών, την ανάγκη για τη χρήση των τεχνητών µελών, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, την ολοκλήρωση της αίσθησης, τις δραστηριότητες της καθηµερινής ζωής και τις αναπτυξιακές ικανότητες. Η αναπτυξιακή θεραπευτική ιππασία προσθέτει μια νέα διάσταση στην παραδοσιακή φυσικοθεραπεία. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του ασθενή στη γνωστική και συναισθηματική κατεύθυνση διευκολύνει σπουδαία το στόχο της καταλληλότερης λειτουργικής εκτέλεσης. Οι κλινικές ενδείξεις που εµπλέκουν το φυσικοθεραπευτή µε σεβασµό στη θεραπεία χρησιµοποιώντας το άλογο συµπεριλαµβάνουν τα ακόλουθα: βλάβη κινητήριου ελέγχου, βλάβη αντιδράσεων ισορροπίας, βλάβες συντονισµού, µειωµένη κινητικότητα, θέµατα ευθυγράµµισης, στατική συµµετρία, βλάβη στατικού ελέγχου, ανώµαλα αντανακλαστικά και ανώµαλο µυϊκό τόνο, µυϊκή δύναµη, καρδιοαναπνευστική υγεία και ελαστικότητα. Ο φυσιοθεραπευτής µπορεί επίσης να προσφέρει υποδείξεις και να διευκολύνει το σχεδιασµό που αφορά τον προσαρµόσιµο εφοδιασµό του ασθενή ή βοηθητικά τεχνάσµατα σαν ειδικευόµενος της οµάδας της φροντίδας και της ασφάλειας.

47 Οι θεραπευτές συμμετέχουν σε: Στέλνουν και προβάλουν τις κατάλληλες αναφορές Αξιολογούν τους ενδεχόμενους ιππείς Κάνουν μεθοδική αναθεώρηση των ιππέων και των προγραμμάτων τους Βοηθούν στο ταίριασμα του κάθε ιππέα στο κατάλληλο άλογο Κάνουν συμβούλια με άλλους ειδικούς που ασχολούνται με τον ασθενή για να εξασφαλίσουν ένα συντονισμένο πρόγραμμα Θέτουν στόχους και σχεδιάζουν πρόγραμμα για ατομικοποιημένους ιππείς Ενεργούν σαν μια πηγή της θεραπευτικής ομάδας στην υγεία, τη θεραπεία και την ανικανότητα

48 Η χρήση των εθελοντών Μιλώντας γενικά, ένας υποψήφιος εθελοντής χρειάζεται να είναι ικανός να κάνει τα ακόλουθα: 1. Να γνωρίζει τη βασική βάδιση του αλόγου 2. Να βάζει καπίστρι, να περιποιείται και να βάζει πέταλα στο άλογο 3. Να οδηγεί το άλογο κατάλληλα σε ευθεία γραµµή και σε κύκλο 4. Να οδηγεί το άλογο µέσω µετατροπών από βάδην σε τροχάδην 5. Να καταλαβαίνει µια σειρά συµπεριφορών του αλόγου και να κατέχει τις ικανότητες να τις αντιµετωπίζει µε ασφάλεια και αποτελεσµατικότητα 6. Να κάνει ερωτήσεις τις κατάλληλες στιγµές 7. Να αλληλεπιδρά προφορικά µε τον ασθενή µόνο όταν έχει δώσει εντολή ο θεραπευτής 8. Να έχει ειλικρίνεια και να παραµένει µέσα στα όρια των ικανοτήτων του 9. Να είναι ενήµερος και να προσπαθεί να συγκρατήσει ένα θεραπευτικό περιβάλλον µέσω πράξεων και λέξεων 10. Να ξέρει πώς θα µεταχειριστεί και θα αγγίξει τον ασθενή για να προσφέρει ασφάλεια, όπως και τι είδους άγγιγµα είναι κατάλληλο για τον απτικό ερεθισµό 11. Να προσφέρει προσωπική ώρα σαν µια ευκαιρία να συνεισφέρει στην υγεία ενός άλλου ανθρώπου

49 ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΛΟΓΟ Το θεραπευτικό άλογο χορηγεί κινητοποίηση, µια βάση στήριξης και µια πηγή κίνησης εσωτερικά στον ασθενή. Για να επιτευχθούν οι θεραπευτικοί στόχοι, το άλογο πρέπει να είναι καλά εκπαιδευµένο και ανταποκρινόµενο να ξεχωρίζει σήµατα από το θεραπευτή. Όταν εξετάζεται οπτικά το άλογο για έναν τέτοιο ειδικό σκοπό, τα ακόλουθα θα πρέπει να παίρνονται υπόψη: Το τρίχωµά του Το δέρµα και οι µύες του Η ετοιµότητα και η ανταπόκριση Η γενική διαγωγή Η γενική ακολουθία του είδους και της ακεραιότητας της κίνησης (από µπροστά προς τα πίσω)

50 Το ιδανικό µέγεθος για ένα θεραπευτικό άλογο είναι 14,3 µε 15.3 παλάµες (1παλάµη ισούται µε 4 ίντσες) µετρώντας από το έδαφος µέχρι την κορυφή του ακρωµίου. Εάν η ειδική έµφαση της θεραπείας είναι η σωµατική αποκατάσταση, το θεραπευτικό άλογο πρέπει να έχει πολύ γερή, ευλύγιστη πλάτη, καθώς η χρήση της πλάτης σηµαντικά επιδρά στην ολική ακεραιότητα της κίνησης. Ο βαθµός ή ο σκοπός της κίνησης, που µεταβιβάζει η πλάτη του αλόγου και ο επακόλουθος βαθµός µετατόπισης και κινητοποίησης της λεκάνης του ασθενή και του κορµού, είναι το κλειδί για τη θεραπεία αιτιών και για επιθυµητά θεραπευτικά αποτελέσµατα. Από τη στιγµή που τα άλογα που χρησιµοποιούνται για αναπτυξιακή ιππασία και ιπποθεραπεία έχουν επιλεχθεί και εκπαιδευτεί, θα πρέπει να δουλεύουν µόνο σε θεραπευτικές καταστάσεις.

51 Ποιότητα κίνησης στο θεραπευτικό άλογο Η κίνηση των αλόγων πρέπει να ακολουθεί τον χρυσό κανόνα τις βασικής θεωρίας του dressage : πρόσθια, αναπαυτικά, ευθείασµένα και καθαρά βήµατα.

52 Το ιδανικό άλογο σύμφωνα με την κλίμακα βαθμολόγησης συμπεριφοράς Το άλογο ξεκινά έτοιμο να δουλέψει, εκθέτει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ετοιμότητα, είναι έμπιστο, ανταποκρίσιμο και με αυτοπεποίθηση, δεν χρειάζεται εξωτερική ασφάλεια σε καμία στιγμή για να είναι συνεπές στη συμπεριφορά του, ο εκπαιδευτής το μόνο που έχει να κάνει είναι να επαινεί και να ανταμείβει το άλογο για τη γενναιοδωρία του και την προσοχή του.

53 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Βασική καθοδήγηση Ένα άλογο παραδοσιακά καθοδηγείται από την αριστερή πλευρά. Ο οδηγός κρατάει το σχοινί στο δεξί χέρι, περίπου 12 εκ. πίσω από το πηγούνι του αλόγου. Ο οδηγός προσπαθεί να μένει μεταξύ από το περίγραμμα του σαγονιού και το μέσο σημείο του λαιμού του αλόγου. Ενθαρρύνει το άλογο να κινείται μπροστά, να στρίβει και να σταματάει χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό φωνής και υπαινιγμούς μεταχείρισης, χρησιμοποιώντας ελαφρές έλξεις του σχοινιού και ταιριάζει τα βήματά του με αυτά του αλόγου.

54 Το θεραπευτικό τρίγωνο Το άλογο, ο θεραπευτής της αναπτυξιακής θεραπείας και ο βοηθός θεραπευτής σχηµατίζουν αυτό το τρίγωνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το άλογο ελέγχεται από το θεραπευτή και το βοηθό µε σχοινιά. Τα δύο αυτά σχοινιά σχηµατίζουν τις πλευρές του τριγώνου και επιτρέπουν στο θεραπευτή και το βοηθό να κάνουν τροποποιήσεις στην ποιότητα της κίνησης του αλόγου κατά τη συνεδρία. Το τρίγωνο είναι ένα σύστημα κλειστής αλυσίδας γιατί κάθε μέλος της ομάδας έχει άμεσο αποτέλεσμα σε καθένα από τα άλλα μέλη. Το θεραπευτικό τρίγωνο χορηγεί µια µέθοδο µεταχείρισης του αλόγου που είναι πολύ κεντρική για τον ασθενή. Το θεραπευτικό άλογο συγκρατεί περισσότερη ευκρίνεια στα βήµατά του και ρυθµό, επειδή λαµβάνει ερέθισµα και από τις δύο πλευρές του σώµατός του.

55 Κεντρική καθοδήγηση Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για τον έλεγχο της ροής της κίνησης και της κάμψης του σώματος του αλόγου. Αυτός ο έλεγχος είναι απαραίτητος για τον επηρεασμό αλλαγών στις ικανότητες της μετατόπισης βάρους του ασθενή. Η τεχνική αυτή είναι ειδικά ωφέλιμη για ασθενείς που δεν είναι στατικά αρκετά ασφαλείς να καλπάζουν στο μακρύτερο κύκλο. Μπορεί να γίνει σε ευθεία γραμμή για ένα μικρό αριθμό βημάτων στις πρώτες προσπάθειες του καλπασμού. Εάν χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς, το άλογο πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένο, ισορροπημένο και αξιόπιστο με τη μέθοδο και στο βάδην και στον καλπασμό.

56 Θεραπευτική επιμήκυνση Ο θεραπευτής μπορεί να είναι κοντά στον ασθενή και μπορεί να χορηγήσει υποστήριξη και έγκαιρη ανάδραση, αλλά είναι αρκετά μακριά για να καλλιεργήσει την αίσθηση της αυτοπεποίθησης στον ασθενή. Η θεραπευτική επιμήκυνση είναι μια φυσική πρόοδος της κεντρικής καθοδήγησης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτής της µεθόδου είναι ότι τα µέλη της οµάδας µπορούν να κινηθούν µόνο προς µία κατεύθυνση.

57 Κλασσική επιμήκυνση Οι θεραπευτές τη χρησιμοποιούν για να διεγείρουν την εξισορρόπηση και τις σωστές αντιδράσεις του ασθενή. Επίσης τη χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τη μετάβαση των ασθενών, για το σκοπό λειτουργικά ανεξάρτητων ιππικών ικανοτήτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασθενείς που είναι ελάχιστα έως μέγιστα προσβεβλημένοι, επειδή πλάγιοι βοηθοί μπορούν να προστεθούν ή να αναιρεθούν ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

58 Εκπαιδευτικές φιγούρες Οχτάρια Σερπαντίνα διαγώνια της κεντρικής γραµµής Αλλαγή κύκλων Κύκλοι Αλλαγή ηνίου μέσω του κύκλου Μεγάλοι κύκλοι µέσα στην αρένα

59 Μειώνοντας και αυξάνοντας τον κύκλο ιαγώνια αλλαγή Υποστροφή και Ανθυποστροφή Σερπαντίνες κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Πιο βασικό(κορυφή) και πιο δύσκολο (βάση) Κατά μήκος της κεντρικής γραμμής

60 Ελεγχόμενη διαχείριση του κινδύνου στο θεραπευτικό περιβάλλον Ο πρωταρχικός στόχος, όταν δηµιουργείται ένα θεραπευτικό περιβάλλον µε άλογα, είναι η σωµατική και συναισθηµατική ασφάλεια. Είναι ευθύνη της οµάδας να εξασφαλίσει ότι το άλογο και η θεραπευτική οµάδα είναι πλήρως εκπαιδευµένοι και προετοιµασµένοι και ότι όλοι οι περισπασµοί στο άλογο και στον ασθενή είναι ελεγχόµενοι µέσα αλλά και έξω από τον κρίκο θεραπείας. Μια συστηµατική προσέγγιση για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόµενη διάσπαση, είναι ουσιώδης.

61 Βασικές τεχνικές επίβλεψης ή πλάγιας βοήθειας για την ασφάλεια του ασθενή Τεχνική κλείδωμα του χεριού Τεχνική γόνατο-αστράγαλος Φυλάσσοντας τη λεκάνη Χωρίς χέρια

62 Εξοπλισμός για το άλογο και τον ασθενή Κράνη Σχοινιά οδήγησης και κρίκους που θα συνδέονται στο καπίστρι Ηνία με πόρπη, που να μπορεί να αφαιρείται γρήγορα Σέλες που κάνουν για αυτό το σκοπό ή σέλες dressage, καλά ισορροπημένες με όλους τους ιμάντες σε καλή κατάσταση Έποχα με λαβές Παπουτσάκια για τους αναβολείς Στρωματάκια, αντί για σέλα Εξοπλισμό περιποίησης του αλόγου

63 Εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να δηµιουργηθεί µια ράµπα µε πλατφόρµα, ώστε οι θεραπευτές να µπορούν να φέρουν κάποιον άνθρωπο µε βαριά κινητική αναπηρία πάνω στο άλογο.

64 ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ Χρήση των ηνίων από τον ασθενή Η χαλιναγώγηση χρησιµοποιείται σαν ειδική ικανότητα ή δραστηριότητα για υπεράριθµους θεραπευτικούς στόχους, όπως ικανότητες αντίληψης-κίνησης και εξάσκησης και για ικανότητες επίλυσης προβληµάτων. Η χαλιναγώγηση επίσης διδάσκεται και εξασκείταιγιαλειτουργικόσκοπότηςαπόκτησηςελέγχουτουαλόγου. Η ικανότητα να ελέγχει και να κατευθύνει το άλογο μέσω της χρήσης των χεριών απαιτεί μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένης λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η σωστή χαλιναγώγηση απαιτεί σημαντικό επίπεδο στατικού ελέγχου και συμμετρία, αμφοτερόπλευρη ολοκλήρωση, πλευρικότητα, κατευθυνότητα, επιδέξιο χειρισμό των δακτύλων, σφίξιμο/χαλάρωμα της λειτουργίας του χεριού και αίσθηση του χώρου.

65 Η μέθοδος της ίππευσης με το θεραπευτή (υποστηρικτική ίππευση) Χορηγεί συναισθηματική ασφάλεια ή μειώνει την ανησυχία του ασθενή. Αυτό μπορεί να χρειάζεται για να βοηθήσει τον ασθενή να προσαρμοστεί την πρώτη φορά που ανεβαίνει στο άλογο ή σαν ένα αποσπαστικό βήμα στο ανεξάρτητο κάθισμα. Χορηγεί στατική ασφάλεια, ειδικά σε περιπτώσεις κεντρικής αστάθειας ή δυσκολίες στις ποιότητες κίνησης. Ανακατευθύνει τον αυτοερεθισμό, όπως την κίνηση μπρος-πίσω, τους ελιγμούς ή το κούνημα των χεριών καθώς αυτά συχνά παρατηρούνται στα αυτιστικά παιδιά. Ενδυναμώνει την χρήση της νευροαναπτυξιακής θεραπείας σε συνύπαρξη με την κίνηση του αλόγου. Αυτές οι τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα πιο ελάχιστα προσβεβλημένα παιδιά έως τα πιο σοβαρά. Διευκολύνει τις τεχνικές αισθητηριακής ολοκλήρωσης ώστε ο θεραπευτής να μπορεί επακριβώς να προσαρμόσει την αισθητηριακή τροφοδότηση.

66 Προάγει την αυτογενή εκπαίδευση, την αργή αίσθηση του σώµατος και την επιτάχυνση των µαθησιακών καταστάσεων. Ο ασθενής καθοδηγείται, από τον θεραπευτή, να δίνει προσοχή στις αισθήσεις του σώµατος, στην αναπνοή, την ευθυγράµµιση και στην µάθηση καθηκόντων. Ο ρυθµός της βάδισης συγχρονίζεται µε την φωνή, την κίνηση του σώµατος του υποστηρικτή θεραπευτή ή µε την µουσική. Χορηγεί επιπλέον στήριξη και ασφάλεια κατά την διάρκεια προκλητικών ανώτερου επιπέδου καθηκόντων, όπως η όρθια στάση που µπορεί διαφορετικά να είναι πίσω από το τρέχον επίπεδο ικανότητας του ασθενή. Επιπλέον Προσφέρει την επιλογή της χορήγησης χειροκίνητης-κιναισθητικής προσέγγισης από πίσω. Τα χέρια του ασθενή µπορεί να περιτυλίγονται από τα χέρια του θεραπευτή καθώς ο ασθενής µεταφέρεται στην χαλιναγώγηση και τις ικανότητες ελέγχου. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να νοιώθει τον σωστό βαθµό και κατεύθυνση της κίνησης των ηνίων.

67 Το κατάλληλο άλογο για υποστηρικτική ίππευση σύμφωνα με το όργανο εξέτασης: Το άλογο παρουσιάζει ολική αποδοχή, είναι συντονισμένο, δυνατό, ισορροπεί πολύ καλά στο βάρος, ικανό να εκτελέσει καθήκοντα για καθορισμένη ώρα ή όρια επανάληψης, ικανό να συγκρατεί ένα σταθερό, συνεπές βήμα.

68 Αλληλεπιδραστική ή συνεργατική εργασία με τους ασθενείς Αυξάνει την υποκίνηση και το επίπεδο ενδιαφέροντος του ασθενή. Αυξάνει την συγκέντρωση και την υποχωρητικότητα. Αυξάνει το επίπεδο διαβάθμισης πρόκλησης. Μειώνει τις εγωκεντρικές συμπεριφορές. Προσθέτει επιπλέον νόημα στην διέγερση ανάπτυξης γλώσσας και στις ικανότητες επικοινωνίας/συνεργασίας. Προσφέρει την δυνατότητα ταξινόμησης κινητικών καθηκόντων με έναν συνεργάτη. Προσφέρει την δυνατότητα για την ανάπτυξη της ικανότητας αντίληψης-κίνησης.

69 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Αισθητικοκινητικές ικανότητες Παθητικές αλληλεπιδράσεις Οι παθητικές αλληλεπιδράσεις με το άλογο αναπτύσσουν το βασικό λειτουργικό κινητήριο έλεγχο. Ενεργητικές αλληλεπιδράσεις Σε αυτό το επίπεδο, αρμόδιοι συνδιασμοί κινητικών επιπτώσεων, δραστηριότητες, παιχνίδια, αλληλεπιδραστική συνεργατική εργασία ή περίοδοι ελέγχου χαλιναγώγησης, συνδυάζονται ταυτόχρονα με κινητικές προκλήσεις από το άλογο.

70 Επιλεγμένα καθήκοντα και δραστηριότητες με συγκεκριμένο στόχο Μέρη του σώματος Πρηνή θέση Τι θα πιάσω; Πιάσιμο με τα δύο χέρια Μίμηση κίνησης Με ένα στικ διάταση ώμων Αλλαγή θέσεων έγχρωμων κρίκων Παιχνίδι με κώνους σε κύκλο Παιχνίδι μνήμης

71 Γνώση Το σύστηµα της αναπτυξιακής ιππασίας µπορεί να επεκταθεί για να συµπεριλάβει µια σειρά αντικειµενικών στόχων που θα βοηθήσουν τον ασθενή να αναπτύξει γνωστικές ικανότητες. Οι αντικειµενικοί στόχοι κυµαίνονται σε 4 οµάδες: Γνωστικές διαδικασίες Τέχνη γλώσσας Μαθηµατικά και επιστήµη Ανάλυση και σύνθεση

72 Συναίσθηµα Το συναίσθημα κανονίζεται ώστε ο ασθενής να προοδέψει από την εγωκεντρικότητα σε ομαδικές κοινωνικές ικανότητες. Τα αντικείμενα μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής: Ατομικά Ατομικά με τη θεραπευτική ομάδα Ατομικά με ισότιμους Ατομικά με άλλους

73 ιάρκεια συνεδρίας Τέλος, υπάρχει µια πολυφωνία στο θέµα της χρονικής διάρκειας της συνεδρίας της θεραπευτικής ιππασίας µε µεγάλη απόκλιση η µια από την άλλη: ο Tauffkirchen (1977) προτείνει µέγιστο χρόνο min ενώ η Bertoti (1988) κάνει τις έρευνές της στο χρονικό διάστηµα της 1 ώρας. Η θεραπευτική ιππασία παρόλαυτα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα. Συνήθως τα θεραπευτικά προγράµµατα διαρκούν 30 λεπτά λόγω κούρασης και του ασθενή και του αλόγου.

74 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙΙ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΤΣΟΥΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ. (ΜΕΡΟΣ 1ο) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ): Το ΚΝΣ εξετάζει, αξιολογεί και επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΥΪΚΟΣ ΤΟΝΟΣ Είναι η συνεχής ελαφρά σύσπαση των µυών ακόµη και σε κατάσταση ηρεµίας. ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ Εγκεφαλική παράλυση Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλικής Παράλυσης

Εγκεφαλικής Παράλυσης Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων, Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 3ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων 1 2 Η Ιπποθεραπεία, είναι μία νευροφυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία.

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία. Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Εγκεφαλική Παράλυση στην παιδική ηλικία». Εκπόνηση εργασίας: Παπαδοπούλου Ειρήνη Α.Μ. 12148 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Άτομα με αναπηρία και άσκηση Ι ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. N546 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) (όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο των κρανιοσυνοστεώσεων). Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική Εγκεφαλική παράλυση Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική ΟΡΙΣΜΟΣ Ως εγκεφαλική παράλυση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία προκύπτουν διαταραχές της μυικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Γλώσσα- είναι µία ταξινοµική αρχή, ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα κοινωνικό φαινόµενο έξω από το άτοµο. Οµιλία-

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες στην επικοινωνία, κοινωνικότητα και συμπεριφορά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία. Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης,

Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία. Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης, Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης, retal@unipi.gr, michalis@kinems.com Ερευνητικός Στόχος Η αξιοποίηση τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ Παναγιώτα Παναγάκη Ειδικά σχολεία Δημόσια Πιστοποιημένα Διαγνωστικά Κέντρο ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Και Υποστήριξης) Ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών και

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 6.1: Σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Ειδική Αγωγή Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση, Απασχόληση και Φροντίδα Ατόμων με Αναπηρία Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Σάββατo και Κυριακή 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ανακοινώνει τη διοργάνωση σεμιναρίου στη μέθοδο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Sherborne Developmental Movement στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 Εκπαιδευτές: Καγκιλέρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν.

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. ΚΑΤ Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοβαρός ο Αντίχτυπος στη Ζωή του Ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ Είναι μία αργή, θανατηφόρος ασθένεια του εγκεφάλου η οποία αποτελεί και τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας Αυγερινός Γ. Ανδρέας aavgerin@phyed.duth.gr Κεντρική έννοια είναι ότι Ο καθηγητής ΦΑ επιτυγχάνει τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ψυχοκινητική καθυστέρηση ως σημαντικό κομμάτι πολλών διαταραχών. Μέθοδοι ψυχοκινητικής ανάπτυξης καθώς και υλικό (ασκήσεις) ως εναλλακτική μορφή επικουρικής αγωγής στη λογοθεραπεία». Γιαννάκη Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος εγκεφαλική παράλυση αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων, στις οποίες υπάρχουν διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση

Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων, Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 1 2 Η Θεραπευτική Ιππασία, προσαρμόζει ένα πρόγραμμα άσκησης με βάση

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 9 ΟΙ ΣΠΟΝ ΥΛΟΙ 10 Τυπικοί σπόνδυλοι ενηλίκων 10 Χαρακτηριστικά των σπονδύλων 11 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 12

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας στην Αποκατάσταση Νεαρού Ασθενούς με Παλαιά Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση

Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας στην Αποκατάσταση Νεαρού Ασθενούς με Παλαιά Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας στην Αποκατάσταση Νεαρού Ασθενούς με Παλαιά Στεργίου Α.1, Βαρβαρούσης Δ.2, Μάγγου Λ.2, Παπακώστας Π.2, Παπαμιχαήλ Ν.2, Πλούμης Α.2 Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟ Α ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση (ΓΟΠ) Η συχνότητα της ΓΟΠ σε παιδιά µε ΕΠ αναφέρεται από 26% - 75%, ενώ σε φυσιολογικά παιδιά και βρέφη εκτιµάται περίπου στο 7-8% (Cadman και συν. 1978,

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Παρουσίαση του μαθήματος Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. 1 Περιεχόμενα του μαθήματος Εξετάζονται οι εξής θεματικές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας

Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Λογοθεραπεία: Ο Ρόλος του Λογοπαθολόγου και η Κυπριακή Πραγματικότητα 29-30 Νοεμβρίου 2014 Τι είναι Λογοθεραπείαοθερα εία Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚHΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΛΛΙΟΥ Β.

ΜΑΛΛΙΟΥ Β. Γιατί θεραπευτική άσκηση; Βελτίωση της λειτουργικότητας Βελτίωση της κίνησης Περιορισμό των συμπτωμάτων Τα είδη άσκησης που πρέπει να περιλαμβάνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα Τι πρέπει να γίνει; Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ Τι είναι η Ανάλυση Βάδισης? Η εκτίμηση της βάδισης ενός ατόμου μόνο με την παρατήρηση είναι δύσκολη. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν η βάδιση επηρεάζεται από νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 1η: Εισαγωγή, Έννοιες, Ορισμοί Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Affective e-learning and educational support

Affective e-learning and educational support Affective e-learning and educational support Ιπποκράτης Αποστολίδης & Θρασύβουλος Τσιάτσος aposti@csd.auth.gr & tsiatsos@csd.auth.gr Ροή της παρουσίασης Επισκόπηση Affective Learning (Συναισθηματική Μάθηση)

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ Θέμα: Μια αποτελεσματική θεραπεία με THERA Trainers Οφέλη & Στόχοι Ομιλητές: Νικολέττα Μιχαηλίδου Owner/Manager of Orthostatical Bachelor

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 1η ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική επανένταξη Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Ιστορική αναδρομή Ο πρώτος που αναγνώρισε αυτό το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down, το 1866. Μέχρι τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αιτία που

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014 Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΛΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα Εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπ/σης Χρήστος Ντόνας Κώστας Πάλλας Αγγελική Ταγκάλου Δομή του Οδηγού Κινητικές Αναπηρίες Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ 1 Βιωματικό Σεμινάριο: Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ Διάρκεια: 6 μήνες (αναλογία σε ώρες

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Είναι κακώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή της κεφαλής Οι κακώσεις αυτές προκαλούνται, όταν : Α) ένα κινούμενο αντικείμενο χτυπήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ? Τα νευρομυϊκά νοσήματα είναι ασθένειες που ενώ εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια στην κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ Β, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -----

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστηµα. Κινητικός φλοιός

Κινητικό σύστηµα. Κινητικός φλοιός Κινητικό σύστηµα Κινητικός φλοιός Κινητικός φλοιός Όλες οι εκούσιες κινήσεις ελέγχονται από τον εγκέφαλο Μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που εµπλέκονται στον έλεγχο των εκούσιων κινήσεων είναι ο κινητικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Παράρτημα Κρήτης Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό της κοινής δραστηριότητας λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης λόγω σωματικής ή πνευματικής βλάβης

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά της Ειρήνης Περπινιά Όλες οι σωματικές δραστηριότητες απαιτούν κάποιο βαθμό ισορροπίας, ένα εσωτερικό σχεδιάγραμμα δυναμικής αντίδρασης, που αποτελείται από τις ακούσιες αισθήσεις που μας κρατούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία)

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Τα νεογέννητα μωρά διαφέρουν από τους ενήλικες, ή ακόμα από τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σωτηρία Τζιβινίκου Αποτελεσματική πρόληψη είναι μια μορφή παρέμβασης. Η Πρόληψη ξεκινά όταν τα προβλήματα δεν είναι παρόντα/εμφανή Η καλή γονεϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Χαρακτηρίζεται η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή

Μουσικοκινητική Αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Τι είναι η Μουσικοκινητική Αγωγή Αρχές της Μουσικοκινητικής Αγωγής (Carl Orff) Παιδαγωγικές βάσεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής Ποιοι οι στόχοι της Μουσικοκινητικής Αγωγής Αυτοσχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Συγγενές Εξάρθρηµα του Ισχίου. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Συγγενές Εξάρθρηµα του Ισχίου. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Συγγενές Εξάρθρηµα του Ισχίου Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΣΥΓΓΕΝΕΣ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ Συγγενής διαταραχή του ισχίου που προκαλείται από την ανώµαλη ανάπτυξη ενός ή όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτή η εκπαιδευτική σειρά εστιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ikid Σύνοψη Ελένη Λούκουτου Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά µε αυτισµό Περιεχόµενο

ikid Σύνοψη Ελένη Λούκουτου Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά µε αυτισµό Περιεχόµενο Ελένη Λούκουτου ikid Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά µε αυτισµό Σύνοψη Περιεχόµενο Αυτισµός και Κολύµβηση Στίβος Ιππασία Πολεµικές τέχνες Ποδηλασία Μουσική Τέχνη Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Πρόλογος 2. Τι είναι η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση/Πολλαπλή Σκλήρυνση 3. Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης Π ρ ό λ ο γ ο ς Ο λόγος της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος www.espa.gr Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση Πρόληψη και Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. www.ygeia-pronoia.gr Tμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα