ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ (Α) Δοκίμια Τύπου Έκθεσης (Β) Δοκίμια Αντικειμενικού Τύπου Δρ. Νεοφύτου, Λ. & Σταύρου, Χ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

2 Δομή παρουσίασης Είδη ερωτήσεων Α. Eρωτήσεις ελεύθερης απάντησης /δοκιμίου Β. Ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου Γ. Μικτή μέθοδος

3 (Α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ / ΔΟΚΙΜΙΟΥ

4 Eρωτήσεις ελεύθερης απάντησης ή τύπου δοκιμίου μπορούν να είναι μακροσκελούς ή σύντομης απάντησης ορίζεται ένα θέμα, στο οποίο οι μαθητές εκθέτουν τις απόψεις και τις γνώσεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα μαθήματα η έκταση είναι συνήθως ελεύθερη. Χρησιμοποιούνται, για να διαπιστωθεί η ικανότητα του μαθητή να επιλέγει οργανώνει δημιουργεί συνθέτει παρουσιάζει τις γνώσεις, τις απόψεις και τις ιδέες του κατά τρόπο ιδιαίτερο και μοναδικό.

5 Πώς κρίνετε τις πιο κάτω ερωτήσεις; Ποια τα αίτια της έναρξης του Παγκοσμίου Πολέμου; (-) Ποιοι οι λόγοι της Μικρασιατικής καταστροφής; Συσχετίστε αυτούς τους λόγους με τους λόγους της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο; (+) Αναφέρετε τους λόγους της ήττας του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. (-) Αν ο Εφιάλτης δεν βοηθούσε τους Πέρσες, και με τους ίδιους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ Ελλήνων και Περσών, ποιο νομίζετε θα ήταν το αποτέλεσμα της έκβασης της μάχης; Δικαιολογήστε την απάντησή σας. (+)

6 Βασικοί κανόνες για την κατασκευή ερωτήσεων ελεύθερης απάντησης ή τύπου δοκιμίου: 1.Οι ερωτήσεις να μετρούν σύνθετα μαθησιακά αποτελέσματα. 2.Οι ερωτήσεις να είναι ξεκάθαρες, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη διευκρινιστικών ερωτήσεων.

7 Αυτή η κατηγορία ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πιο κάτω περιπτώσεις: Όταν η ομάδα των εξεταζόμενων είναι μικρή. Όταν προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις απόψεις ή/και τις στάσεις των μαθητών απέναντι σε ορισμένες αξίες ή καταστάσεις ή πρόσωπα. Όταν επιδιώκεται η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη των λεκτικών ικανοτήτων του μαθητή. Όταν επιδιώκεται να γίνει συνδυασμός των τύπων γραπτής αξιολόγησης, ώστε να αξιολογήσουμε από μια πιο σφαιρική σκοπιά τις ικανότητες του μαθητή.

8 Ερωτήσεις ανοικτού/ερμηνευτικού τύπου (+/-) Πλεονεκτήματα: Για τον μαθητή οργανώνει τις δικές του απαντήσεις χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο έκφρασης ελαττώνεται η πιθανότητα αντιγραφής Για τον εκπαιδευτικό αξιολογεί τη συνθετική ικανότητα του μαθητή και εντοπίζει τον βαθμό στον οποίο μπορεί ο μαθητής να δώσει πλήρεις και ακριβείς απαντήσεις μπορεί να τα ετοιμάσει εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για την κατασκευή τους.

9 Ερωτήσεις ανοικτού/ερμηνευτικού τύπου (+/-) Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα αυτής της κατηγορίας ερωτήσεων σχετίζονται με: την περιορισμένη δυνατότητα ελέγχου ολόκληρης της ύλης την εξάρτηση των απαντήσεων από τη γλωσσική ικανότητα του ατόμου αδυναμίες για αντικειμενική αξιολόγηση - ειδικά στην περίπτωση που τα άτομα, τα οποία διορθώνουν τις ερωτήσεις είναι περισσότερα από ένα δαπάνη χρόνου κατά τη διόρθωση των απαντήσεων

10 Εκθέσεις μαθητών Τι βαθμό από το 20 θα βάζατε στην κάθε μια από τις εκθέσεις που ακολουθούν; Τι ανατροφοδότηση θα δίνατε σε κάθε παιδί;

11 Ένα ζώο που αγαπώ (1) Αγαπο το σκηλο μου. Πεζουμε μαζι του ριχνω τη μπαλα και μου τη φερνι παμε και κηνυγι τζαι φερει τις τζικλες τη νυχτα πεφτι πανω στα ποδια μου και κοιματε. Αγαπω πολύ το σκυλο μου. γιωργος χ.

12 Ένα ζώο που αγαπώ (2) Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα. Κι εγώ τα αγαπώ. Τα πιο όμορφα ζώα που αγαπώ είναι τα γατάκια. Τα γατάκια είναι ναζιάρικα, παιγνιδιάρικα, πολύ έξυπνα κι έχουν όμορφα μάτια. Τα αγαπώ πολύ και θα ήθελα να είχα ένα δικό μου ζώο, αλλά αφού μένουμε σε πολυκατοικία, δεν μας αφήνουν, γιατί τα γατάκια δεν θέλουν να τα έχουμε κλεισμένα, γιατί νιώθουν στεναχωρημένα. Πρέπει να τα φροντίζουμε και να τους δείχνουμε όλη μας την αγάπη. Σοφία Παπ.

13 Ενα ζώο που αγαπώ (3) Όλα τα ζώα τα αγαπώ μα πιο πολύ την όμορφη γάτα της γιαγιάς μου. Τη λένε Μελίνα και έχει συνηθίσει το όνομα της. Όταν τη φωνάζουν, νιαουρίζει κλαψιάρικα: «Σας άκουσα», μας λέει. Έχει χρώμα σταχτί με κίτρινες λουρίδες. Στο μέτωπο της έχει μια κατάλευκη βούλα σαν αστέρι. Η ουρά της είναι όλο χρωματιστές γραμμές. Το χειμώνα κάθεται δίπλα στο τζάκι και χουζουρεύει.. Της αρέσει πάρα πολύ η ζέστη. Η γιαγιά πλέκει και η Μελίνα παίζει με το κουβαράκι της. Όταν της το κόβει η γιαγιά μου θυμώνει και τη μαλώνει. Τότε έρχεται κοντά μου και ξαπλώνει στην αγκαλιά μου. Της χαϊδεύω απαλά τη ράχη και ρουθουνίζει ευχαριστημένη. Της αρέσουν πάρα πολύ τα χάδια μου. Όταν πάλι γυρνώ από το σχολείο, τρέχει στα πόδια μου. Με καλωσορίζει. Πόσο πολύ την αγαπώ αυτή τη γατούλα! Αναστασία Υφ.

14 Αγαπο το σκηλο μου. Πεζουμε μαζι του ριχνω τη μπαλα και μου τη φερνι παμε και κηνυγι τζαι φερει τις τζικλες τη νυχτα πεφτι πανω στα ποδια μου και κοιματε. Αγαπω πολύ το σκυλο μου. γιωργος χ. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα. Κι εγώ τα αγαπώ. Τα πιο όμορφα ζώα που αγαπώ είναι τα γατάκια. Τα γατάκια είναι ναζιάρικα, παιγνιδιάρικα, πολύ έξυπνα κι έχουν όμορφα μάτια. Τα αγαπώ πολύ και θα ήθελα να είχα ένα δικό μου ζώο, αλλά αφού μένουμε σε πολυκατοικία, δε μας αφήνουν, γιατί τα γατάκια δε θέλουν να τα έχουμε κλεισμένα, γιατί νιώθουν στεναχωρημένα. Πρέπει να τα φροντίζουμε και να τους δείχνουμε όλη μας την αγάπη. Σοφία Παπ. Όλα τα ζώα τα αγαπώ μα πιο πολύ την όμορφη γάτα της γιαγιάς μου. Τη λένε Μελίνα και έχει συνηθίσει το όνομα της. Όταν τη φωνάζουν, νιαουρίζει κλαψιάρικα: «Σας άκουσα», μας λέει. Έχει χρώμα σταχτί με κίτρινες λουρίδες. Στο μέτωπο της έχει μια κατάλευκη βούλα σαν αστέρι. Η ουρά της είναι όλο χρωματιστές γραμμές. Το χειμώνα κάθεται δίπλα στο τζάκι και χουζουρεύει.. Της αρέσει πάρα πολύ η ζέστη. Η γιαγιά πλέκει και η Μελίνα παίζει με το κουβαράκι της. Όταν της το κόβει η γιαγιά μου θυμώνει και τη μαλώνει. Τότε έρχεται κοντά μου και ξαπλώνει στην αγκαλιά μου. Της χαϊδεύω απαλά τη ράχη και ρουθουνίζει ευχαριστημένη. Της αρέσουν πάρα πολύ τα χάδια μου. Όταν πάλι γυρνώ από το σχολείο, τρέχει στα πόδια μου. Με καλωσορίζει. Πόσο πολύ την αγαπώ αυτή τη γατούλα! Αναστασία Υφ.

15 Υπάρχουν τρεις τρόποι αξιολόγησης μιας ανοικτής ερώτησης-έκθεσης: α) Μέθοδος γενικής εντύπωσης β) Μέθοδος των δειγμάτων γ) Μέθοδος αναλυτικής διόρθωσης.

16 α) Μέθοδος γενικής εντύπωσης Ο εκπαιδευτικός διαβάζει την απάντηση και αποφασίζει για τον κατάλληλο βαθμό. Εύκολο, αν υπάρχουν πολύ καλά και πολύ κακά γραπτά. Δύσκολο, όμως, να συλλάβει και να τεκμηριώσει τις λεπτές διαφορές και ειδικότερες δυνάμεις και αδυναμίες, ειδικότερα εάν ο αξιολογητής είναι άπειρος. Υποκειμενικός βαθμός με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος.

17 β) Μέθοδος των δειγμάτων Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εάν ο εκπαιδευτικός έχει καταρχήν γνώση των επιπέδων των μαθητών του. Πριν να αρχίσει τη διόρθωση, επιλέγει δύο από τα γραπτά των πολύ καλών μαθητών, δύο από τα γραπτά των μέτριων μαθητών και δύο από τα γραπτά των αδύνατων μαθητών. Αφού βεβαιωθεί για το επίπεδό τους, τα αξιολογεί. Με βάση τη βαθμολογία που έδωσε στα πρώτα γραπτά, αξιολογεί και τα υπόλοιπα.

18 γ) Μέθοδος αναλυτικής διόρθωσης Η απάντηση χωρίζεται σε μικρότερες ενότητες και η καθεμία αξιολογείται ξεχωριστά. Οι ενότητες και οι βαθμολογικές μονάδες για κάθε ενότητα καθορίζονται πριν ξεκινήσει η διόρθωση. Συνήθως ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει στην αρχή το πρότυπο της απάντησης. Στη συνέχεια το χωρίζει σε ενότητες. Ενδεχομένως, το πρότυπο και η διόρθωση να πρέπει να αναθεωρηθούν μετά τη διόρθωση μερικών γραπτών. Μετά τον τελικό καθορισμό του προτύπου δεν πρέπει να γίνονται αποκλίσεις.

19 Η αναλυτική διόρθωση μπορεί να γίνει πιο εύκολη με τη χρήση ειδικών ερωτήσεων και ρουμπρικών αξιολόγησης. Μπορείτε να καταγράψετε ερωτήσεις που θα σας βοηθούσαν να αξιολογήσετε τις εκθέσεις των μαθητών;

20 Κριτήρια αξιολόγησης έκθεσης Υπάρχει ελκυστική εισαγωγή; Τραβά τον αναγνώστη; ( ) Υπάρχει όμορφο και ομαλό κλείσιμο; ( ) Οι προτάσεις εκφράζουν ολοκληρωμένα νοήματα; ( ) Γίνεται ομαλή μετακίνηση από τη μια πρόταση στην άλλη; ( ) Οι παράγραφοι εκφράζουν ολοκληρωμένα μηνύματα; ( ) Γίνεται ομαλή μετακίνηση από τη μια παράγραφο στην άλλη; ( ) Χρησιμοποιείται πλούσιο και περιγραφικό λεξιλόγιο; ( ) Χρησιμοποιεί ορθή σύνταξη και γραμματική; ( ) Ορθογραφεί; ( ) Είναι τα γράμματα ευανάγνωστα; ( ) Είναι το γραπτό καθαρό; ( ) Παρουσιάζει έντονη δημιουργική και συνθετική γλωσσική ικανότητα; ( ) Υπάρχει προσωπικό στίγμα-έκφραση συναισθημάτων, ιδεών, σκέψεων; ( ) Οι χαρακτήρες περιγράφονται επαρκώς και με πλούσιο λεξιλόγιο; ( )

21 Βαθμός Κατηγορία Περιεχόμενο Η εισαγωγή ελκύει έντονα τον αναγνώστη. Όλες οι προτάσεις παραμένουν στο θέμα. Χρησιμοποιεί ένα πλούσιο περιγραφικό λεξιλόγιο. Η εισαγωγή ελκύει τον αναγνώστη. Οι περισσότερες προτάσεις παραμένουν στο θέμα. Χρησιμοποιεί ένα ικανοποιητικό περιγραφικό λεξιλόγιο. Η εισαγωγή είναι αδύναμη. Μερικές από τις προτάσεις παραμένουν στο θέμα. Χρησιμοποιεί περιγραφικό λεξιλόγιο σε περιορισμένο βαθμό. Δεν υπάρχει εισαγωγή Ελάχιστες από τις προτάσεις παραμένουν στο θέμα. Χρησιμοποιεί βασικό λεξιλόγιο, αλλά καθόλου περιγραφικό. Σκηνικό Η περιγραφή του σκηνικού είναι πλήρης και λεπτομερής. Η περιγραφή του σκηνικού είναι ξεκάθαρη με αρκετές λεπτομέρειες. Πολύ γενική περιγραφή του σκηνικού με πολύ λίγες λεπτομέρειες. Ελάχιστη ή καθόλου περιγραφή του σκηνικού. Χαρακτήρες Η περιγραφή των χαρακτήρων είναι πλήρης και λεπτομερής Η περιγραφή των χαρακτήρων γίνεται με αρκετές λεπτομέρειες Αναφέρονται οι χαρακτήρες, αλλά δεν χρησιμοποιείται επαρκές περιγραφικό λεξιλόγιο Οι χαρακτήρες δεν περιγράφονται ή δεν αναφέρονται. Πλοκή Η πλοκή είναι διεξοδικά αναπτυγμένη και παρουσιάζει πρωτοτυπία. Η πλοκή είναι ικανοποιητικά αναπτυγμένη (με μερικά κενά) και παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία. Η πλοκή είναι αδύναμη και παρουσιάζει ελάχιστη πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει εμφανής πλοκή. Οργάνωση Οι προτάσεις είναι καλά δομημένες και ακολουθούν μια λογική ροή. Υπάρχουν υποστηρικτικές λεπτομέρειες καθ όλη τη γραφή. Οι προτάσεις είναι επαρκώς δομημένες και ακολουθούν μια λογική ροή με μερικά κενά. Υπάρχουν υποστηρικτικές λεπτομέρειες στο μεγαλύτερο μέρος της γραφή. Μερικές από τις προτάσεις είναι επαρκώς δομημένες και ακολουθούν μια λογική ροή. Υπάρχουν ελάχιστες υποστηρικτικές λεπτομέρειες. Οι προτάσεις δεν ακολουθούν μια λογική ροή και δεν δομούνται ικανοποιητικά. Δεν υπάρχουν υποστηρικτικές λεπτομέρειες. Γνωστοποίησ η του αναγνώστη Έντονη. Επικοινωνεί με το ακροατήριο. Ικανοποιητική Ελάχιστη Καθόλου Γλωσσικοί Μηχανισμοί Ξεκάθαρα τα όρια των παραγράφων. Νοηματικά πλήρεις παράγραφοι. Νοηματικά πλήρεις προτάσεις. Ξεκάθαρο, πλούσιο και περιγραφικό λεξιλόγιο. Σωστή χρήση κεφαλαίων και μικρών, σωστή στίξη, τονισμός, γραμματική και σύνταξη. Ξεκάθαρα τα όρια των παραγράφων. Νοηματικά πλήρεις οι πλείστες παράγραφοι. Νοηματικά πλήρεις οι πλείστες προτάσεις. Ικανοποιητικά καθαρό, πλούσιο και περιγραφικό λεξιλόγιο. Σωστή χρήση στην μεγαλύτερη έκταση των κεφαλαίων και μικρών, σωστή στίξη, τονισμός, γραμματική και σύνταξη. Εμφανή όρια των παραγράφων, αν και μια παράγραφος αποτελείται από μια ή δύο προτάσεις. Νοηματικά πλήρεις μερικές παράγραφοι. Νοηματικά πλήρεις μερικές προτάσεις. Μερική χρήση περιγραφικού λεξιλογίου. Πολλά λάθη στη χρήση κεφαλαίων και μικρών, σωστή στίξη, τονισμός, γραμματική και σύνταξη. Δεν είναι εμφανής η δομή των παραγράφων. Δεν υπάρχει νοηματική πληρότητα στις παραγράφους. Δεν υπάρχει νοηματική πληρότητα στις προτάσεις. Χρήση βασικού λεξιλογίου. Υπερβολικά λάθη στη χρήση κεφαλαίων και μικρών, σωστή στίξη, τονισμός, γραμματική και σύνταξη. Εμφάνιση Εξαιρετική χρήση διαστημάτων μεταξύ λέξεων. Όμορφα, ευανάγνωστα και καλού μεγέθους γράμματα Καθαρό γραπτό. Αρκετά καλή χρήση διαστημάτων μεταξύ λέξεων. Αρκετά καλά, ευανάγνωστα και καλού μεγέθους γράμματα. Αρκετά καθαρό γραπτό. Ρουμπρίκα αξιολόγησης των εκθέσεων των μαθητών Η χρήση διαστημάτων μεταξύ λέξεων είναι ασυνεπής και περιορισμένη. Μέτρια σε εμφάνιση, μέγεθος και αναγνωσιμότητα γράμματα. Μέτρια η καθαριότητα του γραπτού. Η χρήση διαστημάτων μεταξύ λέξεων είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη. Λιγότερο από μέτρια σε εμφάνιση, μέγεθος και αναγνωσιμότητα γράμματα. Λιγότερο από μέτρια η καθαριότητα του γραπτού.

22 Εισηγήσεις για καλύτερη διόρθωση ερωτήσεων ανοικτού τύπου Αξιολογήστε τις απαντήσεις σύμφωνα με τους στόχους των μαθησιακών αποτελεσμάτων που θέλετε να μετρηθούν. Δημιουργήστε κλείδα απαντήσεων. Βαθμολογήστε εκτεταμένες απαντήσεις χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα προσδιορισμένα κριτήρια ως οδηγό. Σημειώστε όλες τις απαντήσεις των μαθητών της τάξης στην ίδια ερώτηση, πριν βαθμολογήσετε την επόμενη ερώτηση. Αξιολογήστε τις ερωτήσεις ανώνυμα. Αν είναι δυνατό, ζητήστε να βαθμολογηθούν οι ερωτήσεις και από άλλα άτομα.

23 (Β) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

24 Δοκίμια Αντικειμενικού Τύπου Ερωτήσεις πολλαπλής εκλογής Ερωτήσεις του τύπου ορθό - λάθος Ερωτήσεις σύζευξης (ή συσχέτισης) Ερωτήσεις διάταξης ή ιεράρχησης Ερωτήσεις συμπλήρωσης Ερωτήσεις σύντομης απάντησης Ερωτήσεις τύπου πλέγματος

25 (Β1) Ερωτήσεις πολλαπλής εκλογής Αποτελούνται από ένα στέλεχος, την ορθή απάντηση και τις παρεμβολές. Όργανο όσφρησης είναι: Στέλεχος/ Κορμός Α) Το αυτί Β) Το χέρι Γ) Το στόμα Δ) Η μύτη Παρεμβολές Σωστή απάντηση

26

27 Το στέλεχος μπορεί να είναι παραστατικής ή ερμηνευτικής ή ερωτηματικής ή δηλωτικής μορφής. Παραστατική μορφή: ένα διάγραμμα ή μια γραφική παράσταση ή ένας πίνακας ή ένας χάρτης, που χρησιμεύει ως βάση, για να τεθεί το ερώτημα. Ερμηνευτική μορφή: ένα κείμενο και, στη συνέχεια, τίθενται ερωτήσεις ερμηνείας του κειμένου υπό μορφή πολλαπλής εκλογής. Ερωτηματική μορφή: τίθεται το πρόβλημα ή το ερώτημα απευθείας και, στη συνέχεια, οι σχετικές επιλογές που μπορεί να κάνει ο μαθητής. Δηλωτική μορφή: π.χ. Αυτός που έκτισε την αρχαία Πάφο ονομαζόταν: (Α) Τεύκρος (Β) Πράξανδρος (Γ) Αγαπήνορας (Δ) Δημοφώντας Το καλό στέλεχος εκφράζει ξεκάθαρα το πρόβλημα και αποφεύγεται η ύπαρξη περιττών στοιχείων.

28 Ο πιο σημαντικός κώδικας των πρώτων Μακεδόνων αυτοκρατόρων είναι τα: (α) Επαρχικό Βιβλίον (β) Νεαρές (γ) Πρόχειρος Νόμος (δ) Βασιλικά Η γραμματική-σύνταξη του στελέχους και των υπολοίπων μερών της ερώτησης δεν πρέπει να κατευθύνει προς την σωστή απάντηση.

29 Η Γαλλία πίστευε ότι δεν κινδύνευε από τους Γερμανούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή είχε: (α) Την αμυντική γραμμή «Μαζινό» (β) Λαμπρό πολιτισμό (γ) Πολεμήσει ξανά εναντίον της κατά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο (δ) Σπουδαία αξιοθέατα, που δεν θα κατέστρεφαν οι Γερμανοί Οι παρεμβολές να είναι πιθανές ερωτήσεις που θα έδιναν οι μαθητές και να μην είναι άσχετες με το θέμα του στελέχους.

30 Ο κώδικας (α) που χαρακτηρίζεται ως «Ανακάθαρσις των παλιών νόμων» είναι τα «Βασιλικά» (β) που χαρακτηρίζεται ως «Ανακάθαρσις των παλιών νόμων» είναι το «Επαρχικό Βιβλίο» (γ) που χαρακτηρίζεται ως «Ανακάθαρσις των παλιών νόμων» είναι οι «Νεαρές» (δ) που χαρακτηρίζεται ως «Ανακάθαρσις των παλιών νόμων» είναι ο «Πρόχειρος Νόμος» Το στέλεχος πρέπει να δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε τα υπόλοιπα μέρη να είναι σύντομα.

31 Το σημαντικότερο έργο του Ιουστινιανού ήταν: (α) Ο «Γεωργικός Νόμος» (β) Ο «Ναυτικός Νόμος» (γ) Το «Επαρχιακό Βιβλίο» (δ) Η νομοθεσία του, που αποτελεί σταθμό για τη νομική επιστήμη, γιατί κατόρθωσε πραγματικά να κωδικοποιήσει και να προσαρμόσει το ρωμαϊκό δίκαιο στις απαιτήσεις του καιρού του. Το μήκος των επιλογών να είναι περίπου το ίδιο.

32 Το περιεχόμενο του Γεωργικού Νόμου αναφέρεται: (α) Στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των ελεύθερων γεωργών (β) Στις αρμοδιότητες του αυτοκράτορα (γ) Στις μεταφορές των εμπορευμάτων με πλοία (δ) Στις σχέσεις εμπόρων- ναυτικών. Στέλεχος και ορθή εκλογή να μην «ηχούν» το ίδιο.

33 Συνολικά Το στέλεχος ( κορμός) πρέπει να είναι ξεκάθαρο και απλό, και να εκθέτει μόνο ένα πρόβλημα. Στο στέλεχος πρέπει να περιέχονται όσο το δυνατό περισσότερες λέξεις, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται σε κάθε εναλλακτική απάντηση. Ανούσιες λεπτομέρειες πρέπει να παραλείπονται. Η αρνητική γλώσσα προκαλεί σύγχυση. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως «μη», «δεν», «όχι» ή «εκτός», υπογραμμίστε τις ή γράψτε τες με κεφαλαία. Αποφεύγετε τη χρήση των φράσεων «όλα τα παραπάνω» ή «κανένα από τα παραπάνω». μπορεί να βοηθήσουν μαθητές, οι οποίοι κάνουν απλά εικασίες. μπορεί να ξεγελάσουν έναν έξυπνο μαθητή, που βλέπει ότι η πρώτη επιλογή είναι ορθή και δεν διαβάζει παρακάτω. Κάθε εναλλακτική απάντηση πρέπει να εναρμονίζεται με την γραμματική φόρμα του στελέχους, έτσι ώστε καμία απάντηση να μην είναι καταφανώς λανθασμένη. Οι κατηγορηματικοί προσδιορισμοί του τύπου «πάντοτε», «όλοι», «μόνο» ή «ποτέ» πρέπει να αποφεύγονται, εκτός αν μπορούν να εμφανίζονται σταθερά σε κάθε ερώτηση. Να αποφεύγετε να περιλαμβάνετε δύο παρεμβολές, οι οποίες έχουν το ίδιο νόημα. Η χρήση λέξεων όπως ακριβώς βρίσκονται στο βιβλίο είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Η θέση και το μέγεθος της ορθής απάντησης πρέπει να ποικίλουν.

34 Έλεγχος της ποιότητας των ερωτήσεων πολλαπλής εκλογής με ανάλυση των αποτελεσμάτων. Μπορούμε να ελέγξουμε τα ποσοστά επιλογής της κάθε παρεμβολής: σε περίπτωση που κάποιο είναι μικρότερο του 5%, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε την αντίστοιχη παρεμβολή με μια καλύτερη.

35 Β2) Ερωτήσεις του τύπου ορθό - λάθος /διαζευκτικής απάντησης Στις ερωτήσεις αυτού του τύπου καλείται ο μαθητής να απαντήσει αν κάτι που εκφράζεται στο στέλεχος της ερώτησης είναι λανθασμένο ή ορθό. Είναι χρήσιμες στην αρχή μιας ενότητας, για τον έλεγχο των προαπαιτούμενων γνώσεων, καθώς και στο τέλος για έλεγχο της κατανόησης των μαθητών.

36 Είναι δύσκολο να μην υπόκεινται στην επίδραση του παράγοντα τύχη. Πλεονεκτούν όμως ως προς τον χρόνο διόρθωσης ως προς την ταχύτητα συμπλήρωσης ως προς την κάλυψη της εξεταζόμενης ύλης.

37 Ορθό ή Λάθος Η κωδικοποίηση της ρωμαϊκής νομοθεσίας από τον Θεοδόσιο Β τερμάτισε τη σύγχυση που προκαλούσε ο μεγάλος αριθμός νόμων και μπόρεσε να καλύψει όλες τις απαιτήσεις της εποχής. Να αποφεύγονται λέξεις που εμπεριέχουν απόλυτες έννοιες. Ορθό ή Λάθος Η υδατική πολιτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική. Να αποφεύγονται λέξεις ή εκφράσεις που επιδέχονται πολλαπλή-σχετική ερμηνεία.

38 Ορθό ή Λάθος Η φωτοσύνθεση είναι η σημαντικότερη λειτουργία που κάνουν τα φυτά και, για να γίνει απαιτεί φως και νερό. Να αποφεύγονται ερωτήσεις που εμπεριέχουν πέραν του ενός νοήματος. Επιπλέον να αποφεύγονται αρνητικές εκφράσεις και μακροσκελείς προτάσεις.

39 Να κατασκευάσετε μια άσκηση τύπου «ορθό-λάθος» για το κεφάλαιο «Τα πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα». Να βάλεις στο ορθό και στο λάθος: Η αρχαία Ελλάδα είχε έναν βασιλιά. Οι νόμοι στην αρχαία Σπάρτη ήταν οι ίδιοι με τους νόμους στην αρχαία Αθήνα. Το πολίτευμα, στο οποίο οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, ονομάζεται δημοκρατία. Οι τύραννοι δεν εκλέγονταν από τον λαό. Οι άριστοι είχαν καλούς και ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς. Για να είσαι μέλος σε μια ολιγαρχική κυβέρνηση έπρεπε να είσαι παιδί βασιλιά. Στην αρχαία Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει δημοκρατία σε μια πόλη, ενώ στην διπλανή πόλη να υπάρχει ολιγαρχία. Η λέξη «τύραννος» στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε «κακός άρχοντας». Οι άριστοι ήταν οι καλύτεροι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα. Στη δημοκρατία ψήφιζαν όλοι οι κάτοικοι ενός κράτους.

40 Β3) Ερωτήσεις σύζευξης (ή συσχέτισης) Στις ερωτήσεις αυτές δίνεται στο μαθητή μια στήλη από διάφορα στοιχεία και του ζητείται να συσχετίσει το κάθε στοιχείο της στήλης αυτής με τα στοιχεία μιας δεύτερης στήλης. Πλεονεκτήματα: Κάθε ερώτηση εξετάζει ταυτόχρονα ένα μεγάλο εύρος γνώσεων. Αρέσουν πολύ στους μαθητές. Η πιθανότητα ο μαθητής να απαντήσει ορθά, λόγω τυχαίας επιλογής, είναι πολύ μικρότερη από αντίστοιχες ερωτήσεις κλειστού τύπου (π.χ. πολλαπλής εκλογής).

41 Ποιες γνώσεις (ομάδες δεδομένων) μπορούν εύκολα να εξεταστούν με ερωτήσεις σύζευξης ; αίτια - αποτελέσματα αντικείμενα (εικόνες ή σχέδια) - ονοματολογία λέξεις - αναγνώριση (συντακτική ή γραμματική) ορολογία (λέξεις) - συνώνυμα φαινόμενα - αρχές ή νόμοι συγγραφείς - βιβλία γεγονότα - χρονολογίες - αποτελέσματα σχολές - επιστήμες - επιστήμονες

42 Να ενώσεις τους αριθμούς που βρίσκονται μπροστά από τις λέξεις ή προτάσεις της στήλης Α με τα γράμματα που βρίσκονται μπροστά από τις λέξεις ή τις προτάσεις της στήλης Β, ώστε το σύνολο που θα προκύψει να ταιριάζει. Στήλη Α 1. Βουνό Στήλη Β (α) Ύψωμα γης από μέτρα 2. Λόφος 3. Όρος 4. Χαράδρα (β) Ύψωμα γης από μέτρα (γ) Ύψωμα γης πάνω από 1000 μέτρα (δ) Μεγάλο σχίσμα εδάφους (ε) Στενή πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά Να αποφεύγονται μακροσκελείς εκφράσεις στο στέλεχος. Ο αριθμός των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις στήλες να μην είναι ο ίδιος. Ο αριθμός των προτάσεων κάθε στήλης να είναι μικρός. Η μορφή των δηλώσεων σε κάθε στήλη να είναι ομοιογενής. Τα στοιχεία της κάθε στήλης είναι καλό να ακολουθούν μια λογική ή αλφαβητική σειρά. Οι οδηγίες που προηγούνται να αναφέρουν εάν η αντιστοίχηση είναι εν προς εν ή εν προς δύο, κ.τ.λ..

43 Στην πρώτη στήλη παρουσιάζονται διάφορα γεγονότα που αναφέρονται στη σύλληψη του Χριστού και στη 2 η στήλη διάφορα συναισθήματα που συνδέονται με τα γεγονότα αυτά. Να αντιστοιχίσετε το κάθε στοιχείο της 1 ης στήλης με ένα μόνο στοιχείο της 2 ης στήλης. Α) Προδοσία 1) Ταπείνωση Β) Πλύσιμο ποδιών 2) Αγάπη Γ) Σταυρικός Θάνατος Δ) Ιδρώτας στο πρόσωπο (του Χριστού) 3) Απώλεια (χάσιμο) πίστης και εμπιστοσύνης 4) Αυτοθυσία Ε) Προσευχή 5) Αγωνία 6) Πίστη 7) Κούραση

44 44

45 Β4) Ερωτήσεις διάταξης ή ιεράρχησης Οι ερωτήσεις του τύπου διάταξης αποτελούνται από ένα στέλεχος στο οποίο προσδιορίζεται το κριτήριο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο μαθητής, για να βάλει σε σειρά ορισμένα στοιχεία που του δίνονται. Να τοποθετήσετε σε χρονολογική σειρά τα ακόλουθα, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο: Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α Τουρκική Εισβολή Ενωτικό Δημοψήφισμα Arrange the sentences below in such an order to produce a syntactically correct text : So this year you want a rest from sightseeing. You saw most of the places that tourists usually see. You say you want a different kind of holiday this year. Perhaps when you were here last year, I took you to see too many historical buildings and places.

46 Β5) Ερωτήσεις συμπλήρωσης Οι ερωτήσεις συμπλήρωσης αποτελούνται από προτάσεις ή παραστάσεις (π.χ. μαθηματική ταυτότητα ή χημική αντίδραση), στις οποίες υπάρχει ένα κενό που πρέπει να συμπληρωθεί από τους μαθητές. Μπορεί να δίνονται οι ελλείποντες όροι (περισσότεροι στον αριθμό από τα κενά) στην αρχή της άσκησης και ο μαθητής να επιλέγει ποιον θα τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση της δήλωσης/παραγράφου/κειμένου.

47 Το όνομα του ιδρυτή της Σαλαμίνας της Κύπρου είναι.. 3+5=2+.. Συμπλήρωσε τα κενά που υπάρχουν στις παρακάτω προτάσεις με την κατάλληλη λέξη της παρένθεσης (χειμώνα, άνοιξη, φθινόπωρο, καλοκαίρι, ώρα, πρωί, μέρα, νύχτες). Κάθε ξυπνώ την ίδια.. το. Αρχίζει το σχολείο και μέχρι τις αρχές του. Πηγαίνω κάθε.εκτός τα Σαββατοκύριακα.

48 Πλεονέκτημα είναι σχεδόν αδύνατη η τυχαία επιλογή της ορθής απάντησης Μειονεκτήματα δυσκολία κατασκευής ερωτήσεων, έτσι που να διατηρούν απόλυτη αντικειμενικότητα και να εξετάζουν επίπεδα μάθησης ανώτερα της απομνημόνευσης. Σχετικά δύσκολη η διόρθωση ερωτήσεων συμπλήρωσης, αφού η χρήση μιας και μόνο λέξης κλειδιού δεν είναι προτιμητέα. υποστηρίζεται η άποψη ότι οι ερωτήσεις συμπλήρωσης δεν πρέπει να θεωρούνται ως ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου. Είναι δυνατόν ένας μαθητής να γνωρίζει το περιεχόμενο που εξετάζουμε, αλλά να μην θυμάται έναν ειδικό όρο.

49 Εισηγήσεις για ορθή κατασκευή ερωτήσεων συμπλήρωσης Οι λέξεις που καλούνται οι μαθητές να συμπληρώσουν σε μια πρόταση θα πρέπει να είναι οι σημαντικότερες έννοιες που έχουν διδαχτεί. Είναι προτιμότερο να διατυπώσουμε πρώτα ευθείες ερωτήσεις και στη συνέχεια να τις μετατρέψουμε σε ερωτήσεις τύπου συμπλήρωσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται να δίνονται οι λέξεις κλειδιά. Να αποφεύγεται η παράλειψη ουσιαστικής λέξης. Να μην δυσκολεύεται η κατανόηση εκείνου που προτείνεται προς συμπλήρωση. Η ερώτηση να έχει μονοσήμαντη απάντηση. Δεν θα πρέπει να μπορεί ο μαθητής να βρει την απάντηση από τα συμφραζόμενα του κειμένου. Το κενό που καλείται να συμπληρώσει ο μαθητής είναι καλύτερα να βρίσκεται στο τέλος της πρότασης. Είναι καλό να αποφεύγονται τα πολλά κενά στην ίδια ερώτηση. Να μην ζητούμε από τους μαθητές να συμπληρώσουν αυτούσιες προτάσεις από το βιβλίο, γιατί αυτό ενθαρρύνει την απομνημόνευση.

50 Παραδείγματα Α) Η ενότητα των Ελλήνων. Ιστορία Β) Αγγλικά-προθέσεις: prepositions: on, under, in, next το.

51 Βασική ερώτηση που θα μετασχηματίσουμε Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των πολιτευμάτων; Το πολίτευμα που κυβερνούσε μόνο ένας άνθρωπος, ο οποίος κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του ονομάζεται... Στην ολιγαρχία κυβερνούσε μια ομάδα από λίγους... ανθρώπους. Οι τύραννοι αποκτούσαν την εξουσία, όταν οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις... μεταξύ τους.

52 Use the prepositions under, on, next to, to complete the sentences. The book is.. the table. The bag is.the table. The ball is.the table.

53 (Β6) Ερωτήσεις σύντομης απάντησης Μια ορισμένη κατηγορία ερωτήσεων σύντομης απάντησης μπορεί να θεωρηθούν ως ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου. Στην κατηγορία αυτή μια συγκεκριμένη απάντηση θεωρείται από όλους ως ορθή, επειδή η ερώτηση αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Ποιος έγραψε το ποίημα Ο Ύμνος στην Ελευθερία ; Σε άξονες Χ και Υ σχεδιάστε τη γραφική παράσταση της εξίσωσης Υ = Χ + 5

54 Στις ερωτήσεις αυτής της κατηγορίας η απάντηση που αναμένεται να δώσει ο μαθητής δεν είναι μονολεκτική, αλλά είναι ελεγχόμενη. Μπορεί να είναι μια πρόταση, μια παράγραφος, μια σύντομη διαδικασία ή μια λύση σε ένα πρόβλημα. Σε ερωτήσεις αυτής της κατηγορίας αναμένεται ο μαθητής να δώσει τα κύρια σημεία ενός θέματος, να περιοριστεί στα πιο ουσιώδη στοιχεία και να αναφερθεί στις λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την ερώτηση.

55 Εισηγήσεις για ορθή κατασκευή ερωτήσεων σύντομης απάντησης Η απάντηση που ζητείται δεν πρέπει να είναι ούτε μονολεκτική, αλλά ούτε εκτεταμένη. Ειδικές ερωτήσεις, οι οποίες να ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μπορούν να γίνουν νύξεις σχετικά με το μήκος της αναμενόμενης απάντησης (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φράσεις όπως δώστε δύο λόγους... γράψτε μια σύντομη παράγραφο... ).

56 Πλεονέκτημα απαιτούν σύντομη απάντηση και, έτσι, είναι δυνατόν να περιληφθούν αρκετές ερωτήσεις σε ένα δοκίμιο, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητά του. Μειονεκτήματα μπορεί να εξετάζουν ασήμαντα και μεμονωμένα περιστατικά. είναι δυνατόν να αυξηθεί η υποκειμενικότητά τους κατά τη διόρθωση. σε περίπτωση που τίθενται μόνο ερωτήσεις γνώσης μειώνεται η αντιπροσωπευτικότητα του δοκιμίου.

57 (Β7) Ερωτήσεις τύπου πλέγματος Σε αυτού του είδους τις ασκήσεις υπάρχει ένα πλέγμα (ένας πίνακας) με συγκεκριμένο αριθμό κουτιών. Ο αριθμός τους εξαρτάται από την ηλικία των μαθητών, αλλά και το είδος (δυσκολία) της άσκησης. Σε κάθε κουτάκι του πλέγματος υπάρχει μια πληροφορία/λέξη/φράση κ.τ.λ.. Οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις είναι τέτοιες, ώστε, για κάθε ερώτημα, είναι υποχρεωμένοι να «περάσουν» από όλα τα κουτάκια του πλέγματος, ώστε να αναγνωρίσουν σε ποιο/α κουτάκι/α υπάρχει/ουν η/οι ορθή/ές πληροφορία/ες, που απαντούν στην ερώτηση.

58

59 Γ) ΜΙΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

60 Μικτή μέθοδος Υπάρχουν διάφορα είδη ασκήσεων ερωτήσεις ανοιχτού τύπου (μακροσκελείς) ερωτήσεις ανοιχτού τύπου (σύντομης απάντησης) κάποια από τα είδη των ερωτήσεων αντικειμενικού τύπου. Κρίνεται ως η πιο αξιόπιστη, αφού μπορούν να καλυφθούν όλα τα επίπεδα των διδακτικών στόχων.

61

62 Βιβλιογραφία Αθανασίου, Λ. (2000). Αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή στο σχολείο και του διδακτικού έργου. Ιωάννινα : εκδ. ίδιου. Barrett, H.C. (2001). Electronic Portfolios. Available on: Bruner, J. (1996). The culture of education. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, Γιαλλουρίδης, Γ. (2002). Φάκελος επιτευγμάτων: Η άλλη διάσταση της αξιολόγησης του μαθητή, Σύγχρονη Εκπαίδευση, 124, Δημητρόπουλος, Ε. (2003). Εκπαιδευτική αξιολόγηση μέρος δεύτερο : η αξιολόγηση του μαθητή. (7η έκδ.). Αθήνα : Γρηγόρης. Ηλιού, Μ. (1993). Αντιλήψεις και πρακτικές αξιολόγησης. Σύγχρονη Εκπαίδευση, 69, Κασσωτάκης, Μ. (2003). Η αξιολόγηση της επιδόσεως των μαθητών. (11η έκδ.). Αθήνα : Γρηγόρης. Κουλουμπαρίτση, Α & Ματσαγγούρας, Η. (2004). Φάκελος εργασιών του μαθητή (portfolio assessment): Η αυθεντική αξιολόγηση στη διαθεματική διδασκαλία. Στο: Εκπαιδευτικές Καινοτομίες Για το Σχολείο του Μέλλοντος, Τόμος Α, Αγγελίδης, Π. & Μαυροειδής, Γ. (επιμ.). (σ.55-83). Αθήνα: Τυπωθήτω. Roth, G. (1997). Das Gehirn und seine Wirklichkeit. Kognitive Neurobiologie und ihre philosophischen Konsequenzen. Frankfurt/M.: Suhrkamp. Χιωτάκης, Σ. (1993). Κατάργηση εξετάσεων και βαθμών στο Δημοτικό σχολείο: Προσδοκίες και πραγματικότητα. Στο Στ. Χιωτάκης (Επιμ.), Η αμφισβήτηση των εξετάσεων και των βαθμών στο σχολείο. Αθήνα : Γρηγόρης, Vygotsky, L. (1988). Σκέψη και Γλώσσα. Ροδή, Α.(μτφ).Αθήνα: Γνώση. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας (2008), Αθήνα 05-07/12/2008. Γενικός Οδηγός για την Αξιολόγηση των µαθητών στην Α Λυκείου, ΠΙ Ελλάδας

Χρίστος Γιασεμής Π.Ι.Κ.-Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Οκτώβριος 2012

Χρίστος Γιασεμής Π.Ι.Κ.-Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Οκτώβριος 2012 Χρίστος Γιασεμής Π.Ι.Κ.-Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Οκτώβριος 2012 «Assessment literacy» «Εγγράμματος στην αξιολόγηση» Εκπαιδευτικοί, εγγράμματοι στην αξιολόγηση. Με τον όρο «assessment

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισμένο αριθμό προτεινόμενων απαντήσεων ή να συσχετίσει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Οκτώβριος 2015 Πολυμορφία μαθητικού πληθυσμού και στα παροικιακά σχολεία Ποιος είναι ο ρόλος των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Άννα Κουκά

ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Άννα Κουκά ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Άννα Κουκά Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. Μετρήσεις. Σημαντικές παρατηρήσεις Γενικός ορισμός με πρακτικά κριτήρια Αξιολόγηση είναι η απόδοση μιας ορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται:

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (25 μονάδες) Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: α) Η κατανόηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ Εισηγητής: Ηλίας Μαρκάτζιης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ Η αξιολόγηση του μαθητή λαμβάνεται από διάφορους φορείς σαν μια διαδικασία που είναι ανεξάρτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Τα τεστ ως τεχνική αξιολόγησης Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλα τα είδη ερωτήσεων που αναφέρονται στο «Γενικό Οδηγό για την Αξιολόγηση των µαθητών στην Α Λυκείου» µπορούν να χρησιµοποιηθούν στα Μαθηµατικά, τόσο στην προφορική διδασκαλία/εξέταση, όσο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης)

Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης) Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης) 1. Χαρακτηριστικά προς αξιολόγηση Α. Περιεχόμενο: πλούτος ιδεών σχετικών με το εξεταζόμενο θέμα. Β. Διάταξη νοημάτων: διάταξη ύλης και

Διαβάστε περισσότερα

4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόµενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισµένο αριθµό προτεινόµενων απαντήσεων ή να συσχετίσει µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών Η αξιολόγηση των μαθητών Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και αξιολόγηση των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων του Γυμνασίου Τρίτη 14 Μαΐου 2013, , ΠΕΚ Καβάλας

Δημιουργία και αξιολόγηση των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων του Γυμνασίου Τρίτη 14 Μαΐου 2013, , ΠΕΚ Καβάλας Δημιουργία και αξιολόγηση των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων του Γυμνασίου Τρίτη 14 Μαΐου 2013, 17.30-20.00, ΠΕΚ Καβάλας Κωνσταντίνα Κηροποιού Σχολική Σύμβουλος ΠΕ2 Καβάλας Εξεταστέα Υλη (Π.Δ. 409/1994,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση. Φ. Κ. Βώροs, «Αξιολόγηση του Μαθητή, και Παιδαγωγική Ευαισθησία (ή Αναλγησία)» 2. (www.voros.gr/paid/axiol.doc)

Αξιολόγηση. Φ. Κ. Βώροs, «Αξιολόγηση του Μαθητή, και Παιδαγωγική Ευαισθησία (ή Αναλγησία)» 2. (www.voros.gr/paid/axiol.doc) 1 Αξιολόγηση Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών/τριών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει κατακτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων Δρ Δημήτριος Γκότζος Κριτήρια ταξινόμησης ερωτήσεων - ταξινομίες Κριτήρια ταξινόμησης Νοητικές λειτουργίες Είδος γνώσης Διδακτικές λειτουργίες Πρόσωπο που τις υποβάλει Φύση

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μπότσας Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος Διδακτική Αξιολόγηση Η διδακτική αξιολόγηση ορίζεται ως η συστηματική διαδικασία συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 1 Η αξιολόγηση (µπορεί να) αναφέρεται στον εκπαιδευτικό, στο µαθητή, στο Αναλυτικό Πρόγραµµα, στα διδακτικά υλικά στη σχολική µονάδα ή (και) στο θεσµό

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων

Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων Εισαγωγή Από το Μάιο του 2011 έγιναν ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στο πιστοποιητικό ελληνομάθειας, που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Οι ερωτήσεις στη διδασκαλία Α) Η ερώτηση του εκπαιδευτικού Β) Η ερώτηση του μαθητή Α) Η

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 12

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 12 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θέμα: Περιγραφή προσώπου Τίτλος: «ο παππούς μου» Α. ΠΡΟΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Φάση Αυθεντικοποίησης (3Χ40 λεπτά) Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Φωτεινή Κωστή_ΚΕΑ_14/05/2017 Περιεχόμενο Οι μαθητές εξετάζονται στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού λόγου μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το δοκίμιο εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) 2015-2016 Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Προφίλ σχολείου λειτούργησε το 1967-68, και μετακόμισε σε καινούριο κτήριο το 2014-2015 (ΚΑ) 129 μαθητές 10 εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Older Children Preparing for GCSE

Older Children Preparing for GCSE Older Children Preparing for GCSE New Examinations Concept 2019+ Λίνα Δομουξή, Παναγιώτα Μάγου-Σέργη Ελληνικό Σχολείο Απ. Ανδρέα, Μπέρμιγχαμ Μέλη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής New Examinations Concept

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης Η μνήμη είναι μια νοητική ικανότητα με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε και ανακαλούμε, αλλά και αναπλάθουμε πληροφορίες ή εμπειρίες. Με άλλα λόγια, με τη μνήμη αποθηκεύουμε και διατηρούμε δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις. Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις. Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Από την αρχή της καταγωγής στην αρχή της επίδοσης Δάσκαλος: -Για να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ποιότητα ιδεών 5 Δομή 1.5 Παρουσίαση / Γλωσσική έκφραση 1.5 Έρευνα 2 Α: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΙΔΕΩΝ (5 μονάδες) Ο φοιτητής κατανοεί άριστα τη διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΔΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΔΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΔΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Ε. Παυλάτου, Αν. Καθ. ΕΜΠ Γ. Κορακάκης, Δρ. Χημικός ΕΜΠ Αξιολόγηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Είδη αξιολόγησης: αρχική-διαγνωστική, συντρέχουσαδιαμορφωτική, τελική Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου kyriakid@ucy.ac.cy Διήμερο Εκπαιδευτικού Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται:

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: ::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: Η κατανόηση του κειμένου. Η πληροφόρηση των άλλων με λιτό και σαφή τρόπο για το περιεχόμενο του κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 21-22 Μαρτίου 2014, Λευκωσία 16-17 Μαΐου 2014, Λεμεσός Η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Φάση 1: Διάγνωση Φάση 2: Οργάνωση Ετοιμασία Φάση 3: Εφαρμογή Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος ώστε να διαγνώσει τα διαφορετικά επίπεδα της τάξης του Μικρές, συντρέχουσες αξιολογήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Στο τομέα της εκπαίδευσης η αξιολόγηση μπορεί να αναφέρεται στην επίδοση των μαθητών, στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας ή της μαθησιακής διαδικασίας, στο αναλυτικό πρόγραμμα, στα διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Παράρτημα Βόλου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΙIΙ Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (self-assessment) Η ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Η γλώσσα, ως το κατεξοχήν επικοινωνιακό εργαλείο, δεν αποτελεί ένα πεπερασμένο σύνολο γνώσεων γραμματικής, λεξιλογίου και κειμενικών ειδών που κατακτάται

Διαβάστε περισσότερα

O ρόλος των ερωτήσεων τύπου Σωστού Λάθους και η αναγκαιότητα μετεξέλιξής τους. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων

O ρόλος των ερωτήσεων τύπου Σωστού Λάθους και η αναγκαιότητα μετεξέλιξής τους. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων O ρόλος των ερωτήσεων τύπου Σωστού Λάθους και η αναγκαιότητα μετεξέλιξής τους. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων 01. Εισαγωγή Εκπαιδευτικό υλικό ΚΕΕ για την αξιολόγηση των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Ενημέρωση προβληματισμός για τις νέες τάσεις αξιολόγησης του μαθητή στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΜΠΔ, ΜΑΘΗΜΑ Σ.Υ.Α. H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης Πρόσφατες παρατηρήσεις από δύο γραπτές εργασίες στο φροντιστήριο Σ.Υ.Α. 2011 Συνεργάτης Μαθήματος: Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/06/2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικής διαδικασίας

εκπαιδευτικής διαδικασίας Αξιολόγηση των µαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας Γενική παραδοχή Η εκπαιδευτική αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο µέρος κάθε µαθησιακής προσπάθειας και συµβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία της. Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Γ Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

[H έννοια της συνάρτησης]

[H έννοια της συνάρτησης] Μ. Τσιλπιρίδης [H έννοια της συνάρτησης] πειραματική διδασκαλία στη Β Γυμνασίου με τη διαμεσολάβηση ψηφιακών εργαλείων δυναμικής γεωμετρίας φύλλο εργασίας Ομάδα: Μέλη: Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Οι τεχνικές διαμορφωτικής αξιολόγησης του μαθητή ως εργαλεία παρακολούθησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Οι τεχνικές διαμορφωτικής αξιολόγησης του μαθητή ως εργαλεία παρακολούθησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων Οι τεχνικές διαμορφωτικής αξιολόγησης του μαθητή ως εργαλεία παρακολούθησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων Συνέδριο Χριστίνα Σταύρου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου stavrou.chr@cyearn.pi.ac.cy 1 Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Παιχνίδια «Μαντεύω» Η δασκάλα ή ένα παιδί περιγράφει με 1-2 προτάσεις το αντικείμενο της κρυμμένης εικόνας ή ένα πρόσωπο και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 111. Αναλφαβητισµός ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν

Διαγώνισµα 111. Αναλφαβητισµός ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν Διαγώνισµα 111 Αναλφαβητισµός ΚΕΙΜΕΝΟ Τα παιδιά µελετούν, αλλά δεν κατανοούν «Πολλές φορές διαβάζω και δεν καταλαβαίνω. Όταν τα κείµενα είναι αρχαία µε νέα ελληνικά µαζί, µου φαίνονται πολύ περίεργα. Δυσκολεύοµαι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά II ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Γεώργιος Κορακάκης, Δρ.

Παιδαγωγικά II ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Γεώργιος Κορακάκης, Δρ. Παιδαγωγικά II ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Γεώργιος Κορακάκης, Δρ.Χημικός ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 19 Ιανουαρίου 2013, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Αθήνα

Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 19 Ιανουαρίου 2013, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Αθήνα Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 19 Ιανουαρίου 2013, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Αθήνα Πήραμε 32 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ Μ. Κασκαντάμη, Χρ. Κουμπάρου Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου 6 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Από πού διδάσκουμε; Από τα «παλιά» βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Ο Φελίπε γράφει στο ημερολόγιό του για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΣΤ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΣΤ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΣΤ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με τον όρο αξιολόγηση των µαθητών εννοούµε τη συστηµατική διαδικασία προσδιορισµού του βαθµού επίτευξης από τους µαθητές των στόχων που επιδιώκει το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΙΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Αναγνώριση Ανάγκης Αναγνώριση ανάγκης για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων ως αποτέλεσμα μιας αρχικής αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου ΑΘΗΝΑ 1999 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Βιβλίο Καθηγητή «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ» ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α. Ερωτήσεις για το/τη φοιτητή/φοιτήτρια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α. Ερωτήσεις για το/τη φοιτητή/φοιτήτρια ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α. Ερωτήσεις για το/τη φοιτητή/φοιτήτρια Διδάσκων: Ι.ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗΣ Μάθημα: 2.5-1 Σύνολο ερωτηματολογίων: 79 Τίτλος: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος «Είναι αναρίθμητες οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα από το 1959 μέχρι σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Προγράμματα και Δείκτες Επάρκειας στη Γλώσσα Μαίρη Κουτσελίνη-Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αναλυτικά Προγράμματα και Δείκτες Επάρκειας στη Γλώσσα Μαίρη Κουτσελίνη-Πανεπιστήμιο Κύπρου Αναλυτικά Προγράμματα και Δείκτες Επάρκειας στη Γλώσσα Μαίρη Κουτσελίνη-Πανεπιστήμιο Κύπρου Προβλήματα ΘΕΜΑΤΑ Δείκτες επάρκειας (στόχοι, δείκτες επίπεδα) Διδασκαλία Αρνητικά αποτελέσματα επίδοσης Συγκριτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Paper 3: Listening, reading and writing in Greek Σεμινάριο ΚΕΑ 24.6.18 Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Δοκίμιο 3 Αποτελεί το 30% της εξέτασης Χρόνος: 2 ώρες 15 λεπτά Section A: 45 Section B: 1.15 Ακρόαση/Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο A visit to the zoo (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 1, Think Teen! A Γυμνασίου Αρχαρίων) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Βασικά θέματα Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΝΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές;

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Τεχνικές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής Ευγενία Νιάκα Σχολική Σύμβουλος Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Οι μαθητές δεν απορροφούν «σαν σφουγγάρια», ούτε αποδέχονται άκριτα κάθε νέα πληροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΜ:453 ΕΞ.: Ζ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΩΛΗΣ ΚΟΛΟΜΒΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Σεπτέμβριος 2011 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου,

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ. «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ»

Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ. «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» Περιεχόμενα Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης γραπτών τεστ... 3 Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι... 5 Μέρος Α : Κατανόηση προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ένας λαγός, ένα πουλί, ένα ψάρι, ένας σκίουρος, μια πάπια και διάφορα άλλα ζώα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σχολείο. Συστήθηκε λοιπόν μια επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Διδάσκων: Βασίλης Γραμματικόπουλος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εισαγωγή Το παρόν υλικό περιέχει διευκρινιστικά σχόλια για τη σειρά διαφανειών με τίτλο: «Διδασκαλία και αξιολόγηση στη Μελέτη του Περιβάλλοντος» που έχει συγγραφεί και διαμορφωθεί από την Αλεξάνδρα Χ.

Διαβάστε περισσότερα