CLOSING A PROTECTION GAP Core Standards for guardians of separated children

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "CLOSING A PROTECTION GAP Core Standards for guardians of separated children"

Transcript

1 CLOSING A PROTECTION GAP Core Standards for guardians of separated children ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΧΑΣΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Βασικά Πρότυπα για τους κηδεμόνες ασυνόδευτων παιδιών «Ο κηδεμόνας με υποστηρίζει, αν υπάρχει κάποιο θέμα ή κάτι, θα είναι εκεί αμέσως». Ασυνόδευτο παιδί, Ιρλανδία. ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΧΑΣΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ «Νιώθω ότι είναι καθήκον του κηδεμόνα να είναι εκπρόσωπος των νέων. Νιώθεις υποχρεωμένος να κατανοήσεις σε βάθος τα νομικά ζητήματα γι αυτό είναι σημαντικό να μελετήσεις αυτά τα νομικά ζητήματα». Κηδεμόνας, Δανία. «Ξέρεις, είναι δύσκολο να είσαι μόνος σου. Νομίζω ότι ένας καλός κηδεμόνας είναι κάποιος που σε καταλαμβαίνει και ο οποίος δεν σε βλέπει μόνο ως ένα πρόσφυγα, που ήρθε από άλλη χώρα και δεν είναι από εδώ. Ο κηδεμόνας είναι αυτός που πραγματικά σε κοιτάζει σαν ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια, που πρέπει να προστατεύεται». Ασυνόδευτο παιδί, Σλοβενία. «Ο ρόλος του κηδεμόνα είναι σαφώς ένας ρόλος που συνεπάγεται μια συναισθηματική συμμετοχή. Στην αρχή της εμπειρίας ανησυχούσα γι 'αυτό, αλλά τελικά έχω ανακαλύψει ότι είναι η ζωή που μας δίνει "κανόνες" και έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν κάποια σημεία επαφής, ακόμη και από μια συναισθηματική άποψη». Κηδεμόνας, Ιταλία. Τα ασυνόδευτα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν ένα κηδεμόνα που προστατεύει τα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον τους. Ο τύπος της προστασίας και της φροντίδας που λαμβάνει ένα ασυνόδευτο παιδί από έναν κηδεμόνα εξαρτάται από τη χώρα στην οποία το παιδί έχει (συχνά τυχαία) εισέλθει και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν ένα παιδί ζητά άσυλο ή όχι. Οι σημερινές διαφορές όσον αφορά το επίπεδο προστασίας που λαμβάνουν τα ασυνόδευτα παιδιά στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αποδεκτό. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών.

2 Τα Βασικά Πρότυπα έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν εσάς τους κηδεμόνες για να εργαστείτε ως προστάτες αφιερωμένοι στην υπεράσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Είστε ένα από τα βασικά πρόσωπα στη ζωή του ασυνόδευτου παιδιού και είστε απαραίτητοι για την παροχή βοήθειας στο παιδί μέσα από την διαδικασία αναγνώρισης μίας βιώσιμης λύσης, είτε μέσα από την ένταξη στην χώρα υποδοχής, μεταφορά σε άλλη χώρα ή την επιστροφή στη χώρα καταγωγής. Ως κηδεμόνες μπορείτε να εφαρμόσετε τα Βασικά Πρότυπα στην πράξη. Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού θα πρέπει να σέβονται τον ρόλο σας και να αναγνωρίζουν τις ευθύνες σας ως κηδεμόνες και να υποστηρίζουν την εφαρμογή των Βασικών Προτύπων. Βασικά Πρότυπα που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή των ανηλίκων και των κηδεμόνων Τα Βασικά Πρότυπα για κηδεμόνες έχουν αναπτυχθεί με βάση τη συμβολή οκτώ εθνικών εκθέσεων από ασυνόδευτα παιδιά και κηδεμόνες. Ασυνόδευτα παιδιά ρωτήθηκαν τι χρειάζονται από τον κηδεμόνα τους και τι θα έκαναν αν αυτά ήταν κηδεμόνες. Οι κηδεμόνες ρωτήθηκαν τι θα χρειάζονταν από τον κηδεμόνα τους αν ήταν ασυνόδευτα παιδιά. Τα Βασικά Πρότυπα είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης των πιο σημαντικών μηνυμάτων που είχαν εκφράσει τα παιδιά και οι κηδεμόνες. Οι απόψεις των παιδιών και των κηδεμόνων αξιολογήθηκαν βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλων σχετικών εγγράφων. Τα πρότυπα Quality4Children for Out-of-Home Care έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το έργο και ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των δεικτών για τα Βασικά Πρότυπα. Για το νομοθετικό πλαίσιο και τις αναφορές όσο αφορά τα αποτελέσματα των εθνικών ερευνών, σας παραπέμπουμε στην διεθνή έκθεση και στις οκτώ εθνικές εκθέσεις που διατίθενται στην ιστοσελίδα: Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σας υποστηρίζει Ως κηδεμόνας, έχετε την υποστήριξη του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thomas Hammarberg. Στον ισχυρό του πρόλογο στη διεθνή έκθεση σχετικά με τα Βασικά Πρότυπα για Κηδεμόνες (διαθέσιμη στο σύνδεσμο γράφει σχετικά με το βασικό ρόλο του κηδεμόνα στη ζωή του ασυνόδευτου παιδιού. Σύμφωνα με τον Επίτροπο τα δέκα Βασικά Πρότυπα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση των ικανοτήτων των κηδεμόνων για τη βελτίωση της προστασίας του παιδιού, εστιάζοντας σε βασικές πτυχές της διαδικασίας. «Οι στόχοι που τέθηκαν για τους κηδεμόνες και τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι φιλόδοξοι, αλλά δεν είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συστηματική εφαρμογή αυτών των προτύπων σε όλες τις πολιτικές για τα ασυνόδευτα παιδιά και με την ολιστική τους χρήση για την εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών,

3 την παροχή επαρκούς βοήθειας και την προώθηση μιας υγιούς ανάπτυξης αυτών των παιδιών». Κ. Hammarberg κατά τον πρόλογο της διεθνούς έκθεσης: Closing a protection gap: Core Standards for guardians of separated children in Europe. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Bασικά Πρότυπα Τα Βασικά Πρότυπα αναπτύχθηκαν ως ένα πρακτικό εργαλείο για τους κηδεμόνες. Τα Βασικά Πρότυπα θα πρέπει να σας εμπνέουν στην καθημερινή σας εργασία και να σας προσφέρουν ένα στόχο για να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα συστήματα κηδεμονίας διαφέρουν πολύ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει σαφής ορισμός του κηδεμόνα. Κηδεμόνες μπορούν να είναι εθελοντές, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επαγγελματίες επί πληρωμή που διορίζονται από μία κυβερνητική υπηρεσία ή/και από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν εξειδικευμένα συστήματα κηδεμονίας και νομοθεσία για ασυνόδευτα παιδιά, ενώ σε άλλες χώρες οι κηδεμόνες λειτουργούν στο ίδιο πλαίσιο φροντίδας με παιδιά που κατάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα.oι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και τα προσόντα μπορεί να διαφέρουν ανά κηδεμόνα και ο φόρτος εργασίας μπορεί να κυμαίνεται από ένα παιδί έως διακόσια. Επιπλέον, η αρμοδιότητα των κηδεμόνων να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού διαφέρει μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Λόγω κάποιων παραγόντων εντός των υφιστάμενων συστημάτων κηδεμονίας σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν πολλά εμπόδια για να ξεπεραστούν από τους κηδεμόνες για την επιτυχή εφαρμογή των Βασικών Προτύπων. Κηδεμόνες με ένα πολύ υψηλό φόρτο εργασίας, για παράδειγμα, είναι αντιμέτωποι με πολλαπλά διλήμματα. Θέλουν να είναι παρόντες για τα παιδιά και να παρέχουν επαρκή υποστήριξη σε αυτά, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν λόγω του φόρτου εργασίας τους. Και σε ορισμένες χώρες οι κηδεμόνες δεν έχουν την αρμοδιότητα να πάρουν αποφάσεις ή να δώσουν συμβουλές για βιώσιμες λύσεις για το παιδί. Ο σκοπός των Βασικών Προτύπων δεν είναι να σας ανησυχήσουν. Εάν δεν μπορείτε να εκπληρώσετε όλα τα Πρότυπα αμέσως, μπορείτε να ενσωματώσετε τα Βασικά Πρότυπα ως μια κατευθυντήρια γραμμή για την εργασία σας. Τα Βασικά Πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία αναφοράς για να παρακολουθείτε την τρέχουσα πρακτική σας και να θέτετε στόχους. Μπορεί να νιώσετε ενδυναμωμένοι για να προωθήσετε αλλαγές στην οργάνωσή σας και στην υπεύθυνη αρχή του κράτους όταν δεν είστε σε θέση να εκπληρώσετε ένα Βασικό Πρότυπο. Θα εκτιμούσαμε τα σχόλιά σας. Αν έχετε οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις ή ερωτήσεις σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείτε τα Βασικά Πρότυπα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Defence for Children στο: info@defenceforchildren.nl.

4 ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ 1 Ο κηδεμόνας υποστηρίζει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, με στόχο την προστασία και ανάπτυξη του παιδιού. Α) Κάνει μια αξιολόγηση για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, για παράδειγμα, προτού ληφθούν αποφάσεις σχετικά με: Τις νομικές διαδικασίες, Την επιλογή ενός δικηγόρου, Τους χώρους κατοικίας και την τοποθέτηση, Την εκπαίδευση, Την (Υγεία) περίθαλψη, Τις δραστηριότητες αναψυχής, Άλλη υποστήριξη. Β) Βεβαιώνει ότι η εκτίμηση για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού είναι με βάση τις απόψεις και γνώμες του παιδιού και αναλόγως των ατομικών περιστάσεων. Γ) Εμπλέκει όλους τους σχετικούς φορείς κατά τον καθορισμό του συμφέροντος του παιδιού σχετικά με αποφάσεις που επηρεάζουν το παιδί για να εξασφαλίσει μία διεπιστημονική προσέγγιση. Δ) Αποφεύγει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν το παιδί και εργάζεται ανεξάρτητα από άλλους φορείς οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για την ευημερία και την κατάσταση του παιδιού. Ε) Ρυθμίζει την αξιολόγηση των βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού τακτικά, λαμβάνοντας τουλάχιστον υπόψη: Το προσωπικό υπόβαθρο του παιδιού και προηγούμενες εμπειρίες στην χώρα καταγωγής και το ταξίδι, Την ανάπτυξη του/της. Την οικογενειακή κατάσταση, Την διάρκεια παραμονής στη χώρα υποδοχής, Το στάδιο των διαδικασιών διαμονής ή το καθεστώς μετανάστευσης.

5 ΠΡΟΤΥΠΟ 2 Ο κηδεμόνας εξασφαλίζει τη συμμετοχή του παιδιού στην κάθε απόφαση που επηρεάζει το παιδί. Α) Παρέχει στο παιδί όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα του/της και πληροφορίες που απαιτούνται για την συμμετοχή του/της σε μια γλώσσα που το παιδί κατανοεί και με ένα φιλικό προς το παιδί τρόπο, επαναλαμβάνει αυτές τις πληροφορίες όσο συχνά χρειάζεται και ελέγχει αν το παιδί καταλαβαίνει και θυμάται τις πληροφορίες. Β) Ακούει προσεκτικά το παιδί και λαμβάνει τις απόψεις του/της με τον πιο κατάλληλο τρόπο, σύμφωνα με την ηλικία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ικανοτήτων του/της. Γ) Ενημερώνει το παιδί για το αποτέλεσμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και εξηγεί πώς οι απόψεις του/της έχουν ληφθεί υπόψη. Δ) Διαχειρίζεται τις προσδοκίες της συμμετοχής του παιδιού. Ε) Εξασφαλίζει ότι δράσεις ή σχέδια ανάπτυξης βασίζονται στις απόψεις του παιδιού και μοιράζονται με το παιδί. Ζ) Διασφαλίζει ότι οι συναντήσεις γίνονται με την ενήμερη συναίνεση του παιδιού. Η) Ενημερώνει το παιδί για τις διαδικασίες υποβολής παραπόνων σχετικά με την κηδεμονία και δέχεται ανατροφοδότηση από το παιδί. Θ) Χρησιμοποιεί δημιουργικά εργαλεία, όπως τα οπτικά υλικά, όπου είναι αναγκαίο για να εξασφαλίσει συμμετοχή.

6 ΠΡΟΤΥΠΟ 3 Ο κηδεμόνας προστατεύει την ασφάλεια του παιδιού. Α) Παρέχει την υψηλότερη δυνατή προτεραιότητα στην ασφάλεια του παιδιού και διασφαλίζει ότι η δική του/της συμπεριφορά δεν θέτει το παιδί σε κίνδυνο. Β) Βεβαιώνει ότι το παιδί γνωρίζει ότι είναι ευπρόσδεκτος/η να εκφράσει οτιδήποτε σχετικά με την ασφάλεια του/της ή οποιοδήποτε κίνδυνο που αυτός/αυτή αισθάνεται. Γ) Τηρεί όλες τις σχετικές πληροφορίες για και από το παιδί εμπιστευτικές, εκτός αν είναι απαραίτητο να αναιρέσει την εμπιστευτικότητα για να κρατήσει το παιδί ή άλλο παιδί ασφαλές και ενημερώνει το παιδί, όταν αυτό είναι δυνατόν, για την παράβαση του απορρήτου. Δ) Μπορεί να αναγνωρίσει τους δείκτες παιδικής κακοποίησης και σωματεμπορίας, δρα σύμφωνα με σημάδια οποιασδήποτε βλάβης ή κινδύνου για το παιδί και αναφέρει αυτά τα σημάδια στις αρμόδιες αρχές προστασίας του παιδιού. Ε) Έχει επίγνωση της επιπρόσθετης πίεσης, των κινδύνων και των ρίσκων που παρουσιάζονται από αυτούς που διευκόλυναν το ταξίδι του παιδιού. Z) Εξασφαλίζει ότι εάν ένα παιδί είναι θύμα βίας, κακοποίησης ή εμπορίας λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία. H) Αναφέρει πάντα την εξαφάνιση ενός παιδιού. Θ) Είναι δεκτικός/ή για να παρακολουθείται η συμπεριφορά του/της.

7 ΠΡΟΤΥΠΟ 4 Ο κηδεμόνας ενεργεί ως συνήγορος των δικαιωμάτων του παιδιού Α) Είναι ένας δυναμικός, αποφασιστικός και γενναίος φύλακας, προσηλωμένος στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Β) Δεν φοβάται να εκφράσει αντίθετες απόψεις από τις αρχές και να πράξει ανεξάρτητα, αποκλειστικά με βάση το καλύτερο δυνατό συμφέρον του παιδιού. Γ) Αντιτίθεται στις αποφάσεις που δεν λαμβάνονται με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και επιδιώκει δίκαιες διαδικασίες που αφορούν το παιδί. Δ) Παρουσιάζει συναισθηματική δύναμη για να αντιμετωπίσει εξαντλητικές και φθίνουσες καταστάσεις καθώς και την εχθρότητα ή την πίεση που ασκείται μέσα από τρίτους. Ε) Είναι παρών κατά την διάρκεια του καθορισμού του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού κατά την διάρκεια σημαντικών αποφάσεων.

8 ΠΡΟΤΥΠΟ 5 Ο κηδεμόνας είναι η γέφυρα ανάμεσα ενός κομβικού σημείου για το παιδί και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Α) Κρατά επαφή και είναι το κομβικό σημείο με: Το δικηγόρο Το κέντρο υποδοχής και τους κοινωνικούς λειτουργούς (μέντορες) Τους (ψυχο) κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς Τις μεταναστευτικές αρχές Τους δάσκαλους Τους ανάδοχους γονείς Τις κοινωνικές υπηρεσίες Τα μέλη της (εκτεταμένης) οικογένειας στη χώρα υποδοχής ή / και τη χώρα καταγωγής Άλλους σχετικούς παράγοντες Β) Ενημερώνει το παιδί σχετικά με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο ίδιος σε σχέση με τους διάφορους φορείς Γ) Βοηθά στη δημιουργία δεσμών με την κοινότητα του παιδιού και στην ανάπτυξη βασικών διαπροσωπικών σχέσεων που προσφέρουν στο παιδί ένα αίσθημα «ανήκω» σε μια οικογένεια ή μια ομάδα. Δ) Διασφαλίζει πως είναι ενήμερος σχετικά με αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν το παιδί και είναι παρών σε σημαντικές συναντήσεις και συνεντεύξεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

9 ΠΡΟΤΥΠΟ 6 Ο κηδεμόνας εξασφαλίζει την έγκαιρη αναγνώριση και εφαρμογή μιας βιώσιμης λύσης. Α) Προκαλεί τους άλλους να αποδείξουν πώς οι προτεινόμενες τους λύσεις καθώς και σχέδιο εφαρμογής τους έχει το καλύτερο συμφέρον του παιδιού ως πρωταρχικό κριτήριο, ενώ λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα: Την οικογενειακή κατάσταση του παιδιού Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καταγωγής του Την επάρκεια των συγκεκριμένων ρυθμίσεων φροντίδας για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος. Την ασφάλεια και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το παιδί. Το επίπεδο της ενσωμάτωσης στη χώρα υποδοχής Την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού Τις ευκαιρίες ανάπτυξης των διάφορων επιλογών Β) Υποστηρίζει την επανένωση του παιδιού με την οικογένεια του όταν αυτό θεωρείται πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με τους λόγους εξορίας του παιδιού ή της οικογένειάς του. Γ) Ο κηδεμόνας έρχεται σε προσωπική επαφή με τα μέλη της οικογένειας και τις οργανώσεις στη χώρα καταγωγής του παιδιού, εφόσον λάβει και την συγκατάθεση του, και ελέγχει τις ικανότητές τους στο να φροντίσουν το παιδί με ένα ασφαλές και κατάλληλο τρόπο Δ) Λαμβάνει υπόψη τα σημάδια της σωματεμπορίας σχετικά με τον ρόλο μελών της οικογένειας Ε) Υποστηρίζει την ένταξη του παιδιού στη χώρα υποδοχής, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: Την γλώσσα Τις κοινωνικές επαφές Την εκπαίδευση και την απασχόληση Ζ) Υποστηρίζει την ασφαλή επιστροφή του παιδιού στη χώρα καταγωγής του, όταν αυτό είναι προς συμφέρον του Η) Ανάλογα με τις επιθυμίες του παιδιού, συνοδεύει το παιδί που επιστρέφει ή φροντίζει κάποιος άλλος να το συνοδεύσει. Θ) Επιβλέπει την προετοιμασία και την παρακολούθηση του σχεδίου ζωής/ ένταξης πριν και μετά την επιστροφή. Ι) Προσπαθεί να ενημερωθεί για την ευημερία του παιδιού αφότου επέστρεψε στην πατρίδα του. Κ) Προετοιμάζει το παιδί για όλες τις αναμενόμενες αλλαγές που θα προκύψουν μετά από την ενηλικίωση του.

10 ΠΡΟΤΥΠΟ 7 Ο κηδεμόνας συμπεριφέρεται στο παιδί με σεβασμό και αξιοπρέπεια Α) Χειρίζεται το παιδί χωρίς προκαταλήψεις, με μια «ανοιχτόμυαλη» στάση. Β) Ακούει τις απόψεις και τις ανησυχίες του παιδιού και τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Γ) Καταδεικνύει την κατάλληλη συμπεριφορά και στάση που και ο ίδιος αναμένει από το παιδί Δ) Δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή του παιδιού μέσα από τις ερωτήσεις του χωρίς να γίνεται υπερβολικά αδιάκριτος Ε) Αναγνωρίζει τις πολιτισμικές ή / και θρησκευτικές διαφορές Ζ) Σέβεται το δικαίωμα του παιδιού για ιδιωτικότητα και το ενημερώνει για την δυνατότητα να συναντηθεί με άλλους επαγγελματίες εν απουσία του ιδίου Η) Υποστηρίζει το παιδί στην διατήρηση και/ ή την δημιουργία της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησης του. Θ) Επιδεικνύει μια ευέλικτη προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες του παιδιού. Ι) Δεν παραβιάζει το δικαίωμα του παιδιού για διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του ακεραιότητας.

11 ΠΡΟΤΥΠΟ 8 Ο κηδεμόνας διαμορφώνει μια σχέση με το παιδί βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την εμπιστευτικότητα. Α) Γνωρίζει το παιδί προσωπικά. Β) Τηρεί την εμπιστευτικότητα για πληροφορίες που σχετίζονται ή προέρχονται από το παιδί εκτός και αν κριθεί απαραίτητο να παραβιάσει την εμπιστευτικότητα για να κρατήσει το παιδί ή ένα άλλο παιδί ασφαλή και ενημερώνει το παιδί, όταν αυτό είναι δυνατόν, για την παραβίαση αυτή. Γ) Δεν κατακρίνει τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στην εξορία ή δεν επιτρέπει τους λόγους να επηρεάσουν την μεταξύ τους σχέση. Δ) Είναι πάντα ειλικρινής με το παιδί και κρατά τις υποσχέσεις του. Ε) Παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο και τους περιορισμούς του με έναν τρόπο που το παιδί να κατανοεί και να θυμάται. Ζ) Αποδεικνύει στο παιδί πως πραγματικά νοιάζεται για αυτό πως εργάζεται από καρδίας- και επίσης πως νιώθει υπεύθυνο για αυτό. Η) Ξεκαθαρίζει στο παιδί ότι ένα παιδί που εξαφανίζεται είναι πάντα ευπρόσδεκτο να επικοινωνήσει με το κηδεμόνα Θ) Δίνει σημασία στην λεκτική, μη-λεκτική και συναισθηματική επικοινωνία. Ι) Παρουσιάζει ενσυναίσθηση προς το παιδί και του παρέχει ηθική και συναισθηματική υποστήριξη.

12 ΠΡΟΤΥΠΟ 9 Ο κηδεμόνας είναι προσβάσιμος Α) Εφόσον διοριστεί, συναντιέται με το παιδί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση. Β) Επισκέπτεται το παιδί σε συχνή βάση Γ) Είναι εύκολα προσβάσιμος από το παιδί μέσω τηλεφώνου ή ηλ. ταχυδρομείου Δ) Επικοινωνεί με τρόπο που αρμόζει με την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού. Ε) Θα πρέπει να κάνει χρήση διερμηνέων εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ζ) Να διαμένει αρκετά κοντά στο παιδί ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα σε δυσκολίες. Η) Ενημερώνει το παιδί πού και πότε μπορούν να συναντηθούν Θ) Επικοινωνεί με το παιδί από καιρό σε καιρό με σκοπό να διατηρηθεί η επαφή, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη για επικοινωνία.

13 ΠΡΟΤΥΠΟ 10 Ο κηδεμόνας κατέχει σχετικές επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητες. Α) Κατέχει γνώσεις σχετικά με Τα δικαιώματα του παιδιού Τη νομοθεσία σχετικά με τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου Την παιδική αναπτυξιακή ψυχολογία Το ψυχολογικό τραύμα Την εμπορεία προσώπων Την διαπολιτισμική επικοινωνία Την παιδική κακοποίηση και προστασία Την κοινωνική πρόνοια Την κατάσταση και τις συνθήκες ζωής της χώρας προέλευσης του παιδιού Β) Να γνωρίζει τα προσωπικά και επαγγελματικά του όρια και να είναι διαθέσιμος να βελτιώσει τις γνώσεις, την μεθοδολογία και την στάση του Γ) Να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις ανάγκες μάθησης και ανάπτυξης του και να ζητά εκπαίδευση όταν κριθεί απαραίτητο. Δ) Να διαχειρίζεται το φόρτο εργασίας του ούτως ώστε να παραχωρεί την δέουσα σημασία στα παιδιά με τα οποία εργάζεται. Ε) Είναι καλά οργανωμένος, τηρεί αρχεία και θεωρείται υπόλογος Ζ) Μπορεί να διαχειριστεί το κόστος και τους διαθέσιμους πόρους. Η) Εργάζεται σύμφωνα με μια καθορισμένη μεθοδολογία Θ) Αναζητά υποστήριξη και συμβουλές όποτε κρίνει αναγκαίο και ανταλλάζει εμπειρίες με συναδέλφους του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ι) Είναι θετικός προς την εποπτεία και τον έλεγχο. Κ) Αξιολογεί τις ενέργειες, το ρόλο και τα κίνητρα του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ταιριάσματος παιδιού-οικογένειας (matching), σε όλες λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής Εξωτερικοί Συνεργάτες Περιεχόμενα Αρχές Δεοντολογίας... 3 Γενικές αρχές δεοντολογίας... 3 Δεοντολογικές αρχές και Κανόνες Ηθικής στις ΤΠΕ... 3 Καθήκοντα... 5

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Πολιτική Προστασίας του παιδιού Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, για την ασφάλεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΡΕΑΣ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΣΕΙΣ :

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΡΕΑΣ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΣΕΙΣ : Επαναπροκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ξενώνων που λειτουργεί η Ιατρική Παρέμβαση «Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020» της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράµµατος Ερωτηµατολόγιο Ικανοποίησης > Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Εισαγωγή Η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα διασφάλισης του επιπέδου φροντίδας για την υγεία των πολιτών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

"Σχέση γιατρού ασθενούς

Σχέση γιατρού ασθενούς Ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών «Patient advocacy» "Σχέση γιατρού ασθενούς Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του ασθενούς κατά την νοσηλεία και η θέση του γιατρού απέναντί τους ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ, MD

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΨΥΚΑΠ) Μιχαλακολούλου 173 115 27 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 2106462797 Δικτυακός Τόπος: http://www.psychodrama.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kostas.letsios@psychodrama.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ AHMET ÖZASLAN ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Σκοπός αυτού του οδηγού είναι να ενισχύσει τη γνώση φροντιστών, φιλανθρωπικών οργανώσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Η ΜΕΤΑδραση σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν την προβλεπόμενη από τον Νόμο

Διαβάστε περισσότερα

Parents for All. KA2 Στρατηγική Σύμπραξη για Καινοτομία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ASSESSMENT TOOLKIT

Parents for All. KA2 Στρατηγική Σύμπραξη για Καινοτομία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ASSESSMENT TOOLKIT KA2 Στρατηγική Σύμπραξη για Καινοτομία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Αρχική αξιολόγηση στάσεων και εκπαιδευτικών αναγκών ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑΣΕΩΝ 5 = Συμφωνώ απολύτως 4 = Συμφωνώ 3 = Δεν είμαι βέβαιος/η 2

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΥ Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση INFO KIT Μέρος 1 Μάης 2011 Εισαγωγή Το έγγραφο αυτό προορίζεται για τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΥ. Δίνει σαφείς πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ

ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ 2 (2014-1-BG01-KA204-001721) Το σχέδιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο αντιπροσωπεύει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μέθοδοι αφαίρεσης Θεραπεία επιλογής για πολλά αιματολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής συμπεριφοράς Θέματα Διάλεξης Οι κανόνες συμπεριφοράς Η σκέψη για τους ηθικούς κανόνες Η θεωρία του Piaget για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράµµατος Ερωτηµατολόγιο Ικανοποίησης > 147 Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Σύνθεση δομής 3 Δομές Φιλοξενίας σε Αθήνα, Σάμο και Χίο. Αθήνα: χωρητικότητα 14 παιδιά. Ηλικία: 0 12 ετών. Αρρένων, ωστόσο, φιλοξενούνται και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Solna, Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη ΗπόληSolna

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ Ο παρών κώδικας δεοντολογίας αναφέρεται και αφορά τόσο τον υπεύθυνο της επεξεργασίας (κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1 Παράρτημα 1 του Καταστατικού του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου Κώδικας Δεοντολογίας Με βάση το άρθρο 28 του Καταστατικού του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου η Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού(2012). Σεξουαλικά Δικαιώματα: μια Διακήρυξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού(ΔΟΟΠ). Συνοπτική Έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Αικατερίνη Μάτση Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Εθνική Σχολή Δικαστών Ιανουάριος 2017 Νομοθετικό Πλαίσιο Ρυθμίζει τα θέματα που ανακύπτουν από τον εντοπισμό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την παρούσα Πολιτική Απορρήτου και να ενημερωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά Υιοθετήθηκε στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο του ENOC στις 27.9.2013 στις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.04.2013 2012/2263(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263

Διαβάστε περισσότερα

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Υψηλά πρότυπα οστεοπαθητικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη What to expect from your osteopath 1 Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Οστεοπαθητικής Περίθαλψης εγγυώνται την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες

Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες Πολιτισμική επίγνωση Διαπολιτισμική ενσυναίσθηση Πολιτισμική επάρκεια Πολιτισμική ενδυνάμωση Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση Παράγοντες κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ H Νομική Εκπροσώπηση Παιδιών σε Δικαστικές Διαδικασίες ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΕΛ Τι είναι η νομική εκπροσώπηση; Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, να πρέπει να ληφθούν από το Δικαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Imperial Brands Ο Κώδικας των Προμηθευτών μας (10.04.2018) Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΞΊΕΣ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Preventing Hnur Related Vilence by educatin and dialgue thrugh Immigrant NGOs ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Ερωτήσεις και συζήτηση για το βιβλίο «Στα 20 ξεκινάς να σαπίζεις» ΟΝΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Örebr Cunty Administrative

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΩΝ στις 30 Νοεμβρίου 2007, με τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΦΙΛ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΦΙΛ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΦΙΛ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ) The project Move on - Migration

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις ΚΔ.Π. 20/2004 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡ ΑΤΙΑΣ Αρ. 3799 της 23ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 20. Οι περί Δεοντολογίας των

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Mentoring

Εγχειρίδιο Mentoring Εγχειρίδιο Mentoring Business Mentor Greece Χρήσιμος Οδηγός για Mentees Publication 2016 by: Business Mentor Greece. All rights reserved Τι είναι το Mentoring Οι πρώτες αναφορές σε μέντορες τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής. Αγγελίδης Βασίλειος. Διευθυντής Πληροφορικής, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής. Αγγελίδης Βασίλειος. Διευθυντής Πληροφορικής, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής Αγγελίδης Βασίλειος Διευθυντής Πληροφορικής, 2 Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής στην Υγεία 3 Περιεχόμενα Τι είναι ένας κώδικας Δεοντολογίας Αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου.

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου. Πρόσληψη Προσόντα Η Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) επιλέγει ή/και προσλαμβάνει το Γενικό Διευθυντή του Ταμείου. Ο Γενικός Διευθυντής πρέπει να είναι πτυχιούχος και να κατέχει τα κατάλληλα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση

ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση M4 A5 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση Νομικό Πλαίσιο για τη συνεργασία με γονείς Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εφαρμογής για ανήλικους ποδοσφαιριστές

Οδηγός εφαρμογής για ανήλικους ποδοσφαιριστές δηγός εφαρμογής για ανήλικους στές Άρθρο 19 παρ 2 α) του Κανονισμού «ι γονείς του μετακόμισαν για λόγους που δεν συνδέονται με το 1. Διεθνής μετακίνηση και των δύο βιολογικών γονέων του στ ής ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019 Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος Φεβρουάριος Μάρτιος 2017 Χαρά Ταπανίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ http://www.0-18.gr/gia-megaloys/dsdp Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου; Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Στις 20 Νοεμβρίου 2015 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών. Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φεβρουάριος 2011 1 Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/2004 2004) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι από

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική της Coca-Cola Τρία Έψιλον για το HIV/AIDS

Πολιτική της Coca-Cola Τρία Έψιλον για το HIV/AIDS Πολιτική της Coca-Cola Τρία Έψιλον για το HIV/AIDS Περίληψη Βασικό µέληµα της Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελεί η ευηµερία των εργαζοµένων της. Η Εταιρεία αναγνωρίζει ότι οι εργαζόµενοι σε µερικές από τις

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών (Υ.Α 109088/20-13 ΦΕΚ 2824/2011 Β) Άρθρο 1 ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ 1.1 Προσόντα Οι διαµεσολαβητές πρέπει να είναι διαπιστευµένοι από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ CYPRUS NURSES AND MIDWIVES ASSOCIATION Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 Κανονισμοί δυνάμει της παραγράφου (στ) του άρθρου 22 ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των Οικονομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού κατά τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).

Βασικές αρχές δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού κατά τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ). Βασικές αρχές δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού κατά τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ). Ι. Συμπεριφορά των Κοινωνικών Λειτουργών σχετικά με την Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Το IBLCE έχει λάβει πολλά σχόλια για το θέμα της επαγγελματικής επικοινωνίας, ιδίως σε σχέση με το γεγονός ότι οι μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας. Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών

Κώδικας Δεοντολογίας. Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών Κώδικας Δεοντολογίας Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών Μήνυμα του Προέδρου Ο Όμιλος SERVIER είναι ένας διεθνής φαρμακευτικός όμιλος, ο οποίος διοικείται από ένα Ίδρυμα. Η δομή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε θέματα που σχετίζονται με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Οικογένεια & επιλογή σταδιοδρομίας {1} Αναπαραγωγή του σχεδίου οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ενδεικτικές ιστορίες παιδιών προσφύγων, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του Συνηγόρου στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης των παιδιών που

Διαβάστε περισσότερα

την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, την παροχή οργανωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας,

την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, την παροχή οργανωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας, ΤΟ WELCOMMON ΕΙΝΑΙ..ένα πρότυπο κέντρο προσωρινής στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων, που συνδυάζει τη φιλοξενία με πολύπλευρες δράσεις κοινωνικής ένταξης και συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε περισσότερα