To Multiload προορίζεται για μία μόνο χρήση και η εισαγωγή του πρέπει να γίνεται από γιατρό.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "To Multiload προορίζεται για μία μόνο χρήση και η εισαγωγή του πρέπει να γίνεται από γιατρό."

Transcript

1 RA 0620 OS IFU S6 (REF 5.0) 1. ONΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Multiload-cu 250, Multiload-cu 375, Multiload-cu 375 SL. Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ To Multiload-cu 250 και το Multiload-cu 375 είναι ενδομήτριες συσκευές με εύκαμπτους πλευρικούς βραχίονες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από μίγμα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας, συμπολυμερούς οξικού αιθυλενο βινυλεστέρα και θειικού βαρίου σε αναλογία βάρους 44/36/20. Γύρω από το στέλεχος είναι τυλιγμένο ένα χάλκινο σύρμα, δίνοντας ένα συνολικό εμβαδόν επιφανείας του χαλκού 250 mm 2 και 375 mm 2 αντίστοιχα. Στο στέλεχος είναι προσαρτημένο ένα μονόκλωνο νάιλον νήμα. Το μήκος του στελέχους των τυπικών συσκευών Multiload-cu 250 και 375 είναι 35 mm, ενώ το μήκος του στελέχους της συσκευής Multiload-cu 375 SL είναι 30 mm. Εκτός από το μήκος του στελέχους, οι συσκευές αυτές έχουν τις ίδιες διαστάσεις. 3. ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή (ΕΜΣ). 4. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 4.1 Θεραπευτικές ενδείξεις Ενδομήτρια αντισύλληψη. 4.2 Συστάσεις για τη χρήση του Multiload To Multiload προορίζεται για μία μόνο χρήση και η εισαγωγή του πρέπει να γίνεται από γιατρό. Μην επαναχρησιμοποιείτε, επανεισάγετε ή επαναποστειρώνετε το Multiload Εφαρμογή του κατάλληλου τύπου Multiload Η σειρά του Multiload αποτελείται από 3 τύπους, ούτως ώστε να βελτιστοποιείται η εφαρμογή στη μήτρα: τον τύπο Multiload-cu 250 για μήτρες με κοιλότητα μήκους μεταξύ 6 και 9 cm. τον τύπο Multiload-cu 375 STANDARD για μήτρες με κοιλότητα μήκους μεταξύ 6 και 9 cm. τον τύπο Multiload-cu 375 SL για μήτρες με κοιλότητα μήκους μεταξύ 5 και 8 cm Χρόνος εισαγωγής Ο βέλτιστος χρόνος εισαγωγής μίας ΕΜΣ είναι κατά τις τελευταίες ημέρες της εμμήνου ρύσης ή τις πρώτες μέρες που την ακολουθούν (η καλούμενη «ενδιάμεση εισαγωγή»). Αυτό γίνεται για να μειωθεί η πιθανότητα εισαγωγής παρουσία κύησης που δεν έχει διαγνωσθεί. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η πιθανότητα κύησης πριν την εισαγωγή. Μία ΕΜΣ μπορεί επίσης να εισαχθεί λίγο μετά (μέσα σε 10 λεπτά) την αποβολή/έκτρωση ή τον τοκετό, παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες κύησης, μετατόπισης και απόρριψης της συσκευής είναι υψηλότερες. Η άμεση εισαγωγή μετά την αποβολή/έκτρωση ή τον τοκετό δεν επηρεάζει δυσμενώς την παλινδρόμηση της μήτρας ή τον θηλασμό.

2 Αν η εισαγωγή δεν γίνει αμέσως μετά την αποβολή/έκτρωση ή τον τοκετό, πρέπει να καθυστερείται μέχρι να ολοκληρωθεί η παλινδρόμηση της μήτρας, δηλ. τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ή την αποβολή/έκτρωση (η καλούμενη «καθυστερημένη εισαγωγή μετά τον τοκετό»). Μετά την πραγματοποίηση καισαρικής τομής, δεν πρέπει να επιχειρείται εισαγωγή πριν από την πάροδο 12 εβδομάδων από τον τοκετό. Χρήση της ΕΜΣ μετά τη σεξουαλική επαφή Για την αποφυγή κύησης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, η εισαγωγή ΕΜΣ μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, αρκεί η σεξουαλική επαφή να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ πριν από 5 ημέρες. Προσοχή: O γιατρός πρέπει να λάβει υπόψη του τον κίνδυνο πυελικής λοίμωξης που σχετίζεται με την επείγουσα εισαγωγή ΕΜΣ και πρέπει να ενημερώσει κατάλληλα την ασθενή για το θέμα αυτό. Η ενημέρωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στις περιπτώσεις βιασμού Διαδικασία εισαγωγής Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφεύγεται η επαφή με τα δάκτυλα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εισαγωγής για τη διασφάλιση του στείρου χειρισμού. H ενδομήτρια συσκευή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση που η εσωτερική συσκευασία έχει αλλοιωθεί Ενδιάμεση εισαγωγή Προετοιμασία 1. Βεβαιωθείτε ότι η ασθενής καταλαβαίνει το περιεχόμενο του φύλλου οδηγιών. 2. Επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση του Multiload. 3. Πραγματοποιήστε δοκιμασία κύησης στα ούρα, εάν ενδείκνυται. 4. Πραγματοποιήστε προσεκτική αμφίχειρη εξέταση για τον προσδιορισμό της κλίσης, της κάμψης και του άξονα της μήτρας. 5. Εισάγετε μητροσκόπιο για την αποκάλυψη του τραχήλου. Καθαρίστε τον τράχηλο και τα κολπικά τοιχώματα με αποστειρωμένη τολυπολαβίδα που έχει εμβαπτιστεί σε αντισηπτικό διάλυμα (εικόνα α). Καθαρίστε το έξω στόμιο από όλες τις εκκρίσεις. 6. Συλλάβετε το πρόσθιο χείλος του τραχήλου με μονοδοντωτή λαβίδα, πιάνοντας ένα μεγάλο τμήμα του χείλους του τραχήλου έτσι ώστε να μπορείτε να ασκήσετε σταθερή έλξη προς τα κάτω για την ευθυγράμμιση του άξονα της μήτρας χωρίς τον κίνδυνο ρήξης του τραχήλου (εικόνα β). Η αντανακλαστική σύσπαση, η οποία προκαλεί μυϊκό σπασμό της μήτρας με την χρήση της λαβίδας, μπορεί να αποφευχθεί με την ένεση τοπικού αναισθητικού στο πρόσθιο χείλος ή σε παρατραχηλικό δεμάτιο. 7. Πραγματοποιήστε προσεκτική μηλομέτρηση της κοιλότητας της μήτρας για να προσδιορίσετε το βάθος της και να επιβεβαιώσετε την κατεύθυνση του άξονά της. Αν η μήλη συναντά μεγαλύτερη από την κανονική αντίσταση στο έσω στόμιο, συνιστάται η προσεκτική διάταση του τραχηλικού αυλού στα 4-5 mm, με τη βοήθεια αποστειρωμένων, ατρακτοειδών παρά κυλινδρικών, διαστολέων. Ελλείψει άλλων εργαλείων για τη μέτρηση των εσωτερικών διαστάσεων της κοιλότητας της μήτρας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μήλη για μία πρώτη εκτίμηση της διάταξής της.

3 Εικόνα α Εικόνα β Εισαγωγή του Multiload Το κατακόρυφο στέλεχος του Multiload είναι ήδη τοποθετημένο στον σωλήνα εισαγωγής. Οι πλευρικοί βραχίονες δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν στο σωλήνα. Είναι αρκετά εύκαμπτοι ώστε να προσαρμόζονται στο σχήμα του τραχηλικού αυλού. 1. Ανοίξτε τον φακελλίσκο στην ενδεικνυόμενη εγκοπή (βλ. εικόνα 1). Εικόνα 1 2. Ανασηκώστε το διαφανές κάλυμμα τόσο όσο να μπορείτε να πιάσετε τον σωλήνα εισαγωγής (μαζί με την ΕΜΣ) από το περιφερικό του άκρο, συλλαμβάνοντας τον σωλήνα και τα νήματα, αλλά χωρίς να βγάλετε το Multiload έξω από τον φακελλίσκο (βλ. εικόνα 2). Εικόνα 2 3. Κρατήστε το τραχηλικό στοπ σταθεροποιημένο με τον αντίχειρα του ενός χεριού και ρυθμίστε τη θέση του άνω μέρους του Multiload μετακινώντας τον σωλήνα εισαγωγής με το άλλο χέρι,

4 έως ότου αντιστοιχεί με την ένδειξη που δείχνει, κατά προσέγγιση, το μήκος της κοιλότητας της μήτρας σε εκατοστά (βλ. εικόνα 3). Εικόνα 3 4. Μπορείτε να κρατάτε τον σωλήνα εισαγωγής από το περιφερικό του άκρο χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης της συσκευής. Κρατώντας τα νήματα μαζί με τον σωλήνα διασφαλίζετε ότι η συσκευή δεν θα πέσει έξω από τον σωλήνα εισαγωγής. Τώρα μπορείτε να βγάλετε έξω από το φακελλίσκο το Multiload. 5. Εισάγετε προσεκτικά το Multiload στην κοιλότητα της μήτρας (εικόνα γ) μέχρι να αγγίξει τον πυθμένα και να ακουμπήσει το τραχηλικό στοπ στο έξω στόμιο (εικόνα δ) ενώ διατηρείτε σταθερή έλξη προς τα κάτω με την βοήθεια της μονοδοντωτής λαβίδας για την ευθυγράμμιση του άξονα της μήτρας. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια βίαιης εισαγωγής. Η ανεπαρκής ευθυγράμμιση του άξονα μπορεί, μερικές φορές, να έχει ως αποτέλεσμα την υπο-ενδομήτρια εισαγωγή. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με επαρκή έλξη του τραχήλου προς τα κάτω, πραγματοποιώντας έτσι πλήρη ευθυγράμμιση του άξονα της μήτρας πάνω στα υποστηρίγματα των συνδέσμων της. 6. Όταν το Multiload αγγίξει τον πυθμένα, μπορεί να απελευθερωθεί μέσα στην κοιλότητα της μήτρας με απλή απόσυρση του σωλήνα εισαγωγής (εικόνα ε). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής συνεχίστε την έλξη του τραχήλου προς τα κάτω με τη βοήθεια της μονοδοντωτής λαβίδας. Για την εισαγωγή του Multiload δεν χρειάζεται ράβδος ώθησης. Ελέγξτε με υπερηχογράφημα τον τραχηλικό αυλό για να βεβαιωθείτε ότι η ουρά του Multiload βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Κόψτε τα ελεύθερα άκρα του νήματος του Multiload στα 2 έως 3 cm μετρώντας από το έξω στόμιο του τραχήλου. 7. Είναι απολύτως αναγκαίο να ακολουθήσετε επακριβώς τη συνιστώμενη διαδικασία εισαγωγής ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο υπο-ενδομήτριας εισαγωγής, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική ενδομήτρια ενσωμάτωση της ΕΜΣ. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί άσκηση μεγαλύτερης από το κανονικό δύναμης για την αφαίρεση της ΕΜΣ από την λανθασμένη αυτή θέση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θραύσης των πλευρικών βραχιόνων. Επίσης, μπορεί να είναι κλινικά δυσχερής η επιβεβαίωση της υποενδομήτριας θέσης της ΕΜΣ, αφού αυτή δεν είναι συνήθως εμφανής στον γιατρό κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της συσκευής και η ασθενής πιθανώς δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Αναμένεται ότι η σωστή εισαγωγή της συσκευής μπορεί να μειώσει τη συχνότητα τόσο της θραύσης των πλευρικών βραχιόνων όσο και των διατρήσεων.

5 Εικόνα γ Εικόνα δ Εικόνα ε Η συσκευασία του Multiload περιλαμβάνει μια Κάρτα Χρήστη και μια Κάρτα Γιατρού. Στις κάρτες αυτές καταγράφονται ο αριθμός παρτίδας παραγωγής του προϊόντος, η ημερομηνία εισαγωγής, η προβλεπόμενη ημερομηνία απομάκρυνσης και η διεύθυνση του τοπικού αντιπροσώπου του Multiload. Είναι σημαντικό να συμπληρώνετε και τις δύο αυτές κάρτες. Η Κάρτα Χρήστη πρέπει να δίνεται στη γυναίκα-χρήστη και η Κάρτα Γιατρού πρέπει να φυλάσσεται από το γιατρό στο αρχείο της ασθενούς. Σε περίπτωση οποιουδήποτε παραπόνου σχετικά με το Multiload, είναι σημαντικό να αναφέρεται πάντοτε ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής του προϊόντος Άμεση εισαγωγή μετά τον τοκετό και την αποβολή/έκτρωση 1. Εισάγετε μητροσκόπιο για την αποκάλυψη του τραχήλου μετά την αφαίρεση του πλακούντα και των μεμβρανών (όχι αργότερα από 10 λεπτά). Καθαρίστε τον τράχηλο και τα κολπικά τοιχώματα με αποστειρωμένη τολυπολαβίδα εμβαπτισμένη σε αντισηπτικό διάλυμα. 2. Συλλάβετε τα πρόσθια και τα οπίσθια χείλη με μία ή δύο λαβίδες με δακτυλίους και τραβήξτε τον τράχηλο προς τα κάτω για επισκόπηση από κοντά. 3. Πάρτε τον σωλήνα εισαγωγής (μαζί με την ΕΜΣ) και εισάγετε το Multiload, κρατώντας το με τα δύο δάκτυλα από τη μεριά της παλάμης, στην κοιλότητα της μήτρας μέχρι να αγγίξει τον πυθμένα. Ελέγξτε τη θέση του Multiload ακουμπώντας με την παλάμη το κοιλιακό τοίχωμα που καλύπτει την περιοχή του πυθμένα. 4. Όταν το Multiload αγγίξει τον πυθμένα, απελευθερώστε το στην κοιλότητα της μήτρας αποσύροντας πολύ προσεκτικά τον σωλήνα εισαγωγής. Προσέχετε ώστε να μην τραβήξετε τα νήματα τα οποία δεν πρέπει να κοπούν μέχρι την επόμενη επίσκεψη της ασθενούς στον γιατρό Χρόνος αφαίρεσης Συνιστάται η αντικατάσταση των συσκευών Multiload-cu 250 κάθε 3 χρόνια και των συσκευών Multiload-cu 375 κάθε 5 χρόνια Διαδικασία αφαίρεσης

6 Προετοιμάστε το αιδοίο, εισάγετε το μητροσκόπιο και καθαρίστε τον τράχηλο όπως και κατά την εισαγωγή. Για την διευκόλυνση της αφαίρεσης, πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε μονοδοντωτή λαβίδα για την ευθυγράμμιση του άξονα της μήτρας, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο θραύσης των πλευρικών βραχιόνων. Χρησιμοποιείστε λαβίδα για τη σύλληψη και των δύο νημάτων του Multiload όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έξοδο από το έξω στόμιο. Ασκώντας σταθερή έλξη προς τα κάτω με τη βοήθεια της μονοδοντωτής λαβίδας για την ευθυγράμμιση του άξονα της μήτρας, πρέπει να μπορείτε να αποσύρετε με ευκολία το Multiload από τη μήτρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη. Μετά την αφαίρεση του Multiload, επιβεβαιώστε ότι η συσκευή είναι άθικτη και στη συνέχεια απορρίψτε την ΕΜΣ σύμφωνα με τις κατά τόπους ισχύουσες σχετικές διατάξεις. Εάν το Multiload αφαιρεθεί στο μέσο του έμμηνου κύκλου και η γυναίκα είχε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, υπάρχει κίνδυνος κύησης, εκτός εάν εισαχθεί μία νέα ΕΜΣ αμέσως μετά την αφαίρεση. Δυσχερής αφαίρεση και θραύση κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης Κατά την αφαίρεση της ΕΜΣ μερικές φορές συναντώνται δυσκολίες. Σε περίπτωση που για την αφαίρεση απαιτηθεί άσκηση δύναμης πέραν του συνηθισμένου, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του Multiload. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θραύσης τμημάτων συσκευής που έχουν ενσωματωθεί (ιδιαίτερα πλευρικοί βραχίονες που έχουν ενσωματωθεί) μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, όταν χρειάζεται να ασκηθεί μεγαλύτερη από το κανονικό δύναμη για την αφαίρεση. Τα θραύσματα που παραμένουν μέσα στη μήτρα μπορεί να αποβληθούν ανώδυνα με την έμμηνο ρύση και οι πλευρικοί βραχίονες που έχουν ενσωματωθεί μπορεί να απελευθερωθούν με τις συσπάσεις της μήτρας. Έχουν επίσης αναφερθεί ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις θραύσης που δεν συνδέονται με ενσωμάτωση. Αν η συσκευή δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κανονική δύναμη ή εάν κάποιο θραύσμα έχει παραμείνει μέσα στη μήτρα, πρέπει να πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα, για τον αποκλεισμό της διάτρησης ή της ενσωμάτωσης. Τα πλαστικά θραύσματα, όπως είναι οι πλευρικοί βραχίονες, μπορούν να εντοπιστούν με τη χρήση ακτινογραφίας, υπερηχογραφήματος ή υστεροσκόπησης. Η τελευταία τεχνική επιτρέπει και την ταυτόχρονη αφαίρεση. Ωστόσο, από ό,τι έχει αναφερθεί η συνήθης απόξεση για την αφαίρεση θραύσματος, είτε έχει εντοπιστεί εκ των προτέρων είτε όχι, είναι επιτυχής σε πολλές περιπτώσεις. Θα πρέπει πάντα να επιχειρείται αφαίρεση των θραυσμάτων. 4.3 Αντενδείξεις Απόλυτες Κύηση (επιβεβαιωμένη ή πιθανολογούμενη). Κακοήθης νόσος του σώματος της μήτρας ή του τραχήλου. Κολπική αιμορραγία μη διαγνωσμένης αιτιολογίας. Ιστορικό εξωμήτριας (έκτοπης) κύησης ή παρουσία παραγόντων προδιάθεσης για την κατάσταση αυτή, όπως η σαλπιγγίτιδα, η ενδομητρίτιδα ή η πυελική περιτονίτιδα. Συγγενείς ή επίκτητες δυσμορφίες ή παραμορφώσεις της μήτρας ή του τραχήλου. Μεγάλα ή πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας με παρουσία υπερβολικά έντονων έμμηνων ρύσεων, ενδομήτρια υπερπλασία, τραχηλική δυσπλασία. Γεννητική λοίμωξη (με εξαίρεση την καντιντίαση). Σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών (με εξαίρεση τη βακτηριακή κολπίτιδα, την καντιντίαση, την υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τον ιό του έρπη, την ηπατίτιδα Β ή τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό). Επιμολυνθείσα έκτρωση τους 3 τελευταίους μήνες. Ενεργή φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) ή ιστορικό υποτροπιάζουσας ΦΝΠ. Υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος. Σχετικές

7 Ιστορικό (μερικής) απόρριψης του Multiload ή άλλης ΕΜΣ. Βαλβιδοπάθεια. Η χρήση ΕΜΣ σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης υποξείας βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας. Πρέπει να χορηγείται προφυλακτική αγωγή με αντιβιοτικά κατά την εισαγωγή ή την αφαίρεση της ΕΜΣ. Αναιμία ή ιστορικό υπερβολικής αιμορραγίας της μήτρας. Διαταραχές πήξης του αίματος ή τρέχουσα χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων. Δυσμηνόρροια σοβαρής μορφής. Ουλές στη μήτρα από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, εκτός από καισαρική τομή, ή προηγούμενη διάτρηση της μήτρας. Μικρά ινομυώματα της μήτρας, ενδομήτριοι πολύποδες ή ενδομητρίωση. Συνιστάται τακτική εξέταση της πυέλου των ασθενών με ινώματα για την εκτίμηση οποιασδήποτε μεταβολής του μεγέθους. Μακροχρόνια εντατική θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (βλ. επίσης «Αλληλεπιδράσεις»). Μακροχρόνια εντατική ανοσοκατασταλτική θεραπεία (βλ. επίσης Παράγραφο 4.5 «Αλληλεπιδράσεις»). Διαταραχή του μεταβολισμού του χαλκού (π.χ. νόσος του Wilson). Τρέχουσα ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος. Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι (βλ. επίσης Παράγραφο 4.5 «Αλληλεπιδράσεις»). 4.4 Eιδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση Ιατρική εξέταση Πριν από την εισαγωγή ΕΜΣ πρέπει να αποκλείονται οι ιατρικές αντενδείξεις για τη χρήση ΕΜΣ, με βάση τόσο το ιατρικό ιστορικό όσο και τη φυσική εξέταση της γυναίκας. Η φυσική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει εξέταση πυέλου, τεστ Παπανικολάου και, εάν είναι δυνατόν, κατάλληλες εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Μετά από ενδιάμεση εισαγωγή ΕΜΣ η γυναίκα πρέπει να επανεξετάζεται λίγο μετά την πρώτη της περίοδο και, σε περίπτωση άμεσης εισαγωγής μετά από αποβολή/έκτρωση ή τοκετό, μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών. Στη συνέχεια, πρέπει να πραγματοποιείται κατάλληλη εξέταση σε τακτά διαστήματα, π.χ. κάθε έξι μήνες. Εάν τα νήματα του Mutliload δεν γίνονται αισθητά με την ψηλάφηση σε μία γυναίκα που δεν έχει αντιληφθεί απόρριψη της ΕΜΣ, είναι απαραίτητη η εξέταση για τον αποκλεισμό της διάτρησης ή της μη αντιληπτής απόρριψης της ΕΜΣ. Ο εντοπισμός της συσκευής μπορεί να γίνει με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος ή ακτινογραφίας Ακυοφορία/Ατοκία Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της ενδομήτριας αντισύλληψης σε άτοκες γυναίκες πρέπει να αξιολογούνται λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τη μελλοντική τους γονιμότητα. Άλγος κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί σε άτοκες γυναίκες παρά σε αυτές που έχουν τεκνοποιήσει Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) Ο κίνδυνος εμφάνισης ΦΝΠ σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ΕΜΣ είναι αυξημένος μόνο κατά τις πρώτες 20 ημέρες μετά την εισαγωγή. Στη συνέχεια, ο κίνδυνος εμφάνισης ΦΝΠ είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο που παρατηρείται στις γυναίκες χωρίς ΕΜΣ. Η εμφάνιση ΦΝΠ μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η προσβολή από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο. Η ΦΝΠ μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των σαλπίγγων, με αποτέλεσμα την επιβλαβή επίδραση στη μελλοντική γονιμότητα, την αύξηση του κινδύνου επακόλουθης έκτοπης κύησης και, εάν αναπτυχθεί σαλπιγγο-ωοθηκικό απόστημα, μπορεί να καταστήσει αναγκαία την υστερεκτομή και την ωοθηκεκτομή. Επομένως, σε άτοκες γυναίκες και σε γυναίκες με πρόσφατο ιστορικό λήψης αγωγής για λοίμωξη της πυέλου, τα οφέλη της χρήσης της ΕΜΣ για την αντισύλληψη πρέπει να σταθμίζονται έναντι των ενδεχομένων κινδύνων. Τα ακόλουθα κλινικά

8 συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά της ΦΝΠ: πυρεξία, ευαισθησία ή άλγος κάτω κοιλιακής χώρας, μη φυσιολογικό κολπικό έκκριμα, εν τω βάθει δυσπαρεύνια, παρατεταμένη ή έντονη έμμηνος ρύση, άλγος κατά τον χειρισμό του τραχήλου, ευαισθησία ή άλγος κατά την αμφίχειρη εξέταση της μήτρας και των εξαρτημάτων της. Αν υπάρχει υποψία ΦΝΠ σε γυναίκες στις οποίες έχει τοποθετηθεί ΕΜΣ, συνιστώνται τα ακόλουθα: Σε ήπιες περιπτώσεις, πρέπει να τεκμηριώνεται η διάγνωση και να ξεκινά η θεραπεία με αντιβιοτικά. Εάν δεν υπάρχει απόκριση μετά από 24 ώρες, πρέπει να αφαιρείται η ΕΜΣ. Σε μέτριες περιπτώσεις με περισσότερο σαφή κλινικά σημεία, πρέπει να αφαιρείται η ΕΜΣ πριν από την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά και να παραπέμπεται η ασθενής στο γυναικολόγο. Σε σοβαρές περιπτώσεις που συνδέονται με έντονο άλγος της κάτω κοιλιακής χώρας και με πυρετό, πρέπει να αφαιρείται η ΕΜΣ και να εισάγεται η ασθενής στο νοσοκομείο Ιατρικοί λόγοι για την αφαίρεση Κύηση (βλ. Παράγραφο 4.6). ΦΝΠ (βλ. Παράγραφο 4.4.3). Υπερβολική και επιμένουσα αιμορραγία ή μυϊκοί σπασμοί. Διάτρηση του τραχήλου ή του τοιχώματος της μήτρας. Αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια με το Multiload αλλά εάν συμβεί, πρέπει να αφαιρείται η συσκευή. Μετατόπιση του Multiload προς τα κάτω στον τραχηλικό αυλό. Μετατόπιση. Προσοχή: Για τη διαδικασία αφαίρεσης και τις πιθανές επιπλοκές που συναντώνται με αυτή βλ. Παράγραφο Συμπληρωματικές προειδοποιήσεις Οι ΕΜΣ ΔΕΝ προστατεύουν από τη λοίμωξη από τον HIV (AIDS) ή από οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο. Η εισαγωγή μίας ΕΜΣ μπορεί να επισπεύσει την εκδήλωση επιληπτικής κρίσης σε γυναίκες που πάσχουν από επιληψία. Συνιστάται επομένως ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εισαγωγής. Η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση σε γυναίκες στις οποίες έχει τοποθετηθεί ΕΜΣ είναι συχνά αυξημένη και περιστασιακά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης Η αντίδραση ξένου σώματος έχει μεγάλη σημασία για την αντισυλληπτική δράση των ΕΜΣ. Επειδή πρόκειται για μία στείρα φλεγμονώδη αντίδραση του ενδομητρίου, οι θεραπείες που μπορεί να παρέμβουν σε αυτήν τη φλεγμονώδη διεργασία μπορεί να μειώσουν την αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα των ΕΜΣ. Συνεπώς, οι γυναίκες που χρήζουν μακροχρόνιας εντατικής θεραπείας με κορτικοστεροειδή, μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πρέπει κατά προτίμηση να επιλέξουν μία διαφορετική αντισυλληπτική μέθοδο. Σε περίπτωση περιστασιακής εντατικής θεραπείας με αντιφλεγμονώδη ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, πρέπει να συνιστάται στη γυναίκα που χρησιμοποιεί την ΕΜΣ η λήψη πρόσθετων αντισυλληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών. Έχει αναφερθεί ότι οι τετρακυκλίνες μπορεί να μειώσουν την αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα των ΕΜΣ που περιέχουν χαλκό. Επειδή η εμφάνιση της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου φαίνεται να εξαρτάται πολύ έντονα από το ιστορικό κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων περιλαμβάνεται στις σχετικές αντενδείξεις. Έχει αναφερθεί ότι η ιατρική διαθερμία (βραχέων κυμάτων και μικροκυμάτων) στις περιοχές της κοιλίας και του ιερού οστού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, λόγω της παρουσίας του μεταλλικού χαλκού στην ΕΜΣ. Ωστόσο, οι μετρήσεις in situ δείχνουν ότι η διαθερμική θεραπεία των γυναικών με ΕΜΣ που περιέχουν χαλκό μπορεί να θεωρείται ασφαλής όταν η ένταση της δόσης βρίσκεται εντός του κανονικού θεραπευτικού εύρους.

9 Η ενεργειακή κατάσταση του χαλκού δεν μεταβάλλεται κατά τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Επομένως μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα η επίδραση στην ΕΜΣ που προκαλείται από την ΜRI. Επίσης, με βάση τα μη-σιδηρομαγνητικά χαρακτηριστικά του χαλκού, το αποτέλεσμα της MRI θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται από την παρουσία της ΕΜΣ. 4.6 Κύηση και γαλουχία Κύηση παρά τη χρήση ΕΜΣ Οι ΕΜΣ παρέχουν περισσότερη προστασία από την ενδομήτρια παρά από την εξωμήτρια κύηση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η πιθανότητα της τελευταίας μειώνεται επίσης ως αποτέλεσμα της χρήσης ΕΜΣ. Εάν διαπιστωθεί κύηση με ΕΜΣ in situ, είναι αναγκαίο να καθοριστεί, π.χ. με υπερηχογραφία, εάν η κύηση αυτή είναι ενδομήτρια ή εξωμήτρια Ενδομήτρια κύηση Εάν διαπιστωθεί κύηση με ΕΜΣ in situ πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε τα ακόλουθα μέτρα: μέχρι τις 12 εβδομάδες κυοφορίας, η συσκευή πρέπει να αφαιρείται εάν τα νήματα είναι ορατά. μετά τις 12 εβδομάδες, ή εάν τα νήματα δεν είναι ορατά, το ενδεχόμενο διακοπής της κύησης πρέπει να εξετάζεται και να παρέχεται ως επιλογή στη γυναίκα, έχοντας υπόψη ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνητή έκτρωση αυξάνονται με τον χρόνο κυοφορίας. Αν η γυναίκα επιμείνει στη συνέχιση της κύησης με την ΕΜΣ in situ, παραπέμψτε την εγκαίρως για προγεννητικό έλεγχο. Μερικές αναφορές δείχνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σηπτικής έκτρωσης σε ασθενείς που μένουν έγκυες με ΕΜΣ in situ. Σε ορισμένες περιπτώσεις σηπτικής έκτρωσης έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές λόγω σηψαιμίας, μερικές φορές με μοιραίο αποτέλεσμα. Η εκδήλωση της σηψαιμίας μπορεί να είναι λανθάνουσα. Αν συνεχιστεί η κύηση με την ΕΜΣ in situ, η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να συνιστάται η άμεση αναφορά όλων των μη φυσιολογικών συμπτωμάτων, όπως η γριππώδης συνδρομή, ο πυρετός, οι μυϊκές συσπάσεις και το άλγος στην κοιλία, η δυσπαρεύνια, η αιμορραγία ή το κολπικό έκκριμα. Αν η συσκευή παραμείνει in situ σε όλη τη διάρκεια της κύησης, συνήθως απορρίπτεται πριν ή παράλληλα με την αφαίρεση του πλακούντα και των μεμβρανών. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιούνται ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα στην αρχή της λοχείας για τον εντοπισμό της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ολοκλήρωση της κύησης με ΕΜΣ in situ μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο έμβρυο Εξωμήτρια κύηση Αν υπάρχει υποψία εξωμήτριας κύησης, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Αν επιβεβαιωθεί η εξωμήτρια κύηση, απαιτείται άμεση γυναικολογική παρέμβαση. Τα κλινικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν αμηνόρροια για 6-8 εβδομάδες συνοδευόμενη από συμπτώματα κύησης και (σοβαρό) ετερόπλευρο πυελικό άλγος με ή χωρίς κολπική αιμορραγία, η οποία είναι συχνά λιγοστή και σκούρου χρώματος. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά δεν είναι πάντοτε παρόντα. Μπορεί ακόμα να μην παρουσιαστεί καθυστέρηση της περιόδου. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί άλγος στην άκρη του ώμου ή πρόσφατη τάση ζάλης ή λιποθυμίας Χρήση κατά τη διάρκεια της γαλουχίας Το Multiload μπορεί να τοποθετηθεί σε θηλάζουσες γυναίκες. Ωστόσο, λόγω των αναφορών για αυξημένο κίνδυνο διάτρησης της μήτρας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή. 4.7 Επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών

10 Δεν έχουν παρατηρηθεί επιδράσεις. 4.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες Ο παρακάτω πίνακας* περιλαμβάνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί σε γυναίκες-χρήστες του Multiload (βλ. επίσης παράγραφο 4.4): Κατηγορία / Οργανικό Σύστημα Όρος κατά MedDRA Καρδιακές διαταραχές Βραδυκαρδία (1,2,4) Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος Κοιλιακό άλγος (3) Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της οδού Επιπλοκή της εισαγωγής της συσκευής χορήγησης Επιπλοκή της αφαίρεσης της συσκευής Θραύση της συσκευής Ενσωματωμένη ΕΜΣ (Μερική) απόρριψη της συσκευής (5) Λοιμώξεις και παρασιτώσεις Γεννητική λοίμωξη Σηψαιμία Ουρολοίμωξη Κακώσεις, δηλητηριάσεις και επιπλοκές Διάτρηση μήτρας (5) θεραπευτικών χειρισμών Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος και Οσφυαλγία του συνδετικού ιστού Άλγος στα άκρα Διαταραχές του νευρικού συστήματος Αγγειοπνευμονογαστρική συγκοπή (1,2,4) Καταστάσεις της κύησης, της λοχείας και της Αυτόματη αποβολή περιγεννητικής περιόδου Εξωμήτρια κύηση Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος Δυσμηνόρροια και του μαστού Δυσπαρεύνια Μηνορραγία (6) Μητρορραγία (6) Κολπικό έκκριμα Αλλεργική δερματίτιδα Κνίδωση Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού (1): κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ή αμέσως μετά την εισαγωγή ΕΜΣ (2): κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης ή αμέσως μετά την αφαίρεση ΕΜΣ (3): μετά την εισαγωγή ΕΜΣ (4): ιδιαίτερα στις άτοκες γυναίκες (5): διάτρηση της μήτρας και μετατόπιση ΕΜΣ στην κοιλία έχουν ακολουθηθεί από περιτονίτιδα, κοιλιακές συμφύσεις, εντερική διείσδυση, εντερική απόφραξη και κυστική μάζα στην πύελο (6): κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου(ων) μετά την εισαγωγή ΕΜΣ *: Έχει καταχωρηθεί ο πιο κατάλληλος όρος κατά MedDRA (έκδοση 13.0) για να περιγραφεί μια συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια. Συνώνυμα ή σχετικές καταστάσεις δεν έχουν καταχωρηθεί, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη. 4.9 Υπερδοσολογία Δεν εφαρμόζεται 5. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 5.1 Φαρμακοδυναμικές ιδιότητες Παρότι δεν έχουν καθοριστεί εντελώς οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους οι ΕΜΣ ασκούν την αντισυλληπτική τους δράση, υπάρχουν αποδείξεις ότι δρουν κυρίως αποτρέποντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Οι ΕΜΣ προκαλούν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ενεργοποίηση των λυσοσωμάτων και σε άλλες φλεγμονώδεις μεταβολές, οι οποίες είναι σπερματοκτόνες. Η παρουσία του μεταλλικού χαλκού ενισχύει τις σπερματοκτόνες δράσεις των ΕΜΣ.

11 Το πλαστικό σώμα του Multiload περιέχει θειικό βάριο που το καθιστά ακτινοσκιερό. Οι εύκαμπτοι πλευρικοί βραχίονες του Multiload διασφαλίζουν την παραμονή της ΕΜΣ στη θέση της, όσο το δυνατόν υψηλότερα πάνω στον πυθμένα, χωρίς διάταση της κοιλότητας της μήτρας. 5.2 Φαρμακοκινητικές ιδιότητες Η αντισυλληπτική επίδραση του χαλκού σχετίζεται με την οξείδωση των ατόμων του χαλκού και την επακόλουθη διάλυση των οξειδίων στο ενδομήτριο περιβάλλον. Η μέση ημερήσια απελευθέρωση χαλκού για το Multiload-cu 250 και το Multiload-cu 375 ανέρχεται σε περίπου 18 και 30 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Η παρουσία στο εσωτερικό της μήτρας ΕΜΣ που απελευθερώνουν χαλκό δεν προκαλεί ούτε αύξηση των συγκεντρώσεων του χαλκού στον ορό σε μετρήσιμο βαθμό, ούτε αύξηση στις συγκεντρώσεις της σερουλοπλασμίνης στον ορό. Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, αφού η μέση ημερήσια απελευθέρωση χαλκού από τις ΕΜΣ είναι μόνον το ένα εκατοστό περίπου της μέσης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού μέσω της τροφής. 5.3 Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 6. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 6.1 Σύνθεση Multiload σώμα που αποτελείται από μίγμα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας, συμπολυμερούς οξικού αιθυλενο βινυλεστέρα και θειικού βαρίου σε αναλογία βάρους 44/36/20. χάλκινο σύρμα, μονόκλωνο νήμα από πολυαμίδιο, διαυγές ή χρωματισμένο με κυανό φθαλοκυανίνης. Σωλήνας εισαγωγής σωλήνας κατασκευασμένος από πολυπροπυλένιο, τραχηλικό στοπ που αποτελείται από μίγμα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας, συμπολυμερούς οξικού αιθυλενο βινυλεστέρα και θειικού βαρίου σε αναλογία βάρους 44/36/20 ή μόνο από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας. 6.2 Ασυμβατότητες Δεν είναι γνωστές σχετικές ασυμβατότητες. 6.3 Διάρκεια ζωής Η διάρκεια ζωής του Multiload, σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες αποθήκευσης, είναι πέντε χρόνια. Η εισαγωγή του Multiload μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. 6.4 Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος Η άθικτη συσκευασία πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος και σε θερμοκρασία μικρότερη των 30ºC στο αρχικό χάρτινο κουτί. 6.5 Φύση και συστατικά του περιέκτη Οι ενδομήτριες συσκευές Multiload συσκευάζονται ατομικά σε διαφανή φακελλίσκο με 3 σφραγισμένες πλευρές, ο οποίος κατασκευάζεται από λεπτό φύλλο αποτελούμενο από

12 τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (πολυεστέρας) και πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας. Ένας χάρτινος χάρακας έχει τοποθετηθεί μέσα στο φακελλίσκο και έχει σφραγιστεί η τέταρτη πλευρά του. 6.6 Οδηγίες χρήσης και χειρισμού Κάθε γυναίκα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ΕΜΣ πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους κινδύνους και τα οφέλη των ΕΜΣ. Το ένθετο της συσκευασίας, το οποίο περιέχει τις «Πληροφορίες για τη γυναίκα-χρήστη», πρέπει να δίνεται σε όλες τις γυναίκες που χρησιμοποιούν το Multiload. Ο γιατρός πρέπει να ενημερώνει τη γυναίκα-χρήστη σχετικά με: o την αναγκαιότητα να διαβάσει πολύ προσεκτικά τις «Πληροφορίες για τη γυναίκα-χρήστη» και να ακολουθήσει τις οδηγίες κατά γράμμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την πιθανότητα αποτυχίας της συσκευής και κύησης και την παράγραφο «Πιθανές επιπλοκές», που καλύπτει τα πρώιμα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιογεννητικού συστήματος. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες στο μέλλον πρέπει να ενημερώνονται για τον ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΦΝΠ και της πιθανής παρεμπόδισης της γονιμότητας στο μέλλον. o την αναγκαιότητα φύλαξης της Κάρτας Χρήστη για μελλοντική αναφορά. o το πώς να εντοπίζει με ψηλάφηση τα νήματα του Multiload μετά το τέλος της κάθε περιόδου και οποιαδήποτε στιγμή αισθανθεί ασυνήθιστες συσπάσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου της. o το πώς να ψηλαφίζει τον τράχηλο κάθε μήνα μετά το τέλος της περιόδου της για να βεβαιωθεί ότι δεν προεξέχει κάποιο σκληρό πλαστικό. o την αναγκαιότητα επίσκεψης σε γιατρό: - εάν δεν μπορεί να εντοπίσει με την ψηλάφηση το νήμα (τα νήματα) του Multiload. - εάν διαπιστώσει με την ψηλάφηση ότι προεξέχει το πλαστικό άκρο του Multiload. - εάν παρουσιάσει έντονη έμμηνο ρύση ή ενοχλητική ενδιάμεση αιμορραγία ή κηλίδες αίματος που εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά τους πρώτους λίγους μήνες μετά την εισαγωγή ή αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή. - εάν παρουσιάσει δυσμηνόρροια ή δυσπαρεύνια. - εάν δεν παρουσιάσει περίοδο. - εάν εμφανιστούν σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιογεννητικού συστήματος ή εξωμήτριας κύησης, δηλ. παρατεταμένη ή έντονη έμμηνος ρύση, (επιμένον) άλγος κάτω κοιλιακής χώρας ή άλγος στην άκρη του ώμου, εν τω βάθει δυσπαρεύνια, πυρετός που υπερβαίνει τους 38ºC και/ή γριππώδη συνδρομή, μη φυσιολογικό κολπικό έκκριμα, ζάλη ή λιποθυμία. 7. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ Για να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος σε υψηλό επίπεδο, ο παραγωγός ενδιαφέρεται για όλα τα παράπονα ή τις παρατηρήσεις σχετικά με το Multiload. Αυτές μπορούν να αναφερθούν στον τοπικό αντιπρόσωπο του Multiload (για τη διεύθυνση βλ. την Κάρτα Γιατρού). Σε περίπτωση παραπόνων, είναι σημαντικό να αναφέρεται επίσης ο αριθμός παρτίδας παραγωγής του Multiload. 8. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Multilan AG, P.O. box 2857, Drynam Road, Swords, Co. Dublin, Ιρλανδία. 9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Αύγουστος 2010

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ 1 NOVA T Ενδομήτρια Συσκευή Περιέχουσα Χαλκό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ NOVA T Όνομα ασθενούς: Ημερομηνία τοποθέτησης: Τοποθετήθηκε από: Πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης: Επόμενες επισκέψεις: 1. 2. 3. 4.

Διαβάστε περισσότερα

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intra-Uterine Devices IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία διερευνάται το εσωτερικό της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα)

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) ΣΧΟΙΝΑ ΧΑΡΑ Α4 Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) II. Τεχνικές Μέθοδοι (α) Μέθοδοι Φραγμού (β) Ενδομήτριο Σπείραμα (γ) Ορμονική Αντισύλληψη (δ) Στείρωση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Τί είναι η λαπαροσκόπηση; Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: RELIEF 1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Thiocolchicoside Έκδοχα: Lactose monohydrate, Maize starch, Magnesium stearate

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ URPEM monodose Ketotifen eye drops, 0.025% 0.25mg/ml οφθαλμικές σταγόνες διάλυμα σε περιέκτες μιας δόσης. 2.ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Water for Injection/Baxter (Viaflo) 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε σάκος περιέχει 100% w/v Water for Injections.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MΙRENA ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MΙRENA ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena ενδομήτριο εξάρτημα απελευθέρωσης λεβονοργεστρέλης, 52 mg/εξάρτημα. Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Lactated Ringer s Injection/Fresenius, (3,1+0,3+6+0,2)g, ενέσιμο διάλυμα για έγχυση

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Υστεροσαλπιγγογραφία Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι στην ουσία μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων. Πραγματοποιείται προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΙΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ 1.1 Ονομασία: LOCERYL ΛΑΚΑ ΟΝΥΧΩΝ 5% Amorolfine 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Amorolfine Έκδοχα: Συμπολυμερές μεθακρυλικού οξέος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία : GYNO-DAKTARIN κρέμα κολπική 1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Miconazole nitrate Έκδοχα: Tefose, labrafil, mineral oil, butylated

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ενότητα 5: Έκτρωση: Μορφές, μέθοδοι, συνέπειες Μιλτιάδης Βάντσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Θωμάς Γεωργ. Γκίκας Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Αθήνα 188 Μαρτίου 2009 Σιβιτανίδειος Σχολή Αναπαραγωγικό Σύστημα Γυναίκας Έξω Γεννητικά Όργανα Αναπαραγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους: Τι είναι ο HPV; Ο HPV (Human Pappiloma Virus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις στον άνθρωπο. Ο HPV είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Τι είναι η Γονόρροια; Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο λοιμώδεςνόσημα (ΣΜΝ). Η γονόρροια προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Trulicity 0,75 mg ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη πένα ντουλαγλουτίδη ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Ξεδιπλώστε το έντυπο και αφήστε το ανοιχτό

Οδηγίες χρήσης. Trulicity 0,75 mg ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη πένα ντουλαγλουτίδη ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Ξεδιπλώστε το έντυπο και αφήστε το ανοιχτό Οδηγίες χρήσης Trulicity 0,75 mg ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη πένα ντουλαγλουτίδη ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ξεδιπλώστε το έντυπο και αφήστε το ανοιχτό Διαβάστε και τις

Διαβάστε περισσότερα

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Σύνθεση: Ανά ml: Λουπροστιόλη 7,50 mg Είδη ζώων: Αγελάδες, μοσχίδες, φοράδες, πρόβατα. Φαρμακολογικές ιδιότητες: Η λουπροστιόλη είναι ένα συνθετικό ανάλογο της προσταγλανδίνης

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Αρχές αντισύλληψης 1 1.2. Ιστορία της αντισύλληψης 3 1.3. Δημογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 2. Ποιοτική και Ποσοτική σύνθεση Δραστικό συστατικό Cypermethrin high cis 2% (w/v) Έκδοχα Βλ. πλήρη κατάλογο εκδόχων στο κεφάλαιο 6.1.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γυναικολογική πάθηση που λέγεται "ενδομητρίωση". Έχει δύσκολο όνομα, άγνωστη προέλευση, ποικιλία στη εμφάνιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Ο ωοθηκικός κύκλος και

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Molaxole κόνις για πόσιμο διάλυμα 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε φακελλίσκος περιέχει τις ακόλουθες δραστικές ουσίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PEVARYL 1% w/w κολπική κρέμα PEVARYL 150 mg κολπικά υπόθετα Νιτρική εκοναζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PEVARYL Kρέμα 1% w/w Νιτρική εκοναζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Molaxole κόνις για πόσιμο διάλυμα 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε φακελλίσκος περιέχει τις ακόλουθες δραστικές ουσίες:

Διαβάστε περισσότερα

Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ

Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2003 «ί.. ί ι Ά. 1 : 4 ί. 4 Α ντισύλληψ η είναι η παρεμπόδιση μιας α νεπιθύμητης εγκυμ οσύνης, η διαφύλαξη τη ς γονιμότητας και

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

Ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας οστεοαρθρίτιδας των γονάτων.

Ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας οστεοαρθρίτιδας των γονάτων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EFFER ACTIV 2.ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 1,5 g γλυκοζαμίνης (ως υδροχλωρική γλυκοζαμίνη) Για τον

Διαβάστε περισσότερα

SALONPAS HOT â (Capsicum extract)

SALONPAS HOT â (Capsicum extract) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SALONPAS HOT â (Capsicum extract) 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SALONPAS HOT â 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε έµπλαστρο SALONPAS HOT â, µεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: EVATON B 12 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ :

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. GYNO-DAKTARIN Κολπικά υπόθετα (νιτρική μικοναζόλη)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. GYNO-DAKTARIN Κολπικά υπόθετα (νιτρική μικοναζόλη) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ GYNO-DAKTARIN Κολπικά υπόθετα (νιτρική μικοναζόλη) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: GYNO-DAKTARIN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SEPTANEST 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Αρτικαΐνη υδροχλωρική 4% με επινεφρίνη 1:200000 ARTICAINE HYDROCHLORIDE & EPINEPHRINE

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ PULVO 47, αερόλυμα 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ένα γραμμάριο PULVO 47 περιέχει 2,70 mg (10811 UC*) horse liver catalase

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στο ενδομήτριο, που

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Η πρόκληση τοκετού αποτελεί μία προσπάθεια ενάρξεώς του σε περιπτώσεις που η συνέχιση της κύησης δεν είναι επιθυμητή για λόγους απειλούμενης

Διαβάστε περισσότερα

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Οι προπτώσεις των γεννητικών οργάνων αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα όργανα και περιλαμβάνουν το τράχηλο, τη μήτρα και τα τοιχώματα του κόλπου. Οι προπτώσεις του κόλπου μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Aflen 300 mg καψάκια σκληρά Triflusal Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού.

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ιατρό Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις μαζί Το να κανονίσετε ένα ραντεβού για να επισκεφτείτε έναν ιατρό, είναι ένα από τα πρώτα θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ M i / τεχνολογικά χρονικά εξουαλικώς t μεταδιδόμενα της Ε. Βαβουράκη* Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ DINOLYTIC 5 mg/ml ενέσιμο διάλυμα για χορήγηση σε βοοειδή, άλογα και χοίρους 1. ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο. Λεβονοργεστρέλη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο. Λεβονοργεστρέλη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι:

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι: ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΑ STENTS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στους ασθενείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν απόφραξη του νεφρού, τοποθετείται ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης, ο οποίος ονομάζεται stent, στον ουρητήρα που είναι το σωληνάκι

Διαβάστε περισσότερα

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ Η περινεοτομία είναι μια από τις πιο συνήθεις παρεμβάσεις στη μαιευτική. Ιστορικά ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η διευκόλυνση του 2ου σταδίου του τοκετού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - Πολυσακχαριδικό πολυδύναμο εμβόλιο ττνευμονιόκοκκου 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 PNEUMO 23* Ενέσιμο διάλυμα 25 mcg χ 23 / 0,5 ml P.F.Syringe (1 Dose) 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Purified

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ GLIATILIN (Choline alfoscerate) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: GLIATILIN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Μαλακές Κάψουλες:

Διαβάστε περισσότερα

Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη. Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ

Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη. Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ 12/11/2012 127.000 θάνατοι κατά την κύηση και τον τοκετό λόγω αιμορραγίας παγκοσμίως Η αιμορραγία αποτελεί μία από τις κυριότερε ς αιτίες άμεσου θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της PRAC στις 30 Νοεμβρίου 3 Δεκεμβρίου 2015

Εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της PRAC στις 30 Νοεμβρίου 3 Δεκεμβρίου 2015 17 December 2015 EMA/PRAC/835773/2015 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Νέα διατύπωση των πληροφοριών του προϊόντος - Αποσπάσματα από τις συστάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Αυτές οι μεταβολές στη ΠΧΠ και το φύλλο οδηγιών χρήσης θα είναι εν ισχύ κατά την έκδοση της Κοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα IV Επιστημονικά πορίσματα 1 Επιστημονικά πορίσματα Από τη στιγμή χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας του Esmya έχουν αναφερθεί τέσσερις περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης που οδήγησαν σε μεταμόσχευση

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης.

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας Κάντε άλλο ένα βήμα μπροστά Απαιτείται μεγάλη ικανότητα ώστε να προσδιοριστεί η πηγή των προβλημάτων γονιμότητας και να συστηθεί η κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ B. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 29 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Parsabiv 2,5 mg ενέσιμο διάλυμα Parsabiv 5 mg ενέσιμο διάλυμα Parsabiv 10 mg ενέσιμο διάλυμα etelcalcetide Το φάρμακο αυτό τελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Λαπαροσκόπηση Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Πως μπαίνει η διάγνωση; Γενικά ακολουθείται η παρακάτω προσέγγιση: Κλινική υποψία:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 13 ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΘΕΜΑ:ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΑΞΗ Α1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 2)AIDS 3)ΜΗΝΙΣΚΟΣ 4)ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ 26 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποιημένα μέτρα για την πρόληψη εγκυμοσύνης κατά τη χρήση ρετινοειδών

Επικαιροποιημένα μέτρα για την πρόληψη εγκυμοσύνης κατά τη χρήση ρετινοειδών Επικαιροποιημένα μέτρα για την πρόληψη εγκυμοσύνης κατά τη χρήση ρετινοειδών Προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών με τα από του στόματος ρετινοειδή Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Postinor 1500 1500 µικρογραµµάρια ισκίο 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 1500 µικρογραµµάρια λεβονοργεστρέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ Η ορθή και ασφαλής τοποθέτηση, χρήση και παρακολούθηση του περιφερικού φλεβικού καθετήρα (ΠΦΚ). 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο καθετηριασμός των περιφερικών φλεβών έχει ως ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου 2 Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Θέμα: ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Εργασία των: Ξυδερού-Μαλεφάκη Αγγελίνα Μπλέτσα Θάλεια Πετροπουλάκη Γεσθημανή Πολυχρόνου Γεωργία-Ειρήνη στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. PRΟSTIN E 2 3 mg κολπικά δισκία Δινοπροστόνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. PRΟSTIN E 2 3 mg κολπικά δισκία Δινοπροστόνη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη PRΟSTIN E 2 3 mg κολπικά δισκία Δινοπροστόνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΟΙ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ TOY ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΟΙ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ TOY ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΟΙ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ TOY ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ 1 Τα Κράτη Μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ferrum Fol Hausmann 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ferrum Fol Hausmann, Μασώμενα δισκία, (100 + 0,350) mg/δισκίο. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ (σε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα T r a

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 / 25 12.00-13.00 Συγγενείς ανωμαλίες

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες:

ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0 Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: Ελληνικά (el) Για πρόσθετες γλώσσες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.wmt.com Στη συνέχεια, κάντε

Διαβάστε περισσότερα

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS)

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) 12 ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιήθηκε από φυλλάδια που εκδόθηκαν από τα νοσοκοµεία Guy s και St Thomas στο Λονδίνο,

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό πλήρωσης οστικών ελλειμμάτων OSTEOSET XR Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες:

Υλικό πλήρωσης οστικών ελλειμμάτων OSTEOSET XR Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: EL Υλικό πλήρωσης οστικών ελλειμμάτων OSTEOSET XR 137476-3 Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: Ελληνικά (el) Για πρόσθετες γλώσσες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.wmt.com.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Το άσθμα είναι ένα από τις πιο συχνές νόσους που περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 8-10% των εγκύων έχουν άσθμα και μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Norlevo δισκίο των 1,5 mg 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Κάθε δισκίο περιέχει 1,5 mg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Τα μέλη της Ομάδας Β συνέχισαν την καλή δουλειά για την ολοκλήρωση της εργασίας. Αφού μοίρασαν τα ερωτηματολόγια έκαναν κάποιες

Διαβάστε περισσότερα