Τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τις πτήσεις για όσους επιθυμούν ένα ταξίδι με «διαστημοπλάνο»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τις πτήσεις για όσους επιθυμούν ένα ταξίδι με «διαστημοπλάνο»"

Transcript

1 Διακοπές στο Διάστημα Τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τις πτήσεις για όσους επιθυμούν ένα ταξίδι με «διαστημοπλάνο» ΟΤΑΝ οι κρουαζιέρες στην Ανταρκτική φαντάζουν διακοπές ρουτίνας και ακόμη και στα νησιά Φίτζι υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κανείς κάποιον γνωστό, ο μοναδικός αξιοπρεπής προορισμός των απανταχού παραθεριστών είναι το Διάστημα. Ο αγώνας για την κατάκτηση του Διαστήματος έχει αναζωπυρωθεί τελευταία, μόνο που αυτή τη φορά δεν ανταγωνίζονται οι υπερδυνάμεις αλλά οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν πρώτοι πραγματικότητα τον διαστημικό τουρισμό. Δεκαπέντε ομάδες ιδιωτών επιστημόνων ανά τον κόσμο προσπαθούν να κερδίσουν το βραβείο των 10 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα απονεμηθεί στην πρώτη εταιρεία που θα μεταφέρει τουλάχιστον τρεις πολίτες-επιβάτες 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, στη λεγόμενη «άκρη του Διαστήματος», και θα επαναλάβει το εγχείρημα ύστερα από δύο εβδομάδες με το ίδιο «διαστημοπλάνο». Ερευνα αγοράς της Ιαπωνικής Εταιρείας Πυραύλων έδειξε ότι το 80% των ερωτωμένων κάτω των 60 ετών θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο Διάστημα και το 70% εξ αυτών θα πλήρωναν τρεις μισθούς για να το κάνουν. Τα πρώτα τουριστικά διαστημικά ταξίδια θα είναι βεβαίως σύντομες περιπέτειες του τύπου «ήμουν κι εγώ εκεί». Αργότερα, ο τουρισμός στο Σύμπαν θα ανήκει στην κατηγορία των εξωτικών ταξιδιών ή των διακοπών περιπέτειας. Σύντομα όμως θα γίνει ρουτίνα, βοηθούντων και των ξενοδοχείων σε τροχιά που θα επιτρέπουν στους ερασιτέχνες αστροναύτες να παραμένουν στο Διάστημα αρκετά ώστε να βιώσουν πλήρως την εξωγήινη εμπειρία. Οι πρώτες σκέψεις για το άνοιγμα του Διαστήματος στο κοινό έγιναν πριν από τρεις δεκαετίες αλλά οι δυσκολίες ήταν μεγάλες και η καταστροφή του Challenger περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πρόσφατα όμως ξεκίνησαν εντατικές προσπάθειες στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία. Η NASA και η STA υπολογίζουν ότι, μέσα σε λίγες δεκαετίες, ο τζίρος του διαστημικού τουρισμού θα φθάνει τα 10 με 20 δισ. δολάρια ετησίως. Προειδοποιούν όμως ότι πρώτα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια: η τιμή και ο κίνδυνος. Κάθε πτήση διαστημικού λεωφορείου κοστίζει σήμερα 400 εκατ. δολάρια για να γίνει ο διαστημικός τουρισμός οικονομικά βιώσιμος, οι πτήσεις πρέπει να κοστίζουν το ένα εκατοστό του ποσού αυτού. Όσο για το ζήτημα του κινδύνου, τα ταξίδια του διαστημικού λεωφορείου έχουν μία στις εκατό πιθανότητες να καταλήξουν σε τραγωδία.

2 «Ο διαστημικός τουρισμός θα εγκαινιαστεί 10 χρόνια αφότου ο κόσμος σταματήσει να γελά με την ιδέα» είχε δηλώσει κάποτε ο Ντέιβιντ Ασφορντ, διευθυντής της Bristol Spaceplanes, μιας από τις εταιρείες που ανταγωνίζονται για το Χ-Prize. Πρόσφατα δήλωσε: «Ο κόσμος έχει πάψει πλέον να γελά». Ο Τομ Ρότζερς, πρόεδρος της STA, συμφωνεί: «Για χρόνια, φέρναμε το Διάστημα στους ανθρώπους. Τώρα θα πάμε τους ανθρώπους στο Διάστημα». Η λεωφόρος του Διαστήματος θα ανοίξει αναμφίβολα για το ευρύ κοινό. Πότε θα γίνει αυτό; Δεν είναι σίγουρο ακόμη μπορεί τον ερχόμενο χρόνο, μπορεί αργότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, εφόσον υπάρχει η ζήτηση, θα παρουσιαστεί σύντομα και η προσφορά. ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ Το ΒΗΜΑ, 11/10/1998, Σελ.: A50

3 1. Ascender, Spacebus Κατασκευάστρια εταιρεία: Bristol Spaceplanes Ltd (Μπρίστολ, Βρετανία). Τιμή: Στην αρχή το Spacebus θα χρεώνει δολάρια το άτομο. Λίγα χρόνια αργότερα, το κόστος πτήσης θα είναι τετραπλάσιο από εκείνο ενός αεροπλάνου Boeing 747, δηλαδή θα φθάνει τα δολάρια. Εφόσον το Spacebus θα μεταφέρει οκτώ φορές λιγότερους επιβάτες από τα 747 (50 έναντι 400), το εισιτήριο θα είναι 30 φορές ακριβότερο θα κοστίζει γύρω στα δολάρια. Παρθενικό ταξίδι: Το Ascender θα κάνει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του σε τρία χρόνια και θα μεταφέρει επιβάτες σε επτά χρόνια. Το Spacebus θα εγκαινιαστεί σε 15 χρόνια από σήμερα. Διάρκεια ταξιδιού: Μισή ώρα. Περιγραφή: Το Ascender είναι ένα μικρό «διαστημοπλάνο» ελαφρύ αεροπλάνο υπερηχητικού τύπου με μηχανή πυραύλου που θα μεταφέρει επιβάτες σε πτήσεις «βιώματος της εμπειρίας του Διαστήματος». Σκοπός του είναι να κερδίσει το Χ-Prize και να αποδείξει ότι τα χαμηλού κόστους ταξίδια στο διάστημα αρκετές φορές την ημέρα με το ίδιο όχημα είναι εφικτά. Θα απογειώνεται οριζόντια από οποιοδήποτε αεροδρόμιο και θα ανεβαίνει σε ύψος 100 χλμ. Μελλοντικά σχέδια: Η εξέλιξη του Ascender είναι το Spacecab, το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και προμήθειες σε διαστημικούς σταθμούς. Το Spacebus είναι ένα μεγαλύτερο και πιο ώριμο Spacecab. Θα έχει 50 θέσεις σε μια στενή άτρακτο όπως εκείνη των αεροπλάνων. Εναλλακτικά, μερικές από τις θέσεις θα αντικατασταθούν από μια «αίθουσα θαυμασμού της θέας» για τους επιβάτες και μια αίθουσα γυμναστικής σε έλλειψη βαρύτητας για τα μακρύτερα ταξίδια ως 10 ώρες. Το Spacebus δεύτερης γενιάς θα μεταφέρει επιβάτες από την Ευρώπη στην Αυστραλία σε 75 λεπτά. 2. Mayflower Κατασκευάστρια εταιρεία: Civilian Astronauts Corps (Χιούστον, ΗΠΑ). Τιμή: δολάρια.

4 Παρθενικό ταξίδι: 4 Ιουλίου Στην τιμή περιλαμβάνονται: Στολή, τέσσερις νύχτες σε ξενοδοχείο με πλήρη διατροφή για την προετοιμασία, τέσσερις προσκλήσεις για την παρακολούθηση της εκτόξευσης (για συγγενείς ή φίλους), βίντεο, φωτογραφίες. Διάρκεια ταξιδιού: Λίγα λεπτά. Περιγραφή ταξιδιού: Το Mayflower θα απογειωθεί κάθετα από τη θάλασσα (από τον Κόλπο του Μεξικού, στα ανοιχτά του Τέξας) και θα επιταχύνει ως τα 2G (δύο φορές η δύναμη της βαρύτητας) σε περίπου δύο λεπτά, επιτυγχάνοντας ταχύτητα χλμ. /ώρα. Σε ύψος 40 χλμ. θα αρχίσει η έλλειψη βαρύτητας και σε άλλα δύο λεπτά το Mayflower θα φθάσει στον προορισμό του, τα 100 χλμ. πάνω από τη θάλασσα. Κατόπιν θα αρχίσει η κάθοδος, αλλά η έλλειψη βαρύτητας θα συνεχιστεί για άλλα δύο λεπτά, ώσπου το Mayflower να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα της Γης για να προσγειωθεί οριζόντια στη θάλασσα. Ασφάλεια: Τα πάντα γίνονται αυτόματα και υπάρχει μόνο ένας πιλότος ως αναπληρωματικός. Οι κίνδυνοι περιορίζονται γιατί το όχημα βγαίνει από την ατμόσφαιρα εντός ενός λεπτού. Το Mayflower μπορεί να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε υδάτινη επιφάνεια έχει πλάτος 33 μέτρα, μήκος 330 και βάθος ένα μέτρο. 3. Χ-33, Venture Star Κατασκευάστρια εταιρεία: NASA και Lockheed Martin (ΗΠΑ). Παρθενικό ταξίδι: Το Χ-33 θα απογειωθεί τον Μάρτιο του 1999 από την αεροπορική βάση Εντουαρντς της Καλιφόρνιας. Το Venture Star αναμένεται να μπει σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου αιώνα προτεινόμενη ημερομηνία το Τιμή: Αν το Venture Star σημειώσει επιτυχία, το κόστος εκτόξευσης μισού κιλού ωφέλιμου φορτίου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη θα μειωθεί από τα δολάρια που κοστίζει σήμερα με το διαστημικό λεωφορείο στα δολάρια. Περιγραφή: Το Χ-33 αποτελεί δοκιμή για το Venture Star. Και τα δύο απογειώνονται κατακόρυφα και προσγειώνονται οριζόντια. Το Χ-33 θα είναι η «πρόβα τζενεράλε» του συστήματος Reusable Launch Vehicle (RLV ή συστήματος εκτόξευσης που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί). Δεν θα μεταφέρει φορτίο στο Διάστημα. Θα κάνει περίπου 15 ταξίδια σε περίοδο 10 μηνών και θα αναπτύσσει ταχύτητα ίση με 15 φορές την ταχύτητα του ήχου.

5 Μελλοντικά σχέδια: Οταν ολοκληρωθούν και εκτιμηθούν οι δοκιμαστικές πτήσεις του Χ- 33, η Lockheed Martin θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει με το Venture Star, του οποίου η κατασκευή θα είναι αποκλειστικά εμπορικό εγχείρημα, χωρίς την ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης. 4. Space Cruiser Κατασκευάστρια εταιρεία: Zegrahm Space Voyages (Σιάτλ, ΗΠΑ) και Vela Technology Development Inc. Τιμή: δολάρια. Παρθενικό ταξίδι: 1η Δεκεμβρίου Στην τιμή περιλαμβάνονται: Στολή την οποία μπορείτε να κρατήσετε ως ενθύμιο, επτά νύχτες σε ξενοδοχείο με πλήρη διατροφή για την προετοιμασία σε προσομοιωτές επιτάχυνσης και έλλειψης βαρύτητας. Διάρκεια ταξιδιού: Δυόμισι ώρες. Περιγραφή ταξιδιού: Το Space Cruiser θα απογειωθεί οριζόντια με έξι επιβάτες από αεροδρόμιο. Αφού πάρει το κατάλληλο ύψος, θα επιτύχει επιτάχυνση 2G επί δύο λεπτά, για να φθάσει τα 100 χλμ., το «υψόμετρο των αστροναυτών». Θα βιώσετε την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας επί δυόμισι λεπτά προτού αρχίσει η κάθοδος για να προσγειωθείτε οριζόντια σε αεροδρόμιο. Το Space Cruiser διαθέτει παράθυρα «φιλικά προς τις φωτογραφικές μηχανές» και άνετες θέσεις που ανακλίνονται σε διάφορες γωνίες, για να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα ανά πάσα στιγμή. Ακουστικά και μικρόφωνα θα σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με τους συνεπιβάτες σας και να ακούτε μουσική, ενώ μια κινηματογραφική μηχανή προσαρμοσμένη στο κράνος σας θα βιντεοσκοπήσει την όλη εμπειρία.

6 Διαστημικά ξενοδοχεία σε τροχιά Η NASA σχεδιάζει να χτίσει ως το 2012 ένα σταθμό για παραθεριστές στο Διάστημα ΕΡΕΥΝΕΣ αγοράς έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να περάσουν λίγες ημέρες στο Διάστημα και δικαιολογημένα. Για να αναπτυχθεί, όμως, πλήρως ο διαστημικός τουρισμός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χτιστούν ξενοδοχεία σε τροχιά αλλά, για να είναι αυτά βιώσιμα, πρέπει να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς των πελατών τους ως την άκρη του Διαστήματος. Ενα τυπικό Σαββατοκύριακο στο Διάστημα θα αρχίζει με την εκτόξευση έξω από την ατμόσφαιρα, που θα διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Τα ξενοδοχεία σπαρτιάτικα στην αρχή, πολυτελή αργότερα θα προσφέρουν όλες τις ανέσεις ενός επίγειου καταλύματος συν δύο μοναδικές εμπειρίες: την εντυπωσιακή θέα της Γης και του Σύμπαντος και την έλλειψη βαρύτητας. Η θέα θα αλλάζει συνεχώς, καθώς το ξενοδοχείο θα ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 90 λεπτά. Την ημέρα, οι τουρίστες του Διαστήματος θα θαυμάζουν τις «ακρότητες» της Γης ερήμους και βουνά, ζούγκλες και πεδιάδες, παγετώνες και τυφώνες, ενώ τη νύχτα θα έχουν μοναδική θέα των φωτισμένων μεγαλουπόλεων και των πετρελαιοπηγών, των καταιγίδων και των πυρκαϊών και, αν είναι τυχεροί, της έκρηξης ενός ηφαιστείου. Κοιτάζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα βλέπουν τα αστέρια πιο φωτεινά και «κοντινά», ενώ τα χρώματά τους θα είναι πιο καθαρά και δεν θα τρεμοσβήνουν, γιατί δεν θα παρεμβάλλεται η ατμόσφαιρα. Οταν δεν θα απορροφάται κανείς από την πρωτόγνωρη για τα ανθρώπινα δεδομένα θέα, θα μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, η οποία ισοδυναμεί με ένα ατελείωτο παιχνίδι. Θα μπορεί λ.χ. να εκτελεί ακροβατικά σε αργή ταχύτητα ή να παίζει μπάλα με μία μεγάλου μεγέθους «σταγόνα» νερού. Και αν η ζωή στο διαστημικό ξενοδοχείο τού φανεί υπερβολικά βαρετή δεδομένου ότι θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του εφόσον σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας η ανάγκη για ύπνο είναι μικρότερη, θα μπορεί να εκδράμει στον διεθνή διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη ή να βγει για έναν περίπατο στο Διάστημα. Τα πρώτα δωμάτια με θέα στη Γη αναμένεται να τα προσφέρει η NASA, η οποία, σε συνεργασία με αρχιτεκτονική εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό ξενοδοχείων, φιλοδοξεί να χτίσει ως το 2010 ένα διαστημικό σταθμό για παραθεριστές. Η NASA οραματίζεται ένα ξενοδοχείο που θα φιλοξενεί 100 άτομα και θα βρίσκεται σε τροχιά

7 γύρω από τη Γη, ενώ θα χρεώνει λιγότερο από δρχ. το κεφάλι για ένα τριήμερο στο Διάστημα μαζί με τη μεταφορά. Κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου θα είναι η στρογγυλή «αίθουσα θέας», ολόκληρη από γυαλί, από την οποία οι πελάτες θα μπορούν να θαυμάζουν τον πλανήτη τους βοηθούμενοι από εικόνες υπολογιστή για να αναγνωρίζουν ποιο ακριβώς σημείο της Γης κοιτάζουν κάθε στιγμή. Οι διαστημικοί τουρίστες θα τρώνε εδέσματα από τις επί τόπου υδροπονικές καλλιέργειες και θα περνούν τον χρόνο τους παίζοντας παιχνίδια σε έλλειψη βαρύτητας, για να μην ατροφήσουν οι μύες τους. Σύμφωνα με τα σχέδια της NASA, το μισό ξενοδοχείο θα λειτουργεί σε έλλειψη βαρύτητας και το άλλο μισό με τεχνητή βαρύτητα. Το δεύτερο θα αποτελεί καταφύγιο του ενός στους δύο τουρίστες που αναμένεται να νιώσουν «διαστημική δυσφορία», αλλά θα φιλοξενεί και τις δραστηριότητες που δεν μπορούν να γίνουν σε έλλειψη βαρύτητας όπως το ντους. Σκοπός είναι να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην εξωγήινη εμπειρία και στις βασικές ανέσεις που περιμένει κανείς από ένα ξενοδοχείο, έστω και διαστημικό. ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ Το ΒΗΜΑ, 11/10/1998, Σελ.: A50

8 Διακοπές στο διάστημα Όνομα:... Τάξη:... Ημερομηνία:... Αφού διαβάσω το άρθρο από την εφημερίδα «Το Βήμα», μελετώ τις προτάσεις των τεσσάρων εταιρειών προώθησης των διακοπών στο διάστημα και αποφασίζω με την ομάδα μου ποια ομάδα θα προτιμήσω για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Εξηγώ τους λόγους για τους οποίους προτίμησα τη συγκεκριμένη εταιρεία

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1.

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1. Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση Περιέχει: 1. Αναλυτική Θεωρία 2. Ερωτήσεις Θεωρίας 3. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 4.

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική φαντασία

Επιστημονική φαντασία Ενότητα 10 Περιγράφουμε ταξίδια στο μέλλον Αφηγούμαστε φανταστικές ιστορίες Περιγράφουμε ανεξήγητα φαινόμενα Περιγράφουμε μυστηριώδη αντικείμενα Χρησιμοποιούμε μελλοντικούς χρόνους Αναγνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μπουρνελάς Θάνος Νικητάκης Θάνος Ραφτόπουλος Στέφανος Τσίρος Δημήτρης Ψυχάρης Ιωάννης Τμήμα Β3,Β4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η καθοριστική σημασία που έχει στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: 19.10.18 1. Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε επιτάχυνση α. Η τσάντα της είναι στο δάπεδο του ασανσέρ δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02 Η Κίνα σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4. 1 / 6 Το σκάφος, που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 26 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 13 Μαΐου, 2012 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: 1) Είναι πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο 2012-2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 24 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 25 Απριλίου, 2010 Ώρα: 11:00-14:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Φαντάσου πως κάποια μέρα μπορεί αντί να κατοικούμε στην Γη, να «μεταναστεύσουμε» σε έναν άλλο πλανήτη! Όσο απίθανο και αν ακούγεται, επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 Πριν αρχίσετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας). Ονοματεπώνυμο Αριθμός ταυτότητας Σας δίνονται 20 ισότιμα προβλήματα (10 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωνε - καθώς προχωράς! ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ. Ιστορία - βήµα προς βήµα ΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Σηµείωνε - καθώς προχωράς! ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ. Ιστορία - βήµα προς βήµα ΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Σηµείωνε - καθώς προχωράς! ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ Ιστορία - βήµα προς βήµα ΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Αυτή η ιστορία ανήκει στον/στην: ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ 2 Το να πηγαίνεις ταξίδι µπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό!

Διαβάστε περισσότερα

Β Γυμνασίου Σελ. 1 από 10

Β Γυμνασίου Σελ. 1 από 10 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων που θα σας δοθεί μαζί με τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα Α4 ή σε τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ

Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: Ἀτλαντὶς νῆσος) είναι μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας». Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να γίνει ο άρχοντας των αιθέρων. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, ο Βελλεροφόντης πάνω στο φτερωτό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Θέματα: ποσοστά, μοντελοποίηση, ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, μάζα, πυκνότητα Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Ανώτερο επίπεδο: αντίσταση αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Διαστημικοί Σταθμοί Β. Ζαφειρόπουλος 22 Νοεμβρίου 2006 Τι είναι ένας Διαστημικός Σταθμός; Έτσι ονομάζονται τεχνητές κατασκευές, επανδρωμένες ή μη, οι οποίες τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Σ Α Φ Η Ν Ε Ι Α Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Σ Α Φ Η Ν Ε Ι Α Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο Το Μυστηριόμετρο. 20 Ο κλάδος των Infographics (πληροφοριακών γραφημάτων) έχει σίγουρα εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες (θερμές ευχαριστίες στη USA Today για τους πίνακες και τα γραφήματα). Η ιδέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας με το διάστημα

Διδάσκοντας με το διάστημα Διδάσκοντας με το διάστημα (Ένα εικονικό ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) Ελευθερία Φανουράκη Υπεύθυνη 1 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου Βασίλης Γαργανουράκης Υπεύθυνος 2 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου 1 Τι είναι τα Εργαστηριακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, πριλίου, Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: ) Είναι πολύ σημαντικό να δηλώσετε

Διαβάστε περισσότερα

* Ατλαντίδα Στυλιάνα

* Ατλαντίδα Στυλιάνα * Ατλαντίδα Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: Ἀτλαντὶς νῆσος) είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» [1] και «Κριτίας» [2] [3]. Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Τιμοκατάλογος : 20/01-31/03/2015 Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι 4ημέρες από 399 Ντουμπάι LUX 6ημέρες / 5νύχτες Αναχωρήσεις KAΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ / ΠΤΗΣΕΙΣ (από Θεσ/νίκη) GULF AIR Διαφορά 1κλίνου CITY MAX 3*

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική. B ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Β ΓΕΛ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ προσανατολισμού ΘΕΜΑ Α. Α1. Στην οριζόντια βολή:

Φυσική. B ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Β ΓΕΛ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ προσανατολισμού ΘΕΜΑ Α. Α1. Στην οριζόντια βολή: Φυσική ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις από 1-4 να βρείτε την σωστή απάντηση. Α1. Στην οριζόντια βολή: προσανατολισμού Α. Ο χρόνος για να φθάσει το σώμα στο έδαφος εξαρτάται από το ύψος που εκτοξεύουμε το σώμα Β.

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μύκονος THOMAS HOTEL 2*

Μύκονος THOMAS HOTEL 2* Μύκονος THOMAS HOTEL 2* Κατόπιν της υψηλής ζήτησης των καταλυμάτων στην χώρα του νησιού με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και τη δυσκολία στη διαθεσιμότητα, αποφασίσαμε να εξασφαλίσουμε δωμάτια για εσάς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το αεροσκάφος κάθετης απογείωσης Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάκτηση της Σελήνης

Η κατάκτηση της Σελήνης Η κατάκτηση της Σελήνης Η εργασία συντελέστηκε μετά από ώρες προσπάθειας των μαθητών: Νίκου Γκίτσιου Μάνου Βαφειάδη Η απογείωση των πρώτων που άφησαν το στίγμα τους στην Σελήνη Apollo 11 Η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ Τεχνική Διαπραγματεύσεων Καθηγητής Δημήτριος Σουμπενιώτης Θα αναφερθώ σε μια εμπορική διαπραγμάτευση από την εργασιακή μου πείρα. Πρόκειται για μία τηλεφωνική

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο)

Κεφάλαιο 3. Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο) Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο) Κινηματική σε δύο διαστάσεις Θα περιγράψουμε τη διανυσματική φύση της θέσης, της ταχύτητας, και της επιτάχυνσης με περισσότερες λεπτομέρειες. Σαν ειδικές περιπτώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Τιμοκατάλογος : 01/09-16/12/2014 Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι 6ημέρες από 399 Κομνηνών 12, Θεσ/νίκη Τ. 2310 235 554 hm@caravel-travel.gr www.caravel-travel.gr Ντουμπάι LUX 6ημέρες / 5νύχτες Αναχωρήσεις KAΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕ03 1 ου ΓΕΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αφορμή για την παρουσίαση αυτή το γεγονός ότι τα τρία τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Η εξέταση έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Η εξέταση έχει

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα To Chill and read διάβασε πρόσφατα το βιβλίο Κάθε ηλιοβασίλεμα, το πρώτο βιβλίο της κυρίας Μαίρης Παπαπαύλου, που κυκλοφορεί από

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή. 2. Στην άκρη ενός τραπεζιού βρίσκονται δύο σφαίρες Σ1 και Σ2. Κάποια

1. Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή. 2. Στην άκρη ενός τραπεζιού βρίσκονται δύο σφαίρες Σ1 και Σ2. Κάποια 1. Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή. α. Μία κίνηση θα λέγεται σύνθετη όταν το σώμα εκτελεί ταυτόχρονα μόνο δύο κινήσεις. β. Η οριζόντια συνιστώσα της ταχύτητας ενός σώματος που εκτελεί οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

1. Γράφουμε το όνομα της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση τους στον χάρτη.

1. Γράφουμε το όνομα της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση τους στον χάρτη. Ο Αντρέας είναι δέκα χρόνων, κάτοικος Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζει να έρθει στην Κύπρο με τους γονείς του για να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μελετά διάφορες πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 22 Μαρτίου 2008 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου

2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου 2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα 1. Εάν οι συντελεστές στατικής και κινητικής τριβής µεταξύ του µπλοκ A, µάζας 20 kgr και του αµαξιδίου Β, µάζας100 kgr έχουν τιµή

Διαβάστε περισσότερα

WEBINARS : οδηγός χρήσης

WEBINARS : οδηγός χρήσης WEBINARS : οδηγός χρήσης Τι είναι το Webinar; τι μπορώ να κάνω με αυτό; Το webinar, συντομογραφία του Web-based seminar, είναι μια παρουσίαση ή μάθημα που διενεργείται μέσω Internet. Ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Θέμα: Σχεδιασμός παιχνιδιού με κάρτες για το Ηλιακό Σύστημα Μάθημα: Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Δήμητρα Μισιτζή 1 (ΑΜ:131/2008092)

Διαβάστε περισσότερα

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s;

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s; 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 36 km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ Φωτογρ:Παν. Φιλίππου Ντασκάλου Ντιάνα Παστρή Γεωργία Τσάτση Μαρία Ντίνο Ιωσήφ Σιαφάκας Σωτήρης Σπυρόπουλος Παναγιώτης Στάμος Νίκος Ερευνητική εργασία, Τμήμα Α3

Διαβάστε περισσότερα

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!...

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Λίγα λόγια για τον Νέο Μαρμαρά Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιδού τα νέα προάστια της Αττικής

Ιδού τα νέα προάστια της Αττικής Ιδού τα νέα προάστια της Αττικής Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων της περιφέρειας αλλά και στον τουρισμό, φέρνουν οι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση. Από τη μια η ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ A A N A B P Y T A ΡΑΛΛΟΥ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗ (Β4) ΜΑΡΤΙΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 9 5 ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γενίκευση της άσκησης (σελ 4) του σχολικού βιβλίου Φυσικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών. HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2018 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής. Πρώτη Σειρά Ασκήσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών. HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2018 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής. Πρώτη Σειρά Ασκήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2018 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής Πρώτη Σειρά Ασκήσεων Ηµεροµηνία Ανάθεσης : 9/10/2018 Ηµεροµηνία Παράδοσης : 19/10/2018 Σηµείωση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Το διαστημόπλοιο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό.

Theory Greek (Greece) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό. Q1-1 Δύο προβλήματα Μηχανικής (10 Μονάδες) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό. Μέρος A. Ο Κρυμμένος Δίσκος (3.5 Μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφυσικοί πίδακες: Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες

Αστροφυσικοί πίδακες: Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Αστροφυσικοί πίδακες: Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήμιο Κρήτης Μια περιήγηση στις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν στις μαύρες τρύπες. Ηράκλειο 9-12-17 Εισαγωγή Η

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Ντουμπάι SHOPPIG 4 ημέρες / 3νύχτες Αεροπορικά εισιτήρια Διαμονή σε ξενοδοχείο Μεταφορές αεροδρομίου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ / JORDAIA 3* SUP MAYFAIR 210 305 455 355 90 COPTHORE 4* 245 340 490

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: Ἀτλαντὶς νῆσος) είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» [1] και «Κριτίας» [2] [3]. Στην περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο και αερόπλοια. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD

Υδρογόνο και αερόπλοια. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD Υδρογόνο και αερόπλοια ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD Στο πείραμα της αντίδρασης του Mg με το HCl διαπιστώσαμε ότι το υδρογόνο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα Την ιδιότητα αυτή αξιοποίησε πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

4 η Εργασία F 2. 90 o 60 o F 1. 2) ύο δυνάµεις F1

4 η Εργασία F 2. 90 o 60 o F 1. 2) ύο δυνάµεις F1 4 η Εργασία 1) ύο δυνάµεις F 1 και F 2 ασκούνται σε σώµα µάζας 5kg. Εάν F 1 =20N και F 2 =15N βρείτε την επιτάχυνση του σώµατος στα σχήµατα (α) και (β). [ 2 µονάδες] F 2 F 2 90 o 60 o (α) F 1 (β) F 1 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις

Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις Κεφάλαιο 1ο: Καμπυλόγραμμες κινήσεις 1.3 Κεντρομόλος δύναμη 1.4 Μερικές περιπτώσεις κεντρομόλου δύναμης Α) Ερωτήσεις του τύπου σωστό / λάθος Σημειώστε με Σ αν η

Διαβάστε περισσότερα

(δʹ) 5Ν και 7Ν F 2 F 1

(δʹ) 5Ν και 7Ν F 2 F 1 Νόμοι Νεύτωνα 1 2 Νόμοι Νεύτωνα 2.1 1ος - 2ος Νόμος Newton 1. Σώμα μάζας βρίσκεται σε λείο οριζόντιο επίπεδο και δέχεται συνισταμένη δύναμη Σ F για κάποιο χρονικό διάστημα t. Μετά η δύναμη καταργείται.

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο Σύνολο Σελίδων: επτά 7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: ιαβάστε µε ΠΡΟΣΟΧΗ τις εκφωνήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τα μέλη του Ομίλου: ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΠΑΝΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΙΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να προσομοιωθεί ένα σύστημα έχει άμεση σχέση με το μοντέλο που δημιουργήθηκε για το σύστημα. Αυτό ισχύει και

Διαβάστε περισσότερα

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg.

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg. Μια ράβδος μήκους R m και αμελητέας μάζας βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο και μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το σημείο Ο. Στο άλλο άκρο της είναι στερεωμένο σώμα Σ, μάζας m kg το οποίο εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από 10-18 ετών Καλωσορίσατε στην 9η έκδοση του παγκόσµιου διαγωνισµού ''Επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα'' (Cassini-Scientist

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ Αθαναηλίδης Χρήστος-Παναγιώτης Βαφειάδης Μάνος Γκαμπινασβίλι Βασίλης Ερευνητική Εργασία Α Τετράμηνου Επόπτες καθηγητές: κ. Ζούλας Πολλοί είναι αυτοί που στα παιδικά τους χρόνια το

Διαβάστε περισσότερα

Περι-Φυσικής. Θέµα Α. ιαγώνισµα - υναµική στο Επίπεδο. Ονοµατεπώνυµο: (α) κινούνται µε την ίδια ταχύτητα. (ϐ) είναι ακίνητα. (γ) έχουν την ίδια µάζα.

Περι-Φυσικής. Θέµα Α. ιαγώνισµα - υναµική στο Επίπεδο. Ονοµατεπώνυµο: (α) κινούνται µε την ίδια ταχύτητα. (ϐ) είναι ακίνητα. (γ) έχουν την ίδια µάζα. ιαγώνισµα - υναµική στο Επίπεδο Ηµεροµηνία : Γενάρης 2014 ιάρκεια : 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε την σωστή απάντηση [4 5 = 20 µονάδες] Α.1. ύο σώµατα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ Bάση Ευρώπη UNIVERSITY STUDIO PRESS. Μετάφραση-Επιμέλεια Νικόλαος Κ. Σπύρου Κωνσταντίνα Ν. Σπύρου

ΔΙΑΣΤΗΜΑ Bάση Ευρώπη UNIVERSITY STUDIO PRESS. Μετάφραση-Επιμέλεια Νικόλαος Κ. Σπύρου Κωνσταντίνα Ν. Σπύρου Giuseppe Reibaldi Giovanni Caprara ΔΙΑΣΤΗΜΑ Bάση Ευρώπη Πώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμοποιείται για την βελτίωση της ζωής στην Γη και για την συνέχιση της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος Μετάφραση-Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ο 20ος αιώνας έχει ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «Διαστημική εποχή». Τα νέα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια

Διαβάστε περισσότερα

Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe

Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe w w w. p l e f s i m a g. g r ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 153 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 4.80 Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 211 Τελική Εξέταση 10-Μάη-2014

ΦΥΣ. 211 Τελική Εξέταση 10-Μάη-2014 ΦΥΣ. 211 Τελική Εξέταση 10-Μάη-2014 Πριν ξεκινήσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο, αριθµό ταυτότητας) στο πάνω µέρος της σελίδας αυτής. Για τις λύσεις των ασκήσεων θα πρέπει να χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός προμέτρησης για την εφαρμογή. του παρθένου ορυκτοβάμβακα. Ένα καινοτόμο προϊόν της. Με την πιστοποίηση εφαρμογής της

Οδηγός προμέτρησης για την εφαρμογή. του παρθένου ορυκτοβάμβακα. Ένα καινοτόμο προϊόν της. Με την πιστοποίηση εφαρμογής της Οδηγός προμέτρησης για την εφαρμογή του παρθένου ορυκτοβάμβακα Ένα καινοτόμο προϊόν της Με την πιστοποίηση εφαρμογής της Καλώς ήρθατε στην F.U.V. Group Είμαστε περήφανοι που από το 2013 σε συνεργασία με

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ίδιο από τη Γη. Τα δύο σηµεία που έχουν ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 24-10-2016 Επιδιωκόμενος Στόχος: 85/100 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ

Β. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 Β. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ MICHEL VALLET Ex Director of Research INRETS (France) Expert WHO and EU (DG RD, DG ENY) Στη

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως:

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως: Ο Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR ιδρύθηκε το 1994, και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρελθόν συμμετείχαν στο τουρνουά ομάδες από Αγγλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρωσσία και Ελλάδα κυρίως.

Στο παρελθόν συμμετείχαν στο τουρνουά ομάδες από Αγγλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρωσσία και Ελλάδα κυρίως. Η Soccerworldcyprus διοργανώνει το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου Αγίας Νάπας με την επωνυμία Ayia Napa Youth Soccer Festival από τις 6 μέχρι και τις 11 Απριλίου του 2012. Η όλη διοργάνωση πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα