Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)"

Transcript

1

2 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα Μαθητείας με κωδικό ΟΠΣ (MIS)

3 Υποέργο 1: Υποστηρικτικές ενέργειες για την υλοποίηση της Επιμόρφωσης Παραδοτέο Π1.5.1.β : Επιμορφωτικό υλικό για τη Θ.Ε. 2 «Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας» Σοφία ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ Αθηνά ΝΕΛΛΑ Ευμορφία-Δήμητρα ΦΑΡΑΝΤΟΥ

4

5 Στο Κεφάλαιο 1 αναπτύσσονται θέματα που σχετίζονται με: τον θεσμό της μαθητείας για τους/τις αποφοίτους/ες ΕΠΑ.Λ/ΙΕΚ. τις Προδιαγραφές Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τον θεσμό της μαθητείας.

6 Στο Κεφάλαιο 1 αναπτύσσονται θέματα που σχετίζονται με: τα Επαγγελματικά Περιγράμματα το Εθνικό Πλαίσιο προσόντων Τους Τίτλους Επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα επίπεδα στα οποία κατατάσσονται Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECVET)

7 Μετά την ολοκλήρωση του 1 ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Περιγράφετε τον τρόπο διάρθρωσης και τις διαδικασίες υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» Εξηγείτε τη σχέση που συνδέει τα Προγράμματα Σπουδών του «Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» με τα Επαγγελματικά Περιγράμματα αντίστοιχης ειδικότητας

8 Μετά την ολοκλήρωση του 1 ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Χρησιμοποιείτε ορθά τις έννοιες που σχετίζονται με τα Προγράμματα Σπουδών Περιγράφετε με συνοπτικό τρόπο το Επαγγελματικό Περίγραμμα Περιγράφετε τη δομή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και να κατατάσσετε στα επίπεδά του τους διάφορους τίτλους της ΕΕΚ Περιγράφετε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) για την ΕΕΚ και να εξηγείτε τον στόχο του

9 Στο ΕΠΑ.Λ. προσφέρονται οι εξής κύκλοι Σπουδών (αρ.66 του Ν.4386/2016): α) Δευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου επιπέδου 4 χορηγείται στους αποφοίτους της Γ Τάξης ΕΠΑ.Λ. μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις β) Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Επιπέδου 5 μετά από πιστοποίηση.

10 Εφαρμόζεται το δυϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης (μαθητεία) και περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στον χώρο εργασίας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένων σε τέσσερις (4) ημέρες β) εργαστηριακά μαθήματα Ειδικότητας μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος μαθητείας είναι εννέα (9) μήνες.

11 Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ., η οποία ορίζεται στο εξής ως «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» αφορά στο 5ο εξάμηνο κατάρτισης των Ι.Ε.Κ και αποτελείται από δύο τμήματα: «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας». Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στο ΙΕΚ και 768 ώρες στον χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης (ΙΕΚ) και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μία ημέρα στο Ι.Ε.Κ. και τέσσερις ημέρες στον χώρο εργασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας.

12 Η εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας» βασίζεται σε Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) που καταρτίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) Τα Π.Σ. πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, που θέτει το εγκεκριμένο Πλαίσιο Ποιότητας και τα κριτήρια που είναι συμβατά με τα αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Για τη διαμόρφωση των Π.Σ. λαμβάνονται υπόψη, εφόσον υπάρχουν, και τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που είναι πιστοποιημένα από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π

13 Κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» πραγματοποιούνται: Α.«Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» διακοσίων τριών (203) ωρών συνολικά/ μία (1) ημέρα την εβδομάδα/ επτά (7) διδακτικές ώρες Β.«Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας» είκοσι οκτώ (28) ωρών/ τεσσάρων (4) ημερών ανά εβδομάδα, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός.

14 Έχει διάρκεια 42 ώρες Σκοπός της είναι να δώσει στοιχεία ευελιξίας σε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ενδιαφέροντα των μαθητευομένων αλλά και στοιχεία προσαρμοστικότητας του Π.Σ. σε τοπικές ή άλλου τύπου ιδιαιτερότητες. Υλοποιείται είτε στο τέλος του Προγράμματος είτε εμβόλιμα μεταξύ των υπολοίπων ενοτήτων.

15 Δύνανται στην ΕΖ να εξειδικεύονται περαιτέρω στοιχεία του υπολοίπου προγράμματος είτε να εισάγονται νέα στοιχεία που σχετίζονται με την ειδικότητα. Τονίζεται ότι για την πιστοποίηση των μαθητευομένων το περιεχόμενο των ωρών της ΕΖ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά να βασίζεται στο περιεχόμενο των υπολοίπων (161) ωρών

16 1.4.1 Βασικοί Ορισμοί Γνώσεις (knowledge): Το αποτέλεσμα αφομοίωσης της πληροφόρησης διαμέσου της μάθησης. Γνώση είναι ένα σώμα γεγονότων, θεωριών και πρακτικών, το οποίο συνδέεται με το πεδίο της εργασίας ή της μελέτης Στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) η γνώση περιγράφεται ως θεωρητική και/ή τεκμηριωμένη (factual). Παραδείγματα: «Ο/Η κάτοχος πτυχίου αυτής της επαγγελματικής ειδικότητας: Περιγράφει τα βασικά μηχανολογικά εξαρτήματα - στοιχεία μηχανών, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Ερμηνεύει μηχανολογικό και τεχνικό σχέδιο». (ΕΟΠΠΕΠ: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» Επιπέδου 4, 2018)

17 1.4.1 Βασικοί Ορισμοί Δεξιότητες (Skills): Η ικανότητα εφαρμογής της γνώσης και της τεχνογνωσίας για την ολοκλήρωση καθηκόντων ή την επίλυση προβλημάτων. Παραδείγματα: «Ο/η κάτοχος πτυχίου αυτής της επαγγελματικής ειδικότητας: Χειρίζεται εργαλειομηχανές. Εκτελεί ηλεκτροσυγκολλήσεις. Χειρίζεται τα βασικά μηχανολογικά εξαρτήματα - στοιχεία μηχανών, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα υλικά». (ΕΟΠΠΕΠ: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» Επιπέδου 4, 2018)

18 1.4.1 Βασικοί Ορισμοί Ικανότητες (Competences): Η αποδεδειγμένη ικανότητα (ability) χρήσης γνώσης, δεξιοτήτων και προσωπικών, κοινωνικών και μεθοδικών ικανοτήτων σε εργασιακό ή μαθησιακό περιβάλλον με σκοπό την επαγγελματική ή προσωπική εξέλιξη. Παραδείγματα: «Ο/η κάτοχος πτυχίου αυτής της επαγγελματικής ειδικότητας: Συνεργάζεται με άλλους τεχνικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Εργάζεται αυτόνομα». (ΕΟΠΠΕΠ: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» Επιπέδου 4, 2018)

19 1.4.1 Βασικοί Ορισμοί Μαθησιακή Ενότητα (Learning Unit): Συστατικό στοιχείο προσόντος/τίτλου που αποτελείται από μια συνεκτική δέσμη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και η οποία μπορεί ανεξάρτητα να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί. Αποτελεί δομική μονάδα του Προγράμματος Σπουδών. Μαθησιακό Αποτέλεσμα: Η αποτύπωση όλων αυτών που ο/η εκπαιδευόμενος/-η γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να επιτελέσει μετά την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας.

20 Ο/η απόφοιτος/η «μπορεί να διαχειρίζεται και να επιβλέπει στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης, όπου μπορεί να συμβαίνουν και απρόβλεπτες αλλαγές. Μπορεί να αναθεωρεί και να αναπτύσσει τόσο την προσωπική του/της απόδοση όσο και άλλων ατόμων» (EOΠΠΕΠ: Επίπεδα Ε.Π.Π., 2018)

21 1.4.1 Βασικοί Ορισμοί «Πρόγραμμα Σπουδών είναι η καταγραφή των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον προγραμματισμό μια δράσης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, η οποία συμπεριλαμβάνει τον ορισμό μαθησιακών στόχων, περιεχομένου και μεθόδων (συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων αξιολόγησης) και υλικού, καθώς και ρυθμίσεις για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών». Cedefop (2008:56) «Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι ένα κανονιστικό έγγραφο ( ή συλλογή εγγράφων) που καθορίζουν το πλαίσιο για τον προγραμματισμό των μαθησιακών εμπειριών». Cedefop (2010:9),

22 «Ως Επαγγελματικό Περίγραμμα, ορίζεται το σύνολο των βασικών και επιμέρους επαγγελματικών λειτουργιών που συνθέτουν το αντικείμενο εργασίας ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας καθώς και οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανταπόκριση στις λειτουργίες αυτές. «Τα πιστοποιημένα από τον ΕΟΠΠΕΠ επαγγελματικά περιγράμματα ανέρχονται σε 204 και είναι διαθέσιμα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο: ΕΟΠΠΕΠ > Κατάλογος Επαγγελματικών Περιγραμμάτων

23 Ένα επαγγελματικό περίγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές ενότητες: Ενότητα 1 η : Τίτλος και ορισμός του Επαγγέλματος ή/ και ειδικότητας Ενότητα 2 η : Ανάλυση του επαγγέλματος ή/ και ειδικότητας «προδιαγραφές» Ενότητα 3 η : Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Ενότητα 4 η : Προτεινόμενες διαδρομές απόκτησης των προσόντων. Οριζόντιες δεξιότητες

24 Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, εγκρίθηκε το 2008 με τη Σύσταση του Ευρ. Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 23 ης Απριλίου του 2008 (2008/C111/01) Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα τα Εθνικά Πλαίσια Προσόντων και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα απονομής τίτλων/προσόντων Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αποτελεί εργαλείο το οποίο θέτει το πλαίσιο κατάταξης προσόντων μέσω του οποίου περιγράφονται, αποτιμώνται και κατατάσσονται όλοι οι τίτλοι σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στην Ελλάδα

25 Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων έχει αναπτυχθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ. (βλ. ΕΟΠΠΕΠ: Μητρώο Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ΕΟΠΠΕΠ: Οδηγός Εθνικού Πλαισίου Προσόντων). Το εθνικό πλαίσιο Προσόντων δομείται σε: Επίπεδα Μαθησιακά Αποτελέσματα Περιγραφικούς Δείκτες Τύπους Προσόντων.

26 Α. Επίπεδα Τα 8 επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων από την πρωτοβάθμια έως την ανώτατη εκπαίδευση. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που καθορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα συγκροτούν τα προσόντα του αντίστοιχου επιπέδου.

27 Β. Μαθησιακά αποτελέσματα Τα προσόντα έχουν τη μορφή μαθησιακών αποτελεσμάτων που κατατάσσονται σε επίπεδα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα κατηγοριοποιούνται σε γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες. Γ. Περιγραφικοί Δείκτες Τα μαθησιακά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα προσόντα ενός συγκεκριμένου επιπέδου προσδιορίζονται από περιγραφικούς δείκτες, οι οποίοι καθορίζονται από τις ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθμίσεις των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων.

28 Δ. Τύποι Προσόντων Τα προσόντα κατηγοριοποιούνται σε τύπους. Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν ομάδες τίτλων με κοινά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ελληνικών τίτλων στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, καθώς αυτοί να συγκριθούν μεταξύ τους.

29 Δ. Τύποι Προσόντων Οι προδιαγραφές των «Τύπων Προσόντων» είναι αρκετά εκτεταμένες και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο των περιγραφικών δεικτών, ώστε να παρέχουν περιγραφές των μαθησιακών αποτελεσμάτων για τον συγκεκριμένο «Τύπο». Οι προδιαγραφές των «Τύπων προσόντων» περιλαμβάνουν στοιχεία όπως τον τίτλο του «Τύπου Προσόντος, το επίπεδό του, συνοπτική περιγραφή του, την έκτασή του και τον σκοπό του. Παράδειγμα: «Τύπου Προσόντος» με τις προδιαγραφές του: Τίτλος: π.χ. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. Επίπεδο: 4 (Για τα υπόλοιπα στοιχεία που συνιστούν τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου Τύπου Προσόντος βλ.: ΕΟΠΠΕΠ: Τύπος Προσόντος: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας ΕΠΑ.Λ.)

30 Α. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 3, που χορηγείται στους/στις αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) μετά από πιστοποίηση Β. Απολυτήριο Γενικού Λυκείου επιπέδου 4, που χορηγείται στους/στις αποφοίτους/ες των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) Γ. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου), που χορηγείται στους/στις αποφοίτους της Γ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις

31 Δ. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 4, που χορηγείται στους/στις αποφοίτους της Γ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις Ε. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους/στις αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. μετά από πιστοποίηση ΣΤ. Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους/στις αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση.

32 Α. Γνώσεις: ευρείες, εξειδικευμένες, αντικειμενικές και θεωρητικές γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής και έχει επίγνωση των ορίων των γνώσεων αυτών. Β. Δεξιότητες: ευρύ φάσμα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε αφηρημένα προβλήματα Γ. Ικανότητες: ικανότητες διαχείρισης και επίβλεψης στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης, όπου μπορεί να συμβαίνουν και απρόβλεπτες αλλαγές. Ικανότητες αναθεώρησης και ανάπτυξης της ατομικής απόδοσης και της απόδοσης άλλων ατόμων.

33 Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων αποτελούν σημαντικά εργαλεία της Ε.Ε. για την προώθηση της κινητικότητας, της διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τίτλων/προσόντων που χορηγούνται στον τομέα της Ε.Ε.Κ. Στόχος του ECVET είναι να διευκολύνει την αναγνώριση, μεταφορά και συγκέντρωση των μαθησιακών επιτευγμάτων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών αλλά και διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων μέσα στην ίδια χώρα, στην προσπάθεια των ατόμων να αποκτήσουν ένα τίτλο/προσόν.

34 Αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ECVET είναι: Η υιοθέτηση της προσέγγισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό των τίτλων και των Προγραμμάτων Σπουδών Η διάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών με βάση τη λογική των ενοτήτων μαθησιακών αποτελεσμάτων/ σπονδύλων. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ορίζεται ως το Εθνικό Σημείο Επαφής για τη Μεταφορά Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Ελλάδα.

35 Α. Ερωτήσεις Σ-Λ 1. Το «Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζει το δυϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης (μαθητείας) Σ Λ 2. Ο κάτοχος απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου Σπουδών του ΕΠΑΛ., προηγείται έναντι του κατόχου απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας» Σ Λ 3. Με βάση την κείμενη νομοθεσία το «Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας» δεν είναι υποχρεωτικό Σ Λ

36 Α. Ερωτήσεις Σ-Λ 4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεταδευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ο απόφοιτος του Μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας αποκτά αυτομάτως Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 Σ Λ 5. Για την πιστοποίηση των μαθητευομένων λαμβάνεται υπόψη και το περιεχόμενο των ωρών Ζώνης Ευέλικτου Προγράμματος Μαθητείας Σ Λ 6.Τα μαθησιακά αποτελέσματα, περιγράφουν τι οφείλει να ελέγξει ο εκπαιδευτικός ως προς τις γνώσεις του/της εκπαιδευόμενου/ης μετά το πέρας της μαθησιακής διαδικασίας Σ Λ

37 1.Τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, αναλύονται σε, και ανά μάθημα, τομέα και ειδικότητα.

38 α. Επεξηγεί την καθορισμένη επαγγελματική ορολογία που έχει καθιερωθεί στο πεδίο της εργασίας του/της β. Εφαρμόζει οδηγίες και ρυθμίσεις που αναφέρονται σε τεχνικά εγχειρίδια υλικού και λογισμικού γ. Αναπτύσσει βασικές ικανότητες καλής συμπεριφοράς, επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο στον εργασιακό του/της χώρο, όσο και στην επικοινωνία του/της με πολίτες / πελάτες δ. Εκφράζει περιβαλλοντική ευαισθησία (αξιοποίηση επισκευασμένου υλικού, ανακύκλωση κλπ.) ε. Εκτιμά τις προσωπικές του μαθησιακές ελλείψεις και ανάγκες, αντιλαμβανόμενος/η επιπλέον την ταχεία εξέλιξη των ΤΠΕ, και επιλέγει τρόπους και εκπαιδευτικά μέσα για την κάλυψη αυτών των αναγκών

39 στ. Εγκαθιστά, ρυθμίζει και ελέγχει ψυκτικές και κλιματιστικές μονάδες όλων των τύπων (μονομπλόκ, SPLIT, ημικεντρικές με δίκτυο αεραγωγών κλπ.) ζ. Χειρίζεται τα βασικά λειτουργικά συστήματα η. Περιγράφει τη φύση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ψύξης και κλιματισμού και των συνιστωσών τους θ. Αναγνωρίζει τις περιόδους και τα χαρακτηριστικά της τέχνης μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της. ι. Σχεδιάζει γραφιστικές εφαρμογές σε Η/Υ με τα κατάλληλα λογισμικά. κ. Συνδιαλέγεται δημιουργικά με τους/τις συνεργάτες του/της. λ. Αναγνωρίζει τα βασικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τα χρησιμοποιούμενα υλικά σε ένα υπολογιστικό σύστημα ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών. μ. Αναπτύσσει βασικές ικανότητες επαγγελματικής υπευθυνότητας, συνέπειας και ευσυνειδησίας.

40 ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΣ Α. Απολυτήριο Γενικού Λυκείου Β. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) χορηγούμενο στους/στις αποφοίτους/ες της Γ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) Γ. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης χορηγούμενου στους/στις αποφοίτους/ες της Γ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις Δ. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, χορηγούμενο στους στις αποφοίτους/τες Σ.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση Ε. Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, χορηγούμενο στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση ΣΤ. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης χορηγούμενο στους αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. μετά από πιστοποίηση

41 1. Περιγράψτε τον ρόλο της «Ζώνης Ευέλικτου Προγράμματος μαθητείας» στο πλαίσιο του «Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας»

42 Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της αριστερής στήλης με τα στοιχεία της δεξιάς στήλης Α. Μαθησιακή Ενότητα (Learning Unit) 1. Αποτελεί Συστατικό στοιχείο/μέρος ενός προσόντος/τίτλου που αποτελείται από μια συνεκτική δέσμη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και η οποία μπορεί ανεξάρτητα να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί. Β. Ικανότητες (Competences) 2.Η αποδεδειγμένη ικανότητα χρήσης γνώσης, δεξιοτήτων και προσωπικών, κοινωνικών και μεθοδικών ικανοτήτων σε εργασιακό ή μαθησιακό περιβάλλον με σκοπό την επαγγελματική ή προσωπική εξέλιξη. Γ. Μαθησιακό Αποτέλεσμα 3.Το αποτέλεσμα αφομοίωσης της πληροφόρησης διαμέσου της μάθησης. Ένα σώμα γεγονότων, θεωριών και πρακτικών, το οποίο συνδέεται με το πεδίο της εργασίας ή της μελέτης. Δ. Γνώση (knowledge) 4.Η ικανότητα εφαρμογής της γνώσης και της τεχνογνωσίας για την ολοκλήρωση καθηκόντων ή την επίλυση προβλημάτων. Ε. Επαγγελματικό περίγραμμα 5.Η αποτύπωση όλων αυτών που ο/η εκπαιδευόμενος/-η γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να επιτελέσει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας. ΣΤ. Δεξιότητες (Skills) 6.Το σύνολο των βασικών και επιμέρους επαγγελματικών λειτουργιών που συνθέτουν το αντικείμενο εργασίας ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας καθώς και οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανταπόκριση στις λειτουργίες αυτές.

43 Δραστηριότητα 1 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): α) Επιλέξτε μία ειδικότητα που ανήκει στον Τομέα σας. Στη συνέχεια διατυπώστε τρεις φράσεις που αντιστοιχούν σε Γνώση, Δεξιότητα και Ικανότητα που χρειάζεται να κατέχει ο κάτοχος Πτυχίου Επιπέδου 5 της εν λόγω ειδικότητας. β)στη συνέχεια μεταβείτε στη σχετική τοποθεσία του ΕΟΠΠΕΠ που αφορά στα Διπλώματα Επιπέδου 5 και αναζητήστε το Δίπλωμα Επιπέδου 5 για τη συγκεκριμένη ειδικότητα (ή την πλέον συναφή με αυτήν). Συγκρίνετε τις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες που περιλαμβάνονται στην περιγραφή του Πτυχίου Επιπέδου 5 της συγκεκριμένης ειδικότητας/ή με αυτές που έχετε καταγράψει. γ) Διατυπώστε παρατηρήσεις σχετικά με τις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες όπως αυτές αναπτύσσονται στην περιγραφή του Πτυχίου Επιπέδου 5 της συγκεκριμένης ειδικότητας. (π.χ. Απολύτως απαραίτητη δεξιότητα για τον/την κάτοχο του πτυχίου ή πολύ εύκολο για τους αποφοίτους Επιπέδου 5 κ.ο.κ.)

44 Δραστηριότητα 2 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): Επιλέξτε μία ειδικότητα που ανήκει στον Τομέα σας. Στη συνέχεια μεταβείτε στη σχετική τοποθεσία του ΕΟΠΠΕΠ στον οποίο παρατίθεται ο Κατάλογος Επαγγελματικών Περιγραμμάτων προκειμένου να αναζητήσετε το Επαγγελματικό Περίγραμμα που αντιστοιχεί σε αυτήν. (Σε περίπτωση που δεν υπάρχει περίγραμμα γι αυτή την ειδικότητα επιλέξτε το πιο συναφές με αυτήν ειδικότητας). Καταγράψτε πιθανές επιπρόσθετες Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες, τις οποίες θεωρείτε ως απαραίτητες με βάση τα σύγχρονα δεδομένα του Επαγγέλματος που οδηγεί η ειδικότητα του συγκεκριμένου Τομέα.

45 Δραστηριότητα 3 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): Επιλέξτε μια ειδικότητα που ανήκει στον Τομέα σας. Στη συνέχεια μεταβείτε στη σχετική τοποθεσία του ΕΟΠΠΕΠ και αναζητήστε το Πτυχίο ΕΠΑ.Λ. Επιπέδου 4 καθώς και το Δίπλωμα Επιπέδου 5 για τη συγκεκριμένη ειδικότητα (ή για τις πιο «συγγενείς» ειδικότητες). Εντοπίστε τουλάχιστον 2 διαφορές μεταξύ των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των δύο επιπέδων προσόντων.

46

47 Στο Κεφάλαιο 2 περιγράφονται: Οι Αρχές Ανάπτυξης των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ και οι εφαρμογές τους Η σύνδεση των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ βάσει των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων Τα μαθησιακά αποτελέσματα και η λειτουργία τους στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ και παρουσιάζονται σχετικά παραδείγματα. Οι εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία μαθητοκεντρικού κλίματος που εστιάζει στον/στην εκπαιδευόμενο/η και όχι στον/στην εκπαιδευτικό.

48 Μετά την ολοκλήρωση του 2ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Διακρίνετε τα μαθησιακά αποτελέσματα από τους εκπαιδευτικούς στόχους Εξηγείτε την σημασία των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη και εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ. Προσδιορίζετε την σχέση μεταξύ των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ με τα Επαγγελματικά Περιγράμματα της ειδικότητας. Αναφέρετε τις εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να δώσουν μαθητοκεντρικό χαρακτήρα στην διδασκαλία τους.

49 Μετά την ολοκλήρωση του 2ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Εφαρμόζετε τις Αρχές Ανάπτυξης Προγραμμάτων Σπουδών κατά την υλοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ

50 1 η Βασική Αρχή: Τα Προγράμματα Σπουδών έχουν ως αφετηρία τα Μαθησιακά Αποτελέσματα. Η έμφαση μετατοπίζεται από το γνωστικό αντικείμενο, τη διάρκεια του Προγράμματος Σπουδών, τους/τις εκπαιδευτικούς και τη διδακτική διαδικασία προς τους μαθητευόμενους/ες και τα επιδιωκόμενα/αναμενόμενα αποτελέσματα μάθησης. Ο σχεδιασμός εστιάζει στο τι είναι σε θέση να κάνει ο εκπαιδευόμενος/η, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και την συνθήκη κάτω από την οποία λαμβάνει χώρα η μάθηση.

51 Τα μαθησιακά αποτελέσματα εξυπηρετούν τις παρακάτω λειτουργίες (ΝQF Inclusive, 2011): Επιτρέπουν την ανίχνευση των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων που έχει κατακτήσει ο/η μαθητευόμενος/η Επιτρέπουν την ικανότητα της μεταφοράς της αποκτηθείσας γνώσης και της εφαρμογής των αντίστοιχων δεξιοτήτων σε πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες. Παρέχουν διαφάνεια. Διευκολύνουν την εμπλοκή των εργοδοτών στον σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών.

52 Τα μαθησιακά αποτελέσματα εξυπηρετούν τις παρακάτω λειτουργίες (ΝQF Inclusive, 2011): Διευκολύνουν την αυτοαξιολόγηση Διευκολύνουν την κινητικότητα μεταξύ διαφορετικών χωρών. Διευκολύνουν τη μάθηση σε διαφορετικά πλαίσια.

53 2 η Βασική Αρχή: Ορισμός σαφών, συστηματικών και ευκρινών διαδικασιών σχεδιασμού των Προγραμμάτων Σπουδών βάσει των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και υιοθέτηση της προσέγγισης των Μαθησιακών Ενοτήτων. 3 η Βασική Αρχή: Προσανατολισμός στην Πρακτική Διάσταση (Cedefop, 2010).

54 Ως βασικές αρχές για τον σχεδιασμό μαθησιακών διαδικασιών που εστιάζουν στην επίτευξη ικανοτήτων στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κρίνονται οι ακόλουθες: Οι διδακτικές αναφορές γίνονται με παραδείγματα/καταστάσεις που συνάδουν με επαγγελματικές δραστηριότητες το σημείο αναφοράς της μάθησης είναι οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιοι οι μαθητευόμενοι/ες οι μαθητευόμενοι/ες ενθαρρύνονται να σχεδιάζουν, εκτελούν, ελέγχουν, διορθώνουν και αξιολογούν τις δράσεις τους αυτόνομα

55 Βασικές αρχές για τον σχεδιασμό μαθησιακών διαδικασιών που εστιάζουν στην επίτευξη ικανοτήτων στο πλαίσιο της ΕΕΚ: οι δραστηριότητες μάθησης υλοποιούνται πολυπρισματικά σε σχέση με τις ρεαλιστικές εργασιακές διαδικασίες (π.χ. τεχνική διάσταση, διάσταση εργασιακής ασφάλειας και κανονιστικού πλαισίου, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση) οι δραστηριότητες ενσωματώνουν/ αξιοποιούν τις προσωπικές εμπειρίες των μαθητευομένων και να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικές διαστάσεις, όπως τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ενδιαφέροντα των μαθητευομένων και τη διαχείριση ενδεχόμενων συγκρούσεων

56 Δραστηριότητα που συνάδει με επαγγελματικές δραστηριότητες: Μελέτη περίπτωσης προσδιορισμού και ανάλυσης συμπτωμάτων βλάβης Δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται οι ίδιοι οι μαθητευόμενοι/ες: Προσομοίωση επικοινωνίας με συναδέλφους και συνεργάτες σύμφωνα με αρχές του κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας Δραστηριότητα που ενθαρρύνει τους μαθητευόμενους/ες να σχεδιάζουν, εκτελούν, ελέγχουν, διορθώνουν και αξιολογούν τις δράσεις τους κατά το δυνατόν αυτόνομα: Διενέργεια έρευνας αγοράς στο διαδίκτυο και πραγματοποίηση ηλεκτρονικών προμηθειών για λογαριασμό της επιχείρησης.

57 Δραστηριότητα σε σχέση με τις ρεαλιστικές εργασιακές διαδικασίες ως προς την τεχνική διάσταση: Άσκηση προσδιορισμού των προβλεπόμενων εργασιών περιοδικής συντήρησης οχήματος. Δραστηριότητα σε σχέση με τη διάσταση εργασιακής ασφάλειας: Εφαρμογή καλών πρακτικών πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων στα διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα Δραστηριότητα σε σχέση με την περιβαλλοντική διάσταση: Μελέτη περίπτωσης πλάνου διαχείρισης επικίνδυνων υλικών και αποβλήτων Δραστηριότητα σε σχέση με την διάσταση κανονιστικού πλαισίου: Ανάλυση στοιχείων της νομοθεσίας που ορίζει και ρυθμίζει το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης της ειδικότητας.

58 4 η Βασική Αρχή: Δυνατότητα προσαρμογής/ευελιξίας/αυτονομίας σε τοπικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά με τη διασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων. Διασφαλίζεται από την ένταξη της Ευέλικτης Ζώνης του Προγράμματος Μαθητείας. 5 η Βασική Αρχή: Διάχυτη ενθάρρυνση της καλλιέργειας θεμελιωδών «οριζόντιων» (transversal) επαγγελματικών αξιών και δεξιοτήτων των μαθητευόμενων

59 συνεργατικότητα/ ομαδικότητα ανάληψη πρωτοβουλίας κριτική σκέψη ασφάλεια και υγεία στο επαγγελματικό περιβάλλον σεβασμός στην τήρηση επαγγελματικής δεοντολογίας περιβαλλοντική συνείδηση, έμφαση στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της αποτελεσματικής επικοινωνίας ενσυναίσθηση διαχείριση διαφωνιών/ συγκρούσεων

60 : Ελέγχει την ορθή λειτουργία των μηχανισμών ασφαλείας και ενημερώνει τον/την υπεύθυνο ασφαλείας για τυχόν αποκλίσεις (ασφάλεια και υγεία στο επαγγελματικό περιβάλλον) Εφαρμόζει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επιχείρησης (περιβαλλοντική συνείδηση) Διάλογος σχετικά με θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας με διαφορετικές ομάδες κοινού Άσκηση σε ομάδες για την προμέτρηση βασικών οικοδομικών εργασιών (εργασία σε ομάδες) Διάλογος σχετικά με την επιθυμητή επαγγελματική και δεοντολογική συμπεριφορά (τήρηση επαγγελματικής δεοντολογίας).

61 Α. Σύνδεση με Επαγγελματικά Περιγράμματα: Tα Π.Σ. έχουν ως σημείο αναφοράς το Ε.Π. τις Κύριες Επαγ/κές Λειτουργίες και τις Βασικές Επαγγελματικές Γνώσεις. Β. Ορισμός επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων: Ως γενικοί σκοποί τίθενται η καλλιέργεια των δεξιοτήτων που ορίζονται στο Επαγγελματικό Περίγραμμα και η ανταπόκριση στις Κύριες και Επιμέρους Επαγ/κές Λειτουργίες του Ε.Π Γ. Περιεχόμενο και δομή Προγραμμάτων Σπουδών: Καλύπτουν τις Βασικές Επαγγελματικές Γνώσεις και μέρος των Ειδικών Επαγγελματικών Γνώσεων που είναι κοινές

62 Δ. Κριτήρια αξιολόγησης για κάθε μαθησιακό αποτέλεσμα λαμβάνονται υπόψη οι Ενδεικτικοί Τρόποι Αξιολόγησης των Απαιτούμενων Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων ανά Επιμέρους Επαγγελματική Λειτουργία, όπως περιλαμβάνονται στα Επαγγελματικά Περιγράμματα. Ε. Διασφάλιση Ποιότητας Σημαντική είναι η διαρκής ανατροφοδότηση μεταξύ των σταδίων σχεδιασμού, εφαρμογής, αξιολόγησης και αναθεώρησης.

63 Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ως «μαθησιακά αποτελέσματα» νοούνται οι διατυπώσεις όλων αυτών που ο/η εκπαιδευόμενος/η γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας και οι σχετικοί ορισμοί αφορούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες»

64 Τα προγράμματα σπουδών που βασίζονται σε μαθησιακά αποτελέσματα, σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα, υπερτερούν ως προς τα εξής στοιχεία: στη μάθηση συνδυάζονται γνώσεις και δεξιότητες με προσωπικές και κοινωνικοπολιτισμικές ικανότητες οι γνώσεις αντιμετωπίζονται ως μέρος ευρύτερου πλαισίου και έχουν στοιχεία διεπιστημονικότητας επίκεντρο της μάθησης δεν είναι το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι γνώσεις καθαυτές, όπως συμβαίνει στα παραδοσιακά προγράμματα σπουδών αλλά η αγορά εργασίας και οι ανάγκες απασχόλησης η μάθηση λαμβάνει χώρα σε ποικίλα περιβάλλοντα και με διαφορετικές μεθόδους

65 Τα μαθησιακά αποτελέσματα, σχετίζονται άμεσα με την ταξινομία του Bloom Η ταξινομία του Bloom διέκρινε τους στόχους στον νοητικό, συναισθηματικό και ψυχοκινητικό τομέα, με τον γνωστικό τομέα να διακρίνεται στα επίπεδα, γνώση, κατανόηση, εφαρμογή, ανάλυση σύνθεση, αξιολόγηση (εννοιών, διαδικασιών, διεργασιών και αρχών).

66 Οι στόχοι αποτελούν προθέσεις/ επιδιώξεις και εστιάζουν στον σχεδιασμό και την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ τα μαθησιακά αποτελέσματα εστιάζουν στην παρακολούθηση και την αξιολόγηση της διαδικασίας. Οι στόχοι απευθύνονται στον/ην εκπαιδευτικό και δίνουν έμφαση στο ρόλο του ενώ τα μαθησιακά αποτελέσματα εστιάζουν στον ρόλο του/της μαθητευόμενου/ης και δευτερευόντως στον/ην εκπαιδευτικό.

67 Οι στόχοι δίνουν έμφαση στις ευκαιρίες μάθησης ενώ τα μαθησιακά αποτελέσματα δίνουν έμφαση στον τρόπο αξιοποίησης της αποκτηθείσας γνώσης. Τα μαθησιακά αποτελέσματα πρέπει να συμμορφώνονται με σαφείς διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να σχετίζονται με πραγματικές επαγγελματικές καταστάσεις.

68 Παράδειγμα-Μελέτη Περίπτωσης σύγκρισης Μαθησιακού Αποτελέσματος και Μαθησιακού Στόχου. Η διαφορετική φιλοσοφία μεταξύ των εκπαιδευτικών στόχων και μαθησιακών αποτελεσμάτων μεταφράζεται σε διαφοροποίηση στις μεθόδους διδασκαλίας, στις συνθήκες μάθησης, στον τρόπο αξιολόγησης και στην χρήση μεθόδων και μέσων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. ΣΤΟΧΟΣ: Ο/η μαθητευόμενος/η θα είναι σε θέση να περιγράφει τα σήματα σήμανσης υγείας και ασφάλειας του χώρου εργασίας. H περιγραφή των σημάτων σήμανσης υγείας και ασφάλειας του χώρου εργασίας αφορά μια παρατηρήσιμη εντός του σχολικού πλαισίου συμπεριφορά που δεν συναντάται σε πραγματικές επαγγελματικές καταστάσεις, καθότι οι επαγγελματίες δεν χρειάζεται να περιγράφουν τα σήματα σήμανσης και υγείας και ασφάλειας αλλά να εφαρμόζουν τις συστάσεις τους, ώστε να αποφευχθούν εργασιακά ατυχήματα.

69 Ως εκ τούτου, ο στόχος αυτός αποτελεί μια διατύπωση που απευθύνεται στον/στην εκπαιδευτικό και μόνο και εστιάζει απολύτως στον σχεδιασμό της διδασκαλίας Ο/η εκπαιδευτικός στο πλαίσιο αυτό προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό, επιδεικνύει τα σήματα σήμανσης υγείας και ασφάλειας του χώρου εργασίας και των εργαλείων/μηχανημάτων και περιγράφει τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας της διάλεξης, ζητώντας στην συνέχεια κατά την αξιολόγηση των μαθητών να αναπαράγουν αυτές τις περιγραφές..ωστόσο οι μαθητευόμενοι/ες που είναι ικανοί/ές να περιγράφουν τα σήματα σήμανσης, αποκτούν γνώση που δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αξιοποιήσουν σε πραγματικά επαγγελματικά περιβάλλοντα εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες συστάσεις.

70 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο μαθητευόμενος/η θα είναι σε θέση να εφαρμόζει τις συστάσεις των σημάτων σήμανσης υγείας και ασφάλειας του χώρου εργασίας. H εφαρμογή των συστάσεων των σημάτων σήμανσης υγείας και ασφάλειας καθώς και εργαλείων μηχανημάτων αφορά συμπεριφορά που συναντάται σε πραγματικές επαγγελματικές καταστάσεις, καθότι οι επαγγελματίες οφείλουν όχι απλώς να κατανοούν τις συστάσεις αλλά να τις εφαρμόζουν ώστε να αποφευχθούν εργασιακά ατυχήματα. Ως εκ τούτου, το μαθησιακό αποτέλεσμα αποτελεί μια διατύπωση που απευθύνεται στον/ην εκπαιδευόμενο/η και μάλιστα είναι ανεξάρτητος από το πλαίσιο διδασκαλίας/μάθησης. Μία δασκαλοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας, όπως είναι η διάλεξη, κατά την οποία ζητείται από τους μαθητές να αναπαράγουν περιγραφές για τα σήματα, δεν μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ο/η μαθητευόμενος/η να επιδείξει την επιθυμητή συμπεριφορά (που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εφαρμογή των συστάσεων των σημάτων).

71 Ο/η εκπαιδευτικός στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να εφαρμόσει περισσότερο μαθητοκεντρικές μεθόδους και τεχνικές, όπως π.χ.: μελέτες περίπτωσης ατυχημάτων από ομάδες μαθητών και διερεύνηση τρόπων αποφυγής τους μέσω των σημάτων σήμανσης διερεύνηση από τους ίδιους τους /τις μαθητευόμενους/ες των θεμάτων που άπτονται της σήμανσης υγείας στους χώρους εργασίας καταιγισμός ιδεών σε σχέση με το ποιες είναι οι συστάσεις των σημάτων σήμανσης υγείας και ασφάλειας, ώστε να τους εμπλέξει ενεργά, τόσο σε γνωστικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο, στους τρόπους χρήσης των σημάτων ασφαλείας. Στη συνέχεια κατά την αξιολόγηση των μαθητευομένων, μπορεί να τους ζητηθεί, αντί να αναπαράγουν λεκτικά η γραπτά τις περιγραφές των σημάτων ασφαλείας, να επιδείξουν ή να αναλύσουν τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ή να αποφύγουν κατά την εφαρμογή των συστάσεων των σημάτων σήμανσης ασφάλειας και υγείας. Κατ αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στον τρόπο αξιοποίησης της αποκτηθείσας γνώσης από τους μαθητευόμενους/ες.

72 Τα αποδοτικά μαθησιακά αποτελέσματα περιλαμβάνουν 4 βασικά στοιχεία τα οποία είναι: 1) Κοινό 2) Συμπεριφορά 3) Συνθήκη 4)Κριτήρια Πώς;(Συνθήκη) Ποιός;(κοινό) Τί;(Συμπεριφορά) «O/η εκπαιδευόμενος/η θα είναι σε θέση να σχεδιάζει με την χρήση του κατάλληλου σχεδιαστικού προγράμματος Η/Υ την κάτοψη μιας οικίας 100 τ.μ. σε μία ώρα» Πόσο μεγάλη; Πόσο γρήγορα?(κριτήρια)

73 Τα μαθησιακά αποτελέσματα: διατυπώνονται με ακριβείς δηλώσεις και σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, ανεξαρτήτως ειδικότερων πλαισίων αναφέρονται σε μέλλοντα χρόνο και η διατύπωσή τους ξεκινά με ένα ενεργητικό ρήμα ανά μαθησιακό αποτέλεσμα που περιγράφει με τον καταλληλότερο τρόπο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι παρατηρήσιμα και μετρήσιμα, ώστε οι μαθητευόμενοι/ες να γνωρίζουν με σαφήνεια τι αναμένεται από αυτούς/αυτές (εκφράζονται με ενεργητικά ρήματα)

74 Τα μαθησιακά αποτελέσματα: επιτρέπουν τη δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών μεθοδολογιών αξιολόγησης Ενδεικτικά, ως τέτοια ρήματα αναφέρονται τα εξής: δημιουργώ, σχεδιάζω, αναλύω, επιλέγω, επιδεικνύω, εφαρμόζω, προετοιμάζω, χρησιμοποιώ, υπολογίζω, εξηγώ, προβλέπω, αξιολογώ, συγκρίνω, αποτιμώ, κρίνω. Αντίθετα, ρήματα που είναι σκόπιμο να αποφεύγονται είναι τα εξής: γνωρίζω, είμαι εξοικειωμένος/η με..., κατανοώ, μαθαίνω, εκτιμώ κ.ο.κ.

75 Eξατομίκευση της μάθησης και η εργασία σε μικρές ομάδες, με έμφαση στις ανάγκες του/της κάθε μαθητευόμενου/ης, συμπεριλαμβανομένων και κοινωνικών και ψυχολογικών παραμέτρων. Xρήση εύληπτων παραδειγμάτων για την ανάπτυξη των πιο θεωρητικών θεμάτων Επιλογή (ενίοτε μέσω μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων) πιο "ενδιαφερόντων" θεμάτων για τους μαθητές. Ενεργή εμπλοκή των μαθητευομένων στις δραστηριότητες της τάξης, για παράδειγμα μέσω ομαδικής επίλυσης-προβλημάτων. Εναλλαγή θεωρίας και πράξης Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων Αξιοποίηση της αξιολόγησης για την παρακίνηση των μαθητευομένων, για παράδειγμα παρέχοντας καλύτερες βαθμολογίες κατά την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης/κατάρτισης

76 A.Ερωτήσεις Σ-Λ 1.Τα μαθησιακά αποτελέσματα έχουν παρόμοιες διατυπώσεις με τους μαθησιακούς στόχους Σ Λ 2.Τα μαθησιακά αποτελέσματα απευθύνονται στον/ην εκπαιδευτικό. Σ Λ 3.Κατά την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ για το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη μαθητείας είναι σκόπιμο τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και η αξιολόγηση αυτών να αναφέρεται στα γνωστικά επίπεδα της γνώσης και της κατανόησης Σ Λ 4.Τα μαθησιακά αποτελέσματα αποτελούν ενεργητικές διατυπώσεις που απευθύνονται στον/ην εκπαιδευτικό και διευκολύνουν το έργο του. Σ Λ

77 Β. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Να αναφέρετε τουλάχιστον έναν λόγο για τον οποίο είναι σκόπιμο να ακολουθείται η λογική των μαθησιακών αποτελεσμάτων κατά την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ. 2. Πώς εξασφαλίζεται η 4 η Βασική Αρχή ανάπτυξης Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ που αφορά στη δυνατότητα προσαρμογής/ευελιξίας/αυτονομίας του Π.Σ. σε τοπικές ιδιαιτερότητες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ενδιαφέροντα των μαθητευομένων;

78 Δραστηριότητα 1 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): α) Ανατρέξτε στα πιο πρόσφατα υφιστάμενα Προγράμματα Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» για μια ειδικότητα που ανήκει στον Τομέα σας. (Όλα τα προγράμματα Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας είναι διαθέσιμα στην Διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων: Θεσμικό Πλαίσιο Μαθητείας. Τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών είναι διαθέσιμα εδώ) β) Επιλέξτε τρία μαθησιακά αποτελέσματα από οποιαδήποτε μαθησιακή ενότητα επιθυμείτε. γ) Καταγράψτε τουλάχιστον ένα παράδειγμα δραστηριότητας για κάθε ένα από τα μαθησιακά αποτελέσματα, που θα επιλέγατε να ενσωματώσετε στην διδασκαλία σας, λαμβάνοντας υπόψη τις Βασικές Αρχές που διαπνέουν τα Προγράμματα Σπουδών της ΕΕΚ.

79 Δραστηριότητα 2 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): Συζήτηση/καταγραφή παραδειγμάτων δραστηριοτήτων που δύναται να ενταχθούν στα Προγράμματα Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας-λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες Μαθησιακές Ενότητες των υφιστάμενων Προγραμμάτων Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας των ειδικοτήτων του Τομέα σας- και τα οποία: ενθαρρύνουν τους μαθητευόμενους/ες να σχεδιάζουν, εκτελούν, ελέγχουν, διορθώνουν και αξιολογούν τις δράσεις τους κατά το δυνατόν αυτόνομα σχετίζονται με το κανονιστικό πλαίσιο του επαγγέλματος σχετίζονται με την περιβαλλοντική διάσταση

80 Δραστηριότητα 3 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά): Προτείνετε 2 δραστηριότητες προς ένταξη στο πλαίσιο της «Ζώνης Ευέλικτου Προγράμματος μαθητείας» του Προγράμματος Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, οι οποίες θα εξυπηρετούν την δυνατότητα προσαρμογής/ευελιξίας/αυτονομίας σε τοπικές ιδιαιτερότητες.

81

82 Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφονται η στοχοθεσία και οι βασικές προδιαγραφές των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ και αναπτύσσεται η διάρθρωση του γενικού και του ειδικού μέρους των Προγραμμάτων Σπουδών για το Μεταλυκειακό έτος - τάξη Μαθητείας. Επιπρόσθετα περιγράφονται οι Εκπαιδευτικές τεχνικές που θεωρείται σκόπιμο να εφαρμόζονται κατά την εκπαίδευση ενηλίκων και παρουσιάζονται ορισμένοι πρακτικοί κανόνες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

83 Μετά την ολοκλήρωση του 3 ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Περιγράφετε τους βασικούς στόχους και Προδιαγραφές των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ όπως αυτά ορίζονται στο «Πλαίσιο Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ». Προσδιορίζετε τους κρίσιμους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ. Περιγράφετε τον τρόπο διάρθρωσης του γενικού και ειδικού μέρους των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ.

84 Μετά την ολοκλήρωση του 3 ου Κεφαλαίου θα είστε σε θέση να: Περιγράφετε τις κυριότερες εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την εκπαίδευση ενηλίκων και προωθούν την ενεργητική συμμετοχή τους Επιλέγετε και ενσωματώνετε στην διδασκαλία σας την κατάλληλη κατά περίπτωση εκπαιδευτική τεχνική Εφαρμόζετε πρακτικούς κανόνες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες για την εφαρμογή ενεργητικών/συμμετοχικών/βιωματικών τεχνικών διδασκαλίας και την επιλογή κατάλληλων δραστηριοτήτων

85 Μεταξύ των στόχων των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ περιλαμβάνονται: Ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων σε αυθεντικά επαγγελματικά περιβάλλοντα Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) των εκπαιδευομένων για την εφαρμογή τους στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, πέραν των απαραίτητων για το σχετικό επάγγελμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων Προσέγγιση και αξιολόγηση της απαραίτητης γνώσης μέσα από ποικίλους εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να προσφέρονται ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης σε όλους τους εκπαιδευομένους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους

86 Δημιουργία συνθηκών που παρέχουν σε κάθε άτομο τη δυνατότητα της διά βίου μάθησης («μαθαίνω πώς να μαθαίνω», αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.) Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης Η έμφαση σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας Η ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και προσαρμοστικότητας Η προώθηση των αρχών της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη

87 Η σύγχρονη τάση των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι, κατά την ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών, να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) των εκπαιδευομένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα σύγχρονα, ταχέως εξελισσόμενα επαγγελματικά περιβάλλοντα, οι γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες ανανεώνονται με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με τις κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες μεταφέρονται σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον και παρέχουν την δυνατότητα προσαρμογής και ευελιξίας στον/η μαθητευόμενο/η.

88 Στην επίτευξη των σκοπών των Προγραμμάτων Σπουδών της μαθητείας συμβάλλει αποφασιστικά η ένταξη δραστηριοτήτων που προάγουν: την αυτογνωσία, την αυτενέργεια, την υπευθυνότητα, τη δημοκρατική συνείδηση, τη διαλεκτική ικανότητα, τη συνεργατικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη μάθηση μέσω έρευνας και πειραματισμού, την καλλιέργεια μεταγνωστικών δεξιοτήτων, την κριτική σκέψη, τη φαντασία, την αναζήτηση και αξιοποίηση πηγών, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα και τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες.

89 ΤΑ ΠΣ της Αρχικής και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης πρέπει να: είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του ενήλικου πληθυσμού εδράζονται στις βασικές αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων να στοχεύουν στην ενεργητική μάθηση, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στη μάθηση μέσα από την πράξη ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενήλικων εκπαιδευομένων

90 Ο βαθμός υλοποίησης και εφαρμογής των στόχων των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕEΚ, εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων παραγόντων, οι κυριότεροι από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω: Η επιμόρφωση του/της εκπαιδευτικού σε ζητήματα νέων μεθόδων /τεχνικών διδασκαλίας και αξιολόγησης Η υιοθέτηση από τους/τις εκπαιδευτικούς σύγχρονων και περισσότερο μαθητοκεντρικών μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας που συνάδουν με τη φιλοσοφία των μαθησιακών αποτελεσμάτων Η αλλαγή στάσης των εκπαιδευτικών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μάθησης Ο εκσυγχρονισμός των μέσων διδασκαλίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις των Προγραμμάτων Σπουδών

91 1.Γενικές Οδηγίες για την εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών Σκοπός Στόχοι Δομή-Διάρκεια Εκπαιδευτικές μέθοδοι και εργαλεία Υλικά και μέσα

92 2. Επαγγελματικό Περίγραμμα, Περιγραφή Επαγγελματικών Προσόντων των Αποφοίτων της Ειδικότητας (Επίπεδο 5 βάσει εθνικού πλαισίου προσόντων) και λοιπά συνεκτιμώμενα δεδομένα για τις σύγχρονες εξελίξεις στην ειδικότητα 3.Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα 4.Κριτήρια Αξιολόγησης

93 Τα κριτήρια αξιολόγησης στηρίζονται στους ακόλουθους πυλώνες: α) θεμελιώδεις υποστηρικτικές γνώσεις π.χ. -Προσδιορίζει τις επιμέρους φάσεις της κατασκευής. -Επεξηγεί έννοιες που σχετίζονται με την έγκριση και την έκδοση άδειας δόμησης (βασικές έννοιες, εργασίες για τις οποίες απαιτείται κ.ο.κ.) β) επίγνωση και τήρηση διαδικασιών -Συμπληρώνει και τηρεί τα απαραίτητα φύλλα καταγραφής χρησιμοποιούμενων εισροών μαζί με τα αντίστοιχα παραστατικά αγοράς των εισροών αυτών. -Επιλέγει τον κατάλληλο τρόπο κατεργασίας του εδάφους ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες της καλλιέργειας.

94 Τα κριτήρια αξιολόγησης στηρίζονται στους ακόλουθους πυλώνες: γ) χρήση εργαλείων και υλικών -Επιλέγει τα κατάλληλα μέσα κατεργασίας του εδάφους. -Επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία του προγράμματος ΓΠΣ και τα χρησιμοποιεί ορθά, προκειμένου να επιλύσει απλά χωρικά ερωτήματα. δ) κρίσιμες ικανότητες δια βίου εκπαίδευσης -Εφαρμόζει την επαγγελματική δεοντολογία που υπαγορεύεται από κλαδικούς και επαγγελματικούς φορείς ως προς ζητήματα/ πολιτικές προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και διαστάσεις σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

95 Α. Μαθησιακές Ενότητες. Οργανικές μονάδες του ΠΣ, αποτελούν ενότητες δραστηριοτήτων διδασκαλίας, εκμάθησης και αξιολόγησης Β. Μαθησιακά Αποτελέσματα. Τα ειδικά μαθησιακά αποτελέσματα ομαδοποιούνται ανά μαθησιακή ενότητα και διατυπώνονται αναλυτικά εντός του ΠΣ Γ. Ενδεικτικές Δραστηριότητες. Συμπληρώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα και μπορούν να εμπλουτιστούν από τους εκπαιδευτικούς. Δ. Κριτήρια Αξιολόγησης

96 Μαθησιακή Ενότητα 1: Επαγγελματικό περιβάλλον - Δεοντολογία επαγγέλματος Τεχνικές ΩΡΕΣ: 14 Επικοινωνίας Α/Α ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - [1: άριστη εκτέλεση της εργασίας, Ο/η απόφοιτος/-η της ειδικότητας χωρίς ανάγκη καθοδήγησης «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού», μετά - 2. επαρκής εκτέλεση της εργασίας με ασήμαντα λάθη/ παραλείψεις την επιτυχή ολοκλήρωση της - 3. επαρκής εκτέλεση της εργασίας με Μαθησιακής Ενότητας θα είναι σε σημαντικά λάθη/ παραλείψεις θέση να: - 4. ανεπαρκής εκτέλεση της εργασίας] Δραστηριοποιείται επαγγελματικά αναγνωρίζοντας τη δομή και τις βασικές λειτουργίες τυπικών μορφών επιχειρήσεων συναφούς αντικειμένου. Εφαρμόζει τις διαδικασίες και το περιεχόμενο της σύμβασης μαθητείας και ασκεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του/της που απορρέουν από αυτήν. 1. Περιγραφή οργανογράμματος επιχείρησης/οργανισμού και βασικών αρμοδιοτήτων κάθε οργανικής μονάδας. 2. Μελέτη περίπτωσης οργάνωσης και λειτουργίας διαφορετικών ειδών επιχειρήσεων. 1.Προσδιορισμός και ανάλυση των βασικών σημείων της σύμβασης μαθητείας. 2.Ανάλυση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μαθητευομένων. 3.Ανάλυση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εργοδοτών. - Περιγράφει τρόπους οργάνωσης μιας επιχείρησης συναφούς αντικειμένου σημεία διαφοροποίησης. - Σχεδιάζει ένα απλό οργανόγραμμα μιας επιχείρησης και περιγράφει τις βασικές αρμοδιότητες κατά επίπεδο ιεραρχίας και κατά οργανική μονάδα. - Προσδιορίζει τρόπους αλληλεπίδρασης/ συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανικών μονάδων. - Εξηγεί τη σημασία της σύμβασης μαθητείας και του συμβολαίου μάθησης. - Αναφέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που εγείρονται από την σύμβαση μαθητείας. - Αναγνωρίζει την ιεραρχική σχέση μαθητευόμενου με λοιπούς εργαζόμενους και στελέχη της επιχείρησης/οργανισμού.

97 Οι κυριότερες εκπαιδευτικές τεχνικές που προωθούν την ενεργητική συμμετοχή είναι οι εξής: α)ερωτήσεις απαντήσεις β)συζήτηση γ) Καταιγισμός ιδεών δ) Ασκήσεις ε) Ομάδες εργασίας στ) Μελέτη περίπτωσης ζ) Παιχνίδι ρόλων η) Προσομοίωση θ) Λύση προβλήματος η) Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση ι) Συνέντευξη από ειδικό

98 Αποφεύγετε να «βομβαρδίζετε» με μεγάλο όγκο πληροφοριών/θεωρητικών γνώσεων τους/τις μαθητευόμενους/ες Αποφεύγετε να καθιστάτε τους/τις μαθητευόμενους/ες απλούς ακροατές μιας διάλεξης Ανιχνεύστε τις αξίες, στάξεις, προτιμήσεις και εμπειρίες των μαθητευόμενων και λάβετέ τις υπόψη κατά την επιλογή των τεχνικών διδασκαλίας και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων Επιλέξετε την κατάλληλη τεχνική/ή τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνικών κάθε φορά ανάλογα με το μαθησιακό αποτέλεσμα που επιθυμείτε να επιτύχετε, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα καθώς και τα χαρακτηριστικά του κοινού στο οποίο απευθύνεστε

99 Δώστε έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων Προγραμματίστε και οργανώστε καλά τις δραστηριότητες προτού προβείτε στην υλοποίησή τους Εξηγήστε τη σκοπιμότητα και σημασία των τεχνικών και δραστηριοτήτων που επιλέγετε Καθοδηγήστε τον/την μαθητευόμενο/η κατά την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων Φροντίστε, ώστε οι μαθητευόμενοι/ες να εμπλέκονται σε δραστηριότητες ανώτερου γνωστικού επιπέδου, όπως ανάλυσης/σύνθεσης/αξιολόγησης και αποφεύγετε να τους καθιστάτε απλούς, παθητικούς ακροατές μιας διάλεξης Δημιουργήστε το κατάλληλο μαθησιακό κλίμα προτού προχωρήσετε στις διδακτικές ενέργειες που έχετε επιλέξει

100 Α. Ερωτήσεις Σ-Λ 1. Ανάμεσα στους στόχους των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ συγκαταλέγεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων σε αυθεντικά επαγγελματικά περιβάλλοντα. Σ Λ 2. Η σύγχρονη τάση στην ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ είναι να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills). Σ Λ 3. Είναι επιθυμητό οι εκπαιδευτικοί να μην ενσωματώνουν στην διδασκαλία τους πρόσθετες δραστηριότητες πέρα από τις ειδικά σχεδιασμένες ενδεικτικές δραστηριότητες που προτείνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας. Σ Λ

101 Β. Ερωτήσεις συμπλήρωσης κενού 1. Τα Προγράμματα Σπουδών της ΕΕΚ έχουν αρθρωτή (modular) μορφή που σημαίνει ότι αποτελούνται από. Οι, αποτελούνται από δεσμίδες, τα οποία συνοδεύονται από ενδεικτικές καθώς και.

102 Γ. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ποιο από τα παρακάτω δεν περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας της ΕΕΚ; α) Δομή β) Μέθοδοι Αξιολόγησης γ) Μαθησιακά Αποτελέσματα δ) Υλικά και μέσα ε) Συνεκτιμώμενα δεδομένα για τις σύγχρονες εξελίξεις στην ειδικότητα

103 Δ. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Αναφέρετε τρεις στόχους των Προγραμμάτων Σπουδών της Ε.Ε.Κ.. 2. Ποιοι είναι οι κρίσιμοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την επιτυχή εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ? 3. Σε ποιους πυλώνες στηρίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης των Προγραμμάτων Σπουδών του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης μαθητείας; 4. Να περιγράψετε με συντομία δύο ενεργητικές τεχνικές διδασκαλίας που ενδείκνυνται για την εκπαίδευση ενηλίκων.

104 Δραστηριότητα 1 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά) Ο βαθμός υλοποίησης και εφαρμογής των Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την α) «υιοθέτηση σύγχρονων και πιο μαθητοκεντρικών μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας που συνάδουν με τη φιλοσοφία των μαθησιακών αποτελεσμάτων, από τους/τις εκπαιδευτικούς» β) «αλλαγή στάσης των εκπαιδευτικών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μάθησης» Να συζητήσετε-σχολιάσετε τις παραπάνω διατυπώσεις.

105 Δραστηριότητα 2 (Εκτιμώμενος χρόνος: λεπτά) Ανατρέξτε στα πιο πρόσφατα υφιστάμενα Προγράμματα Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» για μια ειδικότητα που ανήκει στον Τομέα σας. (Όλα τα προγράμματα Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» είναι διαθέσιμα στην Διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων : Θεσμικό Πλαίσιο Μαθητείας. Τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών είναι διαθέσιμα εδώ) α) Επιλέξτε ένα μαθησιακό αποτέλεσμα από οποιαδήποτε μαθησιακή ενότητα επιθυμείτε. Στη συνέχεια προσδιορίστε: 1) Τον τρόπο δημιουργίας του κατάλληλου μαθησιακού κλίματος προτού προχωρήσετε στις διδακτικές ενέργειες που έχετε επιλέξει. 2) Τον τρόπο ανίχνευσης των αξιών, στάσεων, προτιμήσεων και εμπειριών των μαθητευόμενων που θα επιλέγατε προκειμένου να διευκολύνετε την επίτευξη του συγκεκριμένου μαθησιακού αποτελέσματος. 3) Την κατάλληλη τεχνική/συνδυασμό τεχνικών που θα επιλέγατε να ενσωματώσετε στην διδασκαλία σας λαμβάνοντας υπόψη το μαθησιακό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε καθώς και το γεγονός ότι οι μαθητευόμενοι/ες σας είναι ενήλικοι/-ες. Εξηγήστε την σκοπιμότητα της επιλογής σας.

Π β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας

Π β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας Π.1.5.1.β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Π1.4.3.α.2: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ2 «Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας»

Π1.4.3.α.2: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ2 «Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας» Π1.4.3.α.2: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ2 «Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και των σπουδών της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου στην Ελλάδα» Τρίτη 3 Μαρτίου 2014 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Υπ.Π.Ε.Θ. Διημερίδα ΙΕΠ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π β.3: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ4.2: «Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση»

Π β.3: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ4.2: «Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» : «Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

*Μαθητεία - Ασφάλεια και

*Μαθητεία - Ασφάλεια και *Μαθητεία - Ασφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας Ελένη Λαμπροπούλου Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός ΠΕ86 ΥΠ.Π.Ε.Θ. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας Υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Π1.4.3.α.1: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ1. Θεσμικό πλαίσιο Διαδικασίες υλοποίησης «Μεταλυκειακού έτους Τάξης μαθητείας»

Π1.4.3.α.1: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ1. Θεσμικό πλαίσιο Διαδικασίες υλοποίησης «Μεταλυκειακού έτους Τάξης μαθητείας» Π1.4.3.α.1: Οδηγός Επιμορφωτή για την ΘΕ1 Θεσμικό πλαίσιο Διαδικασίες υλοποίησης «Μεταλυκειακού έτους Τάξης μαθητείας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Πρόταση για την εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟΔΙΠ της Πιστοποίησης των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων των φοιτητών του Γ.Π.Α., σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση»

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Π.1.4.3.β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π β.2:Οδηγός Επιμορφωτή για τη ΘΕ4.1: «Βασικές αρχές για την εκπαίδευση ενηλίκων»

Π β.2:Οδηγός Επιμορφωτή για τη ΘΕ4.1: «Βασικές αρχές για την εκπαίδευση ενηλίκων» 1 Π.1.4.3.β.2:Οδηγός Επιμορφωτή για τη ΘΕ4.1: «Βασικές αρχές για την εκπαίδευση ενηλίκων» 2 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Δέσποινα Μαυρή Επιμορφωτική ημερίδα «Εφαρμογή Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» του Ν. 4386/2016 Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 Περίγραμμα τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα έρευνας σε εκπαιδευτικούς, μαθητευόμενους/ες και φορείς απασχόλησης

Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα έρευνας σε εκπαιδευτικούς, μαθητευόμενους/ες και φορείς απασχόλησης Παρουσίαση Θεματικής Επισκόπησης της Ελλάδας για τη Μαθητεία και Παρουσίαση υλοποίησης Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ΥΠΠΕΘ, 15/5/2018 Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων (ΕΠΠ) και η αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Το έργο συγχρηµατοδοτείται από την

Διαβάστε περισσότερα

Π1.4.3.β.1: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ3: «Υγεία και ασφάλεια εργασίας»

Π1.4.3.β.1: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ3: «Υγεία και ασφάλεια εργασίας» Π1.4.3.β.1: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ3: «Υγεία και ασφάλεια εργασίας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ Hmeromhn;ia... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΥΠ.Π.Ε.Θ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ 1 ΚαφετζοπούλουΌλγα, Υπεύθυνη Οµάδας Παρακολούθησης Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ιεύθυνση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ Ορισμός μαθητείας

Διαβάστε περισσότερα

Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο

Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο Τη δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε νέους, κατόχους

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ- ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Β ΦΑΣΗ»

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ- ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Β ΦΑΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ------ Ταχ Δ/νση : ΤΚ Πόλη : Ιστοσελίδα : Email : Τηλέφωνο :

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα Πρακτικού 23/

Απόσπασμα Πρακτικού 23/ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Απόσπασμα Πρακτικού 23/24-05-2018 Σήμερα 24 Μαΐου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30, στο γραφείο του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Τσόχα 36 Αθήνα, συνεδρίασε το

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08 Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρουσίασε το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο ως ένα «ανοικτό σχολείο» το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη, ισότιμη και με διαφανείς

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ Hmeromhn;ia... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΥΠ.Π.Ε.Θ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ -1-2017 Αρ.Πρωτ:.. ΕΠΑΛ Ταχ. Δ/νση:..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead.

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be ECVET WORKSHOP 23-10-2012 Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Σύνδεση της εμπειρίας των μαθητών με το διδακτικό αντικείμενο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Σύνδεση της εμπειρίας των μαθητών με το διδακτικό αντικείμενο 1 ΠΕΚ ΠΑΤΡΩΝ Α' ΦΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ 2010-2011 ΕΚΠ/ΚΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π., Msc Υ/ΝΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 38929 27 Ιουλίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3078 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Φ2/122922/Δ4 Πρόγραμμα Σπουδών ειδικότητας «Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής» για το

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης.

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης. Leonardo da Vinci 2013-1-FR1-LEO05-48134 AGROSKILL Μεταφορά μεθόδων επικύρωσης της άτυπης μάθησης ΕΕΚ σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας Εθνική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ.

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κωνσταντίνος Καλτσάς ΔΡΑΜΑΣ Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ17.03 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 1. Το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) Το Πλαίσιο Προσόντων του ΕΧΑΕ, γνωστό και ως Πλαίσιο της Μπολόνια, έχει ως στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής

Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής Δέσποινα Μαυρή Σύγχρονες Δεξιότητες για Διεθνώς Ανταγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια και υγεία στη μαθητεία: Προγράμματα Σπουδών & Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Ασφάλεια και υγεία στη μαθητεία: Προγράμματα Σπουδών & Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Ασφάλεια και υγεία στη μαθητεία: Προγράμματα Σπουδών & Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δρ Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος Γ ΙΕΠ, Συντονίστρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΙΕΠ Ημερίδα ΕΛΙΝΥΑΕ, Αθήνα, 26/4/2018 Άξονες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

αξιοποίηση της αξιολόγησης για τη βελτίωση της μάθησης αξιολόγηση με στόχο την προώθηση των ευρύτερων σκοπών του σχολείου

αξιοποίηση της αξιολόγησης για τη βελτίωση της μάθησης αξιολόγηση με στόχο την προώθηση των ευρύτερων σκοπών του σχολείου αξιοποίηση της αξιολόγησης για τη βελτίωση της μάθησης αξιολόγηση με στόχο την προώθηση των ευρύτερων σκοπών του σχολείου ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD Σχολικός Σύμβουλος Φ.Ε. / ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου Αξιολόγηση,

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) Κωδ. ΠΑΔ 03a ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Ο / Η ΕΠΟΠΤΗΣ / ΤΡΙΑ Ονοματεπώνυμο: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δια βίου μάθησης που οργανώνει, θα υλοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017 Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά (madspa@otenet.gr) ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ MOOC Μαζικό: παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής μεγάλου αριθμού φοιτητών από

Διαβάστε περισσότερα

Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ενημερωτική Ημερίδα για το μάθημα Γενικής Παιδείας «Νέα Ελληνικά» των Α και Β τάξεων του Επαγγελματικού Λυκείου Δρ. Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα www.eoppep.gr ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα Ιωάννα Δέδε Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ημερίδα «ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα

Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΝΩΜΗΣ Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα Ιούλιος 2017 Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών

Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών οµή παρουσίασης Ηµετάβασηαπότα«παραδοσιακά»ΠΣσταΠΣβασισµέναστα µαθησιακά αποτελέσµατα Βασικές έννοιες και ορισµοί Επαγγελµατικά περιγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής, Intercollege ECVET Expert Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ Ρόδος, 7/0/207 Α.Π.:2/327 ιεύθυνση: Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού Ταχ. /νση: Νέα Αγορά, γραφείο 45, Ρόδος 8500 Πληροφορίες: Κυπριώτης Σ. ηµήτρης Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918)

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) «Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) Κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 51040101 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24 esos.gr Κείμενα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΕ, που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας Διαδικασία Αυτό αξιολόγησης, απέστειλε το υπ. Παιδείας προς όλες τις Περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙ ΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙ ΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙ ΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ 1. Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα: α. το «Δευτεροβάθμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανασχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα από τις δράσεις του ΙΕΠ

Ο ανασχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα από τις δράσεις του ΙΕΠ Ο ανασχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα από τις δράσεις του ΙΕΠ Δρ. Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος Γ ΙΕΠ Συντονίστρια Επιστημονικής Μονάδας Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μαρούσι, 16/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχολική Πρακτική Ι» οι φοιτητές/φοιτήτριες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων πρόκειται να επισκεφτούν σε πέντε (5) διαφορετικές ημέρες μία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλυκειακό Έτος- Τάξεις Μαθητείας στα ΕΠΑΛ

Μεταλυκειακό Έτος- Τάξεις Μαθητείας στα ΕΠΑΛ Μεταλυκειακό Έτος- Τάξεις Μαθητείας στα ΕΠΑΛ Ο νέος θεσμός του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξεις Μαθητείας. διανύει την Α Φάση υλοποίησης του και συνεχίζει δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 2.000 κατόχους απολυτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Tι αφορά. Συνδυασμός. Παροχή ανατροφοδότησης για τη μάθηση (peer assessment) Αποτίμηση της εργασίας των άλλων με βαθμό (peer marking)

Tι αφορά. Συνδυασμός. Παροχή ανατροφοδότησης για τη μάθηση (peer assessment) Αποτίμηση της εργασίας των άλλων με βαθμό (peer marking) H ετεροαξιολόγηση Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dh

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα Μαθητείας με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα Διδακτικά Σενάρια Σενάρια Ως διδακτικό σενάριο θεωρείται η περιγραφή μιας διδασκαλίας- παρέμβασης με εστιασμένο γνωστικό αντικείμενο, συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, διδακτικές αρχές και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα Πρακτικού 23/

Απόσπασμα Πρακτικού 23/ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Απόσπασμα Πρακτικού 23/24-05-2018 Σήμερα 24 Μαΐου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30, στο γραφείο του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Τσόχα 36 Αθήνα, συνεδρίασε το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11. Φορέας υλοποίησης

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11. Φορέας υλοποίησης Δράσεις κατάρτισης/ Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11 επιμόρφωσης Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» / Α.Σ. «Θριασία»

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παρουσίαση 23.9.2014 Παυλίνα Φιλιπποπούλου Εθνικός Εκπρόσωπος στο δίκτυο EQAVET & Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας-

Διαβάστε περισσότερα

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmoti

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Κ ρ ή τ η ς Η ρ α κ λ ε ί ο υ Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Τόπος Υλοποίησης του Προγράμματος: 3ο Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου»

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» «Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Σχ. Χρονιά 2018-2019 Δρ Γεωργία Πασιαρδή (Διευθύντρια) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τι ισχύει για τους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Σύμφωνα με το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ /2017, ΦΕΚ 490/Β/ Τον ν. 3879/2010 (Α 163) «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και Άλλες Διατάξεις», όπως ισχύει.

Αριθμ /2017, ΦΕΚ 490/Β/ Τον ν. 3879/2010 (Α 163) «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και Άλλες Διατάξεις», όπως ισχύει. 1 Αριθμ. 26412/2017, ΦΕΚ 490/Β/20.2.2017 Πλαίσιο Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ. Ο ΥΦ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τον ν. 3879/2010 (Α 163) «Ανάπτυξη της Διά Βίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Δρ Δημήτριος Γκότζος Τι είναι το αναλυτικό πρόγραμμα Διαδικασία σύνταξης Αποτέλεσμα διαδικασίας Γραπτή διατύπωση των χαρακτηριστικών μιας διδακτικής πρότασης Στάδια εφαρμογής αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές)

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Ενδεικτικές τεχνικές διδασκαλίας: 1. Εισήγηση ή διάλεξη ή Μονολογική Παρουσίαση 2. Συζήτηση ή διάλογος 3. Ερωταποκρίσεις 4. Χιονοστιβάδα 5. Καταιγισμός Ιδεών 6. Επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1.ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1207002 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για ημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Β ΦΑΣΗ

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Β ΦΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ------ Ταχ. Δ/νση : Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Ρόδος, 07/05/2018. Αρ. Πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Ρόδος, 07/05/2018. Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γ.ΜΑΥΡΟΥ 2, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ Τηλ. 2241364848 ΣΧΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Πλαίσιο πολιτικής ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Διαπραγματευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Επιμορφωτική ημερίδα «ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΙ; Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας» Λάρισα 24/4/2018 Καφετζοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET)

Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιγραφή ενός συγκεκριμένου μαθήματος (course) με τη μορφή Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Μέρος 1 Ανδρέας Έλληνας 1 Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 805ΕΔΥΚ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 8 ο ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα