Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή."

Transcript

1 Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. 1.1 Για την εγκατάσταση της Βασικής έκδοσης Readium.

2 1.2 Για την εγκατάσταση της Έκδοσης Readium με προσαρμοσμένο περιβάλλον από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για τη διευκόλυνση των μαθητών με αμβλυωπία. 1.3 Δημιουργία συντομεύσεων των εφαρμογών Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία Α Τρόπος Β Τρόπος

3 Βήμα 2 ο : Άνοιγμα βιβλίων τύπου epub στην εφαρμογή Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. 2.1 Αποθήκευση βιβλίων τύπου epub στον υπολογιστή. 2.2 Εισαγωγή βιβλίων τύπου epub στην εφαρμογή Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. 2.3 Ανάγνωση των βιβλίων σε μορφή epub Α Τρόπος Β Τρόπος

4 Οδηγίες Χρήσης των λειτουργιών της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. Παράρτημα - Εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης Google Chrome για υπολογιστές με Windows.

5 Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. To Readium είναι μια εφαρμογή ανάγνωσης epub βιβλίων η οποία χρειάζεται το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome για να εκτελεστεί. Το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ έχει αναπτύξει επίσης μια τροποποιημένη έκδοση του Readium, το Readium για

6 μαθητές με αμβλυωπία. Η έκδοση αυτή έχει τις ίδιες λειτουργίες με τη βασική αλλά το περιεχόμενο της είναι προσαρμοσμένο ώστε να διευκολύνει τους μαθητές με αμβλυωπία στην ανάγνωση των βιβλίων epub. Πιο συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι στα ελληνικά, τα εικονίδια είναι μεγεθυμένα και τα κείμενα είναι σε γραμματοσειρά Arial BOLD 28.

7 Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία Για την εγκατάσταση της Βασικής έκδοσης Readium. Με το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome μεταβείτε στη διεύθυνση της εφαρμογής m/fepbnnnkkadjhjahcafoaglimekefifl

8 (Αν δεν έχετε εγκαταστήσει το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome πατήστε ΕΔΩ για οδηγίες). Στο επάνω δεξί μέρος του παραθύρου πατήστε στο κουμπί «+ ΠΡΟΣΘΗΚΗ».

9

10 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε στο κουμπί «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ». Με το πάτημα του κουμπιού θα ξεκινήσει η εγκατάσταση της εφαρμογής.

11 1.2. Για την εγκατάσταση της Έκδοσης Readium με προσαρμοσμένο περιβάλλον από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για τη διευκόλυνση των μαθητών με αμβλυωπία. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή πατώντας ΕΔΩ. Αποδεχτείτε τα μηνύματα ασφαλείας που μπορεί να εμφανιστούν από τον περιηγητή σας.

12 Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση chrome://extensions/ και πατήστε enter.

13 Θα εμφανιστεί η λίστα επεκτάσεων που έχουν εγκατασταθεί στο Google Chrome.

14

15 Εντοπίστε στον υπολογιστή σας το αρχείο της εφαρμογής που κατεβάσατε, σύρετε το και εναποθέστε το (drag and drop) στην παραπάνω λίστα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα «Απόθεση για εγκατάσταση».

16

17 Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μήνυμα που σας ρωτάει αν θέλετε να προσθέσετε την εφαρμογή στον Google Chrome. Πατήστε στο κουμπί «Προσθήκη εφαρμογής».

18 Με το πάτημα του κουμπιού θα ξεκινήσει η εγκατάσταση της εφαρμογής Δημιουργία συντομεύσεων των εφαρμογών Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. Υπάρχουν δύο τρόποι δημιουργίας συντομεύσεων των εφαρμογών στον υπολογιστή.

19 1.3.1 Α Τρόπος Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση chrome://extensions/ και πατήστε enter.

20 Στη λίστα επεκτάσεων που θα εμφανιστεί εντοπίστε το πρόγραμμα Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία και πατήστε στη λέξη «Λεπτομέρειες».

21 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε στο κουμπί «Δημιουργία συντομεύσεων».

22 Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε σε ποια σημεία στον υπολογιστή σας θέλετε να δημιουργήσετε συντόμευση της εφαρμογής Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία και πατήστε στο κουμπί «Δημιουργία».

23 Οι συντομεύσεις της εφαρμογής έχουν δημιουργηθεί και έχουν το εξής εικονίδιο:

24 Μπορείτε πλέον να ανοίγετε την εφαρμογή Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία κάνοντας διπλό αριστερό κλικ στο εικονίδιο αυτό.

25 1.3.2 Β Τρόπος Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση chrome://apps/ και πατήστε enter.

26 Θα εμφανιστεί μια λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές του Google Chrome. Στη λίστα αυτή εντοπίστε και κάντε κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία ώστε να την ανοίξετε.

27

28 Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία και πατήστε «Δημιουργία συντομεύσεων».

29

30 Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε σε ποια σημεία στον υπολογιστή σας θέλετε να δημιουργήσετε συντόμευση και πατήστε στο κουμπί «Δημιουργία».

31 Βήμα 2 ο : Άνοιγμα βιβλίων τύπου epub στην εφαρμογή Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία Αποθήκευση βιβλίων τύπου epub στον υπολογιστή. Μπείτε στην ιστοσελίδα μέσω του υπολογιστή σας

32

33 Πατήστε το κουμπί «Λίστα βιβλίων σε μορφή epub».

34 Επιλέξτε τη βαθμίδα τάξη που σας ενδιαφέρει ώστε να εμφανιστεί η αντίστοιχη λίστα βιβλίων.

35 Επιλέξτε το βιβλίο που επιθυμείτε για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

36 Κάνοντας κλικ στο βιβλίο θα ξεκινήσει το κατέβασμά του στον υπολογιστή σας Εισαγωγή βιβλίων τύπου epub στην εφαρμογή Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. Όταν ανοίξετε την εφαρμογή Readium ή Readium για μαθητές με αμβλυωπία θα δείτε ένα παράθυρο όπως αυτό της επόμενης εικόνας. Το λευκό μέρος αποτελεί τη βιβλιοθήκη σας. Εκεί θα εμφανίζονται

37 δηλαδή όλα τα βιβλία που θα προσθέτετε στην εφαρμογή.

38 Στο πάνω μέρος του παραθύρου θα βρείτε τη γραμμή μενού της εφαρμογής. Στα δεξιά της γραμμής θα βρείτε το εικονίδιο προσθήκης βιβλίου στη βιβλιοθήκη.

39 Κάνοντας κλικ επάνω στο εικονίδιο προσθήκης θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο. Στο πεδίο «Φόρτωση αρχείου» πατήστε στο κουμπί «Επιλογή αρχείου».

40 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί εντοπίστε και επιλέξτε το αρχείο epub που έχετε κατεβάσει. Το αρχείο βρίσκεται στον φάκελο «Downloads» του υπολογιστή σας. Πατήστε το κουμπί «Άνοιγμα» για να το προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας.

41

42 Θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και το αρχείο θα μπει στη βιβλιοθήκη όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα. Σε περίπτωση σφάλματος θα ενημερωθείτε με κατάλληλο μήνυμα. Από τώρα και στο εξής θα μεταβαίνετε στο βιβλίο σας μέσω της βιβλιοθήκης.

43

44 2.3. Ανάγνωση των βιβλίων σε μορφή epub Α Τρόπος Για να διαβάσετε ένα βιβλίο μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στο εικονίδιο του βιβλίου που επιθυμείτε στη βιβλιοθήκη σας.

45

46 Β Τρόπος Μπορείτε να μεταβείτε στην προβολή σε λίστα, πατώντας το εικονίδιο που βρίσκεται δεξιά στη γραμμή μενού. Με αυτό τον τρόπο τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας θα εμφανίζονται σε μορφή λίστας. Εντοπίστε το βιβλίο που επιθυμείτε και πατήστε το κουμπί «Λεπτομέρειες».

47 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το κουμπί «Ανάγνωση».

48 Μόλις επιλέξετε το βιβλίο για ανάγνωση θα μεταβείτε στο περιβάλλον ανάγνωσης όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

49

50 Οδηγίες Χρήσης των λειτουργιών της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. Παρακάτω παρουσιάζονται τα εργαλεία και οι λειτουργίες της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία. Στο παράθυρο της εφαρμογής θα βρείτε τη γραμμή μενού με τα εργαλεία της εφαρμογής.

51 Εκεί θα βρείτε εικονίδιο προσθήκης βιβλίου στη βιβλιοθήκη, το εικονίδιο προβολής βιβλίου στη

52 βιβλιοθήκη ή και το εικονίδιο ρυθμίσεων που αναλύονται στη συνέχεια. Εικονίδιο προσθήκης βιβλίου στη βιβλιοθήκη:

53 Το εικονίδιο αυτό σας επιτρέπει να προσθέσετε βιβλία στη βιβλιοθήκη της εφαρμογής, όπως αναλύεται πιο πάνω. Εικονίδιο προβολής βιβλίων στη βιβλιοθήκη: ή

54 Το εικονίδιο αυτό σας επιτρέπει να εναλλάσσετε την προβολή των βιβλίων στη βιβλιοθήκη από λίστα σε μικρογραφίες. Η προβολή σε μορφή λίστας μορφή. έχει την παρακάτω

55

56 Σε αυτή την προβολή τα βιβλία εμφανίζονται το ένα κάτω από το άλλο με το εξώφυλλό τους και τον τίτλο τους. Επίσης υπάρχει το κουμπί «Λεπτομέρειες» το οποίο σας δίνει ορισμένα επιπλέον στοιχεία του βιβλίου καθώς επίσης και τις επιλογές διαγραφής του από τη βιβλιοθήκη ή ανάγνωσής του όπως φαίνεται παρακάτω.

57

58 Η προβολή σε μορφή μικρογραφιών παρακάτω μορφή. έχει την

59

60 Εδώ τα βιβλία εμφανίζονται μόνο με το εξώφυλλό τους. Εικονίδιο ρυθμίσεων: Το εικονίδιο αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το στυλ εμφάνισης του βιβλίου, τη διάταξη σελίδας που θα έχει το βιβλίο καθώς και να ορίσετε συντομεύσεις από το

61 πληκτρολόγιο. Κάνοντας κλικ πάνω του θα εμφανιστεί το εξής παράθυρο:

62 Στο επάνω μέρος υπάρχουν τρείς καρτέλες: Το «Στυλ εμφάνισης», «η Διάταξη Σελίδας» και οι «Συντομεύσεις». Καρτέλα «Στυλ εμφάνισης» Στην καρτέλα «Στυλ εμφάνισης» μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος των κειμένων του βιβλίου καθώς και το συνδυασμό χρωμάτων, κειμένου και φόντου.

63 Για να καθορίσετε το μέγεθος του κειμένου θα πρέπει στο πεδίο «Μέγεθος κειμένου» να σύρετε τον κύκλο αριστερά για σμίκρυνση ή δεξιά για μεγέθυνση. Για να καθορίσετε το συνδυασμό χρωμάτων που σας βολεύει θα πρέπει να πάτε στο πεδίο «Χρώμα κειμένου και φόντου» και να επιλέξετε όποιο συνδυασμό επιθυμείτε.

64 Για κάθε ρύθμιση που κάνετε μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση στο πεδίο «Προεπισκόπηση».

65 Καρτέλα «Διάταξη Σελίδας» Στην καρτέλα αυτή μπορείτε να καθορίσετε το πλάτος της σελίδας που θα έχει το βιβλίο, αν θα εμφανίζεται με μια ή δυο σελίδες καθώς και αν η πλοήγηση στο βιβλίο θα γίνεται ανά σελίδα ή με συνεχή κύλιση του κειμένου. Για να καθορίσετε το πλάτος της σελίδας θα πρέπει στο πεδίο «Πλάτος σελίδας» να σύρετε τον κύκλο αριστερά για μείωση ή δεξιά για αύξηση του πλάτους.

66 Για να καθορίσετε τη μορφή εμφάνισης του κειμένου, επιλέξτε το εικονίδιο της μονής ή της διπλής σελίδας στο πεδίο «Προβολή εμφάνισης». Η επιλογή «Αυτόματο» επιλέγει αυτόματα τη μορφή του κειμένου. (Προτείνεται η επιλογή «Μία Σελίδα»).

67 Για να καθορίσετε την επιλογή κύλισης του κειμένου, τσεκάρετε την επιλογή «Ανά Σελίδα» για πλοήγηση στο βιβλίο ανά σελίδα, ή την επιλογή «Συνεχής» για συνεχόμενη κύλιση. Η επιλογή «Αυτόματο» επιλέγει

68 αυτόματα την επιλογή κύλισης. (Προτείνεται η επιλογή κύλισης «Συνεχής»).

69 Καρτέλα «Συντομεύσεις» Η καρτέλα αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελείτε λειτουργίες στην εφαρμογή με τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. (Για παράδειγμα με το πλήκτρο «o» μπορείτε να ανοίγετε το παράθυρο ρυθμίσεων του Readium και με το πλήκτρο «c» να το κλείνετε.) Σε κάθε περίπτωση για να ισχύουν οι αλλαγές που καθορίσατε στις ρυθμίσεις θα πρέπει να πατήσετε στο

70 κουμπί «Αποθήκευση αλλαγών» που βρίσκετε στο κάτω δεξί μέρος του παραθύρου ρυθμίσεων. Αν δεν επιθυμείτε τις αλλαγές που καθορίσατε μπορείτε να πατήσετε το κουμπί κλείσιμο ή το κουμπί «X» που βρίσκεται πάνω δεξιά στο παράθυρο ρυθμίσεων.

71 Ανοίγοντας ένα αρχείο epub για ανάγνωση, έχοντας επιλέξει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα βρεθείτε σε ένα παράθυρο όπως της επόμενης εικόνας.

72

73 Στα δεξιά της γραμμής μενού εμφανίζονται τα εικονίδια επιστροφής στη βιβλιοθήκη, πίνακα περιεχομένου και πλήρους οθόνης που αναλύονται στη συνέχεια.

74 Εικονίδιο επιστροφής στη βιβλιοθήκη: Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αυτό επιστρέφετε στη βιβλιοθήκη της εφαρμογής, όπου θα εμφανίζονται όλα τα βιβλία που έχετε ήδη προσθέσει.

75 Εικονίδιο πίνακα περιεχομένων: Πατώντας στο εικονίδιο αυτό μπορείτε να μεταβείτε στον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου. Ο πίνακας περιεχομένων εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της εφαρμογής. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κεφάλαιο ή

76 υποκεφάλαιο και να μεταβείτε αυτόματα εκεί. Για να κλείσετε τον πίνακα περιεχομένων θα πρέπει να πατήσετε πάλι το ίδιο εικονίδιο ή στο κουμπί «Χ» που βρίσκεται στο πάνω δεξί σημείο του πίνακα περιεχομένων.

77

78 Εικονίδιο πλήρους οθόνης: Το εικονίδιο αυτό μεγεθύνει το παράθυρο της εφαρμογής σε όλη την οθόνη. Για να επανέλθετε στο αρχικό μέγεθος οθόνης θα πρέπει να ξαναπατήσετε το εικονίδιο αυτό.

79 Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου μπορείτε να πλοηγείστε στο σώμα του βιβλίου χρησιμοποιώντας τη ροδέλα του ποντικιού είτε τα βελάκια από το πληκτρολόγιο. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει στη διάταξη του κειμένου «Ανά σελίδα» τότε θα υπάρχουν επιπλέον αριστερά και δεξιά δυο βέλη τα οποία τονίζονται όταν περάσει το ποντίκι από πάνω τους. Αυτά τα βέλη σας βοηθούν να πάτε στην προηγούμενη ή στην επόμενη σελίδα, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα.

80

81 Επιπλέον οδηγίες για την αποδοτικότερη ανάγνωση ενός epub βιβλίου 1. Προτείνουμε να ρυθμίσετε τη μορφή εμφάνισης του κειμένου στην επιλογή «Μία Σελίδα» και την κύλιση στην επιλογή «Συνεχής» 2. Για τους πίνακες που εμφανίζονται στα βιβλία, σε περίπτωση που το μέγεθος του πίνακα ξεπερνά το μέγεθος της οθόνης σας,

82 παρέχεται η δυνατότητα οριζόντιας κύλισης όπως φαίνεται και στην εικόνα. Σύροντας λοιπόν την μπάρα δεξιά -αριστερά μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο ολόκληρου του πίνακα όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα.

83

84 Παράρτημα - Εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης Google Chrome για υπολογιστές με Windows Ανοίξτε όποιο πρόγραμμα περιήγησης διαθέτετε όπως ο Internet Explorer και μεταβείτε στη διεύθυνση Ξεκινήστε την εγκατάσταση πατώντας στο κουμπί «Λήψη του Chrome».

85

86 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή και εγκατάσταση». Εάν εμφανιστεί κάποιο μήνυμα ασφαλείας από τον υπολογιστή σας πατήστε στο κουμπί «ΝΑΙ».

87 Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας ενημερώνει για τη διαδικασία εγκατάστασης. Μόλις ολοκληρωθεί η

88 εγκατάσταση θα εμφανιστεί το αντίστοιχο μήνυμα. Πατήστε στο κουμπί «Κλείσιμο».

89 Εάν στα αρχικά βήματα της εγκατάστασης, πατώντας στο κουμπί «Λήψη του Chrome» έγινε λήψη του αρχείου εγκατάστασης και όχι εκκίνηση της διαδικασίας εγκατάστασης, τότε θα πρέπει να εντοπίσετε το αρχείο αυτό στον υπολογιστή σας και να κάνετε διπλό κλικ ώστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Μόλις γίνει επεξεργασία όλων των ρυθμίσεων, θα ανοίξει ένα παράθυρο του Google Chrome. Το εικονίδιο το Google Chrome είναι το εξής:

90 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα υποστήριξης της Google: