ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής μου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής μου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της."

Transcript

1

2 Περιεχόμενα ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - GEOGRAPHIC FEATURES... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ- INTRODUCTION... 5 ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ GEOLOGICAL SETTING... 6 ΛΙΘΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ TECTONOSTRATIGRAPHY ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Κυκλαδικό Υπόβαθρο - Cycladic Basement Unit Ενότητα Κυανοσχιστόλιθων Κυκλάδων - Cycladic Blueschists Unit (CBU) Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα - Upper Cycladic Nappe Όξινες διεισδύσεις - Intrusive rocks Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-STRUCTURES ΦΥΛΛΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΕΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ... 31

3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής μου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της. Ειδικότερα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους επιβλέποντες τον ΕΔΙΠ κ. Κωνσταντίνο Σούκη και τον επίκουρο καθηγητή κ. Στυλιανό Λόζιο για την ανάθεση του θέματος και τη σημαντική τους βοήθεια, πρακτική και ηθική, στην ολοκλήρωσή της συγκεκριμένης διπλωματικής. Σημαντικό μέρος των ευχαριστιών θα ήθελα να εκφράσω στην κα Αντωνίου Βαρβάρα καθώς και στην μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τσιρώνη Βαρβάρα, για τη συνεχή καθοδήγηση, τις συμβουλές, τη συμπαράσταση, και την αμέριστη βοήθειά τους στην εκπόνησης της εργασίας μου. Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου για την ηθική και υλική συμπαράσταση που έδειξαν αλλά και την κατανόησή τους, όλα τα χρόνια των σπουδών μου, καθώς όλα αυτά ήταν πολύ σημαντικά για την υλοποίηση αυτής της διπλωματικής. Ιδιαίτερα θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αδερφό μου Χρήστο καθώς συνέβαλε συνολικά στη διαμόρφωση και μορφοποίηση του κειμένου.

4 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - GEOGRAPHIC FEATURES Η νήσος Σέριφος είναι το 42 ο σε μέγεθος νησί του Αιγαίου Πελάγους. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σίφνο και στην Κύθνο, ενώ απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 73 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοανατολικά και το λιμάνι της Σύρου 29 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά (Εικόνα 1). Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό, έχει έκταση 75,207 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακτογραμμή περίπου 83 χιλιόμετρα ενώ οι ακτές της, οι οποίες είναι διαμελισμένες σε γραφικότατους όρμους και κολπίσκους, καλύπτουν μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα. Το γεωγραφικό της πλάτος είναι 37 30'16" και το γεωγραφικό της μήκος είναι 25 9'5". Γύρω από τη Σέριφο υπάρχουν 3 μικρά νησάκια. Το Πιπέρι στα βόρεια, η Σεριφοπούλα στα βορειανατολικά και ο Βούς στα ανατολικά, του οποίου η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα του. Έχει έντονο ανάγλυφο εδάφους, ορεινούς όγκους που καταλαμβάνουν το κέντρο και δύο μικρά χαρακτηριστικά οροπέδια (Εικόνα 2). Το οροπέδιο «Κάμπος του Αλεξάνδρου» και των «Λιβαδερών». Η ψηλότερη κορυφή με υψόμετρο 583m, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και ονομάζεται Τρούλος. Άλλα μικρότερα βουνά της Σερίφου είναι ο Πετριάς, ο Τράχηλος και τα Βάρδα Βουνάκια με υψόμετρο περίπου 553m, 519m και 432m αντίστοιχα. Εικόνα 1: Γεωφυσικός χάρτης Ελλάδας στον οποίο σημειώνεται η νήσος Σέριφος Εικόνα 2: Γεωφυσικός Χάρτης της Σερίφου

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ- INTRODUCTION Η υποβύθιση τμημάτων του ωκεανού της Τηθύος κατά το Μεσοζωικό και Καινοζωικό στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του ελληνικού τόξου. Περιλαμβάνει τη ζώνη υποβύθισης μιας ωκεάνιας πλάκας, κάτω από μια ηπειρωτική, την Ευρασιατική, την συσσώρευση υλικού από την υποβυθιζόμενη πλάκα, το ηφαιστειακό τόξο, την εκταφή πετρωμάτων, κανονικά ρήγματα αλλά και μεγάλης κλίμακας ηπειρωτική έκταση τουλάχιστον τα τελευταία 30Ma (Ring et al., 2010). Συνοδεύεται από μεταμόρφωση υψηλών πιέσεων που παρουσιάζει ένα εύρος ηλικιών ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθέτηση της κάθε περιοχής. Στην κεντρική περιοχή του Αιγαίου (Κυκλάδες) η ηλικία μεταμόρφωσης υψηλών πιέσεων ξεκινά περίπου από τα 53Ma και σταδιακά στη νότια περιοχή (Κρήτη) φτάνει περίπου στα 25-20Ma (Ring et al., 2010). Είναι αξιοσημείωτο πως σε όλες τις τεκτονικές μονάδες το σχήμα πίεση-θερμοκρασία-χρόνος είναι παρόμοιο. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ένα θερμικό προφίλ αρκετά σταθερό στη ζώνη της υποβύθισης με αντοχή στην παραμόρφωση αλλά και στον εφελκυσμό. Τα υψηλής πίεσης μεταμορφικά γεγονότα προκαλούνται από τη συσσώρευση τεμαχών του ηπειρωτικού φλοιού, επάνω στην πλάκα που υποβυθίζεται. Εν συνεχεία, τα πετρώματα ακολούθησαν μια πορεία ανόδου προς την επιφάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος της εκταφής των πετρωμάτων υψηλής πίεσης συνέβη σε σφήνες εξώθησης κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει σύγκλισης λιθοσφαιρικών πλακών. Τουλάχιστον πριν από 23-19Ma ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας λιθοσφαιρική έκταση (Ring et al., 2010), προκαλώντας συμπλέγματα μεταμορφωμένου πυρήνα καθώς και το άνοιγμα του Αιγαίου. Η εκταφή λόγω του εφελκυσμού ήταν εκτεταμένη σε όλη την Αττικοκυκλαδική και διήρκησε μέχρι το Ανώτερο Μειόκαινο Κάτω Πλειστόκαινο (Jolivet and Brun 2010, Ring et al 2010). Η εξέταση στη λιθολογία, στη δομή, στη μεταμόρφωση, στα γεωχρονολογικά δεδομένα επιβεβαιώνει τη χρονική σύνδεση μεταξύ της άφιξης της υποβυθιζόμενης πλάκας πάνω από τα 660km κοντά στην ασυνέχεια Mohorovicic και τον εφελκυσμό σε μεγάλη κλίμακα που προκαλεί το άνοιγμα της λεκάνης του Αιγαίου. Σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων σχηματίστηκαν συμπλέγματα μεταμορφωμένου πυρήνα (metamorphic core complexes) λόγω της δράσης αποκολλήσεων λιθοσφαιρικής κλίμακας (Jolivet and Brun 2010) τα οποία συνενώνονται σε μεγάλα συστήματα αποκολλήσεων (Gautier et al 2010, Jolivet et al 2010, Grasemann et al 2011).

6 ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ GEOLOGICAL SETTING Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό τμήμα του αλπικού συστήματος και της Νέο- Ευρώπης. Αποτελεί συνέχεια της ορογενετικής αλυσίδας των Άλπεων που δια μέσου επιμέρους οροσειρών, όπως οι Δειναρίδες, οι Ελληνίδες, οι Ταυρίδες, οι Ιρανίδες και οι Αφγανίδες, καταλήγει στο ορεινό συγκρότημα των Ιμαλαΐων. Αυτές οι ορεινές αλυσίδες δημιουργήθηκαν από την πτύχωση ιζημάτων που είχαν αποτεθεί κατά τον Μεσοζωικό και μέρος του Καινοζωικού αιώνα μέσα σ ένα μεγάλο ωκεανό που ονομάστηκε Τηθύς. Ο ωκεανός αυτός δημιουργήθηκε κατά το Ανώτερο Παλαιοζωικό Τριαδικό ανάμεσα στη Γκοντβάνα (δηλαδή Νότια Αμερική, Αφρική, Αραβία, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Αυστραλία, Ανταρκτική) και τη Λαυρασία (δηλαδή Βόρεια Αμερική, Γροιλανδία, Ευρασία). Καθώς απομακρύνονταν αυτές οι δύο ήπειροι κατά το Τριαδικό Ιουρασικό άρχισε να διαμορφώνεται ο ωκεανός. Στον ελληνικό χώρο, κατά το Λιάσιο έχει τη μέγιστη έκτασή του και από το Μάλμιο Κατώτερο Κρητιδικό ξεκίνησε η σταδιακή εξαφάνισή του, όταν άρχισε η συμπίεση λόγω της προσέγγισης των δύο ηπείρων και έφτασαν οι δύο ήπειροι (Εικόνα 3), Αραβία και Ευρασία, σε στάδιο σύγκρουσης κατά τον Ανώτερο Καινοζωικό με αποτέλεσμα την αρχή της εξαφάνισής του που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθώς και κατ επέκταση στον σχηματισμό της ορογενετικής αλυσίδας των Άλπεων Ιμαλάϊων (Εικόνα 4). Η Τηθύς είχε έναν βόρειο και έναν νότιο κλάδο οι οποίοι οριοθετούσαν τον ωκεανό. Στις παρυφές του νότιου κλάδου συμμετέχει και η Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει τη ζώνη υποβύθισης της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική. Η διεύθυνση της βύθισης της Αφρικανικής πλάκας υπολογίζεται ότι είναι ΒΒΑ, ενώ η ταχύτητα της βύθισης 2,5-3,5cm/έτος. Σήμερα υποβυθίζεται το τελευταίο τμήμα του ωκεανού της Τηθύος, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ελλάδας, νότια του Ιονίου Πελάγους και στα νοτιοανατολικά στη λεκάνη του Λεβαντίνου. Εικόνα 3: Σχηματική απεικόνιση της ανατολικής Μεσογείου με βάση τα ανύσματα κίνησης των μεγάλων πλακών της Ευρώπης, Αφρικής και Αραβίας όπως και των μικροπλακών της Ανατολίας και του Αιγαίου. Απεικονίζεται, επίσης, το υπολειμματικό ίχνος του ωκεανού της Τηθύος, δηλαδή, η ανατολική Μεσόγειος θάλασσα. Πηγή: Δημήτρης Ι. Παπανικολάου: Γεωλογία της Ελλάδας (2015) Εικόνα 4: Χάρτης απεικόνισης του Αλπικού ορογενετικού συστήματος του ωκεανού της Τηθύος (σημειώνεται με κόκκινο χρώμα) το οποίο έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των ζωνών σύγκλισης και σύγκρουσης της Ευρασίας προς Βορρά, και των πλακών Αφρική, Αραβία, Ινδία και Αυστραλία προς Νότο. Με πράσινο χρώμα σημειώνονται τα περί ειρηνικά αλπικά ορογενετικά συστήματα. Πηγή: Δημήτρης Ι. Παπανικολάου: Γεωλογία της Ελλάδας (2015)

7 Η Μεσόγειος, η οποία βρέχει και την Ελλάδα, είναι μια φυσική εξέλιξη της Τηθύος και έχει ζωή τα τελευταία 13Ma (Freund et al.,1970; LePichon & Angelier, 1979). Διαμορφώθηκε κατά τα τελευταία στάδια της εξέλιξης της Τηθύος από το Μέσο Μειόκαινο και μετά, όταν συνέβη η σύγκρουση της Αραβίας με την Ευρασία και ακολούθως κλείνει ο Ωκεανός της Τηθύος. Από τις γεωφυσικές έρευνες που έγιναν στη Μεσόγειο διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές της το πάχος του φλοιού είναι πολύ λεπτό (10-20km) σε αντίθεση με τις ηπειρωτικές περί-μεσογειακές περιοχές, όπου το πάχος κυμαίνεται από 24 έως 50km. Επομένως, μπορεί να γίνει γενικότερα αποδεκτό ότι υπάρχει ωκεάνιος φλοιός στη Μεσόγειο, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο στο χώρο Νότια από Κρήτη, Ρόδο και Κύπρο (θάλασσα Λεβαντίνου) (Bohnhoff et al. 2001). Στην ελληνική ζώνη υποβύθισης, ιζήματα από την βυθιζόμενη πλάκα έχουν συσσωρευτεί σε μια δομή που ονομάζεται οροσειρά της ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Chain), μια σφήνα επαύξησης, που βρίσκεται μεταξύ Αφρικής και Κρήτης. Η δομή της υποθαλάσσιας οροσειράς αντιστοιχεί σε ένα σύνολο λεπιώσεων και πτυχώσεων, δηλαδή δομών συμπίεσης, και είναι το σημερινό πρίσμα προσαύξησης. Το φαινόμενο της ορογένεσης, σήμερα φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος του σταδίου της ολικής συμπίεσης και καταστροφής του ωκεάνιου φλοιού και να οδεύει στο στάδιο της ολικής συμπίεσης και σύγκρουσης των ηπείρων. Τα τελευταία υπολείμματα του ωκεανού της Τηθύος βρίσκονται στην Ιόνια λεκάνη η οποία έχει μόλις 150km ακόμη εύρος ανάμεσα στο τεκτονικό μέτωπο των δύο πλακών και στο αφρικανικό περιθώριο στον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, και στη λεκάνη του Λεβαντίνου. Λόγω της ζώνης υποβύθισης έχει δημιουργηθεί στον ελληνικό χώρο ένα, όχι και τόσο, τυπικό ορογενετικό σύστημα (Εικόνα 5) το οποίο απαρτίζεται από τη βαθειά τάφρο (μέγιστο βάθος 5km) που βρίσκεται στο χώρο του Ιονίου πελάγους καθώς και νότια της Κρήτης, στις τάφρους του Πλίνιου και του Στράβωνα. (Kastens, 1991; Kopf et al., 2003). Το νησιωτικό τόξο που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, την οπισθοτάφρο στον χώρο της Κρητικής λεκάνης και το ηφαιστειακό τόξο που καλύπτει το χώρο των νότιων παρυφών της Κυκλαδικής τράπεζας και το βόρειο περιθώριο της Κρητικής λεκάνης.

8 Εικόνα 5: Χάρτης απεικόνισης του Ελληνικού ορογενετικού τόξου στη σημερινή του μορφή. Πηγή: Nomikou & Papanikolaou, 2011 Η Σέριφος γεωγραφικά και γεωλογικά βρίσκεται στη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα των δυτικών. Το Αιγαίο Πέλαγος αντιπροσωπεύει τη μεσογειακή οπισθοταφρική λεκάνη στο χώρο της υποβύθισης και είναι Καινοζωικής ηλικίας. Η μορφή που εμφανίζεται σήμερα άρχισε να δημιουργείται κατά το Κατώτερο Ολιγόκαινο πάνω από την υποβυθιζόμενη Αφρικανική πλάκα που παρασύρει και τον ωκεάνιο φλοιό της Μεσογείου (Le Pichon and Angelier 1981a, Gautier et al. 1999, Jolivet and Faccenna 2000). Με την έναρξη της υποβύθισης του ωκεάνιου φλοιού στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της λεκάνης του Ιονίου Πελάγους ξεκίνησε η δημιουργία της πλάκας του Αιγαίου, σχηματίζοντας το Αιγαίο πέλαγος. που το όριο της συγκεκριμένης πλάκας είναι το μεγάλο δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης της Βόρειας Ανατολίας. Η αρχή της δράσης του εφελκυσμού για το νότιο Αιγαίο έλαβε χώρα τότε, ο οποίος εντοπίζεται κατά μήκος της εξωτερικής πλατφόρμας του ελληνικού τόξου, στη δυτική Τουρκία, στην νοτιοανατολική ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας. Σήμερα αυτή η πλάκα είναι μια σεισμικά ανενεργή περιοχή στο εσωτερικό της ενώ περιμετρικά παρατηρείται έντονη σεισμικότητα αλλά και ηφαιστειότητα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίζεται μια προ-εφελκυστική δομή πτυχώσεων - επωθήσεων (fold and thrust) όπου διαφαίνεται ολοκληρωμένη η ακολουθία των τεκτονικών καλυμμάτων, ενώ όλες οι άλλες περιοχές έχουν επηρεαστεί έντονα από τον μεταορογενετικό εφελκυσμό και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες. Νωρίτερα από το Πλειόκαινο, ο εφελκυσμός εκφραζόταν από μια σειρά

9 ρηγμάτων αποκόλλησης μεγάλης κλίμακας, τα οποία στο υποκείμενο τέμαχός τους εμφάνιζαν μια σειρά από πυρήνες μεταμορφωμένων συμπλεγμάτων. Μέρος της διαδικασίας της εκταφής τους επιτεύχθηκε κατά το μεταορογενετικό εφελκυσμό που δρα στην περιοχή. Τα Κυκλαδονήσια είναι τοποθετημένα επάνω σε έναν ηπειρωτικό φλοιό που έχει βάθος περίπου 26km (Makris and Stobbe, 1984) κατά το Ολιγόκαινο και το Μειόκαινο, μετά το σχηματισμό του ελληνικού τόξου κατά το Ηώκαινο. Μέσω σεισμικών διασκοπήσεων έχει παρατηρηθεί, μάλλον, μια επίπεδη ασυνέχεια Moho σε βάθος 25-26km, κάτω από όλο το Αιγαίο πέλαγος (Spakman et al. 1988, 1993, Spakman 1990, Bijwaard et al. 1998, Wortel and Spakman 2000, Piromallo and Morelli 2003). Αυτή η πληροφορία μας υποδεικνύει πως πρόκειται για έναν κατώτερο φλοιό λόγω του εκτατικού πεδίου που δρα στην περιοχή καθώς και υψηλές θερμοκρασίες κοντά στην ασυνέχεια Moho κατά τη διάρκεια της έκτασης. Το ελληνικό τόξο σχηματίστηκε από τη συσσώρευση των ανώτερων τμημάτων του φλοιού από το Ηώκαινο μέχρι και το Κατώτερο Μειόκαινο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο πέλαγος η σταδιακή υποχώρηση της Αφρικανικής πλάκας περί τα 30-35Μα οδήγησε στον μεταορογενετικό εφελκυσμό του παχύ ελληνικού φλοιού σε συνδυασμό με τον οπισθοταφρικό εφελκυσμό και τη βαρυτική κατάρρευση (Jolivet and Brun, in press). Ο μετα-ορογενετικός εφελκυσμός επηρέασε την καλυμματική στήλη ανακατανέμοντας τα καλύμματα στη θάλασσα του Αιγαίου. Η συνθετική τεκτονοστρωματογραφική στήλη των Κυκλάδων περιλαμβάνει τέσσερις κύριες τεκτονικές ενότητες (Durr et al., 1978, Jacobshagen 1986, Jolivet and Brun 2010, Ring et al., 2010). Η τεκτονικά ανώτερη ενότητα στις Κυκλάδες είναι η Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα (Upper Cycladic Nappe), η οποία εμφανίζεται υπό μορφή ρακών σε διάφορα νησιά και φαίνεται ότι προέρχεται από το χώρο της Πελαγονικής (Durr et al., 1978 Jacobshagen 1986). Αυτό μαρτυρά πως τα τεκτονικά καλύμματα της ηπειρωτικής Ελλάδας εμφανίζονται υπολειμματικά και στις Κυκλάδες. Περιλαμβάνει οφιόλιθους, κυριαρχούν αγκεριτιωμένα μάρμαρα και στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου εμφανίζονται σερπεντινιωμένα πετρώματα με μορφή φακών για αρκετά μέτρα τα οποία σχετίζονται με «ταλκικούς» σχιστόλιθους που εκτίθενται. Ακολουθεί αμέσως υποκείμενη η Ενότητα των Κυανοσχιστολίθων των Κυκλάδων (Cycladic Blueschists Unit) η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικοκυκλαδικής. Είναι μια πολύπλοκη ενότητα που περιλαμβάνει σημαντικές εμφανίσεις γνευσίων, σχιστόλιθων, χαλαζιοαστριούχων και μεταβασιτών πετρωμάτων, τα οποία παρουσιάζουν εναλλαγές με μεταπηλίτες και μάρμαρα (Blake et al., 1981; Avigad and Garfunkel, 1991; Keiter et al., 2004). Οι ηλικίες των πρωτολίθων εμφανίζουν ένα εύρος από το Τριαδικό έως και το Κρητιδικό (Seman et al., 2017). Η ενότητα των Κυανοσχιστολίθων εμφανίζει μια σύνθετη μεταμορφική εξέλιξη με έναν πρώιμο ενταφιασμό σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών (HP-LT) κατά το Ηώκαινο (53-40Ma) με τη δημιουργία κυανοσχιστολίθων και εκλογιτών. Ακολουθεί μια ανάδρομη μεταμόρφωση υψηλών

10 πιέσεων και μετρίων θερμοκρασιών (HP-MT) κατά το Ανώτερο Ολιγόκαινο έως το Κατώτερο Μειόκαινο (25-18Μα) (Jolivet and Brun 2010). Τεκτονικά υποκείμενο της ενότητας των Κυανοσχιστόλιθων είναι το Κυκλαδικό Προαλπικό Υπόβαθρο (Cycladic Basement Unit), το οποίο συναντάται στα νησιά Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Ικαρία, Σέριφο, Σίκινο και Ίο (Durr et al., 1978; Grasemann et al., 2012). Περιλαμβάνει ορθογνεύσιους και γρανίτες Βαρίσκιας ή γενικά Ανωπαλαιοζωικής ηλικίας ( Ma) τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Ίος) εμφανίζουν αμφιβολιτικές φάσεις μεταμόρφωσης και ανάτηξης που χρονολογούνται από το Ανώτερο Ολιγόκαινο μέχρι και το Κατώτερο Μειόκαινο. Σε αυτή την περίπτωση το υπόβαθρο έχει εκταφεί στον πυρήνα των εφελκυστικών γνευσιακών δομών, κάτω από κύριες αποκολλήσεις. Σε ορισμένες θέσεις, (Εύβοια Αλμυροπόταμος, Σάμος Κερκετέας) κάτω από την Ενότητα των Κυανοσχιστόλιθων Κυκλάδων εμφανίζεται η Ενότητα Βάσης (Basal Unit) (Ring et al., 2010; Παπανικολάου 2015). Περιλαμβάνει μεταμορφωμένους ασβεστόλιθους και δολομίτες, κυρίως Μεσοζωικά μάρμαρα και έναν μεταφλύσχη με έναρξη στο Μέσο Ηώκαινο. Επιπρόσθετα, στο χώρο των Κυκλάδων έχει λάβει χώρα διείσδυση γρανιτών στην ενότητα των Κυανοσχιστολίθων και στην επαφή με την Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα. Αυτές οι γρανιτικές διεισδύσεις εμφανίζονται σε διάφορα νησιά και έχουν ηλικίες που κυμαίνονται από το Μέσο έως το Ανώτερο Μειόκαινο (Durr et al., 1978, Jolivet and Brun 2010, Ring et al., 2010). Η βάση της Ανώτερης Κυκλαδικής Ενότητας έρχεται σε επαφή με τους κυανοσχιστόλιθους, το προαλπικό υπόβαθρο ή τους γρανίτες μέσω αποκολλήσεων, οι οποίες διακρίνονται σε δύο είδη. Η πιο συνήθης είναι εκείνη που δείχνει μια Ολιγο- Μειοκαινική εξέλιξη προς υψηλές θερμοκρασίες στο υποκείμενο ρηξιτέμαχος ή τουλάχιστον μια εξέλιξη προς ανάδρομες πρασινοσχιστολιθικές φάσεις (Buick and Holland, 1989; Parra et al., 2002; Jolivet et al., 2004a; Duchêne et al., 2006). Ο δεύτερος τύπος αποκόλλησης διατηρεί τις παραγενέσεις των υψηλών πιέσεων χαμηλών θερμοκρασιών (HP-LT) στο υποκείμενο ρηξιτέμαχος. Όσο πιο κοντά τοποθετούνται στην αποκόλληση τόσο καλύτερα διατηρούνται οι εκλογίτες και οι κυανοσχιστόλιθοι, όπως αυτό εμφανίζεται στη νήσο Σύρο. Έχει προταθεί πως όλες οι παραπάνω αποκολλήσεις είναι μέρος μιας ενιαίας δομής η οποία περιλαμβάνει αρκετές αποκολλήσεις που παρατηρήθηκαν σε διαφορετικά νησιά των βορείων Κυκλάδων αλλά και στα νησιά των δυτικών Κυκλάδων. Αυτές οι αποκολλήσεις συγκροτούν σε κάθε «σύμπλεγμα» νησιών από ένα σύστημα που ονομάζεται North Cycladic Detachment System και West Cycladic Detachment System αντίστοιχα (Jolivet and Brun, 2010; Grasemann et al., 2012). Στη νήσο Σέριφο οι ενότητες που εμφανίζονται είναι η κατώτερη γεωτεκτονική ενότητα, το Κυκλαδικό Υπόβαθρο, Cycladic Basement Unit, η Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα, Upper Cycladic Nappe, η οποία υπέρκεινται της ενότητας των

11 Κυανοσχιστολίθων (Grasemann et al., 2012). Στην ενότητα των Κυανοσχιστόλιθων έχει διεισδύσει ένας γρανοδιορίτης. Εισχώρησε στο επίπεδο του φλοιού που ταυτίζεται με τη ζώνη μετάβασης από την πλαστική στη θραυσιγενή παραμόρφωση και η ηλικία διείσδυσής του κυμαίνεται μεταξύ 11,6-9,2Ma (Durr et al., 1978, Grasemann et al., 2012), τη στιγμή που η ενότητα των Κυανοσχιστόλιθων ανέβαινε ταχέως.

12 ΛΙΘΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ TECTONOSTRATIGRAPHY Η Σέριφος ανήκει στο Αττικοκυκλαδικό μεταμορφικό σύμπλεγμα το οποίο αποτελεί ένα πολυμεταμορφικό terrane στην αλπική ορογένεση των Ελληνίδων. Η λιθοστρωματογραφία της περιοχής είναι συνολικά πολύπλοκη λόγω της διαδικασίας της υποβύθισης αλλά κυρίως της εκταφής όπου έχουν έρθει σε επαφή διαφορετικές ενότητες. Ο μετα-ορογενετικός εφελκυσμός χρονολογείται στα τέλη του Ολιγοκαίνου μέχρι το Ανώτερο Μειόκαινο όπως προσδιορίζεται από τις ηλικίες του μεταμορφικού πυρήνα καθώς και τις ηλικίες των λεκανών στην περιοχή. Επηρέασε όλη την περιοχή του Αιγαίου και αυτό εντοπίζεται σήμερα γύρω από το Αιγαίο, στα δυτικά της Τουρκίας, στην Πελοπόννησο, στον Κορινθιακό και στην Κρήτη. ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Η Σέριφος αποτελείται από τρεις γεωτεκτονικές ενότητες. Η κατώτερη γεωτεκτονική ενότητα είναι το Κυκλαδικό Υπόβαθρο (Cycladic Basement Unit). Ακολουθεί η Ενότητα των Κυανοσχιστόλιθων Κυκλάδων (Cycladic Blueschists Unit - CBU), και έπεται η Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα (Upper Cycladic Nappe) που εμφανίζεται υπολειμματικά. Επίσης, υπάρχει μια διείσδυση ενός γρανοδιορίτη μέσα στην τεκτονική ενότητα Cycladic Blueschists Unit. Η κάθε τεκτονική ενότητα χαρακτηρίζεται από διαφορετική τεκτονομεταμορφική εξέλιξη. Η Ενότητα των Κυανοσχιστολίθων παλαιογεωγραφικά σχετίζεται με το χώρο της Πίνδου. Η κατώτερη ενότητα αποτελείται από μεγάλες εμφανίσεις χαλαζιοαστριούχων, μεταβασίτες, μεταπηλίτες και ορίζοντες μαρμάρου. Τα υφιστάμενα αθροίσματα ορυκτών υποδηλώνουν συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας πρασινοσχιστολιθικής φάσης όπου αντιστοιχούν στην τελευταία ανάδρομη μεταμόρφωση. Κυκλαδικό Υπόβαθρο - Cycladic Basement Unit Αποτελείται από συμπαγής μυλονιτιωμένους γνευσίους, ορθογνεύσιους και σχιστόλιθους, οι οποίοι υπόκεινται ασβεστιτικών/δολομιτιωμένων μυλονιτικών μαρμάρων (Grasemann et al., 2011). Οι μυλονιτικοί γνεύσιοι έχουν παραμορφωθεί σε θερμοκρασία άνω των 450 ο C και εκθέτουν μικροδομές διατηρώντας χονδρόκοκκους κόκκους χαλαζία με διακριτά όρια και ανακρυσταλλωμένους καλιούχους αστρίους (Passchier and Trouw 2005, Tullis and Yund 1987). Αρκετοί πορφυροκλάστες καταγράφουν μαγματικά λείψανα όπως περθιτικοί καλιούχοι άστριοι και απότομες ζώνες πλαγιοκλάστων. Πυρήνες ζιρκονίου κατά τη γεωχρονολόγηση αποδίδουν μεικτή ηλικία ανάμεσα σε Λιθανθρακοφόρο και Τριαδικό (Schneider et al 2011). Ενότητα Κυανοσχιστόλιθων Κυκλάδων - Cycladic Blueschists Unit (CBU) Χαρακτηρίζεται από βασαλτικούς αμφιβολίτες και πρασινοσχιστόλιθους, που είναι ακολουθίες στις οποίες παρεμβάλλονται ορίζοντες μαρμάρου (Εικόνα 6) ιδιαίτερα στη βόρεια Σέριφο. Ακολούθως εμφανίζονται κάποιοι ορίζοντες μεταβασιτών (Εικόνα 7), ο οποίοι έχουν σκούρο πράσινο χρώμα που κατά βάση οφείλεται στο χλωρίτη και το επίδοτο. Οι εμφανίσεις του γλαυκοφανή μαρτυρούν πως αυτά τα

13 πετρώματα έχουν υποστεί μεταμόρφωση, υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας (HP-LT) γεγονότα τυπικά για την ενότητα των κυανοσχιστολίθων (Grasemann et al 2012). Εικόνα 6: Ορίζοντας μαρμάρου στην Κυανοσχιστολιθική Ενότητα των Κυκλάδων Εικόνα 7: Ενδιάστρωση μεταβασίτη στην περιοχή της Συκαμιάς Στο βόρειο τμήμα της Σερίφου στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού, 10 μέτρα κάτω από το κανονικό ρήγμα μικρής κλίσης υπάρχει ένας χαρακτηριστικός ορίζοντας μαρμάρου που χαρακτηρίζεται σαν μετακροκαλοπαγές μάρμαρο, με κροκάλες και συνδετικό υλικό ανθρακικής σύστασης (Εικόνα 8). Αυτή η ακολουθία εμφανίζεται κατά μήκος της ακτογραμμής, προς τα δυτικά σχεδόν σε όλα τα ακρωτήρια του νησιού και ακολουθεί πλήρως τη δομή του νησιού. Σε κάποιες θέσεις, όπως ο Πλατύς Γιαλός, η Σκάλα Συκαμιάς (Εικόνα 9) και ο Βιγλής (Εικόνα 10), εντοπίζεται και ένας άλλος ορίζοντας κροκαλοπαγούς, κάτω από το μετακροκαλοπαγές μάρμαρο, στον οποίο το συνδετικό υλικό είναι ένας γκρι-μπλε ασβεστιτικός σχιστόλιθος όπου περιλαμβάνει 50% ασβεστίτη και 50% φυλλοπυριτικά ορυκτά. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ορίζοντες υπάρχουν ορίζοντες σχιστόλιθου αλλά και μάρμαρα. Η τυπική εμφάνιση της συγκεκριμένης ακολουθίας εντοπίζεται στον Πλατύ Γιαλό. Στη Σκάλα Συκαμιάς υπάρχει μια ιδιομορφία στη συγκεκριμένη ακολουθία όπου βλέπουμε ενδιάμεσα από το μετακροκαλοπαγές μάρμαρο την ακολουθία του μετακροκαλοπαγούς με την σχιστολιθική κύρια μάζα. Επίσης, στην τοποθεσία του Βιγλή η ακολουθία έχει υποστεί αναστροφή, λόγω της πτύχωσης που έχει υποστεί συνολικά η ακολουθία των στρωμάτων, καθώς βλέπουμε υψομετρικά πιο ψηλά τον ορίζοντα του σχιστολιθικού μετακροκαλοπαγούς σε σχέση με το μετακροκαλοπαγές μάρμαρο. Ανάμεσα από τις χερσονήσους η ακολουθία ή έχει υποστεί διάβρωση ή έχει βυθιστεί στη θάλασσα με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται. Αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα την υψομετρική διαφορά εμφάνισης από θέσης σε θέση.

14 Εικόνα 8: Χαρακτηριστικός ορίζοντας μετακροκαλοπαγούς μαρμάρου στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού στα δυτικά της αποκόλλησης. Ο ορίζοντας αυτός εμφανίζεται ως ενδιάστρωση στους σχιστόλιθους. Εικόνα 9: Ορίζοντας μετακροκαλοπαγούς μαρμάρου και μετακροκαλοπαγούς με τη σχιστολιθική κύρια μάζα στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς. Εικόνα 10: Ορίζοντας μετακροκαλοπαγούς μαρμάρου και μετακροκαλοπαγούς με την σχιστολιθική κύρια μάζα στην περιοχή του Βιγλή. Ανάμεσα τους υπάρχει ενδιάστρωση μαρμάρου Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα - Upper Cycladic Nappe Η Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα εμφανίζεται στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού (Πλατύς Γιαλός και Κάβος Κύκλωπας, αντίστοιχα) υπό μορφή ρακών τα οποία εντοπίζονται πάνω από τη ζώνη της αποκόλλησης, που τα διαχωρίζει από την

15 Ενότητα των Κυανοσχιστολίθων στο υποκείμενο τέμαχος. Τα πετρώματα που κυριαρχούν είναι μάρμαρα τα οποία είναι συχνά αγκεριτιωμένα, σε εναλλαγές με επιδοτικούς σχιστόλιθους και πολυπτυχωμένα με ισοκλινείς και ανοιχτές πτυχές. Τα υφιστάμενα θερμοχρονομετρικά δεδομένα δείχνουν ότι κυριαρχούν Μειοκαινικές ηλικίες, δείγματα από τον Πλατύ Γιαλό έδωσαν ηλικίες 12-15Ma με τη μέθοδο U- Th/He σε ζιρκόνια και απατίτες (Grasemann 2012). (Εικόνα 11, 12) Εικόνα 11: Ανοιχτή πτυχή στα αγκεριτιωμένα μάρμαρα της Ανώτερης Ενότητας στον Πλατύ Γυαλό Εικόνα 12: Εναλλαγή σχιστολίθων και αγκεριτιωμένων μαρμάρων στην Ανώτερη Ενότητα στον Πλατύ Γυαλό Όξινες διεισδύσεις - Intrusive rocks Οι όξινες διεισδύσεις της νήσου Σερίφου περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τον γρανοδιορίτη I-type Μειοκαινικής ηλικίας ο οποίος διείσδυσε σε ορθογνεύσιους, αμφιβολίτες, πρασινοσχιστόλιθους και μάρμαρα της Ενότητας των Κυανοσχιστόλιθων των Κυκλάδων και καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του νησιού. Το κύριο σώμα του γρανοδιορίτη καθώς και οι φλέβες που εισχώρησαν περιφερειακά εμφανίζουν ηλικίες 11,6 έως 9,5Ma. Η διείσδυση έλαβε χώρα σε ανώτερα επίπεδα του φλοιού (Στουραϊτη και Μητρόπουλος 1999) κατά τη διάρκεια της έκταση φλοιού που λαμβάνει χώρα ακόμα και σήμερα. Το σώμα του γρανοδιορίτη κόβει τις λιθολογίες και ταυτόχρονα επηρεάζει τη φύλλωση τους λόγω της μεταμόρφωσης επαφής που προκαλεί στα γειτονικά πετρώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί μία ύελο (Εικόνα 13), η οποία αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά των πετρωμάτων. Μαρτυρά πως η φλέβα κρυσταλλώθηκε πολύ γρήγορα διότι εισχώρησε σε ένα χώρο όπου τα περιβάλλοντα πετρώματα ήταν σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αντιθέτως, ο ίδιος ο γρανίτης δεν μεταμορφώνεται αλλά έχει παραμορφωθεί ασθενώς στα ανώτερα τμήματα ιδίως στο νοτιότερο τμήμα της εμφάνισης. Περιμετρικά της διείσδυσης του γρανοδιορίτη και της επακόλουθης μεταμόρφωσης επαφής τα πετρώματα έχουν μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά τους και έχουν υποστεί μεταμόρφωση επαφής με τα ανάλογα ορυκτά.

16 Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης της περιοχής παρατηρήθηκε πως διάσπαρτα στην περιοχή υπάρχουν μικρές διεισδύσεις γρανίτη, οι γνωστές απλιτικές φλέβες. (Εικόνα 14) Εικόνα 13: Απλιτική φλέβα εντός των αμφιβολιτών της Κυανοσχιστολιθικής Ενότητας, στην περιοχή του Καλλίτσου Εικόνα 14: Φλέβα γρανίτη εντός των σχιστόλιθων της Κυανοσχιστολιθικής Ενότητας στην περιοχή του χωριού Πύργου Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Η επαφή μεταξύ των τεκτονικών ενοτήτων Ανώτερη Ενότητα των Κυκλάδων, Upper Cycladic Nappe, και ενότητα των Κυανοσχιστόλιθων των Κυκλάδων, Cycladic Blueschists Unit (CBU), είναι μια τεκτονική επαφή, με χαρακτηριστικά αποκόλλησης και κινηματικά χαρακτηρίζεται ως κανονικό ρήγμα μικρής κλίσης (Detachment) (Εικόνα 15, 16). Ουσιαστικά η ζώνη αποκόλλησης ταυτίζεται με το υπερμυλονιτικό μάρμαρο. Στην κατοπτρική επιφάνεια του ρήγματος, η οποία αντιστοιχεί με την οροφή του υπερμυλονιτικού μαρμάρου, εμφανίζονται γραμμές ολίσθησης (Εικόνα 17) που κλίνουν είτε προς ΒΒΑ με φορά διάτμησης προς ΝΝΔ (Πλατύς Γιαλός) είτε προς NΝΔ με φορά διάτμησης επίσης προς ΝΝΔ (Κάβος Κύκλωπας).

17 Εικόνα 15:Κανονικό ρήγμα μικρής κλίσης (Detachment) στον Πλατύ Γυαλό-βορειοανατολική πλευρά Εικόνα 16: Κανονικό ρήγμα μικρής κλίσης (Detachment)στον Πλατύ Γυαλό-βορειοδυτική πλευρά

18 Εικόνα 17: Γραμμές ολίσθησης πάνω στην αποκόλληση, δηλαδή στην οροφή του υπερμυλονιτικού μαρμάρου Αυτό οφείλεται στην μεταγενέστερη καμπύλωση του ρήγματος. Λόγω κυρίως της ισοστασίας και της γρανιτικής διείσδυσης καμπυλώθηκε και «έπεσε» στον Πλατύ Γιαλό. Όπως φαίνεται από την παραμόρφωση των πετρωμάτων και τις συνοδές δομές το θερμοκρασιακό εύρος στο οποίο έδρασε η αποκόλληση κυμαίνεται από ο C. Σε θερμοκρασία ο C το μάρμαρο απορροφά όλη την παραμόρφωση καθώς εμφανίζει υψηλό ιξώδες ενώ ο σχιστόλιθος είναι πιο ανθεκτικό πέτρωμα. Στη συγκεκριμένη θερμοκρασία η ζώνη αποκόλλησης είναι το μάρμαρο. Αντίθετα, σε θερμοκρασία περίπου 220 ο C το μάρμαρο αρχίζει και σκληραίνει και ο σχιστόλιθος είναι το πέτρωμα που απορροφά όλη την παραμόρφωση. Γενικά στο βάθος έχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία και παρουσιάζει πλαστική παραμόρφωση, ενώ όσο ανέρχεται προς υψηλό επίπεδο φλοιού ψύχεται και επικρατεί η κατακλαστική παραμόρφωση. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Όσον αφορά τη μεταμόρφωση της Αττικοκυκλαδικής μάζας, σύμφωνα με πετρολογικές έρευνες προσδιορίστηκαν ηλικίες για δύο κύριες μεταμορφικές φάσεις οι οποίες έδρασαν τόσο στο υπόβαθρο όσο και στα ανώτερα καλύμματα. Οι φάσεις αυτές δεν έχουν την ίδια ένταση και εξάπλωση σε όλα τα νησιά του Κυκλαδικού συμπλέγματος. Φάση μεταμόρφωσης Μ1: πρόκειται για το πρώτο μεταμορφικό γεγονός που επηρέασε τα πετρώματα της ενότητας των κυανοσχιστολίθων. Αυτό το γεγονός αντιπροσωπεύεται από μια εκλογιτική έως γλαυκοφανιτική φάση μεταμόρφωσης, δηλαδή πρόκειται για μεταμόρφωση σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών (Orkusch & Brocker 1990). Οι πιέσεις κυμαίνονται από kbar και

19 οι θερμοκρασίες τουλάχιστον ο C. Γεωχρονολογήσεις με τις μεθόδους Rb-Sr και K-Ar που έχουν γίνει σε κρυστάλλους παραγωνίτη και φεγγίτη δίνουν στο μεταμορφικό αυτό γεγονός ηλικία 53-45Ma δηλαδή Κάτω - Μέσο Ηώκαινο (Orkusch & Brocker 1990). Το υψηλής πίεσης μεταμορφικό γεγονός θεωρείται πως είναι συνέπεια σύγκλισης και καταβύθισης προς βορρά των υπολειμμάτων της Τηθύος και της Απούλιας μικροπλάκας κάτω από την Ευρασιατική ήπειρο (Orkusch & Brocker 1990). Φάση μεταμόρφωσης Μ2: Το δεύτερο μεταμορφικό γεγονός που εντοπίζεται στα πετρώματα της ενότητας των κυανοσχιστολίθων χαρακτηρίζεται από μέτριες πιέσεις και υψηλές θερμοκρασίες που αντιστοιχούν στην πρασινοσχιστολιθική έως την κατώτερη αμφιβολιτική φάση επικαλύπτοντας έως και εξαλείφοντας το προηγούμενο γεγονός υψηλών πιέσεων (Brocker & Pidgeon 2007). Οι θερμοκρασίες της φάσης αυτής κυμαίνονται γύρω στους 400 ο C και οι πιέσεις κυμαίνονται από 4-5 kbar. Σε κάποια νησιά όπως στην Νάξο και στην Πάρο, οι πιέσεις κυμαίνονται από 5-7 kbar και οι θερμοκρασίες φτάνουν περίπου τους 700 ο C όπου δημιουργήθηκαν θερμικοί δόμοι με φαινόμενα τοπικής ανάτηξης και το σχηματισμό μιγματιτών. Ραδιοχρονολογήσεις με τις μεθόδους K-Ar σε κρυστάλλους κεροστίλβης και K-Ar και Rb-Sr σε μαρμαρυγίες, έδωσαν ηλικίες 21-25Ma και τοποθετούν το γεγονός αυτό στο τέλος του Ολιγοκαίνου με αρχές Μειοκαίνου (Orkusch & Brocker 1990). Στη συνέχεια, διείσδυσαν στο χώρο σώματα γρανιτικής σύστασης μειοκαινικής ηλικίας, προκαλώντας τοπικά μεταμόρφωση επαφής. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην υποβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Απούλια προς τα βορειοανατολικά κατά το Τριτογενές. (Altherr et al., 1982,1988, Orkusch & Brocker 1990)

20 ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-STRUCTURES Στο πλαίσιο των Κυκλάδων μελέτες έχουν δείξει ότι νωρίτερα από το κατώτερο Μειόκαινο οι διαδικασίες μεταμόρφωσης και εκταφής πετρωμάτων υψηλής πίεσης συνδέθηκαν με γράμμωση έκτασης από E-W έως ENE-WSW (Trotet et al., 2001). Υπολειμματικές εμφανίσεις από παλαιότερες δομές με διεύθυνση W E έως WSW- ENE εμφανίζονται στην γράμμωση έκτασης αλλά και στους άξονες πτυχών που είναι όμως περιορισμένα σε κυανοσχιστόλιθους, υψηλού βαθμού γνευσίους και σχιστόλιθους. Αυτά, συχνά εντοπίζονται και ως εγκλείσματα σε προ-τεκτονικούς αλλά και συν-τεκτονικούς πορφυροβλάστες, κυρίως επίδοτο ή αλβίτης. Αυτές οι δομές είναι καλά αποτυπωμένες πάνω στην καλά αναπτυγμένη μυλονιτική γράμμωση έκτασης, όπου συνδέεται με τη φύλλωση που έχει διεύθυνση NE SW έως NNE SSW. Στο υποκείμενο τέμαχος υπάρχουν δύο εμφανίσεις των πρασινοσχιστολίθων. Η πρώτη είναι ισοκλινείς πτυχές με υπό-παράλληλους άξονες με τη γράμμωση έκτασης. Η δεύτερη είναι η μπουντιναρισμένη εμφάνιση κρυστάλλων χλωρίτη και αλβίτη όπου εμπεριέχονται στη μεγάλη μάζα των σχιστόλιθων, χαλαζιτών και μαρμάρων που απαρτίζουν το υποκείμενο τέμαχος. Κατά τη διάρκεια της προοδευτικής παραμόρφωσης με διαρκώς μειούμενη θερμοκρασία στα υψηλότερα επίπεδα φλοιού η μάζα του υπερμυλονιτικού μαρμάρου στη ζώνη της αποκόλλησης είναι υπεύθυνη τόσο για τους υποκείμενους σχιστόλιθους όσο και για το δολομιτιωμένοαγκυριτιωμένο μάρμαρο στο υπερκείμενο τέμαχος. Δομές όπως η φύλλωση, η γράμμωση, η πτύχωση και άλλες μελετήθηκαν σε πάρα πολλές θέσεις κατά τη διεξαγωγή της συλλογής πληροφοριών για την εκπόνηση της εργασίας. Οι μετρήσεις πάρθηκαν από όλους τους σχηματισμούς που συναντήθηκαν όπως οι σχιστόλιθοι, τα χαλαζιοαστριούχα, το μετακροκαλοπαγές μάρμαρο και τα μάρμαρα. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται όπως αναφέρθηκε παραπάνω σε έναν πολυμεταμορφωμένο και έντονα τεκτονισμένο σύμπλεγμα με μεταμορφωμένο πυρήνα. Χαρακτηριστικό των περιοχών όπου εντοπίζονται εντός αυτών των συμπλεγμάτων είναι η έντονη φύλλωση ή/και γράμμωση των πετρωμάτων καθώς και η ύπαρξη πτυχών σε όλες τις κλίμακες παρατήρησης. Τα αποτελέσματα της μελέτηςχαρτογράφησης, οι βασικές τεκτονικές δομές που μελετήθηκαν και αναλύθηκαν συστηματικά, δίνονται παρακάτω καθώς και περιγράφονται στις επόμενες παραγράφους μαζί με τις σχετικές στερεογραφικές προβολές. ΦΥΛΛΩΣΕΙΣ Η πρώτη φύλλωση που εμφανίζεται είναι υψηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, κυανοσχιστολιθική. Ονομάζεται Sn-1. Συνήθως εμφανίζεται με υπολειμματικό χαρακτήρα σε ορυκτά υψηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών. Η μορφή της είναι είτε ως εγκλείσματα είτε ως υπόλοιπο μέσα στη μάζα των πετρωμάτων. Η επόμενη, Dn, φύλλωση που ακολουθεί επηρεάζει την κυανοσχιστολιθική όπου στις περισσότερες περιπτώσεις την εξαφανίζει τελείως. Είναι μέσης θερμοκρασίας και

21 χαμηλής πίεσης, πρασινοσχιστολιθική. Η φύλλωση αυτή ονομάζεται Sn και το χαρακτηριστικό της είναι πως είναι αδρόκοκκη. Κυριαρχούν τα ορυκτά μοσχοβίτης, χλωρίτης, επίδοτο, αλβίτης και ακτινόλιθος. Επιπρόσθετα, στις εμφανίσεις των μαρμάρων υπάρχει ανθρακικό ασβέστιο, μοσχοβίτης και χαλαζίας. Εν συνεχεία, εμφανίζεται η τελευταία φύλλωση, Dn+1, όπου κυριαρχεί η μυλονιτική φύλλωση, Sn+1, η οποία καλύπτει τις προηγούμενες. Εντοπίζεται κυρίως στη ζώνη της αποκόλλησης και ιδιαίτερα στο υπερμυλονιτικό μάρμαρο. Στο μετακροκαλοπαγές μάρμαρο στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού το μάρμαρο έχει οριζόντια φύλλωση και το επίμηκες σχήμα του καταγράφει ένα κύριο άξονα με τάσεις 065 ο 245 ο. Στο παράλληλο τμήμα της γράμμωσης και κάθετα στη φύλλωση οι κόκκοι έχουν μια γεωμετρία τύπου σ-type με καθαρή κλιμακωτή γεωμετρία που υποδηλώνει φορά διάτμησης W-SE. Να σημειωθεί εδώ, πως αυτός ο ορίζοντας είναι τελείως ανεπηρέαστος από τη φορά διάτμησης SSW του γειτονικού κανονικού ρήγματος μικρής γωνίας, επιβεβαιώνοντας την παρατήρηση για μία εξαιρετικά τοπική παραμόρφωση στη πλαστική-θραυσιγενή μεταβατική ζώνη. Εικόνα 18: Στερεογραφικό διάγραμμα προβολής (κατώτερο ημισφαίριο) των επιφανειών της κύριας φύλλωσης στην κυανοσχιστολιθική ενότητα των Κυκλάδων (CBU)

22 Εικόνα 19: Στερεογραφικό διάγραμμα προβολής (κατώτερο ημισφαίριο) στο οποίο απεικονίζεται η στατιστική επεξεργασία των πόλων των επιφανειών της κύριας φύλλωσης στην κυανοσχιστολιθική ενότητα των Κυκλάδων (CBU) ΓΡΑΜΜΩΣΕΙΣ Στα πετρώματα της Σερίφου παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν δύο βασικοί τύποι γραμμώσεων, η Ln και η Ln+1. Αυτοί οι δύο τύποι έχουν ξεχωρίσει τόσο λόγω της γεωγραφικής θέσης καθώς και λόγω γεωμετρίας. Η πρώτη επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού ενώ η δεύτερη εντοπίζεται κυρίως κοντά στον Πλατύ Γιαλό και νοτιοδυτικά στη θέση Κύκλωπας. Η γράμμωση έκτασης Ln έχει διεύθυνση ENE- WSW NE-SW. (Εικόνα 20, 21) Τα πετρώματα διατηρούν ηλικίες 38-35Ma αποδεικνύοντας πως η WSW κυρίαρχη γράμμωση είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης φάσης παραμόρφωσης εντός των δυτικών Κυκλάδων.

23 Εικόνα 20: Στερεογραφικό διάγραμμα προβολής (κατώτερο ημισφαίριο) της γράμμωσης έκτασης στην κυανοσχιστολιθική ενότητα των Κυκλάδων (CBU) Εικόνα 21: Στερεογραφικό διάγραμμα προβολής (κατώτερο ημισφαίρο) στο οποίο απεικονίζεται η στατιστική επεξεργασία της γράμμωσης έκτασης στην κυανοσχιστολιθική ενότητα των Κκυκλάδων (CBU)

24 ΠΤΥΧΕΣ Τα πετρώματα της Σερίφου εμφανίζουν μεγάλες, ισοκλινείς-κλειστές πτυχές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί κυρίως κατά την πρασινοσχιστολιθική φάση και χαρακτηρίζονται σαν Bn. Επίσης από την μυλονιτική παραμόρφωση έχουν δημιουργηθεί και πτυχές που πτυχώνουν τις ήδη υπάρχουσες πτυχές, Bn+1. Η παραμόρφωση χαρακτηρίζεται από μεσοσκοπικές πτυχές με υπό-οριζόντιο αξονικό επίπεδο και κύριους άξονες παράλληλους με την κυρίαρχη γράμμωση έκτασης, WSW-ESE. (Εικόνα 22, 23) Η πλαστική μαζί με τη θραυσιγενή παραμόρφωση καταγράφουν πτυχές με κάθετους άξονες πτυχών και NNE-SSW επίπεδα αξόνων ενδεικτικές για μια πολύ σκληρή συνιστώσα κάθετη στη διεύθυνση διάτμησης. Εικόνα 22: Κλειστές έως ανοιχτές κατακεκλιμμένες πτυχές που πτυχώνουν την κύρια φύλλωση - περιοχή Συκαμιά Εικόνα 23: Ισοκλινείς κατακεκλιμμένες πτυχές στις οποίες αναπτύσσεται κατ αξονικό επίπεδο η κύρια φύλλωση - περιοχή Πλατύ Γιαλός ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ Είναι ενδιαφέρον πως το ρήγμα μικρής γωνίας κλίσης αλληλεπιδρά με διεύθυνση WNW-ESE με τα συζυγές κανονικά ρήγματα μεγάλης κλίσης (Εικόνα 24, 25), τα οποία αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διείσδυσης του γρανοδιορίτη και των απλιτικών φλεβών υποδεικνύοντας παραμόρφωση με διεύθυνση NNE-SSW κατά τη διάρκεια της επέκτασης φλοιού. Να σημειωθεί πως κοντά στην επαφή με τον γρανοδιορίτη έχουν παρατηρηθεί ηλικίες Ηωκαινικές. Οι ηλικίες που αποδίδονται στη συγκεκριμένη ενότητα από τη μέθοδο ζιρκονίου και απατίτη είναι από 8 έως 5Ma και καταγράφουν το κατώτερο Μειόκαινο. Αυτά είναι ενδεικτικά της θερμοκρασίας των 300 ο C κατά τη διάρκεια της θραυσιγενούς υπό-οριζόντιας κίνησης του μικρής κλίσης γωνίας ρήγμα.

25 Εικόνα 24: Πανοραμική άποψη του βόρειου βουνού της Συκαμιάς όπου διακρίνονται ρήγματα μεγάλης κλίσης Εικόνα 25: Κανονικό ρήγμα μεσοσκοπικής κλίμακας από την περιοχή της Συκαμιάς Η τεκτονική επαφή με την ανώτερη τεκτονική ενότητα Upper Cycladic είναι ένα άλλο τμήμα του κανονικού ρήγματος μικρής γωνίας το οποίο εμφανίστηκε σαν θόλος πάνω από ολόκληρο το νησί και συνεπώς καταγράφηκε η κυρίαρχη φορά διάτμησης SSW. Επίσης, θεωρείται πως ανήκει στο σύστημα West Cycladic Detachment System. Η πλαστική παραμόρφωση εμφανίζεται σαν ένας εξαιρετικά λεπτός ορίζοντας υπερμυλονιτικού μαρμάρου. Η τυπική γράμμωση έκτασης σχετίζεται με το γεγονός της έκτασης NNE-SSW και έχει ερμηνευτεί σαν αποτέλεσμα της έκτασης του φλοιού κατά το Μειόκαινο.

26 ΣΥΝΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τη διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη δομή του νησιού, κυρίως μέσω του χαρακτηριστικού ορίζοντα του μετακροκαλοπαγούς μαρμάρου. Οι τεκτονικές ενότητες που συναντήθηκαν στην περιοχή μελέτης είναι κατά κύριο λόγο η ενότητα των Κυανοσχιστολίθων και υπολειμματικά η Ανώτερη Κυκλαδική Ενότητα. Τα πετρώματα που απαντούν στις Κυκλάδες συνολικά έχουν «ταξιδέψει» αρκετά μετά την είσοδό τους στο ορογενετικό τόξο. Καθώς η λιθόσφαιρα της αφρικανικής πλάκας βυθιζόταν προς το Βορρά, η εφελκυστική παραμόρφωση της προελαύνουσας ευρωπαϊκής πλάκας προκάλεσε τη λέπτυνση του ηπειρωτικού φλοιού, σχηματίζοντας το Αιγαίο πέλαγος. Σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης διακρίνεται μία ομάδα στρωμάτων, πολύ συγκεκριμένες λιθολογίες στις οποίες συναντάμε βασαλτικούς αμφιβολίτες και πρασινοσχιστόλιθους, που είναι ακολουθίες στις οποίες παρεμβάλλονται ορίζοντες μαρμάρου. Σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στον Πλατύ Γιαλό, τη Συκαμιά και τη Σκάλα η ομάδα στρωμάτων είναι σχεδόν ολόκληρη. Στην τοποθεσία του Πλατύ Γιαλού φαίνεται πως εμφανίζεται η πιο χαρακτηριστική ακολουθία στρωμάτων, η οποία μάλιστα απαρτίζει το υποκείμενο τέμαχος του κανονικού ρήγματος μικρής κλίσης. Στο υποκείμενο τέμαχος υπάρχει εμφάνιση πρασινοσχιστολίθων, οι οποίοι παρεμβάλλονται από τους δύο χαρακτηριστικούς ορίζοντες όπου ο ένας απαρτίζεται από συνδετικό υλικό ανθρακικής σύστασης που περιλαμβάνει κροκάλες, το μετακροκαλοπαγές μάρμαρο και ο άλλος απαρτίζεται από σχιστολιθικό συνδετικό υλικό. Ακόμη εμφανίζονται ορίζοντες μαρμάρου. Ο ορίζοντας του μετακροκαλοπαγούς μαρμάρου συναντάται από την περιοχή του Πλατύ Γιαλού μέχρι και την περιοχή του Αβυσσαλού. Είναι αξιοσημείωτο πως ο ορίζοντας εμφανίζεται κατά μήκος της ακτογραμμής και ακολουθεί πλήρως το ανάγλυφο και τη δομή του νησιού. Υπάρχουν βέβαια και ακρωτήρια όπου δεν υπάρχει ο ορίζοντας. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη διάβρωσή του είτε είναι βυθισμένος μέσα στη θάλασσα και δεν πρόλαβε να ανέλθει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνολικά η κυρίαρχη δομή των πετρωμάτων της Σερίφου είναι επηρεασμένη από τη διείσδυση του γρανίτη. Είναι τοποθετημένος στο κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Από τη γράμμωση που εντοπίστηκε στον Πλατύ Γιαλό φαίνεται ότι η αποκόλληση δημιούργησε μία κοίλη επιφάνεια λόγω του γρανίτη και λόγω της ισοστασίας «έπεσε» προς τα βόρεια, στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού. Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από τις γραμμές ολίσθησης όπου φαίνονται επάνω στο υπερμυλονιτικό μάρμαρο, δηλαδή στην κατοπτρική επιφάνεια του ρήγματος αλλά και από τη φορά διάτμησης η οποία είναι προς τα νοτιοδυτικά ενώ κλίνει προς Βορρά. Ακόμη, φαίνεται πως η διείσδυση του γρανίτη έχει επιφέρει συνολικά στη δομή του νησιού μία καμπυλότητα. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από τις μετρήσεις της γράμμωσης. Έχει αποτυπωθεί τόσο στα δίκτυα Schmidt όσο και στο γεωλογικό

27 χάρτη. Παρατηρείται πως υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή από το βορρά προς τα νοτιοδυτικά. Από το βόρειο προς το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα της αποκόλλησης. Στον Πλατύ Γιαλό οι τιμές της γράμμωσης κλίνουν προς βορρά ενώ στη Συκαμιά παραδείγματος χάρη κλίνουν προς τα βόρεια-βορειοδυτικά. Αντίστοιχα, στην περιοχή του Αβυσσαλού φαίνεται πως κλίνουν προς τα δυτικά και κάποιες προς τα νοτιοδυτικά.

28 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1) Hugh N. Rice, Christoph Iglseder, Bernhard Grasemann, András Zámolyi, Konstantinos G. Nikolakopoulos, Dimitrios Mitropoulos, Klaus Voit, Monika Müller, Erich Draganits, Monika Rockenschaub & Panagiotis I. Tsombos. A new geological map of the crustal-scale detachment on Kea (Western Cyclades, Greece). Austrian Journal of Earth Sciences Vienna ) Laurent Jolivet - Jean-Pierre Brun. Cenozoic geodynamic evolution of the Aegean. Int J Earth Sci (Geol Rundsch) (2010) 99: , DOI /s ) Iglseder C., B. Grasemann, A. H. N. Rice, K. Petrakakis, and D. A. Schneider (2011), Miocene south directed low-angle normal fault evolution on Kea Island (West Cycladic Detachment System, Greece), Tectonics, 30, TC4013, doi: /2010tc ) Uwe Ring, Johannes Glodny, Thomas Will and Stuart Thomson. The Hellenic Subduction System: High-Pressure Metamorphism, Exhumation, Normal Faulting and Large-Scale Extension. The Annual Review of Earth and Planetary Sciences is online at earth.annualreviews.org. This article s doi: /annurev.earth ) Gordon S. Lister & Gregory A. Davis. The origin of metamorphic core complexes and detachment faults formed during Tertiary continental extension in the northern Colorado River region, U.S.A. Journal of Structural Geology, Vol. 11, No. 112, pp. 65 to 94, ) Laurent Jolivet, Emmanuel Lecomte, Benjamin Huet, Yoann Denèle, Olivier Lacombe, Loïc Labrousse, Laetitia Le Pourhiet, Caroline Mehl. The North Cycladic Detachment System. Earth and Planetary Science Letters journal homepage: 7) Cornelius Tschegg and Bernhard Grasemann. Deformation and alteration of a granodiorite during low-angle normal faulting (Serifos, Greece). v. 1; no. 3; p doi: /L ) Bernhard Grasemann & K. Petrakakis. Evolution of the Serifos Metamorphic Core Complex. Journal of the Virtual Explorer, 2007, Volume 27, Paper ) C. Iglseder, B. Grasemann, D.A. Schneider, K. Petrakakis, C. Miller, U.S. Klötzli, M. Thöni, A. Zámolyi, C. Rambousek. I and S-type plutonism on Serifos (W-Cyclades, Greece). Tectonophysics 473 (2009)

29 address: (C. Iglseder) /$ see front matter 2008 Elsevier B.V. All rights reserved. doi: /j.tecto Contents lists available at ScienceDirect. journal homepage: locate/tecto 10) M. Ducoux, Y. Branquet, L. Jolivet, L. Arbaret, B. Grasemann, A. Rabillard, C. Gumiaux, S. Drufin. (2017) Synkinematic skarns and fluid drainage along detachments: TheWest Cycladic Detachment System on Serifos Island (Cyclades, Greece) and its related mineralization. Tectonophysics, , Elsevier B.V. 11) Brocker M.,& R., Pidgeon., Protolith Ages of Meta-igneous and Metatuffaceous Rocks from the Cycladic Blueschist Unit, Greece: Results os a Reconnaissance U-Pb Zircon Study.,The Journal of Geolog.,2007, 115,p ) C. Stouraiti, P. Mitropoulos, J. Tarney, B. Barreiro, A.M. McGrath, E. Baltatzis. Geochemistry and petrogenesis of late miocene granitoids, cyclades, Southern Aegean: Nature of source components. PII: S (09) DOI: doi: /j.lithos Reference: LITHOS ) S. Seman, D. F. Stockli, and K. Soukis (2017). The provenance and internal structure of the Cycladic Blueschist Unit revealed by detrital zircon geochronology, Western Cyclades, Greece. doi: /2016tc ) Παπανικολάου Δ. (2015): Γεωλογία της Ελλάδας 15) Durr, S., Altherr, R., Keller, J. Okrusch, M. Seidel, E., 1978a. The median Aegean crystalline belt: Stratigraphy, Structure, Metamorphism, Magmatism. In Alps, Apennines, Hellenides, ) Jacobshagen, V., Geologie von Griechenland. Gebrüder Bornträger, 363p. 17) Jolivet, L., and J.-P. Brun (2010), Cenozoic geodynamic evolution of the Aegean, International Journal of Earth Sciences, 99(1), , doi: /s ) Ring, U., J. Glodny, T. Will, and S. Thomson (2010), The Hellenic Subduction System: High-Pressure Metamorphism, Exhumation, Normal Faulting, and Large-Scale Extension, Annual Review of Earth and Planetary Sciences, 38, 45 76, doi: /annurev.earth

30 19) Jolivet, L., and J.-P. Brun (2010), Cenozoic geodynamic evolution of the Aegean, International Journal of Earth Sciences, 99(1), , doi: /s ) Jolivet, L., E. Lecomte, B. Huet, Y. Denčle, O. Lacombe, L. Labrousse, L. Le Pourhiet, and C. Mehl (2010), The north cycladic detachment system, Earth and Planetary Science Letters, 289(1-2), ) Dubois, R., and G. Bignot (n.d.), Presence d un hardground nummulitique au sommet de la serie Crétacée d Almyropotamos (Eubée méridionale, Grèce), Comptes Rendus de l Académie des Sciences de Paris, 289 D, ) Dürr, S., R. Altherr, J. Keller, M. Okrusch, and E. Seidel (1978), The median Aegean crystalline belt: stratigraphy, structure, metamorphism, magmatism, Alps, Appenines, Hellenides, I. U. G. S. Rep 38, ) Grasemann, B., D. A. Schneider, D. F. Stöckli, and C. Iglseder (2012), Miocene bivergent crustal extension in the Aegean: Evidence from the western Cyclades (Greece), Lithosphere, 4(1), 23 39, doi: /l ) van Hinsbergen, D. J. J., W. J. Zachariasse, M. J. R. Wortel, and J. E. Meulenkamp (2005), Underthrusting and exhumation: A comparison between the External Hellenides and the hot Cycladic and cold South Aegean core complexes (Greece), Tectonics, 24(2), 19, doi: /2004tc ) Jolivet, L., and J.-P. Brun (2010), Cenozoic geodynamic evolution of the Aegean, International Journal of Earth Sciences, 99(1), , doi: /s ) Jolivet, L., E. Lecomte, B. Huet, Y. Denčle, O. Lacombe, L. Labrousse, L. Le Pourhiet, and C. Mehl (2010), The north cycladic detachment system, Earth and Planetary Science Letters, 289(1-2), ) Ring, U., J. Glodny, T. Will, and S. Thomson (2007a), An Oligocene extrusion wedge of blueschist-facies nappes on Evia, Aegean Sea, Greece: implications for the early exhumation of high-pressure rocks, Journal of the Geological Society, 164(3),

31 ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

13/11/2013. Η Μάζα της Ροδόπης

13/11/2013. Η Μάζα της Ροδόπης Η Μάζα της Ροδόπης 1 Γεωτεκτονική θέση Περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, στη Θράκη, Ν. Βουλγαρία, Αν. Μακεδονία και τη Θάσο Παλιότερα συμπεριλάμβανε την Σερβομακεδονική Βρίσκεται μεταξύ ιναρικού

Διαβάστε περισσότερα

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική Έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι τα περιθώρια τεκτονικών πλακών σε ηπειρωτικές περιοχές είναι πολύ ευρύτερα από τις ωκεάνιες (Ευρασία: π.χ. Ελλάδα, Κίνα), αναφορικά με την κατανομή των σεισμικών εστιών. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγή: Η σεισμικότητα μιας περιοχής χρησιμοποιείται συχνά για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τις τεκτονικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί. Από τα τέλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Ο Ελλαδικός χώρος µε την ευρεία γεωγραφική έννοια του όρου, έχει µια σύνθετη γεωλογικοτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

2. ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 2. 2.1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται συνοπτικά το Γεωλογικό-Σεισμοτεκτονικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Π.Σ. Βόλου - Ν.Ιωνίας. Η ευρύτερη περιοχή της πόλης του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή και σκοπός πτυχιακής εργασίας... 4

1. Εισαγωγή και σκοπός πτυχιακής εργασίας... 4 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την χαρτογράφηση και την κινηματική ανάλυση του τεκτονικού καλύμματος των κυανοσχιστολίθων της νήσου Σίφνου και συγκεκριμένα της ευρύτερης περιοχής της

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο

Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο Ιωάννης Ηλιόπουλος Παγκόσμια Γεωδυναμική 1 Η θέση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο γεωτεκτονικό σύστημα 2 Γεωλογική τοποθέτηση η της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό χώρο Πανάρχαια Ευρώπη:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 4: Οι Φυλλίτες της Πελοποννήσου. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 4: Οι Φυλλίτες της Πελοποννήσου. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 4: Οι Φυλλίτες της Πελοποννήσου Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΕΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΕΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΕΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ Η μέθοδος των πρώτων αποκλίσεων των επιμήκων κυμάτων sin i = υ V υ : ταχύτητα του κύματος στην εστία V: μέγιστη αποκτηθείσα ταχύτητα Μέθοδος της προβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 10: Η Αττικο-Κυκλαδική Μάζα. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 10: Η Αττικο-Κυκλαδική Μάζα. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 10: Η Αττικο-Κυκλαδική Μάζα Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 13: Ζώνη Ροδόπης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 13: Ζώνη Ροδόπης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 13: Ζώνη Ροδόπης Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ. Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται;

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ. Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Α) Τι ονομάζουμε ατομικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; Γ) Πως συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (1) ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Γεωμετρία της παραμόρφωσης και κινηματική ανάλυση της Μεσοελληνικής Αύλακας»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (1) ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Γεωμετρία της παραμόρφωσης και κινηματική ανάλυση της Μεσοελληνικής Αύλακας» ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (1) ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Γεωμετρία της παραμόρφωσης και κινηματική ανάλυση της Μεσοελληνικής Αύλακας» Η Μεσοελληνική Αύλακα (ΜΑ) είναι μία λεκάνη που εκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 11: Ζώνη Αξιού ή Βαρδάρη, Ζώνη Ροδόπης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 11: Ζώνη Αξιού ή Βαρδάρη, Ζώνη Ροδόπης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 11: Ζώνη Αξιού ή Βαρδάρη, Ζώνη Ροδόπης Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζοντας τι θα χαρτογραφήσουμε. i) Γεωλογικούς σχηματισμούς (πετρώματα), ii) Επαφές (όρια), iii) Τεκτονικές δομές & στοιχεία, iv) Άλλα

Γνωρίζοντας τι θα χαρτογραφήσουμε. i) Γεωλογικούς σχηματισμούς (πετρώματα), ii) Επαφές (όρια), iii) Τεκτονικές δομές & στοιχεία, iv) Άλλα Γνωρίζοντας τι θα χαρτογραφήσουμε 1 i) Γεωλογικούς σχηματισμούς (πετρώματα), ii) Επαφές (όρια), iii) Τεκτονικές δομές & στοιχεία, iv) Άλλα ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΛΙΘΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΛΙΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 2: Η Ζώνη της Τρίπολης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 2: Η Ζώνη της Τρίπολης. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 2: Η Ζώνη της Τρίπολης Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Η δομή των πετρωμάτων ως παράγοντας ελέγχου του αναγλύφου

Η δομή των πετρωμάτων ως παράγοντας ελέγχου του αναγλύφου Κεφάλαιο 11 ο : Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Η δομή των πετρωμάτων ως παράγοντας ελέγχου του αναγλύφου Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με τις δευτερογενείς μορφές του αναγλύφου που προκύπτουν από τη δράση της

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Γεωλογία. Ενότητα 1: Οι Κύριες Τεκτονικές Μεγαδομές του Πλανήτη

Δυναμική Γεωλογία. Ενότητα 1: Οι Κύριες Τεκτονικές Μεγαδομές του Πλανήτη Δυναμική Γεωλογία Ενότητα 1: Οι Κύριες Τεκτονικές Μεγαδομές του Πλανήτη Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Οι Κύριες Τεκτονικές Μεγαδομές του Πλανήτη Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9 ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (Ο ΩΚΕΑΝΙΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ) Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ Γεωλόγος-Ωκεανογράφος Κύριος Ερευνητής, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Τηλ. Γραφείου: 22910 76378 Κιν.: 6944

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική αναφορά για τη νήσο Κρήτη 1. Γεωλογικό Υπόβαθρο Σχήμα 1.

Τεχνική αναφορά για τη νήσο Κρήτη 1. Γεωλογικό Υπόβαθρο Σχήμα 1. Τεχνική αναφορά για τη νήσο Κρήτη 1. Γεωλογικό Υπόβαθρο Η γεωλογία της Κρήτης χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κυρίως αλπικών και προαλπικών πετρωμάτων τα οποία συνθέτουν ένα πολύπλοκο οικοδόμημα τεκτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 12: Περιροδοπική- Σερβομακεδονική Ζώνη. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 12: Περιροδοπική- Σερβομακεδονική Ζώνη. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 12: Περιροδοπική- Σερβομακεδονική Ζώνη Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Φάσεις πλαστικής παραµόρφωσης στα µεταµορφωµένα πετρώµατα της Ανατολικής Καρυστείας

Φάσεις πλαστικής παραµόρφωσης στα µεταµορφωµένα πετρώµατα της Ανατολικής Καρυστείας Φάσεις πλαστικής παραµόρφωσης στα µεταµορφωµένα πετρώµατα της Ανατολικής Καρυστείας Γρηγόρης Πιπερίδης Πτυχιακή εργασία Πανεπιστήµιο Πατρών - Τµήµα Γεωλογίας Πάτρα 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή-Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Αυλακογένεση. Ιδανικές συνθήκες: ένα μανδυακό μανιτάρι κινείται κατακόρυφα σε όλους τους βραχίονες (ράχες).

Αυλακογένεση. Ιδανικές συνθήκες: ένα μανδυακό μανιτάρι κινείται κατακόρυφα σε όλους τους βραχίονες (ράχες). Αυλακογένεση Αυλακογένεση Γένεση αύλακας Δημιουργία τάφρου, οριοθετημένης από ρήγματα μεγάλου μήκους και μεγάλης κλίσης Θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης ενός τριπλού σημείου Τ-Τ-Τ ή Τ-Τ-F

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική και γεωμετρική ανάλυση της ενότητας των κυανοσχιστολίθων στην περιοχή Πλατανιστού της Νότιας Εύβοιας

Κινηματική και γεωμετρική ανάλυση της ενότητας των κυανοσχιστολίθων στην περιοχή Πλατανιστού της Νότιας Εύβοιας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Κινηματική και γεωμετρική ανάλυση της ενότητας των κυανοσχιστολίθων στην περιοχή Πλατανιστού της Νότιας Εύβοιας Πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ξυπολιάς Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ξυπολιάς Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων Καθηγητής Ξυπολιάς Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών Εξεταστική Επιτροπή Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή: Ξυπολιάς Παρασκευάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία iv. Παράκτια Γεωμορφολογία Η παράκτια ζώνη περιλαμβάνει, τόσο το υποθαλάσσιο τμήμα της ακτής, μέχρι το βάθος όπου τα ιζήματα υπόκεινται σε περιορισμένη μεταφορά εξαιτίας της δράσης των κυμάτων, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΜΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία μάγματος. Εξέλιξη του μάγματος. Σχηματισμός πυριγενών πετρωμάτων. 6/12/2015 2 Ο μαγματισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με και χαρακτηρίζει γεωτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 04 ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΛΟΓΩΝ. EΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωλογία»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 04 ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΛΟΓΩΝ. EΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωλογία» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 04 ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΛΟΓΩΝ EΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Γνωστικό Αντικείμενο:

Διαβάστε περισσότερα

8. Ασκήσεις. σελ Γενικά

8. Ασκήσεις. σελ Γενικά σελ. 135 8. Ασκήσεις 8.1 Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό θα δοθούν ορισµένες ασκήσεις, που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόµενους να κατανοήσουν και να εµπεδώσουν την ύλη που παρουσιάστηκε στα προηγούµενα κεφάλαια.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΠΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Σίνα 32, Αθήνα 106 72, τηλ.210-3617824, φαξ 210-3643476, e- mails: ellspe@otenet.gr & info@speleologicalsociety.gr website: www.speleologicalsociety.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών

Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών Τριμελής εξεταστική επιτροπή: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Φυσική Γεωγραφία ονοµάζουµε την επιστήµη που µελετά το σύνολο των φυσικών διεργασιών που συµβαίνουν στην επιφάνεια της γης και διαµορφώνουν τις φυσικές ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ SUBDUCTION ZONES ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ SUBDUCTION ZONES ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ SUBDUCTION ZONES ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 6: Η Μεσοελληνική Αύλακα. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 6: Η Μεσοελληνική Αύλακα. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 6: Η Μεσοελληνική Αύλακα Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών

Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών 0 Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών Τριμελής εξεταστική επιτροπή: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Ανασκόπηση Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: Αναγνώριση των πτυχών στην ύπαιθρο

Κεφάλαιο 9: Αναγνώριση των πτυχών στην ύπαιθρο Κεφάλαιο 9: Αναγνώριση των πτυχών στην ύπαιθρο Σύνοψη Η γεωμετρία των κανονικών επαφών βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το γεωδυναμικό περιβάλλον και την ηλικία που έχει δημιουργηθεί ο γεωλογικός σχηματισμός.

Διαβάστε περισσότερα

D. Papanikolaou, H. Bargathi, C. Dabovski, R. Dimitriu, A. El-Hawat, D. Ioane, H. Kranis, A. Obeidi, G. Oaie, A. Seghedi, I.

D. Papanikolaou, H. Bargathi, C. Dabovski, R. Dimitriu, A. El-Hawat, D. Ioane, H. Kranis, A. Obeidi, G. Oaie, A. Seghedi, I. The TRANSMED Atlas The Mediitterranean Regiion ffrom Crustt tto Manttlle W.. CCaavvaazzzzaa,, FF.. RRoouur ree,, W.. SSppaakkmaann,, GG.. SSt taamppf fl lli ii,, PP.. ZZi iieeggl lleer r (EEdds ( s..))

Διαβάστε περισσότερα

Αυλακογένεση Γένεση και εξέλιξη ενός µανδυακού µανιταριού, δηµιουργώντας τριπλά σηµεία συνάντησης

Αυλακογένεση Γένεση και εξέλιξη ενός µανδυακού µανιταριού, δηµιουργώντας τριπλά σηµεία συνάντησης Αυλακογένεση Αυλακογένεση Γένεση και εξέλιξη ενός µανδυακού µανιταριού, δηµιουργώντας τριπλά σηµεία συνάντησης Α: άνοδος µανδυακού µανιταριού που συνδέεται µε ηφαιστειότητα Β: δηµιουργία ραχών RRR C: εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΟΥΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ Εξεταστική Επιτροπή: Βαφείδης Αντώνιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1. 23 α) Στο στοιχείο π.χ. 11Na τι συμβολίζουν οι αριθμοί 23 και 11 αντίστοιχα; β) Τι ονομάζουμε ισότοπα στοιχεία; 39 87 235 87 86 85 40 γ) Με τα ακόλουθα στοιχεία σχηματίστε ζεύγη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 5: Ο Ωκεανός της Πίνδου. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 5: Ο Ωκεανός της Πίνδου. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 5: Ο Ωκεανός της Πίνδου Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση

Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση Ενότητα 1: Το πλαίσιο εργασίας της Μικροτεκτονικής Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Παρουσίαση 1 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ.ΣΕΛ 3 1 Γεωλογία Αττικο-κυκλαδικής μάζας...σελ 4-7 2 Η μεταμόρφωση στην Αττικο-κυκλαδική μάζα...σελ 8-12 2.1 Τεκτονική επισκόπηση...σελ 13-14 2.2 Γεωλογία Άνδρου...ΣΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμορφωμένα Πετρώματα

Μεταμορφωμένα Πετρώματα Μεταμορφωμένα Πετρώματα Προέρχονται από προϋπάρχοντα πετρώματα όταν βρεθούν σε συνθήκες P - T διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν κατά τη δημιουργία τους. Μεταμόρφωση Ορυκτολογική, ιστολογική ή/και

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Tεχνικο οικονομικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της οικονομικότητας των γεωθερμικών χρήσεων και της «αξίας» του ενεργειακού προϊόντος: η θερμοκρασία, η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Εκφώνηση Από την υπαίθρια έρευνα σε μία περιοχή προέκυψε ο γεωλογικός χάρτης του σχήματος 1. Σε αυτόν φαίνεται ότι ο γρανίτης έρχεται σε επαφή με σχιστόλιθο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών

Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών 0 Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή: Παρασκευάς Ξυπολιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η δομή του τεκτονικού καλύμματος των κυανοσχιστολίθων στην ευρύτερη περιοχή Μερμυγκιές - Άνδρου

Η δομή του τεκτονικού καλύμματος των κυανοσχιστολίθων στην ευρύτερη περιοχή Μερμυγκιές - Άνδρου Η δομή του τεκτονικού καλύμματος των κυανοσχιστολίθων στην ευρύτερη περιοχή Μερμυγκιές - Άνδρου Δήμητρα Σερέτη Πτυχιακή Εργασία Πάτρα 2012 Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΔΑΦΟ- -ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Τι είναι η Γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που μελετά την Γη, και κυρίως το στερεό τμήμα της, δηλαδή τα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥ Δρ. Διονύσης Ματαράγκας* Δρ. Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα* Γεωλόγοι *ΙΓΜΕ, Μεσογείων 70, Αθήνα 115 27 Fax: 7779467, e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2016. Ακαδημαϊκό Έτος ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος. Fig Temperaturepressure. showing the three major types of metamorphic

26/5/2016. Ακαδημαϊκό Έτος ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος. Fig Temperaturepressure. showing the three major types of metamorphic Πετρολογία Μαγματικών και Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων ιάλεξη 13 η : Σειρά φάσεων υψηλών πιέσεων Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος 1 Fig. 25.3. Temperaturepressure diagram showing the three major

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Νικ. Δελήμπασης Τομέας Γεωφυσικής Γεωθερμίας Πανεπιστημίου Αθηνών Η έρευνα για την ανίχνευση τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες Ωκεανοί Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της γης και το 97% όλου του κόσµου υ και είναι κατοικία εκατοµµυρίων γοητευτικών πλασµάτων. Οι ωκεανοί δηµιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνση:«Τεχνικής Γεωλογία και Περιβαλλοντική Υδρογεωλογία»

Κατεύθυνση:«Τεχνικής Γεωλογία και Περιβαλλοντική Υδρογεωλογία» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ» Κατεύθυνση:«Τεχνικής Γεωλογία και Περιβαλλοντική Υδρογεωλογία» Βασικά εργαλεία Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας Επικ. Καθηγ. Μαρίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζεται στην γεωδυναμική εξέλιξη της Αττικής. Η Αττική συνίσταται από τους μεταμορφωμένους σχηματισμούς της Αττικοκυκλαδικής Μάζας στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 8

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 8 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 8: Ζώνη Παρνασσού, Ζώνη Βοιωτίας, Υποπελαγονική Ζώνη Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος χρονολόγησης Rb-Sr

Μέθοδος χρονολόγησης Rb-Sr Μέθοδος χρονολόγησης Rb-Sr Γεωχημεία του Rb και του Sr To Rb ανήκει στα αλκάλια, όπως και το Κ. To Sr ανήκει στις αλκαλικές γαίες, όπως και το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Τα ουδέτερα άτομα των αλκαλίων έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra)

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra) Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra) Δίνονται αεροφωτογραφίες για στερεοσκοπική παρατήρηση. Ο βορράς είναι προσανατολισμένος προς τα πάνω κατά την ανάγνωση των γραμμάτων και των αριθμών. Ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ `9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου

Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου Παλαιογραφική μελέτη της Μεσογείου Καραδήμα Ναταλία-Κωνσταντίνα Πάτρα 2013 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Dr. Karen Seymour 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 7: Η Ορογενετική Εξέλιξη των Εξωτερικών Ελληνίδων. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ενότητα 7: Η Ορογενετική Εξέλιξη των Εξωτερικών Ελληνίδων. Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Ενότητα 7: Η Ορογενετική Εξέλιξη των Εξωτερικών Ελληνίδων Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μίγματα ορυκτών φάσεων Οι ορυκτές φάσεις μπορεί να είναι ενός είδους ή περισσότερων ειδών Μάρμαρο

Είναι μίγματα ορυκτών φάσεων Οι ορυκτές φάσεις μπορεί να είναι ενός είδους ή περισσότερων ειδών Μάρμαρο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, 2011 Είναι μίγματα ορυκτών φάσεων Οι ορυκτές φάσεις μπορεί να είναι ενός είδους ή περισσότερων ειδών Μάρμαρο Πολλοί κρύσταλλοι ασβεστίτη Γρανίτης Κρύσταλλοι χαλαζία, πλαγιοκλάστου,

Διαβάστε περισσότερα

Η πλαστική ζώνη διάτμησης του Φελλού

Η πλαστική ζώνη διάτμησης του Φελλού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Η πλαστική ζώνη διάτμησης του Φελλού (Ενότητα Κυανοσχιστολίθων, Άνδρος) Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης Του Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Εισαγωγή Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου πυθµένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας.

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Σκοποί του προγράµµατος είναι η εξοικείωση µε το φαινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2 1.Τι είναι η γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας

Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας ΛΙΘΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΟΝΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Μαγνητοστρωματογραφία Σεισμική στρωματογραφία ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ Παραλληλισμός στρωμάτων από περιοχή σε περιοχή με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

13/11/2013. Σερβομακεδονική μάζα

13/11/2013. Σερβομακεδονική μάζα Σερβομακεδονική μάζα 1 ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΕΣΗ Παλιότερα πιστεύονταν ότι η μάζα της Ροδόπης εκτείνονταν προς Δυσμάς μέχρι τη Ζώνη Αξιού. Νεώτερες όμως έρευνες, που έγιναν αρχικά στη Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΡΦΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ

Η ΜΟΡΦΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ Η ΜΟΡΦΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ 9 th Symposium on Oceanography & Fisheries, 2009 - Proceedings, Volume Ι Αναγνώστου, Β. 1, Κυριακίδου, Χ. 2, Δρακοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου

Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Η Προέλευση της Μεταλλοφορίας Βαρύτη του γρανίτη της Μυκόνου Ισοτοπική Έρευνα ρευστών εγκλεισμάτων Χρήστος Χατζηπαναγιώτου Πάτρα 2013 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Dr. Karen Seymour 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσεις Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2016. Fig showing the three major types of metamorphic

26/5/2016. Fig showing the three major types of metamorphic Πετρολογία Μαγματικών και Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων ιάλεξη 12 η : Σειρά φάσεων μετρίων πιέσεων (Μεταμόρφωση τύπου Barrow) Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος Fig. 25.3. Temperaturepressure diagram

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΙΑΚΟΝΙΑΡΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΙΑΚΟΝΙΑΡΗ Ο.ΑΝ.Α.Κ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΙΑΚΟΝΙΑΡΗ Σ.Ν. ΠΑΡΙΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2001

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Γεωλογία. Ενότητα 1: Σύγκρουση Περιθωρίων Λιθοσφαιρικών Πλακών. Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Δυναμική Γεωλογία. Ενότητα 1: Σύγκρουση Περιθωρίων Λιθοσφαιρικών Πλακών. Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Δυναμική Γεωλογία Ενότητα 1: Σύγκρουση Περιθωρίων Λιθοσφαιρικών Πλακών Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Σύγκρουση Περιθωρίων Λιθοσφαιρικών Πλακών Ανάλωση ωκεανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΛΠΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ (ΒΔ ΚΡΗΤΗ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΛΠΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ (ΒΔ ΚΡΗΤΗ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΛΠΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ (ΒΔ ΚΡΗΤΗ) Πτυχιακή εργασία της Μαγδαληνής Δασκάλου Πάτρα, Ιανουάριος 2012 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεκτονική ανάλυση της επαφής μεταξύ Φυλλιτικής-Χαλαζιτικής Σειράς και Ζώνης Τρίπολης στην περιοχή του Πάρνωνα

Τεκτονική ανάλυση της επαφής μεταξύ Φυλλιτικής-Χαλαζιτικής Σειράς και Ζώνης Τρίπολης στην περιοχή του Πάρνωνα Τεκτονική ανάλυση της επαφής μεταξύ Φυλλιτικής-Χαλαζιτικής Σειράς και Ζώνης Τρίπολης στην περιοχή του Πάρνωνα Παρασκευουλάκου Μπόκολα Παναγιώτα Πτυχιακή εργασία Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Γεωλογίας Πάτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών

7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών σελ. 129 7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών 7.1 Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούν ορισµένα "µυστικά" που αφορούν στην επιλογή της θέσης και τον τρόπο δειγµατοληψίας στην ύπαιθρο, στην προετοιµασία

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Αφρική είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος της γης με πληθυσμό περίπου 1 δισ κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ. Ε. Οι Μεταβολές του πλανήτη μας

Η ΓΗΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ. Ε. Οι Μεταβολές του πλανήτη μας Ε. Οι Μεταβολές του πλανήτη μας Η ΓΗΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ Η γη δημιουργείται από τη συσσώρευση ψυχρών σωματιδίων σκόνης που έλκονται από δυνάμεις βαρύτητας Τα εξωτερικά στρώματα συμπιέζουν με το βάρος τους το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2016. Ακαδημαϊκό Έτος ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος

26/5/2016. Ακαδημαϊκό Έτος ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος Πετρολογία Μαγματικών και Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων ιάλεξη 14 η : Μεταμόρφωση υπερ-υψηλών υψηλών πιέσεων (UHP) Μεταμόρφωση και τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 ιδάσκων: Ι. Ηλιόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Ouarkziz)

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Ouarkziz) Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Ouarkziz) Δίνονται αεροφωτογραφίες για στερεοσκοπική παρατήρηση. Θεωρούμε ότι ο βορράς βρίσκεται προς τα πάνω κατά την ανάγνωση των γραμμάτων και των αριθμών. Ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα