Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών. Κεφάλαιο 7.4

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών. Κεφάλαιο 7.4"

Transcript

1 Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Κεφάλαιο 7.4

2 Ε/Ε Οδηγούμενη από Διακοπές Το πρόβλημα με την προγραμματιζόμενη Ε/Ε είναι ότι ο επεξεργαστής πρέπει να περιμένει ώστε η μονάδα Ε/Ε που τον ενδιαφέρει να είναι έτοιμη να λάβει ή να στείλει δεδομένα. Θα πρέπει επαναληπτικά να εξετάζει την κατάσταση της μονάδας Ε/Ε που έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της απόδοσης του συστήματος. Εναλλακτική μέθοδος είναι να εκδίδει ο επεξεργαστής μια εντολή Ε/Ε προς τη μονάδα και να συνεχίζει εκτελώντας μια άλλη εργασία. Η μονάδα Ε/Ε θα διακόψει τον επεξεργαστή για να ζητήσει εξυπηρέτηση μόλις είναι έτοιμη να ανταλλάξει δεδομένα με αυτόν. Στη συνέχεια ο επεξεργαστής εκτελεί τη μεταφορά των δεδομένων και έπειτα συνεχίζει την προηγούμενη εργασία του.

3 Ε/Ε Οδηγούμενη από Διακοπές Από την πλευρά της μονάδας Ε/Ε, για λειτουργία εισόδου, η μονάδα λαμβάνει μια εντολή READ από τον επεξεργαστή. Η μονάδα Ε/Ε διαβάζει τα δεδομένα από την αντίστοιχη περιφερειακή συσκευή. Από τη στιγμή που τα δεδομένα βρεθούν στον καταχωρητή δεδομένων της μονάδας, η μονάδα στέλνει ένα σήμα διακοπής προς τον επεξεργαστή μέσω μιας γραμμής ελέγχου. Στη συνέχεια, η μονάδα περιμένει μέχρι τα δεδομένα να ζητηθούν από τον επεξεργαστή. Όταν συμβεί αυτό, η μονάδα τοποθετεί τα δεδομένα στον δίαυλο δεδομένων και είναι έτοιμη για επόμενη λειτουργία Ε/Ε.

4 Ε/Ε Οδηγούμενη από Διακοπές Από την πλευρά του επεξεργαστή, για μια λειτουργία εισόδου οι ενέργειες είναι: Εκδίδει μια εντολή READ Εκτελεί μια άλλη εργασία Στο τέλος κάθε κύκλου εντολής, ο επεξεργαστής ελέγχει για τυχόν διακοπές. Σε περίπτωση διακοπής από τη μονάδα Ε/Ε, ο επεξεργαστής αποθηκεύει οτιδήποτε σχετίζεται με την εργασία του στο τρέχον πρόγραμμα και επεξεργάζεται τη διακοπή. Διαβάζει τη λέξη δεδομένων από τη μονάδα Ε/Ε και την αποθηκεύει στη μνήμη. Επαναφέρει τα δεδομένα του προγράμματος που είχε διακόψει και συνεχίζει την εκτέλεση.

5 Επεξεργασία των Διακοπών Η εμφάνιση μιας διακοπής πυροδοτεί μια σειρά από γεγονότα τόσο στο υλικό του επεξεργαστή όσο και στο λογισμικό. Όταν μια συσκευή Ε/Ε ολοκληρώσει μια λειτουργία Ε/Ε τότε συμβαίνει η παρακάτω ακολουθία γεγονότων στο υλικό: 1. Η συσκευή εκδίδει ένα σήμα διακοπής προς τον επεξεργαστή 2. Ο επεξεργαστής ολοκληρώνει την εκτέλεση της τρέχουσας εντολής πριν αποκριθεί στη διακοπή 3. Ελέγχει αν υπάρχει διακοπή, καταλαβαίνει ότι συμβαίνει και στέλνει ένα σήμα επιβεβαίωσης στη συσκευή η οποία είχε εκδώσει τη διακοπή. Η επιβεβαίωση επιτρέπει στη συσκευή να αφαιρέσει τη σήμα διακοπής της 4. Ο επεξεργαστής πρέπει να ετοιμαστεί για να μεταφέρει τον έλεγχο στη ρουτίνα διακοπών.

6

7 Επεξεργασία των Διακοπών Θα πρέπει να αποθηκεύσει τις πληροφορίες οι οποίες είναι αναγκαίες για να επανεκκινήσει το τρέχον πρόγραμμα στο σημείο όπου έγινε η διακοπή. Οι ελάχιστες απαιτούμενες πληροφορίες είναι: a) Η κατάσταση του επεξεργαστή η οποία περιέχεται σε ένα καταχωρητή γνωστό ως λέξη κατάστασης προγράμματος b) Η θέση της επόμενης εντολής η οποία πρόκειται να εκτελεστεί, η οποία περιέχεται στο μετρητή προγράμματος 5. Στο σημείο αυτό, ο επεξεργαστής φορτώνει στον μετρητή προγράμματος τη θέση εισαγωγής του προγράμματος διαχείρισης διακοπών, το οποίο θα αποκριθεί σε αυτή. Αναλόγως με την αρχιτεκτονική και το λειτουργικό είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τέτοιο

8 Επεξεργασία των Διακοπών πρόγραμμα για κάθε τύπο διακοπής ή ένα πρόγραμμα για κάθε συσκευή και κάθε τύπο διακοπής. Αν υπάρχουν περισσότερες από μία ρουτίνες διαχείρισης διακοπών, ο επεξεργαστής αποφασίζει ποια θα ενεργοποιηθεί. Αυτή η πληροφορία είναι πιθανό να περιλαμβάνεται μέσα στο αρχικό σήμα διακοπής, διαφορετικά ο επεξεργαστής θα πρέπει να εκδώσει μια αίτηση προς τη συσκευή η οποία εξέδωσε τη διακοπή, για να λάβει μια απόκριση η οποία περιέχει την αναγκαία πληροφορία. Μόλις φορτωθεί ο μετρητής προγράμματος, ο επεξεργαστής προχωρά στον επόμενο κύκλο εντολής που ξεκινά με την ανάκληση μιας εντολής. Η ανάκληση προσδιορίζεται από το περιεχόμενο του μετρητή προγράμματος, άρα ο έλεγχος μεταφέρεται στο πρόγραμμα διαχείρισης διακοπών.

9 Επεξεργασία των Διακοπών 6. Ο μετρητής προγράμματος και η λέξη κατάστασης του προγράμματος που σχετίζεται με αυτό που διεκόπη, έχουν αποθηκευτεί στη στοίβα του συστήματος. Είναι αναγκαίο να αποθηκευτούν και τα περιεχόμενα των καταχωρητών του επεξεργαστή, επειδή αυτοί θα χρησιμοποιηθούν από τη ρουτίνα διαχείρισης διακοπών. Όλες αυτές οι τιμές μαζί με οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες κατάστασης, πρέπει να αποθηκευτούν. Η ρουτίνα διαχείρισης διακοπών θα ξεκινήσει αποθηκεύοντας τα περιεχόμενα όλων των καταχωρητών στη στοίβα. 7. Στη συνέχεια η ρουτίνα εξυπηρέτησης διακοπών επεξεργάζεται τη διακοπή. Η επεξεργασία περιλαμβάνει την εξέταση των πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία Ε/Ε ή με άλλα γεγονότα τα οποία

10

11 Επεξεργασία των Διακοπών προκάλεσαν τη διακοπή. Είναι δυνατόν να περιλαμβάνει την αποστολή επιπλέον εντολών ή επιβεβαιώσεων προς τη συσκευή Ε/Ε. 8. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της διακοπής, εξάγονται από τη στοίβα οι αποθηκευμένες τιμές των καταχωρητών και επανατοποθετούνται στους καταχωρητές. 9. Η τελευταία ενέργεια αφορά την ανάκτηση της λέξης κατάστασης του προγράμματος και της τιμής του μετρητή προγράμματος από τη στοίβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επόμενη εντολή που θα εκτελεστεί να ανήκει στο πρόγραμμα που διεκόπη.

12 Επεξεργασία των Διακοπών Η αποθήκευση όλων αυτών των πληροφοριών οφείλεται στο γεγονός ότι η διακοπή δεν είναι ρουτίνα που καλείται από το πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να συμβεί κάθε χρονική στιγμή, σε κάθε σημείο εκτέλεσης του προγράμματος του χρήστη. Δεν είναι προβλέψιμη.

13 Θέματα Σχεδίασης Δύο θέματα σχεδίασης προκύπτουν όταν υλοποιείται Ε/Ε οδηγούμενη από διακοπές: A. Πως καταλαβαίνει ο επεξεργαστής ποια συσκευή προκάλεσε την διακοπή? B. Αν έχουν συμβεί πολλές διακοπές, με ποιο τρόπο ο επεξεργαστής θα αποφασίσει ποια θα επεξεργαστεί? Εξετάζοντας το Α υπάρχουν 4 γενικές κατηγορίες τεχνικών που χρησιμοποιούνται: 1) Πολλαπλές γραμμές διακοπών 2) Δημοσκόπηση μέσω λογισμικού 3) Αλυσιδωτή εξέταση (επιλογή μέσω υλικού, διανυσματική) 4) Διαιτησία διαύλου (διανυσματική)

14 Θέματα Σχεδίασης Η πιο εύκολη προσέγγιση είναι η παροχή πολλαπλών γραμμών διακοπών. Δεν είναι πρακτικό να δεσμευτούν περισσότερες από ένα μικρό πλήθος γραμμών του διαύλου ή ακροδεκτών του επεξεργαστή. Είναι πιθανό κάθε γραμμή να έχει πολλές μονάδες Ε/Ε συνδεδεμένες και θα πρέπει σε κάθε γραμμή να χρησιμοποιηθεί μία από τις άλλες τεχνικές. Εναλλακτική είναι η επιλογή μέσω λογισμικού. Όταν ο επεξεργαστής ανιχνεύσει μια διακοπή κάνει διακλάδωση σε μια ρουτίνα εξυπηρέτησης διακοπών που ρωτά κάθε μονάδα Ε/Ε για να καθορίσει ποια προκάλεσε τη διακοπή. Αυτή η δημοσκόπηση θα μπορούσε να έχει τη μορφή ξεχωριστής εντολής. Ενεργοποιεί τη γραμμή εντολής και τοποθετεί τη διεύθυνση της συγκεκριμένης μονάδας στις γραμμές διεύθυνσης. Η μονάδα Ε/Ε

15 Θέματα Σχεδίασης αποκρίνεται θετικά αν έχει προκαλέσει τη διακοπή. Εναλλακτικά κάθε μονάδα θα μπορούσε να έχει ένα διευθυνσιοδοτούμενο καταχωρητή κατάστασης. Μετά ο επεξεργαστής διαβάζει τον καταχωρητή κατάστασης κάθε μονάδας για να αναγνωρίσει ποια προκάλεσε τη διακοπή. Όταν προσδιοριστεί η μονάδα, ο επεξεργαστής κάνει μια διακλάδωση σε μια ρουτίνα εξυπηρέτησης συσκευής που είναι ειδική για τη συγκεκριμένη συσκευή. Είναι χρονοβόρα. Μια αποτελεσματική τεχνική είναι η αλυσιδωτή εξέταση που παρέχει μια δημοσκόπηση σε επίπεδο υλικού. Για τις διακοπές όλες οι μονάδες Ε/Ε μοιράζονται μια κοινή γραμμή αίτησης διακοπών. Η γραμμή επιβεβαίωσης συνδέεται αλυσιδωτά με τις μονάδες. Όταν ανιχνευθεί μια διακοπή, ο επεξεργαστής ζητά

16 Θέματα Σχεδίασης μια επιβεβαίωση διακοπής. Το σήμα διαδίδεται μέσα από μια σειρά μονάδων Ε/Ε μέχρι να φτάσει σε αυτή που έκανε την αίτηση. Τυπικά μόνο αυτή αποκρίνεται τοποθετώντας μια λέξη στη γραμμή δεδομένων. Είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που αναφέρεται ως διάνυσμα. Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί το διάνυσμα ως δείκτη προς την κατάλληλη ρουτίνα εξυπηρέτησης της συσκευής. Έτσι αποφεύγεται η ανάγκη εκτέλεσης μιας γενικής ρουτίνας εξυπηρέτησης διακοπών. Η τεχνική είναι γνωστή και ως διανυσματική διακοπή. Μια ακόμη τεχνική που χρησιμοποιεί διανυσματικές διακοπές είναι η διαιτησία διαύλου. Με αυτή την τεχνική, η μονάδα Ε/Ε θα πρέπει πρώτα να λάβει τον έλεγχο του διαύλου πριν είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη γραμμή αίτησης διακοπής. Όταν ο επεξεργαστής

17 Θέματα Σχεδίασης ανιχνεύσει τη διακοπή, αποκρίνεται χρησιμοποιώντας τη γραμμή αναγνώρισης διακοπών. Η μονάδα Ε/Ε η οποία έκανε την αίτηση, τοποθετεί το διάνυσμά της στις γραμμές δεδομένων. Οι τεχνικές που αναφέρθηκαν έχουν ως στόχο την αναγνώριση της μονάδας Ε/Ε που έκανε την αίτηση. Επίσης παρέχουν ένα τρόπο εκχώρηση προτεραιοτήτων όταν πολλές συσκευές ζητούν την εξυπηρέτηση μιας διακοπής. Όταν υπάρχουν πολλαπλές γραμμές, ο επεξεργαστής επιλέγει εκείνη με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Με τη δημοσκόπηση μέσω λογισμικού, η σειρά με την οποία ρωτιούνται οι συσκευές, καθορίζει και την προτεραιότητά τους.

18 Θέματα Σχεδίασης Η σειρά με την οποία είναι τοποθετημένες οι μονάδες στην αλυσίδα καθορίζει την προτεραιότητά τους. Η διαιτησία διαύλου είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει μια στρατηγική βασισμένη σε προτεραιότητες.

19 Ο Ελεγκτής Διακοπών Intel 82C58A Η αρχιτεκτονική παρέχει μια απλή γραμμή αιτήσεων διακοπών και μια απλή γραμμή επιβεβαιώσεων διακοπών. Για να διαχειριστεί μια πληθώρα από συσκευές και προτεραιότητες, συνήθως προστίθεται μια εξωτερική μονάδα διαιτησίας διακοπών με την ονομασία 82C58A. Οι εξωτερικές συσκευές συνδέονται με τον ελεγκτή, ο οποίος συνδέεται με τον επεξεργαστή. Ένας τέτοιος ελεγκτής μπορεί να διαχειριστεί έως και 8 συσκευές. Αν είναι αναγκαίος ο έλεγχος περισσοτέρων, είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μια διαδοχική διάταξη που επιτρέπει μέχρι 64 συσκευές. Η μοναδική του ευθύνη είναι η διαχείριση των διακοπών. Αποδέχεται αιτήσεις διακοπών από τις μονάδες, καθορίζει ποια αίτηση έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και στέλνει ένα σήμα στον επεξεργαστή.

20 Ελεγκτής Διακοπών 82C59A

21 Ο Ελεγκτής Διακοπών Intel 82C58A Ο επεξεργαστής επιβεβαιώνει μέσω της γραμμής επιβεβαιώσεων διακοπών. Αυτό παρακινεί τον ελεγκτή να τοποθετήσει τις κατάλληλες διανυσματικές πληροφορίες στο δίαυλο δεδομένων. Ο επεξεργαστής μπορεί πλέον να επεξεργαστεί τη διακοπή και να επικοινωνήσει άμεσα με τη μονάδα Ε/Ε ώστε να διαβάσει ή να γράψει τα δεδομένα. Είναι προγραμματιζόμενος. Ο επεξεργαστής ορίζει τη στρατηγική προτεραιοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί θέτοντας την τιμή μιας λέξης ελέγχου που βρίσκεται στον ελεγκτή. Είναι δυνατές οι εξής μορφές διακοπών: Πλήρως φωλιασμένες: Οι αιτήσεις είναι διατεταγμένες με σειρά προτεραιότητας από 0(IR0) έως 7(IR7) Με περιστροφή: Σε ορισμένες εφαρμογές, ορισμένες

22 Ο Ελεγκτής Διακοπών Intel 82C58A συσκευές διακοπής έχουν την ίδια προτεραιότητα. Σε αυτή τη μορφή, μια συσκευή μετά την εξυπηρέτησή της λαμβάνει την χαμηλότερη προτεραιότητα Με ειδική μάσκα: Αυτή η μορφή επιτρέπει στον επεξεργαστή να απαγορεύει διακοπές από συγκεκριμένες συσκευές.

23 Η προγραμματιζόμενη περιφερειακή διεπαφή Intel 82C55Α Ως παράδειγμα μια μονάδας Ε/Ε η οποία χρησιμοποιείται για προγραμματιζόμενη Ε/Ε και οδηγούμενη από διακοπές, εξετάζουμε την 82C55Α. Είναι μια μονάδα γενικού σκοπού πάνω σε ένα chip η οποία είναι σχεδιασμένη για χρήση σε συνεργασία με τον Αντιγράφηκε από άλλους κατασκευαστές και είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο chip περιφερειακού ελεγκτή. Χρησιμοποιείται ως ελεγκτής για απλές συσκευές Ε/Ε μικροεπεξεργαστών και σε ενσωματωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μικροελεγκτών.

24 Intel 82C55A

25 Η προγραμματιζόμενη περιφερειακή διεπαφή Intel 82C55Α Έχει 40 ακροδέκτες και περιέχει τις παρακάτω γραμμές: D0-D7: Γραμμές Ε/Ε δεδομένων της συσκευής CS (Chip Select input): Αν είναι 0 (λογικό), τότε μπορεί ο μικροπεξεργαστής να διαβάζει και να γράφει RD (Read input): Αν είναι 0 (λογικό) και το CS 0 τότε τα δεδομένα εξόδου επιτρέπεται να τοποθετηθούν στο δίαυλο δεδομένων WR (Write input): Αν είναι 0 (λογικό) και το CS 0 τότε τα δεδομένα γράφονται στο chip από το δίαυλο RESET: Τοποθετείται σε κατάσταση μηδενισμού αν η γραμμή εισόδου είναι ίση με λογικό 1 PA0-PA7, PB0-PB7, PC0-PC7: Χρησιμοποιούνται ως θύρες 8-bit Ε/Ε. Μπορούν να συνδεθούν με περιφερειακές συσκευές

26 Η προγραμματιζόμενη περιφερειακή διεπαφή Intel 82C55Α A0,A1:Ο λογικός συνδυασμός τους προσδιορίζει τον εσωτερικό καταχωρητή στον οποίο γράφονται ή διαβάζονται τα δεδομένα. Η διεπαφή περιλαμβάνει έναν δίαυλο δύο κατευθύνσεων εύρους 8 bits που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στον μικροεπεξεργαστή και τις θύρες Ε/Ε και για να μεταφερθούν πληροφορίες ελέγχου. Ο επεξεργαστής ελέγχει το 8255Α μέσω ενός 8-bit καταχωρητή ελέγχου που βρίσκεται στον επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής ορίζει την τιμή του καταχωρητή ελέγχου για να προσδιορίσει μια ποικιλία τρόπων λειτουργίας και διατάξεων. Από την πλευρά του επεξεργαστή, υπάρχει μία θύρα ελέγχου και τα Bits του καταχωρητή ελέγχου.

27 Η προγραμματιζόμενη περιφερειακή διεπαφή Intel 82C55Α Όταν αυτά λαμβάνουν μια τιμή μέσα στον επεξεργαστή μετά αποστέλλονται στη θύρα ελέγχου μέσω των γραμμών D0-D7. Οι γραμμές διευθύνσεων ορίζουν μία από τις τρεις θύρες Ε/Ε ή τον καταχωρητή ελέγχου: Α1 Α2 Επιλέγεται 0 0 Θύρα Α 0 1 Θύρα Β 1 0 Θύρα C 1 1 Καταχωρητής ελέγχου Όταν ο επεξεργαστής θέτει τα Α1 και Α2 ίσα με 1 τότε το 8255Α ερμηνεύει την τιμή που βρίσκεται στο δίαυλο δεδομένων ως λέξη ελέγχου. Υπάρχουν 3 καταστάσεις λειτουργίας

28

29 Η προγραμματιζόμενη περιφερειακή διεπαφή Intel 82C55Α Κατάσταση λειτουργίας 0: Η βασική λειτουργία Ε/Ε. Οι 3 ομάδες των 8 εξωτερικών γραμμών λειτουργούν ως 3 θύρες Ε/Ε 8 bit. Κάθε θύρα μπορεί να σχεδιαστεί ως εισόδου ή εξόδου. Κατάσταση λειτουργίας 1: Σε αυτή την κατάσταση οι Θύρες Α και Β μπορούν αν διαμορφωθούν είτε ως θύρες εισόδου είτε ως θύρες εξόδου και οι γραμμές από τη C λειτουργούν ως γραμμές ελέγχου. Τα σήματα ελέγχου εξυπηρετούν τους 2 βασικούς σκοπούς. Τη χειραψία και την αίτηση διακοπών. Κατάσταση λειτουργίας 2: Αυτή είναι αμφίδρομη κατάσταση. Σε αυτή η θύρα Α μπορεί να διαμορφωθεί είτε ως εισόδου είτε ως εξόδου μια αμφίδρομη κυκλοφορία προς τη θύρα Β ενώ οι γραμμές της Β παρέχουν την αντίθετη κατεύθυνση. Η C ως ελέγχου.

30 Χρήση του 82C55A για έλεγχο πληκτρολογίου / οθόνης

31 Χρήση του 82C55A για έλεγχο πληκτρολογίου / οθόνης Επειδή η διεπαφή είναι προγραμματιζόμενη είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από μια ποικιλία από απλές περιφερειακές συσκευές. Το πληκτρολόγιο δίνει είσοδο 8 bits. Δύο από αυτά, το Shift και το Control έχουν ειδική σημασία για το πρόγραμμα διαχείρισης του πληκτρολογίου, το οποίο εκτελείται στον επεξεργαστή. Η διεπαφή δεν το γνωρίζει αφού απλώς αποδέχεται 8 bits δεδομένων και τα παρουσιάζει στο δίαυλο δεδομένων. Παρέχονται επίσης 2 γραμμές χειραψίας Η οθόνη συνδέεται επίσης με μια θύρα δεδομένων 8 bits. Ξανά 2 από αυτά έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι μη ορατά στο 8255Α. Επιπλέον των 2 γραμμών χειραψίας, 2 γραμμές ελέγχου παρέχουν επιπλέον λειτουργίες ελέγχου.

32 Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Κεφάλαιο 7.5

33 Άμεση Προσπέλαση Μνήμης Η οδηγούμενη από διακοπές Ε/Ε, παρόλο που είναι πιο αποτελεσματική από την προγραμματιζόμενη Ε/Ε, απαιτεί την ενεργή παρέμβαση της CPU σε κάθε μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στη μνήμη και τη μονάδα Ε/Ε. Έχουν κοινά μειονεκτήματα: Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων περιορίζεται από την ταχύτητα ελέγχου και εξυπηρέτησης μιας συσκευής Ε/Ε Η CPU είναι δεσμευμένη με τη διαχείριση μιας μεταφοράς Ε/Ε Η πιο αποτελεσματική τεχνική είναι η άμεση προσπέλαση μνήμης (Direct Memory Access DMA)

34 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Η τεχνική περιλαμβάνει μια επιπλέον μονάδα στο δίαυλο του συστήματος. Η μονάδα DMA είναι σε θέση να μιμηθεί τον επεξεργαστή και να λάβει τον έλεγχο του συστήματος από αυτόν. Είναι αναγκαίο, για να μεταφέρει δεδομένα από και προς τη μνήμη μέσω του διαύλου του συστήματος. Η μονάδα DMA θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον δίαυλο μόνο όταν ο επεξεργαστής δεν τον χρειάζεται ή θα πρέπει να τον αναγκάζει να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. Το δεύτερο αναφέρεται και ως κλοπή κύκλου επειδή ουσιαστικά κλέβει ένα κύκλο διαύλου. Όταν ο επεξεργαστής επιθυμεί ανάγνωση/εγγραφή σε ένα μπλοκ δεδομένων εκδίδει μια εντολή στη μονάδα DMA στέλνονται τις παρακάτω πληροφορίες:

35 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Αν υπάρχει αίτηση για ανάγνωση ή εγγραφή, χρησιμοποιώντας τη γραμμή ελέγχου ανάγνωσης/ εγγραφής ανάμεσα στον επεξεργαστή και τη μονάδα DMA Τη διεύθυνση της μονάδας Ε/Ε χρησιμοποιώντας τις γραμμές δεδομένων Την αρχική θέση της μνήμης από όπου θα ξεκινήσει η ανάγνωση ή εγγραφή χρησιμοποιώντας τις γραμμές δεδομένων. Η πληροφορία αποθηκεύεται στον καταχωρητή διευθύνσεων της μονάδας DMA Το πλήθος των λέξεων που θα εγγραφούν ή θα διαβαστούν χρησιμοποιώντας πάλι τις γραμμές δεδομένων. Η πληροφορία αποθηκεύεται στον καταχωρητή μέτρησης δεδομένων

36 Σχηματικό μονάδας DMA

37 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Η CPU εκτελεί άλλες εργασίες έχοντας αναθέσει αυτή τη λειτουργία Ε/Ε στη μονάδα DMA. Η μονάδα DMA μεταφέρει το μπλοκ δεδομένων, μια λέξη κάθε φορά, άμεσα από ή προς τη μνήμη χωρίς τον επεξεργαστή ως ενδιάμεσο. Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά, η μονάδα DMA αποστέλλει διακοπή στον επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής εμπλέκεται μόνο στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας μεταφοράς. Η αναστολή της λειτουργίας του επεξεργαστή γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία (πριν την ανάκληση μιας εντολής, πριν την λήψη ενός παράγοντα και πριν την ανάκτηση ή εγγραφή δεδομένων) Η CPU σταματά μόλις πριν χρειαστεί τον δίαυλο.

38 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης

39 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Η μονάδα DMA μεταφέρει μια λέξη και επιστρέφει τον έλεγχο στον επεξεργαστή. ΔΕΝ είναι διακοπή. Ο επεξεργαστής δεν αποθηκεύει τα δεδομένα που σχετίζονται με την τρέχουσα εργασία του για να κάνει μια άλλη εργασία. Σταματά μόνο για ένα κύκλο του διαύλου. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ο επεξεργαστής να εκτελεί το πρόγραμμά του σε μικρότερη ταχύτητα. Καθυστερεί την CPU αλλά όχι τόσο σε σχέση με την μεταφορά από την CPU Για μεταφορά πολλαπλών λέξεων η τεχνική DMA είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με την προγραμματιζόμενη Ε/Ε ή την οδηγούμενη από διακοπές

40 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Η τεχνική DMA μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς τρόπους Όλες οι μονάδες μοιράζονται τον ίδιο δίαυλο συστήματος. Η μονάδα DMA λειτουργεί ως υποκατάστατο του επεξεργαστή, χρησιμοποιεί προγραμματιζόμενη Ε/Ε για την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στη μνήμη και σε μια μονάδα Ε/Ε δια μέσου αυτής

41 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Η διάταξη είναι αρκετά οικονομική αλλά αναποτελεσματική. Όπως και στην προγραμματιζόμενη Ε/Ε η οποία ελέγχεται από τον επεξεργαστή, κάθε μεταφορά μιας λέξης καταναλώνει 2 κύκλους διαύλου. I/O στο DMA μετά DMA στη μνήμη Η λειτουργία της CPU αναστέλλεται δύο φορές Το πλήθος των κύκλων είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά αν ενοποιηθούν οι λειτουργίες DMA και Ε/Ε. Υπάρχει ένα μονοπάτι ανάμεσα στη μονάδα DMA και μία ή περισσότερες από τις μονάδες Ε/Ε, το οποίο δεν περιλαμβάνει τον δίαυλο του συστήματος

42 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Τα λογικά κυκλώματα της μονάδας DMA είναι δυνατόν να αποτελούν μέρος μιας μονάδας Ε/Ε ή να αποτελούν μια ξεχωριστή μονάδα η οποία ελέγχει μία ή και άλλες μονάδες Ε/Ε Κάθε μεταφορά χρησιμοποιεί το δίαυλο μια φορά (DMA στη μνήμη) Η CPU σταματάει μια φορά

43 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Αν συνδέσουμε τις μονάδες Ε/Ε με τη μονάδα DMA χρησιμοποιώντας ένα δίαυλο Ε/Ε, μπορεί να επεκταθεί η προηγούμενη διάταξη (ξεχωριστός I/O δίαυλος). Μειώνονται οι διεπαφές Ε/Ε και μονάδας DMA σε μία Παροχή μιας εύκολα επεκτάσιμης διάταξης

44 Η Λειτουργία της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης Ο δίαυλος υποστηρίζει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν DMA Κάθε μεταφορά χρησιμοποιεί το δίαυλο μια φορά (DMA στη μνήμη) Η λειτουργία της CPU αναστέλλεται μια φορά Και στις δύο περιπτώσεις ο δίαυλος συστήματος που μοιράζεται με τον επεξεργαστή και τη μνήμη, η μονάδα DMA τον χρησιμοποιεί μόνο για ανταλλαγή δεδομένων με τη μνήμη Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ μονάδας DMA και μονάδων Ε/Ε λαμβάνει χώρα εκτός του διαύλου του συστήματος

45 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237A Ο ελεγκτής DMA Intel 8237A είναι η διεπαφή με τη σειρά επεξεργαστών 80x86 και με τη μνήμη ώστε να παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίηση της τεχνικής Όταν η μονάδα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τους διαύλους τους συστήματος (δεδομένων, διευθύνσεων και ελέγχου) για να μεταφέρει δεδομένα, στέλνει ένα σήμα κράτησης (HOLD) στον επεξεργαστή Ο επεξεργαστής αποκρίνεται με ένα σήμα HLDA (επιβεβαίωση αίτησης hold) με το οποίο δείχνει ότι η μονάδα DMA μπορεί να χρησιμοποιήσει τους διαύλους Οι ενέργειες που γίνονται (αν για παράδειγμα θέλουμε να μεταφερθεί ένα τμήμα δεδομένων από τη μνήμη στο δίσκο) από τη μονάδα DMA είναι οι ακόλουθες:

46 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237A

47 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237A 1. Η περιφερειακή συσκευή (π.χ. ο ελεγκτής δίσκου) θα αιτηθεί την υπηρεσία της μονάδας DMA θέτοντας το σήμα DREQ ίσο με 1 2. Η μονάδα DMA θα θέσει ίσο με 1 το σήμα HRQ (Hold request) στέλνοντας σήμα στον επεξεργαστή μέσω του ακροδέκτη της HOLD, ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει τους διαύλους 3. Ο επεξεργαστής θα ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο του διαύλου (δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα εντολή) και αποκρίνεται κάνοντας 1 το σήμα HDLA. Το σήμα HOLD θα πρέπει να παραμείνει ενεργό μέχρι η μονάδα DMA να ολοκληρώσει την εργασία της 4. Η μονάδα DMA θα ενεργοποιήσει το σήμα DACK με το οποίο δηλώνει στην περιφερειακή συσκευή την έναρξη μεταφοράς δεδομένων.

48 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237Α 5. Η μονάδα DMA ξεκινά τη μεταφορά δεδομένων από τη μνήμη προς την περιφερειακή συσκευή, τοποθετώντας τη διεύθυνση του πρώτου byte του τμήματος στο δίαυλο διευθύνσεων και ενεργοποιώντας το σήμα MEMR που έχει ως συνέπεια να διαβάσει το byte από τη μνήμη και να το μεταφέρει στο δίαυλο δεδομένων. Μετά η μονάδα μειώνει τον μετρητή και αυξάνει την τιμή του δείκτη μνήμης και επαναλαμβάνει την διαδικασία μέχρι ο μετρητής να γίνει 0 6. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας η μονάδα DMA απενεργοποιεί το σήμα HRQ δείχνοντας στον επεξεργαστή ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο των διαύλων Όσο η μονάδα DMA χρησιμοποιεί τους διαύλους ο επεξεργαστής μένει αδρανής

49 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237Α Αντίστοιχα όσο ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί τον δίαυλο η μονάδα DMA είναι αδρανής Ο ελεγκτής 8237 είναι γνωστός ως fly-by ελεγκτής γιατί τα δεδομένα μεταφέρονται από μια θέση σε μία άλλη χωρίς να περνούν από το DMA chip και ούτε αποθηκεύονται Η μονάδα DMA μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα στη μνήμη και την Ε/Ε αλλά όχι ανάμεσα σε δύο θύρες Ε/Ε ή δύο θέσεις μνήμης. Είναι δυνατόν να εκτελέσει μεταφορά από μνήμη σε μνήμη μόνο με χρήση ενός καταχωρητή Ο 8237 περιέχει 4 κανάλια DMA (με αρίθμηση 0-3) και είναι δυνατόν να προγραμματιστούν ανεξάρτητα αλλά μόνο ένα είναι ενεργό κάθε χρονική στιγμή

50 Ο Ελεγκτής DMA Intel 8237Α Έχει 5 καταχωρητές ελέγχου/εντολών για να ελέγχει και να προγραμματίζει τη λειτουργία DMA σε ένα από τα κανάλια 1) Καταχωρητής εντολής 2) Καταχωρητής κατάστασης 3) Καταχωρητής τρόπου λειτουργίας 4) Καταχωρητής απλής μάσκας 5) Καταχωρητής καθολικής μάσκας Ο 8237 έχει 8 καταχωρητές δεδομένων (έναν καταχωρητή διεύθυνσης μνήμης και έναν καταχωρητή μέτρησης για κάθε κανάλι) Ο επεξεργαστής θέτει τις τιμές σε αυτούς τους καταχωρητές για να δείξει το μέγεθος της κύριας μνήμης που θα επηρεαστεί από τις μεταφορές

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Παρακάτω δίνονται μερικοί από τους ακροδέκτες που συναντάμε στην πλειοψηφία των μικροεπεξεργαστών. Φτιάξτε έναν πίνακα που να

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή 8.1 Τακτική σάρωση (Polling) Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πληκτρολόγιο συνδεδεμένο σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Το πληκτρολόγιο είναι μια μονάδα εισόδου.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access)

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μελετώντας το μάθημα θα μπορείς να ξέρεις τη λειτουργία του Polling να ξέρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ» Περιεχόμενα Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»... 2 Καταχωρητές... 3 Αριθμητική-λογική μονάδα... 3 Μονάδα μνήμης... 4 Μονάδα Εισόδου - Εξόδου... 5 Μονάδα ελέγχου... 5 Ρεπερτόριο Εντολών «ΑΒΑΚΑ»... 6 Φάση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 3 : Μια άποψη του κορυφαίου επιπέδου λειτουργίας και διασύνδεσης του υπολογιστή Καρβούνης Ευάγγελος Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1 Γενική οργάνωση του υπολογιστή Ο καταχωρητής δεδομένων της μνήμης (memory data register

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 11-12 : Δομή και Λειτουργία της CPU Ευάγγελος Καρβούνης Παρασκευή, 22/01/2016 2 Οργάνωση της CPU Η CPU πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ Μικροϋπολογιστής Υπολογιστής που χρησιμοποιείται για την είσοδο, επεξεργασία και έξοδο πληροφοριών. Είδη μικροϋπολογιστών:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Τμήματα Υπολογιστή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας,

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Μικροεπεξεργαστές Σημειώσεις Μαθήματος 2013-14 Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Interrupts - Διακοπές Είναι ένας τρόπος για να διακοπεί η ροή ενός προγράμματος έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ένα έκτακτο γενογός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.3 Ο Επεξεργαστής - Εισαγωγή - Συχνότητα λειτουργίας - Εύρος διαδρόμου δεδομένων - Εύρος διαδρόμου διευθύνσεων - Εύρος καταχωρητών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

ε. Ένα κύκλωμα το οποίο παράγει τετραγωνικούς παλμούς και απαιτείται εξωτερική διέγερση ονομάζεται ασταθής πολυδονητής Λ

ε. Ένα κύκλωμα το οποίο παράγει τετραγωνικούς παλμούς και απαιτείται εξωτερική διέγερση ονομάζεται ασταθής πολυδονητής Λ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 17: Χειρισμός Εισόδου - Εξόδου Συστήματα Εισόδου / Εξόδου: Το Υλικό Ε/Ε Μεγάλη ποικιλία συσκευών Ε/Ε Και μεγαλώνει Συνηθισμένες έννοιες: Πόρτα Δίαυλος Κοινό μέσο πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ερωτήσεις

Θεωρητικές Ερωτήσεις Θεωρητικές Ερωτήσεις 1. Από ποιες μονάδες αποτελείται ένας μικροϋπολογιστής και ποιος είναι ο ρόλος της κάθε μιας; 2. Από ποιες μονάδες αποτελείται η μονάδα κεντρικής επεξεργασίας (CPU) και ποιος είναι

Διαβάστε περισσότερα

i Όλες οι σύγχρονες ΚΜΕ είναι πολυπλοκότερες!

i Όλες οι σύγχρονες ΚΜΕ είναι πολυπλοκότερες! Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Κεντρική Επεξεργασίας (Σχεδιασμός και λειτουργία μιας απλής ΚΜΕ) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Η υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Αριθμός bit δίαυλου δεδομένων (Data Bus) Αριθμός bit δίαυλου διευθύνσεων (Address Bus) Μέγιστη συχνότητα λειτουργίας (Clock Frequency) Τύποι εντολών Αριθμητική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ.

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Σχεδιασμός και λειτουργία μιας απλής ΚΜΕ) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Τι εννοούμε με τον όρο υπολογιστικό σύστημα και τι με τον όρο μικροϋπολογιστικό σύστημα; Υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μάθημα 8 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και Μνήμη 1 Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας

Πληροφορική Ι. Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Εκτέλεση προγραμμάτων Πρόγραμμα: Ένα σύνολο από εντολές.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Οργάνωση Η/Υ Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην Οργάνωση Η/Υ Άσκηση 1: Αναλύστε τη διαδοχική εκτέλεση των παρακάτω εντολών MIPS με βάση τις

Διαβάστε περισσότερα

Η ιεραρχία της μνήμης

Η ιεραρχία της μνήμης Η ιεραρχία της μνήμης Οι περιορισμοί στο σχεδιασμό της μνήμης συνοψίζονται σε τρεις ερωτήσεις : 1) Πόση 2) Πόσο γρήγορη 3) Πόσο ακριβή Ερωτήματα-Απαντήσεις Ερώτημα πόση μνήμη. Είναι ανοικτό. Αν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ Άσκηση 1 Ένας επεξεργαστής (ΚΜΕ) υποστηρίζει 371 εντολές. Πόσα bit θα πρέπει να είναι ο καταχωρητής εντολής (ελάχιστη τιμή); (α) 4 bit (β) 16 bit (γ) 1 bit (δ)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Μικροϋπολογιστών

Συστήματα Μικροϋπολογιστών Συστήματα Μικροϋπολογιστών Είσοδος / Έξοδος Δεδομένων Υπεύθυνος Μαθήματος: K. ΠΕΚΜΕΣΤΖΗ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

DIRECT MEMORY ACCESS - DMA

DIRECT MEMORY ACCESS - DMA DIRECT MEMORY ACCESS - DMA Η μητρική κάρτα του υπολογιστή (motherboard) έχει ενσωματωμένο επάνω της ένα τσιπ DMA, το οποίο διαχειρίζεται τη λειτουργία της άμεσης μεταφοράς δεδομένων. Σύμφωνα με αυτή τη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής Ενότητα 8η: Συσκευές Ε/Ε - Αρτηρίες Άσκηση 1: Υπολογίστε το µέσο χρόνο ανάγνωσης ενός τµήµατος των 512 bytes σε µια µονάδα σκληρού δίσκου µε ταχύτητα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann εισόδου μεταφορά δεδομένων από έξω προς τον Η/Υ εξόδου μεταφορά δεδομένων από τον Η/Υ προς τα έξω ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Κύκλος Μηχανής κεντρικός έλεγχος/πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 533 ΤΣΙΚΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 551 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ LEGO NXT Το ρομπότ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 11 : Δομή και Λειτουργία της CPU 1/2 Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και κρυφή μνήμη) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ Μνήμες (Memory) - Είναι ημιαγώγιμα κυκλώματα που μπορούν να αποθηκεύσουν ένα σύνολο από δυαδικά ψηφία (bit). - Μια μνήμη αποθηκεύει λέξεις (σειρές από bit). - Σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2001 ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε να: 1. Αναφέρετε τα διάφορα είδη μνήμης και συσκευές που τις περιέχουν. 2. Περιγράφετε τα σημαντικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ CPUs Διδάσκων: Παναγιώτης Καρκαζής Περίγραμμα -Συσκευές Ι/Ο - Διακοπές, Εξαιρέσεις, Παγίδες -Καταστάσεις λειτουργίας -Συνεπαξεργαστές mechanism Συσκευές Ι/Ο Οι συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος. Δρ. Μηνάς Δασυγένης

Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος. Δρ. Μηνάς Δασυγένης Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org 1 1 Οι εταιρείες παραγωγής IC διαφημίζουν εκτός από τους επεξεργαστές και τα chipset τους 2 2 Τι είναι όμως

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα διασύνδεσης και. διαδικασία εισόδου-εξόδου

Σύστημα διασύνδεσης και. διαδικασία εισόδου-εξόδου ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 6 Σύστημα διασύνδεσης και διαδικασία εισόδου-εξόδου Τι είναι αρτηρία (Bus) ; Ένα σύνολο γραμμών διασύνδεσης Πρωτόκολλο (protocol) Περιγραφή Πρωτοκόλλου χρονικό διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Εισαγωγή Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουµε τους τρόπους προσπέλασης της µνήµης (µέθοδοι διευθυνσιοδότησης) σε ένα υπολογιστικό σύστηµα. Η Μνήµη 1 Ψηφιακή Λογική 4

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήματα

Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήματα (από το βιβλίο του Brookshear) B Μέρος Συντονισμός Δραστηριοτήτων Υπολογιστή Εισαγωγή Σήμερα θα περιγράψουμε πως ένα λειτουργικό σύστημα συντονίζει την εκτέλεση Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit -CPU) ή απλούστερα επεξεργαστής αποτελεί το μέρος του υλικού που εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας

Μικροεπεξεργαστές ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας Μικροεπεξεργαστές ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας ΛΑΡΙΣΑ 2014 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένας επεξεργαστής διαθέτει 64 εσωτερικούς καταχωρητές με μήκος λέξης 8 bytes. Πόσες αυτούς τους καταχωρητές; O εξωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 7: Μικροϋπολογιστικό Σύστημα και Μνήμες

Μάθημα 7: Μικροϋπολογιστικό Σύστημα και Μνήμες Μάθημα 7: Μικροϋπολογιστικό Σύστημα και Μνήμες 7.1 Αρχιτεκτονική μνημών σε υπολογιστικό σύστημα Σε ένα υπολογιστικό σύστημα υπάρχουν συνήθως περισσότερες από μία μνήμες. Επειδή η χωρητικότητα ενός μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 1 : Οργάνωση και Αρχιτεκτονική υπολογιστών Καρβούνης Ευάγγελος Εισαγωγή Τεράστια ποικιλία προϊόντων ως προς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά. Μονάδες Μνήμης και Διατάξεις Προγραμματιζόμενης Λογικής

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά. Μονάδες Μνήμης και Διατάξεις Προγραμματιζόμενης Λογικής Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Μονάδες Μνήμης και Επιμέλεια Διαφανειών: Δ. Μπακάλης Πάτρα, Φεβρουάριος 2009 Μονάδες Μνήμης - Προγραμματιζόμενη Λογική Μια μονάδα μνήμης είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.2 Γλώσσα Μηχανής 2.3 Εκτέλεση προγράµµατος 2.4 Αριθµητικές και λογικές εντολές 2.5 Επικοινωνία µε άλλες συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Κρυφές Μνήμες. (οργάνωση, λειτουργία και απόδοση)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Κρυφές Μνήμες. (οργάνωση, λειτουργία και απόδοση) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Κρυφές Μνήμες (οργάνωση, λειτουργία και απόδοση) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Ιεραρχία συχνά και το

Διαβάστε περισσότερα

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους.

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. *Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware). * * υπερυπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τα τμήματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι: 1. Επεξεργαστής 2. Μνήμη RAM και ROM 3. Κάρτα γραφικών 4. Μητρική Πλακέτα 5. Σκληρός Δίσκος 6. DVD / Blue Ray 7. Τροφοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑLOG TO DIGITAL CONVERTER (ADC)

ΑΝΑLOG TO DIGITAL CONVERTER (ADC) ΑΝΑLOG TO DIGITAL CONVERTER (ADC) O ADC αναλαμβάνει να μετατρέψει αναλογικές τάσεις σε ψηφιακές ώστε να είναι διαθέσιμες εσωτερικά στο μικροελεγκτή για επεξεργασία. Η αναλογική τάση που θέλουμε να ψηφιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών. Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 5: Εξωτερικές διακοπές του 8051

Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών. Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 5: Εξωτερικές διακοπές του 8051 Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 5: Εξωτερικές διακοπές του 8051 Ο κώδικας για την παρούσα εργαστηριακή άσκηση σας δίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 213. Εργαστήριο Οργάνωσης Η.Y. και Μικροεπεξεργαστών week 5. Διδάσκων: Δρ. Γιώργος Ζάγγουλος

ΗΜΥ 213. Εργαστήριο Οργάνωσης Η.Y. και Μικροεπεξεργαστών week 5. Διδάσκων: Δρ. Γιώργος Ζάγγουλος ΗΜΥ 213 Εργαστήριο Οργάνωσης Η.Y. και Μικροεπεξεργαστών week 5 Διδάσκων: Δρ. Γιώργος Ζάγγουλος Email: zaggoulos.george@ucy.ac.cy www.ece.ucy.ac.cy/courses/ece213 Περίληψη Κλήση Συνάρτησης και επιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήµατα

Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά Συστήµατα B Μέρος Συντονισµός Δραστηριοτήτων Υπολογιστή Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Εισαγωγή Σήµερα θα περιγράψουµε πως ένα λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιεραρχία Μνήμης. Ιεραρχία μνήμης και τοπικότητα. Σκοπός της Ιεραρχίας Μνήμης. Κρυφές Μνήμες

Ιεραρχία Μνήμης. Ιεραρχία μνήμης και τοπικότητα. Σκοπός της Ιεραρχίας Μνήμης. Κρυφές Μνήμες Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Κρυφές Μνήμες (οργάνωση, λειτουργία και απόδοση) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Για βελτίωση της απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από:

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: Σελίδα 1 από 12 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55 Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: (α) Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. (β) Κύρια Μνήµη. (γ) Μονάδες εισόδου. (δ) Μονάδες εξόδου. (ε) Βοηθητική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12 Καθυστερήσεις (Stalls)

Διάλεξη 12 Καθυστερήσεις (Stalls) ΗΥ 232 Οργάνωση και Σχεδίαση Υπολογιστών Διάλεξη 12 Καθυστερήσεις (Stalls) Νίκος Μπέλλας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ 1 Καθυστερήσεις και Εκκενώσεις Εντολών Οι κίνδυνοι δεδομένων (data

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο Γιώργος Δημητρίου Μάθημα 1 ο Δομή ενός Προσωπικού Υπολογιστή Eπεξεργαστής ΚΜΕ Κρυφή Μνήμη ΜΔΜ Μονάδα Διασύνδεσης Αρτηρίας Κύρια Μνήμη Βοηθητική Μνήμη Οθόνη Πληκτρολόγιο Προσαρμογέας Δικτύου Ελεγκτής Ελεγκτής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ. Εισαγωγή

Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ. Εισαγωγή Εισαγωγή Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουµε την εσωτερική δοµή και αρχιτεκτονική της κεντρικής µονάδας επεξεργασίας, να κατανοήσουµε τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα 1. Ποια είναι η σχέση της έννοιας του μικροεπεξεργαστή με αυτή του μικροελεγκτή; Α. Ο μικροεπεξεργαστής εμπεριέχει τουλάχιστο έναν μικροελεγκτή. Β. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνδετικοί Δίαυλοι. Τι διασυνδέει ένας δίαυλος; Μεταφορά δεδομένων. Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου. Μ.Στεφανιδάκης

Διασυνδετικοί Δίαυλοι. Τι διασυνδέει ένας δίαυλος; Μεταφορά δεδομένων. Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου. Μ.Στεφανιδάκης Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2014-15 Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου (συσκευές και ) http://www.ionio.gr/~mistral/tp/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Διασυνδετικοί : Αναλαμβάνουν την

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Μνήμης

Αρχιτεκτονική Μνήμης ΕΣ 08 Επεξεργαστές Ψηφιακών Σημάτων Αρχιτεκτονική Μνήμης Τμήμα Επιστήμη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Βιβλιογραφία Ενότητας Kuo [2005]: Chapters 3 & 4 Lapsley [2002]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Τεχνολογία Ι Θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 3 : Μια άποψη του κορυφαίου επιπέδου λειτουργίας και διασύνδεσης του υπολογιστή Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Η επεξεργασία των δεδομένων ακολουθεί μια στερεότυπη διαδρομή: τα δεδομένα εισάγονται στο υπολογιστικό σύστημα, υφίστανται μια ορισμένη επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 3: Χειρισμός δεδομένων, 2ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι Η Ενότητα 3 διαπραγματεύεται θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Μνήµης

Αρχιτεκτονική Μνήµης ΕΣ 08 Επεξεργαστές Ψηφιακών Σηµάτων Αρχιτεκτονική Μνήµης Τµήµα Επιστήµη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Βιβλιογραφία Ενότητας Kuo [2005]: Chapters 3 & 4 Lapsley [2002]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Απόδοση ΚΜΕ. (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Απόδοση ΚΜΕ. (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Απόδοση ΚΜΕ (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory)

Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory) ΗΥ 431 Αρχιτεκτονική Παραλλήλων Συστημάτων Διάλεξη 16 Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory) Νίκος Μπέλλας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Απλό πείραμα int *data = malloc((1

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Το υλικό του υπολογιστή Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Υπολογιστικό σύστηµα Στο υπολογιστικό σύστηµα ανήκει το: Υλικό Λογισµικό Υλικό Είναι οτιδήποτε έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές μικροελεγκτών

Εφαρμογές μικροελεγκτών Μικροελεγκτές Έναν ορισμό που θα μπορούσαμε να δώσουμε για τους μικροελεγκτές είναι ο εξής: Μικροελεγκτής είναι ένα προγραμματιζόμενο ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο διαθέτει επεξεργαστή, μνήμη, διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 201 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Υλικό (Hardware)/Δομή του υπολογιστή Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου

Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Διασύνδεση Εισόδου-Εξόδου (συσκευές και ) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Διασυνδετικοί : Αναλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα