ιαχείρισης Συστηµάτων Ι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιαχείρισης Συστηµάτων Ι"

Transcript

1 Προγραµµατισµός ιαχείρισης Συστηµάτων Ι Μάθηµα 1ο Εισαγωγή στο UNIX/Linux Μιχαηλίδης Παναγιώτης

2 Περιεχόµενα Σύστηµα Υπολογιστή (Υλικό, Λογισµικό) Λειτουργικό σύστηµα και αρµοδιότητες Ιστορική εξέλιξη του UNIX και Linux Εκδόσεις UNIX Χαρακτηριστικά του Linux Γιατί Linux; ιανοµές Linux Λογική οργάνωση του Linux Χρήστες Λογαριασµό χρήστη Σύνδεση/Πρόσβαση στο Linux Mερικές απλές εντολές Αποσύνδεση από το Linux

3 Σύστηµα Υπολογιστή Ένα σύστηµα υπολογιστή αποτελείται από δύο µέρη: Το υλικό µέρος (hardware). Το λογισµικό µέρος (software).

4 Σύστηµα Υπολογιστή - Υλικό Το υλικό είναι το σύνολο των ηλεκτρονικών συσκευών που αποτελούν τον υπολογιστή. Το υλικό µέρος του υπολογιστή χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: Μονάδες εισόδου (Πληκτρολόγιο, ποντίκι, κλπ) Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Μονάδες αποθήκευσης Kύρια µνήµη (RAM) ευτερεύουσα µνήµη (σκληρός δίσκος, CD-ROM, δισκέτα κλπ) Μονάδες εξόδου (Οθόνη, εκτυπωτής, κλπ)

5 Σύστηµα Υπολογιστή ενός χρήστη Ένας προσωπικός υπολογιστής ή σταθµός εργασίας περιλαµβάνει: Οθόνη, πληκτρολόγιο ΚΜΕ RAM ίσκος Ένας χρήστης κάθε φορά ίσκος RAM KME

6 Σύστηµα Υπολογιστή πολλών χρηστών Ένα σύστηµα πολλών χρηστών περιλαµβάνει: Έναν υπολογιστή ή εξυπηρετητής που έχει τα ίδια µέρη µε τον υπολογιστή ενός χρήστη. Τερµατικά κειµένου (οθόνη και πληκτρολόγιο). Τα τερµατικά µπορούν να εµφανίζουν κείµενο και όχι γραφικά. Στο σύστηµα πολλών χρηστών µπορούν να χρησιµοποιηθούν προσωπικοί υπολογιστές αντί τερµατικά κειµένου, αλλά σε κάθε προσωπικό υπολογιστή τρέχει ένα πρόγραµµα προσοµοίωσης τερµατικού που συµπεριφέρεται σαν τερµατικό κειµένου. ίσκος RAM KME

7 Τοπικό ίκτυο υπολογιστών Ένα δίκτυο υπολογιστών περιλαµβάνει: Έναν εξυπηρετητή που έχει τα ίδια µέρη µε τον υπολογιστή ενός χρήστη αλλά έχει πολλαπλούς δίσκους. Ανεξάρτητους προσωπικούς υπολογιστές. ίσκοι Εκτυπωτή, Σαρωτή κλπ RAM Εκτυπωτής KME ίσκος RAM KME ίσκος RAM KME ίσκος RAM KME

8 Σύστηµα Υπολογιστή - Λογισµικό Το λογισµικό είναι το σύνολο των προγραµµάτων που χρησιµοποιεί ο υπολογιστής για να λειτουργήσει. Το λογισµικό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: Λειτουργικά συστήµατα Προγράµµατα εφαρµογών (επεξεργασία κειµένου, σχεδίαση γραφικών, παιχνίδια, κλπ)

9 Λειτουργικό σύστηµα - ΛΣ (Operating System) Λειτουργικό σύστηµα είναι το σύνολο των προγραµµάτων τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του συστήµατος υπολογιστή και την αξιοποίηση του υλικού. Το λειτουργικό σύστηµα φορτώνεται κάθε φορά που ανοίγουµε τον υπολογιστή.

10 Αρµοδιότητες του ΛΣ ιεπαφή (interface) ανάµεσα στον χρήστη και στο σύστηµα υπολογιστή. ιαχειριστής των προγραµµάτων του υπολογιστή. ιαχειριστής των δυνατοτήτων και πόρων (resources) του υπολογιστή π.χ. αρχείο, πρόγραµµα, εκτυπωτή, πληκτρολόγιο, ποντίκι, δίσκος, τερµατικό κλπ.

11 Βασικές εργασίες του ΛΣ Μεταφέρει εντολές ή απαιτήσεις του χρήστη στον υπολογιστή. ίνει χρήσιµες πληροφορίες στον χρήστη για την κατάσταση του συστήµατος. Ενεργοποιεί και δίνει οδηγίες στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit) κατανέµοντας τον χρόνο λειτουργίας της στους διάφορους χρήστες. ιαχειρίζεται την Κεντρική Μνήµη (RAM) του συστήµατος καθώς και τις συσκευές εξόδου και εισόδου.

12 Βασικές εργασίες του ΛΣ Ελέγχει την εκτέλεση των προγραµµάτων των διαφόρων χρηστών. Οργανώνει και διαχειρίζεται τα αρχεία του συστήµατος. Εφαρµόζει µηχανισµούς οι οποίοι βελτιώνουν την ασφάλεια του υπολογιστή από διάφορους κινδύνους.

13 Παραδείγµατα ΛΣ DOS Windows 3.1/95/98/2000/Me/XP MacOS UNIX Linux

14 Ιστορική εξέλιξη του UNIX Mέσα του Τα Bell Labs (AT&T), GE (General Electric) και το MIT ανέπτυξαν ένα πολυχρηστικό και πολυδιεργασιακό λειτουργικό σύστηµα γνωστό ως MULTICS (Multiplexed Information and Computing Services). To MULTICS απέτυχε εξαιτίας της απόδοσης Ο Ken Thompson και o Dennis Ritchie ερευνητές στα Bell Labs αναπτύσσουν ένα απλό λειτουργικό σύστηµα για έναν χρήστη σε Assembly στον υπολογιστή DEC PDP-7.

15 Ιστορική εξέλιξη του UNIX 1970 Το λειτουργικό σύστηµα του Thompson και Ritchie ονοµάστηκε αρχικά ως UNICS ως λογοπαίγνιο του MULTICS και αργότερα µετονοµάστηκε UNIX Το UNIX µεταφέρθηκε σε µεγαλύτερο υπολογιστή DEC PDP-11 ώστε να τρέχει ένα πρόγραµµα επεξεργασία κειµένου για το τµήµα ευρεσιτεχνίας των Bell Labs Ο Dennis Ritchie αναπτύσσει σε συνεργασία µε τον Thompson τη γλώσσα προγραµµατισµού C και ξαναγράφουν το UNIX στη γλώσσα αυτή. H µετατροπή αυτή έγινε για να διευκολύνει τη µεταφορά του UNIX σε άλλα υπολογιστικά συστήµατα. Μόνο ένα µικρό µέρος του παρέµενε στην γλώσσα Assembly.

16 Ιστορική εξέλιξη του UNIX Μέσα του 1970 Το UNIX γίνεται δηµοφιλές ΛΣ στην ακαδηµαϊκή κοινότητα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα Bell Labs διανέµουν την πέµπτη έκδοση του UNIX δωρεάν σε πανεπιστήµια. Τέλη του Στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας του Berkeley ανέπτυξαν δική του έκδοση UNIX που ονοµάστηκε Berkeley Software Distribution (BSD) UNIX Η Microsoft παράγει το XENIX.

17 Ιστορική εξέλιξη του UNIX Κυκλοφορεί νέα έκδοση από τα Bell Labs µε το όνοµα System V. Το UNIX διαχωρίζεται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα Τα Bell Labs δηµοσιεύει το πρότυπο SVID (System V Interface Definition). Το πρότυπο POSIX (Portable Operating System Interface) υιοθετείται ως κοινό πεδίο. ( Το POSIX οµαδοποιεί ένα σύνολο προτύπων στο οποίο πρέπει να συµµορφώνονται οι εφαρµογές και λειτουργικά συστήµατα UNIX.

18 Ιστορική εξέλιξη του UNIX 1988 Η UNIX International που καθοδηγείται από τα Bell Labs και την Sun Microsystems ανέπτυξαν το UNIX System V Release 4 (SVR4) ως η συγχώνευση του BSD και System V Η ιδέα ότι η UNIX International θα έλεγχε το UNIX δεν άρεσε τους προµηθευτές IBM, DEC και HP και δηµιούργησαν το Open Software Foundation (OSF). H OSF ανέπτυξαν ένα διάδοχο του BSD µε όνοµα ΟSF/1 και δεν έγινε πότε εξαιρετικό.

19 Ιστορική εξέλιξη του UNIX Σήµερα Πολλές εταιρείες υπολογιστών παράγουν και προωθούν τις δικές τους εκδόσεις UNIX. Παλιότερες εκδόσεις UNIX προέρχονται από το System V ή από το BSD UNIX όπως ΑΙΧ (ΙΒΜ), FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Νεότερες εκδόσεις περιέχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο όπως SunOS Solaris (Sun Microsystems), HP/UX (Hewlett-Packard), IRIX (Silicon Graphics) Το Linux είναι µια εξ αρχής υλοποίηση και περιέχει χαρακτηριστικά από πολλές εκδόσεις UNIX, όπως SVR4, BSD 4.4., AIX, HP/UX, Solaris.

20 Ιστορική εξέλιξη του UNIX

21 Πηγές για την Ιστορία UNIX Ιστοσελίδες (Webages)

22 Εκδόσεις του UNIX ύο κύριες εκδόσεις UNIX: Berkeley Software Distribution ( Unix System Laboratories ( AIX ( Caldera SCO/Unixware ( FreeBSD ( HP-UX ( IRIX (

23 Εκδόσεις του UNIX Linux ( NetBSD ( OpenBSD ( Solaris (

24 Φιλοσοφία UNIX Απλότητα και ευελιξία Μικρά, ανεξάρτητα και συγκεκριµένα προγράµµατα. Μπορούν να συνδυαστούν µικρά προγράµµατα για την εκτέλεση πολύπλοκων προβληµάτων µέσω του µηχανισµού διοχέτευσης (pipe). Ανάπτυξη σε γλώσσα C Εύκολη η µεταφορά σε διαφορετικούς υπολογιστές. Ανακύκλωση κώδικα Μια εφαρµογή δεν γραφόταν ως ενιαίο και αδιαίρετο πρόγραµµα αλλά ως ένα σύνολο υποπρογραµµάτων.

25 Ιστορική εξέλιξη του Linux O Richard Stallman ( υποστήριξε την ιδέα του ελεύθερου λογισµικού (free software). Ελεύθερο για τον Stallman σηµαίνει ότι όλοι πρέπει να είχαν το δικαίωµα να πάρουν, να χρησιµοποιήσουν, να εξετάσουν, να τροποποιήσουν και να διανέµουν το λογισµικό. O όρος «free software» αναφέρεται στην ελευθερία (freedom) και όχι δωρεάν Ο Stallman ίδρυσε το Free Software Foundation (FSF) και ανέπτυξε το έργο GNU (GNU s Not Unix). ( και

26 Ιστορική εξέλιξη του Linux Οσκοπός του έργου GNU ήταν να αναπαράγει δηµοφιλή εργαλεία του UNIX και ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστηµα παρόµοιο µε το UNIX, µε νέο κώδικα, που θα µπορούσε να διανεµηθεί ελεύθερα και χωρίς διεκδικήσεις δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας. Αρχές 1990 Γράφτηκαν χρήσιµα εργαλεία όπως ο επεξεργαστής κειµένου GNU Emacs και o µεταγλωττιστής GNU C.

27 Ιστορική εξέλιξη του Linux Για να διατηρήσουν τα δικαιώµατα του λογισµικού GNU και να συνεχίσουν να διανέµουν ελεύθερα στο ευρύ κοινό, το FSF ανέπτυξε τη γενική άδεια χρήσης GNU General Public License (GPL). H GNU GPL παρέχει τη δυνατότητα αντιγραφής, χρήσης, τροποποίησης και αναδιανοµής λογισµικού GNU, αρκεί αυτή η ελευθερία χρήσης, τροποποίησης και διανοµής να µεταβιβάζεται σε όποιον χρησιµοποιεί τη δική σας έκδοση του λογισµικού. (

28 Ιστορική εξέλιξη του Linux Ο σκοπός του GNU ήταν µια πλήρη υλοποίηση UNIX περιλαµβανοµένου και το πυρήνα. Τα εργαλεία GNU ήταν πολλά και δηµοφιλή αλλά ο πυρήνας ήταν δύσκολη εργασία. Ο Stallman συνέχιζε να εργάζεται στον δικό του πυρήνα που ονοµάζεται GNU Hurd O Linus Torvalds φοιτητής στο Πανεπιστήµιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, έγραψε το δικό του πυρήνα του UNIX εµπνευσµένο από το λειτουργικό σύστηµα Minix του Andrew Tanenbaum (ένα σύστηµα UNIX για PC) στα πλαίσια µιας εργασίας στην οποία ήθελε να δηµιουργήσει ένα σύστηµα UNIX για PC.

29 Ιστορική εξέλιξη του Linux O Linus µοίραζε το πηγαίο κώδικα του πυρήνα του µε κάποιους φίλους στην οµάδα συζητήσεων (comp.os.minix) του Internet. Σύντοµα, µια οµάδα προγραµµατιστών από όλο τον κόσµο πρόσθεσαν περισσότερες λειτουργίες και διορθώσεις για τυχόν προβλήµατα του πυρήνα. Ο πυρήνας αυτός ονοµάστηκε Linux. Η εργασία αυτή συµπλήρωσε το κενό του έργου GNU. Οκτώβριος 1991 Ο Linus ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση του Linux, την Αρχές To Linux συνδυάστηκε µε τα εργαλεία GNU και δηµιουργήθηκε ένα πλήρες λειτουργικό σύστηµα παρόµοιο µε το UNIX, που το όνοµα του πήρε από το όνοµα του πυρήνα.

30 Ιστορική εξέλιξη του Linux Οι περισσότεροι άνθρωποι ότι αναφέρουν ως Linux αναφέρεται πιο σωστά GNU/Linux. Μάρτιος 1994 Κυκλοφόρησε το Linux στην έκδοση σήµερα: Κυκλοφορούν διάφορες εκδόσεις Linux που υποστηρίζουν περισσότερο υλικό και περιλαµβάνουν πολλά εργαλεία. Η τρέχουσα έκδοση του πυρήνα του Linux είναι 2.6. H εξέλιξη του Linux ήταν πολύ ταχύτερη από εκείνη του GNU Hurd.

31 Πηγές για την Ιστορία Linux Ιστοσελίδες (Webpages)

32 Έννοιες πρόγραµµα - διεργασία Ένα αρχείο είναι µια συλλογή δεδοµένων που αποθηκεύονται συνήθως σε ένα δίσκο. Ένα πρόγραµµα είναι µια συλλογή bytes, που αντιπροσωπεύουν τον κώδικα και τα δεδοµένα που είναι αποθηκευµένα σε ένα αρχείο. Όταν εκκινεί ένα πρόγραµµα, αυτό φορτώνεται από τον δίσκο στην RAM. Όταν εκτελείται ένα πρόγραµµα, καλείται διεργασία.

33 Χαρακτηριστικά Linux Eλεύθερο ανοιχτό πηγαίο κώδικα λειτουργικό σύστηµα Unix για PCs. O πηγαίος κώδικας υπό την GNU GPL είναι διαθέσιµος σε οποιοδήποτε είτε για να χρησιµοποιήσει είτε για να τον τροποποιήσει και να τον διανείµει. Ο κώδικας είναι διαθέσιµος για download από το επίσηµο site ή από ένα Linux CD. Σύστηµα πολλών χρηστών (multiuser). Επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να προσπελαύνουν ένα σύστηµα υπολογιστή ταυτόχρονα. Ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών διεργασιών (πολυδιεργασία, multitasking). Υποστηρίζει τη δηµιουργία και την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών διεργασιών και προγραµµάτων.

34 Χαρακτηριστικά Linux Υποστήριξη συστηµάτων πολλών επεξεργαστών. Υποστηρίζει συστήµατα πολλών επεξεργαστών (όπως οι µητρικές κάρτες διπλού Pentium), µε υποστήριξη µέχρι 16 επεξεργαστών σε ένα σύστηµα, κάτι το οποίο είναι σηµαντικό για διακοµιστές (servers) υψηλών επιδόσεων και επιστηµονικές εφαρµογές. Συµβατότητα µε διάφορα πρότυπα UNIX. Το Linux είναι συµβατό µε τα πρότυπα UNIX (ΙΕΕΕ POSIX, System V και BSD) σε επίπεδο κώδικα.

35 Χαρακτηριστικά Linux Φορητότητα (portability). Το Linux είναι δυνατό να λειτουργήσει σε µια µεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ΚΜΕ συµπεριλαµβανοµένων των Intel x86, SPARC, Alpha, PowerPC, MIPS, Motorola 680x0 (m68k) και IBM System/390. Πολλά µικρά βοηθητικά προγράµµατα ή προγράµµατα κοινής χρήσης (utilities). Προγράµµατα συστήµατος (π.χ. compilers, κλπ) Προγράµµατα εφαρµογών (π.χ. επεξεργαστής κειµένου, λογιστικό πακέτο κλπ)

36 Χαρακτηριστικά Linux Υποστήριξη διάφορων τύπων συστηµάτων αρχείων. Υποστήριξη Προγραµµατιστή. Το Linux είναι ανοικτό κώδικα και τα χαρακτηριστικά του προσπελαύνονται εύκολα από την C µέσω ενός συνόλου ρουτινών βιβλιοθήκης, όπως οι κλήσεις συστήµατος. Συνύπαρξη µε άλλα λειτουργικά συστήµατα. Το Linux είναι δυνατό να συνυπάρξει µε επιτυχία σε ένα σύστηµα στο οποίο υπάρχουν εγκαταστηµένα άλλα λειτουργικά συστήµατα όπως Windows, OS/2 ή άλλες εκδόσεις UNIX. Επικοινωνίες (communications). Πλήρη υποστήριξη δικτύωσης TCP/IP.

37 Γιατί Linux; ιατίθεται ελεύθερα. To Linux χρησιµοποιείται σε PCs χαµηλού κόστους. Σταθερό, δυναµικό και ευέλικτο λειτουργικό σύστηµα. H φιλοσοφία ανάπτυξης του Linux βασίζεται στην κοινότητα χρηστών και είναι διαφορετική από άλλα λειτουργικά συστήµατα. Προσαρµογή στις ανάγκες του χρήστη λόγω του ελεύθερου λογισµικού. To Linux διαθέτει µια τεράστια βάση εφαρµογών λογισµικού υψηλής ποιότητας που είναι ελεύθερα διαθέσιµες στους χρήστες από επιστηµονικές εφαρµογές µέχρι πολυµέσα και παιχνίδια. O πυρήνας είναι πολύ µικρός και συµπαγής.

38 Γιατί Linux; Το Linux χρησιµοποιεί εξαιρετικά το υλικό του υπολογιστή και τις δυνατότητες της πολυδιεργασίας. Προσφέρει καλύτερες επιδόσεις δικτύωσης και ασφάλειας. Μικρές απαιτήσεις σε µνήµη και χώρο. Χρησιµοποιείται πολύ σε ερευνητικά ιδρύµατα και πανεπιστήµια για έρευνα και για τη διδασκαλία προγραµµατισµού και λειτουργικών συστηµάτων. Παρέχει ένα εξαιρετικό περιβάλλον προγραµµατισµού και ανάπτυξης λογισµικού.

39 Γιατί Linux; ιακοµιστές Internet και διάφορες υπηρεσίες εκτελούν καλά στο Linux. To 65% των web servers παγκοσµίως είναι υπολογιστές Linux που τρέχουν το Apache. Το Linux επιτρέπει τη δηµιουργία µιας µεγάλης συστοιχίας υπολογιστών (cluster) για να επιλύσει τα πιο απαιτητικά από υπολογιστικής άποψης, προβλήµατα της φυσικής και άλλων ερευνητικών υπολογισµών. H συστοιχία αποτελείται από µια συλλογή PCs µε Linux. Παρέχει καλή υποστήριξη χρηστών και καλή τεκµηρίωση (ιστοσελίδες, βιβλία, έγγραφα how-to, κλπ)

40 ιανοµές (Distributions) Αρχικά η εγκατάσταση του λειτουργικού Linux ήταν χρονοβόρα και αρκετά επιρρεπής σε λάθη. ιότι ο χρήστης έπρεπε να µεταφορτώσει (download) όλα τα απαραίτητα αρχεία του πυρήνα και των συνοδευτικών εργαλείων, να τα µεταγλωττίσει και να τα εγκαταστήσει. Υπήρξε ανάγκη δηµιουργίας διανοµών του Linux.

41 ιανοµές (Distributions) Το λογισµικό Linux κυκλοφορεί ως διανοµή, η οποία είναι ένα σύνολο προσυσκευασµένου λογισµικού που συνθέτει ένα πλήρες λειτουργικό σύστηµα. Οι διανοµείς κάνουν τα εξής: Μεταγλωττίζουν τους πηγαίους κώδικες των προγραµµάτων που είναι απαραίτητα και του πυρήνα. Προσθέτουν εύχρηστα και φιλικά προγράµµατα εγκατάστασης ώστε να προσφέρουν ένα πλήρες λειτουργικό σύστηµα, έτοιµο για εγκατάσταση.

42 ιανοµές (Distributions) Οι πιο δηµοφιλείς διανοµές Linux, είναι: Red Hat Linux ( Mandriva (Mandrake) ( Slackware( Debian( S.u.S.E. ( Κάθε διανοµή έχει µια διαφορετική µέθοδο εγκατάστασης και περιέχει διαφορετικά εργαλεία συντήρησης λογισµικού. Κάθε διανοµή έχει τα δικά της πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα.

43 Πηγές Πληροφοριών για το Linux στο Internet Ιστοσελίδες (Web pages) Linux Documentation Project ( Linux Journal ( TUX Magazine ( Linux Online ( Hellenic Linux ( Greek Source for Linux ( HELLUG (

44 Πηγές Πληροφοριών για το Linux στο Internet Οµάδες συζητήσεων (Newsgroups) comp.os.linux.advocacy comp.os.linux.announce comp.os.linux.answers comp.os.linux.hardware comp.os.linux.networking comp.os.linux.setup

45 Λογική οργάνωση Linux Το Linux αποτελείται από 5 επίπεδα από το χαµηλότερο προς το υψηλότερο. Υλικό (hardware) Πυρήνας (kernel) Φλοιός (shell) και Γραφική διεπαφή χρήστη (Graphical User Interface - GUI) Σύστηµα αρχείων (file system) Προγράµµατα Προγράµµατα συστήµατος (system utilities) Προγράµµατα εφαρµογών (application programs)

46 Λογική οργάνωση Linux Χρήστες Φλοιούς, GUI, Εφαρµογές Προγράµµατα Κλήσεις συστήµατος ιαχείριση διεργασιών, µνήµης, Ι/Ο Πυρήνα ΚΜΕ, RAM, ίσκους, Περιφερειακά Υλικό

47 Πυρήνας Ο πυρήνας είναι η καρδιά του λειτουργικού συστήµατος. O πυρήνας προσφέρει βασικές υπηρεσίες χρονοπρογραµµατισµού διεργασιών, εικονικής µνήµης, διαχείρισης αρχείων, εισόδου/εξόδου σε συσκευές και δικτύου. O πυρήνας αποτελείται από ένα σύνολο συναρτήσεων χαµηλού επιπέδου που βρίσκονται σταθερά στη µνήµη και ελέγχουν την λειτουργία του υπολογιστή.

48 Πυρήνας Οι συναρτήσεις του πυρήνα καλούνται µε διάφορους τρόπους. Ένα πρόγραµµα µπορεί να εκτελέσει µια κλήση συστήµατος η οποία είναι µια συνάρτηση που κάνει τον πυρήνα να εκτελέσει κάποιον κώδικα για λογαριασµό του προγράµµατος. Όταν µια συσκευή υλικού δηµιουργεί διακοπή, ο πυρήνας αναγνωρίζει τη διακοπή και εκτελεί την αντίστοιχη ρουτίνα αντιµετώπισης της διακοπής. Ο πυρήνας υποστηρίζει ένα µεγάλο αριθµό συσκευών υλικού και διαφόρων τύπων συστηµάτων αρχείων.

49 Πυρήνας Ο πυρήνας φορτώνεται πρώτος στην κύρια µνήµη και παραµένει εκεί συνέχεια µέχρι ο υπολογιστής να τερµατίζει. Ο πυρήνας είναι όλος γραµµένος σε γλώσσα προγραµµατισµού C εκτός από κάποιες λίγες γραµµές οι οποίες είναι γραµµένες σε Assembly και οι οποίες αλλάζουν από πλατφόρµα σε πλατφόρµα. Ο κώδικας πυρήνας Linux είναι διαθέσιµος για download από το επίσηµο site

50 Φλοιός και GUIs O φλοιός και η GUI είναι προγράµµατα που εκκινούν αµέσως µετά την σύνδεση (login) στο σύστηµα Linux. Παρέχουν µια διεπαφή επικοινωνίας ανάµεσα στο χρήστη και στον πυρήνα του Linux. Περιµένουν από τον χρήστη εντολές για το τι θέλει να κάνει ο υπολογιστής. Το Linux υποστηρίζει δύο τύπους διεπαφής: Φλοιούς γραµµής εντολών (command line shells) Γραφικές διεπαφές (graphical interfaces)

51 Φλοιός και GUIs Φλοιούς γραµµής εντολών Είναι πρόγραµµα που περιµένει από το χρήστη να πληκτρολογήσει εντολές για να εκτελεστούν. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιµα και δηµοφιλή προγράµµατα φλοιού όπως, Bourne Again (bash), C (csh), Korn (ksh), Bourne (sh), Z (zsh). Γραφικές διεπαφές Είναι πρόγραµµα που εκτελεί εντολές µε την χρήση γραφικής απεικόνισης. Υπάρχουν δύο δηµοφιλή προγράµµατα όπως KDE και GNOME. ιαβάζουν, διερµηνεύουν τις εντολές του χρήστη και τις στέλνουν στον πυρήνα για εκτέλεση.

52 Σύστηµα αρχείων Το σύστηµα αρχείων είναι ο χώρος αποθήκευσης των αρχείων που απαρτίζουν το λειτουργικό σύστηµα. Το Linux αναπαριστά κάθε µέρος του συστήµατος ως ένα αρχείο. Το πρόγραµµα είναι ένα αρχείο Κάθε κατάλογος είναι ένα αρχείο Κάθε τµήµα του υλικού είναι ένα αρχείο

53 Προγράµµατα Προγράµµατα συστήµατος: προγράµµατα που εκτελούν βασικές διεργασίες σε ένα σύστηµα Linux. Προγράµµατα διακοµιστών που ονοµάζονται δαίµονες (daemons) που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης και αποµακρυσµένο δίκτυο. Προγράµµατα εφαρµογών: προγράµµατα που εκτελούν συγκεκριµένες εργασίες στον υπολογιστή. Εργαλεία διαχείρισης αρχείων Επεξεργαστές κειµένου (vi, emacs, pico) Εργαλεία κειµένου (TeX, LaTeX) Μεταγλωττιστές (C, C++, Java, Perl κλπ) Πακέτα γραφικών (xfig, GIMP κλπ) Εφαρµογές γραφείου (OpenΟffice) Εφαρµογές Internet (Netscape, Mozilla)

54 Χρήστες To Linux είναι ΛΣ πολλών χρηστών που δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα από ένα άτοµα να χρησιµοποιήσουν τον ίδιο υπολογιστή και ταυτόχρονα. Ένας οποιοδήποτε αριθµός χρηστών µπορεί να συνδεθεί σε ένα σύστηµα Linux, που ο καθένας να εργάζεται ανεξάρτητα από τον άλλο και να έχει πρόσβαση σε συγκεκριµένους πόρους του συστήµατος. Για να είναι διακριτοί οι χρήστες σε ένα σύστηµα Linux, καθένα από αυτούς έχει ένα µοναδικό λογαριασµό χρήστη.

55 Λογαριασµός χρήστη O λογαριασµός περιλαµβάνει: Όνοµα χρήστη (username ή login name), Κωδικός πρόσβασης (password), Ταυτότητα χρήστη και οµάδας (userid and groupid) Προσωπικός κατάλογος χρήστης (home directory) Φλοιός (shell)

56 Όνοµα χρήστη Το όνοµα χρήστη είναι τυπικά µια ακολουθία αλφαριθµητικών χαρακτήρων µε µήκος όχι µεγαλύτερο από 8. Συνήθως είναι συνδυασµός των αρχικών γραµµάτων του επιθέτου και του ονόµατος του χρήστη: christos, chrispan. Το όνοµα χρήστη ταυτοποιεί αρχικά τα χαρακτηριστικά του λογαριασµού. Το όνοµα χρήστη συνήθως χρησιµοποιείται ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ( address). Π.χ.

57 Κωδικός Πρόσβασης Ένας κωδικός πρόσβασης είναι µια µυστική λέξη που τη γνωρίζει µόνον ο χρήστης (ούτε το σύστηµα τη γνωρίζει!) Όταν ο χρήστης εισάγει το κωδικό πρόσβασης στο σύστηµα, το σύστηµα το κρυπτογραφεί και το συγκρίνει µε την αποθηκευµένη λέξη που αντιστοιχεί στο όνοµα χρήστη. Το µήκος των κωδικών πρόσβασης συνήθως δεν υπερβαίνει τους 8 χαρακτήρες σε µήκος. Συνιστάται η συµπερίληψη αριθµών και ειδικών χαρακτήρων (µη χρησιµοποιείτε αυτούσιες αγγλικές λέξεις!)

58 Ταυτότητα χρήστη Η ταυτότητα χρήστη είναι ένας ακέραιος αριθµός που ταυτοποιεί έναν λογαριασµό Linux. Κάθε ταυτότητα χρήστη είναι µοναδική. Είναι ευκολότερο και περισσότερο αποτελεσµατικό για το σύστηµα να χρησιµοποιεί έναν αριθµό παρά ένα αλφαριθµητικό ως όνοµα χρήστη. εν απαιτείται να γνωρίζετε τη δική σας ταυτότητα χρήστη.

59 Ταυτότητα οµάδας Το Linux περιλαµβάνει την έννοια της οµάδας (group) των χρηστών. Μια οµάδα µπορεί να διαµοιράζεται αρχεία και ενεργές διεργασίες. Κάθε λογαριασµός αντιστοιχείται σε µια πρωτεύουσα οµάδα (primary group). Η ταυτότητα οµάδας είναι ένας αριθµός που αντιστοιχεί στη πρωτεύουσα οµάδα. Ένας λογαριασµός µπορεί να ανήκει σε πολλές οµάδες (αλλά έχει µία πρωτεύουσα οµάδα).

60 Προσωπικός κατάλογος χρήστης Ο προσωπικός κατάλογος είναι µια περιοχή του συστήµατος αρχείων όπου αποθηκεύονται τα αρχεία κάθε λογαριασµού (χρήστη). Ένας κατάλογος (directory) είναι ότι και ένας φάκελος στα Windows. Πολλές εντολές και εφαρµογές του Linux χρησιµοποιούν το προσωπικό κατάλογο του λογαριασµού ως χώρο αναζήτησης των αρχείων προσαρµογής (customization files). π.χ. για την διαµόρφωση του περιβάλλοντος εργασίας του χρήστη, ποιο φλοιό θα χρησιµοποιηθεί κλπ. Το όνοµα του προσωπικού καταλόγου (home directory) συνήθως είναι ίδιο µε το όνοµα χρήστη.

61 Φλοιός Οφλοιός είναι ένα πρόγραµµα Linux που παρέχει µια αλληλεπιδραστική συνεργασία (interactive session) µεταξύ χρήστη και συστήµατος είναι συνήθως µια διεπαφή χρήστη γραµµής εντολών. ιαβάζει τις εντολές που δίνει ο χρήστης από το πληκτρολόγιο, τις ερµηνεύει και ενεργοποιεί τα κατάλληλα προγράµµατα για να τις εκτελέσουν. Κατά τη σύνδεση σε ένα σύστηµα Linux (login) το πρόγραµµα που αρχικά αλληλεπιδρά µε το χρήστη είναι ο φλοιός. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιµα και δηµοφιλή προγράµµατα φλοιού.

62 Υπερχρήστης Σε ένα σύστηµα Linux υπάρχουν πολλοί χρήστες και υπάρχει ανάγκη διαχείρισης. Σε κάθε σύστηµα Linux υπάρχει ένας χρήστης που έχει την δυνατότητα της διαχείρισης του συστήµατος και ονοµάζεται υπερχρήστης (superuser). O υπερχρήστης έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και προγράµµατα του συστήµατος για δύο λόγους: O υπερχρήστης πρέπει να έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται την βάση των χρηστών. Αν κάτι πάει στραβά στο σύστηµα, ο υπερχρήστης πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστηµα για να επιδιορθώσει το πρόβληµα. O λογαριασµός του υπερχρήστη έχει όνοµα χρήστη root και κωδικός πρόσβασης.

63 Πρόσβαση στο Linux Πρόσβαση σε ένα σύστηµα Linux απαιτεί την ύπαρξη ενός λογαριασµού (account) χρήστη. Η σύνδεση σε ένα σύστηµα Linux µπορεί να γίνει: µέσω ενός τοπικού τερµατικού του συστήµατος µέσω πρόσβασης διαµέσου του δικτύου χρήση telnet client connection, SSH (Secure CRT) ή άλλων εργαλείων αποµακρυσµένης (remote access client) πρόσβασης

64 Πρόσβαση στο Linux Μετά την σύνδεση σε ένα σύστηµα Linux εµφανίζεται µια οθόνη σύνδεσης. Η οθόνη σύνδεσης µπορεί να είναι: ιεπαφή γραµµής εντολών ή Γραφική διεπαφή Ο χρήστης αφού συνδεθεί εκτελεί εντολές και προγράµµατα. Η αποσύνδεση από το Linux γίνεται µέσω του logout.

65 Αποµακρυσµένη σύνδεση Για να συνδεθούµε σε ένα σύστηµα Linux που βρίσκεται στο εργαστήριο από το σπίτι µας ή από άλλο µέρος χρησιµοποιούµε προγράµµατα telnet ή ssh. Στο µάθηµα αυτό µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε το πρόγραµµα PuTTY για Windows που είναι ελεύθερο διαθέσιµο πρόγραµµα telnet και ssh. Υπάρχει και το πρόγραµµα SSH Secure Shell για non-commercial version (

66 Tι είναι PuTTY; To PuTTY είναι ένα δηµοφιλές πρόγραµµα και µέθοδος για αποµακρυσµένη σύνδεση σε συστήµατα UΝΙΧ/Linux. Έµπειροι χρήστες δεν χρησιµοποιούν το telnet των Windows για διάφορους λόγους. Το πιο σηµαντικό είναι ότι αποκαλύπτει το κωδικό πρόσβασης σε οποιοδήποτε στο δίκτυο, ενώ το PuTTY κρυπτογραφεί το κωδικό πρόσβασης. Το πρόγραµµα PuTTY είναι διαθέσιµος για download από το site

67 Παραµετροποίηση PuTTY To PuTTY είναι ένα πολύ µικρό πρόγραµµα και δεν απαιτείται εγκατάσταση παρά µόνο διπλό κλικ στο αρχείο putty.exe και εµφανίζεται η επόµενη οθόνη. Μετά την σύνδεση στο σύστηµα εµφανίζεται ένα καινούργιο παράθυρο που εισάγουµε το όνοµα χρήστη και κωδικός πρόσβασης που έχουµε λογαριασµό στο σύστηµα.

68 Εισάγουµε το όνοµα του υπολογιστή π.χ. eos.uom.gr Επιλέγουµε το ssh Πατάµε το πλήκτρο Open

69 Σύνδεση µέσω γραµµής εντολών Για να συνδεθούµε σε ένα σύστηµα Linux είτε αποµακρυσµένα είτε µέσω τοπικού τερµατικού ακολουθούµε την παρακάτω διαδικασία. Το σύστηµα Linux εµφανίζει µια οθόνη σύνδεσης η οποία ζητά το όνοµα του χρήστη. Ενδεικτικά εµφανίζει στην οθόνη το εξής: login as: as: O χρήστης εδώ πρέπει να πληκτρολογήσει το όνοµα του λογαριασµού του πχ:

70 Σύνδεση µέσω γραµµής εντολών login as:panosm και στην συνέχεια πατάει το πλήκτρο ENTER. Στην συνέχεια το Linux ζητά το κωδικό πρόσβασης από το χρήστη. Ενδεικτικά εµφανίζει στην οθόνη το εξής: login as:panosm s password:

71 Σύνδεση µέσω γραµµής εντολών O χρήστης τώρα πρέπει να πληκτρολογήσει το κωδικό πρόσβασης το οποίο δεν εµφανίζεται στην οθόνη για λόγους «ασφαλείας» και πατάει ENTER. (Προσοχή! Το Linux κάνει διάκριση ανάµεσα σε πεζά και κεφαλαία γράµµατα.) login as:panosm panosm@eos.uom.gr s password: eos> Μετά την επιτυχή σύνδεση ξεκινάει το πρόγραµµα φλοιού και εµφανίζεται το σύµβολο προτροπής (prompt) >.

72 Σύνδεση µέσω γραµµής εντολών Η προτροπή φλοιού είναι µια υπόδειξη ότι περιµένει από το χρήστη να πληκτρολογήσει εντολές και προγράµµατα. Αν πληκτρολογήσει λάθος όνοµα χρήστη ή κωδικός πρόσβασης εµφανίζει ένα µήνυµα από το σύστηµα και παρουσιάζει ξανά την προτροπή login. login login as: as: panosm s password: Login Login incorrect login login as: as:

73 Σύνδεση µέσω γραµµής εντολών Μερικά συστήµατα Linux κλειδώνει το λογαριασµό σας αν κάνετε περισσότερες από 3 φορές ανεπιτυχείς προσπάθειες σύνδεσης. Αυτό έχει σχεδιαστεί για λόγους ασφάλειας ώστε να αποτρέψει τους χρήστες που προσπαθούν να συνδεθούν σε ένα σύστηµα, µαντεύοντας απλώς κωδικούς πρόσβασης.

74 Αλλαγή κωδικού πρόσβασης Όταν συνδέεστε για πρώτη φορά σε ένα σύστηµα Linux, είναι καλή ιδέα να αλλάξτε τον αρχικό σας κωδικό πρόσβασης γιατί τον κωδικό το γνωρίζει και ένα άτοµο ακόµη που το όρισε (ο διαχειριστής). Για την επιλογή ενός κωδικού πρόσβασης πρέπει να σκεφτείτε και να είναι καλός. Ο καλός κωδικός πρόσβασης σηµαίνει ότι να το θυµόµαστε εύκολα και δύσκολα να µπορεί να το αποκαλύψει κάποιος. Ο καλός κωδικός πρόσβασης δεν είναι µια λέξη του λεξικού ούτε να είναι µέρος του ονόµατος µας.

75 Αλλαγή κωδικού πρόσβασης Οκωδικός πρόσβασης πρέπει: Na το θυµόµαστε εύκολα. Να περιλαµβάνει χαρακτήρες πεζά κεφαλαία και ανάµεσα τους µερικούς αριθµούς. Να το αλλάζουµε ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Ο κωδικός πρόσβασης δεν πρέπει: Na περιλαµβάνει κωδικούς που µπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν. Π.χ. όνοµα γνωστού µας, ηµεροµηνίες Να το λέµε σε κάποιους. Να χρησιµοποιήσουµε κωδικό που έχουµε χρησιµοποιήσει σε άλλο σύστηµα.

76 Αλλαγή κωδικού πρόσβασης Για την αλλαγή κωδικού πρόσβασης, πληκτρολογούµε στην προτροπή φλοιού την εντολή passwd. Το Linux εµφανίζει το εξής: $ passwd Current password: O χρήστης πληκτρολογεί το παλιό κωδικό πρόσβασης που δεν εµφανίζεται στην οθόνη και πατήστε ENTER. Το σύστηµα εµφανίζει το εξής: $ passwd Current password: New New password (? (? For For help):

77 Αλλαγή κωδικού πρόσβασης Έπειτα ο χρήστης εισάγει το νέο κωδικό πρόσβασης και ENTER. Προσοχή! Ο κωδικός που εισάγετε πρέπει να είναι σε µήκος από 6 µέχρι 8 χαρακτήρες διαφορετικά το σύστηµα δεν το δέχεται. Το Linux εµφανίζει την παρακάτω οθόνη: $ passwd Current password: New New password (? (? For For help): New New password (again): O χρήστης πληκτρολογεί ξανά το νέο κωδικό και πρέπει να είναι ακριβώς µε την προηγούµενη εισαγωγή.

78 Αλλαγή κωδικού πρόσβασης Αν οι δύο κωδικοί πρόσβασης που πληκτρολόγησε ο χρήστης ταιριάξουν τότε εµφανίζεται η παρακάτω οθόνη που δείχνει ότι άλλαξε ο κωδικός. $ passwd Current password: New New password (? (? For For help): New New password (again): Password changed for for panosm Στην περίπτωση που οι κωδικοί δεν ταιριάξουν τότε ο κωδικός πρόσβασης δεν θα αλλάξει και εµφανίζει το µήνυµα Password change aborted.

79 Έναρξη φλοιού Μετά την επιτυχή σύνδεση ξεκινάει το πρόγραµµα φλοιού και εµφανίζεται το σύµβολο προτροπής φλοιού. Υπάρχουν δηµοφιλή προγράµµατα φλοιού όπως Bourne (sh), Korn (ksh), C (csh), Bourne Again (Bash) κλπ. Στις περισσότερες διανοµές Linux χρησιµοποιούν το φλοιό Bash ως προεπιλεγµένο πρόγραµµα. Κατά την εκκίνηση του φλοιού γίνεται αναζήτηση στο προσωπικό κατάλογο για τα αρχεία προσαρµογής του χρήστη (customization files). Ο χρήστης µπορεί να αλλάξει το σύµβολο προτροπής φλοιού και µια οµάδα ρυθµίσεων δηµιουργώντας νέα αρχεία προσαρµογής.

80 Έναρξη φλοιού Εκτέλεση εντολών Οφλοιός εµφανίζει το σύµβολο προτροπής και περιµένει το χρήστη να πληκτρολογήσει εντολές. Το σύµβολο προτροπής συνήθως είναι τα εξής: $ % # username@hostname> hostname% Για να εκτελέσετε µια εντολή, εισάγετε το όνοµα της και πατήστε ENTER.

81 Εργασίες φλοιού Οφλοιός εκτελεί επαναληπτικά τις παρακάτω 4 εργασίες: Εµφάνιση συµβόλου προτροπής Ανάγνωση της εντολής του χρήστη Επεξεργασία της εντολής Εκτέλεση της εντολής

82 Σύνταξη εντολών Μια εντολή είναι ένα πρόγραµµα που λέει στο Linux να εκτελέσει. Η σύνταξη της εντολής είναι η εξής: όνοµα_εντολής [επιλογές][ορίσµατα] όνοµα_εντολής εισάγουµε το όνοµα της εντολής ακριβώς, διότι στο Linux υπάρχει διάκριση ανάµεσα στα µικρά και κεφαλαία γράµµατα. επιλογές δηλώνουν τον τρόπο µε τον οποίο θα εκτελεστεί η εντολή. ορίσµατα δηλώνουν το αντικείµενο πάνω στο οποίο θα ενεργήσει η εντολή που συνήθως είναι αρχεία και κατάλογοι.

83 Σύνταξη εντολών Μετά την εισαγωγή της εντολής πατάµε το πλήκτρο ENTER. Οι αγκύλες που περιβάλλουν τις επιλογές και τα ορίσµατα στη σύνταξη της εντολής σηµαίνουν κάτι που είναι προαιρετικά. Οι επιλογές προηγούνται µε µια παύλα (-) και ένα χαρακτήρα. Π.χ. -a, -u, -l Μπορούµε να συνδυάσουµε περισσότερες από µια επιλογές σε µια εντολή αρκεί να υπάρχει η παύλα πριν τους χαρακτήρες. Π.χ. -aul

84 Σύνταξη εντολών Μπορεί οι επιλογές να προηγούνται µε δύο παύλες (--) και να ακολουθεί ένα περιγραφικό όνοµα. Π.χ. --verbose Πρέπει να υπάρχουν κενά ανάµεσα στην εντολή, στις επιλογές και στα ορίσµατα. Μια εντολή µπορεί να έχει ή να µην έχει επιλογές και ορίσµατα. Μια εντολή µπορεί να περιέχει περισσότερα από ένα ορίσµατα οι οποίες χωρίζονται µεταξύ τους µε ένα κενό. Για να εισάγουµε πολλαπλές εντολές στην γραµµή εντολών διαχωρίζονται µε ερωτηµατικό (;) και εκτελούνται σειριακά.

85 Μερικές απλές εντολές date Εµφανίζει την τρέχουσα ηµεροµηνία και ώρα. who Εµφανίζει µια λίστα χρηστών που βρίσκονται τώρα στο σύστηµα. cal - Εµφανίζει το ηµερολόγιο ενός συγκεκριµένου έτους. clear Καθαρίζει την οθόνη.

86 Εντολή date Εµφανίζει ή ρυθµίζει την τρέχουσα ηµεροµηνία και ώρα. Σύνταξη: date [ορίσµατα] Χωρίς ορίσµατα εµφανίζει την τρέχουσα ηµεροµηνία και ώρα. Αν υπάρχουν ορίσµατα τότε θέτει την ηµεροµηνία στη ρύθµιση που δίνουµε. Μόνο ένας υπερχρήστης µπορεί να θέσει την ηµεροµηνία και ώρα. Παραδείγµατα $ date

87 Εντολή who Εµφανίζει µια λίστα χρηστών που βρίσκονται τώρα στο σύστηµα µαζί µε τις πληροφορίες σύνδεσης. Σύνταξη: who [am i] Το όρισµα am i εµφανίζει το όνοµα λογαριασµού του ιδιοκτήτη ενός φλοιού. Παραδείγµατα $ who

88 Εντολή cal - CALendar Εµφανίζει το ηµερολόγιο ενός συγκεκριµένου έτους. Σύνταξη: cal [µήνας][έτος] Το όρισµα µήνας παίρνει τιµές από Το όρισµα έτος παίρνει τιµές από Χωρίς ορίσµατα εµφανίζει το ηµερολόγιο του τρέχοντος µήνας και έτους. Αν υπάρχουν τα ορίσµατα µήνας και έτος τότε εµφανίζει το ηµερολόγιο του συγκεκριµένου µήνα και έτους. Παραδείγµατα $cal $cal

89 Εντολή clear Καθαρίζει την οθόνη.

90 Εντολές βοήθειας Στα συστήµατα Linux διαθέτουν τεκµηρίωση για τα προγράµµατα και εντολές που είναι εγκατεστηµένα σε αυτά. Οι κυριότερες εντολές για βοήθειας είναι οι εξής: man (MANual pages σελίδες εγχειριδίου) whatis apropos info

91 Εντολή man ΜΑΝual pages Οι σελίδες του εγχειριδίου είναι τα ηλεκτρονικά αντίγραφα της τεκµηρίωσης του UNIX η οποία διαιρείται σε 8 ενότητες (sections). Οι 8 ενότητες των σελίδων εγχειριδίων είναι: Ενότητα 1: Εντολές και προγράµµατα εφαρµογών. Ενότητα 2: Κλήσεις συστήµατος. Ενότητα 3: Συναρτήσεις βιβλιοθήκης. Ενότητα 4: Ειδικά αρχεία. Ενότητα 5: Μορφοποιήσεις αρχείων. Ενότητα 6: Παιχνίδια. Ενότητα 7: ιάφορα. Ενότητα 8: Εντολές διαχείρισης συστήµατος.

92 Εντολή man ΜΑΝual pages Σύνταξη: man [επιλογές] λέξη Εµφανίζει την σελίδα εγχειριδίου σχετικά µε τη λέξη. Λέξη µπορεί να είναι εντολή ή κλήση συστήµατος ή παιχνίδι, κλπ Όταν το man εµφανίζει βοήθεια για µια εντολή, δηλώνει σε ποια ενότητα εµφανίζεται η καταχώρηση. Επιλογές: s δηλώνει το αριθµό ενότητας. Αν δεν ορίζεται ο αριθµός ενότητας, τότε εµφανίζεται η πρώτη καταχώρηση που βρίσκει το man. -k εµφανίζει µια λίστα µε όλες τις καταχωρήσεις του εγχειριδίου που περιέχουν τη λέξη. Παραδείγµατα $ man who $ man k date

93 Εντολή man ΜΑΝual pages Η δοµή εγχειριδίων είναι η εξής: NAME:όνοµα και λειτουργία SYNOPSIS: σύνταξη DESCRIPTION:περιγραφή λειτουργίας FILE:ποια αρχεία χρησιµοποιούνται BUGS:τα προβλήµατα που παρουσιάζονται SEE ALSO: παρόµοιες εντολές

94 Εντολή whatis Εµφανίζει µια σύντοµη περιγραφή σχετικά µε µια εντολή. Σύνταξη: whatis όνοµα_εντολής Παράδειγµα $whatisman

95 Εντολή apropos Ψάχνει για ένα συγκεκριµένο αρχείο στον υπολογιστή χρησιµοποιώντας µια λέξη κλειδί. Σύνταξη: apropos λέξη Παράδειγµα $ apropos compiler

96 Αποσύνδεση µέσω γραµµής εντολών Για να αποσυνδεθεί ο χρήστης από το Linux υπάρχουν διάφοροι ισοδύναµοι τρόποι. Πληκτρολόγηση της λέξης: exit και ENTER. Πληκτρολόγηση της λέξης: logout και ENTER. Κρατάµε το πλήκτρο Control πατηµένο και πληκτρολογούµε τον χαρακτήρα D.

97 Σύνδεση µέσω γραφική διεπαφή Το Linux εµφανίζει την παρακάτω οθόνη σύνδεσης και περιµένει να δώσουµε όνοµα χρήστη και ένα κωδικό πρόσβασης.

98 Περιβάλλον KDE Αφού πληκτρολογήσουµε το όνοµα χρήστη και το κωδικό πρόσβασης, συνδεόµαστε στο σύστηµα και εµφανίζει το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE. Επιφάνεια Εργασίας Εικονίδια Παλέτα κουµπιών

99 Παλέτα κουµπιών 1. Εκκίνηση των Εφαρµογών (Start Application) 2. Εµφάνιση επιφάνειας εργασίας (Show Desktop) 3. Φλοιός Παράθυρο προσοµοίωσης τερµατικού (Shell Terminal emulation window) 4. Κέντρο ελέγχου (Control Center) 5. Bοήθεια (Help) 6. Αρχικός Κατάλογος (Home Directory) 7. Konqueror εφαρµογή περιήγησης στο Web (Konqueror Web Browser) 8. Kmail 9. Koffice (Koffice Workspace) 10.Kate 11. Χώροι εργασίας (workspaces)

100 Τερµατικό Για να ξεκινήσουµε να εισάγουµε και να εκτελούµε εντολές στον φλοιό πατάµε το κουµπί πρόγραµµα προσοµοίωσης τερµατικού από την γραµµή κουµπιών του KDE.

101 Tερµατικό To πρόγραµµα προσοµοίωσης τερµατικού δηµιουργεί ένα παράθυρο τερµατικού, ακριβώς σαν να ήµασταν συνδεδεµένοι σε ένα σύστηµα Linux που διέθετε µόνο φλοιό γραµµής εντολών. Για να βγείτε από το πρόγραµµα προσοµοίωσης τερµατικού, πληκτρολογήστε στην προτροπή φλοιού την εντολή exit.

102 Αποσύνδεση µέσω γραφική διεπαφή Για να αποσυνδεθούµε από το KDE ακολουθούµε τα εξής βήµατα: Κλείνουµε κάθε παράθυρο το οποίο έχουµε ανοίξει σε όλους τους χώρους εργασίας. Κάνουµε κλικ µε το ποντίκι στον τερµατισµό εργασίας (logout). Στην παρακάτω οθόνη η οποία εµφανίζεται κάνουµε κλικ στο πλήκτρο Logout.

103 Αποσύνδεση µέσω γραφική διεπαφή Μετά την αποσύνδεση από το KDE επιστρέφουµε στην οθόνη σύνδεσης και έχουµε τις εξής δυνατότητες: Να ξανασυνδεθούµε στο σύστηµα. Να αφήσουµε κάποιον άλλο χρήστη να συνδεθεί µε διαφορετικό όνοµα χρήστη. Να κάνουµε επανεκκίνηση ή τερµατισµό του υπολογιστή.

104 Τερµατισµός µέσω γραφική διεπαφή Εάν επιθυµούµε να αποσυνδεθούµε πλήρως από το σύστηµα Linux και να κλείσουµε τον υπολογιστή µας ακολουθούµε τα εξής βήµατα: Κάνουµε κλικ στο εικονίδιο Shutdown και στη συνέχεια κλικ στο OK. Περιµένουµε περίπου µισό λεπτό έως ότου τερµατιστεί πλήρως το Linux και να κλείσει ο υπολογιστής µας.

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2010-2011 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν βασικές εντολές του λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή Περιεχόµενα Λειτουργίες του Λ.Σ. Unix Λογαριασµοί Username Password Userid και Groupid Home Directory Κέλυφος Σύστηµα Αρχείων Pathname examples Pathname σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα UNIX Ιστορία του UNIX 1940-50 υπολογιστές για ένα άτοµο και µία εργασία για κάθε χρονική περίοδο επικράτηση batch systems 1960 ερευνητικά συστήµατα διαµοιρασµού χρόνου Dartmouth College:

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 1 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας.

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. Κεφάλαιο Ι: Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. 1.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστημα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout)

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής µε Εφαρµογές στην Βιοϊατρική Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό (εργαστήριο) Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα UNIX 1. Σύνδεση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα Κάθε Η/Υ αποτελείται από το Υλικό (Hardware) και το Λογισμικό (Software). Το Υλικό είναι το ηλεκτρικό, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ι : Το περιβάλλον εργασίας και το πρώτο απλό πρόγραµµα σε Java.

Κεφάλαιο Ι : Το περιβάλλον εργασίας και το πρώτο απλό πρόγραµµα σε Java. Κεφάλαιο Ι : Το περιβάλλον εργασίας και το πρώτο απλό πρόγραµµα σε Java. 1.1 Το λειτουργικό σύστηµα και το περιβάλλον εργασίας. Η εκµάθηση της γλώσσας προγραµµατισµού Java γίνεται κάτω από το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System)

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) Υλικό Hardware Λογισμικό Software... κώδικας ΥΛΙΚΟ Κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό και μηχανικό μέρος του Η/Υ. ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Προγράμματα,δηλαδή οδηγίες γιατοτιπρέπεινακάνειοη/υ. Λειτουργικό Σύστημα Είναι ένα βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux.

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Α.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστηµα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και το Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) Το Λογισµικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Ορισµός Λογισµικού Κατηγορίες Λογισµικό Συστήµατος Λογισµικό Εφαρµογών Το λογισµικό είναι: Το λογισµικό Το σύνολο των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 7ο X Window System Μιχαηλίδης Παναγιώτης Tι είναι παραθυρικό σύστημα; Ένα παραθυρικό σύστημα (window system) είναι μια γραφική διεπαφή χρήστη (Graphical

Διαβάστε περισσότερα

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα.

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ -UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ UNIX ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. Διδάσκων: Επ. Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 4

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 4 Λειτουργικά Συστήματα & Γλώσσες Προγραμματισμού Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 4 1 Λειτουργικά Συστήματα & Γλώσσες Προγραμματισμού Διαφάνειες σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι)

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Ελεύθερο Λογισμικό Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Τι είναι το Λογισμικό; Τι είναι το Λογισμικό; Λογισμικό Οδηγίες (Προγράμματα) Δεδομένα... για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 1: Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Σε ποιες μεγάλες κατηγορίες μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό. Μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες: στο Λογισμικό Συστήματος (System Software),

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Σειρά τριών διαλέξεων σχετικών με το Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Κ.Γ. Μαργαρίτης, Απρίλιος 2007 Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό, Διαδίκτυο και Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Λειτουργικά Συστήματα Ι Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Δομή Η/Υ Ο Η/Υ αποτελείται από δυο βασικά στοιχεία: Υλικό (το ηλεκτρονικό-μηχανικό μέρος πχ συσκευές, πλακέτες κλπ) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Πτυχιακή εργασία του φοιτητή Γιαννακίδη Αποστόλη Επιβλέπων καθηγητής Τσούλος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) 1 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό Συστήματος: διαχειρίζεται το υλικό του υπολογιστή και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική I. "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Πληροφορική I. Λογισμικό (Software) B. Φερεντίνος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Πληροφορική I "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Κατηγορίες υλισµικού. Περίληψη µαθήµατος (συνέχεια) Επεξεργαστής Μνήµη. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Πληροφορίες. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Κατηγορίες υλισµικού. Περίληψη µαθήµατος (συνέχεια) Επεξεργαστής Μνήµη. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Μόνο για την επόµενη Τετάρτη 25/10, το µάθηµα (12-13) δεν θα πραγµατοποιηθεί. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην Πληροφορική Αστροφυσικός Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ romylos@survey.ntua.gr Λειτουργικά συστήµατα, διεργασίες και δροµολόγηση Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I Πιτροπάκης Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: npitrop@unipi.gr Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr UNIX is basically a simple operating system,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 1. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 1 Ένας υπολογιστής είναι ένα σύνολο από διάφορα τμήματα υλικού (hardware) που συνεργάζονται μεταξύ τους. Μόλις το σύνολο αυτό τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα, τα εξαρτήματα αυτά αρχίζουν να λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers)

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers) ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ορισμοί Πληροφορική I Πρόγραμμα: ένα σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Αρχική επιμέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (1/3) /ˈjuː.nɪks/ +-

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (1/3) /ˈjuː.nɪks/ +- Στην πρωταρχικη του μορφη κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Λογισμικό Συστήματος & Εφαρμογών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Γενική Δομή Υπολογιστών Λειτουργικό σύστημα Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Απόδοση των οδηγών αποθηκευτικών µέσων Μέσος χρόνος πρόσβασης (Average Access Time) Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων (Data-Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Πως ξεκίνησε το Linux Linus Torvalds : Εμπνευστής και δημιουργός του, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Helsinki στην Φιλανδία Πως ξεκίνησε το Linux Βασίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 2ο Εργαστήριο Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών Πίνακας Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγκατάσταση του NetMeeting

1. Εγκατάσταση του NetMeeting Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης του Netmeeting Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση του Netmeeting 2. Το Interface του Netmeeting 3. Κύρια Κουµπιά Netmeeting 4. Πραγµατοποίηση Κλήσεων - Συνδέσεων 5. Το Μενού του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση:

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Page 1 Χρήστης Εφαρμογή Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Γνωστά Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Για τη λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος χρειάζεται εκτός από το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GNU/Linux and FOSS Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού Έχει ως στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το του Υπολογιστή 1. Τι ονομάζεται Πρόγραμμα; Είναι οι οδηγίες που δίνονται στον υπολογιστή για να εξηγήσουμε πώς γίνεται μια εργασία (δηλαδή η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Λειτουργικά Συστήματα

Πληροφορική 2. Λειτουργικά Συστήματα Πληροφορική 2 Λειτουργικά Συστήματα 1 2 Λογισμικό Υπολογιστών Υπολογιστής Υλικό Λογισμικό Λειτουργικό Σύστημα Προγράμματα Εφαρμογών 3 Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης

Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης Ενότητα: Λειτουργικά Συστήµατα, Συστήµατα Batch και Time Sharing Γεώργιος Σκιάνης Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Σελίδα 2 1. Περιεχόµενα ενότητας...

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο. Διαχείριση στοιχείων λογισμικού

Κεφάλαιο 6 ο. Διαχείριση στοιχείων λογισμικού Κεφάλαιο 6 ο Διαχείριση στοιχείων λογισμικού Διδακτικοί στόχοι Να περιγραφούν οι κύριοι τύποι λογισμικού Να εξεταστεί το λογισμικό συστήματος και τα λειτουργικά συστήματα Να αναλυθούν οι πιο σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων. Οδηγίες χρήσεως

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων. Οδηγίες χρήσεως Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός και δυνατότητες του εργαλείου...2 2. Είδη αρχείων που υποστηρίζει το εργαλείο...2 3. Εγκατάσταση...3

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑ: Άννα-Μαρία Παδιού Τάξη:Α 2 Σχολ.έτος:2015-16 Σχολείο:9 ο Γυμνάσιο Τρικάλων Υπεύθυνος καθηγητής: Μπουλογεώργος Στέφανος Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ OWNCLOUD ΣΕ MS WINDOWS... 2 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ OWNCLOUD ΣΕ MS WINDOWS... 11 ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ/ΦΑΚΕΛΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ι : Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας.

Κεφάλαιο Ι : Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. Κεφάλαιο Ι : Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. 1.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστηµα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή.

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Σχολ.έτος 2015-16 Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές θα πρέπει : Να εξηγούν τις έννοιες πρόγραμμα, λογισμικό υπολογιστή. Να

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT)

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Τι είναι Είσοδος και τι Έξοδος Με τον όρο Είσοδο (Input) αναφερόμαστε στη ροή δεδομένων προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), ενώ με τον όρο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΗΣ» ΕΚ ΟΣΗΣ ASP

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΗΣ» ΕΚ ΟΣΗΣ ASP Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΗΣ» ΕΚ ΟΣΗΣ ASP Το πρόγραµµα σε αυτή την έκδοση υλοποιεί κάποιες πολιτικές για την ταυτόχρονη χρήση των αρχείων του από πολλούς χρήστες. Κάποιοι καταχωρούν στοιχεία, κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 3ο Επεξεργαστές κειμένου Μιχαηλίδης Παναγιώτης Επεξεργαστές κειμένου Στα προηγούμενα μαθήματα είδαμε εντολές για τον χειρισμό αρχείων στο σύστημα αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μάθημα 6 Αρχεία Αρχείο είναι ένα σύνολο δεδομένων ή πληροφοριών τα οποία είναι αποθηκευμένα, σε ψηφιακή μορφή, σε μια μονάδα περιφερειακής μνήμης Είναι μια συλλογή από bytes που είναι αποθηκευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Η πιο κοινή µέθοδος για να διαβάσoυµε E-mail είναι η αποµακρυσµένη σύνδεση τερµατικού (telnet), κατά την οποία συνδέετε ο προσωπικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5 22 Σεπτεµβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εισαγωγή Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Προγραµµατισµός Ι Νικόλαος Δ. Τσελίκας

Προγραµµατισµός Ι Εισαγωγή Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Προγραµµατισµός Ι Νικόλαος Δ. Τσελίκας Εισαγωγή Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Δ. Τσελίκας Νικόλαος Προγραµµατισµός Δ. Τσελίκας Ι Αναδροµή Σύντοµη Αναδροµή Η γλώσσα προγραµµατισµού C είναι µία γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Barcode scanner Posiflex CD D. Motorola AP 5131 Wireless Access Point (Εγκατάσταση)

Barcode scanner Posiflex CD D. Motorola AP 5131 Wireless Access Point (Εγκατάσταση) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Τεχνικά Εγχειρίδια > Συσκευές Συσκευές Barcode scanner Posiflex CD-3830-1D Για για να κατεβάσετε το αρχείο με τις οδηγίες του Barcode

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014 Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός και δυνατότητες του εργαλείου... 3 2. Είδη αρχείων που υποστηρίζει το εργαλείο... 3 3. Εγκατάσταση...

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι διαφάνειες έχουν καθαρά επικουρικό χαρακτήρα στην παρουσίαση των διαλέξεων του μαθήματος. Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την παρακάτω βιβλιογραφία που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE 1. Ποιa από τις πιο κάτω εργασίες είναι λειτουργία του Λειτουργικού Συστήματος; a) Προσθήκη δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο b) Εκπόνηση έκθεσης βάσης δεδομένων c) Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα