ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Εξάρτηση: Μια ασθένεια του Εγκεφάλου- 7 Μαρτίου Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ 2009. Εξάρτηση: Μια ασθένεια του Εγκεφάλου- 7 Μαρτίου 2009. Πρόγραμμα Εκδήλωσης"

Transcript

1 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ 2009 Α. Εξάρτηση: Μια ασθένεια του Εγκεφάλου- 7 Μαρτίου 2009 Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου το Σάββατο στις 7 Μαρτίου 2009 στις 6:30 μμ. Συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, τους Δήμους Ναυπάκτου και Αντιρρίου, το Γυμνάσιο Αντιρρίου και το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου. Χορηγός ήταν η Φαρμακευτική Εταιρεία Wyeth. Πρόγραμμα Εκδήλωσης Ομιλίες 1. Τίτλος ομιλίας: «Εξαρτησιογόνες ουσίες: Ασθένεια του εγκεφάλου.» Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη Ζέτα, Καθηγήτρια, Τομέας Μορφολειτουργικός / Εργ. Πειρ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 2. Τίτλος Ομιλίας: «Η ψυχοπαθολογία της Εξάρτησης από ουσίες» Ομιλητής: Ιωάννης Λιάπας, Καθηγητής, Τομέας Κοιν. Ιατρικής - Ψυχιατρ. & Νευρολογίας / Κλιν. Ψυχιατρική, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών. 3. Τίτλος ομιλίας: «Μορφές Θεραπείας της εξάρτησης από ουσίες» Ομιλητής: Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Ψυχίατρος, Υπεύθυνος Β Μονάδας Μακράς Διάρκειας., ΟΚΑΝΑ Συζήτηση με τους μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου και του 3ου Γυμανσίου Ναυπάκτου και το ευρύ κοινό. Οι μαθητές είχαν μελετήσει σχετικά θέματα και είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις για τους ομιλητές Φωτογραφίες

2 Εικόνα 1. Εξάρτηση: Ασθένεια του Εγκεφάλου Μάρτιος 7, Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών καλοσωρίζει τους ομιλητές και χαιρετίζει το ακροατήριο.

3 Εικόνα 2. Εξάρτηση: Ασθένεια του Εγκεφάλου Μάρτιος 7, Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας κ Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη παρουσιάζει την ομιλία της με τίτλο: «Εξαρτησιογόνες ουσίες: Ασθένεια του εγκεφάλου.»

4 Εικόνα 2. Εξάρτηση: Ασθένεια του Εγκεφάλου Μάρτιος 7, Ο καθηγητής Ψυχιατρικής, κ Ιωάννης Λιάπας χαιρετίζει άτομα από το ακροατήριο. Παρουσίασε ομιλία με τίτλο: «Η ψυχοπαθολογία της Εξάρτησης από ουσίες»

5 Εικόνα 4. Εξάρτηση: Ασθένεια του Εγκεφάλου Μάρτιος 7, Ο Ψυχίατρος Ευάγγελος Καφετζόπουλος παρουσίασε ομιλία με τίτλο: «Μορφές Θεραπείας της εξάρτησης από ουσίες»

6 Εικόνα 4. Εξάρτηση: Ασθένεια του Εγκεφάλου Μάρτιος 7, Ο Δήμαρχος Αντιρρίου κ Κολοβός καλοσωρίζει τους ομιλητές και χαιρετίζει το ακροατήριο.

7 Β. Εμείς, ο εγκέφαλος μας:από το νευρικό κύτταρο στον εγκέφαλο και στην συμπεριφορά- 9 Μαρτίου 2009 Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Ευγενίδου την Δευτέρα στις 9 Μαρτίου 2009 στις 6:30 μμ. Συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το ίδρυμα Ευγενίδου. Πρόγραμμα Εκδήλωσης Ομιλίες 1. Τίτλος ομιλίας: «Ο εγκέφαλος δημιουργείτα: τα θεμέλια» Ομιλητής: Αντώνης Γαβαλάς, Ερευνητής Γ, Τομέας Αναπτυξιακής Βιολογίας, Κέντρο Βασικής Έρευνας Ι, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 2. Τίτλος Ομιλίας: «Ο εγκέφαλος αλλάζει: πως οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο» Ομιλήτρια: Χριστίνα Δάλλα, Λέκτορας Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών. 3. Τίτλος ομιλίας: «Ο εγκέφαλος εν δράσει: ερμηνεία του κόσμου» Ομιλήτρια: Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ, Τομέας Αναπτυξιακής Βιολογίας, Κέντρο Βασικής Έρευνας Ι, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας Ανθρώπου κ Κούβελας παρουσίασε τους ομιλητές και διεύθυνε την συζήτηση. Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις στο σύνδεσμο: Οι ομιλητές έδωσαν επίσης συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση. Μια περίληψη των παρουσιάσεων τους δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Βήμα Science. Επιπλέον, το πρόγραμμα της εκδήλωσης δημοσιεύτκε σε διάφορες εφημερίδες.

8 Γ. Ταξίδι στον Εγκέφαλο- 29 Μαρτίου 2009 Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 29 Μαρτίου 2009 ημέρα Κυριακή. Φεβρουάριος 2009 Υπευθ. Συντονισμού Μ. Μαργαρίτη Τα κέντρα του εγκεφάλου- 18 Φεβρουαρίου 2009: Η Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Βραχναιίκων και ανέπτυξε στους μαθητές της Γ Τάξης θέματα που αφορούν στη μορφολειτουργική προσέγγιση του εγκεφάλου. Οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Βασιλοπούλου Αικατερίνη και Λιναρδάκη Ζαχαρούλα έκαναν επίδειξη καταγραφής τύπων συμπεριφοράς στους μυς με τη χρήση των συσκευών του υπερυψωμένου λαβυρίνθου (elevated plus maze), της θετικής αποφυγής (passive avoidance) και του θυγμοτακτισμού (thygmotaxis). Διανεμήθηκε στους μαθητές διαφημιστικό υλικό σχετικό με τη Σχολική Ημερίδα «Ταξίδι στον Εγκέφαλο» της 29ης Μαρτίου στην οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές με Τα κέντρα του εγκεφάλου.

9 Εικόνα Τα κέντρα του εγκεφάλου- 18 Φεβρουαρίου Οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Βασιλοπούλου Αικατερίνη και Λιναρδάκη Ζαχαρούλα έκαναν επίδειξη καταγραφής τύπων συμπεριφοράς στους μυς με τη χρήση των συσκευών του υπερυψωμένου λαβυρίνθου (elevated plus maze), της θετικής αποφυγής (passive avoidance) και του θυγμοτακτισμού (thygmotaxis).

10 Εικόνα Τα κέντρα του εγκεφάλου- 18 Φεβρουαρίου Η Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Βραχναιίκων και ανέπτυξε στους μαθητές της Γ Τάξης θέματα που αφορούν στη μορφολειτουργική προσέγγιση του εγκεφάλου. Γ2). Επίσκεψη μαθητών στο εργαστήριο Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-3 Μαρτίου 2009: Οι μαθητές του Γυμνασίου του Αντιρρίου με συνοδό τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Χαρακίδα Ελένη επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κ. Μ. Μαργαρίτη ανέπτυξε στους μαθητές power point παρουσίαση με θέμα «Εγκέφαλος: Ο πιο Γνωστός μας Άγνωστος» και στη συνέχεια με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητριών Λιναρδάκη Ζ. και Βασιλοπούλου Α. ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Εργαστηρίου. Ακολούθησε παρουσίαση επιλεγμένων μικροσκοπικών παρασκευασμάτων του Κ.Ν.Σ. και επίδειξη καταγραφής τύπων συμπεριφοράς. Τέλος έλαβε χώρα μικρή δεξίωση στη βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου

11 Εικόνα 8: Επίσκεψη μαθητών στο εργαστήριο Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-3 Μαρτίου 2009: Οι μαθητές του Γυμνασίου του Αντιρρίου με συνοδό τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Χαρακίδα Ελένη επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

12 Εικόνα 9. Επίσκεψη μαθητών στο εργαστήριο Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-3 Μαρτίου 2009: Η κ. Μ. Μαργαρίτη ανέπτυξε στους μαθητές power point παρουσίαση με θέμα «Εγκέφαλος: Ο πιο Γνωστός μας Άγνωστος» και στη συνέχεια με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητριών Λιναρδάκη Ζ. και Βασιλοπούλου Α. ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Εργαστηρίου.

13 Εικόνα 10. Επίσκεψη μαθητών στο εργαστήριο Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-3 Μαρτίου 2009: Οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου παρατήρησαν μικροσκπικά παρασκευάσματα εγκεφάλου στο μικροσκόπιο. Γ3. Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; 5 Μαρτίου 2009 Θεατρικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας σε τρεις φάσεις από την ομάδα παιδαγωγών- εμψυχωτών Πάτρας «Δια του θεάτρου» του Λάκη Κουρετζή με κύρια εμψυχώτρια την Αφροδίτη Παρζακώνη. Το παιχνίδι τελέσθηκε ελεύθερα σε παιδιά Πέμπτης και Έκτης τάξης με κύριο θέμα «Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε;». Η παράσταση καταγράφηκε σε video για να παρουσιασθούν φάσεις της στην κεντρική εκδήλωση της 29ης Μαρτίου και την παρακολούθησε η κ. Μ. Μαργαρίτη η οποία είχε αναλάβει τη βιβλιογραφική ενημέρωση της ομάδας.

14 Εικόνα 11. Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; 5 Μαρτίου Θεατρική αναπαράσταση του οπτικού φλοιού (Ινιακού λοβού).

15 Εικόνα 12. Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; 5 Μαρτίου Θεατρική αναπαράσταση του κινητικού φλοιού (και των βασικών γαγγλίων).

16 Εικόνα 13. Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; 5 Μαρτίου Θεατρική αναπαράσταση του φλοιού του εγκεφάλου (μετωπιαίου λοβού).

17 Εικόνα 14. Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; 5 Μαρτίου Οι ηθοποιοί.

18 Γ 4. Ταξίδι στον εγκέφαλο-29 Μαρτίου 2009, η κύρια εκδήλωση) (Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών) Την Κυριακή 29 Μαρτίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών 250 μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού έλαβαν μέρος στη Σχολική Ημερίδα «Ταξίδι στον εγκέφαλο». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει ενταχθεί στην Εβδομάδα Επικοινωνίας (29/3/09 3/4/09) του Πανεπιστήμιου με τους μαθητές και τους πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Συμμετείχαν τα Σχολεία: Γυμνάσιο Αντιρρίου (Διευθ. Χαρακίδα Ε.), Γυμνάσιο Βραχναιίκων (Διευθ. Β. Δημητρέλλος), 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου(Π. Πιτσάκας), Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (Ε. Στεργιοπούλου) και 17ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας (Διευθ. Γ. Κουτρουμάνης ) σε συνεργασία με την ομάδα παιδαγωγώνεμψυχωτών θεατρικού παιχνιδιού Πάτρας δια του θεάτρου. 1). 17ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας."Κύριε Εγκέφαλε παίζουμε; ". Παρουσίαση φάσεων σε ηλεκτρονική μορφή από τη διεξαγωγή θεατρικού παιχνιδιού που είχε διεξαχθεί στο Σχολείο με θέμα τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του υπό την καθοδήγηση της ομάδας παιδαγωγών- εμψυχωτών θεατρικού παιχνιδιού Πάτρας δια του θεάτρου. 2). Κατασκευή με θέμα: Ο εγκέφαλος και οι λειτουργίες του μέσα στο Συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από την ομάδα εκπαιδευτών-εμψυχωτών Δια του Θεάτρου. 3). Γυμνάσιο Αντιρρίου. "Το φλερτ της Νικοτίνης με τον εγκέφαλο" Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση. Σκηνικά ( ακετυλο-χολινοσπιτάκια, συνοικία ερυθροκυττάρων, κυψελίδων κ.α.), κατασκευές (αυτοφωτιζόμενος νευρώνας) φιλοτεχνημένα από τους μαθητές και έκδοση φυλλαδίου με τίτλο Οδηγίες να κόψεις το κάπνισμα. Υπευθ. Καθ. Ε. Χαρακίδα, Ι. Πλατανιώτη, Ε. Χρονοπούλου & Ν. Παπαευθυμίου.

19 Εικόνα 15. Το φλέρτ της νικοτίνης με τον εγκέφαλο - 29 Μαρτίου Θεατρική παράσταση από το Γυμνάσιο του Αντιρρίου.

20 Εικόνα 16. Το φλέρτ της νικοτίνης με τον εγκέφαλο - 29 Μαρτίου Θεατρική παράσταση από το Γυμνάσιο του Αντιρρίου. 4). Γυμνάσιο Βραχναιίκων τα κέντρα του εγκεφάλου". Παρουσίαση Έργων ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι μαθητές (μεγάλοι πίνακες ζωγραφικής, ποστερς, μπλουζάκια) και ήταν εμπνευσμένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αναφορά στους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές αξιοποίησαν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας προκειμένου να προσεγγίσουν διεπιστημονικά τον εγκέφαλο π.χ επικοινωνία με τον καθηγητή Jeff Lichtman Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard (ερευνητική ομάδα των ποντικών ουράνιο τόξο, brainbow mice), ανάπτυξη σχολικής ιστοσελίδας - αρθογραφία στη δωρεάν και ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia κ.α). Υπευθ. Καθ. Σ. Βαγενά & Χ. Χριστακούδης).

21 Εικόνα 17. τα κέντρα του εγκεφάλου"" 29 Μαρτίου Καλητεχνική έκθεση (ζωγραφική σε καμβά και μπλουζάκια) από τους μαθητές του Γυμνασίου των Βραχνέικων.

22 Εικόνα 18. τα κέντρα του εγκεφάλου"" 29 Μαρτίου Καλητεχνική έκθεση (ζωγραφική σε καμβά και μπλουζάκια) από τους μαθητές του Γυμνασίου των Βραχνέικων. 5). 30 Γυμνάσιο Ναυπάκτου. Ουσιο-εξαρτήσεις και Εγκέφαλος (προφορικές ανακοινώσεις). Υπευθ. Καθ. Κ. Καρακώστας, Δ. Μπέκος και Θεοδωροπούλου Π.). 6). Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Μουσική και Εγκέφαλος (εισηγήσεις, αναρτημένες ανακοινώσεις, παραμύθια). Μουσική και τραγούδια εμπνευσμένα από τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του που τα απέδωσαν μαθητές του Ροκ συγκροτήματος του Σχολείου). Υπευθ. Καθ. Αι. Πλακούδα, Χ. Τζελάτη, Π. Χατζηαντωνίου, Κ. Χατζηιωαννίδης, Β. Σχοινάς, Γ. Χαρδαλούπα, Γ. Πήττα & Α. Αργυρίου.

23 Εικόνα 19. Μουσική & Εγκέφαλος -29 Μαρτίου Το μουσικό συγκρότημα του πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών έπαιξε rock τραγούδια τα οποία είχαν αναφορά στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.

24 Εικόνα 20. Μουσική & Εγκέφαλος -29 Μαρτίου Το μουσικό συγκρότημα του πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών έπαιξε rock τραγούδια τα οποία είχαν αναφορά στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κος Σ. Κουμπιάς, ο Αντιπρύτανης κος Β. Αναστασόπουλος. εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλήθος καθηγητών, δασκάλων και γονέων. Παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών κος Σ. Ευθυμιόπουλος. Υπεύθυνη συντονισμού ήταν η κ. Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών η οποία δήλωσε ότι το τέλος της εκδήλωσης δεν σηματοδοτεί και το τέλος του ταξιδιού. Απλώς μια στάση έγινε και το ταξίδι συνεχίζει προς αυτόν τον κόσμο το μικρό το μέγα, τον πιο γνωστό μας άγνωστο.. τον εγκέφαλο. Ακολούθησε Δεξίωση, διάθεση διαφημιστικού υλικού (καπελάκια, μπαλόνια, μπλοκ), αναμνηστικών εντύπων παρακολούθησης και συμβολική απελευθέρωση της μασκότ της

25 εκδήλωσης (μεγάλο μπαλόνι με αποτύπωμα εγκεφάλου). Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των συμμετεχόντων Σχολείων, τους αντίστοιχους Δήμους, το Hobby Place Πάτρας, το Patras Catering και τη ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Εικόνα 21. Μουσική & Εγκέφαλος -29 Μαρτίου Το ακροατήριο.

26 Εικόνα 22. Μουσική & Εγκέφαλος -29 Μαρτίου Το ακροατήριο.

27 Εικόνα 23. Μουσική & Εγκέφαλος -29 Μαρτίου Το ακροατήριο. Δ. Παρουσίαση της πρώτης Αγγλικής Έκδοσης του έργου "Άτλας Κυτταροαρχιτεκτονικής του Φλοιού των Ημισφαιρίων του Ανθρώπινου Εγκεφάλου" των Constantin Von Economo ( ) και Γεωργίου Ν Κοσκινά ( ) Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτριος Σ. Βλαστός Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής & Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης προσκαλέσουν την επιστημονική κοινότητα και το κοινό στην επίσημη παρουσίαση της πρώτης Αγγλικής Έκδοσης του έργου: "Άτλας Κυτταροαρχιτεκτονικής του Φλοιού των Ημισφαιρίων του Ανθρώπινου Εγκεφάλου" Constantin Von Economo ( ) και Γεωργίου Ν Κοσκινά ( ), Από τον οίκο Karger (Βασιλεία, 2008), υπό την

28 επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Λάζαρου Τριάρχου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 και Ώρα 6:30 μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Εισηγητές- Ομιλητές ήταν οι: Μαριέττα Γιαννάκου, τ. Υπουργός, Νευρολόγος-Ψυχίατρος Gabriela Economo & Elena Economo Dr. Thomas Karger, Διευθυντής Εκδόσεων Karger Λάζαρος Τριάρχου, Καθηγητής Νευροεπιστημών Μαρίνος Δαλάκας, Καθηγητής Νευρολογίας Marinos Dalakas, Professor of Neurology Ε. Θεατρική Παράσταση Νευροδύσσεια-17 Μαρτίου 2009 Η θεατρική παράσταση «ΝευρΟδύσσεια», παιχθηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν Φρυνίχου 14 στην Πλάκα, στις 17 Μαρτίου 2009 στις 6μμ. Ακολούθησε συζήτηση των θεατών με μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών. Η παράσταση «ΝευρΟδύσσεια», σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, είναι μια συμπαραγωγή με την ομάδα ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ. Η Οδύσσεια είναι το πιο διάσημο ταξίδι επιστροφής του ανθρώπου στη γενέθλια γη του μετά από μια μεγάλη, λαβυρινθώδη περιπλάνηση στον κόσμο. Στις μέρες μας η επιστήμη με τα σύγχρονα μονοπάτια της: Μοριακή Βιολογία, Νευροβιολογία, Νευροψυχολογία κτλ μοιάζει να κάνει ένα ταξίδι εξερεύνησης μέσα στο κέντρο των αποφάσεων και της αυτοσυνείδησης του ανθρώπου,δηλαδή μέσα στον εγκέφαλο. Στόχος της παράστασής μας ο παραλληλισμός αυτών των δύο ταξιδιών και η "δικτύωση" και η αλληλεπίδρασή τους μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι που θέλει τους θεατές συμμέτοχους, με σκοπό να δούμε όλοι μαζί το μύθο της Οδύσσειας ως αλληγορία του ταξιδιού των μηνυμάτων του εγκεφάλου μέσω των νευρώνων σε ένα και μόνο οργανισμό. Εδώ ο Οδυσσέας είναι η συνείδηση και οι σύντροφοί του οι αισθήσεις και οι νευρώνες. Οργανισμός το θέατρο και πλοίο η ομάδα Πασπαρτού που αυτή τη φορά, μετά το ταξίδι της με το καράβι φορτηγό, ξεδιπλώνει μνήμες και ιστορίες προσωπικές με πυξίδα και οδηγό το κείμενο της Οδύσσειας του Ομήρου αλλά και την αναζήτηση της εποχής μας για το τι κρύβεται μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Σταθμοί στο ταξίδι μας τα διάφορα σημεία του εγκεφάλου όπου εδράζονται οι αναμνήσεις, τα κίνητρα και οι επιθυμίες που οδηγούν τον άνθρωπο στη Μουσική, το Χορό, το Τραγούδι και το Θέατρο μέσω των οποίων από τ αρχαία χρόνια ως σήμερα σπέρνουμε

29 στον κόσμο, εκτός απ τα γνωστά σε όλους μας «γονίδια» και τα προσφάτως ανακαλυφθέντα και πιο ανθεκτικά «μιμίδια», ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν, σ ένα αέναο ταξίδι επιστροφής που στην ουσία δεν είναι παρά προβολή και παρακαταθήκη για το μέλλον. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία- Επιμέλεια κειμένου: Μάνια Παπαδημητρίου Σκηνικά-Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου- Αθηνά Πουρέα Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Κώστας Βόμβολος Κίνηση: Αμαλία Μπένετ ΗΘΟΠΟΙΟΙ Τάσος Αντωνίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Μαρία Κόμη Παπαγιαννάκη, Ανδρέας Μαυραγάνης, Μάνια Παπαδημητρίου, Σαμψών Φύτρος Χορηγός ήταν η Φαρμακευτική Εταιρεία UCB. Ζ. Early life experiences influence adult brain function and behaviour-17 Μαρτίου Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 καί ώρα μμ. στο Deree College (στην Αγία Παρασκευή, οδός Αγ. Ιωάννου και Γραβιάς, Αμφιθέατρο 6) δώθηκε διάλεξη και έγινε συζήτηση στο θέμα: " Early life experiences influence adult brain function and behaviour" Ομιλήτρια ήταν η Φωτεινή Στυλιανοπούλου,Καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίστρια ήταν η Δρ. Λένα Πατεράκη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Deree College. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ Μαρία Παναγιωτακοπούλου. Η. Eίδωλα και βεβαιότητες στον κόσμο των εγκεφάλων 6 Απριλίου 2009 Δευτέρα 6 Απριλίου 2009, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στο Βόλο ο κ Γ.Χ. Παπαδόπουλος, Καθηγητής Νευροανατομικής στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. έδωσε διάλεξη με θέμα «Eίδωλα και βεβαιότητες στον κόσμο των εγκεφάλων» Θ. Φάρμακα: Χρήση - Κατάχρηση και εξάρτηση, 7 Απριλίου 2009 Στις 7 Απριλίου 2009, στις 19:30 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μίλησαν με θέμα "Φάρμακα: Χρήση-Κατάχρηση και Εξάρτηση" οι: η Ζωή Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή

30 Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αικατερίνη Τυλγάδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Η εισαγωγή έγινε από τον κ Δ. Α. Κυριακίδη, Καθηγητή Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο ΔΣ/ΕΙΕ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ακαδ. έτος 2011-2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ακαδ. έτος 2011-2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ακαδ. έτος 2011-2012 Δεκαπενθήμερο γνωριμίας των σχολείων της περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: -ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 47 ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων, «μία διοργάνωση του

Διαβάστε περισσότερα

Διεξήχθη στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του European Agency for Development in Special

Διεξήχθη στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του European Agency for Development in Special ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ISSN 1986-1338 Πρόοδος στη διαδικασία διαμόρφωσης νέων αναλυτικών προγραμμάτων Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Peenemünde. Έκθεση Φωτογραφίας

Peenemünde. Έκθεση Φωτογραφίας Eλληνική έκδοση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2007 / 2008 56 Peenemünde Έκθεση Φωτογραφίας Στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος φιλοξενείται, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2008,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010/2011 ΦΛΩΡΙΝΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

"Γιατί όλα είναι θέμα χημείας"

Γιατί όλα είναι θέμα χημείας "Γιατί όλα είναι θέμα χημείας" Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Περιβαλλοντικής Αγωγής ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Eνεργός Πολίτης για το Περιβάλλον και την Αειφορία 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, σχ. έτος 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα σεμινάρια για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2015. Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα σεμινάρια για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2015. Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι» ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Με χαρά σάς ανακοινώνουμε πως οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διαθέτουν πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

TΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚοινωνικHς ΑλληλεγγYης ΟΤΑ TEYXOΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008

TΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚοινωνικHς ΑλληλεγγYης ΟΤΑ TEYXOΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008 TΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚοινωνικHς ΑλληλεγγYης ΟΤΑ ISSN: 1790-6792 TEYXOΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008 Eκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας δήμων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 επιστημονική ημερίδα: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Συντονιστής - Επιστημονική Επιμέλεια: Στέργιος Νότας D.P.MGR., κλινικός ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΕΒΕ ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΕ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΕΒΕ ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΕ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Κ Υ Π Ρ Ο Υ Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 7 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 1 ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΕΒΕ ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΕ Ιδρύματα, φορείς, άτομα που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Δράσεις Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» Δράσεις Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σας παρουσιάζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 2016. Τα Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν και ανανεώθηκαν,

Διαβάστε περισσότερα

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β' ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ "ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ" ΤΕΥΧΟΣ 6 // ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 www.moraitis.edu.gr Αποτελέσματα 2010 Γενικό Λύκειο: Επέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: 70 στους 73, δηλαδή 96%, από αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009. Ανδρέας Δημητρίου, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009. Ανδρέας Δημητρίου, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ISSN 1986-1338 Μ π ο ρ ε ί η Κ ύ π ρ ο ς ν α γ ί ν ε ι Δ ι ε θ ν έ ς Κ έ ν τ ρ ο Τ ρ ι τ ο β ά θ μ ι α ς Ε κ

Διαβάστε περισσότερα

Profile. www.kes.ac.cy info@kes.ac.cy. >>> Newsletter Ενημερωτικό Δελτίο. Διαβάστε σ αυτό το τεύχος: Τεύχος 13 ο, Ιούνιος 2011 ISSN 1450-3271

Profile. www.kes.ac.cy info@kes.ac.cy. >>> Newsletter Ενημερωτικό Δελτίο. Διαβάστε σ αυτό το τεύχος: Τεύχος 13 ο, Ιούνιος 2011 ISSN 1450-3271 >>> Newsletter Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 13 ο, Ιούνιος 2011 ISSN 1450-3271 40 Χρόνια KES COLLEGE Χαιρετισμός τού Έντιμου Υπουργού Παιδείας & Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου Διαβάστε σ αυτό το τεύχος: Με

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδικό ΑΩ Τεύχος 59 Μαρτίος 2013

Περιοδικό ΑΩ Τεύχος 59 Μαρτίος 2013 Περιοδικό ΑΩ Τεύχος 59 Μαρτίος 2013 Περιοδικό ΑΩ Τεύχος 59 Μάρτιος 2013 Περιεχόμενα Σημείωμα Δραστηριότητες Υποτρόφων Απώλεια...2 Επιτυχίες...3 Μουσική...4 Εικαστικά...6 Σκηνοθεσία...7 Ειδήσεις του Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

@up. Πρωτοετείς: οδηγός επιβίωσης. Περιοδική Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών

@up. Πρωτοετείς: οδηγός επιβίωσης. Περιοδική Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών @up Δ η μ ή τ ρ ι ο ς Σ φ ή κ α ς & Β έ ρ α Σ φ ή κ α C o r i n n e M e n t z e l o p o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ ό π ο υ λ ο ς Περιοδική Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών 2η περίοδος - τεύχος

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι, η αφήγηση και η τεχνολογία εμφανίζουν πολλαπλές σχέσεις και συνέργιες.

Το παιχνίδι, η αφήγηση και η τεχνολογία εμφανίζουν πολλαπλές σχέσεις και συνέργιες. Ημερίδα Παιχνίδι, αφήγηση, τεχνολογία αναζητώντας το ψηφιακό ανάλογο της ανθρώπινης παραμυθίας Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010 διοργάνωση Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Δραστηριότητες ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εργαστήρια Δραστηριότητες ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ Εργαστήρια Δραστηριότητες ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ www.amc.edu.gr Η Σχολή Η Σχολή Υγείας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και επιστημών, το οποίο περιλαμβάνει τη Φυσικοθεραπεία, τη Λογοθεραπεία και τη Διαιτολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγο πριν... τη «Βραδιά Ερευνητή 2014» Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Λίγο πριν... τη «Βραδιά Ερευνητή 2014» Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Λίγο πριν... τη «Βραδιά Ερευνητή 2014» Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 18:00 22:00 Η έρευνα στην καθημερινή ζωή / Το επάγγελμα του Ερευνητή H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για

Διαβάστε περισσότερα

NYC EDUCATIONAL GROUP CAMPUSES. New York College : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πράγα, Τίρανα, Βελιγράδι

NYC EDUCATIONAL GROUP CAMPUSES. New York College : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πράγα, Τίρανα, Βελιγράδι 1 New York College : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πράγα, Τίρανα, Βελιγράδι Το New York College έχει λάβει Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ (ΦΕΚ 1302 Τεύχος Β 18/8/10 Αθήνα), (ΦΕΚ 1320

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια στη Σχολή Πυροβολικού. Βράβευση του Καλύτερου Τροχονόμου της χρονιάς. σε αυτό το τεύχος.

Newsletter. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια στη Σχολή Πυροβολικού. Βράβευση του Καλύτερου Τροχονόμου της χρονιάς. σε αυτό το τεύχος. Newsletter Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» www.ioas.gr Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Γ Ι Α Τ Η Ν Ο Δ Ι Κ Η Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια στη Σχολή Πυροβολικού Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακές σπουδές και έρευνα στην Κύπρο: Π ο λ ι τ ι κ ή ε θ ν ι κ ή ς α ν ά π τ υ ξ η ς, αυτονόμησης και ισχύος

Πανεπιστημιακές σπουδές και έρευνα στην Κύπρο: Π ο λ ι τ ι κ ή ε θ ν ι κ ή ς α ν ά π τ υ ξ η ς, αυτονόμησης και ισχύος ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ISSN 1986-132X Πανεπιστημιακές σπουδές και έρευνα στην Κύπρο: Π ο λ ι τ ι κ ή ε θ ν ι κ ή ς α ν ά π τ υ ξ η ς,

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά Δράσεις πρόληψης από το Δήμο Στροβόλου Ο Δήμος Στροβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ 6 2015 ISSN: 2241-8393 2 Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΟΣ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 29 ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Νέου Δημοτικού Μεγάρου Δερύνειας απέσπασαν δύο

Διαβάστε περισσότερα