Συμβουλές σχετικά με τη χρήση των ελαστικών MICHELIN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συμβουλές σχετικά με τη χρήση των ελαστικών MICHELIN"

Transcript

1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συμβουλές σχετικά με τη χρήση των ελαστικών MICHELIN Το ελαστικό είναι το μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ του οχήματος και του δρόμου. Οι χρήστες πρέπει να μεριμνούν ώστε να διατηρούν την ποιότητα και τις επιδόσεις των ελαστικών του. Για να το επιτύχουν αυτό, προτείνεται να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες ασφαλείας και τις συμβουλές χρήσεις. Αυτές οι συμβουλές ισχύουν πάντα υπό την αίρεση των τοπικών περιορισμών: νομικών και ρυθμιστικών απαιτήσεων κτλ. ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟ? 225: φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστόμετρα (mm) 45: σειρά ελαστικού (σχέση μεταξύ του ύψους και του φάρδους διατομής H/s: 0,45) R: δομή radial 17: εσωτερική διάμετρος σε ίντσες Ένδειξη πιστοποίησης σύμφωνα με τον Καν.ΕΕ 30 με αριθμό έγκρισης Θόρυβος Ένδειξη πιστοποίησης (Θορύβου) : Οδηγία 2001/43/CE 91: δείκτης φορτίου W: δείκτης ταχύτητας Ονομασία της γκάμας DOT: Departement of transportation Εβδομάδα και έτος κατασκευής Κωδικός του εργοστασίου κατασκευής Κωδικός διάστασης Κωδικός Επιλογής

2 2 Ορισμοί άλλων σημάνσεων Reinf: Reinforced : ελαστικά με τον υψηλότερο Δείκτη Φορτίου της διάστασής τους. Extra Load (Επιπλέον Φορτίο): καινούρια σήμανση με την ίδια σημασία όπως το Reinf. (ενισχυμένο) XSE : X Τεχνολογία radial S Ασφάλεια E Οικονομία N0 - N1 N2 - N3 K1 - K2 C1 H MO AO MO1 RO1 A Ειδικά σημάδια των κατασκευαστών 3PMSF = 3 κορυφές βουνού με νιφάδες χιονιού = 3 κορυφές βουνού νε νιφάδες χιονιού ως σύμβολο Σήμανση η οποία δείχνει την πρόσθετη επίδοση για τα ελαστικά M+S ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ Green X : Η σήμανση Green X η οποία τοποθετείται στο πλευρό ενός ελαστικού MICHELIN για Επιβατικά οχήματα, για Ελαφριά Φορτηγά, για 4X4, είναι η εγγύηση ότι το ελαστικό αυτό προσφέρει ένα επίπεδο ενεργειακής αποτελεσματικότητας μεταξύ των καλυτέρων της αγοράς. Με τη σήμανση αυτή, η MICHELIN δεσμεύεται να μειώνει την κατανάλωση καυσίμου από τα οχήματα και έτσι να μειώνει τις εκπομπές CO2. l Η επιλογή ενός ελαστικού πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και με τον εξοπλισμό που προτείνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή του ελαστικού ή από κάποιον επίσημο οργανισμό (μέγεθος, δείκτης φορτίου και ταχύτητας, σκάλισμα κτλ...) l Ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία και για τεχνικούς λόγους είναι είτε υποχρεωτικό είτε συστήνεται έντονα να χρησιμοποιείτε ελαστικά του ίδιου τύπου στον ίδιο άξονα. l Με τον όρο τύπος ελαστικού, ο κανονισμός της ECE (Regulation No. 30) αφορά στα ελαστικά που δεν έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και συγκεκριμένα: - τον κατασκευαστή, - την περιγραφή της διάστασης του ελαστικού, - την κατηγορία χρήσης (χρήση σε κανονικές συνθήκες, χιόνι, προσωρινή χρήση), - τη δομή (διαγώνια δομή, radial, runflat), - το σύμβολο ταχύτητας, - το δείκτη φορτίου, - το φάρδος του ελαστικού. l Συστήνεται τα ελαστικά με συγκρίσιμη φθορά να τοποθετούνται στον ίδιο άξονα. Ορισμένες νομοθεσίες θέτουν ένα μέγιστο όριο διαφοροποίησης. Για παράδειγμα ο Κώδικας οδήγησης για γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους αναφέρει: Άρθρο 9.3. Οι διαφορές στο βάθος του πέλματος στα δύο κύρια αυλάκια δύο ελαστικών τοποθετημένα στον ίδιο άξονα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 mm.

3 3 l Επιπλέον, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται το ελαστικό έτσι ώστε οι επιδόσεις του να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του χρήστη. l Κατά την αγορά ενός ελαστικού, να δίνετε προσοχή στα χρησιμοποιημένα ελαστικά άγνωστης προελεύσεως. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχονται από κάποιον επαγγελματία πριν την τοποθέτηση. l Μια προσωρινή ρεζέρβα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μακροχρόνια ή πάνω από τον συνιστώμενο δείκτη ταχύτητας. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ελαστικού και κατασκευαστή αυτοκινήτου. Πρέπει να δίνεται προσοχή όταν οδηγείται ένα όχημα με τοποθετημένη την ρεζέρβα καθώς μπορεί να επηρεαστεί από αυτό η οδήγηση του οχήματος. ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ l Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ελαστικό πέρα από τα όρια των τεχνικών του χαρακτηριστικών για τα οποία έχει εγκριθεί. l Ορισμένες υπερβολικές ή μη κανονικές ρυθμίσεις του οχήματος μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση του ελαστικού. l Κακή χρήση ή λάθος επιλογή ελαστικού μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο να φθαρούν πρόωρα κάποια μηχανικά μέρη. Καινούργια ΠΙΣΩ ελαστικά Όταν αντικαθιστάτε μόνο δύο ελαστικά, η Michelin προτείνει τα καινούργια ή τα λιγότερο φθαρμένα ελαστικά να τοποθετούνται στον πίσω άξονα για βελτιωμένο έλεγχο και ασφάλεια του οχήματος. Αυτή η συμβουλή βρίσκει εφαρμογή σε οχήματα με μπροστινή και πίσω κίνηση τα οποία έχουν όμοια ελαστικά τοποθετημένα στον εμπρός και στον πίσω άξονα. Βεβαιωθείτε ότι η πίεση των ελαστικών έχει αναπροσαρμοστεί για να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος. Ειδικές περιπτώσεις: Οχήματα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς: Η Michelin, όπως και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, συστήνει έντονα ότι όποιο και αν είναι το σύστημα 4x4, τα ελαστικά τοποθετούνται σε πανομοιότυπα σετ των τεσσάρων ελαστικών (ίδιο μέγεθος, ίδια γκάμα, ίδιος κωδικός και το ίδιο επίπεδο φθοράς). Εξαίρεση αποτελεί αν το όχημα είχε από την πρώτη τοποθέτηση διαφορετικές διαστάσεις ελαστικών μπροστά και πίσω. Η σύσταση αυτή είναι γιατί αν υπάρχουν διαφορές στην περίμετρο κύλισης στα μπροστινά και πίσω ελαστικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόωρη φθορά σε διάφορα μέρη μετάδοσης όπως είναι το ο κεντρικός άξονας μετάδοσης σε ένα σύστημα μερικώς 4x4, ή το κεντρικό διαφορικό σε ένα πλήρες ή αυτόματο σύστημα 4x4. Για να διατηρηθούν παρόμοια επίπεδα φθοράς ελαστικών μεταξύ των μπροστινών και πίσω ελαστικών συνιστάται να: - Αντικαταστήσετε και τα 4 ελαστικά ταυτόχρονα. - Περιοδικά να αλλάζετε θέσεις στα ελαστικά από τις μπροστινές στις πίσω θέσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

4 4 Ακόμα, πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες πίεσης που δίνονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου για να αποφευχθούν διαφορές πίεσης στην περίμετρο κύλισης οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρη φθορά των μηχανικών μερών. Τροχόσπιτα: Τα τροχόσπιτα απαιτούν ελαστικά που να προσαρμόζονται στις συνθήκες χρήσης. Το 2003, ο ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) τροποποίησε τα πρότυπα καθώς και τις συστάσεις του σχετικά με τα τροχόσπιτα και τώρα αναφέρει «Τα ελαστικά τύπου CP έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα τροχόσπιτα να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα φορτία που υποστηρίζουν, και ότι «συστήνεται εντόνως στα τροχόσπιτα να τοποθετούν ελαστικά που προορίζονται μόνο για αυτά. Στην αντικατάσταση, η Michelin συστήνει να γίνεται η τοποθέτηση ελαστικών CP σε οχήματα τα οποία να είναι πιστοποιημένα για να χρησιμοποιούν ελαστικά CP. Το φορτίο που υφίσταται το ελαστικό δεν πρέπει για κανένα λόγο να υπερβαίνει το όριο που προβλέπει το ελαστικό δηλαδή ο δείκτης φορτίου πρέπει να τηρείται. Ο ETRTO δηλώνει ακόμα ότι τα ελαστικά CP να χρησιμοποιούνται στον πίσω άξονα (en monte simple), να έχουν πίεση 5.5 bar αντί για την κανονική πίεση των 4.75 bar για παράδειγμα. l Τα ελαστικά MICHELIN με την σήμανση CP είναι για αυτό ειδικά σχεδιασμένα για οδήγηση με πίεση 5.5 bar (550 kpa) Αυτή η υψηλότερη πίεση βελτιώνει το κράτημα στον δρόμο και αυξάνει την αντίσταση στις προκλήσεις της οδήγησης και στις συνθήκες χρήσης που αντιμετωπίζουν τα τροχόσπιτα ειδικά σε ό,τι αφορά στο φορτίο (περιστασιακή υπερφόρτωση στατική και/ή δυναμική που συνδέεται με τον τύπο του οχήματος: υπέρβαρο στον πίσω άξονα, αστάθεια φορτίου, υψηλό κέντρο βάρους εξαιτίας φορτίου τοποθετημένου σε ύψος) και μεγάλες περίοδοι ακινησίας. Ελαστικά που τοποθετούνται και δεν προορίζονται για αυτή τη χρήση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε: - δυσκολία χειρισμού (ψάρεμα, ταλάντωση, δονήσεις, κατευθυντικότητα...) - πρόωρη φθορά διαφόρων μερών του ελαστικού όπως της κορυφής του πέλματος σε δύσκολες συνθήκες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξεφούσκωμα. Στην χρήση: ελέγξτε και προσαρμόστε αν χρειάζεται την πίεση των ελαστικών μηνιαία και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι. Η υποπίεση μπορεί να είναι επικίνδυνη: για παράδειγμα, για την διάσταση 225/70R15 Camping CP, μια υποπίεση 0.5 bar (11%) ισοδυναμεί με υπερφόρτωση περίπου 100 kg (dan) ανά ελαστικό. Η υπερφόρτωση (ακόμα και η προσωρινή) ή άνιση κατανομή φορτίου στο όχημα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά των μηχανικών μερών του οχήματος και/ή των ελαστικών και έτσι να προκληθεί ζημία σε άτομα ή περιουσιακά στοιχεία.

5 5 l Αν προβλέπεται αλλαγή διάστασης ελαστικού, ένα ελαστικό ισοδύναμης συνολικής περιμέτρου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να τηρηθούν οι αρχικοί δείκτες φορτίου και ταχύτητας (οι δείκτες ταχύτητας και φορτίου θα πρέπει να είναι ισοδύναμοι ή μεγαλύτεροι από τα αρχικά ελαστικά). Προτείνεται ότι ένας επαγγελματίας θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για αυτή την ενέργεια. l Αν το όχημα είναι ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην αφήνετε τα ελαστικά με υποπίεση, και πάντα να βεβαιώνεστε ότι οι πιέσεις είναι σωστές πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το όχημα. Προστατεύστε τα ελαστικά από την υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή από το φως του ήλιου και χρησιμοποιήστε ειδική σχάρα για να αποφύγετε τη επαφή με κρύες επιφάνειες το χειμώνα (τσιμέντο, πέτρες...). l Ελέγξτε τακτικά με την βοήθεια ενός ειδικού το πέλμα και τα πλευρά συχνά (για χτυπήματα, κοψίματα, σπασίματα κτλ...) καθώς επίσης και την κατάσταση των τροχών και τις βαλβίδες. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πιέσεις ελαστικών περισσότερο από 4.5 bar (450 kpa), πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλες βαλβίδες για τις πιέσεις αυτές.

6 6 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Εισαγωγή l Η σωστή τοποθέτηση, όταν πραγματοποιείται σε συμφωνία με τις προτεινόμενες διαδικασίες λειτουργίας και με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας, εξασφαλίζει εξαιρετική προστασία για πρόσωπα και υλικά και επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελαστικού. l Κακή τοποθέτηση ή κακή χρήση μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ελαστικά, στο όχημα ή στους επιβάτες (σοβαροί ή και θανατηφόροι τραυματισμοί). l Είναι λοιπόν αναγκαίο οι εργασίες αυτές να διεξάγονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με τον κατάλληλο εξοπλισμό. l Αν η διαδικασία τοποθέτησης ελαστικού διεξαχθεί από κάποιον εκπαιδευόμενο πρέπει να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου πεπειραμένου επαγγελματία. l Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ανατρέχετε στις τεχνικές οδηγίες του κατασκευαστή ελαστικού, του αυτοκινήτου και των τροχών καθώς επίσης και στο εγχειρίδιο χρήστη για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό τοποθέτησης τροχών. Γενικές προφυλάξεις Οι χρήστες πρέπει πάντα: - Να φοράνε τον προστατευτικό ρουχισμό. - Να έχουν πρόσβαση στην συγκεκριμένη εργασία. - Να διασφαλίζουν ότι το όχημα είναι ακινητοποιημένο, η μηχανή του σβηστή, και ότι το όχημα είναι σωστά στερεωμένο (χειρόφρενο, στηρίγματα κτλ). Προφυλάξεις κατά την απομάκρυνση του τροχού από το όχημα l Στην περίπτωση που το ελαστικό είναι σε ζεύγος ή η ζάντα έχει σημάδια ζημιάς, τα ελαστικά πρέπει να ξεφουσκώσουν κατά την απομάκρυνση με την αφαίρεση του μηχανισμού της βαλβίδας να είναι προαπαιτούμενο για την τοποθέτηση του τροχού. l Βεβαιωθείτε ότι το ελαστικό και ο τροχός είναι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν με ασφάλεια. l Να συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Προφυλάξεις κατά την τοποθέτηση l Ελέγξτε ότι τα ελαστικά και ο τροχός είναι στις σωστές διαστάσεις, είναι συμβατά μεταξύ τους και είναι συμβατά με το όχημα και τις συνθήκες χρήσης του. l Ελέγξτε ότι τα ελαστικά, ο τροχός και τα διάφορα μέρη του είναι σε καλή κατάσταση και ενδείκνυνται για service πριν την τοποθέτηση. l Ακολουθείστε τις οδηγίες τοποθέτησης στα πλαϊνά του ελαστικού (προσανατολισμός τοποθέτησης ή κατεύθυνση αλλαγής θέσεων κτλ) και βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά είναι τοποθετημένα στις σωστές θέσεις στο όχημα. Οι βαλβίδες από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίστανται συστηματικά σε κάθε αλλαγή ελαστικού.

7 7 l Οι μεταλλικές βαλβίδες πρέπει να ελέγχονται ως προς την κατάστασή τους και την στεγανότητά τους. Αντικαταστήστε τις βαλβίδες ή τις ενώσεις όταν χρειάζεται. l Μετά την τοποθέτηση του ελαστικού στο όχημα είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ένα κατάλληλο δυναμομετρικό κλειδί για βίδωμα ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο ζεύγος δυνάμεων όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Προφυλάξεις κατά την εισαγωγή αέρα l Η σωστή πίεση των ελαστικών είναι βασικός παράγοντας όχι μόνο για την βέλτιστη απόδοση του ελαστικού αλλά κυρίως για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. l Είναι αναγκαίο για τον σωστό χειρισμό του οχήματος (κράτημα στο δρόμο και φρενάρισμα) καθώς επίσης και για την καλή διατήρηση της κατάστασης του ελαστικού. l Να χρησιμοποιείτε μόνο εξοπλισμό εισαγωγής αέρα που προορίζεται για τον σκοπό αυτό και να υπάρχει αυτόματο αερόμετρο ακριβείας με κόφτη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιο πρόσωπο ή χειριστής σε άμεση εγγύτητα με τον εξοπλισμό έτσι ώστε να βρίσκεται εκτός πεδίου σε πιθανή εκκένωση σε περίπτωση ατυχήματος. Πίεση χρήσης ελαστικού Να τηρείτε τις πιέσεις ελαστικών που προτείνονται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Αυτές μπορείτε να τις βρείτε: l Επάνω στο όχημα στην πόρτα, στο πλαινό της πόρτας, στο καπάκι του ντεποζίτου της βενζίνης κτλ... ή l Στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος. Αν όχι αναζητήστε την πληροφορία στις συστάσεις του κατασκευαστή ελαστικών ή στον επαγγελματικό οδηγό. l Η υπο πίεση ή η υπερ πίεση μπορεί να αλλοιώσουν τον χειρισμό του οχήματος (βλ. Ελεγχος και συντηρηση οχηματος - Πίεση ελαστικών). Ευθυγράμμιση l Οι συνέπειες της απουσίας ευθυγράμμισης ή της ελλιπούς εκδηλώνονται με δονήσεις που γίνονται αισθητές σε διάφορα επίπεδα ταχύτητας. l Η ευθυγράμμιση των τροχών είναι κατά συνέπεια αναγκαία και για τους τέσσερεις τροχούς για άνετη οδήγηση και διαρκείς επιδόσεις του οχήματος και των ελαστικών. l Για αποτελεσματική ευθυγράμμιση, το μηχάνημα ευθυγράμμισης πρέπει: - Να έχει σύστημα ευθυγράμμισης που να ταιριάζει στο κέντρο του τροχού, - Να είναι βαθμονομημένο με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτά τα δύο σημεία είναι βασικά για την ποιότητα της εργασίας και αποτελούν συχνά την αιτία της εσφαλμένης ευθυγράμμισης που εκδηλώνεται με επίμονη δόνηση που γίνεται αντιληπτή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

8 8 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Γενικοί όροι Οι αποθήκευση θα πρέπει να γίνεται: l Σε εγκαταστάσεις που έχουν καλό αερισμό, ξηρό και ήπιο περιβάλλον και είναι προστατευμένες από ήλιο και κακοκαιρία. l Mακριά από χημικές ουσίες, διαλύτες και υδρογονάνθρακες που είναι πιθανό να έχουν αλληλεπίδραση με την φύση των ελαστικών. l Μακριά από οποιοδήποτε αντικείμενο που θα μπορούσε να διαπεράσει το ελαστικό (μέταλλο, ξύλο κτλ) l Μακριά από κάθε πηγή ζέστης, φλόγας, πυρακτωμένα αντικείμενα, υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σπινθήρα καθώς και πηγές όζοντος (μετασχηματιστές, συσκευές συγκόλλησης κτλ) Να αποφεύγετε να στοιβάζετε ελαστικά κάτω από άλλα αντικείμενα. Επιπλέον, τα αξεσουάρ πρέπει να αποθηκεύονται στην αρχική τους συσκευασία, σε επιφάνειες που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για κοψίματα, σκισίματα ή διατρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα ελαστικά και τα αξεσουάρ χρειάζονται χειρισμό με προσοχή και οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή εργαλεία δεν πρέπει να προκαλούν ζημιές. Οι χρήστες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τον κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό. Βραχυχρόνια αποθήκευση (μέχρι και 4 εβδομάδες) Τα ελαστικά μπορούν τοποθετηθούν σε στοίβα κατά προτίμηση σε παλέτες. Παρόλα αυτά οι στοίβες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1.2 μέτρο. Όταν τα ελαστικά είναι στοιβαγμένα δεν πρέπει να παραμορφώνονται. Όταν τοποθετούνται σε ζάντα, τα ελαστικά πρέπει να αποθηκεύονται ξεφούσκωτα σε κάθετη θέση σε ράφια ή σε μονή στρώση σε ράφια.

9 9 Μακροχρόνια αποθήκευση Τα ελαστικά πρέπει να αποθηκεύονται κάθετα με τουλάχιστον 10 cm απόσταση από το έδαφος. Για να αποφευχθούν οι παραμορφώσεις πρέπει να εναλλάσσεται η θέση τους ελάχιστα μια φορά το μήνα. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ Γενικές συστάσεις l Βεβαιωθείτε ότι το όχημα είναι στάσιμο πριν από κάθε είδους επιθεώρηση. l Τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται τακτικά ώστε να διαπιστωθεί κάποια ανομοιόμορφη φθορά ή πιθανή ζημιά. l Η δύναμη σφιξίματος πρέπει να ελέγχεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος. l Οι διατρήσεις, τα κοψίματα ή οι ορατές παραμορφώσεις του πέλματος, των πλαϊνών ή του τακουνιού πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διεξοδικού ελέγχου (εσωτερικού/εξωτερικού) του ελαστικού από έναν ειδικό. Οποιαδήποτε ζημιά στην ζάντα πρέπει να ελέγχεται επίσης από έναν ειδικό. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ελαστικά: Που παρουσιάζουν ζημιές όπως παραμορφωμένο τακούνι ή με εμφανή τα σύρματα, αποκόλληση γόμας ή λινών, σύρματα των λινών εμφανή, αλλοίωση από ορυκτέλαια ή χημικά, πτυχώσεις ή αλλοίωση της εσωτερικής γόμας οφειλόμενες σε παρατεταμένη κύληση με υποπίεση. - Για τα οποία υπάρχει αμφιβολία για την καταλληλότητά τους ως προς την χρήση - Τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις νομικές προδιαγραφές. Κάθε φορά που το όχημα επιθεωρείται, να ελέγχεται ότι το καπάκι ασφαλείας της βαλβίδας είναι σε καλή κατάσταση. Αν υπάρχουν αμφιβολίες αντικαταστήστε το καπάκι με ένα καινούργιο.

10 10 Έλεγχος φθοράς l Ο έλεγχος για φθορά πρέπει να γίνεται σε διάφορα σημεία επάνω και γύρω από το ελαστικό. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει με ένα βαθύμετρο ή βλέποντας τους δείκτες φθοράς στο πέλμα του ελαστικού που είναι εμφανείς με ένα σύμβολο στους ώμους του ελαστικού. l Αν το νόμιμο όριο φθοράς έχει επιτευχθεί, το ελαστικό πρέπει να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί. l Ένας ειδικός θα πρέπει να κληθεί αν υπάρχει ανομοιόμορφη φθορά ή διαφορά στον τρόπο φθοράς μεταξύ δύο ελαστικών στον ίδιο άξονα. Πίεση ελαστικών Υποπίεση l Δεδομένου ότι ένα ελαστικό σταδιακά χάνει πίεση, είναι αναγκαίο να την προσαρμόζετε περιοδικά. Αυτός ο έλεγχος εντοπίζει κάθε ανομοιόμορφη απώλεια πίεσης. l Αυτός ο έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί σε όλα τα ελαστικά του οχήματος (συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας όταν υπάρχει). l Η χρήση ενός αυτοκινήτου που έχει ελαστικά με ανεπαρκή πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ομαλή αύξηση της θερμοκρασίας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ζημιά σε εσωτερικά μέρη. Η ζημιά αυτή είναι μη αναστρέψιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη απώλεια πίεσης. Οι συνέπειες της κύλισης με ανεπαρκή πίεση δεν είναι απαραίτητα άμεσες ή ορατές και μπορεί να παρουσιαστούν και αφότου έχει διορθωθεί η πίεση. l Ανεπαρκής πίεση ελαστικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υδρολίσθησης. Υπερπίεση l Η υπερπίεση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη τάση σε χτυπήματα πως ζημιά στο πέλμα κτλ. l Η υπερπίεση ή η υποπίεση μπορεί να προκαλέσει γρήγορη και ανομοιόμορφη φθορά. l Συνίσταται η πίεση των ελαστικών να ελέγχεται όταν τα ελαστικά είναι κρύα. l Αν ο έλεγχος διεξαχθεί μετά την οδήγηση και τα ελαστικά είναι ζεστά, δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί αέρας καθώς η πίεση των ελαστικών αυξάνεται με την θερμοκρασία. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να ρυθμιστούν οι πιέσεις με 0.3 bar υψηλότερα από ότι προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος. Επανεξετάστε και προσαρμόστε τις πιέσεις όταν χρειάζεται όταν τα ελαστικά σας είναι κρύα. l Η προσθήκη πίεσης με άζωτο δεν υποκαθιστά την ανάγκη για συχνό έλεγχο της πίεσης των ελαστικών. l Σε κάθε περίπτωση, να ακολουθείτε τις πιέσεις που προτείνονται από τον κατασκευαστή του οχήματος (παράγραφος 4.3) ή εναλλακτικά από τον κατασκευαστή του ελαστικού.

11 11 Επισκευή l Η ζημιά στα ελαστικά συχνά δεν μπορεί να επισκευαστεί. l Όλες οι επισκευές μπορούν να διεξαχθούν από εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες. l Οι επισκευές προκύπτουν από λεπτομερή έλεγχο του ελαστικού από κάποιον ειδικό. l Ένα ελαστικό που έχει χρησιμοποιηθεί με υποπίεση μπορεί να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και μόνο ένας εξονυχιστικός έλεγχος του εσωτερικού του ελαστικού μπορεί να διαγνώσει αν αυτό μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Η απομάκρυνση του ελαστικού είναι αναγκαία για να διαπιστωθεί η τρέχουσα κατάστασή του και το είδος της επισκευής που απαιτείται. l Στην περίπτωση διάτρησης του ελαστικού, η ενίσχυση μέσω της βαλβίδας με προϊόντα που «σφραγίζουν» την διάτρηση είναι μερική και προσωρινή λύση. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα συμβατότητας με το ελαστικό, τον τροχό, την βαλβίδα, τον αισθητήρα πίεσης κτλ. Είναι βασικό να ακολουθηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή. l Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού ώστε να ελέγξει το ελαστικό και αν είναι εφικτό να κάνει κάποια επισκευή. l Η Michelin δεν προτείνει επισκευή με κορδόνι καθώς αυτό γίνεται εξωτερικά του ελαστικού χωρίς αυτό να βγαίνει από τον τροχό και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η οποιαδήποτε εσωτερική ζημιά ή η καταλληλότητα του ελαστικού για περαιτέρω χρήση.

12 12 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Τα ελαστικά φτιάχνονται από διαφορετικούς τύπους υλικών και μέρη από καουτσούκ των οποίων οι ιδιότητες εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Για κάθε ελαστικό, η εξέλιξη αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το κλίμα, οι συνθήκες αποθήκευσης (θερμοκρασία, υγρασία, θέση κτλ), συνθήκες χρήσης (φορτίο, ταχύτητα, πίεση, συνθήκες του οδοστρώματος κτλ) στις οποίες το ελαστικό υπόκειται κατά την διάρκεια της ζωής του.αυτοί οι παράγοντες γήρανσης ποικίλλουν τόσο πολύ που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί με ακρίβεια η διάρκεια ζωής ενός ελαστικού. Για το λόγο αυτό επιπρόσθετα με τους συνηθισμένους ελέγχους από τον χρήστη επιβάλλεται και ο συχνός έλεγχος από κάποιον ειδικό για να αποφανθεί αν το ελαστικό είναι κατάλληλο προς χρήση. Όσο πιο παλιό είναι το ελαστικό, τόσο πιο πιθανό είναι να θέλει αντικατάσταση λόγω γήρανσης που μπορεί να έχει προέλθει από συνθήκες αποθήκευσης και/ή χρήσης ή εξαιτίας άλλων παραγόντων που πρόεκυψαν μετά από ελέγχους. Σαν προφύλαξη ακόμα και αν η κατάστασή τους μοιάζει ικανοποιητική και δεν έχουν φθάσει ακόμα στο νόμιμο επίπεδο φθοράς, η Michelin προτείνει την αντικατάσταση των ελαστικών με ηλικία 10 χρόνια ή παραπάνω ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής. Η ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού μπορεί να προσδιοριστεί από τα τελευταία ψηφία ενός κωδικού στα πλαϊνά του ελαστικού που συνήθως ξεκινάει με τα αρχικά DOT. Για παράδειγμα ένας κωδικός που λήγει σε 2306 σημαίνει ότι ένα ελαστικό έχει κατασκευαστεί την 23η εβδομάδα του DOT: Departement of transportation Εβδομάδα και έτος κατασκευής Κωδικός του εργοστασίου κατασκευής Κωδικός διάστασης Κωδικός Επιλογής Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες αυτές μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις του οχήματος και να προκαλέσει προβλήματα χειρισμού και/ή κακή απόδοση του ελαστικού που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια του χρήστη και τρίτων μερών. Η Michelin δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί υπεύθυνη για ζημιές οι οποίες μπορεί να προκύψουν σαν αποτέλεσμα της αντίθετης χρήσης στις οδηγίες.

Ελαστικά - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Συμβουλές και ιδέες για την ασφάλειά σας.

Ελαστικά - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Συμβουλές και ιδέες για την ασφάλειά σας. Ελαστικά - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Συμβουλές και ιδέες για την ασφάλειά σας. Leaflet_Reifen_AZ_GR 1 03.03.2008 17:06:47 Uhr Περιεχόμενα Το πιο σημαντικό τμήμα του αυτοκινήτου σας δεν είναι η μηχανή.

Διαβάστε περισσότερα

Honda SH300 SH300A ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ. Honda Italia Industriale S.p.A. 2010

Honda SH300 SH300A ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ. Honda Italia Industriale S.p.A. 2010 Honda SH300 SH300A ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ Honda Italia Industriale S.p.A. 2010 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτό το σκούτερ έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τον οδηγό και έναν επιβάτη. Μην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΚΟΜΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο 1 Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ALFA PLAM (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ 320 mm

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ 320 mm ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΑ ΣΙΔΕΡΩΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ 320 mm ΣΙΔΕΡΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΛΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: 1600 mm 2000 mm ΑΡΧΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ 549148 B Ημερομηνία έκδοσης: 1.10.2011

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής εργασία με τον αρμοκόφτη

Ασφαλής εργασία με τον αρμοκόφτη Ασφαλής εργασία με τον αρμοκόφτη { Πίνακας περιεχομένων Αρχικές οδηγίες χρήσης Τυπώθηκε σε χαρτί λευκασμένο χωρίς χλώριο. Τα τυπογραφικά μελάνια περιέχουν φυτικά έλαια, το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο. Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση ζημιών σε θερμουίτ δισκόφρενων και δίσκους φρένων. Τεχνικές πληροφορίες

Αξιολόγηση ζημιών σε θερμουίτ δισκόφρενων και δίσκους φρένων. Τεχνικές πληροφορίες Αξιολόγηση ζημιών σε θερμουίτ δισκόφρενων και δίσκους φρένων Τεχνικές πληροφορίες Αξιολόγηση ζημιών σε θερμουίτ δισκόφρενων και δίσκους φρένων Προϋπόθεση για τη βέλτιστη λειτουργία του φρένου Θερμουίτ

Διαβάστε περισσότερα

ALTOSONIC V12. Ροόμετρο αερίου υπερήχων 12 χορδών για custody transfer. Εγχειρίδιο οδηγιών. KROHNE 06/2014-4003491001 - MA ALTOSONIC V12 R02 el

ALTOSONIC V12. Ροόμετρο αερίου υπερήχων 12 χορδών για custody transfer. Εγχειρίδιο οδηγιών. KROHNE 06/2014-4003491001 - MA ALTOSONIC V12 R02 el ALTOSONIC V12 Εγχειρίδιο οδηγιών Ροόμετρο αερίου υπερήχων 12 χορδών για custody transfer KROHNE : Βιβλιογραφικά στοιχεία ::::::::::::::::::::::::::::::::: Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

MANUAL ΛΕΒΗΤΑ ΠΕΛΛΕΤ BIOMAX

MANUAL ΛΕΒΗΤΑ ΠΕΛΛΕΤ BIOMAX 1. Σηµαντικές Προειδοποιήσεις MANUAL ΛΕΒΗΤΑ ΠΕΛΛΕΤ BIOMAX ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Μετά την αφαίρεση της συσκευασίας να γίνεται πάντα έλεγχος για την πληρότητα της παράδοσης, ενώ σε περίπτωση ελαττωµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

XC90. Εγχειριδιο κατοχου

XC90. Εγχειριδιο κατοχου XC90 Εγχειριδιο κατοχου ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ VOLVO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ VOLVO Ελπίζουμε ότι θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο που αγοράσατε από τη Volvo. Το αυτοκίνητο αυτό σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3 Λέβητας βιομάζας-ξύλου Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3 Περιεχόμενα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ... 3 3 ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

VOLVO S40. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition

VOLVO S40. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition VOLVO S40 Εγχειριδιο κατοχου Web Edition ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ VOLVO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ VOLVO Ελπίζουμε ότι θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο που αγοράσατε από τη Volvo. Το αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001. Honda ANF125. Honda Motor Co., Ltd. 2009

09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001. Honda ANF125. Honda Motor Co., Ltd. 2009 09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001 Honda ANF125 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2009 09/08/01 13:31:24 3GKZFB00_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτή η µοτοσικλέτα έχει σχεδιαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Logano S121-2. λέβητα στερεών καυσίμων. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό. 6 720 803 802 (2011/12) GR 6 720 647 653-00.

Οδηγίες χρήσης. Logano S121-2. λέβητα στερεών καυσίμων. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό. 6 720 803 802 (2011/12) GR 6 720 647 653-00. Οδηγίες χρήσης λέβητα στερεών καυσίμων 6 70 647 653-00.T Logano S- Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό. 6 70 803 80 (0/) GR Πρόλογος Πρόλογος Αγαπητή πελάτισσα, αγαπητέ πελάτη, Η ζεστασιά είναι το

Διαβάστε περισσότερα

VOLVO V70 & XC70. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition

VOLVO V70 & XC70. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition VOLVO V70 & XC70 Εγχειριδιο κατοχου Web Edition ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ VOLVO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ VOLVO Ελπίζουμε ότι θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο που αγοράσατε από τη Volvo.

Διαβάστε περισσότερα

VOLVO S60. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition

VOLVO S60. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition VOLVO S60 Εγχειριδιο κατοχου Web Edition ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ VOLVO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ VOLVO Ελπίζουμε ότι θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο που αγοράσατε από τη Volvo. Το αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Husqvarna PG530. Gebruiksaanwijzing. Istruzioni per l uso. Instruções para o uso ËÁ Â Ú Ûˆ IT PT NL GR HUSQVARNA CONSTRUCTION PRODUCTS

Husqvarna PG530. Gebruiksaanwijzing. Istruzioni per l uso. Instruções para o uso ËÁ Â Ú Ûˆ IT PT NL GR HUSQVARNA CONSTRUCTION PRODUCTS IT PT NL GR Istruzioni per l uso Prima di usare la macchina, leggere per intero le istruzioni per l uso e accertarsi di averne compreso il contenuto. Instruções para o uso Leia as instruções para o uso

Διαβάστε περισσότερα

VOLVO V60. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition

VOLVO V60. Εγχειριδιο κατοχου. Web Edition VOLVO V60 Εγχειριδιο κατοχου Web Edition ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ VOLVO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ VOLVO Ελπίζουμε ότι θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο που αγοράσατε από τη Volvo. Το αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Σας ευχαριστούμε για την αγορά της νέας μοτοσυκλέτας σας. Σας ευχόμαστε πολλά ευχάριστα και ασφαλή χιλιόμετρα Αυτό το εγχειρίδιο σας παρέχει τη βασική πληροφόρηση, σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Ηλιακοί Συλλέκτες

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Ηλιακοί Συλλέκτες ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Ηλιακοί Συλλέκτες Εγκατάσταση, συντήρηση & οδηγίες χρήσης ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΑ... 4 ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ... 4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ - ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ MIG/MAG ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη

Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη Λέβητας στερεών καυσίμων Logano G221 20 kw 25 kw 32 kw 40 kw 6 720 802 658 (2012/06) GR Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα........................... 2 1 Επεξήγηση συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

IGNIS PELLET 35/65 [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw

IGNIS PELLET 35/65 [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw IGNIS PELLET 35/65 ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] Το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προϊόντος ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001 Honda PCX ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:53 3GKWN600_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτό το σκούτερ είναι σχεδιασµένο για να

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη S A T U R N. για τη σειρά λεβήτων. Caltherm. Μοντέλα CT 35F έως 70F. 19/03/2012v5

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη S A T U R N. για τη σειρά λεβήτων. Caltherm. Μοντέλα CT 35F έως 70F. 19/03/2012v5 Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη για τη σειρά λεβήτων Caltherm Μοντέλα CT 35F έως 70F S A T U R N 19/03/2012v5 2 Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε τον λέβητα στερεών καυσίµων Caltherm. Παρακαλούµε διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

0212727gr 004 12.2009. Ηλεκτρική σφύρα EHB 11 BL, BLM, BLS. Κανονισμός λειτουργίας

0212727gr 004 12.2009. Ηλεκτρική σφύρα EHB 11 BL, BLM, BLS. Κανονισμός λειτουργίας 0212727gr 004 12.2009 Ηλεκτρική σφύρα EHB 11 BL, BLM, BLS Κανονισμός λειτουργίας Κατασκευαστής Wacker Neuson SE Preußenstraße 41 80809 München www.wackerneuson.com Tel.: +49-(0)89-354 02-0 Fax: +49-(0)89-354

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ l Σχεδόν τριπλάσια διάρκεια ζωής σε σύγκριση με αυτής των χαλύβδινων l Υψηλή αντίσταση στην οξείδωση-επιφανειακή φθορά

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ»

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ» Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ» ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Buderus. Οδηγίες συναρμολόγησης, χρήσης και συντήρησης. Logano G211 και Logano G211 D. Λέβητας στερεών καυσίμων. Για τον τεχνικό

Buderus. Οδηγίες συναρμολόγησης, χρήσης και συντήρησης. Logano G211 και Logano G211 D. Λέβητας στερεών καυσίμων. Για τον τεχνικό Οδηγίες συναρμολόγησης, χρήσης και συντήρησης Λέβητας στερεών καυσίμων Logano G211 και Logano G211 D Για τον τεχνικό Διαβάστε προσεκτικά πριν από τη συναρμολόγηση και τη συντήρηση. 6 720 615 840 (01/2005)

Διαβάστε περισσότερα

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 MODELS TOUCAN 1100 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 C.E. JLG Industries, Kilmartin Place,

Διαβάστε περισσότερα