ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Transcript

1 Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

2 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΛΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ06 ΤΕΓΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΠΕ06

3 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΔΟΓΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΓΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

4 ΤΑΞΗ Β Β1 ΑΝΔΡΕΑΝΙΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΥΓΕΡΗ ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΓΚΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΚΕΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΛΙΝΤΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΙΩΡΗ ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΛΕΞΗΣ Β2 ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΕΚΟΣ ΒΑΙΟΣ ΝΤΑΟΥΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΛΑΒΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Β3 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΥΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΥΣΤΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΔΟΓΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΓΚΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝ. ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΡΒΑΚΑ ΕΛΛΗ

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα γεφύρια, άλλοτε πέτρινα κι άλλοτε σιδερένια, αποτελούν σημαντικό μέσο επικοινωνίας για τον εκάστοτε διαβάτη. Η ανάγκη του ανθρώπου να περνά στην αντίπερα όχθη του ποταμού μεταφέροντας με ασφάλεια τα προϊόντα ή τα ζώα του, είχε γεννηθεί ήδη από πολύ παλιά. Γεφύρι σημαίνει επικοινωνία ανθρώπων και διακίνηση αγαθών. Γεφύρι σημαίνει συνένωση, συμφιλίωση. Οι πρώτες γέφυρες φημολογείται πως κατασκευάστηκαν περί το 4000 π.χ.

6 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

7 ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΩΝ Στην προβιομηχανική Ελλάδα, το κύριο δομικό υλικό ήταν η πέτρα και ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούσαν τους κατοίκους περισσότερο της ηπειρωτικής και λιγότερο της νησιωτικής υπαίθρου ήταν η ασφαλής διέλευση των οδοιπόρων και των μεταφορικών μέσων τους πάνω από ποτάμια, ρέματα και χείμαρρους. Μέχρι τον 20ο αιώνα, το μόνο εφικτό αλλά λειτουργικό τεχνικό έργο που μπορούσε να κατασκευάσει ο ασπούδαστος μάστορας της εποχής εκείνης για να δώσει τη λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα που απασχολούσε όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλους ανεξαιρέτως τους συντοπίτες του ήταν ένα πέτρινo γεφύρι, μονότοξο όπως της Κόνιτσας ή πολύτοξο όπως της Άρτας.

8 ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ Τα πέτρινα γεφύρια είχαν πολύ υψηλό κόστος κατασκευής και γι αυτό το λόγο τη χρηματοδότηση του έργου αναλάμβανε ένα ή και περισσότερα γειτονικά χωριά. Πολλές φορές το κόστος κατασκευής αναλάμβαναν μεμονωμένοι χορηγοίχρηματοδότες, οπότε σ αυτήν την περίπτωση ως ηθική ανταμοιβή, το γεφύρι έπαιρνε το όνομά του. Οι χορηγοί ήταν συνήθως Έλληνες που είχαν πλουτίσει στον τόπο τους ή στο εξωτερικό από το εμπόριο, την κτηνοτροφία κλπ.

9 ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ Πρωταρχικό μέλημα για την κατασκευή ενός γεφυριού ήταν η σωστή επιλογή της θέσης. Στις ορεινές και βραχώδεις περιοχές, το στενότερο μέρος του ποταμού και οι βραχώδεις όχθες ήταν αυτές που καθόριζαν τη θέση του. Γι' αυτό το λόγο πρώτα καθορίζονταν οι προσβάσεις προς το γεφύρι. Αντιθέτως, στις πεδινές περιοχές τα μονοπάτια καθόριζαν τη θέση του γεφυριού.

10 Βρίσκονται σε κομβικά σημεία και συχνά πάνω στην χάραξη των αρχαίων και μεταγενέστερων δρόμων. Η μορφολογία του εδάφους έπαιζε τον πιο καθοριστικό ρόλο. Ο πρωτομάστορας αναζητούσε ένα βραχώδες στένωμα του ποταμού με γερούς βράχους στις όχθες για να στηρίξει με ασφάλεια τα ακρόβαθρα. Οι πολύπειροι λαϊκοί γεφυροποιοί γνώριζαν ότι όσο μικρότερη η καμάρα τόσο πιο στερεό το γεφύρι και τόσο μικρότερο το κόστος κατασκευής του.

11 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Τα πέτρινα γεφύρια, ανάλογα με τον αριθμό των τόξων τους, ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες : τα μονότοξα και τα πολύτοξα. Επειδή η Ελλάδα είναι κυρίως ορεινή χώρα, τα περισσότερα γεφύρια της είναι μονότοξα. Κανένα γεφύρι δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο, γιατί το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Τα γεφύρια που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο είναι απλά και απέριττα, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία. Τα λιγοστά διακοσμητικά στοιχεία που υπάρχουν αφορούν επιγραφές με τη χρονολογία κατασκευής ή ανακαίνισης. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα των χορηγών και σπανιότερα των μαστόρων.

12 ΜΟΝΟΤΟΞΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Τα μονότοξα γεφύρια, τα συναντάμε κυρίως στις ορεινές περιοχές, όπου υπήρχαν δυσκολίες στο χτίσιμό τους.

13 ΠΟΛΥΤΟΞΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Τα πολύτοξα συναντώνται στις πιο πεδινές περιοχές όπου το χτίσιμο ήταν αρκετά εύκολο.

14 Το οδόστρωμα,που χρησιμοποιούσαν οι διερχόμενοι, είναι αρκετά στενό, περίπου δύο μέτρα και στρωμένο πάντα καλντερίμι. Πολλά από αυτά χρησιμεύουν ακόμη και σήμερα στη συνέχιση μιας συγκοινωνιακής γραμμής.

15 ΚΟΥΔΑΡΑΙΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΟΙ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙΤΕΣ ΜΑΣΤΟΡΟΙ Η κατασκευή των γεφυριών ήταν μια κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού που προήλθε από την εμπειρία πολλών γενιών μαστόρων. Οι οικοδόμοι προερχόμενοι από άγονα μέρη (περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από περιοχές της Ηπείρου), πρώτο μέλημα είχαν τον επιούσιο και τη συντήρηση της οικογένειας. Οι μαστόροι σπάνια είχαν καλλιτεχνικές προθέσεις. (Αλλά έστω πολύ αραιά πρόσφεραν και πνευματικό έργο παίζοντας θέατρο με σημαντική απήχηση). Η ζωή τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα των μαστορόπουλων (η διατροφή, ο ύπνος, η απλυσιά, η αρρώστια, το δια βίου σακάτεμα από ατυχήματα, η έλλειψη περίθαλψης και ασφάλειας, άλλες ζωτικές ανάγκες, η αρνητική συχνά αντιμετώπισή τους, η εκμετάλλευσή τους ιδίως από δυνάστες αγάδες).

16 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Πρώτα, γεφύρια με υλικά της φύσης (κορμοί δένδρων, μεγάλες πέτρινες πλάκες). Αργότερα, πρόχειρες ξύλινες γέφυρες από κλαδιά δένδρων, στηριζόμενα σε παρόχθια δένδρα ή ογκώδη βράχια. Στη συνέχεια, λίθινα βάθρα με παράλληλους κορμούς δένδρων και πάνω τους ξύλινο κατάστρωμα. Και γέφυρες εξολοκλήρου από επεξεργασμένο ξύλο. Κύριο δομικό υλικό: γερές πέτρες, που διαφοροποιούσαν τα γεφύρια μεταξύ τους. Συνδετικό υλικό: Α. ασβεστοκονίαμα (ασβέστη,χώμα, νερό, είδος τσιμέντου). Β. κουρασάνι (ενισχυμένο με τριμμένο κεραμίδι, ασπράδι αυγών, μαλλιά ζώων).

17 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τα εργαλεία του μπουλουκιού των κτιστάδων ήταν: Τσουκάν (σφυρί) Ματσακούπι Βαριοπούλα Κοπάνα Τσαμπουκάκι Μλαροσανίδα Γουνιά Καλέμι Γουνιά Ματρακάς Σουβλί Φραπίνα Λούκι Κουσκούτα

18 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ Τα γεφύρια κατασκευάστηκαν για λόγους καθαρά κυκλοφοριακούς. Όλη η περιοχή της Ηπείρου διατρέχεται από ποτάμια, τα οποία το χειμώνα γίνονται πολύ άγρια και ορμητικά. Τα γεφύρια συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους αλλά και τις γειτονιές κάθε χωριού με τους χώρους δουλειάς - τα χωράφια, τα αμπέλια, τα βοσκοτόπια. Όταν οι Ηπειρώτες άρχισαν να ταξιδεύουν και να μεταφέρουν εμπορεύματα με τα καραβάνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα γεφύρια ήταν πλέον απαραίτητα, για τη διάβαση των ποταμών. Οι δρόμοι του εμπορίου έγιναν σε ορεινές και όχι σε πεδινές περιοχές. Οι λόγοι ήταν δύο: 1. Τα ορεινά χωριά, που ήταν κυρίως ελληνικά, ήταν έξω από τον άμεσο τουρκικό έλεγχο. 2. Η επικοινωνία μεταξύ τους και με τη Βαλκανική ενδοχώρα μπορούσε να υλοποιηθεί ευκολότερα με μικρότερα γεφύρια. Αυτός είναι ο λόγος που οι δρόμοι του εμπορίου κατά την τουρκοκρατία δεν συμπίπτουν (ευτυχώς) με τους σημερινούς δρόμους της παράκτιας ανάπτυξης. Έτσι πολλά πετρογέφυρα δεν καταστράφηκαν.

19 Το χτίσιμο ενός γεφυριού ήταν δύσκολο έργο και συχνά πολλά γεφύρια καταστρέφονταν από τη δύναμη του νερού ή από κατασκευαστικά λάθη. Αυτό γεννούσε το φόβο και την αγωνία στους μαστόρους απέναντι στο απρόοπτο και το άγνωστο. Αναπάντεχα γεγονότα που συνέβαιναν κατά τη θεμελίωση, η πίστη ότι υπάρχουν δαιμονικά στοιχεία και εχθρικοί δράκοι στο χτίσιμο, που ζητούσαν ικανοποίηση, έκαναν τους μαστόρους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο προληπτικούς. Έτσι στοίχειωναν το έργο με θυσίες εξιλέωσης της άγνωστης δύναμης. Επίσης ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν πολλές ανθρωποθυσίες, στην Ευρώπη, κατά την ανοικοδόμηση γεφυριών. Εκτός από την προφανή λειτουργική τους ιδιότητα, τα γεφύρια είχαν και συμβολική αξία - σύμβολο αφοσίωσης (να γένω γης να με πατάς, γιοφύρι να διαβαίνεις)

20 Η κατασκευή Η θεμελίωση γινόταν σε σταθερό και βραχώδες έδαφος. Όταν το έδαφος ήταν σαθρό ή αμμώδες η θεμελίωση γινόταν με πασσάλους. Στη συνέχεια, κτίζονταν τα βάθρα και διαμορφωνόταν το ξύλινο καλούπι του σχήματος του τόξου.. Οι πέτρες της καμάρας που ονομάζονταν θολίτες ή καμαρολίθια ήταν πελεκημένες σε όλες τις έδρες τους, ενώ οι πέτρες των λιθοδομών μόνο κατά την εξωτερική τους επιφάνεια. Το γεφύρι χτιζόταν σταδιακά από κάτω προς τα πάνω, άρχιζε ταυτόχρονα κι από τις δύο πλευρές και προχωρούσε σιγά-σιγά προς την κορυφή διαμορφώνοντας το τόξο με τρόπο που να αντιμετωπίζονται οι πλευρικές ωθήσεις.

21 Τελευταία τοποθετούνταν το «κλειδί» ο κορυφαίος θολίτης του τόξου σε σχήμα ανάποδου τραπεζίου, για να «κλειδώσει το τόξο. Στη συνέχεια χτίζεται το γέμισμα του γεφυριού, επάνω στο τόξο, το οποίο γίνεται από ξηροδομή (χωρίς κονίαμα). Η αφαίρεση των καλουπιών ήταν η πιο κρίσιμη φάση στην κατασκευή του γεφυριού. Πολλά κατέρρεαν στο ξεκαλούπωμα και η προσπάθεια έπρεπε να ξαναρχίσει από την αρχή. Το πλάτος των γεφυριών είναι αρκετά στενό, συνήθως γύρω στα 2 μέτρα. Το οδόστρωμα είναι λιθόστρωτο, διαμορφωμένο όπως τα καλντερίμια των χωριών και ακολουθεί τις καμπύλες των τόξων δίνοντας μια τέλεια μορφή ανάλαφρη, με μια φυσική στατικότητα, απόλυτα ενταγμένη στο τοπίο.

22 Συμπληρωματικές κατασκευές σ ένα γεφύρι ήταν κατ αρχήν οι πέτρινες αντηρίδες σε σχήμα τριγωνικής προεξοχής στις βάσεις των μεσαίων βάθρων, οι πρόβολοι ή έμβολα. Ρόλος τους ήταν η ανακοπή της ορμής του ρεύματος του νερού και η αποφυγή άσκησης μεγάλων πιέσεων στο σώμα του γεφυριού προς τα κατάντη -παράλληλα δηλαδή με τη ροή του νερού- καθώς και η αποφυγή δημιουργίας στροβίλων στο νερό προς τα ανάντη αντίθετα δηλαδή στη ροή του νερού. Υπήρχαν επίσης τα ανακουφιστικά τόξα ή ψευτοκαμάρες, ανοίγματα στα μεσόβαθρα ανάμεσα στα τόξα. Τα ανοίγματα αυτά ελαφραίνουν την κατασκευή και συγχρόνως διαμορφώνονταν έτσι, ώστε να ανακουφίζουν τη λιθοδομή του γεφυριού από την υπερπίεση που ασκούσε το ποτάμι, όταν είχε «κατεβασιά», όταν δηλαδή ανέβαινε η στάθμη του νερού και το ρεύμα γινόταν ορμητικό, ύστερα από δυνατή βροχή ή κατά το απότομο λιώσιμο του χιονιού.

23 Τέλος, ήταν τα στηθαία, μεγάλες πέτρες τοποθετημένες κάθετα και χαντρωμένες στις εξωτερικές λιθοδομές του γεφυριού. Ρόλος τους είναι η προστασία, τουλάχιστον η ψυχολογική, κατά τη διέλευση του γεφυριού, ιδίως όταν το ύψος είναι μεγάλο και οι καιρικές συνθήκες κακές. Στα γεφύρια δεν υπάρχει τίποτα το περιττό, απολύτως καμιά αρχιτεκτονική φλυαρία. Τα χαρακτηρίζουν η ποικιλία μορφών, ένδειξη της αστείρευτης φαντασίας του λαϊκού τεχνίτη, αλλά και η έντονη πλαστικότητα, οφειλόμενη στις ανακουφιστικές θυρίδες, στους προβόλους και κυρίως, στον καμπυλωτό διάδρομο διάβασης. Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με οικοδομές που λες και τις έχουνε χτίσει θεοί και όχι ανθρώπινα χέρια. Γι αυτό και θεόχτιστα και «απ αιώνων εις αιώνα τον άπαντα» καλοβγαλμένα και ισορροπημένα και καλοζυγισμένα και λιτά και απλά και αυτονόητα.

24 Τυπολογία των πέτρινων γεφυριών της Ελλάδας Σε σχέση με το άνοιγμα του γεφυριού. Στενό άνοιγμα του τόξου: Στα ημιορεινά ή ορεινά. (παραδείγματα: Βωβούσα, Μακρυνίτσα, τα περισσότερα γεφύρια της Ευρυτανίας. Μεγάλο άνοιγμα του τόξου: Στα πεδινά, όταν η δύναμη της ροής είναι μεγάλη (Γεφύρι της Πλάκας, γεφύρι της Πύλης Tρικάλων).

25 Τόξα απολύτως ημικυκλικά, (όπως στο γεφύρι των Βραγγιανών) Τόξα οξυκόρυφα, (όπως στο γεφύρι της Τατάρνας) Τόξα ελλειπτικά, ( όπως στο γεφύρι του Αϊ Γιώργη) Σε σχέση με το άνοιγμα του γεφυριού Τόξα λίγων μοιρών, (όπως στο γεφύρι της Ρωσκάς)

26 Σε σχέση με το κατάστρωμά τους Γεφύρια με οριζόντια ράχη: Μικρά γεφύρια με τις προσβάσεις στο ίδιο επίπεδο με τη ράχη και το ποτάμι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους δρόμους. Γεφύρια με κυρτή ράχη: όταν οι δύο προσβάσεις προς το γεφύρι ήταν χαμηλά, δηλαδή τα μονοπάτια περνούσαν λίγο πάνω από το επίπεδο του νερού και το άνοιγμα που έτρεπε να γεφυρωθεί ήταν μεγάλο. Γεφύρια «κάμπια»: όταν τα ανοίγματα ήταν πολλά και ψηλά.

27 ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Τα γεφύρια συνήθως δε στέκουν μόνα τους στην ερημιά της ελληνικής υπαίθρου. Κοντά στα γεφύρια συναντάμε εικονοστάσια, ξωκλήσια, νερόμυλους, λιοτρίβια, κρήνες ή χάνια.

28

29 Γεφύρια της Ελλάδας Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Γέφυρα Αζίζ Αγά, Τρίκωμο Γρεβενών

30 Γεφύρι Καγκέλια, Ν. Γρεβενών

31 Γεφύρι του Σπανού, Ν. Γρεβενών

32 Γεφύρι Δοτσικού Ν. Γρεβενών

33 Γεφύρι Ζιάκα Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ν. Γρεβενών

34 Γεφύρι Πραμόριτσας Ν. Γρεβενών

35 Γεφύρι Πορτίτσας Σπήλαιο ν.γρεβενών

36 Γεφύρι Βoβούσας Ν. Ιωαννίνων

37 Γέφυρα Πορταϊκού ποταμού στην Πύλη Τρικάλων

38 Γέφυρα Παλαιοκαρυάς Ν. Τρικάλων

39 ΓΕΦΥΡΙ ΜΙΧΟΥ (ΑΝΘΟΥΣΑ) Ν. Τρικάλων

40 ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΠΑΡΙΑΣ - ΧΑΛΙΚΙ Ν. Τρικάλων

41 Το γεφύρι του Μιχαλάκη Φίλου στο Χαλίκι Ασπροποτάμου. Ν. Τρικάλων

42 Γέφυρα Σαρακίνας Ν. Τρικάλων

43 Γεφύρι Γκίκα (Κρανιά) Ν. Τρικάλων

44 Γεφύρι της Αργιθέας Ν. Καρδίτσας

45 Γεφύρι του Πετρωτού Ν. Καρδίτσας

46 Γεφύρι της Ζούζουλης Ν.Καστοριάς

47 Γεφύρι της Χρυσαυγής Ν. Κοζάνης

48 Το γεφύρι των Σατρών Θράκη, ν. Ξάνθης

49 Γεφύρι του Τσάι ποταμού Θράκη, ν. Έβρου

50 Γεφύρι στο Νεστόριο Νεστόριο, ν. Καστοριάς

51 Γεφύρι στο Νεστόριο Ν. Καστοριάς

52 Το γεφύρι του Τσιούκαρη στο Ροδοχώρι Ν. Κοζάνης

53 Το γεφύρι του Ακραίου Θράκη ν. Ξάνθης

54 Γέφυρα Μέδουσας Θράκη ν.ξάνθης

55 Ρωμαϊκή γέφυρα Πάτρας

56 Γεφύρι στα Άνω Συχαινά Ν. Αχαΐας

57 Γεφύρι Μαυροζούμαινας Ν. Μεσσηνίας

58 Γεφύρι στη Γαλίφα Ν. Ηρακλείου

59 Γέφυρα Μανουρά Ν. Ρεθύμνου

60 Γεφύρι στον Αλυκανά Ν. Ζακύνθου

61 Γέφυρα Ξιφίτα Ν. Ζακύνθου

62 Ρωμαϊκό υδραγωγείο Μόριας Ν. Λέσβου

63 Γεφύρι της Κρεμαστής Ν. Λέσβου

64 Μαλετιάνικο γεφύρι Ν. Εύβοιας

65 Γεφύρι Βόνιτσας Ν. Αιτωλοακαρνανίας

66 Γεφύρι της Άρτας

67 Γέφυρα Κοράκου Ν. Άρτας

68 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΙΑ Η σημασία που είχαν και έχουν οι γέφυρες για τη ζωή των ανθρώπων αποτυπώνεται σε πλήθος θεατρικών έργων, πινάκων ζωγραφικής, τραγουδιών και λογοτεχνικών κειμένων. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια αναφορά σε κάποια από αυτά.

69 Τρία ωραία βιβλία!

70 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν οι μαθητάδες. "Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται. "Πουλάκι εδιάβη κι έκατσεν, αντίκρυ στο ποτάμι,δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σα χελιδόνι, παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρώπινη λαλίτσα:" αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνεικαι μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη, παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα, που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα. "Τ' άκουσ' ο πρωτομάστορας και του θανάτου πέφτει. Πιάνει, μηνάει της λυγερής με το πουλί τ' αηδόνι. Αργά ντυθεί, αργά αλλαχτεί, αργά να πάει το γιόμα, αργά να πάει να διαβεί της Άρτας το γιοφύρι. Και το πουλί παράκουσε κι αλλιώς επήγε κι είπε: "Γοργά ντύσου, γοργά άλλαξε, γοργά να πας το γιόμα, γοργά να πας και να διαβείς της Άρτας το γιοφύρι.

71 "Να τηνε κι εμφανίστηκε από την άσπρη στράτα.την είδ' ο πρωτομάστορας, ραγίζεται η καρδιά του. Από μακριά τους χαιρετά κι από κοντά τους λέει: "Γειά σας χαρά σας μάστοροι και σεις οι μαθητάδες,μα τι έχει ο πρωτομάστορας και είναι βαργομισμένος;""το δαχτυλίδι του 'πεσε στην πρώτη την καμάρα και ποιός να μπει και ποιός να βγει, το δαχτυλίδι να 'βρει; "Μάστορα, μην πικραίνεσαι κι εγώ να πά' σ' το φέρω, εγώ να μπω, εγώ να βγω, το δαχτυλίδι να 'βρω. "Μηδέ καλά κατέβηκε, μηδέ στη μέση πήγε."τράβα καλέ μ' τον άλυσο, τράβα την αλυσίδα όλον κόσμο ανάγειρα και τίποτας δεν βρήκα."ένας πηχάει με το μυστρί κι άλλος με τον ασβέστη, παίρνει κι ο πρωτομάστορας και ρίχνει μέγα λίθο."αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στο ριζικό μας! Τρεις αδερφάδες ήμαστε κι οι τρεις κακογραμμένες μια 'χτισε το Δούναβη κι η άλλη τον Αφράτη κι εγώ η πιο στερνότερη της Άρτας το γιοφύρι. Ως τρέμει το καρυόφυλλο, να τρέμει το γιοφύρικι ως τρέμουν τα δεντρόφυλλα, να πέφτουν οι διαβάτες." "Κόρη, το λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δώσε, που 'χεις μονάκριβο αδελφό, μη λάχει και περάσει. "Κι αυτή το λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δίνει." Αν τρέμουν τ' άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρικι αν πέφτουν τ' άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες, 'τί έχω αδερφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει.

72 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Ø Ø Πολλοί μύθοι και θρύλοι σχετικά με γεφύρια δημιουργήθηκαν λόγω των δυσκολιών κατά την κατασκευή τους. Έτσι εκδήλωναν τις τύψεις τους επειδή κατέστρεφαν τη φύση. Θα περιγράψουμε διάφορες αφηγήσεις σχετικά με τα γεφύρια και τα ποτάμια. Ένας τρόπος ήταν με την ύπαρξη ενός δράκοντα που δεν ήθελε να χτιστεί η γέφυρα χωρίς ανθρωποθυσίες. Αυτό το είδος μύθου υπάρχει από την αρχαιότητα, όπου οι θυσίες ήταν πολύ σημαντικές. Επίσης εκδηλώνεται το δέος των ανθρώπων προς τα μεγάλα κατασκευάσματα. Το ποτάμι είναι το κακό που προσπαθεί να εμποδίσει την κατασκευή του γεφυριού.

73 ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ Ø Ένας γνωστός σχετικός θρύλος είναι αυτός του γεφυριού της Άρτας, που ο πρωτομάστορας έπρεπε να θυσιάσει τη γυναίκα του, αλλιώς το γεφύρι δε θα χτιζόταν ποτέ. Το γεφύρι δεν μπορούσε να χτιστεί, επειδή υπήρχαν πολλές βροχές και πλημμύρες, που παρέσερναν τις σκαλωσιές. Επίσης λέγεται πως τα τόξα ήταν 12 για να τα προστατεύουν οι 12 απόστολοι.. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της ιστορίας. Υπάρχουν και πολλά τραγούδια σχετικά με αυτόν τον μύθο. Για την κυρά που έχτισε το γεφύρι, για έναν βράχο που είναι το κεφάλι ενός στοιχειωμένου εργάτη, αλλά και θυσίες ζώων.

74 ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΙΛΑΔΙΟΥ Ένας μύθος είναι αυτός του γεφυριού του Κοιλαδιού. Κάποιοι Τούρκοι ζούσαν σε μια περιοχή κοντά σε έναν χείμαρρο που όταν έβρεχε δεν γινόταν να το περάσεις και για αυτό οι τούρκοι ζήτησαν από τους μάστορες ενός γειτονικού χωριού να

75 ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ Υπάρχει και ένας θρύλος για το γεφύρι της Κυράς. Η Τσυρά που ήτανε τούρκα φοβέρισε τους μάστορες και εκείνοι κάρφωσαν έναν αράπη και μια γυναίκα. Από

76 Ø Ø Το γεφύρι της Μύκης λέγεται πως ήταν πολύ επικίνδυνο γιατί πολλές φορές γινόταν ο στόχος ληστών. Το γεφύρι έγινε ασφαλές μόνο όταν κάποιος έριξε τον ένα ληστή στο ποτάμι και ο άλλος τράπηκε σε φυγή. Υπάρχουν και μύθοι σχετικά με υπερφυσικές δυνάμεις που εξουσιάζουν τα

77 «Το γεφύρι της γριάς» Ένας άλλος θρύλος αναφέρεται στο γεφύρι του φαραγγιού της μάνας το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Περτούλι και Νεραϊδοχώρι. Σύμφωνα μ αυτόν, το γεφύρι είχε γκρεμιστεί πολλές φορές από την ορμή των νερών του φαραγγιού Πρωτομάστορας ισχυριζόταν ότι το αίμα των κοκόρων και των αρνιών που θυσιαζόταν δεν ήταν αρκετό για να στεριώσει το γεφύρι..έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος. Έτσι άρπαξαν μια γριά ζητιάνα και την έχτισαν στα θεμέλια του γεφυριού. Από τότε λέγεται «Το Γεφύρι της Γριάς» και ο διαβάτης που περνάει από κει ακούει το θρήνο της ή τη βλέπει να κάθεται στο γεφύρι.

78 Ø Σε έναν άλλο μύθο το γεφύρι παρουσιάζεται ως τόπος δίκης. Όποιος θεωρούνταν κλέφτης αθωωνόταν μόνο όταν περνούσε με μια γίδα στον ώμο το πλημμυρισμένο

79 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

80 ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΟ

81 ΔΑΡΔΑ Στα εγκαίνια ενός γεφυριού

82 Ηπειρώτες και Δυτικομακεδόνες μάστορες στην Περσία 1935

83 Γέφυρες που κατασκεύασαν οι Ηπειρώτες μάστορες στο Βόρειο Ιράν

84 Το χτίσιμο γέφυρας στο Γκιρνανέ, στο 120χλμ της σιδηροδρομικής γραμμής Κουμ-Τεχεράνης.

85 Μια από τις εισόδους στο δρόμο προς την πόλη της Shahr-e-Kord(ΙΡΑΝ)

86 Ηπειρώτες μαστόροι σε εργασίες διάνοιξης σιδηροδρομικής γραμμής Ντιτρόιτ (ΗΠΑ) 1927

87 ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΟ ΣΤΟ ΝΤΡΑΝΓΚΟΒΟ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ)

88 Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρία

89 Τρίγκραντ ΒΟΥΛΓΑΡΙ Α

90 SIROKA LAKA- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

91 Η γέφυρα Ντιάβολσκι Η γέφυρα του διαβόλου στον ποταμό Άρδα Στη Βουλγαρική Ροδόπη περίοδος

92 Το γεφύρι του Καλιά Διαδρομή Πρεμετής Αργυροκάστρου Περιοχή Ζαγοριάς

93 ΜΑΥΡΟΓΙΟΦΥΡΟ! ΓΙΟΦΥΡΙ, ΜΑΥΡΟΓΙΟΦΥΡΟ χωριό Sulaj, περιοχή Μπεράτι (Αλβανία).

94 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗ Βρίσκεται κάτω απ το χωριό Μπένια της Πρεμετής, στο δρόμο για το χωριό Ντελβίνα. Γεφυρώνει τον παραπόταμο του Αώου, τον Λενγκαρίτσα, ακριβώς στο σημείο όπου η κοιλάδα του στενεύει και γίνεται φαράγγι.

95 Το Γεφύρι του Αλή Πασά Βρίσκεται πάνω απ το Αργυρόκαστρο, στη χαράδρα του Μαναλάτι, γεφυρώνοντας το ομώνυμο ποτάμι. (1811 με 1812).

96 Το γεφύρι του Μύλου Βρίσκεται μπροστά απ την Μπάγια του Ζαγοριού, γεφυρώνοντας το λεγόμενο Μπαγιώτικο ποτάμι

97 Γεφύρι στο χωριό Λιαμπινότι (Σε παραπόταμο του Σκούμπη)

98 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ Βρίσκεται ανάμεσα στο Αργυρόκαστρο και το κεφαλοχώρι της περιοχής Λιμπόχοβο, γεφυρώνοντας το ποτάμι της Σούχας, τον Σωχακό των

99 Το γεφύρι της Χοστέβας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΠΡΕΜΕΤΗ

100 Το γεφύρι της Νίβανης Περιοχή της Ζαγοριάς ανάμεσα Αργυρόκαστρου και Πρεμετής

101 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣΗ Διαδρομή: Μπεράτι - Κορυτσά. Γεφυρώνει ποτάμι της Τσερεβόντας

102 Η Καμάρα της Μιράκας Βρίσκεται στη Βόρεια Ήπειρο νότια Αλβανία, ανάμεσα Ελμπασάν και Λιμπράζντ, στο χωριό Μιράκα, γεφυρώνοντας τον Σκούμπη ποταμό Το

103 Το γεφύρι του Γκόλικ Στον ποταμό Σκούμπη Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

104 Δραστηριότητες των μαθητών Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις.

105 Μία μονοήμερη στο Κ.Π.Ε. Γρεβενών

106

107 Μία διήμερη στους Φιλίππους Καβάλας

108

109 Ευχαριστούμε τους μαθητές για τις ζωγραφιές που μας παρέδωσαν Αρσένη Βασιλίνα Α1 Βαγγελός Ιωάννης Γ1 Βλησσάρη Δήμητρα Γ1 Βλησσάρη Ειρήνη Γ1 Μπακογιάννης Βασίλειος Γ2 Πολύζος Αθανάσιος Α

110

111 Η ομάδα εργασίας ευχαριστεί θερμά τη μαθήτρια του Γ 4 Τσαγκαδοπούλου Ζωή για την εθελοντική προσφορά της.

112 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Wikipedia, the free encyclopedia Petrogefyra.gr s/mastoroxvria.pdf Google εικόνες

113 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

114 ΤΕΛΟΣ

Το γεφύρι της Άρτας. Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?

Το γεφύρι της Άρτας. Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch? 1 Εικόνα 1-Πίνακας του Γ. Παπαγεωργίου, 1977 Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=lgosnedhjxs Πως λεγόταν ο αρχηγός των μαστόρων;

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός

Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Η ομάδα των Δημοσιογράφων Γιώργος Λιάμπας Αχιλλέας Καφάσης Βαγγέλης Ντουλιλλάρι Πάρης Κίτσας Ραφαήλ Τάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ. Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών

ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ. Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών Ρούσου Αικατερίνη Βισβίνη Αλεξάνδρα Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της περιοχής μας Εισαγωγή Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι για να διευκολύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Υλικά και τεχνικές κατασκευής Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Οµάδα 4η Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος: 2014-2015 Τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής Είδη γεφυρών Υπάρχουν 4 τύποι γεφυρών:

Διαβάστε περισσότερα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Σε ποια κατηγορία τραγουδιών ανήκει το συγκεκριμένο τραγούδι; Ανήκει στα δημοτικά τραγούδια και συγκεκριμένα στις παραλογές. Τι είναι οι παραλογές;

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η Μαθήτριες: Άννα Μαρία Τοµαρά Ανδριάνα Τζελέπη Φανή Τρύφα Ελένη Ζαβλάνη Μόνικα Σωτηροπούλου Στεφανία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή (Α. Λεονάρδου)

Εισαγωγή (Α. Λεονάρδου) 4 ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής Βραδιά αποφοίτησης Γ τάξης 19.6.2014 Κείμενο, επιλογή οπτικού υλικού, επιμέλεια παρουσίασης: Α. Λεονάρδου, Μ.Ed., φιλόλογος, υπεύθυνη του προγράμματος Μουσικές επιλογές: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Π.Ε., ενταγμένο στο Δίκτυο σχολείων «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» ΚΠΕ Μακρινίτσας, σχολ. έτος 2011-12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΑΣ Αχ, Άνθρωπε Βρέθηκες σε απάτητα βουνά και απελπίστηκες. Μοιρολατρείς. Σμίλεψε την πέτρα, γεφύρωσε τα άγρια ποτάμια, δανείσου τους καρπούς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος 2013-2014 Η Γέφυρα του Ομολίου Πρόκειται για ένα μεγάλο γεφύρι, που γεφύρωνε τον Πηνειό και σε παλιότερους

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου»

«ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου» 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ «ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου» Ομάδα εργασίας: Α. Υπεύθυνοι καθηγητές: 1. Γιαλτρινός Γεώργιος ΠΕ11 2. Δερεχάνη

Διαβάστε περισσότερα

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά Μιχελή Ελένη 2Γ Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά συγχρόνως και μεγάλης κοινωνικής σπουδαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 1 Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας της Α τάξης του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων Ο κόσμος φκιάνουν εκκλησιαίς, φκιάνουν και

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας Γεφύρι Η κατασκευή ενός γεφυριού είχε ανέκαθεν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 Τα πέτρινα γεφύρια του ελλαδικού χώρου έλκουν την καταγωγή τους από τα ρωμαϊκά γεφύρια και υδραγωγεία,

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον. χρόνο. Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον. χρόνο. Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον χρόνο Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα Υπεύθυνοι Καθηγητές: Παπαδοπούλου Άννα (ΠΕ14) Χατζημηνάς Ανδρέας (ΠΕ19) Σχολικό Έτος:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 5 10 15 20 Σαράντα πέντε µάστοροι κ εξήντα µαθητάδες Γιοφύρι νεθεµέλιωναν ς της Άρτας το ποτάµι. Οληµερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεµιζόταν. Μοιριολογούν οι µάστοροι και κλαίν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΝΑΡΗ: ΤΡΕΝΟΓΕΦΥΡΑ Οκτάτοξη γέφυρα με οκτώ ίσα ανοίγματα μήκους 12,5μ., το καθένα σε οριζοντιογραφική καμπύλη συνολικού μήκους 165,84μ.,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο

Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο Γενικά για το πρόγραμμα Η εφαρμογή του πολιτιστικού προγράμματος «Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

20 Γεφύρια γύρω από την Βόρεια Πίνδο. στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Α. Πετρογέφυρα πάνω απ τον Αώο και τους παραποτάμους του.

20 Γεφύρια γύρω από την Βόρεια Πίνδο. στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Α. Πετρογέφυρα πάνω απ τον Αώο και τους παραποτάμους του. 2 ο Γυμνάσιο Χαριλάου Εκδρομή Περιβαλλοντικών Ομάδων 2013 20 Γεφύρια γύρω από την Βόρεια Πίνδο στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία Α. Πετρογέφυρα πάνω απ τον Αώο και τους παραποτάμους του. 1.Γεφύρι του Αγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γραφείο Υπουργού ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ minoff@culture.gr Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδική Προβολής και Αξιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Μονάδες 1 3 10 3 3 20 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ Δωμάτια 73 173 173 119 49 587 Κλίνες 147 365 352 217 92 1.173 Μονάδες 3 2 19 29 10 63 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Μονάδες 1 3 11 2 3 20 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ Δωμάτια 73 173 222 68 49 585 Κλίνες 147 365 449 121 92 1.174 Μονάδες 3 2 19 28 10 62 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Α Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΓΛΙΚΗΣ - 68 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Α Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΓΛΙΚΗΣ - 68 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΓΛΙΚΗΣ - 68 Α Αθήνας (Π.Ε.) - 65 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΜΟΥΣΙΚΗΣ - 4 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΓΛΙΚΗΣ 55 Β Αθήνας (Π.Ε.) 74 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΜΟΥΣΙΚΗΣ 4 Γ Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ευθυμίου Λάμπρος

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ευθυμίου Λάμπρος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ευθυμίου Λάμπρος Ο κύκλος τραγουδιών Της Άρτας το γεφύρι. Θεματικός και συστηματικός κατάλογος. Καταγραφές και παραλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα

Περάσαμε από την νέα γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα και μιλήσαμε για το φαινόμενο της παλίρροιας..

Περάσαμε από την νέα γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα και μιλήσαμε για το φαινόμενο της παλίρροιας.. ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ Από την Αναστασία Λεονάρδου, φιλόλογο Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 4 ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος με τίτλο «Ποτάμια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας ήταν προϊόντα της διαρκούς αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

airetos.gr Άρθρο 129 Α του ν.3852/2010: Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του Αριθμός εδρών εκλογικής περιφέρειας

airetos.gr Άρθρο 129 Α του ν.3852/2010: Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του Αριθμός εδρών εκλογικής περιφέρειας airetos.gr Άρθρο 129 Α του ν.3852/2010: Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του Αριθμός εδρών εκλογικής περιφέρειας Μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων σταυρών προτίμησης προς έναν (1)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από το Survey: Β5: Εκτεταμένα Στοιχεία Σχολικών Μονάδων Στη συγκεκριμένη «ενότητα» δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των Τμημάτων, τους

Στοιχεία από το Survey: Β5: Εκτεταμένα Στοιχεία Σχολικών Μονάδων Στη συγκεκριμένη «ενότητα» δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των Τμημάτων, τους Στοιχεία από το Survey: Β5: Εκτεταμένα Στοιχεία Σχολικών Μονάδων Στη συγκεκριμένη «ενότητα» δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των Τμημάτων, τους ενεργούς Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Τα γεφύρια στην Πίνδο είναι χτισμένα σε διαφορετικές περιόδους της Τουρκοκρατίας, διάσπαρτα στις πλαγιές του Βοΐου. Αποτελούν ζωντανά μνημεία της εποχής. Τότε

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδεύτηκαν Κατέχουν

Μετεκπαιδεύτηκαν Κατέχουν Ώρα: 10:52:54 Σελίδα 1 από 5 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 12240 6751 3831 2003 2852 1279 314 170 4192 2647 940 609 111 43 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 459 207 36 10 205 75 18 7 170 100 23 14 7 1 ΝΟΜΟΣ ΡΑΜΑΣ 66 27 18 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

:20/06/2007 sed01pin10 : 10:16:52 10: )- IT0688

:20/06/2007 sed01pin10 : 10:16:52 10: )- IT0688 : Ώρα: 10:16:52 ΠΙΝΑΚΑΣ 10: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - Σελίδα 1 από 5 - Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ο Λ Ο 3629 3464 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 208 203 ΝΟΜΟΣ ΡΑΜΑΣ 50 50 ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 38 38 ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ 76 76 ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Μπράτης Δημήτρης Αιρετός του ΚΥΣΠΕ d.mpratis@gmail.com http://www.mpratis.gr Τηλ. 6974754 1179-144884 Fax: 14689 Παληγιάννης Βασίλειος Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. paligiannis@hotmail.gr Τηλ. 69747549 Fax: 14487

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. Βήματα για τη Ζωή ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Φύλλα Εργασίας από τη σύνδεση του Πολιτιστικού Προγράμματος "Σεργιάνι στην Παράδοση" και του Προγράμματος Υγείας "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α1 ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 (ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ/ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ )

ΠΙΝΑΚΑΣ Α1 ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 (ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ/ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ) ΠΙΝΑΚΑΣ Α1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 (ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ/ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ) ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΤΗΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης ΥΛΙΚΟ Το γεφύρι αποτελείται από μάρμαρο και πέτρα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει «ξαναχτιστεί» με καμάρα πάνω και κάτω από την οποία περνά δρόμος. Επίσης έχει ζωγραφιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

Ώρα: 10:31:35 ΜΑΘΗΤΕΣ(ΝΗΠΙΑ) ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ Σελίδα 1 από 5 ----- Νοµός ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 137572 67589 56288 27809 80521 39453 763 327 ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ 35402 17261 15378 7542 19765 9600

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 οργανώθηκε εξερευνητική επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ως μέρος του προγράμματος Άδηλα Ύδατα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Πέτρινων Γεφυριών

Αρχιτεκτονική Πέτρινων Γεφυριών Αρχιτεκτονική Πέτρινων Γεφυριών Η κατασκευή ενός γεφυριού είχε ανέκαθεν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους, βοηθούσε τη διακίνηση των αγαθών, ένωνε τις πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ Α Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΩΓΗΣ 2 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ -17 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΔΑΣΚΑΛΟΙ -32 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΩΓΗΣ 5 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ -22 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΔΑΣΚΑΛΟΙ -16

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο. Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο. Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας Δ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Το Γεφύρι της Πλάκας: ένα θαυμαστό

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστη μοναδιαία αξία

Ελάχιστη μοναδιαία αξία ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Εύρος διακύμανσης Κωδικός Περιφέρεια Ελάχιστη μοναδιαία αξία Μέγιστη μοναδιαία αξία 1 Βοσκότοπος 29,59 13.302,06 2 Αρόσιμη έκταση 36,02 25.039,94 3 Δενδρώνες- Αμπελώνες 44,21 14.591,53 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 25/1/2016

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 25/1/2016 Αθήνα, 26-01-2016 Αρ. Πρωτ.: 8320 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 25/1/2016 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,306 1,549 1,502 0,945 0,686 0,644 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,361 1,621 1,546 0,993 0,734 0,723 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,339

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015 Αθήνα, 01-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 88326 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,413 1,667 1,614 1,101 0,647 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,468 1,717 1,650 1,143 0,000 0,715 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,455 1,679

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β. ΠΙΝΔΟΥ

ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β. ΠΙΝΔΟΥ 1 ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β ΠΙΝΔΟΥ Στη Προστατευόμενη Περιοχή Β Πίνδου, η οποία περιλαμβάνει το Ζαγόρι, την περιοχή του ΜετσόβουΆνω Αράχθου, την περιοχή Κόνιτσας, και τον ορεινό όγκο του

Διαβάστε περισσότερα

Από πέτρα και μεράκι

Από πέτρα και μεράκι Σχολικό έτος 2017-2018 Από πέτρα και μεράκι Πέτρινα γεφύρια στον ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο Εργασία 2 ου ΓΕΛ Περάματος στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενταγμένη στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο με τίτλο Τα πετρογέφυρα

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα, 29-12-23 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 23 (Προσωρινά στοιχεία) Η Δ/νση Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 211-212

Διαβάστε περισσότερα

:17/12/ : - ) sed01pin12 : 10:20: , IT0688

:17/12/ : - ) sed01pin12 : 10:20: , IT0688 Ώρα: 10:20:14 ΜΑΘΗΤΕΣ(ΝΗΠΙΑ) ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ Σελίδα 1 από 5 ----- Νοµός ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 140340 68747 57434 28534 81901 39769 1005 444 ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ 38670 18929 17012 8428 21343 10352

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1 Εξέταση αιτημάτων 1Α και 1Β ανά υπηρεσία 1

Πίνακας 1 Εξέταση αιτημάτων 1Α και 1Β ανά υπηρεσία 1 Στους πίνακες που ακολουθούν απεικονίζονται το χρονικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η κάθε υπηρεσία (ΔΙ και ΤΙ) ως προς την εξέταση των αιτημάτων με βάση τα άρθρα 1Α και 1Β του ΚΕΙ (Πίνακας 1), το πλήθος

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/12/2015

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/12/2015 Αθήνα, 18-12-2015 Αρ. Πρωτ.: 131956 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/12/2015 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,357 1,603 1,553 1,036 0,763 0,674 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,413 1,654 1,603 1,080 0,806 0,741 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,385

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002/2003

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002/2003 Ώρα: 12:27:44 ΠΙΝΑΚΑΣ 18: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΗΜΟΤΙΚΑ - Σελίδα 1 από 16 ----------------------------------------------------------------------------------------T Α Ξ Η ---------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύνσεις εμβέλειας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διευθύνσεις εμβέλειας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διευθύνσεις εμβέλειας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2010-2011 Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας Ανατ. Θεσ/κης, Δυτ. Θεσ/κης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 212-213

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015 Αθήνα, 18-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 95724 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,412 1,653 1,603 1,108 0,666 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,464 1,704 1,633 1,147 0,000 0,732 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,437 1,667

Διαβάστε περισσότερα

-Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική αλλαγή και Πετρογέφυρα: Προϋποθέσεις για την προστασία τους»

-Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική αλλαγή και Πετρογέφυρα: Προϋποθέσεις για την προστασία τους» Σεμινάριο του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας «Διαβαίνοντας τα Πετρογέφυρα στο χώρο και στο χρόνο» 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2016 Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Ελασσόνας -Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Ώρα: 09:55:11 Σελίδα 2 από 5 ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 107 5

Ώρα: 09:55:11 Σελίδα 2 από 5 ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 107 5 : Ηµ/νία:15/10/2009 sed02pin3 Ώρα: 09:55:11 Σελίδα 1 από 5 Γενικά Χαρακτηριστικά Εργαστήρια που χρησιµοποιούν Σχ. Αρ. Τµηµάτων Απ' αυτά Αρ.ολ/ων διδασκαλίας Αίθουσα ΥΠΑ, µονάδες που αποκλειστικά τµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ώρα: 11:02:55 Σελίδα 2 από 5 ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 86

Ώρα: 11:02:55 Σελίδα 2 από 5 ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 86 : Ηµ/νία:11/06/2008 sed02pin3 Ώρα: 11:02:55 Σελίδα 1 από 5 Γενικά Χαρακτηριστικά Εργαστήρια που χρησιµοποιούν Σχ. Αρ. Τµηµάτων Απ' αυτά Αρ.ολ/ων διδασκαλίας Αίθουσα ΥΠΑ, µονάδες που αποκλειστικά τµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας. Μαρούσι, 7-12-2010. Αριθ.Πρωτ. 154927/Γ7. Βαθμός Προτερ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας. Μαρούσι, 7-12-2010. Αριθ.Πρωτ. 154927/Γ7. Βαθμός Προτερ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΗ Β ΤΑΞΗ Γ ΥΠΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΗ Β ΤΑΞΗ Γ ΥΠΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΦΟΡΕΑΣ sed03pin10 Ηµ/νία: 17/10/2007 ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΓΥΜΝΑΣΙΑ - Σελίδα 1 από 5 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 12601 3848 7139 2097 4120 1288 1342 463 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 970 319 582 197 306 94 82 28 ΝΟΜΟΣ ΡΑΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ 37 ΚΟΙΝ: 15122, ΜΑΡΟΥΣΙ M. Σωτηράκου M. Κούβελου

Α. ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ 37 ΚΟΙΝ: 15122, ΜΑΡΟΥΣΙ M. Σωτηράκου M. Κούβελου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ &ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ENIAIOΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ /ΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΕΣΠΑ 214-22 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου υναµικού, Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑ Ε ΒΜ) 214-22 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (ΠΕΠ) 214 22 ΡΑΣΗ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος

Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος 1 / 5 από την σελίδα του στο facebook και αναφέρει χαρακτηριστικά: Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ'οδόν προς

Διαβάστε περισσότερα

(ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ) ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

(ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ) ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ) ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Βοϊδομάτης, Άραχθος, Βίκος, Αώος, Ζαγορίτης, Βάρδας Ποτάμια Ποτάμια μικρά και μεγάλα που διασχίζουν με τις κοιλάδες τους την Ήπειρο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Δ2/4728/ Απόφαση Υπ. Παιδείας

Δ2/4728/ Απόφαση Υπ. Παιδείας 1 Φ1 Εκπαιδευτική Νομοθεσία Δ2/4728/14-01-2013 Απόφαση Υπ. Παιδείας Αυτοδίκαιη ένταξη των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις νέες περιοχές μετάθεσης Αποφασίζουμε Α. Εντάσσουμε αυτοδίκαια τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας)

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) (1) εγκαταστάσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας χημικών (2) Ι Ν Αγίου Νικολάου (3) θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι (4) κορυφή λόφου Βελατούρι (5) αρχαία πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ "ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ"

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση" (ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ) 2014-2020 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) 2014-2020 ΔΡΑΣΗ "ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟ 01 - ΘΡΑΚΗΣ 09 - ΔΡΑΜΑΣ 1 05 - Α'ΑΘΗΝΩΝ Α - Ω 4 4 06 - Β'ΑΘΗΝΩΝ Α - Ω 9 9 15 - ΕΒΡΟΥ Α - Ω 6 6 21 - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α - Ω 4 4 23 - Α' ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α - Ω 16 16 24 - Β' ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α - Ω 4 4 49 - ΣΕΡΡΩΝ Α - Ω 2 2 Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τα μεσογειακά συστήματα (πεύκα, έλατα, θάμνους εύφλεκτους). Τα ορεινά δάση συχνά καίγονται γιατί έχουμε μεγάλη ξηρασία, συσσώρευση ξηρών και πεσμένων φύλων.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Πετρογέφυρα, σχεδιασμός στατικότητα, αντοχή στο χρόνο Γιάννης Βλαχάκης, Αρχιτέκτονας

Πετρογέφυρα, σχεδιασμός στατικότητα, αντοχή στο χρόνο Γιάννης Βλαχάκης, Αρχιτέκτονας ΚΠΕ Μακρινίτσας συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας». Eπιμορφωτικό σεμινάριο Β επιπέδου 29 & 30/03/2013 για εκπαιδευτικούς των οποίων τα σχολεία συμμετέχουν στο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 Το ΚΠΕ Μακρινίτσας ως συντονιστικός φορέας και στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» Αγγέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ I ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΔΙΜΗΝΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ I ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΔΙΜΗΝΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ I ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΔΙΜΗΝΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2011-2010 ΕΤΟΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΔΟΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ - ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 2011

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών»

«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών» Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σεμινάριο με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ "ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ"

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση" (ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ) 2014-2020 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) 2014-2020 ΔΡΑΣΗ "ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα