Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Η επιτακτική ανάγκη, για ένα Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης * Μετά την ήττα του λαϊκού κινήµατος (Χαλκιδα,25/7) ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΝΙΚΗ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ; 2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; 3. ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ; 5. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ; 6. ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ; 7. ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 1. ΝΙΚΗ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Τα λαϊκά στρώµατα που προχώρησαν µε τις εκλογές του Μάη σε µια πρωτοφανή καταδίκη των κοµµάτων εξουσίας, η οποία συνέτριψε τη λογική του Μνηµονιακού µονόδροµου, στις εκλογές του Ιούνη έπεσαν στη παγίδα που έστησαν οι ντόπιες και ξένες ελίτ, δηλαδή το δίληµµα Ευρώ ή καταστροφή, που όχι µόνο ανέτρεψε την προηγούµενη κατάκτηση αλλά και τα οδήγησε στη πιο βαριά ήττα µετά τον εµφύλιο. Σε αυτή την εξέλιξη ήταν αποφασιστική η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε µε ένα άκρως αντιφατικό αλλά και επικίνδυνο πρόγραµµα, που ενίσχυε αντί να καταρρίπτει τη παγίδα αυτή, µε αποτέλεσµα πολλοί από τους «βολεµένους» αλλά απογοητευµένους δεξιούς και πασόκους, όπως είχαµε προβλέψει, να επιστρέψουν στα κόµµατα εξουσίας από όπου βασικά προήλθαν και να νοµιµοποιήσουν τα εγκληµατικά Μνηµόνια, τη * το παρόν κείµενο αποτελεί περίληψη της οµιλίας του Τ.Φωτόπουλου στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, 25/7/2012, το βίντεο ολόκληρης της οµιλίας και της συζήτησης που ακολούθησε εδώ)

2 δανειακή συνθήκη και τους εφαρµοστικούς Νόµους. Έτσι, οι προβλέψεις µας επιβεβαιώθηκαν απόλυτα από τα γεγονότα, και στην πραγµατικότητα οδήγησαν στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσµα, τόσο για τα λαϊκά στρώµατα, όσο και για την αντισυστηµική Αριστερά: το λαϊκίστικο «πρόγραµµα» του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν όχι µόνο αντιφατικό αλλά και άκρως αποπροσανατολιστικό, διότι καλλιέργησε ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώµατα ότι δήθεν µπορούσαν να αποφύγουν τα Μνηµόνια ακόµη και µέσα στην ΕΕ, προσελκύοντας έτσι όλους τους «νοικοκυραίους» που τρέµουν µην χάσουν το Ευρώ «τους», αλλά δυστυχώς και µεγάλα λαϊκά στρώµατα που δεν είχαν καν Ευρώ στην τσέπη, που τροµοκρατήθηκαν από την αδίστακτη Γκεµπελική προπαγάνδα των ξένων και ντόπιων ελίτ ότι έξοδος από το Ευρώ σηµαίνει την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονοµίας, αν όχι τον...κατακλυσµό του Νώε, όπως το παρουσίαζαν τα πανάθλια κανάλια της ντόπιας ελίτ. Το ρεύµα όµως προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει στην κυβέρνηση, οπότε θα αποδείχνονταν και η αθλιότητα των θέσεων του και θα επιταχυνόταν η ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνειδητοποίησης, ιδιαίτερα εάν ταυτόχρονα παρέµεναν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της αντισυστηµικής, αντι-εε Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ. Αντίθετα, η τροµοκρατία των ελίτ από τη µία και ο λαϊκισµός του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, τον οδήγησαν στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς ήθελαν οι ντόπιες και ξένες ελίτ (και πιθανότατα και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται καθαρά τώρα), ώστε να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει και να λαϊκίζει ανώδυνα πλέον από τη θέση τώρα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, και έµµεσα να ευνουχίζει κάθε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης και κάθε συναφή αγώνα, αφού πρώτα κατάφερε να αποδοµήσει σηµαντικά την αντισυστηµική Αριστερά. Συγχρόνως, ακόµη και όταν αντισυστηµικά κόµµατα όπως το ΚΚΕ έπαιρναν σωστές θέσεις για τη διαγραφή του Χρέους και τη συνακόλουθη έξοδο από την ΕΕ/Ευρωζώνη και την ανάγκη αυτοδύναµης ανάπτυξης, ουσιαστικά τις αχρήστευαν µε το να συνδέουν την έξοδο από την ΕΕ µε τη κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δηλαδή µε την αλλαγή του συστήµατος, η οποία βέβαια αυτή τη στιγµή ήταν αδύνατη, όπως άλλωστε και το ίδιο τόνιζε. Από την άλλη µεριά, αντισυστηµικές δυνάµεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνιζαν τις αποπροσανατολιστικές και ρεφορµιστικές προτάσεις της ΕΛΕ, ενώ το θέµα της εξόδου από την ίδια την ΕΕ (σε αντίθεση µε την Ευρωζώνη) συχνά παραπεµπόταν στο απώτερο µέλλον ή µπερδευόταν µε την αντικαπιταλιστική ρήξη µε την ΕΕ και τη διάλυση της ίδιας της ΕΕ κάτω από τον αντικαπιταλιστικό αγώνα των Ευρωπαϊκών λαών, που παρέπεµπε στις ελληνικές καλένδες. Όχι τυχαία, τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέστησαν εκλογική συντριβή, που, συνακόλουθα, δεν οφείλεται µόνο στην τροµοκρατία των ελίτ και τον λαϊκισµό του ΣΥΡΙΖΑ.

3 2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; Ιδιαίτερα, όταν έτσι κι αλλιώς θα µας βγάλουν από την ευρωζώνη, προσωρινά η µόνιµα, και µάλιστα σύντοµα ; --Γιατί η επιστροφή στη δραχµή µε τους δικούς τους όρους θα είναι καταστροφική: αύξηση του Χρέους µετρούµενο σε υποτιµηµένες δραχµές ξεπούληµα κοινωνικού πλούτου παγίωση/συνεχιση της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωµάτων µόνιµη απώλεια οικονοµικής κυριαρχίας Είναι λοιπόν φανερό, εν όψει της ολοκλήρωσης της σύνθλιψης των λαϊκών στρωµάτων και της καθιέρωσης εργασιακών σχέσεων Ινδικού ή Κινέζικου τύπου, παράλληλα µε το ξεπούληµα κάθε κοινωνικού πλούτου από τη νέα κυβέρνηση, και ενώ η αξιωµατική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιµένει την επανάσταση του Ολλάντ και «των άλλων προοδευτικών δυνάµεων» στην ΕΕ, είναι µονόδροµος η συνένωση όλων των αντισυστηµικών δυνάµεων αλλά και των ευρύτερων λαϊκών στρωµάτων που συνθλίβονται από την κρίση κάτω από ένα ελάχιστο πρόγραµµα κοινών στόχων που θα έβγαζαν τη χώρα από την καταστροφική κρίση, όχι µόνο βραχυπρόθεσµα αλλά και µακροπρόθεσµα, βάζοντας τις βάσεις για την οικονοµική αυτοδυναµία, ώστε όταν αυτό θα είχε επιτευχθεί, ο λαός να αποφάσιζε δηµοκρατικά τι είδους συστηµική αλλαγή θα προτιµούσε για το µέλλον, µε βάση τις προτάσεις των αντισυστηµικών δυνάµεων που θα διατηρούσαν την ιδεολογική αυτονοµία τους σαν συνιστώσες του Μετώπου αυτού, όπως είχαµε προτείνει παλιότερα στην ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ. 3. ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εδοµένου ότι το ίδιο το Μέτωπο ορίζεται αποκλειστικά από τους Στόχους του και όχι από το ποιοι µετέχουν σε αυτό είναι κρίσιµο το θέµα πως ορίζονται οι στόχοι αυτοί. Α. ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Πιστεύουµε ότι µόνο ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα κοινωνικής αλλαγής µε βραχυπρόθεσµους και µεσοπρόθεσµους στόχους σαν τους παρακάτω θα µπορούσε να ενώσει όλες τις αντισυστηµικές δυνάµεις αλλά και τα ευρύτερα λαϊκά στρώµατα που πληρώνουν πραγµατικά την κρίση γύρω από

4 ένα Μέτωπο κοινωνικής (και συνακόλουθα εθνικής) απελευθέρωσης, που θα ενέπνεε τα λαϊκά στρώµατα να ξεσηκωθούν ενάντια στον πραγµατικό εχθρό, δηλαδή τη διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς και την υπερεθνική ελίτ (που στη χώρα µας εκπροσωπεί η Τρόικα) καθώς και τη ντόπια ελίτ και τα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα. Είναι ο ίδιος εχθρός που οδηγεί καθηµερινά όχι µόνο στην εξαθλίωση του λαού µας, αλλά και στον κοινωνικό κανιβαλισµό που φανερώνουν οι αρρωστηµένες επιθέσεις κατά άλλων θυµάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης, που τα βάζει το σύστηµα αυτό κάτω από εµάς στην κοινωνική ιεραρχία της εξαθλίωσης: τους µετανάστες. Έτσι, φασιστοειδείς οργανώσεις, µε τη φανερή βοήθεια των κρατικών αρχών που θα µπορούσαν σε µια µέρα να πατάξουν, αν ήθελαν, παρόµοια φαινόµενα, δηµιουργούν ένα τεχνητό διχασµό µεταξύ των θυµάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης για να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώµατα από τον πραγµατικό εχθρό τους. Μόνο ένα Μέτωπο σαν αυτό που προτείνουµε θα µπορούσε, κατά συνέπεια, να βάλει τις βάσεις για µια πραγµατική κοινωνική αλλαγή, η οποία θα έφερνε ταυτόχρονα τη µόνιµη έξοδο από τη σηµερινή καταστροφική πολυδιάστατη κρίση. [1]. Άµεση µονοµερής έξοδός µας από την ΕΕ (και όχι µόνο από την Ευρωζώνη), η οποία αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της απαραίτητης οικονοµικής κυριαρχίας. [2]. Ακύρωση όλων των δανειακών συµβάσεων, Μνηµονίων και σχετικών Νόµων µε παράλληλη ολοκληρωτική στάση πληρωµών των τοκοχρεολυσίων (που σηµαίνει µονοµερή διαγραφή του χρέους). [3]. Αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς αποζηµίωση κάθε κοινού αγαθού που έχει περιέλθει, µέσα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, στην ιδιοκτησία των ξένων και ντόπιων ελίτ. [4]. Επανεισαγωγή της δραχµής και µερική υποτίµησή της µε παράλληλη µετατροπή των καταθέσεων σε δραχµές, και µέτρα ώστε να µην πληγούν τα λαϊκά εισοδήµατα και οι µικροκαταθέτες (π.χ. επιδοτήσεις των λαϊκών στρωµάτων χρηµατοδοτούµενες από τα έσοδα ενός σηµαντικού φόρου στη µεγάλη περιουσία κινητή και ακίνητη καθώς και τα έσοδα από ένα βαρύ φόρο στα είδη πολυτελείας). [5]. Αυστηροί κοινωνικοί έλεγχοι στην κίνηση αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών (τελωνειακοί έλεγχοι, συναλλαγµατικοί έλεγχοι, ποσοστώσεις κ.λπ.) ώστε να θωρακιστεί η οικονοµική αυτοδυναµία της χώρας. [6]. Επαναφορά µισθών και συντάξεων στα προ Μνηµονίων επίπεδα µε παράλληλη επαναπρόσληψη των απολυµένων στον δηµόσιο τοµέα, που θα αναδιοργανωθεί ορθολογικά, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της οικονοµίας µε βάση την αρχή της αυτοδυναµίας.

5 [7]. Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων παραγωγής, συµπεριλαµβανοµένων όλων των κλάδων που καλύπτουν βασικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προτεινόµενου παρακάτω µίγµατος µορφών ιδιοκτησίας και µεθόδων κατανοµής των οικονοµικών πόρων. [8]. Γενική καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, συµπεριλαµβανοµένων των καταθέσεων στο εξωτερικό και επιβολή δραστικού «προοδευτικού» φόρου µεγάλης περιουσίας (φόρος δηλαδή ανάλογος µε το µέγεθος της περιουσίας που µπορεί να φθάνει και στο 100% της περιουσίας για τις πολύ µεγάλες περιουσίες κ.λπ.), µε στόχο τη δραστική ανακατανοµή του εισοδήµατος και του πλούτου. [9]. ηµιουργία ενός πραγµατικά λαϊκού συστήµατος Υγείας, Εκπαίδευσης και Κοινωνικών Υπηρεσιών που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα ελέγχεται από τα λαϊκά στρώµατα. Β. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μεσοπρόθεσµος στόχος του Μετώπου θα έπρεπε να είναι η οικοδόµηση των βάσεων µιας αυτοδύναµης οικονοµίας. Χρειάζεται δηλαδή στο στάδιο αυτό να δηµιουργηθεί µια ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ (όχι αυτάρκης) οικονοµία που θα στηρίζεται κατ αρχήν στους εγχώριους παραγωγικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών µας, και µόνο κατ εξαίρεση σε ξένους παραγωγικούς πόρους, τους οποίους µπορούµε ν αποκτούµε µέσω των εξαγωγών των πλεονασµάτων µας, και ενός τουρισµού που θα σέβεται τον ελληνικό λαό και το περιβάλλον, προσφέροντας υπηρεσίες, όχι απλά στα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα του εξωτερικού, όπως σήµερα, αλλά σε κάθε κοινωνικό στρώµα, σε ένα κλίµα διεθνούς αλληλεγγύης. δηλαδή: 1. να ληφθούν µέτρα για να ξανακτιστεί η παραγωγική δοµή της χώρας, που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά µετά την πλήρη ενσωµάτωσή της στη διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, και ιδιαίτερα µετά την ένταξή µας στην ΕΟΚ/ΕΕ, και 2. να διαµορφωθεί ένα συναφές καταναλωτικό πρότυπο, πέρα από αυτό που µας επέβαλαν η εξάρτησή µας από την ΕΕ και το υπάρχον σύστηµα, και οδήγησαν στη σηµερινή πολυδιάστατη κρίση και στη συνακόλουθη οικονοµική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή. ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΕΘΝΙΣΜΟΣ Η αυτοδύναµη οικονοµία αποτελεί άλλωστε τη µόνη δυνατή διέξοδο από την διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, που προσφέρει εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη

6 παγκοσµιοποίηση. Και φυσικά αυτό δεν σηµαίνει «αποµονωτισµό» όπως διαστρεβλώνουν την αυτονοµία οι «Ευρωπαϊστές» στη ρεφορµιστική Αριστερά, τα Πανεπιστήµια κ.λπ. που έχουν άµεσα ή έµµεσα οικονοµικά και άλλα συµφέροντα από την παραµονή µας στην ΕΕ. Αυτή είναι η µόνη φιλολαϊκή λύση, ιδιαίτερα αν αποτελέσει τµήµα οικονοµικών ενώσεων µε γειτονικές χώρες σε παρόµοιο επίπεδο οικονοµικής ανάπτυξης (π.χ. χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, Βαλκανικές χώρες, χώρες της Βόρειας Αφρικής κ.λπ.). Οι νέες αυτές οικονοµικές ενώσεις που θα θεµελιώνονται στην αλληλεγγύη των λαών, αντί για τις σηµερινές ληστρικές ενώσεις του κεφαλαίου, όπως η ΕΕ, αποτελούν τον µόνο αληθινό διεθνισµό σήµερα, σε αντιδιαστολή µε τον ψευτοδιεθνισµό της ρεφορµιστικής «Αριστεράς» που δήθεν θα κτιστεί µέσα στην ΕΕ! Πιο σηµαντικό, η ίδρυση αυτοδύναµων οικονοµιών αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει δυνατή η ανάπτυξη του αγώνα για µια νέα µορφή κοινωνίας. Ούτε µια Π, ούτε µια σοσιαλιστική (κρατικοσοσιαλιστική ή ελευθεριακή) οικονοµία, είναι δυνατές σήµερα σε µια χώρα που δεν έχει ανακτήσει την οικονοµική αυτοδυναµία της και την απεξάρτησή της από την διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς. Μεσοπρόθεσµα προτείνεται ένα µίγµα µορφών ιδιοκτησίας των µέσων παραγωγής (κρατική, δηµοτική, συνεταιριστική, ατοµική µικροϊδιοκτησία) και, εποµένως, ένα αντίστοιχο µίγµα των µεθόδων κατανοµής των οικονοµικών πόρων (Ενδεικτικός Σχεδιασµός, Οικονοµική ηµοκρατία, Αγορά). Η παραγωγή, δηλαδή, στο στάδιο αυτό θα µπορούσε να στηριχθεί σε µια ποικιλία µορφών ιδιοκτησίας, ώστε να δοθεί η πρακτική δυνατότητα στον Λαό να αποκτήσει άµεση εµπειρία από τις διάφορες µορφές κοινωνικής οργάνωσης και να επιλέξει κατόπιν τις πιο κατάλληλες για την απελευθερωτική κοινωνία: Γ. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο απώτερος στόχος ενός παρόµοιου Μετώπου δεν µπορεί παρά να είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση (όπως αυτή εκφράζεται στον χώρο µας µε την ΕΕ), η οποία δεν αποτελεί απλά επιλογή κάποιων «κακών» πολιτικών, ή δόγµα, ή, ακόµη χειρότερα, συνωµοσία, όπως υποστηρίζουν βαθύτατα αντιδραστικές συνωµοσιολογικές θεωρίες (π.χ. η δήθεν «θεωρία» της Ναόµι Κλάιν για «σοκ και δέος» που υποστηρίζουν στελέχη της ρεφορµιστικής, της «πατριωτικής», αλλά και της δήθεν «ελευθεριακής» Αριστεράς), µε στόχο την παραπλάνηση των λαών ότι αρκεί να αλλάξουµε τους «κακούς» πολιτικούς και τις πολιτικές τους για να ανατρέψουµε τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση! Η νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ φαινόµενο και ανατρέπεται µόνο µέσα από την ανατροπή των θεσµών της, και ιδιαίτερα των ανοικτών και «απελευθερωµένων» αγορών κεφαλαίου, εργασίας, εµπορευµάτων και υπηρεσιών.

7 Οι αγορές αυτές είναι αποτέλεσµα της δυναµικής της καπιταλιστικής οικονοµίας της αγοράς και επιβάλλονται σήµερα από τις ελίτ, είτε «ειρηνικά», µέσα από τους διεθνείς οργανισµούς που ελέγχουν ( ΝΤ, ΕΕ κ.λπ.), ή ακόµη και µε σφαγές (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη), µε στόχο την ένταξη κάθε χώρας σε αυτή. Στον γεωγραφικό χώρο µας, αυτό γίνεται µέσω της ΕΕ, και ήταν ακριβώς η ένταξή µας στην ΕΕ και στη συνέχεια στην ΟΝΕ και την Ευρωζώνη που οδήγησαν στην έκρηξη της χρόνιας καπιταλιστικής κρίσης της οικονοµίας µας (η παγκόσµια οικονοµική κρίση, αντίθετα µε τις αποπροσανατολιστικές προσεγγίσεις «Μαρξιστών» και ρεφορµιστών, λειτούργησε µόνο ως καταλύτης της δικής µας κρίσης και όχι ως η αιτία της), τη σηµερινή οικονοµική καταστροφή και τη µετατροπή της χώρας, στη συνέχεια, σε προτεκτοράτο. Όµως ο στόχος αυτός είναι και άρρηκτα δεµένος µε την συστηµική αλλαγή και εποµένως συναρτάται απόλυτα µε τον συσχετισµό δυνάµεων που θα επικρατεί αφού θα έχουν επιτευχθεί οι άµεσοι και µεσοπρόθεσµοι στόχοι οι ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, πέρα βέβαια από τα ριζοσπαστικά µέτρα που επιβάλλουν οι στόχοι, που αποκλείουν για παράδειγµα παραγωγικές δραστηριότητες από πολυεθνικές αλλά και µεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, πέρα από τις µικροµεσαίες, ενώ θα ενισχυθούν και σαν πρότυπο για το µέλλον οι εναλλακτικές µορφές οικονοµικής δραστηριότητας που ανέφερα. Τότε ο λαός θα αποφασίσει δηµοκρατικά τι είδους συστηµική αλλαγή θέλει (κεντρικό σχεδιασµό µε κρατικιστικό σοσιαλισµό, Π, ή κάποια µορφή ελευθεριακού σοσιαλισµού) και η µορφή απεξάρτησης από την νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση θα πάρει ανάλογη µορφή µε τη συστηµική αλλαγή στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να κτίσουν µια νέα διεθνοποιηµένη οικονοµία βασιζόµενη στην αλληλεγγύη και την αµοιβαία βοήθεια. Όµως γιατί οι στόχοι του ΛΜ δεν πρέπει να προϋποθέτουν τη Λαϊκή Εξουσία και τη συστηµική αλλαγή γενικότερα, όπως υποστηρίζει σχεδόν σύσσωµη η πραγµατική αντισυστηµική Αριστερά (στην οποία βέβαια δεν περιλαµβάνω τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όλες εκείνες τις δυνάµεις αυτό-αποκαλουνται αντισυστηµικές ενώ δεν βάζουν καν θέµα άµεσης εξόδους από την ΕΕ!); --Γιατί σήµερα όλοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν επαναστατικές συνθήκες (έστω και αν υπάρχουν εξεγερσιακές συνθήκες), ούτε προβλέπονται για το προσεχές µέλλον πράγµα που κάνει επιτακτική της ανάγκη ενός Λαϊκού Μετώπου µε στόχους σαν τους παραπάνω για να σταµατήσουµε την οικονοµική και κοινωνική καταστροφή, να βάλουµε τις βάσεις για µόνιµη έξοδο από την κρίση αλλά και τα θεµέλια για συστηµική ή επαναστατική αλλαγή.

8 4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ; Όσον αφορά πρώτα το κοινωνικό υποκείµενο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε άλλη χώρα ενταγµένη στην διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, αυτό αποτελείται από όλα τα θύµατα της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης, όχι µόνο δηλαδή το προλεταριάτο, αλλά και τους ανέργους, τους υποαπασχολούµενους και περιθωριακά απασχολούµενους, τους φοιτητές που καταλήγουν να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά διαθέσιµη, ακόµη και εντελώς άσχετη µε τις σπουδές τους (εάν δεν αναγκαστούν να µεταναστεύσουν στο εξωτερικό), τους συνταξιούχους που καταδικάζονται σε συντάξεις πείνας, αλλά και όλους αυτούς που έχουν συνειδητοποιήσει την απάτη της αντιπροσωπευτικής «δηµοκρατίας», καθώς και την ανάγκη αυτοδιαχείρισης σε κάθε τοµέα, και φυσικά αυτούς που βλέπουν την επερχόµενη οικολογική καταστροφή όσο συνεχίζεται η σηµερινή «ανάπτυξη». Τέλος, το πολιτικό υποκείµενο αυτού του αγώνα θα είναι βέβαια το νέο Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης που θα γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων, κάτω από την αιγίδα του οποίου θα διεξαχθεί ένας µαζικός αγώνας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, βραχυπρόθεσµα, για να επιτευχθεί η συνολική ανατροπή της σηµερινής καταστροφικής αντεπανάστασης των ελίτ και, µεσοπρόθεσµα, για τη δηµιουργία των βάσεων της οικονοµικής αυτοδυναµίας. 5. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ; Α. ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ; ιότι είναι τέτοια η αλληλεξάρτηση συµφερόντων της ντόπιας µε αυτά της υπερεθνικής ελίτ, και των προνοµιούχων στρωµάτων της αστικής τάξης στη χώρα µας µε τα αντίστοιχα στρώµατα στην ΕΕ, ώστε µόνο αν ο απελευθερωτικός αγώνας στρεφόταν ενάντια στις ελίτ αυτές και τα αντίστοιχα προνοµιούχα στρώµατα θα µπορούσαµε να δηµιουργήσουµε τις προϋποθέσεις όχι µόνο για την µόνιµη έξοδο από την κρίση αλλά και για την κοινωνική απελευθέρωσή µας, δηλαδή για την πολιτική και οικονοµική αυτοδιεύθυνση µας σαν Λαού. Προφανώς δεν µιλάµε για Μέτωπο που θα περιλαµβάνει το 90-95% του Λαού όπως πχ το ΕΑΜ, γιατί το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα, οι βολεµένοι που είναι αποφασισµένοι να παλέψουν να µην χάσουν τα προνόµιά τους, (τα οπαία εκφράζονται µέσα από την ενσωµάτωση της χώρας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση και την ΕΕ) είναι πολύ µεγαλύτερο από 5-10%. Κατά τη γνώµη µου είναι τουλάχιστον το 1/3 του Λαού.

9 Β. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει πια την παραµικρή οικονοµική και πολιτική κυριαρχία, δηλαδή ούτε αυτή που είχε από της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Πάντα είχαµε δικό µας νόµισµα και εποµένως νοµισµατική πολιτική, και δική µας δηµοσιονοµική πολιτική, δηλαδή ένα ελάχιστο επίπεδο οικονοµικής κυριαρχίας, που ελεγχόταν βέβαια από µια σχετικά υποτελή (µε διαβαθµίσεις ανάλογα µε την περίοδο) ντόπια αστική ελίτ. Τώρα όµως έχουµε µια κυβέρνηση από καθαρά ανδρείκελα της Τρόικας που θα υπακούουν άµεσα την κάθε εντολή της για να εκταµιεύεται η εκάστοτε δόση ενός Χρέους που δεν πρόκειται (ούτε µπορεί πρακτικά, ακόµα και µε εκτιµήσεις/αναλύσεις κατεστηµένων οικονοµολόγων στο εξωτερικό) να ξεπληρωθεί ποτέ, ιδιαίτερα µέσα στην ΕΕ. Άλλωστε µε την Οικονοµική και Πολιτική Ένωση που ετοιµάζουν η Ελλάδα θα χάσει για πάντα την οικονοµική κυριαρχία της Εποµένως, η δηµιουργία των προϋποθέσεων οικονοµικής αυτοδυναµίας από µια κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας είναι αναγκαία για την πραγµατική εθνική απελευθέρωση. Αυτό σηµαίνει ότι η Εθνική Απελευθέρωση είναι συνέπεια της Κοινωνικής και όχι το αντίστροφο, όπως υποστηρίζουν διάφορες εθνικιστικές και «πατριωτικές» δυνάµεις. Τα λαϊκά στρώµατα δεν έχουν τα ίδια συµφέροντα µε τις ελίτ και τα προνοµιούχα στρώµατα, που άλλωστε στηρίζουν τη σηµερινή κοινοβουλευτική Χούντα. Το Μέτωπο, εποµένως, δεν µπορεί να είναι απλά µέτωπο εθνικής απελευθέρωσης όπως το παλιό. Σήµερα η εθνική απελευθέρωση ή είναι και κοινωνική απελευθέρωση, ή είναι απάτη. Γι αυτό και οι καλοπροαίρετοι µέσα στην «Πατριωτική Αριστερά» αν δεν συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των απαιτούµενων επαναστατικών αλλαγών και παραµείνουν σε δήθεν εθνικιστικές (αν όχι και ύποπτες) ανοητολογίες του τύπου ότι πρέπει να µείνουµε στην ΕΕ για να µας...προστατεύσει από την Τουρκία κ.λπ. (τη στιγµή που ήδη έχουµε χάσει την εθνική κυριαρχία µας όχι από την...τουρκία αλλά από την ΕΕ!) δεν έχουν θέση στο νέο Μέτωπο. Απαιτείται δηλαδή το κτίσιµο µιας πλατιάς αντισυστηµικής συµµαχίας, που θα στοχεύει όχι µόνο στην εθνική απελευθέρωση, αλλά θα θέτει και τις βάσεις για την κοινωνική απελευθέρωση στο µέλλον. Όµως, το νέο Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης δεν σηµαίνει απλώς την «ενότητα της αντι-μνηµονιακής Αριστεράς», την καραµέλα που πιπιλίζει µεγάλο µέρος της ρεφορµιστικής Αριστεράς, µε την υποστήριξη των ΜΜΕ. Το θέµα δεν είναι να αντικαταστήσουµε ένα «κακό» Μνηµόνιο µε ένα «καλό», αλλά να µην έχουµε κανένα Μνηµόνιο να καθορίζει τις τύχες µας, τώρα αλλά και στο µέλλον, και αυτό είναι αδύνατο να γίνει όσο η χώρα είναι ενσωµατωµένη στη διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, µέσω της ΕΕ. Η ενότητα της Αριστεράς, εποµένως, έχει

10 νόηµα µόνο αν στηρίζεται σε κοινούς στόχους και µέσα για την επίτευξή τους, που στοχεύουν στα ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ αίτια της πρωτοφανούς σηµερινής Κοινωνικής αλλά και Εθνικής εξάρτησης, πραγµατικά θα µας βγάλουν οριστικά από την κρίση και αυτή ακριβώς την ενότητα προτείνουµε. 6. ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ; Η σύµπηξη του Λαϊκού Μετώπου Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης από πολιτικές δυνάµεις και ανένταχτους που θα αποδέχονταν τους παραπάνω στόχους για την µόνιµη έξοδο από την καταστροφική κρίση και την οικοδόµηση µιας αυτοδύναµης οικονοµίας, σαν το πρώτο βήµα στην µακροπρόθεσµη οικοδόµηση µιας απελευθερωτικής κοινωνίας, θα αποτελούσε αποφασιστικό βήµα στη δηµιουργία τόσο των υποκειµενικών συνθηκών, όσο και του πολιτικού υποκειµένου. Σε αυτό το Μέτωπο θα πρέπει να µετέχουν εποµένως όλες οι αντισυστηµικές δυνάµεις (είτε είναι οργανωµένες πολιτικές δυνάµεις, είτε συνδικάτα και σύλλογοι, είτε ανένταχτοι), αλλά και όλα τα λαϊκά στρώµατα που είναι θύµατα της κρίσης και της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης γενικότερα προϋποτιθεµένου βέβαια ότι θα δεσµεύονταν από τους παραπάνω στόχους για την πραγµατοποίηση των επαναστατικών αλλαγών που προτείνουµε. Εννοείται ότι οι συνιστώσες πολιτικές δυνάµεις θα διατηρούσαν την ιδεολογική και οργανωτική αυτονοµία τους ως προς την µελλοντική µορφή κοινωνίας που επιδιώκει η καθεµία και, εποµένως, η δέσµευση όλων των συνιστωσών θα ήταν µόνο στους συγκεκριµένους στόχους που αφορούν τα στάδια οικοδόµησης µιας αυτοδύναµης οικονοµίας, ενώ για την τελική µορφή της απελευθερωτικής κοινωνίας θα αποφασίσει ο επαναστατηµένος λαός στο µέλλον. Εποµένως το Μέτωπο αυτό προϋποθέτει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές µεταξύ των συνιστωσών του εφόσον όµως όλες θα δεσµεύονταν από τους στόχους αυτούς. 7. ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Α. ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟ Μέτωπο θα έπρεπε να ξεκινήσει µια εκστρατεία µε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που θα εξηγούσαν γιατί χωρίς την άµεση έξοδο από την ΕΕ (και όχι απλά την Ευρωζώνη) και τα άλλα µέτρα που προτείνουµε δεν είναι δυνατή ούτε η µόνιµη έξοδος από την κρίση ούτε η αποδέσµευση από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση. Η µαζική αυτή εκστρατεία θα έπρεπε να συνοδεύεται

11 από τη δηµιουργία εναλλακτικών ΜΜΕ που θα αποµυθοποιούσαν και θα κατέρριπταν την συστηµική προπαγάνδα (εναλλακτικά έντυπα, ραδιόφωνα, κανάλια, διαδικτυακά µέσα κλπ) Β.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Οργάνωση όλων των ενδιαφερόµενων κατά τόπους και σε εθνικό επίπεδο σε λαϊκοµετωπικούς πυρήνες που θα οργανώνονταν αµεσοδηµοκρατικά και ακόµη και τα µέλη ήδη υπαρχουσών πολιτικών οργανώσεων θα µετείχαν σε αυτούς τους πυρήνες σαν µέλη του ΛΜ και όχι σαν οργανώσεις. Οι πυρήνες αυτοί θα µπορούσαν ν αναπτύσσονται γεωγραφικά (Πόλεις/γειτονιές/χωριά κλπ) η στον τόπο δουλειάς, εκπαίδευσης κ.λπ. Όλοι αυτοί οι πυρήνες και ανάλογα µε την αριθµητική δύναµη των µελών τους θα έπρεπε να συνοµοσπονδιοποιούνται στο περιφερειακό επίπεδο και από εκεί στο εθνικό, στέλνοντας εντολοδόχους στα συνοµοσπονδιακά όργανα που θα ήταν ανακλητοί Γ. ΑΜΕΣΗ ΡΑΣΗ Οι µορφές του αγώνα για την επίτευξη αυτών των στόχων θα κυµαίνονταν από ένα κίνηµα άγριων απεργιών από κάτω, που θα ξεπερνούσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, Α Ε Υ κλπ) οι οποίες δεν διανοούνται να θέσουν στόχους σαν τους παραπάνω µέχρι τις καταλήψεις και, το κυριότερο, την οργανωµένη µαζική άρνηση πληρωµών των χαρατσιών, την άρνηση εφαρµογής περικοπών στην Υγεία, εκπαίδευση κλπ. Το Μέτωπο θα µπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, συντονίζοντας και πολιτικοποιώντας τις απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων, που θα κλιµακώνονταν σε επαναλαµβανόµενες ανά εβδοµάδα 48ωρες απεργίες, οι οποίες θα παρέλυαν την οικονοµική και κοινωνική ζωή της Χώρας, και θα οδηγούσαν στον εξαναγκασµό της νέας διακοµµατικής Χούντας για άµεσες εκλογές. Στόχος: η εκλογή κυβέρνησης ΛΜ που θα ήταν δεσµευµένη να βάλει σε άµεση εφαρµογή το παραπάνω πρόγραµµα και να αρχίσει τη διαδικασία για Συντακτική Συνέλευση που θα αποφάσιζε και τη µορφή συστηµικής αλλαγής.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ Η Έκκληση για ένα Μέτωπο Κοινωνικής & Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΚΕΑ) αποτελεί μια πρωτοποριακή πρόταση για Μέτωπο που, αντίθετα με τα ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Το πραγματικό (και κρίσιμο) διακύβευμα των εκλογών*

Το πραγματικό (και κρίσιμο) διακύβευμα των εκλογών* Περιεκτική Δημοκρατία, Ειδικό Τεύχος (Άνοιξη 2012) [υπό έκδοση] Τρίτη, 17 Απρίλη 2012 Το πραγματικό (και κρίσιμο) διακύβευμα των εκλογών* ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΚΕΑ: Γιατί και πώς Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση;

ΜΕΚΕΑ: Γιατί και πώς Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση; ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΜΕ.Κ.Ε.Α.) ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015: Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΗΞΗΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους και όχι στης Βουλής τους διαδρόμους «Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 1. ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Παράκληση η συµπληρωµένη κατάσταση να αποσταλεί στην διεύθυνση:

Παράκληση η συµπληρωµένη κατάσταση να αποσταλεί στην διεύθυνση: Ιδρυτική διακήρυξη Οι Έλληνες πολίτες που συναντηθήκαµε τα τελευταία δυο χρόνια, αντιµετωπίζοντας την επίθεση της Νέας Τάξης πραγµάτων µέσω µνηµονίων, εθνικής ταπείνωσης και βίαιης οικονοµικής επίθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σημείωμα. αλλαγής καθεστώτος» ασχολείται με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο

Εισαγωγικό Σημείωμα. αλλαγής καθεστώτος» ασχολείται με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Εισαγωγικό Σημείωμα Αρχικά, ζητάμε συγγνώμη από τους συνδρομητές και αναγνώστες μας για την καθυστέρηση στην έκδοση του τεύχους αυτού, η οποία όμως οφείλεται στην προσπάθεια μας να καλύψουμε μεγάλο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Α. Η κρίση, η νέα πολιτική κατάσταση και η ταξική πάλη στην Ελλάδα

Α. Η κρίση, η νέα πολιτική κατάσταση και η ταξική πάλη στην Ελλάδα 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της 2 ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Α. Η κρίση, η νέα πολιτική κατάσταση και η ταξική πάλη στην Ελλάδα 1. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά καταπιεσμένα στρώματα, σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 13 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... σελ. 3 1. Βαθμός αισιοδοξίας για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της Παγκοσµιοποιητικής Αριστεράς στο Σηµερινό Καθεστώς Οικονοµικής Κατοχής και η Στάση του ΚΚΕ

Ο Ρόλος της Παγκοσµιοποιητικής Αριστεράς στο Σηµερινό Καθεστώς Οικονοµικής Κατοχής και η Στάση του ΚΚΕ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΜΕ.Κ.Ε.Α.) & ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015: Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΗΞΗΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Να τους ανατρέψουµε πριν µας γυρίσουν στον εργασιακό µεσαίωνα

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Να τους ανατρέψουµε πριν µας γυρίσουν στον εργασιακό µεσαίωνα ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκλογική Διακήρυξη 35o Συνέδριο ΑΔΕΔΥ Αυτόνοµα Ταξικά Ριζοσπαστικά Συνδικάτα για την Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-εε-δντ Να τους ανατρέψουµε πριν µας γυρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης. Σεπτέμβριος 2013

Πανελλαδική έρευνα γνώμης. Σεπτέμβριος 2013 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Σεπτέμβριος 2013 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 19 έως και 21 Σεπτεμβρίου 2013. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας; Η πανελλαδική έρευνα της GPO για την εκπομπή του MEGA "Ανατροπή" διενεργήθηκε στο διάστημα 12,13 και 15 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων. Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης: - Για το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ένα καλύτερο µέλλον Δικαιούµαι µία παιδεία, εφόδιο ζωής Ψάχνω για δουλειά µε βάση το βιογραφικό µου και όχι τις γνωριµίες Επιθυµώ ευκαιρίες, στήριξη και υγιή ανταγωνισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

για να γίνει η ελπίδα πράξη...

για να γίνει η ελπίδα πράξη... για να γίνει η ελπίδα πράξη... Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται ύστερα από την συντριβή των μνημονιακών κομμάτων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο λαός μας ελπίζει και αισιοδοξεί για τη δικαίωση

Διαβάστε περισσότερα

1. Ας περιγράψουμε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Καταρχάς η κρίση εντείνεται. Ποια τα σημεία σε έξαρση και γιατί;

1. Ας περιγράψουμε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Καταρχάς η κρίση εντείνεται. Ποια τα σημεία σε έξαρση και γιατί; 1. Ας περιγράψουμε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Καταρχάς η κρίση εντείνεται. Ποια τα σημεία σε έξαρση και γιατί; Η κρίση είναι παγκόσμια, συστημική, έχει πλήξει τους μηχανισμούς διευρυνόμενης

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την Ομιλία Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και της Trans European Policy Studies

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα 28/12/2008 ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ Α «ΑΥΓΗ» «Από την κρίση του νεοφιλελευθερισµού σε µια νέα οικονοµία των αναγκών & των συλλογικών αγαθών» Η κρίση του χρηµατοπιστωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αν παρατηρήσουμε από κοντά τις δύο αυτές πολιτειακές κρίσεις, θα μπορούμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αν παρατηρήσουμε από κοντά τις δύο αυτές πολιτειακές κρίσεις, θα μπορούμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις: Του Δημήτρη Κυπριώτη ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο 20 Ος αιώνας σημαδεύτηκε από 2 μεγάλες κρίσεις του πολιτειακού συστήματος -Την κρίση της Καπιταλιστικής δημοκρατίας, που κατέληξε στην τραγωδία του Β ΠΠ και, -Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΗΣ 2010 ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΗΣΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ Ι ΡΥΤΙΚΗΣ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού (ΤΑ.ΡΙ.ΣΟ.)

ΣΧΕ ΙΟ Ι ΡΥΤΙΚΗΣ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού (ΤΑ.ΡΙ.ΣΟ.) 1 ΣΧΕ ΙΟ Ι ΡΥΤΙΚΗΣ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού (ΤΑ.ΡΙ.ΣΟ.) Μετά το πρόσφατο ιδρυτικό μας Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα με κοινή ενωτική Οργάνωση Βάσης και ιεραρχική

Διαβάστε περισσότερα

Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο, του Γιάννη Αλμπάνη

Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο, του Γιάννη Αλμπάνη Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο, του Γιάννη Αλμπάνη στην κατηγορία Σημειώσεις 15 Μαρ 2015 Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή επιλογή (ή τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών

Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών 1 Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών που θα µας οδηγούν έξω από την κρίση. Ακόµα και όταν αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο: Δελτίο Τύπου σχετικά με το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο: Δελτίο Τύπου σχετικά με το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο: Δελτίο Τύπου σχετικά με το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ Στις 21 Αυγούστου 2014 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Στο Γενικό Συμβούλιο οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 13,9% 5,5% 2,0% 35,1% Δακής Παπαιορδανίδης Τσάκωνας

Διαβάστε περισσότερα

Οι καταστροφικές συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη

Οι καταστροφικές συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=314456 Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 Οι καταστροφικές συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη Του ΔΙΟΝΥΣΗ Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ * Επειδή

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012 A. AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης NOEMΒΡΙΟΥ & ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΟΣΗΣ B. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 1 A. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Εισαγωγή Ταυτότητα έρευνας Μεθοδολογία Ποσοτικής Έρευνας Τηλεφωνικές Συνεντεύξεων με τη μέθοδο Computer Aided Telephone Interviews (C.A.T.I.) βάσει δομημένου ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 52 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2012 «Λαϊκισμός, η βασιλεύουσα δύναμη» Επιχειρώντας κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστηµα και η αντιπαράθεση που εξελίσσεται µε την κυβέρνηση, για την «εφαρµογή» της 70/99 οδηγίας, δεν είναι παρά η κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Δεκέμβριος 2008 0840 / Διάγραμμα 1 Public Issue: Πηγές στοιχείων Κλίμακα στάσεων απέναντι στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09/07/2013 30/09/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην ανεργία των ντόπιων που οφείλεται στη μετανάστευση αλλοδαπών, γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς»

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» Η Ρένα ούρου, µέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγµένη Περιφερειάρχης Αττικής (η διοικητική περιφέρεια της Αθήνας), από την 1η Σεπτεµβρίου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

«Ο θεσμός των μετακλητών υπαλλήλων»

«Ο θεσμός των μετακλητών υπαλλήλων» Αθήνα, 09/07/2012 «Ο θεσμός των μετακλητών υπαλλήλων» Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για την εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων είναι και η κατάργηση του δαπανηρού θεσμού των μετακλητών υπαλλήλων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΡΓΥΡΏ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ 1. ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1.0 Γενικά Αντικείµενο της Μακροοικονοµικής είναι ο καθορισµός (υπολογισµός) των συνολικών µεγεθών της οικονοµίας, πχ. της συνολικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι την Τρίτη 3 του Νοέμβρη 2015 στη ΓΣ του Συλλόγου μας. Όλοι στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Όλοι την Τρίτη 3 του Νοέμβρη 2015 στη ΓΣ του Συλλόγου μας. Όλοι στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 Όλοι την Τρίτη 3 του Νοέμβρη 2015 στη ΓΣ του Συλλόγου μας Όλοι στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 Το ξεκίνημα και της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία να μετρούν τις πληγές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα Νομού Ημαθίας

Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα Νομού Ημαθίας Νομού Ημαθίας σε από τα Εκλογικά τμήματα, ποσοστό0%...0,%,% 0. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Ν.Δ.).0,0% ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).000,% ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Κ.Κ.Ε.).,0% ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 13/5/2013 1/7/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015. Frank Hoffer, Bureau for Workers Activities

Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015. Frank Hoffer, Bureau for Workers Activities Μηχανισμός καθορισμού των μισθών στην προσδοκόμενη επανενωμένη Κύπρο Οι οικονομικές επιπτώσεις των ελάχιστων μισθών και της συλλογικής διαπραγμάτευσης : Ένα αμφισβητούμενο πεδίο Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ Συνάδελφοι Η αντεργατική επίθεση συνεχίζεται, τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015 Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015 Σεπτέμβριος 15 Ιανουάριος 15 ΣΥΡΙΖΑ 35,46 36,34 ΝΔ 28,10 27,81 ΧΑ 6,99 6,28 ΠΑΣΟΚ 6,28 4,68 ΚΚΕ 5,55 5,45 ΠΟΤΑΜΙ 4,09 6,05 ΑΝΕΛ 3,69 4,75 ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε. 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 Τραπεζιτική 648 Για να έχουμε πραγματικά στο μέλλον ένα υγιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Καταστατικό

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Καταστατικό ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Καταστατικό Προοίμιο Το φοβερό μεταπολιτευτικό αδιέξοδο, εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό, βύθισε την ελληνική κοινωνία σε μια βαθύτατη κρίση αξιών. Οι πολιτικές δυνάμεις του

Διαβάστε περισσότερα

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 ΑΡΧΕΣ https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 Όλο το καταστατικό 2.1 Άμεσης Δημοκρατίας 2.2.1 Άμεσης Δημοκρατίας Μαζική αλλαγή. Οι αλλαγές στο 2.1 και 2.2.1 είναι στις

Διαβάστε περισσότερα

λόγια. Ωςυποψήφια βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ στιςκυκλάδες, σε μια συμβολικήπαρουσία σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου με βάση και τη συλλογικήαπόφαση των

λόγια. Ωςυποψήφια βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ στιςκυκλάδες, σε μια συμβολικήπαρουσία σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου με βάση και τη συλλογικήαπόφαση των Το διακύβευμα των εκλογών σε τρία ερωτήματα Και οι απαντήσεις δεσμεύσειςδουλειάς τηςπολιτικήςοικολογίας Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Θέλω να

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρόν άρθρο θα πάρουμε μια γεύση το τι σημαίνει προπαγάνδα και undercover (Σοσιαλιστική) χούντα

Στο παρόν άρθρο θα πάρουμε μια γεύση το τι σημαίνει προπαγάνδα και undercover (Σοσιαλιστική) χούντα Στο παρόν άρθρο θα πάρουμε μια γεύση το τι σημαίνει προπαγάνδα και undercover (Σοσιαλιστική) χούντα δείτε το άρθρο: http://www.youtube.com/watch?v=2shik8jsr7o Ας τα δούμε όμως όλα από την αρχή για να ξετυλίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία προφεστιβαλικής Αγιόκαμπος Με σύνθημα τους στίχους του Κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες.

Ομιλία προφεστιβαλικής Αγιόκαμπος Με σύνθημα τους στίχους του Κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες. Ομιλία προφεστιβαλικής Αγιόκαμπος Με σύνθημα τους στίχους του Κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες. Θα βγούμε νικητές και ας είναι οι θυσίες μας βαριές» οι εκδηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα που καλούμαι να πραγματευτώ είναι «ο Νέος Ευρωσκεπτικισμός και η Μετανάστευση».

Το θέμα που καλούμαι να πραγματευτώ είναι «ο Νέος Ευρωσκεπτικισμός και η Μετανάστευση». Καλησπερίζω το εκλεκτό κοινό. Καταρχάς, προτού ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της ημερίδας, καθώς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ, ενώπιον όλων εσάς τη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB)

14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB) 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB) ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΟΥΛΑ Από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τµήµα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές Εργασία στο µάθηµα «Γεωπολιτική των

Διαβάστε περισσότερα

Στα δεδομένα αυτά, εντός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ανησυχητικά ρεύματα διαφοροποιήσεων :

Στα δεδομένα αυτά, εντός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ανησυχητικά ρεύματα διαφοροποιήσεων : ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ, ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Παγκόσμια Ευρώπη: οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2007 1 Προσφωνήσεις. Αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή

Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή σας παρουσία. Η παρουσία σας σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος των επιμελητών στην ελληνική έκδοση

Πρόλογος των επιμελητών στην ελληνική έκδοση Πρόλογος των επιμελητών στην ελληνική έκδοση Αν και οι περισσότεροι μελετητές εντοπίζουν την ανάδυση του λαϊκισμού στα τέλη του 19 ου αιώνα, με τους Ρώσους Ναρόντνικι και το κίνημα των Λαϊκιστών στις ΗΠΑ,

Διαβάστε περισσότερα

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο εθελοντικός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Ιστορικά προηγείται του κράτους πρόνοιας, ενώ συνυπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Β Εξάμηνο -Παραδόσεις 1 Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοηθεί από τους σπουδαστές η σημασία της Διοικητικής Επιστήμης στην λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2 Τι είναι βιομηχανία Η βιομηχανία είναι ένα οργανωμένο σύστημα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε μεγάλη ποσότητα. Οι βιομηχανικές, παραγωγικές μονάδες ή μονάδες παροχής υπηρεσιών χρειάζεται να θεωρηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Διάρθρωση Παρουσίασης Α. Γιατί επιδιώκεται η ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ από μικρές οικονομίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει;

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Κωνσταντίνος Στεφάνου Ανώτερος Οικονομολόγος (Χρηματοοικονομικά Θέματα) Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας / Παγκόσμια Τράπεζα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ για την 3 η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εναλλακτικές διατυπώσεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ για την 3 η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εναλλακτικές διατυπώσεις ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ για την 3 η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εναλλακτικές διατυπώσεις Από τη μεριά των σ. του ΣΕΚ έχουν κατατεθεί οι παρακάτω τροπολογίες: 1. Κεφάλαιο Β, σημείο 23, που αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του κοινωνικού, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του κοινωνικού μετασχηματισμού

Ο ρόλος του κοινωνικού, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του κοινωνικού μετασχηματισμού Ο ρόλος του κοινωνικού, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του κοινωνικού μετασχηματισμού του Ηλία Ι.Νικολόπουλου πρώην αντιπροέδρου και καθηγητή της

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές τις λύσεις εµφανίζει την ίδια αδυναµία µε τις υπόλοιπες. Οπότε τι

Διαβάστε περισσότερα

Συνδρομητική Έρευνα Crisis Monitor 4 ο Κύμα. Απρίλιος 2012

Συνδρομητική Έρευνα Crisis Monitor 4 ο Κύμα. Απρίλιος 2012 Συνδρομητική Έρευνα Crisis Monitor ο Κύμα Απρίλιος 0 Η Ταυτότητα της Έρευνας Τύπος έρευνας: Δεκαπενθήμερη Συνδρομητική Πανελλαδική Τηλεφωνική Έρευνα για τα Θέματα της Επικαιρότητας. Περιοχή έρευνας: Πανελλαδική.

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Η ΟΓΕ αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. Η στήριξη του νέου ζευγαριού, και ιδιαίτερα της γυναίκας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου 2014 Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο πρώτο: 1.1. Η αντιπροσώπευση των φύλων στην πολιτική ζωή της Κύπρου 1.2.

Διαβάστε περισσότερα