Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Η επιτακτική ανάγκη, για ένα Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης * Μετά την ήττα του λαϊκού κινήµατος (Χαλκιδα,25/7) ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΝΙΚΗ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ; 2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; 3. ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ; 5. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ; 6. ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ; 7. ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 1. ΝΙΚΗ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Τα λαϊκά στρώµατα που προχώρησαν µε τις εκλογές του Μάη σε µια πρωτοφανή καταδίκη των κοµµάτων εξουσίας, η οποία συνέτριψε τη λογική του Μνηµονιακού µονόδροµου, στις εκλογές του Ιούνη έπεσαν στη παγίδα που έστησαν οι ντόπιες και ξένες ελίτ, δηλαδή το δίληµµα Ευρώ ή καταστροφή, που όχι µόνο ανέτρεψε την προηγούµενη κατάκτηση αλλά και τα οδήγησε στη πιο βαριά ήττα µετά τον εµφύλιο. Σε αυτή την εξέλιξη ήταν αποφασιστική η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε µε ένα άκρως αντιφατικό αλλά και επικίνδυνο πρόγραµµα, που ενίσχυε αντί να καταρρίπτει τη παγίδα αυτή, µε αποτέλεσµα πολλοί από τους «βολεµένους» αλλά απογοητευµένους δεξιούς και πασόκους, όπως είχαµε προβλέψει, να επιστρέψουν στα κόµµατα εξουσίας από όπου βασικά προήλθαν και να νοµιµοποιήσουν τα εγκληµατικά Μνηµόνια, τη * το παρόν κείµενο αποτελεί περίληψη της οµιλίας του Τ.Φωτόπουλου στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, 25/7/2012, το βίντεο ολόκληρης της οµιλίας και της συζήτησης που ακολούθησε εδώ)

2 δανειακή συνθήκη και τους εφαρµοστικούς Νόµους. Έτσι, οι προβλέψεις µας επιβεβαιώθηκαν απόλυτα από τα γεγονότα, και στην πραγµατικότητα οδήγησαν στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσµα, τόσο για τα λαϊκά στρώµατα, όσο και για την αντισυστηµική Αριστερά: το λαϊκίστικο «πρόγραµµα» του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν όχι µόνο αντιφατικό αλλά και άκρως αποπροσανατολιστικό, διότι καλλιέργησε ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώµατα ότι δήθεν µπορούσαν να αποφύγουν τα Μνηµόνια ακόµη και µέσα στην ΕΕ, προσελκύοντας έτσι όλους τους «νοικοκυραίους» που τρέµουν µην χάσουν το Ευρώ «τους», αλλά δυστυχώς και µεγάλα λαϊκά στρώµατα που δεν είχαν καν Ευρώ στην τσέπη, που τροµοκρατήθηκαν από την αδίστακτη Γκεµπελική προπαγάνδα των ξένων και ντόπιων ελίτ ότι έξοδος από το Ευρώ σηµαίνει την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονοµίας, αν όχι τον...κατακλυσµό του Νώε, όπως το παρουσίαζαν τα πανάθλια κανάλια της ντόπιας ελίτ. Το ρεύµα όµως προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει στην κυβέρνηση, οπότε θα αποδείχνονταν και η αθλιότητα των θέσεων του και θα επιταχυνόταν η ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνειδητοποίησης, ιδιαίτερα εάν ταυτόχρονα παρέµεναν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της αντισυστηµικής, αντι-εε Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ. Αντίθετα, η τροµοκρατία των ελίτ από τη µία και ο λαϊκισµός του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, τον οδήγησαν στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς ήθελαν οι ντόπιες και ξένες ελίτ (και πιθανότατα και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται καθαρά τώρα), ώστε να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει και να λαϊκίζει ανώδυνα πλέον από τη θέση τώρα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, και έµµεσα να ευνουχίζει κάθε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης και κάθε συναφή αγώνα, αφού πρώτα κατάφερε να αποδοµήσει σηµαντικά την αντισυστηµική Αριστερά. Συγχρόνως, ακόµη και όταν αντισυστηµικά κόµµατα όπως το ΚΚΕ έπαιρναν σωστές θέσεις για τη διαγραφή του Χρέους και τη συνακόλουθη έξοδο από την ΕΕ/Ευρωζώνη και την ανάγκη αυτοδύναµης ανάπτυξης, ουσιαστικά τις αχρήστευαν µε το να συνδέουν την έξοδο από την ΕΕ µε τη κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δηλαδή µε την αλλαγή του συστήµατος, η οποία βέβαια αυτή τη στιγµή ήταν αδύνατη, όπως άλλωστε και το ίδιο τόνιζε. Από την άλλη µεριά, αντισυστηµικές δυνάµεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνιζαν τις αποπροσανατολιστικές και ρεφορµιστικές προτάσεις της ΕΛΕ, ενώ το θέµα της εξόδου από την ίδια την ΕΕ (σε αντίθεση µε την Ευρωζώνη) συχνά παραπεµπόταν στο απώτερο µέλλον ή µπερδευόταν µε την αντικαπιταλιστική ρήξη µε την ΕΕ και τη διάλυση της ίδιας της ΕΕ κάτω από τον αντικαπιταλιστικό αγώνα των Ευρωπαϊκών λαών, που παρέπεµπε στις ελληνικές καλένδες. Όχι τυχαία, τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέστησαν εκλογική συντριβή, που, συνακόλουθα, δεν οφείλεται µόνο στην τροµοκρατία των ελίτ και τον λαϊκισµό του ΣΥΡΙΖΑ.

3 2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; Ιδιαίτερα, όταν έτσι κι αλλιώς θα µας βγάλουν από την ευρωζώνη, προσωρινά η µόνιµα, και µάλιστα σύντοµα ; --Γιατί η επιστροφή στη δραχµή µε τους δικούς τους όρους θα είναι καταστροφική: αύξηση του Χρέους µετρούµενο σε υποτιµηµένες δραχµές ξεπούληµα κοινωνικού πλούτου παγίωση/συνεχιση της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωµάτων µόνιµη απώλεια οικονοµικής κυριαρχίας Είναι λοιπόν φανερό, εν όψει της ολοκλήρωσης της σύνθλιψης των λαϊκών στρωµάτων και της καθιέρωσης εργασιακών σχέσεων Ινδικού ή Κινέζικου τύπου, παράλληλα µε το ξεπούληµα κάθε κοινωνικού πλούτου από τη νέα κυβέρνηση, και ενώ η αξιωµατική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιµένει την επανάσταση του Ολλάντ και «των άλλων προοδευτικών δυνάµεων» στην ΕΕ, είναι µονόδροµος η συνένωση όλων των αντισυστηµικών δυνάµεων αλλά και των ευρύτερων λαϊκών στρωµάτων που συνθλίβονται από την κρίση κάτω από ένα ελάχιστο πρόγραµµα κοινών στόχων που θα έβγαζαν τη χώρα από την καταστροφική κρίση, όχι µόνο βραχυπρόθεσµα αλλά και µακροπρόθεσµα, βάζοντας τις βάσεις για την οικονοµική αυτοδυναµία, ώστε όταν αυτό θα είχε επιτευχθεί, ο λαός να αποφάσιζε δηµοκρατικά τι είδους συστηµική αλλαγή θα προτιµούσε για το µέλλον, µε βάση τις προτάσεις των αντισυστηµικών δυνάµεων που θα διατηρούσαν την ιδεολογική αυτονοµία τους σαν συνιστώσες του Μετώπου αυτού, όπως είχαµε προτείνει παλιότερα στην ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ. 3. ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εδοµένου ότι το ίδιο το Μέτωπο ορίζεται αποκλειστικά από τους Στόχους του και όχι από το ποιοι µετέχουν σε αυτό είναι κρίσιµο το θέµα πως ορίζονται οι στόχοι αυτοί. Α. ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Πιστεύουµε ότι µόνο ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα κοινωνικής αλλαγής µε βραχυπρόθεσµους και µεσοπρόθεσµους στόχους σαν τους παρακάτω θα µπορούσε να ενώσει όλες τις αντισυστηµικές δυνάµεις αλλά και τα ευρύτερα λαϊκά στρώµατα που πληρώνουν πραγµατικά την κρίση γύρω από

4 ένα Μέτωπο κοινωνικής (και συνακόλουθα εθνικής) απελευθέρωσης, που θα ενέπνεε τα λαϊκά στρώµατα να ξεσηκωθούν ενάντια στον πραγµατικό εχθρό, δηλαδή τη διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς και την υπερεθνική ελίτ (που στη χώρα µας εκπροσωπεί η Τρόικα) καθώς και τη ντόπια ελίτ και τα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα. Είναι ο ίδιος εχθρός που οδηγεί καθηµερινά όχι µόνο στην εξαθλίωση του λαού µας, αλλά και στον κοινωνικό κανιβαλισµό που φανερώνουν οι αρρωστηµένες επιθέσεις κατά άλλων θυµάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης, που τα βάζει το σύστηµα αυτό κάτω από εµάς στην κοινωνική ιεραρχία της εξαθλίωσης: τους µετανάστες. Έτσι, φασιστοειδείς οργανώσεις, µε τη φανερή βοήθεια των κρατικών αρχών που θα µπορούσαν σε µια µέρα να πατάξουν, αν ήθελαν, παρόµοια φαινόµενα, δηµιουργούν ένα τεχνητό διχασµό µεταξύ των θυµάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης για να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώµατα από τον πραγµατικό εχθρό τους. Μόνο ένα Μέτωπο σαν αυτό που προτείνουµε θα µπορούσε, κατά συνέπεια, να βάλει τις βάσεις για µια πραγµατική κοινωνική αλλαγή, η οποία θα έφερνε ταυτόχρονα τη µόνιµη έξοδο από τη σηµερινή καταστροφική πολυδιάστατη κρίση. [1]. Άµεση µονοµερής έξοδός µας από την ΕΕ (και όχι µόνο από την Ευρωζώνη), η οποία αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της απαραίτητης οικονοµικής κυριαρχίας. [2]. Ακύρωση όλων των δανειακών συµβάσεων, Μνηµονίων και σχετικών Νόµων µε παράλληλη ολοκληρωτική στάση πληρωµών των τοκοχρεολυσίων (που σηµαίνει µονοµερή διαγραφή του χρέους). [3]. Αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς αποζηµίωση κάθε κοινού αγαθού που έχει περιέλθει, µέσα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, στην ιδιοκτησία των ξένων και ντόπιων ελίτ. [4]. Επανεισαγωγή της δραχµής και µερική υποτίµησή της µε παράλληλη µετατροπή των καταθέσεων σε δραχµές, και µέτρα ώστε να µην πληγούν τα λαϊκά εισοδήµατα και οι µικροκαταθέτες (π.χ. επιδοτήσεις των λαϊκών στρωµάτων χρηµατοδοτούµενες από τα έσοδα ενός σηµαντικού φόρου στη µεγάλη περιουσία κινητή και ακίνητη καθώς και τα έσοδα από ένα βαρύ φόρο στα είδη πολυτελείας). [5]. Αυστηροί κοινωνικοί έλεγχοι στην κίνηση αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών (τελωνειακοί έλεγχοι, συναλλαγµατικοί έλεγχοι, ποσοστώσεις κ.λπ.) ώστε να θωρακιστεί η οικονοµική αυτοδυναµία της χώρας. [6]. Επαναφορά µισθών και συντάξεων στα προ Μνηµονίων επίπεδα µε παράλληλη επαναπρόσληψη των απολυµένων στον δηµόσιο τοµέα, που θα αναδιοργανωθεί ορθολογικά, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της οικονοµίας µε βάση την αρχή της αυτοδυναµίας.

5 [7]. Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων παραγωγής, συµπεριλαµβανοµένων όλων των κλάδων που καλύπτουν βασικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προτεινόµενου παρακάτω µίγµατος µορφών ιδιοκτησίας και µεθόδων κατανοµής των οικονοµικών πόρων. [8]. Γενική καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, συµπεριλαµβανοµένων των καταθέσεων στο εξωτερικό και επιβολή δραστικού «προοδευτικού» φόρου µεγάλης περιουσίας (φόρος δηλαδή ανάλογος µε το µέγεθος της περιουσίας που µπορεί να φθάνει και στο 100% της περιουσίας για τις πολύ µεγάλες περιουσίες κ.λπ.), µε στόχο τη δραστική ανακατανοµή του εισοδήµατος και του πλούτου. [9]. ηµιουργία ενός πραγµατικά λαϊκού συστήµατος Υγείας, Εκπαίδευσης και Κοινωνικών Υπηρεσιών που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα ελέγχεται από τα λαϊκά στρώµατα. Β. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μεσοπρόθεσµος στόχος του Μετώπου θα έπρεπε να είναι η οικοδόµηση των βάσεων µιας αυτοδύναµης οικονοµίας. Χρειάζεται δηλαδή στο στάδιο αυτό να δηµιουργηθεί µια ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ (όχι αυτάρκης) οικονοµία που θα στηρίζεται κατ αρχήν στους εγχώριους παραγωγικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών µας, και µόνο κατ εξαίρεση σε ξένους παραγωγικούς πόρους, τους οποίους µπορούµε ν αποκτούµε µέσω των εξαγωγών των πλεονασµάτων µας, και ενός τουρισµού που θα σέβεται τον ελληνικό λαό και το περιβάλλον, προσφέροντας υπηρεσίες, όχι απλά στα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα του εξωτερικού, όπως σήµερα, αλλά σε κάθε κοινωνικό στρώµα, σε ένα κλίµα διεθνούς αλληλεγγύης. δηλαδή: 1. να ληφθούν µέτρα για να ξανακτιστεί η παραγωγική δοµή της χώρας, που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά µετά την πλήρη ενσωµάτωσή της στη διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, και ιδιαίτερα µετά την ένταξή µας στην ΕΟΚ/ΕΕ, και 2. να διαµορφωθεί ένα συναφές καταναλωτικό πρότυπο, πέρα από αυτό που µας επέβαλαν η εξάρτησή µας από την ΕΕ και το υπάρχον σύστηµα, και οδήγησαν στη σηµερινή πολυδιάστατη κρίση και στη συνακόλουθη οικονοµική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή. ΑΥΤΟ ΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΕΘΝΙΣΜΟΣ Η αυτοδύναµη οικονοµία αποτελεί άλλωστε τη µόνη δυνατή διέξοδο από την διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, που προσφέρει εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη

6 παγκοσµιοποίηση. Και φυσικά αυτό δεν σηµαίνει «αποµονωτισµό» όπως διαστρεβλώνουν την αυτονοµία οι «Ευρωπαϊστές» στη ρεφορµιστική Αριστερά, τα Πανεπιστήµια κ.λπ. που έχουν άµεσα ή έµµεσα οικονοµικά και άλλα συµφέροντα από την παραµονή µας στην ΕΕ. Αυτή είναι η µόνη φιλολαϊκή λύση, ιδιαίτερα αν αποτελέσει τµήµα οικονοµικών ενώσεων µε γειτονικές χώρες σε παρόµοιο επίπεδο οικονοµικής ανάπτυξης (π.χ. χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, Βαλκανικές χώρες, χώρες της Βόρειας Αφρικής κ.λπ.). Οι νέες αυτές οικονοµικές ενώσεις που θα θεµελιώνονται στην αλληλεγγύη των λαών, αντί για τις σηµερινές ληστρικές ενώσεις του κεφαλαίου, όπως η ΕΕ, αποτελούν τον µόνο αληθινό διεθνισµό σήµερα, σε αντιδιαστολή µε τον ψευτοδιεθνισµό της ρεφορµιστικής «Αριστεράς» που δήθεν θα κτιστεί µέσα στην ΕΕ! Πιο σηµαντικό, η ίδρυση αυτοδύναµων οικονοµιών αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει δυνατή η ανάπτυξη του αγώνα για µια νέα µορφή κοινωνίας. Ούτε µια Π, ούτε µια σοσιαλιστική (κρατικοσοσιαλιστική ή ελευθεριακή) οικονοµία, είναι δυνατές σήµερα σε µια χώρα που δεν έχει ανακτήσει την οικονοµική αυτοδυναµία της και την απεξάρτησή της από την διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς. Μεσοπρόθεσµα προτείνεται ένα µίγµα µορφών ιδιοκτησίας των µέσων παραγωγής (κρατική, δηµοτική, συνεταιριστική, ατοµική µικροϊδιοκτησία) και, εποµένως, ένα αντίστοιχο µίγµα των µεθόδων κατανοµής των οικονοµικών πόρων (Ενδεικτικός Σχεδιασµός, Οικονοµική ηµοκρατία, Αγορά). Η παραγωγή, δηλαδή, στο στάδιο αυτό θα µπορούσε να στηριχθεί σε µια ποικιλία µορφών ιδιοκτησίας, ώστε να δοθεί η πρακτική δυνατότητα στον Λαό να αποκτήσει άµεση εµπειρία από τις διάφορες µορφές κοινωνικής οργάνωσης και να επιλέξει κατόπιν τις πιο κατάλληλες για την απελευθερωτική κοινωνία: Γ. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο απώτερος στόχος ενός παρόµοιου Μετώπου δεν µπορεί παρά να είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη διεθνοποιηµένη καπιταλιστική οικονοµία της αγοράς και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση (όπως αυτή εκφράζεται στον χώρο µας µε την ΕΕ), η οποία δεν αποτελεί απλά επιλογή κάποιων «κακών» πολιτικών, ή δόγµα, ή, ακόµη χειρότερα, συνωµοσία, όπως υποστηρίζουν βαθύτατα αντιδραστικές συνωµοσιολογικές θεωρίες (π.χ. η δήθεν «θεωρία» της Ναόµι Κλάιν για «σοκ και δέος» που υποστηρίζουν στελέχη της ρεφορµιστικής, της «πατριωτικής», αλλά και της δήθεν «ελευθεριακής» Αριστεράς), µε στόχο την παραπλάνηση των λαών ότι αρκεί να αλλάξουµε τους «κακούς» πολιτικούς και τις πολιτικές τους για να ανατρέψουµε τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση! Η νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ φαινόµενο και ανατρέπεται µόνο µέσα από την ανατροπή των θεσµών της, και ιδιαίτερα των ανοικτών και «απελευθερωµένων» αγορών κεφαλαίου, εργασίας, εµπορευµάτων και υπηρεσιών.

7 Οι αγορές αυτές είναι αποτέλεσµα της δυναµικής της καπιταλιστικής οικονοµίας της αγοράς και επιβάλλονται σήµερα από τις ελίτ, είτε «ειρηνικά», µέσα από τους διεθνείς οργανισµούς που ελέγχουν ( ΝΤ, ΕΕ κ.λπ.), ή ακόµη και µε σφαγές (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη), µε στόχο την ένταξη κάθε χώρας σε αυτή. Στον γεωγραφικό χώρο µας, αυτό γίνεται µέσω της ΕΕ, και ήταν ακριβώς η ένταξή µας στην ΕΕ και στη συνέχεια στην ΟΝΕ και την Ευρωζώνη που οδήγησαν στην έκρηξη της χρόνιας καπιταλιστικής κρίσης της οικονοµίας µας (η παγκόσµια οικονοµική κρίση, αντίθετα µε τις αποπροσανατολιστικές προσεγγίσεις «Μαρξιστών» και ρεφορµιστών, λειτούργησε µόνο ως καταλύτης της δικής µας κρίσης και όχι ως η αιτία της), τη σηµερινή οικονοµική καταστροφή και τη µετατροπή της χώρας, στη συνέχεια, σε προτεκτοράτο. Όµως ο στόχος αυτός είναι και άρρηκτα δεµένος µε την συστηµική αλλαγή και εποµένως συναρτάται απόλυτα µε τον συσχετισµό δυνάµεων που θα επικρατεί αφού θα έχουν επιτευχθεί οι άµεσοι και µεσοπρόθεσµοι στόχοι οι ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, πέρα βέβαια από τα ριζοσπαστικά µέτρα που επιβάλλουν οι στόχοι, που αποκλείουν για παράδειγµα παραγωγικές δραστηριότητες από πολυεθνικές αλλά και µεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, πέρα από τις µικροµεσαίες, ενώ θα ενισχυθούν και σαν πρότυπο για το µέλλον οι εναλλακτικές µορφές οικονοµικής δραστηριότητας που ανέφερα. Τότε ο λαός θα αποφασίσει δηµοκρατικά τι είδους συστηµική αλλαγή θέλει (κεντρικό σχεδιασµό µε κρατικιστικό σοσιαλισµό, Π, ή κάποια µορφή ελευθεριακού σοσιαλισµού) και η µορφή απεξάρτησης από την νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση θα πάρει ανάλογη µορφή µε τη συστηµική αλλαγή στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να κτίσουν µια νέα διεθνοποιηµένη οικονοµία βασιζόµενη στην αλληλεγγύη και την αµοιβαία βοήθεια. Όµως γιατί οι στόχοι του ΛΜ δεν πρέπει να προϋποθέτουν τη Λαϊκή Εξουσία και τη συστηµική αλλαγή γενικότερα, όπως υποστηρίζει σχεδόν σύσσωµη η πραγµατική αντισυστηµική Αριστερά (στην οποία βέβαια δεν περιλαµβάνω τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όλες εκείνες τις δυνάµεις αυτό-αποκαλουνται αντισυστηµικές ενώ δεν βάζουν καν θέµα άµεσης εξόδους από την ΕΕ!); --Γιατί σήµερα όλοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν επαναστατικές συνθήκες (έστω και αν υπάρχουν εξεγερσιακές συνθήκες), ούτε προβλέπονται για το προσεχές µέλλον πράγµα που κάνει επιτακτική της ανάγκη ενός Λαϊκού Μετώπου µε στόχους σαν τους παραπάνω για να σταµατήσουµε την οικονοµική και κοινωνική καταστροφή, να βάλουµε τις βάσεις για µόνιµη έξοδο από την κρίση αλλά και τα θεµέλια για συστηµική ή επαναστατική αλλαγή.

8 4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ; Όσον αφορά πρώτα το κοινωνικό υποκείµενο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε άλλη χώρα ενταγµένη στην διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, αυτό αποτελείται από όλα τα θύµατα της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης, όχι µόνο δηλαδή το προλεταριάτο, αλλά και τους ανέργους, τους υποαπασχολούµενους και περιθωριακά απασχολούµενους, τους φοιτητές που καταλήγουν να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά διαθέσιµη, ακόµη και εντελώς άσχετη µε τις σπουδές τους (εάν δεν αναγκαστούν να µεταναστεύσουν στο εξωτερικό), τους συνταξιούχους που καταδικάζονται σε συντάξεις πείνας, αλλά και όλους αυτούς που έχουν συνειδητοποιήσει την απάτη της αντιπροσωπευτικής «δηµοκρατίας», καθώς και την ανάγκη αυτοδιαχείρισης σε κάθε τοµέα, και φυσικά αυτούς που βλέπουν την επερχόµενη οικολογική καταστροφή όσο συνεχίζεται η σηµερινή «ανάπτυξη». Τέλος, το πολιτικό υποκείµενο αυτού του αγώνα θα είναι βέβαια το νέο Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης που θα γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων, κάτω από την αιγίδα του οποίου θα διεξαχθεί ένας µαζικός αγώνας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, βραχυπρόθεσµα, για να επιτευχθεί η συνολική ανατροπή της σηµερινής καταστροφικής αντεπανάστασης των ελίτ και, µεσοπρόθεσµα, για τη δηµιουργία των βάσεων της οικονοµικής αυτοδυναµίας. 5. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ; Α. ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ; ιότι είναι τέτοια η αλληλεξάρτηση συµφερόντων της ντόπιας µε αυτά της υπερεθνικής ελίτ, και των προνοµιούχων στρωµάτων της αστικής τάξης στη χώρα µας µε τα αντίστοιχα στρώµατα στην ΕΕ, ώστε µόνο αν ο απελευθερωτικός αγώνας στρεφόταν ενάντια στις ελίτ αυτές και τα αντίστοιχα προνοµιούχα στρώµατα θα µπορούσαµε να δηµιουργήσουµε τις προϋποθέσεις όχι µόνο για την µόνιµη έξοδο από την κρίση αλλά και για την κοινωνική απελευθέρωσή µας, δηλαδή για την πολιτική και οικονοµική αυτοδιεύθυνση µας σαν Λαού. Προφανώς δεν µιλάµε για Μέτωπο που θα περιλαµβάνει το 90-95% του Λαού όπως πχ το ΕΑΜ, γιατί το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα προνοµιούχα κοινωνικά στρώµατα, οι βολεµένοι που είναι αποφασισµένοι να παλέψουν να µην χάσουν τα προνόµιά τους, (τα οπαία εκφράζονται µέσα από την ενσωµάτωση της χώρας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση και την ΕΕ) είναι πολύ µεγαλύτερο από 5-10%. Κατά τη γνώµη µου είναι τουλάχιστον το 1/3 του Λαού.

9 Β. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει πια την παραµικρή οικονοµική και πολιτική κυριαρχία, δηλαδή ούτε αυτή που είχε από της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Πάντα είχαµε δικό µας νόµισµα και εποµένως νοµισµατική πολιτική, και δική µας δηµοσιονοµική πολιτική, δηλαδή ένα ελάχιστο επίπεδο οικονοµικής κυριαρχίας, που ελεγχόταν βέβαια από µια σχετικά υποτελή (µε διαβαθµίσεις ανάλογα µε την περίοδο) ντόπια αστική ελίτ. Τώρα όµως έχουµε µια κυβέρνηση από καθαρά ανδρείκελα της Τρόικας που θα υπακούουν άµεσα την κάθε εντολή της για να εκταµιεύεται η εκάστοτε δόση ενός Χρέους που δεν πρόκειται (ούτε µπορεί πρακτικά, ακόµα και µε εκτιµήσεις/αναλύσεις κατεστηµένων οικονοµολόγων στο εξωτερικό) να ξεπληρωθεί ποτέ, ιδιαίτερα µέσα στην ΕΕ. Άλλωστε µε την Οικονοµική και Πολιτική Ένωση που ετοιµάζουν η Ελλάδα θα χάσει για πάντα την οικονοµική κυριαρχία της Εποµένως, η δηµιουργία των προϋποθέσεων οικονοµικής αυτοδυναµίας από µια κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας είναι αναγκαία για την πραγµατική εθνική απελευθέρωση. Αυτό σηµαίνει ότι η Εθνική Απελευθέρωση είναι συνέπεια της Κοινωνικής και όχι το αντίστροφο, όπως υποστηρίζουν διάφορες εθνικιστικές και «πατριωτικές» δυνάµεις. Τα λαϊκά στρώµατα δεν έχουν τα ίδια συµφέροντα µε τις ελίτ και τα προνοµιούχα στρώµατα, που άλλωστε στηρίζουν τη σηµερινή κοινοβουλευτική Χούντα. Το Μέτωπο, εποµένως, δεν µπορεί να είναι απλά µέτωπο εθνικής απελευθέρωσης όπως το παλιό. Σήµερα η εθνική απελευθέρωση ή είναι και κοινωνική απελευθέρωση, ή είναι απάτη. Γι αυτό και οι καλοπροαίρετοι µέσα στην «Πατριωτική Αριστερά» αν δεν συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των απαιτούµενων επαναστατικών αλλαγών και παραµείνουν σε δήθεν εθνικιστικές (αν όχι και ύποπτες) ανοητολογίες του τύπου ότι πρέπει να µείνουµε στην ΕΕ για να µας...προστατεύσει από την Τουρκία κ.λπ. (τη στιγµή που ήδη έχουµε χάσει την εθνική κυριαρχία µας όχι από την...τουρκία αλλά από την ΕΕ!) δεν έχουν θέση στο νέο Μέτωπο. Απαιτείται δηλαδή το κτίσιµο µιας πλατιάς αντισυστηµικής συµµαχίας, που θα στοχεύει όχι µόνο στην εθνική απελευθέρωση, αλλά θα θέτει και τις βάσεις για την κοινωνική απελευθέρωση στο µέλλον. Όµως, το νέο Λαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης δεν σηµαίνει απλώς την «ενότητα της αντι-μνηµονιακής Αριστεράς», την καραµέλα που πιπιλίζει µεγάλο µέρος της ρεφορµιστικής Αριστεράς, µε την υποστήριξη των ΜΜΕ. Το θέµα δεν είναι να αντικαταστήσουµε ένα «κακό» Μνηµόνιο µε ένα «καλό», αλλά να µην έχουµε κανένα Μνηµόνιο να καθορίζει τις τύχες µας, τώρα αλλά και στο µέλλον, και αυτό είναι αδύνατο να γίνει όσο η χώρα είναι ενσωµατωµένη στη διεθνοποιηµένη οικονοµία της αγοράς, µέσω της ΕΕ. Η ενότητα της Αριστεράς, εποµένως, έχει

10 νόηµα µόνο αν στηρίζεται σε κοινούς στόχους και µέσα για την επίτευξή τους, που στοχεύουν στα ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ αίτια της πρωτοφανούς σηµερινής Κοινωνικής αλλά και Εθνικής εξάρτησης, πραγµατικά θα µας βγάλουν οριστικά από την κρίση και αυτή ακριβώς την ενότητα προτείνουµε. 6. ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ; Η σύµπηξη του Λαϊκού Μετώπου Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης από πολιτικές δυνάµεις και ανένταχτους που θα αποδέχονταν τους παραπάνω στόχους για την µόνιµη έξοδο από την καταστροφική κρίση και την οικοδόµηση µιας αυτοδύναµης οικονοµίας, σαν το πρώτο βήµα στην µακροπρόθεσµη οικοδόµηση µιας απελευθερωτικής κοινωνίας, θα αποτελούσε αποφασιστικό βήµα στη δηµιουργία τόσο των υποκειµενικών συνθηκών, όσο και του πολιτικού υποκειµένου. Σε αυτό το Μέτωπο θα πρέπει να µετέχουν εποµένως όλες οι αντισυστηµικές δυνάµεις (είτε είναι οργανωµένες πολιτικές δυνάµεις, είτε συνδικάτα και σύλλογοι, είτε ανένταχτοι), αλλά και όλα τα λαϊκά στρώµατα που είναι θύµατα της κρίσης και της νεοφιλελεύθερης παγκοσµιοποίησης γενικότερα προϋποτιθεµένου βέβαια ότι θα δεσµεύονταν από τους παραπάνω στόχους για την πραγµατοποίηση των επαναστατικών αλλαγών που προτείνουµε. Εννοείται ότι οι συνιστώσες πολιτικές δυνάµεις θα διατηρούσαν την ιδεολογική και οργανωτική αυτονοµία τους ως προς την µελλοντική µορφή κοινωνίας που επιδιώκει η καθεµία και, εποµένως, η δέσµευση όλων των συνιστωσών θα ήταν µόνο στους συγκεκριµένους στόχους που αφορούν τα στάδια οικοδόµησης µιας αυτοδύναµης οικονοµίας, ενώ για την τελική µορφή της απελευθερωτικής κοινωνίας θα αποφασίσει ο επαναστατηµένος λαός στο µέλλον. Εποµένως το Μέτωπο αυτό προϋποθέτει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές µεταξύ των συνιστωσών του εφόσον όµως όλες θα δεσµεύονταν από τους στόχους αυτούς. 7. ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Α. ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟ Μέτωπο θα έπρεπε να ξεκινήσει µια εκστρατεία µε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που θα εξηγούσαν γιατί χωρίς την άµεση έξοδο από την ΕΕ (και όχι απλά την Ευρωζώνη) και τα άλλα µέτρα που προτείνουµε δεν είναι δυνατή ούτε η µόνιµη έξοδος από την κρίση ούτε η αποδέσµευση από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση. Η µαζική αυτή εκστρατεία θα έπρεπε να συνοδεύεται

11 από τη δηµιουργία εναλλακτικών ΜΜΕ που θα αποµυθοποιούσαν και θα κατέρριπταν την συστηµική προπαγάνδα (εναλλακτικά έντυπα, ραδιόφωνα, κανάλια, διαδικτυακά µέσα κλπ) Β.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Οργάνωση όλων των ενδιαφερόµενων κατά τόπους και σε εθνικό επίπεδο σε λαϊκοµετωπικούς πυρήνες που θα οργανώνονταν αµεσοδηµοκρατικά και ακόµη και τα µέλη ήδη υπαρχουσών πολιτικών οργανώσεων θα µετείχαν σε αυτούς τους πυρήνες σαν µέλη του ΛΜ και όχι σαν οργανώσεις. Οι πυρήνες αυτοί θα µπορούσαν ν αναπτύσσονται γεωγραφικά (Πόλεις/γειτονιές/χωριά κλπ) η στον τόπο δουλειάς, εκπαίδευσης κ.λπ. Όλοι αυτοί οι πυρήνες και ανάλογα µε την αριθµητική δύναµη των µελών τους θα έπρεπε να συνοµοσπονδιοποιούνται στο περιφερειακό επίπεδο και από εκεί στο εθνικό, στέλνοντας εντολοδόχους στα συνοµοσπονδιακά όργανα που θα ήταν ανακλητοί Γ. ΑΜΕΣΗ ΡΑΣΗ Οι µορφές του αγώνα για την επίτευξη αυτών των στόχων θα κυµαίνονταν από ένα κίνηµα άγριων απεργιών από κάτω, που θα ξεπερνούσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, Α Ε Υ κλπ) οι οποίες δεν διανοούνται να θέσουν στόχους σαν τους παραπάνω µέχρι τις καταλήψεις και, το κυριότερο, την οργανωµένη µαζική άρνηση πληρωµών των χαρατσιών, την άρνηση εφαρµογής περικοπών στην Υγεία, εκπαίδευση κλπ. Το Μέτωπο θα µπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, συντονίζοντας και πολιτικοποιώντας τις απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων, που θα κλιµακώνονταν σε επαναλαµβανόµενες ανά εβδοµάδα 48ωρες απεργίες, οι οποίες θα παρέλυαν την οικονοµική και κοινωνική ζωή της Χώρας, και θα οδηγούσαν στον εξαναγκασµό της νέας διακοµµατικής Χούντας για άµεσες εκλογές. Στόχος: η εκλογή κυβέρνησης ΛΜ που θα ήταν δεσµευµένη να βάλει σε άµεση εφαρµογή το παραπάνω πρόγραµµα και να αρχίσει τη διαδικασία για Συντακτική Συνέλευση που θα αποφάσιζε και τη µορφή συστηµικής αλλαγής.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ. και για μια αυτοδύναμη Οικονομία

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ. και για μια αυτοδύναμη Οικονομία ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ Η αvάγκη για άμεση έξοδο από τηv ΕΕ και για μια αυτοδύναμη Οικονομία Γόρδιος 2010 Τάκης Φωτόπουλος h ttp:/ /www.inclusived emocracy. org!fo

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κρίση, η Ελλάδα και το Αντισυστημικο Κίνημα: Ημι-ολοκληρωτική «Δημοκρατία» ή Περιεκτική Δημοκρατία;

Η Παγκόσμια Κρίση, η Ελλάδα και το Αντισυστημικο Κίνημα: Ημι-ολοκληρωτική «Δημοκρατία» ή Περιεκτική Δημοκρατία; Η Παγκόσμια Κρίση, η Ελλάδα και το Αντισυστημικο Κίνημα: Ημι-ολοκληρωτική «Δημοκρατία» ή Περιεκτική Δημοκρατία; ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Η βαθιά οικονομική κρίση από την οποία περνά σήμερα ο κόσμος δεν είναι,

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη

Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη Α. Η καπιταλιστική κρίση και οι προοπτικές της ταξικής πάλης Α.1 Οι βασικές εξελίξεις και η κρίση 1. Η καπιταλιστική κρίση καλά κρατεί. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ H NEOΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 2013. ΘΕΣΕΙΣ του Κ.Σ.

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ H NEOΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 2013. ΘΕΣΕΙΣ του Κ.Σ. ΘΕΣΕΙΣ του Κ.Σ. Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 2013 νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ H NEOΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή Για τη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011

ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011 ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÎÅÊÉÍÇÌÁ ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011 οι αγανακτισμένοι Ένα κίνημα που συγκλόνισε την Ελλάδα το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

09/04/12-Παρουσίαση Πολιτικής Πρότασης Δημοκρατικής Αριστεράς

09/04/12-Παρουσίαση Πολιτικής Πρότασης Δημοκρατικής Αριστεράς Πολιτική Πρόταση για µια Προοδευτική ιέξοδο Από την Κρίση ΑΘΗΝΑ, 09/04/12 1. Η ΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΚΥΒΕΥΣΗ. 5 Α) ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ 5 Β) Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΚΥΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μετά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου

Μετά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου δεκαπενθήμερη εφημερίδα του Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (μαρξιστικού-λενινιστικού) www.kkeml.gr Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 χρόνος 32ος φ. 751 1.50 Παράταση της προηγούμενης και προετοιμασία νέας

Διαβάστε περισσότερα

Kρίση-Ανεργία Διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Kρίση-Ανεργία Διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε Ελλάδα και Ε.Ε. Kρίση-Ανεργία Διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε Ελλάδα και Ε.Ε. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ. Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά στο σηµερινό κοινό.

Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ. Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά στο σηµερινό κοινό. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Παρίσι, 12.03.15 Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ Αγαπητέ Γενικέ Γραµµατέα του ΟΟΣΑ, Κυρίες και κύριοι, Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Για την Αριστερά του 21 ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1]

Για την Αριστερά του 21 ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1] Για την Αριστερά του 21ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1] Προλογικό Σηµείωµα Το παρακάτω κείµενο είναι η συµβολή του Συνασπισµού της Αριστεράς, των Κινηµάτων και της

Διαβάστε περισσότερα

MASSIMO DE ANGELIS ΚΟΙΝΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ

MASSIMO DE ANGELIS ΚΟΙΝΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ Το πρώτο κείμενο, Διαχωρίζοντας το πράττειν από την τετελεσμένη πράξη: Το κεφάλαιο και ο μόνιμος χαρακτήρας των περιφράξεων, λαμβάνει ως αφετηρία του την αναγνώριση των «νέων περιφράξεων» ως βασικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση * * *

Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση * * * Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση * * * Αθήνα, 2012 2 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ... 3 1. Κράτος και οικονοµία έως τη Μεταπολίτευση, εν συντοµία... 3 2. Η µεταπολιτευτική περίοδος...

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή Κειμένων για το Πανεπιστήμιο της εποχής μας και την Απελευθερωτική Παιδεία. νκα

Συλλογή Κειμένων για το Πανεπιστήμιο της εποχής μας και την Απελευθερωτική Παιδεία. νκα Συλλογή Κειμένων για το Πανεπιστήμιο της εποχής μας και την Απελευθερωτική Παιδεία νκα 1 Συλλογή Κειμένων για το Πανεπιστήμιο της εποχής μας και την Απελευθερωτική Παιδεία νκα ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας. Να φύγει η Χούντα Τρόικας - κυβέρνησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας. Να φύγει η Χούντα Τρόικας - κυβέρνησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ! ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ Φύλλο 343-344 1,00 Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας Να φύγει η Χούντα Τρόικας - κυβέρνησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και οι κατευθύνσεις δράσης των ριζοσπαστών παιδαγωγών στην Ελλάδα

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και οι κατευθύνσεις δράσης των ριζοσπαστών παιδαγωγών στην Ελλάδα Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και οι κατευθύνσεις δράσης των ριζοσπαστών παιδαγωγών στην Ελλάδα Δρ. Γεώργιος Γρόλλιος Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης Το ξέσπασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΤΣΗ, ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΠΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 1 ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, 14 και 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 1 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 - Έναρξη Τακτικού Συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής ΑΡΓΕΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής ΑΡΓΕΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής Θεματική Ενότητα Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙ(Y)ΑΣ. Από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας. ΑΝΥΠΑΚΟΗ στην κυβέρνηση ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα Μνημόνια Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙ(Y)ΑΣ. Από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας. ΑΝΥΠΑΚΟΗ στην κυβέρνηση ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα Μνημόνια Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη τιµή 2 ευρώ Bδοµαδιάτικη Εφηµερίδα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς www.sekonline.gr 19 Αυγούστου 2015 Νο 1186 ΑΝΥΠΑΚΟΗ στην κυβέρνηση ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα Μνημόνια Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟIKONOMIKA ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΠΑ

ΟIKONOMIKA ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΠΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟIKONOMIKA ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΠΑ Τα έσοδα των δήμων προέρχονται από : Α. την επιχορήγησή τους από το κεντρικό κράτος. Το ποσό καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Άρωµα Γαλλίας µύρισε η ατµόσφαιρα του

Άρωµα Γαλλίας µύρισε η ατµόσφαιρα του Εκδίδεται από την Οργάνωση Κοµουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος (τµήµα της 4 ης Διεθνούς) Φύλλο Νο1 Ιούνιος 2006 0,5 ευρώ Το 11 ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Πλατεία Πρωτοµαγιάς στις

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου

Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου ράση 4: Εκπαίδευση και Υποστήριξη προς στις Τοπικές Κοινωνίες Ά Κύκλος Σεµιναρίων

Διαβάστε περισσότερα

Τα ελληνικά συνδικάτα στο περιβάλλον της οικονοµικής ύφεσης και κρίσης. Καψάλης Απόστολος

Τα ελληνικά συνδικάτα στο περιβάλλον της οικονοµικής ύφεσης και κρίσης. Καψάλης Απόστολος Τα ελληνικά συνδικάτα στο περιβάλλον της οικονοµικής ύφεσης και κρίσης Καψάλης Απόστολος Σεπτέµβρης 2012 1 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Α Ε Υ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΣΕΕ Α ΕΓΣΣΕ ΕΠΑΣΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-Α Ε Υ ΚΚΕ ΟΜΕ ΠΑΜΕ ΣΕΠΕ ΣΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2012 Επιμέλεια: Α. Μουρίκη, Δ. Μπαλούρδος, Ο. Παπαλιού, Ν. Σπυροπούλου, Ε. Φαγαδάκη, Ε. Φρονίμου Αθήνα 2012 ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κρατικός Προϋπολογισμός 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κρατικός Προϋπολογισμός 2011 Θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ. Κάτω η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ. Κάτω η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ! ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ Φύλλο 352 1,00 Εφημερίδα της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ Ούτε Καντάφι, ούτε «Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση. 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος)

Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση. 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος) Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος) Α. Εισαγωγικές επισημάνσεις Οι συνέπειες του «Καλλικράτη»

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ Συνάδελφοι Η αντεργατική επίθεση συνεχίζεται, τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τα Παιδιά της Γαλαρίας

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τα Παιδιά της Γαλαρίας ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κι έγινε σεισμός μεγάλος και ο ήλιος μαύρισε και το φεγγάρι έγινε σαν αίμα και οι ουρανοί σκιστήκαν. Τέσσερεις σκοτεινοί καβαλάρηδες, πάνω σε αφηνιασμένα άλογα, ξεχύθηκαν προς τη γη.

Διαβάστε περισσότερα