Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο)"

Transcript

1 Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ, ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης - Επίκουρος Καθηγητής 7η - 8η Εβδομάδα: Θεμελιώδεις Έννοιες στη Διδακτική Βιβλικών, Πατερικών, Λειτουργικών και Δογματικών Κειμένων στο ΜτΘ: 1. Θρησκευτική Εμπειρία και ΜτΘ. Διάκριση των εννοιών 2. Σκοποθεσία του ΜτΘ 3. Ιδεολογικοί προσανατολισμοί στην παιδαγωγικοί διαδικασία 4. Πληροφοριακός και Ερμηνευτικός χαρακτήρας του ΜτΘ 5. Η μαθησιακή διαδικασία στο ΜτΘ 6. Η διάκριση ανάμεσα στη θρησκευτική εμπειρία και στη μάθηση 7. Η έννοια της βιωματικότητας στο ΜτΘ 8. Η μέθοδος της αναλογίας 9. Αλληγορικοί και αναγωγικοί συμβολισμοί στο πλαίσιο της θρησκευτικής γλώσσας 10. Η αξιοποίηση της μεταφοράς στη Διδακτική πράξη του ΜτΘ Θεολογική Σχολή -

2 2 1η Ερώτηση 1. Μέσα στο πλαίσιο της Παιδαγωγικής που συνδέθηκε με την ορθόδοξη παράδοση και ζωή μπορεί το Μάθημα των Θρησκευτικών να ταυτιστεί με την απόκτηση θρησκευτικών εμπειριών; Ναι ή όχι και γιατί; Να αναφέρετε τρεις λόγους. Απάντηση: Πρώτον, ο χαρακτήρας του μαθήματος αυτού μέσα στο σχολείο της σύγχρονης κοινωνίας είναι κατεξοχήν πληροφοριακός. Ο κεντρικός σκοπός του μαθήματος είναι να ενημερώσει τους μαθητές και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Μέσω της πληροφόρησης οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα ποικίλα κοινωνικά προβλήματα, ώστε να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και να σχηματίσουν μία άποψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο γενικότερα.

3 3 1η Ερώτηση Κατά τον Ιωάννη Κογκούλη ο σκοπός του Θρησκευτικού Μαθήματος εκφράζεται συνοπτικά με τέσσερα ρήματα: πληροφορούμαι, διαλέγομαι, στοχάζομαι, τοποθετούμαι. Αυτό λοιπόν το οποίο μεταδίδεται κατά τη διδακτική διαδικασία δεν είναι η εν Χριστώ θεωτική εμπειρία αλλά όλες οι πληροφορίες γύρω από αυτήν. Δεν διδάσκεται η εμπειρία της πίστης αλλά η πληροφορία (απαγγελία) και η μαρτυρία που αναφέρεται στην πίστη.

4 4 1η Ερώτηση Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον το Μάθημα των Θρησκευτικών έχει πληροφοριακό χαρακτήρα είναι η ίδια η σύνθεση της σύγχρονης κοινωνίας. Ο τρόπος ζωής έχει κάπως αλλάξει. Οι ηθικές αρχές και η θρησκευτική πίστη δεν τίθενται κάτω από έναν κοινό παρονομαστή για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η πίστη δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή, αλλά ότι δεν υφίσταται μία συγκεκριμένη και ενιαία αντίληψη περί ηθικής και πίστης που να συνενώνει μεταξύ τους όλα τα μέλη μιας κοινωνίας. Με άλλα λόγια η κοινωνία μας κατά την ύστερη νεωτερικότητα διακρίνεται για τον πλουραστικό της χαρακτήρα.

5 5 1η Ερώτηση Τρίτον, στον ελλαδικό χώρο σήμερα δεν μπορούμε φυσικά να αμφιβάλλουμε για την επιρροή που ασκεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και για τον έντονο δεσμό που υπάρχει ανάμεσα σε αυτήν και τους Έλληνες. Η ελληνική κοινωνία είναι βέβαια μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον παρατηρούμε εκτός από την Ορθόδοξη παράδοση και ζωή να ξεπροβάλλουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και προσπάθειες νοηματόδοτησης της ανθρώπινης ζωής και του κόσμου μέσα στους κόλπους των ορθόδοξων χριστιανών. Για να το διαπιστώσουμε αρκεί να κάνουμε μία απλή σφυγμομέτρηση και να θέσουμε σε ορισμένους ένα απλό ερώτημα π.χ..τι γνωρίζεις για το πρόσωπο του Χριστού; Ενδεχομένως να εκπλαγούμε για την ποικιλία των απαντήσεων που θα λάβουμε.

6 6 2η Ερώτηση 2. Ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός σκοπός του Μαθήματος των Θρησκευτικών, για να είναι το μάθημα αυτό «ανοιχτό» και καθολικώς αποδεκτό από όλη την σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Απάντηση: Το Μάθημα των Θρησκευτικών μέσα στο δημόσιο ελληνικό σχολείο πρέπει να είναι ένα ανοιχτό μάθημα για όλους τους μαθητές και να απευθύνεται σε όλα τα Ελληνόπουλα ανεξαρτήτως των στερεοτύπων και θρησκευτικών πεποιθήσεων που έχουν ενστερνιστεί από τις οικογένειές τους.

7 7 2η Ερώτηση Για να είναι το μάθημα αυτό ανοιχτό και καθολικώς αποδεκτό από όλη την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, δεν θα πρέπει να θέτει ως γενικό σκοπό την ένταξη των μαθητών στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Και τούτο, διότι, αφενός μεν κάτι τέτοιο συνιστά έργο της Εκκλησίας, και αφετέρου δε, δεν επιθυμούν όλοι οι γονείς, που έχουν βαπτίσει τα παιδιά τους ορθόδοξα, τη συνειδητή ένταξή τους στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας παρόλο που μία τέτοια στάση φαίνεται να είναι ασυνεπής.

8 8 2η Ερώτηση Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλά παιδιά που προέρχονται από οικογένειες μη Χριστιανών μεταναστών, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο το Μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μυήσεως, εάν αποσκοπεί να είναι ένα μάθημα γενικής παιδείας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής.

9 9 3η Ερώτηση 3. Υφίσταται αγωγή ιδεολογικά ουδέτερη; Μπορεί να απουσιάζει από το Σχολείο ο κοσμοθεωρητικός προσανατολισμός; Απάντηση: Εάν το σχολείο έχει να επιτελέσει έναν σκοπό, τότε αυτό συνεπάγεται ότι όλη η παιδαγωγική διαδικασία πρέπει να υπηρετεί τον σκοπό αυτό και άρα να διακρίνεται για τον τελολογικό της χαρακτήρα. Ιδεολογικά ουδέτερη αγωγή δεν υφίσταται για τον απλούστατο λόγο, ότι κάθε παιδαγωγική δράση απαιτεί κάποια θεμελίωση, κάποια δικαιολόγηση, κάποια νομιμοποίηση. Το ερώτημα τι είναι η παιδεία και η αγωγή παραπέμπει αβίαστα στο ερώτημα γιατί ο άνθρωπος πρέπει να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται. Αυτό το γιατί προκειμένου να απαντηθεί χρειάζεται να τεθεί κάτω από το φως μιας ανθρωπολογίας που να δίνει ένα νόημα στη ζωή του ανθρώπου.

10 10 3η Ερώτηση Γι αυτό και η αγωγή ακολουθεί κάθε φορά έναν συγκεκριμένο σκοπό, οποίος συνδέεται με το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι παιδαγωγικοί αυτοί προβληματισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από το σχολείο ο κοσμοθεωρητικός προσανατολισμός, δηλ. ένα πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων που αντιπροσωπεύει μία οπτική γωνία γύρω από τον κόσμο και τον άνθρωπο. Ο προσανατολισμός αυτός δεν μπορεί παρά να προσδιορίζεται από την περιρρέουσα πολιτισμική ατμόσφαιρα.

11 11 4η Ερώτηση 4. Με ποιον τρόπο εκφράζεται δίπλα στον πληροφοριακό χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ο ερμηνευτικός χαρακτήρας του; Για να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό, λάβετε υπόψη σας το περιεχόμενο της έννοιας ερμηνεύω. Απάντηση: Μέσα στο δημόσιο σχολείο το Μάθημα των Θρησκευτικών έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, διότι λειτουργεί ως ένα είδος κοσμοθεωρητικού προσανατολισμού. Καλείται να πληροφορήσει τους μαθητές, με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να πάρουν θέση απέναντι στα μεγάλα θεολογικά, υπαρξιακά, κοινωνικά κ.ά. προβλήματα. Δίπλα στον πληροφοριακό εμφανίζεται και ο ερμηνευτικός χαρακτήρας του Θρησκευτικού Μαθήματος. Ο θεολόγος καθηγητής πληροφορεί τους μαθητές όχι απλώς για να ενημερώσει αλλά και για να ερμηνεύσει. Η διδασκαλία γίνεται έτσι ερμηνεία της πραγματικότητας και ανοιχτή πρόσκληση προς τον ορθόδοξο τρόπο ζωής.

12 12 4η Ερώτηση Ερμηνεύω σημαίνει προσπαθώ να βρω την αλήθεια των πραγμάτων, εξετάζοντάς τα από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία, μέσα από το πρίσμα μίας κοσμοθεωρίας. Αυτή η ερμηνευτική λειτουργία καθίσταται ένας από τους βασικούς σκοπούς του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Και τούτο διότι οι μαθητές σήμερα έχουν ανάγκη τον κοσμοθεωρητικό προσανατολισμό περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Μέσα στην ποικιλία των νοηματοδοτήσεων που προσφέρει στις μέρες μας και με κάθε τρόπο ο κοινωνικός περίγυρος, τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα να διαθέτουν μία εκγυμνασμένη ικανότητα κριτικής αντιπαράθεσης για να μπορούν να συνδιαλλέγονται με κάθε στάση ζωής, με κάθε βιο- και κοσμοθεωρία. Και η ικανότητα αυτή (Urteilsfähigkeit) καλλιεργείται πάντοτε μέσω του παιδαγωγικού, κοσμοθεωρητικού προσανατολισμού.

13 13 4η Ερώτηση Τα παιδιά δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους για το περιεχόμενο της ταυτότητάς τους. Και ενώ θα πρέπει να ανακαλύψουν μέσω μίας συνειδητής και προσωπικής προσπάθειας τον δρόμο και το νόημα της ζωής τους, εντούτους, στο αγώνισμα αυτό δεν μπορούν να επιτύχουν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Άλλωστε, εάν τους στερήσουμε τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, ουσιαστικά είναι σαν να θέλουμε να αφήσουμε αναπάντητα τα ερωτήματα υπαρξιακού προβληματισμού που αυτά θέτουν, καταπατώντας έτσι το θεμελιώδες δικαίωμά τους, να γνωρίσουν και να πάρουν θέση αναφορικά με θέματα που αφορούν στο βαθύτερο περιεχόμενο της ζωής τους.

14 14 5η Ερώτηση 5. Ποιος είναι εκείνος που παράγει τελικά τη μάθηση κατά τη διδασκαλία; Απάντηση: Μελετώντας τα πορίσματα της παιδαγωγικής ψυχολογίας διαπιστώνουμε τι είναι εκείνο που μπορεί τελικά να μάθει ο μαθητής κατά τη διδακτική διαδικασία. Κατά τη διδασκαλία εκείνος που παράγει τη μάθηση δεν είναι ο δάσκαλος αλλά ο μαθητής. Η άποψη αυτή θεμελιώνεται στη γνωστική ψυχολογία, σύμφωνα με την οποία τα λεγόμενα του καθηγητή δεν είναι έτοιμες γνώσεις, αλλά πληροφορίες. Οι μαθητές με τη βοήθεια των αισθητηρίων οργάνων τους λαμβάνουν τις πληροφορίες αυτές και στη συνέχεια μέσω του νοητικού του εξοπλισμού τις επεξεργάζονται. Η μάθηση δηλ. αποτελεί το προϊόν μιας πολύπλοκης νοητικής επεξεργασίας των πληροφοριών.

15 15 5η Ερώτηση Με την έννοια αυτή ο μαθητής αποκωδικοποιεί τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του και τα διαμορφώνει, ώστε να συγχρονίζονται με τους δικούς του κώδικες κατανόησης και αντίληψης. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την διαδικασία αυτή με τη λειτουργία της πέψης: η τροφή εισέρχεται στον οργανισμό και στη συνέχεια υφίσταται ένα μετασχηματισμό (βιοδιάσπαση), δια του οποίου οι θρεπτικές ουσίες διοχετεύονται στους ιστούς και οι περιττές αποβάλλονται κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.

16 16 6η Ερώτηση 6. Πώς φανερώνονται τα αποτελέσματα της μάθησης στη ζωή του μαθητή; Απάντηση: Η μάθηση φανερώνεται στη ζωή του μαθητή ως μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αυτός κατανοεί μια κατάσταση. Μαθαίνω σημαίνει διευρύνω τον γνωστικό μου ορίζοντα και αντιμετωπίζω την πραγματικότητα μέσα από μία άλλη οπτική γωνία. Όταν όμως βλέπω διαφορετικά τα πράγματα, τότε πράττω και με διαφορετικό τρόπο. Έτσι λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα της μάθησης εκφράζεται ως αλλαγή της συμπεριφοράς του μαθητή. Δεν πρόκειται όμως για μια οποιαδήποτε μεταβολή συμπεριφοράς, όπως π.χ. η κούραση, η μέθη που είναι παροδικά φαινόμενα και οφείλονται σε ενστικτώδης αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά για κάτι που προκύπτει ύστερα από χρόνο, δοκιμασία, κόπο, αγώνα και συνειδητή προσπάθεια του μαθητή και επομένως επιφέρει μία σχετικώς μόνιμη αλλαγή της συμπεριφοράς του.

17 17 7η Ερώτηση 7. Αναφορικά με το περιεχόμενο της θρησκευτικής εμπειρίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορούμε άραγε να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για προϊόν μάθησης; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Απάντηση: Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και αυτονόητα. Για την ορθόδοξη ανθρωπολογία η θρησκευτική εμπειρία δεν είναι ούτε ένα είδος συναισθηματικής έξαρσης ούτε μία μορφή πνευματικού διαλογισμού, αλλά κατεξοχήν μετοχή στις άκτιστες ενέργειες του Τριαδικού Θεού. Γι αυτό και δεν μπορούμε να μιλούμε απλώς για πνευματικότητα ο ορθότερος όρος θα έπρεπε να είναι η αγιοπνευματικότητα.

18 18 7η Ερώτηση Η ορθόδοξη πνευματική ζωή είναι ένας δρόμος υπαρξιακής συνάντησης με τον Θεό. Κατά τον Νικήτα Στηθάτο ο δρόμος αυτός διέρχεται μέσα από τρία στάδια. Στο πρώτο, ο άνθρωπος αγωνίζεται εναντίον των παθών του (καθαρτική τάξη πνευματικής προόδου). Στο δεύτερο, ο νους του ανθρώπου όντας απαλλαγμένος από κάθε είδος κακίας κατανοεί τους λόγους των όντων, τις αιτίες όλων των δημιουργημάτων και γνωρίζει τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού (φωτιστική τάξη πνευματικής προόδου). Τέλος, ο άνθρωπος μεθηλικιώνεται πνευματικά φτάνοντας στο μέτρο πνευματικής ηλικίας του Χριστού (μυστική ή τελειοποιός τάξη πνευματικής προόδου) και βιώνοντας μία κατά χάριν μυστική ένωση με τον Τριαδικό Θεό.

19 19 7η Ερώτηση Τα τρία αυτά στάδια είναι ευρύτερα γνωστά με τις ονομασίες κάθαρση, φωτισμός και θέωση. Το κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο τους αποτελεί το γεγονός, ότι οι πνευματικές κατακτήσεις του ανθρώπου δεν εκδηλώνονται ως μία φυσική εξέλιξη και πρόοδος των φυσικών του δυνάμεων, αλλά εξάπαντος ως δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Η αγιοπνευματική εμπειρία δεν κατακτάται χάρη στον φυσικό εξοπλισμό του ανθρώπου. Όπως σημειώνει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: οὐ γὰρ ἔχομεν φύσει δεκτικὴν τῆς θεώσεως δύναμιν. Ο άνθρωπος είναι αδύναμος και ανίκανος να φτάσει μόνος του στη θέωση.

20 20 7η Ερώτηση Ωστόσο, το πνευματικό πολίτευμα της ορθόδοξης πνευματικής ζωής διακρίνεται για τον θεανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραθεωρείται ο παράγοντας ανθρώπινη φύση. Συνεπώς ο άνθρωπος δύναται να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο γεγονός της εν Χριστώ μεταμόρφωσής του. Ο ρόλος του αυτός συνοψίζεται στην ακλόνητη απόφασή του για μετάνοια και επιστροφή στην πηγή της ζωής. Η συμμετοχή του ανθρώπου στο έργο της σωτηρίας του, εκφράζεται στη γλώσσα της ορθόδοξης θεολογίας με τον όρο συνεργία (=συνεργασία).

21 21 7η Ερώτηση Η έννοια της συνεργίας δεν μπορεί να μείνει έξω από τους προβληματισμούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παιδαγωγικής. Εάν ο άνθρωπος πρέπει ελεύθερα να αποδεχτεί το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστού, τότε πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί ως λογική ύπαρξη το μήνυμα αυτό. Κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, δεν υφίσταται θέληση χωρίς λογικότητα και αντίστροφα. Αν θα είναι διαβρωμένος ο λόγος, διαβρωμένη θα είναι και η θέληση. Ενώ αντίθετα η ορθή κρίση συνδέεται με την ορθή θέληση.

22 22 7η Ερώτηση Για όλους τους παραπάνω λόγους, κατά τη διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να πληροφορήσουμε και να προσανατολίσουμε να ενημερώσουμε και να προβληματίσουμε να αποσαφηνίσουμε παρεξηγημένες έννοιες και να παρουσιάσουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ζωής. Μπορούμε ακόμη, προβάλλοντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, να συμβάλλουμε στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην ενεργοποίηση της θρησκευτικής τους ευαισθησίας. Άλλωστε, μέσω της κοινωνικής μάθησης (που συντελείται ως μίμηση και ως ταύτιση) οι μαθητές μπορούν να υιοθετήσουν μορφές-παραδείγματα συμπεριφοράς. Ποτέ όμως δεν θα είμαστε σε θέση την ώρα της διδασκαλίας να οδηγήσουμε τα παιδιά στη βίωση της εν Χριστώ μεταμόρφωσης.

23 23 7η Ερώτηση Μάλλον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απατηλή αισιοδοξία ή ως ψευδαίσθηση η άποψη εκείνη που υποστηρίζει ότι μέσω του Μαθήματος των Θρησκευτικών μπορούμε, τρόπον τινά, να σπείρουμε αποτελεσματικά τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στις ψυχές των μαθητών. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτό είναι απλώς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να κινήσουμε το ενδιαφέρον, να απευθύνουμε πρόσκληση μετοχής στην εν Χριστώ ζωή. Εκεί σταματούν οι δυνατότητές μας. Και τούτο, διότι διδακτικά είναι αδύνατον να μεταβιβάσουμε τη χαρισματική εμπειρία της Εκκλησίας. Αν μπορούμε να διδάξουμε κάτι, δεν είναι αυτή καθ εαυτήν η εν Χριστώ μεταμορφωτική εμπειρία της Εκκλησίας, αλλά η έκφρασή της.

24 24 8η Ερώτηση 8. Πώς κατανοείται η αρχή της βιωματικότητας στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παιδαγωγική; Απάντηση: Μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια της βιωματικής διδασκαλίας ως μία διδακτική διαδικασία, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στο νοητικό-γνωστικό επίπεδο των μαθητών, αλλά συνυπολογίζει όλες τις δυνάμεις της ύπαρξής του, όπως επίσης και όλα τα επίπεδα μέσα στα οποία κινείται η καθημερινή του ζωή. Όταν αναφερόμαστε στην αρχή της βιωματικότητας, είναι ίσως ορθότερο να κάνουμε ταυτόχρονα λόγο για μία εμπειρική προσέγγιση του προς μάθησιν αντικειμένου στην οποίαν συμμετέχει ο όλος άνθρωπος. Και όταν λέμε ο όλος άνθρωπος εννοούμε όλες τις δυνάμεις της ανθρώπινης προσωπικότητας και όλες τις δραστηριότητες του βίου της.

25 25 9η Ερώτηση 9. Για την Ορθόδοξη Χριστιανική Παιδαγωγική, η γνώση κατακτάται μόνο νοησιαρχικά; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Απάντηση: Η βιωματική διδασκαλία (βλ. παραπάνω Ερώτηση Νο. 8) υποδηλώνει όχι βέβαια τη δημιουργία θρησκευτικών εμπειριών και βιωμάτων, αλλά την πολυδιάστατη προσφορά των πληροφοριών ή με άλλη διατύπωση την προσέγγιση του προς μάθησιν αντικειμένου με τη βοήθεια του συνόλου των υπαρξιακών δυνάμεων των μαθητών. Με την έννοια αυτή η γνώση δεν κατακτάται μόνο νοησιαρχικά. Το συναίσθημα, η βούληση, ο νους και φυσικά η καρδιά, ως συνισταμένη όλων των υπαρξιακών δυνάμεων του ανθρώπου, συμμετέχουν εξίσου.

26 26 10η Ερώτηση 10. Να αναφερθείτε με συντομία στη μέθοδο της αναλογίας. Απάντηση: Η αναλογία αποτελεί ένα είδος γλώσσας και σκέψης δια της οποίας ο άνθρωπος επιχειρεί κάποιους συσχετισμούς μεταξύ αισθητών και νοητών πραγμάτων. Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησε με αρκετή παιδαγωγική δεξιότητα ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων στις Κατηχήσεις του, προκειμένου οι ακροατές του να σχηματίσουν κάποια εντύπωση, με ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, για το ποιο είναι το μέγεθος της δύναμης του Θεού. Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο αναλογία; Σκεφτόμαστε αναλογικά, όταν παρατηρούμε μία ιδιότητα στην πρώτη-κυριολεκτική σημασία ενός αντικειμένου, και στη συνέχεια κατά ανάλογο τρόπο προσπαθούμε να εικάσουμε κάτι αντίστοιχο μεταφερόμενοι σε ένα πνευματικό-νοητό επίπεδο έτσι μεταπηδούμε σε μία δεύτερη-μεταφορική σημασία.

27 27 10η Ερώτηση Η αναλογική σκέψη εμπεριέχει τον χαρακτήρα μιας προπαιδείας. Παραδείγματα αναλογικού συλλογισμού είναι τα ακόλουθα: όπως ο άρτος τρέφει το ανθρώπινο σώμα έτσι και ο ουράνιος άρτος, δηλ. το σώμα του Χριστού τρέφει την ανθρώπινη ψυχή όπως το φως δίνει στον κόσμο ζωή και κάνει τα πράγματα φανερά, έτσι και ο Θεός είναι το φως του κόσμου που δίνει ζωή στον άνθρωπο και φανερώνει τον πνευματικό δρόμο της τελείωσής του όπως το νερό καθαρίζει το ανθρώπινο σώμα από τη βρωμιά, έτσι και το νερό του βαπτίσματος καθαρίζει την ανθρώπινη ψυχή από την αμαρτία. Κατά την τέλεση των μυστηριακών πράξεων χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αλληγορίες. Δεν εξαντλούν όμως οι αλληγορίες αυτές το νόημα των συμβολισμών, αλλά αποτελούν βοηθητικά-αναγωγικά μέσα.

28 28 11η Ερώτηση 11. Αναφορικά με τους αναγωγικούς-αλληγορικούς συμβολισμούς, όπως χρησιμοποιούνται στην Ορθόδοξη παράδοση, υφίσταται μία διχοτόμηση ανάμεσα στην πρώτη κυριολοκετική και στη δεύτερη μεταφορική σημασία ενός συμβόλου; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Απάντηση: Ο Γερμανός προτεστάντης χριστιανοπαιδαγωγός Peter Biehl, κάνοντας μνεία στον Γερμανό, επίσης προτεστάντη, συστηματικό θεολόγο G. Bader, βλέπει τη μεταφορά ως μία ερμηνευτική διαδικασία κατά την οποία η πρώτη και κυριολεκτική σημασία πρέπει να διαλυθεί για να βγει στο προσκήνιο η δεύτερη, η οποία και αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα του συμβόλου. Ο Bader αναφερόμενος στο σύμβολο του σταυρού το χαρακτηρίζει ως Wortopfer (= θυσία της λέξης). Ο σταυρός είναι ένα σύμβολο που μιλάει μεταφέρει ένα μήνυμα με το να θυσιάζει την κυριολεκτική του σημασία. Ο σταυρός από όργανο θυσίας γίνεται προσευχή για την ανθρωπότητα. Η παραπάνω προσέγγιση της μεταφορικής ερμηνείας φαίνεται να πρεσβεύει έναν διαχωρισμό μεταξύ υλικών και πνευματικών πραγμάτων, ο οποίος και αποτελεί για τη δυτική θεολογική σκέψη κληρονομιά αιώνων.

29 29 11η Ερώτηση Στην καθ ημάς ορθόδοξη ανατολή η μεταφορά δεν θα μπορούσε ουδέποτε να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, και τούτο διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία η πραγματικότητα αντιμετωπίζεται καθολικά, το όραμα είναι καθολικό και όχι αποσπασμένο ή διηρημένο. Συνεπώς, το υλικό δεν αντιμάχεται το πνευματικό. Αυτό σημαίνει ότι τα σύμβολα ακόμα και μέσα στην αλληγορική τους σημασία δεν μεταφέρουν απλώς τον πιστό σε μία νοητή πραγματικότητα, αλλά μάλλον καταδεικνύουν τον δεσμό μεταξύ ορατών και αοράτων, αισθητών και νοητών.

30 30 12η Ερώτηση 12. Πώς κατανοείται η μεταφορά μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης παράδοσης; Απάντηση: Η κατανόηση της μεταφοράς στο πλαίσιο της Ορθόδοξης θεολογίας αποσκοπεί στη σύζευξη μεταξύ ορατού και νοητού κόσμου και όχι στη διάξευξή τους. Σκοπός είναι τα ορατά αντικείμενα διά των φυσικών τους ιδιοτήτων να γίνουν για τον πιστό δείκτες της παρουσίας του Θεού μέσα στον κόσμο. Άλλωστε η δημιουργία είναι έργο του Θεού και κατά συνέπειαν παραπέμπει σε αυτόν. Μέσα από την προοπτική αυτή καταλαβαίνει κανείς ότι για την ορθόδοξη πνευματική ζωή ο σταυρός του Χριστού δεν χρειάζεται να πάψει να είναι ένα αντικείμενο θανάτωσης προκειμένου να μετατραπεί μεταφορικά σε προσευχή.

31 31 12η Ερώτηση Στην Ορθοδοξία δεν θυσιάζουμε την φρικτή έννοια της σταύρωσης για να μεταφερθούμε στην έννοια της προσευχής και της αγάπης για όλη την ανθρωπότητα. Ο Απόστολος Παύλος διακυρήσσει: Χριστῷ συνεσταύρωμαι. Τούτο δείχνει περίτρανα ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν γίνεται λόγος μόνο για μία θεολογία που βασίζεται στη σταυρική θυσία του Χριστού, αλλά παράλληλα και για μία θεολογία που θέτει ως στόχο τη σταύρωση του εγωπαθούς θελήματος του ανθρώπου. Ο σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο της απέραντης αγάπης του Θεού προς την ανθρωπότητα και συγχρόνως ένας δρόμος μετοχής του ανθρώπου στο θείο πάθος Του, και ως εκ τούτου μία οδός υπερνίκησης της άλογης φιλαυτίας του.

32 32 12η Ερώτηση Η ορθόδοξα νοούμενη μεταφορική ερμηνεία, ως εργαλείο της Διδακτικής του Μαθήματος των Θρησκευτικών, θέλει να φανερώσει την καθολικότητα της χαρισματικής ζωής της Εκκλησίας και κυρίως να τονίσει ότι δεν είναι αναγκαίο να απωλέσει η φύση τις ιδιότητές της προκειμένου να χαριτωθεί μέσα στη φωτοχυσία του Αγίου Πνεύματος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία απεργάζεται την εν Χριστώ μεταμόρφωση όλου του κόσμου και όχι την κατάργησή του. Γι αυτό και δεν καλεί τον άνθρωπο να απαρνηθεί τον κόσμο αυτό που δημιούργησε ο Θεός για χάρη ενός άλλου εξωπραγματικού κόσμου, αλλά να απαρνηθεί την αμαρτία, τον εγωισμό, τη φθορά και το θάνατο.

33 33 13η Ερώτηση 13. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί δημιουργικά η μεταφορά μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παιδαγωγικής; Απάντηση: Η κτίση είναι λίαν καλώς δημιούργημα του Θεού και άρα αποτελεί σημείο που παραπέμπει στον λίαν καλό Δημιουργό της. Αφού η κτίση είναι έργο του Θεού, τότε δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά ένα απέραντο παιδευτήριο και διδασκαλείο θεογνωσίας, το οποίο με τρόπο έντεχνο και ποιητικό παραπέμπει στον δημιουργό και πλάστη της. Αυτό είναι και το νόημα της συμβολικής-αλληγορικής ανάγνωσης των υλικών πραγμάτων με βάση τις φυσικές τους ιδιότητες.

34 34 13η Ερώτηση Το γεγονός πως η φύση μπορεί να λειτουργήσει συμβολικά ως καθρέπτης της θείας παρουσίας, συνεπάγεται, από διδακτικής πλευράς, ότι η φύση αποτελεί έναν απέραντο θησαυρό εποπτικών παραστάσεων. Όταν μιλούμε για την έννοια της εποπτείας, θέλουμε παιδαγωγικώς να εκφράσουμε δύο πράγματα: αφενός μεν την αντίληψη που σχηματίζει ο άνθρωπος είτε μόνο με τη βοήθεια της όρασης είτε με τη συνδρομή των υπολοίπων αισθήσεων αφετέρου δε τις νοητές παραστάσεις που δημιουργεί ο άνθρωπος με τη βοήθεια της φαντασίας και της μνήμης.

35 35 13η Ερώτηση Συνεπώς έχουμε δύο είδη εποπτειών: α) τις κατ αίσθηση και β) τις πνευματικές. Οι πρώτες συντίθενται από τα αντικείμενα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, ενώ οι δεύτερες αναφέρονται σε πράγματα που δεν τα βλέπουμε μπροστά μας, ωστόσο μπορούμε να τα φανταστούμε και να τα προσεγγίσουμε νοητώς, δηλ. δια της νόησης και της φαντασίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εποπτείας είναι το γεγονός ότι η πληροφορία δεν παρέχεται μόνο νοησιαρχικά αλλά απευθύνεται στο σύνολο των αντιληπτικών δυνάμεων του ανθρώπου: η φαντασία και η αίσθηση συνεπικουρούν στην προσπάθεια του μαθητή να παράγει τη γνώση.

36 36 13η Ερώτηση Η μεταφορά γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας συνδυασμός μίας κατ αίσθησιν και μίας πνευματικής εποπτείας. Μέσω της πρώτης αντλούμε ερεθίσματα από το περιβάλλον μέσω της δεύτερης προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία εικόνα για κάτι που ξεπερνάει τον κόσμο της κατ αίσθησιν εμπειρίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη βλέπουμε ότι η διδακτική σημασία της εποπτείας είναι εξαιρετικά μεγάλη, διότι, συνδυάζοντας αισθητά και νοητά, δεν εγείρει απλώς το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών, αλλά συγχρόνως υποβοηθεί τη σκέψη τους στη διαμόρφωση των εννοιών.

37 37 13η Ερώτηση Π.χ. ο μαθητής μπορεί ευκολότερα να καταλάβει έννοιες όπως εκείνες που αναφέρονται στη θεία πρόνοια, στον λυτρωτή Θεό, στην απανταχού παρουσία του Θεού, στη θέωση κ.ά., μέσα από μία μεταφορική πρόταση: ο Θεός είναι το φως του κόσμου. Αν το φως φεγγοβολώντας θερμαίνει τη φύση και συντελεί στην ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής όλων των έμβιων όντων, τότε και ο Θεός ως φως νοητό είναι η μόνη αληθινή πηγή ζωής για τον άνθρωπο, και που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του μεταμορφώνοντάς την εν Χριστώ.

38 38 13η Ερώτηση Η μεταφορική γλώσσα, καθώς κινείται μέσα στα όρια του φυσικού συμβολισμού (δηλ. εκείνου του συμβολισμού που δημιουργεί μία αλληγορική σημασία ξεκινώντας από πράγματα και καταστάσεις του φυσικού κόσμου), αποτελεί ταυτόχρονα και θεολογικό και παιδαγωγικό ερμηνευτικό εργαλείο. Θεολογικό, διότι αισθητοποιεί με ορατά μέσα μία αόρατη πραγματικότητα. Παιδαγωγικό, διότι δίνει σάρκα και οστά σε έννοιες αφηρημένες. Συνδυάζοντας και τα δύο επίπεδα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά ως εκφραστικό μέσο του φυσικού συμβολισμού αποτελεί άριστο παιδαγωγικό μέσο, δια του οποίου οι βαθύτερες έννοιες του θρησκευτικού γεγονότος συναρμονίζονται και αναλογούν σε εμπειρίες της καθημερινότητας.

39 39 14η Ερώτηση 14. Μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παιδαγωγικής, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα ν αναπτύξουν την ικανότητα μιας συμβολικής ανάγνωσης των φυσικών στοιχείων που υπάρχουν γύρω τους; Απάντηση: Σε αυτό άλλωστε θα μπορούσε να συνίσταται και η παιδαγωγική προσφορά του Μαθήματος των Θρησκευτικών: στη δημιουργία προβληματισμού σχετικά με το βαθύτερο νόημα που μπορεί να έχει ο κόσμος που μας περιβάλλει και η ζωή μας γενικότερα, ώστε οι μαθητές να μην μείνουν εγκλωβισμένοι σε μία μονοδιάστατη και ορθολογιστική αντίληψη περί ζωής και κόσμου.

40 40 14η Ερώτηση Ως ορθόδοξοι χριστιανοπαιδαγωγοί, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη μεταφορική ερμηνεία με σκοπό να υποβοηθήσουμε τους μαθητές να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες για το πεδίο της πραγματικότητας. Διά της μεταφοράς δίδεται στους μαθητές η ευκαιρία να προβληματισθούν σχετικά με την παρουσία μιας άλλης διάστασης πέρα από αυτήν που εμπίπτει άμεσα στις αισθήσεις τους.

41 41 14η Ερώτηση Από την καθημερινότητα αναγόμαστε στα ουράνια και στα πνευματικότερα και τούτο όχι για να θέσουμε ένα διαχωριστικό όριο μεταξύ τους, αλλά για να δείξουμε ότι τα υλικά πράγματα συνθέτουν μία ενότητα με τα νοητά, την κτίση, η οποία προάγεται οντολογικά από τις άκτιστες θείες ενέργειες του Τριαδικού Θεού. Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας ερμηνευτικά τη μεταφορική ερμηνεία έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους μαθητές τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας, ως βιωτή που μετέχει χαρισματικά στη δόξα του Τριαδικού Θεού.

42 42 14η Ερώτηση Ωστόσο, να υπογραμμίσουμε ότι η μεταφορική ανάγνωση των εμπειριών και των παραστάσεων της καθημερινότητας δεν μπορεί να γίνεται με βάση τις υποκειμενικές ερμηνευτικές διαθέσεις του καθενός, αλλά να είναι προσανατολισμένη στην αναζήτηση της παρουσίας του Θεού μέσα στην κτίση, επιτελώντας πάντοτε μία νοητή κίνηση αναφοράς από την κτίση στον Κτίστη.

43 Καλό σας α'όγευ+α!

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Εισαγωγή στην Παιδαγωγική ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Θεματική του μαθήματος Έννοια και εξέλιξη της Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 3 ο Μάθηµα - 29 Οκτωβρίου 2013 Τα πέντε επίπεδα µάθησης στον Συναισθηµατικό Τοµέα και η χρήση τους κατά τη διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ Ενότητα 1: Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013)

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης - Λέκτορας 6η εβδοµάδα: Η Φιλοσοφία της Παιδείας στην ορθόδοξη

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τάσεις στη διδακτική των Μαθηματικών

Νέες τάσεις στη διδακτική των Μαθηματικών Νέες τάσεις στη διδακτική των Μαθηματικών Μέχρι πριν λίγα χρόνια ηαντίληψη που επικρατούσε ήταν ότι ημαθηματική γνώση είναι ένα αγαθό που έχει παραχθεί και καλούνται οι μαθητές να το καταναλώσουν αποστηθίζοντάς

Διαβάστε περισσότερα

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979)

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) 5 Μαρτίου 2019 Το μυστήριο της ζωής Θρησκεία / Θεολογία Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) Η ζωή πάνω στη γη έλκει την καταγωγή της από τον ουρανό η ζωή του ανθρώπου έλκει την καταγωγή της από τον Θεό. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 11ο Μάθηµα Διερεύνηση Προϋποθέσεων Διδασκαλίας - Α : Η θεωρία του Jean Piaget για τη νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013)

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (Επιλεγόμενο Μάθημα - Χειμερινού Εξαμήνου 2013) Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης - Λέκτορας 8η Εβδοµάδα Η Φιλοσοφία της Παιδείας στην ορθόδοξη

Διαβάστε περισσότερα

Η Παύλεια Θεολογία. Σωτηριολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Η Παύλεια Θεολογία. Σωτηριολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η Σωτηριολογία Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΑΙΚ 2013-2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ «Ο ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ-ΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΜΕΚΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Επισημάνσεις

Εισαγωγικές Επισημάνσεις ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ - Β ΜΕΡΟΣ (Θεωρίες της Αγωγής και της Παιδείας) Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ε Εξάμηνο) Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Να αναγνωρίζεται η ελευθερία του κάθε εκπαιδευτικού να σχεδιάσει το μάθημά του. Βέβαια στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος. αποτελεσμάτων.

Να αναγνωρίζεται η ελευθερία του κάθε εκπαιδευτικού να σχεδιάσει το μάθημά του. Βέβαια στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος. αποτελεσμάτων. Ιωάννης Ε. Βρεττός Αναλυτικό Πρόγραμμα Να δίνονται στους εκπαιδευτικούς όλοι οι στόχοι, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απόκλισης και της διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΘΗΝΑ 1999 Υπεύθυνος Οµάδας Αλέξανδρος Καριώτογλου, ρ. Θεολογίας Οµάδα Σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Συγγραφείς 1. Δημήτριος Λ. Δρίτσας, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος 2. Δημήτριος Ν. Μόσχος, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Λυκείου Αναβύσσου 3. Στυλιανός Λ. Παπαλεξανδρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές.

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές. ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη λέξη «σωστό»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Θέμα Εισήγησης: «Η αξιοποίηση των έργων τέχνης στην εκπαίδευση ενηλίκων» Σωπασή Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Στη σκιά του ζητήματος των ταυτοτήτων, το πρόβλημα της αναγραφής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Το Παραπρόγραμμα ή κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Aθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Aθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008 EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA YΠOYPΓEIO EΘNIKHΣ ΠAIΔEIAΣ & ΘPHΣKEYMATΩN ΠEPIΦEPEIAKH ΔIEYΘYNΣH A /ΘMIAΣ & B ΘMIAΣ EKΠAIΔEYΣHΣ ATTIKHΣ ΓPAΦEIO ΣXOΛIKΩN ΣYMBOYΛΩN B ΔIEYΘYNΣHΣ Δ.E. AΘHNAΣ Γούναρη 60 15343 Aγ. Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Διαδικασία η γνώση ως ανάπτυξη υψηλών νοητικών λειτουργιών (

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα

Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα Θέση της Φυσικής Αγωγής στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα 27 Σεπτεμβρίου 2010 Δ. Χατζηχαριστός - Θέση της Φυσικής Αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα Διαφάνεια: 1 Ισχύον σύστημα Φυσικής Αγωγής 27 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Παύλεια Θεολογία. Ανθρωπολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία

Η Παύλεια Θεολογία. Ανθρωπολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η Ανθρωπολογία Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος):

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος): ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ διδ. ενοτ.. 20-2424 1. Ποια στοιχεία του κειμένου "Τι είναι και τι σημαίνουν τα θαύματα του Χριστού" (μάθ.20, Ερμ. 3) συναντήσαμε σε όλες τις διηγήσεις για τα θαύματα αυτού του κεφαλαίου;

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Μάθημα Δεύτερο από την σειρά Οικοδομώντας μία Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο)

Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ, ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Η Παύλεια Θεολογία. Πνευματολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία

Η Παύλεια Θεολογία. Πνευματολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η Πνευματολογία Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογία Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Πακλατζόγλου Σοφία Μουράτογλου Νικόλαος Καρολίδου Σωτηρία Παζάρσκη Γεωργία Γιολάντα ΠΕΣΥΠ 3 Απριλίου 2017 Θεσσαλονίκη Η μάθηση είναι διαδικασία πρόσκτησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Η ενότητα σώματος και ψυχής: το μυστήριο του Ευχελαίου (κεφ.27) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής: Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον»

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» Α Λυκείου - Θρησκευτικά Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Να ερμηνεύουν θεολογικά τη φράση «κατ εικόνα και καθ ομοίωσιν». 2. Να διατυπώνουν το σκοπό δημιουργίας του ανθρώπου. 3. Να

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Μένη Τσιτουρίδου Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις. Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις. Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναγνωστική ετοιμότητα Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι: υπάρχει μια συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 8: ΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 8: ΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 8: ΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναγνωστική ετοιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική Ερμηνεία. Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα. Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οικολογική Ερμηνεία. Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα. Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οικολογική Ερμηνεία Ενότητα 2 : 2 ο μάθημα Αικατερίνη Γ. Τσαλαμπούνη Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού 5 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού Κείμενο A. Με τον όρο ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον εννοούμε μια σειρά αρχών και δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 12ο Μάθηµα - Α Μέρος Διερεύνηση Προϋποθέσεων Διδασκαλίας - Β : Η θεωρία του Ronald Goldman ως εφαρµογή της πιαζετιανής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ. 20 χρόνια Χαμόγελα! Αυτό θα πει επιτυχία! Τόσα Χρόνια! Τόση Δημιουργικότητα! Τόση Προσπάθεια! Τόσοι Μαθητές! Τόσα Πτυχία!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ. 20 χρόνια Χαμόγελα! Αυτό θα πει επιτυχία! Τόσα Χρόνια! Τόση Δημιουργικότητα! Τόση Προσπάθεια! Τόσοι Μαθητές! Τόσα Πτυχία! ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ Κ ΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΝΤΖΥ ΣΑΓΚΡΙΩΤΗ 20 χρόνια Χαμόγελα! Τόσα Χρόνια! Τόση Δημιουργικότητα! Τόση Προσπάθεια! Τόσοι Μαθητές! Τόσα Πτυχία! Αυτό θα πει επιτυχία! 20 χρόνια συσσωρευμένης πείρας

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία

Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία 12 Δεκεμβρίου 2018 Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία Θρησκεία / Ποιμαντική πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Καρατσούλης Ένα κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί ο χρόνος της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Η αποδοχή του «άλλου»

Η αποδοχή του «άλλου» Η αποδοχή του «άλλου» Διαθεματική Διδακτική Πρόταση στο μάθημα των Θρησκευτικών και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Στ τάξη 5 ο Δ. Σ. Κομοτηνής Μαριγώ Παπανικολάου ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 21155 19 Ιουνίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2105 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Aριθμ. 99058/Δ2 Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος Θρησκευτικά Γενικού και Επαγγελματικού

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα,

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα, Ιστορία Γυμνασίου Γυμνάσιο Βεργίνα, 2012-2013 Ιστορία «Ιστορία, το φως της αλήθειας κι ο δάσκαλος της ζωής» Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός Διδάσκουμε Ιστορία Α Γυμνασίου: Κ.Μιλτιάδου, Ν.Κασεττά-

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Εισαγωγικά «Η ιστορία είναι η συστηματική μελέτη των ανθρώπων στο παρελθόν»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας

Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τον ορισμό της «λατρείας» και να εξηγούν το νόημα και το θεμέλιό της. 2. Εξηγούν τα χαρακτηριστικά της ορθόδοξης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! 1ο Μάθηµα 15 Οκτωβρίου 2013

Άσκηση. Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! 1ο Μάθηµα 15 Οκτωβρίου 2013 Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! 1ο Μάθηµα 15 Οκτωβρίου 2013 Τα τρία πρώτα επίπεδα µάθησης στον γνωστικό τοµέα και η χρήση τους

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Β Λυκείου Καθηγήτρια: Καζέλα Αργυρώ Σχολείο: Λύκειο Αγίας Φυλάξεως 27/2/2018 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ενότητα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή

Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή Η δομική θεωρία του Piaget: Βασικές αρχές Τέσσερα στάδια γνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Το 19ο αιώνα θεμελιώνεται η Παιδαγωγική επιστήμη Με το διδακτικό και θεωρητικό έργο των μεγάλων παιδαγωγών: Pestalozzi και κυρίως του Herbart Johan

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 6: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 6: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 6: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα Με συγκεκριμένα παραδείγματα από διδακτικές ενότητες του Θρησκευτικού μαθήματος, αναφέρετε χρήσεις των ΤΠΕ που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

«Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες»

«Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες» 17/12/2018 «Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες» / Ενορίες Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε.

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 1: Γενικές πληροφορίες για το μάθημα Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική εκπαίδευση (Γ.Ε.);

Διαβάστε περισσότερα

Μοίρες, 9/10/2017. Αρ. Πρωτ.: 61

Μοίρες, 9/10/2017. Αρ. Πρωτ.: 61 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 8 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΟΙΡΕΣ Πληροφορ.: Μπαγιάτη

Διαβάστε περισσότερα

Πιστεύουν οι νέοι, και γιατί. Πέλα Μαράκη Ιωάννα Κλάδη Μαργαρίτα Μαρκάκη Γιώργος Περάκης

Πιστεύουν οι νέοι, και γιατί. Πέλα Μαράκη Ιωάννα Κλάδη Μαργαρίτα Μαρκάκη Γιώργος Περάκης Πιστεύουν οι νέοι, και γιατί Πέλα Μαράκη Ιωάννα Κλάδη Μαργαρίτα Μαρκάκη Γιώργος Περάκης Τι είναι η πίστη; Πίστη είναι η βεβαιότητα κάποιας ή κάποιου για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, ανεξάρτητα αν η βεβαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Αντιμετώπιση των ΜΔ δια των ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ Σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

«Η πνευματική διαθήκη του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ»

«Η πνευματική διαθήκη του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ» 29/11/2018 «Η πνευματική διαθήκη του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Πειραιώς Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Η πνευματική διαθήκη του Οσίου Γέροντος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ: 23 ΑΓΟΡΙΑ: 13 ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 10 ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΛΙΑΠΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Θεωρίες μάθησης για τις ΤΠΕ Συμπεριφορισμός (behaviorism) Γνωστικές Γνωστικής Ψυχολογίας (cognitive psychology) Εποικοδομητισμός (constructivism)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link diavasame.gr Ευμορφία Ζήση http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=ppg1396_2146 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; 23.07.2015 Συντάκτης: Ευμορφία

Διαβάστε περισσότερα