Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια."

Transcript

1 Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

2 Αισθάνεστε λύπημενος/η ή στεναχωρημένος/η; Κλαίτε χωρίς λόγο; Αισθάνεστε κουρασμένος/η; Εχετε απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι και δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε; Είστε πιο αργοκίνητος/η; Αν αντιμετωπίζετε έναν αριθμό από αυτά τα συμπτώματα σχεδόν κάθημερινά για μια περίοδο δύο εβδομάδων ή περισσότερο και αισθάνεστε λυπημένος/η ή σας λείπει το ενδιαφέρον ή η ευχαρίστηση για τα περισσότερα πράγματα τότε μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

3 Η ιστορία του Γιώργου (68 χρονών): Αισθάνομαι συνέχεια λυπημένος. Συνήθιζα να έχω τόση πολλή ενεργητικότητα για να κάνω διάφορα πράγματα. Αλλά τώρα δεν έχω κέφι να κάνω τίποτα από αυτά που συνήθιζα να απολαμβάνω όπως την κηπουρική μου. Σπρώχνω τον εαυτό μου για να πάω στη δουλειά. Τις περισσότερες μέρες δεν θέλω να μιλώ ούτε να βλέπω κανένα. Αισθάνομαι απομονωμένος και μόνος. Το βρίσκω δύσκολο να μιλώ για το πώς αισθάνομαι - ακόμα και στη γυναίκα μου. Σταμάτησα να βλέπω τους φίλους μου. Η γυναίκα μου κι εγώ μένουμε στο σπίτι συνέχεια. Τα παιδιά μου δεν με επισκέπτονται πολύ συχνά. Δεν μπορώ να κοιμηθώ κανονικά για κάμποσο καιρό τώρα. Ξυπνώ πολύ νωρίς και δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ. Δεν έχω διάθεση να φάω και έχω χάσει πολύ βάρος. Αισθάνομαι ότι τα πράγματα δεν πρόκειται ν αλλάξουν ή να γίνουν καλύτερα. Μερικές φορές νομίζω ότι η ζωή δεν αξίζει να τη ζει κανείς. Ο γείτονάς μου εδώ δίπλα έτυχε να με δει τις προάλλες και σχολίασε το πόσο βάρος έχω χάσει και ότι δεν φαίνομαι το ίδιο καλά όπως συνήθιζα να φαίνομαι. Με συμβούλεψε κε ακόμα να πάω να δω γιατρό. Η ιστορία της Κατερίνας (50 χρονών): Δεν κοιμάμαι καλά τη νύχτα και γίνομαι πολύ ανήσυχη. Τις περισσότερες φορές όταν αισθάνομαι κουρασμένη και λυπημένη διαπιστώνω ότι θυμώνω με όλους και με όλα. Τότε είναι που αρχίζω να καυγαδίζω με τα παιδιά μου. Μετά τα καυγαδίσματα αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για τον εαυτό μου, και αρχίζω να σκέφτομαι ότι δεν είμαι αρκετά καλή για κανένα. Βρίσκω ότι κλαίω πολύ - μερικές φορές χωρίς κανένα λόγο. Με κόπο τα βγάζω πέρα στη δουλειά αλλά πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω επειδή έχω τα παιδιά μου που πρέπει να τα συντηρώ. Όταν καυγαδίζουμε, η κόρη μου πάντα μου λέει ότι δεν είμαι το άτομο που συνήθιζα να είμαι. Μου λέει να πάω να δω γιατρό ή ψυχολόγο αλλά εγώ δεν θέλω να ντροπιάσω την οικογένειά μου ή να προσελκύσω οποιαδήποτε επιπλέον προσοχή στον εαυτό μου. Νομίζω ότι ο τρόπος που αισθάνομαι θα περάσει τελικά αλλά το λέω αυτό τώρα για δύο χρόνια. Ο τρόπος που αισθάνομαι απλώς φαίνεται να χειροτερεύει. Οι παραπάνω ιστορίες περιγράφουν τις εμπειρίες του Γιώργου και της Κατερίνας. Ακούγονται σαν γνωστές αυτές οι ιστορίες; Ακούγονται σαν εσάς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε; Αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

4 Πολλά άτομα, όπως ο Γιώργος και η Κατερίνα, πιστεύουν ότι τα συναισθηματικά συμπτώματα που προκαλούνται από κατάθλιψη μπορούν να εξαφανιστούν αν το εύχονται ή το θέλουν. Νομίζουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά ή πραγματικά. Μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι μπορούν να συνέλθουν γρήγορα ή ότι απλώς είναι μέρος της ζωής να αισθάνονται έτσι. Άλλα πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι ένδειξη προσωπικής αδυναμίας ή ότι μπορούν να αποκτήσουν την αυτοκυριαρχία τους χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Μερικά άτομα απλώς δεν θέλουν να γίνονται βάρος σε φίλους και στην οικογένεια μιλώντας για τα προβλήματά τους. Μπορεί επίσης να ανησυχούν ότι μιλώντας για τα συμπτώματά τους σε γιατρό ή άλλα άτομα θα γίνουν αιτία ντροπής για τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Έξαιτιας αυτών των λανθασμένων πεποιθήσεων, πολλά άτομα δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη και δεν ζητούν βοήθεια ή δεν παραμένουν στη θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη δεν μπορούν απλώς να την ξεπεράσουν. Χωρίς κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από καταρτισμένους επαγγελματίες, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για μήνες ακόμα και χρόνια. Όλοι αισθανόμαστε λυπημένοι ή μελαγχολικοί μερικές φορές. Αυτό είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής. Αλλά η κατάθλιψη είναι περισσότερο από απλώς μια περαστική μελαγχολική διάθεση. Όταν η αίσθηση λύπης ή μελαγχολίας συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα και παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια - τότε αυτό μπορεί να είναι κατάθλιψη. Η κατάθλιψη ειναι πραγματικη ιατρικη ασθενεια δεν είναι απλώς μέρος της ζωής και δεν πρόκειται απλώς να περάσει

5 Ti είναι η Μείζων Κατάθλιψη Η Μείζων Κατάθλιψη ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι όταν ένα άτομο έχει καταθλιπτικά συμπτώματα που παρεμποδίζουν και βλάπτουν την καθημερινή λειτουργία του. Με τον όρο λειτουργία εννοούμε την ικανότητά του να εργάζεται, να κοιμάται, να τρώει και να απολαμβάνει δραστηριότητες που κάποτε έβρισκε ευχάριστες. Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται σχεδόν κάθε μέρα για μιά περίοδο 2 εβδομάδων ή μεγαλύτερη. Ένα άτομο μπορεί να υποστεί ένα μείζoν καταθλιπτικό επεισόδιο πάνω από μια φορά. Τα αίτια κατάθλιψης που έχουν διερευνηθεί και υποστηρίζονται από επιστημονικά ευρήματα είναι: Προσωπικότητα Άτομα που είναι γενικά απαισιόδοξα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταβάλλονται εύκολα από στρες μπορεί να είναι επιρρεπή στην εκδήλωση κατάθλιψης. Bιοχημεία Υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη) μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα κατάθλιψης. Γενετικά/ Βιολογικά Η κατάθλιψη μπορεί να είναι οικογενειακή πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι η τάση να εκδηλωθεί κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική. Σε μερικές οικογένειες, η μείζων κατάθλιψη φαίνεται να εμφανίζεται από τη μια γενιά στην άλλη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης. Αλλοι παράγοντες (μερικές φορές ονομαζόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες) όπως αγχώδεις καταστάσεις στο σπίτι, στη δουλειά ή σε σχέσεις μπορεί να επηρεάζουν το κατά πόσον ένα άτομο σε κίνδυνο εκδηλώνει στην πραγματικότητα κατάθλιψη. Περιβαλλοντικά Οι έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε βία, κακοποίηση, τραυματική εμπειρία ή φτώχεια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες των ατόμων εκείνων που ήδη είναι επιρρεπή στην εκδήλωση κατάθλιψης να εκδηλώσουν αυτή τη διαταραχή. Επίσης η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια δύσκολη σχέση, οικονομικά προβλήματα ή μια αγχώδης αλλαγή τρόπου ζωής μπορούν να πυροδοτήσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Δεν είναι ασυνήθιστο τα άγχη της μετανάστευσης, όπως η διαβίωση σε μια καινούρια χώρα, η αδυναμία κανονικής επικοινωνίας στα Αγγλικά, το γεγονός ότι άφησαν αγαπημένα πρόσωπα πίσω και η υιοθέτηση νέων πολιτισμικών πρακτικών στη θετή πατρίδα, να συμβάλλουν σε κατάθλιψη ανάμεσα στους μετανάστες. Ιατρικές παθήσεις Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι σωματικές αλλαγές στο σώμα μπορούν επίσης να συνοδεύονται και από ψυχικές αλλαγές. Για παράδειγμα, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι υψηλότερα ανάμεσα σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλική συμφόρηση, καρκίνο, νόσο του Πάρκινσον, εγκεφαλικούς όγκους και ορμονικές διαταραχές. Άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ή έχουν μια αναπηρία μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει το σωματικά άρρωστο άτομο απαθές και απρόθυμο να φροντίζει τις σωματικές του ανάγκες. Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργεί δυσκολία στο άτομο να ακολουθεί θεραπευτική αγωγή για την ιατρική πάθηση. Αυτό κάνει την ανάρρωση από κατάθλιψη και τη σωματική ασθένεια πιο δύσκολη.

6 Τα 4 βήματα για εξασφάλιση της σωστής βοήθειας για τη κατάθλιψη 1. Κοιτάτε για σημάδια 2. Επισκεφθείτε το γιατρό σας 3. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε Λάβετε τη σωστή 4. θεραπευτική αγωγή από εναν γιατρό, εναν ψυχολόγο η ψυχίατρο.

7 1. Κοιτάτε για σημάδια Αν αντιμετωπίζετε έναν αριθμό από τα παρακάτω συμπτώματα σχεδόν καθημερινά για μια περίοδο δύο εβδομάδων ή περισσότερο και αισθάνεστε λυπημένος/η ή σας λείπει το ενδιαφέρον ή η ευχαρίστηση για τα περισσότερα πράγματα τότε μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Συναισθηματικά Επίμονη διάθεση λύπης, άγχους ή κενού, αίσθηση μουδιάσματος Απελπισία, απαισιοδοξίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης Αισθήματα ενοχής Αίσθηση σαν να μη σας αγαπά κανείς. Συμπεριφορικά Συχνή τάση για δάκρυα ή κλάμα χωρίς λόγο Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι και δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε Απώλεια ενδιαφέροντος για ή απόλαυσης του σεξ Πάρα πολύς ή πολύ λίγος ή καθόλου ύπνος, ξύπνημα νωρίς το πρωί ή επιθυμία να κοιμάστε συνέχεια Αίσθηση κούρασης, κόπωσης ή πιο αργοκίνητος/η Αλλαγή στην όρεξη, πάρα πολλή ή πολύ λίγη κατανάλωση τροφής Απόπειρες αυτοκτονίας Νευρικότητα, ευερεθιστικότητα. Σκέψης Δυσκολία λήψης αποφάσεων, συγκέντρωσης της προσοχής, μνήμης Σκέψεις σχετικά με θάνατο ή αυτοκτονία. Σωματικά Επίμονα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πόνοι πλάτης, πεπτικές διαταραχές και χρόνιοι πόνοι που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπευτική αγωγή ή δεν οφείλονται σε σωματική διαταραχή. Βοήθεια άμεσης ανάγκης: Αν αισθάνεστε τάση αυτοκτονια ή χρειάζεστε βοήθεια επειγόντως θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια αμέσως. Εάν ζείτε στην Αυστραλία παρακαλώ καλέστε την άμεση ανάγκη σε 000.

8 2. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη. Μπορείτε να βρείτε κατάλογο ελληνόφωνων και ιταλόφωνων γιατρών της περιοχής σας. Μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους για το πώς αισθάνεστε και αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αυτά που αντιμετωπίζετε. Ο γιατρός σας (GP) μπορεί να σας συστήσει ή να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όπως ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πλήρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική αγωγή. Να θυμάστε ότι η κατάθλιψη είναι όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια - δεν θα πρέπει να ντρέπεστε ή να αισθάνεστε αμηχανία για την αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας.

9 3. Μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε Μιλήστε στο γιατρό σας ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν ο γιατρός σας σάς έχει παραπέμψει ή αν εσείς ο/η ίδιος/α έχετε εντοπίσει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή με τη βοήθεια της οικογένειας ή ενός φιλικού προσώπου πηγαίνετε και μιλήστε του για το πώς αισθάνεστε. Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος θα είναι σε θέση να σας παράσχει μια διαγνωστική αξιολόγηση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχει ένας κατάλογος ελληνόφωνων και ιταλόφωνων επαγγελματιών ψυχικής υγείας αυτού του ιστοχώρου. Όσο ενωρίτερα βρείτε βοήθεια για την κατάθλιψη τόσο καλύτερο το αποτέλεσμά σας.

10 4. Λάβετε τη σωστή θεραπευτική αγωγή από επαγγελματία ψυχικής υγείας Λάβετε τη σωστή θεραπευτική αγωγή για την κατάθλιψή σας. Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές για κατάθλιψη περιλαμβάνουν θεραπείες μέσω λεκτικής επικοινωνίας και φάρμακα. Μπορείτε να ρωτήστε το γιατρό ή το ψυχίατρό σας σε ποιον θα πρέπει να πάτε για θεραπεία μέσω λεκτικής επικοινωνίας. Υπάρχει επίσης ένας κατάλογος ελληνόφωνων και ιταλόφωνων επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε αυτό τον ιστοχώρο που καλύπτει όλες τις περιοχές της Μελβούρνης. Μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμους αριθμούς επαφής όπως τα τοπικά σας γενικά νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα ψυχικής υγείας που επίσης βρίσκονται στο τμήμα Πού να πάω για βοήθεια; σε αυτό τον ιστοχώρο. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντικαταθλιπτικά που μπορούν να συνταγογραφούνται από το γιατρό σας ή ένα ψυχίατρο. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα.

11 Τα 4 βήματα για εξασφάλιση της σωστής βοήθειας για κατάθλιψη: 1. Κοιτάτε για σημάδια. 2. Επισκεφθείτε το γιατρό σας. 3. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε. 4. Λάβετε τη σωστή θεραπευτική αγωγή από εναν γιατρό, ψυχολόγο η ψυχίατρο.

12 Αυτό το φυλλάδιο πληροφοριών έχει αναπτυχθεί από την Δρ Litza Kiropoulos για τον ιστοχώρο MIDonline ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί απο το beyondblue: the national depression initiative. Για περισσότερες πληροφοριες για την κατάθλιψη και τους σχετικούς όρους στα ελληνικά παρακαλώ επισκεφτείτε τον ιστοχώρο MIDonline στο com.au Disclaimer: This information is a guide only. Content is subject to change content without notice. CRICOS provider: Monash University 00008C. The information published was correct at October TSG

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ); Φανταστείτε ότι το µυαλό σας µένει κολληµένο σε µια συγκεκριµένη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες BURNOUT Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες (Ε Π Α Ψ Υ) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ Ν Α) Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη

Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Κατάθλιψη και Οικονομική Κρίση Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη Στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος Ιούνιος 2011 Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» Αθήνα, Ιούλιος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μείωσης της Βλάβης για τη Διακοπή των Ψυχιατρικών Φαρµάκων

Οδηγός Μείωσης της Βλάβης για τη Διακοπή των Ψυχιατρικών Φαρµάκων Οδηγός Μείωσης της Βλάβης για τη Διακοπή των Ψυχιατρικών Φαρµάκων Μια Έκδοση του The Icarus Project και του Freedom Center * Φράση σχεδίου σελίδας: ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ 1 The Icarus Project www.theicarusproject.net

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7 1 A Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Mονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο ιευθυντής-καθηγητής: Γ. Χρούσος ΑΝΑΠΤΥΞΗ &

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Υγεία στις Διαφυλικές Σχέσεις και τη Σεξουαλικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Απόστολος Μαντίδης Πλοίαρχος (ΥΙ), Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη για φροντίδα και βοήθεια Λένε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» Κ. Κουνενού, Επικ. Καθηγήτρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Μιλώντας για τον διαβήτη Αρ. 42 Αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2010 Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Ο διαβήτης είναι η ονομασία που δίνεται σε μια ομάδα διαφορετικών παθήσεων στις οποίες υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα