Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος"

Transcript

1 Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Το παρόν άρθρο το θεωρώ συνέχεια των προηγούμενων άρθρων σχετικά με τους ευκαλύπτους και μετά από πολλές ερωτήσεις φίλων μελισσοκόμων σχετικά με την καλλιέργεια των πιο πάνω δέντρων. Οι ευκάλυπτοι πολλαπλασιάζονται σχεδόν αποκλειστικά από σπόρο. Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι εφικτός αλλά πολύ δύσκολος. Το 95% των σπόρων των διαφόρων ειδών ευκαλύπτων δεν χρειάζεται καμία προεργασία πριν από τη σπορά. Για μικρό αριθμό ειδών που φύονται σε ψυχρές περιοχές επιβάλλεται τοποθέτηση των σπόρων στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες. (Eucalyptus amygdalina, coccifera, dalrympleana, debeuzevillei, delegatensis, dives, elata, fastigata, glaucescens, goniocalyx, kybeanensis, mitchellana, niphophila, nitens, pauciflora, perriniana, regnans, stellulata). Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το (ξύπνημα) του σπόρου από τον λήθαργο. Θα προσπαθήσω με απλό τρόπο να περιγράψω την όλη διαδικασία από τη συλλογή των σπόρων, τη σπορά τους και όλα τα στάδια μέχρι τη φύτευση στο έδαφος των νεαρών δενδρυλίων. Επειδή μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, για ακόμη μια φορά θα χρησιμοποιήσω αρκετές. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι ο σπόρος που θα φυτευτεί να είναι ώριμος και να συλλεχτεί με τον σωστό τρόπο. Πότε ο σπόρος είναι έτοιμος εξαρτάται από το είδος του ευκαλύπτου. Στα περισσότερα είδη η ωρίμανση γίνεται στον ένα με ενάμιση χρόνο μετά την άνθιση. Στα πρώτα στάδια μετά την άνθιση οι ανθοφόρες κάψες έχουν χρώμα πράσινο και υφή γυαλιστερή. (φωτ. 1) Ακολούθως και σε διάρκεια ενός έτους το χρώμα σκουραίνει και αυξάνεται το μέγεθος (φωτ. 2). Κατά την ωρίμανση η επιφάνεια γίνεται κάπως τραχιά σε χρώμα καφέ. (φωτ. 3)

2 Αυτές τις κάψες είναι που πρέπει να συλλέξουμε από τα δέντρα. Ακολούθως ξεκινά η διαδικασία απελευθέρωσης των σπόρων. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξουν οι κάψες. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών αυτό δεν είναι εφικτό. Άρα πρέπει να τοποθετήσουμε τις κάψες σε στεγνό χώρο με αυξημένη θερμοκρασία. Η τοποθέτηση σε χαρτοσακούλα και ακολούθως σε κλειστό χώρο (π.χ. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου) βοηθά πάρα πολύ στην όλη διαδικασία. Πρέπει φυσικά το αυτοκίνητο να το έχουμε σταθμευμένο στον ήλιο. Αν τα πιο πάνω τηρηθούν σωστά, το άνοιγμα των καψών γίνεται περίπου σε περίοδο από 3 μέχρι 7 μέρες. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται και ως τρόπος απελευθέρωσης των σπόρων και η χρησιμοποίηση φούρνου μικροκυμάτων. Αυτό όμως δεν το συστήνω γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ψησίματος και καταστροφής του εμβρύου στους σπόρους. Κατά το άνοιγμα απελευθερώνονται οι σπόροι μαζί με μεγάλο αριθμό μικρών κομματιών από ξύλο τα οποία περιβάλλουν τους σπόρους στο εσωτερικό της κάψας. Υπάρχουν επίσης πολλοί αγονιμοποίητοι σπόροι. Ο χρωματισμός των σπόρων ποικίλει από μαύρο, καφέ ή σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Το ίδιο χρώμα έχουν και τα πολλά μικρά κομματάκια ξύλου που βρίσκονται μαζί με τους σπόρους. Ξεχωρίζουν από τους σπόρους λόγω του ακανόνιστου σχήματος και του μικρότερου μεγέθους (φωτ. 4). Τα βέλη δείχνουν τους σπόρους.

3 Δεν είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των σπόρων από τα ξυλαράκια εκτός αν θέλουμε να φυτεύσουμε τους σπόρους ένα ένα. Για τον διαχωρισμό επιβάλλεται χρήση μεγεθυντικού φακού ή στερεοσκοπίου σε μικρή μεγέθυνση (Χ10). Μετά την συλλογή οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται όσο το δυνατόν συντομότερα για να επιτύχουμε αυξημένη βλαστικότητα. Αν οι σπόροι φυλαχτούν ερμητικά κλειστοί σε δροσερό περιβάλλον γύρω στους 4-5 βαθμούς κελσίου η βλαστικότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για μερικά χρόνια. Αν όμως οι θερμοκρασίες είναι υψηλές οι σπόροι διατηρούν την βλαστικότητα τους μόνο για μερικούς μήνες. Η σπορά γίνεται σε φυτόχωμα εμπορίου το οποίο είναι απαλλαγμένο ασθενειών και από σπόρους ζιζανίων. Ιδανική περίοδος είναι από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα μέσα της Άνοιξης. Δεν αποκλείω όμως τις άλλες εποχές νοουμένου ότι παρέχουμε τα κατάλληλα όρια θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι σπόροι σπέρνονται στην επιφάνεια και καλύπτονται με στρώμα φυτοχώματος και πολύ λεπτής άμμου πάχους 2 με 3 χιλιοστών. Ακολούθως ψεκάζονται με νερό προσεχτικά για να μην βγουν στην επιφάνεια και τοποθετούνται σε σκιερό μέρος. Ιδανικές θερμοκρασίες για την βλάστηση είναι μεταξύ 22 και 25 βαθμοί κελσίου. Τα ποσοστά υγρασίας πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90%. Διατηρούμε την επιφάνεια του φυτοχώματος συνεχώς υγρή αλλά όχι λασπωμένη. Η τοποθέτηση γυαλιού ή πλαστικού πάνω από τους σπόρους βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι σπόροι βλαστούν μεταξύ 7 και 14 μέρες (φωτ. 5). Οι πρώτες μέρες μετά την βλάστηση είναι πολύ κρίσιμες για τα μικρά φυτά. Αν η υγρασία είναι πολύ υψηλή σαπίζουν οι ρίζες και καταστρέφονται τα φυτά. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση που οι ρίζες στεγνώσουν. Τα μικρά φυτά ξεκινούν να αποκτούν σχετική ανθεκτικότητα όταν ξεκινήσουν να βγάζουν τα πρώτα πραγματικά φύλλα.

4 Τότε μπορούμε τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα να βάζουμε στο νερό που τα ποτίζουμε μια μικρή δόση διαφυλλικού χηλικού λιπάσματος Ταυτόχρονα ξεκινούμε σιγά σιγά να τα μεταφέρουμε σταδιακά σε χώρο με περισσότερο ηλιακό φωτισμό. Τοποθέτηση κάτω από δίχτυ σκίασης 50% είναι το ιδανικό. Αν δεν το κάνουμε αυτό τα μικρά φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αλλά θα παραμείνουν λεπτά και ευαίσθητα. Όταν φτάσουν σε ύψος 5 εκατοστά τα μεταφυτεύουμε σε πλαστικές γλάστρες ή μαύρα σακούλια.( φωτ. 6) Αυτό είναι πολύ εύκολο αν οι σπόροι σπαρούν ένας ένας σε κύβους. Αν η σπορά γίνει σε σπορείο (λασάνι) χρειάζεται προσοχή να μην κόβονται οι ρίζες. Η λίπανση συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εβδομαδιαίως. Με σωστή άρδευση και λίπανση τα μικρά φυτά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και σε διάστημα 2 με 3 μηνών είναι έτοιμα να φυτευτούν στο έδαφος (φωτ. 7).

5 Ιδανικό μέγεθος για τη μεταφύ-τευση στο έδαφος είναι από 20 μέχρι 30 εκατοστά. Είναι πολύ σημαντικό να μεταφυτεύονται όταν έχουν μικρό μέγεθος για 2 κυρίως λόγους. Πρώτο η ρίζα δεν πρέπει να μεγαλώσει τόσο ώστε να στριμωχτεί μέσα στην γλάστρα και να περιστραφεί και δεύτερον δεν πρέπει το φύλλωμα να είναι πάρα πολύ για να μην έχουμε προβλήματα στήριξης. Κανόνας είναι ότι ποτέ μας δεν υποστυλώνουμε τα μικρά φυτά. Αν υποστυλώσουμε το μόνο που θα πετύχουμε είναι ανομοιόμορφη αύξηση του φυλλώματος σε σύγκριση με τον κορμό του φυτού που θα έχει ως επακόλουθο το σπάσιμο του κορμού. Υπάρχουν περιπτώσεις μετά το φύτεμα τα φυτά μας λόγω συνεχούς ανέμου να πάρουν κλήσεις. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει καθόλου διότι στη διάρκεια από μόνα τους θα βρούν τον τρόπο να ισιώσουν και να αναπτυχθούν σταθερά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ορισμένα είδη ευκαλύπτων έχουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. (Eucalyptus camaldulensis). Σε ορισμένα άλλα η ανάπτυξη είναι κάπως πιο αργή. (Eucalyptus leucoxylon, Eucalyptus torquata, Eucalyptus erythrocorys). Φυσικά η (αργή) ανάπτυξη είναι κάτι το σχετικό διότι ακόμα και τα πιο πάνω αναφερθέντα είδη αναπτύσσονται σε χρονική περίοδο ενός έτους μέχρι και ένα μέτρο. Εννοείται ότι τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο ή αν είναι εφικτό και το δεύτερο να ποτίζουμε τα φυτά μας τουλάχιστο κάθε δέκα μέρες. Στη φωτογραφία 8 χρησιμοποιήθηκαν χαλιά για εδαφοκάλυψη αμέσως μετά την φύτευση των μικρών φυτών. Αυτό σε συνδυασμό με πότισμα κάθε δέκα μέρες είχαν σαν αποτέλεσμα είδη ευκαλύπτων ταχείας ανάπτυξης να μεγαλώσουν μέχρι και τρία μέτρα σε χρονικό διάστημα ενός έτους!!!

6 Ως επίλογος αγαπητοί μου φίλοι μια τελευταία συμβουλή. Ποτέ μην αφήσετε φυτά ευκαλύπτων σε γλάστρα να μεγαλώσουν και μετά να φυτευτούν στο έδαφος. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να χάσουν τουλάχιστο ένα χρόνο ή και περισσότερο από την ανάπτυξη τους.

7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Τι είναι η κομποστοποίηση; Πρόκειται για μια φυσική διεργασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί - ή για την ακρίβεια ορισμένα γκρουπ μικροοργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Λάχανου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κουνουπιδιού Μπρόκολου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ & Γεώργιος Νάνος Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉ Η αμυγδαλιά ήταν μια σημαντική καλλιέργεια για τη χώρα μας αλλά λόγω του μικρού κέρδους που έδινε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών

Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου οι απαιτήσεις των φυτών αλλάζουν. Ο Σεπτέμβριος είναι ουσιαστικά ο μήνας που καλωσορίζει επίσημα το φθινόπωρο και είναι η κατάλληλη εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση Οικιακή Κομποστοποίηση Από το 2011 ξεκίνησε και στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων πιλοτικά, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 1 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2 Καθηγητής στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

βιολογικού αστικού Λαχανόκηπου

βιολογικού αστικού Λαχανόκηπου ΚΡΙΤΩΝΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ Εγχειρίδιο καλλιεργητικών τεχνικών βιολογικού αστικού Λαχανόκηπου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ Γενική Εποπτεία-Συντονισμός: Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Γενική Συντονίστρια Π.Ε./Ε.Α.Α. Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κομποστοποίησης

Οδηγός Κομποστοποίησης Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Οδηγός Κομποστοποίησης Πως θα βελτιώσουμε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίμματα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 1

Διαβάστε περισσότερα

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συγχαρητήρια για την αγορά σας! Αυτό το συναρπαστικό νέο σύστημα δημιουργίας λιπάσματος είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα των σκουληκιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 10-05-02-02 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 10-05-02-02 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 10-05-02-02 10 Φυτοτεχνικά Εργα 05 Εγκατάσταση Πρασίνου 02 Χλοοτάτητας 02 Εγκατάσταση έτοιµου χλοοτάπητα Έκδοση 1.0 - Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του Γεωργίου Στεφανόπουλου σπουδαστή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΘΕΜΑ: Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE DEPARTMENT of CROPE SCIENCE ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Εξαρχάκος

Διαβάστε περισσότερα

Μελετώ για Ασθένειες των λαχανικών

Μελετώ για Ασθένειες των λαχανικών Μελετώ για Ασθένειες των λαχανικών Σολανώδη λαχανικά Εισαγωγή: Τα φυτά όπως και ο άνθρωπος έχουν το δικό τους αμυντικό σύστημα έτσι ώστε να προστατεύονται από διαφόρου είδους ασθένειες που μπορεί να προκληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ 1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΡΟΦΟΣΚΕΠΕΣ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κριθαριού 1. Καλλιεργητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 1 ΕΔΑΦΟΣ Κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΑΤΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΑΤΩΝ ΝΙΚΟΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΡΙΛΗΣ 2008 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα