International Conference. WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "International Conference. WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013"

Transcript

1 International Conference WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013 Ο δρόμος του νερού από την μονάδα αφαλάτωσης προς τον τελικό καταναλωτή Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχανικός M.S.c Τήνος 2013

2 Εισαγωγή Στα ελληνικά νησιά, και γενικά σε όλες τις περιοχές όπου η επάρκεια του διαθέσιμου πόσιμου νερού είναι οριακή, είναι σύνηθες το φαινόμενο οι διαχειριστές να εντοπίζουν και συχνά να εξαντλούν τις προσπάθειές τους, στην ανεύρεση επαρκούς ποσότητας νερού μέσω υδρομαστεύσεων, γεωτρήσεων ή μονάδων αφαλάτωσης, Από την μεριά των τεχνικών, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας και ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μέσω βελτιστοποίησης των μεθόδων και καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων (π.χ ανάκτηση ενέργειας ) ώστε να μπορεί να γίνει και οικονομικά βιώσιμη η παροχή πρώτης ύλης από την εκάστοτε μονάδα αφαλάτωσης Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι προφανείς για την εξασφάλιση της αναγκαίας πρώτης ύλης για την περαιτέρω διαχείριση και την διαμόρφωση του τελικού προϊόντος που λέγεται πόσιμο νερό στην βρύση του καταναλωτή. Πρέπει λοιπόν να επισημανθεί και η προσοχή στην διαχείριση του δικτύου διανομής και στην επίδραση που έχει αυτό στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον τελικό καταναλωτή Τι εννοούμε με τον όρο διαχείριση δικτύου ύδρευσης Σε κάθε δίκτυο ύδρευσης, ανεξάρτητα του μεγέθους και του αριθμού των ανθρώπων που εξυπηρετεί, είναι υποχρέωση του κάθε διαχειριστή να έχει τον μοναδικό στόχο Να προσφέρει συνεχώς βελτιωμένες υπηρεσίες ώστε ο πολίτης να έχει νερό σε Επαρκή ποσότητα και πίεση Άριστη ποιότητα σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία Σε κόστος που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό παράλληλα με την προστασία του νερού ως είδος σε ανεπάρκεια και των ανάπτυξη-συντήρηση των αναγκαίων υποδομών.

3 Η μονάδα αφαλάτωσης είναι σε θέση να προσφέρει στον διαχειριστή ως πρώτη ύλη, πόσιμο νερό σε πολύ καλή ποιότητα και στις ποσότητες που είναι σχεδιασμένη. Η ύπαρξη πολλών απωλειών από το δίκτυο διανομής μπορεί να προκαλεί και πλασματικό πρόβλημα επάρκειας ποσοτήτων. Επιπλέον η διαχείριση στην πορεία μέσω του εγκατεστημένου δικτύου διανομής και των μεθόδων λειτουργιάς μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα σε σημείο που το νερό να μην μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον πόσιμο. Στην συνέχεια, η τιμολόγηση του νερού προς τους πολίτες είτε μέσω μίας λανθασμένα χαμηλής τιμής πώλησης είτε μέσω της συστηματικής υποεγγραφής των υδρομετρητών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα του διαχειριστή με προφανείς προεκτάσεις στην βιωσιμότητα της όλης διαχείρισης. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των υποδομών αλλά και η απαραίτητη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών. Έστω για παράδειγμα μία μονάδα αφαλάτωσης που να παράγει νερό με κόστος 1 / κυβικό μέτρο. Αν ο διαχειριστής χάνει μια ποσότητα της τάξης του 50% στην διανομή (ποσοστό που είναι δυστυχώς είναι πραγματικότητα σε πολλά δίκτυα της επικράτειας) τότε αμέσως το αναλογικό κόστος νερού για τον διαχειριστή εκτοξεύεται στα 2 ανά κυβικό. Αν τώρα από σφάλματα στην καταμέτρηση, είτε λόγω υδρομέτρου είτε λόγω άλλων παραγόντων, τιμολογείται μόνο το 50% του νερού που τελικά φθάνει στα σπίτια, τότε το συνολικά αναλογικό κόστος ανέρχεται στα 4 ανά κυβικό Έχοντας αυτό ως βασικός στόχο, θα πρέπει η διαχείριση των δικτύων να γίνεται πάνω σε τρείς βασικούς άξονες Μείωση κόστους λειτουργίας Αύξηση εσόδων μέσω ακριβέστερης καταμέτρησης Προστασία του νερού ως φυσικό αγαθό

4 Μείωση κόστους λειτουργίας Όσον αφορά την μείωση του κόστους λειτουργίας αυτό περιλαμβάνει Την μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της ελαχιστοποίησης των διαρροών του δικτύου (αφού επιβαρύνονται με κόστος μεταφοράς, διύλισης και διανομής )με στρατηγική που είναι σε άμεση συνάρτηση με την διαχείριση της πίεσης λειτουργίας και περιλαμβάνει την αναγνώρισή τους, τον εντοπισμό τους και τις ενδεδειγμένες μεθόδους αντιμετώπισης. Την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης μέσω της ελαχιστοποίησης των θραύσεων των αγωγών του δικτύου. Η ελαχιστοποίηση θα επιτευχθεί μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πιέσεων λειτουργίας. Την βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων και λοιπόν υποδομών ώστε να αυξηθεί η παροχετευτικότητα τους και ο ωφέλιμος χρόνος ζωής τους, μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις. Σε πολλά δίκτυα της χώρας μας, είναι συνήθης πρακτική η απαίτηση των λειτουργών για μονάδες αφαλάτωσης μεγάλης κλίμακας ως μοναδική λύση για τα προβλήματα επάρκειας νερού ή προβλήματα παροχετευτικότητας σε περιπτώσεις ενίσχυσης από γειτονικά υδραγωγεία. Η προσέγγιση είναι συχνά απλοϊκή χωρίς να λαμβάνει υπόψη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών πηγών νερού (πχ γεωτρήσεις υδρομαστεύσεις κλπ) αλλά και την δυνατότητα αναρίθμησης μέσω των αποθηκευτικών υποδομών για την κάλυψη των πιθανών αιχμών ζήτησης. Μία μονάδα αφαλάτωσης, λόγω του λειτουργικού κόστους και των ιδιαιτεροτήτων της κατασκευής, είναι σκόπιμο να δουλεύει σε συνεχή βάση και οι όποιες αιχμές να καλύπτονται από τις υπόλοιπες διαθέσιμες πηγές νερού π.χ πηγάδια, γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις κλπ. Με τον τρόπο αυτό, η ορθή διαχείριση των υφισταμένων γεωτρήσεων και η βέλτιστη αξιοποίηση τους ακόμα και με διορθωτικές επεμβάσεις μικρής κλίμακας είναι απαραίτητα προκειμένου το κόστος, τόσο της κατασκευής των νέων μονάδων αλλά και το μελλοντικό δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας και συντήρησης τους να μην μετακυλήσει στο κόστος λειτουργίας του δικτύου και κατά προέκταση στον πολίτη ή να οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

5 Αύξηση εσόδων μέσω ακριβέστερης καταμέτρησης Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων μέσω της ακριβέστερης καταμέτρησης του νερού που καταναλώνεται από τους πολίτες, αυτό θα επιτευχθεί αφενός με την σωστή διαστασιολόγηση των υδρομετρητών και την απαιτούμενη υψηλή ακρίβεια στις χαμηλές παροχές, που είναι και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι διαρροές στις εσωτερικές εγκαταστάσεις και αφετέρου με την προληπτική αντικατάσταση τους μετά την παρέλευση του αναμενόμενο ωφέλιμου χρόνου ζωής τους. Μιλώντας για την ακρίβεια στις χαμηλές παροχές, η μέχρι πρότινος τακτική διαστασιολόγηση του υδρομετρητή γινόταν με γνώμονα την μέγιστη αιτούμενη κατανάλωση με αποτέλεσμα την εγκατάσταση κατά κανόνα μεγάλων υδρομέτρων. Επιπλέον, δεν δινόταν η πρέπουσα σημασία στην κλάση ακριβείας του υδρομέτρου, με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλό το όριο έναρξης εγγραφής του υδρομετρητή, παράμετρος που επηρεάζεται από την ονομαστική παροχή και την κλάση ακρίβειας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι εσωτερικές διαρροές είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ μικρές, της τάξης των λίτρων την ώρα, οδηγούσε στην μη καταγραφή και κατά συνέπεια μη τιμολόγηση των ποσοτήτων αυτών με προφανή επιβάρυνση τόσο στην απαιτούμενη διαστασιολόγηση των υποδομών υδραγωγείου, όσο και στα έσοδα του διαχειριστή. Οι πολύ μικρές εσωτερικές διαρροές γίνονται πολύ σημαντικές καθώς είναι συνεχείς, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν και το δίκτυο αποχέτευσης και τις υποδομές επεξεργασίας των λυμάτων, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος λειτουργίας Η προστασία του πολύτιμου αγαθού του νερού Οι κατευθύνσεις για την προστασία του νερού είναι οι ακόλουθες: Κατεύθυνση τροφοδοσίας Ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πηγών νερού (πχ γεωτρήσεις ) Ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού από τα συστήματα διανομής. Βέλτιστη ανάπτυξη των πηγών νερού. Κατεύθυνση διαμόρφωσης κατανάλωσης Δημόσια εκπαίδευση. Συγκεκριμένες πολιτικές για την τιμολόγηση του νερού Κανονισμοί για την διατήρηση του νερού. Εισαγωγή συσκευών χαμηλής κατανάλωσης. Κίνητρα για καταναλωτές / πελάτες.

6 Η σημασία της συλλογής δεδομένων Η πρώτη αμιγώς τεχνική προσέγγιση στην κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού συλλογής δεδομένων (πίεσης δικτύου, στάθμης δεξαμενής, παροχή δικτύου ) από διάφορα σημεία του δικτύου. Η βασική αρχή είναι ότι: Δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι αν δεν μπορείς να το μετρήσεις Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να συλλέγονται δεδομένα από διάφορα σημεία του δικτύου για την περαιτέρω αξιολόγησής τους. Μια αρχική προσέγγιση είναι η συλλογή δεδομένων από τους χειριστές του δικτύου κατά την φάση των εργασιών τους. Η προσέγγιση αυτή είναι απλοϊκή και δεν μπορεί να μας αποτυπώσει δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει το δίκτυο σε περιόδους μικρής κατανάλωσης (πχ νύχτα) ή μεγάλης (πχ ενεργοποίηση μεγάλου καταναλωτή ) ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητας της υδραυλικής συμπεριφοράς του δικτύου. Η ενδεδειγμένη λύση είναι η χρήση συστημάτων SCADA που θα έχουν την δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης των λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου, θα τα καταγράφουν και θα τα διαθέτουν στον χειριστή του δικτύου για περαιτέρω έλεγχο και αξιολόγηση. Το Επιχειρησιακό Κέντρο Λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Η επιλογή των σημείων παρακολούθησης γίνεται μέσω σχεδιασμού διακεκριμένων περιοχών ζήτησης με σαφή γεωγραφικά όρια και δεδομένα πιεζομετρικά φορτία τροφοδοσίας (περισσότερα γνωστά ως πιεζομετρικές ζώνες).

7 Μία τυπική ζώνη πίεσης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ (Ζώνη +400 Πάρνηθας) Στις ζώνες αυτές θα εντοπίζονται κομβικά σημεία λειτουργίας και θα εγκαθίστανται διατάξεις συλλογής λειτουργικών δεδομένων (πίεση και παροχή) και στην συνέχεια θα αντιπαραβάλλονται με δεδομένα που θα προκύπτουν από την υδραυλική προσομοίωση των δικτύων αυτών πάνω σε σύγχρονα υπολογιστικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν τοπικές αδυναμίες, τερματικά, στραγγαλισμένες ή κλειστές βάνες, αγωγοί που λειτουργούν πάνω από την παροχετευτικότητα τους αλλά και αγωγοί που υπολειτουργούν ώστε και θα δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν επιμέρους λειτουργίες του δικτύου για την διαχείριση της ζήτησης και να βελτιωθεί η υδραυλική συμπεριφορά της ελεγχόμενης πιεζομετρικής ζώνης.

8 Η σημασία της διατήρησης ισοζυγίου εισροών εκροών Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο καλά διαχειρίζεσαι ένα σύστημα αν δεν τηρείς ισοζύγιο εισροών- εκροών. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε περιορισμένο πιεζομετρική ζώνη ή τουλάχιστον στο δίκτυο που διαχειριζόμαστε, πρέπει να είναι μετρήσιμο του νερό που εισέρχεται (μεταφέροντας μαζί του το κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας ή διύλισης και διανομής) σε σύγκριση με το νερό που καταμετρείται ότι κατανάλωσαν οι πολίτες και κατά συνέπεια χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που πρέπει. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι οποιαδήποτε αναμενόμενη και επιθυμητή κατανάλωση οφείλουμε να την καταγράφουμε για λόγους διαχείρισης και ανεξάρτητα από την τιμολόγηση της ( πχ παροχές σε σχολεία, πάρκα ή εκκλησίες )

9 Ουσιαστικά λοιπόν, το παρεχόμενο νερό αναλύεται στους παρακάτω παράγοντες Παρεχόμενη ποσότητα Νόμιμη κατανάλωση Απώλεια νερού Τιμολογούμενη Ατιμολόγητη κατανάλωση Φαινομενικές Απώλειες Πραγματικές απώλειες Μετρούμενη Μη Μετρούμενη Μετρούμενη Μη Μετρούμενη Παράνομη υδροληψία Υποεγγραφές Υδρομετρητών Διαρροές δικτύων διανομής και Υπερχειλίσεις Δεξαμενών Διαρροές λόγω εκκένωσης δικτύων για επισκευές Τιμολογούμενο νερό Ατιμολόγητο νερό Είναι λοιπόν απαραίτητος στόχος του κάθε διαχειριστή να μειώνει το ατιμολόγητο νερό για να βελτιστοποιήσει και την αποτελεσματικότητας της διαχείρισής του καθώς οι συνέπειες του ατιμολόγητου νερού εκτός από οικονομικές έχουν κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντολογικές προεκτάσεις Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των υφάλμυρων γεωτρήσεων η της ερημοποίησης περιοχών από την υπεράντληση αλλά και η διαμάχη τοπικών κοινοτήτων για τον έλεγχο των πηγών νερού στην περιφέρεια και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά

10 Μείωση του ατιμολόγητου νερού από τις πραγματικές απώλειες νερού μέσω της διαχείρισης της πίεσης σε πιεζομετρικές ζώνες Εφόσον εξασφαλιστεί η καλή υδραυλική λειτουργία της πιεζομετρικής ζώνης, τότε έρχεται η ώρα να εξασφαλίσουμε ότι η πίεση σε όλα τα σημεία του δικτύου θα είναι ελεγχόμενη εντός ορίων που εξαρτώνται από το ανάγλυφο και την επιθυμητή πίεση που θα προσφέρεται στον πολίτη αποφεύγοντας περιττές υπερπιέσεις κατά την διάρκεια της χαμηλής κατανάλωσης αλλά και χαμηλές πιέσεις ή στερήσεις κατά την διάρκεια της μεγάλης ζήτησης Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η χρήση πιεζοθραυστικών βανών ή στην περίπτωση ανάγκης αντλιών η χρήση ρυθμιστών στροφών να σκοπό να διατηρούν σταθερή το φορτίο κεφαλής και αφήνοντας την πίεση σε διάφορα σημεία του δικτύου να εξαρτάται αποκλειστικά από την υδραυλική λειτουργία του δικτύου. Λόγω των μεταβολών της κατανάλωσης εντός της ημέρας, οι υδραυλικές απώλειες μέσα στο δίκτυο είναι μεταβαλλόμενες και κατά συνέπεια οι πιέσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου μεταβάλλονται αντίστοιχα Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η παροχετευτικότητα του δικτύου αλλά και θα μειωθούν και τα φαινόμενα θραύσεων, οδηγώντας σε αύξηση του ωφελίμου χρόνου ζωής των δικτύων

11 Μύθοι γύρω από την ρύθμιση της πίεσης 1 ος Μύθος Ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι διαρροές είναι να εντοπίζονται και να επισκευάζονται Στην περίπτωση αυτή, είναι εύκολο κάποιος να σκεφθεί ότι αν έχω να επενδύσω λεφτά για να μειώσω τις διαρροές, τότε ο μόνος τρόπος είναι να αρχίσω την χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία της επισκευής των διαρροών, εμφανών αλλά και αφανών. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα, οι διαρροές του δικτύου είναι μόνιμες ανεξάρτητα από το προφίλ κατανάλωσης και εξαρτώνται μόνο από την πίεση λειτουργίας και μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, η σχέση είναι ευθέως ανάλογη Κατά συνέπεια, ακόμα και η παραμικρή μεταβολή στην πίεση λειτουργίας του δικτύου έχει άμεσα αντίκτυπο στο μέγεθος των διαρροών του δικτύου. Άρα μπορείς να μειώσεις τις διαρροές σου και χωρίς να κάνεις επισκευές Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να έχουμε πάντοτε την απαραίτητη πίεση.

12 2ος μύθος Για την διαχείριση της πίεσης είναι αρκετή η τοποθέτηση μιας πιεζοθραυστικής βάνας Συνήθως η ρύθμιση των πιεζοθραυστικών βανών γίνεται με γνώμονα την δυσμενέστερη κατάσταση,που συνήθως συμβαίνει μερικές μέρες τον χρόνο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας, η πίεση στα δυσμενέστερα,από υδραυλικής απόψεως σημεία του δικτύου είναι υψηλότερη από την επιθυμητή Η υπερπίεση αυτή, σε συνδυασμό με τις έντονες μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας, οδηγεί συχνά σε θραύσεις που, πέρα από το σημαντικά υψηλό κόστος επισκευής, οδηγεί και σε μείωση της ωφέλιμης ζωή του δικτύου και κατά συνέπεια προσθέτει σημαντικό κόστος στην λειτουργία και συντήρηση του δικτύου Η σύγχρονη προσέγγιση είναι η μεταβαλλόμενη ρύθμιση της PRV, είτε χρονικά είτε μέσω της διερχόμενης παροχής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει της πίεση στα δυσμενέστερα σημεία του δικτύου αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την απλή λειτουργία που αναφέρθηκε παραπάνω

13 Μείωση της βραδινής κατανάλωσης μετά την εφαρμογή Αποτέλεσμα της μεταβαλλόμενης πίεσης πιεζοθραυστικής βάνας με χρονική εξάρτηση (ημέρα-νύχτα) Παρατηρείται σημαντική μείωση της νυχτερινής παροχής άρα και των διαρροών 3 ος μύθος Η διαχείριση της πίεσης είναι απαραίτητη μόνο σε δίκτυα με μεγάλες πιέσεις Σε κάθε περίπτωση έχει αποδειχθεί ότι η μείωση των διαρροών είναι ευθέως ανάλογη της μείωσης της πίεσης Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις διαρροές είναι τα υλικά του δικτύου αλλά και η ηλικία του Έτσι σε ένα δίκτυο που λειτουργεί με ονομαστική πίεση 10 μέτρων, μία μείωση κατά μόλις 1 μέτρο, σημαίνει μείωση κατά 10% και κατά συνέπεια και οι διαρροές θα μειωθούν αντίστοιχα κατά 10%

14 Μείωση του ατιμολόγητου νερού από την μείωση της μη μετρούμενης κατανάλωσης με την χρήση υδρομέτρων μεγαλύτερης ακρίβειας Επανερχόμενοι στο παρακάτω πίνακα, είναι προφανές ότι ο δρόμος της μείωσης του ατιμολόγητου νερού, ως άξονα της βέλτιστης διαχείρισης του δικτύου Ύδρευσης, περιλαμβάνει και τον έλεγχο της ατιμολόγητης κατανάλωσης νερού, νερό δηλαδή που καταναλώθηκε από τους πελάτες (είτε ως υποεγγραφή κατανάλωσης, είτε ως απώλεια εντός της οικίας του πελάτη) και δεν ανιχνεύεται ώστε αφενός να τιμολογηθεί και αφετέρου να ενεργοποιηθεί ο πελάτης στην περίπτωση της διαρροής. Παρεχόμενη ποσότητα Νόμιμη κατανάλωση Απώλεια νερού Τιμολογούμενη Ατιμολόγητη κατανάλωση Φαινομενικές Απώλειες Πραγματικές απώλειες Μετρούμενη Μη Μετρούμενη Μετρούμενη Μη Μετρούμενη Παράνομη υδροληψία Υποεγγραφές Υδρομετρητών Διαρροές δικτύων διανομής και Υπερχειλίσεις Δεξαμενών Διαρροές λόγω εκκένωσης δικτύων για επισκευές Τιμολογούμενο νερό Ατιμολόγητο νερό Στην ατιμολόγητη κατανάλωση εντάσσονται και οι καταναλώσεις που για λόγους κοινωνικής πολιτικής δεν χρεώνονται (πχ πάρκα, σχολεία, εκκλησίες) Στην περίπτωση αυτή, η μέτρηση των καταναλώσεων αυτών είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την χρέωση, για την ορθή εκτέλεση του ισοζυγίου εισροών εκροών. Είναι συνήθης πρακτική να υπερεκτιμώνται οι καταναλώσεις αυτές, προκειμένου να υποτιμηθεί η επίδραση των πραγματικών διαρροών στο ισοζύγιο και κατά συνέπεια στην διαχείριση του δικτύου. Για να γίνει αντιληπτή η συνεισφορά των υδρομετρητών μεγάλης ακρίβειας,( κατηγορίας C ως αναβάθμιση από την κατηγορία B) θα παραθέσουμε μερικά αριθμητικά δεδομένα Μία αστική οικογένεια έχει μέση κατανάλωση νερού τα 500 λίτρα την ημέρα

15 Μία διαρροή από το καζανάκι της τουαλέτας, έχει παροχή τα 240 λίτρα την ημέρα (δηλαδή επιπλέον κατανάλωση σχεδόν κατά 50%). Η διαρροή αυτή εκτιμάται στα 10 λίτρα / ώρα, όταν ο μέσος υδρομετρητής κλάσης Β, αρχίζει να γράφει με αποδεκτή ακρίβεια 5% από τα 30 λίτρα την ώρα, άρα το νερό αυτό δεν τιμολογείται. Με βάση το ISO 4046 έχουμε τις εξής παραμέτρους απόδοσης για τα υδρόμετρα κλάσης Β Ορίζονται ως Qmin = 0,02 * Qnom= 0.03 m3/hr (για Qnom=1.5 m3/hr) Qtrend=0,12 * Qnom= 0.18m3/hr(για Qnom=1.5 m3/hr) Qmax=2*Qnom= 3 m3/hr (για Qnom=1.5 m3/hr) Η ακρίβεια των υδρομετρητών μεταξύ του Qmin και Qtrend ορίζεται στο ± 5% ενώ από το Qtrend μέχρι το Qmax στο ± 2% Το νερό αυτό καταλήγει στην αποχέτευση, όπως και το συντριπτικό ποσοστό των εσωτερικών διαρροών των πελατών, αυξάνοντας αδικαιολόγητα και την ποσότητα των λυμάτων προς συλλογή, απομάκρυνση και επεξεργασία. Το κόστος διαχείρισης της επεξεργασίας των λυμάτων, είναι αρκετά υψηλό καθώς περιλαμβάνει τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και το μεγάλο κόστος κατασκευής των αρχικών επενδύσεων

16 Άρα το κόστος της διαρροής είναι διπλό αφού επιβαρύνει και το δικτύου Ύδρευσης αλλά και το δικτύου αποχέτευσης. Στο παράδειγμα αυτό, η καταγραφή της διαρροής αυτής, εκτός του ότι θα έδινε την δυνατότητα στον διαχειριστή να εισπράξει έγκαιρα το ποσό που του αναλογεί για την υπηρεσία που προσφέρει( παροχή πόσιμου νερού και συλλογή λυμάτων προς επεξεργασία, θα έδινε και την δυνατότητα στον πελάτη να αντιληφθεί έγκαιρα την διαρροή του προκειμένου να την επισκευάσει. Υπάρχουν σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης της κατανάλωσης (ΑΜR Automatic meter reading) που δίνουν, τόσο στον πελάτη, όσο και στον διαχειριστή την δυνατότητα να εντοπίζει μικρές και συνεχείς καταναλώσεις, που δεν συνάδουν με φυσιολογική κατανάλωση. Με τον τρόπο, και στα πλαίσια της Υπευθυνότητας για την διαφύλαξη του αγαθού, ο διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει έγκαιρα τον πελάτη προκειμένου να επισκευάζει τις εσωτερικές διαρροές του

17 Συμπεράσματα Έχοντας ως στόχο την μείωση του ατιμολόγητου νερού ώστε να αποφύγουμε το κόστος που αυτό επιφέρει στο κόστος λειτουργίας του δικτύου, μπορούμε να συνοψίσουμε τις επιδράσεις στον παρακάτω πίνακα Απώλειες Ανάγκη για Κόστος Ανάγκη για Ανάγκη για υπερδια/λόγηση υδροληψίας, υπερδια/λόγηση υπερδια/λόγηση Περιβαλλοντικό Υποδομών διύλισης και Υποδομών Υποδομών κόστος επεξεργασίας διανομής Ύδρευσης Αποχέτευσης Λυμάτων Πραγματικές απώλειες Δικτύου ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ? ΝΑΙ ΝΑΙ Οικιακές απώλειες ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Υποεγγραφή υδρομετρητών ΝΑΙ ΟΧΙ? ΟΧΙ? ΟΧΙ? ΟΧΙ? Είναι λοιπόν βασική αρχή η μείωση των απωλειών τόσο από την μείωση των διαρροών μέσω της καλύτερης διαχείρισης της πίεσης του δικτύου, όσο και από την καλύτερη καταγραφή των καταναλώσεων μέσω ακριβέστερων υδρομετρητών. Ο έλεγχος των πιέσεων, εκτός από την μείωση των διαρροών θα επιφέρει: Μείωση των απαραίτητων μεγεθών στις μονάδες αφαλάτωσης μείωση του κόστους επισκευών του δικτύου με παράλληλη ωφέλεια την αύξηση του ωφέλιμου χρόνου ζωής των δικτύων μείωση του κόστους μεταφοράς,διύλισης και διανομής προστασία του πολύτιμου αγαθού και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών συνεπειών Η καλύτερη καταγραφή και χρέωση των καταναλώσεων, εκτός από την εξασφάλιση των εσόδων του διαχειριστή και κατά συνέπεια της βιωσιμότητας του διαχειριστή θα επιφέρει: δυνατότητα για ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική με δικαιότερα κοινωνικά κριτήρια Καλύτερη εκτίμηση των απαραίτητων έργων υδροληψίας και διανομής Δυνατότητα ενημέρωσης του πελάτη σε περίπτωση εσωτερικής διαρροής

Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων

Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων Ε.ΥΔ.Α.Π. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA)

Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA) Βιώσιμη Διαχείριση Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA) 1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Βιώσιμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς. Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.

Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς. Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α. Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ Να συνδράμει τους Δήμους

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης

Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης Πάμπος Χαραλάμπους τ. Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού π. Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Έλεγχος λειτουργίας δικτύων διανομής με χρήση μοντέλων υδραυλικής ανάλυσης Βασικό ζητούμενο της υδραυλικής ανάλυσης είναι ο έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Εισηγητές: Απόστολος Καραναστάσης. Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ΔΕΥΑ Λαμίας Κωνσταντίνος Μηλιωρίτσας. Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος Ύδρευσης ΔΕΥΑ Λαμίας. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 07/2008 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά Υδραυλικά Έργα:

Αστικά Υδραυλικά Έργα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα: Η αστική ζήτηση και η διαχείρισή της Χρήστος Μακρόπουλος cmakro@mail.ntua.gr Τι είναι η αστική ζήτηση; Τι κάνατε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης. Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ

Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης. Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ Email : df@olympios.gr Παρουσίαση Εταιρείας Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Smart Water Αθήνα 10 Οκτωβρίου 2014 Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Δικτύων ύδρευσης Εξοικονόμηση ενέργειας

Ημερίδα Smart Water Αθήνα 10 Οκτωβρίου 2014 Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Δικτύων ύδρευσης Εξοικονόμηση ενέργειας Ημερίδα Smart Water Αθήνα 10 Οκτωβρίου 2014 Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Δικτύων ύδρευσης Εξοικονόμηση ενέργειας ΕΚΤΑΣΗ :335 τετ.χλμ. Ημερίδα Smart Water - Μήκος Δικτύου Ύδρευσης 1050 Οκτωβρίου 2014 χλμ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης

Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης Ε.ΥΔ.Α.Π. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης Κωνσταντίνα Σταυρούλια Διευθύντρια Δικτύου Ύδρευσης Πολιτικός Μηχανικός Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρευτικές καταναλώσεις

Υδρευτικές καταναλώσεις Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδρευτικές καταναλώσεις Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΖΑΧΙΔΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΥΑΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΣΗ ΔΠΘ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΝΕΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Phd

ΑΝΝΑ ΖΑΧΙΔΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΥΑΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΣΗ ΔΠΘ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΝΕΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Phd ΑΝΝΑ ΖΑΧΙΔΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΥΑΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΣΗ ΔΠΘ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΝΕΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Phd ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 1 Η αέναη επανάληψη του φυσικού κύκλου του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις

Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις Μεγέθη σχεδιασμού υδρευτικών έργων Ταμιευτήρας Μηνιαίες υδατικές ανάγκες Μέση παροχή ημέρας αιχμής Υδατικές ανάγκες ημέρας αιχμής, χρονική κατανομή εισροών-εκροών Δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση

Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Υδατικό Ισοζύγιο 3. Ανάλυση νυκτερινής παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ http://www.hydroex.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Σπύρος Μίχας, Πολιτικός Μηχανικός, PhD, MSc Ελένη Γκατζογιάννη, Πολιτικός Μηχανικός, MSc Αννέτα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή 1 Διαχείριση Υδατικών Πόρων Η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων συνδέεται άρρηκτα με την Διαχείριση των Δικτύων ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση δικτύων διανομής

Ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ανάλυση δικτύων διανομής Χρήστος Μακρόπουλος, Ανδρέας Ευστρατιάδης & Παναγιώτης Κοσσιέρης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακή διατριβή ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ Μιχαηλίδης Δημήτρης Λεμεσός 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Υδρευτικές καταναλώσεις Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA»

«Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA» «Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA» Τεχνική Επιτροπή ΕΔΕΥΑ Σαββοργινάκης Δημήτρης Διευθ. Υπηρ. Διαχ. Δικτύων Δ.Ε.Υ.Α.Λάρισας Αθήνα Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Γενικές παρατηρήσεις Σκοπός των έργων ύδρευσης είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου νερού, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, και η μεταφορά και διανομή

Διαβάστε περισσότερα

800 m. 800 m. 800 m. Περιοχή A

800 m. 800 m. 800 m. Περιοχή A Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E5: Τροφοδοσία µονάδας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (Εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι - ΡΟΔΟΣ Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου «Απο-Τιμώντας το νερό» Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Περιεχόμενα Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo Pioneering for You Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων 02 03 Μια αλλαγή με αντίκτυπο: για την τεχνολογία, τον ισολογισμό σας και το περιβάλλον. Μια πρωτοβουλία για ενισχυμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13: Διαμόρφωση μοντέλου υδραυλικής ανάλυσης δικτύου διανομής

Κεφάλαιο 13: Διαμόρφωση μοντέλου υδραυλικής ανάλυσης δικτύου διανομής Κεφάλαιο 13: Διαμόρφωση μοντέλου υδραυλικής ανάλυσης δικτύου διανομής Κόμβος i Κόμβος j Συνιστώσες μοντέλου υδραυλικής ανάλυσης Κόμβος: Σημείο εισροής ή εκροής νερού ή αλλαγής της γεωμετρίας του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 06/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Σύνταξη ασκήσεων: Α. Ευστρατιάδης, Π. Κοσσιέρης, Χ. Μακρόπουλος, Δ. Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Διαμόρφωση μοντέλου υδραυλικής ανάλυσης δικτύου διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Προϋπολογισμός (Δ.Δ) : 273.062.075 ΟΤΑ Α βαθμού Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δράσεις προς χρηματοδότηση : Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η. Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η. Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του κράτους και ποιος είναι ο άμεσος στόχος τους. Πως

Διαβάστε περισσότερα

Καταναλώσεις. Π. Σιδηρόπουλος. Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ.

Καταναλώσεις. Π. Σιδηρόπουλος. Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. Καταναλώσεις Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr Πρόβλεψη κατανάλωσης νερού: Τόπος περιοχή (κλίμα, τοπολογία, επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου «Απο-Τιμώντας το νερό» Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Περιεχόμενα Κατάλογος Πινάκων...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2

Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2 Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2 Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε Η εξοικονόμηση ενέργειας στην βιομηχανική παραγωγή αποτελεί θέμα ιδιαίτερης αξίας. Βασική επιδίωξη και πρωταρχικός στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Πληθυσμιακά δεδομένα Δεδομένα τουριστικής ανάπτυξης: Παραθεριστικός οικισμός Βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις Δίκτυο πυρόσβεσης Ζητούνται:

Πληθυσμιακά δεδομένα Δεδομένα τουριστικής ανάπτυξης:  Παραθεριστικός οικισμός Βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις Δίκτυο πυρόσβεσης Ζητούνται: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος Μάθημα: Υδραυλική και Υδραυλικά Έργα - Μέρος 3: Υδρεύσεις Άσκηση Δ1: Εκτίμηση παροχών σχεδιασμού έργων υδροδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Αφαλάτωση με χρήση αιολικής ενέργειας στη Μήλο

Αφαλάτωση με χρήση αιολικής ενέργειας στη Μήλο Αφαλάτωση με χρήση αιολικής ενέργειας στη Μήλο Ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος international technological applications

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΦΥΡΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010 Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010 1. Οι Στρατηγικοί Στόχοι της Επιχείρησης και οι Άξονες προτεραιότητας Με την υπ αριθμ. απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ καθορίστηκαν το όραμα και οι Στρατηγικοί Στόχοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή επιθεώρηση στη βιομηχανία. Άννα Φραγκίδου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος MSc Διοίκηση & Διαχείριση Τεχνικών Έργων

Ενεργειακή επιθεώρηση στη βιομηχανία. Άννα Φραγκίδου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος MSc Διοίκηση & Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ενεργειακή επιθεώρηση στη βιομηχανία Άννα Φραγκίδου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος MSc Διοίκηση & Διαχείριση Τεχνικών Έργων Εκτενής Ενεργειακή Επιθεώρηση με τα ακόλουθα βήματα : Συνεντεύξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση E9: Εκτίµηση παροχών εξόδου κόµβων, υπολογισµός ελάχιστης κατώτατης

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού

Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού Αγάθη Χατζηπαντελή Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ρβ Το νερό είναι ζωή Το

Διαβάστε περισσότερα

«Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS

«Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS «Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά. Η βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας µας είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το υπεύθυνο επιχειρείν

Αγορά. Η βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας µας είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το υπεύθυνο επιχειρείν Αγορά 12 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ 16 ΕΙΡΗΝΗ, ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ 17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΚΤΥΑ ίκτυο αγωγών είναι ένα σύνολο αγωγών που συνδέονται µεταξύ τους σε σηµεία που λέγονται κόµβοι Σχηµατίζουν είτε ανοικτούς κλάδους µε τη µορφή ενός δένδρου είτε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ύδρευσης, αποχέτευσης

Διαχείριση ύδρευσης, αποχέτευσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Διαχείριση ύδρευσης, αποχέτευσης Στο Κεφάλαιο αυτό περιέχονται: 8.1 Γενικά στοιχεία ύδρευσης 8.2 Γενικά στοιχεία αποχέτευσης 8.3 Δίκτυα άρδευσης, στράγγισης, αντιπλημμυρικά έργα 8.4 Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr Προστατεύει το υδάτινο περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Το ΕΠΠΕΡΑΑ προστατεύει το Υδάτινο περιβάλλον βελτιώνει την Ποιότητα της Ζωής μας Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου Νομού Μαγνησίας για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.).) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Άσκηση 1 (5.0 μονάδες). 8 ερωτήσεις x 0.625/ερώτηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Άσκηση 1 (5.0 μονάδες). 8 ερωτήσεις x 0.625/ερώτηση ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Παραλλαγή Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Αθήνα, ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Αθήνα, ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Αθήνα, 14.07.2009 Προς: ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ Θέμα: Δημοσίευση Aπόφασης ΡΑΕ υπ αριθμ. 1332/2009 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τιμολόγηση του νερού. Μάρκος Σκληβανιώτης

Τιμολόγηση του νερού. Μάρκος Σκληβανιώτης Τιμολόγηση του νερού Μάρκος Σκληβανιώτης Η τιμολογιακή πολιτική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης και για το λόγο αυτό στα άρθρα 25 και 26 του

Διαβάστε περισσότερα

Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθούν Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθού ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Από όλες τις εταιρείες

Διαβάστε περισσότερα

Επεξήγηση Λογαριασμού Φ.Α.

Επεξήγηση Λογαριασμού Φ.Α. Επεξήγηση Λογαριασμού Φ.Α. 1 Ο λογαριασμός κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι διμηνιαίος. Ο λογαριασμός αναλύεται στη χρέωση ενέργειας, που υπολογίζεται αναλογικά με την ενέργεια (kwh) που έχει καταναλωθεί

Διαβάστε περισσότερα

"Εφαρμογή βασικών δεικτών απόδοσης της IWA στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ"

Εφαρμογή βασικών δεικτών απόδοσης της IWA στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ "Εφαρμογή βασικών δεικτών απόδοσης της IWA στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ" Σπάχος Θωμάς, υδρογεωλόγος Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Δ.Ε.Δ.Υ. Τμήμα Λειτ-Συντ & Επισκ Γεωτρ Αντλ. Ύδρευσης

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα. Δεξαμενές. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος

Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα. Δεξαμενές. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Δεξαμενές Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση. 1) Αγωγός βαρύτητας

Επίλυση. 1) Αγωγός βαρύτητας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος Μάθημα: Υδραυλική και Υδραυλικά Έργα - Μέρος 3: Υδρεύσεις Άσκηση Δ2: Υπολογισμός όγκου δεξαμενής με τροφοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Το Υδατικό Ισοζύγιο είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Ο υπολογισμός του ετήσιου υδατικού ισοζυγίου είναι απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση και Τιμολόγηση Νερού

Κοστολόγηση και Τιμολόγηση Νερού ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κοστολόγηση και Τιμολόγηση Νερού στο Πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ Ανδρέας Ανδρεαδάκης Καθηγητής ΕΜΠ Ειδικός Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Αντλιών 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Γενικές αρχές σχεδιασμού δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 11: Γενικές αρχές σχεδιασμού δικτύων διανομής Κεφάλαιο 11: Γενικές αρχές σχεδιασμού δικτύων διανομής p max / γ Προδιαγραφές δικτύων: μέγιστες πιέσεις Για την προστασία των ευάλωτων σημείων του δικτύου (π.χ. συνδέσεις αγωγών), των εσωτερικών υδραυλικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υπολογισμός Παροχών Αγωγών

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υπολογισμός Παροχών Αγωγών Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υπολογισμός Παροχών Αγωγών Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr Παροχή H

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΔΕΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΔΕΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΔΕΔΑ Περιεχόμενα Ι. Κριτήρια και αρχές εκπόνησης πλάνου συντήρησης ΙΙ. Πρόγραμμα Λειτουργίας και Συντήρησης δικτύου Xαμηλής και Mέσης πίεσης III. Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ Μέχρι πριν από 100 χρόνια ή και µέχρι πριν από λίγα χρόνια, σε ορισµένες περιοχές το πόσιµο νερό προερχόταν από πηγάδια και πηγές. Σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019

ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019 Ενεργειακές Κοινότητες: Ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη διάθεση των ΟΤΑ ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019 Μπέλλης Βασίλειος, Γενικός Διευθυντής Περιεχόμενα Λίγα λόγια για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 505/2009. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 505/2009. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη: Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 505/2009 Ετήσιο Κόστος 2010 και Χρεώσεις Χρήσης του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές διαχείρισης υδάτινων πόρων

Καλές πρακτικές διαχείρισης υδάτινων πόρων ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ: Καλές πρακτικές διαχείρισης υδάτινων πόρων Η συμβολή του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων Μαριέλα Αντωνακοπούλου Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) Μαριέλα Αντωνακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ε. ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 42/2016 Στάδιο Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 21/2016

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 21/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 21/2016 ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «Επέκταση τηλεμετρικού συστήματος στο δίκτυο ύδρευσης των Μεγάρων,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΥΔΑΠ. Δρ. Διονυσίου Ξένου. Στην Ημερίδα της ΔΕΥΑ Πάρου. 6 7 Ιουλίου 2001 «ΑΙΓΑΙΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Τίτλος Ομιλίας

Ομιλία Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΥΔΑΠ. Δρ. Διονυσίου Ξένου. Στην Ημερίδα της ΔΕΥΑ Πάρου. 6 7 Ιουλίου 2001 «ΑΙΓΑΙΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Τίτλος Ομιλίας Ομιλία Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΥΔΑΠ Δρ. Διονυσίου Ξένου Στην Ημερίδα της ΔΕΥΑ Πάρου 6 7 Ιουλίου 2001 «ΑΙΓΑΙΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Τίτλος Ομιλίας «Αναγκαιότητα για την δημιουργία μίας Ενιαίας Στρατηγικής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

«Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ»

«Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ» «Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Διασυνδέσεις-Νέα Έργα ΑΠΕ» 15 Ιουλίου 2019 Ι. Χατζηβασιλειάδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗ 2.0 30.10.2009 Α. Πεδίο Εφαρμογής Ο Οδηγός Αξιολόγησης εφαρμόζεται κατά την αξιολόγηση αιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) Δρ. Αλέξανδρος Μεντές Πολιτικός Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών Ιανουάριος 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα, Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009 Πρόταση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της

Διαβάστε περισσότερα

1. Κάθε πότε εκδίδονται οι λογαριασμοί νερού;

1. Κάθε πότε εκδίδονται οι λογαριασμοί νερού; 1. Κάθε πότε εκδίδονται οι λογαριασμοί νερού; Εκδίδονται συνολικά δύο λογαριασμοί ύδρευσης για την πόλη της Καβάλας ανά 4μηνο. Ο πρώτος είναι έναντι λογαριασμός (α 2μηνο) και ο επόμενος είναι ο εκκαθαριστικός

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ»

«ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ» Χρηματοδότηση: Δ.Ε.Υ.Α.Λ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γ. Σούλιος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ιαχείριση υδατικών πόρων Θέµα: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Βούλγαρη Χρυσούλα Ντίτορα Αφροδίτη Μάρτιος 2009

Μάθηµα: ιαχείριση υδατικών πόρων Θέµα: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Βούλγαρη Χρυσούλα Ντίτορα Αφροδίτη Μάρτιος 2009 Μάθηµα: ιαχείριση υδατικών πόρων Θέµα: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Βούλγαρη Χρυσούλα Ντίτορα Αφροδίτη Μάρτιος 2009 Εισαγωγή Ανάπτυξη οικισµών πάντα κοντά στο νερό αρχαία Μεσοποταµία Αίγυπτος Ινδία Πολιτισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΑ 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΑ 2013 ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΑ 2013 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) Συστάθηκε µε την 70/2011 απόφαση του Δ.Σ. Προέκυψε από τη συγχώνευση : v Της ΔΕΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κ ΑΤΑ ΛΟ Γ Ο Σ Ε Π Ι ΚΟΥ Ρ Ι Κ Ω Ν Κ Α Ι Τ Ι Μ ΟΛΟ Γ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΥΠΗΡΕΣ Ι Ω Ν Ε Δ Α ΑΤ Τ Ι Κ Η Σ. Διεύθυνση Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων Διανομής

Κ ΑΤΑ ΛΟ Γ Ο Σ Ε Π Ι ΚΟΥ Ρ Ι Κ Ω Ν Κ Α Ι Τ Ι Μ ΟΛΟ Γ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΥΠΗΡΕΣ Ι Ω Ν Ε Δ Α ΑΤ Τ Ι Κ Η Σ. Διεύθυνση Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων Διανομής Κ ΑΤΑ ΛΟ Γ Ο Σ Ε Π Ι ΚΟΥ Ρ Ι Κ Ω Ν Κ Α Ι Τ Ι Μ ΟΛΟ Γ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΥΠΗΡΕΣ Ι Ω Ν Ε Δ Α ΑΤ Τ Ι Κ Η Σ Διεύθυνση Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων Διανομής Αθήνα, Δεκέμβριος 2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή:... 3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη πληθυσμός που εξυπηρετεί ο αγωγός Θ = 5000 κάτοικοι 0.40 0.35 μέση ημερήσια κατανάλωση νερού w 1 = 300 L/κατ/ημέρα μέση ημερ. βιομηχανική κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο.

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων Από την Οδηγία 2000/60 στη διαχείριση σε επίπεδο υδατικής λεκάνης Σωκράτης Φάμελλος Χημικός Μηχανικός MSc Αντιδήμαρχος Θέρμης Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης

Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης Το αντικείµενο του παρόντος έργου αφορά στην ανάπτυξη, ενός Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS)

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της πληροφορικής στο πεδίο των αυτοματισμών έγιναν αρκετά δημοφιλή τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management Systems

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ: ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δημήτρης Κουτσιφέλης Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Η ΔΕΥΑΜΒ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων

Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων Γ. Καραβοκυρός Α. Ευστρατιαδης. Κουτσογιάννης Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Είναι Σημαντική η Ποιότητα του Νερού στα Ξενοδοχεία??

Είναι Σημαντική η Ποιότητα του Νερού στα Ξενοδοχεία?? Είναι Σημαντική η Ποιότητα του Νερού στα Ξενοδοχεία?? Αφορμή για τον παρόν κείμενο αποτέλεσε η προ ημερών επικοινωνία μας με κορυφαίο παράγοντα της Ελληνικής Τουριστικής αγοράς στην χώρα μας και πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Νέες προοπτικές με την Phoenix Solar Μεγάλες στέγες, μεγάλες δυνατότητες Η τεχνογνωσία μας είναι το μυστικό της επιτυχίας σας Βλέπουμε τις στέγες με άλλη

Διαβάστε περισσότερα