ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας"

Transcript

1 ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 001: Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Συστήματα αερόσακων μοτοσικλέτας Σχετ.: Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας Αερόσακοι θώρακα Στις μετωπικές συγκρούσεις, ο αναβάτης συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός σε καθιστή θέση και χτυπά στο απέναντι αντικείμενο με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα πριν την πρόσκρουση. Τα ατυχήματα αυτά έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα θανατηφόρους ή σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματος του μοτοσικλετιστή. Αυτό το είδος ατυχήματος είναι το πιο χαρακτηριστικό ατύχημα που συμβαίνει σε διασταυρώσεις σε αστικά περιβάλλοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατυχημάτων, ωστόσο, ο αναβάτης χάνει τον έλεγχο του οχήματος κατά τη διάρκεια της φάσης πέδησης και πέφτει από το όχημα πριν την πρόσκρουση. Ενώ η τοποθέτηση αερόσακων στις μοτοσικλέτες είναι πιο περίπλοκη απ'ό, τι η τοποθέτηση σε αυτοκίνητα, επειδή η δυναμική της σύγκρουσης μοτοσικλετών είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, οι πρώτες δοκιμές πρόσκρουσης με αερόσακους σε μοτοσικλέτες που πραγματοποιήθηκαν (το 1973) έδειξαν πως ένα σύστημα αερόσακων θα μπορούσε να είναι επωφελές στις περιπτώσεις μετωπικών συγκρούσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκαν δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των οποίων είχαν εφοδιαστεί με αερόσακο τρεις διαφορετικοί τύποι μοτοσικλέτας[1]. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι δεν ήταν δυνατή η πλήρης συγκράτηση σε ταχύτητα άνω των 50 χλμ./ώρα, αν και η μείωση της ταχύτητας και ο έλεγχος της διανυθείσας τροχιάς του αναβάτη θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικές συνέπειες. Περαιτέρω εργασίες διεξάχθηκαν από το Transport Research Laboratory (Εργαστήριο Ερευνών σε θέματα Μεταφορών) και τη Honda κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του Το 2004, η Honda ανακοίνωσε πως είχε αναπτύξει το πρώτο σύστημα παραγωγής αερόσακων για μοτοσικλέτα στον κόσμο, το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά το Βλέπε Σύστημα αερόσακων μοτοσικλετών της Honda Η μονάδα του αερόσακου, η οποία περιέχει τον αερόσακο και τον διογκωτή, τοποθετείται μπροστά από τον αναβάτη. Μια μονάδα του αερόσακου, η οποία είναι τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά της διάταξης, αναλύει τα σήματα από τους αισθητήρες πρόσκρουσης για να καθορίσει αν πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι ο αερόσακος. Τέσσερις αισθητήρες πρόσκρουσης οι οποίοι είναι τοποθετημένοι και στις δύο πλευρές της μπροστινής περόνης, ανιχνεύουν τις αλλαγές επιτάχυνσης

2 που προκαλούνται από τις μετωπικές συγκρούσεις. Αν και τα συστήματα αερόσακων για μοτοσικλέτες βελτιώνονται όσον αφορά τον σχεδιασμό τους, πρόσφατη έρευνα εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τα συνολικά οφέλη συγκριτικά με το κόστος. Κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα φαίνεται να είναι η διανυόμενη τροχιά του αναβάτη που ακολουθεί τη σύγκρουση. Κάθε σύστημα «ορθής πρακτικής» θα έπρεπε να δείξει ότι η πορεία εξόδου του αναβάτη δεν επηρεάζεται κατά τρόπο ώστε να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. εδομένα παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: [1] Happian-Smith, J. and Chinn, B. P. (1990) Simulation of airbag restraint systems in forward impacts of motorcycles (Προσομοίωση συστημάτων συγκράτησης με αερόσακους σε μετωπικές συγκρούσεις), ιεθνές συνέδριο και Έκθεση, Ντιτρόιτ (SAE ) Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαθέσιμα δεδομένα ατυχημάτων. Από την κατάρτιση μοντέλων μέσω υπολογιστών και την προσομοίωση συγκρούσεων προκύπτουν περιορισμένες επιπτώσεις για τον αναβάτη στην πλειονότητα των μορφών συγκρούσεων. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τους αερόσακους μοτοσικλετών φαίνεται να αποδεικνύουν περιορισμένες επιπτώσεις για τον αναβάτη στην πλειονότητα των περιπτώσεων σύγκρουσης, αλλά δεν επηρεάζονται οι συγκρούσεις στις οποίες ο αναβάτης αποσπάται από τη μοτοσικλέτα πριν την πρόσκρουση. Υπάρχει ένα ανεπίλυτο ζήτημα με την τροποποιημένη πορεία εξόδου του αναβάτη σε μια σύγκρουση λόγω του αερόσακου. Από την έρευνα (της Honda και του Εργαστηρίου Ερευνών σε θέματα Μεταφορών) προκύπτει ότι η σχέση οφέλουςκόστους του αερόσακου στην πλειονότητα των συγκρούσεων εξακολουθεί να είναι πολύ θετική. Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Η Honda έχει δεσμευτεί για περαιτέρω έρευνα και η τυπική τοποθέτηση αερόσακων σε μοντέλα της θα επιτρέψει τη διενέργεια παρακολούθησης των επιδόσεων για τη μείωση των συγκρούσεων. Συστήματα προστασίας ποδιών. Αερόσακοι αναβατών. Φαίνεται πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι οι αερόσακοι μοτοσικλέτας θα μειώσουν τις συγκρούσεις/τους τραυματισμούς των αναβατών στην πλειονότητα των μορφών συγκρούσεων και ιδίως σε αυτές που συμβαίνουν συνήθως σε αστικούς κόμβους.

3 * Η συνεχής έρευνα και η αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος της Honda που βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της παραγωγής θα πρέπει να παρακολουθούνται. Η πρωτοβουλία φαίνεται να πληροί τον στόχο esum Ε3, ΒΠ5 για την παροχή της δυνατότητας μείωσης των κινδύνων τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων στον σχεδιασμό των μηχανοκίνητων δικύκλων (Μ ).

4 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 002 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Τζάκετ με αερόσακο Οι μοτοσικλετιστές της αστυνομίας της Μαδρίτης είναι πλέον εξοπλισμένοι με προστατευτικό ρουχισμό που πληροί το πρότυπο EN-1621 και διαθέτουν στα τζάκετ τους ενσωματωμένους «αερόσακους» οι οποίοι προστατεύουν τον αναβάτη σε περίπτωση πτώσης από τη μηχανή. Απόσπασμα από μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία από το πανεπιστήμιο Monash παρέχει μια γενική εικόνα: Το σύστημα Air Hit χρειάζεται περίπου 0,5 δευτερόλεπτα για να αναπτυχθεί πλήρως, αλλά προσφέρει κάποια προστασία μετά από περίπου 0,2 δευτερόλεπτα. Για λόγους σύγκρισης, ένα σύστημα τοποθετημένο σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί μια διαδικασία πυροδότησης του αερόσακου φουσκώνει πλήρως σε περίπου 0,175 δευτερόλεπτα. Το σύστημα του αερόσακου δεν θα φουσκώσει έως ότου ο αναβάτης αποσπαστεί από το όχημα, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη προστασία για ορισμένες ταχείες συγκρούσεις.

5 Υπάρχει μια σκανδάλη ενεργοποίησης 30kgf που σημαίνει ότι κατεβαίνοντας από τη μοτοσικλέτα χωρίς να απενεργοποιηθεί πριν το σύστημα δεν θα υπάρξει άσκοπη ενεργοποίηση του αερόσακου. Το σύστημα της Dainesse, το οποίο χρησιμοποιείται από ορισμένους αναβάτες μοτοσικλετών αγώνων και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2010, χρησιμοποιεί μια μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (ECU) η οποία είναι τοποθετημένη στο όχημα. Η ECU φουσκώνει τον αερόσακο πριν ο αναβάτης αποσπαστεί από τη μοτοσικλέτα, ενεργοποιώντας τον πλήρως πριν από τη σύγκρουση. Το σύστημα αυτό επικεντρώνεται στην προστασία του αυχένα του αναβάτη και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. εδομένα παρακολούθησης: Μερικά συστήματα μπορούν να επαναφορτίζονται από τον κάτοχο μετά το άνοιγμα. Τα υφιστάμενα σχέδια τζάκετ με τεχνολογία ενσωματωμένου αερόσακου είναι σχεδόν πανομοιότυπα με παρόμοια ενδύματα που παρέχουν προστασία σύμφωνα με το πρότυπο CE. Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι ορισμένοι αναβάτες και ομάδες θα προέβαλαν αντιδράσεις όσον αφορά αυτήν την τεχνολογία. εν υπάρχουν ανεξάρτητα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης. Υπάρχουν ισχυρισμοί στους δικτυακούς τόπους των κατασκευαστών οι οποίοι αναφέρουν θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές προσομοίωσης σύγκρουσης και από περιπτωσιολογικές μελέτες συγκρούσεων που βασίζονται σε μαρτυρίες. Αποτελέσματα: Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως υπάρχουν περιορισμένοι τραυματισμοί λόγω πρόσκρουσης σε προσομοιωμένες και πραγματικές συγκρούσεις. Σημαντικά συμπεράσματα: Απαιτούνται ανεξάρτητες έρευνες για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών των κατασκευαστών, ωστόσο, παρά το ζήτημα της ταχύτητας ανοίγματος, η τεχνολογία φαίνεται να προσφέρει βελτιωμένα επίπεδα προστασίας σε πολλές μορφές αστικών συγκρούσεων. εδομένα της μελέτης MAIDS δείχνουν ότι οι τραυματισμοί αναβατών στη σπονδυλική στήλη και στον θώρακα αποτελούν την πλειονότητα των αναφερόμενων τραυματισμών στη βάση δεδομένων. Αυτές είναι περιοχές που προστατεύονται από το μπουφάν με ενσωματωμένο αερόσακο. Η αστυνομία στη Μαδρίτη διεξάγει δοκιμές σε τζάκετ με ενσωματωμένο αερόσακο για τους δικυκλιστές αστυνομικούς της. Προγράμματα Σύστημα αερόσακων μοτοσικλετών της Honda (ΒΠ5 001).

6 προς σύγκριση: Yamaha ASV. Συστήματα προστασίας ποδιών. Αιτιολόγηση: Αν και απαιτείται λεπτομερής ανεξάρτητη έρευνα, η σημερινή τεχνολογία φαίνεται πως προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της προστασίας των αναβατών σε συνδυασμό με τη συμβατική προστασία σύμφωνα με το πρότυπο CE. Το μέτρο φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με τους στόχους esum.

7 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 003 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Συστήματα αντιεμπλοκής των τροχών κατά την πέδηση Το ABS μοτοσικλετών έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει αποτελεσματική πέδηση, αποφεύγοντας την απώλεια ελέγχου η οποία προκύπτει από ακινητοποίηση των τροχών. Τα παλαιότερα συστήματα ήταν κατεξοχήν μηχανικά και ενώ συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου απώλειας ελέγχου, η επενέργεια ρυθμού (cadence) ήταν διαφορετική από την «αίσθηση» της φυσιολογικής πέδησης. Τα σύγχρονα συστήματα χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα σε κάθε τροχό για την εκτίμηση της κίνησης. Κατά την πέδηση, αν ο τροχός ακινητοποιηθεί, απελευθερώνεται στιγμιαία η πίεση της πέδης για την αποφυγή της ολίσθησης και της απώλειας ελέγχου. Η BMW εγκατέστησε ABS στις περισσότερες μοτοσικλέτες παραγωγής της και τελειοποίησε το σύστημα κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων δεκαετιών. (Φωτογραφία από Jeff Dean.) Άλλοι κατασκευαστές ανέπτυξαν το δικό τους ABS, αλλά εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να περιορίζεται σε μεγάλου κυλινδρισμού ακριβά μοντέλα κυκλοφορίας σε άσφαλτο. Η έρευνα σχετικά με τα ABS εκτείνεται σε μια περίοδο 5 και πλέον δεκαετιών και υπάρχουν επαρκή στοιχεία να γίνει αποδεκτό ότι, σε μια έκτακτη κατάσταση πέδησης, το ABS θα προσφέρει πιο αποτελεσματική και ελεγχόμενη ακινητοποίηση. Κάποιοι αναβάτες αγώνων αντιτίθενται στη χρήση του ABS, ισχυριζόμενοι σωστά ότι ένας εξασκημένος και έμπειρος αναβάτης σε ένα ομαλό, στεγνό οδόστρωμα μπορεί να σταματήσει οριακά πιο γρήγορα χωρίς το ABS. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι, στην περίπτωση της πέδησης σε επικίνδυνες καταστάσεις, το ABS σταματάει τη μοτοσικλέτα πιο γρήγορα, ιδίως σε βρεγμένο ή μέτριας ποιότητας οδόστρωμα. Το ABS αποτρέπει επίσης τα stoppies (ανύψωση πίσω ρόδας και οδήγηση στη μπροστινή) και τις εσκεμμένες ολισθήσεις, και αυτό θεωρείται αρνητικό από ορισμένους ριψοκίνδυνους αναβάτες.

8 εδομένα παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Το κόστος θεωρείται ως ένα βασικό μειονέκτημα, αλλά αρκετοί κατασκευαστές αναπτύσσουν φθηνότερα ABS που θα μπορούσαν να εγκαθίστανται σε Μ μαζικής παραγωγής στο άμεσο μέλλον. Η ΕΕ εξετάζει τη θέσπιση κανονισμών που θα καταστήσουν υποχρεωτικό το ABS σε όλες τις νέες μοτοσικλέτες άνω των 125cc. οκιμές προσομοίωσης πέδησης δείχνουν σταθερά βελτιωμένη απόδοση ακινητοποίησης σε έκτακτες καταστάσεις. εν έχει διενεργηθεί συγκροτημένη παρακολούθηση με βάση δεδομένα ατυχημάτων, ωστόσο έρευνες που βασίζονται σε ποικιλία πηγών (MAIDS, εμπεριστατωμένη μελέτη ατυχημάτων μοτοσικλετών του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών) δείχνουν ότι η απώλεια ελέγχου κατά την πέδηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα αστικά ατυχήματα των Μ. Οι έρευνες που βασίζονται στις επιδόσεις δείχνουν με βεβαιότητα πως είναι βελτιωμένες οι επιδόσεις πέδησης με τη βοήθεια του ABS σε έκτακτες καταστάσεις, με μειώσεις από 1,5 έως 5μ της απόστασης ακινητοποίησης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, παρατηρείται μεγάλη βελτίωση των ποσοστών αποφυγής συγκρούσεων. Για παράδειγμα, στην Τροχαία Αυτοκινητόδρομων της Καλιφόρνιας δεν συνέβησαν θανατηφόρα ατυχήματα επί μια πενταετία αφού άρχισαν να χρησιμοποιούνται μοτοσικλέτες BMW με ABS. Η έρευνα των Sporner και Kramlich (2001) δείχνει ότι το ABS θα μπορούσε να μειώσει τα ατυχήματα Μ κατά 10%. Εκτιμούν ότι περίπου το 54% των συγκρούσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να μειωθεί η σοβαρότητά τους. Σημαντικά συμπεράσματα: Το ABS αποδεδειγμένα μειώνει την απόσταση ακινητοποίησης και ως εκ τούτου μειώνει τις πιθανότητες ατυχήματος σε έκτακτες καταστάσεις. Ο υφιστάμενος περιοριστικός παράγοντας είναι κατά κύριο λόγο το κόστος, παρά το γεγονός ότι αναβάτες μοτοσικλετών αγώνων και άλλοι ριψοκίνδυνοι αναβάτες διαπιστώνουν έλλειψη ανάδρασης από το ABS. εδομένης της μεγάλης συχνότητας συγκρούσεων σε διασταυρώσεις εντός αστικών περιοχών όπου οι άλλοι οδηγοί δεν δίνουν προτεραιότητα στα Μ, το ABS έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συχνότητα των ατυχημάτων και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων που τελικά συμβαίνουν. Στην περίληψη της έρευνάς του για τα συστήματα πέδησης το BASt (Bundesanstalt für Straßenwesen) διατύπωσε την παρακάτω σύντομη σύσταση: Το ABS θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα Μ όποτε

9 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: είναι δυνατό. Προηγμένα συστήματα πέδησης (ΒΠ5 004). Αν μπορούσαν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί λόγω κόστους, η τοποθέτηση του ABS θα μπορούσε να επεκταθεί σε αστικά/περιφερειακά Μ μικρού κυβισμού, παρέχοντας τη δυνατότητα μείωσης των συγκρούσεων και των θυμάτων. Το μέτρο φαίνεται να πληροί τον στόχο esum για τις Ε3, ΒΠ5 για τη συμβολή στη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων μέσα από την τεχνολογική βελτίωση του σχεδιασμού των Μ.

10 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 004 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Προηγμένα συστήματα πέδησης Στη δεκαετία του 1970, ορισμένοι κατασκευαστές ανέπτυξαν συνδεόμενα συστήματα πέδησης σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις επιδόσεις πέδησης. Επρόκειτο κυρίως για μηχανικά συστήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονταν επαρκώς για τους περισσότερους αναβάτες. Προηγμένα Συστήματα Πέδησης όπως το Ηλεκτρονικό ABS της Honda, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης πέδησης της Yamaha και το ενσωματωμένο ABS της BMW συνδυάζουν χαρακτηριστικά συμβατικών ABS, συνδεόμενα συστήματα πέδησης και έλεγχο πρόσφυσης. Τα συστήματα χρησιμοποιούν μια ECU η οποία συνδέεται σε αισθητήρες και τηλεματικά συστήματα για τον έλεγχο και την υποβοήθηση της πέδησης, ώστε να παρέχουν βέλτιστη απόδοση. Το EABS της Honda βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής και θα πρέπει να τοποθετείται στα μοντέλα CB900 και CB600 από το Το BAS της Yamaha είναι υπό κατασκευή στο όχημα δοκιμής τους ASV. Το σύστημα ενισχύει τη δύναμη πέδησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα σύστημα ABS. Ένας αισθητήρας που ανιχνεύει αλλαγές στην πίεση στο υγρό φρένων χρησιμοποιείται για να ανιχνεύει τα χαρακτηριστικά της δύναμης πέδησης που ασκείται από τον αναβάτη. Η απαίτηση υποβοήθησης καθορίζεται χωριστά για τα εμπρός και πίσω φρένα, και ακόμα και αν ο αναβάτης ασκεί δύναμη σε ένα μόνο από τα φρένα, αν τα χαρακτηριστικά πέδησης δείχνουν στην ECU ότι πρόκειται για κατάσταση πέδησης έκτακτης ανάγκης, το σύστημα λειτουργεί ασκώντας αυτόματη δύναμη πέδησης τόσο στα εμπρός όσο και στα πίσω φρένα με τρόπο που να γίνεται πλήρης χρήση του δυναμικού πέδησης της μηχανής.

11 Το ενσωματωμένο ABS της BMW διατηρεί τη μερικώς ενσωματωμένη λειτουργία, την αυτόματη δηλαδή ενεργοποίηση του πίσω φρένου όταν λειτουργεί το μπροστινό φρένο. Ωστόσο, ασκώντας πίεση μόνο στο πίσω φρένο, ο αναβάτης, όπως στην περίπτωση ενός συμβατικού συστήματος, ενεργοποιεί μόνο το φρένο στο πίσω μέρος. εδομένα παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Τα 3 συστήματα που περιγράφηκαν έχουν υποστεί σημαντικές δοκιμές για την παρακολούθηση των επιδόσεών τους. Οι δοκιμές για την απόσταση πέδησης/αποφυγή σύγκρουσης που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς (περιοδικά μοτοσικλέτας) δείχνουν αρκετά βελτιωμένη πέδηση έκτακτης ανάγκης με διατήρηση του ελέγχου. Σε περίπτωση αναμενόμενου περιστατικού, με τα κατάλληλα ελαστικά και σε στεγνό οδόστρωμα, ένας έμπειρος αναβάτης θα μπορούσε με εξάσκηση να ξεπεράσει οριακά το σύστημα της Honda. Ωστόσο, σε έκτακτες ή σε υγρές συνθήκες το EABS της Honda ξεπέρασε με συνέπεια το μη υποβοηθούμενο όχημα. Σημαντικά συμπεράσματα: Οι δοκιμές έχουν δείξει επανειλημμένως ότι το ABS και ειδικά προηγμένα συστήματα πέδησης παρέχουν κατά πολύ βελτιωμένες επιδόσεις πέδησης και αποφυγής συγκρούσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στους πιο κοινούς τύπους αστικών ατυχημάτων μοτοσικλετών (MAIDS), τα συστήματα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο πρόσκρουσης και τραυματισμού.

12 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Πρότυπο ABS (ΕΕ5 003). Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αξιολόγηση βάσει συγκρούσεων/θυμάτων, τα εμπειρικά δεδομένα επιδόσεων δείχνουν σαφώς βελτιωμένες επιδόσεις πέδησης και αποφυγής συγκρούσεων. Το μέτρο φαίνεται να πληροί το στόχο esum για την Ε3, ΒΠ5 για την παροχή της δυνατότητας μείωσης των κινδύνων ατυχήματος μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων στο σχεδιασμό των Μ.

13 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 005 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Συσκευές παρακολούθησης της πίεσης ελαστικών Η ακατάλληλη πίεση των ελαστικών επηρεάζει σημαντικά την πέδηση και την οδήγηση των Μ και θέτει σε κίνδυνο την αποφυγή συγκρούσεων. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές συσκευές ενεργού παρακολούθησης πίεσης ελαστικών που παρέχουν μια οπτική ειδοποίηση για την πτώση της πίεσης των ελαστικών. Είναι επίσης διαθέσιμα ηλεκτρονικά συστήματα τηλεπαρακολούθησης με οθόνη invision. Ηλεκτρονική συσκευή πώματος βαλβίδας για τον έλεγχο της πίεσης του αέρα Μια απλή συσκευή που παρακολουθεί την πίεση των ελαστικών και ενεργοποιεί μια οπτική ένδειξη (LED) που αναβοσβήνει όταν η πίεση των ελαστικών πέφτει 4psi κάτω από τη βαθμονομημένη σωστή πίεση - πρόκειται για μια ενεργή φωτεινή ένδειξη η οποία προειδοποιεί τον οδηγό καθώς πλησιάζει το όχημα. Αυτόματη βαθμονόμηση - Απλώς φροντίστε το ελαστικό σας να έχει τη σωστή πίεση (σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή τις προδιαγραφές του κατασκευαστή), αφαιρέστε το αυτοκόλλητο ασφαλείας στη βάση του πώματος της βαλβίδας και βιδώστε το πάνω στη βαλβίδα του κατάλληλα φουσκωμένου ελαστικού - το καπάκι της βαλβίδας απομνημονεύει με αυτόν τον τρόπο την πίεση του ελαστικού και ξεκινά την παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών. Τοποθέτηση γενικής χρήσης - το καπάκι της βαλβίδας ταιριάζει σε κάθε τυπική βαλβίδα τύπου Schrader (αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας/φορτηγού/ποδηλάτου κτλ.) - και μπορεί να παρακολουθεί οποιαδήποτε πίεση από 10 έως 150 psi. 100% αυτονομία - με ενσωματωμένες μπαταρίες. Οι μπαταρίες έχουν διάρκεια 2 ετών σε κατάσταση χρήσης αναμονής ή 3+ εβδομάδες σε κατάσταση ενεργού χρήσης. Έχοντας σχεδιαστεί για να διαρκεί και να αντέχει στις πιο σκληρές συνθήκες, το πώμα της βαλβίδας είναι κατασκευασμένο από επιχρωμιωμένο ορείχαλκο με ένα φακό από πολυκαρβονικό υλικό. Έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από 5 γραμμάρια.

14 Ηλεκτρονική συσκευή πώματος βαλβίδας για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών. Ελαφριά αλλά ανθεκτική πλαστική κατασκευή. Κατάλληλη για κάθε βαλβίδα Schrader (τυπική βαλβίδα αυτοκινήτων). Εύρος αυτόματης βαθμονόμησης πίεσης 20-42psi (1,4-2,8 Bar). Απλή και αποτελεσματική οπτική ένδειξη της πίεσης των ελαστικών σας. Εύκολη στη χρήση και βαθμονομείται αυτόματα κάθε φορά που χρησιμοποιείται το πώμα της βαλβίδας. Συσκευές πώματος βαλβίδας για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών. Οι συσκευές παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών λειτουργούν όπως ένα απλό σύστημα φωτεινού σηματοδότη. Όταν η συσκευή ελέγχου πίεσης είναι σταθερά βιδωμένη στο στέλεχος βαλβίδας ενός ψυχρού ελαστικού με την κατάλληλη πίεση, ο διαφανής θόλος στο πάνω μέρος της συσκευής γίνεται πράσινος. Όταν η πίεση των ελαστικών πέφτει από 3 έως 6psi, ο δείκτης AMBER αρχίζει να γίνεται ορατός, και συστήνεται το φούσκωμα του ελαστικού. Όταν η πίεση των ελαστικών πέσει κατά περισσότερο από 5 psi, η ΚΟΚΚΙΝΗ ένδειξη αρχίζει να γίνεται ορατή. Σε περίπτωση πτώσης της πίεσης από 6 έως 10 psi, το κόκκινο γίνεται πολύ ορατό, και αυτό δείχνει πως το ελαστικό αυτοκινήτου είναι ελάχιστα φουσκωμένο και θα πρέπει άμεσα να προστεθεί αέρας. Τηλεανίχνευση πίεσης ελαστικού. Συστήματα για τον συνεχή έλεγχο της πίεσης των ελαστικών με σύστημα απεικόνισης in-vision για τον αναβάτη. εδομένα παρακολούθησης: Είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της αξιολόγησης παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών που βασίζεται σε στοιχεία συγκρούσεων/θυμάτων. Οι δοκιμές απόδοσης δείχνουν ότι οι αποκλίσεις περίπου 4psi ή περισσότερο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το χειρισμό και την πέδηση των Μ.

15 Το πρόγραμμα με βάση την πανευρωπαϊκή μελέτη MAIDS (εμπεριστατωμένη μελέτη ατυχημάτων με μοτοσικλέτα) διαπίστωσε ότι ένα πρόβλημα στα ελαστικά ή στους τροχούς (συνήθως διάτρηση) αποτελούσε την αιτία σε ποσοστό 3,7% του συνόλου όλων των ατυχημάτων μοτοσικλετών που μελετήθηκαν (MAIDS: Πίνακας 4.26). Μια εκτίμηση βασιζόμενη στην αντικατάσταση τρυπημένων ελαστικών δείχνει ότι το 11% του συνόλου των πωλήσεων ελαστικών πραγματοποιείται για αντικατάσταση διατρήσεων. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Μη διαθέσιμα. Τα αποτελέσματα που βασίζονται σε συγκρούσεις/θύματα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά το αρνητικό αποτέλεσμα της πέδησης και της οδήγησης με ελαστικά που δεν έχουν τη σωστή πίεση δείχνει ότι η διατήρηση της σωστής πίεσης των ελαστικών συμβάλλει στην αποτροπή ορισμένων ατυχημάτων λόγω απώλειας ελέγχου και στην αποφυγή της μείωσης των επιδόσεων όσον αφορά την αποφυγή συγκρούσεων. Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Κλοπή της ενδεικτικής συσκευής μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. ιαγνωστικά συστήματα οχήματος. Υπάρχει επαρκής εμπειρική έρευνα για να αποδείξει τη σημασία της διατήρησης της σωστής πίεσης στα ελαστικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές χαμηλού κόστους για την παροχή ενεργού παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών. εν φαίνεται να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια ή λειτουργικές δυσκολίες. Το μέτρο φαίνεται να πληροί το στόχο esum για τη Ε3, ΒΠ5 για τη συμβολή στη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων μέσα από την τεχνολογική βελτίωση του σχεδιασμού Μ.

16 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 006 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΕΣΜ) και Ασφάλεια Μοτοσικλετών Αυτή η μελέτη του πανεπιστημίου Monash (Ευφυή συστήματα μεταφορών και ασφάλεια μοτοσικλετών, Megan Bayly, Michael Regan, Simon Hosking, Ιούλιος 2006) ανέλαβε μια κριτική ανάλυση των υφιστάμενων και αναδυόμενων τεχνολογιών ΕΣΜ. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν ένας κατάλογος μέτρων ΕΣΜ βάσει της σχετικότητάς τους όσον αφορά την αιτιότητα ατυχήματος Μ. Μερικά από τα ΕΣΜ με υψηλή κατάταξη μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερο στην περίπτωση ατυχημάτων σε αγροτικές περιοχές (απώλεια ελέγχου στις στροφές η οποία οφείλεται στην ταχύτητα, οδήγηση σε μη φωτιζόμενους δρόμους το βράδυ, κλπ.). Αρκετά εξετάζουν αντιμετώπιση των πρωτογενών αιτιών των αστικών ατυχημάτων Μ, όπως προσδιορίζονται στην μελέτη MAIDS και στην εμπεριστατωμένη μελέτη του ΥΜ για τα Μ. Ο κατάλογος προτεραιότητας προσδιορίζει τα ακόλουθα μέτρα αντιμετώπισης, όπως η αντιμετώπιση μετωπικών συγκρούσεων/ αστικών συγκρούσεων, κατά σειρά προτεραιότητας:

17 εδομένα παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Συνδεδεμένα φρένα Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 004 Συστήματα Αντιμπλοκαρίσματος Φρένων. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 003 Συστήματα Υποβοήθησης Πέδησης. Συμπεριλήφθηκε στο ΒΠ5 004 Σύστημα Έξυπνης Προσαρμογής Ταχύτητας. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 008 Επικοινωνία μεταξύ οχημάτων. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 009 Έλεγχος οδοστρώματος. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 010 Φώτα πορείας ημέρας. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 007 Αυτόματη Ειδοποίηση Ατυχήματος. Ηλεκτρονική έκδοση αδειών/έξυπνη κάρτα Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 011 Ανίχνευση Αλκοόλ και απαγόρευση της οδήγησης στην περίπτωση χρήσης οινοπνευματωδών ποτών. Μπουφάν με ενσωματωμένο αερόσακο. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 002 Αερόσακοι. Αναθεωρήθηκε ως ΒΠ5 001 Σύστημα διατήρησης απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων/πεζών. Τα δεδομένα παρακολούθησης είναι δοκιμές επιδόσεων βασισμένες σε έρευνες και όχι σε στοιχεία θυμάτων/ατυχημάτων. Τα φώτα πορείας ημέρας αποτελούν εξαίρεση. Η έκθεση παρέχει μια ένδειξη των πιθανών αποτελεσμάτων για κάθε σύστημα. Βλέπε ατομικές αξιολογήσεις για περισσότερες πληροφορίες. Κάθε ένα από τα μέτρα εξετάζεται ξεχωριστά σε αυτό το θέμα ΒΠ. Η έκθεση αυτή παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις υφιστάμενες και τις αναδυόμενες τεχνολογίες ΕΣΜ που προσφέρουν δυνατότητες για τη μείωση των ατυχημάτων/της σοβαρότητας/των συγκρούσεων. Η ερευνητική αυτή έκθεση παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τη συμβολή των ΕΣΜ στη μείωση των ατυχημάτων Μ. Έχοντας τη μορφή μιας επισκόπησης που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες του τομέα της οδικής ασφάλειας, η έκθεση αυτή φαίνεται να πληροί τους στόχους esum για τη Ε3, ΒΠ5 παρέχοντας

18 συμβουλές/καθοδήγηση, που συμβάλλουν στη μείωση των αστικών ατυχημάτων/θυμάτων Μ.

19 ΒΠ5: Σχεδιασμός και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 007 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Φώτα πορείας ημέρας. (ΦΠΗ) Έκθεση του ΥΜ για τα φώτα ημέρας: Η χρήση φώτων πορείας ημέρας από τα Μ (ΦΠΗ) αποτελεί ένα από τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης για τον πιο κοινό τύπο αστικών ατυχημάτων Μ, όπου ένας οδηγός αυτοκινήτου δεν καταφέρνει να αντιληφθεί τη θέση, την πορεία ή την ταχύτητα του μικρότερου οχήματος. Από το 2002, σε όλες τις μοτοσικλέτες που πωλούνται στην Ευρώπη τα φώτα ανάβουν αυτόματα κατά την εκκίνηση (Σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης προβολέων, ΑΗΟ). Η αύξηση της ευδιακριτότητας των Μ και του αναβάτη καταρχήν έχει προφανή οφέλη και φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες αντίληψης του οδηγού όσον αφορά το «άλλο» όχημα, αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση. Υπάρχει μια σαφής ανάγκη βελτίωσης της ενημέρωσης των οδηγών για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως είναι οι αναβάτες Μ. εδομένα παρακολούθησης: Παρά το γεγονός ότι διενεργήθηκε εξαιρετικά θετική έρευνα, υπήρξαν αντεπιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ΦΠΗ καθιστούν πιο δύσκολη τη σωστή εκτίμηση της ταχύτητας των Μ. Σε μια μελέτη αυτό φάνηκε να οδηγεί σε μειωμένη αποδοχή διαχωρισμών από τους άλλους οδηγούς. Υπήρξαν επίσης συστάσεις ότι σε ένα φωτεινό, πολυσύχναστο, αστικό περιβάλλον τα ΦΠΗ ενδέχεται να μειώσουν την ευδιακριτότητα των Μ λόγω της τεχνητής αίσθησης εκθαμβωτικού φωτός. Η FEMA ισχυρίζεται ότι η προτεινόμενη εισαγωγή των ΦΠΗ σε όλα τα οχήματα στην ΕΕ μπορεί να μειώσει την ορατότητα των Μ που χρησιμοποιούν φώτα. Τα Μ μπορεί να μην είναι ορατά πίσω από τα φώτα οχημάτων που ακολουθούν και τα οφέλη όσον αφορά την ευδιακριτότητα εξαλείφθηκαν σταδιακά από τον πολλαπλασιασμό των ΦΠΗ. Η χρήση των ΦΠΗ από τα Μ είναι ένα ώριμο μέτρο ασφαλείας με πολλές περιπτωσιολογικές μελέτες που βασίζονται σε στοιχεία ατυχημάτων. Καθώς πολλά κράτη έχουν θεσπίσει νομοθεσία σχετικά με τα ΦΠΗ, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε από ορισμένες ομάδες αναβατών, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι η αυτόματη ενεργοποίηση των προβολέων και τα ΦΠΗ μειώνουν τη συχνότητα των ατυχημάτων με Μ. Έρευνα στη Μαλαισία, όπου τα ΦΠΗ κατέστησαν υποχρεωτικά για τα Μ το 1992, έδειξε ότι μετά τη θέσπιση νομοθεσίας, τα ατυχήματα που

20 σχετίζονταν με την ευδιακριτότητα ως παράγοντα σύγκρουσης μειώθηκαν κατά 29% (Umar, Mackay και Hills 1996). Έρευνα στη Σιγκαπούρη (Yuan 2000) και τις ΗΠΑ (Zador 1985) έδειξε επίσης, μειώσεις σε ατυχήματα τύπου «failure to see» (δεν σε είδα) μετά την υποχρεωτική χρήση των ΦΠΗ. Μια ανασκόπηση των ΦΠΗ των Μ σε 16 χώρες από τους Elfvik και Olsen το 2003 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νόμοι και οι εκστρατείες που υποστηρίζουν τη χρήση τους είχε οδηγήσει σε μια μέση μείωση κατά 7% των ατυχημάτων των Μ που είχαν εμπλακεί σε καραμπόλες. Ωστόσο, η υποχρεωτική χρήση των ΦΠΗ στην Αυστραλία που θεσπίστηκε το 1992 ανακλήθηκε το 1997 λόγω έλλειψης στοιχείων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Στις Κάτω Χώρες το SWOV στην ερευνητική του έκθεση (R-97-48) σχετικά με το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ορατότητα την ημέρα μπορεί να βελτιωθεί μέσω της χρήσης φωτισμού, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή ομάδα μοτοσικλετών που δεν συμμορφώνεται ακόμα. Άλλες δυνατότητες να καταστούν οι μοτοσικλέτες πιο ευδιάκριτες είναι περιορισμένες. Ο εντοπισμός μοτοσικλέτας σε κοντινή απόσταση δεν αποτελεί πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εντοπισμός της κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βελτιωθεί αν η μοτοσικλέτα είναι εξοπλισμένη με φωτοανακλαστικό υλικό το οποίο τονίζει το περίγραμμα της μοτοσικλέτας. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Μεταφορών χρηματοδότησε μια ανασκόπηση των ερευνών σε DRLs Σύμφωνα με την έκθεση είναι δυνατό να αναπτυχθούν ΦΠΗ για ευρύτερη χρήση η οποία δεν μειώνει την ευδιακριτότητα των μοτοσικλετών. Ωστόσο, οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις. Με βάση την έκθεση και τις αναθεωρημένες προτάσεις ΕΚ, «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένο να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τις τροποποιημένες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών έως και 6% ετησίως, από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν τα ΦΠΗ σε όλα τα οχήματα.» Από τη σφαιρική ανάλυση της έρευνας φαίνεται πως η χρήση ΦΠΗ από τα Μ δεν προκαλεί μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται σε μειωμένη αντίληψη. Το γεγονός ότι, εκεί όπου η χρήση των ΦΠΗ είναι προαιρετική, έως και 90% των αναβατών Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγουν να τα χρησιμοποιούν, σημαίνει ότι πολλοί αναβάτες εμπιστεύονται τα ΦΠΗ ως ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης.

21 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ορισμένες από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη FEMA και άλλες ομάδες, ειδικά όσον αφορά την απώλεια της ευδιακριτότητας που προκύπτει από τη χρήση όλων των ΦΠΗ των οχημάτων, κρίνονται θεμιτές και θεμελιώθηκαν σε έρευνες που βασίστηκαν σε στοιχεία ατυχημάτων, έστω και περισταστιακά. Η πρωταρχική αιτία της πλειονότητας των αστικών ατυχημάτων Μ τα οποία εμπλέκονται σε καραμπόλες, είναι το πρόβλημα της συμπεριφοράς/αντίληψης του άλλου οδηγού (MAIDS, ΥΜ). Ενώ η κύρια ευθύνη διόρθωσης θα πρέπει να βαρύνει τον άλλο οδηγό, οι αναβάτες Μ μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Τα στοιχεία από χώρες με υψηλά ποσοστά χρήσης των ΦΠΗ ή αυτόματης χρήσης προβολέων από τα Μ δεν φαίνεται να δείχνουν μείωση στη συχνότητα των ατυχημάτων όπου η ευδιακριτότητα αποτελεί παράγοντα αιτιότητας. Προστατευτικός ρουχισμός υψηλής διακριτότητας (ΒΠ5 012). Αν και εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις για τα ΦΠΗ, η έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία ατυχημάτων φαίνεται πως παρουσιάζει μείωση του κινδύνου ατυχημάτων. Τα ΦΠΗ και η αυτόματη χρήση προβολέων θα συμβάλουν επομένως στους στόχους esum για τη Ε3, ΒΠ5 παρέχοντας τη δυνατότητα μείωσης των θυμάτων μέσω του σχεδιασμού των Μ.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον σύγχρονο τρόπο ζωής οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με αυτοκίνητο. Στην Ε.Ε αντιστοιχούν 488 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους. Ο κάτοικος της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Σοφία Βαρδάκη, Δρ. Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

i-size το νέο πρότυπο της ΕΕ για την ασφάλεια των καθισμάτων αυτοκινήτου

i-size το νέο πρότυπο της ΕΕ για την ασφάλεια των καθισμάτων αυτοκινήτου Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το i-size το νέο πρότυπο της ΕΕ για την ασφάλεια των καθισμάτων αυτοκινήτου Πίνακας περιεχομένων Ένα νέο πρότυπο ασφαλείας για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ.

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ. Λυσάρι Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΥΣ #133 1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5)

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Προστασία του στόλου σας και βελτίωση του μεταφορικού σας έργου TM Our Vision. Your Safety. Εταιρία Μηχανημάτων & Λογισμικού Σύνδεση με συστήματα τηλεματικής Προσφέρει στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ Π.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 5 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΣΑΜΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛ./FAX. 2310 628.008 ΚΙΝ.6944 677104 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Αυτοκινήτων Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Μέλος του Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ Διευθυντής του Εργαστηρίου Οχημάτων ΕΜΠ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ.

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ 5.1 Γενικά Οι γενικοί κανόνες κυκλοφορίας του Κ.Ο.Κ. εφαρμόζονται σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για τη μαζική

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτικός Εξοπλισμός για Αναβάτες

Προστατευτικός Εξοπλισμός για Αναβάτες Προστατευτικός Εξοπλισμός για Αναβάτες Προστατευτικός Εξοπλισμός για Αναβάτες Ο Προσωπικός Προστατευτικός Εξοπλισμός βοηθά τους αναβάτες μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και σκούτερ να περιορίσουν τις συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ 12.07 - Οδηγίες χρήσης g 51145780 DFG 316-320 08.10 DFG 316s-320s DFG 425-435 DFG 425s-435s Πρόλογος Για την ασφαλή χρήση του μεταφορέα διαδρόμου απαιτούνται γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης

Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης 1 Γιατί απαιτείται σύστημα λίπανσης Οι βαλβίδες και οι έδρες των βαλβίδων μερικών κινητήρων είναι περισσότερο επιρρεπείς στη φθορά όταν ένα όχημα οδηγείτε με υγραέριο LPG ή φυσικό αέριο CNG. Αυτό δεν ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ 0405GN

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ 0405GN 1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ 0405GN Περιμετρικός οπτικός έλεγχος. Είναι απαραίτητο πριν οδηγήσουμε το αστικό λεωφορείο να κάνουμε ένα οπτικό έλεγχο γύρω από το όχημα.αυτός ο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036

Εγχειρίδιο Χρήσης. Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036 Εγχειρίδιο Χρήσης Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...1 Εισαγωγή...2 Χαρακτηριστικά...3 Τεχνικές Προδιαγραφές...3 Εγκατάσταση...4 Συμβουλές Εγκατάστασης Αισθητήρων...5 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (σύμφωνα με την Υ.Α. 58930/480/99 ΦΕΚ Β 526). 10.1 Γενικά. Για την απόκτηση άδειας οδηγήσεως λεωφορείου (κατηγορίας Δ και Δ+Ε) ο υποψήφιος οδηγός πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Ημερίδα Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης 6/6/2012 Στατιστικά o Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE

Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE Ανιχνεύει τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ και οδηγεί τον οδηγό σε αυτές από τη συντοµότερη δυνατή διαδροµή Ανίχνευση αυτοκινήτου µε αισθητήρα υπερήχων ultrasonic Ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia Mobile Holder CR-123 & Easy Mount HH-22

Οδηγός χρήσης Nokia Mobile Holder CR-123 & Easy Mount HH-22 Οδηγός χρήσης Nokia Mobile Holder CR-123 & Easy Mount HH-22 Τεύχος 1.0 2 Πληροφορίες για τη βάση τηλεφώνου για το αυτοκίνητο Με τη βάση κινητού τηλεφώνου Nokia CR-123 & τη βάση εύκολης τοποθέτησης HH-22,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα Ημερομηνία Ώρα εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρόνος αντιδράσεως.

Ο χρόνος αντιδράσεως. Ο χρόνος αντιδράσεως. Από τη στιγμή που υποπίπτει στην αντίληψή σας κάποιο σήμα ή κάτι που συμβαίνει, μέχρι να ανταποκριθείτε, μεσολαβεί πάντα ένα χρονικό διάστημα, που ονομάζεται χρόνος αντιδράσεως. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Πίνακας περιεχομένων 1 Συμπεριφορά υβριδικού συστήματος σε διαφορετικές θέσεις του επιλογέα ταχυτήτων...3 2 Συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην επιτάχυνση...4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0409(COD) 22.3.2012. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0409(COD) 22.3.2012. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 22.3.2012 2011/0409(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Παράρτημα 2 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Β. ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Δεκτά αποδεικτικά μέσα Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ullman JockeySeatstm Ullman Dynamics

Ullman JockeySeatstm Ullman Dynamics ΚΑΘΊΣΜΑΤΑ Ullman JockeySeats tm ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ullman Dynamics ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ Ullman JockeySeats ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Η Ullman Dynamics είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων

Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων «ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πρόληψη Ατυχημάτων 2004, Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος http://www.pedtrauma.gr e-mail: info@pedtrauma.gr Γυθείου 1Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741

Διαβάστε περισσότερα

οδηγώ με ασφάλεια ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

οδηγώ με ασφάλεια ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» οδηγώ με ασφάλεια ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» GENESIS Pharma S.A.

Διαβάστε περισσότερα

Συναγερμός μοτοσυκλέτας με τηλεειδοποίηση

Συναγερμός μοτοσυκλέτας με τηλεειδοποίηση Συναγερμός μοτοσυκλέτας με τηλεειδοποίηση Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Το εμπορικό σήμα, η ευρεσιτεχνία και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Steelmate Co., Ltd. Διατηρείται το δικαίωμα αλλαγής σχεδίων

Διαβάστε περισσότερα

Πριν τη χρήση ΠPOΦYΛAΞH. Αναχώρηση

Πριν τη χρήση ΠPOΦYΛAΞH. Αναχώρηση ΠPOΦYΛAΞH Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός και να δίνεται μεγάλη σημασία στην ασφάλεια κατά τη χρήση των χειριστηρίων ήχου ενώ οδηγείτε. Υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Επίσης, φροντίστε να ρυθμίσετε

Διαβάστε περισσότερα

CashConcepts CCE 112 NEO

CashConcepts CCE 112 NEO CashConcepts CCE 112 NEO Μπορείτε να κατεβάσετε το εγχειρίδιο δωρεάν και σε διάφορες γλώσσες από τη διεύθυνση www.cce.tm, από την καρτέλα FAQ. Περιγραφή Μπροστινή όψη 1 Γραμμή LED Πράσινη = Τα χαρτονομίσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 Η Πολιτική της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια Λευκή Βίβλος για τις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους

Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους Καλές πρακτικές για ασφαλείς µετακινήσεις Ευη Μπλάνα Γραµµατεία ιυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 1 6 Απριλίου 2012 Τροχαία ατυχήµατα και νέοι

Διαβάστε περισσότερα

99000-SWIFT-014 02/2015

99000-SWIFT-014 02/2015 99000-SWIFT-014 02/2015 5MT ΑΝΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 1,2 L 5MT GL+ GL+ Ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού Ρύθμιση τιμονιού καθ ύψος Ρύθμιση τιμονιού τηλεσκοπική Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός Ηλεκτρικά παράθυρα πίσω

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P

ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P 1. Χρήση Το AR280P λειτουργεί ως Ράδιο/ρολόι. Έχει λειτουργία FM ραδιόφωνου, λειτουργία προβολής της ώρας με προβολέα και περιλαμβάνει μία λάμπα. Εμφανίζει επίσης τη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Συναγερμός μοτοσυκλέτας

Συναγερμός μοτοσυκλέτας Συναγερμός μοτοσυκλέτας Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Το εμπορικό σήμα, η ευρεσιτεχνία και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Steelmate Co., Ltd. Διατηρείται το δικαίωμα αλλαγής σχεδίων και προδιαγραφών.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 Οδηγίες Χρήσης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιληπτικά 3 2. Τι θα βρείτε στη συσκευασία... 3 Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής...3 Κανόνες για την ασφαλή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο).

Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο). Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο). Από το 1974 το Μίνι Κλαμπμαν παρουσιάστηκε με μούρη «φιλική προς τους πεζούς». Δηλαδή, εάν χτυπήσει πεζό, αυτός θα υποστεί ελάχιστους

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τι εξυπακούει ο τραγικός αριθμός των 26000 νεκρών στην Ε.Ε.; 14 Αυγούστου 2005 η πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας Ήλιος, επέφερε το θάνατο σε 121 ανθρώπους και βύθισε την Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung. Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια

Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung. Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια Στουτγάρδη. Στη δεκαετία του '80 η Porsche ανέπτυξε μια παγκόσμια τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη Εγχειρίδιο οδηγιών Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη Περιεχόμενα 1. Θερμοστάτης 02905 2 2. Τοποθέτηση/Αντικατάσταση μπαταριών τροφοδοσίας 2 3. Οθόνη 3 3.1 Λειτουργίες πλήκτρων 4 3.2 Σύμβολα 4 3.3 Ecometer

Διαβάστε περισσότερα

EXPERT LRF 8x40 ΚΥΑΛΙΑ. http://www.pulsar-nv.com ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

EXPERT LRF 8x40 ΚΥΑΛΙΑ. http://www.pulsar-nv.com ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ EXPERT LRF 8x40 ΚΥΑΛΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ VASILIKOS Υιοί Νικηφόρου Βασιλικού ΟΕ Λαγκαδά 7 & Βάκχου 1 54629 Θεσσαλονίκη T/F. 0030 2310540847 T/F. 0030 2310536191 info@vasilikos.com.gr www.vasilikos.com.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο SYM. SYM Citycom 300. Το Citycom 300i είναι το scooter που φέρνει τη SYM μπροστά από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου

Το καλύτερο SYM. SYM Citycom 300. Το Citycom 300i είναι το scooter που φέρνει τη SYM μπροστά από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου Το καλύτερο SYM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMAG ΜΟΤΟ ΔΟΚΙΜΕΣ 073 SYM Citycom 300 ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ Το Citycom 300i είναι το scooter που φέρνει τη SYM μπροστά από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου Τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Είναι η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση με χαρακτηριστικά συνεχούς μεταβαλλόμενου βαθμού απόσβεσης. Πρώτη χρήση της είχαμε στο Audi Α7 ενώ σήμερα υπάρχει σε διάφορα μοντέλα όπως το Audi Q7. Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας Ιστορική Αναδρομή Μέχρι την Δεκαετία 70 Χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγω από την εργατική τάξη για την διακίνηση λόγου κόστους. Δεκαετία 80 Νέα

Διαβάστε περισσότερα

09/2012 99000-SPLAS-012 multimedia

09/2012 99000-SPLAS-012 multimedia 09/2012 99000-SPLAS-012 multimedia 09/2012 99000-SPLAS-012 multimedia ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 5, ΑΘΗΝΑ 24ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΗΛ.: 210 9988168 www.suzuki.gr 20 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ LX Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ Με την εμφάνιση των 3-βάλβιδων κινητήρων 125 και 150 κυβικών, που προσφέρουν απαράμιλλη ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου, η Vespa LX και η Vespa

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΟΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ Άρθρο 1. Πεδίο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξιπτωτάρισμα Ελεύθερη μετάφραση από άρθρο της dhv Λιόντος Σωτήρης "

Αλεξιπτωτάρισμα Ελεύθερη μετάφραση από άρθρο της dhv Λιόντος Σωτήρης Αλεξιπτωτάρισμα Ελεύθερη μετάφραση από άρθρο της dhv Λιόντος Σωτήρης " Το πρόβλημα του αλεξιπτωταρίσματος δεν είναι γενικό. Το 2003 δηλώθηκαν μόνο 5 ατυχήματα. Αφορά μόνο λίγα μοντέλα αλεξιπτώτων που συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη Εγχειρίδιο οδηγιών Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη Πίνακας περιεχομένων 1. Θερμοστάτης 02950 2 2. Οθόνη 2 2.1 Λειτουργίες πλήκτρων 2 2.2 Σύμβολα 3 2.3 Ecometer 3 2.4 Κλείδωμα interface μέσω PIN 4

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ Αδαμαντία Μπαλαφούτα Προϊσταμένη χειρουργικής κλινικής Γ.Ν. Κορίνθου Τα τελευταία χρόνια η οδήγηση ποδηλάτου έχει αυξηθεί µεταξύ των κατοίκων του αναπτυγµένου κόσµου. Λόγω της συνεχιζόµενης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 115, 9.5.2003, σ.

Διαβάστε περισσότερα

CC-14. Page 1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Κοντέρ Ποδηλάτου EXTEND CC-14

CC-14. Page 1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Κοντέρ Ποδηλάτου EXTEND CC-14 ΕΛΛΗΝΙΚΑ Κοντέρ Ποδηλάτου EXTEND CC-14 Παρακαλούμε, διαβάστε προσεκτικά το φυλλάδιο οδηγιών πριν από τη χρήση. Διατηρήστε το σε ένα ασφαλές μέρος και χρησιμοποιήστε το όποτε κρίνεται σκόπιμο. Ο χιλιομετρητής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ECE R44 04. Ομάδα Βάρος Ηλικία 2-3 15-36 kg 4-12 ετών

Εγχειρίδιο ECE R44 04. Ομάδα Βάρος Ηλικία 2-3 15-36 kg 4-12 ετών Όψη προς τα εμπρός Εγχειρίδιο χρήστη ECE R44 04 Ομάδα Βάρος Ηλικία 2-3 15-36 kg 4-12 ετών 1 ! Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το BeSafe izi Up Η BeSafe έχει αναπτύξει αυτό το κάθισμα με μεγάλη φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC)

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Κόµβοι αποτελούν κρίσιµα σηµεία του οδικού δικτύου. Είναι τα σηµεία όπου οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα;

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης, όταν ένα κινητό βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

σχολή οδηγών ΣΑΒΡΑΜΗΣ

σχολή οδηγών ΣΑΒΡΑΜΗΣ Α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Περιμετρικός έλεγχος εξετάζουμε για: 1) την καλή κατάσταση των επιφανειών του αυτοκινήτου από τυχαία χτυπήματα (πχ. ένα χτύπημα σε μια επιφάνεια του οχήματος μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήστη. Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5".

Εγχειρίδιο χρήστη. Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5. Εγχειρίδιο χρήστη Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5". 2 Περιεχόμενα 1. ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ... 4 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ... 6 2.1 Απάντηση κλήσεων 6 2.2 Λειτουργία αυτόματης ενεργοποίησης 7 2.3 Απόρρητο συνομιλίας

Διαβάστε περισσότερα

FM459 Πλακέτα στρατηγικής. Οδηγίες χρήσης. Πλακέτα ελέγχου. Για το χρήστη. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 105 C 6 720 648 484 (2011/04) GR

FM459 Πλακέτα στρατηγικής. Οδηγίες χρήσης. Πλακέτα ελέγχου. Για το χρήστη. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 105 C 6 720 648 484 (2011/04) GR Οδηγίες χρήσης Πλακέτα ελέγχου 105 C FM459 6 720 647 846-01.1T FM459 Πλακέτα στρατηγικής Για το χρήστη Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 6 720 648 484 (2011/04) GR Περιεχόμενα 1 Ασφάλεια............................

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνευτής εισβολής σειρά Professional Ξέρει πότε να χτυπήσει συναγερμό. Ξέρει πότε να μην χτυπήσει.

Ανιχνευτής εισβολής σειρά Professional Ξέρει πότε να χτυπήσει συναγερμό. Ξέρει πότε να μην χτυπήσει. Ανιχνευτής εισβολής σειρά Professional Ξέρει πότε να χτυπήσει συναγερμό. Ξέρει πότε να μην χτυπήσει. Τώρα και με τεχνολογία αντι-κάλυψης πολλαπλών ζωνών με ενσωματωμένο εντοπισμό ψεκασμού Απαράμιλλες τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 1220/13/79/79 Περί καθορισμού επιτρεπομένων ορίων θορύβων προκαλουμένων υπό των αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσυκλεττών και μοτοποδηλάτων και τρόπου μετρήσεως αυτού. (ΦΕΚ 75/Β/27-01-79)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 09/01/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Πλακέτα λειτουργίας. FM458 Πλακέτα στρατηγικής. Για το χρήστη. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 7 747 017 365-03/2008 GR

Οδηγίες χρήσης. Πλακέτα λειτουργίας. FM458 Πλακέτα στρατηγικής. Για το χρήστη. Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 7 747 017 365-03/2008 GR Οδηγίες χρήσης Πλακέτα λειτουργίας FM458 Πλακέτα στρατηγικής Για το χρήστη Διαβάστε προσεκτικά πριν από το χειρισμό 7 747 017 365-03/2008 GR Περιεχόμενα 1 Ασφάλεια............................ 3 1.1 Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

DOWNTOWN 350i ABS. Sport Touring Reinvented

DOWNTOWN 350i ABS. Sport Touring Reinvented DOWNTOWN 350i ABS Sport Touring Reinvented Με το αρχικό μοντέλο να έχει πετύχει πωλήσεις πάνω από 100.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο, η KYMCO παρουσιάζει το εντελώς νέο Downtown 350, στοχεύοντας στην άνεση

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέμα 1: Διασύνδεση μεταφορών μικρών και μεγάλων αποστάσεων Εισαγωγή Στη λευκή βίβλο «WHITE PAPER Roadmap to a Single European Transport Area Towards a competitive

Διαβάστε περισσότερα

MOTOROLA. TLKR-T80 Extreme. Εγχειρίδιο χρήστη

MOTOROLA. TLKR-T80 Extreme. Εγχειρίδιο χρήστη MOTOROLA TLKR-T80 Extreme Εγχειρίδιο χρήστη Ενδείξεις Οθόνης 1. Δείκτης έντασης ήχου 2. Δείκτης εκπομπής 3. Δείκτης λήψης 4. Δείκτης dual watch 5. Δείκτης αυτόματης απενεργοποίησης λειτουργίας 6. Δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήστη. Xperia SmartTags NT1/NT2

Οδηγός χρήστη. Xperia SmartTags NT1/NT2 Οδηγός χρήστη Xperia SmartTags NT1/NT2 Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 Οδηγός έναρξης...4 Ενεργοποίηση της λειτουργίας NFC...4 Περιοχή εντοπισμού NFC...4 Χρήση του Smart Connect για τη διαχείριση των ετικετών

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Τιμοκατάλογος Φεβρουάριος 2014

Προτεινόμενος Τιμοκατάλογος Φεβρουάριος 2014 Προτεινόμενος Τιμοκατάλογος Φεβρουάριος 2014 Τεχνικά χαρακτηριστικά Προτεινόμενη τιμή μεταλλικού χρώματος Προτεινόμενη τιμή Παστέλ χρώματος ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 (g/km) Κατανάλωση ΕΕ 1999/100 Κυβισμός Μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ

ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΗΣ VESPA ΜΕ ΤΗ ΣΠΟΡ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, Η VESPA SPRINT ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ,

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 20B ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής αναιρούνται.

Διαβάστε περισσότερα

Mazda6 MPS. e-mail: elma@mazda.gr web site: http://www.mazda.gr

Mazda6 MPS. e-mail: elma@mazda.gr web site: http://www.mazda.gr Η Mazda Motor Europe διατηρεί το δικαίωµα τροποποίησης των προδιαγραφών και του εξοπλισµού λόγω της εξελισσόµενης ανάπτυξης της παραγωγής. Τα χρώµατα και τα δείγµατα των διακοσµητικών του φυλλαδίου µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 2 2 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται στην Ισπανία με την τελευταία τεχνολογία. www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα: ΛΑΜΔΑ ΑΕ Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κ. Κηφισιά Τηλ: 210 620

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΟΚΙΜΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στραμμένο προς τα πίσω ECE R44 04. 0 + 0-13 kg 0-12 μήνες

Στραμμένο προς τα πίσω ECE R44 04. 0 + 0-13 kg 0-12 μήνες Στραμμένο προς τα πίσω Εγχειρίδιο χρήστη ECE R44 04 Ομάδα Βάρος Ηλικία 0 + 0-13 kg 0-12 μήνες 1 Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το BeSafe izi Sleep ISOfix Η BeSafe έχει αναπτύξει αυτό το κάθισμα με μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Τα τροχαία δυστυχήματα» αποτελούν σε όλο τον κόσμο σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία

Διαβάστε περισσότερα

MEET THE NEW VESPA GTS. DOYOUVESPA.COM

MEET THE NEW VESPA GTS. DOYOUVESPA.COM MEET THE NEW VESPA GTS. DOYOUVESPA.COM 300 IE ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛ: Η VESPA GTS ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ. Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 300 cc, Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΚΑΜΑ VESPA, ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό σας μοντέλο B-Class: B 180 d

Το δικό σας μοντέλο B-Class: B 180 d Ενδεικτική απεικόνιση Ενδεικτική απεικόνιση Σύνοψη Βασική τιμή B 180 d Ειδικά μοντέλα & Πακέτα Χρώμα Μαύρο "night" Τροχός Ζάντες αλουμινίου[ 16"] 40.6 cm, 10 ακτινών Επένδυση Ύφασμα venlo μαύρο Διακοσμητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ gr ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ηλεκτρική παροχή: Ο.Τ. (Open Therm protocol) για τον πομπό και μπαταρίες ΑΑ LR06 για το δέκτη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου

Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου 05 Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου Ελαστικά - Ζυγοστάθμιση Ελαστικού 5.1 - Πίεση Φουσκώματος Ελαστικών 5.2 - Σταύρωμα Ελαστικών 5.3 - Βάθος Πέλματος / Πρόσφυση Ελαστικού 5.4 - Σύστημα Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

ιαδραστική σχεδίαση Διευρυμένο Σύστημα Πλοήγησης για Ποδηλάτες

ιαδραστική σχεδίαση Διευρυμένο Σύστημα Πλοήγησης για Ποδηλάτες ιαδραστική σχεδίαση Διευρυμένο Σύστημα Πλοήγησης για Ποδηλάτες Ανδρεάκου Εύα dpsd09003 Ξυνού Μαρία-Ιωάννα dpsd09053 Πολυζωίδου Αριάδνη dpsd09062 Τζαχσάν Μαριάννα dpsd09071 Χονδρός Λουκάς dpsd09079 Ενόραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ECE R44 04. Ομάδα Βάρος Ηλικία. 0+ 0-13 kg 0-12 μήνες

Εγχειρίδιο ECE R44 04. Ομάδα Βάρος Ηλικία. 0+ 0-13 kg 0-12 μήνες Στραμμένο προς τα πίσω Εγχειρίδιο χρήστη ECE R44 04 Ομάδα Βάρος Ηλικία 0+ 0-13 kg 0-12 μήνες 1 Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το BeSafe izi Go Η BeSafe έχει αναπτύξει αυτό το κάθισμα με μεγάλη φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα