University of Oldenburg Ένα πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την ιστορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "University of Oldenburg Ένα πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την ιστορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"

Transcript

1 University of Oldenburg Ένα πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την ιστορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 70 άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του το «περιβαλλοντικό κίνημα». Αρχικά το κίνημα αυτό αποτελούνταν από μερικές δεκάδες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επιστήμονες οι οποίοι λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου και του ερευνητικού τους πνεύματος μπόρεσαν να «διαισθανθούν» τις επερχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες από την σπάταλη χρήση ενέργειας για τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μια σημαντική μερίδα αυτών των ανθρώπων προερχόταν από τις «παραδοσιακά» ευαισθητοποιημένες χώρες της Ευρώπης (Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία κ.λ.π) και δημιούργησε έναν από τους πρώτους πυρήνες, μέσα από τους οποίους αναδύθηκαν οι Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Στους αρχικούς αυτούς πυρήνες εναλλακτικής σκέψης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας ανήκει και το Πανεπιστήμιο του Oldenburg στη Βόρεια Γερμανία. Γεωγραφικά το Oldenburg βρίσκεται 70 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά της Βρέμης και 80 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, σε μια καταπράσινη πεδιάδα γεμάτη αγρούς και δάση. Την σχετικά λιγοστή ηλιοφάνεια των βόρειων αυτών περιοχών της Γερμανίας αντισταθμίζει η ύπαρξη δυνατού και σταθερού Βόρειου ανέμου δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα τέλη ωστόσο της δεκαετίας του 70 σχεδόν κανείς δεν ήξερε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κανείς δεν φανταζόταν πως το Oldenburg θα γινόταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης αυτών των μορφών ενέργειας.

2 Όλα λοιπόν ξεκίνησαν στις αρχές του 80 από το Τμήμα Φυσικής και Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου και ειδικότερα από τους ιδιαιτέρα ανήσυχους Διδάκτορες, και διδακτορικούς φοιτητές. Στα εργαστήρια λοιπόν του πανεπιστημίου άρχισαν οι έρευνες των επαναστατικών, εκείνη την εποχή τεχνολογιών, αρχικά με αυτοχρηματοδότηση και μετά με κάποια μικρή (αλλά σταδιακά αυξανόμενη) χρηματοδότηση από το Γερμανικό κράτος. Από το 1987 και έπειτα η τεχνογνωσία των ερευνητών του πανεπιστημίου είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε υπόδειγμα τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα PPRE (Postgraduate Program Renewable Energy) το οποίο από τότε λειτουργεί συνεχώς και με μεγάλη επιτυχία έχοντας μέχρι στιγμής περισσότερους από 280 αποφοίτους από 65 χώρες ανά τον κόσμο. Το Energy Lab Στα πλαίσια της έρευνας των τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και το εργαστήριο των ηπίων μορφών ενέργειας του πανεπιστημίου, το Energy Lab (E-Lab). Το Energy Lab πανεπιστημίου του Oldenburg είναι ένα από τα πρώτα πειραματικά βιοκληματικά κτήρια το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 1980 (ολοκληρώθηκε στα μέσα του '80) και ενσωματώνει όλες τις βιοκληματικές τεχνικές και τις λοιπές πρωτοποριακές ιδέες εκείνης της εποχής. Σκοπός αυτού του σχεδιασμού ήταν η απόδειξη της λειτουργίας ενός βιοκληματικού και ενεργειακά αυτόνομου κτηρίου μη συνδεδεμένου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εικόνα 1: Το Energy Lab του πανεπιστημίου του Oldenburg. Διακρίνονται οι Νότιες επιφάνειες που είναι καλυμμένες με φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλιακούς συλλέκτες

3 Το κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι ο περιμετρικός διάδρομος του κτηρίου ο οποίος λειτουργεί ως πρώτη εσωτερική βαθμίδα μόνωσης του κτηρίου ενώ εσωτερικά του περιμετρικού διαδρόμου βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας και έρευνας. Στο κέντρο του κτηρίου υπάρχει ένα ''πράσινο'' αίθριο το οποίο συμβάλει στην θερμική ισορροπία του κτηρίου αλλά και στην δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος στην περιοχή των αιθουσών. Το φως λοιπόν εισέρχεται στο κτήριο από το αίθριο και θερμαίνει τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτηρίου, ενώ αλλεπάλληλα επίπεδα μόνωσης «κρατούν» τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτηρίου. Επιπλέον ηλιακοί συλλέκτες σωλήνων κενού παράγουν ζεστό νερό το οποίο και αποθηκεύουν σε πολύ καλά θερμομονωμένες δεξαμενές ενώ στη συνέχεια το νερό αυτό συμβάλει στη θέρμανση των διάφορων χώρων του κτηρίου. Το καλοκαίρι ωστόσο που η παραγωγή ζεστού νερού είναι υπεραρκετή ενώ η απαιτούμενη θέρμανση είναι ελάχιστη, το ζεστό νερό διοχετεύεται με ειδικούς αγωγούς στο έδαφος σε βάθος περίπου 300μέτρων όπου και θερμαίνει τοπικά το έδαφος. Λόγων της σύστασης του εδάφους σε αυτό το βάθος, η θερμική αυτή ενέργεια αποθηκεύεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επαναχρησιμοποιείται με τη βοήθεια αντλιών θερμότητας το χειμώνα. Εικόνα 2: Η εσωτερική πόρτα οδηγεί από τον περιμετρικό διάδρομο στην αίθουσα διδασκαλίας. Το μεγάλο πάχος της πόρτας οφείλεται στα αλλεπάλληλα στρώματα θερμομόνωσης που διαθέτει στο εσωτερικό της. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από την αίθουσα στον διάδρομο (κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες) ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

4 Εικόνα 3: Στο εσωτερικό της αίθουσας παρατηρούμε ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης χειμωνιάτικης μέρας, το διάχυτο φως που μπαίνει από το αίθριο (στο κέντρο του κτηρίου) είναι αρκετό για να φωτίσει ικανοποιητικά την αίθουσα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραματικά η απαίτηση για ''τεχνητό'' φωτισμό. Εικόνα 4: Σημαντική λεπτομέρεια των παραθύρων που χωρίζουν το αίθριο με τον διάδρομο - ''δακτυλίδι'' των εργαστηριακών αιθουσών και των αιθουσών διδασκαλίας. Το 1ο τζάμι είναι διπλό ενώ το δεύτερο τζάμι είναι μονό και σε απόσταση περίπου 10εκ. από το πρώτο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται τεχνητά μια φυσική κυκλοφορία αέρα μεταξύ αίθριου και αίθουσας βοηθώντας στην καλή κατανομή του θερμού και ψυχρού αέρα των αιθουσών. Το αποτέλεσμα αυτής της λύσης είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για τον κλιματισμό των λειτουργικών χώρων.

5 Εικόνα 6: Οι εξωτερικές πόρτες που οδηγούν από τον περιμετρικό διάδρομο προς τα έξω έχουν μεγαλύτερο πάχος από τις εσωτερικές. Φυσικά έχουν πολύ περισσότερη μόνωση και μειώνουν σημαντικά την μεταφορά θερμότητας από το ''θερμό'' εσωτερικό του κτηρίου προς το παγωμένο (συνήθως) περιβάλλον του Oldenburg. Εικόνα 5: Το σύστημα αποθήκευσης ζεστού νερού. Το ζεστό νερό παράγεται στους ηλιακούς συλλέκτες στο εξωτερικό του κτηρίου και αποθηκεύεται εσωτερικά σε πολύ καλά μονωμένες δεξαμενές. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται τόσο για κατανάλωση ζεστού νερού όσο και για την θέρμανση των αιθουσών. Το καλοκαίρι το περίσσευμα ζεστού νερού αποθηκεύεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά τον χειμώνα.

6 Εικόνα 7: Ένα από τα εργαστήρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του πανεπιστημίου του Oldenburg είναι και η εγκατάσταση και δοκιμή συστημάτων Φωτοβολταϊκών συλλεκτών - Μπαταριών Inverters σε κακές καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2005 και αποτελείται από ένα μόνο φωτοβολταϊκό πάνελ, ένα inverter (της εταιρείας Conergy), μια μπαταρία 40Αh και 2 λάμπες χαμηλής κατανάλωσης των 25W. Με την μικρή αυτή εγκατάσταση δοκιμάζεται η λειτουργία και η αξιοπιστία των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηλεκτροδότηση αραιοκατοικημένων εκτάσεων της Αφρική και Ασίας όπου το ηλ. δίκτυο δεν μπορεί να φτάσει και η συντήρηση είναι μηδενική. Εικόνα 8: Σε πρώτο πλάνο μερικά από τα δοκιμαστικά φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα δοκιμής μακράς διάρκειας. Εδώ μετρούνται καθημερινά οι επιδόσεις των πάνελ σε σχέση με την ηλιοφάνεια και τα αποτελέσματα επεξεργάζονται αυτόματα από έναν υπολογιστή. Το πείραμα αυτό διαρκεί πολλά χρόνια (περισσότερο από 10) και ως σκοπό του έχει να εξετάσει την μείωση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών κατά την πάροδο του χρόνου και την γήρανση των υλικών. Σε δεύτερο πλάνο φαίνονται 2 δοκιμαστικοί ηλιακοί συλλέκτες επίπεδος (αριστερά) και συλλέκτης σωλήνων κενού (δεξιά) Εικόνα 9: Η Νότια πλευρά του κτηρίου είναι σχεδόν καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες του κτηρίου.

7 Εικόνα 10: Μια επιπλέον συστοιχία φωτοβολταϊκών στοιχείων τύπου (λεπτού φιλμ) συμμετέχει επίσης στην ηλεκτροδότηση του κτηρίου. Εικόνα 11: Η δίφυλλη ανεμογεννήτρια των 5000W του εργαστηρίου συμβάλλει επίσης στην τροφοδότηση του εργαστηρίου ειδικά κατά τους ''σκοτεινούς'' χειμερινούς μήνες. Εικόνα 12: Η επικάλυψη της βόρειας πλευράς του κτηρίου με χώμα λειτουργεί ως θερμομονωτικό, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου. Επιπλέον οι αγωγοί (ακριβώς μπροστά από τον τοίχο) εισάγουν τον «φρέσκο» αέρα στο εσωτερικό του κτηρίου μέσω υπόγειων αγωγών και εναλλακτικών θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό ο κρύος αέρας προθερμαίνεται χωρίς σπατάλη ενέργειας.

8 Το Μέλλον Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αειφόρος ανάπτυξη έχουν πλέον αποδείξει την αξία τους και έχουν αποκτήσει πάρα πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο. Οι επόμενες λοιπόν προκλήσεις των πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με την «πράσινη έρευνα» είναι η μείωση του κόστους των διαφόρων προτεινόμενων λύσεων έτσι ώστε αυτές να μπορέσουν να εκτοπίσουν τις παλαιές, ρυπογόνες τεχνολογίες χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις. Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται εντατική και συνεχής έρευνα καθώς και νέες πρωτοποριακές ιδέες. Τα πρώτα λοιπόν βήματα για τη δημιουργία «πράσινων κοινωνιών» έχουν ήδη γίνει. Τώρα πρέπει όλοι οι πολίτες να αναγνωρίσουν τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να συμβάλλουν ατομικά και σαν σύνολο στον αγώνα της διάσωσης του περιβάλλοντος. Σημειώσεις Επαφές Το παρόν κείμενο συντάχθηκε από τον Γιώργο Πεχλιβάνογλου ως ενημερωτικό υλικό για την Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για περισσότερες πληροφορίες και επαφές με τον συντάκτη ή το Πανεπιστήμιο του Oldenburg επικοινωνήστε στις παρακάτω διευθύνσεις: Γιώργος Πεχλιβάνογλου Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε MSc Renewable Energy Johan Justus Weg 136, D Oldenburg, GERMANY / URL: georgepehli.googlepages.com Πανεπιστήμιο Oldenburg URL: University of Oldenburg PPRE (Postgraduate Program Renewable Energy) URL: Faculty 5 / Institute of Physics Carl-von-Ossietzky-Str Room: W Oldenburg, GERMANY

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΟΝΟΜΑ : ΝΙΟΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Μ.: 4247 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 Κεφάλαιο 1 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 3 1.2 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 3 1.3 ΚΛΙΜΑ 4 Κεφάλαιο 2 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θέμα: Βιοκλιματική έπαυλη στην Άνδρο. Εισηγητής : Σπουδάστριες : Πολύζου Μαρία

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θέμα: Βιοκλιματική έπαυλη στην Άνδρο. Εισηγητής : Σπουδάστριες : Πολύζου Μαρία ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑIA ΣΧΟΛΗ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Βιοκλιματική έπαυλη στην Άνδρο. Εισηγητής : Σπουδάστριες : Γεωργιάννης Βασίλειος Αντωνοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Σπουδαστές: Ναλπαντίδης Δημήτριος Νένος Ευθύμιος Επιβλέπων: Κονιτόπουλος Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια 2 Περιεχόμενα Ο Οδηγός 5 Ο οδηγός περιέχει 6 Τηλεφωνικό Κέντρο 8 Ιστοσελίδα ENFORCE 9 Δίκτυο Ενεργειακών Επιθεωρητών 11 Το Δίκτυο 11 Μέθοδος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Συνεπιβλέπουσα: ΕΡΙΕΤΤΑ Ι. ΖΟΥΝΤΟΥΡΙΔΟΥ, Εργ. Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βιοκλιματική Ξενοδοχειακή Μονάδα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιοχή Καλαμάκι

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Ενέργεια Συμβατικές πηγές ενέργειας Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Γαιάνθρακες, Πυρηνική ενέργεια Συνέπειες / Προβλήματα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας Οικονομία στην

Διαβάστε περισσότερα

Ε.2 Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Ε.2 Βιοκλιματικός Σχεδιασμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ε.1 Γενικά Είναι πλέον γνωστό και κοινά αποδεκτό στις μέρες μας, ότι η ορθή κατανάλωση ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα αέρια του θερμοκηπίου, υπεύθυνα για την μόλυνση και υπερθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΦΛΩΡΟΥ Α.Μ.:38739 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Φ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ,2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕ4 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αθήνα, Ιούνιος 2011 Α έκδοση Ομάδα εργασίας θεματικής ενότητας ΔΕ4:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ. ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Πειραιά ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Τ Ε Ι Πειραιά ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Τ Ε Ι Πειραιά ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Μελέτη και Σχεδιασμός υπό κλίμακα ομοιώματος συστήματος θέρμανσης θερμοκηπίου και φωτοβολταϊκού - ενεργειακής υποστήριξής του με εναλλακτική πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επιβλέπων Καθηγητής: Κονιτόπουλος Γεώργιος. Μελετητές: Χατζηαντωνίου Κων/νος Χρυσικού Χρυσάνθη

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επιβλέπων Καθηγητής: Κονιτόπουλος Γεώργιος. Μελετητές: Χατζηαντωνίου Κων/νος Χρυσικού Χρυσάνθη ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Κονιτόπουλος Γεώργιος Μελετητές: Χατζηαντωνίου Κων/νος Χρυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΑΒΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ (8 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ :

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2 ...ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ...,..3-4 ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ...,.5-6 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ Καλαντίδου Πολυνίκη Επιβλέπων καθηγητής: Κονιτόπουλος Γεώργιος Θεσσαλονίκη 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος....σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Τεχνικοοικονομική Μελέτη φωτοβολταϊκών στοιχείων εγκατάστασης οικίας. Μελέτη περίπτωσης σε οικία του δήμου Αμφίπολης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος.. σελ. 5 Εισαγωγή.. σελ. 6

Πρόλογος.. σελ. 5 Εισαγωγή.. σελ. 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρόλογος.. σελ. 5 Εισαγωγή.. σελ. 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι: ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κατηγορίες ήπιων μορφών ενέργειας..... σελ. 8 Ηλιακή Ενέργεια..... σελ. 10 Αιολική Ενέργεια. σελ. 13 Γεωθερμική Ενέργεια..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ, 73 100 ΧΑΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ, 73 100 ΧΑΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ, 73 100 ΧΑΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Οι χρηματοδοτήσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Πτυχιακή Εργασία Οι χρηματοδοτήσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Οι χρηματοδοτήσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Η περίπτωση της VERT OIL A.E. Πτυχιακή Εργασία των Νάκο Μαριλένα & Χόντα Μαρία Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Μηχανολογίας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Μηχανολογίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ : ΣΕΜΠΙΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Υβριδικά ηλιακά συστήματα και εφαρμογές τους στην Ελλάδα

Υβριδικά ηλιακά συστήματα και εφαρμογές τους στην Ελλάδα Υβριδικά ηλιακά συστήματα και εφαρμογές τους στην Ελλάδα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα