6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ"

Transcript

1

2

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος συγγραφέα... 7 Εισαγωγή... 9 Πώς να διαβάσετε αυτό το βιβλίο Απλές συμβουλές για την ώρα των εξετάσεων Κατάλογος ερωτήσεων Α. Φροντίδα ασθενούς στο νοσοκομείο Β. Ειδικές φροντίδες στο νοσοκομείο Γ. Φροντίδα ασθενών Δ. Αξιολόγηση ζωτικών σημείων Ε. Μετάγγιση αίματος Στ. Αναισθησιολογία Ζ. Φάρμακο Η. Τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα Θ. Αποστείρωση απολύμανση Ι. Προεγχειρητική ετοιμασία ΙΑ. Χρήση οξυγόνου ΙΒ. Τραχειοστομία ΙΓ. Παρακεντήσεις... 99

4 6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΔ. Κατακλίσεις ΙΕ. Καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως ΙΣτ. Αιμορραγίες ΙΖ. Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες καταστάσεις ΙΗ. Διαγνωστικές πράξεις ΙΘ. Νεοπλάσματα Κ. Χημειοθεραπεία ΚΑ. Ακτινοθεραπεία ΚΒ. Πόνος καρκινοπαθή ΚΓ. Καρκίνος και ψυχοκοινωνική συμπεριφορά πάσχοντα ΚΔ. Θάνατος

5 Α. Φροντίδα ασθενούς στο νοσοκομείο 1. Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά το στρώσιμο του κρεβατιού; Το στρώσιμο του κρεβατιού έχει σκοπό να κάνει τον ασθενή να νιώσει άνεση και ασφάλεια και να τον προφυλάξει από πιθανούς κινδύνους (κατακλίσεις, λοιμώξεις, πτώσεις). Οι κινήσεις πρέπει να είναι ακριβείς, γρήγορες και ήπιες. Ο νοσηλευτής πρέπει να ζητά τη συνεργασία του ασθενούς και να προσέχει τη στάση του σώματός του. Πριν το στρώσιμο, ο νοσηλευτής πρέπει να δίνει στον ασθενή ουροδοχείο και σκοραμίδα. Εάν ο ασθενής είναι κλινήρης, πρέπει επίσης να γίνεται λουτρό καθαριότητας. Πρώτα στρώνουμε το κρεβάτι αρρώστων που έχουν λερωμένο κρεβάτι, στη συνέχεια τους περιπατητικούς και τέλος αυτούς που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα. Τα σεντόνια των ασθενών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα τοποθετούνται σε ειδικό σάκο. Δεν τινάζουμε τα σεντόνια για να αποφύγουμε διασπορά των μικροβίων. Καθαρίζουμε το λερωμένο στρώμα ή αδιάβροχο με υγρό απολυμαντικό.

6 18 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Αερίζουμε το θάλαμο, προστατεύοντας τον ασθενή από ρεύματα αέρα. Χρησιμοποιούμε ελαστικά γάντια. Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το στρώσιμο του κρεβατιού. 2. Κατά το στρώσιμο του κρεβατιού ποιες ευκαιρίες σας δίνονται; Δίνονται οι εξής ευκαιρίες: Να συνομιλήσουμε με τον ασθενή και να εκτιμήσουμε την καλή κατάσταση της υγείας του. Να δημιουργήσουμε ένα τακτοποιημένο και ήρεμο περιβάλλον στον ασθενή. Να προλάβουμε την εκδήλωση λοιμώξεων. Να προλάβουμε τυχόν κατακλίσεις ή πτώσεις. 3. Τι πρέπει να ακολουθεί μετά το στρώσιμο του κρεβατιού; Μετά το στρώσιμο του κρεβατιού, ακολουθεί απομάκρυνση από το δωμάτιο όλων των λερωμένων υλικών (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κ.λπ.). Τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο σάκο ακάθαρτου ιματισμού. Υποδεχόμαστε τον ασθενή και τον βοηθάμε να πάρει τη σωστή θέση στο κρεβάτι του. Προσέχουμε τις παροχετεύσεις, ενδοφλέβιες συσκευές ή τυχόν μηχανήματα που συνοδεύουν τον άρρωστο. Το τροχήλατο νοσηλείας απομακρύνεται από το δωμάτιο και τα υλικά του τοποθετούνται στους βοηθητικούς χώρους του νοσηλευτικού τμήματος. 4. Πόσων ειδών αναπαυτικές θέσεις έχουμε; Οι βασικές θέσεις του ασθενούς στο κρεβάτι είναι οι εξής: Ύπτια Πλάγια Πρηνής Καθιστική (Fowler) ημικαθιστική Κατάρροπη (Trendelenburg)

7 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 19 Θέσεις Fowler και Tredelenburg 5. Ποια είναι η θέση που μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν ασθενή με Ca πνεύμονος; Ένας ασθενής με Ca πνεύμονα τοποθετείται σε ημικαθιστική θέση. Φροντίζουμε η θέση του ασθενούς να αλλάζει συχνά, έτσι ώστε να μετακινούνται οι εκκρίσεις. 6. Τι περιλαμβάνει η ατομική καθαριότητα του ασθενούς; Λουτρό καθαριότητας σώματος Λούσιμο κεφαλής-μαλλιών Ξύρισμα Βούρτσισμα δοντιών Φροντίδα-κόψιμο νυχιών Συχνή αλλαγή εσωρούχων-πιζαμών 7. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περιποίηση του δέρματος ενηλίκων και υπερηλίκων ασθενών; Το δέρμα ενηλίκων και υπερηλίκων ασθενών μπορεί να είναι λιπαρό, ξηρό ή μεικτό. Ανάλογα με τον τύπο του, το δέρμα χρειάζεται ανάλογη περιποίηση από ειδικά καλλυντικά. Η αφυδάτωση, η ξηρότητα και η λιπαρότητα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Σημαντικό ρόλο παίζει η καλή και συχνή καθαριότητα με ειδικές λοσιόν που δεν αφυδατώνουν το δέρμα.

8 20 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Τυχόν έλκη πρέπει να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. 8. Ποια είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του λουτρού καθαριότητας σώματος; Τα ευεργετικά αποτελέσματα του λουτρού καθαριότητας σώματος είναι τα εξής: Καθαρισμός σώματος Αναζωογόνηση τόνωση χαλάρωση του οργανισμού Διέγερση κυκλοφορίας Απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών Απομάκρυνση αίματος και νεκρωμένων ιστών Απομάκρυνση ιδρώτα-σμήγματος 9. Τι μπορείτε να παρατηρήσετε κατά την ώρα που γίνεται το λουτρό καθαριότητας; H νοσηλεύτρια πρέπει να παρατηρήσει την καθαριότητα των εξής: Στοματικής κοιλότητας Κεφαλής Προσώπου-λαιμού Πλάτης-κορμού Γεννητικών οργάνων Νυχιών Επίσης πρέπει να παρατηρήσει τα εξής: Κατάσταση του δέρματος, των νυχιών και του τρύματος Κινητικότητα των αρθρώσεων Τυχόν παθολογικά ευρήματα 10. Ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι σκοποί από την πλύση της στοματικής κοιλότητας; Η καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας του ασθενούς αποσκοπεί στην απομάκρυνση τροφών, νεκρωμένων ιστών και στον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας και πιθανών ελκών της περιοχής. Η καλή καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας προσφέρει σημαντική προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και της καρδιάς.

9 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγιεινή του στόματος; Η καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας γίνεται με περιποίηση, καθαριότητα και αντισηψία της στοματικής κοιλότητας δύο φορές την η- μέρα τουλάχιστον με πλύσεις και χρήση ειδικών διαλυμάτων (Hexalen, Tantum Verde, Betadine gargle). Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα, μετά το φαγητό. Η οδοντόβουρτσα είναι προσωπικό είδος και πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ένα άτομο. Η οδοντόβουρτσα έρχεται σε επαφή με τα ούλα και τα δόντια σε γωνία 45 και κινείται με γρήγορες και σταθερές περιστροφικές κινήσεις. 12. Πώς πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα των δοντιών; Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα, μετά το φαγητό. Η οδοντόβουρτσα είναι προσωπικό είδος και πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ένα άτομο. Η οδοντόβουρτσα έρχεται σε επαφή με τα ούλα και τα δόντια σε γωνία 45 και κινείται με γρήγορες και σταθερές περιστροφικές κινήσεις. 13. Πού μπορεί να οφείλεται η κακοσμία της στοματικής κοιλότητας; Η κακοσμία της στοματικής κοιλότητας μπορεί να οφείλεται σε: Χαλασμένα δόντια Στοματίτιδα Όγκους στοματικής κοιλότητας Εξελκώσεις και νεοπλάσματα της στοματικής κοιλότητας 14. Σε περίπτωση εγχείρησης όγκων στοματικής κοιλότητας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα σε περιοχές της οδοντοστοιχίας που απέχουν από την περιοχή της επέμβασης. Αλλιώς υ- πάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης ή και επιβράδυνσης της επούλωσης.

10 22 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ 15. Ποιοι ασθενείς έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας της στοματικής κοιλότητας; Ιδιαίτερη ανάγκη καλής καθαριότητας της στοματικής κοιλότητας έ- χουν: Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι ή που φέρουν μόνιμη τραχειοστομία Όσοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργικές επεμβάσεις Διαβητικοί Άρρωστοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία 16. Τι είδος τροφής επιλέγουμε προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά για τη σίτιση του ασθενούς με Ca (καρκίνο) στομάχου; Πριν και μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να τρέφεται με σκευάσματα ολικής παρεντερικής διατροφής που χορηγούνται ενδοφλέβια. Για τη μετεγχειρητική θρέψη ασθενών με Ca στομάχου, που έχουν στομία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα εντερικής τεχνητής διατροφής. 17. Πώς πρέπει να σιτίζεται ο χειρουργημένος ασθενής με Ca παχέος εντέρου; Ο χειρουργημένος ασθενής με Ca παχέος εντέρου πρέπει να σιτίζεται με σκευάσματα ολικής παρεντερικής διατροφής που χορηγούνται ενδοφλέβια. 18. Ποια είναι η σίτιση ασθενούς με Ca παγκρέατος; Η σίτιση ασθενούς με χειρουργημένο Ca παγκρέατος πρέπει αρχικά να αποτελείται από σκευάσματα ολικής παρεντερικής διατροφής που χορηγούνται ενδοφλέβια. Ακολουθεί σταδιακή λήψη ελαφρών γευμάτων από το στόμα. Τα γεύματα πρέπει αρχικά να μην έχουν λιπαρά συστατικά. Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να εμπλουτίζουν τα γεύματα. 19. Η διατροφή είναι μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού; Η διατροφή αποτελεί οπωσδήποτε μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού δεδομένου ότι:

11 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 23 Προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα δομικά-θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του. Προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του. Προσφέρει ψυχολογικό αίσθημα ικανοποίησης. 20. Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπ όψιν για τον προσδιορισμό των διαιτητικών αναγκών του ασθενούς; Οι διαιτητικές ανάγκες του ασθενούς προσδιορίζονται από τα εξής: Φύλο Ηλικία Σωματικό βάρος Σωματική δραστηριότητα Ιστορικό πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης 21. Η διατροφή του ασθενούς αποτελεί βασικό μέρος στην όλη θεραπεία του; Ασφαλώς και αποτελεί σημαντικό μέρος. Με τη βοήθεια της κατάλληλης τροφής, ο ασθενής θα πάρει τα απαραίτητα για την ανάρρωσή του θρεπτικά συστατικά. επίσης, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα του προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή πορεία της ανάρρωσης. 22. Τι γνωρίζετε για την ετοιμασία του ασθενούς για το φαγητό; Η ετοιμασία του ασθενούς για το φαγητό περιλαμβάνει τα εξής: Δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος Ετοιμασία αρρώστου (Ο ασθενής τοποθετείται σε καθιστή αναπαυτική θέση. Πλένονται τα χέρια του και τοποθετείται κοντά στο τραπεζάκι φαγητού. Ενθαρρύνεται να φάει στο τραπέζι του θαλάμου.) Σερβίρισμα τροφής Βοήθεια αρρώστου 23. Ποια είναι η θέση που βάζουμε έναν κλινήρη ασθενή για την ώρα του φαγητού; Ο ασθενής τοποθετείται σε καθιστή αναπαυτική θέση. Πλένονται τα χέρια του και το τραπεζάκι φαγητού τοποθετείται κοντά στον ασθενή.

12 24 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ 24. Ποια είναι η θέση που πρέπει να έχουμε, όταν πρόκειται να ταΐσουμε έναν ασθενή και γιατί; Η νοσηλεύτρια κάθεται δίπλα στον ασθενή, για να δοκιμάζει τη θερμοκρασία του φαγητού και να γεμίζει το κουτάλι με φαγητό. Επίσης ελέγχει αν ο άρρωστος μάσησε καλά και κατάπιε την τροφή. Όταν χορηγεί στον άρρωστο νερό ή υγρά, του κρατάει το κεφάλι. 25. Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την ώρα που ταΐζουμε έναν ασθενή; Όταν ταΐζουμε έναν ασθενή, πρέπει να προσέχουμε τα εξής: Αν ο ασθενής είναι σε αναπαυτική θέση Αν τα χέρια του ασθενούς είναι καθαρά Αν η θερμοκρασία του φαγητού είναι η σωστή Αν ο ασθενής μασάει καλά την τροφή Αν ο ασθενής καταπίνει την τροφή Αν ο ασθενής αισθάνεται ευχάριστα Αν ο ασθενής παρουσιάσει οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη 26. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η τεχνητή διατροφή; Η τεχνητή διατροφή εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν μπορεί να τραφεί φυσιολογικά από το στόμα. Αυτό συμβαίνει κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος, ή όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε σημαντική επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα. 27. Ποιοι είναι οι τρόποι της τεχνητής διατροφής; Η τεχνητή διατροφή μπορεί να γίνει με: Χορήγηση υγρών από το στόμα Παρεντερική διατροφή (ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων γλυκόζης και ηλεκτρολυτών) 28. Ποια πρέπει να είναι η μορφή της τροφής, όταν αυτή χορηγείται με τεχνητή διατροφή; Η μορφή της τροφής, όταν χορηγείται με τεχνητή διατροφή, πρέπει να είναι υγρή.

13 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 25 Ρινογαστρικός καθετήρας παρεντερικής διατροφής νεογνών Αντλία έγχυσης παρεντερικού διαλύματος διατροφής (αριστερά) και ρινογαστρικός σωλήνας (κόκκινο βέλος) παρεντερικής διατροφής ενηλίκων (δεξιά) Ρινογαστρικός σωλήνας (Levin tube)

14

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ολική αρθροπλαστική ισχίου Νοσηλευτική διεργασία ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11/6/2015

Ολική αρθροπλαστική ισχίου Νοσηλευτική διεργασία ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11/6/2015 Ολική αρθροπλαστική ισχίου Νοσηλευτική διεργασία ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Περίπου 120.000 ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. 60.000 στη Γερμανία και 40.000 στη Μ. Βρετανία. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΑΤΕΙΘ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ(ΜΕΘ)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΑΤΕΙΘ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ(ΜΕΘ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΑΤΕΙΘ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ(ΜΕΘ) ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 Περιεχόμενα 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ"

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ" 2 η ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική περιγραφή επαγγέλµατος (Job Profile)...4 2. Ανάλυση Επαγγελµατικών ραστηριοτήτων (Task

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Οφθαλμολογικές παθήσεις, διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις και ο ρόλος του νοσηλευτή» Σπουδάστριες: 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τύποι Οστών 11/6/2015 ΟΣΤΑ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τύποι Οστών 11/6/2015 ΟΣΤΑ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Όταν αναφερόμαστε στο μυοσκελετικό σύστημα εννοούμε ΟΣΤΑ-ΜΥΕΣ-ΔΕΡΜΑ-ΠΕΡΙΤΟΝΙΕΣ- ΤΕΝΟΝΤΕΣ-ΑΓΓΕΙΑ-ΝΕΥΡΑ-κ.λ.π. 1 ΟΣΤΑ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Η κύρια λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Η νοσηλεία σας Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τη νοσηλεία σας για μία επέμβαση κολεκτομής. Επιπλέον ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από τον ιατρό και τους συνεργάτες του. Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " " 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Μάθημα 9ο ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ Φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου από οξύ αλκοολισμό, σαλικυλικά, θερμικά, Χημικά ή φαρμακευτικά ερεθιστικά,από τροφική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας 2012 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (The role of Pediatric Nurse in Greece and worldwide) Τσαπανίδης Ηλίας Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008 ( ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4Π /2008) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος-Ειδικότητες: ΠΕ 18.10 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Κλινικών Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων

Εγχειρίδιο Κλινικών Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων Εγχειρίδιο Κλινικών Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων Νοσηλευτική Υπηρεσία Γενικό Νοσοκοµείο Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων Νοσηλευτική Υπηρεσία Επιτροπή Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων Νέα Ιωνία 2014 1 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Περιλήψεις: Ελεύθερες Ανακοινώσεις

Περιλήψεις: Ελεύθερες Ανακοινώσεις ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑ: «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΓΚΑΥΜΑ Α ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΚΑΡΑΝΤΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΩΡΑ: 15.00-16.00 1. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΔΟΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ. Αnaesthesiologist Assistant

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ. Αnaesthesiologist Assistant ΒΟΗΘΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ Ξενόγλωσσος Τίτλος: Αnaesthesiologist Assistant Kλάδος: Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικών Υπηρεσιών 0 ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ Για κατόχους Απολυτηρίου ΓΕΛ Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Ελκώδης Κολίτιδα Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Ελκώδης Κολίτιδα Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Επέμβαση Ελκώδους Κολίτιδας... 3 Ανατομία... 3 Παθολογία... 4 Πότε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Α.Μ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Α.Μ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Αντικατάσταση (Αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 )

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) Τσινιάς Χρήστος Νοσηλευτής Msc Μονάδες Εντατικής & Επείγουσας Νοσηλευτικής Τμήμα: Εξωτερικά Ιατρεία ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Επιµέλεια εργασίας: Βουδούρης Στέργιος Κατσούλης Χαράλαµπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ Συντάκτης: Πέτρος Κολοβός Περιεχόμενα 10. ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " " 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα