ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική"

Transcript

1 ναζήσει αυτή τη σκηνή. Η κυρία Αδαµαντίνα τον πλησίασε και του έδωσε φυλλάδια µε πληροφορίες και ασκήσεις για τη στοµατική υγιεινή. Να τα µοιράσεις στους φίλους σου και µην ξεχνάτε να έρχεστε όλοι τακτικά να ελέγχουµε τα δοντάκια! Θίγουρα θα ερχόµαθτε! υποσχέθηκε ο Νικόλας. Ύστερα εκείνη έσκυψε και του έδωσε ένα γλυκό φιλί κι ο Νικόλας ήταν πλέον σίγουρος: Η «Νεράιδα των δοντιών» έκανε και δεύτερη δουλειά! ΕκπαιδΕυτικΕσ δραστηριοτητεσ

2

3 1. Οι ήρωες της ιστορίας ζωγράφισαν στο σχολείο τα προ όντα στοµατικής υγιεινής. Μπορείς να διακρίνεις τι ζωγράφισε ο καθένας και να αντιστοιχίσεις τα προ όντα µε τις ζωγραφιές; Ποιος έχει κάνει λάθος; Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 138.

4 2. Βάλε σε πράσινο κύκλο τα παιδιά που φροντίζουν τα δόντια τους και σε κόκκινο τα παιδιά που τα αµελούν. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 138.

5 3. Ο Νικόλας βουρτσίζει τα δόντια του καθηµερινά. Ποιο άλλο προ όν πρέπει να χρησιµοποιεί για τον καθαρισµό των δοντιών; Θα το ανακαλύψεις, αν βρεις στο µπάνιο τα κρυµµένα γράµµατα και τα βάλεις µε τη σειρά στα κουτάκια. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 138.

6 4. Σωστό ή λάθος; α. Οι καλοί φίλοι τα µοιράζονται όλα, ακόµα και την οδοντόβουρτσά τους. β. Η ζάχαρη και τα µικρόβια δηµιουργούν οξέα. γ. Με καθηµερινό βούρτσισµα, αποµακρύνουµε την οδοντική πλάκα. δ. Πλένουµε τα δόντια µας, όποτε το θυµηθούµε. ε. Πηγαίνουµε στον οδοντίατρο µόνο αν µας πονέσει κάποιο δόντι. στ. Η ουλίτιδα είναι φλεγµονή των ούλων. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 138.

7 5. Συµπλήρωσε τη φράση: Πρέπει να πίνουµε γάλα γιατί περιέχει... Τα δόντια των µικρών παιδιών λέγονται... και είναι λιγότερα από των µεγάλων. Η ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των... Το... δυναµώνει το σµάλτο των δοντιών και βοηθά στη µείωση της τερηδόνας. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα

8 6. Αντιστοιχίζεις και µαθαίνεις. Οι γομφίοι της κάτω γνάθου του ασθενούς χρειάζονται σφράγισμα. Συμπλήρωσε τις ονομασίες των δοντιών και τους αντίστοιχους αριθμούς στην εικόνα. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 139.

9 7. Για µια υγιή οδοντοστοιχία καλό είναι να καταναλώνουµε τροφές πλούσιες σε φθόριο, σε ασβέστιο, όπως και σε βιταµίνες Β και C. Χρωµάτισε τις τροφές που είναι ωφέλιµες για τα δόντια µας: Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 139.

10 8. Ένωσε τις διακεκοµµένες γραµµές και θα σχεδιάσεις ένα φίλο και σύµµαχο στον αγώνα κατά της τερηδόνας.

11 9. Ερωτηµατολόγιο 1. Πηγαίνουµε στον οδοντίατρο: Α. Μόνο αν έχουµε κάποιο πρόβληµα. Β. Κάθε έξι µήνες για έλεγχο. Γ. Κάθε µέρα, για να του κάνουµε µια επίσκεψη. 2. Κάθε βράδυ, προτού κοιµηθούµε, δεν ξεχνάµε: Α. Να βάλουµε ξυπνητήρι. Β. Να πλύνουµε τα πόδια µας. Γ. Να πλύνουµε τα δόντια µας. 3. Το οδοντικό νήµα το χρησιµοποιούµε: Α. Για να παίζουµε σχοινάκι στο σχολείο. Β. Για να βουρτσίζουµε λιγότερη ώρα. Γ. Για να αποµακρύνουµε τις τροφές ανάµεσα στα δόντια. 122

12 4. Την οδοντόβουρτσά µας πρέπει: Α. Να την αντικαθιστούµε µόλις φθαρεί. Β. Να τη δανείζουµε σε όποιον µας τη ζητήσει. Γ. Να τη χρησιµοποιούµε όποτε το θυµόµαστε. 5. Ορθοδοντικός λέγεται: Α. Ο οδοντίατρος που στέκεται όρθιος. Β. Ο οδοντίατρος που φροντίζει να πάρουν τα δόντια µας τη σωστή θέση. Γ. Ο οδοντίατρος που έχει ίσια δόντια. 6. Οι λιχουδιές, τα αναψυκτικά και τα σνακ: Α. Πρέπει να µην καταναλώνονται συχνά. Β. Πρέπει να καταναλώνονται µετά το κύριο γεύµα. Γ. Πρέπει να αποτελούν τη βασική διατροφή µας.

13 7. Για να έχουµε γερά κι αστραφτερά δόντια: Α. Πρέπει να βάλουµε µασέλα. Β. Πρέπει να βουρτσίζουµε συχνά και σωστά. Γ. Πρέπει να µασάµε συχνά τσίχλες. 8. Το φθόριο: Α. υναµώνει το σµάλτο των δοντιών και βοηθά στη µείωση της τερηδόνας. Β. Είναι απαραίτητο σε όσους έχουν ουλίτιδα. Γ. υναµώνει τα δόντια ώστε να µη σπάνε. 9. Η οδοντική πλάκα: Α. Σχηµατίζεται από τα υπολείµµατα των τροφών και αποτελείται από ζωντανά µικρόβια. Β. Σχηµατίζεται από την οδοντόκρεµα. Γ. Σχηµατίζεται από τα τρύπια δόντια κι έχει πολλή πλάκα.

14 10. Τα µικρά παιδιά έχουν: Α. Λιγότερα δόντια από τους ενηλίκους. Β. Περισσότερα δόντια από τους ηλικιωµένους. Γ. Έχουν πιο γερά δόντια από τους ενηλίκους και µπορούν να τρώνε περισσότερα ζαχαρωτά. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 139.

15 10. Οδοντικό ηµερολόγιο Φτιάξε το δικό σου ηµερολόγιο για να µην ξεχνάς την υγιεινή των δοντιών σου. ευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέµπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή πρωί µεσηµέρι βράδυ

16 11. Θεατρικό Παιχνίδι Ζωγραφίζουµε σε µπαλόνια τους φίλους και τους εχθρούς των δοντιών και χωριζόµαστε σε οµάδες. Ένα παιδί κάνει το δοντάκι και στέκεται στη µέση µε δεµένα µάτια, προσπαθώντας να πιάσει κάποιο άλλο παιδί. Εάν πιάσει κάποιο φίλο των δοντιών κερδίζει δέκα βαθµούς και ξαναπαίζει! Εάν πιάσει όµως εχθρό των δοντιών χάνει δέκα βαθµούς. Τη θέση του παίρνει το παιδί που έπιασε. Όποιος µηδενιστεί αποχωρεί από το παιχνίδι. Κερδίζει όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθµούς.

17 12. Η Μιράντα πρέπει να βάλει σιδεράκια και βρίσκεται στον ορθοδοντικό. Ψάξε στην εικόνα και θα βρεις 10 παράδοξα κι απίστευτα πράγµατα. Μπορείς να τα δεις; Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 139.

18 13. Λαβύρινθος Ακολούθησε τη σωστή διαδροµή που σου δείχνουν οι εικόνες, για να βοηθήσεις τον Μιχάλη να φτάσει στον οδοντίατρο. Πρόσεχε όµως τον Φον Τερηδόν και τις λιχουδιές. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 140.

19 14. Χρωµάτισε την εικόνα µε τους 4 στοµατοφύλακες και κέρδισε έπαινο για το πιο αστραφτερό χαµόγελο.

20 15. Βρες τα ζευγάρια αντικειµένων που έχουν σχέση µε τη στοµατική υγιεινή. Ανάµεσά τους όµως υπάρχουν και τρία άσχετα αντικείµενα. Ποια είναι αυτά; Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 140.

21 16. Αριθµητική άσκηση Τα παιδιά δείχνουν στη Νεράιδα πόσα δοντάκια έχουν χάσει! Θα φτάσουν για όλους τα χρυσά φλουριά; Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 140.

22 17. Σχεδίασε την εικόνα.

23 18. Η Νάντια και ο Μιχάλης αποφάσισαν να µαγειρέψουν ένα υγιεινό φαγητό! Έφτιαξαν πρώτα µια λίστα µε διάφορα υλικά. Όµως ο Φον Τερηδόν τρύπωσε και έβαλε σε κάθε οµάδα λέξεων και ένα άσχετο προ όν. Εάν συγκεντρώσεις τα αρχικά των προ όντων αυτών, θα βρεις τι φαγητό θα µαγειρέψουν οι δυο φίλοι Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 140.

24 19. Παρατήρησε προσεχτικά τις δύο εικόνες και βρες τις 8 διαφορές. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 140.

25 20. Κατασκευές Φτιάχνουµε από χαρτόνι ένα µεγάλο χάρτινο χαµόγελο µε άσπρα και µαύρα δοντάκια. Πίσω από κάθε άσπρο ζωγραφίζουµε υγιεινές τροφές και πίσω από κάθε µαύρο λιχουδιές. Με χάρτινα µοντέλα οδοντόβουρτσας δείχνουµε το σωστό τρόπο βουρτσίσµατος.

26 Φτιάχνουµε σελιδοδείκτες µε θέµατα στοµατικής υγιεινής.

27 Οι σωστές απαντήσεις ΑΣΚΗΣΗ 1: Νάντια-οδοντόβουρτσα (σωστό), Νικόλας-οδοντόκρεµα (σωστό), Μιχάλης-οδοντικό νήµα (σωστό), Άρης-στο- µατικό διάλυµα (σωστό), Μιράντα-σπάγγος (λάθος), Αλίκη-βούρτσα (λάθος). Ο συνδετήρας επίσης δεν αντιστοιχίζεται και είναι λάθος. ΑΣΚΗΣΗ 2: Τα παιδιά που φροντίζουν τα δόντια τους είναι: το κοριτσάκι µε το µήλο, ο Νικόλας που καθαρίζει µε νήµα τα δόντια του και το κοριτσάκι που πίνει χυµό. ΑΣΚΗΣΗ 3: Το γράµµα Ν είναι στον κάδο σκουπιδιών, το γράµµα Η είναι στην πορτοκαλιά πετσέτα, το γράµµα Μ είναι στην κουρτίνα του µπάνιου, το γράµµα Α είναι στο απορρυπαντικό. ΑΣΚΗΣΗ 4: α. λάθος, β. σωστό, γ. σωστό, δ. λάθος, ε. λάθος, στ. σωστό. ΑΣΚΗΣΗ 5: ασβέστιο, νεογιλά, ούλων, φθόριο.

28 ΑΣΚΗΣΗ 6: ΑΣΚΗΣΗ 7: Χρωµατίζεις όλες τις τροφές που περιλαµβάνονται στην εικόνα εκτός από τη σοκολάτα, την καραµέλα και το γλειφιτζούρι που έχουν πολλή ζάχαρη και βλάπτουν τα δόντια! ΑΣΚΗΣΗ 9: 1Β, 2Γ, 3Γ, 4Α, 5Β, 6Α, 7Β, 8Α, 9Α, 10Α. ΑΣΚΗΣΗ 12: σύρµα στα χέρια του οδοντιάτρου, κάστορας κάτω από την οδοντιατρική καρέκλα, ζώνη αυτοκινήτου, πένσα, ενυδρείο, ανάποδο σπίτι στο παράθυρο, βατραχοπέδιλο, ντουζιέρα, µολύβι στο αυτί.

29 ΑΣΚΗΣΗ 13: ΑΣΚΗΣΗ 15: βούρτσα, βακτηριάκι, καρα- µέλα. ΑΣΚΗΣΗ 16: 14 δοντάκια, 13 χρυσά φλουριά, άρα λείπει ένα χρυσό φλουρί. ΑΣΚΗΣΗ 18: Θα µαγειρέψουν ΓΕΜΙΣΤΑ. ΑΣΚΗΣΗ 19: Οι διαφορές σηµειώνονται στο κάτω σχήµα.

30 ÿ ñ ø ø ù ö ú þ ó þ Ă ô ą ü ø ñ γνωστή παρέα των επτά έξι φίλοι κι ένας σκύλος, για την ακρίβεια αναλαμβάνουν και πάλι δράση! Αυτή τη φορά καλούνται να σώσουν τη Νεράιδα των δοντιών και τη χώρα της από τον αγενή Φον Τερηδόν και τη γυναίκα του Ιουλίτιδα, οι οποίοι έχουν μετονομάσει τη χώρα σε Τερηδονούπολη! Θα καταφέρουν άραγε οι φίλοι μας να τρυπώσουν στον πύργο, να ελευθερώσουν τη Νεράιδα και να καθαρίσουν την πόλη από τα βλαβερά οξέα και βακτήρια; Σύμμαχοί τους στον αγώνα αυτό θα είναι ο Μηνάς το οδοντικό νήμα και οι τρεις στοματοφύλακες. ÄéáâÜóôå åðßóçò... Με κουίζ και δραστηριότητες στο τέλος! ÌÂÊ ÈÊ ÏÆÂÓÐÁØ ÂÏÂÈÏÒÔÕÆØ ÎÆ DÑÂÊÕ½ÔÆÊØ ôù þāôøā Ćăąþóøþā ñ ô Μια χιουμοριστική ιστορία, που μέσα από την απίστευτη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών δίνει πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για τη στοματική υγιεινή. øçøôýôù ñêøçñôöú ì çøøîïì øìð )$; ZZZ SVLFKRJLRV JU H PDLO LQIR#SVLFKRJLRV JU. ñìû ì Τυπώθηκε σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. H øñòñõ ÿôāøāāþăôāþ óøñăø øñāùô ñõ ùñø ûñ ñøü

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Γερά Δόντια... καλύτερη υγεία! Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Τίτλος Έκδοσης: «Γερά δόντια... Καλύτερη Υγεία» Έκδοση: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

Βαλίτσα στοματικής υγείας

Βαλίτσα στοματικής υγείας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρτιά µη σπαταλάτε, αν το δάσος αγαπάτε! Πρέπει να σωθεί η φύση κι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ν αρχίσει!

Τα χαρτιά µη σπαταλάτε, αν το δάσος αγαπάτε! Πρέπει να σωθεί η φύση κι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ν αρχίσει! παρέα, αλλά άνοιξε την όρεξη της Αλίκης για να τραγουδήσει. Να σας πω το τραγουδάκι µου; ρώτησε µε ενθουσιασµό. Η απάντηση ήρθε αµέσως: Όχιιι!!! Το αυτοκίνητο κυλούσε στο δρόµο, ενώ η Αλίκη, υπακούοντας

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία. ιατροφή και Υγεία

Υγεία. ιατροφή και Υγεία ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ α Υγεία i. Ασκούµαι συχνά και διατηρώ το σώµα µου σε καλή φυσική κατάσταση. ii. iii. Τρέφοµαι µε τον ορθό τρόπο και γνωρίζω την πυραµίδα της διατροφής. Σε συνεννόηση µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος)

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Δ Δ 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Το σώμα είναι μια περίπλοκη μηχανή, την οποία οφείλουμε να φροντίζουμε για να λειτουργεί σωστά. Το σώμα μας αποτελείται από μύες, οστά και όργανα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ασκήσεις και δραστηριότητες παρέα µε τον KOK Ο µικρός µας φίλος Μιχάλης θέλει να περάσει απέναντι. Για να τον βοηθήσεις να διασχίσει σωστά το δρόµο, ένωσε µε πράσινο χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Χαρακτηριστικά της κατανόησης γραπτού λόγου Η κατανόηση γραπτού λόγου είναι αναµφίβολα µια πολύπλοκη διαδικασία που εµπλέκει δύο µέρη: το κείµενο και τον αναγνώστη.

Διαβάστε περισσότερα

MedDiet. Εκπαιδευτικό Υποστηρικτικό Υλικό για τον Οδηγό Εκπαίδευσης πάνω στη Μεσογειακή ιατροφή στα Σχολεία

MedDiet. Εκπαιδευτικό Υποστηρικτικό Υλικό για τον Οδηγό Εκπαίδευσης πάνω στη Μεσογειακή ιατροφή στα Σχολεία MedDiet Εκπαιδευτικό Υποστηρικτικό Υλικό για τον Οδηγό Εκπαίδευσης πάνω στη Μεσογειακή ιατροφή στα Σχολεία Για χρήση σε Σχολεία της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοέμβριος 2013 Υποστηρικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΕNOTHTA 28 Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ για το Γυµνάσιο τεύχος Γ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 2 3 Πηγή: Βλέπω το σηµερινό κόσµο. «Πολυθεµατικό» βιβλίο ηµοτικού Σχολείου για την ευέλικτη

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α3 ΓΙΑ ΤΟ PROJECT ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ Το Project μπορεί να οριστεί ως διαθεματικός και διεπιστημονικός κύκλος δραστηριοτήτων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς Οµάδα εργασίας για την εποπτεία της πρακτικής άσκησης Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς άσκαλος Μέλη Αναστασίου Αργυρώ ραµατοθεραπεύτρια Βογινδρούκας Γιάννης Λογοπεδικός έδες ηµήτρης άσκαλος ε.α. ίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ομάδα Αγωγής Υγείας ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ομάδα Αγωγής Υγείας ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ολύ πριν ξεκινήσει το ταξίδι της ωής στη αγευτική ώρα των εύσεων, ξεκίνησε ο προβληματισμός της ομάδας γωγής γείας του εοντείου υκείου ατησίων. τόχος μας είναι η πρόληψη και ο περιορισμός φαινομένων, που

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις.

Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις. 1D TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 1:05 μ.μ. Page 1 Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις. Γεια σου! Είμαι το βιβλί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ,

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ. Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΤΕΥΧΟΣ 22 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΙ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΞEΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚA ΤΩΝ ΟΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη.

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη. ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ... ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΥ - Τι βλέπεις στις φωτογραφίες; - Εσύ ταξιδεύεις; - Πού θέλεις να ταξιδέψεις; Άσκηση 1 Διαβάζεις γρήγορα το παρακάτω κείμενο και βάζεις σε κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Γιατί οι σκύλοι έχουν ουλίτιδα; Η ουλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων. Η πάθηση ξεκινάει όταν τα βακτηρίδια κολλάνε στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε κάτω από τις εικόνες τις λέξεις που ταιριάζουν: Λέξεις: κάστανο, στεφάνι, αστυνοµικός, σταφύλι, περιστέρι, αστέρι, δάσκαλος

Βάλε κάτω από τις εικόνες τις λέξεις που ταιριάζουν: Λέξεις: κάστανο, στεφάνι, αστυνοµικός, σταφύλι, περιστέρι, αστέρι, δάσκαλος Άσκηση 01 Βάλε κάτω από τις εικόνες τις λέξεις που ταιριάζουν: Λέξεις: κάστανο, στεφάνι, αστυνοµικός, σταφύλι, περιστέρι, αστέρι, δάσκαλος Άσκηση 02 Γράψε κάτω από τις εικόνες τις λέξεις που ταιριάζουν:

Διαβάστε περισσότερα

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της ... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της Επιστήμης, για να εξιχνιάσουν τα άγνωρα, δύσβατα και

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστούμε όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μας την ανάγκη έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου και βοήθησαν με κάθε τρόπο.

Ευχαριστούμε όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μας την ανάγκη έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου και βοήθησαν με κάθε τρόπο. στην Ούζμα... Το βιβλίο αυτό τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα το Μάιο του 2012. Διακινείται έξω από τον εμπορευματικό κόσμο και μακριά από κάθε χαρακτηριστικό του. Ανεκτίμητο, χωρίς κανένα αντίτιμο και εχθρικό

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων 2013 Εισαγωγή Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Εφαρμογή Προγραμμάτων που προωθούν την Ισότητα στην Κοινωνία - ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Α', Β, Γ Δημοτικού) 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕNOTHTA 22 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Β Γυµνασίου

ΕNOTHTA 22 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Β Γυµνασίου ΕNOTHTA 22 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Β Γυµνασίου 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Το θεώρηµα του παπαγάλου Να συγκεντρώσει στο ίδιο µέρος όλη την ανθρώπινη γνώση! Αυτό ήταν το όραµα του ηµητρίου του Φαληρέως. Ο βασιλιάς Πτολεµαίος βρήκε πολύ

Διαβάστε περισσότερα