Βαλίτσα στοματικής υγείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βαλίτσα στοματικής υγείας"

Transcript

1 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την ομάδα Προληπτικής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Το περιεχόμενό της βασίζεται σε αντίστοιχο βαλίτσας από το Παιδικό Μουσείο και έχει εμπλουτιστεί από την οδοντίατρο Χρυσάνθη Σπανάκη. Το έντυπο οδηγιών της βαλίτσας έχει γραφτεί από τον παιδοδοντίατρο Θεόδωρο Κουϊμτζή

2 Έντυπο οδηγιών για τη χρήση του περιεχομένου της βαλίτσας στοματικής υγείας Περιεχόμενα 1) Σκοπός ύπαρξης της βαλίτσας στοματικής υγείας 2) Λίστα αντικειμένων του περιεχομένου της βαλίτσας 3) Θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν: α) Το στόμα μου και πώς να το περιποιούμαι β) Διατροφή και στοματική υγεία γ) Ο Οδοντίατρος και η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο-μέτρα πρόληψης δ) Παραμύθια με περιεχόμενο τη στοματική υγεία 1) Σκοπός της ύπαρξης της βαλίτσας στοματικής υγείας Η βαλίτσα αυτή περιέχει βοηθητικό υλικό για θέματα αγωγής στοματικής υγείας. Το περιεχόμενο της απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τάξεις των σχολείων των Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων. Σκοπός: Να ενημερώσει, ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τα παιδιά με στόχο την πρόληψη των πιο συχνών οδοντοστοματικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα το περιεχόμενο αυτό είναι ένα επιπλέον μέσον για το Οδοντίατρο, που προσεγγίζει τα παιδιά στις τάξεις των σχολείων, ώστε να περάσει με μεγαλύτερη επιτυχία τα μηνύματα της πρόληψης και της αγωγής της στοματικής υγείας. Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης των παιδιών, (δηλαδή μέσα από την υπάρχουσα εμπειρία και γνώση τους και με ερωτήσεις που τα βοηθάει να συμμετέχουν σε μία δημιουργική συζήτηση) και όχι η από έδρας διάλεξη έχει αποδειχθεί πιο

3 αποτελεσματικός τρόπος στην κατανόηση και εμπέδωση γνώσεων και στην αλλαγή ή τροποποίηση συμπεριφορών όπως οι διατροφικές συνήθειες, η στοματική υγιεινή, η χρήση προληπτικών μέτρων και μέσων για την προαγωγή της στοματικής υγείας. 2) Λίστα αντικειμένων του περιεχομένου της βαλίτσας -11 καθρεφτάκια για την παρατήρηση του στόματος των παιδιών. -1 πάνινο δόντι. -Εκμαγείο άνω και κάτω γνάθου και οδοντόβουρτσα για επίδειξη βουρτσίσματος. -Πλαστικά δείγματα ειδών διατροφής: διάφορα φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, καρότο, αγγούρι, ντομάτα, σταφύλι, μπανάνα), αυγό, μπούτι κοτόπουλο, γάλα, σοκολάτα, μπισκότο, γλυκό. -Οδοντόβουρτσες, στοματικό διάλυμα, οδοντικό νήμα. -Οδοντιατρικά εργαλεία: 3 σετ εργαλείων (καθρεφτάκια, ανιχνευτήρας, λαβίδα, εργαλεία συμπύκνωσης). -Οδοντιατρική μπλούζα, μάσκα, γάντια. -Εκμαγείο με οδοντικό νάρθηκα. -Εκμαγείο με κινητό μηχάνημα διευρύνσεως υπερώας. -1 ξύλινη κουτάλα και 1 σφυρί (βαμμένα και προσαρμοσμένα να αναπαριστούν τους τομείς και τους γομφίους). -Παραμύθια με περιεχόμενο τη στοματική υγεία: Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη, της Άννας Ράσελμαν, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, του Ευγένιου Τριβιζά, Χαμογελάστε παρακαλώ, Μικρά μυστικά για δόντια πιο γερά, του Ν.Χαραλαμπάκη, Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντα πιο γερά! των Ούρζελ Σέφλερ-Γιούτα Τιμ, Δόντια, της Νατάσας Αναγνωστοπούλου, Το δικαστήριο των τροφών, εκδόσεις Φυτράκη, Το χαμόγελο της Λένιας, τως Μαρίας Αργυρίου-Μαριλένας Καββαδά, Έχω μια τρυπίτσα στο δόντι, εκδόσεις μοντέρνοι καιροί.

4 Φώτο με: 1. διατροφική πυραμίδα. 3) Θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν: α) Το στόμα μου και πώς να το περιποιούμαι Στόχος αυτής της δράσης Να ενημερωθούν τα παιδιά από τι αποτελείται το στόμα τους και μέσα από την εμπειρία τους να συζητηθούν τρόποι φροντίδας με έμφαση στη στοματική υγιεινή. Περιγραφή της δράσης Στα παιδιά μοιράζονται καθρεφτάκια και γράφουμε σε μια 1 η λίστα στον πίνακα τι βλέπουν στο στόμα τους (όπως π.χ. δόντια, ούλα, γλώσσα, χείλια, κά). Ρωτάμε τα παιδιά σε τι χρησιμεύουν αυτά τα διάφορα στοιχεία (π.χ. τρώμε, πίνουμε, μιλάμε, χαμογελάμε, κά) και φτιάχνουμε 2 η λίστα στον πίνακα. Ρωτάμε τα παιδιά αν ξέρουν πώς χαλούν τα δόντια. Συζητάμε με απλά λόγια τον μηχανισμό που χαλάνε τα δόντια και αρρωσταίνουν τα ούλα: Ορισμένα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας και λέγονται ζαχαροζούζουνα (μπορούμε να δείξουμε φωτογραφίες από το βιβλίο Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη) κολλάνε πάνω στα δόντια και σχηματίζουν την μικροβιακή πλάκα που είναι αόρατη. Τα ζαχαροζούζουνα δυναμώνουν πολύ όταν τρώμε τροφές που έχουν ζάχαρη (καραμέλες, γλυφιτζούρια, ζελεδάκια, τσίχλες με ζάχαρη, σοκολάτες κ.ά). Σιγά-σιγά, όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια, τα μικρόβια αυτά ανοίγουν τρύπες στα δόντια μας (τερηδόνα), φτιάχνουν το σπίτι τους (τα χαλάνε και δεν μπορούμε να φάμε το φαγητό μας γιατί πονάμε) και κοκκινίζουν τα ούλα μας (μερικές φορές μπορεί να τρέξει αίμα από τα ούλα μας). Βάζουμε στόχους : υγιές στόμα, υγιή ούλα και δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο.

5 Ρωτάμε τα παιδιά πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και φτιάχνουμε 3 η λίστα στον πίνακα (π.χ. βουρτσίζουμε τα δόντια, δεν τρώμε γλυκά, πηγαίνουμε στον Οδοντίατρο). Δουλεύουμε το τετράπτυχο : διατροφή, στοματική υγιεινή, ενίσχυση των δοντιών (φθόριο, καλύψεις οπών σχισμών), τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο. Δίνουμε έμφαση στη στοματική υγιεινή (μπορούμε να δείξουμε φώτο από το βιβλίο Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη): δείχνουμε το βούρτσισμα στο εκμαγείο και βάζουμε τα παιδιά να το κάνουν. Οι οδηγίες είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία τους: Ηλικία μέχρι 7-8 ετών: Η βούρτσα τοποθετείται μεταξύ των ούλων και των δοντιών (μεταξύ του κόκκινου και του άσπρου) και συνιστούμε μικρές οριζόντιες κινήσεις της βούρτσας (δέκα φορές κάθε τρία δόντια), ξεχωριστά για τα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου και για όλες τις επιφάνειες των δοντιών (παρειακά, γλωσσικά ή υπερώια και μασητικά). [Ηλικία 8-12 ετών: Μετά τις 10 μικρές οριζόντιες κινήσεις προσθέτουμε τρεις κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια (ανά τρία δόντια). Ηλικία 12 και άνω: συνιστούμε την εξής σύνθετη κίνηση: μικρή οριζόντια κίνηση μεταξύ των ούλων και των δοντιών και εν συνεχεία η βούρτσα κατευθύνεται από τα ούλα προς τα δόντια (επαναλαμβάνεται δέκα φορές από τα ούλα προς τα δόντια για κάθε τρία δόντια)]. Δίνουμε οδηγίες για την οδοντόκρεμα (μικρή ποσότητα-στο μέγεθος του μπιζελιούόσο η γόμα που έχει το μολύβι στο πίσω μέρος), τη συχνότητα βουρτσίσματος (πρωί και ιδιαίτερα το βράδυ), τα στοματικά διαλύματα (για παιδιά άνω των 7 ετών) και το οδοντικό νήμα (για τα μεγαλύτερα παιδιά). Χρησιμοποιούμε τα δείγματα από τη βαλίτσα. Λύνουμε απορίες και συζητάμε ερωτήσεις.

6 β) Διατροφή και στοματική υγεία Στόχος αυτής της δράσης Να ενημερωθούν τα παιδιά για το ρόλο της διατροφής στη στοματική υγεία και μέσα από την εμπειρία τους να συζητηθούν αρχές ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Περιγραφή της δράσης Ρωτάμε τα παιδιά τί έχουν φάει για πρωϊνό και τί στο διάλειμμα του σχολείου και φτιάχνουμε δύο λίστες στον πίνακα. Συζητάμε για τη διατροφική πυραμίδα (φωτο 2), για τα 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδυνό) και δίνουμε έμφαση στις τροφές που προάγουν την υγιεινή διατροφή (π.χ. γάλα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα) βοηθούν στη σωστή ανάπτυξή τους και στη στοματική υγεία. Συζητάμε με απλά λόγια τον μηχανισμό που χαλάνε τα δόντια και αρρωσταίνουν τα ούλα: Ορισμένα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας και λέγονται ζαχαροζούζουνα (μπορούμε να δείξουμε φωτογραφίες από το βιβλίο Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη) κολλάνε πάνω στα δόντια και σχηματίζουν την μικροβιακή πλάκα που είναι αόρατη. Τα ζαχαροζούζουνα δυναμώνουν πολύ όταν τρώμε τροφές που έχουν ζάχαρη (καραμέλες, γλυφιτζούρια, ζελεδάκια, τσίχλες με ζάχαρη, σοκολάτες κ.ά). Σιγά-σιγά, όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια, τα μικρόβια αυτά ανοίγουν τρύπες στα δόντια μας (τερηδόνα) και φτιάχνουν το σπίτι τους (τα χαλάνε και δεν μπορούμε να φάμε το φαγητό μας γιατί πονάμε) και κοκκινίζουν τα ούλα μας (μερικές φορές μπορεί να τρέξει αίμα από τα ούλα μας). Βάζουμε στόχους : υγιές στόμα, υγιή ούλα και δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο. Ρωτάμε τα παιδιά πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και φτιάχνουμε 3 η λίστα στον πίνακα (π.χ. βουρτσίζουμε τα δόντια, δεν τρώμε γλυκά, πηγαίνουμε στον Οδοντίατρο). Δουλεύουμε το τετράπτυχο : διατροφή, στοματική υγιεινή, ενίσχυση των δοντιών (φθόριο, καλύψεις οπών σχισμών), τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο, δίνοντας έμφαση στις διατροφικές συνήθειες.

7 Εισάγουμε τρία σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή και τη στοματική υγεία: -συχνότητα κατανάλωσης τροφών (μασούλημα μεταξύ των γευμάτων), -κολλητική ικανότητα των τροφών (με έμφαση στις τροφές μαλακής σύστασης, τροφές τύπου fast food κ.ά), -κατανάλωση της ζάχαρης στις διάφορες μορφές της (γλυκά, κρυφή ζάχαρη, τροφές τύπου fast food, αναψυκτικά κ.ά), και συζητάμε πώς λανθασμένες διαιτητικές συνήθειες μπορούν να μας χαλάσουν τα δόντια. Χρησιμοποιούμε υλικό από το βιβλίο «Το δικαστήριο των τροφών» Χρησιμοποιούμε τα είδη τροφών που έχουμε στη βαλίτσα (γλυκά, παγωτό, φρούτα, λαχανικά, κ.ά) για να τα συγκρίνουμε και να συζητήσουμε ποιές τροφές ωφελούν και ποιές βλάπτουν τα δόντια μας ( φώτο σελ.35 από το βιβλίο «Το χαμόγελο της Λένιας») και εν συνεχεία επανερχόμαστε στις δυο λίστες που έχουμε φτιάξει και με τη βοήθεια των παιδιών προσθέτουμε ή αφαιρούμε είδη τροφών από το πρωινό και το δεκατιανό τους. Λύνουμε απορίες και συζητάμε ερωτήσεις. γ) Ο Οδοντίατρος και η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο-μέτρα πρόληψης Στόχος αυτής της δράσης Να ενημερωθούν τα παιδιά για την πρώτη επίσκεψη που πρέπει να κάνουν στο Οδοντιατρείο, να απομυθοποιήσουν την ύπαρξη του και να εξοικιωθούν με τον Οδοντίατρο και τα εργαλεία του. Θα δοθεί έμφαση στα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουμε στο ιατρείο. Περιγραφή της δράσης Ρωτάμε τα παιδιά αν έχουν επισκεφθεί τον Οδοντίατρο. Καταγράφουμε σε μια 1 η λίστα στον πίνακα τί έχουν δει τα παιδιά στο Οδοντιατρείο που επισκέφθηκαν, και για όσα δεν έχουν πάει, καταγράφουμε σε μια 2 η λίστα, τί έχουν ακούσει για το Οδοντιατρείο και τον Οδοντίατρο.

8 Περιγράφουμε, με τη βοήθεια των παιδιών, ένα Οδοντιατρείο. Δείχνουμε τα εργαλεία του (υπάρχουν εργαλεία στη βαλίτσα: καθρεφτάκια, λαβίδες, γάντια κ.ά ) και δίνουμε πληροφορίες γι αυτά. Π.χ. Καρέκλα: που κινείται πάνω-κάτω, έτσι ώστε άνθρωποι με διαφορετικό ύψος να κάθονται και να μπορεί ο οδοντίατρος να δει τα δόντια τους, Φως πάνω από την καρέκλα: ώστε ο οδοντίατρος να μπορεί να δει το στόμα καλύτερα, Μικρό στρογγυλό καθρεφτάκι για να βλέπει το πίσω και πλαϊνό μέρος των δοντιών (δείχνουμε με ένα καθρεφτάκι στα δόντια του εκμαγείου και αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο). Το ακτινογραφικό μηχάνημα για να βγάζει φωτογραφίες των δοντιών, Ο ανιχνευτήρας βοηθάει τον οδοντίατρο να μετράει τα δόντια και να βρίσκει τις τρυπούλες των δοντιών. Συζητάμε μαζί τους: Γιατί πηγαίνουμε σε ένα ιατρείο; Για να μας βοηθήσει ο Οδοντίατρος να έχουμε γερά δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο. Συζητάμε με απλά λόγια τον μηχανισμό που χαλάνε τα δόντια και αρρωσταίνουν τα ούλα: Ορισμένα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας και λέγονται ζαχαροζούζουνα (μπορούμε να δείξουμε φώτο από το βιβλίο Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη) κολλάνε πάνω στα δόντια, και σχηματίζουν την μικροβιακή πλάκα που είναι αόρατη. Τα ζαχαροζούζουνα δυναμώνουν πολύ όταν τρώμε τροφές που έχουν ζάχαρη (καραμέλες, γλυφιτζούρια, ζελεδάκια, τσίχλες με ζάχαρη, σοκολάτες κ.ά). Σιγά-σιγά, όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια, τα μικρόβια αυτά ανοίγουν τρύπες στα δόντια μας (τερηδόνα) και φτιάχνουν το σπίτι τους (τα χαλάνε και δεν μπορούμε να φάμε το φαγητό μας γιατί πονάμε) και κοκκινίζουν τα ούλα μας (μερικές φορές μπορεί να τρέξει αίμα από τα ούλα μας). Βάζουμε στόχο: υγιή δόντια και ούλα και ένα όμορφο χαμόγελο. Ρωτάμε τα παιδιά πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και φτιάχνουμε 3 η λίστα στον πίνακα (π.χ. βουρτσίζουμε τα δόντια, δεν τρώμε γλυκά, πηγαίνουμε στον Οδοντίατρο). Συζητάμε για την πρώτη επίσκεψη στον Οδοντίατρο:

9 πότε πρέπει να γίνεται και τί κάνουμε σε μια πρώτη επίσκεψη (εξέταση του στόματος, οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών, συμβουλές διατροφής, φθορίωση). Συζητάμε με τα παιδιά την αναγκαιότητα να έρχονται στο ιατρείο χωρίς να έχουν οδοντιατρικό πρόβλημα, ώστε να τους δώσουμε συμβουλές για μια καλή στοματική υγεία. [Η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στο ιατρείο πρέπει να γίνεται με την εμφάνιση των παιδικών τους δοντιών, ώστε να ενημερωθούν οι γονείς για προληπτικά μέτρα. Σε περίπτωση που τα παιδιά δεν έχουν πάει ακόμα, τους προτείνουμε να το κάνουν σύντομα]. Δουλεύουμε το τετράπτυχο : διατροφή, στοματική υγιεινή, ενίσχυση των δοντιών (φθόριο, καλύψεις οπών σχισμών), τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο (προτείνουμε κάθε 6 μήνες), δίνοντας έμφαση στη χρήση φθορίου στις διάφορες μορφές του (οδοντόκρεμες, φθορίωση στο ιατρείο από την ηλικία των 4 ετών, στοματικά διαλύματα για παιδιά άνω των 7 ετών), και την ενίσχυση των δοντιών με άλλα προληπτικά μέσα όπως καλύψεις οπών-σχισμών (κυρίως στους μονίμους γομφίους). Συζητάμε την περίπτωση θεραπείας σε παιδιά που υπάρχει πρόβλημα (π.χ. τερηδόνα, ουλίτιδα) : Στην συζήτηση αυτή δίνουμε έμφαση στις δυνατότητες που έχουμε να τα θεραπεύσουμε ανώδυνα. (Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που είναι φορτισμένες αρνητικά όπως π.χ. ένεση, βελόνα, πόνος. Τους λέμε ότι αν χρειαστεί θα κοιμήσουμε το δόντι ώστε να κοιμηθούν τα ζαχαροζούζουνα και να τα πιάσουμε στον ύπνο και αυτό που θα νοιώσουν είναι ένα μούδιασμα στο δόντι και το μάγουλό τους). Λύνουμε απορίες και συζητάμε ερωτήσεις δ) Παραμύθια με περιεχόμενο τη στοματική υγεία Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περιεχόμενό τους, ώστε να γίνουν κατανοητές έννοιες όπως τερηδόνα, σωστές διατροφικές συνήθειες, κ.ά

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΤΕΥΧΟΣ 22 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΙ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΞEΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚA ΤΩΝ ΟΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος)

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Δ Δ 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Το σώμα είναι μια περίπλοκη μηχανή, την οποία οφείλουμε να φροντίζουμε για να λειτουργεί σωστά. Το σώμα μας αποτελείται από μύες, οστά και όργανα.

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα υγιές βάρος & ισορροπηµένες συνήθειες διατροφής και σωµατικής δραστηριότητας

Ένα υγιές βάρος & ισορροπηµένες συνήθειες διατροφής και σωµατικής δραστηριότητας Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΣΤΟΧΕΥΩ Η εφηβεία είναι η φάση της ζωής στην οποία οι περισσότεροι από εσάς βρίσκεστε σήμερα. Είναι η περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές που μετατρέπουν το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχέές -- Σχεεδιιασμός Προγγράμματτος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Διατροφή ασθενών με καρκίνο Με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E. ΑγκαλίαΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Διατροφή ασθενών με καρκίνο 2 η Έκδοση Mε τη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Γιατί οι σκύλοι έχουν ουλίτιδα; Η ουλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων. Η πάθηση ξεκινάει όταν τα βακτηρίδια κολλάνε στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË ÙÔ NPF NATIONAL PARKINSON FOUNDATION, INC. fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Τι να του πω για τον Άγιο Βασίλη; www.lifepositive.gr

Τι να του πω για τον Άγιο Βασίλη; www.lifepositive.gr Tεύχος 11 - Δεκέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή BEΦA AΛEΞIAΔOY Γαλοπούλα γεμιστή ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΡΗ λεύκανση ΔONTIΩN: Mια ασφαλής Διαδικασια ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΦΑΦΟΥΤΗ Λατρεύω να χαμογελώ ΠPOOPIΣMOΣ Xριστούγεννα

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς Οµάδα εργασίας για την εποπτεία της πρακτικής άσκησης Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς άσκαλος Μέλη Αναστασίου Αργυρώ ραµατοθεραπεύτρια Βογινδρούκας Γιάννης Λογοπεδικός έδες ηµήτρης άσκαλος ε.α. ίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Τα κείμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Οργανισμού Autism speaks (www.autismspeaks.org) και δημοσιεύονται με ειδική άδεια. Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση;

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση; ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» ΕΤΟΣ 5 ο ΤΕΥΧΟΣ 19 OKTΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΜΒΡΟΥ 20 Α. ΓΛΥΦΑΔΑ 16561 ΚΩΔ.ΥΠ. ΤΥΠΟY: 8273 Η πρόληψη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αγαπητοί ποδοσφαιριστές και γονιοί, Σας καλωσορίζουμε στον οδηγό εκπαίδευσης των σχολών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο, τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου 4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου Γλώσσα Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 60-78) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION 2013 Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES

Διαβάστε περισσότερα