Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την."

Transcript

1

2 Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

3 Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη

4 Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε να δούμε στο στόμα ονομάζεται μύλη. Το τμήμα που συγκρατεί το δόντι μέσα στο οστούν των φατνίων (στις γνάθους) είναι η ρίζα. Η μύλη εξωτερικά αποτελείται από μία σκληρή και στιλπνή ουσία που ονομάζεται αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών). Κάτω από την αδαμαντίνη είναι η οδοντίνη που αποτελεί το κυρίως σώμα του δοντιού. Στο εσωτερικό του δοντιού βρίσκεται μία μαλακή ουσία, ο πολφός, όπου υπάρχουν τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού. Η ρίζα καλύπτεται από μία λεπτή στιβάδα μιας ουσίας που λέγεται οστεϊνη, και συμβάλλει στη συγκράτηση του δοντιού. Μεταξύ των ούλων και της οδοντικής επιφάνειας υπάρχει μία πολύ μικρή σχισμή (βάθους 1-3 mm) η ουλοδοντική σχισμή. Οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια ονομάζονται ούλα και μαζί με το οστούν των φατνίων και τους περιοδοντικούς συνδέσμους συμβάλλουν στη συγκράτηση των δοντιών στις γνάθους. Λειτουργίες των δοντιών: Μασούν τις τροφές, συμβάλλουν στη σωστή ομιλία, δίνουν σχήμα στο πρόσωπο συμβάλλοντας στην εμφάνισή μας.

5 Τα νεογιλά δόντια είναι 20 Δέκα επάνω Δέκα κάτω

6 Διαφάνεια 3 Νεογιλά δόντια Η ανατολή των νεογιλών δοντιών στο στόμα αρχίζει περίπου τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνεται τον τρίτο χρόνο. Τα νεογιλά δόντια είναι είκοσι, δέκα επάνω και δέκα κάτω. Πολλοί πιστεύουν ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν μεγάλη σημασία επειδή θα αντικατασταθούν αργότερα από τα μόνιμα δόντια. Αυτό είναι λάθος! Χαλασμένα δόντια με μολύνσεις γύρω από αυτά, στο στόμα του παιδιού, έχουν επιπτώσεις στη γενική του υγεία, σωματική και ψυχική και στη σωστή του διατροφή. Τα είκοσι αυτά προσωρινά δόντια όταν είναι υγιή, θα εξασφαλίσουν στο παιδί κανονική μάσηση, που είναι τόσο απαραίτητη για την υγεία του πεπτικού του συστήματος, για τη διατροφή του για την ανάπτυξή του. Θα του εξασφαλίσουν ακόμη, καλή προφορά των λέξεων και κατά συνέπεια σωστή ομιλία καλή εμφάνιση και φυσιολογική ανάπτυξη του γναθοπροσωπικού συνόλου. Αυτό το τελευταίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών που θα τα διαδεχθούν αργότερα.

7

8 Διαφάνεια 4 Μικτός φραγμός Οι ρίζες των νεογιλών δοντιών ολοκληρώνονται δύο περίπου χρόνια μετά την ανατολή τους. Κατά την περίοδο αυτή οι μύλες των μόνιμων δοντιών σχηματίζονται κάτω από τις ρίζες των νεογιλών. Τα μόνιμα δόντια όπως διαπλάσσονται ασκούν συνεχείς πιέσεις πάνω στις νεογιλές ρίζες και αυτές σιγά σιγά απορροφώνται. Όταν μείνει μόνο η μύλη του νεογιλού δοντιού, τότε το δόντι πέφτει φυσιολογικά.

9 Τομείς Κυνόδοντες Προγόμφιοι Τα μόνιμα δόντια είναι 32 Δεκαέξι επάνω Δεκαέξι κάτω Γομφίοι Γομφίοι Προγόμφιοι Κυνόδοντες Τομείς

10 Διαφάνεια 5 Μόνιμα δόντια Τα πρώτα μόνιμα δόντια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα τον 6ο χρόνο της ζωής του παιδιού, περίπου. Τα μόνιμα δόντια είναι 32. Αποτελούνται από τους κεντρικούς και πλάγιους τομείς, τους κυνόδοντες, τους προγόμφιους και τους γομφίους. Μέχρι την ηλικία των χρόνων, έχουν ανατείλει τα 28. Τα υπόλοιπα τέσσερα, οι τρίτοι μόνιμοι γομφίοι οι φρονιμίτες ανατέλλουν στα 18 χρόνια περίπου ή αργότερα ή καθόλου. Τα πρώτα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι που λέγονται και εξαρίτες, επειδή εμφανίζονται στην ηλικία των 6 χρόνων. Την ίδια αυτή περίοδο που ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, το παιδί αρχίζει να χάνει φυσιολογικά τα νεογιλά του δόντια. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν και αυτά ως νεογιλά και ενδέχεται να μην ζητήσουν θεραπεία (σφράγισμα) στην περίπτωση που χαλάσουν. Για να εντοπίσουμε τον πρώτο μόνιμο γομφίο στο στόμα του παιδιού, μετράμε από το πρώτο κεντρικό δόντι και πίσω. Είναι το δόντι που καταλαμβάνει την 6η θέση. Συστήνουμε την προσοχή για τους πρώτους μόνιμους γομφίους επειδή είναι μεγάλης σπουδαιότητας δόντια για το στόμα. Σταθεροποιούν τις θέσεις των γνάθων μεταξύ τους κατά την περίοδο της απόπτωσης των νεογιλών και αποτελούν οδηγό για την ευθυγράμμιση των υπόλοιπων μόνιμων δοντιών. Πρόωρη απώλεια του πρώτου μόνιμου γομφίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης στον οδοντικό φραγμό.

11 Τα νοσήματα του στόματος

12 Διαφάνεια 6 Τα νοσήματα του στόματος

13 Τερηδόνα

14 Διαφάνεια 7 Οδοντική τερηδόνα Η οδοντική τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών. Θεωρείται η πιο διαδεδομένη νόσος του στόματος εξαιτίας της υψηλής συχνότητας εμφάνισης στον πληθυσμό. Η τερηδόνα είναι νόσος που, αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του. Η προσβολή από την τερηδόνα, ατυχώς, δεν ελέγχεται από τα θεραπευτικά μέσα, τα οποία μπορούν μόνο να αναχαιτίσουν τη δράση της και να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις βλάβες που προκάλεσε, χωρίς να μπορούν, ωστόσο, να δράσουν στην αιτιολογία της. Η τερηδόνα δεν είναι μεταδοτική νόσος. Μολονότι η τερηδόνα δεν ανήκει στις νόσους που απειλούν τη ζωή του ανθρώπου, οι συνέπειες της είναι αρκετά σοβαρές. Εκείνο, όμως που κάνει την τερηδόνα περισσότερο άξια προσοχής μας είναι το γεγονός ότι προσβάλλει τα δόντια από πολύ νεαρή ηλικία και πολλά παιδιά υποφέρουν με σημαντικές επιπτώσεις στη γενική τους υγεία και τη συμπεριφορά τους.

15

16 Διαφάνεια 8 Αιτιολογία τερηδόνας Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η οδοντική τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν την έναρξη αλλά και το ρυθμό εξέλιξής της. Οι παράγοντες αυτοί είναι: 1. Τα μικρόβια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια, δηλαδή η Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα 2. Η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών 3. Η ανθεκτικότητα αυτού του ίδιου του δοντιού 4. Το σάλιο Φυσικά, ο παράγοντας χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη, γιατί η τερηδόνα δεν δημιουργείται από τη μια στιγμή στην άλλη.

17

18 Διαφάνεια 9. Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα Η Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα είναι μία διαφανής μεμβράνη που προσκολλάται στέρεα πάνω στα δόντια και περιέχει εκατομμύρια μικρόβια. Η μικροβιακή πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών από μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα. Τα μικρόβια αυτά ώρα με την ώρα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο τοξικά. Η μικροβιακή πλάκα είναι σχετικά αόρατη. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αποκαλυπτικό διάλυμα το οποίο βάφει την μικροβιακή πλάκα και να την αποκαλύπτει στον ασθενή. Ο μόνος τρόπος να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από τα δόντια είναι το βούρτσισμα. Η πλάκα που παραμένει στο στόμα ενασβεστιώνεται (από άλατα του σάλιου) και δημιουργείται η πέτρα (τρυγία).

19

20 Διαφάνεια 10 Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα Η Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα είναι μία διαφανής μεμβράνη που προσκολλάται στέρεα πάνω στα δόντια και περιέχει εκατομμύρια μικρόβια. Η μικροβιακή πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών από μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα. Τα μικρόβια αυτά ώρα με την ώρα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο τοξικά. Η μικροβιακή πλάκα είναι σχετικά αόρατη. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αποκαλυπτικό διάλυμα το οποίο βάφει την μικροβιακή πλάκα και να την αποκαλύπτει στον ασθενή. Ο μόνος τρόπος να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από τα δόντια είναι το βούρτσισμα. Η πλάκα που παραμένει στο στόμα ενασβεστιώνεται (από άλατα του σάλιου) και δημιουργείται η πέτρα (τρυγία).

21

22 Διαφάνεια 11 Μικρόβια και ζάχαρη Με την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών τα μικρόβια της πλάκας παράγουν οξέα. Η παραγωγή αυτών των οξέων μπορεί να συνεχίζεται επί μισή ώρα περίπου. Επομένως η συχνή λήψη ζαχαρούχων τροφών έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή και για μεγάλο χρονικό διάστημα παραγωγή οξέων που θα τερηδονίσει τα δόντια. Τελικά, στο σχηματισμό της τερηδόνας σημαντικότερο ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών από ότι η ποσότητα. Είναι προτιμότερο για ένα παιδί να φάει ένα γλυκό σ ένα κύριο γεύμα του και μετά να βουρτσίσει τα δόντια του, από το να τρώει στα ενδιάμεσα των γευμάτων τσίχλες, καραμελλίτσες, μπισκότα κλπ ή να πίνει αναψυκτικά με ζάχαρη.

23

24 Διαφάνεια 12 Μικρόβια και ζάχαρη Απλουστεύοντας το μηχανισμό σχηματισμού της τερηδόνας, μπορούμε να πούμε, ότι τα μικρόβια της Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας έχουν τη δυνατότητα να ζυμώνουν ορισμένα είδη υδατανθράκων και κυρίως ζαχαρόζη και να δημιουργούν οξύ. ΜΙΚΡΟΒΙΑ + ΖΑΧΑΡΗ = ΟΞΥ ΟΞΥ + ΔΟΝΤΙ = ΤΕΡΗΔΟΝΑ Το οξύ αυτό επιτίθεται τελικά στα δόντια και προκαλεί την τερηδόνα. Όπως είναι φυσικό προσβάλλονται περισσότερο τα λιγότερο ανθεκτικά δόντια. Τα νεογιλά δόντια είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα μόνιμα. Τα οξέα επιτίθενται στην αδαμαντίνη των δοντιών και αφαιρούν άλατα από την επιφάνειά της. Η συνεχής επίθεση οξέων αφαιρεί συνεχώς άλατα από την αδαμαντίνη με συνέπεια την εμφάνιση τερηδόνας.

25 Το σάλιο προστατεύει τα δόντια

26 Διαφάνεια 13 Το σάλιο είναι πολύ σημαντικός φυσικός παράγοντας για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Το σάλιο εμπλουτίζει συνεχώς την αδαμαντίνη με τα άλατα που της αφαιρούν τα οξέα. Θα πρέπει όμως να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να επαναλατώσει την τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι για 3-4 ώρες δεν θα καταναλώσουμε ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά ώστε να μην υπάρχουν οξέα στο στόμα μας.

27 Η εξέλιξη της τερηδόνας Τερηδόνα αδαμαντίνης Τερηδόνα οδοντίνης Εμπλοκή του πολφού. Απόστημα

28 Διαφάνεια 14 Η εξέλιξη της τερηδόνας Η τερηδόνα εμφανίζεται αρχικά στις επιφάνειες των δοντιών που δύσκολα καθαρίζονται από τις τροφές, όπως είναι οι μασητικές επιφάνειες, οι επιφάνειες μεταξύ των δοντιών και τα σημεία των δοντιών που βρίσκονται κοντά στα ούλα και ονομάζονται αυχένες. Εκεί δηλαδή που προσκολλάται αρχικά η μικροβιακή πλάκα. Αν η τερηδονισμένη ουσία δεν απομακρυνθεί έγκαιρα από τον οδοντίατρο και το δόντι δεν σφραγισθεί, η τερηδόνα θα προχωρήσει μέχρι να το καταστρέψει τελείως. Ένα τερηδονισμένο δόντι αποκλείεται να θεραπευθεί μόνο του, χρειάζεται οπωσδήποτε την επέμβαση του οδοντίατρου.

29

30 Διαφάνεια 15 (Παιδί με μπιμπερό) Παιδί με μπιμπερό και παιδί με το σύνδρομο Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα πολύ μικρά παιδιά από τη στιγμή που θα ανατείλουν τα πρώτα τους δοντάκια. Πολλοί γονείς έχουν την τάση να δίνουν στα μικρά παιδιά το γάλα με πολύ ζάχαρη, να δίνουν στο παιδί πιπίλα με μέλι ή ζάχαρη για να μην κλαίει ή να αφήνουν το μπιμπερό με το γάλα όλη τη νύχτα στο στόμα των παιδιών. Το γάλα που μένει όλο το βράδυ πάνω στα δόντια διασπάται από τα μικρόβια της πλάκας σε γαλακτόζη και γαλακτικό οξύ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας η έκκριση του σάλιου είναι μειωμένη και δεν παρέχει την απαιτούμενη προστασία στα δόντια. Αυτή η τακτική των γονέων έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια του μωρού να βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα σε οξύ με συνέπεια τον πολυτερηδονισμό τους γνωστό ως «το σύνδρομο του μπιμπερό».

31

32 Διαφάνεια 16(Παιδί με το σύνδρομο) Παιδί με μπιμπερό και παιδί με το σύνδρομο Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα πολύ μικρά παιδιά από τη στιγμή που θα ανατείλουν τα πρώτα τους δοντάκια. Πολλοί γονείς έχουν την τάση να δίνουν στα μικρά παιδιά το γάλα με πολύ ζάχαρη, να δίνουν στο παιδί πιπίλα με μέλι ή ζάχαρη για να μην κλαίει ή να αφήνουν το μπιμπερό με το γάλα όλη τη νύχτα στο στόμα των παιδιών. Το γάλα που μένει όλο το βράδυ πάνω στα δόντια διασπάται από τα μικρόβια της πλάκας σε γαλακτόζη και γαλακτικό οξύ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας η έκκριση του σάλιου είναι μειωμένη και δεν παρέχει την απαιτούμενη προστασία στα δόντια. Αυτή η τακτική των γονέων έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια του μωρού να βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα σε οξύ με συνέπεια τον πολυτερηδονισμό τους γνωστό ως «το σύνδρομο του μπιμπερό».

33 Ούλα Οστούν Φυσιολογικά ούλα Πλάκα Τρυγία Θύλακος Οστούν Περιοδοντίτιδα

34 Διαφάνεια 17 Ουλίτιδες Νοσήματα Περιοδοντίου Φυσιολογικά ούλα Η άλλη μεγάλη ομάδα των νοσημάτων του στόματος που προσβάλλουν το σύνολο σχεδόν των ατόμων, αφορούν στους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, ούλα και περιοδόντιο. Τα ούλα όταν είναι υγιή έχουν ανοιχτό ρόδινο χρώμα και συμπαγή σύσταση. Μεταξύ των ούλων και του δοντιού υπάρχει μια μικρή σχισμή, η ουλοδοντική σχισμή.

35 Παιδική ουλίτιδα

36 Διαφάνεια 18 Ουλίτιδα Τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας με τις τοξίνες τους προκαλούν φλεγμονές στα ούλα, τη γνωστή ουλίτιδα. Η ουλίτιδα προσβάλλει το σύνολο σχεδόν των ατόμων: παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες με διαφορετική βαρύτητα. Τα κυριότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η ερυθρότητα και η διόγκωση των ούλων, η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα καθώς και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή νόσος. Μπορεί να θεραπευθεί από τον οδοντίατρο και να διατηρούνται τα ούλα υγιή με τη σωστή καθημερινή απομάκρυνση της πλάκας με τη οδοντόβουρτσα και τα άλλα βοηθητικά μέσα στοματικής υγιεινής και με τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο.

37 Ουλίτιδα ενηλίκων

38 Διαφάνεια 19 Ουλίτιδα Τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας με τις τοξίνες τους προκαλούν φλεγμονές στα ούλα, τη γνωστή ουλίτιδα. Η ουλίτιδα προσβάλλει το σύνολο σχεδόν των ατόμων: παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες με διαφορετική βαρύτητα. Τα κυριότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η ερυθρότητα και η διόγκωση των ούλων, η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα καθώς και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή νόσος. Μπορεί να θεραπευθεί από τον οδοντίατρο και να διατηρούνται τα ούλα υγιή με τη σωστή καθημερινή απομάκρυνση της πλάκας με τη οδοντόβουρτσα και τα άλλα βοηθητικά μέσα στοματικής υγιεινής και με τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο.

39

40 Διαφάνεια 20 Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα βαμμένη και ουλίτιδα

41

42 Διαφάνεια 21 Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα και ουλίτιδα

43 Περιοδοντίτιδα

44 Διαφάνεια 22 Νοσήματα Περιοδοντίου Χωρίς επαρκή προσωπική φροντίδα, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί στους ενήλικες περιοδοντική νόσος. Στο στάδιο αυτό προσβάλλονται οι ιστοί (περιοδοντικοί σύνδεσμοι και γναθιαίο οστούν) που συγκρατούν το δόντι. Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων, θυλάκους που εμφανίζονται μεταξύ δοντιών και ούλων και μείωση της στήριξης των δοντιών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών. Η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου μπορεί να ανασταλεί ή να επιβραδυνθεί σημαντικά με συνδυασμό θεραπείας από τον οδοντίατρο και προσωπικής φροντίδας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την περιοδοντική νόσο.

45 Η Προληπτική Οδοντιατρική είναι: Απαραίτητη σε όλους Εύκολη στην εφαρμογή της Αποτελεσματική

46 Διαφάνεια 23 Προληπτική Οδοντιατρική Η οδοντική τερηδόνα και τα νοσήματα του περιοδοντίου αν και είναι τόσο διαδεδομένες νόσοι, εντούτοις μπορεί να προληφθούν και να επιτευχθεί σημαντική μείωση της συχνότητας εμφάνισής τους και της βαρύτητάς τους με την εφαρμογή ειδικών προληπτικών μέτρων. Η προληπτική οδοντιατρική είναι αναγκαία, εφικτή και αποτελεσματική.

47 Πρόληψη τερηδόνας Φθόριο Μικρόβια Ζάχαρη Σάλιο

48 Διαφάνεια 24 Πρόληψη τερηδόνας Η πρόληψη της τερηδόνας γίνεται σε τρία επίπεδα, όπως ακριβώς τρεις είναι οι παράγοντες που ενέχονται στον σχηματισμό της: 1. Απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας με το καθημερινό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών. 2. Σωστή διατροφή και κυρίως αποφυγή της συχνής κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών και ποτών. 3. Αύξηση της ανθεκτικότητας των δοντιών με τη χορήγηση φθοριούχων σκευασμάτων.

49 Πρόληψη νοσημάτων περιοδοντίου

50 Διαφάνεια 25 Πρόληψη νοσημάτων περιοδοντίου Η πρόληψη της ουλίτιδας και των νοσημάτων του περιοδοντίου επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας δηλαδή, με καθημερινό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών.

51

52 Διαφάνεια 26 Έλεγχος της Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας Απ όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, γίνεται σαφές ότι για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος απαιτείται η καθημερινή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Αυτό επιτυγχάνεται με το βούρτσισμα των δοντιών οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

53

54 Διαφάνεια 27 Επίδειξη βουρτσίσματος από τον οδοντίατρο Πολλές έρευνες έχουν γίνει προκειμένου να βρεθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος βουρτσίσματος των δοντιών και έχουν προταθεί διάφορες τεχνικές. Ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει την σωστή τεχνική.

55

56 Διαφάνεια 28 Βούρτσισμα των δοντιών Ι Καλύτερη θεωρείται η τεχνική όπου τοποθετείται η οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια με γωνία, έτσι που οι τρίχες της να εισέρχονται στην ουλοδοντική σχισμή (η μικρή σχισμή που υπάρχει μεταξύ δοντιών και ούλων). Η βούρτσα κινείται με μικρές επιτόπιες δονήσεις αφαιρώντας την μικροβιακή πλάκα από τις εξωτερικές και τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

57

58 Διαφάνεια 29 Βούρτσισμα δοντιών ΙΙ Πιο συγκεκριμένα ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών είναι ο ακόλουθος: Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά, στο σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα.

59

60 Διαφάνεια 30 Βούρτσισμα δοντιών ΙΙΙ Πιέζουμε τη βούρτσα με κατεύθυνση πάντοτε προς τα ούλα και κάνουμε επιτόπιες κινήσεις (δονήσεις) μπρος πίσω, χωρίς να κινείται η βούρτσα. Βουρτσίζουμε πρώτα τις εξωτερικές επιφάνειες όλων των δοντιών πάνω και κάτω.

61

62 Διαφάνεια 31 Βούρτσισμα δοντιών ΙV Κατόπιν, με τον ίδιο τρόπο βουρτσίζουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

63

64 Διαφάνεια 32 Βούρτσισμα δοντιών V Για τον καθαρισμό των πρόσθιων άνω και κάτω δοντιών η κεφαλή της βούρτσας τοποθετείται όρθια όπως φαίνεται στη διαφάνεια.

65

66 Διαφάνεια 33 Βούρτσισμα δοντιών VΙ Οι μασητικές επιφάνειες βουρτσίζονται τελευταίες με προσθιοπίσθιες κινήσεις. Δεν ξεχνάμε ποτέ να βουρτσίσουμε και τις πίσω επιφάνειες των τελευταίων δοντιών.

67 Η σωστή οδοντόβουρτσα Μικρή κεφαλή Νάιλον τρίχες Μαλακή ή το πολύ μέτριας σκληρότητας

68 Διαφάνεια 34 Η σωστή οδοντόβουρτσα Συνιστώνται οι οδοντόβουρτσες που έχουν μικρή κεφαλή, νάϋλον τρίχες και είναι μαλακές ή είναι το πολύ μέτριας σκληρότητας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι οδοντοβουρτσών για παιδιά και ενήλικες καθώς και μηχανοκίνητες. Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να ανανεώνονται κάθε 3-4 μήνες. Οι παιδικές οδοντόβουρτσες πολλές φορές χρειάζονται πιο συχνή ανανέωση επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να τις μασούν και έτσι τις καταστρέφουν γρήγορα.

69

70 Διαφάνεια 35 Κατεστραμμένη παιδική οδοντόβουρτσα

71

72 Διαφάνεια 36 Οδοντικό νήμα Επειδή η οδοντόβουρτσα δεν είναι δυνατόν να εισχωρήσει ανάμεσα στα δόντια, οι επιφάνειες αυτές των δοντιών δεν καθαρίζονται. Για το λόγο αυτό απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής στοματικής υγιεινής είναι η χρήση του οδοντικού νήματος. Ο ειδικός συγκρατητήρας διευκολύνει τη χρήση του νήματος στα παιδιά.

73

74 Διαφάνεια 37 Χρήση οδοντικού νήματος Ι Κόβουμε ένα κομμάτι νήμα, περίπου 70 εκ. και το τυλίγουμε στα μεσαία δάχτυλα αφήνοντας 7 εκ. περίπου ελεύθερο νήμα μεταξύ των δακτύλων.

75

76 Διαφάνεια 38 Οδοντικό νήμα ΙΙ Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τους δείκτες τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια. Όταν φθάσει στα ούλα, το νήμα αγκαλιάζει το δόντι και το μετακινούμε απαλά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή μέχρι να αισθανθούμε αντίσταση.

77

78 Διαφάνεια 39 Οδοντικό νήμα ΙΙΙ Από το σημείο αυτό μετακινούμε το νήμα πάνω κάτω πιέζοντας την επιφάνεια του δοντιού. Με την ίδια τακτική καθαρίζουμε όλες τις μεσοδόντιες επιφάνειες των δοντιών. Πρέπει να αντικαθιστούμε συνέχεια το φθαρμένο και λερωμένο νήμα με γερό και καθαρό.

79

80 Διαφάνεια 40 Μεσοδόντια βουρτσάκια Σ ένα ατομικό πρόγραμμα ελέγχου της μικροβιακής πλάκας πολλές φορές απαιτείται και η χρήση επιπρόσθετων μέσων καθαρισμού όπως είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τον έλεγχο της πλάκας σε ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα.

81

82 Διαφάνεια 41 Η οδοντόκρεμα Οι οδοντόκρεμες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό και τη στίλβωση των δοντιών με τις απορρυπαντικές και αποτριπτικές ουσίες που περιέχουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες εμπλουτισμού των οδοντοκρεμών με μια ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες με σκοπό την παρεμπόδιση σχηματισμού της μικροβιακής πλάκας. Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών, έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

83 Φθοριούχος οδοντόκρεμα

84 Διαφάνεια 42 Όσον αφορά στις φθοριούχες οδοντόκρεμες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη της τερηδόνας και συστήνεται ανεπιφύλακτα η χρήση τους για όλες τις ηλικίες.

85

86 Διαφάνεια 43 Σωστή διατροφή Οι τροφές που είναι απαραίτητες για τη γενική υγεία του ανθρώπου είναι απαραίτητες και για τα δόντια. Ωστόσο, για την πρόληψη της τερηδόνας, πιο σημαντικό είναι το τι τρώει κανείς από το τι δεν τρώει. Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών, κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων, οδηγεί στην εμφάνιση της τερηδόνας. Συστήνεται η αποφυγή συχνής κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών.

87 Προστατεύστε τα δόντια από τη ζάχαρη! Ανακαλύψτε τις τροφές με κρυμμένη ζάχαρη! Αναζητείστε μικρά γλυκά με το σήμα: Γλυκά φιλικά στα δόντια

88 Διαφάνεια 44 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις έτοιμες τροφές που περιέχουν ζάχαρη και δεν φαίνεται άμεσα (τροφές με κρυμμένη ζάχαρη). Να προτιμώνται τα μικρά γλυκά (τσίχλες, καραμελλίτσες κ.ά.) με το σήμα αυτό «γλυκά φιλικά στα δόντια».

89 Το φθόριο είναι πιο αποτελεσματικός παράγοντας για την πρόληψη της τερηδόνας. F F F F F F F F F F F F

90 Διαφάνεια 45 Η χρήση του φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας Το φθόριο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό παράγοντα για την πρόληψη της τερηδόνας. Τα δόντια μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αντιστέκονται στην επίθεση των οξέων με τη χορήγηση φθοριούχων σκευασμάτων.

91

92 Διαφάνεια 46 ( παιδί που πίνει νερό) Η χορήγηση του φθορίου μπορεί να γίνει είτε από το στόμα (με τη γενική οδό), είτε με τοπική εφαρμογή. Όταν λαμβάνεται από το στόμα η απορρόφηση του φθορίου γίνεται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και μεταφέρεται στα δόντια μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Οι μέθοδοι χορήγησης φθορίου από το στόμα είναι οι ακόλουθες: Φθορίωση πόσιμου νερού, φθορίωση μαγειρικού άλατος, φθορίωση γάλακτος, τροχίσκοι φθορίου που δίνονται καθημερινά στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 9 ετών. Οι βιολογικές επιδράσεις του φθορίου στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν μελετηθεί επισταμένως. Από τις μελέτες αυτές έχει αποδειχθεί ότι το φθόριο στις δόσεις που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της τερηδόνας είναι απόλυτα ασφαλές για τη γενική υγεία των ανθρώπων.

93 F F F F F F F F F F F F F F F F

94 Διαφάνεια 47 Τοπική χορήγηση φθορίου Η τοπική εφαρμογή φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας συστήνεται για όλες τις ηλικίες εφόσον υπάρχουν φυσικά δόντια στο στόμα. Η τοπική εφαρμογή φθορίου γίνεται με δύο τρόπους: από τον οδοντίατρο στο ιατρείο και με αυτοχορήγηση στο σπίτι.

95

96 Διαφάνεια 48 Τοπικές εφαρμογές φθορίου από τον οδοντίατρο Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου που γίνονται από τον οδοντίατρο με ζελέ ή βερνίκια φθορίου δίνουν θεαματικά αποτελέσματα στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου γίνονται προληπτικά σε όλα τα παιδιά δύο φορές το χρόνο από την ηλικία των 3 4 ετών και στους ενήλικες με συχνότητα που αποφασίζει ο οδοντίατρος, ανάλογα με την κλινική εικόνα και τις ανάγκες των ασθενών. Τοπική εφαρμογή φθορίου με ζελέ.

97

98 Διαφάνεια 49 Τοπικές εφαρμογές φθορίου από τον οδοντίατρο Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου που γίνονται από τον οδοντίατρο με ζελέ ή βερνίκια φθορίου δίνουν θεαματικά αποτελέσματα στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου γίνονται προληπτικά σε όλα τα παιδιά δύο φορές το χρόνο από την ηλικία των 3 4 ετών και στους ενήλικες με συχνότητα που αποφασίζει ο οδοντίατρος, ανάλογα με την κλινική εικόνα και τις ανάγκες των ασθενών. Τοπική εφαρμογή φθορίου με βερνίκι.

99

100 Διαφάνεια 50 Αυτοχορήγηση φθορίου Φθοριούχες οδοντόκρεμες

101 Φθοριούχες οδοντόκρεμες Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την πρόληψη της τερηδόνας. Σήμερα το σύνολο σχεδόν των οδοντοκρεμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι φθοριούχες.

102 Διαφάνεια 51 Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την πρόληψη της τερηδόνας. Σήμερα το σύνολο σχεδόν των οδοντοκρεμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φθόριο.

103

104 Διαφάνεια 52 Στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία συστήνεται η χρήση παιδικής φθοριούχου οδοντόκρεμας. Η ποσότητα που τοποθετείται στην οδοντόβουρτσα για τα παιδιά είναι μεγέθους μπιζελιού.

105

106 Διαφάνεια 53 Αυτοχορήγηση φθορίου - φθοριούχα στοματο-πλύματα Τα φθοριούχα διαλύματα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση το βράδυ μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Συστήνονται σε παιδιά άνω των 6 ετών και σε ενήλικες. Είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της τερηδόνας.

107 Ποιοί χρειάζονται το φθόριο; Όλοι! Έμφαση δίνεται: Στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία για την πρόληψη της τερηδόνας. Τα παιδιά και οι ενήλικες που λαμβάνουν ορθοδοντική θεραπεία. Οι ενήλικες με προσθετικές αποκαταστάσεις και πολλά σφραγίσματα. Οι ενήλικες που παρουσιάζουν υφιζήσεις των ούλων και τερηδόνες ρίζας. Οι ενήλικες μετά την περιοδοντική θεραπεία. Οι ενήλικες με έντονη ξηροστομία ή γενικώς με μειωμένη ροή σάλιου.

108 Διαφάνεια 54 Ποιοι χρειάζονται το φθόριο; Η απάντηση είναι: Όλοι Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία για την πρόληψη της τερηδόνας. Τα παιδιά και οι ενήλικες που λαμβάνουν ορθοδοντική θεραπεία. Οι ενήλικες με προσθετικές αποκαταστάσεις και πολλά σφραγίσματα. Οι ενήλικες που παρουσιάζουν υφιζήσεις των ούλων και τερηδόνες ρίζας. Οι ενήλικες μετά την περιοδοντική θεραπεία Οι ενήλικες με έντονη ξηροστομία ή γενικώς με μειωμένη ροή σάλιου

109

110 Διαφάνεια 55 Προληπτικές καλύψεις δοντιών Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμφράξεων λόγω τερηδόνας γίνονται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των δοντιών αυτών από την τερηδόνα είναι οι προληπτικές καλύψεις των οπών και σχισμών που φυσιολογικά υπάρχουν πάνω στα δόντια. Είναι πολύ απλή τεχνική όπου ο οδοντίατρος τοποθετεί μια λεπτή επίστρωση υλικού χωρίς να αφαιρείται καθόλου οδοντική ουσία. Το υλικό μπορεί να είναι διαφανές ή αδιαφανές.

111 Οι χρυσοί κανόνες πρόληψης των νοσημάτων του στόματος. 1. Αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα 2. Αποφυγή κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων 3. Χρήση φθοριούχων σκευασμάτων 4. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

112 Διαφάνεια 56 Οι χρυσοί κανόνες πρόληψης των νοσημάτων του στόματος. 1. Αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα 2. Αποφυγή κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων 3. Χρήση φθοριούχων σκευασμάτων 4. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

113

114 Διαφάνεια 57: Μηνύματα για τη στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για τον έλεγχο της στοματικής σας υγείας όσο και για να σας δώσει συμβουλές για την πρόληψη των νόσων του στόματος για σας και για το παιδί σας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μια φορά την ημέρα Να καταναλώνετε υγιεινές τροφές μεταξύ των γευμάτων και να επιλέγετε τροφές χωρίς ζάχαρη Να αποφεύγετε να καταναλώνετε όξινα και ανθρακούχα ποτά για να μην προκληθεί διάβρωση στα δόντια σας.

115

116 Διαφάνεια 58 Πότε πρέπει να αρχίσω το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού; Από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο δοντάκι στο στόμα θα πρέπει καθημερινά μετά το τελευταίο γεύμα να καθαρίζουμε το δοντάκι αυτό με μία βρεγμένη γάζα. Όταν θα ανατείλουν και άλλα δόντια θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε μια παιδική μαλακή οδοντόβουρτσα.

117

118 Διαφάνεια 59 Τι οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Από την αρχή με τη χρήση της οδοντόβουρτσας απαιτείται και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας ως εξής: 1. Από 6 μηνών έως 2 ετών = Παιδική φθοριούχος οδοντόκρεμα (περιέχει περίπου 500 ppm φθορίου). Ελαφριά επάλειψη στην οδοντόβουρτσα οπωσδήποτε μία φορά την ημέρα. 2. Από 2 6 ετών = την ίδια παιδική οδοντόκρεμα, τοποθετούμε ποσότητα ίση με ένα αρακά, δύο φορές την ημέρα οπωσδήποτε. 3. Ηλικία μεγαλύτερη των 6 ετών = Κανονική φθοριούχος οδοντόκρεμα ενηλίκων (1000 ή και περισσότερο ppm φθορίου), ποσότητα ίση με το 1/3 ή το 1/2 της κεφαλής της οδοντόκρεμας, δύο φορές την ημέρα οπωσδήποτε.

119

120 Διαφάνεια 60 Μέχρι πότε να βοηθούν οι γονείς; Μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών και να ελέγχουν ακόμη και την κατανάλωση της οδοντόκρεμας. Στόχος είναι πάντοτε η αποτελεσματική απομάκρυνση της πλάκας αλλά και η σταδιακή εκπαίδευση των παιδιών έτσι ώστε να τα καταφέρνουν μόνα τους και να τους γίνει καθημερινή απαραίτητη υγιεινή συνήθεια. Από την ηλικία των 7-8 ετών θα πρέπει ο οδοντίατρος να διδάξει και τη χρήση του οδοντικού νήματος.

121

122 Διαφάνεια 61 Μη ξεχνάτε ότι το παιδί θα αποκτήσει υγιεινές συνήθειες εάν βλέπει ότι και οι γονείς ακολουθούν τις συνήθειες αυτές.

123 Είναι η τερηδόνα κληρονομική; Όχι! Οι συνήθειες είναι αυτές που κληρονομούνται. Όταν οι γονείς προσέχουν τη στοματική τους υγεία και τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίδια πρότυπα. Γενικώς, τα παιδιά αποκτούν ευκολότερα υγιεινές συνήθειες από ότι οι ενήλικες, και όταν τις αποκτήσουν είναι εύκολο να τις διατηρήσουν σε όλη τους τη ζωή.

124 Διαφάνεια 62 Είναι η τερηδόνα κληρονομική; Όχι! Οι συνήθειες είναι αυτές που κληρονομούνται. Όταν οι γονείς προσέχουν τη στοματική τους υγεία και τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίδια πρότυπα. Γενικώς, τα παιδιά αποκτούν ευκολότερα υγιεινές συνήθειες απότι οι ενήλικες, και όταν τις αποκτήσουν είναι εύκολο να τις διατηρήσουν σε όλη τους τη ζωή.

125

126 Διαφάνεια 63 Τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας μεταδίδονται στο παιδί από τους γονείς κυρίως ή άλλους ενήλικες που τα προσέχουν, όταν αρχίσουν να ανατέλλουν τα πρώτα τους δόντια. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να το γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουν αποτελεσματικά τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και γενικώς να διατηρούν τη στοματική τους υγεία σε καλό επίπεδο.

127

128 Διαφάνεια 64 Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο; Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει με τα πρώτα του γενέθλια.

129

130 Διαφάνεια 65 Γιατί τόσο νωρίς; Επειδή, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από τη βρεφική ηλικία. Επειδή η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών.

131

132 Διαφάνεια 66 Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Γενικώς, η επαφή του παιδιού με τον παιδοδοντίατρο, στα πλαίσια της προληπτικής αγωγής δύο φορές το χρόνο, θα δημιουργήσει φιλικές σχέσεις και θα προλάβει κάθε πιθανό πρόβλημα στοματικής υγείας.

133

134 Διαφάνεια 67 Οδοντικός τραυματισμός Μερικές φορές μετά από κάποιο ατύχημα μπορεί ένα δόντι να βγει εντελώς από τη γνάθο. Στην περίπτωση αυτή ο γονέας θα πρέπει να ξεπλύνει το δόντι κάτω από τη βρύση και να προσπαθήσει να το τοποθετήσει στη θέση του. Σε περίπτωση που διστάζει ή δεν μπορεί ο γονέας να το τοποθετήσει στη θέση του καλό θα ήταν να τοποθετήσει το δόντι κάτω από τη γλώσσα του παιδιού. Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να τοποθετήσει το δόντι σε γάλα ή γενικά να το διατηρήσει υγρό. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον οδοντίατρο.

135

136 Διαφάνεια 68 Πολύ συχνά τα παιδιά κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών μπορεί να σπάσουν τα μπροστινά τους δόντια. Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει τα μέσα να επανορθώσει τις βλάβες αυτές με πολύ γερά υλικά και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

137

138 Διαφάνεια 69 Προστασία των δοντιών κατά την άθληση Για τα παιδιά που αθλούνται ο παιδοδοντίατρος -οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ανάλογα με το άθλημα, κάποιο προστατευτικό νάρθηκα των δοντιών.

139 Ορθοδοντικά προβλήματα

140 Διαφάνεια 70 Ορθοδοντικά προβλήματα

141 Ποιά είναι τα αίτια συνωστισμού των δοντιών; Τα αίτια είναι κληρονομικά και οφείλονται στην παρουσία μεγάλων δοντιών (από τον πατέρα) και μικρών γνάθων (από τη μητέρα) ή το αντίστροφο.

142 Διαφάνεια 71 Ποια είναι τα αίτια συνωστισμού των δοντιών; Τα αίτια είναι κληρονομικά και οφείλονται στην παρουσία μεγάλων δοντιών (από τον πατέρα) και μικρών γνάθων (από τη μητέρα) ή το αντίστροφο.

143 Τα συνωστισμένα δόντια διορθώνονται με την πάροδο του χρόνου; Όχι. Απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία

144 Διαφάνεια 72 Τα συνωστισμένα δόντια διορθώνονται με την πάροδο του χρόνου; Όχι. Απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία

145 Προκαλεί ο θηλασμός του δακτύλου αλλαγή της θέσης των δοντιών; Ναι, και έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των άνω δοντιών προς τα εμπρός και των κάτω προς τα μέσα.

146 Διαφάνεια 73 Προκαλεί ο θηλασμός του δακτύλου αλλαγή της θέσης των δοντιών; Ναι, και έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των άνω δοντιών προς τα εμπρός και των κάτω προς τα μέσα.

147 Πότε και πως το παιδί θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια; Η συνήθεια αυτή είναι φυσιολογική μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Κατόπιν θα πρέπει να επέμβει ο οδοντίατρος για την άρση της συνήθειας αυτής αρχικά με ψυχολογικά μέσα και ύστερα με ορθοδοντικά μηχανήματα.

148 Διαφάνεια 74 Πότε και πως το παιδί θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια; Η συνήθεια αυτή είναι φυσιολογική μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Κατόπιν θα πρέπει να επέμβει ο οδοντίατρος για την άρση της συνήθειας αυτής αρχικά με ψυχολογικά μέσα και ύστερα με ορθοδοντικά μηχανήματα.

149

150 Διαφάνεια 75 Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν όταν το παιδί επισκέπτεται από πολύ μικρό τον οδοντίατρο, όπως για παράδειγμα με την πρόληψη της πρόωρης απώλειας των νεογιλών, με τη χρήση μηχανημάτων διατήρησης χώρου, με την έγκαιρη θεραπεία τερηδονισμένων δοντιών κ.ά.

151

152 Διαφάνεια 76 Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες στοματικής υγιεινής, εφόσον με την παρουσία των μηχανημάτων ευνοείται ακόμη περισσότερο η κατακράτηση της πλάκας στα δόντια. Καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα καθώς και καθημερινή χρήση των ειδικών μεσοδόντιων βουρτσών όπως φαίνεται στη διαφάνεια.

153

154 Διαφάνεια 77 Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας οι τοπικές εφαρμογές φθορίου στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες. Τοπική εφαρμογή με φθοριούχο βερνίκι.

155

156 Διαφάνεια 78 Οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα ρίζας λόγω της υφίζησης των ούλων που μπορεί να παρουσιαστεί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος στον οδοντίατρο αλλά και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής και γενικά η προληπτική αγωγή και η χρήση φθοριούχων με αυτοχορήγηση και στον οδοντίατρο.

157

158 Διαφάνεια 79 Οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα ρίζας λόγω της υφίζησης των ούλων που μπορεί να παρουσιαστεί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος στον οδοντίατρο αλλά και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής και γενικά η προληπτική αγωγή και η χρήση φθοριούχων με αυτοχορήγηση και στον οδοντίατρο

159 Υγιή ούλα Ουλίτιδα σε αρχικά στάδια Προχωρημένη ουλίτιδα

160 Διαφάνεια 80 Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την πρόληψη των νοσημάτων του περιοδοντίου. Η παρουσία πλάκας η οποία δεν απομακρύνεται καθημερινά οδηγεί σε βαρύτερες μορφές ουλίτιδας και ενδεχομένως μετέπειτα σε περιοδοντίτιδα.

161

162 Διαφάνεια 81 Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την πρόληψη των νοσημάτων του περιοδοντίου. Η παρουσία πλάκας η οποία δεν απομακρύνεται καθημερινά οδηγεί σε βαρύτερες μορφές ουλίτιδας και ενδεχομένως μετέπειτα σε περιοδοντίτιδα.

163

164 Διαφάνεια 82 Περιοδοντική νόσος σε ενήλικα με μεγάλες εναποθέσεις πλάκας, με υφίζηση των ούλων και με τερηδόνα ρίζας.

165

166 Διαφάνεια 83 Οδοντική διάβρωση Η κατανάλωση όξινων και ανθρακούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δοντιών ενηλίκων και παιδιών. Ο όρος οδοντική διάβρωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα φυσικά επακόλουθα της παθολογικής, χρόνιας και εντοπισμένης χημικής διάλυσης των σκληρών οδοντικών ιστών, από οξέα ενδογενούς ή εξωγενούς προέλευσης, τα οποία όμως δεν αποτελούν προϊόντα μικροβιακής ζύμωσης υδατανθράκων

167

168 Διαφάνεια 84 Πρόληψη Οδοντικής διάβρωσης Ενημέρωση των ατόμων για τη δυσμενή επίδραση των διαβρωτικών τροφίμων και ποτών ώστε να περιορίσουν τη συχνότητα κατανάλωσης των διαβρωτικών τροφών και αναψυκτικών Ενημέρωση των ατόμων για τα είδη των τροφών και αναψυκτικών με μεγάλη διαβρωτική ικανότητα Αποφυγή λήψης όξινων τροφών και αναψυκτικών πριν τον ύπνο Χρήση φθοριούχων (φθοριούχα στοματοπλύματα και τοπική εφαρμογή ουδετέρου φθοριούχου ζελέ ή βερνικιού)

169 Καρκίνος του στόματος O καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το 2 % του συνόλου των καρκίνων του σώματος. Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι πολύ σημαντικός επειδή μπορεί να εντοπίσει μία ύποπτη βλάβη στο στόμα και να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό για την τελική διάγνωση.

170 Διαφάνεια 85 Καρκίνος του στόματος O καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το 2 % του συνόλου των καρκίνων του σώματος. Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι πολύ σημαντικός επειδή μπορεί να εντοπίσει μία ύποπτη βλάβη στο στόμα και να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό για την τελική διάγνωση.

171

172 Διαφάνεια 86 Καρκίνος του στόματος Ο καρκίνος του στόματος ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στόματος προσβάλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες. Επειδή δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα, όπως πόνο, μπορεί να υπάρχει στο στόμα πολλούς μήνες πριν ο ασθενής αποφασίσει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανίζεται με τη μορφή όγκου, πληγής («έλκωσης»), λευκής ή κόκκινης κηλίδας («πλάκας») ή συνδυασμού τους. Εντοπίζεται συχνότερα στο κόκκινο των χειλέων («ερυθρό κράσπεδο») των ανθρώπων που περνούν πολλές ώρες στην ύπαιθρο ή είχαν πάθει στο παρελθόν έγκαυμα στην περιοχή, και μοιάζει με πληγή που είναι σκληρή στην πίεση και δεν επουλώνεται.

173

174 Διαφάνεια 87 Καρκίνος του στόματος Μέσα στο στόμα, ο καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στις πίσω πλάγιες και την κάτω επιφάνεια της γλώσσας, σαν σκληρός όγκος με πληγή στην επιφάνειά του (εικόνα). Αν γίνει αντιληπτή η ύπαρξη όγκου ή πληγής μέσα στο στόμα που δεν κλείνει σε ημέρες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος οδηγεί συνήθως σε επιτυχημένη θεραπεία.

175

176 Διαφάνεια 88 Λευκοπλακία Στο στόμα μπορούν να εμφανιστούν βλάβες στις οποίες η πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος είναι μεγαλύτερη από ότι στη φυσιολογική επένδυση του στόματος. Οι βλάβες αυτές αναφέρονται σαν προκαρκινικές και η πιο αντιπροσωπευτική είναι η λευκοπλακία, που φαίνεται σαν λευκή κηλίδα ή λευκή πλάκα. Η λευκοπλακία εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες που καπνίζουν και καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. Εντοπίζεται συχνότερα στο κόκκινο των χειλέων («ερυθρό κράσπεδο»), στο εσωτερικό από τα μάγουλα και τα ούλα. Μπορεί να είναι λίγα χιλιοστά ως πολλά εκατοστά, να έχει ομαλή ή ανώμαλη επιφάνεια και να συνδυάζεται με κόκκινες περιοχές (εικόνα). Οι λευκοπλακίες που έχουν ανώμαλη επιφάνεια ή συνδυάζονται με κόκκινες περιοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κρύβουν ή να εξελιχθούν σε καρκίνο. Επειδή μία λευκή βλάβη στο στόμα μπορεί να είναι λευκοπλακία, όταν κάποιος αντιληφθεί την παρουσία της πρέπει να εξετάζεται από τον οδοντίατρο.

177 Πρόληψη του καρκίνου του στόματος Διακοπή καπνίσματος Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ Τακτικός έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο

178 Διαφάνεια 89 Πρόληψη του καρκίνου του στόματος Διακοπή καπνίσματος Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ Τακτικός έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο

179 Οδοντοστοιχίες Οι οδοντοστοιχίες μερικές ή ολικές αντικαθιστούν τα φυσικά δόντια και απαιτούν φροντίδα.

180 Διαφάνεια 90 Οδοντοστοιχίες Οι οδοντοστοιχίες μερικές ή ολικές αντικαθιστούν τα φυσικά δόντια και απαιτούν φροντίδα. Οι οδοντοστοιχίες, όπως τα φυσικά δόντια, συσσωρεύουν μικρόβια και πρέπει να διατηρούνται καθαρές με καθημερινό βούρτσισμα. Με καθαρές οδοντοστοιχίες ο βλεννογόνος του στόματος διατηρείται υγιής. Είναι καλό να ξεκουράζεται το στόμα από τις οδοντοστοιχίες είτε το βράδυ είτε κάποιες άλλες ώρες. Όταν οι οδοντοστοιχίες είναι εκτός στόματος θα πρέπει να βρίσκονται σε δοχείο με νερό. Σε περίπτωση τραυματισμού ή παρουσίας ελκών στο στόμα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο

181

182 Διαφάνεια 91 Προσθετική Συνήθεις βλάβες στο στόμα από τη χρήση κινητών προσθετικών εργασιών. Η μακροχρόνια και ανεξέλεγκτη χρήση οδοντοστοιχιών είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες τόσο στο βλεννογόνο του στόματος όσο και στο υποκείμενο οστούν των φατνιακών ακρολοφιών. Παλαιότερα η χρήση «βεντούζας» στην οδοντοστοιχία της άνω γνάθου είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία υπερπλασίας και εντυπώματος στο βλεννογόνο της υπερώας και γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Η συγχειλίτιδα και τα τραύματα από υπερεκτατικά πτερύγια αποτελούν δύο ακόμα συνήθεις βλάβες που απαιτούν επιδιόρθωση (αναγόμωση) της παλιάς οδοντοστοιχίας ή κατασκευή καινούργιας.

183

184 Διαφάνεια 92 Προσθετική Παλιές οδοντοστοιχίες Η φθορά των ακρυλικών δοντιών και η σταδιακή απορρόφηση του οστού των φατνιακών ακρολοφιών οδηγεί συχνά πέραν των άλλων βλαβών στην ελάττωση της κάθετης διάστασης του προσώπου και διαταραχή της κεντρικής σχέσης με προολίσθηση της κάτω γνάθου

185 Ξηροστομία

186 Διαφάνεια 93 Ξηροστομία Η ξηροστομία είναι σύμπτωμα διαφόρων παθολογικών καταστάσεων όπου λόγω περιορισμού της έκκρισης του σάλιου τα άτομα έχουν το αίσθημα του ξηρού στόματος. Η ξηροστομία δημιουργεί προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως η καταστροφή των δοντιών, η ανάπτυξη φλεγμονής στους μαλακούς ιστούς κλπ. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης προληπτικής αγωγής που περιλαμβάνει τη χρήση φθοριούχων, άριστη στοματική υγιεινή, χρήση υποκαταστάτων σάλιου και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

187 Η ευεργετική επίδραση του σάλιου. Προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα εμπλουτίζοντας την αδαμαντίνη συνεχώς με άλατα ασβεστίου και φωσφόρου Διατηρεί τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς σε υγρό περιβάλλον και διευκολύνει την ομιλία Συμβάλλει στον καθαρισμό των δοντιών Έχει αντιμικροβιακή δράση Διευκολύνει την κατάποση των τροφών και συμβάλλει στην πέψη

188 Διαφάνεια 94 Η ευεργετική επίδραση του σάλιου 1. Προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα εμπλουτίζοντας την αδαμαντίνη συνεχώς με τα άλατα ασβεστίου και φωσφόρου 2. Διατηρεί τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς σε υγρό περιβάλλον και διευκολύνει την ομιλία 3. Συμβάλλει στον καθαρισμό των δοντιών 4. Έχει αντιμικροβιακή δράση 5. Διευκολύνει την κατάποση των τροφών και συμβάλλει στην πέψη

189 Τρυγία

190 Διαφάνεια 95 Η τρυγία Η τρυγία των δοντιών, κοινώς πέτρα, είναι ενασβεστιωμένη πλάκα, από άλατα προερχόμενα από το σάλιο. Η πέτρα δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα, όπως η πλάκα. Απαιτείται καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο. Μερικά άτομα, για άγνωστους ακόμη λόγους, έχουν την τάση να συσσωρεύουν πολλή περισσότερη πέτρα στα δόντια τους και αυτό απαιτεί συχνότερο καθαρισμό στον οδοντίατρο. Η πέτρα πρέπει να απομακρύνεται διότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη συσσώρευση πλάκας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καθημερινή απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια απομακρύνει και τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας ή τουλάχιστον την περιορίζει αισθητά.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος Η ανατολή των νεογιλών δοντιών ξεκινάει στον 6ο με 7ο μήνα της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνεται στο 2ο -3ο έτος. Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, συνήθως αποτελεί μια δυσάρεστη δοκιμασία για το παιδί. Και αυτό γιατί, ακόμη και

Διαβάστε περισσότερα

Άγκιστρο: το λεγόμενο "γατζάκι", συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας

Άγκιστρο: το λεγόμενο γατζάκι, συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας Άγκιστρο: το λεγόμενο "γατζάκι", συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας Αδαμαντίνη (σμάλτο) : η σκληρή και λευκή ουσία που καλύπτει εξωτερικά τη μύλη του κάθε δοντιού Αμάλγαμα : ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Επιμέλεια: Φρίντα Εγγλεζάκη (Χημικός) Η φροντίδα της καθαριότητας και υγείας των δοντιών και γενικά της στοματικής κοιλότητας επιβάλλεται για να αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως......πόνος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤωνφοιτητώντηςΝοσηλευτικής ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή; Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι: 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία

Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Η στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία Ενημερωτική Ομιλία για την επιτροπή Προληπτικής, Σεληνίδου Αγγελική Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας Πρόεδρος της Επιτροπής Προληπτικής ΟΣΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑΝΕ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΗ ΚΛΕΙΔΗ ΣΑΠΦΩ ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΟΝΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΝΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ ΜΗΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Παθολογική κατάσταση των ούλων που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ:

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο Dental Center ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ: Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ: Είναι τα πρώτα δόντια του ανθρώπου, είκοσι (20) στο σύνολό τους, τα οποία αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού τον έβδομο μήνα, μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Υγείας και Οµορφιάς. Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών. Υπέροχο χαµόγελο. για µια ολόκληρη ζωή!

Υγείας και Οµορφιάς. Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών. Υπέροχο χαµόγελο. για µια ολόκληρη ζωή! Ι ΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HUMBOLDT ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Τρόποι καθηµερινής φροντίδας και περιποίησης των δοντιών γιατί σηµαίνει Υπέροχο χαµόγελο Υγείας και Οµορφιάς για µια ολόκληρη ζωή! www.aligners.gr www.angelakisd.gr

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τεχνολογία Α λυκείου 7 ο Λύκειο ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ 3 Ο ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΣΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ 14.02 Δ/ΝΤΡΙΑ: ΡΑΠΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ 14.02 Δ/ΝΤΡΙΑ: ΡΑΠΤΗ ΜΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1o ΕΠΑΛ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ΜΑΘΗΤΕΣ: 1 η ΟΜΑΔΑ: 1. ΒΡΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 2. ΕΜΙΝ ΜΑΡΙΛΝΤΙ 3. ΝΤΟΥΝΤΙΤΣ ΣΑΝΤΡΑ 4. ΦΑΛΙΑΓΚΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ 2

Διαβάστε περισσότερα

Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου!

Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου! 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ Στοματική Υγιεινή: Οι Πολύτιμοι Φίλοι, τα Δόντια μου! ΤΑΞΕΙΣ: Β1 Β2 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Καραβασίλη Ελένη, Σκλαβούνου Σοφία Σχολική χρονιά 2014 2015 1 1) Εισαγωγή Στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία

Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία Οδοντιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδοντιατρική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με σχιστία Δρ. Σωτηρία Γκιζάνη Επικ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής Από τις πιο συχνές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care

Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care Εισαγωγή(στη(στοματική(υγιεινή Pierre(Fabre(Oral(Care !μορφο χαμόγελο Καθρέφτης της γενικής υγείας Η παραμέληση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας Στοματική υγιεινή στην Ελλάδα 62% των Ελλήνων επισκέπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά Οδηγίες προς τους εθελοντές οδοντιάτρους, για τη συμπλήρωση του δελτίου οδοντιατρικής εξέτασης των παιδιών των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Σκοπός αυτής της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική για παιδία

Οδοντιατρική για παιδία Οδοντιατρική για παιδία Πότε εμφανίζονται τα νεογιλά δοντάκια και πότε αντικαθίστανται από τα μόνιμα; Τα παιδιά συνήθως γεννιούνται χωρίς δόντια, εκτός σπανίων περιπτώσεων που τα νεογέννητα διαθέτουν 1-2

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν :

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν : ΟΥΛΙΤΙ Α Τα ούλα αποτελούν τµήµα των µαλακών ιστών του στόµατος. Περιβάλλουν τα δόντια και τα καλύπτουν προστατευτικά. Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαµαντίνη του δοντιού προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική Επιστήμη

Οδοντιατρική Επιστήμη Οδοντιατρική Επιστήμη Επιστήμη της Yγείας του Στόματος & των Δοντιών «Επιστήμη των Mεταμορφώσεων» Ανδρεάδης Δημήτριος Οδοντίατρος-Στοματολόγος Λέκτορας Εργαστηρίου Στοματολογίας Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ. για την έρευνα. «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ. για την έρευνα. «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ για την έρευνα «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας» Η Έρευνα - γενικά Η έρευνα αυτή αφορά τη σχεδίαση και διεξαγωγή μιας πανελλαδικής έρευνας για την καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 16, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 11 10 Η φροντίδα του στόματος στους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ Η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Σχετίζεται με τη

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επιπλέον φθόριο για τον έλεγχο της τερηδόνας

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επιπλέον φθόριο για τον έλεγχο της τερηδόνας Οδηγός για διάφορες ομάδες ασθενών με τερηδονικό κίνδυνο Aσθενείς με τερηδονικό κίνδυνο που χρειάζονται διαφορετικές λύσεις για την αποτελεσματική πρόληψη της τερηδόνας ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Colgate Duraphat

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. Με την υποστήριξη της

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. Με την υποστήριξη της Οδοντικά Εμφυτεύματα Τι χρειάζεται να γνωρίζετε: Θεραπεία Φροντίδα Συντήρηση Με την υποστήριξη της ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ Εισαγωγή Η επιτυχία στη θεραπεία με εμφυτεύματα δεν εξαρτάται μόνο από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

1β. Οδηγίες για Οδοντιάτρους

1β. Οδηγίες για Οδοντιάτρους 1β. Οδηγίες για Οδοντιάτρους Ο οδοντίατρος εξεταστής και ο καταγραφέας προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον για το παιδί και σ αυτό το κλίμα μπορούν να συζητήσουν και να ρωτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ξεχάστε αυτά που ξέρατε παλιά για τα δόντια. οδοντιατρείο αισθητικής αποκατάστασης dental art institute

ξεχάστε αυτά που ξέρατε παλιά για τα δόντια. οδοντιατρείο αισθητικής αποκατάστασης dental art institute Project1 25/1/11 13:55 Page 1 ξεχάστε αυτά που ξέρατε παλιά για τα δόντια. οδοντιατρείο αισθητικής αποκατάστασης dental art institute Project1 25/1/11 13:55 Page 2 Project1 25/1/11 13:55 Page 3 τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς!

Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς! Γίνε ο οδοντίατρoς της οικογένειάς σου! Παιδιά και γονείς! Ποιός θα βγει νικητής στο βούρτσισμα δοντιών; ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ SMALTO Λεωφ. Στροβόλου 76, 2018 Στρόβολος, Λευκωσία - Κύπρος, T. 22 112 112

Διαβάστε περισσότερα

FroiPlak FroiDent. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ

FroiPlak FroiDent. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ πληρησ σειρα προϊοντων Στοματικής Υγιεινής ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Κατά της μικροβιακής πλάκας... Στοματικό Διάλυμα Χλωρεξιδίνη 0,20% - Ξυλιτόλη 3% Ισχυρή αντισηπτική προστασία Ταχεία

Διαβάστε περισσότερα

FroiPlak FroiDent ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Στοματικής Υγιεινής

FroiPlak FroiDent ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Στοματικής Υγιεινής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ πληρησ σειρα προϊοντων Στοματικς Υγιεινς ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Κατά της μικροβιακς πλάκας... ΟΥΛΙΤΙΔΑ - ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ...και του ερεθισμού των ούλων 500 ml & Στοματικό Διάλυμα Χλωρεξιδίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ;

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ; Τι είναι τα εμφυτεύματα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία; Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρική Επιστήμη

Οδοντιατρική Επιστήμη Οδοντιατρική Επιστήμη Επιστήμη Yγείας Στόματος Δοντιών www.dent.auth.gr dandrea@dent.auth.gr Ανδρεάδης Δημήτριος Στοματολόγος-Οδοντίατρος Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ Στόμα & Δόντια Πολύτιμο

Διαβάστε περισσότερα

Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο

Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο Στοματική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρμακείο Το στόμα μας: καθρέφτης Υγείας, Ευεξίας, Ομορφιάς ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Γιατί οι σκύλοι έχουν ουλίτιδα; Η ουλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων. Η πάθηση ξεκινάει όταν τα βακτηρίδια κολλάνε στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ISBN 978-960-372-099-7 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ Ομότιμη Καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών ΟΥΡΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΤΟΥ - ΓΑΛΙΤΗ Αναπληρώτρια

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού.

Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού. Γράφει: Μόσχου Παρασκευή, Οδοντίατρος Με τον όρο οδοντική δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός φυσικού δοντιού. Τις δυσχρωμίες τις χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντόκρεμα Original. Λευκαντική. 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο

Οδοντόκρεμα Original. Λευκαντική. 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο Λευκαντική κατάλληλη για χρήση κάθε μέρα! Οδοντόκρεμα Original Διατίθεται και σε διπλή συσκευασία 3πλή Δράση: Λεύκανση Προστασία - Φρεσκάδα Φθόριο - Ξυλιτόλη - Διττανθρακικό νάτριο Λεύκανση Το διττανθρακικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Αιμίλιος Τίγκος Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος Κάθε δόντι αποτελείται από τη «μύλη», το τμήμα δηλαδή που βρίσκεται έξω από τα ούλα και είναι ορατό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Μόσχου Παρασκευή, Οδοντίατρος. Τι είναι ο φρονιμίτης;

Γράφει: Μόσχου Παρασκευή, Οδοντίατρος. Τι είναι ο φρονιμίτης; Γράφει: Μόσχου Παρασκευή, Οδοντίατρος Τι είναι ο φρονιμίτης; Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας

Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας Οδηγός για τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας «Τα οδοντικά προβλήματα των κατοικιδίων συχνά παραβλέπονται και μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Όσον αφορά την ουλίτιδα, η πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Ήπια φθορίαση Ήπια φθορίαση Σοβαρή φθορίαση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η οδοντόπαστα για να έχει όφελος στα δόντια χωρίς να βλάπτει, πρέπει

Ήπια φθορίαση Ήπια φθορίαση Σοβαρή φθορίαση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η οδοντόπαστα για να έχει όφελος στα δόντια χωρίς να βλάπτει, πρέπει Κατανοούν οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας τις οδηγίες χρήσης όσον αφορά την ποσότητα της φθοριούχου οδοντόπαστας που πρέπει να χρησιμοποιούν; Ποιοί οι κίνδυνοι από την υπέρ δοσολογία; CE Huebner,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΡΗΔΟΝΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΡΗΔΟΝΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ TMHMA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΡΗΔΟΝΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ σε Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Βαλίτσα στοματικής υγείας

Βαλίτσα στοματικής υγείας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την ομάδα Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Adult Treatment In: The Alexander Discipline 297-320. Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά

Adult Treatment In: The Alexander Discipline 297-320. Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά Adult Treatment In: The Alexander Discipline 297-320 Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά Ορθοδοντική Θεραπεία Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας ανεξάρτητα από την ηλικία των ασθενών είναι βελτίωση της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ

4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ 4 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΝΤΙΑ Σχολικό Έτος 2014-2015 Τάξη Β1 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Επιλογή και τίτλος του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 56 ΦΕ1: ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η τροφή είναι απαραίτητη για όλους μας. Πρέπει όμως να προσέχουμε τι τρώμε! Παρατήρησε τις εικόνες. Ποιο παιδί τρώει υγιεινά

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Ερωτήσεις & Απαντήσεις Ερωτήσεις & Απαντήσεις Μεσοδόντιo Ζελέ (Gel) με Φθόριο της TePe www.placcontrol.gr/interdentalgel Ερωτήσεις & Απαντήσεις Μεσοδόντιo Ζελέ (Gel) με Φθόριο της TePe 1. Τι είναι το Μεσοδόντιο Ζελέ (Gel) της

Διαβάστε περισσότερα

1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ:

1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ: Ερωτήσεις Προβλήματα Δραστηριότητες 1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ: Ι Βιταμίνες Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη Βοηθούν κυρίως στη δόμηση νέων κυττάρων. Προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ. Στοματική Υγιεινή. << Γερά Δόντια. Καλύτερη Υγεία >>

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ. Στοματική Υγιεινή. << Γερά Δόντια. Καλύτερη Υγεία >> ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ Στοματική Υγιεινή > ΤΑΞΕΙΣ: Γ1 Γ2 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δασκαλοπούλου Ελένη, Λάμπρου Μαρία Σχολική χρονιά 2010-2011 Στοματική Υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

Βαλίτσα στοματικής υγείας

Βαλίτσα στοματικής υγείας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υλικό για αγωγή στοματικής υγείας σε παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών Βαλίτσα στοματικής υγείας Έντυπο οδηγιών Η βαλίτσα στοματικής υγείας δημιουργήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

«Γυναικεία» υπόθεση. υγεία

«Γυναικεία» υπόθεση. υγεία υγεία Ορθοδοντική «Γυναικεία» υπόθεση Κορίτσια και γυναίκες παίρνουν ευκολότερα σε σχέση με τα αγόρια και τους άνδρες την απόφαση να «βάλουν σιδεράκια». Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλώς πιο ευαίσθητες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Κωνσταντίνος Θεοδώρου, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευμένος στην Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική

Γράφει: Κωνσταντίνος Θεοδώρου, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευμένος στην Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική Γράφει: Κωνσταντίνος Θεοδώρου, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευμένος στην Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική Τι είναι η περιοδοντίτιδα; Πρόκειται για μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: FAX: 23510/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: FAX: 23510/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 25 ης ΜΑΡΤΊΟΥ 12 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ.: 23510 35685 FAX: 23510/75332 email:odspierias@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο

Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο Τρέφομαι σωστά... Γυμνάζομαι συχνά! Ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση! Όνομα: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο _ Στον πιο κάτω χώρο τοποθέτησε την παλάμη σου και με ένα μολύβι σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση ορθοδοντικών προβλημάτων από τον Γενικό Οδοντίατρο

Εκτίμηση ορθοδοντικών προβλημάτων από τον Γενικό Οδοντίατρο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3 η ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Κ.Υ.Α.Τ. ΕΥΟΣΜΟΥ Νοέμβριος, 2015 Εκτίμηση ορθοδοντικών προβλημάτων από τον Γενικό Οδοντίατρο Ιουλία Ιωαννίδου-Μαραθιώτου Αναπληρώτρια

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center"

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο Dental Center Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" Η ζιρκονία ή Y-TZP (Yttria τετραγωνικοί πολυκρύσταλλοι σταθεροποιημένης ζιρκονίας), είναι στιλπνή, χρώματος λευκού, που μοιάζει με τιτάνιο, είναι στερεό υλικό σε

Διαβάστε περισσότερα

10/4/2013. Οδοντικός τύπος του κουνελιού

10/4/2013. Οδοντικός τύπος του κουνελιού Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών και των τρωκτικών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου επ. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τα κουνέλια όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το μωρό μαθαίνει σε 2 φάσεις να βουρτσίζει μόνο του και σωστά τα δοντάκια του: Φάση 1η - Εκπαιδευτική οδοντόβουρτσα: Με ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων Ενημέρωση και συγκατάθεση για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων Προτεινόμενη θεραπεία: Μετά από προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση του στόματος και εκτίμηση της κατάστασης μου, ο

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική εφαρμογή φθορίου 50 15

Τοπική εφαρμογή φθορίου 50 15 ΤΥΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ Στη χειρουργική και στη συντηρητική αποκατάσταση ατυχήματος δεν υπάρχει περίοδος αναμονής. Οδοντιατρική εξέταση 30 15 Καθαρισμός οδόντων μέχρι δύο φορές το χρόνο 50 15 Ενδοστοματικές λήψεις

Διαβάστε περισσότερα

TePe Μεσοδόντιο Βουρτσάκι πολύ μαλακό - extra soft

TePe Μεσοδόντιο Βουρτσάκι πολύ μαλακό - extra soft 1 2 3 4 5 6 Μέγεθος βούρτσας TePe Μεσοδόντιο Βουρτσάκι πολύ μαλακό - extra soft Αυτή η μοναδική σειρά από μεσοδόντια βουρτσάκια έχει ειδικά επιλεγμένες, πολύ μαλακές ίνες για απαλό καθάρισμα. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος (Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας), Χειρ. οδοντίατρος, ειδ.ομοιοπαθητικός, εμφυτευματολόγος, περιοδοντολόγος

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος (Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας), Χειρ. οδοντίατρος, ειδ.ομοιοπαθητικός, εμφυτευματολόγος, περιοδοντολόγος Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος (Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας), Χειρ. οδοντίατρος, ειδ.ομοιοπαθητικός, εμφυτευματολόγος, περιοδοντολόγος Τι είναι ουλίτιδα Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ενηµερωτικό Έντυπο Ένα µόνο χαµόγελο είναι αρκετό για να οµορφύνει κάθε πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό, είναι η υγιής οδοντοστοιχία,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας

Κεφάλαιο. Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας Κεφάλαιο 1 Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας 10 Η στρατηγική διατήρησης της υγείας των οδοντικών ιστών, αυτό που αποκαλείται ως σχέδιο θεραπείας έχει διπλή

Διαβάστε περισσότερα

Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care. Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων

Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care. Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων Κόστος συμμετοχής Ασφαλισμένου (Ποσό σε ) 1. ΓΕΝΙΚΑ Οδοντιατρική εξέταση 6 Καθαρισμός οδόντων μέχρι δύο (2) φορές

Διαβάστε περισσότερα

Στοματική Υγιεινή. Ιατρική πρόληψη. Χρήστος Ηλιάδης 1 Μόνιος Αλέξανδρος 2 Λαμπρινή Κουρκούτα 3. Εισαγωγή. Στοματική Υγιεινή.

Στοματική Υγιεινή. Ιατρική πρόληψη. Χρήστος Ηλιάδης 1 Μόνιος Αλέξανδρος 2 Λαμπρινή Κουρκούτα 3. Εισαγωγή. Στοματική Υγιεινή. 51 Ιατρική πρόληψη Στοματική Υγιεινή Χρήστος Ηλιάδης 1 Μόνιος Αλέξανδρος 2 Λαμπρινή Κουρκούτα 1 Νοσηλευτής ΤΕ, Τμήμα Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ελλάδα 2 Βιολόγος, 7ο Γυμνάσιο Αθηνών Καθηγήτρια Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

O ΤΑΚΗΣ. έχει πονόδοντο

O ΤΑΚΗΣ. έχει πονόδοντο O ΤΑΚΗΣ έχει πονόδοντο Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένα μικρό αγόρι που το λέγανε Τάκη. Είχε όμορφα ξανθά μαλλιά και μεγάλα γαλανά μάτια, αλλά είχε ένα κακό: Ήτανε πολύ λαίμαργος. Όλη μέρα είχε γλυκά στο

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. Εμβρυολογία, Διάπλαση & Ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος 1. Εξέλιξη και διάπλαση του Κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος (ΚΠΣ). 2. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Dental Expert. Ο Εξειδικευµένος Συνεργάτης του Οδοντιατρείου σας

Dental Expert. Ο Εξειδικευµένος Συνεργάτης του Οδοντιατρείου σας Dental Expert Ο Εξειδικευµένος Συνεργάτης του Οδοντιατρείου σας Αεροαποτριβή Άννα Ελµάογλου Ε.Π.Ε. - Φειδιππίδου 30, 11527, Aθήνα Tηλ 210 7770739, 210 7770757 Φαξ 210 7770716 email: info@dental-expert.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Κεφάλαιο 1 Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα εξής: Η μορφολογία των νεογιλών δοντιών. Οι βασικές διαφορές ως προς τη μύλη, τη ρίζα και τον πολφό στα νεογιλά και τα μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Αν διαχωρίζει τελείως το χείλος η σχιστία λέγεται πλήρης, ενώ αν χωρίζει τμήμα μόνο του χείλους λέγεται ατελής.

Αν διαχωρίζει τελείως το χείλος η σχιστία λέγεται πλήρης, ενώ αν χωρίζει τμήμα μόνο του χείλους λέγεται ατελής. Μια από τις πιο συχνές ανωμαλίες που παρουσιάζονται κατά την γέννηση και έρχονται να διαταράξουν την ευτυχία που φέρνει στους γονείς ο ερχομός ενός παιδιού, είναι η σχιστία του χείλους, της υπερώας ή και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Προσφέροντας ένα καλύτερο κόσμο στα κατοικίδια. ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ Οι σκύλοι και οι γάτες δεν χρησιμοποιούν τα δόντια

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία μου & Εγώ Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία Των Ματιών Μας Ο λαός μας χρησιμοποιεί πολλές εκφράσεις για να δηλώσει την ανεκτίμητη αξία της όρασης. Επειδή λοιπόν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Το αλφαβητάρι των δοντιών

Το αλφαβητάρι των δοντιών Ιωάννα Λύκα - Βούλα Παπαγιάννη Το αλφαβητάρι των δοντιών ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ Εθνκύ και ΚοιΊΟύιΰτριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΙΜΙΚΗΓ ΑΙΌΓΗΙ Αθήνα 2007 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων 2013/2014

Κατάλογος Προϊόντων 2013/2014 Κατάλογος Προϊόντων 2013/2014 Φροντίζουμε για υγιή χαμόγελα Η TePe δραστηριοποιείται ενεργά για την ευαισθητοποίηση στον τομέα της στοματικής υγιεινής και για την πρόληψη των ασθενειών της στοματικής κοιλότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα. Τα 5 λεπτά που μπορούν να σώσουν τη ζωή σου! κατά του. Δωρεάν εξέταση για καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου

Παγκόσμια Ημέρα. Τα 5 λεπτά που μπορούν να σώσουν τη ζωή σου! κατά του. Δωρεάν εξέταση για καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τα 5 λεπτά που μπορούν να σώσουν τη ζωή σου! Δωρεάν εξέταση για καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου http://www.ifhnos.org/world- cancer- day Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας- Θράκης 27η

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα Οι τραυµατισµοί στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι συνηθισµένο φαινόµενο ειδικά στις ηλικίες 7-14 ετών το στόµα είναι µία περιοχή που τραυµατίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ειδικά κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS. Ενδοδοντική θεραπεία. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS. Ενδοδοντική θεραπεία. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS Ενδοδοντική θεραπεία Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Ενδοδοντική θεραπεία Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Το δόντι αποτελείται από σκληρούς ενασβεστιωμένους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2241 2 Απριλίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟ Αρ. Φύλλου 345 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. 9440 Προκήρυξη θέσης καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center"

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο Dental Center Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό και στην οδοντίνη. Σκοπός αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ

Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ Ρ. ΛΕΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ Στοµατική Υγιεινή & Φροντίδα: Τεχνικές Προσέγγισης και Επικοινωνίας Πελάτη στο Φαρµακείο 6 Το στόµα µας: καθρέφτης Υγείας, Ευεξίας, Οµορφιάς ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου. Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα

Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου. Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα Αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση του φυσικού σας χαμόγελου Αντικαθιστώντας χαμένα δόντια με εμφυτεύματα Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές βίδες τιτανίου που εκτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης και Περιοδοντίτιδα. Μια αμφίδρομη σχέση. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης και Περιοδοντίτιδα. Μια αμφίδρομη σχέση. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Σακχαρώδης Διαβήτης και Περιοδοντίτιδα. Μια αμφίδρομη σχέση. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Από την παρούσα εισήγηση δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Η Περιοδοντική

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΣΟΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΣΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΟΤ ΚΑΣΑΣΑΗ»

«ΟΙ ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΣΟΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΣΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΟΤ ΚΑΣΑΣΑΗ» «ΟΙ ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΣΟΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΣΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΟΤ ΚΑΣΑΣΑΗ» Σζαβέλλα Ευσταθία Χειρ. Οδοντίατρος, Δημοτικά Ιατρεία, Αθήνα Γλύνης Αντώνιος, Χειρ. Οδοντίατρος, Ιδιωτικό ιατρείο,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ

Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ Πώς να ζούμε Με ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20 Μαρτίου ο οδηγός σας για την καλή στοματική σας υγεία www.worldoralhealthday.org Τι είναι η Στοματική Υγεία ; Στοματική υγεία σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία. Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία. Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ Ενότητα λογισμικού Τροφή Θρέψη Φύλλο Εργασίας 7 Διατροφή & υγεία Βιολογία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τμήμα Ημερομηνία. Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας νομπελίστας ιατροφιλόσοφος,

Διαβάστε περισσότερα

2. Η νηπιαγωγός γράφει τη λέξη «δόντι» με μετράμε τις φωνούλες και τα γράμματα από τα οποία αποτελείται.

2. Η νηπιαγωγός γράφει τη λέξη «δόντι» με μετράμε τις φωνούλες και τα γράμματα από τα οποία αποτελείται. Φροντίζω τα δόντια μου Με αφορμή τη σαρακοστή και τα υγιεινά φαγητά, δίνουμε το έναυσμα στα παιδιά να μιλήσουν για τα δόντια τους, τι γνωρίζουν για αυτά και τι περισσότερο θα ήθελαν να μάθουν. Στόχοι Α

Διαβάστε περισσότερα

Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ

Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΜΙΚΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ( ) CLEVER Ασφαλιζόμενοι DENTAL 65+ CLEVER DENTAL 65+ Basic Κυρίως Ασφαλιζόμενος 192,00 118,00 2ος Ασφαλιζόμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

* Αισθητικές άμεσες και έμμεσες εμφράξεις (λευκά σφραγίσματα): Η χρήση υλικών, όπως

* Αισθητικές άμεσες και έμμεσες εμφράξεις (λευκά σφραγίσματα): Η χρήση υλικών, όπως ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: Η Διαφορά της ΓΕΝΙΚΗΣ απο την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ οδοντιατρικής,είναι: Γενικη οδοντιατρκή: Αφορά την υγεία του στόματος,καθώς και την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά

Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Δημιουργός: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΛΑΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υποθέματα του Προγράμματος

Υποθέματα του Προγράμματος Υποθέματα του Προγράμματος Μορφολογία, λειτουργία και σημασία των δοντιών Σημασία της στοματικής υγιεινής στην υγεία και την ομορφιά Οι ασθένειες των δοντιών Επίδραση της τροφής στην υγεία των δοντιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιήματα για τα δοντάκια μας!

Ποιήματα για τα δοντάκια μας! 1 ΔΟΝΣΙΑ ΓΕΡΑ ΧΑΡΟΤΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ Ποιήματα για τα δοντάκια μας! Πόσα δόντια; Είκοσι δόντια Για τα παιδιά, Τριάντα δυο δόντια Για τον μπαμπά. Όποτε χάνω ένα δοντάκι, Νύχτα το παίρνει το ποντικάκι. Είκοσι δόντια

Διαβάστε περισσότερα