Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά"

Transcript

1 Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά

2 νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω της σημαντικής αυτής αμοιβαίας σχέσης, τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να ελέγχονται για τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Τι είναι η ΧΝΝ; Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, το οποίο αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος κάθε μέρα! Παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D. Όταν δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, έχουμε Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Πόσο επικίνδυνη είναι η ΧΝΝ; Πολύ! Η πρώτη συνέπεια της ΧΝΝ είναι ο κίνδυνος προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στην ανάγκη αιμοκάθαρσης ή / και μεταμόσχευσης νεφρού. Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που πάσχουν από ΧΝΝ διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια), ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια. Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συμπτώματα στην αρχή. Οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αφού έχει ήδη χαθεί περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών, τα οποία, σε προχωρημένο στάδιο της ΧΝΝ, είναι: Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία) Κόπωση Μειωμένη εγρήγορση Σύγχυση Χλωμό δέρμα Ταχυπαλμία Ξηροστομία Αίσθημα δίψας

3 Γιατί η αρτηριακή πίεση είναι σημαντική στη ΧΝΝ; Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο περισσότερο μειώνεται η ροή αίματος στο νεφρό, καταστρέφοντας τη δομή του, βλάπτοντας τη λειτουργικότητά του και οδηγώντας τελικά σε ΧΝΝ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ήδη υπάρχουσας νεφρικής βλάβης. Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της ΧΝΝ. Πόσο συχνή είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση; Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση φθάνοντας τα 1,56 δισ. άτομα έως το Η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολλά αίτια: στη γήρανση του πληθυσμού, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην έλλειψη άσκησης. Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τι συμβαίνει στα νεφρά όταν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση; Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον υγρό από το αίμα, να απομακρύνουν τις τοξίνες ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψή της οδηγεί σε λιγότερο οξυγόνο στο αίμα, που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα. Έτσι ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

4 Πώς γίνεται ο έλεγχος των νεφρών; Με απλές, ανώδυνες εξετάσεις: αίματος, ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα). Τι μέτρα πρέπει να παίρνουν όσοι κινδυνεύουν ή έχουν ήδη ΧΝΝ; Θα πρέπει να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού, αλκοόλ, αλλά και το βάρος τους και κάνοντας τακτική άσκηση. Οι ασθενείς ενδέχεται να χρειασθεί να λάβουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, όπως για τον έλεγχο της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η αναιμία. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο των ασθενών με ΧΝΝ να χρειασθούν αιμοκάθαρση ή να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Προληπτικές εξετάσεις Ο προδιαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από τα άτομα που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, όπως: Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Άτομα που είναι παχύσαρκα ή καπνίζουν. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρτασης.

5 τεστ γνώσης πρόληψης Κάντε αυτό το τεστ για να δείτε πόσα γνωρίζετε για τα νεφρά σας και να διαπιστώσετε αν διατρέχετε κίνδυνο να εμφανίσετε νεφρικές παθήσεις. 1. Πόσα νεφρά συνήθως έχουν οι άνθρωποι; Ένα Δύο Περισσότερα από δύο Ο άνθρωπος έχει δύο νεφρά που βρίσκονται στο ύψος της μέσης. 2. Τα νεφρά σας βρίσκονται ακριβώς πάνω από τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Πόσο μεγάλα είναι τα νεφρά σας; Έχουν το μέγεθος γροθιάς Έχουν το μέγεθος μπάλας του πινγκ-πονγκ Έχουν το μέγεθος φιστικιού Κάθε νεφρό έχει περίπου το μέγεθος της γροθιάς σας. 3. Τα νεφρά σας εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ποιες είναι αυτές; Επεξεργάζονται / καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το επιπλέον νερό και τις άχρηστες ουσίες Αποδεσμεύουν ορμόνες Ρυθμίζουν το νερό και τις χημικές ουσίες του αίματος, όπως το νάτριο και το κάλιο Αποβάλλουν μερικές φαρμακευτικές ουσίες και τοξίνες από το αίμα Όλα τα παραπάνω Τα νεφρά σας εκτελούν όλες τις σημαντικές λειτουργίες της παραπάνω λίστας. 4. Πόσα λίτρα αίματος φιλτράρουν καθημερινά τα νεφρά σας; Τα νεφρά σας φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος καθημερινά και αποβάλλουν περίπου 2 λίτρα άχρηστων προϊόντων και περιττού νερού.

6 5. Οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης νεφρικών παθήσεων στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι: Ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) Οι πέτρες στα νεφρά Οι κληρονομικές παθήσεις, όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών Ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης νεφρικών παθήσεων. Περίπου 150 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν διαβήτη. Αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί στις επόμενες 2 δεκαετίες. Η υψηλή πίεση του αίματος επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα διεθνώς. Οι παθήσεις περιορίζουν τη νεφρική λειτουργία βλάπτοντας σταδιακά τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. 6. Πόσοι ενήλικοι διεθνώς πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής βλάβης; Περίπου 1 στους 10 Περίπου 1 στους 1000 Περίπου 1 στους στους 10 ενήλικες. Χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι η νεφρική βλάβη ή η μειωμένη λειτουργία των νεφρών που υφίσταται για τρεις μήνες ή περισσότερο. Εκδηλώνεται σε 5 στάδια, από την ήπια έως τη σοβαρή μορφή. 7. Η αναιμία είμαι μια πολύ συχνή επιπλοκή της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ένα άτομο πάσχει από αναιμία όταν έχει: Χαμηλή πίεση αίματος Υπερβολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων Λιγότερη από την φυσιολογική ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα Στην αναιμία η συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης, που λέγεται αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι χαμηλότερη από το επίπεδο που απαιτείται για την επαρκή οξυγόνωση των οργάνων και των ιστών του οργανισμού. Η νεφρική αναιμία είναι ένα σχεδόν αναπόφευκτο χαρακτηριστικό της χρόνιας νεφρικής νόσου, επειδή τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. 8. Σωστό ή λάθος: η χρόνια νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σωστό Λάθος Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ΧΝΝ είναι γνωστή ως "νόσος με πολλαπλασιαστική δράση", δηλαδή σχετίζεται με ένα σύνθετο σύνολο παθήσεων που εκθέτουν τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου, καρδιακών διαταραχών και νοσηλείας.

7 9. Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) εμφανίζεται όταν τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η ΧΝΝ; Υψηλή πίεση αίματος Αναιμία Καρδιαγγειακή νόσος Όλα τα παραπάνω Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε όλες τις παραπάνω επιπλοκές, 10. Είναι εύκολο να διακρίνουμε τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου; Ναι, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν ένα άτομο πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο Όχι, τα συμπτώματα είναι όμοια με πολλών κοινών παθήσεων Η χρόνια νεφρική νόσος θεωρείται ύπουλη ασθένεια. Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο μέχρι να κάνουν σχετικές εξετάσεις. Πιθανά συμπτώματα είναι η κόπωση, η απουσία ενεργητικότητας, οι διαταραχές του ύπνου ή της συγκέντρωσης και η ανάγκη για συχνότερη ούρηση. 11. Υπάρχουν θεραπείες για τη χρόνια νεφρική νόσο; Ναι Όχι Εάν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο, η λειτουργία των νεφρών σας σιγά-σιγά θα επιδεινώνεται. Τα φάρμακα που μειώνουν την πίεση του αίματος και την ποσότητα της πρωτεΐνης στα ούρα μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να διακόψουν εντελώς την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Με τη μείωση της πίεσης του αίματος στο φυσιολογικό επίπεδο περιορίζεται και η πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η θεραπεία είναι μια αργή διαδικασία. Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει συνήθως να παίρνουν φάρμακα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. 12. Εάν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο και δεν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανότερο να επιδεινωθεί η υγεία σας; Ναι, η υγεία μου μάλλον θα επιδεινωθεί Όχι, η υγεία μου μάλλον δεν θα επιδεινωθεί Χωρίς θεραπεία, η νεφρική λειτουργία επιδεινώνεται και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστείτε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρών. Είναι επίσης πιθανότερο να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζετε τα νεφρά σας αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, επειδή όσο πιο γρήγορα το γνωρίζετε, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσετε τη σωστή θεραπεία. Τα άτομα με διαβήτη και υψηλή πίεση αίματος ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου. Διατρέχετε, επίσης, υψηλό κίνδυνο εάν άλλα μέλη της οικογένειάς σας πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

8 Από Χρόνια Νεφρική Νόσο πάσχει ένας στους δέκα ενήλικες. Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι οι κύριες αιτίες που την προκαλούν. Δεν εμφανίζει συμπτώματα, παρά μόνον αφού το 50% των νεφρών έχει καταστραφεί. Γι αυτό, ελέγχετε συχνά την πίεσή σας. Επίσης, με μια απλή εξέταση ούρων και αίματος, μπορείτε να διαπιστώσετε την κατάσταση των νεφρών σας. Μην το αμελείτε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σήμερα! Για περισσότερες πληροφορίεςwww.onhealth.gr Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία Τ: F:

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ Kidney Health Australia σελίδα 1/5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται και ως "σιωπηρή ασθένεια" γιατί συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα

Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα Ώριμη Ηλικία Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα Οστεοπόρωση Τι είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η προοδευτική απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ

ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ Kidney Health Australia σελίδα 1/6 ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ; Μέσα σε κάθε νεφρό υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές μονάδες που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό Σύνδρομο Παχυσαρκία Υπερλιπιδιαμία Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό

Διαβάστε περισσότερα

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής Νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα μα που κυκλοφορεί μέσα σ' αυτά. Στενά συνδεδεμένο με το κυκλοφορικό σύστημα είναι κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Β' ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση: πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Αθήνα 2013 Ειρήνη Λαμπρινουδάκη Επ. Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες

Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες Γεώργιος Στέργιου Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Κέντρο Υπέρτασης, Γ' Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις αναπτυγμένες χώρες τα λεγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση PRESSURE POINTS SERIES: NO.1 Εισαγωγή στην υπέρταση BLOOD PRESSURE ASSOCIATION Η υπέρταση αποτελεί τη σημαντικότερη γνωστή αιτία αναπηρίας και πρώιμου θανάτου στη Μεγάλη Βρετανία από εγκεφαλικό επεισόδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωθείτε! Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ενημερωθείτε! Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενημερωθείτε! ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΟΥΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ) ΣΧΟΛΗ ΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υπέρταση Και Παχυσαρκία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΟΥΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΓΚΙΖΑΝΗ ΒΑΙΑ (A.M279)

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιαγγειακός κίνδυνος από το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα

Καρδιαγγειακός κίνδυνος από το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα 9 Καρδιαγγειακός κίνδυνος από το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα Οι κυτταρικές θρεπτικές ουσίες βοηθούν στη μείωση των εξής παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα: Κακή διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ιαβητική Νεφροπάθεια ως Επιπλοκή του Σακχαρώδους ιαβήτη στον Πληθυσµό της Ελεύθερης Κύπρου Εισαγωγή

ιαβητική Νεφροπάθεια ως Επιπλοκή του Σακχαρώδους ιαβήτη στον Πληθυσµό της Ελεύθερης Κύπρου Εισαγωγή ιαβητική Νεφροπάθεια ως Επιπλοκή του Σακχαρώδους ιαβήτη στον Πληθυσµό της Ελεύθερης Κύπρου Εισαγωγή Η οικονοµική ανάπτυξη σε παγκόσµιο επίπεδο έχει οδηγήσει σε ένα γρήγορο, καθιστικό και εύκολο τρόπο ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Ν Ο Σ Ο Υ A L Z H E I M E R & Σ Υ Ν Α Φ Ω Ν Δ Ι Α Τ Α Ρ Α Χ Ω Ν Α Θ Η Ν Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Δρ Παρασκευή Σακκά,

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Page 1 of 14 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Πρόλογος Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων αποτελούν στην εποχή μας την πρώτη αιτία θανάτου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

που περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι μπανάνες στην πρώτη γραμμή Σαν βασικούς σύμμαχους στη μάχη κατά της

που περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι μπανάνες στην πρώτη γραμμή Σαν βασικούς σύμμαχους στη μάχη κατά της Νέα Υόρκη: Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η ενίσχυση των επιπέδων του καλίου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που ήδη πάσχουν

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Dr ΚΑΤΑΠΟΤΗ ΖΗΝΟΒΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή: Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα: Νοσηλευτικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΒΡΑΜΙ ΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΡΗΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΑΓΡΕ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ. ôçò

Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ. ôçò Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò PNH_Broshure.indd 1 Σπάνιος ναι... Μόνος όχι PNH_Broshure.indd 2 Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο,

Διαβάστε περισσότερα

23-25. Ιουνίου 2012. «Vegas» Athens Metro Mall. ώρα: 19.30. ώρα: 20.30 Συναυλία. Ενημέρωση: «Σακχαρώδης Διαβήτης»

23-25. Ιουνίου 2012. «Vegas» Athens Metro Mall. ώρα: 19.30. ώρα: 20.30 Συναυλία. Ενημέρωση: «Σακχαρώδης Διαβήτης» 23-25 Ιουνίου 2012 Athens Metro Mall Ενημέρωση: «Σακχαρώδης Διαβήτης» 25 Ιουνίου 2012 ώρα: 19.30 Ομιλίες Α. Βαζαίου 1 Χ. Δημοσθενόπουλος 2 25 Ιουνίου 2012 ώρα: 20.30 Συναυλία «Vegas» 1 Παιδίατρος, Διευθύντρια,

Διαβάστε περισσότερα